Factsheets Schorer Monitor 2008

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Factsheets Schorer Monitor 2008"

Transcriptie

1 # $$$"# Factsheets 1: Mannen met hiv 2: Testen op hiv en soa 3: Vaste partners 4: Losse sekspartners 5: Leefstijlen 6: Jonge mannen 7: Mannen met hoog risicogedrag Deze factsheets zijn gebaseerd op gegevens uit. Schorer Monitor is een online onderzoek naar seksueel gedrag onder mannen die seks hebben met mannen. Het volledige rapport is te downloaden op: Bron: H.J. Hospers, T.T. Dörfler, W. Zuilhof,, ISBN Schorer Monitor is een gezamenlijk project met: Mede mogelijk gemaakt door: Universiteit Maastricht

2 ###! Van alle ooit op hiv geteste mannen die seks hebben met mannen (MSM) meldt 12% hiv-positief te zijn, hetzelfde percentage als in Van alle respondenten weet 7% dat hij hiv-positief is. Van de hivpositieve mannen heeft 58% een vaste partner. In ruim de helft van die gevallen is de partner ook hivpositief. Leefstijl en risico s Hiv-positieve mannen zoeken hun sekspartners vaker op plaatsen als sauna s, cruising areas, homofeesten en darkrooms. Alle soa worden drie tot vier keer vaker gerapporteerd door hiv-positieve mannen dan door hiv-negatieve of niet-geteste mannen. Ze gebruiken bij seks ook vaker drugs dan de andere respondenten. Mannen met hiv hebben bijna twee keer zoveel onbeschermde anale seks met losse partners (62%) als alle respondenten gemiddeld (33%). Dit hogere percentage onbeschermde seks van mannen met hiv hangt sterk samen met de factoren drugsgebruik bij seks, darkroombezoek en internetdating. Vooral in combinatie: bij drugsgebruik én sekspartners via internet heeft 70% van hen onbeschermde anale seks met losse partners; bij drugsgebruik én sekspartners in darkrooms is dat 82%. Als ze geen drugs gebruiken en hun partners niet in darkrooms op of internet zoeken vrijen hiv-positieve en hiv-negatieve of niet-geteste mannen ongeveer even vaak onbeschermd. Verantwoordelijkheid Hiv-positieve mannen schatten de kans op hiv-overdracht lager in dan hiv-negatieve en niet-geteste mannen. Ze vinden het minder noodzakelijk om veilig te vrijen en hebben daar meer moeite mee. Hivpositieven vinden veel minder vaak dan niet-geteste en hiv-negatieve respondenten dat hiv-positieve mannen tevoren aan sekspartners moeten vertellen dat ze hiv hebben en dat hiv-positieven een grotere verantwoordelijkheid hebben voor veilige seks dan mannen die geen hiv hebben. Seks van mannen met hiv moet in het preventiebeleid meer aandacht krijgen, omdat zij vaker voor onbeschermde seks kiezen. Het is wenselijk mannen met hiv te benaderen vanuit de gedachte dat het óók hun individuele verantwoordelijkheid is om hiv niet over te dragen. Deze mannen kunnen we mogelijk bereiken met interventies die zich richten op contextuele factoren zoals drugsgebruik en darkroombezoek. We kunnen hen specifiek benaderen via internet met interventies op maat. Daarbij moeten we voorkomen dat door stereotypering en stigmatisering een beschuldigende sfeer ontstaat. Het zou juist goed zijn als ook hiv-negatieve mannen zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid en die niet uitsluitend of grotendeels bij mannen met hiv leggen. Deze factsheets zijn gebaseerd op gegevens uit.

3 ###! Bij seks tussen mannen bestaat een relatief groot risico op overdracht van hiv en soa. Vandaar dat testen op hiv en soa en vaccineren tegen hepatitis B onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) worden gepromoot. Hiv Steeds meer MSM laten zich testen op hiv. Van de respondenten met seksuele ervaring heeft 66% ooit een hiv-test gedaan (2007: 63%, 2006: 60%). Van alle respondenten heeft 39% zich laten testen in het voorgaande jaar (2007: 32%, 2006: 30%). In 58% van de vaste relaties hebben beide partners zich ooit op hiv laten testen (2007: 55%, 2006: 47%). Van hiv-positieve mannen met een vaste partner heeft 88% van die partners zich ooit op hiv laten testen (2007: 87%, 2006: 83%). Onder mannen van 25 jaar of jonger had 45% zich ooit op hiv laten testen (2007: 42%, 2006: 42%). Soa Van de respondenten is 38% in het voorgaande jaar op soa getest. Van alle respondenten had 10% in het voorafgaande jaar één of meerdere soa (2007: 10%, 2006: 14%). Soa komen drie tot viermaal vaker voor onder de hiv-positieve mannen dan onder de mannen die niet op hiv zijn getest of die hiv-negatief zijn, nl. bij 31% (2007: 32%, 2006: 42%), tegen 8% van de hiv-negatieve en niet-geteste MSM (2007: 8%, 2006:12%). De daling van soa uit 2007 zette dit jaar niet verder door. Hepatitis B-vaccinatie Steeds meer MSM zijn gevaccineerd tegen hepatitis B. Het percentage volledig gevaccineerde mannen steeg van 38% in 2006 naar 45% in 2007 naar 48% in Hiv-testpercentages gaan sinds 2006 langzaam omhoog, maar krachtige promotie van herhaald testen blijft nodig. Mannen onder de 26 jaar moeten daarbij extra aandacht krijgen. Het opting out beleid voor hivtesten kan wellicht overal worden ingevoerd. Net als in voorgaande jaren laten de meeste mannen (37%) hun laatste hiv-test bij de huisarts doen. De huisarts is voor veel mannen blijkbaar een logischer keuze voor het doen van een hiv-test dan een soa-poli. Dit gegeven verdient meer aandacht in het actief testen beleid. Ook het actieve hepatitis-b vaccinatiebeleid moet worden voortgezet. Ruim vijf op de tien respondenten is nog niet tegen hepatitis B geïmmuniseerd en veel mannen weten nog nog niet van de gratis vaccinatiemogelijkheid. De nog steeds hoge hiv- en soa-cijfers vragen om blijvend goede zorg voor homo- en biseksuele mannen, met name voor mannen met hiv. Regelmatig testen op soa moet een normaal en terugkerend gebeuren in hun leven worden. Deze factsheets zijn gebaseerd op gegevens uit.

4 ###! Van alle mannen die seks hebben met mannen (MSM) heeft 19% uitsluitend een vaste sekspartner en 33% zowel een vaste als losse partners. 57% van de mannen met een vaste partner heeft met hem onbeschermde anale seks. In bijna eenderde van de vaste relaties waarin de één hiv heeft en de ander (mogelijk) niet, vindt met elkaar onbeschermde anale seks plaats (31%). Vaste relaties en hiv Van mannen met uitsluitend een vaste partner is 63% ooit op hiv getest (2007: 62%, 2006: 55%); van de mannen met zowel een vaste als losse partners is dat 79% (2007: 75%, 2006: 69%). In relaties met twee hiv-positieve partners heeft ruim twee derde (70%) met elkaar onbeschermde anale seks; in relaties met twee hiv-negatieve of nooit geteste partners is dat bijna tweederde (64%). In relaties met één hiv-positieve partner heeft een derde onbeschermde anale seks (31%). Deze cijfers komen grotendeels overeen met die uit 2006 en Afspraken Van de mannen met een vaste relatie heeft 88% samen afspraken gemaakt over seks met anderen, variërend van monogaam tot elkaar volledig vrij laten. Ongeveer één op de vijf mannen die met hun vaste partner een afspraak hebben gemaakt over seks met losse partners (monogaam blijven, geen anale seks met losse partners, geen onbeschermde anale seks met losse partners) komt die afspraak niet altijd na. En een derde van de respondenten licht hun partner misschien of zeker niet in als ze zich niet aan de afspraak houden. Ook deze uitkomsten komen globaal overeen met die uit 2006 en Negotiated safety-adviezen (testen op hiv en met elkaar afspraken maken over seks met anderen) blijken in de praktijk vaak niet of niet valide te worden uitgevoerd: in lang niet alle gevallen waar dat aan de orde is zijn één of beide partners op hiv getest, en veel mannen houden zich niet aan de gemaakte afspraken. Daarom moeten we mannen in vaste partnerschappen met negotiated safety adviezen zo mogelijk in een eerder stadium bereiken: voordat ze kiezen voor onbeschermde anale seks. Liefst al tijdens het zoeken naar een vaste partner, en in ieder geval voordat ze de keuze maken om met elkaar condooms weg te laten. Het gegeven dat niet alle vaste partners zich aan de gemaakte afspraken houden hoort een onderdeel te zijn van deze adviezen. Momenteel staan de risico s op hiv-overdracht in relaties met één hiv-positieve partner ter discussie. Als de geïnfecteerde partner door gebruik van hiv-medicatie een niet-detecteerbare viral load heeft en beide partners bij de seks aan enkele randvoorwaarden voldoen zou het risico op hiv-overdracht verwaarloosbaar laag zijn. Wellicht kunnen we voor deze koppels tot een zorgvuldig gemotiveerd advies komen in lijn met het gedragsadvies dat Schorer recent heeft geïntroduceerd. Deze factsheets zijn gebaseerd op gegevens uit.

5 ###! Bijna driekwart van de mannen die seks hebben met mannen (MSM) had in de voorafgaande zes maanden seks met losse partners (73%). Onbeschermde anale seks Van alle mannen met losse partners gebruikt een derde (33%) niet altijd condooms bij anale seks (2007: 31%, 2006: 30%). De kans op onbeschermde anale seks met losse partners is groter in geval van hivpositieve status (62%), darkroombezoek (41%), drugsgebruik bij seks met losse partners (39%), een lager opleidingsniveau (37%), geen vaste partner hebben (36%) en sekspartners zoeken op internet (35%). Dit bleek al in Nieuw is de associatie met leeftijd: in de groep mannen van 25 jaar of jonger heeft 37% onbeschermde anale seks met losse partners terwijl dat in de groep mannen van 26 jaar en ouder op 31% ligt. Drugs, internet en darkrooms De kans op onbeschermde anale seks is nog groter als meerdere risicofactoren tegelijk aan de orde zijn. Bijvoorbeeld: mannen die hiv-positief zijn én drugs gebruiken én sekspartners in darkrooms zoeken hebben een grotere kans op onbeschermde seks. Het percentage onbeschermde anale seks is sterk verhoogd als mannen met hiv voor of tijdens seks drugs gebruiken; en nog hoger als zij daarbij hun sekspartners via internet zoeken (70%) of in darkrooms (82%). Onder mannen die geen drugs gebruiken en hun partners niet in darkrooms of op internet zoeken, is nauwelijks verschil in het percentage onbeschermde seks tussen hiv-positieve mannen, hiv-negatieve en niet-geteste mannen. Een hiv-positieve status alleen is dus niet genoeg om risicogedrag te voorspellen. Het gaat om de combinatie met andere risicofactoren. In de communicatie naar mannen met losse sekspartners moeten we het advies bij anale seks met losse partners altijd condooms consequent en krachtiger centraal zetten. Nodig zijn interventies die rekening houden met voor deze mannen specifieke risicofactoren en met voor hen specifieke barrières en overwegingen. Die barrières en overwegingen zijn nu nog onvoldoende bekend en vervolgonderzoek ernaar is nodig. We moeten meer (virtuele) omgevingen creëren die gezonde seks faciliteren en stimuleren en tevens drugsgebruik in combinatie met seks vaker op de agenda zetten. MSM onder de 26 jaar worden niet altijd adequaat bereikt met bestaande interventies. Nieuwe insteken kunnen we ontwikkelen in samenwerking met jonge MSM zelf en rekening houdend met risicofactoren die samenhangen met hun leeftijd en levensfase. Deze factsheets zijn gebaseerd op gegevens uit.

6 ###! Kennis van de verschillende leefstijlen van mannen die seks hebben met mannen (MSM) biedt aanknopingspunten voor het ontwikkelen van strategieën voor hiv- en soa-preventie op maat. Homoscene MSM halen informatie over hiv en soa meestal van internet (78%) en uit homotijdschriften (45%) en folders (42%). Ze plaatsen ook vaak persoonlijke profielen en berichten op internet. De rol van internet wordt steeds groter ten opzichte van andere activiteiten, vooral bij de mannen van 25 jaar en jonger. Jonge mannen nemen ook minder deel aan de traditionele homoscene dan mannen boven de 25 jaar. Biseksuele mannen, laagopgeleide mannen en mannen in kleinere woonplaatsen nemen eveneens minder deel. Zoeken van sekspartners 29% van de MSM heeft tot 10 sekspartners gehad, 30% 11 tot 50, 32% 51 tot 500 en 8% meer dan 500 sekspartners. 40% heeft alleen losse partners, 33% heeft losse én vaste partners, 19% alleen vaste. De populairste plaats om sekspartners te zoeken is internet (82%). Op nummer twee staan homocafé s (39%) en op de derde plaats homosauna s (32%). Daarna komen achtereenvolgens bij vrienden thuis, cruising areas, homofeesten, darkrooms en seksbioscopen. De kans op onveilig seksgedrag is groter wanneer mannen sekspartners vinden via internet of in darkrooms. Drugsgebruik 56% van alle respondenten gebruikt regelmatig één of meer drugs vlak voor of tijdens seks met losse partners, met name poppers, viagra, hasj, XTC en GHB. Dat is 3% meer dan vorig jaar. Hiv-positieve respondenten gebruiken veel meer drugs (88%) dan niet-geteste en hiv-negatieve respondenten (53%). Mannen boven de 25 jaar gebruiken veel meer drugs (61%) dan mannen van 25 jaar of jonger (38%). Drugsgebruik geeft een grotere kans op onbeschermde seks. Internet blijft in belang toenemen voor MSM, zowel voor het zoeken naar sekspartners als naar informatie over hiv en soa. De betekenis van internet voor preventieactiviteiten wordt dus steeds groter. Internet biedt ongekende mogelijkheden voor bereik van diensten en advisering op maat. Maar ook offline interventies blijven relevant om preventieactiviteiten uit te voeren, met name voor mannen van 26 jaar en ouder. Opnieuw blijkt drugsgebruik de kans op onbeschermde anale seks met losse partners sterk te vergroten, vooral onder mannen met hiv. Hetzelfde geldt voor het zoeken van sekspartners in sauna s, darkrooms en dergelijke. Het preventiebeleid moet hierop veel meer inspelen dan tot nu toe. Deze factsheets zijn gebaseerd op gegevens uit.

7 ###! Onder jonge mannen verstaan we mannen die seks hebben met mannen van 25 jaar of jonger. Het betreft hier 26% van de respondenten. De overige deelnemers duiden we hier aan als oudere mannen. De gemiddelde leeftijd waarop de respondenten voor het eerst seks met een man hadden was 19 jaar. De eerste man waarmee men seks had was gemiddeld 5 jaar ouder (24 jaar). Hiv en soa Hiv en soa komen onder jonge mannen minder vaak voor dan onder oudere. Van de mannen met hiv zijn 4% 25 jaar of jonger. De meeste hiv-positieve mannen zijn tussen de 36 en 50 jaar. Van respondenten van 25 jaar en jonger rapporteerde 6% een soa tegen 11% van de oudere mannen. Jonge mannen zijn minder vaak getest: 45% had zich ooit laten testen op hiv, tegen 73% van de oudere mannen. Leefstijl en kennis Mannen van 25 jaar en jonger nemen minder vaak deel aan algemene activiteiten (zoals lezen van homotijdschriften) en aan seksgerelateerde activiteiten (zoals homosauna of darkroom bezoeken) dan mannen boven de 25 jaar, en juist vaker aan internetactiviteiten. Jongere mannen zoeken hun sekspartners vaak via internet, homocafé s, bij vrienden thuis en op homofeesten, terwijl oudere mannen dat vaker doen op plaatsen als sauna s, cruising areas en darkrooms. Jonge MSM geven aan significant minder kennis over hiv, aids en soa te hebben dan oudere mannen. Drugsgebruik Mannen van 25 jaar en jonger gebruiken minder vaak drugs dan oudere mannen. 38% van de respondenten van 25 jaar en jonger gebruikt één of meer drugs, tegen 61% van de oudere mannen. Onbeschermde seks Jonge mannen hebben vaker onbeschermde anale seks met losse partners (37%) dan oudere (31%). Bij seks met vaste partners vonden we geen verschillen tussen jonge en oudere mannen. Jonge MSM worden niet altijd adequaat bereikt met bestaande interventies. Gezien het hogere percentage onbeschermde anale seks is het echter belangrijk dat zij wél worden bereikt. Nieuwe insteken moeten worden ontwikkeld in samenspraak met jonge MSM zelf en rekening houden met voor hen specifieke risicofactoren, barrières en overwegingen. Die zijn nog onvoldoende bekend en vervolgonderzoek is daarom nodig. Deze factsheets zijn gebaseerd op gegevens uit.

8 ###! Onder mannen met hoogrisicogedrag verstaan we mannen die seks hebben met mannen (MSM) die op grond van hun (seksueel) gedrag een verhoogd risico lopen op overdracht van hiv en soa. Nog onvoldoende testen op hiv en soa Een aanzienlijk deel van de respondenten is in het voorgaande jaar niet getest op hiv en soa, 34% van de respondenten met seksuele ervaring is nog nooit op hiv getest. Met name biseksuelen, mannen jonger dan 26 jaar en mannen in kleinere woonplaatsen laten zich minder vaak testen op hiv. 62% van de respondenten is niet op soa getest in het voorgaande jaar. Van de 38% die zich het voorgaande jaar wél op soa liet testen bleek 26% één of meerdere soa te hebben. Hiv-positieve mannen rapporteren vaker een soa. Afspraken over seks met vaste partner wijken af van gedrag In vaste relaties wijkt het feitelijke seksuele gedrag van de partners nogal eens af van de afspraken die zij daarover met elkaar hebben gemaakt. Van de mannen met een monogame afspraak heeft 22% toch losse partners. Van degenen met de afspraak om met losse partners geen anale seks te hebben deed 25% dat toch. En 18% van de mannen met de afspraak om met losse partners alleen beschermde anale seks te hebben deed dat toch ook onbeschermd. Van alle mannen die met de vaste partner een afspraak over seks met anderen hebben zegt een derde het misschien niet of zeker niet aan de vaste partner te zullen vertellen als zij die afspraak niet zijn nagekomen. Drugsgebruik, internet en darkrooms Gemiddeld heeft 33% van de mannen met losse partners soms ombeschermde anale seks. De kans op onbeschermde anale seks is groter wanneer sekspartners zijn gevonden via internet (35%) of in darkrooms (41%). Daarnaast vormt drugsgebruik een belangrijke risicofactor voor onbeschermde seks met losse partners (39%). Ook onder jongeren (37%) en hiv-positieve mannen (62%) wordt vaker onbeschermde anale seks gevonden. De kans op onbeschermde anale seks is nog groter als meerdere risicofactoren tegelijk aan de orde zijn, zoals drugsgebruik samen met zoeken van sekspartners via internet of in darkrooms. Het percentage onbeschermde anale seks is met name sterk verhoogd onder hivpositieve mannen die drugs gebruiken én hun sekspartners via internet zoeken (70%) of in darkrooms (82%). Onbeschermde anale seks blijkt sterk samen te hangen met specifieke factoren. In de preventieactiviteiten worden deze nog niet altijd genoeg gethematiseerd. Dat geldt vooral voor drugsgebruik bij seks. Daarnaast moet sterker worden ingespeeld op het zoeken van sekspartners via internet en darkrooms. Binnen deze contexten moet extra aandacht zijn voor MSM met hiv. Daarnaast verdient de groep MSM jonger dan 26 jaar extra aandacht. Deze factsheets zijn gebaseerd op gegevens uit.

1401 SOA Factsheet.indd :02

1401 SOA Factsheet.indd :02 1401 SOA Factsheet.indd 1 16-01-14 17:02 Soa Aids Nederland heeft een nieuwe strategie ontwikkeld voor de periode 2013-2018 om het aantal hiv- en soa-infecties onder MSM (mannen die seks hebben met mannen)

Nadere informatie

Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2015

Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2015 Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2015 Over welke cijfers hebben we het? In Nederland worden gegevens over de leefstijl van de bevolking verzameld door meerdere thema-instituten die elk

Nadere informatie

Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2017

Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2017 Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 217 Over welke cijfers hebben we het? In Nederland worden gegevens over de leefstijl van de bevolking verzameld door meerdere thema-instituten die elk op

Nadere informatie

Seks onder je 25 e. Onderzoek naar de seksuele gezondheid van jarigen in Gelderland-Zuid

Seks onder je 25 e. Onderzoek naar de seksuele gezondheid van jarigen in Gelderland-Zuid Seks onder je 25 e Onderzoek naar de seksuele gezondheid van 17-25 jarigen in Gelderland-Zuid Onderzoek naar relaties en seks Seks onder je 25e is een onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland. In 2016

Nadere informatie

Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2016

Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2016 Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2016 Over welke cijfers hebben we het? In Nederland worden gegevens over de leefstijl van de bevolking verzameld door meerdere thema-instituten die elk

Nadere informatie

Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2014

Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2014 Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2014 2 Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2014 Figuur 1 Aantal deelnemers naar geslacht en leeftijd 75 t/m 85 jaar 1 Over welke cijfers hebben

Nadere informatie

Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2014

Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2014 Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2014 Figuur 1 Aantal deelnemers naar geslacht en leeftijd 75 t/m 85 jaar 1 Over welke cijfers hebben we het? In Nederland worden gegevens over de leefstijl

Nadere informatie

factsheet seksuele gezondheid van MSM (uitgave 2009)

factsheet seksuele gezondheid van MSM (uitgave 2009) Sarphatistraat 35 postbus 15830 1001 NH Amsterdam t 020 573 94 44 f 020 664 60 69 info@schorer.nl www.schorer.nl factsheet seksuele gezondheid van MSM (uitgave 2009) Verantwoording Schorer wil de seksuele

Nadere informatie

Alle cijfers hieronder gaan enkel over jongens, tenzij anders vermeld.

Alle cijfers hieronder gaan enkel over jongens, tenzij anders vermeld. Resultaten Poeperkespoll Online bevraging over relaties en seks 814 deelnemers, 702 jongeren (

Nadere informatie

Outreach testen activiteiten binnen hiv en soa bestrijding in Amsterdam

Outreach testen activiteiten binnen hiv en soa bestrijding in Amsterdam Outreach testen activiteiten binnen hiv en soa bestrijding in Amsterdam Susanne Drückler Martijn van Rooijen, Bart-Jan Mulder, Kees de Jong, Marianne Craanen Maaike van Veen Niet gepubliceerde data 2015

Nadere informatie

SAMENVATTING PARTNER-PROTOCOL

SAMENVATTING PARTNER-PROTOCOL SAMENVATTING PARTNER-PROTOCOL Een onderzoek naar serodiscordante stellen om het risico van overdracht van HIV in te schatten en factoren met betrekking tot condoomgebruik te bestuderen. Partners van mensen

Nadere informatie

HOOFDSTUK 7 TESTEN OP HIV EN SOA BIJ MSM

HOOFDSTUK 7 TESTEN OP HIV EN SOA BIJ MSM 7.1 Inleiding HOOFDSTUK 7 TESTEN OP HIV EN SOA BIJ MSM Maaike Goenee, Charles Picavet en Bouko Bakker Het beleid ten aanzien van het testen op hiv is het afgelopen decennium sterk veranderd. Eind jaren

Nadere informatie

Seksuele gezondheid in Nederland 2017

Seksuele gezondheid in Nederland 2017 Seksuele gezondheid in Nederland 2017 Samenvatting Seksuele gezondheid in Nederland 2017 is een grootschalig representatief onderzoek naar de seksuele gezondheid van volwassenen van 18 tot 80 jaar in Nederland.

Nadere informatie

MAINLINE en P&G292 * NATIONAAL CONGRES SOA-HIV-SEKS * AMSTERDAM * 1 DECEMBER 2014

MAINLINE en P&G292 * NATIONAAL CONGRES SOA-HIV-SEKS * AMSTERDAM * 1 DECEMBER 2014 MAINLINE en P&G292 * NATIONAAL CONGRES SOA-HIV-SEKS * AMSTERDAM * 1 DECEMBER 2014 Druggebruik MSM en sekswerkers (Leon) Mannelijke en transgender sekswerkers Amsterdam (Sjaak) Interview ervaringsdeskundige

Nadere informatie

Samenvatting (Dutch summary)

Samenvatting (Dutch summary) Samenvatting (Dutch summary) Deze studie onderzocht seksueel risicogedrag van homoseksuele mannen in vaste relaties, voornamelijk onder mannen die deelnemen aan de Amsterdamse Cohort Studies onder Homoseksuele

Nadere informatie

Nationaal Actieplan. Soa, hiv en seksuele gezondheid. Doelstellingen

Nationaal Actieplan. Soa, hiv en seksuele gezondheid. Doelstellingen Nationaal Actieplan Soa, hiv en seksuele gezondheid Doelstellingen Pijlers actieplan Seksuele vorming Preventie opsporing en behandeling van soa Preventie opsporing en behandeling van hiv Preventie van

Nadere informatie

BELANGRIJKSTE BEVINDINGEN

BELANGRIJKSTE BEVINDINGEN APRIL 213 INHOUD Het doel van de thermometer is een eerste berichtgeving over de stand van zaken in 212 over seksuele gezondheid in Nederland. De thermometer bevat nieuwe gegevens van de soa-centra, aangiftecijfers,

Nadere informatie

Tabel 1a. Ervaring met verschillende vormen van seksueel gedrag naar leeftijd leeftijd eerste 12 tot 15 (%) 18 tot 21 (%) 15 tot 18 (%)

Tabel 1a. Ervaring met verschillende vormen van seksueel gedrag naar leeftijd leeftijd eerste 12 tot 15 (%) 18 tot 21 (%) 15 tot 18 (%) Factsheet Seks onder je 25 e In 4901 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 25 jaar hebben deelgenomen aan het onderzoek Seks onder je 25 e. Overal waar in dit factsheet een vergelijking wordt gemaakt

Nadere informatie

Testen op Locatie Resultaten

Testen op Locatie Resultaten Testen op Locatie Resultaten Kristien Wouters Tom Platteau Overzicht presentatie Medische resultaten Risicofactoren volgens seksueel gedrag Risicofactoren volgens hiv-status Conclusies The way forward...

Nadere informatie

Kwalitatief onderzoek preventie en communicatie. jonge MSM. Onderzoek naar het verbeteren van hiv- en soa-preventie en communicatie gericht op

Kwalitatief onderzoek preventie en communicatie. jonge MSM. Onderzoek naar het verbeteren van hiv- en soa-preventie en communicatie gericht op Kwalitatief onderzoek preventie en communicatie jonge MSM Onderzoek naar het verbeteren van hiv- en soa-preventie en communicatie gericht op jonge MSM In samenwerking met: Achtergrond en doel onderzoek

Nadere informatie

Werkblad beschrijving interventie. MAN tot MAN

Werkblad beschrijving interventie. MAN tot MAN Werkblad beschrijving interventie MAN tot MAN Gebruik de handleiding bij dit werkblad www.nji.nl/jeugdinterventies of www.loketgezondleven.nl/kwaliteit-van-interventies/beoordeling (vanaf 1 juni 2009 beschikbaar)

Nadere informatie

BASELINE QUESTIONNAIRE - HIV NEGATIVE MAN

BASELINE QUESTIONNAIRE - HIV NEGATIVE MAN Pagina van 7 BASELINE QUESTIONNAIRE - HIV NEGATIVE MAN AANWIJZINGEN VOOR ONDERZOEKSMEDEWERKERS: Vraag de onderzoeksdeelnemers na hun aanmelding om deze basisvragenlijst in te vullen. Let erop dat je de

Nadere informatie

BASISVRAGENLIJST - HIV-NEGATIEVE MAN

BASISVRAGENLIJST - HIV-NEGATIEVE MAN AANWIJZINGEN VOOR ONDERZOEKSMEDEWERKERS: Vraag de onderzoeksdeelnemers na hun aanmelding om deze basisvragenlijst in te vullen. Let erop dat u de juiste vragenlijst uitdeelt. De ingevulde vragenlijsten

Nadere informatie

Deelnemersinformatie en geïnformeerde toestemming voor de HIV-negatieve partner HET PARTNER-ONDERZOEK

Deelnemersinformatie en geïnformeerde toestemming voor de HIV-negatieve partner HET PARTNER-ONDERZOEK Deelnemersinformatie en geïnformeerde voor de HIV-negatieve partner HET PARTNER-ONDERZOEK Het PARTNER-onderzoek is een onderzoek naar stellen, waarbij: (i) de ene partner HIV-positief is en de ander HIV-negatief;

Nadere informatie

SEKSUELE GEZONDHEID JAARVERSLAG 2015 CASUS: SYFILIS CLUSTER WIE ZIJN WIJ?

SEKSUELE GEZONDHEID JAARVERSLAG 2015 CASUS: SYFILIS CLUSTER WIE ZIJN WIJ? SEKSUELE GEZONDHEID JAARVERSLAG 2015 CASUS: SYFILIS CLUSTER WIE ZIJN WIJ? De afdeling seksuele gezondheid heeft als taken het bestrijden van soa, bevorderen van seksuele gezondheid onder jongeren onder

Nadere informatie

BASISVRAGENLIJST - HIV-NEGATIEVE VROUW

BASISVRAGENLIJST - HIV-NEGATIEVE VROUW AANWIJZINGEN VOOR ONDERZOEKSMEDEWERKERS: Vraag de onderzoeksdeelnemers na hun aanmelding om deze basisvragenlijst in te vullen. Let erop dat u de juiste vragenlijst uitdeelt. De ingevulde vragenlijsten

Nadere informatie

BASISVRAGENLIJST HIV-POSITIEVE VROUW

BASISVRAGENLIJST HIV-POSITIEVE VROUW Pagina van AANWIJZINGEN VOOR ONDERZOEKSMEDEWERKERS: Vraag de onderzoeksdeelnemers na hun aanmelding om deze basisvragenlijst in te vullen. Let erop dat je de juiste vragenlijst uitdeelt. De ingevulde vragenlijsten

Nadere informatie

MSM (mannen die seks hebben met mannen) & HIV infectie Debat

MSM (mannen die seks hebben met mannen) & HIV infectie Debat MSM (mannen die seks hebben met mannen) & HIV infectie Debat Organisatie Instituut voor Tropische Geneeskunde, ITG MSM (mannen die seks hebben met mannen) & hiv-infectie Moderatie Filip Moerman, infectioloog,

Nadere informatie

BASISVRAGENLIJST HIV-POSITIEVE MAN

BASISVRAGENLIJST HIV-POSITIEVE MAN Pagina van AANWIJZINGEN VOOR ONDERZOEKSMEDEWERKERS: Vraag de onderzoeksdeelnemers na hun aanmelding om deze basisvragenlijst in te vullen. Let erop dat je de juiste vragenlijst uitdeelt. De ingevulde vragenlijsten

Nadere informatie

SEXPERT II. Holebi-studie

SEXPERT II. Holebi-studie SEXPERT II Holebi-studie Waarom? Kleine aantallen Kwetsbare groep Blinde vlekken Introductie holebi-studie Hoe? Online survey Klik eens uit bed Aangepaste versie van Sexpert I-vragenlijst Niet-representatieve

Nadere informatie

Deelrapportage met resultaten uit de gezondheidsenquête volwassenen/ouderen 2010

Deelrapportage met resultaten uit de gezondheidsenquête volwassenen/ouderen 2010 Seksualiteit Deelrapportage met resultaten uit de gezondheidsenquête volwassenen/ouderen 2010 In de gezondheidsenquête is een aantal vragen opgenomen over seksuele gezondheid 1. Friezen van 19 tot en met

Nadere informatie

Verslag Expertmeeting over hiv en soa bij LHBT & MSM Expertmeeting over onderzoek naar risico s op en bescherming tegen hiv en soa bij LHBT en MSM

Verslag Expertmeeting over hiv en soa bij LHBT & MSM Expertmeeting over onderzoek naar risico s op en bescherming tegen hiv en soa bij LHBT en MSM Verslag Expertmeeting over hiv en soa bij LHBT & MSM Expertmeeting over onderzoek naar risico s op en bescherming tegen hiv en soa bij LHBT en MSM Datum: 11 december 2014 Aanwezig: Ard van Sighem (Stichting

Nadere informatie

Een onderzoek naar onveilige seks en coming out bij Nederlandse homojongens. Laurens Buijs Universiteit van Amsterdam. Schorer, Utrecht, december 2009

Een onderzoek naar onveilige seks en coming out bij Nederlandse homojongens. Laurens Buijs Universiteit van Amsterdam. Schorer, Utrecht, december 2009 Een onderzoek naar onveilige seks en coming out bij Nederlandse homojongens Laurens Buijs Universiteit van Amsterdam Schorer, Utrecht, december 2009 Seksuele activiteit neemt toe vlak voor, en vooral vlak

Nadere informatie

BASISVRAGENLIJST - HIV-POSITIEVE VROUW

BASISVRAGENLIJST - HIV-POSITIEVE VROUW AANWIJZINGEN VOOR ONDERZOEKSMEDEWERKERS: Vraag de onderzoeksdeelnemers na hun aanmelding om deze basisvragenlijst in te vullen. Let erop dat u de juiste vragenlijst uitdeelt. De ingevulde vragenlijsten

Nadere informatie

SOA-spreekuur. in de Academische Huisartsenpraktijk Groningen. Alie van der Heide, SOA-praktijkassistent

SOA-spreekuur. in de Academische Huisartsenpraktijk Groningen. Alie van der Heide, SOA-praktijkassistent SOA-spreekuur in de Academische Huisartsenpraktijk Groningen Alie van der Heide, SOA-praktijkassistent TRIAGE Verzoek Soa test/vraag SOA Klachten Geen Klachten Huisarts Soa spreekuur assistente Het SOA-consult

Nadere informatie

Hoe krijg je hepatitis B?

Hoe krijg je hepatitis B? Hepatitis B Hepatitis B is een infectie van de lever, veroorzaakt door het hepatitis B-virus. In Nederland wordt dit virus vooral overgedragen door seksueel contact. Het dringt via de slijmvliezen van

Nadere informatie

Seksuele Gezondheid. Thermometer 2014 Cijfers over soa s en seksualiteitsvragen van de GGD en Oost-Nederland

Seksuele Gezondheid. Thermometer 2014 Cijfers over soa s en seksualiteitsvragen van de GGD en Oost-Nederland 1 Seksuele Gezondheid Thermometer Cijfers over soa s en seksualiteitsvragen van de GGD en Oost-Nederland 2 Nog volop werk aan de winkel! Dit is alweer de zesde Thermometer Seksuele Gezondheid voor Oost-Nederland

Nadere informatie

Combinatiepreventie voor hiv

Combinatiepreventie voor hiv Combinatiepreventie voor hiv GEDRAGSMATIGE ASPECTEN STRUCTURELE DIMENSIE Tom Platteau Seksuoloog ITG DEPARTMENT OF CLINICAL SCIENCES Verminderen van transmissie door onveilig gedrag aan te pakken Voorbeelden?

Nadere informatie

Leon Knoops, Ingrid Bakker, Renate van Bodegom, Paul Zantkuijl

Leon Knoops, Ingrid Bakker, Renate van Bodegom, Paul Zantkuijl TINA EN SLAMMEN MSM, CRYSTAL METH-GEBRUIK EN HET INJECTEREN VAN DRUGS IN EEN SEKSUELE SETTING Leon Knoops, Ingrid Bakker, Renate van Bodegom, Paul Zantkuijl November 2015 MSM die crystal meth gebruiken

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van Zorg en sport

Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van Zorg en sport Gemeenteblad Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van Zorg en sport Nummer Publicatiedatum Agendapunt initiatiefvoorstel 19.04.2017 Onderwerp Initiatiefvoorstel van de raadsleden

Nadere informatie

6 SOA en HIV in de regio Gelre-IJssel

6 SOA en HIV in de regio Gelre-IJssel 6 SOA en HIV in de regio Gelre-IJssel Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) zijn infectieziekten die door intiem seksueel contact kunnen worden overgedragen. Omdat iemand een SOA kan hebben, zonder

Nadere informatie

Jaarcijfers 2012. Regionaal Centrum voor Seksuele Gezondheid zuidelijk Zuid-Holland. GGD Hollands Midden GGD Rotterdam-Rijnmond GGD Zuid-Holland-Zuid

Jaarcijfers 2012. Regionaal Centrum voor Seksuele Gezondheid zuidelijk Zuid-Holland. GGD Hollands Midden GGD Rotterdam-Rijnmond GGD Zuid-Holland-Zuid Regionaal Centrum voor Seksuele Gezondheid zuidelijk Zuid-Holland GGD Hollands Midden GGD Rotterdam-Rijnmond GGD Zuid-Holland-Zuid Juni 2013 Samenstelling: Hannelore Götz, arts Maatschappij en Gezondheid

Nadere informatie

achtergrond, net zoals dat we mensen niet willen reduceren tot hun hiv-status. Zet daarom altijd mensen voorop.

achtergrond, net zoals dat we mensen niet willen reduceren tot hun hiv-status. Zet daarom altijd mensen voorop. Deze taalwijzer is een hulpmiddel voor mensen die schrijven over hiv en/of aids. Net zoals taal verandert zullen we deze taalwijzer ook constant updaten. Voor vragen over het gebruik van bepaalde termen

Nadere informatie

HET PARTNER-ONDERZOEK

HET PARTNER-ONDERZOEK Deelnemersinformatie en geïnformeerde voor de HIV-positieve partner HET PARTNER-ONDERZOEK Het PARTNER-onderzoek is een onderzoek naar stellen, waarbij: (i) de ene partner HIV-positief is en de ander HIV-negatief;

Nadere informatie

Hiv en stigmatisering in Nederland

Hiv en stigmatisering in Nederland Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam Postbus 247 1000 AE Amsterdam t 020 522 54 44 f 020 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Political & Social Samenvatting Hiv en stigmatisering in Nederland

Nadere informatie

BASISVRAGENLIJST - HIV-POSITIEVE MAN

BASISVRAGENLIJST - HIV-POSITIEVE MAN AANWIJZINGEN VOOR ONDERZOEKSMEDEWERKERS: Vraag de onderzoeksdeelnemers na hun aanmelding om deze basisvragenlijst in te vullen. Let erop dat u de juiste vragenlijst uitdeelt. De ingevulde vragenlijsten

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Seks onder je 25e Seksuele gezondheid van jongeren in Flevoland anno 2017

Seks onder je 25e Seksuele gezondheid van jongeren in Flevoland anno 2017 Seks onder je 25e Seksuele gezondheid van jongeren in Flevoland anno 2017 Usha Bregita Ivo Joore Suzan van Dijken Charlie van der Weijden Met dank aan het team Seksuele Gezondheid en administratieve ondersteuning

Nadere informatie

Deze informatie is bestemd voor mensen die mee willen doen aan het AMPrEP project.

Deze informatie is bestemd voor mensen die mee willen doen aan het AMPrEP project. Deze informatie is bestemd voor mensen die mee willen doen aan het AMPrEP project. U kunt deze informatie ook vinden op de website van de soa poli van de GGD Amsterdam. Wat is het AMPrEP project? AMPrEP

Nadere informatie

Onderzoek Veilig of niet?

Onderzoek Veilig of niet? Onderzoek Veilig of niet? 06 februari 2013 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 24 januari tot 04 februari 2013, deden 2.261 jongeren mee. Het onderzoek is gehouden in samenwerking

Nadere informatie

BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINFORMATIE

BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINFORMATIE BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINFORMATIE Belangrijke veiligheidsinformatie voor voorschrijvers voor emtricitabine/tenofovirdisoproxil 200 mg/245 mg filmomhulde tabletten als profylaxe vóór blootstelling (PrEP)

Nadere informatie

DE SEKSUELE GEZONDHEID VAN JONGEREN IN HET WERKGEBIED VAN GGD ROTTERDAM-RIJNMOND

DE SEKSUELE GEZONDHEID VAN JONGEREN IN HET WERKGEBIED VAN GGD ROTTERDAM-RIJNMOND DE SEKSUELE GEZONDHEID VAN JONGEREN IN HET WERKGEBIED VAN GGD ROTTERDAM-RIJNMOND METHODEN In 2016 2017 hebben zo n 20.500 jongeren van 12 tot en met 24 jaar in Nederland een online vragenlijst ingevuld

Nadere informatie

Relaties 2.0. Tom Platteau Instituut voor Tropische Geneeskunde

Relaties 2.0. Tom Platteau Instituut voor Tropische Geneeskunde Tom Platteau Relaties 2.0 Tom Platteau Instituut voor Tropische Geneeskunde 3 Relaties Traditioneel: monogamie In realiteit is niet iedereen altijd monogaam Meer openheid voor niet-traditionele relatievormen

Nadere informatie

Regionaal soa-centrum Den Haag

Regionaal soa-centrum Den Haag Regionaal soa-centrum Den Haag Epidemiologisch jaarverslag 212 D. Spitaels, arts infectieziektebestrijding GGD Den Haag J.M. Brand, soa-arts GGD Den Haag M. Keetman, epidemiologisch onderzoeker GGD Den

Nadere informatie

achtergrond, net zoals dat we mensen niet willen reduceren tot hun hiv-status. Zet daarom altijd mensen voorop.

achtergrond, net zoals dat we mensen niet willen reduceren tot hun hiv-status. Zet daarom altijd mensen voorop. Deze taalwijzer is een hulpmiddel voor mensen die schrijven over hiv en/of aids. Net zoals taal verandert zullen we deze taalwijzer ook constant updaten. Voor vragen over het gebruik van bepaalde termen

Nadere informatie

OPVOLGVRAGENLIJST - HIV-NEGATIEVE VROUW

OPVOLGVRAGENLIJST - HIV-NEGATIEVE VROUW AANWIJZINGEN VOOR ONDERZOEKSMEDEWERKERS: Laat de onderzoeksdeelnemers om de tot maanden een opvolgvragenlijst invullen. Let erop dat u de juiste vragenlijst uitdeelt. De ingevulde vragenlijsten moeten

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Seksuele Gezondheid. Thermometer 2014 Cijfers over soa s en seksualiteitsvragen van de GGD en Oost-Nederland

Seksuele Gezondheid. Thermometer 2014 Cijfers over soa s en seksualiteitsvragen van de GGD en Oost-Nederland 1 Seksuele Gezondheid Thermometer Cijfers over soa s en seksualiteitsvragen van de GGD en Oost-Nederland 2 Nog volop werk aan de winkel! Dit is alweer de zesde Thermometer Seksuele Gezondheid voor Oost-Nederland

Nadere informatie

Testen op HIV, ja of nee? Informatie voor zwangere vrouwen

Testen op HIV, ja of nee? Informatie voor zwangere vrouwen Testen op HIV, ja of nee? Informatie voor zwangere vrouwen Wat is HIV, wat is aids en wat zijn de gevolgen tijdens de zwangerschap HIV is het virus dat de ziekte aids veroorzaakt. HIV kan op meerdere manieren

Nadere informatie

Motiverende gespreksvoering in de context van hiv pre-expositie profylaxe: adviezen en handreikingen

Motiverende gespreksvoering in de context van hiv pre-expositie profylaxe: adviezen en handreikingen Naam Afzender Motiverende gespreksvoering in de context van hiv pre-expositie profylaxe: adviezen en Samenstellers Met input van Elske Hoornenborg, GGD Amsterdam Kees de Jong, GGD Amsterdam Kai Jonas,

Nadere informatie

Seksuele gezondheid van holebi s

Seksuele gezondheid van holebi s Factsheet 2007-1 Seksuele gezondheid van holebi s Seksuele gezondheid in Nederland De Rutgers Nisso Groep heeft in 2006 een grootschalige bevolkingsstudie uitgevoerd naar seksuele gezondheid in Nederland

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

APRIL 2014. Pagina 1 van 9

APRIL 2014. Pagina 1 van 9 APRIL 214 Inhoud Het doel van de thermometer is een eerste berichtgeving over de stand van zaken in 213 over seksuele gezondheid in Nederland. De thermometer bevat nieuwe gegevens van de centra seksuele

Nadere informatie

Materiaal Een handleiding over de opzet en uitvoering van deze interventie is digitaal beschikbaar op www.schorer.nl/veiligersekslocaties.

Materiaal Een handleiding over de opzet en uitvoering van deze interventie is digitaal beschikbaar op www.schorer.nl/veiligersekslocaties. I-Database Centrum Gezond Leven werkblad beschrijving en beoordeling interventies RIVM, Centrum Gezond Leven Gebruik maximaal 20 pagina s. VEILIGER SEKSLOCATIES Samenvatting Doel Het einddoel van de interventie

Nadere informatie

34300 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie. van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2016

34300 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie. van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2016 34300 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2016 34300 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs,

Nadere informatie

Onderzoek Wereldproblemen en Seks

Onderzoek Wereldproblemen en Seks Onderzoek Wereldproblemen en Seks 1V Jongerenpanel 24 oktober 2014 Over dit onderzoek Aan dit online onderzoek in samenwerking met dance4life, gehouden van 15 tot en met 23 oktober 2014, deden 1641 jongeren

Nadere informatie

Homomannen en hiv in België / Vlaanderen. ITG Zorg en Preventie: De Multidisciplinaire Aanpak 23 januari 2019

Homomannen en hiv in België / Vlaanderen. ITG Zorg en Preventie: De Multidisciplinaire Aanpak 23 januari 2019 Homomannen en hiv in België / Vlaanderen ITG Zorg en Preventie: De Multidisciplinaire Aanpak 23 januari 2019 + Relaties + Hiv + Combinatiepreventie Testen Behandelen Condooms - PrEP + Gay Scene + Sensoa

Nadere informatie

MSM Outreachdag

MSM Outreachdag MSM Outreachdag 2016-2017 Utrecht, 2 februari 2017 Programma Ochtendprogramma (9:45-12:00) 9:45-10:00: Opening door dagvoorzitter Febe Deug: Soa-cijfers over MSM 10:00-11:20: Plenaire presentaties inclusief

Nadere informatie

Werkinstructie benaderen intermediairs Sense

Werkinstructie benaderen intermediairs Sense Werkinstructie benaderen intermediairs Sense BIJLAGE 7 Voorbeeld van de opzet van de presentatie in PowerPoint BIJLAGE 7 VOORBEELD VAN DE OPZET VAN DE PRESENTATIE IN POWERPOINT] 1 WERKINSTRUCTIE BENADEREN

Nadere informatie

OPVOLGVRAGENLIJST HIV-NEGATIEVE MAN

OPVOLGVRAGENLIJST HIV-NEGATIEVE MAN Pagina van 6 AANWIJZINGEN VOOR ONDERZOEKSMEDEWERKERS: Laat de onderzoeksdeelnemers om de tot 6 maanden een opvolgvragenlijst invullen. Let erop dat je de juiste vragenlijst uitdeelt. De ingevulde vragenlijsten

Nadere informatie

SEXPERT II. Studie bij Vlamingen van Turkse origine

SEXPERT II. Studie bij Vlamingen van Turkse origine SEXPERT II Studie bij Vlamingen van Turkse origine Introductie Waarom? Gebrek aan betrouwbare gegevens Maatschappelijk relevant Hoe? Deelnemers toevallig uitgekozen Interviews bij respondenten thuis Drietalige

Nadere informatie

HOOFDSTUK 6 DE SEKSUELE GEZONDHEID VAN HOMO- EN BISEKSUELE MANNEN MET HIV

HOOFDSTUK 6 DE SEKSUELE GEZONDHEID VAN HOMO- EN BISEKSUELE MANNEN MET HIV HOOFDSTUK 6 DE SEKSUELE GEZONDHEID VAN HOMO- EN BISEKSUELE MANNEN MET HIV 6.1 Inleiding Maaike Goenee en Charles Picavet Hiv is sinds de introductie van combinatietherapieën in 1996 een chronische ziekte

Nadere informatie

hoofdstuk 2 een vergelijkbaar sekseverschil laat zien voor buitenrelationeel seksueel gedrag: het hebben van seksuele contacten buiten de vaste

hoofdstuk 2 een vergelijkbaar sekseverschil laat zien voor buitenrelationeel seksueel gedrag: het hebben van seksuele contacten buiten de vaste Samenvatting Mensen zijn in het algemeen geneigd om consensus voor hun eigen gedrag waar te nemen. Met andere woorden, mensen denken dat hun eigen gedrag relatief vaak voorkomt. Dit verschijnsel staat

Nadere informatie

Locatie. O heteroseksueel O homoseksueel O biseksueel O onbekend. Hiv Hepatitis B

Locatie. O heteroseksueel O homoseksueel O biseksueel O onbekend. Hiv Hepatitis B SOAP 2019 Demografie Uniek ID Locatie Consultnummer Datum consult (dd mm jj) Postcode cliënt (4-cijfers) O Geen vast verblijfadres O Wonend in buitenland Geslacht O Man O Vrouw O Transgender Indien Transgender:

Nadere informatie

SEKSUELE GEZONDHEID JAARVERSLAG 2016

SEKSUELE GEZONDHEID JAARVERSLAG 2016 SEKSUELE GEZONDHEID JAARVERSLAG 2016 WIE ZIJN WIJ? De afdeling Seksuele Gezondheid onderzoekt en behandelt seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Deze GGD-voorziening is aanvullend op die van de huisartsenzorg.

Nadere informatie

OPVOLGVRAGENLIJST HIV-POSITIEVE MAN

OPVOLGVRAGENLIJST HIV-POSITIEVE MAN Pagina van AANWIJZINGEN VOOR ONDERZOEKSMEDEWERKERS: Laat de onderzoeksdeelnemers om de tot maanden een opvolgvragenlijst invullen. Let erop dat je de juiste vragenlijst uitdeelt. De ingevulde vragenlijsten

Nadere informatie

Kernboodschappen Gezondheid Rijssen-Holten

Kernboodschappen Gezondheid Rijssen-Holten Kernboodschappen Gezondheid Rijssen-Holten De GGD Twente verzamelt in opdracht van de gemeente Rijssen-Holten epidemiologische gegevens over de gezondheid van de bevolking in Rijssen-Holten en de factoren

Nadere informatie

Epidemiologie van HIV/HCV coinfectie. Moleculair epidemioloog, GGD Amsterdam

Epidemiologie van HIV/HCV coinfectie. Moleculair epidemioloog, GGD Amsterdam Epidemiologie van HIV/HCV coinfectie Thijs van de Laar Moleculair epidemioloog, GGD Amsterdam 19 januari 2010 19 januari 2010 Epidemiologie van HIV/HCV coinfectie 2 Risicogroepen Injecterende drugsgebruikers

Nadere informatie

OPVOLGVRAGENLIJST - HIV-POSITIEVE MAN

OPVOLGVRAGENLIJST - HIV-POSITIEVE MAN AANWIJZINGEN VOOR ONDERZOEKSMEDEWERKERS: Laat de onderzoeksdeelnemers om de tot maanden een opvolgvragenlijst invullen. Let erop da tu de juiste vragenlijst uitdeelt. De ingevulde vragenlijsten moeten

Nadere informatie

Feiten en cijfers Fryslân

Feiten en cijfers Fryslân Feiten en cijfers Fryslân 2017 De eerste keer Leeftijd waarop de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap heeft gehad 17,8 18,1 17,2 17,3 Fryslân Landelijk Fryslân Landelijk Friese jongeren lijken iets

Nadere informatie

Testen op HIV, ja of nee?

Testen op HIV, ja of nee? Afdeling Verloskunde, locatie AZU Testen op HIV, ja of nee? Informatie voor zwangere vrouwen Wat is HIV, wat is aids en wat zijn de gevolgen tijdens de zwangerschap. HIV is het virus dat de ziekte aids

Nadere informatie

Deelrapport 1 Homojongenscohort

Deelrapport 1 Homojongenscohort Deelrapport 1 Homojongenscohort Dirk Franssens Maaike Koning Harm Hospers INHOUDSOPGAVE Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Werving... 4 Schaalconstructies... 5 Presentatie van de resultaten... 6 Resultaten...

Nadere informatie

Kernboodschappen Gezondheid Enschede

Kernboodschappen Gezondheid Enschede Kernboodschappen Gezondheid Enschede De GGD Twente verzamelt in opdracht van de gemeente Enschede epidemiologische gegevens over de gezondheid van de bevolking in Enschede en de factoren die hierop van

Nadere informatie

Seksueel geweld en seksuele grensoverschrijding

Seksueel geweld en seksuele grensoverschrijding Hoofdstuk 7 Willy van Berlo & Denise Twisk Seksueel geweld en seksuele grensoverschrijding We spreken van seksueel geweld als iemand wordt gedwongen iets seksueels te doen wat die persoon niet wilde, of

Nadere informatie

Samenvatting Losser. 2 van 5 Twentse Gezondheids Verkenning Losser. Versie 1, oktober 2013

Samenvatting Losser. 2 van 5 Twentse Gezondheids Verkenning Losser. Versie 1, oktober 2013 Samenvatting Losser Versie 1, oktober 2013 Lage SES, bevolkingskrimp en vergrijzing punt van aandacht in Losser In de gemeente Losser wonen 22.552 mensen; 11.324 mannen en 11.228 vrouwen. Als we de verschillende

Nadere informatie

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Op de polikliniek van het Universitair Kinderziekenhuis St Radboud ziekenhuis willen wij je met deze folder informatie geven over seksualiteit

Nadere informatie

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks Vanessa Peters, GGD Gelderland Midden Marinka de Feijter, GGD N-O Gelderland Ineke van der Vlugt, Rutgers WPF 1

Nadere informatie

SEKSUEEL GEDRAG. Jongerenmonitor % geslachtsgemeenschap. Klas 2. Klas 4. 55% altijd een condoom gebruikt

SEKSUEEL GEDRAG. Jongerenmonitor % geslachtsgemeenschap. Klas 2. Klas 4. 55% altijd een condoom gebruikt IJsselland SEKSUEEL GEDRAG Jongerenmonitor 2015 7% geslachtsgemeenschap gehad 10.163 jongeren School Klas 2 13-14 jaar Klas 4 15-16 jaar 49% negatieve houding homoseksualiteit 55% altijd een condoom gebruikt

Nadere informatie

Deelnemersinformatie voor de HIV-negatieve partner HET PARTNER-ONDERZOEK

Deelnemersinformatie voor de HIV-negatieve partner HET PARTNER-ONDERZOEK Deelnemersinformatie voor de HIV-negatieve partner HET PARTNER-ONDERZOEK Het PARTNER-onderzoek is een onderzoek naar stellen, waarbij: (i) de ene partner HIV-positief is en de ander HIV-negatief; (ii)

Nadere informatie

Testen op hiv tijdens de zwangerschap

Testen op hiv tijdens de zwangerschap Testen op hiv tijdens de zwangerschap Ziekenhuis Gelderse Vallei In deze brochure wordt informatie gegeven over HIV, de ziekte AIDS en mogelijke behandelingen. Er wordt besproken wat een HIV-test is en

Nadere informatie

Hepatitis B-vaccinatiebeleid voor drugsgebruikers. Nationale Hepatitis Dag 1 oktober 2015 Anouk de Gee

Hepatitis B-vaccinatiebeleid voor drugsgebruikers. Nationale Hepatitis Dag 1 oktober 2015 Anouk de Gee Hepatitis B-vaccinatiebeleid voor drugsgebruikers Nationale Hepatitis Dag 1 oktober 2015 Anouk de Gee Disclosure belangen spreker Voor deze bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven: Projectfinanciering

Nadere informatie

OPVOLGVRAGENLIJST - HIV-NEGATIEVE MAN

OPVOLGVRAGENLIJST - HIV-NEGATIEVE MAN AANWIJZINGEN VOOR ONDERZOEKSMEDEWERKERS: Laat de onderzoeksdeelnemers om de tot 6 maanden een opvolgvragenlijst invullen. Let erop dat u de juiste vragenlijst uitdeelt. De ingevulde vragenlijsten moeten

Nadere informatie

Lesbische en biseksuele vrouwen & homoseksuele mannen in Amsterdam: gezond en wel?

Lesbische en biseksuele vrouwen & homoseksuele mannen in Amsterdam: gezond en wel? Lesbische en biseksuele vrouwen & homoseksuele mannen in Amsterdam: gezond en wel? Amsterdamse Gezondheidsmonitor 2012 Kernpunten 1. Minder lichamelijke problemen bij homomannen De gezondheidsverschillen

Nadere informatie

Wat zijn soa s? Voor alle soa s geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Laat je op tijd testen als je risico hebt gelopen!

Wat zijn soa s? Voor alle soa s geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Laat je op tijd testen als je risico hebt gelopen! Wat zijn soa s? Soa s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Het zijn besmettelijke ziekten (infecties) die worden veroorzaakt door virussen en bacteriën. Ze worden tijdens seks van partner op partner

Nadere informatie

Problemen met het seksueel functioneren

Problemen met het seksueel functioneren Factsheet 2007-4 Problemen met het seksueel functioneren Seksuele gezondheid in Nederland De Rutgers Nisso Groep heeft in 2006 een grootschalige bevolkingsstudie uitgevoerd naar seksuele gezondheid in

Nadere informatie