WMW. l ^ ^ ^ c h t resujjp. gramma. Directoraat-Generaal Rijkswi

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WMW. l ^ ^ ^ c h t resujjp. gramma. Directoraat-Generaal Rijkswi"

Transcriptie

1 Directoraat-Generaal Rijkswi MM WMW l ^ ^ ^ c h t resujjp gramma Rapportnr Datum Status Auteurs BSW/PvAP november 1995 definitiefv ir. P.H. Willems (TNO-Bouw); ing. J.M. Bouman-Eijs (TNO-Bouw); drs. B. F. M. Luijten (TNO-Bouw); W. Verbruggen (Bouwdienst/Bouwspeurwerk); i n g. f ^! Kieft (Bouwdienst/rJ^ ir. F. W. M. M o l (Bouwdienst/Bouwspeurwerk); ing. L. de Vos (Bouwdienst/Bouwspeurwerk); H W. Sliedrecht (Bouwdienst/DI); ing. W. Pronk (Bouwdienst/Bouwspeurwerk).

2 BIBLIOTHEEK Bouwdienst Rijkswaterstaat Postbus LA Utrecht BIBLIOTHEEK BOUWDIENST RIJ KS WAT ERSTAA i Overzicht resultaten PDI programma Rijkswaterstaat / TNO '94-'95 Rapportnr. Datum Status Auteurs BSW/RAP november 1995 definitief ir. P.H. Willems (TNO-Bouw); ing. J.M. Bouman-Eijs (TNO-Bouw); drs. B.F.M. Luijten (TNO-Bouw); W. Verbruggen (Bouwdienst/Bouwspeurwerk); ing. J.N. Kieft (Bouwdienst/DI); ir. F.W.M. Mol (Bouwdienst/Bouwspeurwerk); ing. L. de Vos (Bouwdienst/Bouwspeurwerk); H.W. Sliedrecht (Bouwdienst/DI); ing. W. Pronk (Bouwdienst/Bouwspeurwerk).

3 BSW/RAP november VOORWOORD Het meerjarencontract BDP-1419 van de Stafafdeling Bouwspeurwerk met de afdeling Bouwinformatica van TNO is november 1995 voltooid. Als afdeling BSI constateren wij dat hiermee het meerjaren werkprogramma met TNO is afgesloten. Wij hechten betekenis aan een goede en herkenbare afsluiting van het contract. In dit verband is een eindrapportage samengesteld betreffende alle in het contract BDP-1419 in 1994/1995 uitgevoerde deelprojecten. Alleen voor het deelproject Weggeometrie is ook een aparte en uitgebreide eindrapportage opgesteld, die de volledige documentatie van het Weggeometriemodel bevat, zowel op papier als in digitale vorm (diskette). F.W.M. Mol, projectleider tot juli 1995, L. de Vos, projectleider vanaf juli 1995

4 BSW/RAP november 1995 INHOUDSOPGAVE 1. WEGGEOMETRIEMODEL 2. UPGRADING MOSS-CALMA KOPPELING 3. LEAFO EDITOR RAPPORTEN

5 BSW/RAP november WEGGEOMETRIEMODEL 1.1. Inleiding Sinds eind jaren tachtig doen Rijkswaterstaat en TNO Bouw gezamenlijk onderzoek naar de toepassing van Product Data Technology (PDT) in de Bouw. Vanaf het begin ook is in dit onderzoek gekeken naar wegen als voorbeeld om PDT op toe te passen en te demonstreren. Wegen zijn een interessant voorbeeld: bij wegontwerp zijn verschillende applicaties betrokken, niet alleen de wegontwerppakketten maar ook applicaties voor terreinmodellering, GIS-systemen en milieu effect analyse applicaties voor bv. geluidsemissie. wegontwerp bevindt zich midden in de keten, d.w.z. eraan vooraf gaan de tracestudie met GIS- en DTM-applicaties. Erna zit het o.a. kunstwerkontwerp met diverse CADapplicaties. bij wegen is sprake van een aantal niveaus van gegevensoverdracht: - onderaan de terreingegevens, - vervolgens de weggeometrische gegevens in de vorm van de horizontale en verticale alignementen, - daar weer boven de geometrische en materiele gegevens van de weg zelf (dwarsprofiel, materiaallagen), - en tenslotte de verkeerskundige gegevens (verkeersintensiteiten, richtingsborden, etc.). Wegen zijn tevens niet het eenvoudigste voorbeeld: ze vertonen niet de voor veel produkten karakteristieke part-assembly struktuur, althans niet zo duidelijk als in bijvoorbeeld een viaduct, ze zijn onlosmakelijk verbonden met hun geografische locatie, dit maakt de scheiding van het model en zijn omgeving lastig en in ieder geval arbitrair, produktstructuur en geometrische vorm lijken bij wegen ook onlosmakelijk verbonden, waardoor er in de praktijk weinig herbruik van eerdere resultaten plaatsvindt, laat staan dat men toekomt aan bibliotheken met standaard onderdelen.

6 BSW/RAP november WegGeometrieModel Eerdere inspanningen hebben geleid tot een aantal opeenvolgende versies van het Basis- WegModel. Dit model heeft een convergentie te weeg gebracht in de idee-vorming van wat onder een produkt(type)model moet worden verstaan en is mede daarom een onmisbare schakel geweest in de ontwikkeling van de PDT in de GWW-sector. Voor operationele toepassing in de praktijk is de scope van het model echter te breed en het niveau van kennis-representatie te hoog om te kunnen communiceren met de wegontwerpapplicaties van dit moment. Halverwege 1994 is daarom gekozen voor een wat meer bescheiden en veel meer praktische benadering met de ontwikkeling van het WegGeometrieModel (WGM) - of in het Engels: Road Shape Model Kernel (RSMK). Dit model is primair ontwikkeld met de gegevensuitwisseling tussen wegontwerp en kunstwerkontwerp voor ogen. Dit heeft als voordeel dat niet alleen de complexe modelering van wegaansluitingen en wegkruisingen voorlopig genegeerd kan worden, maar ook de relatie met terreinmodelering. Dit wil niet zeggen dat het model ongeschikt is voor het overdragen van verkeersknooppunten, maar dit gebeurt dan door het vastleggen van de elementaire onderdelen zonder de samenhangende structuur. Overigens doen de huidige wegontwerppakketten niet veel anders STEP Het WegGeometrieModel is ontworpen met behulp van binnen ISO-STEP ontwikkelde methoden en technieken zoals het gebruik van de informatiemodelleertaal EXPRESS en het

7 BSW/RAP november fysieke bestandsformaat. In het verleden is met het BasisWegModel gepoogd andere landen te interesseren om van een dergelijk model een Application Protocol 1 te ontwikkelen. Daar was echter toen te weinig animo voor. Voor het WGM is daarom van een dergelijke status voorlopig afgezien, de afbeeldbaarheid op STEP resources (zoals geometrie & topologie en 2D-tekenen) is niettemin in deelprojecten reeds aangetoond. Toch zou enige internationale standaardisatie op dit gebied, in ieder geval in Europees verband, zeer wenselijk zijn. Leveranciers van wegontwerppakketten en aanverwante applicaties zullen in dat geval sneller bereid zijn eigen pre- en postprocessoren voor hun produkten te (laten) ontwikkelen. Een dergelijke ontwikkeling is te prefereren boven door derden te leveren vertalers Modelstructuur Het niveau van gegevensuitwisseling is een belangrijke factor in de toepasbaarheid van een gegevensmodel. Als dit niveau hoog wordt gekozen (produktmodel) dan kan dit problemen geven bij het creeren van de uitwisselingsbestanden, de meeste 'state of the art' wegontwerpapplicaties ondersteunen een dergelijk niveau nog niet. Als het uitwisselingsniveau laag wordt gekozen (2D tekening) dan is dat natuurlijk ideaal als het ontvangende pakket een 2D-tekenapplicatie is, maar in het geval van bijvoorbeeld een 3D CADpakket, is een dergelijk niveau ongeschikt voor verdere bewerking. In het algemeen is het genereren van een lager niveau uit een hoger niveau geen probleem, omgekeerd echter wel. Het WegGeometrieModel houdt hier een middenkoers aan, d.w.z. het bevat een produktmodel-achtige structuur die een neutrale onvervormde weg beschrijft (dus een rechte weg), maar naar wens kan worden vervormd met behulp van 'plug-in' geometrie, lees: de alignement specificaties. Het begrip alignement wordt hier echter iets ruimer gedefinieerd, zodat naast de horizontale en verticale alignementen er ook verkantingsovergangen en breedte variaties onder vallen. Doordat op deze wijze de geometrische variatie gescheiden wordt gehouden van de produktstructuur kunnen ook bij wegontwerp 'featureachtige' parametrische objecten worden onderscheiden. Dit biedt allerlei mogelijkheden voor meer herbruik van eeder ontworpen wegdelen. 1 Een implementeerbare subset van de STEP resource modellen voor een bepaalde toepassing (hier gegevensuitwisseling t.b.v. wegontwerp).

8 BSW/RAP november De gekozen structuur is zo flexibel dat eenzelfde stramien ook toepasbaar is op aanverwante gebieden als spoorwegen en op kunstwerken als viaducten en tunnels. In alle gevallen is er namelijk sprake van een tamelijk stabiele produktstructuur plus een geometrie die bij elke uitvoering anders is Proeffabriek In het verleden zijn PDl-projecten wel eens blijven steken in een papieren excercitie en bleef de kwaliteit en de practische toepasbaarheid van de modellen onzeker. Bij de ontwikkeling van het WegGeometrieModel zijn modelontwikkeling en implementatie voortdurend hand in hand gegaan. Om de waarde van het model te kunnen testen is - met behulp van de door TNO Bouw ontwikkelde produktmodel-ontwikkelomgeving PMshell - een 'proeffabriek' ontwikkeld om testvoorbeelden te kunnen invoeren en evalueren. Deze manier van werken geeft een snelle feed-back van implementatie naar modelontwikkeling (rapid prototyping). Fouten, omissies en andere onvolkomenheden kunnen zo in een vroeg stadium worden onderkend, wat de kwaliteit van het model duidelijk ten goede is gekomen. De succesvolle verwerking van goed gedocumenteerde testgevallen geeft vertrouwen dat het WegGeometrieModel een hoog percentage van de informatie die voor het ontwerpen van wegen noodzakelijk is kan vastleggen.

9 BSW/RAP november t_roadl CSHPTOPPRS.wri VRML, 4SD polygons 1.6. Toepassingen Voor een gegevensmodel voor wegen zijn een aantal toepassingen te geven: allereerst natuurlijk modeluitwisseling tussen wegontwerppakketten. Deze toepassing zal in belang toenemen naar mate meer partijen bij een project betrokken zijn. uitwisseling tussen ongelijksoortige applicaties, bijvoorbeeld tussen een wegontwerppakket en het CAD-pakket waarmee een kunstwerk in het trace wordt ontworpen. het kan de basis vormen voor het conceptueel model van een project-data-base. een vaak vergeten toepassing is archivering. Infra-structuur gaat aanzienlijk langer mee dan het CAD-pakket waarmee het ontworpen is! Het WegGeometrieModel voegt daarbij nog een aantal extra toepassingen: het heeft een geschikte structuur om veel toegepaste weg-onderdelen als parametrisch bibliotheekobject vast te leggen. Deze toepassing is onafhankelijk van het toegepaste

10 BSW/RAP november wegontwerppakket zodat bij het overgang naar een ander pakket deze kennis behouden blijft. het biedt de basis om een weg met de daarin voorkomende kunstwerken als een gei'ntegreerd geheel vast te leggen. Dit is met name interessant voor toepassingen die gericht zijn op visualisatie en simulatie. Als een voorzet voor een veelbelovende ontwikkeling op dit gebied kan de proeffabriek van een wegmodel een VRML 2 bestand genereren. Met behulp van een browser kan het VRML-model met een bewegende camara gei'nspecteerd worden. Het systeem is eenvoudig uit te breiden door een koppeling met andere VRML-bestanden van bijvoorbeeld het terreinmodel, in de weg opgenomen kunstwerken en allerlei wegmeubilair (richtingbord, verlichting, geleiderail, geluidswal, etc.) 1.7. Documentatie Road Shape Model Kernel 0.1, TNO-rapport 95-BI-R0186, mei Documentatie WegGeometrieModel, TNO-rapport 95-BI-R????, december 1995, (deels ook in HTML-formaat voor consultatie met een webbrowser). 2 Virtual Reality Modeling Language. Dit formaat is het 3D-equivalent van HTML, het formaat voor Internet Web pagina's. Ook VRML kent het hyperlink principe waarmee een over een netwerk gedistribueerde 3D-wereld kan worden samengesteld.

11 BSW/RAP november UPGRADING MOSS-CALMA KOPPELING Op verzoek van de Rijkswaterstaat-projecten Constructie en Wegen heeft TNO Bouw in 1991 een prototype gemaakt voor de conversie van het CAD-pakket MOSS, gebruikt voor het ontwerpen van wegen, naar het CAD-programma CALMA. Deze prototype conversie tool kan het MOSS-formaat GENIO inlezen en omzetten naar CANIN van CALMA. In 1992 is deze prototype conversie tool uitgebreid en aangevuld tot een bruikbare tool voor de gebruikers bij de Bouwdienst. Gedurende het gebruik van deze conversie tool is een evaluatie gedaan waarbij een overzicht is gemaakt van diverse punten die aangepast, uitgebreid of verbeterd moeten worden. MOSS/ GENIO-file mapping-file 4- GEN2CA J Dimension III/ CANIN-file BDGENREADCA Dimension III database BDGENCLIP BDGENREAD De conversie tool is dit jaar op diverse fronten aangepast en verbeterd, waardoor de conversie tool gebruikersvriendelijker en robuuster is geworden. De voornaamste uitbreiding aan de conversie tool is de mogelijkheid voor het bepalen van uitsneden van een geconverteerd digitaal terrein model (2D). Met behulp van het DALprogramma BDGENCLIP is het mogelijk om grafisch of alfanumeriek een polygoonvormig clippingsgebied op te geven. De bestaande handleidingen zijn aangepast. Enkele nieuwe handleidingen en de installatie

12 BSW/RAP november procedure zijn gemaakt. Tevens zijn alle handleidingen geconverteerd naar het formaat HTML (HyperText Markup Language). Met behulp van een Web browser (bijv. Netscape) is het mogelijk om deze HTML-documenten te bekijken. In de HTML-documenten zijn hyperlinks gelegd naar de andere (gerelateerde) HTML-documenten (handleidingen). Door het clicken op een hyperlink wordt automatisch het bijbehorende HTML-document aan de gebruiker getoond. Op deze manier kan de gebruiker snel en eenvoudig de handleidingen inzien. Alle wijzigingen en uitbreidingen worden uitvoerig besproken in het eindrapport van dit project: B 'Van MOSS/GENIO naar CALMA/CANIN (2e versie)'.

13 BSW/RAP november LEAFO EDITOR Het maken van tekeningen met een CAD-systeem heeft de produktiviteit van de tekenafdeling van een bedrijf verhoogd. Delen van bestaande tekeningen kunnen worden hergebruikt en er kunnen bibliotheken van standaardonderdelen worden aangelegd. Toch blijven routine en repetitie in het tekenwerk de produktiviteit nadelig bei'nvloeden. Soms is een bibliotheekonderdeel niet beschikbaar op een CAD-systeem of moeten onderdelen met kleine verschillen in afmetingen of detaillering steeds opnieuw worden getekend. Door gebruik te maken van LEAFO's kunnen bovenstaande problemen worden opgelost. Een LEAFO is een onderdeel van een produkt waaraan niet verder ontworpen of gerekend wordt. Door het invullen van de parameterwaarden kan het LEAFO volledig worden vastgelegd. Hierdoor kunnen LEAFO's met steeds andere afmetingen en detaillering in verschillende tekeningen worden geplaatst. LEAFO's worden gebruikt in verschillende sectoren van de industrie. Meestal bestaan ze uit standaardonderdelen die beschikbaar zijn in een beperkt aantal lengtes, hoogtes, etcetera. Voorbeelden van LEAFO's die door TNO voor Rijkswaterstaat zijn ontwikkeld: Damwand Dit LEAFO gebruikt een curve in een bestaande CAD tekening als de referentie-lijn waarlangs de damwand getekend wordt.

14 BSW/RAP november Brugdek Dit LEAFO gebruikt de positie van het dek en de afstand die moet worden overbrugd als invoer. Over het algemeen worden LEAFO's beschreven in de programmeertaal van een CADsysteem. Hiervoor is echter een gedetailleerde kennis van deze programmeertaal nodig en de procedurele beschrijving van het LEAFO is tevens afhankelijk geworden van het CADsysteem. Deze nadelen kunnen worden ondervangen door gebruik te maken van een editor waarmee de procedurele beschrijving van een LEAFO kan worden gegenereerd. In het kader van onderdeel C van het meerjarenprogramma Rijkswaterstaat/TNO '92-'94 is een LEAFO editor ontwikkeld. De LEAFO editor is een grafisch programma waarmee op een gebruikersvriendelijke manier LEAFO's kunnen worden gedefinieerd, onafhankelijk van een bepaald CAD systeem. Consistentie en compleetheid van de definitie worden gewaarborgd door de editor. Gedetailleerde kennis van de procedurele taal van een CAD- systeem is niet noodzakelijk. Als de definitie van het LEAFO klaar is kan een procedurele beschrijving voor verschillende CAD-systemen worden gegenereerd (op dit moment AutoLisp voor AutoCAD en DAL voor Dimension III).

15 BSW/RAP november info Rt U»d<» Cfw*f» <J»)> Opunt AulnCADjIBAnniFfl OWC.) Qala Option* JODIB Help Leatrj if nm<l V*ag«ir «t t)atn»t» twrtot ^ tj?q» *T LEAFO ~ 23 o ffljrf SI ir IfBQX tfstoswl Uit de definitie van een parametrisch object voor een vangrail wordt een procedurele beschrijving in AutoLISP gegenereerd die vervolgens in AutoCAD wordt gevisualiseerd. In het kader van onderdeel C van het meerjarenprogramma Rijkswaterstaat/TNO '92-'94 is een onderdeel LEAFO editor conservatie opgenomen. Doel van de LEAFO editor conservatie is om de reeds ontwikkelde software goed te documenteren, zodat de opgebouwde kennis niet verloren gaat. De volgende twee rapporten zijn door TNO opgeleverd: LEAFO editor User Reference Guide, rapportnummer 95-BI-R0434 In dit rapport wordt beschreven hoe de LEAFO editor kan worden gebruikt. Naast een beschrijving van alle menu-opties, symbolen en formulieren is er een 'guided tour' opgenomen waarin stap voor stap een LEAFO van een vangrail wordt opgebouwd met behulp van de LEAFO editor. LEAFO editor Programmers Reference Guide, rapportnummer 95-BI-R0435 In dit rapport wordt beschreven hoe de software van de LEAFO editor en de LEAFO Development Package is opgebouwd. Gedetailleerde informatie over de datastructuur, de routines en de distributie van de software is in dit rapport te vinden. De distributie van de LEAFO editor is beschikbaar voor de operating systemen Unix / X- Windows en Windows-NT. De distributie van de LEAFO Development Package is beschikbaar voor de CAD-systemen Dimension III en AutoCAD.

16 BSW/RAP november RAPPORTEN 94-BI-R0195 Presentaties voor CAD-Stuurgroep en projectgroep 21 en 23 februari 1994, ir. P. Kuiper; 28 februari BI-R0610 Voorstel Jaarplan 1994, onderzoek PDI-Wegen en Viaducten, ir. P. Kuiper, definitieve versie van 30 September BI-R0611 Voortgangsverslag PDI-Wegen en Viaducten, le periode 1994, ir. P. Kuiper, 25 mei BI-R1003 Voortgangsverslag PDI-Wegen en Viaducten, 3e periode 1994, ir. P. Kuiper, 17 oktober BI-R1415 Voortgangsverslag PDI-Wegen en Viaducten, 4e periode 1994, ir. P. Kuiper, 30 november BI-R0186 Road Shape Model Kernel 0.1, ir. P. H. Willems, 15 mei BI-R0439 Voortgangsverslag PDI-Wegen en Viaducten, le periode 1995, ir. G. M. A. Kusters, 18 mei BT-R0687 Evaluatie kennissysteem voor viaducten (KENVIA), ir. J. T. de Gelder, 14 juni BI-R0434 LEAFO editor User Reference Guide, drs. B. F. M. Luijten, 30 juni BI-R0435 LDP Programmers Reference Guide, drs. B. F. M. Luijten, 30 juni BI-R0988 Voortgangsverslag PDI-Wegen en Viaducten, 2e periode 1995, ir. G. M. A. Kusters, 21 juli BI-R1588 Van MOSS/GENIO naar CALMA/CANIN (2e versie), mw. ing. J.M. Bouwman-Eijs, december BI-R1589 Documentatie WegGeometrieModel, ir. P.H.Willems (red.), december BI-R1590 Overzicht resultaten PDI programma Rijkswaterstaat / TNO '94-'95, ir. P.H.Willems (red.), december 1995.

bi: TNO-Bouw 4%0--o%

bi: TNO-Bouw 4%0--o% bi: TNO-Bouw 4%0--o% *1 T NO-Bouw Lange Kleiweg 5, Rijsvuijk Postbus 49 2600 AA Delft Telex 3 82 70 Fax 015-843990 Telefoon 015-842000 TNO -rapport 93-BI-R 1227 CAD NEUTRALE LEAFO EDITOR - CAD ONAFHANKELIJKHEID

Nadere informatie

Onderzoek Migratie Windows NT voor Wegontwerpafdelingen in Rijkswaterstaat

Onderzoek Migratie Windows NT voor Wegontwerpafdelingen in Rijkswaterstaat C8108 BIBLIOTHEEK Bouwdienst Rijkswaterstaat Postbus 20.000 3502 LA Utrecht Onderzoek Migratie Windows NT voor Wegontwerpafdelingen in Rijkswaterstaat Keuze voor Windows NT BIBLIOTHEEK BOUWOiENST RI.IKSWATERSTAAT

Nadere informatie

Vraag Ondersteuning door Virtuele Experts

Vraag Ondersteuning door Virtuele Experts Vraag Ondersteuning door Virtuele Experts Ondersteunen van de opdrachtgever in de Bouw gedurende de initiatieffase 1 Introductie Deze dissertatie beschrijft een onderzoek naar de toepassing van ICT om

Nadere informatie

Research & development

Research & development Research & development Publishing on demand Workflow ondersteuning Typesetting Documentproductie Gespecialiseerd document ontwerp Web ontwerp en onderhoud Conversie Database publishing Advies Organisatie

Nadere informatie

P(: 3oifC 4 \ C 9 5 9 6

P(: 3oifC 4 \ C 9 5 9 6 P (: 3oifC C9596 \ 4 0 BIBLIOTHEEK Bouwdienst Rijks waterstaat Postbus 20.000 3502 LA Utrecht m:\doc\not\cvvisit.res Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Bouwdienst

Nadere informatie

Verslag Computervision User Conference Barcelona april '93. Verslag Bezoek CV aan Bouwdienst Mei '93

Verslag Computervision User Conference Barcelona april '93. Verslag Bezoek CV aan Bouwdienst Mei '93 C9530 Verslag Computervision User Conference Barcelona april '93 Verslag Bezoek CV aan Bouwdienst Mei '93 Datum : Mei 1993 Rapportnummer : BSW93-11a RWS Bouwdienst Frans van Dam (afd.bsi) Wim Verbruggen

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Christophe Deloo, Roy Straver & Machiel Visser. Versie 4 (26-06-2010)

Plan van Aanpak. Christophe Deloo, Roy Straver & Machiel Visser. Versie 4 (26-06-2010) Plan van Aanpak Christophe Deloo, Roy Straver & Machiel Visser Versie 4 (26-06-2010) Inhoudsopgave Voorwoord... 2 1 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Accordering en bijstelling... 3 1.3 Toelichting

Nadere informatie

icafe Project Joeri Verdeyen Stefaan De Spiegeleer Ben Naim Tanfous

icafe Project Joeri Verdeyen Stefaan De Spiegeleer Ben Naim Tanfous icafe Project Joeri Verdeyen Stefaan De Spiegeleer Ben Naim Tanfous 2006-2007 Inhoudsopgave 1 2 1.1 Programmeertaal PHP5..................... 2 1.2 MySQL database......................... 3 1.3 Adobe Flash...........................

Nadere informatie

Artikel / Parametrisch ontwerpen en rekenen. Een hype of de toekomst?

Artikel / Parametrisch ontwerpen en rekenen. Een hype of de toekomst? Artikel / Parametrisch ontwerpen en rekenen Een hype of de toekomst? De manier waarop gebouwen ontworpen worden is in de basis al heel lang hetzelfde. Veranderingen in de werkwijze van constructeurs gaan

Nadere informatie

LIPSS LIPSS LIPSS LIPSS 21-9-2011. Inhoud van de presentaties. Inhoud van de presentaties. De sprekers. DOEL & RESULTAAT voor U

LIPSS LIPSS LIPSS LIPSS 21-9-2011. Inhoud van de presentaties. Inhoud van de presentaties. De sprekers. DOEL & RESULTAAT voor U Open ICT ketenplatform voor naadloze informatievoorziening in het logistieke systeem van de groothandelaar in bloemen en planten. De sprekers Kenlog : de bedrijfskunde Coena : de IT technologie DOEL &

Nadere informatie

Snel te implementeren. Inpasbaar in uw situatie

Snel te implementeren. Inpasbaar in uw situatie Everything4Office ProjectManager Software voor Project Management Snel te implementeren Inpasbaar in uw situatie Economisch zeer verantwoord Everything4Office Software, Tolnasingel 1, 2411 PV Bodegraven

Nadere informatie

Projectorganisatie Marc Martojo Esther krijnen Rodger Buyvoets Danilo Meulens

Projectorganisatie Marc Martojo Esther krijnen Rodger Buyvoets Danilo Meulens Concrete projectbeschrijving De afstudeeropdracht is om een informatief, innovatief en interactief boek te ontwikkelen dat als presentatie materiaal gebruikt kan worden om weer te geven hoe bijzonder en

Nadere informatie

Portability, Interoperability of toch maar Connectivity Portability, Interoperability of toch maar Connectivity.

Portability, Interoperability of toch maar Connectivity Portability, Interoperability of toch maar Connectivity. Portability, Interoperability of toch 1 Even Voorstellen Diploma s: 1980 Bachelor of Science Civil Engineering (Cairo, Egypte) 1986 Doctoraal in Geodesie (TU Delft, Nederland) Enige Automatiseringservaring:

Nadere informatie

1. Inleiding. 1. Inleiding... 1. 1.1. Installatieprocedure...2. 1.1.1. De installatie van LisCAD 5.0... 3. 1.2. Licentieprocedure...

1. Inleiding. 1. Inleiding... 1. 1.1. Installatieprocedure...2. 1.1.1. De installatie van LisCAD 5.0... 3. 1.2. Licentieprocedure... 1. Inleiding... 1 1.1. Installatieprocedure...2 1.1.1. De installatie van LisCAD 5.0... 3 1.2. Licentieprocedure...8 1.2.1. Introductie... 8 1.2.2. Evaluatielicenties... 8 1.2.3. Het bestellen van een

Nadere informatie

Efficiënt Verspanen 9 oktober 2007 Gereedschapbeheer, behaal uw voordeel! Klaas Feijen

Efficiënt Verspanen 9 oktober 2007 Gereedschapbeheer, behaal uw voordeel! Klaas Feijen Efficiënt Verspanen 9 oktober 2007 Gereedschapbeheer, behaal uw voordeel! Klaas Feijen Titel Presentatie Voorstellen Somatech / SOLVA Gereedschapbeheer problematiek Gereedschapbeheer in werkvoorbereiding

Nadere informatie

Project Fasering Documentatie Applicatie Ontwikkelaar

Project Fasering Documentatie Applicatie Ontwikkelaar Project Fasering Documentatie Applicatie Ontwikkelaar Auteurs: Erik Seldenthuis Aminah Balfaqih Datum: 31 Januari 2011 Kerntaak 1 Ontwerpen van applicaties De volgordelijke plaats van de documenten binnen

Nadere informatie

Inleiding tot programmeren: Javascript

Inleiding tot programmeren: Javascript Inleiding tot programmeren: Javascript Een definitie JavaScript is een scripttaal met objectgeoriënteerde mogelijkheden. Deze geïnterpreteerde programmeertaal is vooral gericht op het gebruik in webpagina

Nadere informatie

emaxx Systeem eisen ManagementPortaal voor de ZakenMagazijn database

emaxx Systeem eisen ManagementPortaal voor de ZakenMagazijn database emaxx Systeem eisen ManagementPortaal voor de ZakenMagazijn database Datum: 25-09-2007 Auteur: ing. E.L. Floothuis Versie: 0.1 Status: Concept Kopersteden 22-4 Postbus 157 7500 AD Enschede Tel: 053 48

Nadere informatie

Module II - Enkele Begrippen

Module II - Enkele Begrippen Module II - Enkele Begrippen Wanneer we spreken over het Internet, het bekijken van websites, komen we al gauw een aantal begrippen tegen. Enkele van de veelgebruikte begrippen binnen de Internet wereld

Nadere informatie

ALLIANDER. Neemt de wind in de zeilen en transformeert het inkoopproces

ALLIANDER. Neemt de wind in de zeilen en transformeert het inkoopproces ALLIANDER Neemt de wind in de zeilen en transformeert het inkoopproces Alliander NV beheert energie netwerken die gas en elektriciteit distribueren naar grote delen van Nederland voor huizen, transport,

Nadere informatie

EEN LEAR N I NG ANALYTICS S ER VI CE JOHAN JEUR ING

EEN LEAR N I NG ANALYTICS S ER VI CE JOHAN JEUR ING EEN LEAR N I NG ANALYTICS S ER VI CE JOHAN JEUR ING INTRODUCTIE De opdrachtgever voor dit project is Johan Jeuring, van het departement Informatica van de Universiteit Utrecht, namens het projectteam van

Nadere informatie

3D Pilot Fase II Eindrapportage Activiteit 2: 3D Geometrie validator.

3D Pilot Fase II Eindrapportage Activiteit 2: 3D Geometrie validator. 3D Pilot Fase II Eindrapportage Activiteit 2: 3D Geometrie validator. auteurs Paul Janssen (Geonovum) Jan Kooijman (TNO) Hugo Ledoux (TU-Delft) datum 2012-11-15 versie 1.0 Eindversie Inhoudsopgave 1 Uitleg

Nadere informatie

Implementatiescenario voor lidorganisaties

Implementatiescenario voor lidorganisaties Informatiemodel en Gegevensset Federatie Opvang 2011 Implementatiescenario voor lidorganisaties Federatie Opvang, 22 september 2011 versie 1.0 Projectleiding: Projectuitvoering: Mark Clarijs, Informatiemanager

Nadere informatie

Release notes PCTrans. Release notes PCTrans. Aantekeningen voor PCTrans 5.0 ( )

Release notes PCTrans. Release notes PCTrans. Aantekeningen voor PCTrans 5.0 ( ) Aantekeningen voor 5.0 (20161128) Opgeloste problemen: In module Projection: RD x,y,h, geographic wordt het inlezen van een file met X,Y,H coordinaten niet goed verwerkt. De beperkingen zoals beschreven

Nadere informatie

Catalogus Omgevingswet PLDN 18 april 2017 Peter Stolk projectmanager Kadaster

Catalogus Omgevingswet PLDN 18 april 2017 Peter Stolk projectmanager Kadaster PLDN 18 april 2017 Peter Stolk projectmanager Kadaster Onderwerpen Verbeterdoelen Omgevingswet Digitaal Stelsel Omgevingswet Linked Data URI Strategie Linked Data Theatre Begrippen Herkomst begrippen /

Nadere informatie

Dataportabiliteit. Auteur: Miranda van Elswijk en Willem-Jan van Elk

Dataportabiliteit. Auteur: Miranda van Elswijk en Willem-Jan van Elk Dataportabiliteit Auteur: Miranda van Elswijk en Willem-Jan van Elk Cloud computing is een recente ontwikkeling die het mogelijk maakt om complexe ICTfunctionaliteit als dienst via het internet af te nemen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Revit Architecture 2013 Basis Training

Inhoudsopgave. Revit Architecture 2013 Basis Training Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 5 Na deze cursus kunt u... 5 De cursus is bestemd voor de personen die nog niet met Revit Architecture gewerkt hebben... 5 Hoofdstuk 1: Revit Architecture

Nadere informatie

Intranet: content-beheersystemen 1

Intranet: content-beheersystemen 1 Intranet: content-beheersystemen 1 een web-applicatie waarmee men zonder veel technische kennis op het internet/intranet kan publiceren er is een verschil tussen inhoud en presentatie inhoud verandert

Nadere informatie

Kennis na het volgen van de training. Na het volgen van deze training bent u in staat:

Kennis na het volgen van de training. Na het volgen van deze training bent u in staat: Training Trainingscode Duur Gepubliceerd Taal Type Leermethode Kosten SF2015V8 4 dagen 02/02/2015 Nederlands & Engels Developer, basis Invidueel & klassikaal Op aanvraag Deze training richt zich op het

Nadere informatie

Beschrijving toolset Netwerk/Protocol/Applicatie test Datum 11 januari 2012 Auteur Louis de Wolff Versie 1.0

Beschrijving toolset Netwerk/Protocol/Applicatie test Datum 11 januari 2012 Auteur Louis de Wolff Versie 1.0 Beschrijving toolset Netwerk/Protocol/Applicatie test Datum 11 januari 2012 Auteur Louis de Wolff Versie 1.0 Netwerk evaluatie tools Inleiding In een pakket geschakelde netwerk gebeurt de communicatie

Nadere informatie

LIPSS Open ICT ketenplatform voor naadloze informatievoorziening in het logistieke systeem

LIPSS Open ICT ketenplatform voor naadloze informatievoorziening in het logistieke systeem LIPSS Open ICT ketenplatform voor naadloze informatievoorziening in het logistieke systeem Doel en resultaat: Een open internetsysteem, waarbinnen met behulp van business network software verschillende

Nadere informatie

D V1 van de browse en zoek applicatie

D V1 van de browse en zoek applicatie D 1.1.2 V1 van de browse en zoek applicatie Hennie Brugman Auteur : Hennie Brugman 16/09/2010 09:09:00 AM page 1 of 10 1 Documenteigenschappen Rapportage datum: 16 september 2010 Rapportage periode: October

Nadere informatie

Onderwerpen: Algemeen Projecten. Budgetten Rollen en rechten Uren/kosten Facturen CRM HRM Output/Custom fields Web. Procesbeschrijving

Onderwerpen: Algemeen Projecten. Budgetten Rollen en rechten Uren/kosten Facturen CRM HRM Output/Custom fields Web. Procesbeschrijving Onderwerpen: Algemeen Projecten Budgetten Rollen en rechten Uren/kosten Facturen CRM HRM Output/Custom fields Web Procesbeschrijving Algemeen PMO Pro is een systeem om al uw projectgerelateerde informatie

Nadere informatie

3D Topografie. Inhoud presentatie

3D Topografie. Inhoud presentatie 3D Topografie Promotie-onderzoek naar een 3D datamodellering Studiedag 3D Topografie 03 April 2007 1 ir. Friso Penninga sectie GIS Technologie Onderzoeksinstituut OTB Technische Universiteit Delft Inhoud

Nadere informatie

Waarom is (was) CAD zo duur? Wat kan zorgen voor betaalbare alternatieven?

Waarom is (was) CAD zo duur? Wat kan zorgen voor betaalbare alternatieven? CAD: betaalbaar? Waarom is (was) CAD zo duur? R&D (sinds jaren 80 doorgedreven R&D) en de loonkost Kostenplaatje versus aantal gebruikers Weinig aanbiedingen van (goedkopere) alternatieven Aankopen bij

Nadere informatie

Zelftest Java concepten

Zelftest Java concepten Zelftest Java concepten Document: n0838test.fm 22/03/2012 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INLEIDING BIJ DE ZELFTEST JAVA CONCEPTEN Om de voorkennis nodig

Nadere informatie

Rapport Richtlijn gebruik productiegegevens

Rapport Richtlijn gebruik productiegegevens Rapport Richtlijn gebruik productiegegevens Documenthistorie Datum en versienummer Auteur Opmerking Versie 1.0, 20 december 2005 M. van der Werff, B. de Wit Ter vaststelling door DPB Goedkeuring Datum

Nadere informatie

Wat is nieuw in Alphacam 2013 R2

Wat is nieuw in Alphacam 2013 R2 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Windows 8... 4 Nieuwe Solid Simulator... 4 Nieuwe NC Output Manager... 5 BTL Convertor... 5 Rapport Applicatie... 7 Nest Zones... 8 Oscillatie (zig-zag)... 8 Automatische

Nadere informatie

Installatiehandleiding Linux

Installatiehandleiding Linux Installatiehandleiding Linux Versie 1.0 Datum 11 januari 2011 Status definitief 1 Installatiehandleiding Linux NB Het UZI-register biedt alleen ondersteuning voor de Ubuntu desktop 10.4 distributie. Deze

Nadere informatie

Strategie Applicatie integratie Open.Amsterdam project. versie 1.0 juni 2008

Strategie Applicatie integratie Open.Amsterdam project. versie 1.0 juni 2008 Strategie Applicatie integratie Open.Amsterdam project versie 1.0 juni 2008 Document informatie Versiebeheer Versie Datum Auteur Activiteiten 1.0 juni 2008 drs. E. Willemsen Initiële opzet Archivering

Nadere informatie

Resultaten gesprekssessie 1 Elektronische Productinformatie

Resultaten gesprekssessie 1 Elektronische Productinformatie Resultaten gesprekssessie 1 Elektronische Productinformatie De gesprekssessie werd geopend met een korte inleiding over het onderwerp Elektronische productinformatie. Hierin werd onder andere geïllustreerd

Nadere informatie

GEOMAGIC THE MAGIC OF MAKING IT SIMPLE

GEOMAGIC THE MAGIC OF MAKING IT SIMPLE GEOMAGIC THE MAGIC OF MAKING IT SIMPLE Geomagic STUDIO Reverse engineering software Geomagic Studio transformeert 3D scan data en polygoon meshes in nauwkeurige 3D digitale modellen t.b.v. reverse engineering,

Nadere informatie

Voorwoord. Kevin de Ram Smart Systems 1

Voorwoord. Kevin de Ram Smart Systems 1 Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. Maart 2017 Voorwoord Voor de lessen smart systems is mij gevraagd een document op te zetten met mijn visie op smart systems. Hierbij heb ik gekeken

Nadere informatie

Bericht Creëren en versturen binnen Wes 4 U mail

Bericht Creëren en versturen binnen Wes 4 U mail Bericht Creëren en versturen binnen Wes 4 U mail Berichten maken en versturen met Wes 4 U mail is simpel, doeltreffend en snel! Belangrijk is dat u reeds bent voorzien van een lijst met emailadressen van

Nadere informatie

HEEMKUNDE RIPS. Project Initiatie Document. Datum voltooid: 9-11-2011. Versie: 1.0. Document ID: 1 Bestandsnaam: Project initiatie document

HEEMKUNDE RIPS. Project Initiatie Document. Datum voltooid: 9-11-2011. Versie: 1.0. Document ID: 1 Bestandsnaam: Project initiatie document HEEMKUNDE RIPS Project Initiatie Document Projectcode: P201101 Datum voltooid: 9-11-2011 Auteur: Paul Oostenrijk Versie: 1.0 Status: Concept Bestandsnaam: Project initiatie document Documenthistorie Revisies

Nadere informatie

Het Digitale Huis. Samenwerkende software voor de bouw

Het Digitale Huis. Samenwerkende software voor de bouw Het Digitale Huis Samenwerkende software voor de bouw Het Digitale Huis is het eerste en grootste BIM-software project in Nederland. Uniforme Bouwdeelbibliotheek Het is bovendien het enige project dat

Nadere informatie

Vertaaldocument huidig format naar verbeterd format kwalificatiedossier Applicatieontwikkelaar ECABO 2007-2008

Vertaaldocument huidig format naar verbeterd format kwalificatiedossier Applicatieontwikkelaar ECABO 2007-2008 Vertaaldocument huidig format naar verbeterd format kwalificatiedossier Applicatieontwikkelaar ECABO 2007-2008 Vertaaldocument AO, juni 2007 Pagina 1 van 10 Vertaaldocument AO, juni 2007 Pagina 2 van 10

Nadere informatie

De voordelen van Drupal

De voordelen van Drupal Drupal is een open source Content Management System (CMS). Daarnaast kun je Drupal zien als een framework, dit betekent dat je modules (oftewel mini-applicaties) kunt implementeren in je installatie van

Nadere informatie

Use of Database Generator for Building Monitoring systems. FHI Leiden, 9 Oktober 2007

Use of Database Generator for Building Monitoring systems. FHI Leiden, 9 Oktober 2007 Use of Database Generator for Building Monitoring systems FHI Leiden, 9 Oktober 2007 Agenda Voorstellen Definities Project: Upgrade van 32 GBS applicaties Generator aan t werk Resultaat Evaluatie (voor-

Nadere informatie

EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE

EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE Eigenschappen Converged Hardware 1 van 8 Document Informatie Versie Datum Omschrijving Auteur(s) 0.1 29-09-2015 Draft Remco Nijkamp 0.2 29-09-2015 Volgende Versie opgesteld

Nadere informatie

Technisch Rapport. BAG Extract in i-bridge2.0. Versie 1.0. Datum 9 December 2010

Technisch Rapport. BAG Extract in i-bridge2.0. Versie 1.0. Datum 9 December 2010 Technisch Rapport BAG Extract in i-bridge2.0 Versie 1.0 Datum 9 December 2010 Status Final Colofon IVENT A&A CDC Madame Curielaan 4-6 Postbus 20703 2289 CA Rijswijk Contactpersoon Patrick Brooijmans Teamleider

Nadere informatie

Intake <applicatie> Conclusie & Aanbevelingen. <Datum> 1.0. <Auteur> ###-#######

Intake <applicatie> Conclusie & Aanbevelingen. <Datum> 1.0. <Auteur> ###-####### Intake Conclusie & Aanbevelingen Datum Versie 1.0 Auteur Telefoon ###-####### Inhoudsopgave 1. VOORWOORD... 1 2. BESCHRIJVING APPLICATIE... 2 2.1. FUNCTIONEEL ONTWERP... 2

Nadere informatie

TRAIN SERVICE & SHUNTING PLANNER

TRAIN SERVICE & SHUNTING PLANNER TRAIN SERVICE & SHUNTING PLANNER BOB HUISMAN Dit projectplan is het startpunt voor de student om 1) een voorkeur voor een project uit te spreken en 2) te gebruiken als start informatie bij begin project.

Nadere informatie

Deze zelfstudie maakt gebruik van de module Profielen en Ontwerpen. Opmerking: Deze zelfstudie kan niet worden uitgevoerd met LISCAD Lite.

Deze zelfstudie maakt gebruik van de module Profielen en Ontwerpen. Opmerking: Deze zelfstudie kan niet worden uitgevoerd met LISCAD Lite. # $ + K Een Lengteprofiel CAD bestand Aanmaken Deze zelfstudie maakt gebruik van de module Profielen en Ontwerpen. Opmerking: Deze zelfstudie kan niet worden uitgevoerd met LISCAD Lite. Doelstelling Het

Nadere informatie

13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1

13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1 13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek 13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1 13.1. Inleiding...1 13.2. Icoonomschrijving...2 13.3. Menu Bestand...3 13.3.1. Nieuwe Bibliotheek maken... 3

Nadere informatie

Bijlage Geodetische werkzaamheden en areaalgegevens voor RWS

Bijlage Geodetische werkzaamheden en areaalgegevens voor RWS Bijlage 11-01 Geodetische werkzaamheden en areaalgegevens voor RWS In deze bijlage staat een aantal eisen met betrekking tot geodetische werkzaamheden tijdens de realisatie van het werk én een aantal eisen

Nadere informatie

Acht stappen voor JSF

Acht stappen voor JSF Acht stappen voor JSF Inleiding In deze tutorial zullen we JSF (Java server faces) installeren. Wat we niet beschrijven is hoe te werken met JSF, over dit onderwerp zijn er genoeg boeken en internetsites

Nadere informatie

Algemene wijzigingen in de functies van DesignCAD 3D Max 25:

Algemene wijzigingen in de functies van DesignCAD 3D Max 25: Algemene wijzigingen in de functies van DesignCAD 3D Max 25: Huidige lijst van ondersteunde bestandsformaten: JPG, BMP, TGA, TIF, PCX, PNG, en GIF. Huidige lijst van ondersteunde export formaten: DWG,

Nadere informatie

Tools voor canonieke datamodellering Bert Dingemans

Tools voor canonieke datamodellering Bert Dingemans Tools voor canonieke datamodellering Tools voor canonieke datamodellering Bert Dingemans Abstract Canonieke modellen worden al snel omvangrijk en complex te beheren. Dit whitepaper beschrijft een werkwijze

Nadere informatie

Nederland haalt de XBRL buit nog niet binnen. Door Ron van Ardenne

Nederland haalt de XBRL buit nog niet binnen. Door Ron van Ardenne Nederland haalt de XBRL buit nog niet binnen. Door Ron van Ardenne Ondanks de belofte die extensible Business Reporting Language (XBRL) inhoudt, blijft het gebruik ervan beperkt. Softwareontwikkelaars

Nadere informatie

Ervaringen met QGIS en de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) Hans van der Meij 28 juni 2017

Ervaringen met QGIS en de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) Hans van der Meij 28 juni 2017 Ervaringen met QGIS en de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) Hans van der Meij 28 juni 2017 Onderwerpen Even voorstellen (mijn achtergrond) Wat is eigenlijk de BGT? Hoe is QGIS ingezet rondom

Nadere informatie

Infosessie 25 aug 2011, samenvatting

Infosessie 25 aug 2011, samenvatting Infosessie 25 aug 2011, samenvatting Inhoud Voormiddag: presentatie & demo s Voorstelling: ENW-project - Aanbod: ELO,Web-cms,infrastructuur, onderhoud, door http://www.augent.be/enw/ (project enw-elo)

Nadere informatie

Microsoft Excel. It s all about Excel - VBA

Microsoft Excel. It s all about Excel - VBA X Microsoft Excel Stap in de wereld van Visual Basic for Applications (VBA) binnen het Microsoft Office programma Excel. Leer hoe deze programmeertaal precies in elkaar zit en hoe u deze in de dagelijkse

Nadere informatie

DATAMODELLERING BEGRIPPENBOOM

DATAMODELLERING BEGRIPPENBOOM DATAMODELLERING BEGRIPPENBOOM Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm begrippenboom inclusief de begrippenlijst beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen.

Nadere informatie

Business case Digikoppeling

Business case Digikoppeling Business case Digikoppeling Versie 1.0 Datum 02/06/2014 Status Definitief Van toepassing op Digikoppeling versies: 1.0, 1.1, 2.0, 3.0 Colofon Logius Servicecentrum: Postbus 96810 2509 JE Den Haag t. 0900

Nadere informatie

Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Bouwdienst Rijkswaterstaat. PDM Europe Congres. 22-10-98 t/m 24-10-98. Barcelona

Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Bouwdienst Rijkswaterstaat. PDM Europe Congres. 22-10-98 t/m 24-10-98. Barcelona Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Bouwdienst Rijkswaterstaat PDM Europe Congres 22-10-98 t/m 24-10-98 Barcelona Een verslag van R. Jongkind, J.N. Kieft en R.J. van

Nadere informatie

Handleiding Labcom webeditie. Januari 2009

Handleiding Labcom webeditie. Januari 2009 Handleiding Labcom webeditie Januari 2009 1 Inleiding:... 3 Beschrijving Hoofdscherm... 4 Een nieuwe opdracht maken... 5 Monsters en deelmonsters toevoegen... 6 Analyse toevoegen... 7 Aanvraag bekijken...

Nadere informatie

ETIM NL Dynamische publicatie

ETIM NL Dynamische publicatie ETIM NL Dynamische publicatie V1-2015 Versie datum 18-03-2015 Auteur: Marc Habets INHOUD 1. Inleiding 3 2. Dynamische publicatie 3 2.1. Wat is een dynamische ETIM publicatie? 3 2.2. Voordelen en randvoorwaarden

Nadere informatie

Versnellingsprojecten Deelproject ParkinsonInzicht

Versnellingsprojecten Deelproject ParkinsonInzicht Versnellingsprojecten Deelproject ParkinsonInzicht Implementatiehandleiding ParkinsonInzicht Mei 2017 Versie 0.1 CONCEPT Documenthistorie Versie Datum Omschrijving 0.1 CONCEPT 23 mei 2017 Initiële versie

Nadere informatie

Factuur Lay-out / Factuur Template

Factuur Lay-out / Factuur Template Factuur Lay-out / Factuur Template In i-reserve is het mogelijk facturen te verzenden. De facturen worden als pdf bijlage per e-mail naar de klant verzonden. In deze tutorial wordt beschreven hoe u een

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN.STL. Voor 3D printen. Bij problemen: raadpleeg je docent!

HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN.STL. Voor 3D printen. Bij problemen: raadpleeg je docent! HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN.STL Voor 3D printen Bij problemen: raadpleeg je docent! Aanmaken van.stl bestanden vanuit verschillende soorten 3D tekensoftware Autodesk Inventor 1. Klik op de Inventor

Nadere informatie

3NELåKANåOOKåBETROUWBAAR METå!CCEPTå&INANCIEEL

3NELåKANåOOKåBETROUWBAAR METå!CCEPTå&INANCIEEL !CCEPTå!UTOMATISERING 3NELåKANåOOKåBETROUWBAAR METå!CCEPTå&INANCIEEL - / / ) %æ#) * & %2 3 De boeken bijhouden in een mooie, moderne en snelle omgeving? Accept Financieel is dé complete software voor iedere

Nadere informatie

CONFIDENTIEEL. EIB-RPT-880076 3 van 12. Samenvatting

CONFIDENTIEEL. EIB-RPT-880076 3 van 12. Samenvatting EIB-RPT-880076 3 van 12 Samenvatting Inleiding Dit rapport beschrijft de prototypekeuring van de SDUMJGA stemmachine RS- Vote. De RS-Vote stemmachine is bedoeld voor elektronisch gefaseerd stemmen en is

Nadere informatie

Software Processen. Ian Sommerville 2004 Software Engineering, 7th edition. Chapter 4 Slide 1. Het software proces

Software Processen. Ian Sommerville 2004 Software Engineering, 7th edition. Chapter 4 Slide 1. Het software proces Software Processen Ian Sommerville 2004 Software Engineering, 7th edition. Chapter 4 Slide 1 Het software proces Een gestructureerd set van activiteiten nodig om een software systeem te ontwikkelen Specificatie;

Nadere informatie

Het digitaal samenstellen en uniformeren van projectdocumentatie.

Het digitaal samenstellen en uniformeren van projectdocumentatie. Het digitaal samenstellen en uniformeren van projectdocumentatie. As-Built Documentatie digitaal op orde Als uw bedrijf actief is in de Marine, Off-Shore, energie of chemische industrie, dan heeft u voor

Nadere informatie

Hoe maak je de BGT succesvol

Hoe maak je de BGT succesvol Hoe maak je de BGT succesvol in jouw organisatie? Hoe succesvol geworden bij de provincie Johan Janzen Succes vertalen naar jouw organisatie Willy Bakker Hoe het allemaal begon (Landmeten) Instrumentarium/hulpmiddelen

Nadere informatie

Nederlands WMS - SLD Profiel. Versie 1.0

Nederlands WMS - SLD Profiel. Versie 1.0 Nederlands WMS - SLD Profiel Versie 1.0 Ravi: een profiel Ravi, netwerk voor geo-informatie Stichting Ravi is een netwerkorganisatie in het publieke domein en richt zich op de ruimtelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Bent u ook zoveel tijd kwijt met het zoeken naar de laatste en enig juiste! - versie van uw marktonderzoek

Bent u ook zoveel tijd kwijt met het zoeken naar de laatste en enig juiste! - versie van uw marktonderzoek Bent u ook zoveel tijd kwijt met het zoeken naar de laatste en enig juiste! - versie van uw marktonderzoek Heeft u zich ook al eens afgevraagd waarom uw concurrent zo veel goedkoper kan zijn? Waarschijnlijk

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

BRIDGIS EN DE BAG Opgesteld door Bridgis Geoservices BV Datum Mei 2013

BRIDGIS EN DE BAG Opgesteld door Bridgis Geoservices BV Datum Mei 2013 BRIDGIS EN DE BAG Opgesteld door Bridgis Geoservices BV Datum Mei 2013 INHOUD Wat is de BAG 3 Waarom de BAG? 4 Bridgis en de BAG 4 Het datawarehouse van Bridgis 4 Gevolgen van de BAG 5 Advies & Maatwerk

Nadere informatie

Oplossingsvrij specificeren

Oplossingsvrij specificeren Oplossingsvrij specificeren ir. J.P. Eelants, projectmanager Infrabouwproces CROW Samenvatting De methodiek van oplossingsvrij specificeren richt zich niet alleen op het formuleren van functionele eisen.

Nadere informatie

Vraag 1. Vraag 1a TERUGKOPPELING PROEFTENTAMEN. Software architecture

Vraag 1. Vraag 1a TERUGKOPPELING PROEFTENTAMEN. Software architecture Software architecture IM0203 TERUGKOPPELING PROEFTENTAMEN Vraag 1 Vraag 1a Veel van de in het werkboek besproken patterns kunnen ingezet worden voor het referentiesysteem. We lopen de patterns hier stuk

Nadere informatie

Technisch Ontwerp W e b s i t e W O S I

Technisch Ontwerp W e b s i t e W O S I Technisch Ontwerp W e b s i t e W O S I WOSI Ruud Jungbacker en Michael de Vries - Technisch ontwerp Website Document historie Versie(s) Versie Datum Status Omschrijving / wijzigingen 0.1 20 nov 2008 Concept

Nadere informatie

Inhoud. Introductie tot de cursus

Inhoud. Introductie tot de cursus Inhoud Introductie tot de cursus 1 De functie van de cursus 7 2 De inhoud van de cursus 7 2.1 Voorkennis 7 2.2 Leerdoelen van de cursus 8 2.3 Opbouw van de cursus 8 3 Leermiddelen en wijze van studeren

Nadere informatie

Release notes PCTrans. Release notes PCTrans. Aantekeningen voor PCTrans 5.0 ( )

Release notes PCTrans. Release notes PCTrans. Aantekeningen voor PCTrans 5.0 ( ) Aantekeningen voor 5.0 (20170322) Opgeloste problemen: In module Geographic transformation: ETRS89 ITRS wordt de nauwkeurigheid verkeerd ingesteld. In alle ETRS/ITRS/WGS84 modules wordt bij opgeven van

Nadere informatie

TRECO OFFICE Annex 2: Inrichting van database, vergelijkingsapplicaties en integratie met BIM

TRECO OFFICE Annex 2: Inrichting van database, vergelijkingsapplicaties en integratie met BIM RAPPORT TRECO OFFICE Annex 2: 6.2.1 Inrichting van database, vergelijkingsapplicaties en integratie met BIM Opdrachtgever: RVO Uitgevoerd door: DEMO Consultants Projectnummer: 2014.036 Datum: 24 november

Nadere informatie

Introductie Rekensoftware RFEM

Introductie Rekensoftware RFEM KOPPELING Integratie TUSSEN Rekenen RFEM en EN Tekenen AUTOCAD Introductie Rekensoftware RFEM RFEM Nederland, verdeler van Dlubal Software GmbH Ing. Emiel Peltenburg MSEng, RC Een van de grootste leveranciers

Nadere informatie

# seetut_20 $ De Sjabloon Editor Toepassen + seetut:0370 K Sjablonen;Algemeen;Naam Wijzigen Sjabloon;Ontwerp;Sjabloon Editor;Sjabloon Openen

# seetut_20 $ De Sjabloon Editor Toepassen + seetut:0370 K Sjablonen;Algemeen;Naam Wijzigen Sjabloon;Ontwerp;Sjabloon Editor;Sjabloon Openen # $ + K De Sjabloon Editor Toepassen Deze zelfstudie maakt gebruik van de modules Profielen & Ontwerpen. Opmerking: Deze zelfstudie kan niet worden uitgevoerd met LISCAD Lite. Doelstelling Het doel van

Nadere informatie

Wensenlijst V-Log laatste update wensenlijst: 08-05-12

Wensenlijst V-Log laatste update wensenlijst: 08-05-12 Wensenlijst V-Log laatste update wensenlijst: 08-05-12 In dit document worden de eisen en wensen voor V-Log bijgehouden. Van iedere eis of wens worden diverse items vastgelegd, zoals een omschrijving,

Nadere informatie

Canonieke Data Modellering op basis van ArchiMate. Canonieke Data Modellering op basis van Archimate Bert Dingemans

Canonieke Data Modellering op basis van ArchiMate. Canonieke Data Modellering op basis van Archimate Bert Dingemans Canonieke Data Modellering op basis van ArchiMate Canonieke Data Modellering op basis van Archimate Bert Dingemans Abstract Modelleren op basis van de open standard ArchiMate is een goed uitgangspunt voor

Nadere informatie

Memo gebruik BCF t.b.v. "Communicatie BIM

Memo gebruik BCF t.b.v. Communicatie BIM Memo gebruik BCF t.b.v. "Communicatie BIM Toelichting openbim samenwerking In ieder BIM project is het van groot belang om de werkvoorbereiding en uitvoering gezamenlijk af te stemmen. Calduran, Dycore

Nadere informatie

Vier aandachtspunten bij het specificeren van digitaal geregelde voedingen

Vier aandachtspunten bij het specificeren van digitaal geregelde voedingen Vier aandachtspunten bij het specificeren van digitaal geregelde voedingen De industrie staat soms nog wat afwachtend tegenover digitaal geregelde voedingen omdat engineers, anders dan bij de traditionele

Nadere informatie

Zelftest Informatica-terminologie

Zelftest Informatica-terminologie Zelftest Informatica-terminologie Document: n0947test.fm 01/07/2015 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INTRODUCTIE Deze test is een zelf-test, waarmee u

Nadere informatie

IMBOR bij gemeente Amsterdam. Implementatie en toepassing van een datamodel

IMBOR bij gemeente Amsterdam. Implementatie en toepassing van een datamodel IMBOR bij gemeente Amsterdam Implementatie en toepassing van een datamodel 3 oktober 2017 Organisatie onderdelen Amsterdam, tot 2015: gefragmenteerde beheerapplicaties 2 Meer dan 10 beheerorganisaties

Nadere informatie

Groep. StrateGis. Groep Gebiedsontwikkeling. Rekenmodellen. StrateGis Groep BV Herenstraat 122 2271 CL Voorburg www.strategis.nl

Groep. StrateGis. Groep Gebiedsontwikkeling. Rekenmodellen. StrateGis Groep BV Herenstraat 122 2271 CL Voorburg www.strategis.nl StrateGis Groep Groep Gebiedsontwikkeling Rekenmodellen StrateGis Groep BV Herenstraat 122 2271 CL Voorburg www.strategis.nl 1 Inleiding StrateGis is een jong en innovatief spin-off bedrijf van TNO Gebouw

Nadere informatie

DATAMODELLERING ARCHIMATE DATA- & APPLICATIEMODELLERING

DATAMODELLERING ARCHIMATE DATA- & APPLICATIEMODELLERING DATAMODELLERING ARCHIMATE DATA- & APPLICATIEMODELLERING Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm ArchiMate data- & applicatiemodellering beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding

Nadere informatie

Bijlage 1. Opzet aanpak Navigatie. inowit. Datum: augustus 2013. Versie 4. Pagina 1 van 7

Bijlage 1. Opzet aanpak Navigatie. inowit. Datum: augustus 2013. Versie 4. Pagina 1 van 7 Bijlage 1 Opzet aanpak Navigatie inowit Datum: augustus 2013 Versie 4 Pagina 1 van 7 Inhoud 1. Stappen:... 3 Stap 1: beheer kaartapplicatie / wegennetwerk... 3 Stap 2: CCS-M ingeven van (operationele)

Nadere informatie

Open Source Software. Bart van Dijk (b.van.dijk@hccnet.nl)

Open Source Software. Bart van Dijk (b.van.dijk@hccnet.nl) Open Source Software Bart van Dijk (b.van.dijk@hccnet.nl) Open Source Software (OSS) Wat is het Waarom willen we het wel (of niet) OSS voorbeelden Geschiedenis Licenties Ontwikkeling en ondersteuning Wat

Nadere informatie

Programmeren in C ++ met wxwidgets les 5

Programmeren in C ++ met wxwidgets les 5 Elektrotechniek/Embedded Systems engineering inf2d Programmeren in C ++ met wxwidgets les 5 cursus 2009-2010 ir drs E.J Boks Les 5 Grafische toolkits Basisbeginselen gebruik grafische toolkit WxWidgets

Nadere informatie

De vraag Wat is BIM levert geen eensluidend antwoord. BIM is een typisch voorbeeld van een containerbegrip.

De vraag Wat is BIM levert geen eensluidend antwoord. BIM is een typisch voorbeeld van een containerbegrip. Gemeenten en BIM Hein Corstens 23-03-2017 V 1.2 1. BIM: wat en waarom? De komende minuten zal ik ingaan op het wat en waarom van BIM. In het algemeen en specifiek voor gemeenten. 2. BIM: wat? De vraag

Nadere informatie