Diagnose Behandeling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Diagnose Behandeling"

Transcriptie

1 ADHD

2 AD(H)D staat voor Attention Deficit (Hyperkinetic) Disorder. Het is een ontwikkelingsstoornis in de hersenen, veroorzaakt door een tekort aan dopamine. AD(H)D manifesteert zich in aandachtstekort/concentratiestoornissen, impulsiviteit en druk gedrag met grote drang om te bewegen. Er is ook ADD (zonder de H) waarbij de concentratiestoornissen op de voorgrond staan. Dit uit zich in problemen om op school mee te komen ondanks een normaal IQ (intelligentie quotiënt). Sommige kinderen met AD(H)D hebben door hun gedrag moeite in de omgang met anderen. Deze folder vertelt u meer over mogelijke behandelingen voor AD(H)D. Diagnose De diagnose AD(H)D wordt meestal gesteld door een psycholoog nadat zij/hij een aantal testen heeft afgenomen. In een aantal gevallen vindt een observatie op school plaats. Soms krijgen kinderen met AD(H)D ook te maken met autisme, ODD en angststoornissen; dan is onderzoek nodig door de kinderpsychiater. Veel ouders schrikken van de diagnose AD(H)D. Er zijn echter veel creatieve mensen die ook AD(H)D hebben, zoals Jochem Meyer, Karel Appel, Bill Clinton en nog vele anderen. De diagnose AD(H)D kan helaas (nog) niet gesteld worden door middel van bloedonderzoek of hersenscans; onderzoek hiernaar is wel gaande. Behandeling Bij behandeling met medicijnen wordt meestal gekozen voor zogenoemde psychostimulantia. Deze medicijnen bevorderen de concentratie en remmen het impulsieve gedrag en emoties. Alternatieven voor medicijnen zijn: Begeleiding door een psycholoog, gedragstherapie, oudercursussen met adviezen over opvoeden met duidelijkheid en structuur. Neurofeedback (meer informatie via Cog-medtraining: vergroting van het werkgeheugen via een computerprogramma. Dit met begeleiding van een daartoe opgeleide psycholoog.

3 Speciaal dieetonderzoek van mevrouw Pelser (Nijmegen) bij 100 kinderen. Voornamelijk verbetering van lichamelijke klachten bij een zeer streng dieet. Medicatie Als een kind geremd wordt in zijn normale intellectuele ontwikkeling (school) of sociale ontwikkeling (vriendjes), kan medicatie worden voorgeschreven. Doel van de behandeling is dan verbetering van de concentratie en het gedrag. Hierdoor kan het kind op school weer goed meekomen en krijgt het ook meer aansluiting bij leeftijdsgenootjes. Kinderen met AD(H)D hebben vaak weinig zelfvertrouwen, doordat ze op school traag werken en zij dingen vaak niet alleen voor elkaar krijgen. Sommige kinderen worden nooit op partijtjes gevraagd. De verbetering van het zelfvertrouwen en plezier in school zijn belangrijk effecten van de medicatie. Soorten medicatie I Methylfenidaat Kortwerkend (drie - vier uur): Ritalin ; Methylfenidaat Middellang werkend (acht uur): Medikinet ; Equasym XL Langwerkend (12 uur): Concerta Kortwerkend methylfenidaat (Ritalin) (Kortwerkend) methylfenidaat bestaat in de doseringen 5 en 10 mg. Het medicijn is ook wel bekend als Ritalin. Dit middel is het meest onderzocht. Het wordt gebruikt sinds Er zijn nooit bijwerkingen op lange termijn aangetoond Procent van de patiënten met AD(H)D heeft baat bij methylfenidaat. Methylfenidaat verbetert de werking van dopamine in de hersenen en heeft daardoor een positief effect op concentratie en gedrag. Kortwerkend methylfenidaat wordt veel gebruikt bij het instellen van medicatie: met name bij kinderen op de basisschool. Het instellen van medicatie is het bepalen van de juiste dosering voor het kind. De tabletten zijn makkelijk te breken, zodat u met een lage dosis kunt beginnen. Het nadeel is dat u meerdere keren per dag medicatie moet nemen of geven.

4 De kortwerkende vorm kan onafhankelijk van voeding worden ingenomen. Vanaf zes jaar kan de medicatie gegeven worden. Over gebruik van deze medicatie bij jongere kinderen is nog niet veel bekend. Middellang werkend methylfenidaat Zowel Equasym als Medikinet zijn capsules. Beide werken acht uur. Equasym XL (10, 20 en 30 mg) kan in zijn geheel doorgeslikt worden of opengemaakt worden. Bij de verdeling over de dag ligt de nadruk iets meer op de middag. De inname van Equasym is onafhankelijk van de voeding. Medikinet c.v. (10, 20, 30 en 40 mg) kan ook in zijn geheel doorgeslikt worden of worden opengemaakt. De medicatie moet na het ontbijt worden ingenomen, anders is de werkingsduur korter. Langwerkend methylfenidaat Concerta (18, 27, 36 en 54 mg) is een capsule die niet kan worden geopend. De capsule moet in zijn geheel worden doorgeslikt. Concerta moet na het ontbijt worden ingenomen. Een kwart van deze medicatie werkt meteen en de rest geleidelijk, verdeeld over de dag. Als de werking s ochtends onvoldoende is, kan er tegelijkertijd met de Concerta een kortwerkende Ritalin ingenomen worden. II Dexamfetamine (5 mg) Deze medicatie is de tweede keuze. Dexamfetamine wordt voorgeschreven als methylfenidaat onvoldoende werkt of als het kind somber wordt van de methylfenidaat. Het middel is twee keer zo sterk en werkt anderhalf maal zo lang als kortwerkend methylfenidaat. De bijwerkingen zijn globaal dezelfde als die van methylfenidaat. III Atomoxetine (Strattera 10, 18, 25, 40 & 60 mg) Strattera werkt 24 uur. Het heeft een instellingsfase van zes weken nodig. Dit is een goed alternatief voor methylfenidaat als het kind tics heeft, als de ouders medicatie willen die niet onder de opiumwet valt of als methylfenidaat onvoldoende werkt. Er kan ook een combinatie van methylfenidaat en atomoxetine gebruikt worden.

5 Andere middelen: Clonidine (Dixarit), rispendon (Risperdal), pipamperon (Dipiperon) en sommige anti-depressiva zijn andere middelen voor kinderen met ADHD. Deze worden over het algemeen voorgeschreven door de kinderpsychiater. Redenen om geen methylfenidaat te gebruiken, zijn dan: ernstige depressie, schizofrenie, een te snel werkende schildklier, hartritmestoornissen, te hoge oogboldruk en eventueel allergie bij eerder gebruik. Bijwerkingen Methylfenidaat Bijwerkingen zijn: 1. Stemmingswisselingen: deze treden vooral in het begin op en gaan meestal na zes tot acht weken over. De stemmingswisselingen kunnen zich uiten in huilbuien, woede-uitbarstingen en somberheid. 2. Moeite met inslapen: kinderen met AD(H)D hebben vaak al een zwak slaapritme, dat kan worden verergerd door de methylfenidaat. Als het inslapen een groot probleem wordt, kan hiervoor melatonine gebruikt worden. Je geeft de dosis een half uur vóór het slapen. Als dit niet werkt, kun je het ook vier uur van tevoren proberen. Melatonine (een tomatenextract) is een homeopathisch middel waaraan geen bekende nadelen aanzitten. De dosering varieert tussen 1 en 5 mg. 3. Remming van de eetlust: over het algemeen leidt dit niet tot gewichtsverlies omdat kinderen s avonds na het uitwerken van de medicatie meer gaan eten. Een goed ontbijt vóór gebruik van de medicatie is belangrijk. Soms treedt vertraging op bij lengtegroei, waardoor kinderen later in de puberteit komen. De eindlengte is echter dezelfde. 4. Rebound effect: als de methylfenidaat is uitgewerkt, worden kinderen plotseling heel druk. Als dit vervelend is, kan de dosis geleidelijk worden afgebouwd of vervangen worden door langwerkend methylfenidaat. 5. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn: hoofdpijn, moeheid, lusteloosheid, buikpijn en tics.

6 Dexamfetamine De bijwerkingen zijn ongeveer dezelfde als bij methylfenidaat. Atomoxetine Bijwerkingen zijn buikpijn, misselijkheid en slaapproblemen. Voorbeelden Pim, 8 jaar Komt moeilijk mee op school; sociaal prima, veel vriendjes. Thuis geen probleem met gedrag. Psychologische test: IQ 110; ADD. Medicatie twee x daags 10 mg op schooldagen. Isabelle 16 jaar Op school gaat het moeizaam; is gestart met Concerta, maar heeft veel last van bijwerkingen. Psychologische test: IQ 105; AD(H)D. Medicatie: Concerta (kijken welke dosis acceptabel is vanwege de bijwerkingen). In het weekend alleen Ritalin als er geleerd moet worden. Hans 10 jaar Komt matig mee op school. Heeft veel gedragsproblemen; geen vriendjes, wordt nooit voor een partijtje gevraagd. Hans heeft tics. Medicatie: Strattera (geen methylfenidaat vanwege de tics).

7 Vragen Is methylfenidaat of atomoxetine verslavend? Nee. Een kind kan van de ene op de andere dag stoppen zonder ontwenningsverschijnselen. Wel is bekend dat kinderen met ADHD die niet behandeld worden later meer kans hebben op het ontwikkelen van een verslaving aan alcohol en drugs. Kan een kind in het weekend stoppen? Hierover zijn de meningen verdeeld. Sommige experts zeggen dat de ontwikkeling van het kind ook in het weekend doorgaat. Daarom is het raadzaam ook dan medicatie te gebruiken. Anderen zeggen dat, wanneer er voornamelijk ADD-klachten zijn, een kind alleen doordeweeks hoeft te worden behandeld. Het is verstandig om te kijken waar het kind zich het prettigst bij voelt. Als het kind door stoppen in het weekend heel druk of onhandelbaar wordt, is het goed om door te blijven slikken. Als het kind veel last heeft van bijwerkingen en de medicatie alleen voor het bevorderen van de concentratie nodig heeft, kan het kind in het weekend of tijdens vakanties stoppen. Moet mijn kind levenslang medicatie gebruiken? Dat is heel moeilijk te voorspellen. Meestal niet. Er treedt geen genezing van AD(H)D op, alleen symptoombehandeling. Het gebruik van medicatie, zeker in combinatie met begeleiding door een psycholoog, heeft vaak wel een lerend effect. Een kind kan regelmatig een medicatiepauze inlassen om te kijken of het ook zonder medicatie gaat. Wordt de medicatie vergoed door de zorgverzekeraar? Kortwerkend methylfenidaat (Ritalin) wordt altijd volledig vergoed. De andere medicijnen vaak niet. Het is afhankelijk van de zorgverzekeraar. Soms is het de moeite waard om van verzekeraar te veranderen.

8 Ik herken veel van mijn kind, heb ik ook AD(H)D? Dat zou heel goed kunnen. AD(H)D is zeker erfelijk en meer dan de helft van de kinderen met AD(H)D hebben een ouder met de aandoening. Ook als volwassene kun je getest worden op AD(H)D. Is AD(H)D een modegril? Nee. AD(H)D is een lichamelijke aandoening. Vroeger kwam dit zeker ook voor, maar konden mensen er beter mee leven. Dat heeft een aantal redenen: Het onderwijs is veranderd: minder structuur, veel zelfstandig werken. Meer afleiding: 24 uur televisie, computer, mobieltjes. Kleine gezinnen: werkende ouders, minder structuur thuis. Samenvatting Ongeveer vier tot vijf procent van alle kinderen hebben AD(H)D. Een kind hoeft alleen behandeld te worden als hij/zij intellectueel (niet mee kunnen komen op school ondanks een normaal IQ) of sociaal (geen vriendjes) in zijn/haar ontwikkeling geremd wordt. Wordt voor medicatie gekozen? Dan moeten gedrag en concentratie van het kind verbeteren zonder hem of haar te veranderen én met zo min mogelijk bijwerkingen. De verschillende middelen kunnen alleen of in combinatie gebruikt worden. Dit altijd in overleg met de behandelend arts. Sites (kopje ADHD); (lotgenotencontact).

9 HMC Antoniushove Burg. Banninglaan BA Leidschendam Postbus CK Den Haag HMC Bronovo Bronovolaan AX Den Haag Postbus CK Den Haag HMC Westeinde Lijnbaan VA Den Haag Postbus CK Den Haag NR. H0241-NL September 2017

Wat is AD(H)D. Wie stelt de diagnose

Wat is AD(H)D. Wie stelt de diagnose AD(H)D bij kinderen Deze folder gaat over AD(H)D bij kinderen. Dit staat voor Attention Deficit (Hyperactivity) Disorder en komt bij ongeveer 4 5% van de kinderen voor. U leest in deze folder onder andere

Nadere informatie

Medicijngebruik en ADHD

Medicijngebruik en ADHD Medicijngebruik en ADHD 1 Inleiding In deze folder vind je informatie over het gebruik van medicatie bij ADHD. ADHD is een afkorting van het Engelse Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In Nederland

Nadere informatie

Kinderen met ADHD. Inhoudsopgave. Wat is de oorzaak van ADHD? Wat zijn de verschijnselen van ADHD?

Kinderen met ADHD. Inhoudsopgave. Wat is de oorzaak van ADHD? Wat zijn de verschijnselen van ADHD? Kinderen met ADHD Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is de oorzaak van ADHD? 1 Wat zijn de verschijnselen van ADHD? 1 Hoe wordt de diagnose ADHD gesteld? 2 Behandeling van ADHD

Nadere informatie

Kinderneurologie.eu ADHD. www.kinderneurologie.eu

Kinderneurologie.eu ADHD. www.kinderneurologie.eu ADHD Waar staat de afkorting ADHD voor? De letters ADHD staan voor de engelse woorden Attention Deficit - Hyperactivity Disorder. In het Nederlands vertaald betekent dat een aandoening die gekenmerkt wordt

Nadere informatie

ADHD behandelen met medicatie De deskundige, dat ben jezelf

ADHD behandelen met medicatie De deskundige, dat ben jezelf ADHD en medicatie Inhoudsopgave Inleiding...5 Diagnose...6 Behandeltraject...7 Waarom medicatie?...7 Vergelijking met een bril...8 Dosering...9 Bijwerkingen... 12 Langwerkende middelen... 16 Praktische

Nadere informatie

Medicatie bij ADHD en ADD. De deskundige, dat ben je zelf

Medicatie bij ADHD en ADD. De deskundige, dat ben je zelf Medicatie bij ADHD en ADD De deskundige, dat ben je zelf Behandelen met methylfenidaat (Ritalin, Concerta, Methylfenidaat OROS, Equasym XL, Medikinet CR, Methylfenidaat Retard en Dex- methylfenidaat Retard),

Nadere informatie

Medicatieconsulten in het kader van onderhoudsbehandeling: wat te doen

Medicatieconsulten in het kader van onderhoudsbehandeling: wat te doen Farmacotherapie bij ADHD In dit document staan aanwijzingen over wat als huisarts te doen tijdens de medicatieconsulten en algemene informatie over farmacotherapie bij ADHD. Medicatie-instelling, psycho-educatie

Nadere informatie

Hersenscintigrafie met DaTSCAN

Hersenscintigrafie met DaTSCAN Hersenscintigrafie met DaTSCAN Uw arts heeft een hersenscintigrafie met DaTSCAN bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. In deze folder leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig

Nadere informatie

Behandeling met methylprednisolon bij multiple sclerose

Behandeling met methylprednisolon bij multiple sclerose Behandeling met methylprednisolon bij multiple sclerose Tijdens een acute verslechtering van MS kunnen MS-patiënten behandeld worden met methylprednisolon. In deze folder willen wij u informeren over de

Nadere informatie

Licht traumatisch hoofd-/hersenletsel (LTH)

Licht traumatisch hoofd-/hersenletsel (LTH) Licht traumatisch hoofd-/hersenletsel (LTH) U heeft een licht traumatisch hoofd-/hersenletsel (LTH). Bij een LTH worden de hersenen voor korte tijd letterlijk door elkaar geschud en treedt een kortdurend

Nadere informatie

WELKE MEDICATIE KIEZEN?

WELKE MEDICATIE KIEZEN? WELKE MEDICATIE KIEZEN? Het is belangrijk om het werkingsprofiel en de voor- en nadelen van de verschillende geneesmiddelen voor ADHD te kennen. Samen met ouders en kind/jongere kan dan een keuze gemaakt

Nadere informatie

Groeihormoontest Clonidine-test

Groeihormoontest Clonidine-test Groeihormoontest Clonidine-test Uw kind wordt een dag op de afdeling Kindergeneeskunde opgenomen voor een groeihormoontest (clonidine-test). Tijdens dit onderzoek krijgt uw kind een medicijn toegediend.

Nadere informatie

Adviezen na een blaastumoroperatie via de urinebuis

Adviezen na een blaastumoroperatie via de urinebuis Adviezen na een blaastumoroperatie via de urinebuis Een blaastumor of blaastumoren zijn bij u verwijderd via de urinebuis. Het is belangrijk dat u na de operatie een aantal adviezen opvolgt. De adviezen

Nadere informatie

Bezoek aan de longverpleegkundige of verpleegkundig specialist

Bezoek aan de longverpleegkundige of verpleegkundig specialist Bezoek aan de longverpleegkundige of verpleegkundig specialist Algemeen Neemt u bij ieder bezoek aan het ziekenhuis uw ziekenhuispasje en een geldig identiteitsbewijs mee. Bent u verhinderd, neemt u dan

Nadere informatie

Ontslaginstructie Neurospine HMC Antoniushove, afdeling Oranje 1

Ontslaginstructie Neurospine HMC Antoniushove, afdeling Oranje 1 Ontslaginstructie Neurospine HMC Antoniushove, afdeling Oranje 1 U bent opgenomen geweest op de afdeling Neurospine. Nu u naar huis gaat, is er nog een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. In

Nadere informatie

ADHD en medicatie Duinrell jaarlijkse contactdag I&W 11.45-12.30 uur. Rob Pereira, voorzitter Impuls&Woortblind 19-9-2015

ADHD en medicatie Duinrell jaarlijkse contactdag I&W 11.45-12.30 uur. Rob Pereira, voorzitter Impuls&Woortblind 19-9-2015 ADHD en medicatie Duinrell jaarlijkse contactdag I&W 11.45-12.30 uur Rob Pereira, voorzitter Impuls&Woortblind 19-9-2015 programma Medicatie als onderdeel van een multimodaal programma Hoe werkt het? Soorten

Nadere informatie

Ontslaginstructie Neurospine HMC Antoniushove, afdeling Oranje 1

Ontslaginstructie Neurospine HMC Antoniushove, afdeling Oranje 1 Ontslaginstructie Neurospine HMC Antoniushove, afdeling Oranje 1 U bent opgenomen geweest op de afdeling Neurospine. Nu u naar huis gaat, zijn er nog een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. In

Nadere informatie

Deel I Wat we weten over de stoornis ADHD

Deel I Wat we weten over de stoornis ADHD Inhoud Inleiding 12 Deel I Wat we weten over de stoornis ADHD Hoofdstuk 1 Kenmerken van ADHD 1.1 De basiskenmerken 16 1.2 Aandachts- en concentratiestoornissen 17 1.3 Impulsiviteit 17 1.4 Hyperactiviteit

Nadere informatie

Adviezen na een prostaatoperatie via de urinebuis

Adviezen na een prostaatoperatie via de urinebuis Adviezen na een prostaatoperatie via de urinebuis Er is bij u een gedeelte van de prostaat (prostaatweefsel) via de plasbuis uitgesneden. Het is van groot belang dat u na de operatie een aantal adviezen

Nadere informatie

De Polikliniek Ziekenhuispsychiatrie

De Polikliniek Ziekenhuispsychiatrie De Polikliniek Ziekenhuispsychiatrie Welkom op de Polikliniek Ziekenhuispsychiatrie van HMC (Haaglanden Medisch Centrum). U bent door uw medisch specialist doorverwezen voor onderzoek of medebehandeling

Nadere informatie

Het slaapcentrum voor kinderen

Het slaapcentrum voor kinderen Het slaapcentrum voor kinderen Kinderen met slaapproblemen kunnen voor onderzoek en behandeling terecht bij het slaapcentrum van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) Westeinde. Er is een speciaal behandelteam

Nadere informatie

Adviezen na een prostaatoperatie via de buik

Adviezen na een prostaatoperatie via de buik Adviezen na een prostaatoperatie via de buik Er is bij u een gedeelte van de prostaat (prostaatweefsel) verwijderd. Op de afdeling bent u zo goed mogelijk voorbereid op de situatie thuis. Het is van groot

Nadere informatie

Tuberculose en isolatie

Tuberculose en isolatie Tuberculose en isolatie U bent opgenomen in HMC (Haaglanden Medisch Centrum) omdat er tuberculose bij u is vastgesteld, of u heeft mogelijk tuberculose. In deze folder leest u wat tuberculose voor u betekent

Nadere informatie

Adviezen voor thuis na een opname op verpleegafdeling 11

Adviezen voor thuis na een opname op verpleegafdeling 11 Adviezen voor thuis na een opname op verpleegafdeling 11 U bent opgenomen en verlaat binnenkort het ziekenhuis. Voor een goede genezing is het belangrijk dat u de hieronder aangekruiste adviezen opvolgt.

Nadere informatie

Kindergeneeskunde ADHD

Kindergeneeskunde ADHD Kindergeneeskunde ADHD Dit boekje is een korte beschrijving over ADHD. Het is geschreven voor ouders die op de polikliniek kindergeneeskunde komen en voor het eerst horen over ADHD. Rondrennen, de aandacht

Nadere informatie

ADHD PATIËNTEN INFORMATIE. De deskundige, dat ben je zelf

ADHD PATIËNTEN INFORMATIE. De deskundige, dat ben je zelf PATIËNTEN INFORMATIE ADHD De deskundige, dat ben je zelf Behandelen met methylfenidaat (Ritalin, Concerta, Equasym XL of Medikinet CR, methylfenidaat langwerkend), met dexamfetamine en met atomoxetine

Nadere informatie

Wat is het doel van lichttherapie? Ochtendmensen en avondmensen

Wat is het doel van lichttherapie? Ochtendmensen en avondmensen Lichttherapie U bent onder behandeling bij een psycholoog van het slaapcentrum. In verband met uw slaapklacht krijgt u lichttherapie. Tijdens deze therapie wordt een speciale lamp gebruikt om uw biologische

Nadere informatie

Dexamfetamine-tabletten

Dexamfetamine-tabletten Samenstelling Deze tabletten bevatten: 5 mg dexamfetamine Toepassing Dexamfetamine wordt gebruikt bij: Narcolepsie. Dit is een aandoening met aanvallen van onbedwingbare slaap, waarbij de spieren ook vaak

Nadere informatie

Datum injectie: Tijd injectie: Datum onderzoek: Tijd onderzoek:

Datum injectie: Tijd injectie: Datum onderzoek: Tijd onderzoek: MIBG-scintigrafie Uw arts heeft een MIBG-scintigrafie bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. In deze folder leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig zijn. Datum injectie: Tijd

Nadere informatie

Maagslijmvliesscintigrafie

Maagslijmvliesscintigrafie Maagslijmvliesscintigrafie Uw arts heeft een maagslijmvlies-scintigrafie bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. In deze folder leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig zijn.

Nadere informatie

Geboren met een infectie

Geboren met een infectie Geboren met een infectie Uw kind is opgenomen vanwege een mogelijke infectie. De behandelend arts en de verpleegkundigen hebben u uitleg gegeven over dit ziektebeeld, de onderzoeken, de behandeling en

Nadere informatie

Behandeling met Methotrexaat

Behandeling met Methotrexaat Behandeling met Methotrexaat Uw reumatoloog heeft u Methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Het doel van de behandeling is om de ontstekingen tot rust te brengen.

Nadere informatie

Hoe vaak komt ADHD voor? ADHD komt bij 3-5% van de kinderen op basisschoolleeftijd voor. Hiervan houdt de meerderheid last in de volwassenheid.

Hoe vaak komt ADHD voor? ADHD komt bij 3-5% van de kinderen op basisschoolleeftijd voor. Hiervan houdt de meerderheid last in de volwassenheid. Informatie over ADHD en middelengebruik Sandra Kooij, Mariken Müller, Maureen van Oort 2014 Resultaten Scoren, Amersfoort Hoe vaak komt ADHD voor? ADHD komt bij 3-5% van de kinderen op basisschoolleeftijd

Nadere informatie

Virusinfectie van het oog Herpes Simplex

Virusinfectie van het oog Herpes Simplex Virusinfectie van het oog Herpes Simplex U heeft van uw arts gehoord dat u een virusinfectie heeft aan uw oog. Deze wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Deze folder informeert u over dit virus

Nadere informatie

Koortsstuipen bij kinderen

Koortsstuipen bij kinderen Koortsstuipen bij kinderen Jonge kinderen krijgen bij koorts gemakkelijker een stuip dan volwassenen. Twee tot vijf op de honderd kinderen heeft wel eens een koortsstuip. Meestal is een koortsstuip onschuldig.

Nadere informatie

Adviezen na een hersenoperatie

Adviezen na een hersenoperatie Adviezen na een hersenoperatie U hebt zojuist te horen gekregen dat u het ziekenhuis mag verlaten. Om problemen na de opname te beperken en vragen te beantwoorden, vindt u in deze folder aanvullende informatie

Nadere informatie

Je baby voelen bewegen

Je baby voelen bewegen Je baby voelen bewegen Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog zwak,

Nadere informatie

Behandeling met Prednison

Behandeling met Prednison Behandeling met Prednison In overleg met uw reumatoloog krijgt u het medicijn Prednison (of prednisolon) voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Prednison is een bijnierschorshormoon. Het doel

Nadere informatie

Bijlage 10: Beschrijving van de in de richtlijn besproken medicijnen

Bijlage 10: Beschrijving van de in de richtlijn besproken medicijnen Bijlage : Beschrijving van de in de richtlijn besproken medicijnen METHYLFENIDAAT 2 3 40 4 Methylfenidaat Tablet mg, mg (werkingsduur 2-4 uur). Ritalin Tablet mg (werkingsduur 2-4 uur). Medikinet Tablet

Nadere informatie

De afdeling Medische Psychologie

De afdeling Medische Psychologie De afdeling Medische Psychologie U bent verwezen naar een psycholoog van de afdeling Medische Psychologie. In deze folder leest u met welke klachten u een verwijzing naar de psycholoog kunt krijgen. In

Nadere informatie

Controle van de ogen bij het medicijn Plaquenil

Controle van de ogen bij het medicijn Plaquenil Controle van de ogen bij het medicijn Plaquenil U bent naar de oogarts verwezen omdat u het medicijn Plaquenil gebruikt. Dit medicijn kan leiden tot een afwijking in het netvlies. Daarom worden uw ogen

Nadere informatie

Schildklier uptake meting

Schildklier uptake meting Schildklier uptake meting Uw arts heeft een schildklier uptake meting bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. In deze folder leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig zijn. Het

Nadere informatie

Een beknelling van de buitenste armzenuw

Een beknelling van de buitenste armzenuw Een beknelling van de buitenste armzenuw Verhinderd Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) met de behandelende polikliniek (Neurochirurgie

Nadere informatie

Behandeling van nierstenen Niersteenvergruizing

Behandeling van nierstenen Niersteenvergruizing Behandeling van nierstenen Niersteenvergruizing Binnenkort wordt u behandeld met de niersteenvergruizer. De behandeling vindt plaats op de polikliniek Urologie van HMC Westeinde. Deze folder geeft u meer

Nadere informatie

Echo-endoscopie van het maagdarmkanaal

Echo-endoscopie van het maagdarmkanaal Echo-endoscopie van het maagdarmkanaal Uw afspraak U heeft een afspraak voor een echo-endoscopie van het maagdarmkanaal (slokdarm, maag, galwegen en alvleesklier). Wij verwachten u op: om: uur U kunt zich

Nadere informatie

Communicatie bij afasie

Communicatie bij afasie Communicatie bij afasie U bent in HMC opgenomen. Veel mensen hebben na een hersenletsel problemen met het praten. De logopedist is hiervoor bij u langs geweest. In deze folder vindt u informatie over de

Nadere informatie

Behandeling van pijn met iontoforese

Behandeling van pijn met iontoforese Behandeling van pijn met iontoforese In deze folder vindt u uitleg over de behandeling van uw pijnklachten met iontoforese. Dit is een behandeling om uw pijnklachten te verminderen. Wat is iontoforese

Nadere informatie

Medicatie bij AD(H)D januari De deskundige, dat ben je zelf

Medicatie bij AD(H)D januari De deskundige, dat ben je zelf Medicatie bij AD(H)D januari 2018 De deskundige, dat ben je zelf Behandeling met - (dex-)methylfenidaat kort of langwerkend - dexamfetamine, dexamfetamine retard - atomoxetine - guanfacine en andere middelen

Nadere informatie

Behandeling met botulinetoxine bij overactieve blaas

Behandeling met botulinetoxine bij overactieve blaas Behandeling met botulinetoxine bij overactieve blaas Bij u is de diagnose overactieve blaas gesteld. Dit betekent dat u vaak kleine beetjes moet plassen en moeite heeft om de plas op te houden. Ook kunt

Nadere informatie

Echo-endoscopie van de anale kringspier en endeldarm

Echo-endoscopie van de anale kringspier en endeldarm Echo-endoscopie van de anale kringspier en endeldarm Uw afspraak U heeft een afspraak voor een echo-endoscopie van de anale kringspier en endeldarm. Wij verwachten u op: om: uur U kunt zich melden op de

Nadere informatie

Onderzoek naar maagontlediging

Onderzoek naar maagontlediging Onderzoek naar maagontlediging Uw arts heeft een onderzoek naar maagontlediging bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. In deze folder leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig

Nadere informatie

Behandeling van nierstenen Niersteenvergruizing

Behandeling van nierstenen Niersteenvergruizing Behandeling van nierstenen Niersteenvergruizing Binnenkort wordt u behandeld met de niersteenvergruizer. De behandeling vindt plaats op de polikliniek Urologie van HMC Westeinde. Deze folder geeft u meer

Nadere informatie

Schildklierbehandeling met radioactief Jodium-131

Schildklierbehandeling met radioactief Jodium-131 Schildklierbehandeling met radioactief Jodium-131 U bent door uw arts doorverwezen naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde voor een behandeling van uw schildklier met radioactief Jodium-131. In deze folder

Nadere informatie

Uw afspraak Wij verwachten u op: om: uur

Uw afspraak Wij verwachten u op: om: uur Bronchoscopie Uw afspraak Wij verwachten u op: om: uur Het onderzoek vindt plaats op: HMC Westeinde, afdeling Endoscopie (tweede verdieping) HMC Antoniushove, afdeling Endoscopie (vierde verdieping) Bent

Nadere informatie

Nucleaire Geneeskunde

Nucleaire Geneeskunde Nucleaire Geneeskunde Patiënten die door hun arts naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde worden verwezen, stellen ons regelmatig vragen over de onderzoeken die wij verrichten. Hieronder volgt een aantal

Nadere informatie

Operatie bij vernauwing van de plasbuis

Operatie bij vernauwing van de plasbuis Operatie bij vernauwing van de plasbuis In de plasbuis kan een vernauwing ontstaan. De uroloog heeft met u besproken de vernauwing weg te halen met een operatie. In deze folder leest u over de voorbereidingen,

Nadere informatie

Poliklinische operatiekamer

Poliklinische operatiekamer Poliklinische operatiekamer U heeft een afspraak voor een ingreep op een poliklinische operatiekamer (POK). De poliklinische operatiekamers bevinden zich op de 3e etage van HMC Bronovo, route 98. De arts

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologisch onderzoek U bent door uw behandelend specialist verwezen naar de afdeling Medische Psychologie voor een neuropsychologisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek worden uw cognitieve functies

Nadere informatie

Behandeling door Plastische Chirurgie Informatie over wel of geen vergoeding

Behandeling door Plastische Chirurgie Informatie over wel of geen vergoeding Behandeling door Plastische Chirurgie Informatie over wel of geen vergoeding Een aantal behandelingen op het gebied van de plastische chirurgie valt niet of maar deels onder de verzekerde zorg. Voor sommige

Nadere informatie

Wanneer u niet meer kunt genezen HMC Team Ondersteuning en Palliatieve zorg

Wanneer u niet meer kunt genezen HMC Team Ondersteuning en Palliatieve zorg Wanneer u niet meer kunt genezen HMC Team Ondersteuning en Palliatieve zorg Wanneer u niet meer kunt genezen of ouder en kwetsbaar bent, kunnen er vragen rijzen over het levenseinde. Deze fase van het

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de slokdarm en de maag

Röntgenonderzoek van de slokdarm en de maag Röntgenonderzoek van de slokdarm en de maag U heeft een afspraak voor een röntgenonderzoek van de slokdarm. Het is ook mogelijk dat uw maag tegelijkertijd wordt onderzocht. Wanneer dit zo is heeft de arts

Nadere informatie

De hypertensie polikliniek Behandeling bij hoge bloeddruk

De hypertensie polikliniek Behandeling bij hoge bloeddruk De hypertensie polikliniek Behandeling bij hoge bloeddruk De hypertensie polikliniek in HMC Bronovo, HMC Westeinde en Gezondheidscentrum Wassenaar biedt specialistische kennis en ruime ervaring voor een

Nadere informatie

Behandeling van ijzertekort met Ferinject

Behandeling van ijzertekort met Ferinject Behandeling van ijzertekort met Ferinject De gynaecoloog heeft met u besproken dat het ijzergehalte van uw bloed te laag is. Als een behandeling met een ander middel onvoldoende resultaat heeft, kunt u

Nadere informatie

Wat is een trombosebeen? Oorzaken Behandeling

Wat is een trombosebeen? Oorzaken Behandeling Trombosebeen U bent op de Spoedeisende Hulp (SEH) behandeld vanwege een trombosebeen. In deze folder leest u wat een trombosebeen is, hoe dit behandeld wordt en wat u thuis moet doen. Wat is een trombosebeen?

Nadere informatie

Onderzoek naar een allergie met een plakproef

Onderzoek naar een allergie met een plakproef Onderzoek naar een allergie met een plakproef De behandeling vindt plaats in HMC Antoniushove, polikliniek Dermatologie. Dit is op de 1 e etage, route kleur groen. Op de dag van de behandeling meldt u

Nadere informatie

Datum onderzoek: Tijd injectie: Tijd onderzoek:

Datum onderzoek: Tijd injectie: Tijd onderzoek: Nier-scintigrafie Uw arts heeft een nier-scintigrafie bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. In deze folder leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig zijn. Datum onderzoek:

Nadere informatie

Herseninfarct Snelle behandeling in de eerste uren

Herseninfarct Snelle behandeling in de eerste uren Herseninfarct Snelle behandeling in de eerste uren Een snelle behandeling in de eerste uren kan voorkomen dat een herseninfarct ernstige gevolgen heeft. In deze folder leest u meer over deze behandeling.

Nadere informatie

Introductie cursus AD(H)D. Neurobiologie en Medicatie.

Introductie cursus AD(H)D. Neurobiologie en Medicatie. Neurobiologie en Medicatie. Neurobiologie ADHD een neurobiologische stoornis? November 2017 : Artikel in de Volkskrant en interview bij Witteman Laura Batstra Begin 2012 radio-spotje van de de Hersenstichting

Nadere informatie

Wat is een zweepslag? Adviezen Medicijnen Koelen Rust

Wat is een zweepslag? Adviezen Medicijnen Koelen Rust Zweepslag U bent op de Spoedeisende Hulp (SEH) geweest vanwege een scheurtje in een spier (een zweepslag). In deze folder leest u wat een zweepslag is en wat u ertegen kunt doen. Wat is een zweepslag?

Nadere informatie

Slokdarmechocardiografie

Slokdarmechocardiografie Slokdarmechocardiografie Uw arts heeft voor u een slokdarm-echocardiografie afgesproken (TEE = transesophageale echo). Dit is een onderzoek van het hart via de slokdarm. Tijdens dit onderzoek wordt er

Nadere informatie

Oproep van uw huisarts voor het opstellen van een Cardiovasculair Risicoprofiel Risicofactoren hart- en vaatziekten in beeld

Oproep van uw huisarts voor het opstellen van een Cardiovasculair Risicoprofiel Risicofactoren hart- en vaatziekten in beeld Oproep van uw huisarts voor het opstellen van een Cardiovasculair Risicoprofiel Risicofactoren hart- en vaatziekten in beeld Hart- en vaatziekten zijn in Nederland de belangrijkste bedreiging van de gezondheid.

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van een shunt

Röntgenonderzoek van een shunt Röntgenonderzoek van een shunt Binnenkort wordt bij u een onderzoek en eventueel een behandeling verricht van uw shunt. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie van HMC Westeinde. Wilt u zich

Nadere informatie

PET-CT Centrum West-Nederland Sinds oktober 2009 is het PET-CT Centrum West-Nederland gerealiseerd. Dit centrum is een resultaat van de samenwerking

PET-CT Centrum West-Nederland Sinds oktober 2009 is het PET-CT Centrum West-Nederland gerealiseerd. Dit centrum is een resultaat van de samenwerking PET-CT scan PET-CT Centrum West-Nederland Sinds oktober 2009 is het PET-CT Centrum West-Nederland gerealiseerd. Dit centrum is een resultaat van de samenwerking van de coöperatie ziekenhuizen, waaronder

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek bij kinderen

Longfunctieonderzoek bij kinderen Longfunctieonderzoek bij kinderen Binnenkort komt uw kind in het ziekenhuis voor een longfunctieonderzoek. Waarschijnlijk heeft de kinderarts u al het een en ander verteld over het onderzoek dat bij uw

Nadere informatie

Verpleegkundig voorlichtingsgesprek kanker In gesprek over uw behandeling

Verpleegkundig voorlichtingsgesprek kanker In gesprek over uw behandeling Verpleegkundig voorlichtingsgesprek kanker In gesprek over uw behandeling De arts heeft met u gesproken over een behandeling met chemotherapie en/of immunotherapie of doelgerichte therapie. Vóór het starten

Nadere informatie

Behandeling met galantamine

Behandeling met galantamine Uw arts heeft u galantamine voorgeschreven. In deze brochure staat informatie over de behandeling met galantamine en de begeleiding. Deze brochure vervangt niet de adviezen van uw behandelend arts of die

Nadere informatie

Niet ingedaalde zaadbal bij kinderen

Niet ingedaalde zaadbal bij kinderen Niet ingedaalde zaadbal bij kinderen Tijdens de zwangerschap ontwikkelen de zaadballen (testikels) zich bij jongetjes in de buik. Ongeveer een maand voor de geboorte zijn de zaadballen via de lies in de

Nadere informatie

Mammalokalisatie Onderzoek van de borst

Mammalokalisatie Onderzoek van de borst Mammalokalisatie Onderzoek van de borst U wordt binnenkort geopereerd aan uw borst. Voordat de operatie aan de borst wordt uitgevoerd, wordt er een lokalisatiedraad geplaatst in de borst. Dit wordt ook

Nadere informatie

24 uur bloeddrukmeting

24 uur bloeddrukmeting 24 uur bloeddrukmeting Binnenkort krijgt u een bloeddrukmeter zodat uw arts een beter inzicht kan krijgen in uw bloeddruk. Met dit apparaat wordt uw bloeddruk thuis gedurende 24 uur gemeten. In deze folder

Nadere informatie

Longventilatie- en perfusiescintigrafie

Longventilatie- en perfusiescintigrafie Longventilatie- en perfusiescintigrafie Uw arts heeft een longventilatie- en perfusiescintigrafie bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. In deze folder leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen

Nadere informatie

We willen u of uw kind lachgas toedienen tijdens de behandeling. In deze folder leest u hier meer over.

We willen u of uw kind lachgas toedienen tijdens de behandeling. In deze folder leest u hier meer over. Sedatie met lachgas We willen u of uw kind lachgas toedienen tijdens de behandeling. In deze folder leest u hier meer over. Wat is lachgas? Lachgas is een gas, dat gebruikt kan worden om onnodige pijn

Nadere informatie

Zorgplan Longoperatie

Zorgplan Longoperatie Zorgplan Longoperatie U bent opgenomen voor een longoperatie. In het zorgplan leest u over het verloop van de zorg rondom uw operatie. U vindt hierin een overzicht van wat u per dag kunt verwachten. Dit

Nadere informatie

Stuitligging Versie (uitwendig draaien) van uw baby

Stuitligging Versie (uitwendig draaien) van uw baby Stuitligging Versie (uitwendig draaien) van uw baby Deze brochure geeft informatie over een stuitligging en versie. Een versie is het uitwendig draaien van uw kind door de gynaecoloog / arts. Er wordt

Nadere informatie

Netvliesaandoeningen Behandeling met Avastin

Netvliesaandoeningen Behandeling met Avastin Netvliesaandoeningen Behandeling met Avastin Let op: In deze folder zit een formulier dat u moet ondertekenen en meenemen. U bent bij de oogarts geweest en heeft een aantal onderzoeken gehad. Daaruit is

Nadere informatie

Bloedafname bij kinderen

Bloedafname bij kinderen Bloedafname bij kinderen U ontvangt deze informatie omdat er door de huisarts, kinderarts of andere hulpverlener is besloten om bloed te laten afnemen bij uw kind. Deze folder is bedoeld om uw kind, maar

Nadere informatie

Medische aspecten. Vooraf

Medische aspecten. Vooraf Medische aspecten Vooraf Een behandeling met medicijnen mag pas overwogen worden als de diagnose definitief vaststaat. Deze moet gesteld worden door een (kinder)neuroloog of (kinder)psychiater. Het doel

Nadere informatie

Schildklier-scintigrafie met Tc99m

Schildklier-scintigrafie met Tc99m Schildklier-scintigrafie met Tc99m Uw arts heeft een schildklier-scintigrafie bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. In deze folder leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig

Nadere informatie

Rooming-in en ouderparticipatie op de Kinderafdeling

Rooming-in en ouderparticipatie op de Kinderafdeling Rooming-in en ouderparticipatie op de Kinderafdeling Allereerst willen wij u van harte welkom heten in HMC Westeinde. U bevindt zich op afdeling C13B, de kinderafdeling. In deze folder gaan we in op rooming-in

Nadere informatie

Beeldbellen Consult op afstand met uw zorgverlener

Beeldbellen Consult op afstand met uw zorgverlener Beeldbellen Consult op afstand met uw zorgverlener Het bezoeken van uw arts of verpleegkundige in HMC (Haaglanden Medisch Centrum) kan erg tijdrovend zijn. Als service is daarom een aantal poliklinieken

Nadere informatie

Adviezen na een artroscopie van de enkel

Adviezen na een artroscopie van de enkel Adviezen na een artroscopie van de enkel U heeft een kijkoperatie van de enkel ondergaan. In het ziekenhuis bent u zo goed mogelijk voorbereid op de situatie thuis. Toch moet u zich na de operatie aan

Nadere informatie

Rooming-in bij volwassen patiënten

Rooming-in bij volwassen patiënten Rooming-in bij volwassen patiënten Uw familielid of vriend(-in) is opgenomen op een van de verpleegafdelingen van HMC. De verpleegkundige heeft met de patiënt en u besproken dat het fijn zou zijn als u

Nadere informatie

Wat is dysartrie Hoe ontstaat dysartrie Communicatieadviezen voor personen met dysartrie

Wat is dysartrie Hoe ontstaat dysartrie Communicatieadviezen voor personen met dysartrie Dysartrie U bent in het HMC opgenomen en heeft moeite met het spreken. De logopedist is hiervoor bij u langs geweest. In deze folder vindt u informatie over de spraakstoornis en enkele communicatieadviezen

Nadere informatie

De Wilhelmina afdeling

De Wilhelmina afdeling De Wilhelmina afdeling Welkom op de Wilhelmina afdeling van HMC Bronovo. In deze folder vindt u informatie over de afdeling. Meer informatie vindt u in de informatiemap die u op iedere patiëntenkamer kunt

Nadere informatie

Voorlichtingsfolder rooming in en ouderparticipatie

Voorlichtingsfolder rooming in en ouderparticipatie Voorlichtingsfolder rooming in en ouderparticipatie Allereerst willen wij u van harte welkom heten in Haaglanden Medisch Centrum (HMC) Westeinde. U bevindt zich op afdeling C13B, de kinderafdeling. Door

Nadere informatie

CT enterografie Onderzoek van de dunne darm

CT enterografie Onderzoek van de dunne darm CT enterografie Onderzoek van de dunne darm U heeft een afspraak voor een CT-onderzoek. Deze folder informeert u over het onderzoek en de voorbereidingen die nodig zijn om het onderzoek goed te laten verlopen.

Nadere informatie

Lichttherapie: UVB en PUVA

Lichttherapie: UVB en PUVA Lichttherapie: UVB en PUVA U krijgt binnenkort lichttherapie met UVB of met PUVA. In deze folder leest u hoe u zich moet voorbereiden en waar u na de behandeling rekening mee moet houden. Wat is lichttherapie?

Nadere informatie

Marcaïnisatie Röntgenonderzoek van een gewricht

Marcaïnisatie Röntgenonderzoek van een gewricht Marcaïnisatie Röntgenonderzoek van een gewricht U heeft een afspraak voor een röntgenonderzoek van een gewricht. U krijgt hierbij een contrastmiddel toegediend. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling

Nadere informatie

Biopsie van de borst onder echogeleide

Biopsie van de borst onder echogeleide Biopsie van de borst onder echogeleide U heeft een afspraak voor een biopsie van de borst. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie van HMC. Als u de datum en tijd van het onderzoek heeft ontvangen,

Nadere informatie

Behandeling met MabThera

Behandeling met MabThera Behandeling met MabThera In overleg met uw reumatoloog krijgt u het medicijn MabThera voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Het doel is om de ontsteking tot rust te brengen. In deze folder

Nadere informatie

Behandeling van uw slaapklacht door psychologen van het slaapcentrum

Behandeling van uw slaapklacht door psychologen van het slaapcentrum Behandeling van uw slaapklacht door psychologen van het slaapcentrum De psychologen van het slaapcentrum bieden cognitieve gedragstherapie aan patiënten met chronische slapeloosheid. U heeft baat bij een

Nadere informatie