Aan de gemeenteraad. Geachte raadsleden,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de gemeenteraad. Geachte raadsleden,"

Transcriptie

1 Aan de gemeenteraad. raadsvoorstel Geachte raadsleden, Hierbij bieden wij u een raadsvoorstel met als Perspectiefwissel: bezuinigingen aan. In verband met de perspectiefwissel wordt er ook bezuinigd op bibliotheekwerk en is het wenselijk dat uw raad in de vergadering van 24 mei 2012 een besluit neemt over dit voorstel. Aanleiding Met de vaststelling van de perspectiefwissel in maart 2011 bekrachtigde uw raad het voorstel om in vier jaar tijd in totaal te bezuinigen op het bibliotheekwerk. Een forse opgave, mede omdat het bibliotheekwerk een sterke kostenvrager is binnen het (niet wettelijke) culturele takenpakket. Meteen nadat deze maatregel was vastgesteld, zijn wij in gesprek gegaan met de bibliotheekorganisatie om op een zo verantwoord mogelijk wijze invulling te geven aan de bezuinigingsopdracht. Biblionet Groningen kreeg de opdracht om te komen met verschillende scenario s. Via de raadscommissie LWZ van 8 december 2011 is uw raad geïnformeerd over de voortgang van het proces van bezuinigen op het bibliotheekwerk. De scenario s die gepresenteerd zijn, zijn verder uitgewerkt en worden in dit raadsvoorstel aan u voorgelegd. In de afgelopen periode is er veel overleg geweest met Biblionet Groningen. Ook is er contact geweest met de clustermanager, de vrijwilligers van de bibliotheek en met de Gemeente Hoogezand-Sappemeer om een afgewogen keuze aan uw raad te kunnen voorleggen. Perspectiefwissel: bezuinigingen contactpersoon dhr. E. Moesker T portefeuillehouder dhr. A. Scheidema bijlagen 2 raadsvergadering 24 mei 2012 agendapunt 10 voorstelnummer 12 Opdracht in de perspectiefwissel In het raadsbesluit over perspectiefwissel van 3 maart 2011 stond over het bibliotheekwerk het volgende: De openbare bibliotheken zijn de laatste jaren steeds verder af komen te staan van hun primaire taak, het uitlenen (distribueren) van gedrukte en audiovisuele informatiedragers die vanwege kosten of schaarste anders buiten het bereik van de gemiddelde inwoner blijven. Begrijpelijk, omdat internet voor een groot deel de plaats ingenomen heeft van de traditionele gedrukte en audiovisuele media. Als reactie hierop hebben bibliotheken naast het bedienen van hun traditionele markt zich opgeworpen als makelaar in informatie en vermaak (zoals speelfilms en gaming software). Ook hebben ze zich gericht op het ontwikkelen van projecten gericht op bewuste en kritische omgang met informatie alsmede op het toegankelijk maken van informatie voor verschillende doelgroepen zoals jonge kinderen, anderstaligen, laaggeletterden et cetera.

2 De veranderde maatschappelijke positionering van de bibliotheken met als gevolg een sterke groei van projectmatige activiteiten rechtvaardigt een heroverweging van de subsidierelatie. Daarom is het nodig te bepalen wat het basisaanbod van een bibliotheek in de gemeente moet zijn en in hoeverre concentratie mogelijk is. De fysieke aanwezigheid van een bibliotheek in onze gemeente achten wij in de toekomst niet vanzelfsprekend, gelet op de ontwikkeling van digitale dienstverlening en digitale informatievoorziening. Ook voor de distributie van nu nog bestaande fysieke informatiedragers zijn immers andere distributiekanalen, besteld via internet en bezorgd aan huis of dicht bij huis af te halen, bij voorbeeld via de supermarkt of een andere detaillist in het dorp. Wij zien in de verdere toekomst feitelijk alleen nog perspectief voor een fysieke outlet in een omgeving waar veel onderwijsvoorzieningen zijn geconcentreerd of waar een vanzelfsprekende concentratie van cultuurconsumenten te vinden is. Dit is in de gemeente Slochteren niet het geval. Voor het vooralsnog instandhouden van een bibliotheekvoorziening in de gemeente kan worden overwogen dat het de meeste duidelijkheid geeft als voor de openbare bibliotheek een vast budget (all in) beschikbaar wordt gesteld, waarbij gemeente en Biblionet gezamenlijk de inhoudelijke invulling bepalen zodat binnen het beschikbare bedrag maximale dienstverlening wordt geleverd. 2 Voor de periode is dit financieel vertaald naar de taakstelling om het budget voor het bibliotheekwerk te korten met in totaal , gefaseerd in vier stappen waarbij het budget steeds naar beneden wordt bijgesteld. De bezuiniging kan worden bereikt door te korten op de subsidie en door te bezuinigen op overige (toegerekende) kosten die worden gemaakt op het product bibliotheek, zoals ambtelijke formatie en kapitaallasten. In totaal wordt er bezuinigd op de subsidie en op de overige kosten. Bibliotheekwerk in Slochteren, waar hebben we het over? Waar de media een somber (toekomst-)beeld voor de bibliotheek in zijn algemeenheid schetsen, valt op dat in Slochteren de bibliotheek nog steeds goed draait. Abonnementen en uitleningen stijgen nog steeds, 25% van onze bevolking maakt gebruik van de bibliotheek. Er zijn drie vestigingen in de gemeente, in het dorp Slochteren, in Harkstede en in Siddeburen. Deze drie vestigingen doen niet voor elkaar onder qua cijfers van gebruik, opbrengsten en kosten. Wel is er een onderscheid in verdeling over doelgroepen. De vestiging in Harkstede bedient relatief veel jeugd, die in Siddeburen jongeren en ouderen en Slochteren heeft de meeste betalende leden. Dit heeft te maken met de aanwezigheid van scholen en bejaardentehuizen in de nabije omgeving.

3 Een relatief groot deel van het budget wordt besteed aan huisvesting, waardoor er minder middelen overblijven voor openstelling en personeel. Er werken relatief veel vrijwilligers mee in de bibliotheken van Slochteren. Vanuit het product cultuur gaat ca om in het Slochter bibliotheekwerk, ca. daarvan is de subsidie aan Biblionet.. Visie Biblionet op bibliotheekwerk in Slochteren Biblionet Groningen heeft bij de onderbouwing van aangeboden scenario s een aantal malen benadrukt wat haar visie is op het bibliotheekwerk. Beide, de visie en de onderbouwing van de scenario s, zijn behandeld in de commissie LWZ van 8 december Gemakshalve verwijzen wij u naar de bijlages bij dit raadsvoorstel. 3 Opdracht: scenario s Om de bezuinigingsopdracht uit te kunnen voeren, hebben wij de opdracht bij Biblionet Groningen neergelegd om aan te geven hoe binnen het beschikbare budget de dienstverlening optimaal kan worden verleend. Daarbij zijn een aantal uitgangspunten meegegeven: - Toekomstbestendigheid - Bereik doelgroepen - Openingsuren - Geografische spreiding - Bereikbaarheid - Minimaal voldoen aan kernfuncties educatie, uitlenen en lezen Biblionet heeft hiervoor vijf scenario s opgesteld. Met ieder scenario is beoogd om binnen het gestelde budget een zo optimaal mogelijke bibliotheekvoorziening in stand te houden. In de scenario s komen begrippen als centrumvestiging, bibliotheekpunt en wisselcollectie aan de orde. Een centrumvestiging is een bibliotheekfiliaal dat aan een aantal kwaliteitscriteria voldoet. De collectie is ingericht om alle doelgroepen te kunnen bedienen, er is voorzien in de vijf kernfuncties van de basisbibliotheek, er is een ondergrens aan het aantal openingsuren en er is voldoende professioneel personeel aanwezig. Een bibliotheekpunt is een vestiging van de bibliotheek waar in deze scenario s twee doelgroepen terecht kunnen: jeugd van 0-12 en senioren. Volwassenen en jongeren (12-18 jaar) kunnen er wel reserveren, ophalen en retourneren. Voor de overige dienstverlening kunnen ze naar een centrumvestiging die alle doelgroepen bedient. Overigens heeft men vanuit een bibliotheekpunt wel beschikking over de hele collectie van Biblionet. Men kan (al dan niet via internet) alle boeken bestellen en in het bibliotheekpunt afhalen.

4 Een wisselcollectie bestaat uit een aantal boeken (bijv 3.000), die periodiek verfrist worden. Dan komen er andere boeken. Er is hierbij geen ondersteuning door professionals, we stappen dan als het ware uit het netwerk van Biblionet. De scenario s zien er als volgt uit: 1) centrumvestiging in de gemeente Slochteren met twee bibliotheekpunten Eén centrumvestiging en twee bibliotheekpunten voor jeugd 0-12 jaar en de minder mobiele senioren bibliotheekpunten beperkt open Grote besparing mogelijk op kapitaalslasten ivm. verbouwing Borgstee Upgraden centrumvestiging om uitwijkvraag op te vangen In tekort om tweede bibliotheekpunt open te houden 4 2) centrumvestiging in Hoogezand- Sappemeer met drie bibliotheekpunten in de gemeente Slochteren Drie Bibliotheekpunten voor jeugd 0-12 jaar en minder mobiele senioren Bibliotheekpunten beperkt open Dienstverlening en ondersteuning door Bibliotheek Hoogezand Sappemeer Volwassenen kunnen naar Hoogezand en vestigingen in andere omliggende gemeenten voor andere dienstverlening dan het reserveren en ophalen van boeken 3) wisselcollecties Huurcollecties boeken op nader te bepalen plaatsen in de gemeente, bijv. de drie hoofdkernen; in scholen of bejaardencentra Toegespitst op doelgroepen, bijv voor senioren in het Ufkenshuis 2 x per jaar wordt de collectie ververst Geen service en personeel via Biblionet Betaling per band Niet meer lid van het netwerk, dus niet alles is meer te lenen. Ook de provinciale pas verdwijnt: dat alles overal in de provincie te lenen en te retourneren is. 4) centrumvestiging in Slochteren met twee wisselcollecties Basisbibliotheek in Slochteren met wisselcollecties in Harkstede en Siddeburen Dienstverlening in Slochteren blijft globaal zoals nu Vrijwilligers of personeel van scholen of bejaardencentra beheren huurcollecties Vrijwilligers spelen cruciale rol

5 Voor huurcollecties is ca beschikbaar (hiervoor kunnen ca banden gehuurd worden, vgl. een bibliotheekpunt beschikt over ca banden.) 5) centrumbibliotheek in Slochteren volgens Groninger model centrumbibliotheek in Slochteren Volledig nieuw ingericht volgens Groningse Concept Openstelling 6 dagen per week Alle kinderen van 0-15 jaar worden gegarandeerd bereikt via de scholen 5 Beoordeling scenario s De scenario s worden beoordeeld aan de hand van verschillende criteria. De belangrijkste is of het scenario binnen de taakstelling past. Daarbij gaat het er enerzijds om dat de bezuinigingen aan het eind van de rit gehaald worden, anderzijds moet er wel een bibliotheek overblijven die past binnen het gemeentelijk beleid. Scenario s 1 en 5 zijn hierdoor niet realistisch. Bij scenario 1 wordt de bezuinigingstaakstelling niet gehaald. Scenario 5 levert geen optimale voorziening oplevert op. Vanuit het oogpunt van Biblionet is het verbouwen en retailen van een bibliotheek naar één centrale hoofdvestiging wellicht ideaal (efficiency), vanuit het perspectief van onze toekomstvisie is aan de voorwaarde van spreiding over de drie hoofdkernen niet voldaan. Dit houdt in dat er nog drie scenario s resteren die meer realistisch zijn, en waartussen een afweging gemaakt moet worden. Deze zijn langs de volgende criteria gelegd: 1. toekomstbestendigheid: mate waarin de uitwerking robuust is ten opzichte van mogelijke ontwikkelingen in de toekomst zoals verder bezuinigen en vermindering van gebruik als gevolg van krimp of doorgaande technologische ontwikkeling 2. geografische spreiding: mate waarin de voorzieningen verspreid zijn over de gemeente 3. bereik doelgroepen: mate waarin voorzieningen met hun aanbod inspelen op wensen van bepaalde doelgroepen 4. bereikbaarheid: mate waarin voorzieningen bereikt kunnen worden door de burgers met OV of op eigen gelegenheid 5. openingsuren: duur dat voorzieningen open zijn 6. service level: volledigheid van de dienstverlening die Biblionet aan kan bieden in voorzieningen 7. kernfuncties: mate waarin het aanbod voorziet in bepaalde kernfuncties Scenario s zijn per criterium ten opzichte van elkaar zijn vergeleken, het zijn dus geen absolute scores.

6 Om de criteria te kunnen wegen is een wegingsfactor per criterium ingevoerd. Geografische spreiding wordt zo belangrijker geacht dan het bereik van bijvoorbeeld de doelgroep volwassenen. Aan de kernfunctie educatie wordt het meeste belang gehecht, dus die hebben beide wegingsfactor 10 meegekregen, waar uitlenen en lezen 8 krijgt. Onderstaande tabel geeft de gewogen scenario s weer. Wegingsfactor 2) Basisvestiging HS met drie bibliotheekpunten 3) Alleen wisselcollecties 4) Centrumvestiging aangevuld met wisselcollecties 6 Criterium Toekomstbestendigheid Geografische Spreiding Bereik senioren Bereik jeugd Bereik Jongeren Bereik Volwassenen Bereikbaarheid Openingsuren Servicelevel Uitlenen en lezen Educatie Ontmoeting en debat Kennis en informatie Kunst en Cultuur Totaal score Duidelijk is dat scenario 2, met de centrumvestiging in Hoogezand-Sappemeer en drie bibliotheekpunten in de hoofdkernen, de beste beoordeling heeft. Hieronder wordt ingegaan op de drie scenario s.

7 Scenario 2 Drie bibliotheekpunten en een centrumvestiging in Hoogezand Sappemeer. Deze optie is het meest toekomstbestendig van de drie, aangezien er een robuuste, up to date bibliotheekvoorziening overblijft, waarbij onze inwoners bovendien in de gelegenheid zijn om van de ontwikkelingen en investeringen in Hoogezand Sappemeer te profiteren. Daar zijn plannen voor de verhuizing van de bibliotheek waardoor gewaarborgd wordt dat er een centrumvestiging blijft die met zijn tijd meegaat. Het servicelevel is het hoogst en van de bestaande voorzieningen hoeft het minst te worden ingeleverd. Dit scenario past in de lijn dat voor de meeste (culturele-) voorzieningen toch al een beroep moet worden gedaan op centrumgemeente Hoogezand- Sappemeer. Met onze preferente partner Hoogezand-Sappemeer komen we nog tot financiële afspraken voor het gebruik dat onze jongere en volwassen inwoners maken van de voorziening. Voorwaarde is dat deze afspraken passen binnen de financiële kaders van de taakstelling. 7 Scenario 3 Wisselcollecties, verspreid over de gemeente In dit scenario stappen we uit het netwerk van Biblionet Groningen en kunnen inwoners uit Slochteren geen abonnement nemen op de provinciale pas. Met deze pas kunnen leners in de provincie Groningen in elke vestiging hun boeken lenen en retourneren. Ondersteuning is er niet voor scholen, instellingen of burgers uit onze gemeente. Voordeel is dat de onafhankelijkheid van Biblionet beleidsvrijheid geeft, en een grotere flexibiliteit in het verdelen van boeken (op meer plekken). In dit scenario is een belangrijke rol weggelegd voor vrijwilligers of medewerkers van instellingen waar de collecties komen te staan, want zij moeten het beheer doen. Op dit moment staat nog niet vast wie het beheer zou kunnen en willen doen. Dit scenario scoort minder goed op het gebied van service level en het vervullen van met name de kernfunctie educatie. Alleen in de kernfunctie uitlenen en lezen wordt voorzien. Qua toekomstbestendigheid scoort dit scenario matig, aangezien het wel een flexibele opzet heeft, maar het voor de continuïteit erg afhankelijk is van vrijwilligers. Scenario 4 centrumbibliotheek in Slochteren en twee wisselcollecties Vanwege de centrale ligging wordt er voor gekozen om de basisbibliotheek in Slochteren te situeren. Voor minder mobiele burgers worden wisselcollecties ingericht, bij voorkeur in samenwerking met instellingen als scholen en bejaardencentra. Volwassenen uit de randkernen kunnen kiezen of zij voor dienstverlening naar de basisbibliotheek in Slochteren komen, of dat zij hiervoor uitwijken naar een buurgemeente. In dit scenario blijft het niveau de dienstverlening in Slochteren zoals het nu is, al zal wel de collectie in Slochteren iets moeten worden uitgebreid om de uitwijkvraag uit de andere kernen op te kunnen vangen. Wie er in aanmerking komt voor het beheer van de wisselcollecties moet nog nader worden uitgewerkt, het valt in elk geval buiten de verantwoordelijkheid van de centrumbibliotheek in Slochteren.

8 Dit scenario is in feite "second best": het scoort op geen enkel criterium slecht, maar laat wel hier en daar te wensen over zoals bereik van jeugd, openingsuren en service level Qua toekomstbestendigheid valt hier nog op te merken dat het de vraag is of een centrumvestiging in Slochteren in de toekomst voldoende middelen en bezoekers overhoudt om aantrekkelijk gezond te blijven. Samengevat voorstel Na toetsing van de vijf scenario s aan de taakstelling uit de perspectiefwissel van in vier jaar, vallen twee scenario s af en zijn de drie resterende scenario s op hun merites beoordeeld. Gezien het bovenstaande spreken wij als college onze voorkeur voor scenario 2 uit: drie bibliotheekpunten en een centrumvestiging in Hoogezand-Sappemeer. Binnen de financiële kaders is dit het scenario dat de beste dienstverlening oplevert. Het serviceniveau is het hoogst en het model is meest robuust naar de toekomst toe. In dit scenario is bovendien een breder aanbod van kernfuncties mogelijk en wordt het minst afgebroken van de bestaande infrastructuur. Wij verzoeken uw raad een voorkeur voor het door u gewenste scenario uit te spreken en opdracht te geven aan het college om deze te realiseren. 8 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Slochteren. G.J. ten Brink, burgemeester C.C.W. van den Akker, secretaris

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Datum Raadsvergadering: Bestuurlijk hoofdthema: Programma D Kennis en Welzijn BBVnummer: 127175 Raadsvoorstel: 129060 Portefeuillehouder: Maret Rombout Onderwerp Vergaande

Nadere informatie

Visie De bibliotheek Noordenveld is er voor iedereen! Zij is laagdrempelig, toegankelijk en biedt literatuur, informatie, inspiratie en interactie.

Visie De bibliotheek Noordenveld is er voor iedereen! Zij is laagdrempelig, toegankelijk en biedt literatuur, informatie, inspiratie en interactie. Aan de gemeenteraad Roden, 12 juni 2013 G E M E E N T E T N O O R D E N V E L D Agendapunt: 6.5/19062013 Documentnr.: RV13.0062 : : Raadd.d.1 Onderwerp Beleidskader Bibliotheekwerk 2013-2016 Onderdeel

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. de Boer-Pontier, 0595-447767 gemeente@winsum.nl (t.a.v.j.

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. de Boer-Pontier, 0595-447767 gemeente@winsum.nl (t.a.v.j. Vergadering: 27 januari 2015 Agendanummer: 5 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. de Boer-Pontier, 0595-447767 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v.j. de Boer-Pontier)

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 30 juni 2008 Agenda nr: Onderwerp: Beleidsplan Bibliotheekwerk Heuvelland Gemeenten Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 30 juni 2008 Agenda nr: Onderwerp: Beleidsplan Bibliotheekwerk Heuvelland Gemeenten Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 30 juni 2008 Agenda nr: Onderwerp: Beleidsplan Bibliotheekwerk Heuvelland Gemeenten 2008-2011 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel

Nadere informatie

Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Sociaal

Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Sociaal Zaaknummer : Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Sociaal Onderwerp : Beleidsvisie Bibliotheek Oost- Achterhoek Collegevergadering : 10 november 2015 agendapunt : 32 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Strategische visie. van de Drentse bibliotheken 2012-2015

Strategische visie. van de Drentse bibliotheken 2012-2015 Strategische visie van de Drentse bibliotheken 2012-2015 Al deze veranderingen hebben ingrijpende gevolgen De bibliotheken in Drenthe krijgen te maken met bezuinigingen en veranderende politieke opvattingen.

Nadere informatie

De bieb in De buurt 2

De bieb in De buurt 2 De bieb in de buurt 2 Inleiding De bibliotheek is een plek waar kennis, informatie, mooie verhalen en inspiratie voor het oprapen liggen. De bibliotheek dient als trefpunt in de buurt. Het is een plek

Nadere informatie

Relatie met beleidskader Wierden weet van kunst (vastgesteld door de raad op 7 juni 2010).

Relatie met beleidskader Wierden weet van kunst (vastgesteld door de raad op 7 juni 2010). Vermindering subsidie Openbaar bibliotheekwerk Omschrijving ombuigingsvoorstel Het voorstel bedraagt het verminderen van de subsidie met 250.000,-- (korting van 54 procent). De subsidie voor 2013 aan de

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Bibliotheek vanaf 2015 Registratienummer: 00519135 Op voorstel B&W d.d.: 10 juni 2014 Datum vergadering: 1 juli 2014 Portefeuillehouder: N.G.J. Lemlijn Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

Relatie met visiedocument/programmabegroting en relatie met de beoogde maatschappelijke effecten

Relatie met visiedocument/programmabegroting en relatie met de beoogde maatschappelijke effecten G e m e e n t e V o e r e n d a a l Voerendaal, d.d. 7-3-2007 Nummer 2007/3/4 Portefeuillehouder H. Bressers Sector Samenleving Programma Openbare ruimte als visitekaartje Product bibliotheek Onderwerp

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. Agenda nr. 10

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. Agenda nr. 10 Raadsvoorstel Agenda nr. 10 Onderwerp: vaststellen kaders nadere invulling toekomstige bibliotheekfunctie en kennisnemen van nadere uitwerking van deze kaders Soort: Kaderstellend en besluitvormend Opsteller:

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. Geachte raadsleden, Hierbij bieden wij u een raadsvoorstel aan met als onderwerp Brede scholen Slochteren en Siddeburen.

Aan de gemeenteraad. Geachte raadsleden, Hierbij bieden wij u een raadsvoorstel aan met als onderwerp Brede scholen Slochteren en Siddeburen. Aan de gemeenteraad. raadsvoorstel Geachte raadsleden, Hierbij bieden wij u een raadsvoorstel aan met als Brede scholen Slochteren en. Brede scholen Slochteren en In verband met de implementatie van de

Nadere informatie

Nota Bibliotheekbeleid 2015 en verder

Nota Bibliotheekbeleid 2015 en verder Nota Bibliotheekbeleid 2015 en verder Kwaliteit, nabijheid en efficiency 1 December 2013 2 3 1) INLEIDING Omdat de kosten voor de bibliotheekvoorziening stijgen is het noodzakelijk dat er op korte termijn

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

Onderwerp Kredietaanvraag ten behoeve van het traject bestuurlijke bedrijfsvoering gemeente Noordenveld

Onderwerp Kredietaanvraag ten behoeve van het traject bestuurlijke bedrijfsvoering gemeente Noordenveld Raadd.d.2*l^' l Aan de gemeenteraad Roden, 15 december 2010 G E M E E N T E t N OORDENVELD Agendapunt: 6.3/22122010 Documentnr.: RV10.0505 BesWt: Onderwerp Kredietaanvraag ten behoeve van het traject bestuurlijke

Nadere informatie

voorstel aan de gemeenteraad

voorstel aan de gemeenteraad voorstel aan de gemeenteraad Aan de raad van de gemeente sector ERZ afdeling bib steller N. van Schendel onderwerp Verzelfstandiging Openbare Bibliotheek telefoon 0182-590114 voorstelnummer 105 17-8-2004

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidie Regionale Cultuurplannen

Aanvraagformulier subsidie Regionale Cultuurplannen 1 Aanvraagformulier subsidie Regionale Cultuurplannen De Regionale Cultuurplannen (RCP) omvatten een subsidiebudget voor het vergroten van cultuurparticipatie, bedoeld voor amateurkunst (alle kunst- en

Nadere informatie

Gesprekken met de Verenigingen Dorpsbelangen over de perspectiefwissel.

Gesprekken met de Verenigingen Dorpsbelangen over de perspectiefwissel. Classificatienummer : Registratienummer : Onderwerp : Gesprekken perspectiefwissel Verenigingen Bespreking d.d. : 16-05-2011 Plaats : Gemeentehuis Slochteren Opgesteld door : E. Sander Datum : 6 juli 2011

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken')

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken') Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14240 Datum : 29 mei 2012 Programma : Diverse programma s Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr.

Nadere informatie

Nr.: a/6/A.22, C Groningen, 10 februari 2005

Nr.: a/6/A.22, C Groningen, 10 februari 2005 Aan de leden van Provinciale Staten Nr.: 2005-02544a/6/A.22, C Groningen, 10 februari 2005 Behandeld door: R. Krämer, F. Martens Telefoonnummer : (050) 316 4457, 3164033 Bijlage : 1 Onderwerp : marsrouteplan

Nadere informatie

ons kenmerk RH Helmond, 21 oktober 2011 betreft: Alternatieven spreiding Alternatieve vormen Spreiding bibliotheekwerk Helmond 2012

ons kenmerk RH Helmond, 21 oktober 2011 betreft: Alternatieven spreiding Alternatieve vormen Spreiding bibliotheekwerk Helmond 2012 Helmond - Peel Aan de Gemeente Helmond t.a.v. de griffier de heer J. Jaspers Postbus 950 5700 AZ Helmond RIB 87, bijlage 1 ons kenmerk 21102011RH Helmond, 21 oktober 2011 uw kenmerk betreft: Alternatieven

Nadere informatie

Toelichting / voorstel van het college aan de gemeenteraad zaaknummer 75352

Toelichting / voorstel van het college aan de gemeenteraad zaaknummer 75352 Toelichting / voorstel van het college aan de gemeenteraad zaaknummer 75352 Gevraagd besluit De gemeenteraad van Molenwaard besluit: 1. tot scenario 1 waarbij de bibliotheekvestigingen in Bleskensgraaf,

Nadere informatie

Commissienotitie Reg. nr : 0810242 Comm. : MZ Datum : 15-05-08

Commissienotitie Reg. nr : 0810242 Comm. : MZ Datum : 15-05-08 Comm. : MZ Onderwerp Voortzetten UITpunt Boxtel en opstarten servicepunt te Liempde Status oordeelvormend Voorstel Advies uitbrengen over de ontwikkelingen omtrent het UITpunt Boxtel en servicepunt Liempde

Nadere informatie

Aanleiding Waarom hebben we het erover?

Aanleiding Waarom hebben we het erover? 1 2 Aanleiding Waarom hebben we het erover? Bestuursopdracht 2011 Vernieuw bibliotheekbeleid, onderzoek bezuiniging. Wat we doen, doen we goed. Spreiding, openingstijden, collectie. Landelijke en maatschappelijke

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Gemeente Delft. Onderwerp : Begrotingswijziging t.b.v. aangepaste subsidiebijdragen VAK en DOK

Gemeente Delft. Onderwerp : Begrotingswijziging t.b.v. aangepaste subsidiebijdragen VAK en DOK Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. Stuk college van B&W 01-03-2016 Ferrie Förster Milde van Slooten 06 53986047 hvslooten@delft.nl

Nadere informatie

Visie op de invulling van de lokale bibliotheekfunctie. Periode Gemeente Asten

Visie op de invulling van de lokale bibliotheekfunctie. Periode Gemeente Asten Visie op de invulling van de lokale bibliotheekfunctie Periode 2015-2016 Gemeente Asten 1. Inleiding De rol van de bibliotheek in de maatschappij is niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Van de bibliotheek

Nadere informatie

Jeanine Deckers December Evaluatie bibliobus De Zilk Gebruik van de bibliobus in de periode

Jeanine Deckers December Evaluatie bibliobus De Zilk Gebruik van de bibliobus in de periode Jeanine Deckers December 2014 Evaluatie bibliobus De Zilk Gebruik van de bibliobus in de periode 2008 2013 Inleiding De bibliotheekvoorziening in De Zilk bestaat al jarenlang uit een bibliobus met een

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek. Memorandum. Tarieven voor het gebruik van de digitale bibliotheek. Aan de minister van OCW

Koninklijke Bibliotheek. Memorandum. Tarieven voor het gebruik van de digitale bibliotheek. Aan de minister van OCW Koninklijke Bibliotheek Prins Willem-Alexanderhof 5 Postbus 90407 2509 LK Den Haag Aan de minister van OCW Telefoon (070) 314 09 11 Fax (070) 314 04 50 Website www.kb.nl Memorandum Datum 28 oktober 2015

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 25 maart 2008 Nummer voorstel: 2008/30

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 25 maart 2008 Nummer voorstel: 2008/30 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 25 maart 2008 Nummer voorstel: 2008/30 Voor raadsvergadering d.d.: 22-04-2008 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

SUBSIDIEOVEREENKOMST 2013

SUBSIDIEOVEREENKOMST 2013 SUBSIDIEOVEREENKOMST 2013 Gemeente Krimpen aan den IJssel Bibliotheek aan den IJssel In deze overeenkomst worden afspraken gemaakt voor de periode 1 januari tot en met 31 december 2013. Gelet op de beleidsregel

Nadere informatie

2. Heeft het museum momenteel nog personeel om voor de belangen van het museum op te komen?

2. Heeft het museum momenteel nog personeel om voor de belangen van het museum op te komen? Gemeente Hoogeveen R - MEI 2015 DATUM 30 april 2015 ONDERWERP Beantwoording schriftelijke vragen museum ONS NUMMER Postadres Postbus 20.000 7900 PA Hoogeveen Bezoekadres Raadhuisplein 24 7901 BW Hoogeveen

Nadere informatie

10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch

10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch

Nadere informatie

voorstel gemeenteraad Heerlen, 13 december 2016 gemeenteraad Heerlen Onderwerp Tijdelijke huisvesting

voorstel gemeenteraad Heerlen, 13 december 2016 gemeenteraad Heerlen Onderwerp Tijdelijke huisvesting voorstel gemeenteraad Heerlen, 13 december 2016 Vergadering: gemeenteraad Heerlen Vergaderdatum: Onderwerp Tijdelijke huisvesting Registratienummer: Agendapunt: Inleiding/aanleiding In november 2016 heeft

Nadere informatie

: wijziging Centrumregeling beschermd wonen en opvang Groningen

: wijziging Centrumregeling beschermd wonen en opvang Groningen Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur dit raadsvoorstel

Nadere informatie

07.0. Toekomst Stichting Media Houten (Omroep Houten)

07.0. Toekomst Stichting Media Houten (Omroep Houten) 07.0. Toekomst Stichting Media Houten (Omroep Houten) Inhoudsopgave 07.0. Toekomst Stichting Media Houten (Omroep Houten)... 2 Amendement Toekomst Stichting Media Houten, beschikbaar stellen subsidiebedrag....

Nadere informatie

in de tien raden wordt vastgesteld, enerzijds als richtinggevende bouwsteen voor de

in de tien raden wordt vastgesteld, enerzijds als richtinggevende bouwsteen voor de Raadsvoorstel Voorstelnummer: Houten, 16 februari 2016 Onderwerp: Peilnota ruimtelijk-economische koers U-10 Beslispunten: 1. Kennis te nemen van de Peilnota ruimtelijk-economische koers van de bestuurstafels

Nadere informatie

Datum: 02 juli 2013 Portefeuillehouder: De heer R. Windhouwer

Datum: 02 juli 2013 Portefeuillehouder: De heer R. Windhouwer Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-057 Registratiekenmerk: Onderwerp: Haalbaarheidsonderzoek Voorzieningen Nijkerkerveen - fase 2 Korte inhoud: De gemeente heeft een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren

Nadere informatie

TOEKOMST BIBLIOTHEEK OOSTZAAN PLAN VAN AANPAK & STAND VAN ZAKEN EN ONTWIKKELINGEN

TOEKOMST BIBLIOTHEEK OOSTZAAN PLAN VAN AANPAK & STAND VAN ZAKEN EN ONTWIKKELINGEN TOEKOMST BIBLIOTHEEK OOSTZAAN PLAN VAN AANPAK & STAND VAN ZAKEN EN ONTWIKKELINGEN Gemeente Oostzaan april 2013 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 2 1. ONTWIKKELINGEN IN DE BIBLIOTHEEKSECTOR... 4 1.1 LANDELIJKE

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. Geachte raadsleden, Hierbij bieden wij u een raadsvoorstel met als onderwerp Legesverordening 2012 aan.

Aan de gemeenteraad. Geachte raadsleden, Hierbij bieden wij u een raadsvoorstel met als onderwerp Legesverordening 2012 aan. Aan de gemeenteraad. raadsvoorstel Geachte raadsleden, Hierbij bieden wij u een raadsvoorstel met als aan. Aanleiding Op 3 maart 2011 heeft uw raad met het vaststellen van de Kadernota Perspectiefwissel

Nadere informatie

Budget Educatie en Participatie Projecten (BEPP)

Budget Educatie en Participatie Projecten (BEPP) Budget Educatie en Participatie Projecten (BEPP) Met het Budget Educatie en Participatie Projecten willen de provincie Groningen en het Rijk een aantal doelstellingen bereiken. We hanteren daarbij een

Nadere informatie

Gemeente Rhenen - Subsidieregeling Maatschappelijke ondersteuning 2018

Gemeente Rhenen - Subsidieregeling Maatschappelijke ondersteuning 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Rhenen Nr. 121009 7 juni 2018 Gemeente Rhenen - Subsidieregeling Maatschappelijke ondersteuning 2018 Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rhenen; overwegende

Nadere informatie

gemeentenieuwkoopafdelingfysiekeenmaatschappelijke ontwikkeling Het college van burgemeester & wethouders stelt de raadvoor hetvolgende te besluiten:

gemeentenieuwkoopafdelingfysiekeenmaatschappelijke ontwikkeling Het college van burgemeester & wethouders stelt de raadvoor hetvolgende te besluiten: OOCj.oo lo^( gemeentenieuwkoopafdelingfysiekeenmaatschappelijke ontwikkeling nieuwkoop raadsvoorstel portefeuillehouder L. van Leeuwen-Koster opgestelddoor Stefanie Peters /165 kenmerk/datum 09.0010408/19.08.09

Nadere informatie

*ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014

*ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014 *ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014 Agendanr. 9. Aan de Raad No.ZA.14-28578/DV.14-380, afdeling Samenleving. Sellingen, 11 september 2014 Onderwerp: Inzet middelen cliëntondersteuning

Nadere informatie

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Raadsvergadering, 22 april 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 228 Agendapunt: 6 Datum: 9 april 2008 Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Biblionet Verbindt Samen de toekomst leren lezen Een nieuwe koers voor de bibliotheken in Groningen

Biblionet Verbindt Samen de toekomst leren lezen Een nieuwe koers voor de bibliotheken in Groningen Biblionet Verbindt Samen de toekomst leren lezen Een nieuwe koers voor de bibliotheken in Groningen Beeld > Koptekst en voettekst... 1 Beeld > Koptekst en voettekst... 2 Beeld > Koptekst en voettekst...

Nadere informatie

Raadsvergadering 2 oktober Voorstel B 7

Raadsvergadering 2 oktober Voorstel B 7 Raadsvergadering 2 oktober 2014 Voorstel B 7 Heinkenszand, 16 september 2014 Onderwerp: voorstel tot het instemmen met het nemen van een aantal maatregelen om te komen tot realisatie van de taakstelling

Nadere informatie

VOORWOORD. Peter Ganzeboom, Coördinator Informatie ALGEMENE GEGEVENS 1

VOORWOORD. Peter Ganzeboom, Coördinator Informatie ALGEMENE GEGEVENS 1 Jaarverslag 2012 VOORWOORD Voor u ligt het jaarverslag 2012 van de Stichting Openbare Bibliotheek Borne. In dit jaarverslag geven we een terugblik op de ontwikkelingen, activiteiten en prestaties van de

Nadere informatie

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie.

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie. Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 405982 Programma : Inkomen, jeugd en wmo Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G. van Beurkering-Huijbregts

Nadere informatie

Onderwerp: Overweging lening Museum Kranenburgh. Aan de raad,

Onderwerp: Overweging lening Museum Kranenburgh. Aan de raad, Agendapunt :.. Voorstelnummer :.. Raadsvergadering : 11 november 2010 Naam opsteller : Astrid van Mierlo Informatie op te vragen bij : Astrid van Mierlo Portefeuillehouders : Hetty Hafkamp Onderwerp: Overweging

Nadere informatie

Raadsvoorstel (Gew) 23 februari 2012 AB11.01221 RV2011.141

Raadsvoorstel (Gew) 23 februari 2012 AB11.01221 RV2011.141 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel (Gew) 23 februari 2012 AB11.01221 RV2011.141 Gemeente Bussum Instemmen met het voorstel voor de invulling van de digitale raad Brinklaan

Nadere informatie

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Kenmerk 14.405692

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaaknr: 37837

Raadsvoorstel Zaaknr: 37837 Raadsvoorstel Zaaknr: 37837 Onderwerp: Herindelingsontwerp gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel, naamgeving nieuw te vormen gemeente. Samenvatting: Voor u ligt het herindelingsontwerp voor de

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/11979 Datum : 3 juni 2013 Programma : Economie, Werk en Inkomen Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder

Nadere informatie

1. Beslispunten 1. Het Beleidskader financiering zorg, welzijn, kunst, cultuur en toerisme Gooise Meren 2018 (bijlage 1) vast te stellen.

1. Beslispunten 1. Het Beleidskader financiering zorg, welzijn, kunst, cultuur en toerisme Gooise Meren 2018 (bijlage 1) vast te stellen. Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 621019 Mw. drs. M.A.H. van Meerten-Kok, wethouder Vaststellen van het Beleidskader financiering zorg, welzijn, kunst, cultuur en toerisme Gemeente Gooise

Nadere informatie

Startnotitie. Voorstelnummer RV/16/00658. Startnotitie leesstimulering en laaggeletterdheid

Startnotitie. Voorstelnummer RV/16/00658. Startnotitie leesstimulering en laaggeletterdheid Datum vergadering gemeenteraad 5 april 2016 Voorstelnummer RV/16/00658 Agendapunt 8 Voorstel ingebracht door Portefeuillehouder Begrotingsprogramma Beheerproduct Onderwerp J.G. Marringa S. van Alfen Samenlevingszaken

Nadere informatie

Biblionet in de gemeente Eemsmond: 2014 en 2015

Biblionet in de gemeente Eemsmond: 2014 en 2015 Biblionet in de gemeente Eemsmond: 2014 en 2015 1. Inleiding en aanleiding Het subsidiebedrag voor Biblionet bleek vanaf 2013 niet voldoende te zijn om het huidige voorzieningenniveau te bekostigen. Zowel

Nadere informatie

Lokaal bibliotheekwerk Een handreiking voor gemeenten

Lokaal bibliotheekwerk Een handreiking voor gemeenten Lokaal bibliotheekwerk Een handreiking voor gemeenten Op 1 januari 2015 is de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob) van kracht geworden. Deze wet neemt openbare bibliotheekvoorzieningen

Nadere informatie

Onderwerp Besluitvorming uitkomsten bezuinigingstaakstelling en uitkomsten reorganisatie ICO

Onderwerp Besluitvorming uitkomsten bezuinigingstaakstelling en uitkomsten reorganisatie ICO Aan de gemeenteraad Agendapunt Roden, 21 juli 2005 Onderwerp Besluitvorming uitkomsten bezuinigingstaakstelling en uitkomsten reorganisatie ICO Voorstel Akkoord gaan met: op termijn opheffen. 2. Per 1

Nadere informatie

Voorstelnummer: Houten, 13 mei 2014

Voorstelnummer: Houten, 13 mei 2014 Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2014-041 Houten, 13 mei 2014 Onderwerp: Het herontwikkelen van Het Gebouw door middel van de bouw van 10 levensloopbestendige woningen aan de Jonkheer Ramweg 40 in Schalkwijk.

Nadere informatie

Onderwerp: Beleidsregel geur en ruimtelijke plannen 2017 gemeente Sint-Michielsgestel

Onderwerp: Beleidsregel geur en ruimtelijke plannen 2017 gemeente Sint-Michielsgestel Gemeenteraad Raadsvergadering van 9-2-2017. Onderwerp: Beleidsregel geur en ruimtelijke plannen 2017 gemeente Sint-Michielsgestel Samenvatting: Uw raad heeft in 2008 een geurgebiedsvisie en geurverordening

Nadere informatie

Wat zijn de huuropbrengsten van de huidige fiiialen in Kerkdriel en Ammerzoden?

Wat zijn de huuropbrengsten van de huidige fiiialen in Kerkdriel en Ammerzoden? Leden van de gemeenteraad Uw brief van Afdeling Beleid & Regie Uw kenmerk 2014-06 Doorkiesnummer 14 0418 Ons kenmerk Kerkdriel Verzenddatum 2 9 OKT, 2014 Onderwerp Beantwoording vragen 2014-06 Geachte

Nadere informatie

RAADSCOMMISSIE BEDRIJFSVOERING EN INWONERS

RAADSCOMMISSIE BEDRIJFSVOERING EN INWONERS Otten, Paul GRIFFIE S0GRI RAD: RAD151001 donderdag 1 oktober 2015 BW: BW150929 voorstel gemeenteraad RAADSCOMMISSIE BEDRIJFSVOERING EN INWONERS Vergadering van de gemeenteraad van 1 oktober 2015 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Jaarstukken 2018 en begroting 2020 BSR

Jaarstukken 2018 en begroting 2020 BSR Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 19 juni 2019 Portefeuillehouder M. Melissen Begrotingsprogramma Onderwerp Jaarstukken 2018 en begroting 2020 BSR Besluit om: 1. De bijgevoegde zienswijze vast

Nadere informatie

VNG Handreiking voor gemeenten Eindhoven, 15 april 2015 Driebergen Zeist, 16 april 2015 Rento Zoutman

VNG Handreiking voor gemeenten Eindhoven, 15 april 2015 Driebergen Zeist, 16 april 2015 Rento Zoutman Lokaal bibliotheekbeleid VNG Handreiking voor gemeenten Eindhoven, 15 april 2015 Driebergen Zeist, 16 april 2015 Rento Zoutman Handreiking lokaal bibliotheekwerk Vraagbaak: Wsob, landelijk netwerk, instrumenten

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Nr.: ZK / Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern. Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek

RAADSVOORSTEL. Nr.: ZK / Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern. Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek Nr.: ZK15006912 / 16-0017745 Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern RAADSVOORSTEL Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek Datum : 31 mei 2016 Korte samenvatting De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum B&W-besluit : 29 maart 2016 Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Raadsvergadering : 26 mei 2016 Behandeld : R.v.Vorstenbosch door Agendapunt : E-mail : r.vorstenbosch@scherpenzeel.nl

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten

Aan de leden van Provinciale Staten Aan de leden van Provinciale Staten Datum : 1 juni 2007 Briefnummer : 2007-13.141a/22/A.20, CW Zaaknummer : 577/14030 Behandeld door : van Dijk, Mw. N.M. Telefoonnummer : (050) 316 4217 Antwoord op : Bijlage

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN DE BIEB. Wat is er aan de hand in Heeze?

DE TOEKOMST VAN DE BIEB. Wat is er aan de hand in Heeze? DE TOEKOMST VAN DE BIEB Wat is er aan de hand in Heeze? Waarom deze bijeenkomst? 2 Recente standpunten van de Raad en acties van B&W maken de toekomst van de bibliotheek in t Perron onzeker Wij (Vrienden

Nadere informatie

VRAGEN 1. Kunt u een samenvatting geven van de prognosecijfers die onderdeel waren van de besluitvorming bij wijziging van de bibliotheekfunctie?

VRAGEN 1. Kunt u een samenvatting geven van de prognosecijfers die onderdeel waren van de besluitvorming bij wijziging van de bibliotheekfunctie? Raadsinformatiebrief De gemeenteraad van Albrandswaard Uw brief van: 4 oktober 2016 Ons kenmerk: 1146305 Uw kenmerk: Contact: F. de Pijper Bijlage(n): 2 Doorkiesnummer: 06-20 32 42 75 E-mailadres: f.d.pijper@bar-organisatie.nl

Nadere informatie

Registratienr. 2011/1293-BO agendapunt nr. R-4.

Registratienr. 2011/1293-BO agendapunt nr. R-4. Registratienr. 2011/1293-BO agendapunt nr. R-4. Onderwerp : Samenwerking Aalsmeer-Amstelveen Portefeuillehouder : P.J.M. Litjens Aan de raad, Wat stellen we voor? 1 Kennis te nemen van het rapport "Onderzoek

Nadere informatie

Vraag (art. 39 Reglement van Orde)

Vraag (art. 39 Reglement van Orde) Kenmerk: 100206 Afdeling: Samenleving Portefeuillehouder: J.M. van Schaik Vraag (art. 39 Reglement van Orde) de voorzitter van de Raad VRAGEN RAADSLID / FRACTIE: Gerry Loof Bakker ChristenUnie ONDERWERP:

Nadere informatie

Bibliotheek in Barneveld, nu en in de toekomst

Bibliotheek in Barneveld, nu en in de toekomst Bibliotheek in Barneveld, nu en in de toekomst Bespreking raadscommissie Beleidsuitgangspunten 2013-2016 4 december 2012 Menno Roozendaal Opbouw Inleiding Landelijk Historie en ontwikkelingen bibliotheek

Nadere informatie

SUBSIDIEOVEREENKOMST 2014

SUBSIDIEOVEREENKOMST 2014 SUBSIDIEOVEREENKOMST 2014 Gemeente Krimpen aan den IJssel Bibliotheek aan den IJssel In deze overeenkomst worden afspraken gemaakt voor de periode 1 januari tot en met 31 december 2014. Gelet op de beleidsregel

Nadere informatie

Wijk bij Duurstede, 23 november 2015. Betreft: Voorbespreking integratie van diensten in centrale hal van het gemeentehuis

Wijk bij Duurstede, 23 november 2015. Betreft: Voorbespreking integratie van diensten in centrale hal van het gemeentehuis Wijk bij Duurstede, 23 november 2015 Betreft: Voorbespreking integratie van diensten in centrale hal van het gemeentehuis Memo Van: het college van B&W Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede behandeld door

Nadere informatie

Nu een paar bibliotheekbepalingen in de Wet specifiek cultuurbeleid 1994, rudimenten uit de Welzijnswet 1987 en de Bibliotheekwet 1975.

Nu een paar bibliotheekbepalingen in de Wet specifiek cultuurbeleid 1994, rudimenten uit de Welzijnswet 1987 en de Bibliotheekwet 1975. Wetsvoorstel stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen Aad van Tongeren @AadvanTongeren VOB Bibliotheekwet als kans! 17 november 2014 Waarom een nieuwe bibliotheekwet? Nu een paar bibliotheekbepalingen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Neerijnen

Raadsvoorstel. Neerijnen Raadsvoorstel Aan : Gemeenteraad Datum vergadering : 18 december 2014 Agenda nummer : 2014-09-18273 Portefeuillehouder : J. Andriesse Onderwerp : Convenant bibliotheek 2015-2018 Zaak- / Docnummer : 14-18273/3847

Nadere informatie

Beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics'

Beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics' Beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics' Voor u ligt de beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics'. Dit betreft een tijdelijke beleidsregel voor de periode 2014 en 2015, tot de aanvang

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Verordening leerlingenvervoer gemeente Bunnik 2015. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Verordening leerlingenvervoer gemeente Bunnik 2015. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23-04-2015 15-020 Onderwerp Verordening leerlingenvervoer gemeente Bunnik 2015 Aan de raad, Onderwerp Verordening leerlingenvervoer gemeente Bunnik 2015 Gevraagde

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorste l Raadsvoorstel Transformatieagenda 2017-2018 Wmo en haar omgeving doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 161900 datum voorstel: 23 november 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

Speelvoorzieningen in de gemeente Slochteren. Hoe verder?

Speelvoorzieningen in de gemeente Slochteren. Hoe verder? Speelvoorzieningen in de gemeente Slochteren. Hoe verder? Inleiding De gemeente Slochteren heeft een actieve samenleving. Dat draagt voor een groot deel bij aan leefbare en levendige dorpen. Daarbij is

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad, Op grond van het hiernavolgende stellen wij u voor het volgende besluit te nemen:

Aan de gemeenteraad, Op grond van het hiernavolgende stellen wij u voor het volgende besluit te nemen: Agendapunt: 8 (c) Raadsvoordracht Subsidie Bibliotheek Bollenstreek Aan de gemeenteraad, Op grond van het hiernavolgende stellen wij u voor het volgende besluit te nemen: De gemeenteraad van Noordwijk,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1470607 Datum: Portefeuillehouder: 19 maart 2019 Hegger en van Meekeren Domein / Team: RUID / ONTW Behandeld door: M.C. Maartens Onderwerp: ontwikkeling

Nadere informatie

Raadsvoorstel. !IL Gemeente Mook en Middelaar. Samenvatting. Voorstel om te besluiten

Raadsvoorstel. !IL Gemeente Mook en Middelaar. Samenvatting. Voorstel om te besluiten !IL Agendapuntnummer : Documentnummer : Raadsvergadering d.d. : Raadscommissie Commissie d.d. Programma Ondetwerp Portefeuillehouder : Bijlagen 12 juli 2017 Commissie Samenleving 28 juni 2017 Sociale en

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012

Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012 Gemeenteblad Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012 Jaar 2012 Publicatiedatum 2 november 2012 Agendapunt 19 Datum besluit B&W 2 oktober 2012 Onderwerp Instemmen met de hoofdlijnen

Nadere informatie

Raadsvergadering. 11 juni Onderwerp Vaststelling huisvestingsverordening regio Utrecht 2015, gemeente Bunnik

Raadsvergadering. 11 juni Onderwerp Vaststelling huisvestingsverordening regio Utrecht 2015, gemeente Bunnik RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 11 juni 2015 15-032 Onderwerp Vaststelling huisvestingsverordening regio Utrecht 2015, gemeente Bunnik Aan de raad, Onderwerp Vaststelling huisvestingsverordening

Nadere informatie

2. Subsidieplafond 2012 wordt vastgesteld op 1.672.599,00 Onderstaand treft u een toelichting op de totstandkoming van dit bedrag.

2. Subsidieplafond 2012 wordt vastgesteld op 1.672.599,00 Onderstaand treft u een toelichting op de totstandkoming van dit bedrag. Voorstel aan de Raad Onderwerp : Vaststelling subsidieplafond en jaarprogramma Raadsvergadering : 10 november 2011 agendapunt : Portefeuillehouder : M.P. Groffen datum : Bestuurlijk kader : Samenleving:

Nadere informatie

*ZE9E061ECF3* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015

*ZE9E061ECF3* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015 *ZE9E061ECF3* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-31083/DV.15-441, afdeling Ruimte. Onderwerp: Woonvisie 2014-2030 Sellingen, 12 februari 2015 Algemeen Deze Woonvisie

Nadere informatie

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 Aan: De Gemeenteraad Verzenddatum: Betreft: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Inleiding In het kader van het coalitieprogramma van

Nadere informatie

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen voorstel aan de raad Opgesteld door Maatschappelijke Ontwikkeling Lourenz, I.J. (Ilonka) Kenmerk 16.501159 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 26 mei 2016 Jaargang en nummer 2016 43 Geheim Nee Visie

Nadere informatie

REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN. Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012

REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN. Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012 REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012 Opening Doel presentatie van vandaag: Toelichting op het raadsvoorstel dat u heeft ontvangen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering : 9 oktober 2014. Agendapunt : 13 : Besluitvormend Programma : (1) Algemeen Bestuur Portefeuillehouder : E.J.

Raadsvoorstel. Vergadering : 9 oktober 2014. Agendapunt : 13 : Besluitvormend Programma : (1) Algemeen Bestuur Portefeuillehouder : E.J. Raadsvoorstel Vergadering : 9 oktober 2014 Agendapunt : 13 Status : Besluitvormend Programma : (1) Algemeen Bestuur Portefeuillehouder : E.J. ter Keurs Behandelend ambt. : Ed Stoelinga E-mail : estoelinga@t-diel.nl

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsvoorstel U C H( C C» I. 6 IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer Programma Commissie Portefeuillehouder: Informatie bij : E-mail/tel.nr. : Evaluatiedatum : 358639

Nadere informatie

OPINIERONDE 7 maart 2013. Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek Kafi en Rekenkamerrapport "Lage Zwaluwe West"

OPINIERONDE 7 maart 2013. Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek Kafi en Rekenkamerrapport Lage Zwaluwe West Aan de Raad Made, 29 januari 2013 OPINIERONDE 7 maart 2013 Agendapuntnummer: 6 Raadsvergadering 21 maart 2013 Registratienummer: 13int00406 Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek

Nadere informatie

Externe communicatie ambtelijke samenwerking Beemster- Purmerend

Externe communicatie ambtelijke samenwerking Beemster- Purmerend Externe communicatie ambtelijke samenwerking Beemster- Purmerend Gemeente Beemster Versie: definitief Goedkeuring: gemeentesecretaris Beemster, Els Kroese Juni 2012 Auteur: Nancy van der Vin, Filtercommunicatie

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 11.0054 Rv. nr.: 11.0054 B en W-besluit d.d.: 7-6-2011 B en W-besluit nr.: 11.0596 Naam programma: Welzijn en Zorg Onderwerp: Aanleiding: Het Dagelijks Bestuur van de Regionale Dienst Openbare

Nadere informatie

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030 Projectvoorstel Projectopdracht / -voorstel Datum: 8 juli 2010 Versie: definitief t.b.v. definitiefase en ontwerpfase Pagina: 1 / 9 Soort project Extern/Lijn Projectnaam MijnBorne2030 (Herijking Toekomstvisie)

Nadere informatie

Onderwerp: Voortgang grondaankoop voor project fietspad 't Woud - Alkmaar

Onderwerp: Voortgang grondaankoop voor project fietspad 't Woud - Alkmaar Agendapunt : 11. Voorstelnummer : 09-051. Raadsvergadering : 25 september 2014 Naam opsteller : Rienk van der Meer Informatie op te vragen bij : Rienk van der Meer Portefeuillehouder(s) : Peter van Huissteden

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Uitgangspunten transitiearrangementen jeugd. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Uitgangspunten transitiearrangementen jeugd. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 07-11-2013 13-089 Onderwerp Uitgangspunten transitiearrangementen jeugd Aan de raad, Onderwerp Uitgangspunten transitiearrangementen jeugd 1. De uitgangspunten voor

Nadere informatie