Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Brussel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Brussel"

Transcriptie

1 Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Brussel Doelgroep Het Postgraduaat Conferentietolken aan de KU Leuven in Brussel staat open voor houders van het diploma Master in het Tolken of een ander masterdiploma (Taal- & Letterkunde, Rechten, Economie,...). Talen Nederlands is de basistaal in onze opleiding. Van die taal wordt een beheersing op moedertaalniveau verwacht en zelfs meer nog. Elke student kiest twee vreemde talen. De eerste vreemde taal komt uit de groep Engels- Frans-Duits. Voor de tweede vreemde taal wordt gekozen uit Engels-Frans-Duits-Spaans- Italiaans.

2 In het academiejaar organiseert de KU Leuven de opleiding Postgraduaat Conferentietolken voor de talen Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans op voorwaarde dat er voor elke taal voldoende inschrijvingen zijn. De uiterste datum voor aanmeldingen voor kandidaten die geslaagd zijn voor de toelatingsproef is 12 september Studenten die het Nederlands niet als moedertaal hebben, maar die taal wel zeer goed beheersen, kunnen in overleg met de opleidingscoördinator het programma volgen met een individueel aangepast programma. Toelatingsproef Om toegelaten te worden tot het Postgraduaat Conferentietolken, legt de student verplicht een toelatingsproef af. Er worden twee toelatingsproeven georganiseerd voor het academiejaar De eerste toelatingsproef vindt plaats op vrijdag 7 juli 2017 (zie verder Inschrijven); kandidaten melden zich vóór 15 juni aan bij ann.vlasselaers@kuleuven.be en annick.vanhyfte@kuleuven.be. De tweede toelatingsproef vindt plaats op 8 september (dit is geen herkansing); kandidaten melden zich vóór 25 augustus aan bij ann.vlasselaers@kuleuven.be en annick.vanhyfte@kuleuven.be. De toelatingsproef bestaat uit een test algemene kennis, een taalvaardigheidsproef voor het Nederlands en de vreemde talen (mondelinge synthese, vertaling van het blad, consecutief tolkwerk) en een stemscreening. Alle kandidaten (voor de beide toelatingsproeven) moeten bij aanmelding volgende informatie opgeven: naam en voornaam, moedertaal, vreemde talen waarvoor de proef wordt afgelegd, mailadres, gsm-nummer, achtergrond (opleiding, diploma, instelling). De toelatingsproef bestaat uit een test Nederlands en algemene kennis, een taalvaardigheidstoets voor de vreemde talen, een mondelinge syntheseproef, een test vertaling van het blad of consecutief tolkwerk en een stemscreening. Kandidaten die aan de KU Leuven Campus Brussel hebben gestudeerd, hoeven niets te betalen voor de toelatingsproef. Andere kandidaten storten 100 op volgende rekening op naam van de KU Leuven, Krakenstraat 3, 3000 Leuven: IBAN: BE BIC: KREDBEBB Structurele mededeling: /0011/ Dit bedrag wordt in geval van inschrijving voor het Postgraduaat Conferentietolken terugbetaald.

3 Programma Voltijds programma (60 studiepunten) Opleidingsonderdeel TOLKPRAKTIJK Studiepunten* Semester Consecutief tolken 6 1 & 2 VT1>NL en NL>VT1 Simultaan tolken 10 1 & 2 VT1>NL en NL>VT1 Consecutief tolken 4 1 & 2 VT2>NL Simultaan tolken 7 1 & 2 VT2>NL Meertalig debat 4 1 & 2 Portfolio tolkpratijk 6 1 & 2 (zelfstudie voor beide vreemde talen) Stages en masterclasses 10 1 & 2 NEDERLANDS Spreekoefeningen en stemoptimalisering 4 1 & 2 DERDE VREEMDE TAAL Derde vreemde taal 3 1 of 2 ALGEMENE VORMING Europese materie, recht, economie, 3 1 of 2 KENNIS VAN HET BEROEP EN DEONTOLOGIE Kennis van het beroep en deontologie 3 1 & 2 *Een studiepunt staat voor een studiebelasting van 25 à 30 uren. Studenten die een ander diploma hebben dan Master in het Tolken, volgen samen met de studenten van de Master in het Tolken de volgende extra opleidingsonderdelen: - Notitietechniek en (eventuele) spreektechnieken voor tolken; - Consecutief tolken. De opleidingscoördinator van het Postgraduaat Conferentietolken legt het precieze programma van deze studenten vast, rekening houdend met hun vooropleiding en met de mogelijkheden in het collegerooster.

4 Modulaire programma s (deeltijds) Studenten kunnen ook deeltijds inschrijven voor een pakket opleidingsonderdelen. MODULE Tolken van en naar één vreemde taal Consecutief en Simultaan tolken VT>N en N>VT, Nederlandse spreekoefeningen en stemoptimalisering, Meertalig debat, Portfolio tolkpraktijk, Kennis van het beroep en deontologie, Masterclasses (35 studiepunten) Tolken naar één vreemde taal Consecutief en Simultaan tolken N>VT, Meertalig debat, Portfolio tolkpraktijk, Kennis van het beroep en deontologie, Masterclasses (31 studiepunten) Tolken naar het Nederlands vanuit één vreemde taal Consecutief en Simultaan tolken VT>N, Nederlandse spreekoefeningen en stemoptimalisering, Meertalig debat, Portfolio tolkpraktijk, Kennis van het beroep en deontologie, Masterclasses (30 studiepunten) INSCHRIJVINGSGELD De troeven van de opleiding Veelzijdige opleiding Het Postgraduaat Conferentietolken heeft de ambitie tolken op te leiden die meteen als conferentietolk aan de slag kunnen. De opleiding bereidt de studenten voor op een loopbaan in de Belgische en Europese instellingen en op andere tolkenmarkten. De nadruk ligt dan ook in de eerste plaats op de tolktechniek die daar het meest gebruikt wordt, met name simultaan tolken. Niettemin wordt ook consecutief tolken intensief getraind, vooral in het eerste semester. In stages en oefeningen komen eveneens fluistertolken, tolken met een mobiel audiosysteem voor rondleidingen (vertaalkoffertje), gesprekstolken en tolken met videoconferentie aan bod. Retourtolken De student leert tolken vanuit de vreemde talen in het Nederlands én vanuit het Nederlands in de vreemde taal. Naar deze zogenaamde retour is veel vraag op de tolkenmarkt, zowel in België als in het buitenland. Ook in internationale instellingen stijgt de belangstelling. De Brusselse tolkopleiding heeft een sterke traditie in het trainen van retourtolken, zowel voor simultaan als voor consecutief.

5 Oefenmogelijkheden Studenten van het Postgraduaat Conferentietolken krijgen ruime en zeer diverse oefenmogelijkheden. De opleiding biedt op een elektronisch leerplatform een brede waaier aan oefeningen die de studenten helpen om hun vaardigheden zelfstandig verder aan te scherpen. Ze maakt ook gebruik van de Speech Repository van de Europese instellingen, een uitgebreide collectie toespraken gelinkt met een softwarepakket waarmee tolkprestaties opgenomen, beluisterd en geanalyseerd kunnen worden. In meertalige debatten ( mock conferences ) simuleert een panel van docenten in de verschillende talen een conferentie waarbij de studenten ten behoeve van de deelnemers aan het debat voor simultaanvertaling zorgen. Met een videoconferentie kunnen deelnemers die verschillende talen spreken, vanuit verschillende locaties met elkaar communiceren dankzij de hulp van tolken. Er wordt soms ook een gesimuleerde persconferentie georganiseerd als oefening consecutief tolken. Masterclasses Tijdens hun opleiding nemen de studenten deel aan enkele masterclasses, gegeven door ervaren professionele tolken, die niet alleen voor extra oefengelegenheid zorgen, maar de studenten ook informeren over uiteenlopende aspecten van het tolkberoep. De studenten krijgen o.a. begeleiding van tolken die verbonden zijn aan de Europese instellingen. Stages: Brussel als ideale uitvalsbasis Brussel, de wereldhoofdstad van het tolken, is de ideale plaats om het beroep te leren. In de meertalige, internationale context die Brussel te bieden heeft, krijgen de tolkstudenten tal van mogelijkheden om stage te lopen. Observatiestages geven hun de gelegenheid om kennis te maken met een reële werksituatie en vertrouwd te raken met een aantal topics of vaak voorkomende soorten vergaderingen. In verschillende instellingen, vaak op wandelafstand van de Brusselse campus van de KU Leuven, kunnen de studenten wekelijks oefenen in zogenaamde stomme cabine (d.w.z. in een reële tolksetting oefenen zonder door echte klanten beluisterd te worden), en er ervaring en uithoudingsvermogen opbouwen. Tijdens actieve stages voor een echt publiek leren studenten in team werken en de stress onder controle houden. Voor wie wil, zijn er ook stagemogelijkheden van langere duur. Ook stages in het buitenland behoren tot de mogelijkheden voor studenten met Engels in de talencombinatie. De stagiair-tolk krijgt ondersteuning en feedback van een stagebegeleider. Infrastructuur De KU Leuven beschikt op de campus aan de Stormstraat, in het kloppende hart van Brussel, over een goed gelegen, gemakkelijk te bereiken, modern en aangenaam gebouw voor de lessen. De instelling heeft twee tolkenpractica met een volledig gedigitaliseerde tolkinstallatie gecombineerd met een speciale didactische uitrusting. De infrastructuur biedt ook twee conferentiezalen met tolkcabines en een installatie voor videoconferenties.

6 Docenten uit de praktijk Het Postgraduaat Conferentietolken aan de KU Leuven in Brussel werkt met docenten en beroepstolken (in nationale en internationale instellingen en diensten, op de vrije markt) met een ruime ervaring in de opleiding van conferentietolken. De studenten worden ook begeleid door een logopedist. Evaluatie Voor consecutief en simultaan tolkwerk leggen de studenten het eindexamen af voor een externe beroepsjury (beroepstolken op de Belgische of internationale markt, docenten aan andere instellingen, verantwoordelijken van tolkendiensten, tolken uit internationale instellingen, ). De andere opleidingsonderdelen worden beoordeeld met een klassiek examen of met permanente evaluatie. Getuigschrift Wie slaagt voor de examens over het volledige programma, behaalt het getuigschrift Postgraduaat Conferentietolken. Studenten die een modulair programma volgen, krijgen een bewijs van deelname met vermelding van de examenresultaten en de studiepunten. EVC/EVK Het is mogelijk om via het systeem van EVC/EVK (Eerder Verworven Competenties of Kwalificaties) een vrijstelling te krijgen voor bepaalde opleidingsonderdelen. Wie in aanmerking meent te komen voor zo n vrijstelling, bespreekt zijn dossier met de opleidingscoördinator. Inschrijvingsgeld Voor het voltijdse programma van het Postgraduaat Conferentietolken bedraagt het inschrijvingsgeld 2000 (inclusief examengeld). Voor deeltijdse studenten: zie hierboven bij Modulaire programma s. Kandidaten van buiten de KU Leuven, Campus Brussel betalen voor de toelatingsproef 100. Wie slaagt voor de toelatingsproef en zich vervolgens inschrijft voor het Postgraduaat Conferentietolken, krijgt dit bedrag terugbetaald. Locatie Alle colleges vinden plaats op de Brusselse campus van de KU Leuven, vlak bij het Centraal Station: Stormstraat 2, 1000 Brussel.

7 Academische kalender De lessen beginnen op maandag 25 september Het eerste semester telt 12 lesweken. De kerstvakantie met aansluitende studieperiode loopt van 23 december 2017 tot 14 januari 2018 (drie weken). Vanaf 15 januari 2018 zijn er opnieuw lessen, maar minder dan in de rest van het jaar, omdat studenten in januari ook examen afleggen voor hun keuzevakken van het eerste semester. Vanaf half februari wordt het volledige lesprogramma hervat. De lessen worden twee weken onderbroken tijdens de paasvakantie en lopen daarna door tot een week voor de eindexamens tolken. De tolkexamens worden eind mei afgelegd voor een jury. Eventuele herkansingen vinden plaats eind augustus of begin september, eveneens voor een jury. Stages worden aangeboden vanaf Allerheiligen (stages met retourtolken vooral na Kerstmis) tot eind juni. Meer informatie Voor meer informatie over het Postgraduaat Conferentietolken van de KU Leuven in Brussel kunt u terecht bij Lore Van Praet, stafmedewerker onderwijs van de faculteit (lore.vanpraet@kuleuven.be). Inschrijven Kandidaten die geslaagd zijn voor de toelatingsproef, ontvangen onmiddellijk nadien de nodige informatie om te kunnen inschrijven. Inschrijving dient te gebeuren vóór 15 september 2017.

8

Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Brussel

Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Brussel Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Brussel 2016-2017 Doelgroep Het Postgraduaat Conferentietolken aan de KU Leuven in Brussel staat open voor houders van het diploma Master in het Tolken of

Nadere informatie

Postgraduaat Conferentietolken Hogeschool-Universiteit Brussel 2013-2014

Postgraduaat Conferentietolken Hogeschool-Universiteit Brussel 2013-2014 Postgraduaat Conferentietolken Hogeschool-Universiteit Brussel 2013-2014 Doelgroep Het Postgraduaat Conferentietolken aan de HUB staat open voor houders van het diploma Master in het Tolken of een ander

Nadere informatie

Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven in Brussel 2014-2015

Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven in Brussel 2014-2015 Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven in Brussel 2014-2015 Doelgroep Het Postgraduaat Conferentietolken aan de KU Leuven in Brussel staat open voor houders van het diploma Master in het Tolken of een

Nadere informatie

FACULTEIT LETTEREN POSTGRADUAAT CONFERENTIETOLKEN

FACULTEIT LETTEREN POSTGRADUAAT CONFERENTIETOLKEN FACULTEIT LETTEREN OSTGRADUAAT CONFERENTIETOLKEN < BRUSSEL FACULTEIT LETTEREN Campus Brussel < BRUSSEL Het postgraduaat conferentietolken leidt studenten op tot vaardige tolken in twee vreemde talen. Zo

Nadere informatie

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Antwerpen Faculteit Letteren Sint-Andriesstraat 2 2000 Antwerpen tel. 03 206 04 91 fax 03 206 04 99 inge.dergent@kuleuven.be www.arts.kuleuven.be/antwerpen Tolken voor Europa Postgraduaat

Nadere informatie

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Sint-Andries Antwerpen Faculteit Letteren Sint-Andriesstraat 2 2000 Antwerpen tel. 32 3 502 15 00 www.arts.kuleuven.be/antwerpen Tolken voor Europa Postgraduaat Conferentietolken 2016-2017

Nadere informatie

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Sint-Andries Antwerpen Faculteit Letteren Sint-Andriesstraat 2 2000 Antwerpen tel. 32 3 502 15 00 www.arts.kuleuven.be/antwerpen Tolken voor Europa Postgraduaat Conferentietolken 2018-2019

Nadere informatie

KU Leuven Thomas More Faculteit Letteren Tolken voor Europa

KU Leuven Thomas More Faculteit Letteren Tolken voor Europa KU Leuven Thomas More Faculteit Letteren Sint-Andriesstraat 2 2000 Antwerpen tel. 0 20 04 91 fax 0 20 04 99 inge.dergent@kuleuven.be www. kuleuven.be/atthomasmore Tolken voor Europa Postgraduaat Conferentietolken

Nadere informatie

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen ANTWERPEN t Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

Master in het tolken. L. Buysse

Master in het tolken. L. Buysse Master in het tolken L. Buysse Algemeen profiel van de opleiding Talen! Nederlands + Engels, Frans of Duits + Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Pools (Bxl), Arabisch (A pen), Russisch (A pen) of

Nadere informatie

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren ANTWERPEN t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen ANTWERPEN t Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken,

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel

BRUSSEL t. Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar 2015-2016 De opleiding gerechtsvertalen en tolken wordt georganiseerd door KU Leuven, Faculteit Letteren, campus Antwerpen

Nadere informatie

Meertalige communicatie Tolken Vertalen. Toegepaste taalkunde op masterniveau

Meertalige communicatie Tolken Vertalen. Toegepaste taalkunde op masterniveau Meertalige communicatie Tolken Vertalen Antwerpen Brussel Toegepaste taalkunde op masterniveau Rijke talencombinaties o Nederlands o + Engels, Frans of Duits o + Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans,

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar 2016-2017 De opleiding gerechtsvertalen en tolken wordt georganiseerd door KU Leuven, Faculteit Letteren, campus Sint-Andries

Nadere informatie

Master in het vertalen

Master in het vertalen BRUSSEL t Master in het vertalen Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken academiejaar

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken academiejaar Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken academiejaar 2012-2013 De opleiding gerechtsvertalen en tolken wordt georganiseerd door Lessius in samenwerking met de rechtbank, de balie

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel

BRUSSEL t. Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel BRUSSEL t Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

SPECIFIEK REGLEMENT NT2. Voorwaarden. Inschrijvingen

SPECIFIEK REGLEMENT NT2. Voorwaarden. Inschrijvingen SPECIFIEK REGLEMENT NT2 Voorwaarden Minimumvoorwaarde (categorie2): Elke nieuwe kandidaat moet een diploma hoger secundair onderwijs (minstens 12 jaar scholing) hebben. Dit document moet voorgelegd worden

Nadere informatie

Faculteit Letteren. Infodag: zaterdag 11 maart 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN. Programma infodag. Bereikbaarheid

Faculteit Letteren. Infodag: zaterdag 11 maart 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN. Programma infodag. Bereikbaarheid Faculteit Letteren Infodag: zaterdag 11 maart 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN Programma infodag Bereikbaarheid 1 Programma infodag 11 maart 2017 Bachelor in de toegepaste taalkunde bibliotheek Master

Nadere informatie

Specifieke leraren - opleiding economie

Specifieke leraren - opleiding economie COMBINEER MET BACHELOR / MASTER Specifieke leraren - opleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit

Nadere informatie

Master in het vertalen. E.Snauwaert en P.Pauwels

Master in het vertalen. E.Snauwaert en P.Pauwels Master in het vertalen E.Snauwaert en P.Pauwels Algemeen profiel van de opleiding Talen! Nederlands + Engels, Frans of Duits + Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Pools (Bxl), Arabisch (A pen), Russisch

Nadere informatie

POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen. Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH

POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen. Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH Inschrijving en inschrijvingsgeld Het studiegeld bedraagt 123 euro per studiepunt plus een vast jaarlijks

Nadere informatie

VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS)

VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS) VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS) Voor wie? Je bent al leraar, maar je wil je onderwijsbevoegdheid uitbreiden? Dan ben je bij AP aan het juiste adres! De verkorte trajecten voor

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie ANTWERPEN t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding medisch secretaresse/secretaris

Voltijdse dagopleiding medisch secretaresse/secretaris Voltijdse dagopleiding medisch secretaresse/secretaris Kies je voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, dan kan je rekenen op een professionele opleiding die steeds vertrekt vanuit de praktijk.

Nadere informatie

Academiejaar Programmagids. Master in het tolken. Master Tolken

Academiejaar Programmagids. Master in het tolken. Master Tolken Academiejaar 2006-2007 Programmagids Master in het tolken Master Tolken Opleidingsonderdeel Groep Stp. Semester Deeltijds Juridisch vertalen Modulair aanbod 6 2 / Vertalen van economische teksten Modulair

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie DRIE LOCATIES: ANTWERPEN BRUSSEL, LEUVEN Specifieke lerarenopleiding economie Academiejaar 2014-2015 Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Aan de slag als leerkracht De specifieke lerarenopleiding

Nadere informatie

Besluit van de Deputatie

Besluit van de Deputatie Oost-Vlaamse Bestuursacademie aanwezig André Denys, gouverneur-voorzitter Marc De Buck, Alexander Vercamer, Ivan Verleyen, Frans Van Gaeveren Jean-Pierre Van Der Meiren, Carina Van Cauter, leden Albert

Nadere informatie

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE ACADEMISCH PROGRAMMA POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE INHOUD POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT MODULE FISCALE RECHTSVAKKEN Pagina 2 tot 7 POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT SUMMERSCHOOL

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie ANTWERPEN t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook

Nadere informatie

Een bachelor- of masterdiploma behalen

Een bachelor- of masterdiploma behalen WERKEN EN STUDEREN Ben je al aan het werk maar wil je een nieuwe uitdaging aangaan en professioneel een andere weg inslaan? Heb je vroeger niet de kans gekregen of genomen om verder te studeren maar wil

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie. E.Snauwaert en P.Pauwels

Master in de meertalige communicatie. E.Snauwaert en P.Pauwels Master in de meertalige communicatie E.Snauwaert en P.Pauwels Profiel van de opleiding Talen! Nederlands + Engels, Frans of Duits + Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Arabisch (A pen), Russisch (A

Nadere informatie

RITCS SCHOOL OF ARTS TOELATINGSPROEVEN PROFESSIONELE BACHELOR PODIUMTECHNIEKEN

RITCS SCHOOL OF ARTS TOELATINGSPROEVEN PROFESSIONELE BACHELOR PODIUMTECHNIEKEN RITCS SCHOOL OF ARTS TOELATINGSPROEVEN 2018-2019 PROFESSIONELE BACHELOR RITCS School of Arts + 32 2 411 42 87 TOELATINGSPROEVEN 2018-2019 Het RITCS verheugt zich over je belangstelling voor het aanvatten

Nadere informatie

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat Toelatingsvoorwaarden... 1 Inschrijving... 2 Studietraject... 3 Stage... 4 Werken en studeren... 5 Cursusmateriaal... 5 Lessenrooster... 6 Examens...

Nadere informatie

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Frans-Vlaamse Gebarentaal)

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Frans-Vlaamse Gebarentaal) Academiejaar 2005-2006 Programmagids Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Frans-Vlaamse Gebarentaal) Opleidingsonderdeel Groep Stp. Semester Deeltijds Gegevens opleidingsonderdeel(av2-cultstrom)nog

Nadere informatie

FAQ Afstandsonderwijs vroedkunde

FAQ Afstandsonderwijs vroedkunde FAQ Afstandsonderwijs vroedkunde Hoelang duurt de opleiding in afstandsonderwijs? In principe duurt de opleiding 4 academiejaren indien je steeds voltijds het klinisch onderwijs doorloopt en alle stageweken

Nadere informatie

Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels

Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels Een voordracht geven, een toespraak houden voor collega s, een kritisch publiek overtuigen of een lezing verzorgen voor vakgenoten,

Nadere informatie

Praktische informatie. > Inschrijven. > Hoe lang duurt de opleiding? > Wanneer zijn de examens? > Inschrijvingsgeld. > Meer info?

Praktische informatie. > Inschrijven. > Hoe lang duurt de opleiding? > Wanneer zijn de examens? > Inschrijvingsgeld. > Meer info? Praktische informatie > Hoe lang duurt de opleiding? De colleges starten op 19 september 2006 en eindigen op 11 mei 2007. Ze kunnen plaatsvinden elke werkdag tussen 8u30 en 19u30. > Wanneer zijn de examens?

Nadere informatie

POSTGRADUAAT TROPISCHE GENEESKUNDE (TG) Senin, 02 Pebruari 2009

POSTGRADUAAT TROPISCHE GENEESKUNDE (TG) Senin, 02 Pebruari 2009 POSTGRADUAAT TROPISCHE GENEESKUNDE (TG) Senin, 02 Pebruari 2009 POSTGRADUAAT TROPISCHE GENEESKUNDE (TG) 1. ALGEMENE INFORMATIE Het Postgraduaat Tropische Geneeskunde geeft gediplomeerde verpleeg- en vroedkundigen

Nadere informatie

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Vlaamse Gebarentaal)

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Vlaamse Gebarentaal) Academiejaar 2005-2006 Programmagids Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Vlaamse Gebarentaal) Opleidingsonderdeel Groep Stp. Semester Deeltijds Gegevens opleidingsonderdeel(av2-cultstrom)nog

Nadere informatie

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout Kan je in Turnhout de opleiding vroedkunde in deeltijds gaan studeren? Ja, dit kan. Er wordt dan een individueel programma op maat gemaakt. Hebben jullie

Nadere informatie

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Italiaans)

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Italiaans) Academiejaar 2005-2006 Programmagids Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Italiaans) Opleidingsonderdeel Groep Stp. Semester Deeltijds Gegevens opleidingsonderdeel(av2-cultstrom)nog

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

RITCS SCHOOL OF ARTS TOELATINGSPROEVEN 2018 SCHAKEL- OF VOORBEREIDINGSPROGRAMMA OF VERKORTE BACHELOR SCHRIJVEN

RITCS SCHOOL OF ARTS TOELATINGSPROEVEN 2018 SCHAKEL- OF VOORBEREIDINGSPROGRAMMA OF VERKORTE BACHELOR SCHRIJVEN RITCS SCHOOL OF ARTS TOELATINGSPROEVEN 2018 SCHAKEL- OF VOORBEREIDINGSPROGRAMMA OF VERKORTE BACHELOR SCHRIJVEN RITCS School of Arts Campus Dansaert Antoine Dansaertstraat 70 + 32 2 507 14 11 TOELATINGSPROEVEN

Nadere informatie

Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel

Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel Gelet op het decreet van 12 juni 1991 betreffende de universiteiten in de Vlaamse Gemeenschap, zoals gewijzigd, verder

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk.

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk. ACADEMIEJAAR 2019-2020 OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK Graduaat in Maatschappelijk werk www.odisee.be Graduaat in Maatschappelijk werk Werk je graag met mensen, ook als ze kwetsbaar zijn? Wil je leren om ze

Nadere informatie

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Frans-Italiaans)

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Frans-Italiaans) Academiejaar 2005-2006 Programmagids Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Frans-Italiaans) Opleidingsonderdeel Groep Stp. Semester Deeltijds Gegevens opleidingsonderdeel(av2-cultstrom)nog

Nadere informatie

Bijzondere examenreglementen

Bijzondere examenreglementen Bijzondere examenreglementen Versie goedgekeurd door de Academische raad d.d. 14.05.2007 Examenreglement van de K.U.Leuven 2007-2008 Onderafdeling 1 - Bijzondere bepalingen in verband met de verhandeling

Nadere informatie

Informatie voor docenten

Informatie voor docenten Informatie voor docenten Overzicht stagemogelijkheden FEB-studenten die een stage willen verrichten, hebben volgende mogelijkheden. 1. Stageproject (Internship project) als studenten stage lopen in een

Nadere informatie

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat TOELATINGSVOORWAARDEN... 1 INSCHRIJVING... 2 STUDIETRAJECT... 2 STAGE... 4 WERKEN EN STUDEREN... 4 CURSUSMATERIAAL... 5 LESSENROOSTER... 5 EXAMENS...

Nadere informatie

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Hongaars)

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Hongaars) Academiejaar 2005-2006 Programmagids Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Hongaars) Opleidingsonderdeel Groep Stp. Semester Deeltijds Gegevens opleidingsonderdeel(av2-cultstrom)nog

Nadere informatie

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Duits-Spaans)

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Duits-Spaans) Academiejaar 2005-2006 Programmagids Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Duits-Spaans) Opleidingsonderdeel Groep Stp. Semester Deeltijds Gegevens opleidingsonderdeel(av2-cultstrom)nog

Nadere informatie

Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Vervolmaking in de pedagogische wetenschappen

Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Vervolmaking in de pedagogische wetenschappen Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Vervolmaking in de pedagogische wetenschappen Vooraf Dit beoordelingsreglement bevat de algemene bepalingen die van toepassing zijn op de opleiding

Nadere informatie

informatiegids vrijstellingen campus Brugge en campus Oostende

informatiegids vrijstellingen campus Brugge en campus Oostende informatiegids vrijstellingen campus Brugge en campus Oostende Inhoud Wat is EVK? Wat is EVC? Kom je in aanmerking voor een vrijstelling op basis van een EVK? Hoe kun je vrijstellingen verkrijgen? Kom

Nadere informatie

BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015

BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015 BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015 INHOUD 04 Doel van de opleiding 05 Banaba Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg 06 Situering van de opleiding 08 Curricula 09 Individueel traject

Nadere informatie

Infosessie voor ouders. 1 juli 2019

Infosessie voor ouders. 1 juli 2019 Infosessie voor ouders 1 juli 2019 Programma Studeren aan de KULeuven door Koen Paes (dienst studentenbegeleiding) Studentenleven door Daphne Certyn (VTK) Wat na de ijkingstoets? door Koen Paes Vooraf

Nadere informatie

Onderwijs op maat: een start met voorsprong

Onderwijs op maat: een start met voorsprong Studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Academiejaar 2014-2015 Onderwijs op maat: een start met voorsprong Infobundel Office Management Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Nationalestraat

Nadere informatie

RITCS SCHOOL OF ARTS TOELATINGSPROEVEN 2018 PROFESSIONELE BACHELOR AUDIOVISUELE KUNSTEN

RITCS SCHOOL OF ARTS TOELATINGSPROEVEN 2018 PROFESSIONELE BACHELOR AUDIOVISUELE KUNSTEN RITCS SCHOOL OF ARTS TOELATINGSPROEVEN 2018 PROFESSIONELE BACHELOR Foto: Airbox door Annika Wallis RITCS School of Arts Campus Dansaert Antoine Dansaertstraat 70 1000 Brussel + 32 2 507 14 11 TOELATINGSPROEVEN

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek ANTWERPEN t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Master in de journalistiek De master in de journalistiek vormt kritische journalisten die klaar zijn voor de arbeidsmarkt. De weloverwogen

Nadere informatie

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Russisch)

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Russisch) Academiejaar 2005-2006 Programmagids Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Russisch) Opleidingsonderdeel Groep Stp. Semester Deeltijds Gegevens opleidingsonderdeel(av2-cultstrom)nog

Nadere informatie

Master in het vennootschapsrecht

Master in het vennootschapsrecht BRUSSEL t Master in het vennootschapsrecht Faculteit Rechtsgeleerdheid Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Sinds academiejaar 2013-2014 bieden de KU Leuven en de Universiteit Utrecht je de gelegenheid om in een internationale context

Nadere informatie

BACHELOR IN HET COMMUNICATIEMANAGEMENT VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR

BACHELOR IN HET COMMUNICATIEMANAGEMENT VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR BACHELOR IN HET COMMUNICATIEMANAGEMENT VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR 2017-2018 1 Inleiding 2 2 Arteveldehogeschool 3 2.1 Bachelor in het bedrijfsmanagement of IBM 3 2.2 Bachelor in de journalistiek 4 2.3

Nadere informatie

Bijzondere beroepstitel:

Bijzondere beroepstitel: 2012 2013 Bijzondere beroepstitel: Verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg Hogeschool West-Vlaanderen Departement Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 Wouter.Decock@howest.be

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek ANTWERPEN t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Keuze bacheloropleiding:

Keuze bacheloropleiding: Aanmeldingsformulier toelating op basis van buitenlands diploma voor Nederlandstalige bacheloropleiding of bachelor na bacheloropleiding AJ 2017 2018 (Niet van toepassing voor Vlaamse studenten met een

Nadere informatie

STUDIEGIDS (v. 3.0) INLEIDING

STUDIEGIDS (v. 3.0) INLEIDING STUDIEGIDS (v. 3.0) DEZE STUDIEGIDS GEEFT EEN OVERZICHT VAN DE OPLEIDINGEN EN DE VOORWAARDEN. VANAF 2014 KUNNEN SOMMIGE COLLEGES VIA INTERNET GEVOLGD WORDEN. ANDERE COLLEGES VEREISEN DAT DE STUDENT DE

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Vanaf academiejaar 2013-2014 bieden de KU Leuven en de Universiteit Utrecht (UU) je de gelegenheid om in een internationale

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie Specifieke lerarenopleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Onderwijs op maat: een start met voorsprong

Onderwijs op maat: een start met voorsprong Studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Academiejaar 2013-2014 Onderwijs op maat: een start met voorsprong Infobundel Office Management Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Nationalestraat

Nadere informatie

Aanvraagformulier toelatingsprocedure Faculteit Theologie en Religiewetenschappen

Aanvraagformulier toelatingsprocedure Faculteit Theologie en Religiewetenschappen AANVRAAGFORMULIER TOELATINGSPROCEDURE FACULTEIT THEOLOGIE EN RELIGIEWETENSCHAPPEN NEDERLANDSTALIG PROGRAMMA 2014-2015 Bachelor met verminderde studieomvang Certificaat voor het godsdienstonderwijs Rechtstreekse

Nadere informatie

MASTER OF ARTS IN HET. TOLKEN ECTS

MASTER OF ARTS IN HET. TOLKEN  ECTS MASTER OF ARTS IN HET TOLKEN www.vub.ac.be/tolken 60 ECTS WAAROM VUB De VUB, dat is onderwijs voor sterke individuen, kritische denkers en wereldburgers De Vrije Universiteit Brussel (VUB) biedt kwaliteitsvol

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Talen modulenaam Italiaans Richtgraad 1: niveau 1 en niveau 2 (ERK = Breakthrough en Waystage) code module 5862/5863 en 5864/5865 goedkeuring door aantal lestijden 120/jaar studiepunten

Nadere informatie

HBO5 OFFICE MANAGEMENT. Crescendo CVO Leopoldstraat Mechelen T

HBO5 OFFICE MANAGEMENT. Crescendo CVO Leopoldstraat Mechelen T Crescendo CVO Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be HBO5 OFFICE MANAGEMENT Infobrochure 2017-2018 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 1. WAAROM STUDEREN

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Talen modulenaam Spaans Richtgraad 1: niveau 1 en 2 (ERK = Breakthrough) code module 5870/5871 en 5872/5873 goedkeuring door aantal lestijden 120/jaar studiepunten datum goedkeuring

Nadere informatie

Postgraduaat Research Valorisation in Engineering Technology

Postgraduaat Research Valorisation in Engineering Technology Postgraduaat Research Valorisation in Engineering Technology Tech market driven in an entrepreneurial context Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Waarom kiezen voor dit postgraduaat? Bedrijven

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling 2012/2013

Onderwijs- en Examenregeling 2012/2013 Onderwijs- en Examenregeling 2012/2013 Masteropleidingen Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Biologie Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Natuurkunde Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Scheikunde

Nadere informatie

gids en reisleider Boudewijnvest 3 Schoolstraat 1 3290 DIEST 3200 AARSCHOT 013 35 09 90 016 55 34 23 www.deoranjerie.be info@deoranjerie.

gids en reisleider Boudewijnvest 3 Schoolstraat 1 3290 DIEST 3200 AARSCHOT 013 35 09 90 016 55 34 23 www.deoranjerie.be info@deoranjerie. gids en reisleider Campus Diest Campus Aarschot Boudewijnvest 3 Schoolstraat 1 3290 DIEST 3200 AARSCHOT 013 35 09 90 016 55 34 23 www.deoranjerie.be info@deoranjerie.be INHOUDSTAFEL 1. Voorwoord... pg.

Nadere informatie

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten)

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Module E2 Audit Plaats van de module in de opleiding: In één van de laatste modules van de opleiding leert de cursist

Nadere informatie

De Gentse opleidingen in de Toegepaste Taalkunde stappen over naar de universiteit. Vertalen Tolken Meertalige Communicatie

De Gentse opleidingen in de Toegepaste Taalkunde stappen over naar de universiteit. Vertalen Tolken Meertalige Communicatie De Gentse opleidingen in de Toegepaste Taalkunde stappen over naar de universiteit Vertalen Tolken Meertalige Communicatie Een geslaagde balans tussen academisch niveau en praktijkgerichtheid 1 Je wil

Nadere informatie

HOOFDSTUK 16 PRAKTISCH EXAMEN

HOOFDSTUK 16 PRAKTISCH EXAMEN HOOFDSTUK 16 PRAKTISCH EXAMEN INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA 1. Voor welke categorie?... 2 2. Wie kan deelnemen?... 3 3. Voor te leggen documenten... 3 3.1. Documenten van de begeleider... 4 3.2. Documenten

Nadere informatie

Een bachelor- of masterdiploma behalen

Een bachelor- of masterdiploma behalen Werken en studeren Ben je al aan het werk maar wil je een nieuwe uitdaging aangaan en professioneel een andere weg inslaan? Heb je vroeger niet de kans gekregen of genomen om verder te studeren maar wil

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding modulenaam code module Talen Engels Richtgraad 2: niveau 3, 4, 5 en 6 (ERK = Threshold) 5906/5907 en 5908/5909 en 5910/5911 en 5912/5913 goedkeuring door aantal lestijden 120/jaar

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE VOOR KANDIDAAT STUDENTEN MASTER OF SCIENCE IN DE REVALIDATIEWETENSCHAPPEN EN KINESITHERAPIE

INFORMATIEBROCHURE VOOR KANDIDAAT STUDENTEN MASTER OF SCIENCE IN DE REVALIDATIEWETENSCHAPPEN EN KINESITHERAPIE INFORMATIEBROCHURE VOOR KANDIDAAT STUDENTEN MASTER OF SCIENCE IN DE REVALIDATIEWETENSCHAPPEN EN KINESITHERAPIE voor afgestudeerden van de masteropleiding lymfedrainage en oncologische fysiotherapie aan

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling 2010/2011

Onderwijs- en Examenregeling 2010/2011 Onderwijs- en Examenregeling 2010/2011 Masteropleidingen Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Biologie Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Natuurkunde Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Scheikunde

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT Identificatie opleiding modulenaam code module Talen Spaans Richtgraad 2: niveau 3, 4, 5 en 6 (ERK = Threshold) 5962/5963 en 5964/5965 en 5966/5967 en 5968/5969 goedkeuring door aantal lestijden 120/jaar

Nadere informatie

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE ACADEMISCH PROGRAMMA POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT MODULE ALGEMENE RECHTSVAKKEN De module Algemene Rechtsvakken van het Postgraduaat Fiscaal

Nadere informatie

ANTWERPEN. Master in de meer talige communicatie. Faculteit Letteren

ANTWERPEN. Master in de meer talige communicatie. Faculteit Letteren ANTWERPEN Master in de meer talige communicatie Faculteit Letteren Master in de meertalige communicatie In de master in de meertalige communicatie word je voorbereid op een waaier van communicatiefuncties

Nadere informatie

Algemene Informatie. id 430 Ik ben student in : Studiefase op het moment dat je op Erasmus

Algemene Informatie. id 430 Ik ben student in : Studiefase op het moment dat je op Erasmus Algemene Informatie id 430 Ik ben student in : Leuven Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok (hoofdinschrijving) Bachelor derde studiefase opleiding Psychologie optie: Klinische- en Gezondheidspsychologie

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor verpleegkunde verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor verpleegkunde verpleegkunde Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool

Nadere informatie

EEN INSPIRERENDE LERAAR IS BREED GEORIËNTEERD

EEN INSPIRERENDE LERAAR IS BREED GEORIËNTEERD Dans Muziek Drama Een kunstenaarscarrière en een onderwijsopdracht gaan hand in hand. De Specifieke lerarenopleidingen Dans, Drama en Muziek betekenen meer dan alleen een pedagogisch diploma. Je leert

Nadere informatie

Relatie- en communicatiewetenschappen

Relatie- en communicatiewetenschappen Relatie- en communicatiewetenschappen Relaties hanteren op het werk en binnen het gezin NIEUW REL&COM.indd 1 06-05-2009 09:50:02 Doelgroep Met deze opleiding willen we sociaal geïnteresseerde mensen aanspreken

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO-examen 5 Het Pre-masterprogramma 6 Studeren in deeltijd 8 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden biedt de eenjarige

Nadere informatie