Kennismaking Omgevingsdienst Rivierenland (ODR)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kennismaking Omgevingsdienst Rivierenland (ODR)"

Transcriptie

1 Kennismaking Omgevingsdienst Rivierenland (ODR)

2 Agenda Wie zijn wij Annemieke van Summeren Bart Pelle Beide agrarisch toezichthouder Agenda 1. Korte kennismaking met film 2. Wetgeving 3. Opslag vaste mest 4. Opslag dunne mest 5. Ongewone voorvallen 6. Erfafspoeling/Opslag kuilvoer 7. Dieselolie tanks 8. Asbest Presentatie GLTO (maandag )

3 Omgevingsdienst Rivierenland Gelders stelsel Deelnemers (WABO - 9 en Milieu allen) Organisatie 137 fte Directie Staf Afdeling Vergunningverlening Afdeling Toezicht Afdeling Specialisten en Advies Team 1 Bouw Team 2 Bouw Team 1 Bouw Team 2 Milieu Team 1 Advies Team 2 Juidische zaken Team 3 Milieu Team 3 Ketentoezicht Team 3 Ondersteuning Presentatie GLTO (maandag )

4 Visie Samen werken aan een veilig en duurzaam Rivierenland VIDEO Presentatie GLTO (maandag )

5 Vragen? Presentatie GLTO (maandag )

6 WETGEVING

7 OMGEVINGSVERGUNNING Voor wie IPPC BEDRIJVEN stuks zeugen stuks vleesvarkens stuks pluimvee > 200 melkrundvee Nertsen Bovengrens OBM Meer dan 600 m³ vaste mest Mestbassin > 750 m² of 2500 m³ (gezamenlijk) Presentatie GLTO (maandag )

8 Activiteitenbesluit Activiteitenbesluit milieubeheer Activiteitenregeling milieubeheer Omgevingsvergunning beperkte milieutoets Meer dan 50 st. paarden Meer dan 50 st. vleesvee (st. 200 dan omgevingsvergunning) Meer dan st. 50 schapen (st. 2000) Presentatie GLTO (maandag )

9 Meer activiteiten onder het besluit Opslag propaan Opslag dieselolie Opslag dunne mest Agrarische bedrijfsstoffen Per activiteit kan er gemeld worden Presentatie GLTO (maandag )

10 Waar kijken we nog meer naar Brandveiligheid (signaal toezicht) Keuring blusmiddelen (advies) Dierenwelzijn en meststoffenwet (signaal toezicht) Ruimtelijk ordening (bestemmingsplannen) Illegale bebouwing/gebruik van opstallen en woningen. Presentatie GLTO (maandag )

11 Controles en herstel termijn Controles zijn in de wet geregeld (WABO) Controle frequentie wordt bepaald door gemeente (conform een werkprogramma) Aan een controle geen/wel tekortkoming(en) vastgesteld Herstel termijn Hercontrole (tekortkoming(en) wel/niet ongedaan gemaakt Voornemen dwangsom. Strafrecht (eigen BOA s) Presentatie GLTO (maandag )

12 Pseudo wetgeving BRL 2342 voor een mestbassin PGS 19 voor een propaanreservoir PGS 30 voor het opslaan van brandbare vloeistoffen in een tank PGS 15 opslag verpakte gevaarlijke stoffen Presentatie GLTO (maandag )

13 Vragen Presentatie GLTO (maandag )

14 Opslag vaste mest

15 Milieuvoorschriften uit het Activiteitenbesluit gelden niet wanneer er minder dan 3 m 3 wordt opgeslagen. Voorkomen dat de opslag geen nadelige gevolgen voor het milieu heeft. Bij een opslag van meer dan 600 m 3 vaste mest is een omgevingsvergunning milieu nodig. Ook de dikke fractie wordt gezien als vaste mest. Het niet naleven van dit voorschrift is een overtreding Cross Compliance. Presentatie GLTO (maandag )

16 Opslag vaste mest Presentatie GLTO (maandag )

17 Het lozen op een vuilwaterriool Het lozen van gier / mestvocht of afvalwater uit een opslag met vaste mest op het vuilwaterriool is verboden. Het is mogelijk maatwerkvoorschriften aan te vragen om, onder bepaalde voorwaarden, toch op het riool te lozen. Het lozen op het perceel (bodem) Opgevangen gier / mestvocht mag gelijkmatig over een perceel worden verspreid (bijv. door het uit te rijden). De uitrijregels van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) voor mest gelden hierbij. Het lozen van afvalwater, afkomstig van de mestopslag, op oppervlaktewater is altijd verboden. Presentatie GLTO (maandag )

18 Beschermen bodem en oppervlaktewater Voor het beschermen van de bodem en oppervlaktewater bij het opslaan van de vaste mest, is ook de lengte van de opslagperiode bepalend. 1. Opslag korter dan 2 weken 2. Opslag langer dan 2 weken en korter dan een half jaar 3. Opslag langer dan een half jaar Presentatie GLTO (maandag )

19 1. Opslag korter dan 2 weken De vaste mest moet minstens 5 meter uit de insteek van het oppervlaktewater liggen. Er zijn geen bodembeschermende maatregelen nodig. De insteek van de sloot wordt actief gecontroleerd door Waterschap Rivierenland Presentatie GLTO (maandag )

20 Presentatie GLTO (maandag )

21 2. Opslag langer dan 2 weken en korter dan een half jaar De vaste mest mag nu zowel op onverhard als op verhard oppervlak worden opgeslagen. In alle gevallen geldt dat de vaste mest afgedekt moet worden om contact met regenwater te voorkomen. Pluimveemest moet worden afgedekt en binnen 2 weken afgevoerd worden. Presentatie GLTO (maandag )

22 2.1 Opslag op verhard terrein (vloeistofkerend) De vrijkomende vloeistoffen (gier / mestvocht) uit de vaste mest moeten worden opgevangen in een mestdichte opvangvoorziening. Presentatie GLTO (maandag )

23 2.2 Opslag op onverhard terrein Onder de vaste mest moet een absorberende laag liggen van minimaal 15 centimeter dik en met een organische stofgehalte van minimaal 25% (bijv. een dikke laag stro). De mest moet worden afgedekt. De onderlaag moet met de vaste mest worden verwijderd. Bij elke nieuwe opslag moet weer een nieuwe absorberende laag worden aangebracht. Op onverhard terrein moet de mestopslag ten minste 5 meter uit de insteek van de sloot liggen. Presentatie GLTO (maandag )

24 Presentatie GLTO (maandag )

25 3. Opslag langer dan een half jaar De vaste mest moet op een vloeistofkerende voorziening worden opgeslagen. De vrijkomende vloeistoffen(gier/ mestvocht) uit de vaste mest moeten worden opgevangen in een mestdichte opvangvoorziening. Voor pluimveemest geldt een afwijkende regeling. Het opslaan vindt plaats boven een vloeistofkerende voorziening in een afgesloten ruimte met voldoende ventilatie. Presentatie GLTO (maandag )

26 Opslaan van drijfmest

27 Opslaan van drijfmest Het gaat hier om het opslaan van drijfmest en digestaat in een mestbassin. Drijfmest of dunne mest zijn verpompbare dierlijke meststoffen. Is het oppervlak van alle mestbassins samen meer dan 750 m 2 of is de inhoud meer dan m 3, dan is hiervoor een omgevingsvergunning milieu nodig. Buiten de inrichting (bouwblok) moet ook voldaan worden aan het geldende bestemmingsplan. Presentatie GLTO (maandag )

28 Soorten opslag van dunne mest Betonen silo Presentatie GLTO (maandag )

29 Soorten opslag van dunne mest Mestzakken Presentatie GLTO (maandag )

30 Soorten opslag van dunne mest foliebassin Presentatie GLTO (maandag )

31 Soorten opslag van dunne mest Winbag Presentatie GLTO (maandag )

32 Visuele inspectie De staat van het mestbassin en de afdekking moet regelmatig visueel worden beoordeeld. Eventuele gebreken moeten direct worden verholpen. Te controleren aspecten zijn: Beschadiging folie Krimp of uitzetting Scheuren Roestvorming De opruimkosten bij een calamiteit kunnen aardig oplopen. Presentatie GLTO (maandag )

33 Vul- en zuigpunt Het vul- en zuigpunt van een mestbassin moet voorzien zijn van een lekbak. De lekbak heeft een inhoud van minimaal 125 liter De lekbak moet geschikt zijn om gemorste of weg spattende mest op te kunnen vangen. Zorg er voor dat de afsluiters geborgd zijn met een deugdelijk slot. Presentatie GLTO (maandag )

34 Vul- en zuigpunt Voorbeeld opvangvoorziening Presentatie GLTO (maandag )

35 Onderhoud omgeving Presentatie GLTO (maandag )

36 Afdekking Alle mestbassins moeten zijn afgedekt. Belangrijk Mestbassins van voor 1 juli 1987 die nog niet zijn afgedekt moeten op 1 januari 2018 zijn afgedekt. Presentatie GLTO (maandag )

37 Spuiwater afkomstig van luchtwassers Spuiwater dat wordt opgeslagen, meestal in IBC containers, moet aan voorschriften voldoen. Wordt gezien als een bodembedreigende vloeistof. Dit houdt in dat de opslag plaatsvindt boven een lekbak of gelijkwaardige voorziening. Bij twijfel vraag bij ons advies. Presentatie GLTO (maandag )

38 Spuiwater afkomstig van luchtwassers Regelmatig stellen we vast dat spuiwater gelijktijdig met dunne mest wordt uitgereden. Het mengen van spuiwater en dunne mest is niet toegestaan. Door het mengen van dunne mest en spuitwater kan blauwzuurgas ontstaan (schadelijk en mogelijk dodelijk voor mens en dier) Ook schade aan het grasland is niet uitgesloten. Toezicht hierop wordt uitgevoerd door het NVWA. Presentatie GLTO (maandag )

39 Keuringen en certificaten De nieuwe mestbassin moeten voldoen aan de BRL Dit moet worden aangetoond met een kwaliteitsverklaring in de vorm van een procescertificaat. Bovengrondse opslagvoorzieningen moeten worden gekeurd als de referentieperiode afloopt. Deze referentieperiode staat op de kwaliteitsverklaring. De keuring wordt uitgevoerd door een erkend bedrijf. Presentatie GLTO (maandag )

40 Keuringen en certificaten Als er geen kwaliteitsverklaring is, dan moeten het mestbassin en de afdekking worden gekeurd na de hieronder genoemde termijn (gerekend van het moment van aanleg van het mestbassin): 20 jaar voor een houten, betonnen of gemetseld mestbassin en betonnen afdekking; 10 jaar voor een metalen mestbassin en afdekking; 5 jaar voor een mestzak of een foliebassin; 5 jaar voor de taludbescherming van een foliebassin; 10 jaar voor overige typen mestbassins en afdekkingen. Presentatie GLTO (maandag )

41 Opslag dunne mest in oude mestbassins Regelmatig constateren we dat oude mestsilo gebruikt worden voor het opslaan van dunne mest door agrariërs die een capaciteitsprobleem hebben. Zorg er voor dat mestbassin, foliebassins en mestzakken op tijd door een erkend bedrijf geïnspecteerd/gecontroleerd zijn. Het opslaan van dunne mest in een winbag zien wij niet als permanente opslag. Presentatie GLTO (maandag )

42 De gevaren van dunne mest Animatie dodelijk ongeval mestsilo te Makkinga Video Presentatie GLTO (maandag )

43 Cross compliance Onze toezichthouders hebben de plicht om overtredingen door te geven aan de EU. Dit kan inhouden dat u door de RVO (voorheen Dienst Regelingen) gekort gaat worden op uw Europese steun. RVO legt korting op. Houd rekening met: * Omstandigheden die van invloed kunnen zijn * Herhaling van hetzelfde feit * Opzet Presentatie GLTO (maandag )

44 vragen Presentatie GLTO (maandag )

45 ONGEWONE VOORVALLEN

46 Art Wet milieubeheer 1. Degene die een inrichting drijft, waarin zich een voorval, als bedoeld in artikel 17.1, voordoet of heeft voorgedaan, meldt dat voorval zo spoedig mogelijk aan het bestuursorgaan dat bevoegd is een vergunning krachtens artikel 8.1 voor een inrichting te verlenen, dan wel ingevolge artikel 8.41, tweede lid, onder a, het orgaan is waaraan de melding wordt gericht dan wel, in andere gevallen, aan burgemeester en wethouders. Presentatie GLTO (maandag )

47 Een gescheurde mestzak Presentatie GLTO (maandag )

48 Presentatie GLTO (maandag )

49 Gevolgen van een gescheurde mestzak Verontreinig van de bodem Verontreinig van het oppervlaktewater Eventueel verontreiniging naar de riolering Presentatie GLTO (maandag )

50 Lekkende dieselolietank van een voertuig Presentatie GLTO (maandag )

51 Lekkende dieselolietank Verontreinig van de bodem Verontreinig van het oppervlaktewater Eventueel verontreiniging van de riolering Presentatie GLTO (maandag )

52 Ingestortte schuur (asbest) Presentatie GLTO (maandag )

53 Verzekering Keuring van installaties niet alleen vanuit wettelijke verplichtingen (milieu) noodzakelijk. Ook de verzekering gaat eisen stellen. Indien keuring niet heeft plaatsgevonden gaat de verzekering vaak niet vergoeden na een calamiteit. Presentatie GLTO (maandag )

54 VERBRANDEN AFVALSTOFFEN Presentatie GLTO (maandag )

55 Presentatie GLTO (maandag )

56 Besluit emissiearme huisvesting

57 Nieuwe wetgeving per 1 aug 2015 Het Besluit emissiearme huisvesting geeft maximale emissiewaarden voor ammoniak en fijn stof. Het geldt sinds 1 augustus 2015 en vervangt het eerdere Besluit huisvesting. Het Besluit emissiearme huisvesting bepaalt dat dierenverblijven emissiearm moeten zijn, als er emissiearme huisvestingssystemen beschikbaar zijn. Het besluit bevat maximale emissiewaarden: alleen huisvestingssystemen met een emissiefactor die lager is dan of gelijk is aan de maximale emissiewaarde, zijn toegestaan Presentatie GLTO (maandag )

58 Nieuwe wetgeving per 1 aug 2015 De maximale emissiewaarden (ammoniak/fijn stof) gelden voor melkvee, vleeskalveren, varkens, kippen, vleeskalkoenen en vleeseenden. Het is direct werkend: de regels gelden voor de veehouderijen automatisch (van rechtswege) naast de voorschriften van het Activiteitenbesluit of de omgevingsvergunning milieu. Presentatie GLTO (maandag )

59 Maximale emissiewaarde ammoniak Bijlage 1 van het besluit geeft drie maximale emissiewaarden voor ammoniak: kolom A, B en C. Grof gezegd geldt: kolom A voor huisvestingssystemen in bestaande stallen (van vóór 1 augustus 2015, de datum van inwerkingtreding van het Besluit emissiearme huisvesting) kolom B bij stallen die nu worden opgericht Kolom C op of na 1 januari 2018 kolom C vanaf 1 januari 2020 voor IPPC-bedrijven. (varkens en pluimvee) Presentatie GLTO (maandag )

60 Maximale emissiewaarde ammoniak Welke waarde geldt, hangt af van de datum van oprichting De datum van oprichting van het dierenverblijf bepaalt welke maximale emissiewaarde geldt (kolom A, B of C). Vervanging en uitbreiding valt ook onder het begrip oprichting. De maximale emissiewaarde geldt voor het huisvestingssysteem in dat dierenverblijf. Voor sommige biologisch gehouden dieren en scharreldieren en voor kleine aantallen dieren geldt het Besluit niet. Bedrijf moet SKAL gecertificeerd zijn. Presentatie GLTO (maandag )

61 Rav codes Regeling ammoniak en veehouderij Presentatie GLTO (maandag )

62 BWL V4 Presentatie GLTO (maandag )

63 mestschuif Presentatie GLTO (maandag )

64 BWL V4 Presentatie GLTO (maandag )

65 Mestrobot Presentatie GLTO (maandag )

66 BWL V4 Presentatie GLTO (maandag )

67 Wet natuurbescherming De Wet natuurbescherming beschermt Nederlandse natuurgebieden en planten- en diersoorten. De wet geldt sinds 1 januari 2017 en vervangt 3 wetten: de Natuurbeschermingswet 1998 de Flora- en faunawet de Boswet. Presentatie GLTO (maandag )

68 U krijgt te maken met de Wet Natuurbescherming (Wnb) als u activiteiten onderneemt of gaat ondernemen, die negatieve gevolgen kunnen hebben voor de aangewezen soorten en habitattypen (de instandhoudingsdoelen) in een Natura gebied, Of een beschermde Natuurmonumenten en Wetlands. Presentatie GLTO (maandag )

69 Natuurbeschermingswet 1998 (oud) De meest agrariërs hebben naast een melding vergunning ook een Natuurbeschermingswetvergunning Bevoegd gezag provincie (vergunningverlening en toezicht) Wordt getoetst aan de depositie (NH3) op Natura 2000 gebieden U kunt 3 situaties tegen komen: Niets te doen Melding Vergunning Presentatie GLTO (maandag )

70 Natuurbeschermingswet 1998 (oud) Wie nog niets geregeld heeft, advies om hier aandacht aan te besteden met een agrarisch adviseur. Presentatie GLTO (maandag )

71 VRAGEN Presentatie GLTO (maandag )

72 ERFAFSPOELING

73 Erfafspoeling Geen eisen opslag minder dan 3 m 3 Voor het opslaan van kuilvoer geldt tot 2027 één uitzondering. Een opslag die al op 1 januari 2013 aanwezig was, moet op 1 januari 2027 aan de eisen voor bodembescherming voldoen. Presentatie GLTO (maandag )

74 Lozen (maatwerk) Lozen op een vuilwaterriool Het lozen van perssappen en percolaatwater uit een opslag met kuilvoer is verboden. Het verbod kan met maatwerkvoorschriften worden opgeheven. Presentatie GLTO (maandag )

75 Lozen op de bodem Lozen op het perceel (bodem) De opgevangen perssappen en percolaatwater mogen gelijkmatig over een perceel worden verspreid (bijv. door het uit te rijden). De bodem mag niet bevroren / verhard zijn. Presentatie GLTO (maandag )

76 Droge stof gehalte Kuilvoer met droge stofgehalte van 40% of hoger Een opslag hoeft alleen afgedekt te worden. Er is geen opvangvoorziening of bodembescherming nodig. Presentatie GLTO (maandag )

77 Opslag op verhard terrein Opslag op verhard terrein (vloeistofkerend) De vrijkomende vloeistoffen (perssappen en percolaatwater) uit het kuilvoer moeten worden opgevangen in een mestdichte opvangvoorziening. Presentatie GLTO (maandag )

78 Opslag op onverhard terrein Onder het kuilvoer moet een absorberende laag liggen van minimaal 15 centimeter dik en met een organisch stofgehalte van minimaal 25% (bijv. een dikke laag stro). De onderlaag moet met het kuilvoer worden verwijderd. Bij elke nieuwe opslag moet weer een nieuwe absorberende laag worden aangebracht. Op onverhard terrein moet de opslag tenminste 5 meter vanaf de insteek van de sloot liggen. Presentatie GLTO (maandag )

79 Bijvoer producten Bierborstel Groente pulp Uien (pulp) Doorgedraaide groente/aardappels Presentatie GLTO (maandag )

80 Koepad Behandeld bij vaste mest Presentatie GLTO (maandag )

81 ERFAFSPOELING Presentatie GLTO (maandag )

82 Geloosd op?? Presentatie GLTO (maandag )

83 Wikkelpakken Presentatie GLTO (maandag )

84 Lekkende sleufsilo Presentatie GLTO (maandag )

85 Hoe het niet hoort Presentatie GLTO (maandag )

86 Verkeerd aangelegd Presentatie GLTO (maandag )

87 Lozen op het oppervlakte water. Presentatie GLTO (maandag )

88 Vragen Presentatie GLTO (maandag )

89 Bodemonderzoeken bovengrondse dieselolietanks en mobiele tanks

90 Oude en nieuwe situatie bij bovengrondse dieselolietanks Presentatie GLTO (maandag )

91 Bovengrondse dieselolietanks De meeste tanks zijn op erkende wijze gesaneerd Saneringscertificaten zijn aanwezig (eigenaar en ODR) Van de meeste nieuwe tanks is een installatiecertificaat aanwezig Presentatie GLTO (maandag )

92 Presentatie GLTO (maandag )

93 Presentatie GLTO (maandag )

94 Artikel 2.11 lid 3 AB Indien in de inrichting een bodembedreigende activiteit is verricht wordt uiterlijk binnen zes maanden na beëindiging van de inrichting een eindsituatie onderzoek uitgevoerd. Presentatie GLTO (maandag )

95 Wijzigingsblad BRL K902/04 Op grond van het wijzigingsblad BRL K902/04 d.d. 17 september 2012 is een bodemonderzoek niet noodzakelijk bij het saneren van een bovengrondse tank. Het bevoegd gezag kan dit echter wel eisen. Presentatie GLTO (maandag )

96 Bedrijfsbeëindiging/overname Bij een bedrijfsbeëindiging moet er altijd een eindonderzoek plaatsvinden als er bodembedreigende activiteiten hebben plaatsgevonden. Presentatie GLTO (maandag )

97 VRAGEN Presentatie GLTO (maandag )

98 Asbest, slopen en veiligheid Bouwbesluit 2012 en Asbestverwijderingsbesluit 2005

99 Soorten asbest 6 soorten asbest in twee hoofdgroepen Presentatie GLTO (maandag )

100 Wet- en regelgeving Woningwet BZK - Bouwbesluit2012 Wet milieubeheer IenM - Asbestverwijderingsbesluit - Besluit mobiel breken bouw- en sloopafval - Productenbesluit asbest ILenT/ISZW Arbeidsomstandighedenwet SZW - Arbeidsomstandighedenbesluit - Arbeidsomstandighedenregeling - Bijlage 13a, b, c en d Certificatieschema asbest Wet op de economische delicten VenJ Presentatie GLTO (maandag )

101 Waarom wet- en regelgeving Als gevolg van blootstelling aan asbest, kunnen verschillende asbestziekten ontstaan. Op termijn kan blootstelling longkanker, mesothelioom (longvlieskanker of buikvlieskanker) of asbestose (stoflongen) veroorzaken. Elk jaar overlijden ongeveer 1000 mensen aan de gevolgen van asbest (gezondheidsraad). De overheid wil in 2040 geen nieuwe asbestslachtoffers meer. Vanuit deze gedachten komt ook het asbestdakenverbod. Presentatie GLTO (maandag )

102 Afval en asbest Afval alle stoffen, preparaten of voorwerpen waarvan de houder zich ontdoet, voornemens is zich te ontdoen of zich moet ontdoen Asbest mag oa op grond van het productenbesluit niet meer gebruikt of hergebruikt worden en is dus een afvalstof In de Eural (europese Afvalstoffenlijst) is vastgelegd dat asbest een gevaarlijke afvalstof is Asbest is dus een gevaarlijke afvalstof Presentatie GLTO (maandag )

103 Wet op de economische delicten Bestuursrechtelijke handhaving ziet toe op overtredingen te beëindigen, erger te voorkomen en overtredingen te herstellen Overtredingen op sloop en asbestregels zijn meestal niet meer te herstellen. Ook worden met de overtredingen vaak financiële voordelen behaald. Daarom zijn alle overtredingen op artikelen in de Woningwet, Wet milieubeheer en in de onderliggende besluiten mbt asbest op grond van de Wet op de economische delicten strafbaar gesteld. Presentatie GLTO (maandag )

104 Presentatie GLTO (maandag )

105 Presentatie GLTO (maandag )

106 Asbest Artikel 4 Productenbesluit asbest Het is verboden asbest of asbesthoudende producten te vervaardigen, in Nederland in te voeren, voorhanden te hebben, aan een ander ter beschikking te stellen, toe te passen of te bewerken. Presentatie GLTO (maandag )

107 Asbest Asbest moet voor 1 januari 2024 van de daken zijn gesaneerd. Nu zijn er nog subsidie mogelijkheden bij de gemeente, de provincie en het Rijk en de VAMIL regeling in combinatie met energie besparende maatregelen. Ons advies wacht niet af. Presentatie GLTO (maandag )

108 Asbest Asbest mag alleen door een gespecialiseerd bedrijf gesaneerd. Kleine hoeveelheid mag zelf, mits verpakt, afgevoerd naar de milieustraat. Geldt alleen voor particulieren. Het begraven van asbest is niet toegestaan. Presentatie GLTO (maandag )

109 De gevaren van asbest Video Presentatie GLTO (maandag )

110 Vragen Presentatie GLTO (maandag )

Programma. Activiteitenbesluit. Introductie Activiteitenbesluit (landbouw) Inhoud. Landbouwbedrijven in het Activiteitenbesluit

Programma. Activiteitenbesluit. Introductie Activiteitenbesluit (landbouw) Inhoud. Landbouwbedrijven in het Activiteitenbesluit 14 maart 2013 Programma Activiteitenbesluit Agrarische activiteiten 10.00 Activiteitenbesluit agrarische activiteiten 11.30 Pauze 11.45 Agrarische lozingen 12.45 Lunch 13.15 Glastuinbouw 14.15 Pauze 14.30

Nadere informatie

Inhoud. Activiteitenbesluit agrarische activiteiten. Landbouwinrichtingen type B. Introductie Activiteitenbesluit (landbouw)

Inhoud. Activiteitenbesluit agrarische activiteiten. Landbouwinrichtingen type B. Introductie Activiteitenbesluit (landbouw) Inhoud Activiteitenbesluit agrarische activiteiten RWS Leefomgeving Kenniscentrum InfoMil Frences van de Ven Introductie Landbouwinrichtingen type B en C Veehouderijen: OBM, melding, ammoniak & geur Agrarische

Nadere informatie

Programma. Activiteitenbesluit agrarische activiteiten RWS Leefomgeving Kenniscentrum InfoMil Waldo Kaiser. Inhoud

Programma. Activiteitenbesluit agrarische activiteiten RWS Leefomgeving Kenniscentrum InfoMil Waldo Kaiser. Inhoud Programma Activiteitenbesluit agrarische activiteiten RWS Leefomgeving Kenniscentrum InfoMil Waldo Kaiser 10.00 Intro & Activiteitenbesluit agrarische activiteiten I 11.15 Pauze 11.30 Agrarische lozingen

Nadere informatie

Bodembescherming. en de NRB in het Bal. Bodembescherming. verandert, het bodembeschermingsniveau blijft gelijkwaardig

Bodembescherming. en de NRB in het Bal. Bodembescherming. verandert, het bodembeschermingsniveau blijft gelijkwaardig Bodembescherming en de NRB in het Bal Bodembescherming verandert, het bodembeschermingsniveau blijft gelijkwaardig Kees Jonker Rijkswaterstaat WVL afd. Bodem en Ondergrond/Bodem+ 25 juni 2019 1 Wat verandert

Nadere informatie

Antwoorden oefeningen agrarische lozingen

Antwoorden oefeningen agrarische lozingen Antwoorden oefeningen agrarische lozingen 1. Noem de activiteit in het Activiteitenbesluit (de paragraaftitel) waaronder deze lozing is opgenomen. 2. Geef per lozing aan of de genoemde lozingsroute is

Nadere informatie

Overzicht maatregelen bij AIM-sessie As8o91oea60

Overzicht maatregelen bij AIM-sessie As8o91oea60 Overzicht maatregelen bij AIM-sessie As8o91oea60 02-02-2016 15:13 Nr. Maatregel Activiteit Frequentie Thema Activiteitenbesluit Activiteitenregeling m27 Hergebruik het afvalwater dat in contact is geweest

Nadere informatie

De volgende stukken uit het Activiteitenbesluit heeft u nodig om de juiste lozingenroutes te kunenn bepalen:

De volgende stukken uit het Activiteitenbesluit heeft u nodig om de juiste lozingenroutes te kunenn bepalen: Bijlage bij oefeningen agrarische lozingen. De volgende stukken uit het Activiteitenbesluit heeft u nodig om de juiste lozingenroutes te kunenn bepalen: Riolering: Lozen in vuilwaterriool: toegestaan,

Nadere informatie

Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie A42v0btrj0j

Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie A42v0btrj0j Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie A42v0btrj0j Dit pdf bestand kunt u gebruiken als checklist bij de controle of een maatregel is uitgevoerd. In dit bestand staan per relevante activiteit uit

Nadere informatie

AIM Milieuregels uit het Activiteitenbesluit 22 5 2013

AIM Milieuregels uit het Activiteitenbesluit 22 5 2013 AIM Milieuregels uit het Activiteitenbesluit Milieuregels U hebt op 22 5 2013 de vragenboom van de Activiteitenbesluit Internet Module (http://aim.vrom.nl) doorlopen. Dit document bevat de milieuregels

Nadere informatie

odijmond REGIO WATERLAND

odijmond REGIO WATERLAND Gemeente Waterland - k MRĨ 2015 INGEKOMEN Gemeente Waterland O 4 MRT 2015 GESCAND odijmond REGIO WATERLAND Gemeentewerf Monnickendam De heer J.A.J. Borst Postbus 1000 1140 BA MONNICKENDAM VERZONDEN -3

Nadere informatie

tômgevingsd/msŕ jc Midden- ca Wts-t-Brabaat

tômgevingsd/msŕ jc Midden- ca Wts-t-Brabaat tômgevingsd/msŕ jc Midden- ca Wts-t-Brabaat Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant c2ļ2223073472392 Van Gansewinkel Milieutechniek BV, Middenweg 15 te Moerdijk. t9mgevingsdí'm.sŕÿ Midden-

Nadere informatie

MAATWERKBESLUIT *D * D

MAATWERKBESLUIT *D * D *D170309949* D170309949 MAATWERKBESLUIT Aanvrager : Opfokbedrijf Groesbeek Datum besluit : 18 juli 2017 Onderwerp : Maatwerkvoorschriften opslag pluimveemest Gemeente / locatie : Gemeente Berg en Dal/

Nadere informatie

Aan Burgemeester en Wethouders van de gemeente: Naam drijver van de inrichting Adres en telefoonnummer Postcode en plaats

Aan Burgemeester en Wethouders van de gemeente: Naam drijver van de inrichting Adres en telefoonnummer Postcode en plaats RM16 - Meldingsformulier InfoMil Besluit mestbassins milieubeheer Vooraf Dit formulier is bedoeld voor degene die van plan is een bedrijf op te richten, uit te breiden of te wijzigen, dan wel de werking

Nadere informatie

in in ii mi ii mm ii ii

in in ii mi ii mm ii ii Hartveroverende Heerlyckheit in in ii mi ii mm ii ii 16int00435 Zaaknummer: gemeente Hilvarenbeek mm. VERZONDEN 2 2FEB 2Bl B OMGEVINGSVERGUNNING 20140122 Besluit Burgemeester en wethouders van Hilvarenbeek,

Nadere informatie

Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Aut3e4ci92n

Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Aut3e4ci92n Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Aut3e4ci92n Dit pdf bestand kunt u gebruiken als checklist bij de controle of een maatregel is uitgevoerd. In dit bestand staan per relevante activiteit uit

Nadere informatie

Beoordeling omgevingsvergunning beperkte milieutoets

Beoordeling omgevingsvergunning beperkte milieutoets Beoordeling omgevingsvergunning beperkte milieutoets 1. Procedurele overwegingen 1.1. Gegevens aanvrager Wij hebben op 3 december 015 een aanvraag ontvangen voor een omgevingsvergunning als bedoeld in

Nadere informatie

Vloer niet gekeurd Matig Dwangsom p.w. max. 10 x. Licht Zelf laten verwijderen + Dwangsom Ernstig PV+

Vloer niet gekeurd Matig Dwangsom p.w. max. 10 x. Licht Zelf laten verwijderen + Dwangsom Ernstig PV+ Bijlage 1 Leidraad toepassing handhavinginstrument 'last onder ' BODEM Keuring tank niet (op tijd) uitgevoerd Geen vloeistofdichte vloer of (lek)bak aanwezig Vloer of (lek)bak niet bestand tegen chemische

Nadere informatie

Bio-energie en een milieuvergunning?

Bio-energie en een milieuvergunning? Bio-energie en een milieuvergunning? Henkjan Schutte Senior medewerker milieu / specialist afvalstoffen hj.schutte@overijssel.nl Inhoud presentatie WM / Wabo Bevoegde gezag Route tot vergunning MER Milieuvergunning

Nadere informatie

Pagina 1 van 49 Registratienummer: Z / D

Pagina 1 van 49 Registratienummer: Z / D Postbus 8035 5601 KA Eindhoven T: 088-369 03 69 I: www.odzob.nl Ontwerpbeschikking van Burgemeester en wethouders van Heeze-Leende op de op 11 juli 2016 bij hen ingekomen aanvraag van J.P. Hendriks te

Nadere informatie

Toezicht op Asbest. Regelgeving

Toezicht op Asbest. Regelgeving Toezicht op Asbest Regelgeving Belangrijkste regelgeving Asbestverwijderingsbesluit Productenbesluit Asbest Besluit asbestwegen Bouwbesluit Activiteitenbesluit Arbeidsomstandighedenbesluit Subregelgeving

Nadere informatie

Afvalstoffenverordening 2017 gemeente Aalten

Afvalstoffenverordening 2017 gemeente Aalten Afvalstoffenverordening 2017 gemeente Aalten Inhoudsopgave 1 ALGEMEEN...3 Artikel 1. Begripsomschrijvingen... 3 Artikel 2. Doelstelling... 3 2 HUISHOUDELIJKE AFVALSTOFFEN...3 Artikel 3. Aanwijzing inzameldienst...

Nadere informatie

AIM Milieuregels uit het Activiteitenbesluit 18 3 2015

AIM Milieuregels uit het Activiteitenbesluit 18 3 2015 AIM Milieuregels uit het Activiteitenbesluit Milieuregels U hebt op 18 3 2015 de vragenboom van de Activiteitenbesluit Internet Module (http://aim.vrom.nl) doorlopen. Dit document bevat de milieuregels

Nadere informatie

Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Au1fl0pooft

Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Au1fl0pooft Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Au1fl0pooft Dit pdf bestand kunt u gebruiken als checklist bij de controle of een maatregel is uitgevoerd. In dit bestand staan per relevante activiteit uit

Nadere informatie

Workshop bodem. Barimfinale 12 juni 2008 door Mark Diependaal. Mlieudienst IJmond. Programma

Workshop bodem. Barimfinale 12 juni 2008 door Mark Diependaal. Mlieudienst IJmond. Programma Workshop bodem Barimfinale 12 juni 2008 door Mark Diependaal Mlieudienst IJmond 1 Programma Korte herhaling Bodemonderzoek, hoe en wat Uitwerking NRB in Activiteitenbesluit Normdocumenten en Kwalibo Casus

Nadere informatie

Bijlage 3b Aanwijzing van categorieën van gevallen, beperkingen en

Bijlage 3b Aanwijzing van categorieën van gevallen, beperkingen en Bijlage 3b Aanwijzing van categorieën van gevallen, beperkingen en voorschriften, afwijkingen en nadere eisen Nr. Activiteiten in waterwingebieden en grondwaterbeschermingsgebieden 1. zorgplicht 1. dat

Nadere informatie

Agrarische inrichtingen en het Activiteitenbesluit. Paul Bodden Hekkelman Advocaten

Agrarische inrichtingen en het Activiteitenbesluit. Paul Bodden Hekkelman Advocaten Agrarische inrichtingen en het Activiteitenbesluit Paul Bodden Hekkelman Advocaten VMR Praktijkdag 27 november 2013 Afbakening Agrarische inrichtingen: Glastuinbouwbedrijven Open teelt (bijv. akkerbouw

Nadere informatie

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Ontwerpbeschikking Omgevingsvergunning Aanvrager : IJsbeer Energie Steenwijk B.V. Aangevraagde activiteiten : Gedeeltelijke intrekking omgevingsvergunning voor wat

Nadere informatie

Les 12 De regelscontroleren

Les 12 De regelscontroleren Les 12 De regelscontroleren Waar waren we ook alweer? Bestuursrecht Handhaving Hoe kun je handhaven: maw welke wetten en regels gelden er voor een bedrijf? Algemeen hoe zat het ook alweer? Structuur /

Nadere informatie

Schakel Activiteitenbesluit in beweging

Schakel Activiteitenbesluit in beweging Schakel Activiteitenbesluit in beweging Oefeningen agrarische lozingen. 1. Noem de activiteit in het Activiteitenbesluit (de paragraaftitel) waaronder deze lozing is opgenomen. 2. Geef per lozing aan of

Nadere informatie

Pagina 1 van 50 Registratienummer: Z / D

Pagina 1 van 50 Registratienummer: Z / D Postbus 8035 5601 KA Eindhoven T: 088-369 03 69 I: www.odzob.nl Ontwerpbeschikking van Burgemeester en wethouders van Heeze-Leende op de op 11 augustus 2016 bij hen ingekomen aanvraag van Melkveebedrijf

Nadere informatie

Opslagtanks en NRB in de Omgevingswet

Opslagtanks en NRB in de Omgevingswet Opslagtanks en NRB in de Omgevingswet Kees Jonker RWS WVL/ Bodem en Ondergrond (Bodem+) Inhoud presentatie Omgevingswet Opbouw van het Bal Waar staan de inhoudelijke voorschriften voor opslagtanks wat

Nadere informatie

Bodem+, Kennis van bodemzaken

Bodem+, Kennis van bodemzaken Bodem+, Kennis van bodemzaken Bodem+, Kennis van bodemzaken Handhaving Activiteitenbesluit Fred Mudde Robert Luinge Inhoud presentatie - Beleidsachtergronden Activiteitenbesluit - Uitvoeren toezicht op:

Nadere informatie

Melding Activiteitenbesluit milieubeheer

Melding Activiteitenbesluit milieubeheer Melding Activiteitenbesluit milieubeheer Aanvrager: VOF Looman Hebbink Hogeveldweg 6 & 6a 7021 MS ZELHEM INHOUDSOPGAVE Uitwerking van de melding Activiteitenbesluit milieubeheer, voor de veehouderij van

Nadere informatie

PAS en Besluit huisvesting. LTO bijeenkomst Oost Achterhoek 23 november 2015

PAS en Besluit huisvesting. LTO bijeenkomst Oost Achterhoek 23 november 2015 PAS en Besluit huisvesting LTO bijeenkomst Oost Achterhoek 23 november 2015 Wat doet Rombou? Onderwerpen o PAS o Besluit huisvesting/nieuwe RAV o Gedoogbeleid actieplan ammoniak o Voorbeeld o Vragen Natuurbeschermingswet

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. voor de activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V.

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. voor de activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Omgevingsvergunning voor de activiteit milieuneutraal veranderen Rockwool B.V. te Roermond Zaaknummer: 2015-1985 Kenmerk: 2016/48004 d.d. 23 juni 2016 Verzonden:

Nadere informatie

CONTROLEFORMULIER. Boswet. Flora en faunawet. Luchtvaartwet. Natuurbeschermingswet Agrarisch (tevens Cross Compliance)

CONTROLEFORMULIER. Boswet. Flora en faunawet. Luchtvaartwet. Natuurbeschermingswet Agrarisch (tevens Cross Compliance) CONTROLEFORMULIER Boswet Flora en faunawet Luchtvaartwet Natuurbeschermingswet Agrarisch (tevens Cross Compliance) Natuurbeschermingswet Ecologisch Omgevingsverordening Gelderland onderdeel Grondwaterbescherming

Nadere informatie

Agrarische inrichtingen en het Activiteitenbesluit. Paul Bodden Hekkelman Advocaten N.V.

Agrarische inrichtingen en het Activiteitenbesluit. Paul Bodden Hekkelman Advocaten N.V. Agrarische inrichtingen en het Activiteitenbesluit Paul Bodden Hekkelman Advocaten N.V. VMR Praktijkdag 26 november 2015 Afbakening Agrarische inrichtingen: Glastuinbouwbedrijven Open teelt (bijv. akkerbouw

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst in mandaat Namens burgemeester en wethouders genomen besluiten in week 8 t/m 14 februari 2017

Openbare besluitenlijst in mandaat Namens burgemeester en wethouders genomen besluiten in week 8 t/m 14 februari 2017 Openbare besluitenlijst in mandaat Namens burgemeester en wethouders genomen besluiten in week 8 t/m 14 februari 2017 Datum aanmaak: 14 februari 2017 2017004115 Vergunning op grond van artikel 3, Drank-

Nadere informatie

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Ontwerpbeschikking Omgevingsvergunning Aanvrager : Van Gansewinkel Nederland B.V. Aangevraagde activiteiten : Ambtshalve wijziging in verband met IPPC toets Locatie

Nadere informatie

Eenheid Klant - Bouwen, Wonen & Ondernemen. Vormvrije Mer beoordeling

Eenheid Klant - Bouwen, Wonen & Ondernemen. Vormvrije Mer beoordeling Eenheid Klant - Bouwen, Wonen & Ondernemen Datum : 17 september 2013 Onderwerp : Vormvrije Mer beoordeling Opsteller : Arie Johannes Vormvrije Mer beoordeling Inleiding Op 2 september 2013 is een aanvraag

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Directie Ecologie Ons kenmerk C2053759/2912290 op de op 3 november 2011 bij hen ingekomen aanvraag van Den Ouden Regionaal Overslag Centrum BV, om

Nadere informatie

10 april Nota van zienswijzen. ontwerp bestemmingsplan Orvelterveld 2A en 3 te Orvelte

10 april Nota van zienswijzen. ontwerp bestemmingsplan Orvelterveld 2A en 3 te Orvelte 10 april 2017 Nota van zienswijzen ontwerp bestemmingsplan Orvelterveld 2A en 3 te Orvelte Nota van zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Orvelterveld 2A en 3 te Orvelte 1 Aanleiding Het ontwerpbestemmingsplan

Nadere informatie

Milieuneutrale wijziging van de (werking van de) inrichting (Wabo art 2.1 lid 1 onder e en art 3.10 lid 3)

Milieuneutrale wijziging van de (werking van de) inrichting (Wabo art 2.1 lid 1 onder e en art 3.10 lid 3) Milieuneutrale wijziging van de (werking van de) inrichting (Wabo art 2.1 lid 1 onder e en art 3.10 lid 3) 1 Veranderingen Beschrijf de voorgenomen veranderingen van de inrichting. 1. De volgende afvalwaterstromen

Nadere informatie

Aanvullende gegevens WABO Voor de activiteit milieu

Aanvullende gegevens WABO Voor de activiteit milieu Aanvullende gegevens WABO Voor de activiteit milieu Gegevens aanvrager Naam aanvrager (rechtspersoon) Adres Postcode en woonplaats H.F.C. Kuijpers Vinkenweg 8 Gegevens locatie Naam inrichting gegevens

Nadere informatie

Overzicht maatregelen bij AIM-sessie Atbkd25i9m7

Overzicht maatregelen bij AIM-sessie Atbkd25i9m7 Overzicht maatregelen bij AIM-sessie Atbkd25i9m7 08-06-2016 14:42 Nr. Maatregel Activiteit Frequentie Thema Activiteitenbesluit Activiteitenregeling m31 Laden en lossen schepen: Houd bij het laden en lossen

Nadere informatie

TOEZICHTPLAN <naam bedrijf> <tijdvak>

TOEZICHTPLAN <naam bedrijf> <tijdvak> TOEZICHTPLAN Afdeling Toezicht en Handhaving Team Specialismen Laatst geactualiseerd op Toezichthouder (opsteller) Tweede toezichthouder Vergunningverlener Printdatum 6 september

Nadere informatie

Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Ax6a6bdmneg

Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Ax6a6bdmneg Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Ax6a6bdmneg Dit pdf bestand kunt u gebruiken als checklist bij de controle of een maatregel is uitgevoerd. In dit bestand staan per relevante activiteit uit

Nadere informatie

Verklaring van geen bedenkingen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Omgevingsdienst Brabant Noord

Verklaring van geen bedenkingen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Omgevingsdienst Brabant Noord Verklaring van geen bedenkingen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Omgevingsdienst Brabant Noord Op het op 28 januari 2016 door ons ontvangen verzoek om een verklaring van geen bedenkingen in het

Nadere informatie

Kadastrale ligging: Mestbassins: Gem. Coevorden, Dalen Sectie H nr. 485

Kadastrale ligging: Mestbassins: Gem. Coevorden, Dalen Sectie H nr. 485 Bijlage 1: Overwegingen m.b.t. art. 2.1 lid 1 onder e Wabo (milieu) Bijlage behorende bij de omgevingsvergunning: Nummer: 20110227/129546 Bedrijfsgegevens Naam: Mts IJken Adres: Middendorp 17 Plaats: Wachtum

Nadere informatie

Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Aw4k7idfksg

Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Aw4k7idfksg Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Aw4k7idfksg Dit pdf bestand kunt u gebruiken als checklist bij de controle of een maatregel is uitgevoerd. In dit bestand staan per relevante activiteit uit

Nadere informatie

Maatregelen matrix. Impressie gebied / bedrijven

Maatregelen matrix. Impressie gebied / bedrijven Maatregelen matrix Een groot deel van de veehouders in Midden Delfland is door Broos Water bezocht voor een erfscan. Op basis van deze erfscan heeft iedere veehouder een informatierapport ontvangen. Een

Nadere informatie

Melding Activiteitenbesluit milieubeheer

Melding Activiteitenbesluit milieubeheer Melding Activiteitenbesluit milieubeheer Aanvrager: Dhr. W.A. Maalderink Akkermansstraat 11 7021 LW ZELHEM INHOUDSOPGAVE Uitwerking melding op grond van het Activiteitenbesluit milieubeheer voor het bedrijf

Nadere informatie

Reparatiebesluit Agrarische wijzigingen. Edwin Cornelissen Marco Busscher

Reparatiebesluit Agrarische wijzigingen. Edwin Cornelissen Marco Busscher Reparatiebesluit Agrarische wijzigingen Edwin Cornelissen Marco Busscher Inhoud presentatie Ervaringen met en vragen over Activiteitenbesluit Agrarisch Achtergrond wijzigingen Belangrijkste wijzigingen

Nadere informatie

gezien het verslag van de inspraakprocedure; besluit vast te stellen de volgende verordening: Afvalstoffenverordening Krimpen aan den IJssel.

gezien het verslag van de inspraakprocedure; besluit vast te stellen de volgende verordening: Afvalstoffenverordening Krimpen aan den IJssel. Afvalstoffenverordening Krimpen aan den IJssel De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 9 juni 2016; gelet op de artikelen 10.23, 10.24, tweede

Nadere informatie

Omgevingsvergunning OV 20140031

Omgevingsvergunning OV 20140031 Omgevingsvergunning OV 20140031 Aanvraag Op 28 februari 2014 is een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het veranderen van een paardenhouderij (inclusief camping) op het adres Grasdijk

Nadere informatie

1. In te trekken de Afvalstoffenverordening 2016 Dronten 2. Vast te stellen de volgende verordening: Afvalstoffenverordening 2019 Dronten

1. In te trekken de Afvalstoffenverordening 2016 Dronten 2. Vast te stellen de volgende verordening: Afvalstoffenverordening 2019 Dronten Afvalstoffenverordening 2019 De raad van de gemeente Dronten, gelezen het voorstel van het college van 30 oktober, no B18.002803.; gelet op de artikelen 10.23, 10.24, tweede lid, 10.25 en 10.26 van de

Nadere informatie

Omgevingsdienst Regio Nijmegen OMGEVINGSVERGUNNING. Aanvrager

Omgevingsdienst Regio Nijmegen OMGEVINGSVERGUNNING. Aanvrager Omgevingsdienst Regio Nijmegen D162563617 D162563617 OMGEVINGSVERGUNNING Aanvrager Mts. Dekkers Degen Datum besluit 21 december 2016 Onderwerp Intrekking vergunning van 15 april 2008 Gemeente / locatie

Nadere informatie

Vergunning Wet milieubeheer

Vergunning Wet milieubeheer Vergunning Wet milieubeheer Op 5 december 2003 hebben wij, burgemeester en wethouders van Ede, het verzoek ontvangen van J. van Ginkel, Driestweg 3 te Bennekom om een vergunning Wet milieubeheer voor het

Nadere informatie

Pagina 1 van 51 Registratienummer: Z / D

Pagina 1 van 51 Registratienummer: Z / D Postbus 8035 5601 KA Eindhoven T: 088-369 03 69 I: www.odzob.nl Beschikking van Burgemeester en wethouders van Heeze-Leende op de op 11 augustus 2016 bij hen ingekomen aanvraag van Melkveebedrijf Noordman

Nadere informatie

Melding Activiteitenbesluit milieubeheer

Melding Activiteitenbesluit milieubeheer Melding Activiteitenbesluit milieubeheer Aanvrager: Gj Wunderink, Gj Wunderink-Gotink, Gd Wunderink en Be Wunderink Strodijk 23 7251 RS VORDEN INHOUDSOPGAVE Uitwerking van de melding Activiteitenbesluit

Nadere informatie

Omgevingsvergunningen

Omgevingsvergunningen Omgevingsvergunningen I. Ontvangen aanvragen: Omgevingsvergunningen: Druten: Brandveilig gebruik: - Van Heemstraweg 53, 6651KH, brandveilig gebruik MFC d n Bogerd (ontvangen 13-08-2015); Bouwen: - Van

Nadere informatie

Wet Artikel Bevoegdheid m/mg Voorwaarden/ A E V B opmerkingen 1 Algemene wet bestuursrecht

Wet Artikel Bevoegdheid m/mg Voorwaarden/ A E V B opmerkingen 1 Algemene wet bestuursrecht Wijzigingvoorstel Omgevingsdienst Veluwe IJssel andaat- en machtigingsregister Omgevingsdienst Veluwe IJssel Behorende bij het andaatbesluit Omgevingsdienst Veluwe IJssel gemeente Brummen 2014 Wet Artikel

Nadere informatie

Behoort bij raadsvoorstel , titel: Afvalstoffenverordening Utrechtse Heuvelrug 2016.

Behoort bij raadsvoorstel , titel: Afvalstoffenverordening Utrechtse Heuvelrug 2016. Behoort bij raadsvoorstel 2016-348, titel: Afvalstoffenverordening Utrechtse Heuvelrug 2016. De raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Ons kenmerk C2140613/3540209 op aanvraag om een omgevingsvergunning ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) van Van Gansewinkel

Nadere informatie

Welkom bij LTO afdeling Oldambt. Marja Nauta Wim Verhaar

Welkom bij LTO afdeling Oldambt. Marja Nauta Wim Verhaar Welkom bij LTO afdeling Oldambt Presentatie door: Marja Nauta Wim Verhaar 1 Totaal gebied Deel gebied 2 Gegevens waterkwaliteit meetnet Oldambt. Overschrijdingen GBM hele gebied 3 Overschrijding GBM per

Nadere informatie

1 Algemeen. 2 Huishoudelijke afvalstoffen

1 Algemeen. 2 Huishoudelijke afvalstoffen De raad van de gemeente Veenendaal; gelezen het voorstel van..., nummer overwegende dat gelet op BESLUIT: het gewenst is de Afvalstoffenverordening aan te passen aan de actuele ontwikkelln en; Artikel10.23,

Nadere informatie

Q,dbn. Verklaring van geen bedenkingen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Omgevingsdienst Brabant Noord

Q,dbn. Verklaring van geen bedenkingen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Omgevingsdienst Brabant Noord Verklaring van geen bedenkingen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Q,dbn Omgevingsdienst Brabant Noord Op het op 1 maart 2016 door ons ontvangen verzoek om een verklaring van geen bedenkingen in

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Directoraat-Generaal Milieu en Internationaal; Directie Duurzaamheid

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Directoraat-Generaal Milieu en Internationaal; Directie Duurzaamheid STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 35929 31 december 2013 Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu van 13 december 2013, nr. IENM/BSK-2013/297853,

Nadere informatie

BESCHIKKING WET ALGEMENE BEPALINGEN OMGEVINGSRECHT Milieu Omgevingsvergunning beperkte milieutoets

BESCHIKKING WET ALGEMENE BEPALINGEN OMGEVINGSRECHT Milieu Omgevingsvergunning beperkte milieutoets BESCHIKKING WET ALGEMENE BEPALINGEN OMGEVINGSRECHT Milieu Omgevingsvergunning beperkte milieutoets Aanvraag Datum aanvraag Datum ontwerp beschikking Datum definitieve beschikking Olo nummer Dossier nummer

Nadere informatie

Verklaring van geen bedenkingen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Verklaring van geen bedenkingen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Verklaring van geen bedenkingen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Op het op 6 januari 2016 door ons ontvangen verzoek om een verklaring van geen bedenkingen in het kader van de Natuurbeschermingswet

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Directie Ecologie Ons kenmerk C2036505/2799671 op de op 14 juni 2011 bij hen ingekomen aanvraag van Rasenberg Bouwbedrijf BV, om vergunning krachtens

Nadere informatie

Mandaatbesluit Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB)

Mandaatbesluit Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) Mandaatbesluit Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) 1. Het college verleent aan de Directie van de OMWB de bevoegdheid tot het nemen van alle besluiten (zoals vermeld in onderstaande bevoegdheidsgrondslag)

Nadere informatie

Bovengrondse (olie)tanks bij agrarische bedrijven (regels vanaf 1 juni 2011)

Bovengrondse (olie)tanks bij agrarische bedrijven (regels vanaf 1 juni 2011) Bovengrondse (olie)tanks bij agrarische bedrijven (regels vanaf 1 juni 2011) 2 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2. Welke regels gelden er voor (olie)tanks? a) Komt mijn tank in aanmerking voor (her)keuring? b)

Nadere informatie

Ontwerpomgevingsvergunning

Ontwerpomgevingsvergunning Bezoek- en Hoofdweg 2 postadres: 9698 AE Wedde Telefoon: 0597 53 71 00 Telefax: 0597 53 15 55 E-mail: Website: gemeente@bellingwedde.nl www.bellingwedde.nl Bankrekening: 28.50.00.829 BTW-identificatienummer:

Nadere informatie

Activiteit: Opslaan en overslaan van goederen algemeen

Activiteit: Opslaan en overslaan van goederen algemeen Relevante artikelen Activiteitenbesluit en Activiteitenregeling AIM sessie Aut3cmgewdx Activiteit: Opslaan en overslaan van goederen algemeen Artikel 3.31 lid 1 van Activiteitenbesluit Deze paragraaf is

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN. behorende bij het besluit. betreffende de Wet milieubeheer. voor de inrichting. G. Hindriks, Oosterwijk WZ 24 H te Nieuw-Dordrecht

VOORSCHRIFTEN. behorende bij het besluit. betreffende de Wet milieubeheer. voor de inrichting. G. Hindriks, Oosterwijk WZ 24 H te Nieuw-Dordrecht VOORSCHRIFTEN behorende bij het besluit betreffende de Wet milieubeheer voor de inrichting G. Hindriks, Oosterwijk WZ 24 H te Nieuw-Dordrecht 2 INHOUDSOPGAVE VOORSCHRIFTEN BESLUIT BEHEER AUTOWRAKKEN 3

Nadere informatie

Ontwerpbesluit inzake de Wet verontreiniging oppervlaktewateren

Ontwerpbesluit inzake de Wet verontreiniging oppervlaktewateren Ontwerpbesluit inzake de Wet verontreiniging oppervlaktewateren Nummer : 2009.09833V Venlo, Bijlage(n) : Het Dagelijks Bestuur heeft op 12 augustus 2009 een aanvraag om vergunning op grond van de Wet verontreiniging

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouder van 29 december 2009, nummer 14;

Gemeente Langedijk. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouder van 29 december 2009, nummer 14; Gemeente Langedijk De raad van de gemeente Langedijk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouder van 29 december 2009, nummer 14; gelet op artikel 10.23, eerste lid, van de Wet milieubeheer; b

Nadere informatie

VAN DER MEER. Inwerkingtreding Besluit Huisvesting. Oosterwolde, 11 augustus 2008

VAN DER MEER. Inwerkingtreding Besluit Huisvesting. Oosterwolde, 11 augustus 2008 Inwerkingtreding Besluit Huisvesting Oosterwolde, 11 augustus 2008 Op 1 april jongstleden is het Besluit ammoniakemissie huisvesting veehouderij (Besluit huisvesting) inwerking getreden. Het Besluit huisvesting

Nadere informatie

Deze omgevingsvergunning wordt, op verzoek van de vergunninghouder, ingetrokken omdat er geen dieren meer worden gehouden.

Deze omgevingsvergunning wordt, op verzoek van de vergunninghouder, ingetrokken omdat er geen dieren meer worden gehouden. Kennisgeving activiteit Milieu Burgemeester en wethouders van Voorst maken het volgende bekend: Ontwerp intrekken Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) op grond van artikel 2.33, lid 2 onder b,

Nadere informatie

Type C Vergunningplichtige inrichtingen

Type C Vergunningplichtige inrichtingen Type C Vergunningplichtige inrichtingen Leerdoelen Vergunningplichtige inrichtingen Type C inrichtingen Vergunningplicht / andere besluiten Aanvraag / melding Indieningsvereisten Voorschriften Considerans

Nadere informatie

AIM Toelichtingen bij de milieuregels uit het Activiteitenbesluit

AIM Toelichtingen bij de milieuregels uit het Activiteitenbesluit AIM Toelichtingen bij de milieuregels uit het Activiteitenbesluit Toelichtingen U hebt op 18 3 2015 de vragenboom van de Activiteitenbesluit Internet Module (http://aim.vrom.nl) doorlopen. Daarbij heeft

Nadere informatie

Op 19 april 2011 is een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd welke op 22 maart 2011 is ingediend.

Op 19 april 2011 is een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd welke op 22 maart 2011 is ingediend. Controlerapport Gegevens controle Zaaknummer 021433213 Zaaktype Controle uitvoeren Zaakomschrijving een inventarisatie worden uitgevoerd van de bestaande (bedrijfs)activiteiten c.q. het gebruik en de inrichting

Nadere informatie

Afvalstoffenverordening gemeente Beesel 2018

Afvalstoffenverordening gemeente Beesel 2018 De raad van de gemeente Beesel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Beesel; gelet op de artikelen 10.23, 10.24 lid 2, 10.25 en 10.26 van de Wet milieubeheer; gezien het

Nadere informatie

RAADSBESLUIT 16R şemeente WOERDEN. besluit:

RAADSBESLUIT 16R şemeente WOERDEN. besluit: RAADSBESLUIT 16R.00710 16R.00710 şemeente WOERDEN Agendapunt: Onderwerp: Het vaststellen van de afvalstoffenverordening gemeente Woerden. De raad van de gemeente Woerden; gelezen het voorstel d.d. 15 november

Nadere informatie

Afvalstoffenverordening Eemnes 2017

Afvalstoffenverordening Eemnes 2017 Afvalstoffenverordening Eemnes 2017 De raad van de gemeente Eemnes; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum en nummer]; gelet op de artikelen 10.23, 10.24, tweede lid, 10.25 en 10.26

Nadere informatie

Tijdelijke opslag van 1 partij grond op 1 locatie

Tijdelijke opslag van 1 partij grond op 1 locatie Tijdelijke opslag van 1 partij grond op 1 locatie onderdeel van tijdelijke uitname BBK? Zorgplicht Opslaan > 6 maanden? Is de kwaliteit Kwaliteit grond/bagger > Interventiewaarde én > LMW nota bodembeheer?

Nadere informatie

*15.182956* 15.182956

*15.182956* 15.182956 omgevingsvergunning wijzigen van vergunningvoorschriften (ogv art 2.31 WABO) wijzigen van vergunningvoorschriften (ogv art 2.31 WABO) Beschikking 236848 *15.182956* 15.182956 ONTWERP-OMGEVINGSVERGUNNING

Nadere informatie

bepalingen van de Wet milieubeheer (artikel 10.23, eerste lid), de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht

bepalingen van de Wet milieubeheer (artikel 10.23, eerste lid), de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht Onderwerp : Afvalstoffenverordening 2010 Samenvatting Deze verordening geeft onder meer aan hoe de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen gebeurt, wat wel en niet is toegestaan bij het ter inzameling

Nadere informatie

Betonindustrie onder algemene regels

Betonindustrie onder algemene regels Betonindustrie onder algemene regels Schakel november 2012 7 december 2012 Chris Alblas Inhoud presentatie Aanleiding en achtergrond betonindustrie onder algemene regels Wat zijn de veranderingen voor

Nadere informatie

Asbestbrand en recht. L.E.M. Hendriks Advocatenkantoor Wyck Maastricht www.wyck-advocaten.nl

Asbestbrand en recht. L.E.M. Hendriks Advocatenkantoor Wyck Maastricht www.wyck-advocaten.nl Asbestbrand en recht L.E.M. Hendriks Advocatenkantoor Wyck Maastricht www.wyck-advocaten.nl Asbest en regelgeving Veel ingewikkelde wetgeving Zal strenger worden: asbest is gevaarlijk(er) Rapport Gezondheidsraad

Nadere informatie

BIJLAGE HOOFDLIJNEN NIEUWE AMMONIAKWETGEVING

BIJLAGE HOOFDLIJNEN NIEUWE AMMONIAKWETGEVING BIJLAGE HOOFDLIJNEN NIEUWE AMMONIAKWETGEVING Hoofdlijnen Wet ammoniak en veehouderij 1. Werkingssfeer De Wet ammoniak en veehouderij (Wav) is een lex specialis ten opzichte van de Wet milieubeheer (Wm).

Nadere informatie

Een veehouderij breidt uit

Een veehouderij breidt uit Een veehouderij breidt uit CASUS 4 april 2013 Annelies Uijtdewilligen Wat gaan we doen U krijgt een situatie beschreven, zoals deze op uw bureau kan komen. U denkt na: wat ga ik doen. Dan max. 3 minuten

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899 02 E vergunnlngen@odhi.nl I www.odti.nl Zaaknummer Ons Kenmerk Datum 00513389 ODH-2019-00004862

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN. behorende bij de veranderingsvergunning Wm

VOORSCHRIFTEN. behorende bij de veranderingsvergunning Wm VOORSCHRIFTEN behorende bij de veranderingsvergunning Wm betreffende het voornemen tot het reinigen van afvalwater van derden in de bestaande Biologische Voorzuivering Installatie (BVZI) Attero Noord BV

Nadere informatie

Activiteit: Afleveren van vloeibare brandstof of gecomprimeerd aardgas aan motorvoertuigen voor het wegverkeer

Activiteit: Afleveren van vloeibare brandstof of gecomprimeerd aardgas aan motorvoertuigen voor het wegverkeer Relevante artikelen Activiteitenbesluit en Activiteitenregeling AIM sessie A4d80cvbtzi Activiteit: Afleveren van vloeibare brandstof of gecomprimeerd aardgas aan motorvoertuigen voor het wegverkeer Artikel

Nadere informatie

ONTWERPBESCHIKKING. Omgevingsvergunning beperkte milieutoets. datum: 28 juni 2016 Gemeente Bronckhorst nr

ONTWERPBESCHIKKING. Omgevingsvergunning beperkte milieutoets. datum: 28 juni 2016 Gemeente Bronckhorst nr ONTWERPBESCHIKKING Omgevingsvergunning beperkte milieutoets datum: 28 juni 2016 Gemeente Bronckhorst nr. 2016-0629 Aanvraag Op 24 maart 2016 heeft u een aanvraag voor een omgevingsvergunning beperkte milieutoets

Nadere informatie

Activiteit: Opslaan en overslaan van goederen algemeen

Activiteit: Opslaan en overslaan van goederen algemeen Relevante artikelen Activiteitenbesluit en Activiteitenregeling AIM sessie Au9u1ebpukk Activiteit: Opslaan en overslaan van goederen algemeen Artikel 3.31 lid 1 van Activiteitenbesluit Deze paragraaf is

Nadere informatie

Afvalstoffenverordening Avri 2016

Afvalstoffenverordening Avri 2016 Afvalstoffenverordening Avri 2016 Auteur Avri Versie 1 Datum 3 december 2015 Afvalstoffenverordening Avri 2016 Het algemeen bestuur van Avri besluit, gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van

Nadere informatie

ADVIESMEMO. Plangebied Nuland Oost/Pelgrimsche Hoeve

ADVIESMEMO. Plangebied Nuland Oost/Pelgrimsche Hoeve ADVIESMEMO Nuland Oost/Pelgrimsche Hoeve Bestemd voor : Gemeente s-hertogenbosch, de heer B. Coppens Afkomstig van : mevrouw L. van Beek Datum : 31 mei 2016 Inleiding U heeft ons verzocht voor het plangebied

Nadere informatie