Zwerfafval bij Amersfoortse VO-scholen. StadsLAB033

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zwerfafval bij Amersfoortse VO-scholen. StadsLAB033"

Transcriptie

1 Zwerfafval bij Amersfoortse VO-scholen StadsLAB033

2 Kadernotitie zwerfafval Er zijn in opdracht van de gemeente Amersfoort zes scholen in het voortgezet onderwijs bezocht om te inventariseren waar hun behoefte ligt als het gaat om de aanpak van zwerfafval. Samenvatting van de gesprekken: de meeste scholen geven gaven aan het zwerfvuil redelijk in de hand te hebben, maar ieder jaar is het opnieuw een uitdaging op dit op orde te houden. Een trend is dat het schoolplein steeds vaker een rol speelt in de openbare ruimte, ook voor de buurt. De verwachting is dat dit overlast kan veroorzaken, onder meer in de vorm van zwerfvuil. Scholen willen hier graag preventief advies krijgen. Een integrale aanpak met alle betrokkenen is belangrijk zodat de omgeving netjes en schoon blijft. Immers hoe schoner de omgeving, hoe schoner de gebruikers zich gedragen. Het scheiden van het afval is ook een belangrijk item. Organisatorisch zijn hier een aantal voordelen te behalen. Door middel van een schouw, observaties en gesprekken met bijvoorbeeld schoonmaakmedewerkers, conciërges, leerlingen en desgewenst wijkagent en actieve wijkbewoners, wordt de problematiek verder uitgevraagd. Op basis hiervan wordt advies gegeven, dat zich kan richten op de onderwijs organisatie en/of de schoonmaak organisatie en /of de faciliteiten en/of samenwerking met externe betrokkenen.

3 Onze aanpak De betrokken scholen willen graag aan de slag met het vraagstuk van zwerfafval. Onze aanpak gaat via de DBL (Design Based Leren) methode. Dat begint met onderzoekend te leren en vervolgens ontwerpend te leren. Dus eerst te onderzoeken wat zwerfafval eigenlijk is, elke problemen veroorzaakt het, wat wordt er al aangedaan. wat werkt wel en wat werkt niet in de aanpak van zwerfaval. Om vervolgens iets te ontwerpen, te maken wat een bijdrage levert aan oplossingen van het zwerfaval vraagstuk. Nadere inventarisatie Bij diverse partijen - denk aan leerlingen, docenten, conciërge, wijkbewoners, wijkagent - ophalen hoe zij de situatie rond het zwerfvuil ervaren. En inventariseren wat zij als mogelijke oplossingen zien. De schouw Met schoonmaakpersoneel, conciërge en ons specialisme team door en om de school een schouw doen. Op welke plekken wordt zwerfafval aangetroffen wordt. Hoe ontstaat dit en welke quick wins kunnen door middel van gedragsbeïnvloedende interventies gerealiseerd worden?. In de klas Het vraagstuk in de klas brengen. De eerste stap is om de leerlingen meer inzicht en meer kennis te geven. De volgende stap is onderzoekend leren. De uitkomsten van de schouw wordt met de leerlingen gedeeld. Zij onderzoeken hoe deze uitkomst te verklaren is. De laatste stap is ontwerpend leren. Welke ontwerpen kunnen de leerlingen maken die zorgen voor duurzame oplossingen voor dit vraagstuk. Integrale aanpak Door alle stakeholders een rol te geven in dit proces wordt het vraagstuk integraal aangepakt. Zowel de wijze van inkopen, het gedrag, de wijze van afvalscheden en schoonmaken, als de inzet van afvalbakken maken gezamenlijk onderdeel uit van deze integrale aanpak.

4 Onze uitwerking Wat kunnen de scholen nu concreet van ons verwachten? Onze aanpak is voor iedere school op maat, maar de volgende rode draad is in onze aanpak te zien. In stap 3 nemen de leerlingen de input van de diverse stakeholders mee. In stap 5 presenteren de groepen ook aan de diverse stakeholders INTRO ONDERZOEKEN BRAINSTORMEN MAKEN PRESENTEREN Gesprek in de klas over het thema zwerfafval Wat is zwerfafval en wat werkt wel en niet in de aanpak Ideeën genereren over mogelijke oplossingen Uitwerken idee als prototype en scenario Door presenteren reflecteren op ontwerp en proces Onze ervaring De korte ludiek acties werken tussen één en de vier weken. Als de ambitieuze doelstelling is om zwerfaval daadwerkelijk terug te dringen, dan is de integrale aanpak de meest duurzame, met de meeste impact.

5 Praktische informatie Van de zes scholen zijn er twee waar we een pilot mee gaan starten, te weten het Wellant College en het Vakcollege. Ze willen na de schoolvakantie meteen aan de slag. De scholen richten zich op de brugklassen. Als de brugklassers meteen mee genomen worden is de kans op verandering binnen scholen het grootst. Dit betekent concreet dat de scholen voorstellen om dit meteen in het begin van het schooljaar op te pakken. Dat is voor het proces tussen ons als uitvoerende partij en de gemeente als opdrachtgevende partij goed om in de maand augustus concrete afspraken te maken over financiën en op te leveren resultaten. Brede impact. Na de pilot is de wens om met nog 3 scholen een traject te doen: Het Farel college (Marjolein de Graaf en Petra Gatsma), t Hooge landt (Daan Fens), Accent Amersfoort (Geke Niemeijer). Op deze in totaal 5 scholen stellen wij de integrale aanpak voor zodat er sprake is van brede impact op het thema zwerfafval. Elke beschaving heeft het afval dat ze verdient.

6 De twee pilot scholen 1. Wellant College Het meeste zwerfvuil ligt op een drietal locaties: na afloop van de pauzes PMD afval in de aula; buiten in de berm aan de kant van de kinderopvang ligt ook PMD afval; bij de ingang wordt gerookt, daar liggen veel sigarettenpeuken. De aanpak zal zich op deze probleemgebieden richten. Het Wellant College start, in samenwerking met EcoSmart, na de herfstvakantie 2017 met een duurzaam initiatief, namelijk gescheiden afvalinzameling. Hoe meer zwerfvuil er ligt, hoe minder goed het afval gescheiden kan worden. Om het weg gooien van afval in de juiste bak te stimuleren, zou het Wellant College graag een interactieve workshop voor leerlingen verzorgd krijgen over zwerfvuil en gescheiden afvalinzameling. 2. Vakcollege Amersfoort Het meeste zwerfvuil ligt in de centrale ruimte ( de straat ) en buiten op het plein. Het zwerfvuil op deze laatste plek heeft een specifiek karakter. Zodra het mooi weer wordt, liggen er zonnebloempitten op de grond; deze zijn favoriet bij kinderen van Marokkaanse en Turkse afkomst. Dit waait vervolgens weg over het plein en de openbare ruimte. Verder valt op dat er in de straat afvalbakken staan van geel en rood kunststof. Dit zijn kleuren die het gewenste gedrag niet stimuleren, omdat ze niet geassocieerd worden met schoon. Daarnaast is rood ook nog eens een kleur die associaties heeft met stoppen en gevaar. De aanpak zal zich op deze probleemgebieden richten. Dit kan door leerlingen mede verantwoordelijk te maken voor oplossingen. Dit kan op twee manieren: Zonnebloempitten project: een design based learning project waarbij leerlingen aan de gang gaan met het bedenken van innovatieve oplossingen, specifiek gericht op de doelgroep die de zonnebloempitten eet. Afvalbakken pimpen project: leerlingen kunnen aan de slag met het pimpen van de afvalbakken zodat ze aantrekkelijker worden om afval in te deponeren. Start met een kick off en zelf aan de slag o.l.v. een industrieel ontwerper. De werkvormen dienen aangepast te worden op de doelgroep (o.m. Techniek, Handel, Zorg & Welzijn). Financien De begroting op de volgende pagina een algemene begroting voor de pilot. Per school kan het iets afwijken om dat we het concrete programma nog met hen moeten afstemmen. Maar er moet eerst duidelijkheid zijn over het budget, omdat het programma s op maat zijn die aangeboden worden. Per school ligt de richtprijs op 3990,-. Voor de pilot van twee scholen komt het dan op een bedrag van 7.980,-. Voor het totaal van de vijf scholen is het ,-. In de begroting is er uit gegaan van een uurtarief van 60,-. De bedragen zijn exclusief btw.

7 Tabel 1 aantal uur 60,- per uur pilot 2 scholen we beginnen pilot van 2, maar intenties is om dit voor 5 scholen te doen opmerkingen intro inzet designer in het team voorbereiden les afstemmen met docent onderzoeken leerlingen vormen groepen. Groepen helpen met onderzoek designer bijpraten over proces tot nu toe les die in de klas door ons gegeven gaat worden 0, docent meenemen in proces en afstemmen tbv curriculum les geven in de klas de les geven de leerlingen gaan in groepen onderzoeken wat zwerfafval is, hoe het nu op school gaat en waarom zwerfafval als een groter probleem is dan alleen afval in en rond de school Schouw voorbereiden De schouw is een stap in het onderzoek. Waar ligt nu het zwerfafval in en rond de school. Welke verklaring is daar voor te geven uitvoeren in groepen Brainstorm voorbereiden ons team bereid de brainstorm voor stakeholders meenemen maken uitvoeren n de brainstorm gaan de leerlingen onderzoeken welke oplossingen zij zien voor de problemen die zij gesignaleerd hebben in hun onderzoek resultaten verwerken groepen voeren gesprek met schoonmaker s, kantine personeel facilitaire zaken regelen, uitnodigen, uitleggen bedoeling meerdere bijeenkomste n waarin t experiment uitgevoerd wordt de brainstorm geeft diverse opties aan voor de aanpak van het probleem van zwerfafval in en rond de school. Welke de leerlingen weten met welke oplossing zij aan de slag willen. Om deze oplossing ook echt impact te laten hebben gaan ze hun idee delen en verbeteren door een gesprek te voeren met personeel van de school die direct of indirect betrokken zijn bij de processen rond schoonmaak in de brede zin het organiseren van deze gesprekken, agenda s afstemmen en de betrokkenen van de juiste informatie voorzien de ideeën die bedacht en opgehaald zijn moeten nu vertaald worden naar een concreet product presenteren voorbereiden samenstellen jury en beoordelingscriteria in de klas materialen als de leerlingen materialen in moeten zetten om hun product te ontwikkelen is daar wat budget voor. afstemmen met gemeente gemeente betrekken bij pilot pilot evalueren Totaal bedragen zijn ex btw

8 StadsLAB033 Adres gegevens Oude Fabriekstraat NR Amersfoort Tel KVK-nr: BTW nr. NL B01 De aanpak voor zwerfafval op VO scholen is een samenwerking tussen Mulder Faciliteert en StadsLAB033 stadslab033.nl

Nieuwsbrief nr 1: juli 2012

Nieuwsbrief nr 1: juli 2012 Beste zwerfafvalcollega s, Met deze nieuwsbrief informeer ik u over de actualiteiten en de activiteiten die in het kader van de regionale samenwerking van belang kunnen zijn. Wilt u meer informatie of

Nadere informatie

Gemeente Oldenzaal Mariëlle Hoff, Jorien Spanjaard, Martin van der Zwan Plan van Aanpak Thematraject Afvalbakken (concept)

Gemeente Oldenzaal Mariëlle Hoff, Jorien Spanjaard, Martin van der Zwan Plan van Aanpak Thematraject Afvalbakken (concept) Plan van aanpak Aan: Van: Onderwerp: Gemeente Oldenzaal Mariëlle Hoff, Jorien Spanjaard, Martin van der Zwan Plan van Aanpak Thematraject Afvalbakken (concept) Datum: 07-03-2013 Kenmerk: 2013215 Thematrajecten

Nadere informatie

AFVAL IN HET ONDERWIJS

AFVAL IN HET ONDERWIJS AFVAL IN HET ONDERWIJS Resultaten verkenning Sjoerd Kaarsemaker & Vivian Siebering Verkenning zomer 2015 Opdracht Contouren schetsen voor een 3-jarig project Relevante actoren betrekken Contouren uitwerken

Nadere informatie

Het Rendement van Schoon Deel sessie 1 Retail & stations omgeving

Het Rendement van Schoon Deel sessie 1 Retail & stations omgeving Vraag Belangrijk Legenda Leestip Met de klok mee Start op 1 uur Van het midden uit naar buiten Per tak van boven naar beneden Deze PDF staat uit meerdere pagina's Welkom Hoop bekende gezichten Leuk mix

Nadere informatie

Behandeld door Gert Koot T.a.v. Addie Weenk E Van

Behandeld door Gert Koot T.a.v. Addie Weenk E Van Aan Agentschap NL Behandeld door Gert Koot T.a.v. Addie Weenk E Gert.Koot@MWHGlobal.COM Van Gert Koot en Marianne Zegwaard T +31(0)15 7512990 Betreft Maatwerkplan aanpak zwerfafval omgeving Insula College

Nadere informatie

Tien meter hoge smurf aangekocht voor Ravellaan

Tien meter hoge smurf aangekocht voor Ravellaan Tien meter hoge smurf aangekocht voor Ravellaan Heeft u het al gehoord? Kijk op de website www.ravellaan-the-future.nl voorstel voor ONDERNEMERSFONDS RAVELLAAN - THE FUTURE november 2015 Jong & Klasse

Nadere informatie

Plenaire Presentaties: Beleidslijnen afvalscheiding en - preventie en educatie op scholen. Door: Esther Veenendaal, Rijkswaterstaat

Plenaire Presentaties: Beleidslijnen afvalscheiding en - preventie en educatie op scholen. Door: Esther Veenendaal, Rijkswaterstaat Verslag Inspiratiebijeenkomst 2 november 2016: Hoe worden we een afvalvrije school Op 2 november vond de Inspiratiebijeenkomst Hoe worden we een afvalvrije school plaats. Aanleiding van de bijeenkomst

Nadere informatie

Toekomst creëren kan je leren. Door: Warner Werkhoven & Joosje Duindam (Kunstbalie)

Toekomst creëren kan je leren. Door: Warner Werkhoven & Joosje Duindam (Kunstbalie) Toekomst creëren kan je leren Door: Warner Werkhoven & Joosje Duindam (Kunstbalie) Programma Inleiding Wie zijn we? Wat doen we? Wat gebeurt er in Brabant? Waar staan we nu? Ideaalplaatje: waar willen

Nadere informatie

Samenvatting peukenpilot Lijnbaan (Rotterdam) 2015

Samenvatting peukenpilot Lijnbaan (Rotterdam) 2015 Samenvatting peukenpilot Lijnbaan (Rotterdam) 2015 Jaarlijks gooien Nederlanders zeven tot tien miljard peuken op straat, waarvan er ongeveer twee miljard langdurig blijven liggen. In veel binnensteden

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoud van de leskist

Inhoudsopgave. Inhoud van de leskist Inhoudsopgave Inhoud van de leskist... Inleiding... Leerdoelen... Opbouw van de les 1. Voorbereiding voor de leerkracht... 2. Introductie Brief van de jutter... 3. Veldwerk in de schoolomgeving Afval jutten...

Nadere informatie

Bewuste Bouwers Gedragscode

Bewuste Bouwers Gedragscode Bewuste Bouwers Gedragscode Bewuste Bouwers zijn het visitekaartje van de bouwsector. Een Bewuste Bouwer zet de gedragscode in op haar projecten en werkt zo op een veilige, duurzame en omgevingsbewuste

Nadere informatie

Op basis van de gevonden mogelijkheden is onderstaand functieprofiel opgesteld:

Op basis van de gevonden mogelijkheden is onderstaand functieprofiel opgesteld: Overzicht functieprofielen / takenpakketten In dit overzicht staan de functieprofielen en takenpakketten voor mensen met een arbeidsbeperking, afkomstig uit de onderzoeken naar functiecreatie bij diverse

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlage:

Inhoudsopgave. Bijlage: Inhoudsopgave Inleiding... Leerdoelen... Opbouw van de les 1. Voorbereiding voor de leerkracht... 2. Introductie AfvalVLOG... 3. Veldwerk in de schoolomgeving Afval jutten... 4. Klassenwerk Mindmappen

Nadere informatie

Plan van aanpak zwerfafval

Plan van aanpak zwerfafval Plan van aanpak zwerfafval 1 Inleiding Niemand wil wonen, werken of recreëren in een vervuilde leefomgeving. Zwerfafval ontstaat niet vanzelf! Met zijn allen zijn we verantwoordelijk. In 2001 is door de

Nadere informatie

Afvalpanel Horst aan de Maas

Afvalpanel Horst aan de Maas Agenda 2e bijeenkomst Afvalpanel Afvalpanel Horst aan de Maas Tweede bijeenkomst 25 maart 2013 WELKOM! Terugkoppeling keukenafvalemmers» Afvalpanel: kleine 1. Welkom / mededelingen 2. Toelichting op kosten

Nadere informatie

Plastic soep in de Sloterplas, werkversie

Plastic soep in de Sloterplas, werkversie School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Plastic soep in de Sloterplas, werkversie Opdrachtgever Dhr. A. Schaap projectleider zwerfafval bij het stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam. Situatie Het stadsdeel

Nadere informatie

Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Almere

Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Almere Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Almere datum 26 augustus 2013 aan Herman Gabriël Gemeente Almere van Brenda Boerema Ingenieursbureau Oranjewoud project Participatie zwerfafval projectnummer 234226.37

Nadere informatie

LEREN VAN ELKAAR, VERBETEREN MET ELKAAR

LEREN VAN ELKAAR, VERBETEREN MET ELKAAR LEREN VAN ELKAAR, VERBETEREN MET ELKAAR Leren en verbeteren vanuit de Aedes-benchmark U wilt meer halen uit de Aedes-benchmark? Gerichter kunnen sturen op de cijfers van het huurdersoordeel? Werken aan

Nadere informatie

AFVAL IN HET ONDERWIJS. Sjoerd Kaarsemaker

AFVAL IN HET ONDERWIJS. Sjoerd Kaarsemaker AFVAL IN HET ONDERWIJS Sjoerd Kaarsemaker Lichte Bries Communicatie Vertaalmachine Onderzoek en advies Duurzame thema s Wat gebeurt er al? Gemeente Schoon heeft de afgelopen jaren projecten uit laten voeren

Nadere informatie

Zwerfafval. Projecten waaier Gemeente Kollumerland c.a.

Zwerfafval. Projecten waaier Gemeente Kollumerland c.a. Zwerfafval Projecten waaier Gemeente Kollumerland c.a. Inleiding Met deze projectwaaier kunt u eenvoudig projecten uitzoeken voor leerlingen in het kader van het thema zwerfafval, bijvoorbeeld als invulling

Nadere informatie

Twee belangrijke wijzigingen per maart!

Twee belangrijke wijzigingen per maart! Twee belangrijke wijzigingen per maart! Storten 30 liter zak restafval voor iedereen mogelijk! PMD-zakken: elke week op woensdag opgehaald (start: woensdag 2 maart) Informatiefolder Speciaal voor hoogbouwbewoners

Nadere informatie

Praktijkvoorbeeld 4. Snoeproute aanpak Veghel. Sandra Borremans Ons Buro

Praktijkvoorbeeld 4. Snoeproute aanpak Veghel. Sandra Borremans Ons Buro Praktijkvoorbeeld 4 Snoeproute aanpak Veghel Sandra Borremans Ons Buro 1 Pilot korte snoeproutes Wie wij zijn Kirsten Ruitenburg Oprichter & gedragsdeskundige Novi Mores is een onderzoeks- en adviesbureau

Nadere informatie

Gescheiden afval in de openbare ruimte. Hoe gaat het in Zoetermeer?

Gescheiden afval in de openbare ruimte. Hoe gaat het in Zoetermeer? Gescheiden afval in de openbare ruimte Hoe gaat het in Zoetermeer? https://vimeo.com/215902777/4ace26ff87 Introductie Jeffrey Broeders Senior beleidsmedewerker Gemeente Zoetermeer Mark van den Kieboom

Nadere informatie

Rondleiding door de digitale omgeving op www.tumult.nl en alle mogelijkheden om er een activerende les mee te geven

Rondleiding door de digitale omgeving op www.tumult.nl en alle mogelijkheden om er een activerende les mee te geven Tumult Kick-off Voor wie: Docenten die (voor het eerst) aan de slag gaan met het lesmateriaal van Tumult. NB Ook andere docenten van de school zijn van harte welkom! Samen een goede start van het schooljaar

Nadere informatie

Voorop in de Vergroening Inspiratiedag duurzaamheid. Ebben Inspyrium Cuijk, 6 november 2012

Voorop in de Vergroening Inspiratiedag duurzaamheid. Ebben Inspyrium Cuijk, 6 november 2012 Voorop in de Vergroening Inspiratiedag duurzaamheid Ebben Inspyrium Cuijk, 6 november 2012 High lightsom voorop te gaan in de Vergroening Doen we niet meer (rood) Stoppen met kop in het zand steken (DGW)

Nadere informatie

Nieuw beleid bewegen en sporten Schiedam. VSG Kennisdag. Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond...

Nieuw beleid bewegen en sporten Schiedam. VSG Kennisdag. Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond... Nieuw beleid bewegen en sporten Schiedam VSG Kennisdag 16 februari 2017 Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond......gebruik vervolgens onderstaande tool om uw foto op maat

Nadere informatie

handleiding 1. Inleiding 2. Achtergrondinformatie

handleiding 1. Inleiding 2. Achtergrondinformatie handleiding 1. Inleiding www.twentezonderafval.nl is een website voor groep 1 tot en met 8 over het gescheiden inzamelen van afval in Twente. Op deze website ontdekken de leerlingen hoe ze hun afval zoveel

Nadere informatie

KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof

KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof Colofon: Het Kringloopspel is ontwikkeld in opdracht van MARN, ARN, DAR, Gemeente Ede en ACV. Mei 2013-05-20 Het Kringloopspel is ontwikkeld door Het Dijkmagazijn Beuningen

Nadere informatie

Afvalpanel Horst aan de Maas

Afvalpanel Horst aan de Maas Afvalpanel Horst aan de Maas Eerste bijeenkomst 25 februari 2013 WELKOM! Agenda eerste bijeenkomst Afvalpanel 1. Welkom en toelichting op de afvalinzameling en het Afvalpanel door wethouder Birgit Op de

Nadere informatie

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Helder &Wijzer Mijn opdrachten In een kort, blended programma In het kort Voor wie docenten/trainers die blended opdrachten willen leren ontwerpen en ontwikkelen

Nadere informatie

Stadjers over afval Afval app en Diftar

Stadjers over afval Afval app en Diftar Stadjers over afval Afval app en Diftar Laura de Jong Mei 2016 Marjolein Kolstein www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Inleiding... 2 2. Stadjers over een afval app...

Nadere informatie

Hé! Da s MIJN. zwerfafval! Wij bieden gemeenten: doelgericht advies en begeleiding inspirerende campagnes

Hé! Da s MIJN. zwerfafval! Wij bieden gemeenten: doelgericht advies en begeleiding inspirerende campagnes Hé! Da s MIJN zwerfafval! Wij bieden gemeenten: doelgericht advies en begeleiding inspirerende campagnes Bewustwording Maak een wegwerp limerick De wegwerplimericks worden geplaatst op de gemeentesite

Nadere informatie

Tips Winkelgebieden. Voor ondernemers en gemeenten. Versie 24 maart 2016 NederlandSchoon

Tips Winkelgebieden. Voor ondernemers en gemeenten. Versie 24 maart 2016 NederlandSchoon Tips Winkelgebieden Voor ondernemers en gemeenten Versie 24 maart 2016 NederlandSchoon 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Tips over samenwerken... 3 1. Stimuleer samenwerking met en tussen ondernemers... 3

Nadere informatie

Zwerfvuil in de gemeente Tiel: een analyse van het probleem

Zwerfvuil in de gemeente Tiel: een analyse van het probleem Zwerfvuil in de gemeente Tiel: een analyse van het probleem De gemeente Tiel krijgt uit een landelijk afvalfonds jaarlijks circa 50.000 om extra maatregelen te nemen ter voorkoming van zwerfvuil. Dit geld

Nadere informatie

Naam en telefoon Portefeuillehouder

Naam en telefoon Portefeuillehouder Onderwerp Evaluatie proef afvalinzameling en pilots Datum Afdeling 6 december 2016 SLWE Naam en telefoon Portefeuillehouder A. de Smit, 9287 J. van der Schoot Waarover wil ik u informeren? Op 1 januari

Nadere informatie

Starrt s Semester

Starrt s Semester Starrt s Semester 1 13-12-2017 Professionaliseren Voordat we de competenties kregen had ik al voor mijzelf bedacht dat ik wilde professionaliseren. Ik ben altijd leergierig geweest en wil meer verdiepen

Nadere informatie

Verslag van de onderlinge bestuursvergadering van de Oudervereniging van het Stedelijk Gymnasium Schiedam op dinsdag 5 januari 2016.

Verslag van de onderlinge bestuursvergadering van de Oudervereniging van het Stedelijk Gymnasium Schiedam op dinsdag 5 januari 2016. Verslag van de onderlinge bestuursvergadering van de Oudervereniging van het Stedelijk Gymnasium Schiedam op dinsdag 5 januari 2016. Aanwezig: Zeelenberg (voorzitter), Erik van Duijnen (penningmeester),

Nadere informatie

Aan de slag met zwerfafval!

Aan de slag met zwerfafval! Aan de slag met zwerfafval! Draaiboek voor de opzet van een maatschappelijke stage zwerfafval voor VO-scholen in Delft In opdracht van Agentschap NL Opgesteld door MWH B.V. Projectnummer M11A0180 Documentnaam

Nadere informatie

Zichtbaar reinigen en beleving

Zichtbaar reinigen en beleving Zichtbaar reinigen en beleving Het verwijderen van zwerfaval door straatreinigers vindt op dit moment vaak plaats op momenten dat er weinig burgers op straat zijn (bijvoorbeeld in de vroege ochtend). Onderzoek

Nadere informatie

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 1-2-3

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 1-2-3 Doe-opdrachten Aan de slag met afval Groep 1-2-3 > Inleiding Onderdeel van de lesmodule Aan de slag met afval zijn drie doe-opdrachten die erop zijn gericht om de thema s zwerfafval en afval scheiden,

Nadere informatie

TRAINING APPLIED CREATIVITY - ADVANCED PROGRAM WORDT SPECIALIST IN HET CREATIEVE PROCES

TRAINING APPLIED CREATIVITY - ADVANCED PROGRAM WORDT SPECIALIST IN HET CREATIEVE PROCES TRAINING APPLIED CREATIVITY - ADVANCED PROGRAM WORDT SPECIALIST IN HET CREATIEVE PROCES TRAINING: APPLIED CREATIVITY - ADVANCED PROGRAM De wereld verandert continue en in een hoog tempo. Dat vraagt wat

Nadere informatie

STAPPENPLAN. Afvalvrije School

STAPPENPLAN. Afvalvrije School STAPPENPLAN Afvalvrije School STAPPENPLAN 1. Oriënterend gesprek met Stichting VAnG 2. Uitdragen concept naar ouderraad en leerlingen 3. Educatie met een workshop: de START (A&B) 4. Logistieke aanpassingen

Nadere informatie

Voorstel scholingstraject in de vorm van een game/competitie met praktijkopdrachten. Maatschappelijk relevant. Zowel persoonlijk als teamgericht

Voorstel scholingstraject in de vorm van een game/competitie met praktijkopdrachten. Maatschappelijk relevant. Zowel persoonlijk als teamgericht Voorstel scholingstraject in de vorm van een game/competitie met praktijkopdrachten. Kernwoorden: De tent in beweging Maatschappelijk relevant Focus op eigenaarschap Competitie element Zowel persoonlijk

Nadere informatie

Stappenplan voor een rookvrij schoolterrein

Stappenplan voor een rookvrij schoolterrein Stappenplan voor een rookvrij schoolterrein Inleiding Sinds 1 januari 2014 is de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak verhoogd van 16 naar 18 jaar. Uit onderzoek blijkt dat het zien roken van anderen,

Nadere informatie

Draaiboek zwerfafvalaanpak rond middelbare scholen Oldenzaal. De praktijk op papier

Draaiboek zwerfafvalaanpak rond middelbare scholen Oldenzaal. De praktijk op papier Draaiboek zwerfafvalaanpak rond middelbare scholen Oldenzaal De praktijk op papier Gemeente Oldenzaal Versie: 1 Status: concept Datum: donderdag 6 juni 13 Project: P436-04 Opgesteld door (2013478): Mariёlle

Nadere informatie

Gouden Tips Beleving Openbaar Vervoer. 18 november 2015

Gouden Tips Beleving Openbaar Vervoer. 18 november 2015 Gouden Tips Beleving Openbaar Vervoer 18 november 2015 1 Schone omgeving Kracht van de schone omgeving Zichtbaar schoonhouden van de totale omgeving Gescheiden afvalinzameling draagt bij aan duurzaamheidsgevoel

Nadere informatie

Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de toekomst zal onze samenleving er anders

Nadere informatie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs Editie 2011-2012 Onderwijscommunicatie ontwikkelt zich Communicatie is een belangrijk thema geworden binnen het onderwijs. Schooldirecties

Nadere informatie

Professionalisering en vakvernieuwing in DocentOntwikkelTeams

Professionalisering en vakvernieuwing in DocentOntwikkelTeams Professionalisering en vakvernieuwing in DocentOntwikkelTeams Hoe kunnen we de opbrengsten optimaliseren? [18 mei - ECENT/ELWIeR] Inhoud Wat zijn DOTs? Waarom DOTs? Wat zijn succesfactoren en valkuilen voor

Nadere informatie

het is de leerkracht die er toe doet

het is de leerkracht die er toe doet Jan Glijnisweg 61 1702 PA Heerhugowaard tel: 072-5714721 e-mail: post@familieschool.nl www.familieschool.nl SCHOOLONTWIKKELINGSPLAN 2016-2017 Planning het is de leerkracht die er toe doet Heerhugowaard

Nadere informatie

Bestuursopdracht. Centrumvisie

Bestuursopdracht. Centrumvisie Bestuursopdracht Centrumvisie Bestuursopdracht Centrumvisie Opdrachtgever: Auteur: gemeente Scherpenzeel afdeling Ruimte en Groen W. Hilbink/W.Algra Datum: 2 december 2014 Centrumvisie Scherpenzeel -1-

Nadere informatie

Leidraad leerkracht 5 de en 6 de leerjaar

Leidraad leerkracht 5 de en 6 de leerjaar Leidraad leerkracht 5 de en 6 de leerjaar INLEIDING 2 Beste leerkracht U plant een buurtboostactie met de kinderen van uw klas. Deze actie wil: kinderen bewust laten worden van wat er in de buurt speelt

Nadere informatie

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Geschreven door: Daan Boers Inleiding Om het Kulturhus Wekerom bekendheid te geven en om de mensen te informeren over de activiteiten in het Kulturhus,

Nadere informatie

Stichting openbaar voortgezet onderwijs Hoogeveen. Rookvrij schoolbeleid. voorlopig vastgesteld directeur-bestuurder 28-05-2015

Stichting openbaar voortgezet onderwijs Hoogeveen. Rookvrij schoolbeleid. voorlopig vastgesteld directeur-bestuurder 28-05-2015 Stichting openbaar voortgezet onderwijs Hoogeveen Rookvrij schoolbeleid voorlopig vastgesteld directeur-bestuurder 28-05-2015 Instemming GMR 18-06-2015 definitief vastgesteld door directeur-bestuurder

Nadere informatie

Do's en don'ts in afvalbakkenbeheer volgens gemeenten

Do's en don'ts in afvalbakkenbeheer volgens gemeenten Do's en don'ts in afvalbakkenbeheer volgens gemeenten Waar kunnen we beter direct mee stoppen en waar moeten we vandaag nog mee beginnen? We vroegen het de ruim vijftig aanwezigen op de bijeenkomst afvalbakkenbeheer

Nadere informatie

Actieplan Veilige School 2015-2018

Actieplan Veilige School 2015-2018 Actieplan Veilige School 2015-2018 Inleiding De actieplannen Veilige School 1 van de afgelopen jaren hebben er voor gezorgd dat het onderwerp veiligheid goed op de kaart van het Haagse onderwijs staat.

Nadere informatie

ONDERZOEK ALS ONDERDEEL VAN HET ONTWERPEN VAN TECHNISCHE INNOVATIES. Inge Oskam i.f.oskam@hva.nl Rutger de Vries r.de.vries3@hva.

ONDERZOEK ALS ONDERDEEL VAN HET ONTWERPEN VAN TECHNISCHE INNOVATIES. Inge Oskam i.f.oskam@hva.nl Rutger de Vries r.de.vries3@hva. ONDERZOEK ALS ONDERDEEL VAN HET ONTWERPEN VAN TECHNISCHE INNOVATIES Inge Oskam i.f.oskam@hva.nl Rutger de Vries r.de.vries3@hva.nl 1 CONTENT Ontwerpen van technische innovaties Het innovatielab Cases Discussie

Nadere informatie

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826 Auteur Yvonn van de Grootevheen Laatst gewijzigd 25 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/75826 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Inleiding. Hoge urgentie en impact problematiek; concreet aanbod Taskforce. Belang effectieve aanpak: intensief, integraal en via verschillende sporen

Inleiding. Hoge urgentie en impact problematiek; concreet aanbod Taskforce. Belang effectieve aanpak: intensief, integraal en via verschillende sporen Van : Myriam Kooij MEMO Datum : 26 april 2013 Onderwerp : Terugkoppeling van de themamiddag woninginbraken 18 april 2013 te Almere Inleiding Het kán in Almere, het motto van de gemeente Almere, kan ook

Nadere informatie

BELEIDSPLAN van 6DorpenSchoon VOOR DE PERIODE

BELEIDSPLAN van 6DorpenSchoon VOOR DE PERIODE BELEIDSPLAN van 6DorpenSchoon VOOR DE PERIODE 2015 2019 BELEIDSPLAN van 6DorpenSchoon VOOR DE PERIODE 2015 2019 Aanleiding, motivatie en achtergrond Plastic Soup is de naam voor de grote hoeveelheden plastic

Nadere informatie

Beste ouders en kinderen, Hierbij presenteren wij jullie de nieuwe arrangementen Bron van Activiteiten van Kindcentrum Aan de Bron.

Beste ouders en kinderen, Hierbij presenteren wij jullie de nieuwe arrangementen Bron van Activiteiten van Kindcentrum Aan de Bron. Beste ouders en kinderen, Hierbij presenteren wij jullie de nieuwe arrangementen Bron van Activiteiten van Kindcentrum Aan de Bron. Deze nieuwe activiteiten (vierde blok periode) lopen van 23 mei tot en

Nadere informatie

DE JantJE BEton aanpak

DE JantJE BEton aanpak ... COLLEGE OPEN NA SCHOOL! Vo & MBo DE JantJE BEton aanpak samen MEt leerlingen het schoolplein VErniEUWEn pagina 2 Een schoolplein herinrichten in 15 acties Veel schoolpleinen zijn saai en kaal. Soms

Nadere informatie

KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof

KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof Colofon: Het Kringloopspel is ontwikkeld in opdracht van MARN, ARN, Dar, Gemeente Ede en ACV jan 2014 Het Kringloopspel is ontwikkeld door MEC Nijmegen en Het Dijkmagazijn

Nadere informatie

Doetinchem, 15 augustus Beste leerling, Geachte ouder(s)/verzorger(s),

Doetinchem, 15 augustus Beste leerling, Geachte ouder(s)/verzorger(s), Doetinchem, 15 augustus 2016 Beste leerling, Geachte ouder(s)/verzorger(s), Op 2016 start het nieuwe schooljaar. Dat lijkt op dit moment misschien nog ver weg, maar toch sturen we jou en je ouder(s)/verzorger(s)

Nadere informatie

Wij zijn een Mooi Schoon school

Wij zijn een Mooi Schoon school Wij zijn een Mooi Schoon school Lesbrief groepen 4, 5 en 6 WIJ ZIJN SUPPORTER VAN MOOI SCHOON Lesbrief groepen 4, 5 en 6 Onderwerp: Zwerfvuil. Doelgroep: Groepen 4, 5 en 6. Lesdoel: Inhoud: Tijdsduur:

Nadere informatie

Waste Away Challenge. www.urbanseeds.nl. www.urbanseeds.nl urbanseeds_nl urbanseeds.nl. T e l : 0 6 4 4 0 6 2 4 2 1

Waste Away Challenge. www.urbanseeds.nl. www.urbanseeds.nl urbanseeds_nl urbanseeds.nl. T e l : 0 6 4 4 0 6 2 4 2 1 www.urbanseeds.nl Waste Away Een afvalstrijd tussen middelbare scholen www.urbanseeds.nl urbanseeds_nl urbanseeds.nl T e l : 0 6 4 4 0 6 2 4 2 1 Waste Away De Waste Away is het startpunt voor middelbare

Nadere informatie

Overzicht projecten voor scholen.

Overzicht projecten voor scholen. Overzicht projecten voor scholen. Blader verder om de voorbeelden voor basisonderwijs en middelbaar onderwijs te bekijken. Natuurlijk is een speciaal op-maatproject voor u en uw leerlingen ook mogelijk!

Nadere informatie

Samen op weg naar een duurzaam Gorinchem

Samen op weg naar een duurzaam Gorinchem Samen op weg naar een duurzaam Gorinchem Controlerende rol: terugblik Doelmatigheid > efficiëntie Doelstellingen en bijbehorende uitvoeringsactiviteiten zijn onvoldoende SMART geformuleerd. Het milieubeleidsplan

Nadere informatie

Opleidingsprogramma DoenDenken

Opleidingsprogramma DoenDenken 15-10-2015 Opleidingsprogramma DoenDenken Inleiding Het opleidingsprogramma DoenDenken is gericht op medewerkers die leren en innoveren in hun organisatie belangrijk vinden en zich daar zelf actief voor

Nadere informatie

IenM EFMZV GMB project 3: School education and public awareness on marine environment, sustainable use and prevention of (waste) pollution.

IenM EFMZV GMB project 3: School education and public awareness on marine environment, sustainable use and prevention of (waste) pollution. IenM EFMZV GMB project 3: School education and public awareness on marine environment, sustainable use and prevention of (waste) pollution. Opdracht 1: Het agenderen en intensiveren van de aandacht voor

Nadere informatie

Montessori High School Minor

Montessori High School Minor Montessori High School Minor Titel: Waterzuivering Korte beschrijving van de Minor: Het begrip duurzaamheid kom je steeds vaker tegen in de maatschappij. Bij deze minor ga je zelf een product ontwerpen

Nadere informatie

Docenteninstructie Vakevent 2016

Docenteninstructie Vakevent 2016 Docenteninstructie Vakevent 2016 Inleiding Het Vakevent: leerdoelgericht en motiverend voor uw leerlingen en een mooie manier om uw school in de belangstelling te zetten en tevens om het bedrijfsleven

Nadere informatie

ANGRY. De verbeelding van de radicaal. Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren.

ANGRY. De verbeelding van de radicaal. Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren. ANGRY De verbeelding van de radicaal Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren. Jasper Groen, Jeffrey, 2008 Paradox, het Nederlands

Nadere informatie

Onderwijsbrochure Het Nieuwe Instituut Rotterdam. Voor de ontwerpers van morgen

Onderwijsbrochure Het Nieuwe Instituut Rotterdam. Voor de ontwerpers van morgen Onderwijsbrochure Rotterdam Voor de ontwerpers van morgen Inhoud Aangenaam kennis te maken 4 5 Onderwijs in 6 Foto-impressie 7 Programma s 11 Docent aan het woord: Tessa Smal 12 Boekingsinformatie 13 Educatie

Nadere informatie

Notitie. 1. Uitkomsten 0-meting

Notitie. 1. Uitkomsten 0-meting Notitie Titel: Uitkomsten interviews MyBeach, conclusies en aanbevelingen (concept) Ten behoeve van: Marchien de Ruiter, Stichting De Noordzee Datum: 23 september 2011 Om inzicht te krijgen in het effect

Nadere informatie

Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Bronckhorst

Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Bronckhorst Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Bronckhorst datum 28 augustus 2013 aan Ine Heesink Gemeente Bronckhorst van Brenda Boerema Ingenieursbureau Oranjewoud project Participatie zwerfafval projectnummer

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoud van de leskist

Inhoudsopgave. Inhoud van de leskist Inhoudsopgave Inhoud van de leskist... Inleiding... Leerdoelen... Opbouw van de les 1. Voorbereiding voor de leerkracht... 2. Introductie Brief van de jutter... 3. Veldwerk in de schoolomgeving Afval jutten...

Nadere informatie

Op weg naar persoonlijk leren

Op weg naar persoonlijk leren Op weg naar persoonlijk leren Uw school kent een duidelijke missie, visie op het onderwijs en deze is verankerd in het onderwijsbeleid. Ruim de helft van de docenten kan er goed mee uit de voeten en buigt

Nadere informatie

VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES. Presentatie door: Kristel Van Ael, Namahn Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window

VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES. Presentatie door: Kristel Van Ael, Namahn Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES Presentatie door: Kristel Van Ael, Namahn Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window AGENDA WAT IS SERVICE DESIGN? OVER DEZE TOOLKIT HOE KUN JE DEZE TOOLKIT GEBRUIKEN? TOOLKIT

Nadere informatie

NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 2015. Figuur 1: Aandeel afval dat nu apart wordt gehouden van het restafval (Nmax=709)

NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 2015. Figuur 1: Aandeel afval dat nu apart wordt gehouden van het restafval (Nmax=709) NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 201 Deze nieuwsbrief beschrijft in het kort de resultaten van een peiling over grondstoffenbeleid. Uit de resultaten komt naar voren dat driekwart van

Nadere informatie

Het individuele leefstijlprogramma: samenwerking met diëtist en fysiotherapeut

Het individuele leefstijlprogramma: samenwerking met diëtist en fysiotherapeut Toelichting op project - met evaluatie en vervolgafspraken In het schooljaar 2014-2015 liep het project Mulock Houwer in Beweging op een VMBO school. Het project wil jongeren positieve energie geven: je

Nadere informatie

Beleving van milieu 2012

Beleving van milieu 2012 Beleving van milieu 2012 Gemeente Amersfoort Zwaantina van der Veen Oktober 2012 Milieubewust handelen is gewoner geworden. Er zit groei in de mate waarin Amersfoorters een bijdrage leveren om de stad

Nadere informatie

Evaluatie campagne Nederland Schoon

Evaluatie campagne Nederland Schoon Evaluatie campagne Nederland Schoon Agenda Inleiding Effecten campagne Kauwgom en peuken Bekendheid, waardering van de campagne-uitingen Effectiviteit uitingen: AdEval -analyse Inleiding Wat hebben we

Nadere informatie

Beleidsnotitie Maatschappelijke stages in Hengelo

Beleidsnotitie Maatschappelijke stages in Hengelo Beleidsnotitie Maatschappelijke stages in Hengelo Hengelo, maart 2009 282843 conceptnotitie Maatschappelijke Stages.doc Pagina 1 van 6 03-06-2009 1. Inleiding Dit document vormt de beleidsvisie van de

Nadere informatie

Scan Professionele leercultuur in teams Kohnstamm Instituut

Scan Professionele leercultuur in teams Kohnstamm Instituut Scan Professionele leercultuur in teams Kohnstamm Instituut De scan Professionele leercultuur in teams is een instrument voor scholen voor voortgezet onderwijs waarmee in kaart wordt gebracht hoe ver het

Nadere informatie

Jaarverslag Kringloopwinkel Helmond Noorddijk CX Helmond T E I

Jaarverslag Kringloopwinkel Helmond Noorddijk CX Helmond T E I Jaarverslag 2016 Kringloopwinkel Helmond Noorddijk 2 5705 CX Helmond T 0492 546 893 E info@kringloopwinkelhelmond.nl I www.kringloopwinkelhelmond.nl Kringloopwinkel Helmond, Jaarverslag 2016, 11-04-2017

Nadere informatie

Stadsenquête Leiden 2004

Stadsenquête Leiden 2004 Hoofdstuk 16. Milieu Samenvatting Leiden heeft een Milieustraat aan de J.C. Rijpstraat. Vergeleken met voorgaande jaren zijn zowel de bekendheid als het gebruik verder toegenomen. In de Stadsenquête van

Nadere informatie

Mijksenaar wayfinding experts. Leendert Duivenvoorden Project Manager & Wayfinding Consultant

Mijksenaar wayfinding experts. Leendert Duivenvoorden Project Manager & Wayfinding Consultant Mijksenaar wayfinding experts Leendert Duivenvoorden Project Manager & Wayfinding Consultant Amsterdam Airport Schiphol Afbeelding: Schiphol Amsterdam Airport Schiphol Afbeelding: Mijksenaar Boijmans van

Nadere informatie

Voorstel taal- en rekenbeleid [school]

Voorstel taal- en rekenbeleid [school] Inleiding Landelijk Op 27 april 2010 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel 'Referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen' aangenomen. Het wetsvoorstel treedt op 1 augustus 2010 in werking. De kern van

Nadere informatie

Wijkjaarplan 2015 Stichting Wijkplatform Oostpolder De Kooy

Wijkjaarplan 2015 Stichting Wijkplatform Oostpolder De Kooy Wijkjaarplan 2015 Stichting Wijkplatform Oostpolder De Kooy Auteurs : Marcel Stevens Status : Definitief Datum : 30-12-2014 1 Wijkjaarplan 2015 Stichting Wijkplatform Oostpolder De Kooy - 30-12-2014 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Schoner Nederland. Handhaven in de praktijk Winkelgebieden. Samen werken aan een. impulsprogramma zwerfafval

Schoner Nederland. Handhaven in de praktijk Winkelgebieden. Samen werken aan een.  impulsprogramma zwerfafval Samen werken aan een Schoner Nederland impulsprogramma zwerfafval Handhaven in de praktijk Winkelgebieden In centrumwinkelgebieden en wijkwinkelcentra is de vervuilingsgraad doorgaans hoog. En dat terwijl

Nadere informatie

Verslag informatieavond Ouderbetrokkenheid, 28 mrt 2011

Verslag informatieavond Ouderbetrokkenheid, 28 mrt 2011 Verslag informatieavond Ouderbetrokkenheid, 28 mrt 2011 Ingebrachte onderwerpen door aanwezigen: 1. Schoonmaak 2. Veiligheid (halen & brengen) 3. Gat in hek bij kleuters; rotzooi op het schoolplein 4.

Nadere informatie

Leerplicht in Baarn. Jaarverslag en

Leerplicht in Baarn. Jaarverslag en Leerplicht in Baarn Jaarverslag 2014-2015 en 2015-2016 Inhoud Wettelijk kader 1 Verzuimsoorten 1 Aantallen leerlingen en verzuim Baarnse jongeren 2 Interventies 3 Toelichting op verzuim en interventiecijfers

Nadere informatie

Evaluatie Zwerfafval, mooi niet!, gemeente Asten

Evaluatie Zwerfafval, mooi niet!, gemeente Asten Evaluatie Zwerfafval, mooi niet!, gemeente Asten 2014-2015 Aanleiding De gemeente Asten wil een schonere, veiligere en meer leefbare woon- en leefomgeving creëren. Om dit te realiseren moeten kinderen

Nadere informatie

Pilot afstuderen in de praktijk September 2014

Pilot afstuderen in de praktijk September 2014 Pilot afstuderen in de praktijk September 2014 Agenda Aanleiding pilot afstuderen in de praktijk Oude situatie Nieuwe situatie Middelen Partners Onderwijs examinering BPV leerjaar 3/niveau 4 OUD schooljaar

Nadere informatie

Evaluatie proef brengvoorziening voor plastic verpakkingsafval Hertogenwijk te Tiel

Evaluatie proef brengvoorziening voor plastic verpakkingsafval Hertogenwijk te Tiel Van Avri, Nol Macleane Aan Gemeente Tiel, Henk Bergsma Datum 13 juli 2015 Betreft Evaluatie proef brengvoorziening voor plastic verpakkingsafval Hertogenwijk te Tiel EVALUATIE Probleem: Bijplaatsingen

Nadere informatie

Dit product is mede mogelijk gemaakt met subsidie van de Europese Unie.

Dit product is mede mogelijk gemaakt met subsidie van de Europese Unie. Dit product is mede mogelijk gemaakt met subsidie van de Europese Unie. Plan van aanpak voor wijkgerichte activiteiten Dit product is afkomstig uit ESF EQUAL Project Triple Win Method. Het bevat een overzicht

Nadere informatie

Belangrijk om te weten voor schooljaar 2014-2015. Koers VO Directiebijeenkomsten vo-scholen juni 2014

Belangrijk om te weten voor schooljaar 2014-2015. Koers VO Directiebijeenkomsten vo-scholen juni 2014 Bent u klaar voor de start van passend onderwijs? Samenwerkingsverband Koers VO heeft de afgelopen periode geïnvesteerd in de voorbereiding op passend onderwijs. Een proces waarin we moesten wachten op

Nadere informatie

Factor G/ jongerenwerker. Factor G/Osman/ Lafdil. Sportpunt Gouda

Factor G/ jongerenwerker. Factor G/Osman/ Lafdil. Sportpunt Gouda WIJKJAARPROGRAMMA ACHTERWILLENS 2012 Thema 1 Jeugd Doel Investeren in een gezonde ontwikkeling van kinderen en de jeugd om problemen en overlast te voorkomen Streefbeeld 1. meer ontmoetingsruimten voor

Nadere informatie