AbbVie heeft op 3 maart 2015 een schriftelijke reactie verstrekt op deze stukken evenals een aanmelding voor de hoorzitting.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AbbVie heeft op 3 maart 2015 een schriftelijke reactie verstrekt op deze stukken evenals een aanmelding voor de hoorzitting."

Transcriptie

1 BESLISSING OP BEZWAAR Bij brief van 18 december 2014, die is ingekomen bij de NZa op 18 december 2014, is door Leijnse Artz advocaten namens Ferring BV bezwaar gemaakt tegen tariefbeschikking met kenmerk TB/CU d.d. 24 november Naar aanleiding van dit bezwaar zijn belanghebbenden op 10 maart 2015 gehoord. Ferring BV is geneesmiddelfabrikant van het geneesmiddel triptoreline. Het bezwaar betreft onder andere de vraag of de NZa terecht een add-on heeft vastgesteld voor een concurrerend geneesmiddel van triptoreline, zijnde leuproreline. Leuproreline wordt geproduceerd door geneesmiddelfabrikant AbbVie. Omdat het bezwaar betrekking heeft op de status van leuproreline als add-on, is AbbVie als belanghebbende partij betrokken bij deze bezwaarprocedure. Naast ZN, NVZ en NFU is AbbVie uitgenodigd voor de hoorzitting die op 10 maart 2015 heeft plaatsgevonden. Voorafgaande aan de hoorzitting heeft de NZa belanghebbenden, AbbVie, ZN, NVZ en NFU een kopie van het bezwaarschrift van Ferring BV toegezonden evenals een uitdraai van de GIP databank met betrekking tot de ATC-code L02AE02, zijnde de code behorend bij het geneesmiddel leuproreline. AbbVie heeft op 3 maart 2015 een schriftelijke reactie verstrekt op deze stukken evenals een aanmelding voor de hoorzitting. ZN en NVZ hebben zich afgemeld voor de hoorzitting waarbij NVZ op 6 maart 2015 een korte telefonische toelichting heeft verstrekt op haar afmelding. Vanuit de NFU heeft de NZa geen reactie ontvangen. Naar aanleiding van de hoorzitting heeft AbbVie op 17 maart 2015 nog een aanvullende reactie verstrekt over de meest geschikte ingangsdatum voor het verwijderen van de add-on voor leuproreline mocht de NZa besluiten hiertoe overte gaan. Bezwaarde heeft op 23 maart 2015 hierop nog een schriftelijke reactie verstrekt. In haar vergadering van 31 maart 2015 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (hierna: NZa) het primaire besluit in heroverweging genomen. De NZa heeft besloten deels tegemoet te komen aan het bezwaar. Het bezwaar wordt dan ook gegrond verklaard. Hieronder volgt de motivering. DE AANGEVOERDE BEZWAREN Het bezwaarschrift Bezwaarde steit dat er sprake is van een ongelijk speelveld nu voor haar geneesmiddel triptoreline geen add-on is vastgesteld maar voor het rechtstreeks daarmee concurrerende geneesmiddel leuproreline wel.

2 Triptoreline en leuproreline zijn beide een zogenaamd gonadotrofinevrijzettend hormoon OGnRH') agonist. Beide geneesmiddelen zijn in laag gedoseerde vorm geregistreerd voor fertiliteitsbehandeling. De geneesmiddelen nafareline, cetrorelix en ganirelix zijn eveneens GnRHagonisten en ook geregistreerd voor fertiliteitsbehandeling. De NZa is ten tijde van het vaststellen van de add-on voor leuproreline uitgegaan van een onjuiste kostenberekening van de gemiddelde kosten per patient per jaar waardoor voor leuproreline ten onrechte een add-on is vastgesteld. De kosten van leuproreline zijn volgens bezwaarde namelijk lager dan de gehanteerde kostendrempel van gemiddeld per patient per jaar. Nu geen sprake is van een level playing field, stelt bezwaarde hierdoor schade te lijden. Bezwaarde verzoekt de NZa met terugwerkende kracht tot 1 januari 2015 ofwel de add-on voor leuproreline te verwijderen dan wel voor triptoreline een add-on vast te stellen. Daarnaast verzoekt bezwaarde om vergoeding van de procedurekosten ex artikel 7:15 Awb. Ter hoorzitting is door bezwaarde ter aanvulling nog het volgende naar voren gebracht Uit de door AbbVie ingediende zienswijze van 3 maart 2015 blijkt niet dat AbbVie betwist dat leuproreline eveneens een GnRH-agonist is en rechtstreeks concurrerend is met triptoreline. Ook volgt hieruit naar mening van bezwaarde dat AbbVie zou erkennen dat de gemiddelde kosten per patient per jaar onder de grens zouden liggen. Verder brengt bezwaarde naar voren dat VWS in haar brief van 8 juli 2014 aan de NZa uit is gegaan van een onjuiste prijs per patient per jaar van leuproreline. Met verwijzing naar het overzicht verkregen uit de GIP databank met betrekking tot leuproreline oplossing injectie 5mg/ml blijkt dat de gemiddelde kosten per patient per jaar 370,60 bedragen. Nu geen sprake blijkt te zijn van kosteninhomogeniteit kan leuproreline zonder meer uit het tarief van deze DBC-zorgproducten worden bekostigd nu nafareline, cetrorelix, ganirelix en triptoreline ook uit het tarief voor deze zelfde DBC-zorgproducten worden betaald. Bezwaarde geeft aan dat in casu sprake is van dubbele bekostiging; het ziekenhuis kan naast het tarief voor het DBC-zorgproduct waarin de kosten van de fertiliteitsbehandeling met een GnRH-agonist zijn verdisconteerd ook het add-on tarief voor de GnRH-agonist leuproreline in rekening brengen. Tot slot geeft bezwaarde aan dat zij ermee in kan stemmen indien de NZa per 1 april 2015 de add-on leuproreline zal verwijderen. Reactie bezwaarde d.d. 23 maart 2015 op de brief van AbbVie d.d. 17 maart 2015 AbbVie heeft in een schriftelijke reactie naar aanleiding van de hoorzitting aangegeven dat zij 1 januari 2016 de meest geschikte datum van herstel voor het verwijderen van de add-on leuproreline acht. Zij stelt hiertoe kort weergegeven het volgende:

3 dat zij niet met zekerheid kan zeggen of en zo ja in welke mate het verwijderen van de add-on leuproreline met een eerdere ingangsdatum dan 1 januari 2016 negatieve effecten zal hebben op de bestaande contracten; dat zij het bestaan van een gelijk speelveld een warm hart toedraagt; dat uit de 'Monitor en beleidsbrief Zorginkoop' en de 'Marktscan medisch- specialistische zorg' van de NZa uit 2014 blijkt dat verschillende veldpartijen aangeven dat tussentijdse wijzigingen in het zorginkoopbeleid als een probleem worden ervaren; tot slot volgt uit het besluit releasecyclus medisch specialistische zorg dat er geen update van het DBC-pakket 2015 zal volgen. Bezwaarde heeft in haar reactie op hetgeen AbbVie nog naar voren heeft gebracht kort weergegeven het volgende opgemerkt: door de onjuiste beslissing om voor leuproreline een add-on vast te stellen is om meerdere redenen een ongelijk speeiveld ontstaan; ziekenhuizen hebben er nu financieei voordeel bij om leuproreline in rekening te brengen in plaats van triptoreline vanwege de dubbele vergoeding. Hierdoor is sprake van oneerlijke concurrentie met als gevolg dat bezwaarde hierdoor schade lijdt; dat bezwaarde er mee in kan stemmen indien een en nader per 1 april 2015 wordt hersteld; dat AbbVie moeilijk bezwaar kan hebben tegen het zo spoedig mogelijk corrigeren gezien ook zij een level playing field wenst en de door haar weergegeven schade en negatieve effecten mogelijk plaatsvinden; dat indien een correctie niet per 1 april 2015 zal plaatsvinden, de mogelijkheid voor bezwaarde om commercieel nog iets te bereiken bij de ziekenhuizen in 2015 verkeken is en dit onevenredig belastend voor haar zal zijn; dat, zo AbbVie al nadeel zal ondervinden van het herstel, dit AbbVie zelf aan te rekenen is; dat de door AbbVie aangehaalde stukken betrekking hebben op een reguliere tussentijdse wijziging en dat daar in casu geen sprake van is. OORDEEL NZa Juridisch kader Alvorens in te gaan op de aangevoerde bezwaren, zal hieronder eerst de relevante achtergrond en wet- en regelgeving worden beschreven.

4 Beleidsreael 'Prestaties en tarieven medisch specialistische zora' Binnen de DOT-systematiek geldt dat alle kosten voor een behandeling van een patient in een diagnosebehandelingcombinatie (DBC) zijn opgenomen. Daaronder vallen ook de kosten voor geneesmiddelen die aan de patient zijn verstrekt. De kosten van geneesmiddelen zijn onderdeel van het tarief van het DBC-zorgproduct. De kosten van een geneesmiddel dat aan een patient wordt verstrekt, kan per individu en per dosis fluctueren en in verhouding tot het DBC-tarief dusdanig hoog zijn dat sprake is van kosteninhomogeniteit. Om kosteninhomogeniteit en hiermee gepaard gaande financiele knelpunten voor de zorgaanbieder tegen te gaan is met ingang van 2012 het add-on beleid van kracht. Indien een combinatie van een stofnaam en indicatie gemiddeid per patient per jaar meer kost dan dan moet de instelling het stofnaam-bevattende - en aan de patient, voor de betreffende indicatie, verstrekte - geneesmiddel bovenop het tarief van het DBC-zorgproduct declareren. Dit gebeurt via een aparte prestatie (overig zorgproduct), de add-on. De NZa stelt deze add-on prestaties vast en neemt deze op in de Stofnamen- en indicatie lijst add-on geneesmiddelen als bijlage van de Beleidsregel Prestaties en tarieven medisch specialistische zorg. Voor deze prestaties stelt de NZa maximumtarieven vast, zoals beschreven in beleidsregel Prestaties en tarieven medisch specialistische zorg. Deze tarieven worden gebaseerd op de apotheek inkoop prijs (AIP) die door de fabrikant wordt bepaald. Opname van een stofnaam en/of indicatie op de Stofnamen- en indicatie lijst add-on geneesmiddelen (add-on lijst) is geen duiding van het recht op vergoeding van de kosten voor de verzekerde. Ofwel, als de stofnaam (werkzame stof) van een aan de patient toegediend geneesmiddel niet op de add-on lijst staat, dan betekent dit niet dat dit geneesmiddel niet in het basispakket zit. Per 1 januari 2014 zijn dertien geneesmiddelen (fertiliteitshormonen) overgeheveld uit het Geneesmiddelenvergoedingen Systeem (GVS) naar het kader Medisch Specialistische Instellingen (ziekenhuiskader). Voor een aantal van deze geneesmiddelen heeft de NZa een add-on vastgesteld. Beoordelinq release DOT 2014 rrz14a') In de beoordeling release DOT 2014 (RZ14a) staat beschreven hoe de NZa tot het besluit is gekomen om voor een aantal van de fertiliteitshormonen een add-on vast te stelien. Een aantal van de fertiliteitshormonen voldeed niet aan de geldende kostendrempel van per patient per jaar. De minister van VWS heeft de NZa verzocht om gebruik te maken van haar inherente afwijkingsbevoegdheid. 1 BR/CU geldend vanaf 1 januari 2014 tot en met 31 mei 2014; BR/CU geldend vanaf 1 juni 2014 tot en met 31 juli 2014; BR/CU geldend vanaf 1 augustus 2014 tot en met 31 oktober 2014; BR/CU geldend vanaf 1 november 2014 tot en met 31 december 2014.

5 De NZa heeft besloten voor geneesmiddelen die (in combinatie met een indicatie) landelijk gezien grotendeels binnen het gereguleerde segment (A-segment) worden verstrekt en waarvoor voor de zorgverzekeraar geen mogelijkheid bestaat om deze middelen binnen de reguliere zorgproducten te vergoeden, een lagere kostendrempel te hanteren. De NZa heeft hierbij een ondergrens van gehanteerd. Voor alle overgehevelde fertiliteitshormonen geldt dat zij tot het gereguleerde segment behoren, voor een aantal van deze hormonen geldt dat zij gemiddeld meer dan per patient per jaar kosten. Voor deze geneesmiddelen heeft de NZa daarom een add-on vastgesteld. Triptoreline kost gemiddeld minder dan per patient per jaar waardoor voor dit geneesmiddel geen add-on is vastgesteld. Bekostiging van toediening van triptoreline bij vruchtbaarheid bevorderende behandelingen vindt daarom plaats vanuit het DBC-zorgproduct tarief. Dit geldt evenzo voor de geneesmiddelen nafareline, cetrorelix, ganirelix, alien geregistreerd voor dezelfde indicatie als triptoreline. Brief van VWS d.d. 8 iuli 2014 Bij brief van 8 juli heeft VWS de NZa geinformeerd over het geneesmiddel leuproreline voor vruchtbaarheid bevorderende behandelingen. Gebleken is dat ook leuproreline3 overgeheveld dient te worden uit het GVS naar het ziekenhuiskader. VWS geeft in haar brief van 8 juli 2014 aan dat leuproreline circa per patient per jaar kost (bron: GIP databank). VWS verzoekt de NZa daarom om voor leuproreline bij de indicatie betreffende vruchtbaarheid bevorderende behandeling een add-on vast te stellen. Decapeptvl : werkzame stof triptoreline Decapeptyl wordt in verschillende sterktes en doseringen op de markt gebracht. De werkzame stof van Decapeptyl, triptoreline, is een zogenaamde gonadotrofine-vrijzettend hormoon (GnRH). In hoge doseringen wordt het geneesmiddel onder meer bij prostaatcarcinoom ingezet. De laag gedoseerde vorm (0,1 mg/ml en 0,5 mg/ml) wordt in het kader van fertiliteitsbehandeling (IVF) toegepast. Alleen de laag gedoseerde vorm van triptoreline is overgeheveld van het GVS naar het ziekenhuiskader. Voor triptoreline is door de NZa geen add-on vastgesteld. Lucrin : werkzame stof leuproreline Leuproreline is evenals triptoreline een GnRH-agonist. De hoog gedoseerde vormen van leuproreline (Lucrin PDS) worden voor onder meer de behandeling van prostaatcarcinoom op de markt gebracht. Uitsluitend de laag gedoseerde vorm van leuproreline (Lucrin ) is geregistreerd voor fertiliteitsbehandeling. Alleen de laag gedoseerde vorm van leuproreline is overgeheveld van het GVS naar het ziekenhuiskader. 2 Brief van VWS d.d. 8 juli 2014 met kenmerk GMT. 3 Naast triptoreline, nafareline, cetrorelix en ganirelix (GnRH-agonisten).

6 Voor leuproreline is op verzoek van de Minister van VWS bij besluit van 24 november 2014 van de NZa per 1 januari 2015 een add-on vastgesteld. Beoordeling Conform het beleid van de NZa dat gold ten tijde van de overheveling van de fertiliteitshormonen in 2014 en de daarop gemaakte uitzondering ten aanzien van de toen geldende kostendrempel van per patient per jaar, heeft de NZa voor de GnRH-agonisten, nafareline, cetroreiix, ganirelix en triptoreline geen add-on vastgesteld. De betreffende geneesmiddelen kosten alien gemiddeld minder dan per patient per jaar voor vruchtbaarheid bevorderende behandeling. De kosten die gepaard gaan met de toediening van een van deze geneesmiddelen bij een vruchtbaarheid bevorderende behandeling van een patient, dienen te worden bekostigd uit het tarief dat is vastgesteld voor het betreffende DBC-zorgproduct. Leuproreline is niet gelijktijdig met de andere GnRH-agonisten overgeheveld. Op 8 juli 2014 heeft VWS de NZa gemformeerd dat ook leuproreline is geregistreerd voor vruchtbaarheid bevorderende behandeling en dat dit geneesmiddel dat zich nu nog in het GVS bevindt zal worden overgeheveld naar het ziekenhuiskader. Voor zover hier relevant geeft VWS in de brief aan: "Leuproreline kost circa 1100 per patient per jaar (bron: GIP databank). Ik verzoek u daarom om zo snel mogelijk voor Leuproreline en de indicatie betreffende vruchtbaarheidsbevorderende behandeling een add-on prestatie en tarief vast te stellen." Naar aanleiding van het verzoek van VWS heeft de NZa op 24 november 2014 het bestreden besluit genomen en voor leuproreline per 1 januari 2015 een add-on vastgesteld. Naar aanleiding van het onderhavige bezwaar heeft de NZa nader onderzoek uitgevoerd naar de gemiddeide kosten per patient per jaar van leuproreline bij een vruchtbaarheid bevorderende behandeling. De NZa heeft hiertoe een nadere uitvraag gedaan bij zowel VWS als bij het Zorginstituut Nederland. Uit deze uitvraag is naar voren gekomen dat uit de GIP databank met betrekking tot ATC-code L02AE024 volgt dat de gemiddeide totale kosten van leuproreline injectievloeistof 5 mg/ml per gebruiker in ,60 bedroegen. De gemiddeide kosten per patient per jaar voor leuproreline bij een vruchtbaarheid bevorderende behandeling bedragen dus minder dan Dit is eveneens door geneesmiddelfabrikant AbbVie tijdens de hoorzitting bevestigd. 4 Zijnde de code behorend bij de werkzame stof leuproreline via het ATC classificeringsstelsel van geneesmiddelen.

7 In bezwaar zijn de juiste feiten komen vast te staan. Toepassing van het beleid op basis van deze feiten, leidt tot de constatering dat de NZa eerder een onjuiste toepassing heeft gegeven aan haar beleid om voor leuproreline per 1 januari 2015 een add-on vast te stellen. Dit dient te worden gecorrigeerd. Leuproreline dient, evenals de overige vier GnRHagonisten, te worden bekostigd uit het vastgesteide tarief voor het betreffende DBC-zorgproduct nu blijkt dat de gemiddelde kosten per patient lager zijn dan Sinds 1 januari 2014 is voor toediening van een GnRH-agonist reeds bekostiging opgenomen in het betreffende DBC-zorgproduct. Nu voor toepassing van een geneesmiddel voor vruchtbaarheid bevorderende behandeling reeds bekostiging volgt uit het DBC-zorgproduct tarief, kan het declareren van de add-on voor het gebruik van leuproreline naast deze DBC tot dubbele bekostiging leiden. Gezien de nu mogelijk bestaande dubbele bekostiging doortoedoen van onjuiste toepassing van het NZa-beleid en het feit dat ongelijke toepassing van het NZa-beleid ten aanzien van de GnRH-agonisten nafareline, cetrorelix, ganirelix, triptoreline en leuproreline, leidt tot een ongelijk speelveld, heeft de NZa besloten om de add-on leuproreline te verwijderen uit de prestatie- en tarieventabel add-on geneesmiddelen. De NZa acht het niet wenselijk de huidige situatie te laten voortbestaan en heeft daarom besloten de add-on per 1 april 2015 te zullen verwijderen. De NZa heeft hierbij hetgeen AbbVie in haar reactie van 17 maart 2015 en bezwaarde in haar reactie van 23 maart 2015 naar voren hebben gebracht, meegewogen. Daar komt bij dat de bekostiging van toepassing van leuproreline voor vruchtbaarheid bevorderende behandeling is geborgd via het reguliere DBC-zorgproduct tarief. CONCLUSIE Geiet op het voorgaande heeft de NZa besloten het bezwaar gegrond te verklaren voor zover het bezwaar is gericht tegen het ten onrechte vaststellen van een add-on voor het geneesmiddel leuproreline. De NZa zal door middel van een circulaire zorgdragen voor bekendmaking van het voorliggende besluit op bezwaar aan het veld. Bijgevoegd treft u hiervan een kopie aan. Daarnaast zal de NZa de prestatie- en tarieventabel add-on geneesmiddelen per 1 april 2015 aanpassen in die zin dat het geneesmiddel leuproreline niet langer staat opgenomen. Aangezien het bezwaar gedeeltelijk gegrond wordt verklaard, honoreert de NZa het verzoek om vergoeding van kosten van de bezwaarprocedure ex artikel 7:15, tweede lid Awb. De NZa merkt bij de vaststelling van de hoogte van de toe te kennen kosten in bezwaar de zaak aan als van gemiddeld gewicht. Derhalve wordt een forfaitaire vergoeding toegekend op grond van het Besluit proceskosten bestuursrecht ad 980. Dit bedrag is als volgt opgebouwd: (1 punt voor het indienen van het bezwaarschrift x 490 (waarde per punt) x 1 (wegingsfactor)) + (1 punt voor het verschijnen ter hoorzitting x 490 x 1 (wegingsfactor)).

8 Ingevolge artikel 8:1 Algemene wet bestuursrecht (Awb) juncto 8:6 Awb juncto hoofdstuk 2, artikel 4 van Bijlage 2 Awb (Bevoegdheidsregeling bestuursrechtspraak) kan een belanghebbende binnen zes weken na de datum van verzending van dit besluit beroep instellen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, Postbus 20021, 2500 EA 's-gravenhage. Het beroep dient conform artikel 6:5 lid 1 Awb schriftelijk en ondertekend te worden ingediend en moet ten minste de volgende gegevens bevatten: naam en adres van de indiener, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep zich richt en de gronden van het beroep. Indien beschikbaar dient een afschrift van het besluit te worden meegezonden. Hoogachtend, Nederlandse Zorgautoriteit drs. M.A. Ruys, voorzitter Raad van Bestuur a.i.

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ON GENEESMIDDELEN Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling TB/CU-2028-02 1 januari 2015 22 december 2014 Geldig tot onbepaald Behandeld door Directie Zorgmarkten

Nadere informatie

2. Bezwaarde heeft haar bezwaar aangevuld bij brief van 23 januari 2014.

2. Bezwaarde heeft haar bezwaar aangevuld bij brief van 23 januari 2014. BESLISSING OP BEZWAAR 58696-224147 1. Bij faxbericht van 25 oktober 2013 is namens de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie door de Directie Forensische Zorg van het ministerie van Veiligheid en

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 112222-167609 Bij brief van 18 december 2014, die is ingekomen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op 19 december 2014, is door de gezamenlijke zorgverzekeraars (bezwaarden) bezwaar

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ON GENEESMIDDELEN Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling 1 februari 2015 30 januari 2015 Geldig tot onbepaald Behandeld door Directie Zorgmarkten Cure De Nederlandse

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 76537-111131 Bij brief van 3 maart 2014 die is ingekomen bij de NZa op 10 maart 2014 is bezwaar gemaakt tegen de beslissing d.d. 24 februari 2014 met kenmerk 70783/104577. Deze beslissing

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 122678-223162 Bij brief van 24 april 2015 is door de Directie Forensische Zorg van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (hierna: bezwaarde) bezwaar gemaakt tegen, onder meer

Nadere informatie

alsmede de beleidsregel(s): - Prestaties en tarieven medisch specialistische zorg, kenmerk BR/CU-2136;

alsmede de beleidsregel(s): - Prestaties en tarieven medisch specialistische zorg, kenmerk BR/CU-2136; PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ON OLAPARIB Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling 1 maart 2015 26 februari 2015 Geldig tot onbepaald Behandeld door Directie Zorgmarkten Cure De Nederlandse

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 76153-130574 83345-139322 Geachte heer Kuit, Bij brief van 4 maart 2014, is namens de heer [vertrouwelijk ] tijdig bezwaar ingediend tegen de last onder dwangsom die de Nederlandse

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ON USTEKINUMAB Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling (met terugwerkende kracht) 1 januari 2016 6 januari 2016 Geldig tot onbepaald Behandeld door Directie

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING DOT Nummer Datum inwerkingtreding Datum beschikking 1 januari 2016 18 november 2015 Geldig tot Behandeld door 1 januari 2017 directie Zorgmarkten Cure De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ONGENEESMIDDELEN, februari 2017 (op aanvraag) Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling 1 februari 2017 24 januari 2017 Geldig tot Onbepaald Behandeld door Directie

Nadere informatie

College van Beroep voor het bedrijfsleven Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer AWB 13/901

College van Beroep voor het bedrijfsleven Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer AWB 13/901 ECLI:NL:CBB:2013:278 Instantie College van Beroep voor het bedrijfsleven Datum uitspraak 19-12-2013 Datum publicatie 19-12-2013 Zaaknummer AWB 13/901 Rechtsgebieden Bestuursrecht Bijzondere kenmerken Proceskostenveroordeling

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ONGENEESMIDDELEN, april 2017 (Olumiant) Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling 1 april 2017 4 april 2017 Geldig tot Onbepaald Behandeld door Directie Regulering

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING DOT Nummer Datum inwerkingtreding Datum beschikking 1 januari 2015 22 juli 2014 Geldig tot Behandeld door 1 januari 2016 directie Zorgmarkten Cure De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING MEDISCH-SPECIALISTISCHE ZORG 2018 Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling 1 januari 2018 12 september 2017 Geldig tot Behandeld door 1 januari 2019 Directie Regulering

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ONGENEESMIDDELEN, mei 2017 (op aanvraag) Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling 1 mei 2017 21 april 2017 Geldig tot Onbepaald Behandeld door Directie Regulering

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ONGENEESMIDDELEN, november 2017 (ambtshalve) Nummer Datum inwerkingtreding Datum vastelling 1 november 2017 23 oktober 2017 Geldig tot Onbepaald Behandeld door Directie

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 71292-148454 Bij brief van 9 januari 2014, die is ingekomen bij de NZa op 15 januari 2014, is door belanghebbende bezwaar gemaakt tegen de tariefbeschikking tandheelkundige zorg,

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 10142-228856 Bij brief van 10 april 2012 is namens Zorgcentrum De Posten (hierna: bezwaarde) pro forma bezwaar gemaakt tegen het besluit van 29 februari 2012 (kenmerk: Care/AWBZ/12/009/12D0007775).

Nadere informatie

Door de zorgaanbieder is bij e-mail van 31 mei 2012 een eenzijdig nacalculatieformulier 2011 ingediend.

Door de zorgaanbieder is bij e-mail van 31 mei 2012 een eenzijdig nacalculatieformulier 2011 ingediend. BESLISSING OP BEZWAAR Bij brief van 1 november 2012 die is ingekomen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (hierna: NZa) op 5 november 2012, is door Achmea Divisie Zorg & Gezondheid (hierna: bezwaarde) bezwaar

Nadere informatie

In dit reglement staat beschreven wat de opdracht van de adviescommissie is, hoe de commissie is samengesteld en welke werkwijze ze hanteert.

In dit reglement staat beschreven wat de opdracht van de adviescommissie is, hoe de commissie is samengesteld en welke werkwijze ze hanteert. Reglement adviescommissie add-on Geneesmiddelen Versie 1.0: 20 november 2014 1. Inleiding De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ),

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Prestatie- en tariefbeschikking medisch-specialistische zorg 2018

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Prestatie- en tariefbeschikking medisch-specialistische zorg 2018 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 24588 3 mei 2017 Prestatie- en tariefbeschikking medisch-specialistische zorg 2018 Nummer: TB/REG-18605-01 Datum inwerkingtreding:

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 139334-208253 Bij brief van 7 augustus 2015, die is ingekomen bij de NZa op 10 augustus 2015, is door Nysingh advocaten namens de Nederlandse Vereniging van ziekenhuizen (NVZ) (hierna:

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR 120194-180815

BESLISSING OP BEZWAAR 120194-180815 BESLISSING OP BEZWAAR 120194-180815 Bij brief van 30 maart 2015 die is ingekomen bij de NZa op dezelfde dag, is door de heer [vertrouwelijk ] (hierna: belanghebbende) bezwaar gemaakt tegen het besluit

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Prestatie- en tariefbeschikking medisch-specialistische zorg 2017

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Prestatie- en tariefbeschikking medisch-specialistische zorg 2017 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 65839 7 december 2016 Prestatie- en tariefbeschikking medisch-specialistische zorg 2017 Nummer: TB/REG-17620-02 Datum

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Regulering / CI/17/10c

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Regulering / CI/17/10c Aan het bestuur van algemene ziekenhuizen (010); categorale ziekenhuizen (011); academische ziekenhuizen (020); revalidatiecentra (100); zelfstandige behandelcentra (291); huisartsenlaboratoria (380);

Nadere informatie

U heeft namens Dermatologisch Centrum Wetering (DCW) een klacht ingediend bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tegen zorgverzekeraar Menzis U.A.

U heeft namens Dermatologisch Centrum Wetering (DCW) een klacht ingediend bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tegen zorgverzekeraar Menzis U.A. Dermatologisch Centrum Wetering T.a.v. mevrouw dr. R. Krijnen Nieuwe Weteringstraat 11 1017 ZX AMSTERDAM Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl

Nadere informatie

Bekostiging geneesmiddelen medisch specialistische zorg in verandering

Bekostiging geneesmiddelen medisch specialistische zorg in verandering Bekostiging geneesmiddelen medisch specialistische zorg in verandering Waar staan we per 2015? 2 september 2014 Marnelle de Groot Beleidsmedewerker Nederlandse Zorgautoriteit Inhoud Achtergrond - Introductie

Nadere informatie

Nederlandse Zorgautoriteit

Nederlandse Zorgautoriteit PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ON AFAMELANOTIDE Nederlandse Zorgautoriteit Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling TB/CU-2108-01 1 September 2016 30 augustus 2016 Geidig tot onbepaald Behandeld

Nadere informatie

[Aanvrager A] heeft ter onderbouwing van het handhavingsverzoek van 3 augustus 2016 een aantal documenten aan de NZa overlegd.

[Aanvrager A] heeft ter onderbouwing van het handhavingsverzoek van 3 augustus 2016 een aantal documenten aan de NZa overlegd. Besluit Aanleiding Op 3 augustus 2016 ontving de NZa een handhavingsverzoek van [Aanvrager A]. [Aanvrager A] is een samenwerkingsverband van zeven aanbieders van orthopedisch schoeisel. 1 In haar schrijven

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk. Inleiding

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk. Inleiding Aan het bestuur van algemene ziekenhuizen (010) categorale ziekenhuizen (011) academische ziekenhuizen (020) revalidatiecentra (100) zelfstandige behandelcentra (291) instellingen voor geriatrische revalidatiezorg

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-2018

BELEIDSREGEL BR/CU-2018 BELEIDSREGEL BR/CU-2018 Weesgeneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 197901-289595 Bij brief van 4 augustus 2016, die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft ontvangen op 8 augustus 2016, is door ActiZ te Utrecht (bezwaarde) pro forma bezwaar gemaakt

Nadere informatie

SGE70\'DHEID ^ SEP.20B SCANPLAZA

SGE70\'DHEID ^ SEP.20B SCANPLAZA Nederlandse Zorgautoriteit Aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mevrouw drs. E.L Schippers Postbus 20350 W 0 L K SGE70\'DHEID ^ SEP.20B Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR 71407-121260

BESLISSING OP BEZWAAR 71407-121260 BESLISSING OP BEZWAAR 71407-121260 Bij brief van 15 januari 2014, die is ingekomen bij de NZa op 16 januari 2014, is door belanghebbende bezwaar gemaakt tegen de tariefbeschikking van 3 december 2013 met

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5047

BELEIDSREGEL BR/CU-5047 BELEIDSREGEL DBC-TARIFERING BEHANDELING EN VERBLIJF IN DE CURATIEVE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), TARIEFBESCHIKKING DBC GGZ Kenmerk Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/CU-5061-01 1 januari 2012 28 november 2011 30 november 2011 vlgnr. Geldig tot Behandeld door 1 De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 115020-248844 Met excuses voor de late reactie, berichten wij u als volgt. Bij brief van 29 januari 2015, die door de NZa op 3 februari 2015 is ontvangen, is door de Stichting Het

Nadere informatie

Aan het bestuur van: - algemene ziekenhuizen (010); - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, NPCF, VGVK, VNG, V&VN, ZN; - Zorgverzekeraars.

Aan het bestuur van: - algemene ziekenhuizen (010); - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, NPCF, VGVK, VNG, V&VN, ZN; - Zorgverzekeraars. Aan het bestuur van: - algemene ziekenhuizen (010); - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, NPCF, VGVK, VNG, V&VN, ZN; - Zorgverzekeraars. Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81

Nadere informatie

REGLEMENT BEZWAARSCHRIFTEN PUBLIEKE OMROEP

REGLEMENT BEZWAARSCHRIFTEN PUBLIEKE OMROEP REGLEMENT BEZWAARSCHRIFTEN PUBLIEKE OMROEP Vastgesteld bij besluit van de Raad van Bestuur van de Stichting Nederlandse Publieke Omroep, hierna de NPO, d.d. 12 januari 2010, herzien d.d. 12 februari 2013.

Nadere informatie

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) TARIEFBESCHIKKING Tandheelkundige zorg AWBZ 1 Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/CU-7106-02 1 januari 2015 5 november 2014 7 november 2014 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 4 directie

Nadere informatie

Overige Geneeskundige Zorg

Overige Geneeskundige Zorg TARIEFBESCHIKKING Overige Geneeskundige Zorg Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/REG-17622-01 1 januari 2017 21 juni 2016 23 juni 2016 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 4 directie

Nadere informatie

Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling TB/CU oktober september 2015

Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling TB/CU oktober september 2015 PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ON PEMBROLIZUMAB Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling TB/CU-2054-01 1 oktober 2015 14 september 2015 Geldig tot onbepaald Behandeld door Directie Zorgmarkten

Nadere informatie

Verantwoording tariefswijzigingen RZ15b

Verantwoording tariefswijzigingen RZ15b Verantwoording tariefswijzigingen RZ15b Gebruikersdocument Uitlevering deel 2 Versie 20141113 Ingangsdatum 1 januari 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding en leeswijzer... 3 1.1 Leeswijzer... 3 2 De wijzigingen...

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), TARIEFBESCHIKKING OVERIGE PRODUCTEN curatieve GGZ Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling Datum verzending -01 1 januari 2013 4 september 2012 n.v.t. Volgnr. Geldig tot Behandeld door 1 Onbepaald

Nadere informatie

Formulier verstrekking advies aan NZa over Nederlandse Zorgautoriteit wijzigingsverzoek add-on geneesmiddelenlijst

Formulier verstrekking advies aan NZa over Nederlandse Zorgautoriteit wijzigingsverzoek add-on geneesmiddelenlijst Formulier verstrekking advies aan NZa over Nederlandse Zorgautoriteit wijzigingsverzoek add-on geneesmiddelenlijst versie 1 Met ingang van 1 januari 2015 vraagt de NZa advies aan vertegenwoordigers van

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), TARIEFBESCHIKKING OVERIGE PRODUCTEN GGZ Zvw Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling Datum verzending TB/CU-5057 1 januari 2012 n.v.t. Volgnr. Geldig tot Behandeld door 01 Onbepaald directie Zorgmarkten

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 200373-273990 Bij uitspraak van 21 juli 2016 heeft het College van beroep voor het bedrijfsleven (CBb) de NZa opgedragen een nieuwe beslissing op bezwaar te nemen. 1 In de uitspraak

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ONGENEESMIDDELEN, januari 2017 Nummer Datum inwerkingtreding Datum verzending 1 januari 2017 27 december 2016 Datum vaststelling Gelding tot Behandeld door 27 december

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Algemene bepalingen behandeling bezwaarschriften

Hoofdstuk 2. Algemene bepalingen behandeling bezwaarschriften Besluit van het algemeen bestuur van Aqualysis houdende de vaststelling van regels inzake het behandelen van bezwaarschriften(regeling behandeling bezwaarschriften Aqualysis 2014) Het algemeen bestuur

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw

BELEIDSREGEL AL/BR Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw BELEIDSREGEL Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 48726-80833 Bij brief van 8 juli 2013, die is ingekomen bij de NZa op 10 juli 2013, is door Stichting Laurentius Ziekenhuis, (hierna: bezwaarde) bezwaar gemaakt tegen het besluit

Nadere informatie

Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling TB/CU maart februari 2016

Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling TB/CU maart februari 2016 PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ON BLINATUMOMAB Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling TB/CU-2085-01 1 maart 2016 29 februari 2016 Geldig tot onbepaald Behandeld door Directie Regulering

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR 35760-84995

BESLISSING OP BEZWAAR 35760-84995 BESLISSING OP BEZWAAR 35760-84995 Bij brief van 27 maart 2013 is door GGZ Oost-Brabant (verder genoemd bezwaarde) bezwaar gemaakt tegen de tariefbeschikking van 4 maart 2013, kenmerk 300-1358-13-4 waarin

Nadere informatie

Aandoening Indicatie Eerste Consult (intake) Behandeling. Spataderen Niet medisch noodzakelijk Verzekerde zorg* Niet verzekerde zorg

Aandoening Indicatie Eerste Consult (intake) Behandeling. Spataderen Niet medisch noodzakelijk Verzekerde zorg* Niet verzekerde zorg Welkom bij de Mauritsklinieken. Om u vooraf zo volledig mogelijk te informeren over de kosten en procedures van het zorgtraject dat u bij de Mauritsklinieken doorloopt, hebben wij voor u een overzicht

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR 58706-98773

BESLISSING OP BEZWAAR 58706-98773 BESLISSING OP BEZWAAR 58706-98773 Bij brief van 25 oktober 2013 die is ingekomen bij de NZa op 27 oktober 2013, is door Medisch Centrum Rhijnauwen (hierna ook: belanghebbende) bezwaar gemaakt tegen de

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van de paragrafen 4.2 en 4.4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van de paragrafen 4.2 en 4.4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), TARIEFBESCHIKKING FORENSISCHE ZORG Kenmerk Datum vaststelling Datum inwerkingtreding 30 juni 2017 1 januari 2018 Volgnr. Geldig tot en met 01 31 december 2018 De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van de paragrafen 4.2 en 4.4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van de paragrafen 4.2 en 4.4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), TARIEFBESCHIKKING FORENSISCHE ZORG Kenmerk Datum vaststelling Datum inwerkingtreding TB/REG-17601-01 27 juni 2016 1 januari 2017 Volgnr. Geldig tot en met 01 31 december 2017 De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ

TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ Kenmerk Datum vaststelling Datum inwerkingtreding Geldig tot en met TB/FZ-0003 6 november 2012 1 januari 2013 31 december 2013 De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) TARIEFBESCHIKKING DBC GGZ Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/CU-5041-01 1 januari 2011 21 februari 2011 23 februari 2011 vlgnr. Geldig tot Behandeld door 1 EOUN/ymem/Cure De Nederlandse

Nadere informatie

Naar aanleiding van dit bezwaar is belanghebbende op 23 april 2013 gehoord.

Naar aanleiding van dit bezwaar is belanghebbende op 23 april 2013 gehoord. BESLISSING OP BEZWAAR Bij brief van 27 november 2012, die is ingekomen bij de NZa op 29 november 2012, heeft [vertrouwelijk ] namens Tandartspraktijk Dentallogics (hierna: belanghebbende) bezwaar gemaakt

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING Overige geneeskundige zorg Nummer Datum ingang Datum verzending TB/REG-18626-01 1 januari 2018 5 september 2017 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 5 1 januari 2019 directie

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk 12D AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 3 mei 2012

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk 12D AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 3 mei 2012 M. Fathi h.o.d.n. Tandartsenpraktijk Floriande Doeverenplein 9 2134 DN HOOFDDORP Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk 76519-HHSc/132.09. Aanwijzing publicatie sterftecijfers 9 mei 2014

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk 76519-HHSc/132.09. Aanwijzing publicatie sterftecijfers 9 mei 2014 Aangetekend Amphia Ziekenhuis Raad van Bestuur [ ] Postbus 90158 4800 RK BREDA Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

Nederlandse Zorgautoriteit

Nederlandse Zorgautoriteit Nederlandse Zorgautoriteit Aan het bestuur van ActiZ T.a.v. de heer F. Bluiminck; de heer J. de Vries Postbus 8258 3503 RG UTRECHT Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296

Nadere informatie

Kenmerk Datum vaststelling Datum inwerkingtreding Geldig tot TB/REG juni januari 2017

Kenmerk Datum vaststelling Datum inwerkingtreding Geldig tot TB/REG juni januari 2017 TARIEFBESCHIKKING Generalistische basis-ggz Kenmerk Datum vaststelling Datum inwerkingtreding Geldig tot TB/REG-17613-01 28 juni 2016 1 januari 2017 De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming

Nadere informatie

Nederlandse Zorgautoriteit

Nederlandse Zorgautoriteit PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ON IXEKIZUMAB Nederlandse Zorgautoriteit Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling TB/CU-2103-01 1juh 2016 30 juni 2016 GeGdig tot onbepaald BehandeSd door Directie

Nadere informatie

Nummer Datum ingang Datum vaststelling Datum verzending TB/FZ januari september 2014 n.v.t.

Nummer Datum ingang Datum vaststelling Datum verzending TB/FZ januari september 2014 n.v.t. TARIEFBESCHIKKING ZZP s EN EXTRAMURALE PARAMETERS FZ Nummer Datum ingang Datum vaststelling Datum verzending TB/FZ-0006 1 januari 2014 10 september 2014 n.v.t. Volgnr. Geldig tot Behandeld door 01 1 januari

Nadere informatie

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) PRESTATIEBESCHRIJVINGBESCHIKKING Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/CU-7132-03 5 april 2016 5 april 2016 6 april 2016 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 34 directie Regulering De

Nadere informatie

Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling TB/CU februari januari 2016

Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling TB/CU februari januari 2016 PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ON SECUKINUMAB Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling TB/CU-2081-01 1 februari 2016 28 januari 2016 Geldig tot onbepaald Behandeld door Directie Regulering

Nadere informatie

Overige Geneeskundige Zorg

Overige Geneeskundige Zorg TARIEFBESCHIKKING Overige Geneeskundige Zorg Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/CU-7091-01 1 januari 2015 31 juli 2014 1 augustus 2014 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 2 Directie

Nadere informatie

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) TARIEFBESCHIKKING DBC GGZ Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/CU-5047-01 1 januari 2012 29 augustus 2011 31 augustus 2011 vlgnr. Geldig tot Behandeld door 2 Directie Zorgmarkten Cure

Nadere informatie

Nederlandse Zorgautoriteit

Nederlandse Zorgautoriteit PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ON PERTUZUMAB Nederlandse Zorgautoriteit Nummer TB/CU-2062-01 Datum inwerkingtreding 1 december 2015 Datum vaststelling 30 november 2015 Geldig tot onbepaald Behandeld

Nadere informatie

Nederlandse Zorgautoriteit

Nederlandse Zorgautoriteit Nederlandse Zorgautoriteit Aan het bestuur van: Newtonlaan 1-41 - GGD Nederland 3584 BX Utrecht - ZN Postbus 3017 - LHV 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl 1 www.nza.ni Behandeld

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 54928-109275 Bij faxbericht en brief van 24 september 2013, die bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is binnen gekomen op 24 september 2013, is door Stichting Algemeen Christelijk

Nadere informatie

Veranderingen in het geneesmiddelenbeleid per 2017

Veranderingen in het geneesmiddelenbeleid per 2017 Veranderingen in het geneesmiddelenbeleid per 2017 NVZ symposium Informatie bijeenkomst add-on geneesmiddelenbeleid 2017 16 september 2016 Margot Overgaag, NZa Inhoud Achtergrond De veranderingen Redenen

Nadere informatie

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) PRESTATIEBESCHRIJVINGBESCHIKKING nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/CU-7127-02 1 januari 2016 9 december 2015 9 december 2015 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 10 directie Zorgmarkten

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 29 248 Invoering Diagnose Behandeling Combinaties (DBCs) Nr. 239 Ontvangen ter Griffie op 2 oktober 2012. Het besluit tot het doen van een aanwijzing

Nadere informatie

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) TARIEFBESCHIKKING Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/CU-7134-02 1 januari 2016 16 december 2015 16 december 2015 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 28 directie Zorgmarkten Cure De

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk 12D0013050. AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 25 april 2012

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk 12D0013050. AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 25 april 2012 AANGETEKEND Stichting Saffier De Residentie Groep T.a.v. het bestuur Postbus 52150 2505 CD DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR 40132-73662

BESLISSING OP BEZWAAR 40132-73662 BESLISSING OP BEZWAAR 40132-73662 Bij brief van 7 mei 2013 die is ingekomen bij de NZa op 16 mei 2013, is door GGZ Breburg Groep (hierna: bezwaarde) bezwaar gemaakt tegen de tariefbeschikking met kenmerk

Nadere informatie

Prestatie- en tariefbeschikking eerstelijnsverblijf - TB/REG

Prestatie- en tariefbeschikking eerstelijnsverblijf - TB/REG Prestatie- en tariefbeschikking eerstelijnsverblijf - TB/REG-19608-02 Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk van de

Nadere informatie

Beleidsregel experiment bekostiging verpleging en verzorging

Beleidsregel experiment bekostiging verpleging en verzorging Beleidsregel Beleidsregel experiment bekostiging verpleging en verzorging Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI-14-27c

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI-14-27c Aan het bestuur van algemene ziekenhuizen (010) categorale ziekenhuizen (011) academische ziekenhuizen (020) epilepsie-instellingen (040) dialysecentra (060) audiologische centra (070) radiotherapeutische

Nadere informatie

Experiment bekostiging verpleging en verzorging

Experiment bekostiging verpleging en verzorging BELEIDSREGEL Experiment bekostiging verpleging en verzorging Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) TARIEFBESCHIKKING Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending TB/CU-7050-01 1 januari 2013 19 november 2012 21 november 2012 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 24 directie Zorgmarkten Cure De

Nadere informatie

met inachtneming van: - Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

met inachtneming van: - Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), TARIEFBESCHIKKING Nummer Datum inwerkingtreding Datum beschikking TB-CU-2013-01 1 januari 2014 31 oktober 2014 Geldig tot Behandeld door 1 januari 2015 directie Zorgmarkten Cure De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

29982/ AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 5 februari 2013

29982/ AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 5 februari 2013 AANGETEKEND Stichting Groenhuysen T.a.v. het bestuur Postbus 1596 4700 BN ROOSENDAAL Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl

Nadere informatie

ANONIEM BINDEND ADVIES

ANONIEM BINDEND ADVIES ANONIEM BINDEND ADVIES Partijen : A te B, vertegenwoordigd door C te B, tegen Centrale Ziektekostenverzekering NZV NV te Tilburg Zaak : Aanvullende ziektekostenverzekering, sterilisatie, DBC-systematiek

Nadere informatie

Reglement bezwaarprocedure SVWN

Reglement bezwaarprocedure SVWN Reglement bezwaarprocedure SVWN Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland Versie 1.0, vastgesteld 15 december 2015 1/10 Inhoud Begripsbepalingen... 3 De bezwaarcommissie... 3 Procedure... 4 Voorbereiden

Nadere informatie

BESLUIT. Inleiding. Status van het besluit. Dienst uitvoering en toezicht Energie

BESLUIT. Inleiding. Status van het besluit. Dienst uitvoering en toezicht Energie Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: 100595/12 Betreft: Besluit tot (voorlopige) vaststelling van de gereguleerde vastrechtcomponent van de transporttarieven gas voor het jaar 2002 zoals

Nadere informatie

vanstate /1/V6. Datum uitspraak: 28 maart 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

vanstate /1/V6. Datum uitspraak: 28 maart 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Raad vanstate 201108441/1/V6. Datum uitspraak: 28 maart 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak na vereenvoudigde behandeling (artikel 8:54 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: de Awb)) op het

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van de paragrafen 4.2 en 4.4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van de paragrafen 4.2 en 4.4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), TARIEFBESCHIKKING FORENSISCHE ZORG Kenmerk Datum vaststelling Datum inwerkingtreding 24 november 2017 1 januari 2018 Volgnr. Geldig tot en met 01 31 december 2018 De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR Met excuses voor de late reactie berichten wij u als volgt. Bij brief van 13 december 2011, door de NZa ontvangen op 15 december 2011, is door Trajectum Hanzeborg (hierna: bezwaarde)

Nadere informatie

ECLI:NL:RBBRE:2011:BP8246

ECLI:NL:RBBRE:2011:BP8246 ECLI:NL:RBBRE:2011:BP8246 Instantie Rechtbank Breda Datum uitspraak 25-02-2011 Datum publicatie 18-03-2011 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 10 / 938 Wmo Bestuursrecht Eerste

Nadere informatie

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wmg

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wmg TARIEFBESCHIKKING Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending 5100-1900-08-1 1 januari 2008 7 december 2007 10 december 2007 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 36 directie Zorgmarkten Cure De

Nadere informatie

Nederlandse Zorgautoriteit

Nederlandse Zorgautoriteit PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ON AFLIBERCEPT Nederlandse Zorgautoriteit Nummer TB/CU-2080-01 Datum inwerkingtreding 1 februari 2016 Datum vaststelling 28 januari 2016 Geldig tot onbepaald Behandeld

Nadere informatie

Besluit beschikbaarheidbijdrage WMG van 24 augustus 2012.

Besluit beschikbaarheidbijdrage WMG van 24 augustus 2012. BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage Cure - ambtshalve Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

alsmede de beleidsregel(s): - Prestaties en tarieven medisch specialistische zorg, kenmerk BR/CU-2136;

alsmede de beleidsregel(s): - Prestaties en tarieven medisch specialistische zorg, kenmerk BR/CU-2136; PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ON RANIBIZUMAB Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling 1 maart 2015 4 maart 2015 Geldig tot onbepaald Behandeld door Directie Zorgmarkten Cure De Nederlandse

Nadere informatie