Implementatie van Telbase in C#

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Implementatie van Telbase in C#"

Transcriptie

1 Bachelor in de toegepaste informatica Implementatie van Telbase in C# CAMPUS Geel Jolien van den Brand Academiejaar

2 1 VOORWOORD Voor de afronding van mijn opleiding tot Bachelor in de Toegepaste Informatica aan Thomas More in Geel heb ik 3 maanden stage gelopen bij Datacon BV, een portaalbedrijf gelegen te Tilburg in Nederland. Het waren 3 leerrijke maanden waarin ik mijn kennis in de praktijk kon toetsen. Dit eindwerk is een weergave van de projecten waaraan ik heb meegewerkt en die ik heb afgerond. Ik wil al mijn docenten bedanken voor alles wat ze me hebben geleerd en voor de hulp die ze steeds geboden hebben. Ik bedank mijn stagebegeleiders Paul van den Eijnde en Sven Langenhuisen voor de begeleiding die ze mij hebben gegeven tijdens mijn stageperiode. Daarnaast ook dank aan mijn collega Niels Kwakkelaar. Hij is een grote hulp voor mij geweest tijdens mijn stage. Ik bedank ook iedereen van Datacon voor de aangename werksfeer. Tot slot een speciaal woordje van dank aan mijn ouders, mijn zussen en mijn vriend Kevin. Zij hebben mij de mogelijkheid gegeven om verder te studeren. Zij hebben mij steun geboden op momenten dat het moeilijker ging maar ze zijn vooral in mij blijven geloven.

3 2 SAMENVATTING Dit eindwerk beschrijft de werkzaamheden die ik heb uitgevoerd in de loop van mijn stage bij Datacon, een Nederlands IT-bedrijf. In juni 2013 komt er in Nederland een nieuwe telecomaanbieder op de markt. Dit bedrijf heeft beslist om voor zijn CRM-applicatie gebruik te maken van Telbase, een softwarepakket ontworpen door Datacon. Tijdens mijn stage heb ik meegewerkt aan de ontwikkeling en het testen van deze Telbase-applicatie. Mijn rol bij deze implementatie was om eerst mee te programmeren en daarna testscripts te schrijven en te automatiseren zodat deze applicatie op vaste tijdstippen getest kan worden. Op deze manier zou ik dan een realistisch beeld krijgen op de loop van een implementatieproject in het werkveld. In de loop van de periode waarin ik mee heb geprogrammeerd heb ik verschillende opdrachten uitgevoerd. De grootste hiervan was om een interface te schrijven die door een externe partij gebruikt ging worden. Om dit te verwezenlijken heb ik een kleine applicatie geschreven om deze interface te kunnen testen. In de periode dat ik heb testen heb gemaakt heb ik eerst als voorbereiding de testscripts geschreven om deze daarna vlotter te kunnen automatiseren. Om deze testen te automatiseren heb ik gebruik gemaakt van de testsoftware van Spritecloud.

4 3 LIJST MET GEBRUIKTE BEGRIPPEN EN AFKORTINGEN BSS CDR CRM Cucumber FO KPN MSISDN Provisioning Prepaid network Rate plan Rating RMA UAT Windows Forms applicatie Business Support Systeem Call Detail Record Customer Relationship Management Een tool in Ruby dat beschrijvingen in gewone tekst kan uitvoeren als automatische testen. Functioneel Ontwerp Nederlands telecombedrijf/provider Gsm-nummer Het proces van het netwerk aan te passen om bepaalde diensten aan te bieden aan de gebruikers. Een netwerk dat er rond draait dat er vooraf word betaald. Het betaalde bedrag wordt dan bij de provider bijgehouden onder de vorm van beltegoed. Tool waarmee rating gebeurt. Het bepalen van de kosten van netwerk gebruik door telefoneer-gerelateerde data zoals tijdstip, hoeveelheid verbruik,... om te zetten in een prijs. Retourneren Met Autorisatie User Acceptance Test Grafische programmeer omgeving die gebruik maakt van het Microsoft.NET framework.

5 4 INHOUDSTAFEL VOORWOORD... 0 SAMENVATTING... 2 LIJST MET GEBRUIKTE BEGRIPPEN EN AFKORTINGEN... 3 INHOUDSTAFEL... 4 INLEIDING DATACON Geschiedenis Visie: Share more. Do more Structuur OPDRACHT Aanleiding en achtergrond Project Testen Verwacht resultaat Business case Fasering Fase Fase Fase Primaire doelgroep en andere stakeholders Rapportering Projectorganisatie GEBRUIKTE SOFTWARE Telbase Algemeen Solutions Modules Technisch Spritecloud Algemeen Technisch IMPLEMENTATIE TELBASE Fase Kleinere opdrachten Use cases Interface self-care omgeving Fase Fase BESLUIT LITERATUURLIJST... 26

6 5 INLEIDING In dit eindwerk vind je informatie over het werk dat ik heb uitgevoerd in de loop van mijn stage bij Datacon, een Nederlands IT-bedrijf. In juni 2013 komt er in Nederland een nieuwe telecomprovider op de markt. Dit bedrijf heeft beslist om voor zijn CRM-applicatie gebruik te maken van Telbase, een softwarepakket ontworpen door Datacon. Tijdens mijn stage heb ik meegewerkt aan deze Telbase-implementatie. Hierdoor kreeg ik dan ook een realistisch beeld van een implementatieproject. Ik hoop met dit eindwerk de lezers van dit document een beter beeld te geven over wat ik in mijn stage heb gedaan. Om dit te bereiken ga ik eerst meer informatie geven over mijn stage bedrijf, mijn opdracht en de software die ik heb gebruikt. Daarna ga ik dieper in op mijn effectieve werk namelijk programmeren en testen automatiseren.

7 6 1 DATACON Datacon is een Nederlands IT bedrijf gelegen in Tilburg. Ze zijn leverancier van onder andere Telbase. Telbase is een IT-applicatie voor voornamelijk telecomproviders. Telbase wordt geïmplementeerd als standaard pakket met een grote variatie aan koppelingen. Om zo n implementatie te bereiken levert Datacon op een projectgeoriënteerde manier oplossingen die alle fases van een applicatie ondersteund. Analyseren en adviseren; Implementeren en configureren; Onderhoud, release management en beheer. 1.1 Geschiedenis Datacon is in 1997 opgericht door Meindert van Duijvenbode en Bas Fockens. Oorspronkelijk was Datacon een bedrijf dat webapplicaties ontwikkelde en hostte. Hierbij maakten ze gebruik van Java en C# als programmeertalen. Eind 1998 kochten ze hun eerste server, hierdoor moesten ze niet meer via Trefpunt hosten. Dit was het begin van Datacon hosting. Op dat moment hadden ze 8 werknemers. In 1999 kochten ze een gebouw. Al snel werden ook deze 75 vierkante meter te klein voor het groeiende aantal werknemers. Daarom verhuisden ze in 2000, toen ze 24 werknemers hadden, nog eens. In 2000 werd de beslissing genomen om met Microsoft producten te werken. Dit had als invloed dat ze in de toekomst enkel nog gingen programmeren met behulp van basisproducten van Microsoft en dit in C#. Omwille van het groeiende aantal werknemers verhuisden ze in 2005 naar de locatie waar ze nu nog altijd gehuisvest zijn. Dit is ook het jaar waarin Markus de Haan actief werd als derde directielid en Telbase werd ontwikkeld. Intussen werken ongeveer 50 mensen bij Datacon waaronder informatieanalisten, projectmanagers, system engineers en developers, daarnaast zijn er ook sales, marketing en HR-medewerkers. Datacon is in de loop van de jaren ook uitgegroeid tot een bedrijf dat portals met systeemintegratie ontwerpt. Ook heeft Datacon op het moment 2 zusterbedrijven, Office2Go en Cloudshape. Zoals je ziet is Datacon een snel groeiend bedrijf.

8 7 1.2 Visie: Share more. Do more. Datacon hecht belang aan een goede en veilige communicatie met de stakeholders (zie paragraaf Primaire doelgroep en andere stakeholders), omdat dit leidt tot een betere bedrijfsperformance. Dit zorgt dan voor: grotere efficiëntie, meer eenvoud, hogere omzet, meer klanten, grotere productiviteit, extra motivatie, grotere slagkracht hogere bedrijfswaarde. Om deze reden is hun slogan dan ook: Share more. Do more. 1.3 Structuur De structuur van Datacon bestaat uit de directie met daaronder een aantal afdelingen en subafdelingen zoals te zien in Figuur 1: Structuur van Datacon. Mijn stage vond plaats op de afdeling Business support systemen (BSS). Op deze afdeling worden er zoals de naam als zegt BSS-systemen ontwikkeld voor klanten. Deze gebeuren in de meeste gevallen op basis van Telbase (zie paragraaf 3.1 Telbase). Figuur 1: Structuur van Datacon Directie Sales Operations Office management Finance Marketing & Communicati e Project management Support Development Consultantcy System management HRM ECM/WCM BSS

9 8 2 OPDRACHT 2.1 Aanleiding en achtergrond Project In juni 2013 komt er in Nederland een nieuw telecombedrijf op de markt. Dit bedrijf heeft beslist om zijn IT applicatie te laten ontwikkelen door Datacon. Hierbij gaat er gebruik gemaakt worden van de standaard applicatie Telbase. Meer informatie over Telbase is te vinden in paragraaf 3.1 Telbase. Voor deze implementatie moeten er verschillende connecties worden gemaakt met verschillende systemen van andere bedrijven en instanties. Vanuit Telbase moet onder andere verbinding gemaakt worden met een financieel pakket, met een self-care omgeving, met de overheid en met andere instanties zoals KPN, de provider waarop dit bedrijf zijn prepaid netwerk gaat draaien Testen Voor elke applicatie is het belangrijk dat er grondig getest wordt zodat er geen fouten meer inzitten wanneer deze in gebruik wordt genomen. In een applicatie waarin onder andere financiële transacties gebeuren is dit extra belangrijk omdat dit negatieve gevolgen zoals onder andere winst- en reputatieverlies kan hebben voor de klant en/of zijn gebruikers bij eventuele problemen. Het is ook belangrijk dat deze testen op een juiste manier gedocumenteerd worden. Dat je documenteert wat er is getest, hoe vaak en hoeveel keer de test slaagt of faalt. Op deze manier heb je ook een bewijs dat alles goed is gecontroleerd en dat alles naar behoren werkt. 2.2 Verwacht resultaat Er werd van mij verwacht dat ik gedurende mijn stageperiode meedraaide in het project voor de implementatie van Telbase voor een nieuw telecombedrijf. Het eerste deel van mijn stage zou ik meedraaien in het programmeerteam. Daarna ging ik testscripts schrijven om de implementatie te testen. Als laatste zou ik de testen die ik in het vorige deel heb uitgewerkt automatiseren. Het was de bedoeling dat ik in de loop van mijn stage een realistisch beeld zou krijgen op de loop van een implementatieproject in het werkveld. 2.3 Business case Door grondig te testen worden het aantal fouten geminimaliseerd. Hierdoor ontstaat er minder frustratie bij de klant en is Datacon minder lang bezig met het oplossen van diverse problemen en zal de kwaliteitsbeleving bij de klant hierdoor verbeteren. Daarnaast kunnen er tijdens het ontwikkeltraject aanpassingen gedaan worden aan een bestaand deel van de software. Door deel van de software automatisch opnieuw te testen worden fouten gereduceerd en dat tegen geringe extra tijdsbesteding/kosten.

10 9 2.4 Fasering Mijn stage kan je opdelen in 3 duidelijk te onderscheiden fasen: programmeren, testscripts opstellen en testen automatiseren Fase 1 In deze fase heb ik onder andere een aantal use cases uitgewerkt en de interface voor de self-care omgeving samen met een testapplicatie om deze te testen. Voor meer informatie over wat ik in deze fase heb gedaan zie paragraaf 4.1 Fase 1. Het eerste deel van mijn stage was oorspronkelijk voorzien voor de eerste maand. Uiteindelijk zijn dit zeven weken geworden Fase 2 In dit deel heb ik testscripts geschreven. De testen die ik in dit deel heb voorbereid zijn vooral functionele testen voor het hele project waar ik in fase 1 aan heb meegewerkt Fase 3 Als laatste fase ga ik testen automatiseren. Hiervoor ga ik de testscripts die ik in fase 2 heb gemaakt programmeren in de testsoftware van Spritecloud (zie 3.2 Spritecloud). Op deze manier kunnen deze testen in de toekomst automatisch opnieuw uitgevoerd worden. 2.5 Primaire doelgroep en andere stakeholders De belangrijkste stakeholders zijn de klant, Datacon en de werknemers van Datacon. De klant heeft er baat bij dat ze een goed draaiende applicatie krijgt. Een betere applicatie zorgt voor meer efficiëntie met als gevolg een betere reputatie. Dit is voor een startend bedrijf heel belangrijk. Daaruit vloeit voort dat ze meer omzet krijgen, meer winst kunnen realiseren en een betere marktpositie kunnen krijgen. Datacon heeft baat bij het succes van dit project omdat ze hiervoor betaald worden en winst kunnen maken. Door een succesverhaal krijgen ze ook een betere reputatie waardoor ze meer klanten en dus extra orders kunnen krijgen en ze als gevolg daarvan ook kunnen uitbreiden. Een uitbreiding zorgt voor meer omzet, meer winst en meer bedrijfszekerheid. De werknemers hebben er belang bij om het project succesvol af te ronden omdat ze dan de voldoening kunnen krijgen van een geslaagd project. Als Datacon uitbreidt is er ook meer werkzekerheid. Andere belanghebbenden zijn de klanten van de klant. Als deze vlotter bediend kunnen worden, verliezen ze minder tijd.

11 Rapportering Bij aanvang van mijn stage was afgesproken dat ik elke 2 weken een afspraak zou inplannen in de agenda van mijn stagebegeleiders en dat dan minstens 1 van hen, samen met mij, mijn vooruitgang besprak. Ik kon ook als er problemen waren vroeger een afspraak inplannen. In het begin van mijn stage zijn we niet elke 2 weken samengekomen omwille van meer tussentijds overleg, maar tegen het einde van mijn stage hebben wij wel om de 2 weken samengezeten. In de eerste fase heb ik meer kleine opdrachten uitgevoerd waarvoor ik elke dag mijn statusrapport doorstuurde naar mijn opdrachtgever. Als ik door de dag heen een bespreking nodig achtte gebeurde dit ook. 2.7 Projectorganisatie In het projectteam waarin ik op mijn stage terecht kwam was er een projectleider (Sven) die het project waaraan ik werkte in goede banen leidde. Ook was er een projectmanager (Paul) die voor meerdere projecten verantwoordelijk was. De rest van het team waren de programmeurs. Mijn stagebegeleiders waren de projectleider en de projectmanager, ik moest dus naar hun beide rapporteren. Tijdens fase 1 van mijn stage was er ook een programmeur (Niels) die mij opdrachten gaf en waar ik bij terecht kon.

12 11 3 GEBRUIKTE SOFTWARE In de loop van mijn stage heb ik met verschillende softwarepakketen gewerkt. Om beter te begrijpen wat ik tijdens mijn stage heb gedaan is het aan te raden om deze software beter te begrijpen. 3.1 Telbase Algemeen Telbase is een web gebaseerd business support system (BSS) ontworpen door Datacon, voor voornamelijk telecombedrijven, maar ook voor internet service providers, gift card en loyalty card leveranciers en broadcasting providers. Het is een systeem gericht op het verbeteren van de kwaliteit van dienstverlening en het drukken van de kosten. Om dit te verwezenlijken wordt er gecontroleerd of er ergens verspilling vermeden kan worden. Dit doet Datacon door het gehele leveringsproces van goederen en diensten binnen Telbase af te stemmen en te controleren. Daarbovenop biedt Telbase een real-time inzicht in het gedrag van de klanten waardoor het systeem nog meer kan worden verbeterd Solutions Telbase biedt functionaliteiten aan die gerelateerd zijn aan de levering van producten en diensten naar de markt. De oplossingen die ze aanbieden om dit te verwezenlijken zijn: Control your business; Know your customers; Manage your proposition; Integrate your environment Control your business Telbase biedt functionaliteiten die een flexibelere en gestructureerde organisatie maken. Een aantal voorbeelden van processen die gecontroleerd kunnen worden door Telbase zijn: Activeren van klanten op het netwerk; Afhandelen van teruggebrachte producten; Maken en versturen van facturen en controle op betaling Know your customers Telbase integreert het profiel van de klant met additionele informatie waardoor klantenloyaliteit gecreëerd worden en de klanten meer worden behouden. Telbase biedt ook een overzicht aan per klant. Zo wordt onder meer de contactgeschiedenis en de ordergeschiedenis bijgehouden. De klant kan ook een voorkeur opgeven voor het kanaal (brief, mail, SMS) waarop hij/zij gecontacteerd wil worden.

13 Manage your proposition Telbase is flexibel in het implementeren van klant specifieke marketingwensen die in een korte tijd gerealiseerd kunnen worden. Hierdoor kunnen hun klanten een marketingcampagne snel lanceren Integrate your environment Voor de bedrijven waar Telbase zich op richt is het heel belangrijk dat er op een vlotte manier gecommuniceerd kan worden met systemen van andere bedrijven. Hiervoor heeft Telbase een gestandaardiseerd pakket van connectors met diverse systemen van bedrijven in de telecommunicatiemarkt (zie Afbeelding 1: Telbase connectors). Hierdoor kan op een vlotte manier informatie binnengehaald en/of verstuurd worden van of naar deze bedrijven. Afbeelding 1: Telbase connectors Modules Telbase is gebouwd op een modulaire structuur (zie Afbeelding 2: Alle modules van Telbase). Afhankelijk van wat het bedrijf op de markt wil brengen kunnen modules gekozen worden om te implementeren. Daarnaast is het ook mogelijk om in opdracht van de klant extra modules te implementeren. Ik ga hier enkel de modules toelichten die in de implementatie waarin ik heb meegewerkt van belang zijn.

14 13 Afbeelding 2: Alle modules van Telbase Provisioning Provisioning is een module om real-time transacties uit te voeren op de netwerkelementen. Op die manier is er een grotere controle over onder andere activiteiten, services en deactivaties uitgevoerd op een account. In Afbeelding 3: Klantgerichte taken in CRM kan je een overzicht zien van de klantgerichte taken, deze maken gebruik van deze transacties. Afbeelding 3: Klantgerichte taken in CRM

15 Product management In de productmanagement module is het mogelijk om producten bundels of gecombineerde pakketten te wijzigen of aan te maken. In Telbase is het mogelijk om allerlei soorten producten toe te voegen: fysieke producten, niet fysieke producten of een combinatie daarvan. Producten kunnen gecombineerd worden met een rate plan. Op die manier wordt de mogelijkheid gecreëerd om producten onmiddellijk aan te rekenen en te verkopen. De tijd nodig om een nieuw product te lanceren kan op deze manier drastisch worden verminderd. Stock control en RMA zijn geïntegreerd in de product management module. Als je gebruik maakt van deze module dan heb je ook volledige controle over de producten, inventaris en RMA processen Customer care en CRM De customer care module biedt uitgebreide customer care functies aan die makkelijk in elk bestaand call center kunnen geïntegreerd worden omdat de applicatie web based is m.a.w. je werkt via het internet. Deze module biedt: Ticketing & progress management, Case & queue management, Gedetailleerde klant informatie inclusief CDR s, Task management, Finance management, Automatische interactie met de klant via , Sales management & order tracking Revenue assurance De Revenue assurance module biedt een aantal mogelijkheden waaronder Dunning (incasso), limieten op verbruik en fraudedetectie. De mogelijkheid Dunning bevat het sturen van betaalherinneringen via post, mail of SMS. Dit is uitbreidbaar met standaard interfaces voor andere partijen die incassodiensten aanbieden. Telbase kan ook limieten leggen op de hoeveelheid dat je met een adres kan bestellen en heeft de mogelijkheid om een levering te vertragen in geval van automatische incasso. Een ander onderdeel van deze module is de mogelijkheid om fraude te detecteren. Wanneer het verbruik van post-paid klanten boven een bepaald niveau gaat kan het systeem deze gebruikers hierover informeren.

16 Number porting Vaste lijn, VOIP en mobiele communicatie providers kunnen het porteer proces beheren. Indien nodig kan het proces ook worden geoutsourced naar een andere partij. De number porting module kan verbonden worden met de centrale land MSISDN organisatie (vb. COIN) en kan worden gebruikt door gespecialiseerde porteer bedrijven (vb. PortingXS). Beide voorbeelden zijn van bedrijven in Nederland System management Telbase biedt een System en Configuration management module aan waarin een ICT afdeling in staat is om al het nodige onderhoud aan het systeem te kunnen doen. Dit onderhoud kan eventueel ook geoutsourced worden Technisch In dit deel ga ik de meer technische aspecten van Telbase toelichten die van toepassing zijn op mijn stage. Omwille van geheimhouding kan ik hier echter niet al te diep op in gaan. Telbase implementaties zijn geprogrammeerd in C# met behulp van verschillende Microsoft.NET frameworks (2.0, 3.5 en 4.0). Deze frameworks worden door elkaar gebruikt afhankelijk van waar ze het optimaalst gebruikt kunnen worden. Ook wordt er in deze implementaties gebruik gemaakt van een zelfgemaakte datalaag generator. Deze is te vergelijken met de datalaag generator van Microsoft en genereert een derde van de code. Om implementaties van Telbase functioneel te krijgen wordt er gebruik gemaakt van 3 verschillende solutions in Microsoft Visual Studio. De core solution wordt door elke implementatie gebruikt. De 2 andere zijn geïndividualiseerd per implementatie, de connector solution en de effectieve implementatie. De core solution bevat de code die gebruikt wordt door alle Telbase implementaties. Dit is dan ook een belangrijke solution waarin over het algemeen niet veel aan aangepast moet worden. De connector solution is de solution die alle connecties met externe systemen bevat. Om deze verbindingen tot stand te brengen wordt er gebruik gemaakt van o.a. Reflection en WCF services. De solution van de effectieve implementatie bezit al het gepersonaliseerde aan de implementatie. Hierin wordt alles van de front end geprogrammeerd en andere gegevens zoals bedrijfsregels. Om ervoor te zorgen dat iedereen op een gestructureerde manier kan samenwerken aan deze solutions wordt er gebruik gemaakt van Team Foundation Server (TFS), een Microsoft product dat onder meer source control en data collectie aanbiedt.

17 Spritecloud Zoals al vermeld in mijn opdracht (zie paragraaf 2.2 Verwacht resultaat) moest ik in de loop van fase 3 van mijn stage testen automatiseren. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van de testsoftware van Spritecloud Algemeen Spritecloud is een bedrijf dat testsoftware maakt voor web applicaties. Ze zorgen onder meer voor: Automatiseren testen; Performance testen; UAT; Functionele testen. Voor mijn stage hebben we Spritecloud gebruikt om functionele testen te automatiseren. Deze testen kunnen met behulp van cucumber, een tool in Ruby, op de server worden uitgevoerd. Daarna worden de testresultaten geïmporteerd in het service portal van Spritecloud. Op deze service portal kan je dan de resultaten bekijken Technisch Om met de software van Spritecloud te werken programmeer je voor een deel in een door Spritecloud verzonnen taal en voor een deel in Ruby. Om testen te automatiseren werk je met scenario s en features. Een scenario is het onderdeel waarin de testen worden uitgeschreven in stappen van leesbare taal. Een feature is een verzameling van scenario s. In een feature kunnen ook stappen worden geschreven die voor alle scenario s hetzelfde zijn. Op deze manier moeten deze niet elke keer opnieuw geschreven Feature: Home Background: Steps that are executed before every scenario Given I navigate to Scenario: Case4: Password Failed When I login with "DataconTest" and password "PASSWORD" And I click on image "Change password" And I change password "PASSWORD" with "Test" "Testje" Then I should see text "New password and confirmation password do not match" Wat de stappen in de scenario s achter de schermen doen wordt geprogrammeerd in methodes. In de methode programmeer je in Ruby wat de stap juist gaat doen, hierbij is het mogelijk om gebruik te maken van definities. Definities zijn vergelijkbaar met methodes, maar zijn meestal ruimer en kunnen daardoor ook in meerdere methodes gebruikt worden. Given /^I navigate to page "([^"]*)"$/ do arg1 if!configs[arg1] handle_element_not_found('page', arg1) end BROWSER.goto CONFIGS[arg1] end

18 17 def find_frame(label) return BROWSER.frame(:src => /#{label}/) if BROWSER.frame(:src => /#{label}/).exist? return nil end De testen zelf kan je zowel manueel al automatisch uitvoeren. Het is de bedoeling dat je elke feature en/of scenario voorziet van een tag. Deze tag kan je dan met behulp van cucumber uitvoeren in een command prompt, alle scenario s of features met deze tag worden dan uitgevoerd. Om deze testen te automatiseren maak je dan een job aan op een server die deze testen automatisch uitvoerd.

19 18 4 IMPLEMENTATIE TELBASE Voordat mijn stage bij Datacon begon, was het project waarin ik ben terecht gekomen al opgestart. Omdat ik ben terechtgekomen in een project waarvan de eerste opzet al was gemaakt, was een analyse maken al uitgevoerd. In de loop van mijn stage heb ik wel een groot deel van de rest van het implementatietraject kunnen meemaken. Ik heb mee kunnen programmeren, testscenario s uitwerken en testscenario s automatiseren. In dit hoofdstuk ga ik deze onderdelen/fasen verder verduidelijken zodat je een beter beeld kan krijgen van mijn stage traject. 4.1 Fase 1 Zoals eerder vermeld heb ik in mijn eerste fase meegewerkt in een programmeerteam. Hier heb ik in C# een aantal zaken helpen programmeren. Omdat programmeren redelijk ruim is ga deze fase nog verder opdelen in concretere programmeeropdrachten om het op deze manier duidelijker uit te kunnen leggen Kleinere opdrachten In het begin van mijn stage heb ik me met behulp van een aantal kleinere opdrachten kunnen inwerken in het systeem. Deze opdrachten waren dan ook vooral gericht op kennismaken met het systeem. Een aantal opdrachten die ik in deze fase heb gedaan zijn: Data toevoegen in de database; Schedules aanmaken zodat taken zoals mails versturen op vaste tijdstippen kunnen worden uitgevoerd; Klantgerichte taken in CRM enkel laten verschijnen als het account in de juiste status is: Sommige taken kunnen niet uitgevoerd worden op een account in een bepaalde status (vb. Check registration is onmogelijk op een account in status Active); De IBAN ophalen als de bank wordt aangepast: De IBAN wordt automatisch opnieuw berekend op het moment dat de rekeningnummer of bank wordt aangepast; Invoercontroles: De controle dat ingevulde gegevens (vb. telefoonnummer) het juiste formaat (lengte, soort karakters,...) hebben; Extra gegevens tonen: Onder meer in een detailoverzicht extra gegevens laten zien zorgen dat deze ingevuld zijn met de juiste gegevens; Tabbladen toevoegen: In de module account een extra tabblad toevoegen (vb. Bills) zoals te zien is in Afbeelding 3: Klantgerichte taken in CRM;...

20 Use cases In deze periode heb ik vooral use cases uitgewerkt in het systeem. Deze hadden voornamelijk betrekking tot de taken die je kan uitvoeren op een account. Zo heb ik onder andere een use case uitgewerkt om de huidige balans van accounts te upgraden of downgraden. Bij deze use case haalt het systeem de huidige balans op van het geselecteerde account waarna de agent deze kan upgraden of downgraden. Een andere use case die ik heb uitgewerkt is een taak die de prepaid Call Detail Reports (CDR s) van het huidige account ophaalt en toont. Bij deze use case haalt het systeem via provisioning de CDR s van het geselecteerde account op en toont deze aan de agent, de gebruiker van het systeem. Voor beide van deze use cases heb ik taken moeten schrijven. Deze taken (CDR s opvragen, main balance opvragen, main balance updaten) roepen dan methodes aan waarin de connectie met KPN moest gebeuren Interface self-care omgeving Dit onderdeel heeft het grootste deel van fase 1 in beslag genomen. Hierin heb ik een interface gemaakt. Deze interface gaat gebruikt worden door de externe partij die de self-care omgeving gaat maken. Ik ben hiermee begonnen door methodes aan te maken in de interface (zie Printscreen 1: Interface self-care omgeving) op basis van het functioneel ontwerp (FO) dat ik had gekregen. Hierdoor had ik al een beter beeld van wat ik op een later tijdstip moest gaan implementeren. Hierin had ik ook al direct een groepering gemaakt van welke methodes bij elkaar hoorden, en uiteindelijk in dezelfde managerklasse zouden belanden, om op deze manier een beter overzicht te krijgen op de interface. Wanneer er dan een methode aangepast moest worden kon ik deze sneller terugvinden. Deze managerklassen kan je ook zien in de rechterkolom van de printscreen.

21 20 Printscreen 1: Interface self-care omgeving Omdat ik een beter beeld wou hebben op de vooruitgang die ik maakte, heb ik toen ook een document (zie Printscreen 2: Interface self-care omgeving - Progress) gemaakt om mijn vooruitgang in bij te houden. Om ervoor te zorgen dat anderen dit document ook konden begrijpen heb ik ook een legende (zie Printscreen 3: Interface self-care omgeving - Progress) gemaakt voor de codes die ik hierin gebruikte. Dit document was in deze fase een heel makkelijke manier om aan mijn opdrachtgever te laten zien hoever ik stond en om eventuele vragen en opmerkingen op een gestructureerde manier bij te houden zodat er geen zaken over het hoofd werden gezien.

22 21 Printscreen 2: Interface self-care omgeving - Progress Printscreen 3: Interface self-care omgeving - Progress: Legende Bij het maken van een interface kan je niet zomaar testen. Daarom heb ik hiervoor een Windows Forms applicatie gemaakt om de interface te kunnen testen (zie Printscreen 4: Testapplicatie interface self-care omgeving). Aan de hand van de indeling van de methodes die ik bij het ontwerpen van de interface heb gemaakt heb ik deze georganiseerd in een testapplicatie. Zoals op de printscreen te zien is, zijn er 2 kolommen van knoppen. Deze knoppen werken als een soort van menu. Als je op een knop uit de eerste kolom klikt, dus de knop van de managerklasse, worden de knoppen uit de tweede kolom aangepast om de methodes van die managerklasse te tonen. Als je op een methode klikt uit deze tweede kolom, dan wordt deze methode uitgevoerd. In het geval dat het nodig is om gegevens mee door te geven verschijnt er een ander venster waarin je de gegevens kan invullen die meegegeven moeten worden. Daarna wordt via services de methode aangeroepen. Het resultaat wordt daarna in het eerste scherm getoond.

Software Test Plan. Yannick Verschueren

Software Test Plan. Yannick Verschueren Software Test Plan Yannick Verschueren November 2014 Document geschiedenis Versie Datum Auteur/co-auteur Beschrijving 1 November 2014 Yannick Verschueren Eerste versie 1 Inhoudstafel 1 Introductie 3 1.1

Nadere informatie

Microsoft Dynamics CRM & Integrated Innovation

Microsoft Dynamics CRM & Integrated Innovation Microsoft Dynamics CRM & Integrated Innovation 22 mei 2008 Qurius Page 1 Agenda Uitdagingen People Ready Business Integrated Innovation Case: FNV Bondgenoten Qurius en samenvatting Qurius Page 2 Uitdagingen

Nadere informatie

Software Test Plan. Yannick Verschueren

Software Test Plan. Yannick Verschueren Software Test Plan Yannick Verschueren Maart 2015 Document geschiedenis Versie Datum Auteur/co-auteur Beschrijving 1 November 2014 Yannick Verschueren Eerste versie 2 December 2014 Yannick Verschueren

Nadere informatie

Software Test Plan. PEN: Paper Exchange Network Software Engineering groep 1 (se1-1415) Academiejaar 2014-2015

Software Test Plan. PEN: Paper Exchange Network Software Engineering groep 1 (se1-1415) Academiejaar 2014-2015 Software Test Plan PEN: Paper Exchange Network Software Engineering groep 1 (se1-1415) Academiejaar 2014-2015 Jens Nevens - Sander Lenaerts - Nassim Versbraegen Jo De Neve - Jasper Bevernage Versie 1 Versie

Nadere informatie

Met een LightSwitch applicatie een OData service uit de Windows Azure Marketplace consumeren

Met een LightSwitch applicatie een OData service uit de Windows Azure Marketplace consumeren Met een LightSwitch applicatie een OData service uit de Windows Azure Marketplace consumeren Om eens wat ervaring op te doen met de Windows Azure Marketplace heb ik een publieke en gratis databron gekozen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. StUF Testplatform Versie 1.3.0

Gebruikershandleiding. StUF Testplatform Versie 1.3.0 Gebruikershandleiding StUF Testplatform Versie 1.3.0 Documentversie: 0.7 Datum 25 november 2014 Status In gebruik Inhoudsopgave 1 INLEIDING...3 2 GEBRUIK MAKEN VAN HET STUF TESTPLATFORM...4 2.1 INLOGGEN

Nadere informatie

En 15 maart 2016 Simply.Flexible

En 15 maart 2016 Simply.Flexible En 15 maart 2016 Simply.Flexible Agenda Even voorstellen Quadira Dennis Wolf Waarom Output Management met Advanced-Forms o Met Dynamics NAV Even voorstellen Advanced-Forms Advanced-Forms in de praktijk

Nadere informatie

Installatie SQL: Server 2008R2

Installatie SQL: Server 2008R2 Installatie SQL: Server 2008R2 Download de SQL Server 2008.exe van onze site: www.2work.nl Ga naar het tabblad: Downloads en meld aan met: klant2work en als wachtwoord: xs4customer Let op! Indien u een

Nadere informatie

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Connect Social Business Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Joey Kaan September 21, 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 4 2 Probleemstelling & Doelstelling 5 2.1 Leren Professioneel Functioneren..................

Nadere informatie

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Connect Social Business Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Joey Kaan September 28, 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 1 2 Probleemstelling & Doelstelling 2 2.1 Leren Professioneel Functioneren..................

Nadere informatie

Connect Social Business

Connect Social Business Connect Social Business Joey Kaan September 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 4 2 Probleemstelling & Doelstelling 5 2.1 Leren Professioneel Functioneren.................. 5 2.2 Facebook API leren door

Nadere informatie

Verkooporganisatie van Danica maakt verkoopkansen inzichtelijk met Microsoft Dynamics CRM 3.0

Verkooporganisatie van Danica maakt verkoopkansen inzichtelijk met Microsoft Dynamics CRM 3.0 Verkooporganisatie van Danica maakt verkoopkansen inzichtelijk met Microsoft Dynamics CRM 3.0 Om betere verkoopresultaten te behalen koos Danica voor Microsoft Dynamics CRM 3.0. Vanaf de invoering zijn

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Mitsubishi Caterpillar Forklift Europe - producent van vorkheftrucks - verhoogt klanttevredenheid

Mitsubishi Caterpillar Forklift Europe - producent van vorkheftrucks - verhoogt klanttevredenheid Mitsubishi Caterpillar Forklift Europe - producent van vorkheftrucks - verhoogt klanttevredenheid Met een combinatie van Microsoft Dynamics CRM en een online besteltool krijgt MCFE niet alleen inzicht

Nadere informatie

de user kan met de more knop acties uitvoeren zoals refresh en print.

de user kan met de more knop acties uitvoeren zoals refresh en print. Desk research Google calendar Functionaliteiten: home button, account log in en sign in, calendar, keuze tot verschillende tijds overzichten, een kalender, een tabel met dag(en) en uren, een optie knop

Nadere informatie

15 July 2014. Betaalopdrachten web applicatie gebruikers handleiding

15 July 2014. Betaalopdrachten web applicatie gebruikers handleiding Betaalopdrachten web applicatie gebruikers handleiding 1 Overzicht Steeds vaker komen we de term web applicatie tegen bij software ontwikkeling. Een web applicatie is een programma dat online op een webserver

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

ICT: HOOFDROLSPELER OF BACKSTAGE ASSISTANT? Steven Van Uffelen INCA Networks NV

ICT: HOOFDROLSPELER OF BACKSTAGE ASSISTANT? Steven Van Uffelen INCA Networks NV ICT: HOOFDROLSPELER OF BACKSTAGE ASSISTANT? Steven Van Uffelen INCA Networks NV Nieuwe Wereld Nieuwe Business Nieuwe IT Uw nieuwe werknemers The times they are changing Uw medewerkers toen How can I help

Nadere informatie

HIP Call me now. Dienstbeschrijving. Copyright The Voip Company 2011 Pagina 1 van 7

HIP Call me now. Dienstbeschrijving. Copyright The Voip Company 2011 Pagina 1 van 7 HIP Call me now Dienstbeschrijving Copyright The Voip Company 2011 Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Introductie... 3 1.1 Call me now scenario... 3 1.2 Misbruik risico... 3 2 Configureren...

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Table of contents 2 / 15

Table of contents 2 / 15 Office+ 1 / 15 Table of contents Introductie... 3 Installatie... 4 Installatie... 4 Licentie... 7 Werken met Office+... 8 Instellingen... 8 Office+ i.c.m. module Relatiebeheer... 9 Office+ i.c.m. module

Nadere informatie

Bijlage 9. UNI 120621.9 REB GD. Releasebeleid

Bijlage 9. UNI 120621.9 REB GD. Releasebeleid Releasebeleid Ondanks alle aan de samenstelling van de tekst bestede zorg, kan Newway Retail Solutions bv (Newway) géén enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele directe en/of indirecte schade,

Nadere informatie

Fresco Consult BVBA Organisatie & functie-analyse. Vacature:.NET Developer (junior)

Fresco Consult BVBA Organisatie & functie-analyse. Vacature:.NET Developer (junior) Fresco Consult BVBA Organisatie & functie-analyse Romaric Croes 27 Mei 2013 Contents Fresco Consult BVBA... 1 Missie... 1 Informatie over de openstaande betrekking... 1 Titel... 1 Plaats in de organisatie...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. StUF Testplatform Versie 1.3.1

Gebruikershandleiding. StUF Testplatform Versie 1.3.1 Gebruikershandleiding StUF Testplatform Versie 1.3.1 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 2 GEBRUIK MAKEN VAN HET STUF TESTPLATFORM... 4 2.1 INLOGGEN OP HET STUF TESTPLATFORM... 4 2.2 OPVOEREN EN CONFIGUREREN

Nadere informatie

AVEBE haalt online én offline informatie uit Microsoft Dynamics CRM

AVEBE haalt online én offline informatie uit Microsoft Dynamics CRM AVEBE haalt online én offline informatie uit Microsoft Dynamics CRM AVEBE ontwikkelt en verkoopt zetmeelproducten op wereldwijde schaal. Het verkoopteam werkte met een gefragmenteerde CRM (Customer Relationship

Nadere informatie

Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC

Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC Laatste revisie: 29 juli 2009 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1 Installatie ODBC driver... 2 2 Systeeminstellingen in AbiFire5... 3 2.1 Aanmaken extern profiel...

Nadere informatie

Leones. Business Case Service Management Tool

Leones. Business Case Service Management Tool Leones Business Case Service Management Tool Inhoudsopgave 1. AFBAKENING... 3 1.1 DOEL... 3 1.2 AANNAMES... 3 1.3 HUIDIGE SITUATIE... 3 1.4 PROBLEEMSTELLING... 3 1.5 WAT ALS ER NIETS GEBEURT?... 3 2. OPTIES...

Nadere informatie

Sitecore Author Experience

Sitecore Author Experience Sitecore Author Experience In 3 stappen naar blijere CMS-gebruikers bij CZ Sitecore User Group Nederland, 8 december 2015 10-12-2015 Bas Evers (@everbass) Agenda Over (digitaal) CZ Contentstrategie bij

Nadere informatie

Vrijheid van vinden. FileLinx Cloud

Vrijheid van vinden. FileLinx Cloud FileLinx Cloud FileLinx Cloud Vrijheid van vinden FileLinx en Lancom automatisering hebben de handen ineen geslagen. Met trots presenteren wij u FileLinx Cloud! Geen maatwerk software, maar een Out Of

Nadere informatie

Welkom! GertJan Coolen

Welkom! GertJan Coolen Welkom! GertJan Coolen Agenda Introductie Communicare Trends in de markt & MS Lync Contact Center for Lync Uitgangspunten Architectuur Functionaliteiten Partnership Wrap up & interactie Communicare Internationaal

Nadere informatie

Selenium IDE Webdriver. Introductie

Selenium IDE Webdriver. Introductie Selenium IDE Webdriver Het Wielsem 10, 5231 BW s- Hertogenbosch, telefoon 073-6409311 e- mail info@testwork.nl internet http://www.testwork.nl 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Selenium IDE... 3 3

Nadere informatie

Software Test Document

Software Test Document Software Test Document PEN: Paper Exchange Network Software Engineering groep 1 (se1-1415) Academiejaar 2014-2015 Jens Nevens - Sander Lenaerts - Nassim Versbraegen Jo De Neve - Jasper Bevernage Versie

Nadere informatie

Zie je door de bomen het bos niet meer? Meten is weten op het internet. Maar welke online meettechnologie schikt jou het best?

Zie je door de bomen het bos niet meer? Meten is weten op het internet. Maar welke online meettechnologie schikt jou het best? Zie je door de bomen het bos niet meer? Meten is weten op het internet. Maar welke online meettechnologie schikt jou het best? Tools voor online marketeers: adserver Adserver Een adserver is een webserver

Nadere informatie

Ondersteuning van zorg gerelateerde processen en activiteiten voor patiënt en zorgverstrekkers

Ondersteuning van zorg gerelateerde processen en activiteiten voor patiënt en zorgverstrekkers Ondersteuning van zorg gerelateerde processen en activiteiten voor patiënt en zorgverstrekkers Contact persoon: Thera Splinter: 020 6445160 team@webfysio.nl Contact persoon: Joost Nagelmaeker: 0642115336

Nadere informatie

PERSOONLIJKE GEGEVENS

PERSOONLIJKE GEGEVENS PERSOONLIJKE GEGEVENS VOORNAAM Roel GEBOORTEJAAR 1984 WOONREGIO Rotterdam/ Den Haag NATIONALITEIT Nederlands RIJBEWIJS ja WIE IS ROEL? Roel is een SharePoint ontwikkelaar met ruime ervaring op het gebied

Nadere informatie

Your view on business On your favorite device

Your view on business On your favorite device ANY2INFO OVER ONS Your view on business On your favorite device Any2info is een ICT-onderneming gespecialiseerd in de ontwikkeling van standaard software waarmee mobiele bedrijfsapps kunnen worden gebouwd

Nadere informatie

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise Inhoudsopgave 1. Voorbereiding... 4 2. Web Service Connector tool configuratie... 5 3. TaskCentre taak voor het aanmaken van

Nadere informatie

Documentatie Handleiding Hunter-CRM Desktop v1.0

Documentatie Handleiding Hunter-CRM Desktop v1.0 Documentatie Handleiding v1.0 1 Voorwoord Hunter-Desktop is een product van Hunter-CRM. Onze CRM software is gemaakt met het oog op gemak. Deze documentatie bevat een overzicht van de meest gebruikte functionaliteiten

Nadere informatie

Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows & Mac Versie april 2014

Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows & Mac Versie april 2014 Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows & Mac Versie april 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Bestellen van het Internet Veiligheidspakket 4 Hoofdstuk 3. Installatie 9 3.1

Nadere informatie

Soft-Solutions. Stageverslag

Soft-Solutions. Stageverslag Soft-Solutions Stageverslag Naam: Marc Schattorie Website: http://marc.schattorie.nl Klas: EI32BIT School: Gilde Opleidingen Datum: 18-04-2011 t/m 24-06-2011 Bedrijf: Soft-Solutions Website: http://www.soft-solutions.nl

Nadere informatie

Maximo Tips and Tricks

Maximo Tips and Tricks Maximo Tips and Tricks Agenda Tips & Tricks 1. Scherm lay-out on demand 2. Koppelen Excel en Maximo 3. Foto s toevoegen aan records 4. Type ahead functie 5. Scripting voor calculaties en validaties 6.

Nadere informatie

MS Dynamics 365 voor MKB

MS Dynamics 365 voor MKB MS Dynamics 365 voor MKB MS Dynamics 365 voor MKB Doel van deze presentatie Door kennisdeling onze relaties in staat stellen de juiste softwarebeslissingen te maken om hun bedrijf door te ontwikkelen Ik

Nadere informatie

Technisch ontwerp. Projectteam 6. Project "Web Essentials" 02 april 2009. Versie 2.1.0

Technisch ontwerp. Projectteam 6. Project Web Essentials 02 april 2009. Versie 2.1.0 Projectteam 6 Faculteit Natuur en Techniek Hogeschool Utrecht Projectleider: Hans Allis, hans.allis@student.hu.nl Technisch ontwerp Project "Web Essentials" 02 april 2009 Versie 2.1.0 Teamleden: Armin

Nadere informatie

Analyse probleem remote execution

Analyse probleem remote execution Analyse probleem remote execution Karel Nijs 2005-09-28 1.1 Beschrijving van het project De bedoeling van de GUI is een gemakkelijke uitvoering van verschillende checks van ICs. De GUI moet in Tcl/Tk ontworpen

Nadere informatie

CaseMaster CRM Customer Relationship Management

CaseMaster CRM Customer Relationship Management CaseMaster CRM Customer Relationship Management CaseMaster CRM Meer omzet uit uw bestaande of nieuwe relaties halen of een klantprofiel samenstellen doormiddel van een analyse op het aankoopgedrag en vervolg

Nadere informatie

Enghouse Interactive MySupport Web Portal. Gebruikershandleiding Klant

Enghouse Interactive MySupport Web Portal. Gebruikershandleiding Klant Enghouse Interactive MySupport Web Portal Gebruikershandleiding Klant Inhoudstafel Inleiding...Fout!Bladwijzer niet gedefinieerd. Registreren om toegang te krijgen tot het portaal...fout!bladwijzer niet

Nadere informatie

Het beheren van mijn Tungsten Network Portal account NL 1 Manage my Tungsten Network Portal account EN 14

Het beheren van mijn Tungsten Network Portal account NL 1 Manage my Tungsten Network Portal account EN 14 QUICK GUIDE C Het beheren van mijn Tungsten Network Portal account NL 1 Manage my Tungsten Network Portal account EN 14 Version 0.9 (June 2014) Per May 2014 OB10 has changed its name to Tungsten Network

Nadere informatie

B.Sc. Informatica Module 4: Data & Informatie

B.Sc. Informatica Module 4: Data & Informatie B.Sc. Informatica Module 4: Data & Informatie Djoerd Hiemstra, Klaas Sikkel, Luís Ferreira Pires, Maurice van Keulen, en Jan Kamphuis 1 Inleiding Studenten hebben in modules 1 en 2 geleerd om moeilijke

Nadere informatie

Overige transacties 1 (Excel 2002 en 2003)

Overige transacties 1 (Excel 2002 en 2003) Handleiding Meldprogramma Ongebruikelijke Transactie Overige transacties 1 (Excel 2002 en 2003) 1 Transactiesoort is noch een Money Transfer, noch een girale overboeking Inleiding Vanaf mei 2011 werkt

Nadere informatie

Vault Easy Best Practice voor AutoCAD

Vault Easy Best Practice voor AutoCAD www.cadac.com Vault Easy Best Practice voor AutoCAD Inhoudsopgave 1 Waarom Vault Easy (VE) 3 2 Organice Vault 3 3 Engineering Omgeving 3 4 Benodigde software voor 4 users 4 5 Project team 4 6 Implementatie

Nadere informatie

Syx Automations. ReCreateX. Studiedag Ticketing, 11 oktober 2011, Nijmegen 1

Syx Automations. ReCreateX. Studiedag Ticketing, 11 oktober 2011, Nijmegen 1 ReCreateX Studiedag Ticketing, 11 oktober 2011, Nijmegen 1 SYX AUTOMATIONS - introductie Marktleider in de Benelux betreffende software- en automatiseringsoplossingen voor de recreatiewereld. Reeds 25

Nadere informatie

TELECOM UTILITIES & MEDIA SOFTWARE SOLUTIONS. Geïntegreerde Operations Support oplossingen

TELECOM UTILITIES & MEDIA SOFTWARE SOLUTIONS. Geïntegreerde Operations Support oplossingen TELECOM UTILITIES & MEDIA SOFTWARE SOLUTIONS Geïntegreerde Operations Support oplossingen Geïntegreerde Operations Support voor Telecom, Utilities & Media Als branchespecialist ondersteunt Atos Origin

Nadere informatie

Deze handleiding is geschikt voor gebruikers van Rekeningbeheren.nl en S4Dunning. Rekeningbeheren.nl is de basis applicatie voor het uitvoeren van acties in batches en kan worden gezien als de lite versie

Nadere informatie

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis 142.1 Inleiding Titel Aanwinsten Geschiedenis wordt gebruikt om toevoegingen en verwijderingen van bepaalde locaties door te geven aan een centrale catalogus instantie.

Nadere informatie

Met deze handleiding kunt u in alle rust de werking van het LeadQ lead management systeem in u opnemen.

Met deze handleiding kunt u in alle rust de werking van het LeadQ lead management systeem in u opnemen. Handleiding LeadQ Lite (60 dagen Pilot) Met deze handleiding kunt u in alle rust de werking van het LeadQ lead management systeem in u opnemen. Mocht u na het lezen van deze handleiding er toch nog niet

Nadere informatie

CEL. Bouwstenen voor een elektronische leeromgeving

CEL. Bouwstenen voor een elektronische leeromgeving CEL Bouwstenen voor een elektronische leeromgeving FACTSHEET CEL VERSIE 1.0 DECEMBER 2001 CEL - Bouwstenen voor een elektronische leeromgeving Inhoudsopgave Wat is CEL? 1 Uitgangspunten 1 De eindgebruiker

Nadere informatie

Curriculum Vitae. Duco is bij Quintor momenteel met een masterclass ASP.NET / MVC bezig.

Curriculum Vitae. Duco is bij Quintor momenteel met een masterclass ASP.NET / MVC bezig. Curriculum Vitae Duco Winterwerp Nationaliteit: Nederlandse Rijbewijs: ja (BE, AM) Website: www.duco.cc E-mailadres: duco@winterwerp.it Datum: februari Duco Winterwerp heeft Informatica gestudeerd aan

Nadere informatie

Testomgevingen beheer

Testomgevingen beheer Testomgevingen beheer Testen brengt het verwachte resultaat en de huidige toestand bij elkaar. Het geeft aanknopingspunten om de planning te maken, het product te verbeteren en om zorgen bij belanghebbenden

Nadere informatie

NIS Notarieel Informatie Systeem

NIS Notarieel Informatie Systeem NIS UPDATE RELEASE Q2-2014 NIS Notarieel Informatie Systeem Sportlaan 2h, 818 BE Heerde T (0578) 693646, F (0578) 693376 www.vanbrug.nl, info@vanbrug.nl 2014 Van Brug Software B.V. Niets uit deze opgave

Nadere informatie

ALLIANDER. Neemt de wind in de zeilen en transformeert het inkoopproces

ALLIANDER. Neemt de wind in de zeilen en transformeert het inkoopproces ALLIANDER Neemt de wind in de zeilen en transformeert het inkoopproces Alliander NV beheert energie netwerken die gas en elektriciteit distribueren naar grote delen van Nederland voor huizen, transport,

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Systeemvereisten... 3 3. Installeren van de software... 4 4. Programma instellingen... 5 5. Importeren van een

Nadere informatie

Contact the Agency. Tim Stienen José

Contact the Agency. Tim Stienen José Contact the Agency Tim Stienen 0621127816 tim@rockstars.nl José Zie hier het profiel van onze Java developer José uit Noord- Brabant. José stelt zich graag voor aan de hand van onderstaande vragen. Hoe

Nadere informatie

Onderwijstools 2.0, Kennisnet

Onderwijstools 2.0, Kennisnet Onderwijstools 2.0, Kennisnet Gebruikershandleiding Kennisnet. Leren vernieuwen. Stichting Kennisnet Paletsingel 32 T 0800 321 22 33 2718 NT Zoetermeer M info@kennisnet.nl Postbus 778 I kennisnet.nl 2700

Nadere informatie

Werking van de Office Connector, en het oplossen van fouten.

Werking van de Office Connector, en het oplossen van fouten. Werking van de Office Connector, en het oplossen van fouten. De Office Connector zorgt ervoor dat de Microsoft Officeomgeving gebruikt kan worden als ontwerp en genereeromgeving voor documenten waarbij

Nadere informatie

Community Oplossingen Interactie met en tussen klanten op een eigen Klant Community

Community Oplossingen Interactie met en tussen klanten op een eigen Klant Community Community Oplossingen Interactie met en tussen klanten op een eigen Klant Community Opkomst van Social Media verandert klant contact Trend Beschrijving Consequenties Gebruik Social Media Ruim 70% van de

Nadere informatie

Handleiding NHTV MORE

Handleiding NHTV MORE Handleiding NHTV MORE Inleiding NHTV MORE is de online registratie portal voor alle additionele activiteiten waar je als student aan kunt deelnemen. In deze handleiding is beschreven hoe je je kunt registreren

Nadere informatie

TranSearch WEBPlus. Overzicht

TranSearch WEBPlus. Overzicht TranSearch WEBPlus Overzicht TranSearch WebPlus is de laatste in een lange rij intuïtieve oplossingen van UK Software Limited. TranSearch WebPlus is wederom een hoogstaande oplossing voor datamanagement

Nadere informatie

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Versie 2.0.2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. AccowinUpgrade uitvoeren... 2 2.1 Taalkeuze... 2 2.2 Belangrijke opmerking... 2 2.3 Selecteren map waarin de huidige

Nadere informatie

DAVE. Migratie Cockpit A BUSINESS INTELLIGENCE ODYSSEY. Inleiding. Voorbereiding

DAVE. Migratie Cockpit A BUSINESS INTELLIGENCE ODYSSEY. Inleiding. Voorbereiding DAVE A BUSINESS INTELLIGENCE ODYSSEY Migratie Cockpit Inleiding De module Migratie zorgt ervoor dat u op een vlotte manier kan overstappen van Cockpit Boekhouding naar Dave Accounting. Dit betekent dat

Nadere informatie

Maximizer CRM Simply Successful CRM

Maximizer CRM Simply Successful CRM Maximizer CRM Simply Successful CRM Sinds 1987 levert Maximizer gebruiksvriendelijke, flexibele, betrouwbare en betaalbare CRM software. Met inmiddels meer dan 1 miljoen verkochte licenties aan 120.000

Nadere informatie

Workflows voor SharePoint met forms en data K2 VOOR SHAREPOINT

Workflows voor SharePoint met forms en data K2 VOOR SHAREPOINT Slimmer samenwerken met SharePoint Workflows voor SharePoint met forms en data K2 VOOR SHAREPOINT Workflows, forms, reports en data WAAROM KIEZEN VOOR K2? Of u nu workflows moet maken voor items in SharePoint

Nadere informatie

Snel gegevens importeren en updaten met Importeren uit Excel voor SAP Business One

Snel gegevens importeren en updaten met Importeren uit Excel voor SAP Business One Snel gegevens importeren en updaten met Importeren uit Excel voor SAP Business One Wellicht moet u regelmatig grote aantallen stamgegevens toevoegen of aanpassen, zoals zakenpartner stamgegevens of artikel

Nadere informatie

OpenIMS 4.2 Portaal Server

OpenIMS 4.2 Portaal Server OpenIMS 4.2 Portaal Server Inhoudsopgave 1 WAT IS EEN ENTERPRISE INFORMATIE PORTAAL?...3 1.1 BESPARINGEN...3 1.2 GERICHT OP EEN SPECIFIEKE DOELGROEP...3 2 OPENIMS PORTAAL SERVER (PS)...4 2.1 CENTRAAL BEHEER...4

Nadere informatie

Release Notes Carta 14.1

Release Notes Carta 14.1 Release Notes Carta 14.1 Datum: 2-6-2014 09:43 Auteur: Hans Wijntjes Project: Carta 14.1 Versie: 1.0 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Importfunctie... 3 2.1 Stap 1 Kolomdefinities... 3 2.2 Stap 2 Gedrag... 4

Nadere informatie

Uitgebreid voorstel Masterproef Informatica. Titel van het project : Ontwikkeling van remote controlled Alert & Task Agent

Uitgebreid voorstel Masterproef Informatica. Titel van het project : Ontwikkeling van remote controlled Alert & Task Agent HoGent Uitgebreid voorstel Masterproef Informatica Titel van het project : Ontwikkeling van remote controlled Alert & Task Agent Datum: Naam student: Glenn Jacob Interne promotor: Wim Van den Breen In

Nadere informatie

Versie-/Releasebeleid

Versie-/Releasebeleid Versie-/Releasebeleid Ondanks alle aan de samenstelling van de tekst bestede zorg, kan Newway Retail Solutions bv (Newway) géén enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele directe en/of indirecte

Nadere informatie

Christian Hoppenbrouwers Tools voor offshore testen Voorjaarsevent Testnet: 30 juni 2008

Christian Hoppenbrouwers Tools voor offshore testen Voorjaarsevent Testnet: 30 juni 2008 Titel, samenvatting en biografie Samenvatting: Christian Hoppenbrouwers Tools voor offshore testen Voorjaarsevent Testnet: 30 juni 2008 Steeds meer bedrijven offshoren hun IT activiteiten naar landen als

Nadere informatie

PayCheckout Magento module

PayCheckout Magento module PayCheckout Magento module 1 Inhoudsopgave Installatie... 3 Compatibiliteit... 3 Best practice... 3 Installeren van de module... 3 Configuratie... 4 Webshop... 4 Webshop toevoegen... 4 Webshop Identifier

Nadere informatie

Handleiding voor Zotero versie 2.0

Handleiding voor Zotero versie 2.0 Handleiding voor Zotero versie 2.0 Michiel Wolda De handleiding voor Zetero is geschreven voor de lezers van het boek Deskresearch: Informatie selecteren, beoordelen en verwerken: tweede editie (Van Veen

Nadere informatie

Succesvol project management in SAP Business One 9.2

Succesvol project management in SAP Business One 9.2 Succesvol project management in SAP Business One 9.2 Lang- of kortlopende projecten; een gestructureerde planning biedt houvast om gewenste resultaten te behalen en deze naderhand te analyseren. Heeft

Nadere informatie

1 Dienstbeschrijving Lancom Workspace 365

1 Dienstbeschrijving Lancom Workspace 365 1 Dienstbeschrijving Lancom Workspace 365 2 Inleiding Lancom biedt haar klanten reeds sinds 2007 de mogelijkheid om te gaan werken van uit een Cloud model waarbij de servers in een datacenter van Lancom

Nadere informatie

Projectdocument Airport Suite. The Wright Company: Zehna van den Berg Steven Both Reinier Maas Adolfo Ochagavía Bas Ouwerkerk Thijs van der Zaan

Projectdocument Airport Suite. The Wright Company: Zehna van den Berg Steven Both Reinier Maas Adolfo Ochagavía Bas Ouwerkerk Thijs van der Zaan Projectdocument Airport Suite The Wright Company: Zehna van den Berg Steven Both Reinier Maas Adolfo Ochagavía Bas Ouwerkerk Thijs van der Zaan December 2013 Contents 1. Overzicht... 4 2. Planning... 5

Nadere informatie

Installatiehandleiding Business Assistent

Installatiehandleiding Business Assistent Installatiehandleiding Business Assistent Wijzigingsgeschiedenis Versie Datum Omschrijving Status 0.1 25-09-2014 Eerste opzet van het installatie Concept document. 1.0 04-11-2014 Geen: Commercieel maken

Nadere informatie

Een eerste applicatie

Een eerste applicatie Een eerste applicatie 2.1 Inleiding Programmeren in Visual Basic.NET doe je niet alleen door regels met code te schrijven. Je begint met het ontwerpen van een venster in de design mode met allerlei controls,

Nadere informatie

Richtlijnen voor het ontwerpen een Intranetportal Door Bas Fockens

Richtlijnen voor het ontwerpen een Intranetportal Door Bas Fockens Richtlijnen voor het ontwerpen een Intranetportal Door Bas Fockens Copyright Datacon www.datacon.nl Wat is een intranetportal? Een intranet is een online gepersonaliseerde en geïntegreerde toegang tot

Nadere informatie

Specificaties Front End voor de ONBETWIST Database

Specificaties Front End voor de ONBETWIST Database Specificaties Front End voor de ONBETWIST Database Deliverable 2.2 Hans Cuypers en Jan Willem Knopper Inleiding Binnen ONBETWIST zal een organisatie opgezet worden die zorg draagt voor de standaardisatie

Nadere informatie

Datum 15 juni 2006 Versie 1.0.6. Exchange Online. Handleiding voor gebruiker Release 1.0

Datum 15 juni 2006 Versie 1.0.6. Exchange Online. Handleiding voor gebruiker Release 1.0 Datum 1.0.6 Exchange Online Handleiding voor gebruiker Release 1.0 1.0.6 Inhoudsopgave 1 Instellingen e-mail clients 2 1.1 Gebruik via Outlook 2003 2 1.2 Gebruik via ActiveSync 15 1.3 Gebruik via andere

Nadere informatie

Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified. System Integrators

Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified. System Integrators Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified System Integrators Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server -

Nadere informatie

CARGO DATA SYSTEMS BV DE OPLOSSING VOOR TOTALE EXPEDITIE EN TRANSPORT AUTOMATISERING. Elektronisch factureren CDS

CARGO DATA SYSTEMS BV DE OPLOSSING VOOR TOTALE EXPEDITIE EN TRANSPORT AUTOMATISERING. Elektronisch factureren CDS CARGO DATA SYSTEMS BV DE OPLOSSING VOOR TOTALE EXPEDITIE EN TRANSPORT AUTOMATISERING Elektronisch factureren CDS Elektronisch factureren 1. Introductie Met de module elektronische facturen zal de gebruiker

Nadere informatie

Kennis na het volgen van de training. Na het volgen van deze training bent u in staat:

Kennis na het volgen van de training. Na het volgen van deze training bent u in staat: Training Trainingscode Duur Gepubliceerd Taal Type Leermethode Kosten SF2015V8 4 dagen 02/02/2015 Nederlands & Engels Developer, basis Invidueel & klassikaal Op aanvraag Deze training richt zich op het

Nadere informatie

Handleiding Reseller Controle Paneel

Handleiding Reseller Controle Paneel Handleiding Reseller Controle Paneel Inloggen Om in te loggen in het Controle Paneel kunt u de gebruikersnaam en wachtwoord gebruiken welke u van ons heeft ontvangen. Nieuw is dat u ook met uw social media

Nadere informatie

MVoice PP Dealer Handleiding 1.0

MVoice PP Dealer Handleiding 1.0 MVoice PP Dealer Handleiding 1.0 Inleiding MVoice PP is de Pre Paid Cloud telefonie oplossing van MaXXus en is geschikt voor alleen uitgaand verkeer. Met MVoice PP zijn bespairngen tot 70 % op de gesprekkosten

Nadere informatie

Grip-IT Planning & Forecasting Tool. Voor beheerste Operations en bestuurbare proces-prestaties

Grip-IT Planning & Forecasting Tool. Voor beheerste Operations en bestuurbare proces-prestaties Grip-IT Planning & Forecasting Tool Voor beheerste Operations en bestuurbare proces-prestaties Wat is Grip-IT? Een snelle en degelijke applicatie voor planning en capaciteitsmanagement, bijvoorbeeld als

Nadere informatie

Release Notes v 1.1 0.23

Release Notes v 1.1 0.23 1/10 Release Notes v 1.1 0.23 Dit document beschrijft vanuit technisch oogpunt de aanpassingen in cheqpoint 1.1 aan de betreffende versie. Al deze informatie is confidentieel en mag niet zonder de schriftelijke

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens. Werkgevers / Projecten. Certificering. Werkervaring. E.H.B. (Ewout) Vocking

Persoonlijke gegevens. Werkgevers / Projecten. Certificering. Werkervaring. E.H.B. (Ewout) Vocking Persoonlijke gegevens Naam E.H.B. (Ewout) Vocking Bedrijfsnaam Vandaag IT Consultancy Adres Albert Cuypstraat 51 Woonplaats en Postcode 8021 DV, Zwolle K.v.K. nummer 53699394 Geboortedatum 8 juli 1982

Nadere informatie

WEBSITE-Content.Web RESULTS! Not just websites s

WEBSITE-Content.Web RESULTS! Not just websites s AGENDA Kennismaking TeamForce Web Solutions Een nieuwe website Doel Wensen voor uw website Creatief ontwerp Structuur van de website Inrichten van Content.Web Vulwerkzaamheden Zoekmachine Optimalisatie

Nadere informatie

Installatie ArcGIS Desktop Basis, ArcGIS Engine en Download ArcGIS Server

Installatie ArcGIS Desktop Basis, ArcGIS Engine en Download ArcGIS Server Handleiding Installatie ArcGIS Desktop Basis, ArcGIS Engine en Download ArcGIS Server Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE...

Nadere informatie

Powerpoint presentatie College 5 Gilbert van Lierop & Farshad Salamat

Powerpoint presentatie College 5 Gilbert van Lierop & Farshad Salamat Powerpoint presentatie College 5 Gilbert van Lierop & Farshad Salamat Wat is een database? Een verzameling van georganiseerde data Een database bestaat uit applicaties, SQL en het DBMS Watis eendbms? EenDBMS

Nadere informatie

Tips & Tricks: Tip van de maand November 2010. Office Integratie

Tips & Tricks: Tip van de maand November 2010. Office Integratie Tips & Tricks: Tip van de maand November 2010 Door: Martijn Janssen Introductie Office Integratie De Teamcenter MS Office-integratie maakt gebruik van Microsoft Office 2003 of 2007 in een beheerde Teamcenter

Nadere informatie

SIMPLIFYSCAN. A sharp choice in intelligent scanning

SIMPLIFYSCAN. A sharp choice in intelligent scanning SIMPLIFYSCAN A sharp choice in intelligent scanning SIMPLIFYSCAN: A SHARP CHOICE IN INTELLIGENT SCANNING SimplifyScan maakt het voor gebruikers mogelijk om documenten op een eenvoudige wijze te scannen

Nadere informatie