Uitslag enquête STABU Bouwbreed

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitslag enquête STABU Bouwbreed"

Transcriptie

1 Uitslag enquête STABU Bouwbreed Deze enquête is gehouden van 30 maart tot 24 april 2017 onder gebruikers van de STABU systematiek. De gebruikers zijn per e- mail, LinkedIn en Twitter uitgenodigd deel te nemen. Er is tweemaal een herinneringsmail verstuurd. Het totaal aantal respondenten is 167. Omdat niet iedereen alle vragen heeft ingevuld is per vraag het aantal ingevulde antwoorden aangegeven. De verdeling van de antwoorden is weergegeven ten opzichte van het totaal aantal antwoorden op de desbetreffende vraag. Algemeen Ingevuld Vanuit welke hoedanigheid werkt u met bestekken? 135 Hoeveel licenties op STABU2 heeft u momenteel? 169 Hoeveel bestekken schrijft uw organisatie per jaar? 169 Heeft u behoefte aan een nieuwe classificatie? 169 Met welke besteksoftware werkt u? 156 Indien u met Bouwbreed heeft gewerkt Hoeveel projectbestekken heeft u geschreven met Bouwbreed? 167 Heeft u geprobeerd Bouwbreed aan BIM te koppelen en hoe ging dat? 167 Heeft u geprobeerd Bouwbreed aan een calculatie te koppelen en hoe ging dat? 165 Hoeveel tijd verwacht u nodig te hebben een tov een STABU2 bestek? 102 Als u meer tijd nodig heeft: verwacht u een hogere prijs te kunnen vragen? 149 Hoe beoordeelt u (op vijfpuntschaal) gem De Bouwbreed systematiek in het algemeen 125 2,3 2,6 De nieuwe codering voor Werksoorten 119 2,4 2,5 De nieuwe codering Bouwsystemen & Installaties 115 2,3 2,4 De nieuwe wijze van opbouw van specificatievarianten 116 2,3 2,4 De kwaliteit van de software bij Bouwbreed 121 1,9 2,1 Eventuele toelichting 37 Zie bijlage A.

2 Hoe beoordeelt u (op vijfpuntschaal) gem. De OSF catalogus van KOMO 105 3,0 De OSF catalogus met fps-en uit Bouwbreed 98 2,9 De bruikbaarheid van fps-en uit Bouwbreed in STABU ,9 De OSF catalogus met OPEN FPS 97 3,0 Vindt u dat er meer catalogi in OSF moeten komen? 126 Eventuele toelichting 87 Zie bijlage A. Elementenbestekken Vindt u NL/SfB of NEN2699 geschikt als elementenbenadering voor bestekken? 155 Welke elementencodering zou uw voorkeur hebben 111 Zie bijlage B. Tot slot Overweegt u uw contract bij uw systeemhuis op te zeggen? 163 Vindt u Bouwbreed klaar voor professioneel gebruik? 162 Vindt u dat wij Bouwbreed in KUBUS Spexx moeten ondersteunen? 160 Eventuele opmerkingen 85 Zie bijlage C. Veel respondenten hebben de moeite genomen om de open vragen te beantwoorden. Alle gegeven antwoorden kunt u terug vinden in de bijlagen.

3 Bijlage A. Gegeven toelichtingen op beoordelingen Hoe beoordeelt u Bouwbreed; Eventuele toelichting meerdere keren begonnen; software blijkt niet te werken; blijf werken met bestaande stabu of ga eigen technische omschrijving maken zolang Bouwbreed voor ons geen significant voordeel heeft werken we door in de Stabu-2 systematiek Verkeerde uitgangspunten gekozen door STABU opmaak zodat een leesbaar bestek ontstaat is niet mogelijk het idee is best goed, maar de uitwerking niet goed bruikbaar. De software is volgens Stabu vooral voor hun eigen gebruik (om Bouwbreed te kunnen tonen bij klanten), daar is het voldoende voor. Geen ervaring na eenmalige groepsgewijze test Wel wat uitgeprobeerd met bouwbreed. Wellicht te weinig voor een goede beoordeling. Dit is dus op basis van de 4-8uur dat ik aan bouwbreed heb gezeten. printen en opmaak is een drama Te theoretisch, geen idee hoe bestekschrijvers met hun vak omgaan. Weer dezelfde fouten als begin Stabu2 alleen nu erger. STABU erg arrogant. Inhoudelijk zitten er inconsistenties tussen Werksoorten informatie en Bouwsystemen informatie. Sommige specificaties zijn gewoon niet beschikbaar binnen bouwsystemen terwijl deze wel aanwezig zijn binnen werksoorten. Verder is weergave erg onoverzichtelijk. Er valt niet mee te werken. Het moederbestek (Stabu2) valt niet te implementeren. Software is al sterk verbeterd, graag zou ik met Kubus werken icm Bouwbreed nog niet echt gewerkt met bouwbreed, oa omdat her geen vraag naar is en omdat het niet lekker werkt. Poging ondernomen om moederbestek om te zetten naar Bouwbreed. Dit werkte zeer moeizaam (v2.0.4). Omzetting niet afgerond. werkte niet en veel vastlopers, de aannemers zijn er niet op ingericht qua calculeren Ik heb er mee geprobeerd te werken, maar is mij ding NIET! hopeloze systematiek voor installatiebestekken! sluit niet aan bij mijn beroepspraktijk werkt totaal niet, slecht geprogrammeerd, onoverzichtelijk, teksten lopen veelal door elkaar en afdrukken komen er niet goed uit geprobeerd te werken met de software, maar ben gewend aan de Kubus software en dan is bouwbreed software irritant Bouwbreed ziet er in basis goed uit, het lijkt erop dat het in potentie een beter bestek kan opleveren. Groot nadeel dat de systematiek in zich heeft dat dat ieder bestek vanaf nul opgebouwd moet worden. Dit kost per saldo altijd meer tijd. STABU is geen softwarehuis dus vandaar beperkingen Het idee is goed, de uitwerking onwerkbaar. Zou fijn zijn als kubus hier mee aan de slag gaat. Stabu heeft nooit gecommuniceerd dat bouwbreed niet te koppelen is met de oude stabu2

4 Bouwbreed wordt niet gebruikt. Bouwbreed is nu een bed zonder matras, de stabu-software vind ik niet voldoende om comfortabel mee te werken Bouwbreed werkt van grof naar fijn dit sluit beter aan op BIM processen, software van Stabu is niet volwassen. Hierin kan Kubus direct het verschil maken en de speler worden in informatiemanagement gekoppeld aan BIM Bouwbreed in naar onze mening te weinig toegericht op installatie advies. Het kost zeer veel energie om onze kennis om te zetten van Stabu2 naar Bouwbreed. Hiermee refereren wij naar de gesprekken met Barend van Laar en Jaco Ruijs. te complex en gebaseerd op verouderde methoden Wij moeten een nieuw basisbestek opzetten. Wij willen hier geen tijd insteken. Kubus werkt uitstekend. Bouwbreed naar mijn mening omslachtig. Het systeem is nog niet gereed voor gebruik. in overleg met Stabu een poging gedaan hfst 41 te schrijven, niet gelukt en geen respons Stabu bouwbreed software is niet intuïtief en wemelt van de fouten. Logische onderdelen die al jaren hetzelfde zijn en naar mijn mening goed werken zijn of verdwenen, of verplaatst naar onlogische locaties. Import van oude referentiebestekken wordt door complete aanpassing van de structuur niet ondersteund. Ik kan zo nog wel even doorgaan. Vandaar onze overstap naar kubus spexx. Ik heb nog geen tot zeer weinig ervaring omdat ik zeer tevreden ben de huidige methodiek. systeem werkt niet Door de updates gaat het steeds beter werken Nog geen uitgewerkte bestekken gemaakt. Wordt vervolgt 3e kwartaal 2017 Hoe beoordeelt u OSF; Eventuele toelichting opm.: score 2 omdat de layout van Bouwbreed FPS-en totaal afwijkt van Stabu2 layout, bij toepassing van zowel de standaard Stabu2 catalogus als osf-catalogi in een bestek, vind ik het toch een beetje een rommeltje qua eenduidigheid en leesbaarheid ook nog veel layout en "schraptekst" fouten in de osf-catalogi! Kubus start langzamer op met meerdere catalogi Lijkt ons een interessante ontwikkeling, wellicht binnenkort meer info over inwinnen via Duncan Toekomst STABU2 via OSF. teveel (nutteloze) vaste teksten in de specificaties geüpdatet normverwijzingen en dergelijke. liever één goede catalogus dan allemaal kleintjes Met meer catalogi wordt het werken ermee, het up to date houden ervan e.d. lastiger. Het zou fijn zijn als er een partij zou zijn die dat samenvoegd. OPEN FPS, hoe actueel is deze informatie? Enige goede alternatief is fabrikanten catalogi, neem contact op met ZeeBoer voor vulling van z'n catalogi!

5 OSF nog niet gebruikt/te gebruiken met DunText gebruik zelden fabrikantenspecificaties daar deze altijd veel te uitgebreid zijn en elk project toch weer anders is. Daarvoor maak ik vaak gebruik van de binnen-en buitendienst van leveranciers. vind de hele overgang van Stabu2 naar bouwbreed tot nog toe alleen omslachtig en ongewenst Terug naar het oude systeem waarbij STABU de catalogus beheert. Nu krijgen we een wirwar aan variaties BIM elementen uit de markt die informatie voor de gehele keten bevatten. Waardoor een eenduidige en betrouwbare informatiestroom ontstaat. met OSF is de kwaliteit niet te garanderen, iedereen doet maar wat. Verder zitten de aangeleverde bestanden vol taal- en opmaakfouten. Kwaliteit is erbarmelijk, maar dat valt te verwachten met een open classificatie. Voor wat betreft de enquête, wat is de vraag die je stelt? Of ik het fijn vind werken, of de kwaliteit voldoende is? Ik kan deze vraag op verschillende manieren lezen, dus de uitkomst van je enquête lijkt mij nogal dubbelzinnig Ik gebruik Duncan en kan helaas nog niet werken met OSF AFSPRAKEN MAKEN volgens een def sjabloon Eerlijk gezegd geen mening. Ik heb er nog nooit mee gewerkt. In dat opzicht zou in bovenstaande rij ook geen mening genoemd moeten worden. Gebruik ik bijna niet, meestal restauratie bestekken Hou het overzichtelijk, niet iedere partij zijn eigen specificatie-bibliotheek of eigen manier van werken. Niet te veel bomen in het bos. De ervaring die ik heb met OSF in Stabu 2 middels Kubus Spexx: door groot formaat qua geheugen erg langzaam en kwalitatief veel minder dat oude vertrouw FPS van Stabu. Keuze mogelijkheden en vrije tekst is niet zoals ik graag zou willen. Veel fabrikanten vinden het vervelend/lastig om specificaties in veel formats te moeten aanleveren.

6 Bijlage B. Welke elementencodering zou uw voorkeur hebben? Elementenbestekken: Welke elementencodering zou uw voorkeur hebben Wij hebben nog enkele werkzame jaren te gaan en willen niet weer een wijzigingsproces ondergaan. opm.: recent een NEN2699-elementenbestek gemaakt voor een aanbesteding, de 1e vraag van aannemers was "graag ontvangen we een "normaal" Stabubestek" dus vraag ik mij af: wie wìl er nu eigenlijk een elementenbestek? èn, ik vrees deze vraag ook voor een Bouwbreed bestek! specificaties moeten ook vrij te koppelen zijn aan bijvoorbeeld ruimtes, dus minder strak binnen classificaties. Gebruik zelf Stabu- elementencodering Stabu Standaard liefst één universele codering we zijn nu al jaren ingericht op stabu coderingen, weer omschakelen kost alleen maar geld Nl/sfb was/ is geschikt voor 2D-bestek, echter voor BIM een andere 3D-codering zoals BWBRD de oude systematiek (Stabu2), eventueel her te rangschikken middels 'druk op de knop' Nl/sfb NL-sfb wel, gebruik zelf veel de STABU-elementencodering stabu codering aanhouden NL/SfB omdat dit aansluit bij de openbim-ifc Bouwbreed NL/SfB Gaarne de codering en volgorde conform Stabu2 handhaven. geen elementencodering (alleen de hoofdelementen) NL/SfB Ik denk echter wel dat de basis elementen verouderd zijn. Hier zou een update (uitbreiding) van moeten komen. Wij merken te vaak dat we de elementenboom aan het aanvullen zijn. NEN02699, als deze internationaal gaat gelden. Werksoort heeft mijn sterke voorkeur werksoort

7 Bijlage C. Slot-opmerkingen Eventuele opmerkingen de reden waarom vraag 1 niet met Nee is beantwoord, is omdat de Stabu software zich bij lange na niet kan meten met de Kubus software; maar ben wel overtuigd dat we eens op Bouwbreed zullen moeten overstappen; als ik al een Bouwbreed bestek in KubusSpexx had kunnen maken (met al z'n handigheidjes knippen/plakken/referentiebestekken/sorteercodes/aantekeningen plaatsen etc.etc.) was ik vermoedelijk al overgestapt naar Bouwbreed! er is geen ruimte/tijd voor strijd, jullie moeten voor het spreekwoord: twee honden vechten om een been en... loopt er mee heen! Het is 5 voor 12 Ook Stabu zou in OSF ondersteund moeten worden, het is immers Open. het lijkt mij uiterst zinvol dat Stabu blijft Op zich zou het fijn zijn als Kubus Spexx zou ondersteunen maar gezien de inhoud van de BWBRD catalogus zullen wij er voorlopig weinig gebruik van maken. Beperking van Bouwbreed is met name de software. Bouwbreed is goed initiatief echter nog niet geschikt voor professioneel gebruik. Samenwerking tussen softwarehuizen en STABU is daarom zeker gewenst: STABU is geen softwarehuis, daarnaast moeten softwarehuizen zich niet zo star/commercieel opstellen maar kansen zien. Voorkeur om uitsluitend door te gaan met Stabu 2 meer prestatie bestekken gaan schrijven Uiteindelijk gaar Bouwbreed het standaard systeem worden, Kubus spexx moet dit dus ook gaan ondersteunen anders sterft het op termijn een stille dood Nog geen behoefte gehad om nieuw systeem in bouwbreed op te zetten. Kost veel energie en tijd. Dat zal pas gaan plaatsvinden als marktpartijen hierom vragen of via andere signalen duidelijk wordt dat Kubus spexx onvoldoende aansluit op de dan bestaande behoefte. Wel is duidelijk dat ook Spexx tekortkomingen heeft, met name als het gaat om eerst elementgericht te werken en vervolgens over te stappen op werksoorten. Als dit niet goed wordt ondersteund zal een evt overstap mogelijk makkelijker worden gezet. schaf bouwbreed af, het is na 3 jaar niet in gebruik in de bouw, ga verder met stabu 3, laat aub stabu geen software meer maken! De nieuwe codering wordt niet vrijgegeven door STABU dmv bijvoorbeeld een txt. bestand. Deze zou je zelf namelijk in het een BIM tekenprogramma kunnen invoegen. Nu speelt men in op (dure) plugins van andere software ontwikkelaars wat men dan bij elke tekenaar moet instaleren en betalen. Wat dus voor enkele bestekken op jaarbasis niet rendabel is, tevens moet men als bestekschrijver praktisch naast de tekenaar zitten wil men dit goed kunnen doen omdat niet alle kennis bij 1 persoon of modeleur aanwezig is en kan zijn. Bouwbreed is absoluut ongeschikt voor installatiebestekken, omslachtig, tijdrovend. Wij beginnen en niet aan, iig niet zolang we niet gedwongen worden. Tot nu toe nog geen enkele partij gehoord die enthousiast is of het toepast. Welke opdrachtgever heeft gevraagd om Bouwbreed? Stabu blijft dit maar opdringen. Het lukt niet via de bestekschrijvers, maar nu probeert Stabu het via de (onwetende) fabrikanten. ik bouw weinig in bouwteamverband, sterke behoefte aan sluitend bestek, inbreng aannemer valt tegen Aangezien ik volgens een eigen systematiek ben gaan werken heb ik op een aantal vragen geen antwoord. Het klinkt dom maar na jarenlang met stabu-2 naar redelijke tevredenheid te hebben gewerkt, blijkt er nauwelijks nog behoefte te zijn bij professionele opdrachtgevers voor een bestek. Daarom zijn wij overgegaan op onze werkomschrijving zoals we die hanteerde voordat we met Stabu werkten. En dit is nu naar ieders tevredenheid. Vdooral voor kleine werken waar bij Stabu nooit aandacht is besteed en dus eigenlijk ook nooit goed werkte. Ik denk dat het zeer belangrijk is dat Stabu haar werk aan de systematiek blijft uitvoeren, opdat teksten en normen eenduidig en up to date blijven, conform de

8 oorspronkelijke opzet van Stabu-systematiek. Ben niet zo'n voorstander van open specificaties, alleen als het niet anders kan. Als leverancier is het moeilijk hierin keuzes te maken. We hebben nog geen invulling van FPS-en bij bouwbreed, maar mogelijk vraagt de markt er spoedig naar. Doe niet zo moeilijk, en ga nu eindelijk bouwbreed ondersteunen. Op termijn ligt daar de toekomst. Stabu2 is gewoon achterhaald, en een open standaard is geen standaard, en gaat niet werken, dat blijkt nu al. Uiteindelijk komt er iemand met goede software, en dat is het product waar ik mee wil werken. Het zou fijn zijn als Kubus dat nu oppakt. Bouwbreed van Stabu wordt niet gebruikt. Dit omdat Stabu aangaf op termijn de software over te laten aan de markt. Dan moeten wij weer een nieuw programma eigen maken. Nog geen tijd gehad om mij te verdiepen in Bouwbreed. Mijn opdrachtgevers zijn traditioneel ingesteld. en daarom gewend traditionele op Stabu2 gebaseerde bestekken te ontvangen. kansen benutten in de markt... niet alleen focussen bestekschrijvers maar vooral opdrachtnemers Onze conclusie is dat Bouwbreed nog niet klaar is voor het maken van installatiebestekken. En dat wij graag met Stabu in contact willen blijven om ons inzicht in de installatiebestekken met Stabu te delen om er voor te zorgen dat de conversie van Stabu2 naar Bouwbreed kostenefficiënt kan worden uitgevoerd. En hiermee onze kennis en expertise ook in Bouwbreed kunnen garanderen. BIM geeft aanleiding tot een complete en integrale aanpassing. Dit kan eenvoudig maar wordt niet opgepakt. Systematiek hebben wij beproefd klaarliggen. wij zijn overgegaan op Systema t.b.v. bouwbreed. Voor stabu 2 houden wij dit jaar nog kubus Zorg voor één standaard waar iedereen, ieder systeemhuis, mee werkt die op meerdere manieren te benaderen is. Bouwbreed van Stabu is momenteel totaal niet interessant voor mij. Niet werkbaar Bouwbreed is voor het maken van een eenvoudig deelbestek veel te omslachtig Gezien de berichten omtrent Bouwbreed, mede op grond van uw advies, vooralsnog vastgehouden aan Stabu-2 met Kubus Spexx. Laatste updates catalogus Stabu echter belabberd qua update voorschriften e.d., in laatste update 2017 zelfs alle fabrikantgerelateerde specificaties eruit zodat een in vele jaren opgebouwd bureaubestek nagenoeg geheel herzien moet worden met gebruik van OSF o.d. Wat betreft tekstopmaak e.d. leidt het gebruik hiervan bovendien ook nog tot een weinig verzorgd geheel. Met name gebruik van hoofdletters, interpunctie e.d. is steeds weer anders. Voor zover ik nu weet is voor Bouwbreed aparte software nodig. De opzet van een Bouwbreed bestek is compleet anders. Hoe zou dit aansluiten op Spexx?

Open Specificaties Formaat

Open Specificaties Formaat Open Specificaties Formaat 11-11-2015 Erik Pijnenburg directeur @kubusbv Open Specificaties Formaat Voorstellen BIM voor fabrikanten OPEN standaarden Open Specificaties Formaat Korte demonstratie Vragen

Nadere informatie

Nieuw in KUBUS Spexx 5

Nieuw in KUBUS Spexx 5 Nieuw in KUBUS Spexx 5 KUBUS Spexx5 is een grote update ten opzichte van haar voorganger in diverse opzichten. De belangrijkste vernieuwing is de flexibiliteit bij het kiezen van de gewenste data-bronnen

Nadere informatie

STABU helpt Onderwerp: Leeswijzer (een voorbeeld)

STABU helpt Onderwerp: Leeswijzer (een voorbeeld) STABU helpt Onderwerp: Leeswijzer (een voorbeeld) Datum: juni 2016 Versie:website www.stabu.org Leeswijzer STABU Bouwbreed Projectdossier discipline Architectuur STABU Bouwbreed is de opvolger

Nadere informatie

STABU en BIM TEKSTMARIEKE POOL FOTOGRAFIERONALD BRUININK

STABU en BIM TEKSTMARIEKE POOL FOTOGRAFIERONALD BRUININK INTRODUCTIE STABU EN BIM INTERVIEW MARC VERHAGE EEN GESPREK MET MARC VERHAGE, ALGEMEEN DIRECTEUR STABU en BIM TEKSTMARIEKE POOL FOTOGRAFIERONALD BRUININK STABU IS VANWEGE DIVERSE ONTWIKKELINGEN IN DE MARKT

Nadere informatie

Tips & Trucs KUBUS Spexx 001: Koppeling van BIM model naar KUBUS Spexx

Tips & Trucs KUBUS Spexx 001: Koppeling van BIM model naar KUBUS Spexx Tips & Trucs KUBUS Spexx 001: Koppeling van BIM model naar KUBUS Spexx Verschillende BIM-pakketten zoals Solibri Model Checker, ArchiCAD en REVIT, zijn in staat een export bestand te genereren, waarin

Nadere informatie

Tips & Trucs KUBUS Spexx 001: Koppeling van BIM model naar KUBUS Spexx

Tips & Trucs KUBUS Spexx 001: Koppeling van BIM model naar KUBUS Spexx Tips & Trucs KUBUS Spexx 001: Koppeling van BIM model naar KUBUS Spexx Verschillende BIM-pakketten zoals Solibri Model Checker, ArchiCAD en REVIT, zijn in staat een export bestand te genereren, waarin

Nadere informatie

De BouwConnectie met S@les in de Bouw

De BouwConnectie met S@les in de Bouw De BouwConnectie met S@les in de Bouw Doel Verbetering van de communicatie in de bouw Terugdringen faalkosten en CO2-uitstoot Rendement verbeteren Hoe? Eén centrale bibliotheek met Integrale Eenduidige

Nadere informatie

INTERVIEW. STABU en BIM. ARCHITECTENpunt

INTERVIEW. STABU en BIM. ARCHITECTENpunt STABU en BIM 040 BIM is geen doel, BIM is een middel. TEKSTMARIEKE POOL FOTOGRAFIERONALD BRUININK BIM IS MEER DAN EEN INFORMATIEMODEL WAAR RELEVANTE INFORMATIE GEDURENDE HET GEHELE BOUWPROCES WORDT OPGESLAGEN,

Nadere informatie

Snelstartgids STABU Bouwbreed

Snelstartgids STABU Bouwbreed Snelstartgids STABU Bouwbreed STABU Postbus 36 6710 BA EDE Telefoonweg 32, Ede Telefoon: 0318 63 30 26 E-mail: info@stabu.nl Website: http://www.stabu.org Datum: 14 oktober 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Standaardisering..Waarom? Vanuit het oogpunt van de installateur. Alexander Hoos 09 mei 2016

Standaardisering..Waarom? Vanuit het oogpunt van de installateur. Alexander Hoos 09 mei 2016 Standaardisering..Waarom? Vanuit het oogpunt van de installateur Alexander Hoos 09 mei 2016 Even voorstellen Alexander Hoos Informatiemanager Technisch dienstverlener Kuijpers (www.kuijpers.nl) Kerntaken:

Nadere informatie

Handleiding Nederlandse Besteksystematiek

Handleiding Nederlandse Besteksystematiek Handleiding Nederlandse Besteksystematiek Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 NBS... 3 1.2 De NBS Catalogus... 3 2 Bestek, algemeen... 4 2.1 Het bestek... 4 2.2 De beschrijving van het werk... 4 2.3 De

Nadere informatie

Motivatie. aanpassingen STABU-catalogus in. relatie tot de Verordening bouwproducten. nr. 305/2011. (CPR, Construction Products Regulation)

Motivatie. aanpassingen STABU-catalogus in. relatie tot de Verordening bouwproducten. nr. 305/2011. (CPR, Construction Products Regulation) Motivatie aanpassingen STABU-catalogus in relatie tot de Verordening bouwproducten nr. 305/2011 (CPR, Construction Products Regulation) STABU Bouwbreed Informatiesysteem Bezoekadres: Willy Brandtlaan 81,

Nadere informatie

STABU-gebruikersdag 25 september 2013

STABU-gebruikersdag 25 september 2013 STABU-gebruikersdag 25 september 2013 ing. Henny Miltenburg Coördinator opleidingen/docent en kwaliteitsmedewerker Graag uitleg over het stappenplan van STABU om te komen tot (weer) één catalogus, dit

Nadere informatie

Het Digitale Huis. Samenwerkende software voor de bouw

Het Digitale Huis. Samenwerkende software voor de bouw Het Digitale Huis Samenwerkende software voor de bouw Het Digitale Huis is het eerste en grootste BIM-software project in Nederland. Uniforme Bouwdeelbibliotheek Het is bovendien het enige project dat

Nadere informatie

ACTUEEL: Uw speciale aandacht vragen wij voor hoofdstuk 5.1.1 Wijzigen inlogmethodes. Datum: maandag 12 oktober 2015 Versie 1.

ACTUEEL: Uw speciale aandacht vragen wij voor hoofdstuk 5.1.1 Wijzigen inlogmethodes. Datum: maandag 12 oktober 2015 Versie 1. 1 Inhoud 1 Inhoud... 1 2 Inleiding... 2 3 What s Next... 2 4 Revisies... 2 5 Hoofdplan... 3 5.1 Serverpark opwaarderen naar Windows Server 2012 R2 64 bit... 4 5.1.1 Wijzigen inlogmethodes... 4 5.1.2 Servers

Nadere informatie

Cluster BIM WG1 classificatie toelichting bruikbaarheid STABU in Vlaanderen

Cluster BIM WG1 classificatie toelichting bruikbaarheid STABU in Vlaanderen Cluster BIM WG1 classificatie toelichting bruikbaarheid STABU in Vlaanderen 31-05-2017 Inhoud Stichting STABU Link met ISO 12006-2 en tabel 1 SfB (elementenmethode) STABU in IWT KMO Innovatieproject BouwData

Nadere informatie

BIM in de praktijk. Alexander Hoos / Kuijpers

BIM in de praktijk. Alexander Hoos / Kuijpers BIM in de praktijk Alexander Hoos / Kuijpers TVVL Eindedaglezing, 4 april 2016 Alexander Hoos Informatie Manager Even voorstellen Installatie bedrijf Kuijpers (www.kuijpers.nl) Kerntaken: Procesoptimalisatie,

Nadere informatie

10-12-2009. een voldaan gevoel dat alle strubbelingen toch ergens toe geleid hebben

10-12-2009. een voldaan gevoel dat alle strubbelingen toch ergens toe geleid hebben Na 25 jr. STABU/ZEEBOER: Nieuwe Fabrikanten Index Online een voldaan gevoel dat alle strubbelingen toch ergens toe geleid hebben (ing. M.G.W. Hopman ZeeBoer b.v.).) Programma ZeeBoer b.v. ZeeBoer b.v.

Nadere informatie

De vraag Wat is BIM levert geen eensluidend antwoord. BIM is een typisch voorbeeld van een containerbegrip.

De vraag Wat is BIM levert geen eensluidend antwoord. BIM is een typisch voorbeeld van een containerbegrip. Gemeenten en BIM Hein Corstens 23-03-2017 V 1.2 1. BIM: wat en waarom? De komende minuten zal ik ingaan op het wat en waarom van BIM. In het algemeen en specifiek voor gemeenten. 2. BIM: wat? De vraag

Nadere informatie

BIM Laatste BIM ontwikkelingen efficiency, kwaliteit en euro s. A.M. Slockers Admea / Smits van Burgst

BIM Laatste BIM ontwikkelingen efficiency, kwaliteit en euro s. A.M. Slockers Admea / Smits van Burgst BIM Laatste BIM ontwikkelingen efficiency, kwaliteit en euro s A.M. Slockers Admea / Smits van Burgst Voorstellen Anton Slockers Directeur Admea / Smits van Burgst Admea is onderdeel van de Smits van Burgst

Nadere informatie

Uitslag enquête ouders en leerkrachten. Uitgevoerd door de Medezeggenschapsraad van de Rehobothschool te Geldermalsen

Uitslag enquête ouders en leerkrachten. Uitgevoerd door de Medezeggenschapsraad van de Rehobothschool te Geldermalsen Uitslag enquête ouders en leerkrachten Uitgevoerd door de Medezeggenschapsraad van de Rehobothschool te Geldermalsen Schooljaar 2015-2016 Uitslagen enquête en aanbevelingen ouders Aantal verspreide enquêtes:

Nadere informatie

Auteursrecht en STABU. STABU Bezoekadres: Telefoonweg 32 Postbus 36 6712 GC EDE. Tel. 0318 63 30 26 E-mail: info@stabu.nl Website: www.stabu.

Auteursrecht en STABU. STABU Bezoekadres: Telefoonweg 32 Postbus 36 6712 GC EDE. Tel. 0318 63 30 26 E-mail: info@stabu.nl Website: www.stabu. Auteursrecht en STABU STABU Bezoekadres: Telefoonweg 32 Postbus 36 6712 GC EDE Tel. 0318 63 30 26 E-mail: info@stabu.nl Website: www.stabu.org In het kort: De bouwwereld is constant aan veranderingen onderhevig

Nadere informatie

EEN VAN ONZE EXPERTS

EEN VAN ONZE EXPERTS EEN VAN ONZE EXPERTS Be the change you want to see in this world Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn actueel en bieden

Nadere informatie

Klanttevredenheids onderzoek 2012

Klanttevredenheids onderzoek 2012 Klanttevredenheids onderzoek 2012 Ook dit jaar heeft TMCDAS weer een klanttevredenheidsonderzoek gedaan. In dit document vindt u de uitkomsten hiervan, de feedback, de bevindingen en de daarop gestelde

Nadere informatie

RIAXION DOSSIER HANDLEIDING

RIAXION DOSSIER HANDLEIDING RIAXION DOSSIER HANDLEIDING Versie 1.0 Status: Definitief Datum: 8-3-2012 Deventer Inhoud 1. VRAGENLIJST... 3 1.1. Het maken van een vragenlijst... 4 1.2. Vragen toevoegen aan een vragenlijst... 5 1.3.

Nadere informatie

Kostencalculaties vanuit een Building Information Model

Kostencalculaties vanuit een Building Information Model Afstudeerpresentatie: Kostencalculaties vanuit een Building Information Model Michel Keller 0852146 Patrick Conde 0851773 Inhoud Oriëntatiefase Probleemstelling Onderzoeksopzet Analysefase Traditionele

Nadere informatie

Nationale Zorg enquête. Enkele conclusies

Nationale Zorg enquête. Enkele conclusies Nationale Zorg enquête Enkele conclusies Introductie Het doel van De Nationale Zorgenquête was tweeledig: het biedt u de gelegenheid een indruk te krijgen van de beleving van kwaliteit binnen uw eigen

Nadere informatie

E-communicatie met de Rijksuniversiteit Groningen

E-communicatie met de Rijksuniversiteit Groningen facilitair bedrijf facilitaire informatisering E-communicatie met de Rijksuniversiteit Groningen Ondersteunde manieren van elektronische opdrachtflow Versie 1.1 (concept) 2 december 2013 E-communicatie

Nadere informatie

Handleiding STABU Bouwbreed MS Office Word Add-in versie 1.0

Handleiding STABU Bouwbreed MS Office Word Add-in versie 1.0 Handleiding STABU Bouwbreed MS Office Word Add-in versie 1.0 STABU Postbus 36 6710 BA EDE Telefoonweg 32, Ede Telefoon: 0318 63 30 26 E-mail: info@stabu.nl Website: http://www.stabu.org Datum: december

Nadere informatie

MADASTER PLATFORM. IFC export in BIM software. Archicad 21 & Revit 2019

MADASTER PLATFORM. IFC export in BIM software. Archicad 21 & Revit 2019 MADASTER PLATFORM IFC export in BIM software Archicad 21 & Revit 2019 Juni 2018 Inleiding Deze handleiding dient ter ondersteuning van het importeren van uw gebouw naar het Madaster platform. Om u bestand

Nadere informatie

71% van de respondenten is het helemaal eens met de stelling dat de huurprijs lager moet zijn 710 per maand.

71% van de respondenten is het helemaal eens met de stelling dat de huurprijs lager moet zijn 710 per maand. Centron heeft in opdracht van Beter Wonen Vechtdal een onderzoek uitgevoerd naar het huurbeleid van Beter Wonen. Het onderzoek is uitgevoerd onder het panel van Beter Wonen Vechtdal. Er zijn 160 huurders

Nadere informatie

Snelstart 1.0 Be. Auteur: Stichting STABU Versie: 1.0 beta Laatste update: 02/07/2014

Snelstart 1.0 Be. Auteur: Stichting STABU Versie: 1.0 beta Laatste update: 02/07/2014 Snelstart 1.0 Be eta Auteur: Stichting STABU Versie: 1.0 beta Laatste update: 02/07/2014 Copyright Notice: Copyright 2014 Stichting STABU. All rights reserved. Pagina 1 van 5 Inhoud Introductie... 3 Installatie

Nadere informatie

Traditioneel vs. Best Value. Gemeente Groningen en Gouw IT 2 oktober 2014, Best Value Event Noord-Nederland

Traditioneel vs. Best Value. Gemeente Groningen en Gouw IT 2 oktober 2014, Best Value Event Noord-Nederland Traditioneel vs. Best Value Gemeente Groningen en Gouw IT 2 oktober 2014, Best Value Event Noord-Nederland Een traditionele aanbesteding van een nieuw informatiesysteem voor de uitvoering van de wet WOZ

Nadere informatie

RWS Landelijke Tunnelstandaard

RWS Landelijke Tunnelstandaard RWS Landelijke Tunnelstandaard Implementatie in nieuwe en bestaande tunnels Ronald Gram 1 september 2012 Waarom een landelijke TTI standaard? Moeizaam lopende projecten (A73 Roermond, A2 Leidsche Rijn)

Nadere informatie

Het Digitale Fundament van de Bouw Bibliotheek. BouwConnect is powered by

Het Digitale Fundament van de Bouw Bibliotheek. BouwConnect is powered by Het Digitale Fundament van de Bouw Bibliotheek BouwConnect is powered by BouwConnect: Sneller, Slimmer en Schoner BouwConnect is een samenwerking tussen KPN en De Twee Snoeken met als doel: Alle partijen

Nadere informatie

Resultaten van het onderzoek onder het Rotterdamse MKB naar de gemeentelijke aanbestedingen door het CDA Rotterdam

Resultaten van het onderzoek onder het Rotterdamse MKB naar de gemeentelijke aanbestedingen door het CDA Rotterdam Resultaten van het onderzoek onder het Rotterdamse MKB naar de gemeentelijke aanbestedingen door het CDA Rotterdam CDA Fractie Rotterdam Aangeboden door raadslid Turan Yazir 29 juni 2016 Inhoudsopgave

Nadere informatie

AANSLUITEN OP BIM BNB & VNBK BIJEENKOMST 11 APRIL 2017

AANSLUITEN OP BIM BNB & VNBK BIJEENKOMST 11 APRIL 2017 AANSLUITEN OP BIM BNB & VNBK BIJEENKOMST 11 APRIL 2017 Opening Even terug in de tijd.. Hoe gingen de informatie stromen? NEN 2574 1993, tekeningen in de bouw Projecten calculeren. Documenten stromen.

Nadere informatie

Europese Aanbesteding Nationale Studentenenquête. Nota van Inlichtingen. 4 april # Document Pagina Vraag; opmerking Antwoorden.

Europese Aanbesteding Nationale Studentenenquête. Nota van Inlichtingen. 4 april # Document Pagina Vraag; opmerking Antwoorden. Europese Aanbesteding Nationale Studentenenquête Nota van Inlichtingen 4 april 2016 # Document Pagina Vraag; opmerking Antwoorden 1 Onderzoeks verantwoor ding 3.7 21 Er staat beschreven dat voor de NSE

Nadere informatie

Samen Zichtbaar Verbeteren. kort cyclisch verbeteren van het onderwijsleerproces

Samen Zichtbaar Verbeteren. kort cyclisch verbeteren van het onderwijsleerproces kort cyclisch verbeteren van het onderwijsleerproces week 6 tussenmeting zonder tips week 1 hjggv?-vragen stellen week 0 cyclus uitleggen tijdens de slb-les week 2 t/m 10 team in actie week 2 respons

Nadere informatie

en noodzaak uniforme contractvoorwaarden

en noodzaak uniforme contractvoorwaarden Nut en noodzaak uniforme contractvoorwaarden Ir. M.L.A.M. van Hezik, Directeur Stichting STABU 16 maart 2010 U.A.V. 1989 / U.A.V.T.I. 1992 / AVA 1992 (traditionele overeenkomsten); DNR (ontwerp-/architecten

Nadere informatie

KUBUS Spexx 5 Licentiemanager voor netwerklicenties

KUBUS Spexx 5 Licentiemanager voor netwerklicenties KUBUS Spexx 5 Licentiemanager voor netwerklicenties Installatiehandleiding Voordat u een bestaande netwerkinstallatie van Kubus Stabu 4 gaat upgraden. De procedure zoals hieronder beschreven is enkel van

Nadere informatie

BIM-HANDLEIDING SPAANSEN BOUWSYSTEMEN

BIM-HANDLEIDING SPAANSEN BOUWSYSTEMEN BIM-HANDLEIDING SPAANSEN BOUWSYSTEMEN Versie April 2017 Toelichting Bij Spaansen Bouwsystemen staat BIM centraal in het bedrijfsproces en men ziet hierin een grote meerwaarde voor het gehele werkvoorbereiding

Nadere informatie

Enquête uitslag penvoerders ICO Taal en Rekenen, eerste versie

Enquête uitslag penvoerders ICO Taal en Rekenen, eerste versie Enquête uitslag penvoerders ICO Taal en Rekenen, eerste versie 1 Respons Respons en Penvoerders (n = 54) (respons = 33, waarvan 6 na herinnering), waaronder 9 penvoerders van het ROC West Brabant en 3

Nadere informatie

RESPONS ENQUÊTE JANUARI Richting voor de nabije toekomst. Jan Westerbeek / Pieter Augustijn

RESPONS ENQUÊTE JANUARI Richting voor de nabije toekomst. Jan Westerbeek / Pieter Augustijn RESPONS ENQUÊTE JANUARI 2019 Richting voor de nabije toekomst De resultaten van de enquête heeft als doel inzichtelijk te maken waar de leden van de KNBB District Zwolle en omstreken behoefte aan hebben

Nadere informatie

Broodje BIM in het kader van Bouwlokalen 2012. gepresenteerd door:

Broodje BIM in het kader van Bouwlokalen 2012. gepresenteerd door: BIM Mth Mythes Broodje BIM in het kader van Bouwlokalen 2012 gepresenteerd door: Léon van Berlo Dik Spekkink Hans Hendriks Marcel van Bavel leon.vanberlo@tno.nl dik@spekkink.nl hhs@debimspecialist.nl marcel@based.co.nl

Nadere informatie

Release notes. Release

Release notes. Release Release notes Release 2018.9-29-10-2018 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebouw... 4 2.1. WELL-score... 4 2.2. Meer inzage in productvelden bij downdrillen... 4 2.3. Geselecteerde elementen bekijken in 3D-view...

Nadere informatie

Project Fasering Documentatie Applicatie Ontwikkelaar

Project Fasering Documentatie Applicatie Ontwikkelaar Project Fasering Documentatie Applicatie Ontwikkelaar Auteurs: Erik Seldenthuis Aminah Balfaqih Datum: 31 Januari 2011 Kerntaak 1 Ontwerpen van applicaties De volgordelijke plaats van de documenten binnen

Nadere informatie

Voorwoord. Kevin de Ram Smart Systems 1

Voorwoord. Kevin de Ram Smart Systems 1 Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. Maart 2017 Voorwoord Voor de lessen smart systems is mij gevraagd een document op te zetten met mijn visie op smart systems. Hierbij heb ik gekeken

Nadere informatie

Uitslag tevredenheidsonderzoek 2018

Uitslag tevredenheidsonderzoek 2018 Uitslag tevredenheidsonderzoek 2018 Wat vind jij ervan? Deze vraag hebben we aan je gesteld door middel van het toezenden van onze digitale enquête. Wij willen namelijk

Nadere informatie

Informatie over het Bestdeal bestelsysteem voor toekomstige leveranciers

Informatie over het Bestdeal bestelsysteem voor toekomstige leveranciers Informatie over het Bestdeal bestelsysteem voor toekomstige leveranciers ROC werkt met het Inkoopsysteem Bestdeal e-procurement Het ROC Aventus werkt sinds 2011 met het bestelsysteem Bestdeal e-procurement.

Nadere informatie

Ledencongres Evaluatie

Ledencongres Evaluatie Inhoud Methodiek Kenmerken respondenten Tevredenheid Interesse Toegankelijkheid Niet aanwezigen (Deel 2) Methodiek Ledenraadpleging Rapportage bestaat uit 2 delen. Eerste deel, zijn de respondenten die

Nadere informatie

Vragenlijsten, tevredenheidsonderzoeken en metingen

Vragenlijsten, tevredenheidsonderzoeken en metingen Vragenlijsten, tevredenheidsonderzoeken en metingen Inhoudsopgave Vragenlijsten... 1 Wijzigen vragenlijst... 2 Vragenlijstcreator... 2 Metingcreator... 6 Inleiding:... 6 De werking:... 6 Tevredenheidsonderzoek...

Nadere informatie

Virtueel bouwen met een BIM

Virtueel bouwen met een BIM Virtueel bouwen met een BIM BIM Waar staat de afkorting voor? BIM Building Information Model Building Information Modeling 2 virtueel bouwen met een BIM BIM Waar staat de afkorting voor? BIM Building Building

Nadere informatie

INTRODUCTIE 1 E NIEUWSBRIEF VTBO

INTRODUCTIE 1 E NIEUWSBRIEF VTBO INTRODUCTIE 1 E NIEUWSBRIEF VTBO CALC-PRO+ CALCULATIEPROGRAMMA VERS VAN DE PERS Calculatieprogramma t.b.v. bouwgerelateerde bedrijven Calc-Pro+ is een kant-en-klare calculatieprogramma voor nagenoeg de

Nadere informatie

Handleiding Hoe pas je een PVA toe in je project? Mediamanagement leerjaar 2 Darren Arendse STAPPENPLAN VAN ONDERZOEK TOT UITVOERING

Handleiding Hoe pas je een PVA toe in je project? Mediamanagement leerjaar 2 Darren Arendse STAPPENPLAN VAN ONDERZOEK TOT UITVOERING Handleiding Hoe pas je een PVA toe in je project? Mediamanagement leerjaar 2 Darren Arendse STAPPENPLAN VAN ONDERZOEK TOT UITVOERING 1 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 1.1 Stap 1 onderzoek doen Blz. 4 1.2

Nadere informatie

Een klant project in Newbase

Een klant project in Newbase Een klant project in Newbase Voor meer informatie, kijk op www.newbase.nl Newbase BV, Hardwareweg 16 1033 MX AMSTERDAM Tel.: 020-6 111 444 Oktober 2013 versie 1.0 pagina 1 van 20 Inhoudsopgave 1 Algemeen...3

Nadere informatie

BIM bij Schüco. Hilvarenbeek, 22-05-2013

BIM bij Schüco. Hilvarenbeek, 22-05-2013 Hilvarenbeek, 22-05-2013 Definities BIM: proces of product? Ontwikkelingen in de bouw Ontwikkelingen, software, werkwijze Ondersteuning voor architecten Schüco Revit Families Ondersteuning voor klanten

Nadere informatie

BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export versie 2.18.x naar 2.19.0. 2012 Sdu uitgevers

BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export versie 2.18.x naar 2.19.0. 2012 Sdu uitgevers BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export versie 2.18.x naar 2.19.0 2012 Sdu uitgevers BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export Inhoudsopgave BTW Conversie Legal Eagle Integratie

Nadere informatie

Voorronde opdracht van de 17 e Wiskunde A-lympiade

Voorronde opdracht van de 17 e Wiskunde A-lympiade Voorronde opdracht van de 17 e Wiskunde A-lympiade 25 November 2005 Werkwijzer bij de voorronde opdracht van de Wiskunde A-lympiade 2005/2006 Deze Wiskunde A-lympiade opdracht bestaat uit drie instapopdrachten

Nadere informatie

Opdrachtgevers. Architecten. 3D Model Database. Civiele ingenieurs. Aannemers. Installateurs. Constructeurs Adviseurs

Opdrachtgevers. Architecten. 3D Model Database. Civiele ingenieurs. Aannemers. Installateurs. Constructeurs Adviseurs Opdrachtgevers Architecten 3D Model Database Aannemers Civiele ingenieurs Installateurs Constructeurs Adviseurs LOD100 LOD200 100: massa s 200: functioneel 300: materiaal specifiek 400: fabrikant specifiek

Nadere informatie

Internetpanel Dienst Regelingen

Internetpanel Dienst Regelingen Internetpanel Dienst Regelingen Resultaten peiling 20: evaluatie panel December 2012 1. Inleiding Het Internetpanel Dienst Regelingen bestaat nu bijna vijf jaar. Dat vinden de opdrachtgever Dienst Regelingen

Nadere informatie

Betreft Nota van Inlichtingen Datum 9 maart Van Vitus Zuid Ref. KQPN/2017/1.1

Betreft Nota van Inlichtingen Datum 9 maart Van Vitus Zuid Ref. KQPN/2017/1.1 2 e Nota van inlichtingen Betreft Nota van Inlichtingen Datum 9 maart 2017 Van Vitus Zuid Ref. KQPN/2017/1.1 Project Europese aanbesteding ICT Deze nota van inlichtingen wordt hiermee integraal onderdeel

Nadere informatie

Bimmen met VBI. aandachtspunten voor samenwerking

Bimmen met VBI. aandachtspunten voor samenwerking aandachtspunten voor samenwerking VBIM01-002 BIM helpt Steeds meer partijen ontdekken dat als BIM juist wordt toegepast dit helpt om bouwprocessen efficiënter te laten verlopen en daardoor sneller en goedkoper.

Nadere informatie

Net als in de voorgaande jaren voerde Belnet opnieuw een enquête uit bij de organisaties aangesloten op het Belnet-netwerk om.

Net als in de voorgaande jaren voerde Belnet opnieuw een enquête uit bij de organisaties aangesloten op het Belnet-netwerk om. Net als in de voorgaande jaren voerde Belnet opnieuw een enquête uit bij de organisaties aangesloten op het Belnet-netwerk om te peilen naar de tevredenheid en om behoeften in kaart brengen. In 2013 werd

Nadere informatie

Introductie Digitaal Stelsel Omgevingswet. Gijs van Duijn en Peter Kok

Introductie Digitaal Stelsel Omgevingswet. Gijs van Duijn en Peter Kok Introductie Digitaal Stelsel Omgevingswet Gijs van Duijn en Peter Kok 5 september 2018 18/10/18 Wat is er voor nodig om de omgevingswet in te Niks, voeren? publicatie van de invoeringswet alleen.. Kerninstrumentarium

Nadere informatie

omschrijven wat je ermee bedoelt. Dat geldt dus ook voor dom en de vraag of je dat met een IQ-test kunt meten. Dan naar een ander aspect van de

omschrijven wat je ermee bedoelt. Dat geldt dus ook voor dom en de vraag of je dat met een IQ-test kunt meten. Dan naar een ander aspect van de Scenario voor het klassengesprek aan het begin van de eerste les van het leerlingonderzoek in het kader van Begrip van bewijs Hieronder staat een beschrijving van het beoogde (hypothetische) verloop van

Nadere informatie

De Businesscase Light

De Businesscase Light De Businesscase Light Instrument om de kansen voor verbeteringen en innovatie in de dagelijkse zorg thuis in te schatten en in te voeren De Businesscase Light is een instrument om de kansen en de sterke

Nadere informatie

Datum: September 2013. freestone nv I De Hene 10 1780 Wemmel I T 02 453 95 50 F 02 453 15 12 I info@freestone.be - www.freestone.

Datum: September 2013. freestone nv I De Hene 10 1780 Wemmel I T 02 453 95 50 F 02 453 15 12 I info@freestone.be - www.freestone. Datum: September 2013 1 freestone nv I De Hene 10 1780 Wemmel I T 02 453 95 50 F 02 453 15 12 I info@freestone.be - www.freestone.be 1. INHOUD Inhoud 1. INHOUD... 2 2. INLEIDING... 3 2.1. Doel... 3 2.2.

Nadere informatie

DE JURIDISCHE KANT VAN BIM

DE JURIDISCHE KANT VAN BIM DE JURIDISCHE KANT VAN BIM Ervaringen uit de praktijk Hans Hendriks hhs@debimspecialist.nl @debimspecialist donderdag 14 februari 2013 Indeling presentatie 1. Thema s vanuit praktijk 2. Termen & Definities

Nadere informatie

HANDLEIDING FysioTopics

HANDLEIDING FysioTopics HANDLEIDING FysioTopics INLEIDING FysioTopics is een Vereniging met meer dan 160 leden / praktijken die zich bezig houden met het inzichtelijk maken van de resultaten van de geleverde fysiotherapeutische

Nadere informatie

Procesverslag. Save Energy Leiden. Dennis Wagenaar 18-04-10 v 1.0

Procesverslag. Save Energy Leiden. Dennis Wagenaar 18-04-10 v 1.0 Procesverslag Save Energy Leiden Dennis Wagenaar 18-04-10 v 1.0 1 Inleiding In dit procesverslag leg ik uit hoe het project is verlopen en wat ik er van geleerd heb. Ik geef een reflectie op hoe ik dingen

Nadere informatie

Advies 109. Advies van de Goudse Adviesraad voor mensen met een beperking over het Wmo-product: tevredenheidsonderzoek en horizontale verantwoording

Advies 109. Advies van de Goudse Adviesraad voor mensen met een beperking over het Wmo-product: tevredenheidsonderzoek en horizontale verantwoording Advies 109 Advies van de Goudse Adviesraad voor mensen met een beperking over het Wmo-product: tevredenheidsonderzoek en horizontale verantwoording 1. Inleiding Het College van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Open Data in België en Vlaanderen; Interessante complexiteit. Noël Van Herreweghe

Open Data in België en Vlaanderen; Interessante complexiteit. Noël Van Herreweghe Open Data in België en Vlaanderen; Interessante complexiteit Noël Van Herreweghe 1 Inhoud: 1.Open data in de Belgische en Vlaamse context 2. Hoe zien wij open data in Vlaanderen 3. Status open data in

Nadere informatie

E-MAIL AWARD 2013 : PROCEDURE & CASE FORMAT

E-MAIL AWARD 2013 : PROCEDURE & CASE FORMAT E-MAIL AWARD 2013 : PROCEDURE & CASE FORMAT Leuk en goed dat u een case in wilt dienen. Om de jurering eerlijk, eenvoudig en overzichtelijk te maken, willen we u vragen uw case in te dienen aan de hand

Nadere informatie

Resultaten workshop key Supplier management NEVI Kring Zuid 10 oktober

Resultaten workshop key Supplier management NEVI Kring Zuid 10 oktober Resultaten workshop key Supplier management NEVI Kring Zuid 10 oktober Schrijf per groep op welke culturele geloven je wilt dat je key suppliers hebben over jouw bedrijf. Mijn Klant. staat open voor een

Nadere informatie

Competency Check. Datum:

Competency Check. Datum: Competency Check Naam: Sample Candidate Datum: 08-08-2013 Over dit rapport: Dit rapport is op automatische wijze afgeleid van de resultaten van de vragenlijst welke door de heer Sample Candidate is ingevuld.

Nadere informatie

EPLAN Software & Service. 12 februari 2016 We starten om 14:00 uur

EPLAN Software & Service. 12 februari 2016 We starten om 14:00 uur EPLAN Software & Service. 12 februari 2016 We starten om 14:00 uur Het team van vandaag Martin Versteeg Productmanager Pro Panel Moderator Michiel van de Wiel It specialist Tips en tricks nieuwe stijl

Nadere informatie

Uitleg bij de resultaten. Kleuring in de rapportage. Resultaat & Actie

Uitleg bij de resultaten. Kleuring in de rapportage. Resultaat & Actie Uitleg bij de resultaten Het onderzoek geeft inzicht in de organisatie, vanuit het perspectief van diegenen die daar het meeste over kunnen vertellen: jullie eigen medewerkers. Daarnaast biedt het onderzoek

Nadere informatie

Slimmer werken met gunning op Beste Prijs-Kwaliteitsverhouding. Jos van Alphen Bijeenkomst IPG

Slimmer werken met gunning op Beste Prijs-Kwaliteitsverhouding. Jos van Alphen Bijeenkomst IPG Slimmer werken met gunning op Beste Prijs-Kwaliteitsverhouding Jos van Alphen Bijeenkomst IPG 7-12-2016 Evaluatie Aanbestedingswet Lasten Aanbestedende diensten: Goedkoper: Gebruik elektronische middelen

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

Enquête Telefonische dienstverlening

Enquête Telefonische dienstverlening Enquête Telefonische dienstverlening Enquête Telefonische dienstverlening Colofon Titel:Enquête Enquete Telefonische dienstverlening Opdrachtgever: Gemeente Velsen Opdrachtnemer: Marieke Galesloot Datum:

Nadere informatie

Memorandum Pas toe of leg uit voor open BIM-standaarden

Memorandum Pas toe of leg uit voor open BIM-standaarden Memorandum Pas toe of leg uit voor open BIM-standaarden BIM Loket Versie 20 november 2018 Inhoudsopgave 1. Algemeen 3 1.1 Pas-toe-of-leg-uit 3 1.2 PTOLU-lijst en open BIM standaarden 3 1.2.1 COINS 4 1.2.2

Nadere informatie

Verdatarisering van bouwsector

Verdatarisering van bouwsector Verdatarisering van bouwsector Kostenmanagement & BIM 19 september 2013 2013 1 Imagine the result Gastspreker ir. T.A.L. (Ted) Peek ARCADIS, Financial Engineers T. 026-377 88 10 E. financialengineers@arcadis.nl

Nadere informatie

Electronisch zaken doen in de bouw anno 2013 Feiten uit onderzoeken USP & BouwKennis

Electronisch zaken doen in de bouw anno 2013 Feiten uit onderzoeken USP & BouwKennis Electronisch zaken doen in de bouw anno 2013 Feiten uit onderzoeken USP & BouwKennis Voor de S@les in de Bouw dag, september 2013 Jan Paul Schop, managing partner September 2013 USP Marketing Consultancy:

Nadere informatie

Domein 1: Lichamelijk welbevinden, gem. score: 3,9

Domein 1: Lichamelijk welbevinden, gem. score: 3,9 Resultaten Ben Ik Tevreden Tevredenheidsinstrument Wonen & Dagbesteding Het domein Wonen & Dagbesteding (W&D) van Visio is in 2015 begonnen met het tevredenheidsinstrument BIT (Ben Ik Tevreden), een instrument

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders Klanttevredenheidsonderzoek Ouders - 2017 Vraag 1: Wat voor cijfer zou u Columbus willen geven? Ons gemiddelde is een 8,3! Het onderzoek is 51 keer verstuurd en maar liefs 39 keer Ingevuld retour gekomen,

Nadere informatie

Release datum: 11 juni 2012

Release datum: 11 juni 2012 Highlights 1 HSExpert versie 5.2 Begin juni is versie 5.2 van HSExpert gereleased. In versie 5.2 zijn vooral wijzigingen op het RiAxion (Arbo) dossier doorgevoerd. Daarnaast zijn er wat kleinere wijzigingen

Nadere informatie

Resultaten eerste peiling digitaal burgerpanel Externe communicatiemiddelen gemeente Oirschot. Januari 2015

Resultaten eerste peiling digitaal burgerpanel Externe communicatiemiddelen gemeente Oirschot. Januari 2015 Resultaten eerste peiling digitaal burgerpanel Externe communicatiemiddelen gemeente Oirschot Januari 2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Resultaten... 4 2.1 Onderzoeksverantwoording... 4 2.2 Hoe tevreden

Nadere informatie

Rubrics / Leerdoelen

Rubrics / Leerdoelen Rubrics / Leerdoelen Frank van Deursen - M41t - Juni 2016 Scrum Theoretische kennis van Scrum: Ik ben van mening dat ik dit leerdoel heb afgesloten met een voldoende. De eerste sprints waren bij mij en

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

2. Welke functie heeft u binnen uw organisatie? 50,5%

2. Welke functie heeft u binnen uw organisatie? 50,5% Uitslagen en aanbevelingen enquête fysieke en digitale overlegtafel De enquête is uitgezet bij ongeveer 200 gecontracteerde zorgaanbieders op het gebied van Wmo en Jeugd. De enquête is ingevuld door 93

Nadere informatie

Rapport Sales 360. Test Kandidaat

Rapport Sales 360. Test Kandidaat Rapport Sales 360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het rapport

Nadere informatie

Bouwproces volgens de visie van Veelzijdigbouw

Bouwproces volgens de visie van Veelzijdigbouw 2011 Bouwproces volgens de visie van Veelzijdigbouw Veelzijdigbouw Walnootstraat 26 2461 DV Ter Aar Telefoon 06-43822608 Fax 0847-593939 info@veelzijdigbouw.nl www.veelzijdigbouw.nl Het bouwproces volgens

Nadere informatie

KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK SCHOONMAAKDIENST GEMEENTE HAREN

KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK SCHOONMAAKDIENST GEMEENTE HAREN KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK SCHOONMAAKDIENST GEMEENTE HAREN Klanttevredenheidsonderzoek Schoonmaakdienst gemeente Haren Colofon Opdrachtgever Gemeente Haren Datum December 2016 Auteurs Tessa Schoot Uiterkamp

Nadere informatie

Informatievoorziening met BIM de basis voor assetmanagement

Informatievoorziening met BIM de basis voor assetmanagement Informatievoorziening met BIM de basis voor assetmanagement GeoBuzz BIM Programma - 24 november 2015 Niels Reyngoud Provincie Gelderland 1 Assetmanagement Assetmanagement Pijlers (1/2) Assetmanagement

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

ConsultManager ROM module

ConsultManager ROM module ConsultManager ROM module Voorbereiding - Voordat u ROM testen electronisch kunt klaarzetten en laten invullen door uw cliënten, moet u zich eerst aanmelden bij de leverancier van uw keuze (ManageWare

Nadere informatie

Yes We Can Fellow onderzoek

Yes We Can Fellow onderzoek Yes We Can Fellow onderzoek Resultaten 2017 1 Inhoud Inleiding... 3 Respons... 3 Eigenschappen responsegroep... 3 Enkelvoudige of meervoudige problematiek... 4 Zorg voorafgaand aan opname... 4 Situatie

Nadere informatie

Deel C. Digitale uitwisseling Zeeland, het werkt al sinds 2009

Deel C. Digitale uitwisseling Zeeland, het werkt al sinds 2009 Deel C Digitale uitwisseling Zeeland, het werkt al sinds 2009 Deel C Inhoud Aanpak Zeeland 2009 Tools zijn voldoende aanwezig, geen reden voor centrale regie en of software Factor mens, willen en kunnen

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over veranderingen in de zorg

Veelgestelde vragen over veranderingen in de zorg Veelgestelde vragen over veranderingen in de zorg WMO - GEMEENTE Is het al officieel dat de Wmo ingaat op 1 januari 2015? Ja, met dien verstande dat 2015 een overgangsjaar wordt. Verandert het recht op

Nadere informatie