Hoe kleine en middelgrote bedrijven nieuwe klanten vinden en vasthouden in een veranderende digitale wereld

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe kleine en middelgrote bedrijven nieuwe klanten vinden en vasthouden in een veranderende digitale wereld"

Transcriptie

1 White Paper Hoe kleine en middelgrote bedrijven nieuwe klanten vinden en vasthouden in een veranderende digitale wereld Door Scott Sinclair, analist, Mark Peters, senior analist en Monya Keane, researchanalist Januari 2015 Deze White Paper van ESG is geschreven in opdracht van Hewlett-Packard en wordt verspreid onder licentie van ESG by The Enterprise Strategy Group, Inc. Alle rechten voorbehouden.

2 Whitepaper: Hoe bedrijven nieuwe klanten vinden en vasthouden in een veranderende digitale wereld 2 Inhoud Inleiding... 3 Uitdagingen bij het selecteren van storage voor BI- en CRM-applicaties... 4 Storage-overwegingen voor BI- en CRM-applicaties... 6 HP levert storage-oplossingen die organisaties helpen op hun klanten te focussen... 6 De vereiste prestaties en functionaliteit voor BI- en CRM-applicaties... 6 Schaalmogelijkheden om de groeiende hoeveelheid klantgegevens te ondersteunen... 7 Focus op de klant is een noodzaak voor bedrijven... 7 Een uiterst betrouwbare, gemakkelijk te installeren en gekwalificeerde oplossing... 8 Service en support als er problemen zijn... 8 Betaalbaar voor een bescheiden budget... 8 De echte waarheid... 9 Alle handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van de betreffende ondernemingen. De informatie in deze whitepaper is afkomstig uit bronnen die The Enterprise Strategy Group (ESG) als betrouwbaar beschouwt, maar wordt door ESG niet gegarandeerd. De in deze publicatie vervatte meningen van ESG kunnen aan verandering onderhevig zijn. Deze publicatie valt onder het auteursrecht van The Enterprise Strategy Group, Inc. Elke vorm van reproductie of verspreiding van deze publicatie, geheel of gedeeltelijk, op papier, elektronisch of anderszins, naar personen die niet gerechtigd zijn deze informatie te ontvangen is, zonder uitdrukkelijke toestemming van de The Enterprise Strategy Group, Inc., strijdig met de Amerikaanse wet op het auteursrecht en leidt tot civielrechtelijke en indien van toepassing tot strafrechtelijke vervolging. Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met ESG Client Relations op

3 Inleiding Whitepaper: Hoe bedrijven nieuwe klanten vinden en vasthouden in een veranderende digitale wereld 3 De adoptie van nieuwe technologie creëert vaak nieuwe kansen, zeker in de bedrijfswereld. De opkomst van innovaties zoals social media en mobile devices verandert de manier waarop bedrijven met klanten omgaan en de manier waarop klanten door bedrijven benaderd willen worden. Door toenemende automatisering bij de sales force, BI (Business Intelligence) en CRM-applicaties (Customer Relationship Management) krijgen bedrijven nieuwe inzichten en kunnen zij efficiënter nieuwe klanten vinden en klanten langer aan zich binden. Organisaties die investeren om hun potentiële doelgroepen beter te begrijpen, zijn succesvoller dan bedrijven die hun klanten niet goed kennen. IT-organisaties willen hun concurrentiepositie versterken door een betere focus op klanten en zij investeren daarom meer in business intelligence, gegevensanalyse en de onderliggende infrastructuur die deze applicaties moet ondersteunen. In 2014 ondervroeg de Enterprise Strategy Group (ESG) een aantal IT-organisaties om te achterhalen wat de trends in technologie-besteding zijn. Op de vraag in welke IT-initiatieven zij de komende 12 maanden het meest dachten te investeren, was het vaakst gehoorde antwoord "Betere informatieanalyse voor Business Intelligence en een beter inzicht in klanten" (zie Figuur 1). 1 Figuur 1. IT en marketing focussen op Business Intelligence en data-analyse In welk van de volgende IT-initiatieven denkt u dat uw organisatie de komende 12 maanden het meest zal investeren? (Percentage van de respondenten, meerdere antwoorden toegestaan) Informatie beter analyseren voor realtime Business Intelligence en om meer over klanten te weten te komen 26% 53% Groter gebruik van social mediatechnologie voor marketing, het winnen van nieuwe klanten, enz. 21% 44% Respondente n uit marketing (N=167) Strategieën om klanten te bereiken via hun mobiele apparaten 23% 35% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% Bron: Enterprise Strategy Group, Geavanceerde analysefunctionaliteit kan bedrijven een voorsprong geven bij het vinden en vasthouden van nieuwe klanten. Het rendement dat organisaties uit deze intelligente applicaties halen kan echter beperkt worden door de onderliggende IT-infrastructuur. Met de juiste infrastructuur, met name de juiste storage-infrastructuur, halen organisaties veel meer uit hun BI- en CRM-applicaties. Bedrijven van elke grootte zijn geïnteresseerd in BI- en CRMapplicaties, maar kleine en middelgrote bedrijven hebben vaak meer moeite met het opzetten en implementeren van een optimale storage-architectuur. 1 Bron: Onderzoek van ESG: Enterprise Data Analytics Trends, mei 2014.

4 Whitepaper: Hoe bedrijven nieuwe klanten vinden en vasthouden in een veranderende digitale wereld 4 Uitdagingen bij het selecteren van storage voor BI- en CRM-applicaties Kleine en middelgrote bedrijven zijn in een voortdurend veranderende IT-omgeving genoodzaakt om méér te doen met minder. Bij uitbreiding van de IT-infrastructuur met het oog op een beter gebruik van BI- en CRM-applicaties stuit een bedrijf soms op problemen. In kleine en middelgrote bedrijven wegen die zwaarder, omdat de middelen (budget zowel als personeel) aanzienlijk beperkter zijn. Ondanks die uitdagingen moeten zij concurreren en de relatie met klanten intensiveren. In hun pogingen om concurrerend te blijven verzamelen organisaties steeds meer informatie over hun klanten. Aangezien de hoeveelheid klantgegevens groeit, moeten organisaties meer data opslaan, beschermen en analyseren. Omdat het aantal potentiële klanten groeit en verandert, dreigt storage een knelpunt te worden dat eindgebruikers beperkt in hun mogelijkheden om data snel te analyseren. Problemen met storage die real-time of bijna-real-time analyse bemoeilijken: Bij een onderzoek door ESG naar het gebruik van data-analyse zeiden verreweg de meeste deelnemers dat zij data in real-time of bijnareal-time analyseerden (zie Figuur 2). 2 Dat stelt hoge eisen aan de IT-infrastructuur en met name aan de storage-infrastructuur. Figuur 2. Frequentie van data-analyses Welke van de volgende typeringen zijn van toepassing op de data-analyses die uw organisatie uitvoert? (Percentage van de respondenten, N=370, meerdere antwoorden toegestaan) Wij analyseren de informatie in bijna real-time (microseconden, seconden, minuten, enz.) 59% Wij analyseren de informatie in real-time (streams) 45% Wij analyseren de informatie periodiek (elk uur, dagelijks, maandelijks, enz.) 19% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% Bron: Enterprise Strategy Group, Als een organisatie groeit, stijgt ook het aantal potentiële klanten. In veel gevallen neemt bovendien de hoeveelheid bewaarde gegevens per klant toe. Organisaties die groeien en veranderen, verzamelen in de loop van de tijd steeds meer informatie over hun klanten. Na verloop van tijd beschikken ze over een enorme hoeveelheid klantgegevens om te analyseren, terwijl de beschikbare tijd om query's uit te voeren of rapporten te creëren gelijk blijft. Bij het ontwerpen van een storage-oplossing die de steeds grotere behoefte van BI- en CRM-applicaties ondersteunt, moeten soms diverse hindernissen genomen worden. Storage-oplossingen moeten niet alleen voldoende kracht leveren voor BI- en CRM-applicaties: De storage-architectuur moet ook voldoende overhead of schaalbaarheid bezitten om mee te groeien met de applicatiebehoeften en daarbij een lage latency te behouden. Door storage-interconnects met een hogere bandbreedte, bijvoorbeeld 8 Gb of 16 2 Bron: Ibid.

5 Whitepaper: Hoe bedrijven nieuwe klanten vinden en vasthouden in een veranderende digitale wereld 5 Gb, te kiezen verwacht men een algehele prestatieverbetering, maar vaak biedt een hogere bandbreedte weinig voordeel voor de prestaties van BI- en CRM-workloads. Deze applicaties kenmerken zich door grote aantallen kleine I/O-transacties. Zelfs in kleine bedrijven (tot 300 medewerkers) moet het CRM-BI-systeem op een doorsnee dag meer dan 3200 query's uitvoeren. Dat vereist een infrastructuur die op de snelst mogelijke manier op elk dataverzoek reageert. Omdat het aantal transacties alleen maar toeneemt als het aantal (potentiële) klanten stijgt, bereikt de storage-infrastructuur snel zijn capaciteitsplafond. Storagesilo's of storage met onvoldoende schaalmogelijkheden: In elk MKB-bedrijf dat een gezonde groei doormaakt en zijn klantenbestand uitbreidt, veroorzaakt de combinatie van meer (potentiële) klanten en de hoeveelheid bewaarde informatie per klant ook een groeiende hoeveelheid data die moet worden opgeslagen, beschermd en beschikbaar gehouden. Storagesilo's en direct op de server aangesloten storage (DAS) bereiken op een zeker moment de grenzen van hun capaciteit. Maar ook als er voldoende capaciteit is, vergt de groeiende vraag naar data het uiterste van de infrastructuur. In beide situaties kan een dure upgrade en een tijdrovende datamigratie nodig zijn. Niet beschikbare data of downtime: Alleen als data beschikbaar zijn is het mogelijk BI-analyses in real-time uit te voeren of CRM-applicaties te gebruiken. Voor veel kleine en middelgrote bedrijven gelden BI- en CRM-applicaties als mission-critical en moet downtime onmiddellijk worden verholpen. Uit onderzoek van ESG blijkt dat downtime leidt tot lagere productiviteit, dataverlies, boze eindgebruikers, ontevreden klanten en zelfs inkomstenderving (zie Figuur 3). 3 Figuur 3. Impact op het bedrijf van uitval of voorvallen die resulteren in downtime en/of dataverlies Welke schade hebben systeemuitval of incidenten die downtime en/of dataverlies veroorzaakten uw organisatie toegebracht? (Percentage van de respondenten, N=342, meerdere antwoorden toegestaan) Werknemers minder productief 57% Applicatiedowntime 50% Ontevreden gebruikers (werknemers) 38% Dataverlies 32% Gemiste zakelijke kansen Ontevreden klanten Rechtstreekse inkomstenderving 23% 21% 25% Ontevreden partners Reputatieschade Niet voldaan aan wet- of regelgeving Gestolen/gecompromitteerde data, Schendingen 8% 7% 5% 4% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% Bron: Enterprise Strategy Group, Uitval van een CRM-applicatie op een verkeerd moment, bijvoorbeeld aan het einde van een kwartaal, heeft een nadelig effect op de relatie met klanten en mogelijk ook op het financiële resultaat. Kleine en 3 Bron: ESG Research Brief: Data Backup Trends at SMB Organizations, mei 2013.

6 Whitepaper: Hoe bedrijven nieuwe klanten vinden en vasthouden in een veranderende digitale wereld 6 middelgrote bedrijven hebben vaak geen IT-medewerkers 'over' die zij (zonder impact op de overige activiteiten) kunnen inzetten voor het opsporen, isoleren en oplossen van problemen. Hoge storage-infrastructuurkosten: Hogere prestaties, schaalbaarheid en beschikbaarheid worden doorgaans geassocieerd met dure (enterprise) storage-oplossingen. De kosten worden gerechtvaardigd door de voordelen van BI- en CRM-applicaties, zoals een betere focus op de klant, maar kleine bedrijven hebben minder te besteden dan grote organisaties en kunnen zich niet veroorloven om dure storageoplossingen van enterprise-klasse aan te schaffen. Ongeacht de omstandigheden, is het altijd raadzaam om problemen met de storage-infrastructuur op te lossen en een optimale omgeving te creëren om met BI- of CRM-applicaties te werken. Door enkele voorwaarden in acht te nemen kunnen organisaties deze problemen wegnemen, zodat zij beter kunnen focussen op hun klanten en concurrerender kunnen werken. Storage-overwegingen voor BI- en CRM-applicaties Er zijn storage-oplossingen met functionaliteit en kenmerken die aan de voornaamste vereisten voor BI en CRM voldoen en een infrastructuur creëren die qua prestaties en capaciteit uitbreidbaar is voor de toekomst. Geconsolideerde specifieke Storage Area Network opslag levert van oudsher de prestaties en de robuustheid die data-intensieve applicatie-omgevingen nodig hebben. HP levert storage-oplossingen die organisaties helpen op hun klanten te focussen Er zijn diverse fabrikanten van SAN-storage-oplossingen die geschikt zijn voor BI- en CRM-applicaties. Maar er is een fabrikant, HP, die over enkele unieke storageproducten beschikt: de HP MSA en StoreVirtual storagefamilies, die speciaal ontwikkeld om zijn dergelijke applicaties in kleine en middelgrote bedrijven te ondersteunen. HP MSA Storage biedt voordelige SAN-storage voor kleine en middelgrote bedrijven met intuïtief beheer, gericht op beheerders van ProLiant- en BladeSystems-omgevingen. MSA biedt solide beschikbaarheids- en databeschermingskenmerken met twee controllers, replicatie, snapshots en volumekopieerfuncties. De tweede oplossing, HP StoreVirtual, is beschikbaar als appliance of als virtuele storage-appliance (VSA) en biedt gemeenschappelijk beheer, inbegrepen licenties en geïntegreerde hypervisors. Dankzij StoreVirtual VSA is HP een van de weinige grote spelers op de storagemarkt en een van de zeer weinige leveranciers van complete IToplossingen die innoveren en intellectueel eigendom ontwikkelen in software-defined storage. Software-Defined Storage-producten, zoals de StoreVirtual VSA, bieden flexibiliteit op hardwaregebied, omdat organisaties centrale storage als software kunnen installeren op de hardware van hun keuze. Ze beschikken dan over SAN-storagecapaciteit met de mogelijkheid om voordelige hardware-alternatieven te gebruiken, zoals DAS. Het resulterende ecosysteem geeft meer flexibiliteit bij de keuze van hardware, de mogelijkheid om sneller nieuwe hardwaretechnologie in te zetten en kansen om te besparen. De StoreVirtual VSA biedt bovendien databeschikbaarheids- en beschermingskenmerken zoals hoge beschikbaarheid, snapshots en replicatie. Al deze producten zijn afgestemd op de uitdagingen van BI- en CRM-applicaties. De vereiste prestaties en functionaliteit voor BI- en CRM-applicaties Als het om applicatieprestaties gaat, blijkt dat de meeste gangbare BI- en CRM-applicaties grote aantallen transacties in kleine blokken uitvoeren. Bij dit type workloads nemen de prestaties meestal niet toe bij verhoging van de interconnectbandbreedte. Er is echter wel een storagetechnologie die heel geschikt is voor dergelijke datatoegangspatronen: solid-state. Omdat solid-state technologie geen mechanisch draaiende componenten bevat, is het veel sneller en hebben transacties veel minder last van latency. Ondanks de recente prijsdaling is het budget van kleine en middelgrote organisaties vaak niet toereikend voor grootschalig gebruik van solid-state. Wanneer een all-flash configuratie niet haalbaar is, zijn er alternatieve hybride storage-oplossingen waarbij draaiende media en solid-state gecombineerd worden. Dat geeft een prestatieverbetering voor een prijs die dichter bij die van traditionele vaste schijven ligt. Bij hybride opties wordt solid-state gebruikt als cache of als één van de storagelagen. Bij gebruik als storagelaag worden de meer actieve data op solid-state opgeslagen, terwijl minder actieve

7 Whitepaper: Hoe bedrijven nieuwe klanten vinden en vasthouden in een veranderende digitale wereld 7 data worden verplaatst naar de voordeliger draaiende media. Bij gebruik als cache wordt een kopie van de data op draaiende media opgeslagen op solid-state. Er zijn minder bewerkingen nodig om data te verplaatsen tussen de lagen, maar er is ook minder capaciteit beschikbaar. HP MSA Storage ondersteunt solid-state en biedt zowel cache- als tiering-mogelijkheden, zodat de oplossing flexibel kan worden afgestemd op de specifieke applicatiebehoeften en het budget. De SSD lees-caching van de MSA verbetert de random leessnelheid, omdat de SSD's fungeren als uitbreiding van het controllercache. BI- en CRMapplicaties voeren vaak grote hoeveelheden leesbewerkingen uit en bij analyses worden meerdere klantgegevenspunten gelezen om meer informatie te verkrijgen. De automatische tiering van MSA maakt gebruik van een realtime I/O-engine om data in de meest geschikte storagelaag te plaatsen. Daardoor biedt deze optie meer bruikbare capaciteit dan de cache-optie. De tiering-oplossingen zijn geschikter dan caching-oplossingen in situaties waar bepaalde data langere tijd actief of inactief blijven, in plaats van voortdurend van status te wisselen. Voor CRMapplicaties waar nieuwe klantgegevens veel vaker gebruikt worden dan oude klantgegevens is tiering praktischer. HP MSA Storage is uniek omdat het zowel caching- als tiering-opties voor SSD biedt, terwijl veel oplossingen slechts één van beide bieden. De HP StoreVirtual kan als software op een gevirtualiseerde server worden geïnstalleerd en biedt meer flexibiliteit: de solid-state schijf kan worden gebruikt voor storage, waardoor de instapkosten lager zijn. Wanneer StoreVirtual wordt geïmplementeerd als storage-appliance, biedt het ook tiering-mogelijkheden, zodat workloads van en naar SSD-tiers kunnen worden verplaatst. Andere storagefuncties die de prestaties voor BI- of CRM-toepassingen verbeteren zijn bijvoorbeeld klonen en snapshots. Bij klonen wordt snel een kopie van productiedata in een vrije opslagruimte geplaatst. Dan kan een Business Intelligence-analyse worden gemaakt van productiedata zonder prestatieafname van de oorspronkelijke data. Bij snapshots wordt een combinatie van productie- en niet-productiecapaciteit gebruikt om een snapshot van de data op een specifiek moment te maken. Doordat voor een deel productiedata worden gebruikt, heeft de analyse van snapshots wel enige invloed op de productieprestaties, maar deze functie is toch heel bruikbaar voor het analyseren van productiedata. Zowel MSA als StoreVirtual storageoplossingen bieden snapshots. MSA ondersteunt ook klonen, via de VolumeCopy-functie om een kopie van productiedata te maken die kan worden geanalyseerd zonder prestatie-impact bij het productievolume. Schaalmogelijkheden om de groeiende hoeveelheid klantgegevens te ondersteunen Geconsolideerde storage-oplossingen zoals SAN bieden de mogelijkheid om de storagecapaciteit en -snelheid on demand aan te passen aan de behoeften van BI- en CRM-applicaties. HP biedt verschillende schaalopties voor haar storageportfolio, zowel voor scale-up als voor scale-out. HP MSA Storage kan worden uitgebreid door meer storagecapaciteit toe te voegen aan bestaande controllers zonder impact op bestaande applicaties. Terwijl sommige scale-up oplossingen prestatieknelpunten veroorzaken als de hoeveelheid data achter een vast aantal controllers toeneemt, ondersteunt HP's MSA in-place controllerupgrades. De processorkracht en het geheugen kunnen worden uitgebreid zonder data te verplaatsen. Dit is de vierde generatie van MSA die in-place upgrades ondersteunt, dus het proces is uitvoerig beproefd. HP StoreVirtual Storage werkt met een scale-out architectuur die de mogelijkheid biedt om de capaciteit en de prestaties uit te breiden. Als software-gedefinieerde storage-oplossing kan StoreVirtual verschillende hardwaregeneraties in dezelfde pool samenbrengen. Dat levert een opslagoplossing op waarbij bestaande storagehardware kan worden hergebruikt en snellere processor- en geheugentechnologie kan worden toegevoegd zodra deze beschikbaar is. Daarmee worden prestatieupgrades voordeliger en is capaciteitsuitbreiding mogelijk. Dankzij de opties voor capaciteits- en prestatieuitbreiding blijven uw storage-oplossingen toereikend voor de groeiende hoeveelheid klantgegevens die door uw huidige BI- en CRM-applicaties worden verzameld. Focus op de klant is een noodzaak voor bedrijven CRM-functionaliteit en Business Intelligence vragen om een hoge mate van beschikbaarheid en bescherming. Zowel MSA als StoreVirtual ondersteunen replicatie, zodat kritische klantgegevens op meerdere locaties beschermd zijn. Storage-ecosystemen zijn beter beveiligd wanneer een strategie voor databescherming en back-up is ingebouwd, naast implementatie van reeds gekwalificeerde ondersteunde oplossingen die ervoor zorgen dat de klantgegevens

8 Whitepaper: Hoe bedrijven nieuwe klanten vinden en vasthouden in een veranderende digitale wereld 8 uit de CRM- en BI-applicaties beschermd zijn. HP heeft meerdere databeschermingsoplossingen die gebruikmaken van schijf- en tape-gebaseerde back-up. De HP StoreOnce schijfgebaseerde back-upoplossing biedt flexibiliteit met fysieke én virtuele implementatiemogelijkheden. HP StoreOnce VSA biedt de mogelijkheid bestaande serverhardware van HP of andere fabrikanten als back-updoel te gebruiken. Daarmee wordt tot 65% bespaard op de kapitaalinvesteringen in vergelijking met andere schijfgebaseerde back-upoplossingen. StoreOnce ondersteunt tal van back-upsoftwareproducten, wat kleinere bedrijven keuze biedt uit softwarepartners, maar ook de zekerheid geeft dat de oplossing gekwalificeerd en gevalideerd is voordat deze op de productievloer wordt ingezet. HP StoreOnce kan ook als specifieke backupappliance worden gebruikt, wat de installatie vergemakkelijkt voor organisaties die niet apart software en hardware willen aanschaffen. Een uiterst betrouwbare, gemakkelijk te installeren en gekwalificeerde oplossing De implementatie van een IT-infrastructuur is een complexe taak. Vaak moeten technologieën van een groot aantal fabrikanten worden onderzocht en geëvalueerd om inzicht te krijgen in de technische en prestatieverschillen. Wanneer de verschillende componenten samengebracht zijn is de uiteindelijke configuratie uniek voor die specifieke installatie. Het resultaat is dan een zeer geavanceerde configuratie, terwijl men in feite een minder risicovolle, gevalideerde oplossing zocht. HP levert een compleet pakket infrastructuurcomponenten: servers, netwerk, storage en back-upoplossingen. Organisaties die de complete oplossing bij dezelfde partner kopen, weten zeker dat de hele oplossing gevalideerd en gekwalificeerd is voordat deze in hun datacenter wordt geïnstalleerd. Service en support als er problemen zijn Sommige storageleveranciers bieden alleen support per en uitsluitend met respons op de volgende werkdag. Een dergelijk serviceniveau is voor sommige bedrijven wellicht acceptabel, maar veel kleine en middelgrote bedrijven kunnen zich geen de langdurige uitval veroorloven en beschikken zelf niet over een IT-team dat een diagnose kan stellen en de oorzaak kan opsporen. De keus voor een partner met robuuste services en ervaren supportmedewerkers geeft de zekerheid dat problemen, als ze optreden, snel worden opgelost. HP biedt niet alleen tal van service- en supportopties, maar staat ook wereldwijd met ervaren supportmedewerkers voor u klaar. Daarbij beschikt HP over een uitgebreid partnernetwerk van lokale oplossingenleveranciers die getraind zijn in HP technologie. Zij zijn het aanspreekpunt voor kleine bedrijven bij een storing of prestatieproblemen. Betaalbaar voor een bescheiden budget Zoals eerder opgemerkt zijn er diverse storage-oplossingen die in staat zijn BI en CRM te ondersteunen. Maar het aantal producten dat binnen het bereik van kleine of middelgrote bedrijven valt is beperkt. HP MSA Storage is geoptimaliseerd voor kosten en prestaties en biedt drie- tot viermaal meer IOPS per dollar dan vergelijkbare storage-oplossingen en viermaal betere prestaties dan vergelijkbare SAN-instapoplossingen. Daarmee levert het de noodzakelijke snelheid voor BI- en CRM-workloads tegen een lagere prijs. HP StoreVirtual Storage biedt de mogelijkheid om standaard hardware van verschillende leveranciers te gebruiken. Zo blijven de kapitaalinvesteringen laag, zijn bedrijven niet aan één leverancier gebonden en kan hardware van een nieuwe generatie worden geïntegreerd als die beschikbaar is. HP biedt 1 TB StoreVirtual gratis bij de negende generatie ProLiant, om organisaties de kans te geven StoreVirtual zonder kosten vooraf te evalueren. Net zoals StoreVirtual biedt StoreOnce de mogelijkheid om kosten te besparen op databescherming door standaard hardware te gebruiken.

9 Whitepaper: Hoe bedrijven nieuwe klanten vinden en vasthouden in een veranderende digitale wereld 9 De echte waarheid Technologie verandert de manier waarop bedrijven met klanten omgaan en het maakt dat meer bedrijven proberen dezelfde klanten te vinden en vast te houden. Nieuwe Business Intelligence tools en Customer Relationship Management applicaties bieden organisaties meer inzicht, waardoor zij beter op klanten kunnen focussen. Deze applicaties stellen hoge eisen aan de onderliggende architectuur, met name aan de storagehardware. Dat kan voor kleine en middelgrote bedrijven een bezwaar zijn. HP levert storage-oplossingen voor kleine bedrijven die BI- en CRM-applicaties ondersteunen met de juiste functionaliteit voor de juiste prijs. HP's portfolio omvat innovatieve fysieke en virtuele producten waarmee software-gedefinieerde storage ook in het MKB kan worden gerealiseerd. Behalve de technologie biedt HP ook een uitgebreid en robuust portfolio met services en support en een netwerk van lokale partners die kleine en middelgrote bedrijven helpen hun infrastructuur te ontwikkelen en geschikt te maken voor de veranderende behoeften van klanten en bedrijven. Wanneer uw organisatie overweegt oplossingen te installeren om de focus op klanten te verbeteren, is het de moeite waard om HP en HP's storageportfolio te onderzoeken.

10 20 Asylum Street Milford, MA Tel: Fax:

Whitepaper Productvergelijkingen cloud infrastructuur

Whitepaper Productvergelijkingen cloud infrastructuur Whitepaper Productvergelijkingen cloud infrastructuur Datum : 05-12-2012 Versie : 1.0 Copyright Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document mag worden vermenigvuldigd en/of op andere wijze openbaar

Nadere informatie

White paper: introductie van Cloud Computing

White paper: introductie van Cloud Computing White paper: introductie van Cloud Computing Introductie Cloud computing De explosieve groei van cloud oplossingen en diensten in de afgelopen periode is een situatie die vergelijkbaar is met de meeste

Nadere informatie

Dassault Systèmes brengt SolidWorks naar de cloud

Dassault Systèmes brengt SolidWorks naar de cloud a lles ov er innovat ie in ic t w w w.cloudworks.nu Jaargang 5, nr. 1 / 2014 Frank Hoekstra en Maarten de Boer van Insight: In cloud-markt steeds meer behoefte aan gedegen advies Rondetafeldiscussie i-to-i

Nadere informatie

Leg de lat hoog Reik naar de cloud HP Reseller Option Kit

Leg de lat hoog Reik naar de cloud HP Reseller Option Kit 1 Leg de lat hoog Reik naar de cloud HP Reseller Option Kit Kies voor kracht en prestaties die klaar zijn voor de cloud Bedrijven kijken tegenwoordig verder dan virtualisatie, naar andere ontwikkelingen

Nadere informatie

Met actuele dossiers en een volledig software-overzicht 2014-2015. Editorial: Cloud P9

Met actuele dossiers en een volledig software-overzicht 2014-2015. Editorial: Cloud P9 Met actuele dossiers en een volledig software-overzicht 2014-2015 Editorial: P9 inhoud 4 Algemene informatie per vendor 6 License Online (LOL) 8 Editorial: 14 td.activate-here 16 ESD Renewal Portal 26

Nadere informatie

De zakelijke voordelen van rijke internetapplicaties

De zakelijke voordelen van rijke internetapplicaties White Paper De zakelijke voordelen van rijke internetapplicaties Samenvatting Adobe kan buigen op een jarenlange ervaring in het leveren van technologieën die de manier waarop mensen met ideeën en informatie

Nadere informatie

Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server?

Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server? Whitepaper Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server? Wanneer een kantoorserver moet worden vervangen, staat het management daarbij voor de keuze om op de traditionele manier te blijven

Nadere informatie

november 2014 Desktop Destiny e Book De belangrijkste IT-workspace whitepapers van onze businesspartners: P O W E R E D

november 2014 Desktop Destiny e Book De belangrijkste IT-workspace whitepapers van onze businesspartners: P O W E R E D november 2014 Desktop Destiny e Book De belangrijkste IT-workspace whitepapers van onze businesspartners: P O W E R E D B Y Beste lezer, De traditionele IT-werkplek is de afgelopen jaren radicaal veranderd.

Nadere informatie

Cloud computing in het onderwijs

Cloud computing in het onderwijs SURFnet Kennisnet Innovatieprogramma SURFnet bv Postbus 19035 3501 DA Utrecht Telefoon 030 2 305 305 Fax 030 2 305 329 admin@surfnet.nl www.surfnet.nl Stichting Kennisnet Postbus 778 2700 AT Zoetermeer

Nadere informatie

De 10 factoren die de Total Cost of Ownership (TCO) bepalen van uw e-commerce software

De 10 factoren die de Total Cost of Ownership (TCO) bepalen van uw e-commerce software De 10 factoren die de Total Cost of Ownership (TCO) bepalen van uw e-commerce software Praktische handvatten voor het kiezen van de juiste enterprise e-commerce software SCALE YOUR ONLINE BUSINESS WITH

Nadere informatie

Nederland ontpopt zich als datacenterland

Nederland ontpopt zich als datacenterland he t va kbl a d ov er cloud compu t ing w w w.cloudworks.nu Jaargang 3, nr.7 / 2012 Nederland ontpopt zich als datacenterland In 5 stappen naar de-perimeterisatie Orde in de chaos van mobiele apps En verder

Nadere informatie

Cloud Computing. Naam: Hussein Fadallah Student nummer: 293103 Begeleider: Prof. Molenaar

Cloud Computing. Naam: Hussein Fadallah Student nummer: 293103 Begeleider: Prof. Molenaar Cloud Computing Naam: Hussein Fadallah Student nummer: 293103 Begeleider: Prof. Molenaar Cloud Computing Biedt Cloud Computing de juiste commerciële middelen om de IT flexibeler, gemakkelijker en toekomstgerichter

Nadere informatie

WAAROM BEVEILIGING VIA DE CLOUD?

WAAROM BEVEILIGING VIA DE CLOUD? WAAROM BEVEILIGING VIA DE CLOUD? VIJF REDENEN WAAROM BEVEILIGING VIA DE CLOUD BETER IS IN HET BESCHERMEN EN ONDERSTEUNEN VAN UW BEDRIJF 2012 Zscaler. All Rights Reserved. Page 1 Overzicht Het in evenwicht

Nadere informatie

Whitepaper HP Support Services

Whitepaper HP Support Services Whitepaper HP Support Services 1. Managementsamenvatting: 2 Innoveren zonder zorgen Bedrijfsbehoefte 2 Voordelen 2 Rekening houden met toekomst 2 2. Marktontwikkeling: 3 Innovatie en beheer uitbesteden

Nadere informatie

door Stephen Powers voor professionals op het gebied van content en samenwerking

door Stephen Powers voor professionals op het gebied van content en samenwerking 13 juli 2011 De Forrester Wave : Web Content Management voor ervaringen van klanten online, K3 2011 door Stephen Powers voor professionals op het gebied van content en samenwerking Zorgt er iedere dag

Nadere informatie

CLOUD COMPUTING MINOR EAD 15/1/2010. Versie: 1.0. Opdrachtgever: Rody Middelkoop

CLOUD COMPUTING MINOR EAD 15/1/2010. Versie: 1.0. Opdrachtgever: Rody Middelkoop 15/1/2010 Versie: 1.0 Opdrachtgever: Rody Middelkoop MINOR EAD CLOUD COMPUTING Cloud Computing en Enterprise Application Development Studenten: Thijs Smeenk Joris Peters Matthijs Bloemendal Student nr.:

Nadere informatie

Wat trendwatchers zeggen over 2014 en wat dit betekent voor uw CRM strategie

Wat trendwatchers zeggen over 2014 en wat dit betekent voor uw CRM strategie Wat trendwatchers zeggen over 2014 en wat dit betekent voor uw CRM strategie In het begin van een nieuw jaar wordt vaak aandacht besteed aan ontwikkelingen en trends die hun stempel gaan drukken op 2014.

Nadere informatie

Whitepaper. Web to print in de Cloud

Whitepaper. Web to print in de Cloud Whitepaper Web to print in de Cloud Albert Noppen en Roelof Janssen, Media Alliantie Juni 2011 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE 2 1. INLEIDING 3 2. MARKETING RESOURCE MANAGEMENT 4 2.1 Organisaties willen meer

Nadere informatie

ONDERZOEK: PRIVACYBELEID IN NEDERLAND

ONDERZOEK: PRIVACYBELEID IN NEDERLAND Cloud www.cloudworks.nu nummer 3 april 2011 jaargang 2 Works HET Vakblad over cloud computing PUBLIC, PRIVATE OF HYBRIDE? ONDERZOEK: PRIVACYBELEID IN NEDERLAND Over persoonsgegevens in de cloud EN VERDER:

Nadere informatie

www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst

www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst Maart 2014 2 Marktstudie financiële functie PwC Inhoud Introductie 6 Samenvatting 8 Financiële functie als business partner 9 Inzicht

Nadere informatie

Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten

Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten White Paper Op Cloud gebaseerde online werkplekken vanaf iedere locatie op elk apparaat Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten Organisaties zijn op zoek naar meer flexibele en kosteneffectieve

Nadere informatie

Edwin de Ron van IGEL Technology:

Edwin de Ron van IGEL Technology: het vakblad over cloud computing www.cloudworks.nu Jaargang 4, nr. 9 / 2013 Onderzoek Research in Action/Compuware: Cloud vraagt om andere monitoring tools Hybride cloud-omgeving vereist teamwerk Edwin

Nadere informatie

www.cloudworks.nu nummer 7 september 2011 jaargang 2 DE WEG NAAR DE CLOUD

www.cloudworks.nu nummer 7 september 2011 jaargang 2 DE WEG NAAR DE CLOUD Cloud www.cloudworks.nu nummer 7 september 2011 jaargang 2 Works HET Vakblad over cloud computing DE WEG NAAR DE CLOUD Klaar voor de start? Hoe, wat en welk type? Checklist INTERVIEW ANGELIQUE DE VRIES,

Nadere informatie

Parallels SMB Cloud Insights TM voor Nederland

Parallels SMB Cloud Insights TM voor Nederland Profit from the cloud TM 2013 Parallels SMB Cloud Insights TM voor Nederland Nederland Inhoudsopgave Samenvatting...1 Definities...2 Infrastructuur als dienst (IaaS)...4 Vooruitzichten...5 Aanwezigheid

Nadere informatie

Publieke of private cloud: de keuze is aan u

Publieke of private cloud: de keuze is aan u whitepaper Publieke of private cloud: de keuze is aan u Bedrijven in hun nopjes met de cloud Het leidt geen twijfel dat de cloud aan een onstuitbare opmars in het bedrijfsleven bezig is. Uit een onderzoek

Nadere informatie

Whitepaper Hybride Cloud

Whitepaper Hybride Cloud Whitepaper it starts here Whitepaper Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Wat is de cloud?...4 2.1 Typen clouds...4 2.2 Cloud service modellen...5 2.3 Uitdagingen voor de IT-professional...6 2.4 De gewijzigde

Nadere informatie

Kiest u nu een ICT maatpak dat morgen ook nog exact past?

Kiest u nu een ICT maatpak dat morgen ook nog exact past? Kiest u nu een ICT maatpak dat morgen ook nog exact past? PerfICTion levert eigentijdse ICT oplossingen, die zich aanpassen aan de actuele behoefte van uw organisatie. Of het nu gaat om proactieve service

Nadere informatie

Business Intelligence (BI) ontwikkel. een intelligente enterprise. Your business technologists. Powering progress

Business Intelligence (BI) ontwikkel. een intelligente enterprise. Your business technologists. Powering progress Business Intelligence (BI) ontwikkel een intelligente enterprise Your business technologists. Powering progress Ontwikkel een intelligente enterprise Informatie wordt gegenereerd door elke activiteit,

Nadere informatie

Arjan a n Ko K r o s r Ho H o o f o d f r d ed e a d c a teu e r u A ut u om o at a is i er e ing n G ids d

Arjan a n Ko K r o s r Ho H o o f o d f r d ed e a d c a teu e r u A ut u om o at a is i er e ing n G ids d ICT Trends 2015 Hoe ziet de markt het ICT landschap in 2015 Arjan Kors Hoofdredacteur Automatisering Gids Privé verwacht ik dat ouders (eindelijk) inspanningen gaan doen om de digitale kloof met hun kinderen

Nadere informatie