Voorbereiding op de operatie niet te scheren Tijdens de operatie Na de operatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorbereiding op de operatie niet te scheren Tijdens de operatie Na de operatie"

Transcriptie

1 Borstvergroting

2 De wens naar grotere of steviger borsten leeft bij vele vrouwen. Jaarlijks worden in Nederland meer dan drieduizend borstvergrotende operaties uitgevoerd. De borsten kunnen al sinds de puberteit klein of onderontwikkeld zijn. Soms neemt het volume van de borsten af na een zwangerschap of zijn de borsten slapper en kleiner geworden na vermagering. Een borstvergrotende operatie wordt alleen uitgevoerd bij vrouwen vanaf achttien jaar. Het is belangrijk dat de borstvergrotende operatie uw eigen wens is. En niet van mensen in uw omgeving, zoals uw partner. Een borstvergrotende operatie biedt in het algemeen geen oplossing voor sociale of seksuele problemen. De prothesen Een siliconen prothese is een siliconenenveloppe, die gevuld is met een siliconen pasta, zogenaamde 'memory gel'. De prothesen die door ons gebruikt worden zijn van de hoogste kwaliteit en, zijn FDA approved (de Amerikaanse consumentenorganisatie). Er bestaan veel misverstanden over het gebruik van siliconen prothesen. Let u dus vooral goed op, wat u over dit onderwerp op internet leest. Op dit moment zijn er geen harde wetenschappelijke bewijzen dat siliconen, een schadelijk effect hebben op de gezondheid. De afgelopen jaren zijn er veel negatieve berichten geweest over het gebruik van prothesen van mindere kwaliteit, maar we kunnen u garanderen dat wij alleen de beste soort siliconen prothesen gebuiken. Los hiervan zijn er natuurlijk wel andere effecten van het gebruik van prothesen in de borst, zoals bv kapselvorming of het onstaan van vormveranderingen. Dit is een natuurlijke reactie van uw lichaam op een prothese. Het kan zijn dat u daarom in de toekomst een tweede operatie nodig heeft om het effect van het kapsel op te heffen. Niet iedereen heeft deze tweede operatie nodig. Ook is het niet per se nodig om de prothese na 10 of 15 jaar te vervangen. Dit wordt wel veel gezegd, maar is niet correct. Zoals bij iedere andere operatie, moeten de voordelen in het gebruik van siliconen prothesen worden afgewogen tegen de nadelen en de risico's. Voorbereidend gesprek In een voorbereidend gesprek overlegt de plastisch chirurg met u over de grootte van de in te brengen prothese. Gestreefd wordt naar borsten die passen bij uw postuur. Verder bespreekt de chirurg de plaats van de littekens. Bij een borstvergroting ontstaan, zoals bij iedere operatie, blijvende littekens. Ze vallen door hun plaats en kleur meestal nauwelijks op. We plaatsen de prothesen onder het klierweefsel of onder de borstspier. Onderzoek naar knobbeltjes of andere afwijkingen blijft goed uitvoerbaar.

3 De tepels kunnen na de operatie zowel gevoeliger als minder gevoelig zijn. Meestal herstelt het gevoel zich binnen enkele maanden. Dit is echter niet altijd het geval. De functie van de tepels blijft intact. Borstvoeding geven blijft dus gewoon mogelijk. Voorbereiding op de operatie Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, zoals coumarine, marcoumar, sinaspril, sintrom, ascal, APC, asprobruis of kinderaspirine? Meldt u dit dan tijdens het eerste gesprek met de plastisch chirurg. U moet het gebruik van deze medicijnen drie tot tien dagen voor de borstvergrotende operatie staken. Uw arts vertelt wanneer u precies moet stoppen. Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Uw arts raadt u daarom aan enkele weken voor de operatie tot enkele weken na de operatie volledig te stoppen met roken. Gebleken is dat scheren van het operatiegebied een risicofactor is op het ontstaan van wondinfecties na de operatie. Dit doordat er tijdens het scheren miniscule wondjes ontstaan. Het beste is dus niet te scheren voor de operatie. Mocht u toch willen scheren zorg dan dat de ontstane wondjes volledig zjin genezen voor de operatie plaatvindt. Een borstvergrotende operatie voeren we meestal in dagbehandeling uit. De plastisch chirurg bespreekt dit met u. Op de dag van opname scheren we uw oksels en tekent de chirurg het operatiepatroon op de borsten. De ingreep gebeurt in de regel onder volledige narcose. Tijdens de operatie De borstvergrotende operatie duurt gemiddeld één tot twee uur. We brengen de prothesen meestal via een snede in de huidplooi onder de borst in. De prothesen komen tussen de borstklier en de borstspier, of onder de borstspier direct op de ribben. De plastisch chirurg bespreekt met u wat de meest geschikt methode voor u is. Aan het eind van de operatie verbinden we de borst met pleisters. In het wondgebied komen soms twee drains (dunne slangetjes) die zijn verbonden met twee vacuümflesjes. Via de slangetjes wordt het wondvocht uit het operatiegebied afgevoerd. We verwijderen de drains als uw lichaam bijna geen vocht meer produceert. Na de operatie Na een borstvergrotende operatie voelen de borsten soms pijnlijk en gespannen aan. Dit vermindert binnen een paar dagen. Het is daarom prettig een sport BH te dragen.

4 Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak voor controle op het spreekuur. Tijdens dit bezoek verwijderen we zo nodig de hechtingen. Het is verstandig dat u voor de eerste week na thuiskomst hulp inschakelt. Alle bewegingen die u pijnloos kunt uitvoeren, zijn toegestaan. U kunt de eerste zes weken na de operatie beter niet sporten, zwaar tillen of uw armen hoog boven het hoofd brengen. Voorzichtige massage van de borst met een crème of lotion kan het litteken soepeler maken. Uw plastisch chirurg kan u vertellen wanneer u hiermee mag beginnen. Mogelijke klachten Na de operatie kunnen de tepels minder gevoelig zijn, of juist extra gevoelig. Dit herstelt meestal binnen enkele maanden, maar het kan ook blijvend zijn. Een litteken kan enkele maanden na de ingreep tijdelijk rood, dik en hard worden. Resultaten Een borstvergroting is een veilige en betrouwbare chirurgische ingreep. Veel vrouwen zijn tevreden over de resultaten, maar toch kan er soms wat te wensen over blijven. Er blijven altijd littekens, die overigens meestal weinig of niet opvallen. We behandelen u uiteraard naar beste kunnen, maar garanties voor een goed resultaat of voor volledige symmetrie van de borsten kan uw arts niet geven. Soms is een tweede operatie nodig om een optimaal resultaat te bereiken. Dit brengt extra kosten met zich mee, die meestal niet door de verzekering worden vergoed. Risico s en complicaties Bij iedere operatie kunnen zich complicaties voordoen. Ook bij een borstvergroting. Een wond kan nabloeden of er kan een infectie optreden. In zeldzame gevallen stoot het lichaam een prothese uit. De kans op complicaties is dus wel aanwezig. De littekens kunnen na de ingreep tijdelijk rood en dik worden. Een gestoorde wondgenezing kan een blijvend breed litteken veroorzaken. Het lichaam vormt om elke ingebrachte prothese een bindweefsellaagje. Dit laagje heet ook wel een kapsel. Soms trekt het kapsel zich samen waardoor de borsten hard en onnatuurlijk rond worden. Het is onmogelijk te voorspellen bij wie dit gebeurt. Het komt voor dat er een verschil in kapselvorming is tussen twee borsten van dezelfde patiënt. Deze complicatie wordt veel onderzocht, maar er is nog geen oorzaak of behandeling voor gevonden. Wel maken artsen steeds meer gebruik van protheses met een ruwe buitenkant, waarbij overmatige kapselvorming minder lijkt voor te komen. Een degelijke prothese wordt in deze kliniek ook gebruikt. In zeldzame gevallen gaat een prothese kapot. Soms is dit te merken, omdat er iets knapt en omdat de borst anders aanvoelt of van vorm is veranderd. Een kapotte prothese moet u altijd laten vervangen. Verder zijn

5 er de normale risico s van een narcose. Deze risico s zijn niet groter of kleiner dan bij een andere ingreep. In deze folder proberen wij u zo goed mogelijk voor te lichten over de operatie. De uitleg kan echter nooit volledig zijn. U kunt er ook geen resultaatgarantie aan ontlenen. Esthetische en plastische chirurgie is geen exacte wetenschap. Garantie op de resultaten of op een ongestoord beloop kunnen wij u daarom nimmer geven. De kosten Over het algemeen vergoeden ziektekostenverzekeraars een borstvergrotende operatie niet. Alleen in uitzonderlijke gevallen wil de ziektekostenverzekeraar de kosten dragen. De medisch adviseur van uw verzekeringsmaatschappij zal u dan oproepen om te beoordelen of de operatie voor vergoeding in aanmerking komt. U moet er dus van uitgaan dat u de operatie zelf moet betalen. De plastisch chirurg informeert u over de totale kosten van de operatie. De kosten die gemaakt worden bij eventuele complicaties, zoals kapselvorming, dienen ook door uzelf betaald te worden. Leefregels na een borstvergroting Sport BH 2 weken bij voorkeur dag en nacht dragen, tenzij de arts anders heeft geadviseerd. Douchen mag als u de wond nadien goed droogdept met een schone handdoek. Indien u met drain met ontslag gaat, dan moet u iedere ochtend de drainproductie noteren op een kaart die u meekrijgt. U mag fietsen en lichte werkzaamheden verrichten. U mag niet autorijden voor de periode van 2 weken, indien anders afgesproken met uw arts. Controleafspraak Voor nacontrole en hechtingen verwijderen is een afspraak gemaakt. Vragen over uw behandeling of vragen over uw wond(en) Indien u na uw behandeling nog vragen en/of opmerkingen heeft dan kunt u contact opnemen met ons op werkdagen tussen uur op telefoonnummer of mailen naar: 2servekliniek@tsz.nl Na uur en in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp in Tilburg. Telefoonnummer:

6 Bel altijd bij: koorts, nabloeden, ernstige pijn. Tot slot Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op. Suggesties om onze informatievoorziening te verbeteren, zijn ook van harte welkom. Telefoonnummers en adressen 2Servekliniek Poli Plastische chirurgie Telefoon Servekliniek@tsz.nl

Voorbereidend gesprek Voorbereiding op de operatie niet te scheren Tijdens de operatie

Voorbereidend gesprek Voorbereiding op de operatie niet te scheren Tijdens de operatie Borstreconstructie Na een borstamputatie kunt u ervoor kiezen om een borstreconstructie met een borstprothese te laten uitvoeren door de plastisch chirurg. Deze ingreep wordt door uw verzekeraar gezien

Nadere informatie

Plastische chirurgie. Informatie borstvergroting

Plastische chirurgie. Informatie borstvergroting Plastische chirurgie Informatie borstvergroting Algemeen Het is niet eenvoudig aan te geven welke vrouwen voor een borstvergrotende operatie kiezen. De wens naar grotere of stevigere borsten leeft echter

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Borstvergroting. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Borstvergroting. rkz.nl Patiënteninformatie Borstvergroting rkz.nl Inleiding Het is niet eenvoudig aan te geven welke vrouwen voor een borstvergrotende operatie kiezen. De wens naar grotere of steviger borsten leeft echter bij

Nadere informatie

Borstvergroting. Plastische chirurgie

Borstvergroting. Plastische chirurgie Borstvergroting Plastische chirurgie Inleiding Het is niet eenvoudig aan te geven welke vrouwen voor een borstvergrotende operatie kiezen. De wens naar grotere of steviger borsten leeft echter bij velen:

Nadere informatie

Scheper Ziekenhuis Emmen. Tel.: + 31 (0) 591-691 320 Fax: + 31 (0) 591-691 321 Web: www.plastici.nl

Scheper Ziekenhuis Emmen. Tel.: + 31 (0) 591-691 320 Fax: + 31 (0) 591-691 321 Web: www.plastici.nl Scheper Ziekenhuis Emmen Tel.: + 31 (0) 591-691 320 Fax: + 31 (0) 591-691 321 Web: www.plastici.nl ALGEMEEN Het is niet eenvoudig aan te geven welke vrouwen voor een borstvergrotende operatie kiezen. De

Nadere informatie

Borstvergroting Prothesen voorbereidend gesprek

Borstvergroting Prothesen voorbereidend gesprek Borstvergroting Borstvergroting Het is niet eenvoudig aan te geven welke vrouwen voor een borstvergrotende operatie kiezen. De wens naar grotere of steviger borsten leeft bij velen. De borsten kunnen

Nadere informatie

Borstvergroting Wat u moet weten als u uw borsten laat vergroten

Borstvergroting Wat u moet weten als u uw borsten laat vergroten Patiënteninformatie Borstvergroting Wat u moet weten als u uw borsten laat vergroten Inhoudsopgave Pagina Algemeen 4 Prothesen 5 Voorbereidend gesprek 5 Voorbereiding voor de operatie 5 Werkwijze tijdens

Nadere informatie

Borstvergroting. Plastische chirurgie

Borstvergroting. Plastische chirurgie Borstvergroting Plastische chirurgie Inhoudsopgave Borstvergroting...4 Soorten prothesen...5 Voorbereidend gesprek...6 Voorbereiding op de operatie...8 De operatie...9 Na de operatie... 10 Mogelijke klachten...

Nadere informatie

Borstvergroting. Plastische Chirurgie. Inleiding. Borstvergroting

Borstvergroting. Plastische Chirurgie. Inleiding. Borstvergroting Plastische Chirurgie Borstvergroting Inleiding U heeft in overleg met uw arts besloten uw borsten te laten vergroten. Uw behandelend arts heeft u al informatie gegeven. In deze brochure kunt u alles nog

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Borstvergroting. Borstvergroting

Patiënteninformatie. Borstvergroting. Borstvergroting Patiënteninformatie Borstvergroting Borstvergroting 876821 Borstvergroting.indd 1 1 31-08-18 09:20 Borstvergroting Polikliniek Plastische Chirurgie, route 0.6 Telefoon (050) 524 5980 Algemeen Neem bij

Nadere informatie

Borstvergroting. Plastische Chirurgie. Algemene informatie. Inleiding. Borstvergroting

Borstvergroting. Plastische Chirurgie. Algemene informatie. Inleiding. Borstvergroting Plastische Chirurgie Borstvergroting Algemene informatie Inleiding U heeft in overleg met uw arts besloten uw borsten te laten vergroten. Uw behandelend arts heeft u al informatie gegeven. In deze brochure

Nadere informatie

Borstverkleining en borstversteviging

Borstverkleining en borstversteviging Borstverkleining en borstversteviging Veel vrouwen hebben een probleem met te zware of hangende borsten. Door het abnormale gewicht of grootte van de borsten kunnen rug-, schouder- en/of nekklachten ontstaan.

Nadere informatie

Borstvergroting. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Borstvergroting. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Borstvergroting In overleg met uw arts heeft u besloten uw borsten te laten vergroten. In deze folder kunt u lezen wat een borstvergroting inhoudt en wat u na de ingreep kunt verwachten. Neem altijd uw

Nadere informatie

Opname en verblijf Op de dag van de opname kunt U zich melden op de met u afgesproken verpleegafdeling. U kunt zich hier melden bij de secretaresse.

Opname en verblijf Op de dag van de opname kunt U zich melden op de met u afgesproken verpleegafdeling. U kunt zich hier melden bij de secretaresse. Borstvergroting Inleiding U overweegt een borst vergrotende operatie. De wens naar grotere of steviger borsten leeft bij velen: jaarlijks worden in Nederland meer dan 3000 borst vergrotende operaties uitgevoerd.

Nadere informatie

Vervangen borstprothesen

Vervangen borstprothesen Vervangen borstprothesen U heeft samen met de plastisch chirurg gekozen voor een operatie waarbij de borstprothesen worden vervangen. In deze folder kunt u lezen wat de operatie inhoudt en wat u na de

Nadere informatie

Borstvergroting. Plastische Chirurgie

Borstvergroting. Plastische Chirurgie 1/6 Plastische Chirurgie Borstvergroting Inleiding Het is niet eenvoudig aan te geven welke vrouwen voor een borstvergrotende operatie kiezen. De wens naar grotere of steviger borsten leeft echter bij

Nadere informatie

Borstvergroting. Plastische chirurgie. mca.nl

Borstvergroting. Plastische chirurgie. mca.nl Borstvergroting Plastische chirurgie mca.nl Inhoudsopgave Uw voorbereiding 3 Anesthesie 3 Opname 4 Hoe verloopt een borstvergroting? 4 Na de operatie 4 Leefregels 5 Complicaties 6 Mogelijkheden en verwachtingen

Nadere informatie

Plastische chirurgie. Informatie borstverkleining

Plastische chirurgie. Informatie borstverkleining Plastische chirurgie Informatie borstverkleining Algemeen Zware of slappe borsten kunnen zowel psychisch als lichamelijk een zware last zijn. Vrouwen die een borstverkleining laten uitvoeren doen dit

Nadere informatie

Inleiding 2. Wie komt in aanmerking voor een borstvergroting? 2. De protheses 2 Wat zijn de mogelijkheden? 3

Inleiding 2. Wie komt in aanmerking voor een borstvergroting? 2. De protheses 2 Wat zijn de mogelijkheden? 3 Borstvergroting Inhoudsopgave Inleiding 2 Wie komt in aanmerking voor een borstvergroting? 2 De protheses 2 Wat zijn de mogelijkheden? 3 Vóór de operatie 2 Aandachtspunten vóór de operatie Wat gebeurt

Nadere informatie

Borstvergroting Behandeling door de plastisch chirurg

Borstvergroting Behandeling door de plastisch chirurg Borstvergroting Behandeling door de plastisch chirurg Albert Schweitzer ziekenhuis augustus 2014 pavo 0733 Inleiding De plastisch chirurg heeft met u besproken dat u een borstvergrotende operatie zult

Nadere informatie

Borstverkleining Algemeen

Borstverkleining Algemeen Borstverkleining Algemeen Zware of slappe borsten kunnen zowel psychisch als lichamelijk een zware last zijn. Vrouwen die een borstverkleinende operatie laten uitvoeren doen dit meestal niet om mooie borsten

Nadere informatie

Borstverkleining voorbereiding 1

Borstverkleining voorbereiding 1 Borstverkleining Borstverkleining Zware of slappe borsten kunnen zowel psychisch als lichamelijk een zware last zijn. Vrouwen die een borstverkleinende operatie laten uitvoeren doen dit meestal niet om

Nadere informatie

Wat u moet weten als u uw borsten laat verkleinen

Wat u moet weten als u uw borsten laat verkleinen Patiënteninformatie Borstverkleining Wat u moet weten als u uw borsten laat verkleinen 1234567890-terTER_ Borstverkleining Wat u moet weten als u uw borsten laat verkleinen. U heeft een afspraak in Tergooi

Nadere informatie

Wie komt in aanmerking voor een borstvergroting

Wie komt in aanmerking voor een borstvergroting Borstvergroting Inhoudsopgave Inleiding 3 Wie komt in aanmerking voor een borstvergroting 3 De protheses 3 Wat zijn de mogelijkheden 4 Vóór de operatie 4 De opname 5 Wat gebeurt er bij de operatie 5 Na

Nadere informatie

Borstverkleining. Plastische chirurgie

Borstverkleining. Plastische chirurgie Borstverkleining Plastische chirurgie Inhoudsopgave Borstverkleining 4 Mogelijkheden en verwachtingen 5 Voorbereiding op de operatie 6 De operatie 7 Na de operatie 9 Resultaten 10 Risico s en complicaties

Nadere informatie

Borstvergroting. Eerste consult borstvergroting. Wilt u zich weer zeker voelen over de vorm en grootte van uw borsten?

Borstvergroting. Eerste consult borstvergroting. Wilt u zich weer zeker voelen over de vorm en grootte van uw borsten? Borstvergroting Wilt u zich weer zeker voelen over de vorm en grootte van uw borsten? Kleine borsten zijn voor veel vrouwen de belangrijkste reden voor een borstvergroting. Maar ook verslapte borsten als

Nadere informatie

BORSTVERGROTING Plastische en Reconstructieve Chirurgie en Handchirurgie

BORSTVERGROTING Plastische en Reconstructieve Chirurgie en Handchirurgie BORSTVERGROTING Plastische en Reconstructieve Chirurgie en Handchirurgie 17812 Inleiding Veel vrouwen hebben problemen met een te kleine omvang van hun borsten. Een borstvergroting is in het algemeen goed

Nadere informatie

Plastische chirurgie. Borstvergroting. www.catharinaziekenhuis.nl

Plastische chirurgie. Borstvergroting. www.catharinaziekenhuis.nl Plastische chirurgie Borstvergroting www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wie komt in aanmerking voor een borstvergroting?... 3 De protheses... 3 Wat zijn de mogelijkheden?... 4 Vóór de operatie... 4 Aandachtspunten

Nadere informatie

Borstlifting. Poli Plastische Chirurgie

Borstlifting. Poli Plastische Chirurgie 00 Borstlifting Poli Plastische Chirurgie Inleiding Deze folder bevat algemene en aanvullende informatie over borstlifting. Borstlifting is een plastisch chirurgische operatie waarbij verslapte of hangende

Nadere informatie

Ook bespreekt de plastisch chirurg met u op welke manier de implantaten worden geplaatst, onder het borstweefsel of onder de borstspier.

Ook bespreekt de plastisch chirurg met u op welke manier de implantaten worden geplaatst, onder het borstweefsel of onder de borstspier. Borstvergroting Veel vrouwen zijn niet tevreden over de grootte of het volume van hun borsten in verhouding tot de rest van het lichaam. Dit kan het gevolg zijn van zwangerschap of afvallen, waardoor de

Nadere informatie

Inleiding 3. Verwachtingen en mogelijkheden 3 Littekens 3 Het gevoel in de tepel 3 Het resultaat van een borstlifting 4

Inleiding 3. Verwachtingen en mogelijkheden 3 Littekens 3 Het gevoel in de tepel 3 Het resultaat van een borstlifting 4 Borstlifting Inhoudsopgave Inleiding 3 Verwachtingen en mogelijkheden 3 Littekens 3 Het gevoel in de tepel 3 Het resultaat van een borstlifting 4 Vóór de operatie 4 Aandachtspunten vóór de operatie 4 Wat

Nadere informatie

Plaatsen, vervangen of verwijderen van een borstprothese

Plaatsen, vervangen of verwijderen van een borstprothese Plaatsen, vervangen of verwijderen van een borstprothese U wilt een borstprothese laten plaatsen, vervangen of verwijderen. In deze folder leest u meer over deze ingrepen. De borstprothese Een borstprothese

Nadere informatie

Verwachting en mogelijkheden

Verwachting en mogelijkheden Borstlifting Inhoudsopgave Inleiding 3 Verwachtingen en mogelijkheden 3 Vóór de operatie 5 Wat gebeurt er bij de operatie 5 Na de operatie 6 Mogelijke complicaties en risico s 7 Wanneer neemt u contact

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Buikwandcorrectie. Buikwandcorrectie Buikwandcorrectie.indd 1

Patiënteninformatie. Buikwandcorrectie. Buikwandcorrectie Buikwandcorrectie.indd 1 Patiënteninformatie Buikwandcorrectie Buikwandcorrectie 876846 Buikwandcorrectie.indd 1 1 31-08-18 09:27 Buikwandcorrectie Polikliniek Plastische Chirurgie, route 0.6 Telefoon (050) 524 5980 Algemeen

Nadere informatie

Borstlift. Waarom een borstlift? Voorbereidingen

Borstlift. Waarom een borstlift? Voorbereidingen Binnenkort komt u naar het MCL voor een borstlift. In deze folder leest u over de mogelijke aanleiding tot een dergelijke operatie, de voorbereidingen, de operatie zelf en de periode na de operatie. Ook

Nadere informatie

Borstvergroting Plastische chirurgie

Borstvergroting Plastische chirurgie Borstvergroting Plastische chirurgie Inhoudsopgave Inleiding 3 Waarom een borstvergroting? 3 Voorbereiding 4 Medische fotografie 5 Hoe verloopt de operatie? 5 Na de operatie 5 Complicaties 6 Te verwachten

Nadere informatie

Borstverkleining. Waarom een borstverkleining?

Borstverkleining. Waarom een borstverkleining? U komt naar het MCL voor borstverkleining. Uw plastisch chirurg heeft u hierover uitleg gegeven. In deze folder kunt u de informatie nalezen. Heeft u nog vragen na het bezoek aan de polikliniek en het

Nadere informatie

Borstverkleining en/of borstversteviging

Borstverkleining en/of borstversteviging Borstverkleining en/of borstversteviging Veel vrouwen hebben een probleem met te zware en/of hangende borsten. Door het gewicht van de borsten kunnen rug-, schouder- en/of nekklachten ontstaan. Ook wordt

Nadere informatie

Borstreconstructie. Informatiefolder plastische chirurgie

Borstreconstructie. Informatiefolder plastische chirurgie Borstreconstructie Informatiefolder plastische chirurgie Binnenkort krijgt u een borstreconstructie. Er zijn verschillende manieren om een borst te reconstrueren. Niet iedere manier is geschikt voor iedere

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Borstverkleining z Met de plastisch chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een borstverkleining. In deze brochure krijgt u

Nadere informatie

Borstreconstructie Voorbereiding Prothesen

Borstreconstructie Voorbereiding Prothesen Borstreconstructie Borstreconstructie Een reconstructie van de borst bij een borstkankerpatiënt verandert niets aan het verloop van de ziekte, maar verbetert wel de kwaliteit van overleving. Een borstreconstructie

Nadere informatie

Plastische chirurgie. Informatie borstreconstructie

Plastische chirurgie. Informatie borstreconstructie Plastische chirurgie Informatie borstreconstructie Algemeen In het verleden kwam een borstkankerpatiënte pas voor een borst-reconstructie in aanmerking als zij als genezen werd beschouwd. Dat was meestal

Nadere informatie

Borstvergroting. (mamma augmentatie) BeekmanKlinieken. Locatie Hilversum Van Linschotenlaan ES Hilversum T

Borstvergroting. (mamma augmentatie) BeekmanKlinieken. Locatie Hilversum Van Linschotenlaan ES Hilversum T Borstvergroting (mamma augmentatie) BeekmanKlinieken Locatie Hilversum Van Linschotenlaan 1 1212 ES Hilversum T +31 35 303 01 79 Locatie Lelystad Ziekenhuisweg 100 8233 AA Lelystad T +31 320 271 911 Locatie

Nadere informatie

Plastische chirurgie. Borstlifting. www.catharinaziekenhuis.nl

Plastische chirurgie. Borstlifting. www.catharinaziekenhuis.nl Plastische chirurgie Borstlifting www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Verwachting en mogelijkheden... 3 Littekens... 3 Vóór de operatie... 5 De opname... 5 Wat gebeurt er bij de operatie?... 6 Na de operatie...

Nadere informatie

Borstverkleining of -versteviging.

Borstverkleining of -versteviging. Borstverkleining of -versteviging www.nwz.nl Inhoud Oorzaak 3 Uw voorbereiding 3 Opname 4 Hoe verloopt een borstverkleining of -versteviging? 5 Na de operatie 5 Leefregels 6 Complicaties 6 Mogelijkheden

Nadere informatie

Borstreconstructie door de plastisch chirurg

Borstreconstructie door de plastisch chirurg Borstreconstructie door de plastisch chirurg Albert Schweitzer ziekenhuis Plastische Chirurgie november 2014 pavo 0711 Inleiding Veel vrouwen die na borstkanker één of beide borsten moet missen, overwegen

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Borstvergroting. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Borstvergroting. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Borstvergroting Polikliniek Plastische Chirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u informeren

Nadere informatie

Borstreconstructie. Behandeling door de plastisch chirurg. Inleiding. Reconstructie mogelijkheden. Verwachtingen. Vergoeding van de operatie

Borstreconstructie. Behandeling door de plastisch chirurg. Inleiding. Reconstructie mogelijkheden. Verwachtingen. Vergoeding van de operatie Borstreconstructie Behandeling door de plastisch chirurg Inleiding Veel vrouwen die na borstkanker één of beide borsten moet missen, overwegen een borstreconstructie. Bij een borstreconstructie maakt de

Nadere informatie

Borstverkleining. Poli Plastische Chirurgie

Borstverkleining. Poli Plastische Chirurgie 00 Borstverkleining Poli Plastische Chirurgie Inleiding U overweegt een operatie om uw borsten te laten verkleinen. Deze folder bevat algemene en aanvullende informatie over borstverkleining. De folder

Nadere informatie

Borstverkleining (mammareductie)

Borstverkleining (mammareductie) Borstverkleining (mammareductie) Inleiding Deze folder bevat informatie voor vrouwen die een borstverkleinende operatie overwegen of er al toe besloten hebben. Waarom een borstverkleinende operatie? Grote,

Nadere informatie

Borstverkleining of -versteviging

Borstverkleining of -versteviging Borstverkleining of -versteviging mca.nl Inhoudsopgave Oorzaak 3 Uw voorbereiding 3 Opname 4 Hoe verloopt een borstverkleining of -versteviging? 4 Na de operatie 5 Leefregels 5 Complicaties 6 Mogelijkheden

Nadere informatie

Een borstvergroting wordt op zijn vroegst uitgevoerd als de borsten zijn uitgegroeid. Meestal is dit om en nabij het achttiende levensjaar.

Een borstvergroting wordt op zijn vroegst uitgevoerd als de borsten zijn uitgegroeid. Meestal is dit om en nabij het achttiende levensjaar. borstvergroting In deze folder leest u informatie over een borstvergroting: waarom en wanneer, het consult, de voorbereidingen, de operatie, de periode na de behandeling, het resultaat en tot slot de complicaties

Nadere informatie

Verschillende manieren om een borst te reconstrueren

Verschillende manieren om een borst te reconstrueren Borstreconstructie Vroeger kwam een patiënt met borstkanker pas voor een borstreconstructie in aanmerking wanneer zij als genezen werd beschouwd. Dat was meestal vijf jaar na een borstamputatie. Tegenwoordig

Nadere informatie

Plastische Chirurgie. Patiënteninformatie. Borstverkleining. Slingeland Ziekenhuis

Plastische Chirurgie. Patiënteninformatie. Borstverkleining. Slingeland Ziekenhuis Plastische Chirurgie Borstverkleining i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Zware of slappe borsten kunnen zowel psychisch als lichamelijk een last zijn. Vrouwen die een borstverkleinende

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Buikwandcorrectie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Buikwandcorrectie. rkz.nl Patiënteninformatie Buikwandcorrectie rkz.nl Algemeen Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan

Nadere informatie

Inleiding 3. Verwachtingen en mogelijkheden 3. Vóór de operatie 4. De opname 4. Wat gebeurt er bij de operatie? 5.

Inleiding 3. Verwachtingen en mogelijkheden 3. Vóór de operatie 4. De opname 4. Wat gebeurt er bij de operatie? 5. Borstverkleining Inhoudsopgave Inleiding 3 Verwachtingen en mogelijkheden 3 Vóór de operatie 4 De opname 4 Wat gebeurt er bij de operatie? 5 Na de operatie 5 Leefregels na de operatie 6 Mogelijke complicaties

Nadere informatie

Borstverkleining PLASTISCHE CHIRURGIE

Borstverkleining PLASTISCHE CHIRURGIE Borstverkleining PLASTISCHE CHIRURGIE U overweegt een operatie om uw borsten te laten verkleinen. Deze folder bevat algemene, aanvullende informatie over borstverkleining. De folder wordt u aangeboden

Nadere informatie

Psychische problemen het kan vervelend zijn als de omgeving opmerkingen maakt over grote borsten; het eigen idee over grote borsten.

Psychische problemen het kan vervelend zijn als de omgeving opmerkingen maakt over grote borsten; het eigen idee over grote borsten. Borstverkleining (mammareductie) en/of borstlift Inleiding Deze folder geeft u informatie over een borstverkleinende operatie. Grote, dus zware borsten zijn voor veel vrouwen een probleem. Zowel lichamelijk

Nadere informatie

GYNAECOMASTIE (BORSTVORMING BIJ MANNEN) PLASTISCHE EN RECONSTRUCTIEVE CHIRURGIE EN HANDCHIRURGIE

GYNAECOMASTIE (BORSTVORMING BIJ MANNEN) PLASTISCHE EN RECONSTRUCTIEVE CHIRURGIE EN HANDCHIRURGIE GYNAECOMASTIE (BORSTVORMING BIJ MANNEN) PLASTISCHE EN RECONSTRUCTIEVE CHIRURGIE EN HANDCHIRURGIE 507 Inleiding Gynaecomastie betekent borstvorming bij mannen. Bij de geboorte hebben zowel meisjes als jongens

Nadere informatie

BORSTVERKLEINING PLASTISCHE EN RECONSTRUCTIEVE CHIRURGIE EN HANDCHIRURGIE

BORSTVERKLEINING PLASTISCHE EN RECONSTRUCTIEVE CHIRURGIE EN HANDCHIRURGIE BORSTVERKLEINING PLASTISCHE EN RECONSTRUCTIEVE CHIRURGIE EN HANDCHIRURGIE 17802 Inleiding Veel vrouwen hebben last van te zware en/of hangende borsten. Door het gewicht en het te laag hangen van de borsten

Nadere informatie

Plastische chirurgie Neuscorrectie

Plastische chirurgie Neuscorrectie Plastische chirurgie Neuscorrectie Algemeen Operatieve behandeling ter correctie van de uitwendige vorm van de neus kan worden uitgevoerd om de neus te verkleinen, de vorm van de neuspunt te verbeteren,

Nadere informatie

Buikwandcorrectie. Plastische chirurgie

Buikwandcorrectie. Plastische chirurgie Buikwandcorrectie Plastische chirurgie Inhoudsopgave Buikwandcorrectie 4 Mogelijkheden en verwachtingen 4 Voorbereiding op de operatie 5 De operatie 5 Na de operatie 6 Risico s en complicaties 8 Vergoeding

Nadere informatie

Gynaecomastie. Plastische chirurgie

Gynaecomastie. Plastische chirurgie Gynaecomastie Plastische chirurgie In overleg met uw behandelend arts heeft u gekozen voor operatieve behandeling van de gynaecomastie (vergroting van de mannelijke borst). Deze operatie vindt plaats op

Nadere informatie

Plastische Chirurgie. Hidradenitis Voorbereiding, nazorg en leefregels na het verwijderen van hidradenitis

Plastische Chirurgie. Hidradenitis Voorbereiding, nazorg en leefregels na het verwijderen van hidradenitis Plastische Chirurgie Hidradenitis Voorbereiding, nazorg en leefregels na het verwijderen van hidradenitis Algemeen Binnenkort wordt u opgenomen in het Diaconessenhuis, omdat u een operatie zal ondergaan,

Nadere informatie

Inleiding 2. Verwachtingen en mogelijkheden 2. Vóór de operatie 3 Aandachtspunten vóór de operatie 3. Wat gebeurt er bij de operatie?

Inleiding 2. Verwachtingen en mogelijkheden 2. Vóór de operatie 3 Aandachtspunten vóór de operatie 3. Wat gebeurt er bij de operatie? Borstverkleining Inhoudsopgave Inleiding 2 Verwachtingen en mogelijkheden 2 Vóór de operatie 3 Aandachtspunten vóór de operatie 3 Wat gebeurt er bij de operatie? 3 Na de operatie 4 Borstvoeding 4 Leefregels

Nadere informatie

Buikwandcorrectie Voorbereiding werkwijze

Buikwandcorrectie Voorbereiding werkwijze Buikwandcorrectie Buikwandcorrectie Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan met behulp van

Nadere informatie

Lift van de bovenbenen of billen

Lift van de bovenbenen of billen Patiënteninformatie Lift van de bovenbenen of billen Inleiding Na een gesprek met uw behandelend arts is er besloten dat u in aanmerking komt om een lift van de bovenbenen of billen uit te laten voeren.

Nadere informatie

Borstverkleining/ borstversteviging

Borstverkleining/ borstversteviging Borstverkleining/ borstversteviging U overweegt een borstverkleinende/borstverstevigende/ liftende operatie te ondergaan of heeft hier al toe besloten. In deze folder vindt u informatie over de voorbereiding,

Nadere informatie

Scheper Ziekenhuis Emmen. Tel.: + 31 (0) Fax: + 31 (0) Web:

Scheper Ziekenhuis Emmen. Tel.: + 31 (0) Fax: + 31 (0) Web: Scheper Ziekenhuis Emmen Tel.: + 31 (0) 591-691 320 Fax: + 31 (0) 591-691 321 Web: www.plastici.nl Deze folder bevat informatie over verschillende onderwerpen die bij een operatie ter verkleining of versteviging

Nadere informatie

Borstvergrotende operatie

Borstvergrotende operatie Borstvergrotende operatie Inleiding In deze brochure leest u informatie over een borstvergrotende operatie. De informatie is een aanvulling op het gesprek met de arts. Waarom een operatie? De meest voorkomende

Nadere informatie

Borstreconstructie PLASTISCHE CHIRURGIE. Reconstructie na borstamputatie

Borstreconstructie PLASTISCHE CHIRURGIE. Reconstructie na borstamputatie PLASTISCHE CHIRURGIE Borstreconstructie Reconstructie na borstamputatie Deze brochure bevat algemene, aanvullende informatie over de borstreconstructie. De brochure wordt u aangeboden door de afdeling

Nadere informatie

BORSTVERKLEINING Plastische en Reconstructieve Chirurgie en Handchirurgie

BORSTVERKLEINING Plastische en Reconstructieve Chirurgie en Handchirurgie BORSTVERKLEINING Plastische en Reconstructieve Chirurgie en Handchirurgie 17802 Inleiding Veel vrouwen hebben last van te zware en/of hangende borsten. Door het gewicht en het te laag hangen van de borsten

Nadere informatie

Borstvorming bij de man (gynaecomastie) Behandeling door de plastisch chirurg

Borstvorming bij de man (gynaecomastie) Behandeling door de plastisch chirurg Borstvorming bij de man (gynaecomastie) Behandeling door de plastisch chirurg Albert Schweitzer ziekenhuis pavo 1187 mei 2015 Inleiding De plastisch chirurg heeft met u besproken dat u geopereerd wordt

Nadere informatie

Ziekenhuis Gelderse Vallei 2

Ziekenhuis Gelderse Vallei 2 Borstverkleining Uw plastisch chirurg heeft bij u geconstateerd dat er klachten zijn ontstaan als gevolg van te zware borsten. Samen met de plastisch chirurg heeft u besloten om een borstverkleinende operatie

Nadere informatie

BUIKWANDCORRECTIE Voorbereiding Werkwijze

BUIKWANDCORRECTIE Voorbereiding Werkwijze Buikwandcorrectie 1 BUIKWANDCORRECTIE Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan met behulp van

Nadere informatie

Borstreconstructie: wisselen van weefselexpander naar definitieve borstprothese

Borstreconstructie: wisselen van weefselexpander naar definitieve borstprothese Plastische chirurgie Borstreconstructie: wisselen van weefselexpander naar definitieve borstprothese www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl PLA028

Nadere informatie

Plastische chirurgie Borstreconstructie

Plastische chirurgie Borstreconstructie Plastische chirurgie Borstreconstructie 2 Algemeen Het doel van een borstreconstructie is een borst te maken die de grootte en de vorm van de andere borst (of van de voorheen aanwezige borst) zo goed mogelijk

Nadere informatie

Borstreconstructie Inleiding

Borstreconstructie Inleiding Borstreconstructie Inleiding Misschien overweegt u - net als een groeiend aantal vrouwen - een borstreconstructie, als u uw borst bijvoorbeeld kwijt bent door de behandeling van kanker. Met het woord borstreconstructie';

Nadere informatie

De buikwandplastiek Operatie van de buikwand. Poli Plastische Chirurgie

De buikwandplastiek Operatie van de buikwand. Poli Plastische Chirurgie 00 De buikwandplastiek Operatie van de buikwand Poli Plastische Chirurgie Inleiding Deze folder bevat algemene, aanvullende informatie over de buikwandplastiek (operatie van de buikwand). De folder is

Nadere informatie

Plastische chirurgie Borstverkleining

Plastische chirurgie Borstverkleining Plastische chirurgie Borstverkleining Geneesmiddelengebruik Wanneer u met bloedverdunnende middelen wordt behandeld zoals acenocoumarol (Sintrom) moet u hiermee 3 dagen voor de opname stoppen. Fenprocoumon

Nadere informatie

Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

FaceliFt Voorbereiding De operatie

FaceliFt Voorbereiding De operatie Facelift Facelift Een facelift is een operatie waarbij de plooien en rimpels van de gezichtshuid worden strakgetrokken, meestal samen met de dieper gelegen weefsellagen. Als onder de kin overmatig vetweefsel

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Lipofilling. Lipofilling

Patiënteninformatie. Lipofilling. Lipofilling Patiënteninformatie Lipofilling Lipofilling 20160035 Lipofilling.indd 1 1 31-08-18 13:25 Lipofilling Polikliniek Plastische Chirurgie, route 0.6 Telefoon: (050) 524 5980 Algemeen Neem bij ieder bezoek

Nadere informatie

WISSELEN OF VERWIJDEREN VAN BORSTPROTHESEN EN CAPSULECTOMIE PLASTISCHE EN RECONSTRUCTIEVE CHIRURGIE EN HANDCHIRURGIE

WISSELEN OF VERWIJDEREN VAN BORSTPROTHESEN EN CAPSULECTOMIE PLASTISCHE EN RECONSTRUCTIEVE CHIRURGIE EN HANDCHIRURGIE WISSELEN OF VERWIJDEREN VAN BORSTPROTHESEN EN CAPSULECTOMIE PLASTISCHE EN RECONSTRUCTIEVE CHIRURGIE EN HANDCHIRURGIE 332 Inleiding Bij het wisselen of verwijderen van borstprothesen worden implantaten,

Nadere informatie

Borstverkleining en/of borstversteviging. Behandeling door de plastisch chirurg

Borstverkleining en/of borstversteviging. Behandeling door de plastisch chirurg Borstverkleining en/of borstversteviging Behandeling door de plastisch chirurg Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Veel vrouwen hebben een probleem met te zware

Nadere informatie

Buikwandcorrectie. Waarom een buikwandcorrectie?

Buikwandcorrectie. Waarom een buikwandcorrectie? Binnenkort komt u naar het MCL voor een correctie van de buikwand. In deze brochure kunt u onder andere lezen over de operatie, de voorbereiding en de periode na de operatie. Heeft u na het lezen van deze

Nadere informatie

Inleiding 2. Vóór de operatie 2 Aandachtspunten vóór de operatie 2. Wat gebeurt er bij de operatie? 3. Na de operatie 3 Leefregels na de operatie 4

Inleiding 2. Vóór de operatie 2 Aandachtspunten vóór de operatie 2. Wat gebeurt er bij de operatie? 3. Na de operatie 3 Leefregels na de operatie 4 Buikwandcorrectie Inhoudsopgave Inleiding 2 Vóór de operatie 2 Aandachtspunten vóór de operatie 2 Wat gebeurt er bij de operatie? 3 Na de operatie 3 Leefregels na de operatie 4 Mogelijke complicaties en

Nadere informatie

Plastische chirurgie Borstverkleining en borstversteviging

Plastische chirurgie Borstverkleining en borstversteviging Plastische chirurgie Borstverkleining en borstversteviging U komt binnenkort naar Ziekenhuis Rivierenland om uw borsten te laten verkleinen of verstevigen. Veel vrouwen hebben een probleem met te zware

Nadere informatie

Borstreconstructie met een weefselexpander

Borstreconstructie met een weefselexpander Borstreconstructie met een weefselexpander Inhoud Over een borstreconstructie met een weefselexpander... 3 Voor de operatie... 4 Algemene leefregels... 4 Na de operatie... 5 Leefregels na borstreconstructie

Nadere informatie

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Endoscopische wenkbrauwlift

Endoscopische wenkbrauwlift Endoscopische wenkbrauwlift Inhoudsopgave Inleiding 3 Oorzaken 3 Voor de operatie 4 De opname 4 Wat gebeurt er bij de operatie? 5 Na de operatie 5 Leefregels na de operatie 6 Mogelijke complicaties en

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Facelift. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Facelift. rkz.nl Patiënteninformatie Facelift rkz.nl Inleiding Een facelift is een operatie waarbij de plooien en rimpels van de gezichtshuid worden strakgetrokken meestal samen met de dieper gelegen weefsellagen Als er

Nadere informatie

Voorbereiding operatie Als u samen met uw arts heeft besloten tot een operatie worden een aantal zaken voor u afgesproken.

Voorbereiding operatie Als u samen met uw arts heeft besloten tot een operatie worden een aantal zaken voor u afgesproken. Borstvergroting 2 Inleiding Het is niet eenvoudig aan te geven welke vrouwen voor een borstvergrotende operatie kiezen. De wens naar grotere of steviger borsten leeft echter bij velen: jaarlijks worden

Nadere informatie

littekencorrectie www.mca.nl/plastischechirurgie

littekencorrectie www.mca.nl/plastischechirurgie littekencorrectie www.mca.nl/plastischechirurgie 2 Inhoudsopgave Waarom deze brochure? 4 Wat is de oorzaak? 4 Uw voorbereiding 4 Waar wordt u opgenomen? 5 Tijdens de operatie 5 Na de operatie 5 Complicaties

Nadere informatie

BORSTVERKLEINING PLASTISCHE EN RECONSTRUCTIEVE CHIRURGIE EN HANDCHIRURGIE

BORSTVERKLEINING PLASTISCHE EN RECONSTRUCTIEVE CHIRURGIE EN HANDCHIRURGIE BORSTVERKLEINING PLASTISCHE EN RECONSTRUCTIEVE CHIRURGIE EN HANDCHIRURGIE FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Veel vrouwen hebben last van te zware en/of hangende borsten. Door het gewicht en het te laag hangen

Nadere informatie

Borstvorming bij de man (gynaecomastie) Behandeling door de plastisch chirurg

Borstvorming bij de man (gynaecomastie) Behandeling door de plastisch chirurg Borstvorming bij de man (gynaecomastie) Behandeling door de plastisch chirurg Wat is gynaecomastie? Ook mannen hebben borstklierweefsel. Bij jongens komt het regelmatig voor dat in de pubertijd onder invloed

Nadere informatie

Adviezen na een borstreconstructie met een tissue-expander

Adviezen na een borstreconstructie met een tissue-expander Adviezen na een borstreconstructie met een tissue-expander U heeft onlangs een borstreconstructie gehad met een tissue-expander. In deze folder leest u meer over de wondzorg en andere adviezen voor na

Nadere informatie

Facelift Behandeling door de plastisch chirurg

Facelift Behandeling door de plastisch chirurg Facelift Behandeling door de plastisch chirurg Albert Schweitzer ziekenhuis Plastische Chirurgie november 2013 pavo 0722 Algemeen Een facelift is een operatie waarbij de plooien en rimpels van de gezichtshuid

Nadere informatie

Borstreconstructie: alles over de ingreep

Borstreconstructie: alles over de ingreep Plastische chirurgie Patiënteninformatie Borstreconstructie: alles over de ingreep U ontvangt deze informatie, omdat u overweegt een borstreconstructie uit te laten voeren. In deze informatie kunt u alles

Nadere informatie