Stichting Klaver 4 Zorg en Welzijn. Zorgcatalogus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stichting Klaver 4 Zorg en Welzijn. Zorgcatalogus"

Transcriptie

1 Stichting Klaver 4 Zorg en Welzijn Zorgcatalogus

2 Ons werk in een notendop Klaver4 biedt behandeling, ondersteuning, hulp en begeleiding. Zonder lange wachtlijsten, maar wel volgens de professionele normen en waarden. Door het multidisciplinaire karakter van de praktijk en het zorgbureau kunnen wij doorgaans passende zorg bieden. Klaver4 heeft expertise en verleent gespecialiseerde zorg op maat bij opvoedings- en ontwikkelingsproblemen bij jongeren met de diagnose autisme en ADHD, bij jongeren met gedragsproblemen, psychische, verstandelijke en/of persoonlijkheidsproblematiek. Het bieden van zorg vanuit Klaver4 gebeurt in samenwerking met tal van partners, zoals gemeenten, woningcorporaties, zorgorganisaties en maatschappelijke instellingen. Onze professionals spelen een belangrijke en herkenbare rol in regionale netwerken. Klaver 4 bestaat uit twee onderdelen: Zorgbureau Klaver4 biedt zowel individuele als groepsbegeleiding. Probleemgebieden kunnen zijn: sociale redzaamheid, probleemgedrag, psychisch functioneren, geheugen en oriëntatiestoornissen. Praktijk Klaver4biedt onder andere onderzoeken, diagnostiek, het opstellen van een behandelplan, behandeling vanuit de hulpvraag en rapportage en evaluatie van de geboden zorg. Binnen de praktijk zijn werkzaam een BIG-geregistreerde klinisch psycholoog en kinder- en jeugdpsychologen. Ons werkgebied: omvat de regio s west Noord-Brabant en Zeeland. Locaties: Verspreid over deze regio s bieden we voorzieningen in Hulst en Woensdrecht voor onderzoek, diagnostiek, behandeling en begeleiding en bieden we ambulante begeleiding aan bij cliënten thuis. Medewerkers:We doen dit met 20 medewerkers,deze zijn voornamelijk HBO opgeleid. Onze cliënten: zijn doorgaans goed in staat aan te geven welke behandel- of begeleidingsvragen zij hebben. Dit leggen we vast in een zorgplan en/of behandelplan. Samen kunnen we werken aan een betere kwaliteit van leven. Onze missie Klaver4 biedt begeleiding en behandeling aan mensen met (langdurige) psychiatrische en/ofpsychosociale problematiek. Klaver4 wil cliënten ondersteuning bieden bij het vinden van een weg in de huidige maatschappij en in hun dagelijks leven. Het vergroten van de zelfstandigheid is hierbij een belangrijk speerpunt. Bij de ondersteuning wordt uitgegaan van de mogelijkheden en kwaliteiten van de cliënt, deze worden als basis gebruikt. Vanuit deze basis werken cliënten aan hun persoonlijke groei en maatschappelijke ontwikkeling. De vorm van de behandeling en/of begeleiding wordt gebaseerd op de inbreng van de cliënt. Klaver4 wil zorg op maat aanbieden, die is afgestemd op de problematiek en de wensen van de cliënten. Samen met hen wordt bekeken welke producten aansluiten bij zijn/haar behoeften en interesses en wordt er overlegd hoe de zorg optimaal vormgegeven kan worden.

3 Onze Visie: Klaver4 is een jonge en enthousiaste organisatie. Het aanbod wordt gekleurd door een specifieke visie op zorgverlening. Klaver4 vindt het belangrijk dat de geboden zorg ruimte biedt aan de individuele wensen en capaciteiten van de cliënten. Klaver4 kiest voor een competentiegerichte aanpak, er wordt uitgegaan van de aanwezige kwaliteiten en positieve eigenschappen van elke cliënt. Op basis hiervan krijgt de zorg vorm, waarbij er natuurlijk ook ruimte is om minder ontwikkelde kwaliteiten te oefenen. De wensen en mogelijkheden van de individuele cliënt staan bij Klaver4 voorop. De zorg wordt afgestemd op de problematiek en wensen van de cliënten. Er is ruimte voor inbreng vanuit het individu. De dialoog tussen cliënten en begeleiders en/of behandelaren verloopt op basis van wederzijds respect, vertrouwen en een gezonde dosis humor. Profiel: Om het wij-gevoel van medewerkers te stimuleren, zorgen wij ervoor dat onze kernwaarden en koers helder worden gecommuniceerd. Om een herkenbaar gezicht in de markt te creëren is effectieve communicatie een must. Maar ook intern speelt communicatie een prominente rol. Wij vertellen onze omgeving wat we doen en hoe goed we de dingen doen. In contact met onze cliënten zorgen wij voor een juiste afstemming op hun wensen en behoeften. Daarnaast zorgen wij voor een soortgelijke afstemming met partners van samenwerkingsverbanden in de zorgketen. Onze missie, visie en waarden, evenals onze producten en diensten moeten voor iedereen duidelijk zijn. Strategische doelen: - Klaver4 communiceert open en actief met haar omgeving; - Klaver4 borgt een herkenbare positie in de zorgketen; - De zorg- en dienstverlening van Klaver4 blijft optimaal bekend bij verwijzers, partners in de zorg en bij cliënten.

4 Begeleiding Klaver 4 Individuele begeleiding Middels individuele begeleiding biedt Klaver4 ondersteuning aan zowel het hele gezin als aan de individuele jongere. De begeleiding is afgestemd op de hulpvraag van de cliënt en is vaak gericht op vragen rondom het zelfredzaam worden. De hulpvragen zijn te vinden op gebieden zoals seksualiteit, het vormgeven van vrijetijdsbesteding, het aanbrengen van structuur en organisatie in het dagelijks leven, het omgaan met diverse sociale relaties en het opzetten van een sociaal netwerk. Daarnaast wordt door middel van de individuele begeleiding de gezinssituatie ontlast. De jongere gaat erop uit met de begeleider zodat de ouders/verzorgers en eventuele broers en/of zussen even op adem kunnen komen. Weerbaarheidsbegeleiding In de weerbaarheidsbegeleiding staat het vergroten van het zelfvertrouwen centraal. De deelnemer(s) leert door gebruik te maken van non-verbale/verbale communicatie op te komen voor zichzelf. In de begeleiding wordt de aandacht ook gericht op het ja-, nee- en twijfelgevoel. Het doel van de weerbaarheidsbegeleiding is de deelnemer(s) bewust te maken van zijn/haar kwaliteiten. Dat begint bij het bewust worden van het stemgebruik, de uitstraling en de houding. Als je weet hoe je oogcontact moet maken, durf en kan je vrienden maken. Als je weet hoe sterk je bent, durf en kan je op een juiste manier je kracht gebruiken. Groepsbegeleiding Bikkeldagen De Bikkeldagen worden tweewekelijks op zaterdag georganiseerd. Via diverse leuke en leerzame activiteiten worden jongeren in een ontspannen en ongedwongen sfeer ondersteund bij het aanleren van vaardigheden ter bevordering van hun zelfredzaamheid. De jongeren leren hun mogelijkheden kennen maar ook hun onmogelijkheden en leren diverse manieren om hiermee goed te kunnen functioneren binnen de huidige maatschappij. Ze kunnen aangeleerde vaardigheden toetsen aan de praktijk. Daarnaast wordt de toezichtstaak van ouders of verzorgers gedurende de dag overgenomen waardoor ontlasting voor gezinsleden ontstaat. Gestructureerde groep Kart Onder professionele begeleiding en in een vaste groep gaan jongeren maandelijks karten. Hierbij werken ze aan doelen die bij uitstek te verwezenlijken zijn bij een competitieve, prikkelrijke sport als karten. Hierbij valt te denken aan omgaan met winnen en verliezen, op elkaar wachten en het verwerken van teleurstelling en bv. de omgang met harde en onverwachte geluiden en het inspelen op onverwachte situaties. De vaste begeleiding leert de cliënten goed kennen en krijgt daardoor zicht op de ontwikkeling van de individuele cliënten. Omdat de vaste groep en begeleiding een stuk veiligheid geeft, kunnen cliënten optimaal aan de slag met de gestelde groepsdoelen.

5 Vakantieopvang Vakantieprogramma In de schoolvakanties biedt Klaver 4 een vakantieprogramma aan in de vorm van dagactiviteiten. Onder professionele begeleiding nemen de jongeren deel aan dagactiviteiten met leeftijdsgenoten. Voorbeelden zijn een bezoek aan een pretpark of dierentuin, en outdoor activiteiten. De hoofddoelen zijn een plezierige vakantieopvang bieden waarmee de thuissituatie ontlast wordt. De cliënten kunnen daarnaast werken aan hun individuele doelen, bijvoorbeeld het oefenen van ADLvaardigheden, het functioneren binnen een groep, het aangaan van contacten met leeftijdsgenoten en het maken van keuzes. Het vakantieprogramma wordt ruim van te voren verspreid onder ouders/verzorgers en cliënten via het secretariaat. Midweek In de zomervakantie biedt Klaver4 midweken aan waaraan cliënten kunnen deelnemen. Onder professionele begeleiding nemen jongeren deel aan een midweek met leeftijdsgenoten. Tijdens deze midweek wordt de thuissituatie ontlast. De cliënten kunnen werken aan hun individuele doelen, bijvoorbeeld het oefenen van ADL-vaardigheden, het functioneren binnen een groep, het aangaan van contacten met leeftijdsgenoten en het maken van keuzes. Bij de midweek wordt gekozen voor kleinschalige opvang, waarbij één begeleider per vier deelnemers mee gaat. De locatie van de midweken is wisselend, op basis van de accommodatie wordt het programma samengesteld. Hierbij wordt rekening gehouden met de leeftijd en interesses van de deelnemers. Weekendopvang Kinderen en jongeren ondernemen met elkaar op een ontspannen, maar ook leerzame manier activiteiten. Hierbij wordt een sterk appèl gedaan op de zelfredzaamheid en onderlinge communicatie. Tijdens de weekendopvang oefenen jongeren met vaardigheden op het gebied van bijvoorbeeld koken, budgetbeheer, ADL, etc. De jongeren trekken een heel weekend met elkaar op en leren rekening te houden met elkaar. In een ongedwongen sfeer worden door de aard van activiteiten contacten en vriendschappen gemakkelijker aangegaan of worden eigen mogelijkheden en onmogelijkheden sneller herkend. Natuurlijk is er daarnaast ruimte voor ontspanning tijdens gezamenlijke maaltijden, een spel of barbecue. Woensdagmiddagopvang Klaver4 biedt op de woensdagmiddag wekelijkse opvang aan. De opvang vindt deels plaats op het kantoor in Woensdrecht, deels door middel van uitstapjes naar verschillende locaties. Er is plaats voor maximaal 8 kinderen, die begeleid worden door 2 vaste medewerkers. Onder professionele begeleiding maken de kinderen kennis met verschillende vormen van vrijetijdsbesteding. Spelenderwijs en aan de hand van kleine persoonlijke leerdoelen wordt er gewerkt aan motorische en sociale vaardigheden, een stukje zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. De nadruk ligt op laagdrempeligheid.

6 Computerclub Tweemaal in de maand biedt Klaver4 een computeravond aan. Tijdens deze avond worden kinderen gestimuleerd dingen aan en van elkaar te leren. Dit doel wordt gekoppeld aan computervaardigheden zoals het maken van een spelletje, programmeren of het bouwen van een website. De nadruk tijdens deze avonden ligt op delen en ontvangen van informatie, en het opdoen van succeservaringen in de omgang met leeftijdsgenoten. De groep bestaat uit maximaal acht deelnemers en wordt begeleid door twee vaste medewerkers van Klaver4.

7 Onderzoek praktijk Klaver4 Via het psychodiagnostisch onderzoek kan de problematiek gedetailleerd in kaart gebracht en uitgezocht worden. Er wordt met diverse onderzoeksvormen gezocht naar de factoren die de problemen veroorzaken en/of instandhouden, en naar de wijze waarop mensen zelf en hun omgeving ermee omgaan. Waar ligt de kracht van mensen, hoe houden ze het vol? Zo kan advies en therapie gericht en specifiek gegeven worden. Indien van toepassing kan er naar aanleiding van de onderzoeken een diagnose gesteld worden, bijv. autistiforme problematiek (ASS) of AD(H)D. De diverse onderzoeksvormen zijn: Intelligentieonderzoek Via een intelligentieonderzoek kan in kaart gebracht worden op welk niveau iemand functioneert en welke sterke en minder sterke verstandelijke vaardigheden hij/zij heeft ontwikkeld. Hierdoor kan een inschatting gemaakt worden welk type onderwijs, werk en/of andere activiteit past bij de persoon en waar, indien nodig, hulp geboden kan worden. Neuropsychologisch onderzoek Bij Klaver 4 kan een standaard neuropsychologisch onderzoek uitgevoerd worden. Hiermee wordt het functioneren van de hersenen in kaart gebracht. Geheugen, concentratie en taalvaardigheid worden in kaart gebracht. Voor meer gespecialiseerd neuropsychologisch onderzoek kunnen wij u doorverwijzen. Onderzoek naar dyslexie en dyscalculie Dyslexie is een hardnekkig leesprobleem waardoor iemand belemmerd wordt in zijn/ haar maatschappelijk functioneren. In twee dagdelen worden zowel de verstandelijke vaardigheden als de didactische vaardigheden in kaart gebracht. Gezocht wordt naar de oorzaak van de lees- en/of spellingsproblemen. Zodra de oorzaak duidelijk is, kunnen hiervoor gerichte adviezen gegeven worden. Indien er sprake is van dyslexie wordt er een dyslexieverklaring uitgeschreven. Systeemdiagnostiek, bijvoorbeeld observatie in school- en thuissituatie Naast persoonsgebonden aspecten kunnen er ook factoren een rol spelen die te maken hebben met de directe omgeving of met de interactie. Bovendien kunnen de problemen zich voordoen in een specifieke context. Naast gesprekken met alle betrokkenen vormt een observatie een goed hulpmiddel om de situatie in kaart te brengen. Onderzoek naar de sociaalemotionele ontwikkeling Dit onderzoek richt zich op het emotioneel welbevinden van de persoon, gerelateerd aan de ontwikkelingsfase en de situatie waarin iemand zich bevindt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van vragenlijsten die ingevuld worden door zowel de persoon waar het om gaat als zijn omgeving. Daarnaast wordt indien nodig ook gebruik gemaakt van observaties en/of spel. Persoonlijkheidsonderzoek Middels interviews, persoonlijkheidsvragenlijsten en projectief materiaal kan iemands persoonlijkheid in kaart gebracht worden. Wat maakt dit kind, deze jongere of volwassenen tot wie hij of zij is? Wat maakt hem of haar kwetsbaar of juist sterk?

8 Behandeling praktijk Klaver4 Nadat een diagnose is gesteld of een psychodiagnostisch onderzoek heeft plaatsgevonden, is het mogelijk om de gegeven adviezen in een gestructureerde behandelsetting te oefenen en eigen te maken. Deze behandelingen zijn bedoeld voor kinderen, jongeren, adolescenten en (jong)volwassenen. De behandeling wordt individueel aangeboden. Individuele behandeling Afhankelijk van de situatie kan worden gekozen voor een individuele behandeling. Deze behandeling wordt gestructureerd aangeboden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een handelingsplan. Het handelingsplan is volledig op maat gemaakt. Dit handelingsplan wordt besproken en naar behoefte aangepast. Belangrijk bij de individuele behandeling is de motivatie van de persoon waar het om gaat. Wellicht herkent u als ouder de problematiek van uw kind, maar wil uw kind er (nog) niets van weten. Dit wordt vaak na een aantal behandelingen duidelijk; mocht deze motivatie niet aanwezig zijn, dan zal het eerste behandeldoel zijn deze te creëren. Klaver 4 biedt individuele behandeling aan kinderen, jongeren, adolescenten en volwassenen met: (Faal)angst, sociale vaardigheid- en/of weerbaarheidsproblematiek Deze klachten kunnen ontstaan bij te weinig vertrouwen in jezelf. Je gaat je steeds meer richten naar de ander, je past je meer en meer aan en wordt steeds afhankelijker. De begeleiding richt zich op het vergroten van het vertrouwen in jezelf. Het maakt je bewust van wie je bent en wat je kunt. Bovendien heeft het een positief effect op de daadkracht. Persoonlijkheidsproblematiek en psychische of psychiatrische klachten als depressie, angst, onverwerkte rouw Behandeling kan gericht zijn op verandering van cognities, op versterking van de identiteit en op het leren van zelf invloed uitoefenen. Er kan hierbij gebruikgemaakt worden van gesprekken, maar ook van bijvoorbeeld verhalen, spel of creatieve activiteiten.

9 Vestigingen Stichting Klaver 4 Zorg en Welzijn Hoofdkantoor Blickveldt complex Dorpsstraat 49D 4634TN Woensdrecht Telefoon: Fax: info@klaver4.nl Stichting Klaver 4 Zorg en Welzijn Kantoor Zeeuws Vlaanderen Curamus "De Blaauwe Hoeve" Blaauwe Hofke NT Hulst Telefoon: Fax: info@klaver4.nl Per 1 maart 2013 verhuisd Kantoor Zeeuws Vlaanderen naar het volgende adres: Lange Bellingstraat ED Hulst Telefoon: Fax: info@klaver4.nl Website:

Stichting Klaver 4 Zorg en Welzijn. Zorgcatalogus

Stichting Klaver 4 Zorg en Welzijn. Zorgcatalogus Stichting Klaver 4 Zorg en Welzijn Zorgcatalogus Ons werk in een notendop Klaver4 biedt behandeling, ondersteuning, hulp en begeleiding. Zonder lange wachtlijsten, maar wel volgens de professionele normen

Nadere informatie

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN BEGELEID (KAMER) WONEN OPVOEDINGS- ONDERSTEUNING HULP OP MAAT LOGEERHUIS Meander Nijmegen stgmeander.nl Zorg voor jeugdigen Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen Samen groot

Nadere informatie

zorgt voor aandacht dagbesteding & begeleiding diagnostiek & behandeling training & advies wonen & werken

zorgt voor aandacht dagbesteding & begeleiding diagnostiek & behandeling training & advies wonen & werken zorgt voor aandacht dagbesteding & begeleiding diagnostiek & behandeling training & advies wonen & werken melion zorgt De wereld wordt steeds complexer en dit maakt het voor sommige mensen lastig om zelfstandig

Nadere informatie

zorgt voor aandacht dagbesteding & begeleiding diagnostiek & behandeling training & advies wonen & werken zorgt voor aandacht

zorgt voor aandacht dagbesteding & begeleiding diagnostiek & behandeling training & advies wonen & werken zorgt voor aandacht Stichting Melion Leukerweg 3 6095 NX Baexem Telefoon: 0475 451701 E-mail: info@melion.nl Internet: www.melion.nl zorgt voor aandacht dagbesteding & begeleiding diagnostiek & behandeling training & advies

Nadere informatie

Medische Psychologie

Medische Psychologie Medische Psychologie Inleiding U bent door één van de medisch specialisten hier in het ziekenhuis verwezen naar onze afdeling. Op onze afdeling vindt diagnostiek en behandeling plaats (van kinderen, volwassenen

Nadere informatie

deeltijdbehandeling voor jongeren met ASS van 12 jaar en ouder verder met autisme dr. leo kannerhuis locatie Nijmegen

deeltijdbehandeling voor jongeren met ASS van 12 jaar en ouder verder met autisme dr. leo kannerhuis locatie Nijmegen deeltijdbehandeling voor jongeren met ASS van 12 jaar en ouder locatie Nijmegen informatie voor jongeren, ouders en verwijzers september 2013 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme

Nadere informatie

VAN A TOT Z DE JUISTE WEG NAAR ZELFREDZAAMHEID

VAN A TOT Z DE JUISTE WEG NAAR ZELFREDZAAMHEID Unalzorg begeleidt en behandelt kwetsbare kinderen en volwassenen met complexe hulpvragen. Wij leren hen vaardigheden die hen weerbaarder en zelfstandiger maken. Wij bieden onze ondersteuning bij hen thuis

Nadere informatie

Begeleiding in de thuissituatie

Begeleiding in de thuissituatie Begeleiding in de thuissituatie Wie zijn wij? Profila Zorg is een evangelische zorgorganisatie die naast de mogelijkheid voor wonen en dagbesteding ook begeleiding en ondersteuning biedt in de eigen woonomgeving

Nadere informatie

Klinische behandeling

Klinische behandeling Klinische behandeling voor kinderen met ASS informatie voor cliënten, ouders en verwijzers september 2013 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Klinische behandeling voor kinderen

Nadere informatie

Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis

Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis We gaan uit van eigen kracht, eigen keuzes en eigen mogelijkheden. 02 Aveleijn Inhoud Missie

Nadere informatie

Generalistische Basis GGZ berkel-b

Generalistische Basis GGZ berkel-b Generalistische Basis GGZ berkel-b Generalistische Basis GGZ Aansluiting vinden bij leeftijdsgenoten, opletten in de klas, omgaan met emoties en opkomen voor jezelf; zomaar een aantal vaardigheden die

Nadere informatie

Ambulante begeleidingsdienst ZigZag

Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Gestichtstraat 4 9000 Gent 09/2401325 Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Binnen ambulante begeleidingsdienst ZigZag onderscheiden wij twee types van ondersteuning in

Nadere informatie

ABC - Ambulant Behandelcentrum

ABC - Ambulant Behandelcentrum ABC - Ambulant Behandelcentrum Als het thuis en/of op school dreigt vast te lopen Informatie voor verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Vergroten van sociale competenties. Vergroten zelfbeeld/zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Kinderen. Samen op pad. Ondersteuning

Kinderen. Samen op pad. Ondersteuning Kinderen Kinderen Samen op pad Kind zijn betekent de kans krijgen om je te ontwikkelen, te groeien, te ontdekken, te leren, te spelen en te sporten in een veilige omgeving. Sommige kinderen hebben bijzondere

Nadere informatie

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland 1. Individuele sociale vaardigheidstraining 2. Sociale vaardigheidstraining groep 12-/12+ 3. Gezinsbegeleiding (6+) 4. Gezinsbegeleiding (0-6 jaar) 5. Individuele

Nadere informatie

Doordat bewegen en uitvoeren van activiteiten moeilijker gaat, voelt een kind met DCD zich soms onzeker. Ook kan het activiteiten spannend vinden.

Doordat bewegen en uitvoeren van activiteiten moeilijker gaat, voelt een kind met DCD zich soms onzeker. Ook kan het activiteiten spannend vinden. Onlangs is uw kind gezien in het observatieteam en is de diagnose DCD gesteld. In deze folder leest u wat DCD is, wat de behandeling bij Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch inhoudt en hoe

Nadere informatie

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z Samen doen Zorgvisie Zorg- en dienstverlening van A tot Z Wat en hoe? 3 W Samen met de cliënt bepalen we wát we gaan doen en hóe we het gaan doen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen op diverse

Nadere informatie

Dr. Leo Kannerhuis Brabant

Dr. Leo Kannerhuis Brabant Dr. Leo Kannerhuis Brabant Expertisecentrum voor autisme Informatie voor huisartsen, medisch specialisten, zorgpartners en wijkteams Ieder kind met autisme is anders. Daarom besteden we bij de behandeling

Nadere informatie

expertisecentrum Voor ouders met vragen over de ontwikkeling van hun kind Promens Care

expertisecentrum Voor ouders met vragen over de ontwikkeling van hun kind Promens Care expertisecentrum Voor ouders met vragen over de ontwikkeling van hun kind Promens Care Welkom bij het expertisecentrum! Heeft u vragen over de opvoeding of ontwikkeling van uw kind? U bent welkom bij een

Nadere informatie

Begeleid zelfstandig wonen. Voor jongeren met een (lichte) verstandelijke beperking

Begeleid zelfstandig wonen. Voor jongeren met een (lichte) verstandelijke beperking Begeleid zelfstandig wonen Voor jongeren met een (lichte) verstandelijke beperking Melius Zorg - Tel: 010 842 2526 - Email: info@meliuszorg.nl - Kenmerken begeleiding (LVB-) Jongeren Melius Zorg biedt

Nadere informatie

Introductie. JuniorCare gaat voor Samen aan de Slag. Zie hier zorgaanbod 2019:

Introductie. JuniorCare gaat voor Samen aan de Slag. Zie hier zorgaanbod 2019: Zorgaanbod JuniorCare 2019 Introductie Wij helpen gezinnen, kinderen en volwassenen met een psychiatrische en/of psychosociale problemen om (meer) zelfredzaam te worden en beter te functioneren in hun

Nadere informatie

Kinderdagcentrum Joris, Amsterdam

Kinderdagcentrum Joris, Amsterdam Kinderdagcentrum Joris, Amsterdam Kinderdagcentrum Joris in hartje Amsterdam is onderdeel van de Joriskring en biedt gespecialiseerde dagopvang aan kinderen en jongeren van 0-24 jaar met een verstandelijke

Nadere informatie

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares Zorgprogramma Amares Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie Deze folder is bedoeld voor kinderen en jongeren die behandeling krijgen bij Amares. De folder is ook bedoeld voor ouder(s)/verzorger(s) die binnenkort

Nadere informatie

vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen

vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen Uw opgave is ons uitgangspunt: doelgericht, met de focus op zelfredzaamheid en de eigen kracht van mensen met een

Nadere informatie

Onderzoek, behandeling en ondersteuning van kinderen en jongeren tot 18 jaar

Onderzoek, behandeling en ondersteuning van kinderen en jongeren tot 18 jaar Onderzoek, behandeling en ondersteuning van kinderen en jongeren tot 18 jaar De specialisten van De Jeugdpraktijk geven kinderen en jongeren de persoonlijke en professionele aandacht die vereist is. De

Nadere informatie

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond Unal College Trainingen en werkbegeleiding aan (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking Unal College Professionele ondersteuning en training met aandacht voor culturele achtergrond voor (jong)

Nadere informatie

Opvoedingsondersteuning voor ouders van kinderen met autisme Begeleiding voor kinderen en jongeren met autisme.

Opvoedingsondersteuning voor ouders van kinderen met autisme Begeleiding voor kinderen en jongeren met autisme. Opvoedingsondersteuning voor ouders van kinderen met autisme Begeleiding voor kinderen en jongeren met autisme www.hetraster.be Individuele begeleiding Zorgpakket Wegwijs (3 gesprekken van 2 uur op de

Nadere informatie

Pedagogisch Beleid. Nanny Association

Pedagogisch Beleid. Nanny Association Pedagogisch Beleid Nanny Association Rijen, juni 2006 Inhoud Inleiding 1. Nanny Association 2. Profiel nanny 3. Functie- en taakomschrijving 4. Accommodatie en materiaal 5. Ouderbeleid 6. Pedagogische

Nadere informatie

Idris TED. Specialistische behandeling in deeltijd. Samen sterk!

Idris TED. Specialistische behandeling in deeltijd. Samen sterk! Idris TED Specialistische behandeling in deeltijd Samen sterk! TED Samen sterk! Met TED biedt Idris specialistische ambulante behandeling voor jeugdigen met een licht verstandelijke beperking en ernstige

Nadere informatie

Inhoud VISIE OP ZORG. KVK : Geregistreerde ANBI status IBAN: NL49RABO : :

Inhoud VISIE OP ZORG. KVK : Geregistreerde ANBI status IBAN: NL49RABO :   : Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Zorgverlener... 3 3 Visie op zorg... 4 3.1 Mensvisie... 4 3.2 Visie op zorg en welzijn... 5 3.3 De regie ligt bij de cliënt... 6 3.4 Rol van de zorgaanbieder De zorgaanbieder

Nadere informatie

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ]

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] 24- uursbehandeling [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] In het noorden en oosten van Nederland behandelen en begeleiden wij kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke

Nadere informatie

(Dag) Behandeling (licht) verstandelijk beperkten

(Dag) Behandeling (licht) verstandelijk beperkten (Dag) Behandeling (licht) verstandelijk beperkten Omschrijving voorzieningen Ons kenmerk: Datum: Oktober 2015 Contactpersoon: Contractbeheer E-mail: contractbeheer@regiogenv.nl INHOUD 1 34118 Behandeling

Nadere informatie

WONEN. Voor kinderen en jongeren met een psychische beperking. Promens Care

WONEN. Voor kinderen en jongeren met een psychische beperking. Promens Care WONEN Voor kinderen en jongeren met een psychische beperking Promens Care Een eigen plek onder de zon Kinderen en jongeren met een psychische beperking groeien op en willen net als leeftijdsgenoten zo

Nadere informatie

DE BEELE. Jongeren met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen

DE BEELE. Jongeren met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen DE BEELE Jongeren met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen DE BEELE Zoeken naar de juiste aanpak Bij De Beele wonen jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar met een licht verstandelijke

Nadere informatie

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ]

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] 24- uursbehandeling [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] In het noorden en oosten van Nederland behandelen en begeleiden wij kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke

Nadere informatie

Bijlage Programma van Eisen

Bijlage Programma van Eisen Bijlage Programma van Eisen Functie: Vaak is er sprake van problematiek thuis of op school met betrekking tot het gedrag van de jongere waarvan de oorzaak en dus de oplossing nog onvoldoende duidelijk

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Kortdurend intensief verblijf

Kortdurend intensief verblijf Inhoudsopgave De Buitenwereld 4 6 Doelgroep 8 Doelgericht werken 10 Inhoudelijke randvoorwaarden 11 2 3 De Buitenwereld Als je binnen een gezin een kind mag grootbrengen met psychiatrische problematiek

Nadere informatie

Pedagogische gezinsbehandeling

Pedagogische gezinsbehandeling Pedagogische gezinsbehandeling Wie zijn wij en wat kunnen wij u bieden? ASVZ is een organisatie voor zorg- en dienstverlening aan mensen met een beperking of psychiatrische problematiek. Ruim 4.000 medewerkers

Nadere informatie

Voor kinderen die vastlopen in hun ontwikkeling, thuis en op school.

Voor kinderen die vastlopen in hun ontwikkeling, thuis en op school. Voor kinderen die vastlopen in hun ontwikkeling, thuis en op school. Waarom RIOzorg? Complete zorg: onderzoek en behandeling Wetenschappelijk effectief bewezen behandelmethodes Een zo kort mogelijke wachtlijst

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MAAK KENNIS MET DE SWAAI

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MAAK KENNIS MET DE SWAAI centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MAAK KENNIS MET DE SWAAI De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt jongeren en volwassenen met zowel een verstandelijke

Nadere informatie

Persoonlijkheidsstoornissen

Persoonlijkheidsstoornissen Persoonlijkheidsstoornissen cluster Zuid-Hollandse Eilanden informatie voor verwijzers Inleiding Het cluster Zuid-Hollandse Eilanden is actief in de regio Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en de Hoekse

Nadere informatie

Dyslexienetwerk Pento & Connect logopedie

Dyslexienetwerk Pento & Connect logopedie Dyslexienetwerk Pento & Connect logopedie Bij het dyslexienetwerk Pento en Connect logopedie kunnen kinderen en ouders / verzorgers terecht voor informatie, diagnostiek en behandeling van dyslexie. Dyslexienetwerk

Nadere informatie

Uw zoon/dochter wordt verwacht bij het intakegesprek (ook) aanwezig te zijn.

Uw zoon/dochter wordt verwacht bij het intakegesprek (ook) aanwezig te zijn. AANMELDVRAGENLIJST KINDEREN/JONGEREN GEDRAG PERSOONSGEGEVENS Naam : Geboortedatum : Adres : Postcode & woonplaats : Hier graag een pasfoto van uw zoon/dochter plakken. BSN : Identificatienummer ID of paspoort

Nadere informatie

Ouders. Deeltijdbehandeling. Deeltijdbehandeling. voor kinderen van 6-12 jaar. Informatie voor ouders. GGz Centraal Fornhese Deeltijd Arend en Buizerd

Ouders. Deeltijdbehandeling. Deeltijdbehandeling. voor kinderen van 6-12 jaar. Informatie voor ouders. GGz Centraal Fornhese Deeltijd Arend en Buizerd Ouders Deeltijdbehandeling Deeltijdbehandeling voor kinderen van 6-12 jaar Informatie voor ouders GGz Centraal Fornhese Deeltijd Arend en Buizerd Deeltijdbehandeling... VOOR WIE? Deeltijdbehandeling is

Nadere informatie

weekendtraining voor jongeren met een autismespectrumstoornis verder met autisme dr. leo kannerhuis Informatie voor cliënten, ouders en verwijzers

weekendtraining voor jongeren met een autismespectrumstoornis verder met autisme dr. leo kannerhuis Informatie voor cliënten, ouders en verwijzers weekendtraining voor jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) Informatie voor cliënten, ouders en verwijzers november 2014 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Weekendtraining

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

Rotterdam Rijnmond. Zorg voor jongeren en hun gezin. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING

Rotterdam Rijnmond. Zorg voor jongeren en hun gezin. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING GEZINS- BEGELEIDING DAGBESTEDING Rotterdam Rijnmond Zorg voor jongeren en hun gezin Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren Wie zijn wij? Stichting Prokino

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis KINDEREN

&Ons Tweede Thuis KINDEREN &Ons Tweede Thuis KINDEREN & & KINDEREN Inleiding Het liefst zorg je als ouder zelf voor je kind maar soms heb je hulp nodig. Bijvoorbeeld als je kind een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke,

Nadere informatie

Inhoud VISIE OP ZORG. KVK : Geregistreerde ANBI status IBAN: NL49RABO : :

Inhoud VISIE OP ZORG. KVK : Geregistreerde ANBI status IBAN: NL49RABO :   : Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Zorgverlener... 3 3 Visie op zorg... 4 3.1 Mensvisie... 4 3.2 Visie op zorg en welzijn... 5 3.3 De regie ligt bij de cliënt... 5 3.4 Rol van de zorgaanbieder... 6 3.5 Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Dagbehandeling Grubbeveld

Dagbehandeling Grubbeveld Dagbehandeling Grubbeveld 1 Bij (beginnende) dementie kan het moeilijk zijn om zeven dagen per week 24 uur lang thuis te verblijven. Locatie Grubbeveld van Envida biedt een dagbehandeling voor dementerenden

Nadere informatie

training van basis naar brug

training van basis naar brug training van basis naar brug een extra steuntje in de rug voor kinderen met autisme bij de overstap van de basisschool naar de brugklas een aanbod van de Polikliniek in Doorwerth informatie voor cliënten,

Nadere informatie

Dyslexienetwerk Pento & Connect logopedie

Dyslexienetwerk Pento & Connect logopedie Dyslexienetwerk Pento & Connect logopedie Bij het dyslexienetwerk Pento en Connect logopedie kunnen kinderen en ouders / verzorgers terecht voor informatie, diagnostiek en behandeling van dyslexie. Dyslexienetwerk

Nadere informatie

maar niet alleen! Persoonlijk Toekomstgericht Deskundig

maar niet alleen! Persoonlijk Toekomstgericht Deskundig Zelf maar niet alleen! Persoonlijk Toekomstgericht Deskundig Gastenhof biedt Onze jeugdigen horen erbij Hoe doe je mee in een maatschappij waar het tempo vaak hoog ligt? 2 perspectief Inhoud 4 Voor wie

Nadere informatie

Therapeutische peutergroepen. Algemene informatie

Therapeutische peutergroepen. Algemene informatie Therapeutische peutergroepen Algemene informatie Therapeutische peutergroep Behandeling op een therapeutische peutergroep (TPG) bestaat uit een intensief revalidatieprogramma voor kinderen van ongeveer

Nadere informatie

Afdeling Medische psychologie

Afdeling Medische psychologie Afdeling Medische psychologie U bent door uw medisch specialist doorverwezen naar de afdeling Medische psychologie. In deze folder leest u meer over de behandeling door de medisch psycholoog, met welke

Nadere informatie

Een bezoek aan de kinder- en jeugdpsycholoog

Een bezoek aan de kinder- en jeugdpsycholoog Een bezoek aan de kinder- en jeugdpsycholoog Uw behandelend (kinder)arts heeft u en uw kind verwezen naar de kinder- en jeugdpsycholoog. In deze folder leest u meer over de kinder- en jeugd- psycholoog

Nadere informatie

Mijn kind heeft een LVB

Mijn kind heeft een LVB Mijn kind heeft een LVB Wat betekent een licht verstandelijke beperking nu precies? Informatie voor ouders van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 6 tot 23 jaar

Nadere informatie

Leergang ZelfVerzorgd

Leergang ZelfVerzorgd Leergang ZelfVerzorgd Waar gaat het over? Zuidwester heeft besloten te gaan werken met ondersteuningslijnen. Op deze manier willen we meer gespecialiseerde ondersteuning bieden aan onze cliënten, binnen

Nadere informatie

Promens Care GEZINSBEHANDELING

Promens Care GEZINSBEHANDELING GEZINSBEHANDELING Voor gezinnen waarvan ouders of kinderen met een verstandelijke en/of psychische beperking hulp zoeken bij opvoeden en opgroeien Promens Care We helpen u thuis! Opvoeden is een hele klus.

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE. Pedagogische begeleiding van uw kind in het ziekenhuis

KINDERGENEESKUNDE. Pedagogische begeleiding van uw kind in het ziekenhuis KINDERGENEESKUNDE Pedagogisch team Pedagogische begeleiding van uw kind in het ziekenhuis Inleiding De kinderafdeling en de kinderpoli in het Laurentius ziekenhuis beschikken over een pedagogisch team.

Nadere informatie

Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie en behandeling

Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie en behandeling Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie en behandeling Developmental Coordination Disorder Schrijven, met bestek eten, een bal vangen, een logisch verhaal vertellen of huiswerkopdrachten uitvoeren.

Nadere informatie

Iedereen heeft een eigen verhaal

Iedereen heeft een eigen verhaal informatie voor ouders Iedereen heeft een eigen verhaal > Goed om te weten als uw kind tijdelijk bij JJC verblijft Uw zoon of dochter gaat tijdelijk naar JJC in Den Haag. Wij gaan uw kind intensief begeleiden

Nadere informatie

Kind en Jeugd GGZ. Psychologische hulpverlening voor kinderen en jeugdigen tot 21 jaar.

Kind en Jeugd GGZ. Psychologische hulpverlening voor kinderen en jeugdigen tot 21 jaar. Kind en Jeugd GGZ Psychologische hulpverlening voor kinderen en jeugdigen tot 21 jaar. Team Kind en Jeugd heeft ervaring met de specifieke problematiek waarmee kinderen en jongeren kunnen kampen. Vraagt

Nadere informatie

Centrum Autisme Haaglanden. Uitleg en overzicht zorgaanbod voor cliënten

Centrum Autisme Haaglanden. Uitleg en overzicht zorgaanbod voor cliënten Centrum Autisme Haaglanden Uitleg en overzicht zorgaanbod voor cliënten Voor wie Centrum Autisme Haaglanden doet diagnostisch onderzoek naar autisme en biedt behandeling en ondersteuning als de diagnose

Nadere informatie

STEK. meer dan één plek. Informatie voor professionals

STEK. meer dan één plek. Informatie voor professionals STEK meer dan één plek Informatie voor professionals STEK: meer dan één plek Kinderen horen thuis: dat is ons uitgangspunt bij de behandeling van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Daarom behandelen we

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Voor verwijzers Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Veel mensen met een licht

Nadere informatie

Afdeling Medische Psychologie

Afdeling Medische Psychologie Patiënteninformatie Afdeling Medische Psychologie rkz.nl Inleiding U bent door één van de medisch specialisten hier in het ziekenhuis verwezen naar onze afdeling. Op onze afdeling vindt diagnostiek en

Nadere informatie

GGzE centrum autisme volwassenen

GGzE centrum autisme volwassenen GGzE centrum autisme volwassenen GGzE centrum autisme volwassenen Centrum voor specialistische zorg, kennis en ontwikkeling op het gebied van autisme Informatie voor verwijzers >> GGzE centrum autisme

Nadere informatie

het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam

het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam informatie voor patiënten en verwijzers maart 2016 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Wat is het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam?

Nadere informatie

MH ID. Richtlijnen en principes. 29 maart Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking

MH ID. Richtlijnen en principes. 29 maart Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking Richtlijnen en principes MH ID Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking 29 maart 2011 Barbara Pot, orthopedagoge/gz psychologe Meest voorkomende

Nadere informatie

Voor wie zijn de kind-jongere trainingen bedoeld? Hulpaanbod

Voor wie zijn de kind-jongere trainingen bedoeld? Hulpaanbod Voor wie zijn de kind-jongere trainingen bedoeld? - Normaal begaafde kinderen van 4 tot 13 jaar, woonachtig in de regio Gelderland-Zuid, die in hun gedrag signalen afgeven die mogelijk duiden op een problematische

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier ouder(s)/verzorger(s) dyslexieonderzoek. Datum invullen. Ingevuld door. Gegevens ouder/verzorger/voogd* Achternaam.

Aanmeldingsformulier ouder(s)/verzorger(s) dyslexieonderzoek. Datum invullen. Ingevuld door. Gegevens ouder/verzorger/voogd* Achternaam. Aanmeldingsformulier ouder(s)/verzorger(s) dyslexieonderzoek Datum invullen Ingevuld door Gegevens ouder/verzorger/voogd* Achternaam Voorletters Telefoonnummer Mobiele nummer E-mail adres Gegevens kind

Nadere informatie

Intakevragenlijst ouders Datum van invullen Ingevuld door

Intakevragenlijst ouders Datum van invullen Ingevuld door Intakevragenlijst ouders Datum van invullen Ingevuld door Uw kind komt in aanmerking voor onderzoek naar lees- en spellingsproblemen. Wij willen u vragen om ten behoeve van dit onderzoek onderstaande vragenlijst

Nadere informatie

KINDEREN GEDRAG EN LEREN. BGGZ en SGGZ

KINDEREN GEDRAG EN LEREN. BGGZ en SGGZ KINDEREN GEDRAG EN LEREN BGGZ en SGGZ faalangst ADHD druk gedrag concentratieproblemen sociaal onhandig gedrag autisme hoogbegaafdheid boosheid weinig zelfvertrouwen dyscalculie Kinderen helpen ontwikkelen

Nadere informatie

PRODUCTENBOEK JUNIORCARE 2015

PRODUCTENBOEK JUNIORCARE 2015 Systeem Netwerk Systeem(ouder) Netwerk ONS AANBOD VOOR HET OPLOSSEN VAN HULPVRAGEN GERICHT OP LICHTE BEGELEIDING : Voor wie? Wat? Methodiek o.a.: Inzichtelijk maken, bevorderen en onderhouden van het eigen

Nadere informatie

Wonenbij SDW. SDW ondersteunt mensen met een handicap.

Wonenbij SDW. SDW ondersteunt mensen met een handicap. Wonenbij SDW SDW ondersteunt mensen met een handicap. Wat kan SDW voor u betekenen? Iedereen in West-Brabant met een verstandelijke beperking kan terecht bij SDW voor ondersteuning op het gebied van wonen,

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB - ZORG PROVINCIE NOORD-HOLLAND

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB - ZORG PROVINCIE NOORD-HOLLAND Hulpverlening Lijn5 LVB - ZORG PROVINCIE NOORD-HOLLAND Informatie voor ouders en verzorgers van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen Kom verder! www.ln5.nl standelijke

Nadere informatie

Levensloopbegeleiding

Levensloopbegeleiding Levensloopbegeleiding vanuit bekeken Omdat een andere blik je leven verrijkt Levensloopbegeleiding bij autisme Levensloopbegeleiding is ondersteuning in iedere fase van het leven, op alle levensgebieden

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

Hulp voor jonge ouders. Informatie voor professionals

Hulp voor jonge ouders. Informatie voor professionals Hulp voor jonge ouders Informatie voor professionals Zorg voor kwetsbare meiden Meiden tussen de 16 en 27 jaar die zwanger zijn, of een kind hebben gekregen, kunnen terecht bij Vitree. Het gaat om kwetsbare

Nadere informatie

Libra Revalidatie DCD. Diagnose en behandeling bij kinderen met een coördinatieontwikkelingsstoornis

Libra Revalidatie DCD. Diagnose en behandeling bij kinderen met een coördinatieontwikkelingsstoornis Libra Revalidatie DCD Diagnose en behandeling bij kinderen met een coördinatieontwikkelingsstoornis Uw kind is gezien door de revalidatiearts en tijdens dit bezoek is met u gesproken over DCD. In deze

Nadere informatie

T i j d e l i j k v e r b l i j f

T i j d e l i j k v e r b l i j f T i j d e l i j k v e r b l i j f T i j d e l i j k v e r b l i j f b i j I p s e d e B r u g g e n U kent Ipse de Bruggen waarschijnlijk van de zorg en begeleiding voor mensen met een verstandelijke handicap.

Nadere informatie

Dyslexiebeleid van Openbare basisschool voor Daltononderwijs. De Meent

Dyslexiebeleid van Openbare basisschool voor Daltononderwijs. De Meent DE DE DE DE MEENT MEENT MEENT MEENT MAARN MAARN MAARN MAARN Dyslexiebeleid van Openbare basisschool voor Daltononderwijs De Meent Inhoud 1. Inleiding... 1 2. Wat is dyslexie... 1 3. Van signaleren tot

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK. kinderen

HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK. kinderen HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK kinderen Soms heeft een gezin extra begeleiding nodig. Bijvoorbeeld als uw kind een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke,

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER (toelaatbaarheidsverklaring vso c.q. toestemming voor plaatsing tussenvoorzieningen)

AANVRAAGFORMULIER (toelaatbaarheidsverklaring vso c.q. toestemming voor plaatsing tussenvoorzieningen) AANVRAAGFORMULIER (toelaatbaarheidsverklaring vso c.q. toestemming voor plaatsing tussenvoorzieningen) A. ALGEMENE GEGEVENS Gegevens leerling: Voornaam: Achternaam : Geboortedatum: BSN nummer Woonadres:

Nadere informatie

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Inleiding

Nadere informatie

Kennis- en behandelteam

Kennis- en behandelteam 0348-44 17 14 info@rijnhoven.nl Kennis- en behandelteam In goede handen met uw gezondheidsklachten Een thuis voor ouderen. Met zelfstandigheid waar mogelijk. En precies de zorg die nodig is. Welkom bij

Nadere informatie

Wmo begeleiding WF6 2017

Wmo begeleiding WF6 2017 Wmo begeleiding WF6 2017 Perceelbeschrijving Individuele Begeleiding Drechterland, Enkhuizen, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec. Perceelbeschrijving individuele begeleiding 1 van 6 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Richtlijnen Commissie Leerling Ondersteuning (CLO) Samenwerkingsverband De Liemers po

Richtlijnen Commissie Leerling Ondersteuning (CLO) Samenwerkingsverband De Liemers po Richtlijnen Commissie Leerling Ondersteuning (CLO) Samenwerkingsverband De Liemers po Minimaal noodzakelijk bij aanmelding voor alle leerlingen: Ondertekend aanmeldingsformulier Handelingsgericht Zorgformulier

Nadere informatie

CarePower Cliënttevredenheidsonderzoek CarePower 2013/14

CarePower Cliënttevredenheidsonderzoek CarePower 2013/14 CarePower Cliënttevredenheidsonderzoek CarePower 2013/14 Datum : 01-02-2014 Auteur : Jaap Noorlander, Joris van Nimwegen Versie : 2 1 Inhoudsopgave Inleiding... Pagina 3 Vraagstelling... Pagina 3 Methode

Nadere informatie

Ambulante begeleiding kind & jeugd

Ambulante begeleiding kind & jeugd Ambulante begeleiding kind & jeugd Korte omschrijving: De ambulante begeleiding van Buro MAKS is een, op maat afgestemde, resultaatgerichte begeleiding in de eigen leefomgeving. De ambulante begeleiding

Nadere informatie

EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING

EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING 1 2 EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING 3 INFORMATIE OVER PSYMENS PsyMens is een kleinschalige GGZ instelling met vestigingen in Utrecht, Nieuwegein, Woerden en Amersfoort. Wij bieden een

Nadere informatie

De ambulant begeleider heeft als eerste zorg het welbevinden van de leerling binnen het regulier onderwijs

De ambulant begeleider heeft als eerste zorg het welbevinden van de leerling binnen het regulier onderwijs 1 Wat is ambulante begeleiding? Ambulante begeleiding is ondersteuning van het speciaal onderwijs aan het regulier onderwijs. Met ambulante begeleiding kunnen leerlingen met een cluster 4 indicatie regulier

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID VAN DE SKPC

PEDAGOGISCH BELEID VAN DE SKPC PEDAGOGISCH BELEID VAN DE SKPC Veilige, kindvriendelijke opvang creëren. Dat is het hoofddoel van de SKPC. Het klinkt eenvoudig, maar hoe gaat dat in de dagelijkse praktijk van de diverse opvangvormen

Nadere informatie

69 Zorgzwaartepakketten

69 Zorgzwaartepakketten DC 69 Zorgzwaartepakketten verstandelijk gehandicapten 1 Inleiding Cliënten die zorg in het kader van de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) nodig hebben, kunnen aanspraak maken op een budget daarvoor.

Nadere informatie

PSYCHOLOGIE. De klinisch psycholoog in het ziekenhuis

PSYCHOLOGIE. De klinisch psycholoog in het ziekenhuis PSYCHOLOGIE Medische psychologie De klinisch psycholoog in het ziekenhuis In deze folder kunt u lezen over de manier van werken van de klinisch psycholoog, verbonden aan de afdeling Medische Psychologie

Nadere informatie

Developmental Coordination Disorder. Miriam Verstegen Kinderrevalidatiearts

Developmental Coordination Disorder. Miriam Verstegen Kinderrevalidatiearts Developmental Coordination Disorder Miriam Verstegen Kinderrevalidatiearts 11-06-2015 Inhoud Developmental Coordination Disorder Criteria Kenmerken Comorbiditeiten Pathofysiologie Behandeling Prognose

Nadere informatie

Kinder- en jeugdrevalidatie. Ziekenhuislocatie Scheper

Kinder- en jeugdrevalidatie. Ziekenhuislocatie Scheper Kinder- en jeugdrevalidatie Ziekenhuislocatie Scheper 2 Inhoudsopgave Blz. Kinder- en jeugdrevalidatie in ziekenhuislocatie Scheper 4 Algemene informatie 4 Revalidatie, wat is dat? 4 De medewerkers van

Nadere informatie