Basiscompetenties van artsenbasis artsen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Basiscompetenties van artsenbasis artsen"

Transcriptie

1 Home no. 5 Nov Themanummer: Een Leven Lang Leren Eerdere edities Verenso.nl Basiscompetenties van artsenbasis artsen Ouderenproof? Drs. Hiltsje Y. Heemskerk, anios Klinische Geriatrie, Amphia Ziekenhuis, Breda Dr. David van Bodegom, arts, wetenschappelijk staflid Leyden Academy on Vitality and Ageing, Leiden bodegom@leydenacademy.nl

2 Nederland vergrijst en iedere arts zal in toenemende mate met oudere patiënten te maken krijgen. Kwalitatief goede zorg voor deze oudere patiënten vraagt om artsen met kennis en vaardigheden over de ouderengeneeskunde. Een recente inventarisatie van ouderengeneeskundig onderwijs in de medische curricula liet zien dat dit in Nederland nog onvoldoende het geval is. Op dit moment worden veel curricula herzien en vinden er verbeteringen plaats, maar een eenduidige leidraad voor de ouderengeneeskunde ontbreekt. In samenwerking met ZonMw wordt daarom gewerkt aan een lijst van basiscompetenties ouderengeneeskunde op basis van een internationale inventarisatie en met inbreng van deskundigen, ouderen en studenten. Deze leidraad is een nadere uitwerking van het Raamplan 2009 waarbij de algemene competenties vertaald worden tot specifieke competenties op het gebied van de ouderengeneeskunde. Wij hopen dat dit een eerste stap zal zijn om te waarborgen dat toekomstige artsen de competenties op het gebied van de ouderengeneeskunde beheersen die zij in hun latere praktijk nodig zullen hebben. Achtergrond Wereldwijd worden mensen ouder en vergrijst de bevolking. Voor Nederland is de voorspelling dat 26% van de bevolking in jaar of ouder is en 30% van deze groep zal naar verwachting ouder zijn dan 80 jaar. 1 Voor de gezondheidszorg betekent dit een grote toename aan oudere patiënten, omdat zorgconsumptie van ouderen hoger is dan die van jongeren. Van alle 65-plussers heeft 66% twee of meer chronische aandoeningen, dat percentage stijgt tot 85% onder 85-plussers. Patiënten met multimorbiditeit zijn grootgebruikers binnen de zorg; zij worden vaker opgenomen in het ziekenhuis en het verblijf heeft gemiddeld een langere duur dan bij opgenomen patiënten met een enkelvoudige aandoening. Bij 33% van de ouderen met meerdere aandoeningen is zorg nodig die uitgaat boven de standaardzorg. 2 Niet alleen is het zorggebruik van ouderen het hoogst, het neemt ook het hardste toe: het aantal ziekenhuisopnamen onder 65-plussers steeg bijvoorbeeld met 75% in de afgelopen 15 jaar, tegenover een toename van 59% in de groep 65-minners. Bovendien nemen de technische mogelijkheden toe en kunnen mensen steeds meer tot op hoge leeftijd worden behandeld en neemt met de leeftijd het medicijngebruik toe. 3

3 Het behandelen van oudere patiënten met meerdere chronische ziekten zal een belangrijk deel uitmaken van de dagelijkse praktijk van bijna iedere arts, ongeacht de gekozen specialiteit. Om goede zorg te waarborgen nu en in de toekomst is het daarom essentieel dat alle toekomstige artsen adequate kennis en vaardigheden voor de zorg van ouderen patiënten opdoen tijdens hun medische opleiding. Een inventarisatie uit 2011 laat zien dat dit in Nederland nog onvoldoende het geval was. Gebruikte definities: CanMEDS (Canadian Medical Educational Directives for Specialists): een competentiekader bestaande uit zeven rollen voor artsen, ongeacht hun specialisme. Deze zeven rollen zijn: medisch deskundige, communicator, samenwerker, organisator, gezondheidsbevorderaar, academicus en beroepsbeoefenaar. Raamplan (2009): de medische curricula aan de acht Nederlandse universiteiten zijn gebaseerd op eindtermen zoals die door de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra zijn geformuleerd in het Raamplan Artsopleiding Dit document komt het dichtste bij een nationaal curriculum. Competentie: een competentie kan worden beschouwd als de bekwaamheid om een professionele activiteit in een specifieke authentieke context adequaat uit te voeren door de geïntegreerde aanwezigheid van kennis, vaardigheden en professioneel gedrag. (definitie Raamplan 2009). Ouderengeneeskunde: geneeskunde voor oudere, vooral kwetsbare patiënten met complexe multiproblematiek, ongeacht het specialisme waarbinnen deze zorg verleend wordt. Analyse onderwijs In 2011 heeft er een inventarisatie plaatsgevonden van het medisch onderwijs met betrekking tot ouderengeneeskundige kennis en vaardigheden op de acht faculteiten. 4 De inventarisatie bestond uit meerdere stappen. Eerst werd een werkgroep samengesteld bestaande uit hoogleraren ouderengeneeskunde en deskundigen op het gebied van onderwijs en veroudering. Deze werkgroep heeft een toetsingskader vastgesteld op basis van expert-opinion, waarin wordt beschreven wat iedere (basis)arts zou moeten weten en kunnen op het gebied van ouderengeneeskunde. Daarna is het vóórkomen van ouderengeneeskundige onderwerpen geïnventariseerd in het Raamplan. De derde stap bestond uit een inventarisatie op faculteitsniveau.

4 Op alle faculteiten is gesproken met de meest terzake kundigen om de opbouw van curricula te bespreken en werden de bestaande curricula zowel kwalitatief (aan de hand van het eerder opgestelde toetsingskader) als kwantitatief geïnventariseerd. Voor de kwantitatieve analyse is gekeken naar het aantal ECTS (European Credit Transfer System, een uitdrukking voor de studiebelasting) dat aan het onderwerp besteed werd. 4,5 De bevindingen van de inventarisatie waren drievoudig: 1. Op strategisch niveau werd vastgesteld dat het Raamplan geen uitgebreide lijst van geriatrische en gerontologische onderwerpen kent, maar slechts in brede termen beschrijft wat pas afgestudeerde artsen zouden moeten weten. Bijvoorbeeld door een opmerking dat er rekening gehouden moet worden met leeftijd of levensfase; of sprekend over vaardighedenonderwijs dat verbijzondering naar leeftijd en sexe vanzelfsprekend is. 6 Dat het Raamplan onvoldoende waarborging biedt, werd onderschreven door de visitatiecommissie geneeskunde 2011/2012. Zij verwijst in haar rapport over de kwaliteit van de geneeskunde-opleiding in Nederland naar het zeer algemene karakter van het huidige Raamplan, waarbij de vrije interpretatie kan leiden tot het niet voldoen aan verplichte eindtermen. Het voorstel van de visitatiecommissie is dan ook een document op te stellen dat meer houvast biedt voor de opleidingen Op coördinerend niveau bleek dat er grote interfacultaire variaties bestonden; zowel in vorm als in hoeveelheid onderwijs. Voor de bachelorfase boden zes van de acht faculteiten praktijk georiënteerd ouderengeneeskundig onderwijs aan in de vorm van een verpleegstage, bij twee van deze zes faculteiten aangevuld met enig theoretisch onderwijs (1 en 2,75 ECTS). Dit betekent dat bij vier faculteiten in de bachelorfase geen theoretisch ouderengeneeskundig onderwijs was. De overige twee faculteiten compenseerden het ontbreken van een verpleegstage door relatief veel theoretisch ouderengeneeskundig onderwijs aan te bieden (3 en 7 ECTS). In de masterfase was er op vier faculteiten theoretisch onderwijs (2-5,5 ECTS), op drie faculteiten geen ouderengeneeskundig onderwijs en in 2011 bestond er slechts op twee faculteiten een verplicht coschap ouderengeneeskunde. 3. Tenslotte ontbrak het op veel faculteiten aan een coördinator, bijvoorbeeld een hoogleraar ouderengeneeskunde, die een goed overzicht had van de verschillende ouderengeneeskundige onderdelen binnen het curriculum. Zonder overzicht kan niet worden gewaarborgd dat studenten zich alle benodigde competenties eigen kunnen maken.

5 Ondanks dat Nederland sinds 2011 twee hoogleraren ouderengeneeskunde rijker is, en er kleine veranderingen ten goede van het onderwijs optreden, ontbreekt nog steeds een eenduidige insteek. Sterker nog, de eerste en meest belangrijke conclusie van de inventarisatie uit 2011: het Raamplan 2009 geeft een te summiere beschrijving van ouderengeneeskunde om gedegen onderwijs hierin te waarborgen, is onverminderd van kracht aangezien het Raamplan onveranderd is gebleven. 4 Dit gemis van een gedegen leidraad met betrekking tot het ouderengeneeskundig onderwijs is extra belangrijk omdat internationaal onderzoek van de World Health Organisation aantoonde dat de meest voorkomende reden voor het ontbreken van ouderengeneeskunde in de curricula van faculteiten, de afwezigheid van een nationaal curriculum in totaliteit, of specifieke aanwijzingen ten behoeve van het specialisme in het nationale curriculum was. 8 Het nationale curriculum speelt dus een hoofdrol in de realisatie van goed ouderengeneeskundig onderwijs. 9 In navolging van deze internationale ontwikkelingen zijn wij op dit moment bezig om een Nederlandse lijst basiscompetenties ouderengeneeskunde op te stellen. Er heeft een inventarisatie plaatsgevonden van internationale competentielijsten die wij hebben vertaald binnen de zeven CanMEDS-rollen. De opgestelde conceptlijst is aan een panel van deskundigen voorgelegd. Basiscompetenties ouderengeneeskunde In het buitenland is al eerder onderkend dat een nationaal curriculum ouderengeneeskunde belangrijk voor het onderwijsniveau is, en in meerdere landen zijn competentielijsten voor basisartsen opgesteld. In de meeste gevallen door de nationale vereniging voor geriatrie/gerontologie. Deze lijsten worden soms als expliciete aanvulling aan het nationale curriculum gepresenteerd, en soms slechts als aanbeveling aan faculteiten om hun onderwijs te verbeteren. Zij hebben allen hetzelfde doel: ze geven specifieke competenties binnen het vakgebied ouderengeneeskunde waaraan iedere pas afgestudeerde arts moet voldoen. Een goed voorbeeld van een dergelijke competentielijst is die van de British Geriatrics Society, 10 maar ook in Australië en Nieuw- Zeeland, 11 de Verenigde Staten, 12 Canada 13 en Duitsland 14 zijn nationale documenten met basiscompetenties ouderengeneeskunde opgesteld.

6 De deskundigen bestonden uit hoogleraren en stafleden op het gebied van ouderengeneeskunde of het onderwijs hierin, bestuursleden van beroepsverenigingen, ouderen en studenten. Het commentaar van de deskundigen werd verwerkt en de tweede conceptlijst is opnieuw voor commentaar aangeboden. Wij zijn in de afrondende fase waarin de definitieve lijst wordt vastgesteld. Begin 2015 zal het rapport gepubliceerd worden. Het betreft een document met daarin een samenvattingskaart, de competentielijst en de verantwoording met referenties. Deze basiscompetentielijst zal aanbevelingen bevatten voor de faculteiten en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, om het Raamplan te herzien en ouderengeneeskunde systematisch op te nemen in de curricula. De lijst zal tevens geschikt zijn om als complementair document bij het huidige Raamplan te gebruiken. Het werkt de ouderengeneeskundige competenties uit binnen de algemene competenties die het Raamplan onderscheidt.

7 Conclusie Ouderengeneeskunde maakt een groot deel uit van de huidige medische praktijk. Iedere arts moet daarom met ouderengeneeskunde vertrouwd zijn. Door onvoldoende ouderengeneeskundig onderwijs missen studenten de kennis en vaardigheden om in de toekomst adequate zorg voor oudere volwassenen te kunnen leveren. De basiscompetenties beogen een eerste stap te zijn naar beter opgeleide artsen die uiteindelijk betere zorg voor hun (voornamelijk oudere) patiënten kunnen leveren. De daadwerkelijke implementatie van de basiscompetenties in het medisch onderwijs zal echter de grootste uitdaging zijn, zeker zolang nog niet op alle faculteiten een coördinator voor het ouderengeneeskundig onderwijs is. We bevelen daarom aan in de toekomst met zekere regelmaat de inventarisatie te herhalen en op deze wijze een permanente kwaliteitscontrole van het medisch onderwijs op het gebied van de ouderengeneeskunde te starten om te waarborgen dat toekomstige artsen de competenties krijgen aangeleerd die zij in hun dagelijkse praktijk nodig zullen hebben. Literatuur 1. J. Giesbers, H, Verweij, A, de Beer, Vergrijzing: Wat zijn de belangrijkste verwachtingen voor de toekomst?, Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid. Bilthoven: RIVM, [Online]. Available: 2. Gezondheidsraad, Ouderdom komt met gebreken - Geneeskunde en zorg bij ouderen met multimorbiditeit, CBS, Gezondheid en zorg in cijfers 2008, Cent. Bur. voor Stat., D. van Bodegom, F. Engelaer, D. van Heemst, F. Helmerhorst, J. Laman, M. Olde-Rikkert, J. Slaets, W. Tersmette, and R. Westendorp, Inventarisatie ouderengeneeskunde in Medische curricula, Leyden Acad. Vitality Ageing, W. Tersmette, D. van Bodegom, D. van Heemst, D. Stott, and R. Westendorp, Gerontology and Geriatrics in Dutch medical education, Neth. J. Med., vol. 71, no. 6, pp , C. van Herwaarden, R. Laan, and R. Leunissen, Raamplan Artsopleiding 2009, Ned. Fed. van Univ. Med. Cent., QANU, Geneeskunde Onderwijs in Nederland 2012, State Art Rapp. en Benchmark Rapp. van Visit. Geneeskd. 2011/2012, 2012.

8 8. I. Keller, A. Makipaa, T. Kalenscher, and A. Kalache, Global Survey on Geriatrics in the Medical Curriculum, World Heatlh Organ., A. Blundell, A. Gordon, J. Gladman, and T. Masud, Undergraduate teaching in geriatric medicine: the role of national curricula., Gerontol. Geriatr. Educ., vol. 30, no. 1, pp , Jan BGS website. [Online]. Available: Position Statement No 4: Education and Training in Geriatric Medicine for Medical Students., Australian & New Zealand Society Geriatric Medicine, [Online]. Available: R. M. Leipzig, L. Granville, D. Simpson, M. B. Anderson, K. Sauvigné, and R. P. Soriano, Keeping granny safe on July 1: a consensus on minimum geriatrics competencies for graduating medical students., Acad. Med., vol. 84, no. 5, pp , May Core Competencies (Learning Outcomes) for Medical Students in Canada, Canadian Geriatrics Society - Société canadienne de gériatrie, [Online]. Available: Rahmenempfehlung Querschnittsfach Medizin des Alterns und des alten Menschen gem. Q7 der neuen Approbationsordnung, Deutsche Gesellschaft für Geriatrie e.v., [Online]. Available:

Raamplan Artsopleiding 2009

Raamplan Artsopleiding 2009 Raamplan Artsopleiding 2009 Prof. dr. Roland Laan UMC St Radboud Nijmegen Onderwerpen - Historie en Doel - Student wordt Arts; wordt Specialist - Rollen en competenties - Kennis, vaardigheden en attitudes

Nadere informatie

Basiscompetenties ouderengeneeskunde

Basiscompetenties ouderengeneeskunde Basiscompetenties ouderengeneeskunde voor basisartsen in samenwerking met Hiltsje Heemskerk MSc, arts Dr. David van Bodegom, arts Ir. Marieke van der Waal Prof. dr. Rudi Westendorp, arts 2015 Leyden Academy

Nadere informatie

Noodzakelijke onderdelen over ouderen in de opleidingen geneeskunde, verpleegkunde, verzorgende-ig en helpende zorg en welzijn

Noodzakelijke onderdelen over ouderen in de opleidingen geneeskunde, verpleegkunde, verzorgende-ig en helpende zorg en welzijn Noodzakelijke onderdelen over ouderen in de opleidingen geneeskunde, verpleegkunde, verzorgende-ig en helpende zorg en welzijn Den Haag, december 2014 1 Dit rapport is in opdracht van ZonMW geschreven

Nadere informatie

Het coschap Ouderengeneeskunde De geneeskundestudent voorbereiden op de zorg voor de oudere patiënt.

Het coschap Ouderengeneeskunde De geneeskundestudent voorbereiden op de zorg voor de oudere patiënt. Home no. 3 Juni 2018 Eerdere edities Verenso.nl Het coschap Ouderengeneeskunde De geneeskundestudent voorbereiden op de zorg voor de oudere patiënt. Annemarie Moll-Jongerius, Wilco Achterberg A.Moll-Jongerius@lumc.nl

Nadere informatie

Leyden Academy. on vitality and ageing. Masteropleiding Vitality and Ageing voor pioniers in de medische zorg van morgen

Leyden Academy. on vitality and ageing. Masteropleiding Vitality and Ageing voor pioniers in de medische zorg van morgen Leyden Academy on vitality and ageing. Masteropleiding Vitality and Ageing voor pioniers in de medische zorg van morgen Nadat de kindersterfte succesvol werd opgelost zijn de ouderen gekomen. Meer dan

Nadere informatie

10 jaar CARVASZ: Wat brengt de toekomst? Dr Jita Hoogerduijn Lectoraat Verpleegkundige en Paramedische Zorg voor Mensen met Chronische Aandoeningen

10 jaar CARVASZ: Wat brengt de toekomst? Dr Jita Hoogerduijn Lectoraat Verpleegkundige en Paramedische Zorg voor Mensen met Chronische Aandoeningen 10 jaar CARVASZ: Wat brengt de toekomst? Dr Jita Hoogerduijn Lectoraat Verpleegkundige en Paramedische Zorg voor Mensen met Chronische Aandoeningen Trends (VWS, 2011) Demografische verandering: steeds

Nadere informatie

Inventarisatie ouderengeneeskunde. in medische curricula

Inventarisatie ouderengeneeskunde. in medische curricula Inventarisatie ouderengeneeskunde in medische curricula Inhoud Werkgroepleden Executive summary 4 I. Introductie Dr. David van Bodegom Leyden Academy on Vitality and Ageing Drs. Frouke Engelaer Leyden

Nadere informatie

Goede zorg rondom het levenseinde. De rol van de opleidingen Frank Smeenk, longarts Catharina ziekenhuis

Goede zorg rondom het levenseinde. De rol van de opleidingen Frank Smeenk, longarts Catharina ziekenhuis Goede zorg rondom het levenseinde De rol van de opleidingen Frank Smeenk, longarts Catharina ziekenhuis Overzicht Inleiding Opleiding 2000 heden Huidige ontwikkeling opleidingen Overzicht Inleiding Opleiding

Nadere informatie

Voedingsleer (terug) in de opleiding tot arts

Voedingsleer (terug) in de opleiding tot arts Voedingsleer (terug) in de opleiding tot arts NAV bijeenkomst Ben Witteman Maag-Darm-Leverarts ZGV Buitengewoon hoogleraar voeding en darmgezondheid WUR Discussiepunten Afstemming voedingsleer/kennis:

Nadere informatie

Doelmatigheidstoets Master Vitality and Ageing Samenvatting

Doelmatigheidstoets Master Vitality and Ageing Samenvatting Doelmatigheidstoets Master Vitality and Ageing Samenvatting Leiden, augustus 2014 Algemeen Soort aanvraag Naam instelling Nieuwe opleiding Universiteit Leiden Contactpersoon Contactgegevens - adres drs.

Nadere informatie

Genetische kennis, attitudes en vaardigheden onder artsen niet werkzaam op het terrein van de genetica

Genetische kennis, attitudes en vaardigheden onder artsen niet werkzaam op het terrein van de genetica NINE Chapter 9 Genetische kennis, attitudes en vaardigheden onder artsen niet werkzaam op het terrein van de genetica De laatste decennia hebben snelle ontwikkelingen de relevantie van genetica in de geneeskunde

Nadere informatie

Commissie Professionaliteit. Informatiebrochure

Commissie Professionaliteit. Informatiebrochure Commissie Professionaliteit Informatiebrochure Commissie Professionaliteit R. den Dekker Gressie 05 04 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Professionaliteit in de opleiding Geneeskunde

Nadere informatie

De verantwoordelijkheid over de klinisch-gebonden opleiding

De verantwoordelijkheid over de klinisch-gebonden opleiding De verantwoordelijkheid over de klinisch-gebonden opleiding Prof. dr. Dirk Van Raemdonck Bestuurslid KAGB Programmadirecteur, bachelor- & masteropleiding geneeskunde, 7 oktober 2017 7 oktober 2017 De

Nadere informatie

Functieprofiel van de Verpleegkundig consulent

Functieprofiel van de Verpleegkundig consulent Functieprofiel van de Verpleegkundig consulent Voorstel BVVS, juni 2018 1. Definitie... 2 2. Rollen... 2 2.1 Verantwoordelijk voor het zorgproces... 2 2.2 Communicator... 3 2.3 Samenwerker... 3 2.4 Professionele

Nadere informatie

Nationaal Plan Zeldzame Ziekten

Nationaal Plan Zeldzame Ziekten Nationaal Plan Zeldzame Ziekten (Mijn) achtergrond Voormalig Secretariaat Stuurgroep Weesgeneesmiddelen (2001-2011) EUROPLAN (2010-2011) Consultatie expertise voor zeldzame ziekten (2010-2011) Algemeen

Nadere informatie

De ontwikkeling tot professional binnen de artsenopleiding

De ontwikkeling tot professional binnen de artsenopleiding De ontwikkeling tot professional binnen de artsenopleiding Prof. dr. Paul Van Royen Decaan Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen Professionalisme en professioneel gedrag Verschillende definities?

Nadere informatie

La nouvelle pédagogie et formation des assistants en anesthésie

La nouvelle pédagogie et formation des assistants en anesthésie La nouvelle pédagogie et formation des assistants en anesthésie Symposium APSAR 19/01/2019 Dr Jean-Luc Demeere Opleiding professionaliseren? Van de stagediensten tot de self-training? 1. Stagemeester

Nadere informatie

Begeleiding en beoordeling van coassistenten in de klinische praktijk

Begeleiding en beoordeling van coassistenten in de klinische praktijk Begeleiding en beoordeling van coassistenten in de klinische praktijk S. Morsink 1,2 en D. Latifi 1,2 1. Masterstudent Geneeskunde, Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam 2. Landelijk Overleg CoAssistenten

Nadere informatie

Geadresseerde: Victor Stöcker, projectleider masterplan Dutch Clinical Trial Foundation Gedetacheerd door VWS Email: v.stocker@minvws.

Geadresseerde: Victor Stöcker, projectleider masterplan Dutch Clinical Trial Foundation Gedetacheerd door VWS Email: v.stocker@minvws. Geadresseerde: Victor Stöcker, projectleider masterplan Dutch Clinical Trial Foundation Gedetacheerd door VWS Email: v.stocker@minvws.nl 10 september 2014 Onderwerp: erkenning van het beroep researchverpleegkundige/clinical

Nadere informatie

Landelijk Opleidingscompetentieprofiel. Master Physician Assistant

Landelijk Opleidingscompetentieprofiel. Master Physician Assistant Landelijk Opleidingscompetentieprofiel Master Physician Assistant Dit Landelijk Opleidingscompetentieprofiel van de Physician Assistant is tot stand gekomen door samenwerking tussen de 5 PA opleidingen

Nadere informatie

Verwacht niveau in de co-schappen

Verwacht niveau in de co-schappen Verwacht niveau in de co-schappen Het gehele co-schap is verdeeld in vier fasen. Enerzijds verschillende deze fasen inhoudelijk van elkaar omdat ze bij verschillende afdelingen en specialismen plaatsvinden,

Nadere informatie

Reactie van de commissie Richtlijnen goede voeding 2015

Reactie van de commissie Richtlijnen goede voeding 2015 Reactie van de commissie Richtlijnen goede voeding 2015 op het achtergronddocument over Kalium De commissie heeft op het achtergronddocument over kalium reacties ontvangen van de Federatie Nederlandse

Nadere informatie

Dit proefschrift gaat over de oorzaken van de geringe belangstelling van geneeskundestudenten voor een carrière in de ouderengeneeskunde.

Dit proefschrift gaat over de oorzaken van de geringe belangstelling van geneeskundestudenten voor een carrière in de ouderengeneeskunde. SAMENVATTING Door de demografische ontwikkelingen zijn er steeds meer specialisten ouderengeneeskunde nodig. Echter, het aantal opleidingsplaatsen voor het specialisme ouderengeneeskunde in ons land is

Nadere informatie

Vaardigheden met het oog op de toekomst Aanleiding Methode

Vaardigheden met het oog op de toekomst Aanleiding Methode Vaardigheden met het oog op de toekomst D. Mons 1,6, M. Eekman 2,6, A. Haarman 3,6, J.M. de Gooyer 4,6, R. Enklaar 5,6, N. Wolfhagen 3,6 1. Masterstudent Geneeskunde, VU Medisch Centrum, Amsterdam 2. Masterstudent

Nadere informatie

ICHOM en het belang voor de patiënt

ICHOM en het belang voor de patiënt DE PATIENT CENTRAAL Maarten de Wit Lent 12 oktober 2017 ICHOM en het belang voor de patiënt T2T Overarching principle B. The primary goal of treating patients with rheumatoid arthritis is to maximize long-term

Nadere informatie

Opleidingseisen voor het aandachtsgebied Ouderengeneeskunde binnen de Interne Geneeskunde

Opleidingseisen voor het aandachtsgebied Ouderengeneeskunde binnen de Interne Geneeskunde Opleidingseisen voor het aandachtsgebied Ouderengeneeskunde binnen de Interne Geneeskunde 1. Definitie van het aandachtsgebied Het aandachtsgebied Ouderengeneeskunde is het onderdeel van de Interne Geneeskunde

Nadere informatie

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE Behaal een academisch diploma. Ontwikkel uw loopbaan als gerontoloog U bent nu net afgestudeerde bachelor of enige tijd werkzaam als zorgverstrekker in een ziekenhuis,

Nadere informatie

NVAG 16012014 Prof. Dr Marie Louise Essink-Bot en drs Marielle Jambroes MPH

NVAG 16012014 Prof. Dr Marie Louise Essink-Bot en drs Marielle Jambroes MPH NVAG 16012014 Prof. Dr Marie Louise Essink-Bot en drs Marielle Jambroes MPH Slide 5 Ik ga u een stukje van mijn oratie laten zien, die ik op 11-12-13 heb uitgesproken. Voor degenen die daar ook waren,

Nadere informatie

INDIVIDUELE PROFILERING

INDIVIDUELE PROFILERING INDIVIDUELE PROFILERING EN ACTUELE THEMA S IN DE MEDISCHE VERVOLGOPLEIDING Op weg naar de specialist van de toekomst Inhoudsopgave 2 1. Inleiding 4 1.1 Gezondheidszorg in verandering 4 1.2 Vakoverstijgende

Nadere informatie

TOELICHTING CONCEPTBESLUIT OPLEIDINGSEISEN ORTHOPEDAGOOG- GENERALIST VERSIE INTERNETCONSULTATIE 30 APRIL 2019

TOELICHTING CONCEPTBESLUIT OPLEIDINGSEISEN ORTHOPEDAGOOG- GENERALIST VERSIE INTERNETCONSULTATIE 30 APRIL 2019 NOTA VAN TOELICHTING Algemeen De Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (hierna: Wet BIG) heeft als doel het bevorderen en bewaken van de kwaliteit van de beroepsuitoefening op het gebied

Nadere informatie

Executive leergang. Veroudering en Gezondheidszorg. Op zoek naar inhoudelijke verdieping op het gebied van de zorg voor ouderen?

Executive leergang. Veroudering en Gezondheidszorg. Op zoek naar inhoudelijke verdieping op het gebied van de zorg voor ouderen? Executive leergang Veroudering en Gezondheidszorg Start: 21 januari 2016 Op zoek naar inhoudelijke verdieping op het gebied van de zorg voor ouderen? Executive leergang Veroudering en Gezondheidszorg Deze

Nadere informatie

Workshop 3: Ouderenzorg

Workshop 3: Ouderenzorg Workshop 3: Ouderenzorg Inhoud Vergrijzing Trends Kwetsbaarheid Ouderengezondheidsbeleid Oplossingsrichtingen en stellingen Vergrijzing Vergrijzing Bron: CBS en PBL/CBS regionale bevolkings- en huishoudensprognose

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Introductie Hoofdstuk 2: Literatuuronderzoek

Hoofdstuk 1: Introductie Hoofdstuk 2: Literatuuronderzoek Samenvatting Hoofdstuk 1: Introductie Basisartsen die recent zijn afgestudeerd werken meestal enkele jaren voordat zij hun vervolgopleiding starten. Hun uiteindelijke beroepskeuze wordt dus enkele jaren

Nadere informatie

Werkdocument 1 Opleidingsconcept

Werkdocument 1 Opleidingsconcept Samenvatting De basis van de samenwerking binnen Samenscholing.nu is de gezamenlijke visie op de eisen waaraan onderwijskrachten in Rotterdam moeten voldoen. De aard van de opleiding is afgestemd op het

Nadere informatie

Aios goed voorbereid op beroepspraktijk

Aios goed voorbereid op beroepspraktijk Home no. 6 December 2017 Eerdere edities Verenso.nl Aios goed voorbereid op beroepspraktijk Overwegend positief over curriculum ouderengeneeskunde 2012-2016 Eveline Bets eveline@tekstvanbets.nl Het NIVEL

Nadere informatie

Wat zijn belangrijke feiten over artsen?

Wat zijn belangrijke feiten over artsen? Toelichting Deze kaart biedt een overzicht van het vak van de arts. De kaart is gemaakt in opdracht van de Landelijke vereniging van Artsen in (LAD) en VvAA, ledenorganisatie voor zorgprofessionals. De

Nadere informatie

Paper beschrijft het probleem (de wens) en motiveert de keuze hiervoor, zij het enigszins schetsmatig.

Paper beschrijft het probleem (de wens) en motiveert de keuze hiervoor, zij het enigszins schetsmatig. Paper 1 Ontwerpplan Criterium Onvoldoende Voldoende Ruim voldoende Excellent Probleembeschrijving Paper maakt niet duidelijk welk probleem (welke wens) centraal staat en om welke reden. Paper beschrijft

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 14 april 2014 Betreft Beroep en opleiding verpleegkundige

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 14 april 2014 Betreft Beroep en opleiding verpleegkundige > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

NHG-Standpunt. Huisartsgeneeskunde voor ouderen. Er komt steeds meer bij... standpunt

NHG-Standpunt. Huisartsgeneeskunde voor ouderen. Er komt steeds meer bij... standpunt NHG-Standpunt Huisartsgeneeskunde voor ouderen Er komt steeds meer bij... standpunt Schatting: in 2040 - op het hoogtepunt van de vergrijzing - zal zo n 23 procent van de bevolking ouder zijn dan 65 jaar.

Nadere informatie

Datum 1 december 2016 Betreft Nadere vragen inzake de financiële positie van geneeskundestudenten als coassistent

Datum 1 december 2016 Betreft Nadere vragen inzake de financiële positie van geneeskundestudenten als coassistent >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG.. Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus

Nadere informatie

NOTA KWALIFICATIES GEAUTORISEERD OBSTETRISCHE PROF. ACUTE VERLOSK. ZORG. Versie 1.0

NOTA KWALIFICATIES GEAUTORISEERD OBSTETRISCHE PROF. ACUTE VERLOSK. ZORG. Versie 1.0 NOTA KWALIFICATIES GEAUTORISEERD OBSTETRISCHE PROF. ACUTE VERLOSK. ZORG Versie 1.0 Datum Goedkeuring 07-03-2012 Methodiek Consensus based Discipline Verantwoording Monodisciplinair NVOG Inleiding De obstetrische

Nadere informatie

Raamplan Artsopleiding 2009

Raamplan Artsopleiding 2009 Raamplan Artsopleiding 2009 NFU NEDERLANDSE FEDERATIE VAN UNIVERSITAIR MEDISCHE CENTRA Raamplan Artsopleiding 2009 prof. dr C.L.A. van Herwaarden prof. dr R.F.J.M. Laan drs R.R.M. Leunissen 2 Woord vooraf

Nadere informatie

Ouderengeneeskunde in de eerste lijn:

Ouderengeneeskunde in de eerste lijn: Ouderengeneeskunde in de eerste lijn: Naar een Universitaire Praktijk Ouderengeneeskunde (UPO) ANH-Halfjaarlijkse 15 januari 2015 Cees Hertogh & Ferry Bastiaans 1 Achtergronden (extern): Toenemende en

Nadere informatie

Executive leergang. Veroudering en Gezondheidszorg. Op zoek naar inhoudelijke verdieping op het gebied van de zorg voor ouderen?

Executive leergang. Veroudering en Gezondheidszorg. Op zoek naar inhoudelijke verdieping op het gebied van de zorg voor ouderen? Executive leergang Veroudering en Gezondheidszorg Start: 29 januari 2015 Op zoek naar inhoudelijke verdieping op het gebied van de zorg voor ouderen? Executive leergang Veroudering en Gezondheidszorg Deze

Nadere informatie

2 Verpleegkundige theorieën en classificatiesystemen Verpleegkundige theorieën Verpleegkundige classificatiesystemen 33

2 Verpleegkundige theorieën en classificatiesystemen Verpleegkundige theorieën Verpleegkundige classificatiesystemen 33 Inhoud 1 Geschiedenis en ontwikkelingen 17 1.1 Een erbarmelijke volksgezondheid: armoede en ziekte 17 1.2 Nieuw particulier initiatief: wijkverpleging 19 1.2.1 Consultatiebureaus 19 1.2.2 Van infectieziektebestrijding

Nadere informatie

Opleidingseisen voor de differentiatie Ouderengeneeskunde binnen de Interne Geneeskunde

Opleidingseisen voor de differentiatie Ouderengeneeskunde binnen de Interne Geneeskunde Opleidingseisen voor de differentiatie Ouderengeneeskunde binnen de Interne Geneeskunde 1. Definitie van de differentiatie De differentiatie Ouderengeneeskunde is het onderdeel van de Interne Geneeskunde

Nadere informatie

Met subsidie en ontvangen stagevergoedingen financiert de SBOH sinds 1989 de huisartsopleiding en

Met subsidie en ontvangen stagevergoedingen financiert de SBOH sinds 1989 de huisartsopleiding en BOH in Beeld 2013 waar de sboh voor staat Met subsidie en ontvangen stagevergoedingen financiert de SBOH sinds 1989 de huisartsopleiding en sinds 2007 de opleiding tot specialist ouderen geneeskunde. De

Nadere informatie

Beter voorbereid met ontslag. Effectief communiceren tijdens het ontslaggesprek

Beter voorbereid met ontslag. Effectief communiceren tijdens het ontslaggesprek Beter voorbereid met ontslag Effectief communiceren tijdens het ontslaggesprek Programma Inleiding ontslaggesprek relevantie moeder - evaluatieproject Beter voorbereid met ontslag : resultaten voormeting

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Competenties van de klinisch psycholoog. Ger Keijsers

Competenties van de klinisch psycholoog. Ger Keijsers Competenties van de klinisch psycholoog Ger Keijsers Onderwerpen 1. achtergrond 2. CanMEDS 3. competenties KP 4. themakaarten 5. waterscheiding 6. implementatie Achtergrond competentiegericht opleiden

Nadere informatie

Palliative care in an aging society Palliatieve zorg in een ouder wordende samenleving. 3rd Amsterdam Symposium on Palliative Care

Palliative care in an aging society Palliatieve zorg in een ouder wordende samenleving. 3rd Amsterdam Symposium on Palliative Care 3rd Amsterdam Symposium on Palliative Care Palliative care in an aging society Palliatieve zorg in een ouder wordende samenleving Dinsdag 8 oktober 2013 Auditorium Vrije Universiteit Amsterdam Palliative

Nadere informatie

Naar transparanter hoger onderwijs. Het Nederlandse Nationale Kwalificatieraamwerk

Naar transparanter hoger onderwijs. Het Nederlandse Nationale Kwalificatieraamwerk Naar transparanter hoger onderwijs Het Nederlandse Nationale Kwalificatieraamwerk Samenvatting van het Nederlandse Nationale Kwalificatieraamwerk hoger onderwijs Toegang vanuit [1] Eerste cyclus Tweede

Nadere informatie

NEDERLANDSE FEDERATIE VAN UNIVERSITAIR MEDISCHE CENTRA. Verslag van de werkconferentie Basisarts van de toekomst

NEDERLANDSE FEDERATIE VAN UNIVERSITAIR MEDISCHE CENTRA. Verslag van de werkconferentie Basisarts van de toekomst NEDERLANDSE FEDERATIE VAN UNIVERSITAIR MEDISCHE CENTRA Verslag van de werkconferentie Basisarts van de toekomst september 2018 Inhoudsopgave 1. Verslag van de werkconferentie Basisarts van de toekomst

Nadere informatie

Besluit Herregistratie specialisten 15 Meest gestelde vragen door medisch specialisten

Besluit Herregistratie specialisten 15 Meest gestelde vragen door medisch specialisten Besluit Herregistratie specialisten 15 Meest gestelde vragen door medisch specialisten 1. Wat was de aanleiding voor de vernieuwing van de herregistratiebepalingen? Eens per vijf jaar wordt beoordeeld

Nadere informatie

Beroepscompetentieprofiel (herziening) Plan van aanpak

Beroepscompetentieprofiel (herziening) Plan van aanpak Beroepscompetentieprofiel (herziening) Plan van aanpak Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 2. Projectdefinitie... 3 2.1 Beoogde resultaat... 3 2.2 Projectstructuur... 3 2.3 Programma van eisen... 4 3.

Nadere informatie

INTERNATIONALISERING HUIDTHERAPIE. Marisa van de Mortel, Coördinator Internationalisering Huidtherapie

INTERNATIONALISERING HUIDTHERAPIE. Marisa van de Mortel, Coördinator Internationalisering Huidtherapie INTERNATIONALISERING HUIDTHERAPIE WAT VANDAAG TE BESPREKEN? Waarom dit college? International Health Studies Studeren in het buitenland Summerschool Stage op maat Honours Belangrijk om te weten Voorbereiding

Nadere informatie

De visie van de student op het beroep van de verzekeringsarts, en de consequenties voor het

De visie van de student op het beroep van de verzekeringsarts, en de consequenties voor het De visie van de student op het beroep van de verzekeringsarts, en de consequenties voor het onderwijs Dr. Marc Soethout, onderwijscoordinator arts Maatschappij en Gezondheid Afdeling Sociale Geneeskunde

Nadere informatie

Voor zorg naar het buitenland: veel mensen willen het, weinigen doen het.

Voor zorg naar het buitenland: veel mensen willen het, weinigen doen het. Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL in 004. De gegevens mogen met bronvermelding (E. van der Schee, D.M.J. Delnoij, Voor zorg naar het buitenland: veel mensen willen het, weinigen doen het NIVEL

Nadere informatie

C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g A c a d e m i e j a a r

C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g A c a d e m i e j a a r C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g A c a d e m i e j a a r 2 0 1 6-2 0 1 7 1. Algemeen 2. Indeling van de modules 1 Jaar 1 Modules Indeling in vakken Credits (ECTS) Principes en filosofie

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 januari 2019 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 januari 2019 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Toetsingskader Specialismen

Toetsingskader Specialismen Toetsingskader Specialismen Besluit van 9 maart 2011 houdende toetsingskader op grond waarvan deelgebieden der geneeskunde als specialismen kunnen worden aangewezen of opgeheven Het College Geneeskundige

Nadere informatie

Verslag van de werkconferentie 'Basisarts van de toekomst'

Verslag van de werkconferentie 'Basisarts van de toekomst' Verslag van de werkconferentie 'Basisarts van de toekomst' De commissie die zich gaat buigen over de herziening van het Raamplan Artsopleiding kan voortbouwen op het bestaande Raamplan uit 2009, maar er

Nadere informatie

Op weg naar het nieuwe geneeskundecurriculum

Op weg naar het nieuwe geneeskundecurriculum Op weg naar het nieuwe geneeskundecurriculum 2015 Visie CRU + Continuïteit van zorg Continuïteit van supervisie Continuïteit van curriculum Verticale curriculumintegratie Veel kliniek, lange coschappen,

Nadere informatie

C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g

C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g 1 1. Algemeen 2 2. Indeling van de modules Jaar 1 Modules Indeling in vakken Credits Osteopathische principes Osteopathische Medische en principes,

Nadere informatie

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE?

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? - Geplaatst in VISUS 4-2017 - EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? Om de verschillen tussen de kennis uit het laatste wetenschappelijk bewijs en de klinische praktijk kleiner te maken is de afgelopen

Nadere informatie

De opleiding tot Restauratief Tandarts van de Nederlands Vlaamse Vereniging voor Restauratieve Tandheelkunde

De opleiding tot Restauratief Tandarts van de Nederlands Vlaamse Vereniging voor Restauratieve Tandheelkunde De opleiding tot Restauratief Tandarts van de Nederlands Vlaamse Vereniging voor Restauratieve Tandheelkunde 1. Inleiding Vanuit de tandheelkundige praktijk komt de vraag naar een gedifferentieerde tandarts

Nadere informatie

Opleidingsplan Dedicated Schakeljaar Huisartsgeneeskunde

Opleidingsplan Dedicated Schakeljaar Huisartsgeneeskunde Opleidingsplan Dedicated Schakeljaar Huisartsgeneeskunde Coördinator namens studentenonderwijs: dr. S. Koning, coördinator coschappen. Opleider: Dr. H.J. Bueving, huisarts, Hoofd opleidingsinstituut huisartsgeneeskunde.

Nadere informatie

Voorbij de geraniums. Visiestuk over vitaliteit en vitaliteitscoaching. Paulien Vermunt, Philip Spinhoven en Rudi Westendorp

Voorbij de geraniums. Visiestuk over vitaliteit en vitaliteitscoaching. Paulien Vermunt, Philip Spinhoven en Rudi Westendorp Voorbij de geraniums Visiestuk over vitaliteit en vitaliteitscoaching Paulien Vermunt, Philip Spinhoven en Rudi Westendorp 14 maart 2014 Voorbij de geraniums Visiestuk vitaliteitsdenken en vitaliteitscoaching

Nadere informatie

Hbo-bachelor verloskunde

Hbo-bachelor verloskunde Hbo-bachelor verloskunde zaterdag 8 november 2014 algemene informatie opleiding Willeke Boom, Teamleider propedeuse Korine Meulepas, Teamleider postpropedeuse Jasper de Jong, student Janneke Mathijssen,

Nadere informatie

Wat als varianten in de VTV-2018

Wat als varianten in de VTV-2018 Wat als varianten in de VTV-2018 Colofon Dit is een achtergronddocument bij de Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2018. RIVM 2018 Delen uit deze publicatie mogen worden overgenomen op voorwaarde van bronvermelding:

Nadere informatie

Gedetailleerde resultaten samenhang risicofactoren met gezondheid en ziekten

Gedetailleerde resultaten samenhang risicofactoren met gezondheid en ziekten Gedetailleerde resultaten samenhang met gezondheid en Combinaties van Achtergronddocument Gedetailleerde resultaten samenhang met gezondheid en Ervaren gezondheid Tabel 1: Roken, zwaar en : samenhang a

Nadere informatie

Wat is er toch gaande in de lucht!

Wat is er toch gaande in de lucht! Wat is er toch gaande in de lucht! J. J. (Hans) Duvekot, gynaecoloog/perinatoloog Afdeling Verloskunde Erasmus MC, University Medical Centre Rotterdam The Netherlands Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

De NVAO heeft voor de beoordeling van de aanvraag op 27 oktober 2005 een panel van deskundigen ingesteld. Het panel kende de volgende samenstelling:

De NVAO heeft voor de beoordeling van de aanvraag op 27 oktober 2005 een panel van deskundigen ingesteld. Het panel kende de volgende samenstelling: College van bestuur Universiteit Utrecht Postbus 80125 3508 TC UTRECHT Besluit Besluit strekkende tot positieve beoordeling van een aanvraag Toets nieuwe opleiding wo-master Selective Utrecht Medical Master

Nadere informatie

Strengthening medical teachers professional identity. Understanding identity development and the role of teacher communities and teaching courses

Strengthening medical teachers professional identity. Understanding identity development and the role of teacher communities and teaching courses Strengthening medical teachers professional identity Understanding identity development and the role of teacher communities and teaching courses Thea van Lankveld Promotors: Prof.dr. J.J. Beishuizen Prof.dr.

Nadere informatie

Kwaliteitsprofiel Verloskundige Echoscopist maart 2011

Kwaliteitsprofiel Verloskundige Echoscopist maart 2011 Kwaliteitsprofiel Verloskundige Echoscopist maart 2011 Inleiding Door het toenemende belang van echoscopisch onderzoek in de zwangerschap en de invoering van prenatale screening in Nederland, wordt het

Nadere informatie

Landelijk opleidingsplan Interne geneeskunde 2019

Landelijk opleidingsplan Interne geneeskunde 2019 Longitudinale leerlijn Ouderengeneeskunde Deel 2: Nederlandse Internisten Vereniging Inhoud Longitudinale leerlijn Ouderengeneeskunde 3 Motivatie 3 Opbouw leerlijn 3 Leerdoelen 3 Vaardigheden 4 Leermiddelen

Nadere informatie

Communicatie en consultvaardigheden: een vergelijking tussen training en de (klinische) praktijk

Communicatie en consultvaardigheden: een vergelijking tussen training en de (klinische) praktijk Communicatie en consultvaardigheden: een vergelijking tussen training en de (klinische) praktijk Geurt Essers 1, Evelyn van Weel Baumgarten 1 Sanneke Bolhuis, 2 1. Eerstelijnsgeneeskunde (ELG) 2. IWOO

Nadere informatie

Evidence-Based Nursing. Bart Geurden, RN, MScN

Evidence-Based Nursing. Bart Geurden, RN, MScN Evidence-Based Nursing Bart Geurden, RN, MScN Trends in Verpleegkunde Jaren 1980: Systematisch werken Focus op proces Jaren 1990: Verpleegkundige diagnostiek Focus op taal Aandacht verschuift van proces

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 26 maart 2012 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 26 maart 2012 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

AMC. Landelijke capaciteit meting in de Jeugdgezondheidszorg - Factsheet-

AMC. Landelijke capaciteit meting in de Jeugdgezondheidszorg - Factsheet- AMC Landelijke capaciteit meting in de Jeugdgezondheidszorg - Factsheet- 2014 M.Jambroes,AIOS M&G, MPH, Prof.dr.M.L.Essink-Bot, arts M&G AMC, afdeling Sociale Geneeskunde De gezondheid van de Nederlandse

Nadere informatie

Opleidingseisen voor het aandachtsgebied Ouderengeneeskunde binnen de Interne Geneeskunde

Opleidingseisen voor het aandachtsgebied Ouderengeneeskunde binnen de Interne Geneeskunde Opleidingseisen voor het aandachtsgebied Ouderengeneeskunde binnen de Interne Geneeskunde 1. Definitie van het aandachtsgebied Het aandachtsgebied Ouderengeneeskunde is het onderdeel van de Interne Geneeskunde

Nadere informatie

Dedicated Schakeljaar Vitale Functies

Dedicated Schakeljaar Vitale Functies Dedicated Schakeljaar Vitale Functies 1. Inleiding Het schakeljaar vormt de verbinding tussen de studie geneeskunde en de vervolgopleidingen. De student leert te functioneren op het niveau van een beginnende

Nadere informatie

Onderwijs en opleiding in de palliatieve zorg. Luc Deliens

Onderwijs en opleiding in de palliatieve zorg. Luc Deliens Antwerpen 29 November 2018 Onderwijs en opleiding in de palliatieve zorg Advies vd KAGB 2017 Luc Deliens luc.deliens@vub.ac.be www.endoflifecare.be Palliatieve zorg in beweging Nieuwe zorgmodellen: gespecialiseerde

Nadere informatie

OPLEIDING VERPLEEGKUNDE IN EEN NIEUW JASJE NATHALIE SCHEPENS - OPLEIDINGSCOÖRDINATOR

OPLEIDING VERPLEEGKUNDE IN EEN NIEUW JASJE NATHALIE SCHEPENS - OPLEIDINGSCOÖRDINATOR OPLEIDING VERPLEEGKUNDE IN EEN NIEUW JASJE NATHALIE SCHEPENS - OPLEIDINGSCOÖRDINATOR C are C ock tail KORTE HISTORIEK September 2015 Beslissing minister September 2016 Eerste jaar nieuwe curriculum September

Nadere informatie

Belangenverklaring. H.M.C. van der Weijden. Organisatie: In overeenstemming met de regels van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ)

Belangenverklaring. H.M.C. van der Weijden. Organisatie: In overeenstemming met de regels van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) Belangenverklaring In overeenstemming met de regels van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) Naam: Organisatie: H.M.C. van der Weijden LUMC Ik heb geen 'potentiële' belangenverstrengeling Hematologiesymposium

Nadere informatie

Celverantwoordelijke Interculturele Bemiddeling, FOD Volksgezondheid

Celverantwoordelijke Interculturele Bemiddeling, FOD Volksgezondheid Culturele diversiteit en interculturele bemiddeling stand van zaken - toekomstperspectieven Hans Verrept 1 Celverantwoordelijke Interculturele Bemiddeling, FOD Volksgezondheid In de resultaten van wetenschappelijk

Nadere informatie

Competent in hart en ziel

Competent in hart en ziel Competent in hart en ziel Symposium Ligare 16 maart 2017 Ingrid van Zuilekom M.Ed. Step up to Saxion. Opzet presentatie Onderwijs palliatieve zorg Curricula Kennissyntese Competent Onderwijs Iedere zorgprofessional

Nadere informatie

2 Emoties in de spreekkamer

2 Emoties in de spreekkamer Welkom! Welkom bij de zesde PanelCom nieuwsbrief. Als lid van PanelCom houden wij u op de hoogte van onderzoeken waar u aan kunt meewerken én de onderzoeken waar u mogelijk aan hebt meegewerkt. Wij waarderen

Nadere informatie

Samenvatting leerstof Geriatrie opleiding

Samenvatting leerstof Geriatrie opleiding Samenvatting leerstof Geriatrie opleiding Klinisch redeneren doen we in feite al heel lang. VUmc Amstel Academie heeft hiervoor een systematiek ontwikkeld, klinisch redeneren in 6 stappen, om gedetailleerd

Nadere informatie

De invloed van curriculum-herontwerp op beeldvorming over wijkverpleegkunde en interventiekeuzen in de zorgverlening

De invloed van curriculum-herontwerp op beeldvorming over wijkverpleegkunde en interventiekeuzen in de zorgverlening De invloed van curriculum-herontwerp op beeldvorming over wijkverpleegkunde en interventiekeuzen in de zorgverlening Margriet van Iersel MSc m.van.iersel@hva.nl Kenniscentrum ACHIEVE, Faculteit Gezondheid,

Nadere informatie

Differentiatie - Ouderengeneeskunde

Differentiatie - Ouderengeneeskunde Differentiatie - Ouderengeneeskunde Dit is de afdeling, dit zijn de patiënten De differentiatie Ouderengeneeskunde is het onderdeel van de Interne Geneeskunde dat zich bezig houdt met de etiologie, preventie,

Nadere informatie

Onderzoeksrapport. Ouderengeneeskunde. Maartje Conijn. Henri Boersma

Onderzoeksrapport. Ouderengeneeskunde. Maartje Conijn. Henri Boersma Onderzoeksrapport Ouderengeneeskunde 1 Maartje Conijn Henri Boersma Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. KNMG Studentenplatform 3. Methode 4. Resultaten - Enquête algemeen - Enquête ouderengeneeskunde 5. Conclusie

Nadere informatie

11/8/2016. Academisch Schrijven in het curriculum. Opzet van deze bijeenkomst. Academisch schrijven. Toepassing in curriculum.

11/8/2016. Academisch Schrijven in het curriculum. Opzet van deze bijeenkomst. Academisch schrijven. Toepassing in curriculum. Academisch Schrijven in het curriculum Dr N. Saab, ICLON, Dr Ph. Dol, Academisch Talencentrum, Dr. J.A. Mol, Faculteit der Archeologie Opzet van deze bijeenkomst Interactief: 1. Wij geven enkele voorbeelden

Nadere informatie

Chronische nierschade: hoe vaak, stadia en risico s

Chronische nierschade: hoe vaak, stadia en risico s Factsheet Nieren en nierschade deel 3 Nierschade vraagt om continue alertheid en aandacht van de behandelaar Nierfunctie en eiwitverlies: voorspellers van complicaties Chronische nierschade: hoe vaak,

Nadere informatie

CanMEDS in het Medisch Onderwijs. Peter van Dijken, huisarts, universitair docent UMCG

CanMEDS in het Medisch Onderwijs. Peter van Dijken, huisarts, universitair docent UMCG CanMEDS in het Medisch Onderwijs Peter van Dijken, huisarts, universitair docent UMCG 1 2 Ik heb zeker belangen maar geen commerciële belangen bij het houden van deze presentatie Peter van Dijken 3 Ars

Nadere informatie

Inventarisatie: aantal weken coschappen per specialisme per faculteit Simone Bernard (bestuurslid LOCA 2011), januari 2012

Inventarisatie: aantal weken coschappen per specialisme per faculteit Simone Bernard (bestuurslid LOCA 2011), januari 2012 Inventarisatie: aantal weken coschappen per specialisme per faculteit Simone Bernard (bestuurslid LOCA 2011), januari 2012 Inleiding Nederland telt acht medische faculteiten, welke alle een ander curriculum

Nadere informatie

CENTRAAL COLLEGE VOOR DE FARMACIE BESLUIT NO REGISTRATIE EN HERREGISTRATIE OPENBARE FARMACIE

CENTRAAL COLLEGE VOOR DE FARMACIE BESLUIT NO REGISTRATIE EN HERREGISTRATIE OPENBARE FARMACIE CENTRAAL COLLEGE VOOR DE FARMACIE BESLUIT NO. 2 2014 REGISTRATIE EN HERREGISTRATIE OPENBARE FARMACIE Het Centraal College voor de Farmacie in vergadering bijeen op 25 september 2014 Gezien de aanwijzing

Nadere informatie

Kwaliteit van opleiding

Kwaliteit van opleiding Bedoeling Card 1 Kwaliteit van opleiding De kwaliteit van de opleiding is ons primaire doel en een noodzakelijk onderdeel van onze professie. Aios hebben voldoende mogelijkheden nodig voor werkplekleren

Nadere informatie

V&VN PALLIATIEVE ZORG JAARPLAN 2019

V&VN PALLIATIEVE ZORG JAARPLAN 2019 V&VN PALLIATIEVE ZORG JAARPLAN 2019 INLEIDING Dit V&VN Palliatieve zorg jaarplan 2019 is het resultaat van een periode van reflectie en onderzoek door het bestuur V&VN Palliatieve zorg. De aanleiding was

Nadere informatie