Het team Gezondheidszorg. Ruime expertise, nauwe samenwerking, een pragmatische oplossing.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het team Gezondheidszorg. Ruime expertise, nauwe samenwerking, een pragmatische oplossing."

Transcriptie

1 Het team Gezondheidszorg Ruime expertise, nauwe samenwerking, een pragmatische oplossing.

2 De gezondheidszorg blijft een markt in beweging. De met regelmaat veranderende wet- en regelgeving is een uitdaging voor bestuurders in de zorg. Het bepalen van de koers van de zorginstelling is voor bestuurders van essentieel belang. De vraag Fuseren of samenwerken? is aan de orde van de dag en de kwaliteit van gezondheidszorg en het toezicht daarop blijven aandachtspunten. Complexe ICT-projecten, bescherming van privacy en de positie van de medisch specialist zijn onderwerpen waar de bestuurders dagelijks mee te maken hebben en waarin het team Gezondheidszorg van Kennedy Van der Laan hen kan bijstaan.

3 Alle specialisten Fenna van Dijk Viola van der Meer Jan Schouten Maarten van der Voort Ondernemen De introductie van de marktwerking in de zorg, in de zorg het stimuleren van innovatie en de mogelijkheid om winst uit te keren in diverse segmenten van de zorg, bieden bestaande en nieuwe aanbieders van zorg volop kansen. De ondernemingsrechtspecialisten binnen het team gezondheidszorg hebben ruime ervaring met het begeleiden van zorgaanbieders bij het opzetten van initiatieven, het aangaan van samenwerkingsverbanden, het fuseren van zorginstellingen en het adviseren over governance vraagstukken. Fenna van Dijk Ambulance Amsterdam: Onder andere het begeleiden van het overnametraject waarbij Ambulance Amsterdam de ambulancedienst van de GGD Amsterdam verwierf, het adviseren over de inrichting van de nieuwe organisatie en het zijn van huisadvocaat. Prinses Máxima Centrum Onder andere het adviseren over de inrichting van de organisatie, waaronder de notariële documentatie, adviseren over governance vraagstukken en opstellen van samenwerkingsovereenkomsten en het zijn van huisadvocaat. Twee fuserende ziekenhuizen Het op gezamenlijk verzoek van twee ziekenhuizen die beogen te fuseren als onafhankelijke partij uitvoeren van een juridisch due diligence onderzoek naar diverse aspecten van beider ziekenhuizen. Associate Partner Fenna begon haar loopbaan als ondernemingsrechtadvocaat bij Kennedy Van der Laan in Als associate partner bij de sectie Ondernemingsrecht bedient ze een breed scala cliënten: van ziekenhuizen tot starters. Zij houdt zich intensief bezig met fusies en overnames, joint ventures, business structuring en (corporate) governance. Haar cliënten bevinden zich onder andere in zich snel ontwikkelende markten zoals de gezondheidszorg, biotechnologie/life sciences, food en retail. De betrokkenheid van haar collega s bij cliënten en kantoor heeft Fenna altijd bijzonder gevonden. Carenalis Het begeleiden van de overname van de keten van dialyseklinieken, het adviseren en begeleiden van samenwerkingsverbanden, het opzetten van joint ventures en het zijn van huisadvocaat. GGZ instelling, academisch ziekenhuis Het voor beide partijen gezamenlijk adviseren over en opstellen van de samenwerkingsovereenkomst tussen deze partijen. Wij zijn uitermate tevreden over de langdurige samenwerking waarbij wij met één kantoor kunnen werken op sterk uiteenlopende vlakken en dat zich kenmerkt door klant- en servicegerichtheid, het actief meedenken en kwaliteit. - Rob de Ree, CEO BMEYE B.V (2012)

4 Alle specialisten Inge de Laat Simon van IJsendoorn Suzan van der Meer De positie van de zorgspecialist In de gezondheidszorg zijn mensen van levensbelang. Verpleegkundigen, verzorgers en specialisten vormen de kern van zorginstellingen. Wij hebben onze expertise opgebouwd door het oplossen van diverse arbeidsrechtelijke vraagstukken voor een breed scala aan gerenommeerde bedrijven, binnen en buiten de zorg. Onze advocaten hebben veel ervaring met het werken met de cao Ziekenhuizen en andere zorg specifieke regelingen alsmede met de bijzondere positie van de medisch specialist. Inge de Laat De advocaten van het team Arbeidsrecht zijn deskundig op alle terreinen van het arbeids- en medezeggenschapsrecht. Ze begeleiden HR-afdelingen van diverse zorginstellingen bij alle arbeidsrechtelijk vraagstukken, zoals het opstellen van contracten, handboeken en beleid, maar ook bij het vormgeven van de flexibele schil, outsourcings, het oplossen van arbeidsconflicten en (collectief) ontslag. Voor diverse geestelijke gezondheidszorginstellingen in Amsterdam doen wij allerhande zaken in verband met arbeid, waaronder diverse ontslagprocedures van werknemers, advisering over medezeggenschapskwesties, en advies over privacy (alcoholgebruik op de werkplek, cameratoezicht e.d.) Prinses Máxima Centrum Diverse adviezen op het gebied van arbeidsovereenkomsten/opdrachtovereenkomsten, beloningen, overgang van onderneming en de toepasselijkheid van cao s. Carenalis Diverse zaken in verband met arbeid, waaronder diverse ontslagprocedures van werknemers, cao-advies en het opstellen van arbeidsovereenkomsten en een personeelshandboek. Partner Inge houdt zich bezig met alle aspecten van het arbeidsrecht, waaronder arbeidsovereenkomsten, collectieve en individuele ontslagzaken en outsourcing/overgang van onderneming. Daarnaast is Inge specialist op het gebied van privacy en de bescherming van persoonsgegevens en gezondheidsrecht. Het merendeel van haar cliënten bestaat uit nationale en internationale bedrijven en gezondheidszorginstellingen maar Inge staat ook particulieren bij in arbeidsrechtelijke en tuchtrechtelijke procedures. Daarnaast adviseert ze werkgevers over de werking van de Wet op de ondernemingsraden. Inge is secretaris in het bestuur van de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Amsterdam e.o. en lid van de specialisatieverenigingen Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN) en de European Employment Lawyers Association (EELA). Zij geeft regelmatig cursussen op het gebied van het arbeidsrecht en op het gebied van privacy, onder andere bij PAO Rotterdam en PAO Leiden. Verder publiceert Inge regelmatig op haar vakgebieden en is zij een van de auteurs van Sdu commentaar, een handboek op het gebied van het arbeidsrecht.

5 Alle specialisten Annemieke van der Beek Fabian Kroon Martijn van Bemmel Mededinging Voor optimale benutting van de vrije zorgmarkt is het zaak om uw mededingingsrechtelijke positie goed in kaart te brengen. Onze expertise, ervaring en marktkennis binnen de zorgsector helpt ons om praktische adviezen te geven om mededingingsrechtelijke risico s te beperken en dreigende geschillen met autoriteiten op te lossen. Dit speelt met name bij samenwerking tussen zorgaanbieders, fusies, overnames en joint ventures. Ook hebben we bijzondere expertise opgebouwd met betrekking tot het toezicht van de NZa en ACM (voorheen NMa). Onze specialisten begeleiden cliënten in de zorgsector bij mededingingsrechtelijke en Europeesrechtelijke zaken in brede zin. Strategische advisering bij samenwerkingen en begeleiding en organisatie van meldingen bij de ACM van een bestuurlijke fusie tussen ziekenhuizen en tussen GGZ-instellingen. Begeleiding van een GGZ- instelling in een boeteprocedure tegen de ACM. Begeleiding en advisering van de Raad van Bestuur van een ziekenhuis bij inval en onderzoek van de ACM. Begeleiding en advisering van een Raad van Bestuur van een ziekenhuis bij inval en onderzoek van de NZa. Advisering over beoogde samenwerking tussen een producent van geneesmiddelen en apotheken in verband met een nieuwe vorm van distributie van geneesmiddelen. Annemieke van der Beek Partner Annemieke.van.der. Beek@kvdl.nl Annemieke werkt veel voor cliënten in de financiële-, zorg-, life sciences-, en ICTsector. Ze heeft uitgebreide ervaring op het gebied van strategische advisering over fusies en overnames en joint ventures, samenwerkingsovereenkomsten, IE-licenties en distributie, inkoop- en verkoopovereenkomsten. Daarnaast adviseert zij de overheid en ondernemingen over steunmaatregelen, aanbestedingen en vrij verkeer van goederen en diensten. Annemieke adviseert veel partijen met een dominante positie over hun commerciële strategie en heeft ervaring met het opzetten van complexe strategische allianties in bijvoorbeeld de financiële- en de zorgsector. Zij weet door middel van overleg vaak gunstige resultaten voor cliënten te boeken bij toezichthouders, zoals de ACM en de Europese Commissie. Daarnaast deinst Annemieke er niet voor terug om zonodig cliënten in Nederlandse en Europese procedures tegen deze instanties bij te staan. Annemieke publiceert en doceert regelmatig over verschillende onderwerpen op het gebied van Mededingingsrecht en Europees recht. Ook verzorgt zij in housetrainingen bij cliënten van Kennedy Van der Laan.

6 Alle specialisten Richard-Jan Roks Casper Schouten Merijn Veldman Matanja Pinto Vastgoed Het vastgoed van zorginstellingen behoeft constante aandacht. De stelselwijzigingen en de terugtrekkende rol van de overheid zorgen ervoor dat zorginstellingen zelf verantwoordelijk zijn voor hun vastgoed, in bekostiging en beheer. Dat biedt kansen en mogelijkheden. Een vastgoedstrategie, in overeenstemming met geldende wet- en regelgeving, is een noodzaak voor bestuurders in de zorg. Richard-Jan Roks Het ontwerp en de bouw van vastgoed is complex. Welke invloed wil de zorginstelling hebben op het bouwproces en waar liggen verantwoordelijkheden? Om risico s en aansprakelijkheid te beheersen, zijn deugdelijke bouwcontracten noodzakelijk. Onze specialisten kennen de juridische haken en ogen van de verschillende contractsvormen en begeleiden u vanaf het begin van het bouwproces. Een groot deel van de zorginstellingen is op grond van recente jurisprudentie geen aanbestedende dienst in de zin van de Aanbestedingswet. Zij mogen zich als private aanbesteders gedragen, en hebben grotere vrijheid. Toch is het raadzaam over de omvang van deze vrijheid duidelijkheid te geven. Het is dan ook noodzakelijk om spelregels te maken voor een dergelijke aanbesteding. Wij kunnen zorginstellingen helpen bij het opzetten van de juiste aanbestedingsprocedure in overeenstemming met de Aanbestedingswet 2012, het ARW 2012 en de Gids Proportionaliteit. Ziekenhuis Gelderse Vallei: advisering en begeleiding raad van bestuur inzake afwikkeling claims nieuwbouw bij College Bouw. Bartiméus Sonneheerdt: Advisering over diverse nieuwbouwprojecten en afwikkeling geschil met aannemer alsmede procedure bij rechtbank inzake aanbesteding installateur. Partner R.J.Roks@kvdl.nl Richard-Jan is sinds 1992 advocaat en vanaf 1997 verbonden aan Kennedy Van der Laan. Hij is gespecialiseerd in het civiele bouwrecht en het (Europees) aanbestedingsrecht. Hij adviseert en procedeert voor zowel opdrachtgevers, adviseurs als uitvoerende partijen in het bouwproces terzake van bouwcontracten en bouwgeschillen, projectontwikkeling, publiek-private samenwerking en (overheids)aanbestedingen. Verder spreekt Richard-Jan vaak op juridische congressen over bouw- en aanbestedingsrecht en is hij onder meer docent bij de Grotius specialisatieopleiding Europees & Nederlands aanbestedingsrecht. Prinses Máxima Centrum: advisering over planologische aspecten van de nieuwbouw, advisering en begeleiding van de aanbesteding van de nieuwbouw, advisering over contracteren adviseurs en advisering over bouwcontracten. UMC St Radboud: van 1997 tot 2010 advisering projectbureau nieuwbouw over alle bouw- en aanbestedingsrechtelijke aspecten van de nieuwbouw van het ziekenhuis, en arbitrage en civiele procedures betreffende bouw en aanbestedingen.

7 Alle specialisten Chris van Dijk Petra Oskam Esther Pans Gezondheidsrecht medisch specialisten gelden Voor de aansprakelijkheid van zorgverleners en complexe regels, die voortdurend veranderen. We adviseren zorginstellingen en medisch specialisten over onder andere het medisch beroepsgeheim, de inzage in medische dossiers en de bewaarplicht. We kennen ook de spelregels bij psychiatrische opnames en de ethische vraagstukken rondom begin en einde van het leven. Verder verdienen de civielrechtelijke en tuchtrechtelijke aansprakelijkheid van zorgverleners bijzondere aandacht. In dit kader staan wij regelmatig hulpverleners in de gezondheidszorg bij in tuchtzaken en begeleiden wij hen in complexe trajecten hieromtrent. Verder treden wij geregeld op voor medische aansprakelijkheidsverzekeraars in beroepsaansprakelijkheidskwesties van artsen en andere hulpverleners. Wij adviseren over deze zaken en staan onze cliënten bij in het voeren van civielrechtelijke procedures Prinses Máxima Centrum Advisering over allerhande aspecten van de zorgverlening, medisch hoofdbehandelaarschap, dossiervoering, geheimhoudingsplicht en recht op privacy. Een Amsterdams ziekenhuis Verschillende zaken op gezondheidsrechtelijk gebied. Advisering over de centrale aansprakelijkheid, beroepsgeheim, klachtenregelingen, en de positie van poliklinische apotheken. Onderhandelingen over verschillende uitbestedingscontracten. Een aansprakelijkheidsverzekeraar Adviseren over en procederen in uiteenlopende zaken met betrekking tot medische beroepsaansprakelijkheid. Wij staan verschillende medische, paramedische en verpleegkundige professionals bij zowel het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg als bij het centraal tuchtcollege bij. Esther Pans Associate Esther kwam bij Kennedy Van der Laan in 2011, na een juridische promotie aan de Vrije Universiteit (2006) en na vijf jaar als advocaat op een in personenschade gespecialiseerd advocatenkantoor in Amsterdam te hebben gewerkt. Esther geeft met regelmaat cursussen en lezingen over onderwerpen op het gebied van aansprakelijkheidsrecht of gezondheidsrecht, onder meer over de Euthanasiewet, wilsbekwaamheid en vergoeding van affectieschade. Zij publiceert in diverse vaktijdschriften, waaronder het Nederlands Juristen Blad, Medisch Contact en het Tijdschrift voor Verkeersrecht, en is verbonden aan de sectie Privaatrecht van de Vrije Universiteit Amsterdam. Voor de Werkgroep Artsen Advocaten (WAA) heeft zij twee jaarcongressen (mede-) georganiseerd. Carenalis Advisering over de verstrekking van patiëntgegevens, beroepsgeheim, de registratie van medisch specialisten, tuchtrecht en onderhandelingen met de zorgverzekeraars. Een verslavingskliniek Advisering over medisch beroepsgeheim, bewaarplicht dossiers en inzagerechten patiënten.

8 Privacy Met de komst van elektronische patiëntendossiers en uiteenlopende IT-toepassingen in de zorg is de discussie rondom de bescherming van patiëntgegevens actueler dan ooit. Op het gebied van privacy en bescherming van persoonsgegevens behoort Kennedy Van der Laan tot de top van de Nederlandse advocatuur. We adviseren over de impact die grote administratieve (IT)-projecten hebben op privacy van patiënten. In onze advisering streven we ernaar de bescherming van persoonsgegevens en het medisch beroepsgeheim vorm te geven op een wijze die aansluit op de behoeften en werkwijze van zorginstellingen.daarnaast ondersteunen we instellingen en bedrijven in (handhavings) onderzoeken door de bevoegde toezichthouders, waaronder het CBP. Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) Bijstaan van VZVZ in de civiele bodemprocedure die is aangespannen door de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen tegen het Landelijk Schakelpunt (LSP), de private doorstart van het landelijk EPD. Prinses Máxima Centrum en Spaarne Ziekenhuis Algemeen advies over de inrichting van privacycompliance bij de start van het nieuwe centrum en advisering over het inzagerecht van patiënten in hun persoonsgegevens. KNMP en Regionale systemen voor elektronische gegevensuitwisseling Advisering over privacycompliance van regionale systemen voor gegevensuitwisseling ten behoeve van medicatiebewaking. Zorg Service Provider Advisering over de rolverdeling van de leverancier van software en IT-diensten uit oogpunt van privacycompliance, inrichting van bewerkercontracten. Alle specialisten Hester de Vries Nicole Wolters Ruckert Hester de Vries Partner Hester is een van de vooraanstaande Nederlandse deskundigen op het gebied van de wetgeving ter bescherming van persoonsgegevens. De praktijk van Hester richt zich op de vele aspecten van gegevensbeschermingsrecht en technologie. Zij heeft de top 5 van banken in Nederland geadviseerd over diverse gegevensbeschermingszaken, waaronder klantenprofilering, blacklisten en internationale doorgiften van persoonsgegevens. Voorts adviseerde zij de nationale kaartuitgever en het centrale back-office systeem van het Nederlandse e-ticketing en e-payment systeem voor openbaar vervoer (OV-chip kaart) gedurende de afgelopen zeven jaar in alle gegevensbeschermingszaken, waaronder contacten met het College Bescherming Persoonsgegevens, aandeelhouders (openbaar vervoer organisaties), het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en consumentenorganisaties.

9 Alle specialisten Joost Schmaal Patrick Wit Informatietechnologie Binnen de gezondheidszorg wordt veel informatie verwerkt door middel van IT systemen. Deze systemen worden in toenemende mate aan elkaar gekoppeld om de verdergaande samenwerking in de zorg te ondersteunen. Patrick Wit Kennedy Van der Laan is al vanaf haar oprichting toonaangevend op het gebied van complexe ICT projecten. Wij ondersteunen zowel zorginstellingen als leveranciers bij de aanschaf en implementatie van IT systemen en houden, waar nodig, de vinger aan de pols tijdens de uitvoering van deze veelal complexe projecten met verschillende stakeholders. Diverse ziekenhuizen en instellingen in de geestelijke gezondheidszorg (o.m Prinses Máxima Centrum en GGZ ingeest): adviseren over inkoopstrategie en opstellen en implementeren van algemene inkoopvoorwaarden. KNMP en Regionale systemen voor elektronische gegevensuitwisseling (OZIS): advisering over de vereiste contractuele verhoudingen om de gewenste samenwerking en gegevensuitwisseling vorm te geven. Huisartsen: behartiging van de belangen van een groot aantal huisartsen die geraakt werden door het faillissement van InfoTechnology, de partij die de huisarts informatiesystemen hoste en beheerde in de situatie dat de toegang tot deze systemen dreigde afgesloten te worden. Partner Patrick heeft een technische achtergrond in de IT en is gespecialiseerd in de commerciële en juridische kanten van elektronische communicatie, complexe IT- en outsourcingprojecten en bescherming van persoonsgegevens. Hij treedt doorgaans op voor de opdrachtgevers waarbij zijn kennis van de branche ervoor zorgt dat hij goed in staat is zijn cliënten te begeleiden tot evenwichtige contracten die een goede basis bieden voor een langere samenwerking met de leveranciers. Indien noodzakelijk (en dat is het nogal eens) treedt hij namens cliënten op in gerechtelijke procedures. Ook doceert hij regelmatig over zijn specialismen. Leverancier Ziekenhuis informatiesysteem: leverancier bijgestaan bij de verkoop en levering van een ZIS aan enkele ziekenhuizen in Nederland. Academische ziekenhuizen: inkoop van onder meer software en ICT diensten via een aanbestedingsprocedure. E-Health aanbieder: Geadviseerd over alle relevante juridische aspecten van een mogelijke cloud oplossing voor het opslaan en voor de patiënt toegankelijk maken van hun medisch dossier.

10 Kennisdeling Detachering Support Om onze cliënten zo succesvol mogelijk te ondersteunen, werken we graag met u samen door onze kennis te delen. Dit doen we op verschillende manieren. Zo delen we bijvoorbeeld met onze cliënten standaardmodellen voor juridische oplossingen. Uiteraard zijn er de maandelijks terugkerende cursussen, waaraan kosteloos kan worden deelgenomen. Daarnaast organiseren we voor cliënten regelmatig in-house trainingen, waarbij uw juridische of HR-afdeling door een van onze advocaten wordt bijgepraat op specifieke onderwerpen. Onze cliënten waarderen onze directe betrokkenheid bij hun dagelijkse werkzaamheden. Het zijn van sparring partner heeft naast de inhoudelijke component ook het voordeel dat we betrokken blijven bij wat er binnen uw bedrijf, uw juridische afdeling en uw HR-afdeling speelt. Mocht naast het adviserings- en proceswerk door onze advocaten uw juridische afdeling met (tijdelijke) piekbelasting te maken krijgen of er vragen opkomen die nauwe samenwerking vereisen, dan kunnen wij uiteraard een van onze advocaten bij u detacheren. Dit hebben we voor verschillende cliënten naar tevredenheid gedaan. Kennedy van der Laan laat zich kennen als een kantoor dat op bijzondere manieren aan kennisoverdracht doet, ruimdenkende medewerkers heeft en onorthodoxe oplossingen biedt voor problemen van hun klant. Ze leenden hun kennismanager en een zeer ervaren procesbegeleidster aan ons uit en zo hielpen ze ons hand-on met het bouwen van ons eigen contractmanagementsysteem. - Alexandra Reijerse, juridisch adviseur van de raad van bestuur GGZ ingeest Onze relatie kenmerkt zich door openheid, wederzijdse betrokkenheid en de wens om van elkaar te leren. Het team staat garant voor een cliëntgerichte aanpak. - Dr. Bruno Rosen, bestuurder van Stichting Carenalis en GML Dialysezorg B.V.

11

12

13 Kennedy Van der Laan begon in 1992 als een initiatief van elf jonge, ondernemende advocaten. Wereldveroveraars én -verbeteraars, dat wilden we zijn. Met bijna honderd advocaten en notarissen staan we nu in de top twintig van zelfstandige advocatenkantoren in Nederland. Topkwaliteit, zonder de menselijke maat uit het oog te verliezen. Betrokken Maatschappelijke betrokkenheid staat al vanaf de eerste dag op onze lijst van kernwaarden. Oog voor duurzaamheid, voor onze directe omgeving en voor maatschappelijke kwesties. Omdat we het belangrijk vinden, én omdat het ons leven verbetert. Het streven naar topkwaliteit werpt zijn vruchten af. In 2010 wonnen we de Gouden Zandloper voor het Meest innovatieve advocatenkantoor van Nederland en in 2012 de Chambers Client Service Award. Veel van onze advocaten en specialisten worden genoemd in Chambers en The Legal 500. Topkwaliteit We leveren topkwaliteit. Dat begint met ijzersterke kennis van het recht. Maar een goede advocaat heeft ook gevoel voor ondernemen en voor de omgeving waarin zijn cliënt opereert. Dit leidt tot heldere en praktische adviezen. En tot voortvarend optreden als het op procederen aankomt. Innovatief Innovatief werken vereist een blik die verder reikt dan onze juridische comfort zone. Samen met onze cliënten verkennen we nieuwe manieren van samenwerken, kennisdeling en pricing. Pragmatisch We zoeken de kortste weg naar een oplossing door zaken niet ingewikkelder te maken dan ze zijn. Spreken in de taal van de cliënt en realistisch zijn over de kansen op succes. Zo sponsoren wij al enige jaren het Ingeborg Douwes Centrum, dat door middel van ludieke acties psychosociale hulp biedt aan mensen die - op welke wijze dan ook - met kanker worden geconfronteerd. Ook leverden we onze bijdrage aan de verbouwing van het Emma Kinderziekenhuis bij Emma s Amazing Fun(d) Raising Event 2013, het Amsterdam Diner en zijn wij al jaren sponsor van StopAidsNow!. Elk jaar zenden we één of twee medewerkers uit naar een ontwikkelingsland om daar bij een lokale NGO te werken. Wij doen dit in samenwerking met People 4 Change, een organisatie die Nederlandse professionals uitzendt naar lokale hulporganisaties om hun kennis en ervaring te delen.op de Dag van de Mensenrechten organiseerden we samen met Lawyers for Lawyers een evenement over de onafhankelijkheid van rechters, advocaten en openbaar aanklagers, opgezet door VN Special Rapporteur Gabriela Knaul.

14 Haarlemmerweg LH Amsterdam P.O. Box HD Amsterdam

medische gezondheidsrecht

medische gezondheidsrecht & BRANCHETEAM GEzoNdHEidSzoRG Wij hebben onze kennis van en ervaring in de gezondheidszorg effectief gebundeld. Wij kunnen u op zeer diverse gebieden bijstaan, waarbij naast het gezondheidsrecht te denken

Nadere informatie

Aanbestedingen. Track Record Aanbestedingen

Aanbestedingen. Track Record Aanbestedingen Aanbestedingen Aanbestedingen Het aanbestedingsrecht ontwikkelt zich in een hoog tempo. Nieuwe Europese richtlijnen zijn inmiddels in Nederland geïmplementeerd via het BAO en het BASS, terwijl de nieuwe

Nadere informatie

Bouw en projectontwikkeling

Bouw en projectontwikkeling Bouw en projectontwikkeling Bouw en projectontwikkeling Bouw en projectontwikkeling Het slagen van een bouwproject staat of valt bij een goede samenwerking tussen partijen. Bouw Bouwen is samenwerken.

Nadere informatie

Arbeids- en medezeggenschapsrecht Cursusprogramma 2013

Arbeids- en medezeggenschapsrecht Cursusprogramma 2013 Arbeids- en medezeggenschapsrecht Cursusprogramma 2013 Agenda Datum Onderwerp Sprekers Kennedy Van der Laan heeft een omvangrijke en kwalitatief hoogwaardige praktijk op het gebied van het arbeidsrecht

Nadere informatie

Praktisch, laagdrempelig, snel, betrokken, duidelijk. Dat is onze meerwaarde.

Praktisch, laagdrempelig, snel, betrokken, duidelijk. Dat is onze meerwaarde. Praktisch, laagdrempelig, snel, betrokken, duidelijk. Dat is onze meerwaarde. Een inhoudelijk goede sparringspartner en betrouwbaar. Er is goed advies gegeven in goed overleg en dat heeft er voor gezorgd

Nadere informatie

Track Record EU en mededinging

Track Record EU en mededinging EU en mededinging EU en mededinging Kennedy Van der Laan s EU- en mededingingsrechtadvocaten adviseren cliënten over de mededingingsrechtelijke aspecten in brede zin van het ondernemen. Wij vertegenwoordigen

Nadere informatie

1 Inleiding 9. 2 De fundamenten van het zorgstelsel 11. 3 De structuren in de zorg 25. 4 De aanspraak op zorg 31. 5 De financiering van de zorg 47

1 Inleiding 9. 2 De fundamenten van het zorgstelsel 11. 3 De structuren in de zorg 25. 4 De aanspraak op zorg 31. 5 De financiering van de zorg 47 Voorwoord Wie wil begrijpen hoe het Nederlandse zorgstelsel functioneert en op zoek gaat naar informatie, dreigt er al snel in te verdrinken. Waar te beginnen? Dat geldt ook voor de regels die op de zorg

Nadere informatie

&BRANCHETEAM AUTOMOTIVE

&BRANCHETEAM AUTOMOTIVE &BRANCHETEAM AUTOMOTIVE Ons brancheteam Automotive is op de hoogte van de actualiteiten in de branche. Daarbij strekt onze kennis verder dan louter die van de juridische aspecten. Onze grote betrokkenheid

Nadere informatie

VDB advocaten NOTARISSEN. zo zien wij het. Over de organisatie

VDB advocaten NOTARISSEN. zo zien wij het. Over de organisatie VDB advocaten NOTARISSEN. zo zien wij het. Over de organisatie Hoe SCHERP mag advies zijn? VDB Advocaten Notarissen. Zo zien wij het. Onze juridische adviezen geven scherp aan wat de grenzen van het speelveld

Nadere informatie

PRESENTATIE HARVEY REYNALDS LEGAL DIENSTVERLENING VOORBEELDEN KLANTEN FEES CV

PRESENTATIE HARVEY REYNALDS LEGAL DIENSTVERLENING VOORBEELDEN KLANTEN FEES CV 2013 PRESENTATIE HARVEY REYNALDS LEGAL DIENSTVERLENING VOORBEELDEN KLANTEN FEES CV Reinoud van Servellen +31 613 966 281 rvanservellen@harveyreynalds.com Pagina 2 WIE ZIJN WE EN WAT DOEN WE? Harvey Reynalds

Nadere informatie

Eldermans Geerts Advocaat ondernemingsrecht Advocaat arbeids- en procesrecht Informatie voor belangstellenden

Eldermans Geerts Advocaat ondernemingsrecht Advocaat arbeids- en procesrecht Informatie voor belangstellenden Eldermans Geerts Advocaat ondernemingsrecht Advocaat arbeids- en procesrecht Informatie voor belangstellenden Februari 2018 1/7 Voorwoord Deze notitie is bedoeld om degenen die belangstelling hebben voor

Nadere informatie

opzet en uitvoering van hun distributienetwerk in Nederland. Advisering en contractuele begeleiding van een franchiseorganisatie

opzet en uitvoering van hun distributienetwerk in Nederland. Advisering en contractuele begeleiding van een franchiseorganisatie & BRANCHETEAM RETAIL Het brancheteam Retail bestaat uit verschillende juridische specialisten die door hun jarenlange ervaring diepgaande kennis bezitten over de retail. Onze specialisten kennen de spelers

Nadere informatie

Interim Management in de zorg

Interim Management in de zorg Vreemde ogen helpen Interim Management in de zorg Vreemde ogen helpen! Het gericht inzetten van een interim manager kan helpen uw problemen op te lossen of uw strategie te realiseren. Soms is het noodzakelijk

Nadere informatie

Aanbesteding en inkoop van zorg

Aanbesteding en inkoop van zorg Aanbesteding en inkoop van zorg Richard-Jan Roks 8 september 2015 Inhoudsopgave Wat is aanbestedingsrecht en bronnen Private aanbesteding versus overheidsaanbesteding Aanbesteding en zorgverzekeraars Gezamenlijke

Nadere informatie

Samenwerkingsverbanden in de zorg. 22 november 2018

Samenwerkingsverbanden in de zorg. 22 november 2018 Samenwerkingsverbanden in de zorg 22 november 2018 Juridische en fiscale aspecten Angélique van Horik & Alexandra van den Eijnden Fusies en overnames: de cijfers Rapport Boer en Croon Corporate Finance

Nadere informatie

Corporate transacties

Corporate transacties Corporate transacties Corporate transacties Onze corporate transactiepraktijk is internationaal erkend door toonaangevende gidsen zoals de European Legal 500, de PLC Cross Border M&A en de Global Counsel

Nadere informatie

Uitwisseling van medische gegevens en patiënttoestemming

Uitwisseling van medische gegevens en patiënttoestemming Uitwisseling van medische gegevens en patiënttoestemming Gerrit Open Podium XDS 11 december 2014 Jet van Mourik Juridisch adviseur & Compliance Officer Antonius Zorggroep Privacy in de Antonius Zorggroep,

Nadere informatie

ASSOCIATE #VACANCY #VACATURE

ASSOCIATE #VACANCY #VACATURE #VACATURE #VACANCY De zorgsector is sterk in beweging, zowel in Nederland als internationaal. Privatisering, marktwerking en veranderende (internationale) wetgeving spelen daarbij een belangrijke rol.

Nadere informatie

RAAD & DAAD OP HET JUISTE MOMENT VERNIEUWENDE, BETAALBARE JURIDISCHE DIENSTVERLENING VOOR ONDERNEMERS

RAAD & DAAD OP HET JUISTE MOMENT VERNIEUWENDE, BETAALBARE JURIDISCHE DIENSTVERLENING VOOR ONDERNEMERS RAAD & DAAD OP HET JUISTE MOMENT VERNIEUWENDE, BETAALBARE JURIDISCHE DIENSTVERLENING VOOR ONDERNEMERS JURIDISCHE DIENSTVERLENING VOOR ONDERNEMERS Labor Advocaten is een ondernemersgericht advocatenkantoor

Nadere informatie

Regionale samenwerking inzake Ozis: Hoe vorm te geven?

Regionale samenwerking inzake Ozis: Hoe vorm te geven? Regionale samenwerking inzake Ozis: Hoe vorm te geven? Tekst Lex Geerts en Jurriane Rendering Apothekers en Departementen lopen steeds vaker aan tegen de vraag hoe de organisatie van gegevensuitwisseling

Nadere informatie

Tips bij het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst in de zorg

Tips bij het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst in de zorg Tips bij het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst in de zorg In de zorg wordt op grote schaal samengewerkt. Tussen zorgaanbieders, zorgaanbieders en ketenpartners, zorgaanbieders en leveranciers.

Nadere informatie

Derks & Derks Adviseurs in human talent voor de gezondheidszorg

Derks & Derks Adviseurs in human talent voor de gezondheidszorg Derks & Derks Adviseurs in human talent voor de gezondheidszorg Werving Selectie Assessment Loopbaanbegeleiding Coaching Detachering Interim HR Research Derks & Derks adviseurs in human talent Werving

Nadere informatie

De full service juridische en strategische huisadviseur voor ondernemers met visie

De full service juridische en strategische huisadviseur voor ondernemers met visie De full service juridische en strategische huisadviseur voor ondernemers met visie LexPartners: uw full service juridische sparringpartner en huisadviseur Door het sterk gestegen belang voor ondernemingen

Nadere informatie

Tips bij het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst in de zorg

Tips bij het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst in de zorg Tips bij het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst in de zorg Februari 2016 In de zorg wordt op grote schaal samengewerkt. Tussen zorgaanbieders onderling, tussen zorgaanbieders en ketenpartners en

Nadere informatie

W E BOUW EN MEE AAN DE

W E BOUW EN MEE AAN DE WIJ ZIJN MEER DAN ADV OCAT EN. W E BOUW EN MEE AAN DE TOEKOMST VAN UW ONDE RNEMING. OVER MARLEX OVER MARLEX 3 COMMERCIAL 5 CORPORATE 7 M & A 9 OMGEVING 11 HR 13 TAX 15 BOUW & VASTGOED 17 ONDERNEMINGEN

Nadere informatie

Workshop voor Aon. Esther Pans. Ontwikkelingen in het medisch tuchtrecht met gevolgen voor het aansprakelijkheidsrecht. Donderdag 14 maart 2013

Workshop voor Aon. Esther Pans. Ontwikkelingen in het medisch tuchtrecht met gevolgen voor het aansprakelijkheidsrecht. Donderdag 14 maart 2013 Workshop voor Aon Ontwikkelingen in het medisch tuchtrecht met gevolgen voor het aansprakelijkheidsrecht Esther Pans Donderdag 14 maart 2013 Medische aansprakelijkheid: Hoofdbehandelaarschap Kernvraag:

Nadere informatie

W E BOUW EN MEE AAN DE

W E BOUW EN MEE AAN DE WIJ ZIJN MEER DAN ADV OCAT EN. W E BOUW EN MEE AAN DE TOEKOMST VAN UW ONDE RNEMING. OVER MARLEX OVER MARLEX 3 COMMERCIAL 5 CORPORATE 7 M & A 9 OMGEVING 11 HR 13 TAX 15 BOUW & VASTGOED 17 ONDERNEMINGEN

Nadere informatie

& BRANCHETEAM RETAIL

& BRANCHETEAM RETAIL & BRANCHETEAM RETAIL Het brancheteam Retail bestaat uit verschillende juridische specialisten die door hun jarenlange ervaring diepgaande kennis bezitten over de retail. Onze specialisten kennen de spelers

Nadere informatie

Informatie Technologie

Informatie Technologie Informatie Technologie Informatie Technologie De IT-praktijk van Kennedy Van der Laan staat nationaal en internationaal bekend als toonaangevend in Nederland. Chambers Global typeert ons als One of the

Nadere informatie

uw medische gegevens elektronisch delen?

uw medische gegevens elektronisch delen? patiënteninformatie uw medische gegevens elektronisch delen? Dat kan via het LSP Ziekte, blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terecht komen bij een (onbekende) arts, een andere

Nadere informatie

10 Tips bij een reorganisatie

10 Tips bij een reorganisatie Marianne Eisma advocaat legal 10 Tips bij In het Arbeidsrecht gaat het erom het juiste proces te volgen om het uiteindelijke doel te bereiken. U moet daarvoor de tijd nemen, te snelle en niet goed voorbereide

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 9 mei 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 9 mei 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Privacy in uw organisatie

Privacy in uw organisatie Privacy in uw organisatie Iedere organisatie beschikt over privacygevoelige informatie, bijvoorbeeld van klanten, prospects of werknemers. Om misbruik en onrechtmatig gebruik te voorkomen, stelt de wet

Nadere informatie

Onderzoek naar de business case van ehealth

Onderzoek naar de business case van ehealth Onderzoek naar de business case van ehealth Deze vragenlijst is onderdeel van studie naar de business case van ehealth en. Op basis van een formeel model van het Nictiz worden een aantal stakeholders onderscheiden

Nadere informatie

ICT in de zorg. Over de impact van wet- en regelgeving

ICT in de zorg. Over de impact van wet- en regelgeving ICT in de zorg Over de impact van wet- en regelgeving Impact van weten regelgeving op ICT in de zorg Voldoen aan wet- en regelgeving is voor ICT-afdelingen in de zorgsector een steeds vaker terugkerend

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Uitdagingen in de zorg Investeren in Private Cloud. Ontzorging met de blik op zorgverlening Private Cloud voordelen

Inhoudsopgave. Uitdagingen in de zorg Investeren in Private Cloud. Ontzorging met de blik op zorgverlening Private Cloud voordelen Inhoudsopgave Uitdagingen in de zorg Investeren in Private Cloud Ontzorging met de blik op zorgverlening Private Cloud voordelen Uitdagingen in de zorg De zorgbranche staat flink onder druk. De grote vraag

Nadere informatie

Uw organisatie in compliance Maak legal compliance onderdeel van uw dagelijkse bedrijfsvoering

Uw organisatie in compliance Maak legal compliance onderdeel van uw dagelijkse bedrijfsvoering Uw organisatie in compliance Maak legal compliance onderdeel van uw dagelijkse bedrijfsvoering Waarom Legal Compliance? Ondernemen bestaat uit het reageren en vooruitlopen op ontwikkelingen en mogelijkheden

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2551 XP Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Ruud Janssen, Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg, Hogeschool Windesheim

Ruud Janssen, Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg, Hogeschool Windesheim Ruud Janssen, Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg, Hogeschool Windesheim Netwerkbijeenkomst decentraliseren = innoveren, georganiseerd door Zorg voor Innoveren, Utrecht, 26 juni 2014 Zorgverzekeringswet

Nadere informatie

Strategie SEIN 2013-2016

Strategie SEIN 2013-2016 Strategie SEIN 2013-2016 2016 Vastgesteld 14 mei 2012 Inleiding Gespecialiseerde Epilepsiezorg SEIN biedt gespecialiseerde diagnostiek en behandeling, woonzorg en dagbesteding en onderwijs aan mensen met

Nadere informatie

UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP

UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Ziekte, blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terecht komen bij een onbekende

Nadere informatie

Governancecode Zorg 2017

Governancecode Zorg 2017 Governancecode Zorg 2017 Symposium Good Governance en de Interne Audit functie 30 juni 2017 mr. drs. Vivian den Bakker en mr. Aurélie Mingels Agenda 1. Governance in de gezondheidszorg 2. Governancecode

Nadere informatie

UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP

UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Ziekte, blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terecht komen bij een onbekende

Nadere informatie

Banking & finance. Een betrouwbare partner voor financiële instellingen en advocatenkantoren, overal ter wereld

Banking & finance. Een betrouwbare partner voor financiële instellingen en advocatenkantoren, overal ter wereld Banking & finance Banking & finance Een betrouwbare partner voor financiële instellingen en advocatenkantoren, overal ter wereld Het team Banking & Finance van Kennedy Van der Laan is actief op het gebied

Nadere informatie

Duidelijk anders. Praktische handvatten bij het implementeren van de organisatiemodellen. Presentatie Stan Commissaris 19 mei 2015

Duidelijk anders. Praktische handvatten bij het implementeren van de organisatiemodellen. Presentatie Stan Commissaris 19 mei 2015 Duidelijk anders Praktische handvatten bij het implementeren van de organisatiemodellen Presentatie Stan Commissaris 19 mei 2015 2 Introductie Stan Commissaris, notaris Ploum Lodder Princen, advocaten

Nadere informatie

2. Waarom komen de NMa en de NZa met een gezamenlijk document voor zorggroepen?

2. Waarom komen de NMa en de NZa met een gezamenlijk document voor zorggroepen? Q&A s zorggroepen Algemeen 1. Wat is een zorggroep? De NMa en de NZa achten een zorggroep aanwezig als een partij een afzonderlijke rechtsvorm heeft gecreëerd om een coördinerende rol te spelen op het

Nadere informatie

CURRICULUM VITAE. mr dr R Wijne

CURRICULUM VITAE. mr dr R Wijne CURRICULUM VITAE mr dr R Wijne November 2014 - heden Januari 2014 - heden Juli 2013 - heden Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Functie: Raadsheer-plaatsvervanger Boom Juridische uitgevers Functie: Hoofdredacteur

Nadere informatie

Kansen voor zorgvastgoed

Kansen voor zorgvastgoed Kansen voor zorgvastgoed Omgaan met vastgoed in de zorg www.dtz.nl www.dtz.com Proactiviteit werpt zijn vruchten af Zorginstellingen die slim omgaan met hun vastgoed doen hier hun voordeel mee Kansen voor

Nadere informatie

Landelijke ontwikkelingen

Landelijke ontwikkelingen Landelijke ontwikkelingen Yoe Kwa Werkconferentie Medicatie uitwisseling, 12 april 2012 Agenda Korte terugblik Aansluitingen op het LSP Doorstart LSP: organisatie en afspraken Functionaliteit Hoe nu verder?

Nadere informatie

Beroepsheim: de praktijk is weerbarstig

Beroepsheim: de praktijk is weerbarstig Beroepsheim: de praktijk is weerbarstig Florien van Woerden Juridisch Adviseur VvAA 28 oktober 2016 1 Vandaag bespreek ik: Beroepsgeheim in het nieuws Beroepsgeheim: Waarom? Wettelijk kader: hoofdregel

Nadere informatie

Leergang Compliance Officer in de Zorg. Dé Leergang Compliance Officer in de Zorg

Leergang Compliance Officer in de Zorg. Dé Leergang Compliance Officer in de Zorg Leergang Compliance Dé Leergang Compliance Leergang Compliance Dé Leergang Compliance Weet u wat het woord compliance betekent? Misschien herkent u het woord direct en weet u wat de betekenis is, maar

Nadere informatie

Overeenkomst WMO dienstverlening. Dagbesteding

Overeenkomst WMO dienstverlening. Dagbesteding Overeenkomst WMO dienstverlening Dagbesteding Module 1: Ondersteuningsplan Na het aangaan van deze overeenkomst ter ondersteuning, stellen we aan de hand van uw wensen een ondersteuningsplan op. U kunt

Nadere informatie

Regionale samenwerking HA zorg Nico Eyck (ZOIJ) Marco Balhuizen (DVAN)

Regionale samenwerking HA zorg Nico Eyck (ZOIJ) Marco Balhuizen (DVAN) Regionale samenwerking HA zorg Nico Eyck (ZOIJ) Marco Balhuizen (DVAN) 18 september 2014 Agenda Introductie Naar een andere vorm van samenwerking in regio de Oude IJssel Aandachtspunten Mededingingsrecht

Nadere informatie

Zo gaan we om met de maatschappij. Deelcode 4

Zo gaan we om met de maatschappij. Deelcode 4 Zo gaan we om met de maatschappij Deelcode 4 x Zo gaan we om met de maatschappij We helpen de maatschappij door mensen te verbinden We gaan verantwoord om met mensen, middelen en milieu Inhoud: 1. Algemeen

Nadere informatie

Team notariaat. www.dehaanlaw.nl

Team notariaat. www.dehaanlaw.nl Team notariaat www.dehaanlaw.nl De Haan team notariaat Sinds al weer meer dan 10 jaar geleden de overheid een einde heeft gemaakt aan de vaste tarieven, heeft het notariaat in Nederland een onstuimige

Nadere informatie

7 tips voor het selecteren van een advocaat voor uw arbeidsconflict UW ADVOCAAT ZOEKEN VIA DE ADVOCATENMAKELAAR

7 tips voor het selecteren van een advocaat voor uw arbeidsconflict UW ADVOCAAT ZOEKEN VIA DE ADVOCATENMAKELAAR UW ADVOCAAT ZOEKEN VIA DE ADVOCATENMAKELAAR 7 tips voor het selecteren van een advocaat voor uw arbeidsconflict 7 tips voor het selecteren van een advocaat voor uw arbeidsconflict Een arbeidsconflict is

Nadere informatie

De Letter of Intent (LOI) Dat is wijsheid FACTSHEET: MERGERS & ACQUISITIONS

De Letter of Intent (LOI) Dat is wijsheid FACTSHEET: MERGERS & ACQUISITIONS FACTSHEET: MERGERS & ACQUISITIONS De Letter of Intent (LOI) In de overnamepraktijk wordt veel gebruik gemaakt van een zogenaamde Letter of Intent (LOI). Deze komt om de hoek kijken als partijen besluiten

Nadere informatie

Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie

Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Gebruik van de Landelijke Zorginfrastructuur voor elektronische medische gegevensuitwisseling. Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Ben van Miltenburg Voorzitter Raad van Bestuur Convenant

Nadere informatie

Informatiefolder gegevensuitwisseling patiënten

Informatiefolder gegevensuitwisseling patiënten Informatiefolder gegevensuitwisseling patiënten Uw medische gegevens elektronisch beschikbaar? Alleen met uw toestemming Goede medische zorg Ziekte, een blessure of ongeval komen vaak onverwacht. Daardoor

Nadere informatie

Thema 2: aanschaf en gebruik van e-healthtoepassingen

Thema 2: aanschaf en gebruik van e-healthtoepassingen Checklist verantwoord e-health inzetten op basis van proefbezoeken Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd Auteurs: Maartje van Hees (ExceptionAll) en Foppe Rauwerda (Beeldzorgadvies) Versie 1.0, 3 juli 2018

Nadere informatie

Eversheds Faasen. Grensoverschrijdende juridische dienstverlening vanuit een sterke thuismarkt

Eversheds Faasen. Grensoverschrijdende juridische dienstverlening vanuit een sterke thuismarkt Eversheds Faasen Grensoverschrijdende juridische dienstverlening vanuit een sterke thuismarkt Wat verlangt u van Of u nu een sterke partner zoekt op uw eigen thuismarkt of als buitenlandse onderneming

Nadere informatie

Werken bij VDB Advocaten Notarissen. Zo zien wij het.

Werken bij VDB Advocaten Notarissen. Zo zien wij het. Hoe ONDERSCHEIDEND kun jij zijn? Werken bij VDB Advocaten Notarissen. Zo zien wij het. Hoe Krachtig kun jij zijn? VDB Advocaten Notarissen. Zo zien wij het. In onze geïntegreerde aanpak staat teamwork

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 33 253 Wijziging van de Wet marktordening gezondheidszorg, de Wet cliëntenrechten zorg en enkele andere wetten in verband met het tijdig signaleren

Nadere informatie

Executive onderwijs. Samenwerking tussen lokale en regionale overheden Succesvol samenwerken door een multidisciplinaire

Executive onderwijs. Samenwerking tussen lokale en regionale overheden Succesvol samenwerken door een multidisciplinaire i Executive onderwijs Samenwerking tussen lokale en regionale overheden 2018 Masterclass voor professionals Kijk voor meer informatie over onze opleidingen op www.uu.nl/rebo/executive Recht, Economie,

Nadere informatie

Privacy Statement Huisartsengroep Brielle

Privacy Statement Huisartsengroep Brielle Privacy Statement Huisartsengroep Brielle Dit privacy statement is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens door Huisartsengroep Brielle gevestigd aan de Amer 21, 3232 HA Brielle en ingeschreven

Nadere informatie

BESLISBOOM VERWERKERSOVEREENKOMST

BESLISBOOM VERWERKERSOVEREENKOMST BESLISBOOM VERWERKERSOVEREENKOMST Wanr de apotheek persoonsgegevens laat verwerken door andere partijen, dan kan het nodig zijn om hierover afspraken te maken en deze vast te leggen in een zogenoemde verwerkersovereenkomst.

Nadere informatie

Privacy aspecten van apps

Privacy aspecten van apps Privacy aspecten van apps mr. Peter van der Veen Senior juridisch adviseur e: vanderveen@considerati.com t : @pvdveee Over Considerati Considerati is een juridisch adviesbureau gespecialiseerd in ICT-recht

Nadere informatie

De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum. Medische Psychologie

De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum. Medische Psychologie De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum Medische Psychologie In deze folder informeren we u over de manier van werken van de psycholoog, verbonden aan de afdeling Medische psychologie van Zuyderland

Nadere informatie

Top 10 aandachtspunten bij participaties in de zorg - Event healthcare/private equity INSEAD. 21 november 2012

Top 10 aandachtspunten bij participaties in de zorg - Event healthcare/private equity INSEAD. 21 november 2012 Top 10 aandachtspunten bij participaties in de zorg - Event healthcare/private equity INSEAD 21 november 2012 Inleiding Enerzijds is de zorg een sector zoals vele andere Anderzijds is het een bijzondere

Nadere informatie

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf Format samenvatting aanvraag Opmerking vooraf Mocht u de voorkeur geven aan openbaarmaking van de gehele aanvraag in plaats van uitsluitend onderstaande samenvatting dan kunt u dat kenbaar maken bij het

Nadere informatie

Strategische zelfanalyse

Strategische zelfanalyse Strategische zelfanalyse Vol vertrouwen de WMO tegemoet Wat betekent de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning voor uw organisatie? Hoe houdt u goed rekening met de modernisering van de AWBZ?

Nadere informatie

Bijzondere voeding en voedingssupplementen

Bijzondere voeding en voedingssupplementen PRAKTIJKGIDSEN WAAR&WET Bijzondere voeding en voedingssupplementen Editie 2017 Ebba Hoogenraad, Bram Duivenvoorde, Sarah Arayess en Saskia Bleijswijk Sdu Uitgevers Den Haag 2017 Inhoudsopgave Voorwoord

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

ZOMERCURSUS VOOR BEDRIJFS- EN VERZEKERINGSARTSEN

ZOMERCURSUS VOOR BEDRIJFS- EN VERZEKERINGSARTSEN ZOMERCURSUS VOOR BEDRIJFS- EN VERZEKERINGSARTSEN Kloosterhotel ZIN te Vught Maandag 25 t/m woensdag 27 augustus 2014 Nijmeegse bedrijfsartsenopleiding Toelichting PAO Heyendael organiseert, samen met de

Nadere informatie

De juridische status van medische protocollen en richtlijnen

De juridische status van medische protocollen en richtlijnen De juridische status van medische protocollen en richtlijnen Hoe de open norm van het goed hulpverlenerschap in de praktijk wordt ingevuld 8 april 2015 Protocollen zijn vaak cruciaal. Dit werd heel recent

Nadere informatie

Alphega apotheek. Voor meer zorg, meer gemak en meer rendement. In partnership with

Alphega apotheek. Voor meer zorg, meer gemak en meer rendement. In partnership with Alphega apotheek Voor meer zorg, meer gemak en meer rendement In partnership with De kracht van een internationaal netwerk voor vernieuwende zorg Alphega apotheek is het internationale leidende netwerk

Nadere informatie

Juridisch medewerker zakelijke dienstverlening

Juridisch medewerker zakelijke dienstverlening Juridisch medewerker zakelijke dienstverlening Leeswijzer voor bedrijven Kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven ECABO houdt ontwikkelingen in de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 18 december 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 18 december 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Sectorgerichte marketing in de advocatuur. Ibo Gülsen IGMPR ibo.gulsen@igmpr.nl 06-53651173

Sectorgerichte marketing in de advocatuur. Ibo Gülsen IGMPR ibo.gulsen@igmpr.nl 06-53651173 Sectorgerichte marketing in de advocatuur Ibo Gülsen IGMPR ibo.gulsen@igmpr.nl 06-53651173 Programma Introductie Wat is sector gerichte marketing? Waarom zou een kantoor het wel/niet moeten doen? Voorwaarden

Nadere informatie

Krijg weer grip op uw pensioenregeling. Krijg weer grip op uw pensioenregeling

Krijg weer grip op uw pensioenregeling. Krijg weer grip op uw pensioenregeling Eindhoven Amsterdam Bladel Groningen Krijg weer grip op uw pensioenregeling Lelystad Oostzaan Roermond Krijg weer grip op uw pensioenregeling Uden Valkenswaard Dienstenwijzer Inleiding hecht veel waarde

Nadere informatie

ernationale - Advocaten gespecialiseerd in sociaal recht - Dis Individueel arbeidsrecht - Collectieve arbeidsrelaties - Alternatief loon en

ernationale - Advocaten gespecialiseerd in sociaal recht - Dis Individueel arbeidsrecht - Collectieve arbeidsrelaties - Alternatief loon en ernationale - Advocaten gespecialiseerd in sociaal recht - Dis Individueel arbeidsrecht - Collectieve arbeidsrelaties - Alternatief loon en fiscaliteit - Herstructureringen en overgang van ondernemingen

Nadere informatie

Beleidsdocument 2012-2016

Beleidsdocument 2012-2016 Beleidsdocument 2012-2016 uw zorg, onze zorg Inhoudsopgave 1. Voorwoord...3 2. Zorggroep de Bevelanden...4 3. Waar staat Zorggroep de Bevelanden voor (Missie, Visie en Doelstellingen)...4 4. Uitwerking:

Nadere informatie

Bent u klaar voor de Wet Werk en Zekerheid? Doe de WWZ-check!

Bent u klaar voor de Wet Werk en Zekerheid? Doe de WWZ-check! De WWZ-check Bent u klaar voor de Wet Werk en Zekerheid? Doe de WWZ-check! Scan de QR-code voor een korte video Er staat binnen het arbeidsrecht een aantal vrij ingrijpende wijzigingen op stapel, welke

Nadere informatie

Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland. Drs Freek.L.A. Korver MBA

Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland. Drs Freek.L.A. Korver MBA Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland Drs Freek.L.A. Korver MBA In Friesland wordt gewerkt aan een duurzaam zorglandschap Friesland Voorop is een samenwerking tussen alle Friese zorgaanbieders, de Friesland

Nadere informatie

Enkele plaatsen voor getalenteerde juristen!

Enkele plaatsen voor getalenteerde juristen! Company Profile Vacature: Advocaat-stagiaire(s) Enkele plaatsen voor getalenteerde juristen! Opdrachtgever: Simmons & Simmons Weena 666 Rotterdam www.simmons-simmons.com Contactpersonen: Simmons & Simmons

Nadere informatie

OR-OPLEIDINGEN OPLEIDINGEN. 2Work Arbeidsjuristen is gespecialiseerd in het adviseren, procederen en opleiden in arbeidsrecht.

OR-OPLEIDINGEN OPLEIDINGEN. 2Work Arbeidsjuristen is gespecialiseerd in het adviseren, procederen en opleiden in arbeidsrecht. OR-OPLEIDINGEN INHOUDSOPGAVE 2WORK ARBEIDSJURISTEN 2Work Arbeidsjuristen Aanbod.. Opleidingen (vast programma) OR & de WOR.. OR & Arbeidsvoorwaarden. OR & Reorganiseren. Praktische informatie.. Kosten

Nadere informatie

Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. De Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens in de zorg

Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. De Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens in de zorg Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg De Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens in de zorg Inleiding Smartphones, slimme meters, thuisbankieren en online winkelen: het gebruik

Nadere informatie

Arbeidsrecht & Ontslag

Arbeidsrecht & Ontslag Arbeidsrecht & Ontslag Laat u tijdig en deskundig adviseren! GRATIS SPREEKUUR Maandag: 12.00 tot 14.00 uur Woensdag: 17.00 tot 18.00 uur EEN VERTROUWD ADRES. Van der Putt Advocaten staat al meer dan 40

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! [titel folder] Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede medische zorg Ziekte, een blessure of ongeval komen vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen in de spreekkamer

Nadere informatie

Het gesproken woord geldt

Het gesproken woord geldt Het gesproken woord geldt MVdV 117 Toespraak van minister-president Yves Leterme op Netwerk-Event voor het vrije beroep op woensdag 15 juni 2005 te Roeselare (Beveren) Vooreerst wens ik de zaakvoerders

Nadere informatie

Jong Talent Programma s

Jong Talent Programma s Kennis van de Overheid Jong Talent Programma s Investeer in de toekomst van uw organisatie Jong talent heeft de toekomst Ze zijn er gelukkig volop: jonge mensen die kiezen voor een carrière bij de overheid.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 29 mei 2012 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 29 mei 2012 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Ambulancezorg in Nederland

Ambulancezorg in Nederland Koos Reumer, 2 februari 2015 Ambulancezorg algemeen Vereniging Ambulancezorg Nederland Ontwikkelingen binnen ambulancezorg Jonge sector Wet ambulancevervoer 1973 Tijdelijke wet ambulancezorg 2013 Vereniging

Nadere informatie

Aan de slag met de Wnra

Aan de slag met de Wnra Aan de slag met de Wnra Hoe bereidt u zich voor op de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra)? Ons Wnra-team helpt u graag bij deze transitie met de volgende diensten: - Een

Nadere informatie

Klachtencommissie Informatie voor de klager. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Klachtencommissie Informatie voor de klager. Ziekenhuis Gelderse Vallei Klachtencommissie Informatie voor de klager Ziekenhuis Gelderse Vallei U heeft een klacht ingediend bij de klachtencommissie of overweegt dit te doen. U vindt hier informatie over de werkwijze van de klachtencommissie,

Nadere informatie

Benoemen persoonsgegevens

Benoemen persoonsgegevens Register gegevensverwerking Benoemen persoonsgegevens X Naam, adres, postcode, woonplaats van de cliënt(en) X Geboortedatum van de cliënt(en) X Telefoonnummer en e-mail van de cliënt(en) Bij minderjarige

Nadere informatie

GVT-team. Gespecialiseerde Verpleging

GVT-team. Gespecialiseerde Verpleging GVT-team Gespecialiseerde Verpleging Gespecialiseerde Verpleging: liever thuis dan in het ziekenhuis Infuus inbrengen, pijnbestrijding De Gespecialiseerde Verpleging Thuiszorgtechnologie van Cordaan- Thuiszorg

Nadere informatie