Pedagogisch Beleidsplan Kinderdagverblijf t Speelbos

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pedagogisch Beleidsplan Kinderdagverblijf t Speelbos"

Transcriptie

1 Pedagogisch Beleidsplan Kinderdagverblijf t Speelbos Algemene informatie Het kinderdagverblijf is bedoeld voor kinderen van medewerkers van Cello, Vivent en Rosmalen en omgeving. De openingstijden zijn van uur. We hebben een flexibele kinderopvang. Aan de hand van uw werkrooster kunt u zelf het aantal uren bepalen. De tijden waarop een kind wordt opgehaald en gebracht, dienen van tevoren schriftelijk te worden opgegeven aan de leiding van het kinderdagverblijf. Dit is noodzakelijk voor een goede planning. De ouders zijn niet verplicht om iedere week dezelfde uren en/ of dagen af te nemen. Eventueel is het mogelijk om een dag van tevoren te bellen of er nog plaats is. Alle medewerkers zijn heel flexibel en kunnen vaak, indien nodig direct worden ingezet. Bij calamiteiten maken we gebruik van de middelen die Vivent en Cello ter beschikking hebben. Zoals bij brand zal er direct contact opgenomen worden met de receptie van Maria-Oord. Zij kunnen nagaan waar er eventueel brand is uitgebroken Na overleg zal men al of niet de brandweer waarschuwen. Indien nodig kunnen we de medische dienst inschakelen van Cello. Ook kunnen we een beroep doen op gediplomeerde medewerksters van Cello. Als er iets met één van de kinderen gebeurd zal er direct contact worden opgenomen met de desbetreffende ouder/ verzorger.

2 Stamgroepen Alle kinderen maken deel uit van een eigen groep (stamgroep). De kinderen zitten zoveel als mogelijk is in een vaste groep. Stamgroep is de basisgroep waartoe een kind behoort, waar het door vaste medewerkers wordt begeleid. Kinderen vanaf 6 weken tot 4 jaar kunnen er, in een verticale groep, 5 dagen per week gebruik van maken. We werken met 8 vaste leidsters en enkele reservemedewerkers. Het aantal leidsters bij een gemengde groep wordt bepaald aan de hand van de gemiddelde leeftijd van de kinderen. Ons dagverblijf heeft 2 groepen: de rode en de blauwe groep. Alle kinderen die komen, zijn ingedeeld in één van die twee groepen. Lijst is aanwezig op het kinderdagverblijf. Het aantal kinderen per groep is 16. Er kunnen in totaal 32 kinderen geplaatst worden per uur. Bij 12 kinderen zijn er minimaal 2 leidsters aanwezig, bij 16 kinderen 3 leidsters die allemaal zijn opgeleid conform de cao kinderopvang. Daarnaast worden we bijgestaan door stagiaires die de opleiding SPW 3 volgen aan het ROC. Deze stagiaires staan boventallig op de groepen. Om verschillende redenen kan het nodig zijn om de groepen samen te voegen. Denk bijvoorbeeld aan de invulling van het 4-ogen/oren principe in combinatie met bedrijfsmatige overwegingen, zoals aan het begin en/of einde van de dag wanneer er minder kinderen aanwezig zijn. Het dagprogramma op de groepen van het kinderdagverblijf is min of meer gelijk. Daardoor is de werkwijze op een samengevoegde groep voor de kinderen herkenbaar. De medewerkers van beide groepen zijn bekende en vertrouwde personen voor de kinderen. De medewerkers werken op bepaalde dagen op een vaste groep. Doordat wij een flexibele opvang hebben kan het incidenteel voorkomen dat een kind in overleg met de ouders in de andere groep geplaatst wordt. Dit om ratio-kind-leidster na te leven.

3 We hanteren de volgende uitgangspunten bij het samenvoegen van groepen. 1 We volgen altijd de beroepskracht-kind-ratio 2 Elk kind maakt gebruik van de twee stamgroepsruimtes. 3 Bij het samenvoegen is van elke stamgroep een vaste pedagogisch medewerker aanwezig 4 Het betreft het op bepaalde dagen structureel samenvoegen van groepen waarvan van tevoren duidelijk is dat beide groepen zo weinig kinderen hebben dat samenvoegen mogelijk is. Bijvoorbeeld op woensdagen of in de vakantieperiode. Wennen in een bepaalde stamgroep. We bieden de ouders de gelegenheid om het kind eerst te laten komen wennen op ons kinderdagverblijf. Dit kan variëren van 1 uur tot een dagdeel. Sommige kinderen hebben enige tijd nodig om te wennen aan de nieuwe omgeving van het kinderdagverblijf. Maar ook voor u als ouder is het misschien even wennen. Wennen is altijd in het belang van het kind. Mocht blijken dat het kind niet kan wennen in één van de stamgroepen, dan zal het in overleg met de ouders op de andere groep worden geplaatst. Broertjes en zusjes proberen we zoveel als mogelijk is in een aparte groep te laten spelen. Maar als de ouders erop staan dat ze bij elkaar moeten, dan respecteren we dat besluit. Om goed te kunnen wennen is het verstandig dat het kind regelmatig naar het kinderdagverblijf komt. Tijdens het wennen is het belangrijk dat u beschikbaar bent om, indien nodig, naar het kinderdagverblijf te komen. Ook kunt u altijd bellen om te informeren hoe het gaat.

4 Vierogenprincipe Sinds juli 2013 hebben we een vierogenprincipe. Dit betekent dat een leidster nooit alleen staat met de kinderen. Het vierogenprincipe is bedoeld om de veiligheid in ons kinderdagverblijf te vergroten. Dit houdt in dat er altijd een volwassene moet kunnen meekijken of meeluisteren met een beroepskracht. Op ons kinderdagverblijf wordt met minimaal 2 personen geopend en afgesloten. De speelzalen zijn met elkaar verbonden d.m.v. een tussendeur, een gezamenlijke keuken en toiletruimte. Dit bevordert de samenwerking en het met elkaar meekijken tijdens de werkzaamheden van iedere medewerker. Beide groepen hebben veel ramen, waardoor medewerkers vanzelfsprekend bij collega s naar binnen kijken. Een medewerker mag niet alleen met de kinderen gaan wandelen. Ook dienen zij een telefoon mee te nemen. Iedere medewerker is in het bezit van een geldige Verklaring omtrent het gedrag.( VOG) De VOG toont aan dat een medewerker geen strafbare feiten heeft gepleegd waardoor men niet met kinderen mag werken. Regelmatig wordt door de Dienst Justis gecontroleerd of er strafbare feiten worden gepleegd door de medewerkers van het kinderdagverblijf. Blijkt er in het verleden een strafbaar feit te zijn gepleegd, dan gaat er via de gemeente en GGD een signaal uit naar de eigenaar van het kinderdagverblijf. Het algemeen pedagogisch beleid van kinderdagverblijf t Speelbos. Dit beleidsplan geeft inzicht in wat t Speelbos onder goede pedagogische kwaliteit verstaat. Tevens wordt ingegaan op de pedagogische doelstelling en uitgangspunten die t Speelbos hanteert en wat t Speelbos in het werk met de kinderen wil bereiken. Daarnaast wordt beschreven hoe t Speelbos wil werken aan de 4 competenties die genoemd worden in de Wet Kinderopvang ( nl. de emotionele veiligheid, persoonlijke competentie, sociale competentie en de overdracht van waarden en normen). Dit beleid vormt de basis waar vanuit gewerkt wordt door iedereen die met de aan t Speelbos toevertrouwde kinderen werkzaam is.

5 Algemene doelstelling De aan de zorgen van het kinderdagverblijf toevertrouwde kinderen veiligheid en geborgenheid bieden in een voor hen vertrouwde omgeving De kinderen de mogelijkheid bieden met andere kinderen in contact te komen om spelenderwijs van elkaar te leren en ervaringen op te doen Pedagogische doelstelling 1 persoonlijke competentie We gaan er vanuit dat ieder kind de drang in zich heeft om zich te ontwikkelen en dat op zijn eigen manier op basis van aanleg en temperament. - Pedagogisch doel is dat de kinderen zich ontwikkelen tot evenwichtige mensen die hun eigen talenten onderkennen en benutten. Wij willen de kinderen ondersteunen, gelegenheid en ruimte geven om met hun mogelijkheden te experimenteren passend bij hun ontwikkelingsfase, tempo en temperament. Tevens leren we de kinderen om voor zichzelf op te komen en respect ontwikkelen voor zichzelf en anderen. Dit is een eerste stap om positief in de maatschappij te kunnen staan en zelfstandig en sociaalvaardig te zijn. Door te stimuleren is de leiding actief betrokken bij de ontwikkeling van de kinderen. Door regelmatig onderling overleg proberen we steeds zo goed mogelijk stil te staan bij hoe we de kinderen positief kunnen benaderen. Door het spel leren de kinderen rekening te houden met elkaar. Daarnaast worden de kinderen op het gebied van flexibiliteit en creativiteit gestimuleerd: daardoor leren zij zich aan te passen aan de veranderde omstandigheden en zodoende hierin weerbaar te worden. Groepsleiding beïnvloedt gedrag van kinderen op een positieve, respectvolle manier: het ongewenste gedrag wordt afgekeurd maar niet het kind. Deze wijze draagt bij tot het creëren van een positief zelfbeeld van kinderen. Kinderen worden uitgedaagd vooral eerst iets zelf te proberen. Er wordt niet direct ingegrepen maar we laten kinderen in eerste instantie ervaren wat ze zelf al kunnen en wat (nog) niet. We willen kinderen leren ieder op zijn eigen niveau zelf in te kunnen schatten wat verantwoorde risico s zijn. Ook door uitdagend spelmateriaal en het pedagogisch handelen van de groepsleiding willen wij de zelfstandigheid van kinderen stimuleren. Een belangrijke voorwaarden hiervoor is een sfeer van veiligheid, geborgenheid en vertrouwen.de groepsleiding draagt zorg voor het creëren van zo n klimaat.

6 2 Geborgenheid We proberen een warme gezellige sfeer te creëren waar de kinderen zich thuis zullen voelen. Ieder kind heeft op zijn tijd een knuffel of een aai over z n bol nodig. Veel ouders vinden het moeilijk afscheid te nemen van hun kind, vooral als het verdriet heeft. Het is daarom voor zowel de ouder als het kind wenselijk, dit afscheid niet te lang te laten duren. Het verdriet van de kinderen is meestal heel snel over. Ze zien de andere kinderen spelen, zijn daardoor al snel afgeleid en gaan zelf meedoen. Is dit niet het geval, dan worden de ouders hierover geïnformeerd. Uiteraard is het voor ouders altijd mogelijk zelf telefonisch contact op te nemen. 3 Kinderen begeleiden in een klimaat van (emotionele) veiligheid De basis van al het handelen van groepsleiding is het bieden van een gevoel van veiligheid aan het kind. Veiligheid draagt niet alleen bij tot het individuele welbevinden van kinderen maar geldt ook als basis voor andere ontwikkelingen. Kinderen worden zoveel mogelijk op vaste groepen ingedeeld. ( stamgroepen ) De groepsleiding is dan voor het kind bekend. Een vertrouwensrelatie met groepsleiding is hierin onmisbaar. Persoonlijk contact met (betrouwbare en bekende) groepsleiding, een tot op zekere hoogte voorspelbaar dagritme, de inrichting van de ruimte en de aanwezigheid van bekende groepsgenoten dragen bij tot het verkrijgen van een veilig gevoel. Kinderen en ouders moeten zich welkom voelen op ons kinderdagverblijf.

7 4 Verantwoordelijkheid Het deel uitmaken van een groep zorgt ervoor dat elke groepsdeelnemer verantwoordelijkheid draagt. Een kind zal zien dat zijn gedrag bepaalde reacties bij andere zal uitlokken. Wij willen kinderen hierin inzicht geven en hen leren bewust om te gaan met deze consequenties zodat duidelijk wordt wat de gevolgen van zijn eigen handelen zijn. Het gaat hier niet alleen om het vergroten van het sociale bewust zijn. We leren kinderen ook zich verantwoordelijk te voelen voor bijvoorbeeld spelmateriaal, milieu of de natuur. Op deze wijze leert een jong kind al op zijn eigen niveau verantwoordelijkheid te dragen. We willen dat een kind betrokken is bij het groepsgebeuren in het bijzonder en de maatschappij in het algemeen. 5 Sociale competentie Elk kind krijgt individuele zorg en aandacht. Toch heeft ook de groep een belangrijke functie. Sociale vaardigheden zijn bij uitstek te oefenen in situaties waarbij er sprake is van meer personen. Het kennismaken met, het respecteren van anderen en het opkomen voor eigen belang zien wij als toegevoegde waarde van het samenzijn in een groep. Net als het in elkaar leren verplaatsen en het oplossen en voorkomen van conflicten. In de groep worden deze vaardigheden gestimuleerd door elkaar te helpen, speelgoed samen opruimen en het vieren van feestelijke gebeurtenissen. Broertjes en zusjes worden zo mogelijk ieder in een aparte groep ingedeeld. De achterliggende gedachte hiervan is, het stimuleren van een eigen ontwikkeling. 6 Normen en waarden Normen en waarden achten we belangrijk. Het eigen maken van normen en waarden maakt onderdeel uit van de morele ontwikkeling. Binnen (en buiten)de groep doen zich op dit gebied veel leermomenten voor (bijv. reacties bij conflicten, pijn en verdriet of een maatschappelijke gebeurtenis). Door de reactie van de groepsleiding op dit soort situaties ervaren kinderen grenzen van goed en niet goed. Het eigen gedrag van groepsleiding heeft hierbij dus een belangrijke voorbeeldfunctie. Met kinderen wordt zo jong mogelijk afgesproken hoe er in de groep met elkaar wordt omgegaan.

8 7 Hygiëne en veiligheid Door de organisatie zijn risico-inventarisaties uitgevoerd ten aanzien van veiligheid en gezondheid. Alle ruimtes zijn hier in meegenomen. Deze inventarisaties worden jaarlijks doorgenomen. Uitgangspunt van de organisatie is voor het kind een zo veilig mogelijke omgeving te zijn. Hygiëne is zeer belangrijk in het kinderdagverblijf. Een goede lichamelijke conditie. Hygiëne en gezondheid ( waarbij lichamelijke beweging en een gezond voedingspatroon onmisbaar zijn) is noodzakelijk om kinderen op andere gebieden te kunnen stimuleren. Dit betekent niet dat vet of zoetigheid of het zich vies maken verbannen worden. Dit betekent wel dat wij kinderen duidelijk willen maken wat onder een gezond voedingspatroon verstaan wordt en waarom hygiëne en lichamelijke beweging belangrijk is. Jonge kinderen komen in aanraking met ziekteverwekkers waartegen zij nog geen weerstand hebben opgebouwd. Via andere kinderen komen zij vaker en op jongere leeftijd in contact met allerlei ziekteverwekkers. Door hygiënemaatregelen zoals neus snuiten, handen wassen en schoonmaken proberen we de overdracht van ziekteverwekkers tegen te gaan. Gezondheidsvoorschriften Kinderen die het kinderdagverblijf bezoeken dienen bijvoorkeur te zijn gevaccineerd tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (dktp). Bijzonderheden omtrent de gezondheid van een kind dienen ter kennis te worden gebracht aan de leiding van het kinderdagverblijf. In geval van ziekte of vermoeden van mogelijke besmetting, bepaalt de leiding of een kind mag komen of niet. We werken vanuit de voorschriften van de G.G.D.

9 Ziek Kinderen die koorts hebben (38 ) mogen het kinderdagverblijf niet bezoeken. Wordt het kind ziek in het kinderdagverblijf, dan wordt zo spoedig mogelijk contact opgenomen met de ouders, zodat zij hun kind kunnen ophalen. Wij geven zonder overleg met de ouders geen medicijnen. Bij bepaalde ziekten houden we ons aan de voorschriften van de G.G.D. Besmettelijke ziekten moeten door de ouders gemeld worden bij de leiding Voeding Kinderen die in de vroege ochtend nog niet ontbeten hebben, kunnen tot 8.00 uur hun zelf meegebrachte voeding en melk nuttigen. Om de regelmaat in het voedingspatroon niet te verstoren, krijgen baby s hun fles op tijden die door hun ouders zijn aangegeven. Het kinderdagverblijf zorgt voor fruit, limonade en een koekje. Tussen de middag bruin brood met smeerworst of smeerkaas, zoet beleg en melk. Voor kinderen tot 1 jaar kan men een groentehapje meegeven. Dit moet voorzien zijn van de naam. Ouders dienen zelf voor alternatieven te zorgen als er voedingsmiddelen worden verstrekt, die door de kinderen niet verdragen worden. We proberen zoveel mogelijk samen te eten. De rust en een goede sfeer tijdens de gezamenlijke maaltijd vinden we heel belangrijk. Het is daarom wenselijk dat we tijdens de maaltijd van uur niet worden gestoord. (Ook niet telefonisch) Zindelijk worden De leiding houdt zich aan regelmatige tijden voor verschoning en toiletgebruik. Natuurlijk wordt een kind eerder verschoond als dit nodig is. De oudere kinderen kunnen altijd naar het toilet. Ook kinderen die nog niet zindelijk zijn worden gestimuleerd van het toilet gebruik te maken. Ze worden hiertoe niet gedwongen, maar moeten dit echt zelf willen. Bij het zindelijk worden gebeurt er nog wel eens een ongelukje, daarom vragen wij u om extra kleding mee te brengen.

10 Slapen De ouders geven zelf aan wanneer en hoe hun kind moet slapen, met name wel of geen buikligging. Dit wordt in een gebruikers overeenkomst vastgelegd. De kinderen slapen in slaapzakken, welke de ouders zelf dienen mee te brengen, eventueel met hun eigen knuffel en een pyjama. Dit alles dient te zijn voorzien van naam. Het beddengoed wordt na ieder kind verschoond. Voor de baby s passen we het slaapritme aan aan de wensen van de ouders. Kleding Ieder kind dient een verschoning bij zich te hebben. Zorg dat u altijd een aantal luiers in voorraad hebt. Voor ieder kind is er een mandje om de kleding in te bewaren. De kleding moet dan wel voorzien zijn van een naam. Ook de jassen en tassen dienen voorzien te zijn van naam.

11 Dagschema Het pedagogisch-beleidsplan bevat een dagschema waarbinnen het pedagogischdoel dient te worden verwezenlijkt. Dit schema dient ter ondersteuning van de rust in de groep en geeft duidelijk houvast voor ouders, leidsters en kinderen. Afhankelijk van de leeftijd van het kind maken wij hier gebruik van. Voor baby s is deze indeling individueel en kan niet van een echt gezamenlijk schema gesproken worden. Voor de oudere kinderen is er wel een gezamenlijk dagschema Vrij spelen Daarna gezamenlijk opruimen Tijdens het gezamenlijk eten en drinken van een koekje, appels en limonade wordt er veel gezongen, worden verhaaltjes verteld of versjes geleerd Alle kinderen worden verschoond of gaan naar het toilet Als het weer het toelaat wordt er buiten gespeeld of gewandeld. Bij regenachtig weer worden er binnenactiviteiten gedaan. Bijvoorbeeld: tekenen, knutselen,vrij spel en kringspelletjes Allemaal handen wassen en samen eten Alle kinderen worden verschoond of gaan naar het toilet Kinderen die moeten slapen worden naar bed gebracht. *) Aan kinderen die niet slapen, wordt een rustige activiteit aangeboden of vrij spel Yoghurt, koekje en limonade Vrij spel of een activiteit *) Baby s slapen volgens hun eigen ritme.

12 Jaarlijks controleert de GGD het kinderdagverblijf op de volgende aspecten: Reglement oudercommissie Informatie voor ouders Diploma s en verklaring omtrent gedrag van het personeel Risico-inventarisatie veiligheid en gezondheid Ruimten ( slaap en speel) Opvang leidster kind ratio Pedagogisch beleid Klachtenregeling Deze rapporten liggen ter inzage op het kinderdagverblijf.

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Akkoord leidsters april 2012 Vastgesteld door OWG juni 2012 Geëvalueerd juli 2014 Aangepast april 2015 Wenbeleid dagopvang en buitenschoolse opvang Het wenbeleid

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo!

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! In het pedagogisch werkplan komt tot uitdrukking hoe ik met de kinderen omga en waarom ik dat zo doe. Als christelijke gastouder draag ik ook christelijke

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn 1 Inhoud Inleiding... 3 Visie Kinderdagverblijf de Harlekijn... 4 Een gevoel van emotionele veiligheid en geborgenheid bieden... 5 Veiligheid en geborgenheid... 5 Persoonlijke competentie... 7 Ieder kind

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

Ouderbeleid van BSO De Bosuil

Ouderbeleid van BSO De Bosuil Ouderbeleid van BSO De Bosuil BSO De Bosuil vindt het belangrijk dat de ouders van de kinderen die in onze opvang zitten actief worden betrokken. Het is belangrijk dat ouders zich op hun gemak voelen,

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

Pedagogisch locatiebeleid van kdv Cuneradal

Pedagogisch locatiebeleid van kdv Cuneradal Pedagogisch locatiebeleid van kdv Cuneradal Naam locatie: Cuneradal Adres: Cuneradal 17 5551 BP Dommelen Telefoonnummer: Algemeen mailadres: Website: Openingstijden: 040-2041471, paarse zon 040-2047230,

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften Informatieboekje van Peuterspeelschool Haaften - 2 Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Haaften Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en

Nadere informatie

Informatiebrochure. Pedagogisch beleidsplan

Informatiebrochure. Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Informatiebrochure Op Kinderdagverblijf Doetsie wordt er gewerkt volgens een strikt pedagogisch beleidsplan. Om alvast een indruk te krijgen van onze visie hebben wij ons pedagogisch

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten Algemene pedagogische visie Ons algemene pedagogisch beleid, dat onderschreven en uitgevoerd wordt op al onze dagverblijven, is gebaseerd

Nadere informatie

Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Oosthuizen Hoofdlocatie

Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Oosthuizen Hoofdlocatie Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Oosthuizen Hoofdlocatie 1. Openingstijden De hele dagopvang is geopend op maandag tot en met vrijdag van 7:00 uur tot 18:30 uur. De halve dagopvang is open van 7:00 uur

Nadere informatie

Informatie voor Ouders

Informatie voor Ouders Informatie voor Ouders Tjil! Kinderopvang Vermeulenstraat 52 5012 HB Tilburg 013-455 92 98 www.tjil.net info@tjil.net Voorwoord: Dit document bevat algemene informatie over Tjil! Kinderopvang. Tjil! Kinderopvang

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Het Kinderpaleis biedt hele dagopvang

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters Informatieboekje van Peuterspeelzaal M!eters Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal M!ETERS. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u een

Nadere informatie

Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor kinderdagopvang locatie de Koningstraat Groep Ieniemienie Versie juli 2018

Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor kinderdagopvang locatie de Koningstraat Groep Ieniemienie Versie juli 2018 GO for Kids Partners in Kinderopvang Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor kinderdagopvang locatie de Koningstraat Groep Ieniemienie Versie juli 2018 1. Inleiding Naast het algemene beleidsplan heeft

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Hieronder wordt een aantal kernpunten uit het pedagogische beleidsplan van Kinderdagverblijf Het Sprookjesbos besproken. Het volledige pedagogische beleidsplan ligt ter inzage op

Nadere informatie

Inspectierapport. Kinderdagverblijf Slot Meesenstijn (KDV) Bosboom Toussaintstraat 45 H 1054 AN Amsterdam Registratienummer:

Inspectierapport. Kinderdagverblijf Slot Meesenstijn (KDV) Bosboom Toussaintstraat 45 H 1054 AN Amsterdam Registratienummer: Inspectierapport Kinderdagverblijf Slot Meesenstijn (KDV) Bosboom Toussaintstraat 45 H 1054 AN Amsterdam Registratienummer: 191688241 Toezichthouder: GGD Amsterdam In opdracht van: Gemeente Amsterdam Datum

Nadere informatie

www.kinderopvangfunnykids.nl. E: contact@kinderopvangfunnykids.nl Adres: Scheepmakersstraat 4,2515VC Den Haag T: +31 (0)70 737 11 86. KVK: 57281297.

www.kinderopvangfunnykids.nl. E: contact@kinderopvangfunnykids.nl Adres: Scheepmakersstraat 4,2515VC Den Haag T: +31 (0)70 737 11 86. KVK: 57281297. INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Visie en missie van Kinderopvang Funny Kids 3. Visie op kinderen (hoe kijken wij naar kinderen) 4. Visie op opvoeden/ Pedagogische uitgangspunten 5. Voeding en verzorging

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen Informatieboekje van Peuterspeelschool Opijnen Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Opijnen. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u

Nadere informatie

Inhoudsopgave Pedagogische Visie

Inhoudsopgave Pedagogische Visie Inhoudsopgave Pedagogische Visie 1. Pedagogische visie 1.1 Persoonlijke competentie 1.2 Emotionele veiligheid 1.3 Sociale competentie 1.4 Overdracht van normen en waarden 2. Persoonlijke competentie 2.1

Nadere informatie

Buitenschoolse opvang De speelark is onderdeel van kinderopvang Robbedoes. Informatieboekje. Buitenschoolse opvang. De Speelark Heel.

Buitenschoolse opvang De speelark is onderdeel van kinderopvang Robbedoes. Informatieboekje. Buitenschoolse opvang. De Speelark Heel. Buitenschoolse opvang De speelark is onderdeel van kinderopvang Robbedoes Informatieboekje Buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Doelgroep: De buitenschoolse opvang is bedoeld voor kinderen in de leeftijd

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Inhoud: 1. Inleiding 2. Indeling van de groepen 3. Dagindeling 4. Het team 5. Emotionele veiligheid 6. Persoonlijke competentie 7. Sociale competentie 8. Waarden en

Nadere informatie

Informatie voor Ouders

Informatie voor Ouders Informatie voor Ouders Tjil! Kinderopvang Eilenbergstraat 176 5011 EB Tilburg 013-455 92 98 06-54 77 43 68 www.tjil.net info@tjil.net Voorwoord: Voor U ligt een informatieboekje van Kinderopvang Tjil!.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Kinderdagverblijven

Pedagogisch werkplan. Kinderdagverblijven Pedagogisch werkplan Kinderdagverblijven 1 HET PEDAGOGISCH WERKPLAN 1. HET KIND Vanaf de leeftijd van 6 weken tot 4 jaar kunnen kinderen gebruik maken van opvang op de verschillende kinderdagverblijven

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Pedagogisch werkplan. Dagopvang

Ruimte om te groeien. Pedagogisch werkplan. Dagopvang Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan Dagopvang Dikkie Dik 2016-2018 OPVANG ONTWIKKELING ONTSPANNING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van de dagopvanggroep van de locatie:

Nadere informatie

Kinderdagverblijf. Het Tuinhuis

Kinderdagverblijf. Het Tuinhuis Kinderdagverblijf Het Tuinhuis Iets over Het Tuinhuis. Het motto van het Tuinhuis. Het Tuinhuis biedt een kind(er)vriendelijke opvang, met 47 kindplaatsen voor kinderen vanaf 6 weken tot 4 jaar. Tevens

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK Voor u ligt het Pedagogisch beleid van Kinderdagverblijf HUMMELTJESHOEK. Intern beschrijven wij wat wij kinderen bieden in een veilige omgeving. Wij bieden 4 basisdoelen:

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: TintelTuin Hoorn opgemaakt d.d.: 28 januari 2014 door: Leonie Hooyberg, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 24 kinderen per dag

Nadere informatie

Inspectierapport Mijn Kleine Ster (KDV) Vondellaan LE BEVERWIJK Registratienummer

Inspectierapport Mijn Kleine Ster (KDV) Vondellaan LE BEVERWIJK Registratienummer Inspectierapport Mijn Kleine Ster (KDV) Vondellaan 29 1942LE BEVERWIJK Registratienummer 157981629 Toezichthouder: GGD Kennemerland In opdracht van gemeente: BEVERWIJK Datum inspectie: 07-07-2014 Type

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Zevensprong, Weezenhof 30

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Zevensprong, Weezenhof 30 Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Zevensprong, Weezenhof 30 Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Flexkidz

Pedagogisch beleid Flexkidz Pedagogisch beleid Flexkidz Voor u ligt het verkorte pedagogisch beleidsplan van Flexkidz. Hier beschrijven we in het kort de pedagogische visie en uitgangspunten. In dit pedagogisch beleidsplan beschrijven

Nadere informatie

Informatie en werkwijze Kinderdag centrum

Informatie en werkwijze Kinderdag centrum Informatie en werkwijze Kinderdag centrum Franchise Kinderdagverblijf Kalle is een franchiseonderneming van kindercentra LOKOWO bv. Het is een kleinschalig kinderdagcentrum dat net even iets meer kan bieden

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar. Locatie-specifieke informatie over KDV Minoes

Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar. Locatie-specifieke informatie over KDV Minoes Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar Locatie-specifieke informatie over KDV Minoes 1 De locatie van KDV Minoes Kinderdagverblijf Minoes is gehuisvest in een vrijstaande laagbouw locatie. Binnen heeft

Nadere informatie

Even Voorstellen. Wij zijn strikt in het uitvoeren van de aan ons toevertrouwde taken en hechten zeer sterk aan respect en regelmaat.

Even Voorstellen. Wij zijn strikt in het uitvoeren van de aan ons toevertrouwde taken en hechten zeer sterk aan respect en regelmaat. Informatie Brochure Even Voorstellen Wij zijn een Kinderdagverblijf gelegen in Amersfoort/Vathorst. U kunt ons vinden op de Valutaboulevard 15, direct aan de uitvalsweg naar de A1. Er is voldoende parkeergelegenheid

Nadere informatie

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2 1 Observeerbare Termen Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid Leeftijdscategorie De kinderen worden opgevangen in een schone en veilige omgeving. 2 4 jaar 1. De leidster instrueert kind

Nadere informatie

Een tijd om nooit te vergeten!

Een tijd om nooit te vergeten! Een tijd om nooit te vergeten! Beste ouders/verzorgers, U overweegt voor uw kind een plaats bij kinderdagverblijf Bubbels. Middels deze informatiebrochure krijgt u een eerste indruk over onze visie op

Nadere informatie

Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Enkhuizen Sebastiaan Centenweg

Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Enkhuizen Sebastiaan Centenweg Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Enkhuizen Sebastiaan Centenweg 1. Openingstijden De hele dagopvang is geopend van maandag tot en met vrijdag van 7:00 uur tot 18:30 uur. De peuterplusgroep is geopend

Nadere informatie

Inhoudsopgave Kinderdagverblijf De Boefies. 1. Inleiding Contactgegevens Openingstijden Inschrijven 2. 5.

Inhoudsopgave Kinderdagverblijf De Boefies. 1. Inleiding Contactgegevens Openingstijden Inschrijven 2. 5. Inhoudsopgave Kinderdagverblijf De Boefies 1. Inleiding 2 2. Contactgegevens 2 3. Openingstijden 2 4. Inschrijven 2 5. Plaatsing 2 6. Facturen en Betalingen 3 7. Tarieven / Flexibele afname 3/4 8. Gereserveerde

Nadere informatie

Informatieboekje Kinderdagverblijf "Het Hummeltje"

Informatieboekje Kinderdagverblijf Het Hummeltje Informatieboekje Kinderdagverblijf "Het Hummeltje" Yolanda Pool Adres: Breedweer 2 1541 AC Koog aan de Zaan Telefoon 075 615 95 33 Email y.pool2@upcmail.nl Website www.hummeltjeweb.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Visie en missie van Kinderopvang Funny Kids 3. Visie op kinderen (hoe kijken wij naar kinderen) 4. Visie op opvoeden/ Pedagogische uitgangspunten 5.

Nadere informatie

Inspectierapport. Kinderdagverblijf Ko (KDV) Van der Hoopstraat 46A 1051 VJ AMSTERDAM Registratienummer: 594371302

Inspectierapport. Kinderdagverblijf Ko (KDV) Van der Hoopstraat 46A 1051 VJ AMSTERDAM Registratienummer: 594371302 Inspectierapport Kinderdagverblijf Ko (KDV) Van der Hoopstraat 46A 1051 VJ AMSTERDAM Registratienummer: 594371302 Toezichthouder: GGD Amsterdam In opdracht van: Gemeente Amsterdam Datum inspectie: 20-11-2014

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan Versie oktober 2015 Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel...

Nadere informatie

Inspectierapport Doomijn KDV Tonselsedreef (KDV) Tonselsedreef CT Harderwijk Registratienummer

Inspectierapport Doomijn KDV Tonselsedreef (KDV) Tonselsedreef CT Harderwijk Registratienummer Inspectierapport Doomijn KDV Tonselsedreef (KDV) Tonselsedreef 60 3845 CT Harderwijk Registratienummer 392222899 Toezichthouder: GGD Noord en Oost Gelderland In opdracht van gemeente: Harderwijk Datum

Nadere informatie

Werkwijze. Kinderdagverblijf Abeltje. De Winnie de Pooh groep. Meijhorst KT Nijmegen, tel:

Werkwijze. Kinderdagverblijf Abeltje. De Winnie de Pooh groep. Meijhorst KT Nijmegen, tel: Werkwijze Kinderdagverblijf Abeltje De Winnie de Pooh groep Meijhorst 6002 6537 KT Nijmegen, tel: 06.47874042 Auteur: M Beenker Laatst gewijzigd: 26-2-2018 Inhoudsopgave Pag. Werkwijze 2 3.1. Werkwijze

Nadere informatie

Dubbeldamseweg-Zuid 97, 3314 JC Dordrecht, 078-6139776

Dubbeldamseweg-Zuid 97, 3314 JC Dordrecht, 078-6139776 Versie 20 september 2010 Activiteitenprogramma VVE KDV De Huiskamer BV 1 Verdere professionalisering VVE activiteiten Kinderdagverblijf De Huiskamer is een zelfstandig en onafhankelijk kinderdagverblijf

Nadere informatie

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe Naam locatie: Korein Kinderplein Cassandraplein Datum: 2018 Ingevuld door: Ireen Donders Onderwerp Algemeen beleid Knelpunten locatie (Bespreekpunten met team/oudercommissie)

Nadere informatie

Werkwijze. Kinderdagverblijf Abeltje De Bloemetjes. Bloemetjes: Kinderdagverblijf Abeltje Meijhorst Tel:

Werkwijze. Kinderdagverblijf Abeltje De Bloemetjes. Bloemetjes: Kinderdagverblijf Abeltje Meijhorst Tel: Werkwijze Kinderdagverblijf Abeltje De Bloemetjes Bloemetjes: Kinderdagverblijf Abeltje Meijhorst 6002 Tel: 06.47 87 40 42 Auteur: M. Beenker Laatst gewijzigd: 26-2-2018 Inhoudsopgave Werkwijze 1. Werkwijze

Nadere informatie

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Het Kinderpaleis biedt hele dagopvang

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan. Fris! Kinderdagverblijven

Pedagogisch Beleidsplan. Fris! Kinderdagverblijven Pedagogisch Beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven Januari 2018 Welkom bij Fris! Kinderdagverblijven Uw kind maakt gebruik van opvang bij Fris! Kinderdagverblijven en u verwacht van ons dat er op een verantwoorde

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018 1 Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster November 2018 2 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 4 3. Kennismaking en wennen... 5 4.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje JULI 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang t Wakertje) p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over dependance Lapjeskat in de Jenaplaneet Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie dependance Lapjeskat

Nadere informatie

Samen leren spelen is spelenderwijs leren!

Samen leren spelen is spelenderwijs leren! Samen leren spelen is spelenderwijs leren! 1 Welkom Uw peuter is 2,5 jaar oud en gaat voor het eerst naar de peuterspeelgroep. Dat is een heel belangrijke gebeurtenis, voor de peuter en voor u! Voor uw

Nadere informatie

Pedagogische leidraad Robinson Kinderopvang B.V.

Pedagogische leidraad Robinson Kinderopvang B.V. Pedagogische leidraad Robinson Kinderopvang B.V. Deze pedagogische wegwijzer van Robinson geeft belangrijke informatie over de wijze waarop wij mij de zorg voor kinderen omgaan. Wat kunt u van ons verwachten?

Nadere informatie

opvang 0-4 jaar STICHTING KINDEROPVANG BARENDRECHT

opvang 0-4 jaar STICHTING KINDEROPVANG BARENDRECHT opvang 0-4 jaar STICHTING KINDEROPVANG BARENDRECHT SAMEN OPGROEIEN Bent u op zoek naar goede opvang voor uw zoon of dochter? Wij bieden kinderen een plek om met plezier naar toe te gaan op verschillende

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze KDV De Vuurvogel, mei 2019 Katrin Meijer, locatiemanager

Pedagogische werkwijze KDV De Vuurvogel, mei 2019 Katrin Meijer, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 28 kinderen per dag worden opgevangen op KDV De Vuurvogel. De samenstelling van de groepen Naam van de groep Maximaal

Nadere informatie

Informatie Prins Heerlijk

Informatie Prins Heerlijk Informatie Prins Heerlijk In dit boekje vindt u informatie over kinderdagverblijf Prins Heerlijk De bedoeling van dit boekje is om u te informeren over de verschillende zaken die belangrijk zijn voor kinderdagverblijf

Nadere informatie

2009 KDV Het Hummeltje Dir. Yolanda Esveld-Pool Breedweer AC Koog aan de Zaan Telefoon :

2009 KDV Het Hummeltje Dir. Yolanda Esveld-Pool Breedweer AC Koog aan de Zaan Telefoon : Informatieboekje 2009 KDV Het Hummeltje Dir. Yolanda Esveld-Pool Breedweer 2 1541 AC Koog aan de Zaan Telefoon : 075 615 95 33 Email : info@hummeltjeweb.nl Index EVEN VOORSTELLEN... 4 WAT BIEDEN WIJ...

Nadere informatie

Afspraken rondom vierogen principe KDV KieKeBoe en BSO Kids & Go

Afspraken rondom vierogen principe KDV KieKeBoe en BSO Kids & Go Afspraken rondom vierogen principe KDV KieKeBoe en BSO Kids & Go Vier-ogen principe Naar aanleiding van een zedenzaak bij een kinderdagverblijf in Amsterdam heeft de commissie Gunning in haar onderzoeksrapport

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze

Nadere informatie

Inspectierapport Violientje (KDV) Vliepad EL HARDERWIJK Registratienummer

Inspectierapport Violientje (KDV) Vliepad EL HARDERWIJK Registratienummer Inspectierapport Violientje (KDV) Vliepad 1 3844 EL HARDERWIJK Registratienummer 725496903 Toezichthouder: GGD Noord en Oost Gelderland In opdracht van gemeente: Harderwijk Datum inspectie: 12-03-2015

Nadere informatie

Informatieboekje voor Mix & Match Kinderdagverblijf

Informatieboekje voor Mix & Match Kinderdagverblijf Informatieboekje voor Mix & Match Kinderdagverblijf 1. Inleiding 2. Wie zijn wij? 3. Kwaliteit 3.1 Veiligheid 3.2 Hygiëne 4. Dagelijkse gang van zaken 4.1 Openingstijden 4.2 Ziekte en ongevallen 4.3 Normen

Nadere informatie

werkplan Peuterspeelgroep Trompie

werkplan Peuterspeelgroep Trompie werkplan Peuterspeelgroep Trompie Locatie:Trompie Datum: 29-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie

Welkom bij: Infoboekje

Welkom bij: Infoboekje Welkom bij: Infoboekje Hallo nieuwe Vriendjes en ouders, Welkom op Vriendjes van Kockengen! Om het wennen en het verblijf op de groep soepel te laten verlopen hebben we in dit boekje omschreven hoe alles

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: De gehele periode van wennen 6

Hoofdstuk 4: De gehele periode van wennen 6 Wenbeleid Inhoud 2 Hoofdstuk 1: Inleiding 3 Hoofdstuk 2: Eerste kennismaking 4 Hoofdstuk 3: Het afscheid 5 Hoofdstuk 4: De gehele periode van wennen 6 Bijlage 1: Wenschema 2 1. Inleiding Pedagogische medewerkers

Nadere informatie

Welkom bij GO! Kinderdagverblijf. Een kinderdagverblijf is er voor kinderen van 0-4 jaar van ouders die werken of studeren.

Welkom bij GO! Kinderdagverblijf. Een kinderdagverblijf is er voor kinderen van 0-4 jaar van ouders die werken of studeren. Welkom bij GO! Kinderdagverblijf Een kinderdagverblijf is er voor kinderen van 0-4 jaar van ouders die werken of studeren. Het is belangrijk dat het een veilige en geborgen plek is waar u met een gerust

Nadere informatie

Inspectierapport KDV Willemijntje (KDV) Wilhelminapark 55 5041ED TILBURG Registratienummer 203877366

Inspectierapport KDV Willemijntje (KDV) Wilhelminapark 55 5041ED TILBURG Registratienummer 203877366 Inspectierapport KDV Willemijntje (KDV) Wilhelminapark 55 5041ED TILBURG Registratienummer 203877366 Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente: Tilburg Datum inspectie: 21-01-2015

Nadere informatie

SKS Alles Kids. Onze visie

SKS Alles Kids. Onze visie GEEF ZE DE VIJF! SKS Alles Kids De wereld om ons heen verandert. Ook in de kinderopvang zijn nieuwe ontwikkelingen aan de orde van de dag. SKS Alles Kids biedt al jaren kinderopvang en loopt voorop als

Nadere informatie

Kinderdagverblijf t Kruimeltje. Informatie Boekje. Oude Arnhemseweg 234, 3705 BJ Zeist Tel

Kinderdagverblijf t Kruimeltje. Informatie Boekje. Oude Arnhemseweg 234, 3705 BJ Zeist Tel Kinderdagverblijf t Kruimeltje Informatie Boekje 0 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 2 2. Openingstijden 2 3. Inschrijving, plaatsing en intake 2 4. Opzeggingen 3 5. De gang van zaken 3 6. Wennen op t

Nadere informatie

Inspectierapport. Dromelot Kinderdagverblijf (KDV) Frederiksstraat 18A 1054 LC AMSTERDAM Registratienummer: 236632140

Inspectierapport. Dromelot Kinderdagverblijf (KDV) Frederiksstraat 18A 1054 LC AMSTERDAM Registratienummer: 236632140 Inspectierapport Dromelot Kinderdagverblijf (KDV) Frederiksstraat 18A 1054 LC AMSTERDAM Registratienummer: 236632140 Toezichthouder: GGD Amsterdam In opdracht van: Stadsdeel West Datum inspectie: 19-03-2014

Nadere informatie

Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor kinderdagopvang locatie de Leigraaf Groepen t Speelkasteel en Villa Kakelbont Versie juli 2018

Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor kinderdagopvang locatie de Leigraaf Groepen t Speelkasteel en Villa Kakelbont Versie juli 2018 GO for Kids Partners in Kinderopvang Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor kinderdagopvang locatie de Leigraaf Groepen t Speelkasteel en Villa Kakelbont Versie juli 2018 1. Inleiding Naast het algemene

Nadere informatie

Bestemd voor ouders en verzorgers.

Bestemd voor ouders en verzorgers. Bestemd voor ouders en verzorgers. www.hummeltjeshoek.nl Beste ouder/verzorger, Welkom op kinderdagverblijf Hummeltjeshoek. Wij zijn een klein particulier kinderdagverblijf met een huiselijke sfeer. De

Nadere informatie

Algemene voorwaarden KDV / BSO De KinderKroon Manderveen Laatst gewijzigd: mei 2019

Algemene voorwaarden KDV / BSO De KinderKroon Manderveen Laatst gewijzigd: mei 2019 Algemene voorwaarden KDV / BSO De KinderKroon Manderveen Laatst gewijzigd: mei 2019 1. Openingstijden De KinderKroon Manderveen is geopend van maandag t/m vrijdag van 07:30-17:30 uur gedurende 48 weken

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar. Locatie-specifieke informatie over KDV Katrijn

Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar. Locatie-specifieke informatie over KDV Katrijn Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar Locatie-specifieke informatie over KDV Katrijn 1 De locatie van KDV Katrijn De locatie van KDV Katrijn straalt rust en sfeer uit en biedt vele mogelijkheden om

Nadere informatie

In situaties waarin pm ers alleen staan, kunnen anderen altijd meekijken/ meeluisteren.

In situaties waarin pm ers alleen staan, kunnen anderen altijd meekijken/ meeluisteren. Bijlage bij Pedagogisch beleid inclusief VVE, locatie specifieke deel Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Naam locatie: Wiekendreef Ingevuld

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID LOCATIE AMSTELVEEN

PEDAGOGISCH BELEID LOCATIE AMSTELVEEN PEDAGOGISCH BELEID LOCATIE AMSTELVEEN Algemene gegevens Naam locatie: School of Understanding Amstelveen Adres: Pandora 4a-5, 1183 KK Amstelveen Telefoonnummer: 06 29075172 E-mailadres: amstelveen@schoolofunderstanding.nl

Nadere informatie

Algemene informatie kinderdagverblijf DE COMPANY

Algemene informatie kinderdagverblijf DE COMPANY Algemene informatie kinderdagverblijf DE COMPANY De organisatie DE COMPANY is een organisatie die meehelpt en -denkt om voor taakcombineerders het leven makkelijker te maken. Een doelstellig van onze organisatie

Nadere informatie

Inspectierapport Kleine Ikke (KDV) Melis Stokelaan GL HARDERWIJK Registratienummer

Inspectierapport Kleine Ikke (KDV) Melis Stokelaan GL HARDERWIJK Registratienummer Inspectierapport Kleine Ikke (KDV) Melis Stokelaan 93 3842GL HARDERWIJK Registratienummer 800234789 Toezichthouder: GGD Noord en Oost Gelderland In opdracht van gemeente: HARDERWIJK Datum inspectie: 18-03-2014

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding/kwaliteitseisen 2. Vierogenprincipe 3. Visie van Kinderopvang Funny Kids 4. Missie van Kinderopvang Funny Kids 5. Ouders 6. Inzet leidsters 7. Wenprocedure

Nadere informatie

Doelstelling. De organisatie

Doelstelling. De organisatie Doelstelling Kinderdagverblijf `t Debberke biedt ouders opvang aan voor hun kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Dit door middel van dagopvang en buitenschoolse opvang waarbij het bieden van veiligheid,

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Sport BSO Weidevenne Savannestraat WB Purmerend Operationeel manager Monique van den Oever

Pedagogisch werkplan Sport BSO Weidevenne Savannestraat WB Purmerend Operationeel manager Monique van den Oever Pedagogisch werkplan Sport BSO Weidevenne Savannestraat 51-1448 WB Purmerend - 06-19998651 Operationeel manager Monique van den Oever Over het pedagogisch werkplan Onze algemene werkwijze is gebaseerd

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-8 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-8 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-8 jaar Locatie-specifieke informatie over Kindercentrum PoesPas Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar Pagina 1 van 6 De locatie van Kindercentrum

Nadere informatie

JongLeren Informatieboekje voor ouders. jonglerendenhaag.nl

JongLeren Informatieboekje voor ouders. jonglerendenhaag.nl JongLeren Informatieboekje voor ouders jonglerendenhaag.nl Welkom bij JongLeren! Ons doel is dat alle kinderen in een veilige en vertrouwde omgeving spelenderwijs kunnen leren. Wij sluiten aan bij de natuurlijke

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Thuishuis Droomland

Pedagogisch beleidsplan Thuishuis Droomland Pedagogisch beleidsplan Thuishuis Droomland Thuishuis Droomland Vrijheidslaan 8 9901 GR Appingedam info@thuishuisdroomland.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Visie 4 3. Opvoedingsdoelen 5 3.1 Emotionele

Nadere informatie

Kinderdagverblijf (KDV) Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur.

Kinderdagverblijf (KDV) Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur. 2Prinsjes Ons kinderdagverblijf is gevestigd aan de Prinsegracht in het centrum van Den Haag. Achter het pand bevindt zich een ruime buitenspeelplaats en op loopafstand is er een kinderboerderij. De buitenschoolse

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie

Pedagogische werkwijze op de locatie Locatie: KDV De Kleine Jager opgemaakt: 22-07-2014 door: Katrin Meijer, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de en Er kunnen maximaal 28 kinderen per dag worden opgevangen.

Nadere informatie

Buitenschoolse opvang BSO Kikkersloot. Louis Couperrusstraat CX Utrecht

Buitenschoolse opvang BSO Kikkersloot. Louis Couperrusstraat CX Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang BSO Kikkersloot Louis Couperrusstraat 85 3532 CX Utrecht 06-34550253 bsokikkersloot@ludens.nl Pag 1 van 9 Bedankt voor je interesse

Nadere informatie

Inspectierapport Tinkerbell (KDV) Havendam XB RHOON Registratienummer

Inspectierapport Tinkerbell (KDV) Havendam XB RHOON Registratienummer Inspectierapport Tinkerbell (KDV) Havendam 4 3161XB RHOON Registratienummer 487976691 Toezichthouder: GGD Rotterdam-Rijnmond In opdracht van gemeente: ALBRANDSWAARD Datum inspectie: 20-05-2014 Type onderzoek

Nadere informatie

Inhoudsopgave Kinderopvang De Boefies. 1. Inleiding Contactgegevens Openingstijden Inschrijven Plaatsing 2

Inhoudsopgave Kinderopvang De Boefies. 1. Inleiding Contactgegevens Openingstijden Inschrijven Plaatsing 2 Datum: 24-01-2017 Inhoudsopgave Kinderopvang De Boefies 1. Inleiding 2 2. Contactgegevens 2 3. Openingstijden 2 4. Inschrijven 2 5. Plaatsing 2 6. Facturen en Betalingen 3 7. Tarieven / Flexibele afname

Nadere informatie

Inspectierapport Just Kiddies (KDV) Hoekeindseweg KB BLEISWIJK Registratienummer

Inspectierapport Just Kiddies (KDV) Hoekeindseweg KB BLEISWIJK Registratienummer Inspectierapport Just Kiddies (KDV) Hoekeindseweg 81 2665KB BLEISWIJK Registratienummer 175064210 Toezichthouder: GGD Rotterdam-Rijnmond In opdracht van gemeente: LANSINGERLAND Datum inspectie: 10-07-2014

Nadere informatie

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd)

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Naam locatie: Kiplinglaan, Teenz Datum: Augustus 2018 Ingevuld door: Elke Pijnenburg Onderwerp Algemeen

Nadere informatie

Informatieboekje Kinderdagverblijf Hebe

Informatieboekje Kinderdagverblijf Hebe Informatieboekje Kinderdagverblijf Hebe Kompaan en De Bocht info Kinderdagverblijf Hebe november 2014 2 Inhoud Welkom bij Hebe 4 Wat wij bieden 5 Plaatsing van jouw kind 6 Groepsindeling 6 Een dag bij

Nadere informatie

Welkom. Hartelijk dank voor uw interesse in de kinderopvang. Beknopt leest u hier informatie over de visie en een aantal praktische zaken.

Welkom. Hartelijk dank voor uw interesse in de kinderopvang. Beknopt leest u hier informatie over de visie en een aantal praktische zaken. Welkom Beste ouders, Hartelijk dank voor uw interesse in de kinderopvang. Beknopt leest u hier informatie over de visie en een aantal praktische zaken. De kinderopvang is een huiselijk kinderdagverblijf

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze KDV De Papegaai, oktober 2016 Yael Lindhout, locatiemanager

Pedagogische werkwijze KDV De Papegaai, oktober 2016 Yael Lindhout, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de en Op kinderdagverblijf De Papegaai kunnen per dag maximaal 49 kinderen worden opgevangen. In de praktijk zijn op sommigen dagen halve en open.

Nadere informatie