Handleiding YasperWE en Infopath

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding YasperWE en Infopath"

Transcriptie

1 Handleiding YasperWE en Infopath Jan Martijn van der Werf 27 januari 2006 Inhoudsopgave Handleiding YasperWE en Infopath... 1 Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 1 Idee achter YasperWE... 1 Benodigde versies... 2 Yasper... 2 YasperWE... 2 Infopath... 2 Gebruik van YasperWE... 2 Stappenplan... 2 Definiëren en koppelen van rollen aan transities... 2 Gebruik van Infopath... 3 Koppelen van Infopath aan het Petri net... 4 Documenteren en specificeren van transities... 6 Debuggen in YasperWE... 7 Voorbeelden in YasperWE... 7 Voorbeeld 1: een urenregistratiesysteem... 7 Referenties Bijlage 1: Urenregistratie Manager Werknemer Inleiding Deze handleiding is bedoeld om het gebruik van YasperWe en Infopath te illustreren en is geschreven voor OGO 2.2 (2IO50). Deze handleiding bestaat uit twee delen, allereerst een uitleg over hoe je de combinatie Yasper, YasperWE en Infopath gebruikt, met een stappenplan hoe je het handigste met deze toolset om kunt gaan Idee achter YasperWE In de colleges systeem modelleren wordt een methode aangeleerd om (informatie) systemen te ontwikkelen. Centraal in deze methode staat het gebruik van technieken om te kunnen modelleren. Informatiestructuren en gedrag worden vastgelegd op een wiskundige manier, om op zo te laten zien dat het ontwikkelde systeem correct is en doet wat het moet doen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Object (data) modellen en Petri netten. Wanneer we een programma hebben dat Petri netten begrijpt en kan uitvoeren, samen met de manipulaties op het object model, hebben we een krachtige en snelle methode om systemen te ontwikkelen en daadwerkelijk in te zetten. Met dit doel is YasperWE ontwikkeld. Om ook datamanipulaties door de verschillende gebruikers (actoren) toe te staan, wordt Infopath gebruikt.

2 Benodigde versies Yasper Om alle features van YasperWE ten volle te kunnen benutten, moet je de laatste build hebben van Yasper (versie 1.3b7, [1]). Deze ondersteunt namelijk het query gedeelte van YasperWE. YasperWE Om ook datamanipulatie toe te staan, is YasperWE versie 1 nodig. Deze is te downloaden vanaf [2]. Let op, om YasperWE te kunnen draaien, heb je ook IIS 5.0 en MySQL 4.1(!) nodig. IIS kun je vanaf de Windows XP CD installeren. Mocht je deze CD niet hebben, kun je langs het BCF gaan. Infopath Gebruik Microsoft Infopath SP1, behorende bij Microsoft Office 2003 professional, te downloaden vanaf de TU/e. Gebruik van YasperWE Stappenplan Om van YasperWE gebruik te maken kun je het beste het volgende stappenplan volgen: 1. Modelleer het Petri net voor het gehele systeem 2. Controleer of het model goed is (test bijvoorbeeld via de simulator) 3. Definieer de rollen / actoren die de transities uitvoeren. Het is handig vanwege debug doeleinden een rol All toe te voegen, om niet iedere keer van rol te hoeven wisselen. 4. Koppel de actoren aan de transities. Als een actor gekoppeld wordt aan een transitie, koppel dan ook de actor All aan de transitie. NB Je kunt dus ook transities hebben die geen enkele rol hebben: automatische transities! 5. Definieer de Infopath data en de formulieren. Het handigste is om dit iteratief per transitie te doen: a. Definieer de case data nodig voor de transitie b. Definieer de view voor een transitie c. Schrijf de queries die nodig zijn om de case data vooraf in te vullen d. Schrijf de queries die nodig zijn om de case data achteraf te verwerken in de globale data (het objectmodel). e. Test of het werkt. Definiëren en koppelen van rollen aan transities Rollen definieer je als volgt in Yasper:

3 1. Selecteer het menu Roles Define Roles Je krijgt het volgende scherm te zien: 2. In dit scherm staan de verschillende rollen en hun capaciteit: het aantal beschikbare rollen. Voeg in het eerstvolgende lege veld de naam van de rol in. De capaciteit wordt automatisch op 1 gezet. 3. Herhaal dit tot je alle rollen gedefinieerd hebt. Vervolgens kun je de rollen aan de verschillende transities. Dit kan op een tweetal manieren. Als alle transities al gedefinieerd zijn, gaat dit het eenvoudigste via: 1. Selecteer het menu Roles Assign to tasks Je krijgt dan het volgende scherm te zien: 2. In dit scherm zie je alle transities, hier taken genoemd, en de gedefinieerde rollen. Om een rol aan een transitie te koppelen, zet je een vinkje in de juiste cel. Wanneer je een hiërarchisch net hebt, kun je aangeven of je alleen de transities van het zichtbare gedeelte wilt zien (de optie in current net) of alle transities (de optie in whole net). Daarnaast kun je via de Properties van een transitie op het tabblad Advanced aanvinken welke rol(len) de transitie kunnen uitvoeren. Gebruik van Infopath Infopath is een formulierapplicatie. Je kunt er formulieren in ontwerpen die de inhoud van een XML bestand laten zien. Een Infopath document heet een solution. Een XML bestand heeft zelf ook een structuur, die in Infopath Datasource wordt genoemd.

4 Datasources YasperWE maakt gebruik van een database. Om de globale data aan de case data te kunnen koppelen, moet de XML omgezet worden naar een relationele database. Dit heeft tot gevolg dat je géén attributen (datatype: Field (attribute)) als datatype voor velden kunt gebruiken. Verder is het verstandig om, ook om conflicten te ontwijken, om, als je een groep definieert, een prefix te gebruiken. Houd rekening met de verschillende soorten datatypen die je kunt toevoegen in Infopath. Een groep die niet repeating is, wordt omgezet in een tabel met een enkele(!) rij, ofwel, een tabel waar je alleen maar updates en selects op mag uitvoeren. Om een Infopath solution te kunnen gebruiken, moet je minimaal de volgende dataset hebben (gedefinieerd als een boom): myfields viewname (datatype: Field (element), string) taskid (datatype: Field (element), string) runinstanceid (datatype: Field (element), string) choice (datatype: Field (element), string) Onder myfields kun je je eigen dataset verder uitwerken. Views In een Infopath solution kunnen meerdere views gedefinieerd worden. Kijk voor iedere taak of je een view kunt hergebruiken, of een nieuwe moet ontwerpen. Geef de view een duidelijke naam. Koppelen van Infopath aan het Petri net Views koppelen aan transities Het koppelen van Infopath aan het Petri net gebeurt op twee manieren. Allereerst moet de view gekoppeld worden aan de transitie. In Yasper termen betekent dit dat de naam van de view in het Description veld van de transitie gekoppeld moet worden. Daarnaast zit er nog een onhandigheid in Infopath, die opent namelijk alleen de standaardview. Om ervoor te zorgen dat Infopath automatisch het juiste formulier toevoegt, moet je een regel toevoegen: 1. Kies menu Tools Form Options, en dan het tabblad Open and Save. 2. Klik op de knop Rules

5 3. Klik in het nieuwe scherm op Add 4. Klik op de knop Set Condition 5. Kies in het 3 e invulvak voor type text en type de naam van de view 6. Klik op OK 7. Klik vervolgens op Add action 8. Geef als actie Switch views aan, en selecteer de view die getoond moet worden. 9. Klik 2x op OK 10. Herhaal dit voor iedere view 11. Klik op OK om het venster Form Options te sluiten. De verschillende views zijn nu gekoppeld aan het Petri net, en als een transitie gekozen wordt, verschijnt de juiste view. Het volgende dat ingesteld moet worden is de datamanipulatie op het objectmodel door de verschillende transities.

6 Datamanipulatie Zoals eerder al gemeld, werkt Infopath met XML, terwijl YasperWE een relationele database heeft. Daarom wordt de XML omgezet in een relationeel model en toegevoegd aan het globale dataschema. Op deze manier kun je SQL queries schrijven om de datamanipulatie uit te drukken. Om deze queries te kunnen schrijven, moet je weten hoe de XML omgezet wordt in een relationeel model. Zogenaamde Groepen in Infopath worden omgezet naar tabelnamen. Je hebt twee typen groepen: repeating en non-repeating. Beiden worden omgezet naar een tabel, er is enkel een groot verschil: een non-repeating groep heeft slechts één record, een repeating groep een willekeurig aantal. Dit moet je goed in gedachten houden tijdens het schrijven van de verschillende queries. Daarnaast worden velden omgezet naar veldnamen in de tabel. Omdat XML ambigu is in het gebruik van elementen en attributen, is er voor gekozen om de attributen niet mee te nemen. Daarom kun je ook alleen maar gebruik maken van element velden in Infopath. Let op, het algoritme let er niet op of de tabelnaam al in de database bestaat, dus zorg ervoor dat de groepen in je Infopath solution andere namen hebben dan de objecten in je object (data) model. Op [3] vind je een tool waarmee je automatisch van een Infopath solution de tabel definities kunt extraheren. Wanneer we praten over case data praten we over de data die Infopath kan verwerken, ofwel het relationeel model dat uit de XML wordt gegenereerd. Met het object model bedoelen we het globale model dat je eerder in het project gedefinieerd en geanalyseerd hebt. Omdat transities nu invoer kunnen verwachten van de gebruiker / actor, kun je de transitie in het Petri net zien als een taak bestaande uit een drietal subtaken: 1. prepareer de case data 2. laat de gebruiker de informatie invullen (deze stap is optioneel) 3. voer postprocessing uit op de case data Daarom heb je in YasperWE de mogelijkheid om twee queries te schrijven: prequeries om de case data te prepareren, en postqueries om de case data te gebruiken om het object (data) model te manipuleren. Omdat je alleen maar met SQL queries de data kunt manipuleren, is het handig om te weten hoe je met de MySQL variant van SQL om kunt gaan. Deze biedt namelijk extra mogelijkheden in de vorm van variabelen, if-then-else en case-when functiewoorden. Zie [4] voor een volledige handleiding over MySQL en haar taal. Documenteren en specificeren van transities Bij het specificeren en documenteren van de transities, moet per transitie aangegeven worden met welke plaatsen en stores er gecommuniceerd wordt, welke rollen de transitie kunnen vuren en welke view dan getoond wordt. Daarnaast moet aangegeven worden hoe de transitie het object model manipuleert. In het voorbeeld hieronder is een voorbeeld van documenteren gegeven. Op [7] kun je een transformatie vinden die deze documentatie kan genereren. Tevens is hier een tweede transformatie toegevoegd die de queries uit een Yasper document kan halen.

7 Debuggen in YasperWE Omdat YasperWE slechts een prototype is, is de user interface een ondergeschoven kindje. Er worden geen mooie foutmeldingen gegenereerd als er iets mis gaat. Wel wordt er uitgebreid gelogd in de tabel log van de YasperWE database. Als er iets misgaat, kun je in de logtabel terugvinden wat er mis is gegaan. De MySQL Querybrowser [5] en de MySQL Administrator [6] zijn hierbij zeer handig hulpmiddelen en besparen je een hoop gepuzzel. Voorbeelden in YasperWE Voorbeeld 1: een urenregistratiesysteem Het urenregistratiesysteem is een klein systeem dat gebruikt moet gaan worden in een bedrijf dat veel projecten draait. Ieder project wordt gerund door een manager met een aantal werknemers. De manager definieert de taken in het project, samen met de werknemers die aan de taken mogen werken. Een taak gekoppeld aan een (aantal) werknemer(s) heet een activiteit. Een werknemer kan inloggen in het systeem en zien aan welke projecten hij deelneemt. Wanneer hij een project kiest moet hij de activiteiten zien van het gekozen project en de mogelijkheid hebben om uren te registreren op de uitgevoerde taken. Eisen Aan het systeem zitten nog extra eisen: Het systeem kan niet stopgezet worden als er nog mensen ingelogd zijn en werken met het systeem. Als een systeem gestopt moet worden, mogen er geen nieuwe mensen inloggen in en werken met het systeem Managers moeten de mogelijkheid hebben om nieuwe projecten toe te voegen Actoren en hun acties Het systeem kent de volgende actoren, met bijbehorende acties: Systeem beheerder: o Kan het systeem opstarten o Kan het systeem stoppen Manager: o Werknemers en managers toevoegen o Projecten aanmaken o Projecten verwijderen o Werknemers aan projecten koppelen o Taken toevoegen aan een project o Taken verwijderen aan een project o Werknemers koppelen aan taken o Werkoverzicht opvragen van een project Werknemer: o Kan zijn projecten zien o Kan inloggen op het systeem o Kan inloggen op zijn projecten o Kan zijn activiteiten opvragen o Kan uren aan een activiteit hangen

8 o Kan zijn urenoverzicht van een project opvragen Object model Om dit systeem mogelijk te maken, zijn er de volgende objecten nodig: Project: het object dat een project definieert. Werknemer: wie er actief is in het systeem. Het type geeft aan of de werknemer actief is (groter dan, of gelijk aan 0), een gewone werknemer is (gelijk aan 0) of een manager is (groter dan 0). Taak: een eenheid binnen een project wat gedaan moet worden Activiteit: een eenheid binnen een project die aangeeft wat er door wie moet worden gedaan Werk: een eenheid binnen een taak die aangeeft wie er al hoelang aan gewerkt heeft Werknemers kunnen in meerdere projecten werkzaam zijn, en er kunnen meerdere werknemers op een taak gepland worden. Dit zijn dus many-to-many relaties. Hiermee komen we tot het volgende data model: PK Project id naam deleted PK,FK1 PK,FK2 PW project werknemer actief Activiteit werknemer PK id naam pw type PK,FK1,FK2 PK werknemer taak uitvoerend PK FK1 Taak id naam omschrijving project PK FK2 FK1 Werk id werknemer taak uren omschrijving De twee belangrijke constraints in dit model zijn: Een werknemer kan alleen activiteiten hebben in een project waar hij in mag werken: a Activiteit : p PW : Project(Taak(a)) = Project(p) werknemer(p) = werknemer(a) Een werknemer kan alleen werk invullen voor een taak van een activiteit die hij mag uitvoeren: w Werk : a Activiteit :Taak(w) = Taak(a) Werknemer(w) = Werknemer(a)

9 Geïntegreerd systeem Het totale systeem bestaat uit een drietal delen, opgesplitst naar actor. Het hoofdniveau toont het starten en stoppen van het systeem, en wanneer de verschillende actoren mogen inloggen en hun taken uitvoeren. Vervolgens zijn er een tweetal subniveaus, die de verschillende taken van de actoren mogelijk maken. Hoofdniveau In dit systeem zien we dat het systeem maar één keer opgestart wordt. Meerdere instanties tegelijk zijn niet mogelijk. De emitor startengine zorgt ervoor dat het systeem gestart kan worden. Zodra deze gevuurd heeft, kunnen werknemers en managers in het systeem inloggen. Wanneer de systeembeheerder het systeem stopt via stop, kunnen er geen nieuwe actoren inloggen op het systeem. De lopende cases moeten nog afgerond worden, waarna het systeem via de transitie End daadwerkelijk stopt. De collector Collect zorgt voor eindiging van het geheel, waarna het systeem weer opnieuw gestart kan worden. Verificatie Wanneer we naar het systeem kijken, zien we een tweetal problemen in verband met analyseerbaarheid: de transitie End en de plaats runningcases. Iedere keer als de transitie EnterWerknemer of EnterManager vuurt, zal er een token in runningcases bij komen. Dit betekent dat de plaats runningcases unbounded is. Ervan uitgaande dat de subsystemen Werknemer en Manager sound zijn, zal iedere keer als EnterWerknemer, respectievelijk EnterManager vuurt, endwerknemer, respectievelijk endmanager uiteindelijk ook zal vuren. Het aantal tokens in runningcases zal dus uiteindelijk altijd weer terug gaan naar het initiële aantal, namelijk 0 tokens, dus zal uiteindelijk de transitie End ook kunnen vuren, en kan het systeem eindigen.

10 Werknemer subniveau We komen in dit subsysteem als een werknemer succesvol heeft ingelogd op het systeem (de transitie inloggeninsysteem van het hoofdniveau). De transitie _doorvoer_ heeft enkel de functie om ervoor te zorgen dat het subsysteem een correct Workflow net blijft. De werknemer kan inloggen op een project via de transitie Inloggen, en vervolgens zijn activiteiten, taken, voor het project bekijken en zijn werk aan toevoegen. Verificatie Het gehele systeem, op de transitie Inloggen na, is een state machine. De transitie Inloggen is een XOR transitie en dus te vertalen als een state machine. Het gehele subsysteem is dus een state machine, en dus per definitie sound.

11 Manager subniveau De transitie _doorvoer_ heeft hier dezelfde functie als bij werknemer, ervoor zorgen dat het geheel een correct workflow net is. We zien dat een manager kan Inloggen via de transitie Inloggen. Wanneer dit lukt, kan de manager de aanwezige projecten zien, projecten toevoegen en projecten verwijderen. Ditzelfde kan hij met werknemers. Daarnaast kan hij een project selecteren via SelecteerProject en taken, activiteiten en werknemers definiëren en koppelen aan het project. Verificatie Het gehele systeem, op de transitie Inloggen na is een state machine. De transitie Inloggen is een XOR transitie, en dus te vertalen als een state machine. Het gehele subsysteem is dus een state machine. Omdat het tevens een correct workflow net is, is het systeem per definitie sound. Case data In de figuur hieronder is de case data weergegeven als een XML boom. Zoals te zien zitten de standaardvelden benodigd voor YasperWE erin, samen met overige informatie nodig om de verschillende views te kunnen vullen. Belangrijk om te weten

12 hierbij is het verschil in gewone groups en repeating groups. In de figuur daarrnaast is de XML data omgezet naar een SQL schema (zonder attributen hier). De tabellen in de omlijning zijn repeating tabellen en kunnen dus meerdere rijen bevatten. Op de overige tabellen mogen enkel(!) UPDATE en SELECT queries uitgevoerd worden. Houd hier rekening mee! cd_project cd_taak cd_werk cd_werknemer cd_activiteit cd_werken cd_werknemers cd_inloggen cd_hulp cd_activiteiten cd_projecten cd_taken myfields Views Voor iedere taak binnen het model moet een view gemaakt worden. Dit betekent voor dit systeem dat de volgende views aanwezig zijn: OnlySubmit Enkel een submit button, veelal om te testen, of voor transities zonder datamanipulatie inloggenprojectwerknemer Inloggen op een project in het systeem. Zowel voor manager als werknemer inloggenwerknemer Inloggen in het systeem met gebruikersnaam en wachtwoord. Zowel voor manager als werknemer toevoegenproject Toevoegen van een of meerdere projecten verwijderenproject Verwijderen van een project

13 toevoegentaak Toevoegen van een of meerdere taken toontaak Aanwezige taken verwijdertaak Aanwezige taak verwijderen toonwerknemers Werknemers in het systeem tonen toevoegenwerknemer Toevoegen van een of meerdere werknemers aan het systeem verwijderenwerknemer Verwijderen van een werknemer van het systeem toevoegenactiviteit Toevoegen van een activiteit: het koppelen van een activiteit aan een werknemer verwijderenactiviteit Verwijderen van een activiteit: het ontkoppelen van een activiteit met een werknemer toonactiviteiten Toont de koppelingen binnen dit project tussen werknemer en activiteit toevoegenwerk Toevoegen van een werkzaamheid aan een taak door een werknemer toonwerk Toont de verschillende werkzaamheden die uitgevoerd zijn. Hetzij horende bij een taak van een project (manager), hetzij de taken die een werknemer uitgevoerd heeft bij een taak (werknemer) verwijderwerk Verwijdert werk van een werknemer Transitiespecificatie Zie bijlage 1. Referenties [1] Yasper, versie 1.3b7: [2] YasperWE, versie 1: [3] Tool voor het onttrekken van een SQL schema uit XML: [4] MySQL handleiding: [5] MySQL Query browser: [6] MySQL Administrator: [7] Transformaties op PNML:

14 Bijlage 1: Urenregistratie startengine Input: Output: All, SystemEngineer, OnlySubmit stop started, caseenabled, running, running Input: started, caseenabled Output: waittoend All, SystemEngineer, OnlySubmit End Input: waittoend Output: Ended, runningcases Collect Input: Ended, running Output: EnterWerknemer Input: caseenabled Output: caseenabled, runningcases, starten All, Werknemer, inloggenwerknemer

15 endwerknemer Input: runningcases, stoppen Output: EnterManager Input: caseenabled Output: startmanager, runningcases, caseenabled All, Manager, inloggenwerknemer EndManager Input: stoppen, runningcases Output: inloggeninsysteem Input: starten Output: stoppen, ingelogd := w.`id` FROM `werknemer` AS w, `cd_inloggen` AS i WHERE w.`naam` = i.`username` AND w.`pw` = i.`password` AND w.`type` >= 0 ; UPDATE `cd_inloggen` SET `userid`=@userid; UPDATE `myfields` SET `choice`= > 0, 'ingelogd','stoppen' );

16 Manager _doorvoer_ Input: Output: startinloggen Inloggen Input: startinloggen Output: ingelogd, stoppen := := w.`type` FROM `werknemer` AS w, `cd_inloggen` AS i WHERE w.`naam`=i.`username` AND w.`pw` = i.`password` ; UPDATE `cd_inloggen` SET `userid` = IF (@manager > -1 ); UPDATE `myfields` SET `choice` = IF (@manager > 0, 'ingelogd', 'stoppen' ); haalprojectlijst Input: ingelogd Output: projecten DELETE FROM `cd_project`; INSERT INTO `cd_project` SELECT `naam`,`id`,1 FROM `project` WHERE `deleted` = 0 Uitloggen Input: projecten Output: stoppen All, Manager,

17 VoegProjectToe Input: projecten Output: ingelogd All, Manager, toevoegenproject DELETE FROM `cd_project`; INSERT INTO `project` (`naam`,`deleted`) SELECT `name`, 0 FROM `cd_project`; VerwijderProject Input: projecten Output: ingelogd All, Manager, verwijderenproject := `delete` FROM `cd_hulp`; UPDATE `project` SET `deleted` = 1 WHERE `id`=@del; UPDATE `cd_hulp` SET `delete` = ''; SelecteerProject Input: projecten Output: project All, Manager, inloggenprojectwerknemer haaltakenlijstop Input: project Output: taken DELETE FROM `cd_project`; := `project` FROM `cd_inloggen`; INSERT INTO `cd_project` SELECT `naam` `id`,1 FROM `project`

18 WHERE `id` INSERT INTO `cd_taak` SELECT `id`,`naam`,`omschrijving`,1 FROM `taak` WHERE `project` terug Input: taken Output: ingelogd All, Manager, voegtaaktoe Input: taken Output: project All, Manager, DELETE FROM `cd_taak`; := `project` FROM `cd_inloggen`; INSERT INTO `taak` (`naam`,`omschrijving`,`project`) SELECT `taaknaam`, `omschrijving`,@project FROM `cd_taak`; kijktaken Input: taken Output: project All, Manager, toontaken verwijdertaak Input: taken Output: project All, Manager, verwijdertaak := `delete` FROM `cd_hulp`; DELETE FROM `activiteit` WHERE `taak`=@deleter; DELETE FROM `werk` WHERE `taak`=@deleter; DELETE FROM `taak` WHERE `id`=@deleter;

19 UPDATE `cd_hulp` SET `delete`=''; Transition: tr29 Input: stoppen Output: koppelwerknemersaanproject Input: taken Output: project koppelwerknemers := `project` FROM `cd_inloggen`; INSERT INTO `PW` (`project`,`werknemer`,`actief`) SELECT FROM `cd_werknemer` ON DUPLICATE KEY UPDATE `actief`=1; haalusersop Input: startwnm Output: werknemers DELETE FROM `cd_werknemer`; Terug Input: Output: INSERT INTO `cd_werknemer` SELECT `naam`, `pw`, IF (`type` > 0, 'manager', 'werknemer' ), `id`, 1 FROM `werknemer` WHERE `type` >= 0 ORDER BY `naam` ; werknemers projecten All, Manager,

20 delete from `cd_werknemer`; kijkusers Input: werknemers Output: startwnm All, Manager, toonwerknemers kieswerknemersectie Input: projecten Output: startwnm All, Manager, VoegUserToe Input: werknemers Output: startwnm All, Manager, werknemertoevoegen DELETE FROM `cd_werknemer`; INSERT INTO `werknemer` (`naam`,`pw`,`type`) SELECT `naam`,`wachtwoord`, IF (`type` = 'manager', 1, 0 ) FROM `cd_werknemer` ; verwijderuser Input: werknemers Output: startwnm All, Manager, := `userid` FROM `cd_inloggen`; DELETE FROM `cd_werknemer` WHERE `wnmid` := `delete` FROM `cd_hulp`; UPDATE `pw` SET `actief` = 0 WHERE UPDATE `activiteit` SET `uitvoerend`=0 WHERE

21 UPDATE `werknemer` SET `type` = -1 WHERE `id` UPDATE `cd_hulp` SET `delete` = ''; maakactiviteit Input: pl15 Output: pl15 toevoegenactiviteit DELETE FROM `cd_activiteit`; INSERT INTO `activiteit` SELECT a.`awnmid`,t.`taakid`, 1 FROM `cd_activiteit` AS a, `cd_taak` AS t ON DUPLICATE KEY UPDATE `uitvoerend`=1; toonactiviteit Input: pl15 Output: pl15 toonactiviteiten INSERT INTO `cd_activiteit` SELECT w.`naam`,t.`naam`, w.`id`,t.`id`, 1 FROM `werknemer` AS w, `taak` AS t, `activiteit` AS a, `cd_taak` AS c WHERE a.`werknemer` = w.`id` AND a.`taak` = t.`taak` AND t.`id` = c.`taakid`; verwijderactiviteit Input: pl15 Output: pl15 verwijderactiviteit INSERT INTO `cd_activiteit` SELECT w.`naam`,t.`naam`, w.`id`,t.`id`, 1 FROM `werknemer` AS w, `taak` AS t, `activiteit` AS a, `cd_taak` AS c WHERE a.`werknemer` = w.`id` AND a.`taak` = t.`taak` AND t.`id` = c.`taakid`; := `delete` FROM `cd_hulp`; := `taakid` FROM `cd_taak`; UPDATE `activiteit` SET `uitvoerend`=0 WHERE `werknemer`=@wnm AND `taak`=@taak; selecteertaak

22 Input: taken Output: pl15 := `delete` FROM `cd_hulp`; DELETE FROM `cd_taak`; INSERT INTO `cd_taak` SELECT `id`,`naam`,`omschrijving`,1 FROM `taak` WHERE UPDATE `cd_hulp` SET `delete`=''; Werknemer _doorvoer_ Input: Output: naarprojecten haalprojectenop Input: naarprojecten Output: projecten DELETE FROM `cd_project`; INSERT INTO `cd_project` VALUES('stoppen',-1,1); INSERT INTO `cd_project` SELECT p.`naam`, p.`id`, 1 FROM pw, `project` as p, `cd_inloggen` AS i, WHERE pw.`project` = p.`id` AND pw.`werknemer` = i.`userid` AND pw.`actief`= 1 AND p.`deleted` = 0; Inloggen Input: projecten Output: ingelogd,

23 All, Werknemer, inloggenprojectwerknemer := `project` FROM `cd_inloggen`; UPDATE `myfields` SET choice=if < 0, 'stoppen', 'ingelogd' ); haaltakenop Input: ingelogd Output: taken := `userid` FROM `cd_inloggen`; INSERT INTO `cd_taak` SELECT t.`id`,t.`naam`,t.`omschrijving`,1 FROM `taak` AS t, `activiteit` AS a WHERE a.`taak` = t.`id` AND a.`werknemer` Uitloggen Input: taken Output: naarprojecten All, Werknemer, UPDATE `cd_inloggen` SET `project`=-1, `userid`=-1, `username`='',`password`=''; DELETE FROM `cd_taak`; DELETE FROM `cd_werk`; kijktaken Input: taken Output: ingelogd All, Werknemer, voegwerktoe Input: taken

24 Output: ingelogd All, Werknemer, := `delete` FROM `cd_hulp`; := `userid` FROM `cd_inloggen`; INSERT INTO `werk` (`werknemer`, `taak`, `uren`, `omschrijving`) SELECT FROM `cd_werk`; UPDATE `cd_hulp` SET `delete` = '';

Handleiding YasperWE en InfoPath

Handleiding YasperWE en InfoPath Handleiding YasperWE en InfoPath Jan Martijn van der Werf 15 januari 2007 1. Inhoudsopgave Handleiding YasperWE en InfoPath...1 1. Inhoudsopgave...1 2. Systemen maken met YasperWE:...2 3. Benodigde software...3

Nadere informatie

Installatie SQL Server 2014

Installatie SQL Server 2014 Installatie SQL Server 2014 Download de SQL Server Express net advanced Services van de website: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42299 klik op Download. Als u een 64 bit variant

Nadere informatie

Formulieren maken met Dreamweaver CS 4/CS 5

Formulieren maken met Dreamweaver CS 4/CS 5 Formulieren maken met Dreamweaver CS 4/CS 5 In deze handleiding leer je om een formulier en elementen die je binnen een formulier kunt gebruiken, te ontwerpen met Dreamweaver. Het uitgangspunt is dat dit

Nadere informatie

Formulieren maken met Dreamweaver CS 4

Formulieren maken met Dreamweaver CS 4 Formulieren maken met Dreamweaver CS 4 In deze handleiding leer je om een formulier en elementen die je binnen een formulier kunt gebruiken, te ontwerpen met Dreamweaver. Het uitgangspunt is dat dit zoveel

Nadere informatie

Installatie SQL Server 2012

Installatie SQL Server 2012 Installatie SQL Server 2012 Download de SQL Server express net Advanced Services van de website: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=29062 klik op Download. Als u een 64 bit variant

Nadere informatie

Installatie van sqlserver

Installatie van sqlserver Installatie van sqlserver Download SQLserver 2005 Express basis van de website van 2work: www.2work.nl, tabblad downloads; beveiligde zone. De inlog gegevens kunnen via de helpdesk aangevraagd worden.

Nadere informatie

Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Werken met Queries en Merge Documenten. For more information visit our website at www.pyrrho.

Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Werken met Queries en Merge Documenten. For more information visit our website at www.pyrrho. Automatisering voor Financiële Dienstverleners Werken met Queries en Merge Documenten For more information visit our website at www.pyrrho.com Date: Document Nr: 30 maart, 2007 UBizzMerge, Versie 4.0 Status:

Nadere informatie

Technische nota AbiFire Rapporten maken via ODBC

Technische nota AbiFire Rapporten maken via ODBC Technische nota AbiFire Rapporten maken via ODBC Laatste revisie: 23 januari 2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Systeeminstellingen in AbiFire... 3 2.1 Aanmaken extern profiel... 3 2.2 Toewijzing extern

Nadere informatie

MA!N Rapportages en Analyses

MA!N Rapportages en Analyses MA!N Rapportages en Analyses Auteur Versie CE-iT 1.2 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Microsoft Excel Pivot analyses... 4 2.1 Verbinding met database... 4 2.2 Data analyseren... 5 2.3 Analyses verversen... 6

Nadere informatie

Installatie SQL: Server 2008R2

Installatie SQL: Server 2008R2 Installatie SQL: Server 2008R2 Download de SQL Server 2008.exe van onze site: www.2work.nl Ga naar het tabblad: Downloads en meld aan met: klant2work en als wachtwoord: xs4customer Let op! Indien u een

Nadere informatie

HANDLEIDING WINDOWS INTUNE

HANDLEIDING WINDOWS INTUNE HANDLEIDING WINDOWS INTUNE In deze handleiding beschrijven we de stappen die nodig zijn om Windows-apparaten op te nemen in de Windows Intune-omgeving van de school en deze lokaal te beheren. INHOUD 1.

Nadere informatie

Les 15 : updaten van gegevens in de database (deel2).

Les 15 : updaten van gegevens in de database (deel2). Les 15 : updaten van gegevens in de database (deel2). In de volgende reeks lessen zal alle vorige leerstof uitgebreid aan het bod komen. Zie ook de vorige lessen en documenten om informatie op te zoeken

Nadere informatie

Databases - Inleiding

Databases - Inleiding Databases Databases - Inleiding Een database is een verzameling van een aantal gegevens over een bepaald onderwerp: een ledenbestand van een vereniging, een forum, login gegevens. In een database worden

Nadere informatie

Installatie SQL Server 2008R2

Installatie SQL Server 2008R2 Installatie SQL Server 2008R2 Download de SQL Server 2008.exe van onze site: www.2work.nl Ga naar tabblad: Downloads en meld aan met: klant2work en wachtwoord: xs4customer Let op! Indien u een Windows

Nadere informatie

naar een SQL-server Rev 00

naar een SQL-server Rev 00 De EPLAN-artikeldatabank overzetten naar een SQL-server Rev 00 I N H O U D S O P G A V E 1 VEREISTEN... 1 2 VRIJGAVE VOOR DE INSTALLATIE VAN DE SQL-SERVER... 1 3 INLOGGEN ALS EEN SQL-ADMINISTRATOR... 1

Nadere informatie

Kies File>New>Blank Page>PHP. Je kunt eventueel nog een stylesheet koppelen. Definieer nu eerst een site! Dat betekent: Site>New Site

Kies File>New>Blank Page>PHP. Je kunt eventueel nog een stylesheet koppelen. Definieer nu eerst een site! Dat betekent: Site>New Site Kies File>New>Blank Page>PHP Je kunt eventueel nog een stylesheet koppelen. Definieer nu eerst een site! Dat betekent: Site>New Site Geef de site een passende naam. Kies ook de juiste map voor de webdocumenten.

Nadere informatie

Uitgebreide informatie over de inrichting en werking van RADAR Lite kunt u vinden op de Service portal. Daar vindt u:

Uitgebreide informatie over de inrichting en werking van RADAR Lite kunt u vinden op de Service portal. Daar vindt u: Snel aan de slag met RADAR Lite Dit stappenplan helpt u om met zo min mogelijk inspanning zo snel mogelijk aan de slag te gaan met RADAR Lite. De hieronder beschreven stappen zijn de minimale instellingen

Nadere informatie

5/5 Red Carpet. 5/5.1 Inleiding

5/5 Red Carpet. 5/5.1 Inleiding Management Services 5/5 Red Carpet 5/5.1 Inleiding Met de overname van Ximian is Novell ook eigenaar geworden van de Red Carpet-technologie. Hoewel het aannemelijk is dat het hier een tijdelijke oplossing

Nadere informatie

Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC

Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC Laatste revisie: 29 juli 2009 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1 Installatie ODBC driver... 2 2 Systeeminstellingen in AbiFire5... 3 2.1 Aanmaken extern profiel...

Nadere informatie

Installatiehandleiding. Facto minifmis

Installatiehandleiding. Facto minifmis Installatiehandleiding Facto minifmis 1. Installatie Facto MiniFMIS 1.1 Achtergrond Facto MiniFMIS biedt facilitaire organisaties een eenvoudige en gebruikersvriendelijke hulpmiddel bij het uitvoeren van

Nadere informatie

Handleiding Zelfservice Cloud voor Workspace365 Versie april 2014

Handleiding Zelfservice Cloud voor Workspace365 Versie april 2014 Handleiding Zelfservice Cloud voor Workspace365 Versie april 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Zelfservice Cloud 4 2.1 Inloggen op Zelfservice Cloud 4 2.2 Rechten kopen of wijzigen

Nadere informatie

Databank - Basis 1. Inhoud. Computervaardigheden en Programmatie. Hoofdstuk 4 Databank - Basis. Terminologie. Navigeren door een Venster

Databank - Basis 1. Inhoud. Computervaardigheden en Programmatie. Hoofdstuk 4 Databank - Basis. Terminologie. Navigeren door een Venster 4. 4. Inhoud rste BAC Toegepaste Biologische Wetenschappen Hoofdstuk 4 Databank Terminologie, Navigeren, Importeren Tabellen Records/Velden manipuleren Queries (Vragen) [Ook in SQL] sorteren filter volgens

Nadere informatie

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3.

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3. Versie 1.0 05.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Openen van de activiteit Hoe wordt de activiteit geopend? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 6. Inloggen op het

Nadere informatie

Handleiding Migratie. Bronboek Professional

Handleiding Migratie. Bronboek Professional Handleiding Migratie Bronboek Professional Laatste wijziging: 25/02/2015 Inhoudsopgave Controles en acties vooraf pag. 1 Installatie en configuratie Microsoft SQL met de Bronboek Helpdesk Tool pag. 3 Migratie

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Sporter

SportCTM 2.0 Sporter SportCTM 2.0 Sporter APP Inloggen Dotcomsport heeft ter ondersteuning van de dagelijkse praktijk ook een APP ontwikkeld, om data invoer te vereenvoudigen. Deze APP ondersteunt de onderdelen; Agenda (invoer

Nadere informatie

2.ouderbeleid.3.plaatsingsprocedure werk admini Pagina 1 van 14

2.ouderbeleid.3.plaatsingsprocedure werk admini Pagina 1 van 14 2.ouderbeleid.3.plaatsingsprocedure werk admini Pagina 1 van 14 In deze werkinstructies kan alles vinden wat te maken heeft met het onderhoud van het kdadmin programma. Je kunt deze onderdelen vinden in

Nadere informatie

Installatie King Task Centre

Installatie King Task Centre Installatie King Task Centre In deze handleiding wordt beschreven hoe u de King Task Centre moet installeren. King Task Centre is de nieuwe naam van de King MaatwerkBox. In alle documentatie en communicatie

Nadere informatie

Toon TITEL, JAAR en PLATVORM van GAMES die voor het jaar 2000 uitkwamen op Nintendo 64

Toon TITEL, JAAR en PLATVORM van GAMES die voor het jaar 2000 uitkwamen op Nintendo 64 Klas Veldnaam Datatype Lengte KLASNAAM Short Text 3 Characters JONGENS Number Integer MEISJES Number Integer Lessen Veldnaam Datatype Lengte KLASNAAM Short Text 3 Characters DOCCODE Short Text 3 Characters

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

Central Station Urenregistratie

Central Station Urenregistratie Central Station Urenregistratie Inhoud 1 Inleiding...3 2 Uren boeken in 4 stappen...4 2.1 Stap 1: Urenregistratie starten... 4 2.1.1 Inloggen... 4 2.1.2 Aanmaken nieuw urenformulier (eenmaal per week)...

Nadere informatie

Installeren van het programma Shop Pro

Installeren van het programma Shop Pro Installeren van het programma Shop Pro HET PROGRAMMA WERKT MOMENTEEL NOG NIET ONDER MS VISTA. GEBRUIK BINNEN EEN VIRTUELE MACHINE OP EEN VISTA-COMPUTER WORDT NOG UITGETEST. Deze handleiding met eventuele

Nadere informatie

Picnic handleiding voor beginners

Picnic handleiding voor beginners Picnic handleiding voor beginners Introductie Picnic is een webapplicatie waarmee je databasetoepassingen kunt maken, wijzigen en gebruiken in je webbrowser. Je hoeft daarvoor alleen maar formulieren te

Nadere informatie

Handleiding Basecamp

Handleiding Basecamp Handleiding Basecamp PlusPort b.v. PlusPort 2013 Pagina 1 van 24 1 Inhoudsopgave. 1 Inhoudsopgave.... 2 2 Wat is Basecamp?... 3 3 Aan de slag met Basecamp... 4 3.1 Inloggen... 4 4 Projects... 6 4.1 Projectoverzicht...

Nadere informatie

Macro s. 4.2 Een macro maken

Macro s. 4.2 Een macro maken 4.2 Een macro maken Een macro is een reeks van commando s die u kunt maken en die een programma uitvoeren. Wanneer u de macro in zijn geheel uitvoert, dan worden de acties opeenvolgend uitgevoerd. Elk

Nadere informatie

Installatie Solid Edge ST5

Installatie Solid Edge ST5 Installatie Solid Edge ST5! NEEM DIT DOCUMENT DOOR VOORDAT U UW HUIDIGE SOLID EDGE VERSIE GAAT VERWIJDEREN! LET OP!! SOLID EDGE ST5 KUNT U NIET MEER OP WINDOWS XP INSTALLEREN LET OP!! DE ST5 LICENSE MANAGER

Nadere informatie

Handleiding installatie Rental Dynamics

Handleiding installatie Rental Dynamics Handleiding installatie Rental Dynamics Versie: 1.1 Datum: 9 januari 2015 1. Inleiding Deze handleiding beschrijft de procedure voor de installatie van Rental Dynamics en de benodigde software. In hoofdstuk

Nadere informatie

Handleiding Order2Cash

Handleiding Order2Cash Handleiding Order2Cash Inhoud Order2Cash...3 Persoonlijke online omgeving...3 Geen account...4 Inloggen...5 Koppelen / Ontkoppelen...6 2 Order2Cash Uw facturen ontvangt u digitaal via Order2Cash. Binnen

Nadere informatie

Een website maken met databasetoegang.

Een website maken met databasetoegang. Hoofdstuk 5 Een website maken met databasetoegang. In dit hoofdstuk gaan we het weblog dat je in hoofdstuk 4 hebt gemaakt verder uitbreiden. Een belangrijk onderdeel wordt toegevoegd aan de applicatie,

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Startscherm trainer

SportCTM 2.0 Startscherm trainer SportCTM 2.0 Startscherm trainer Inloggen Webapplicatie Via inlog.dotcomsport.com kun je in inloggen op de webapplicatie van het SportCTM. Wij adviseren onderstaande browsers Windows: Internet Explorer,

Nadere informatie

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise Inhoudsopgave 1. Voorbereiding... 4 2. Web Service Connector tool configuratie... 5 3. TaskCentre taak voor het aanmaken van

Nadere informatie

Installatie en configuratie documentatie

Installatie en configuratie documentatie Installatie en configuratie documentatie Assistance Web Portal v. 2.58, 2.60 Voor Windows 2003 / 2008 / XP / Vista / Windows 7 Assistance PSO handleiding, uitgegeven door Assistance Software. Alle rechten

Nadere informatie

SQL is opgebouwd rond een basisinstructie waaraan één of meerdere componenten worden toegevoegd.

SQL is opgebouwd rond een basisinstructie waaraan één of meerdere componenten worden toegevoegd. BASISINSTRUCTIES SQL SQL : Structured Query Language is een taal gericht op het ondervragen van een relationele database en die aan veel klassieke databasemanagementsystemen kan worden gekoppeld. SQL is

Nadere informatie

Inhoudsopgave. versie 0.8

Inhoudsopgave. versie 0.8 JOOMLA! INSTALLATIE HANDLEIDING versie 0.8 Inhoudsopgave Stappenplan...3 Inrichten database...4 Configuratiecentrum cpanel...4 Aanmaken van een database gebruiker...5 Aanmaken van een database...6 Gebruiker

Nadere informatie

PRINT CV HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology

PRINT CV HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology PRINT CV HANDLEIDING OTYS Recruiting Technology OTYS RECRUITING TECHNOLOGY WWW.OTYS.NL 29-8-2017 Versie 1.0 2 INHOUD 1 Introductie... 4 1.1 Over Print cv s... 4 1.2 Doel van deze instructie... 4 1.3 Opbouw

Nadere informatie

Zakelijk Office 365 Aan de slag met Zakelijk Office 365

Zakelijk Office 365 Aan de slag met Zakelijk Office 365 Zakelijk Office 365 Aan de slag met Zakelijk Office 365 Versie 1.2 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Zakelijk Office 365 voor het eerst gebruiken... 4 2.1 Inloggen op Zelfservice ICT-diensten... 4 2.2

Nadere informatie

Econosto Webshop 2011 Documentatie

Econosto Webshop 2011 Documentatie Econosto Webshop 2011 Documentatie Econosto Webshop 1.Loginproces 1.1 Verstrekking Inlogcodes 1.1 Nieuwe gebruikers en bevoegdheden 1.2 Gebruikersinstellingen (bevoegdheden) 1.3 Inloggen 2. Bestelproces

Nadere informatie

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server - 4-3. Installatie FTP server - 9-4. Aanmaken account in FileZilla server - 13

Nadere informatie

Handleiding - Aanmaken van SQL server gebruiker

Handleiding - Aanmaken van SQL server gebruiker Handleiding - Aanmaken van SQL server gebruiker Om verbinding te maken met een database die op een SQL Server staat moet in Visionplanner de database worden gekozen, moeten inloggevens voor die database

Nadere informatie

Factuur2King 2.0.4 Multi User release notes

Factuur2King 2.0.4 Multi User release notes Factuur2King 2.0.4 Multi User release notes Deze nieuwe versie van Factuur2King lost een kritiek probleem op bij het analyseren van facturen waardoor onder sommige omstandigheden Factuur2King volledig

Nadere informatie

Installatie Avalanche Windows

Installatie Avalanche Windows Installatie Avalanche Windows Deze handleiding beschrijft de stappen om software voor Avalanche Windows op een huidige omgeving te updaten en te installeren. Tijdens deze installatie, kunnen anders gebruikers

Nadere informatie

Stappenplan QuickScan NOV - Beheerder

Stappenplan QuickScan NOV - Beheerder Stappenplan QuickScan NOV - Beheerder Voorbereiding Excel versies eerder dan versie 2007: 2. Ga naar de menu-optie Extra - Macro s - Beveiliging. 3. Kies voor Beveiligingsniveau Gemiddeld. 4. Sluit Excel

Nadere informatie

1. Gebruikers & voertuigen... 3. 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3

1. Gebruikers & voertuigen... 3. 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3 Inhoudsopgave 1. Gebruikers & voertuigen... 3 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3 1.2 Hoe (ont)koppel ik een bestaande gebruiker(s) van/aan meerdere voertuigen?... 5 1.3 Hoe voeg ik een extra voertuig

Nadere informatie

De Liemers Helpt Partner Handleiding v1.1. De Liemers Helpt. Partner handleiding

De Liemers Helpt Partner Handleiding v1.1. De Liemers Helpt. Partner handleiding De Liemers Helpt Partner handleiding Je kunt de actuele versie van onze handleiding downloaden op: http://www.deliemershelpt.nl/partner-worden/partner-worden.html Registreren Om een account aan te maken

Nadere informatie

Outlook koppelen aan e-mail

Outlook koppelen aan e-mail MERIDIAAN COLLEGE: CENTRAAL BUREAU ICT Outlook koppelen aan e-mail Koppelen van e-mail, agenda en contactpersonen aan Outlook 2010 CBI Laatst bijgewerkt op: 8-4-2013 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Versiebeheer:...

Nadere informatie

Handout bij de cursus RefWorks

Handout bij de cursus RefWorks Universiteitsbibliotheek Handout bij de cursus RefWorks 1. Beginnen met RefWorks - een account openen en aanpassen, inloggen 2. Referenties exporteren naar RefWorks - vanuit CatalogusPlus, catalogus, databases

Nadere informatie

SmartRevit SmartAssemblies Etcetera

SmartRevit SmartAssemblies Etcetera De-installeer eerst alle tools die u van Itannex heeft. SmartRevit SmartAssemblies Etcetera Zorg dat u de laatste versie van Revit heeft geïnstalleerd, inclusief alle updates. Het systeem moet verbinding

Nadere informatie

Handleiding voor het installeren van VBA scripts in Outlook

Handleiding voor het installeren van VBA scripts in Outlook Handleiding voor het installeren van VBA scripts in Outlook Brondocument E:\OutLook\InstallerenVBAScriptOutlook.odt Versiebeheer Versie Datum Uitleg 1.0v 21-03-12 1e versie na draaien prototype klant 1.1v

Nadere informatie

opstarthandleiding mysqlworkbench November 2012 Fons van Kesteren HVA- CMD- V1 Datamodelleren

opstarthandleiding mysqlworkbench November 2012 Fons van Kesteren HVA- CMD- V1 Datamodelleren opstarthandleiding mysqlworkbench November 2012 Fons van Kesteren HVA- CMD- V1 Datamodelleren Handleiding om te beginnen met mysql WorkBench. In twee stappen 0. WorkBench verbinden met mysql 1. een hallo

Nadere informatie

Update documentatie. KraamZorgCompleet versie 4.0. KraamzorgCompleet versie 4.0

Update documentatie. KraamZorgCompleet versie 4.0. KraamzorgCompleet versie 4.0 Update documentatie KraamZorgCompleet versie 4.0 KraamzorgCompleet versie 4.0 Inhoudsopgave Update documentatie versie 4.0 Hoofdstuk 1 Declareren partusassistentie...1 1.1 Declareren partusassistentie

Nadere informatie

Zakelijk Office 365 Snel aan de slag met Zakelijk Office 365 Professional Plus

Zakelijk Office 365 Snel aan de slag met Zakelijk Office 365 Professional Plus Zakelijk Office 365 Snel aan de slag met Zakelijk Office 365 Professional Plus Versie 1.2 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Zakelijk Office 365 voor het eerst gebruiken... 4 2.1 Inloggen op Zelfservice

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten.

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten. Versie 1.0 23.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over

Nadere informatie

Upgrade naar People Inc 3.5.0

Upgrade naar People Inc 3.5.0 I Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 1 1.1 Installeren... van de upgrade 2 1.2 Uitvoeren... van de upgrade 5 1.3 Installatie... Applicatie Server 9 1.4 Installatie... Gebruikers programma's 15 1.5 Afronding...

Nadere informatie

Web Cursisten Manager WCM

Web Cursisten Manager WCM Web Cursisten Manager WCM 2011, Behoudens de in de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze documentatie worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

Installatie en configuratie documentatie

Installatie en configuratie documentatie Installatie en configuratie documentatie Assistance Web Portal v. 2.x Voor Windows 2003 / XP / Vista Assistance PSO handleiding, uitgegeven door Assistance Software. Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional

Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional In deze handleiding word een drietal punten besproken. Deze punten zijn allen noodzakelijk voor het inrichten van een goede back up voor de

Nadere informatie

Handleiding voor het inloggen op Terminal Server van GLT-PLUS

Handleiding voor het inloggen op Terminal Server van GLT-PLUS Handleiding voor het inloggen op Terminal Server van GLT-PLUS Voor inloggen vanuit huis, GLT en NAM Geschreven door: Business Information Datum: 4-5-2011 ENOVIA: 01335559-0001 rev D ENOVIA nummer: 01335559-0001

Nadere informatie

Systeemontwikkeling, Hoofdstuk 4, Tabellen maken in MS Access 2010

Systeemontwikkeling, Hoofdstuk 4, Tabellen maken in MS Access 2010 4 Tabellen maken in MS Access In dit hoofdstuk starten we met de bouw van ons informatiesysteem met de belangrijkste bouwstenen: de tabellen. 4.1 Starten met MS Access Als je het programma Microsoft Access

Nadere informatie

Installeren van het programma:

Installeren van het programma: Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 20-2-2011 Inhoudsopgave Installeren van het programma:...3 Configureren van het programma:...7 Mappen aanmaken:...9 Groepen

Nadere informatie

Peridos. Zorgverlenersrapportages. Datum: 3-7-2014. Landelijk beheer Peridos. Versie: 1.1

Peridos. Zorgverlenersrapportages. Datum: 3-7-2014. Landelijk beheer Peridos. Versie: 1.1 Peridos Zorgverlenersrapportages Plaats: Utrecht Datum: 3-7-2014 Auteur: Landelijk beheer Peridos Versie: 1.1 Status: Definitief Inhoudsopgave Inhoudsopgave 3 Wijzigingsbeheer 4 Distributie 4 Referenties

Nadere informatie

Met een LightSwitch applicatie een OData service uit de Windows Azure Marketplace consumeren

Met een LightSwitch applicatie een OData service uit de Windows Azure Marketplace consumeren Met een LightSwitch applicatie een OData service uit de Windows Azure Marketplace consumeren Om eens wat ervaring op te doen met de Windows Azure Marketplace heb ik een publieke en gratis databron gekozen

Nadere informatie

1. Gebruikers & voertuigen

1. Gebruikers & voertuigen Inhoudsopgave 1. Gebruikers & voertuigen... 3 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3 1.2 Hoe koppel ik bestaande gebruikers aan meerdere voertuigen?... 5 1.3 Hoe voeg ik een extra voertuig toe?... 6 1.4

Nadere informatie

Database Structuur via menus

Database Structuur via menus Data Dictionary Database Structuur via menus Na het normaliseren en maken van een data dictionary kunnen de tabellen worden ingevoerd in de database. In deze les wordt getoond hoe dit in Access gebeurt.

Nadere informatie

Handleiding helpdesk. Datum: 08-10-2014 Versie: 1.0 Auteur: Inge van Sark

Handleiding helpdesk. Datum: 08-10-2014 Versie: 1.0 Auteur: Inge van Sark Datum: 08-10-2014 Versie: 1.0 Auteur: Inge van Sark Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Beheer helpdesk... 3 1.1. Settings... 3 1.2. Applicaties... 4 1.3. Prioriteiten... 5 1.4. Gebruik mailtemplates...

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

Data invoer instructies OpenClinica

Data invoer instructies OpenClinica Data invoer instructies OpenClinica TRUTH studie Inhoudsopgave Contactgegevens... 1 Introductie... 1 Legenda pictogrammen... 1 Inloggen... 2 Proefpersoon toevoegen... 2 Data invoeren... 2 Failed Validation

Nadere informatie

1. Gebruikers & voertuigen... 3. 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3

1. Gebruikers & voertuigen... 3. 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3 Inhoudsopgave 1. Gebruikers & voertuigen... 3 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3 1.2 Hoe (ont)koppel ik bestaande gebruikers van/aan meerdere voertuigen?... 5 1.3 Hoe voeg ik een extra voertuig toe?...

Nadere informatie

Aan de slag Inrichten van WorkTimer (voor de manager)

Aan de slag Inrichten van WorkTimer (voor de manager) Aan de slag Inrichten van WorkTimer (voor de manager) Over dit document Als manager/beheerder bent u verantwoordelijk voor het inrichten van WorkTimer. Deze handleiding beschrijft de stappen die u zult

Nadere informatie

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Versie 2.0.2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. AccowinUpgrade uitvoeren... 2 2.1 Taalkeuze... 2 2.2 Belangrijke opmerking... 2 2.3 Selecteren map waarin de huidige

Nadere informatie

Olympus Portal. Inhoud

Olympus Portal. Inhoud Olympus Portal Inhoud 1. Naar de portal gaan 2. Een beheerder van de portal toevoegen 3. Een gebruiker van Office on Wheels toevoegen 4. Contactpersoon voor de facturatie toevoegen 5. Gebruikers wijzigen

Nadere informatie

naar een SQL-server Rev 01

naar een SQL-server Rev 01 De EPLAN-artikeldatabank overzetten naar een SQL-server Rev 01 I N H O U D S O P G A V E 1 VEREISTEN EN VRIJGAVE... 1 2 INLOGGEN ALS EEN SQL-ADMINISTRATOR... 1 3 DE DATABANK VOOR EPLAN OPZETTEN... 2 3.1

Nadere informatie

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis 142.1 Inleiding Titel Aanwinsten Geschiedenis wordt gebruikt om toevoegingen en verwijderingen van bepaalde locaties door te geven aan een centrale catalogus instantie.

Nadere informatie

IMAP-handleiding Bookinto

IMAP-handleiding Bookinto IMAP-handleiding Bookinto Olivier Nuyts 2Ti6 Ewout Spitaels 2Ti6 Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Bachelor Toegepaste Informatica 2 de jaar Academiejaar 2010-2011 Overzicht Inleiding Bookinto

Nadere informatie

Installatiehandleiding Business Assistent

Installatiehandleiding Business Assistent Installatiehandleiding Business Assistent Wijzigingsgeschiedenis Versie Datum Omschrijving Status 0.1 25-09-2014 Eerste opzet van het installatie Concept document. 1.0 04-11-2014 Geen: Commercieel maken

Nadere informatie

Plato gebruikershandleiding

Plato gebruikershandleiding Plato gebruikershandleiding Deze handleiding is voor zowel nieuwe installaties van Plato als voor installaties die niet meer werken. Deze handleiding bestaat uit meerdere instructies voor zowel Microsoft

Nadere informatie

Aan de slag. Inrichten van OnsRooster. (voor de manager)

Aan de slag. Inrichten van OnsRooster. (voor de manager) Aan de slag Inrichten van OnsRooster (voor de manager) Over dit document Als manager/beheerder bent u verantwoordelijk voor het inrichten van OnsRooster. Deze handleiding beschrijft de stappen die u zult

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. StUF Testplatform Versie 1.3.0

Gebruikershandleiding. StUF Testplatform Versie 1.3.0 Gebruikershandleiding StUF Testplatform Versie 1.3.0 Documentversie: 0.7 Datum 25 november 2014 Status In gebruik Inhoudsopgave 1 INLEIDING...3 2 GEBRUIK MAKEN VAN HET STUF TESTPLATFORM...4 2.1 INLOGGEN

Nadere informatie

Installeren van het programma Shop Pro versie 6

Installeren van het programma Shop Pro versie 6 Installeren van het programma Shop Pro versie 6 HET PROGRAMMA WERKT ZOWEL ONDER WINDOWS XP, WINDOWS VISTA ALS WINDOWS 7. 1 Inhoud van de cd Op de cd staan 4 mappen Drivers Dit zijn bijkomende drivers voor

Nadere informatie

Midi PDF Bladmuziek lezer

Midi PDF Bladmuziek lezer Inleiding. Ruim 20 ordners aan bladmuziek, meeste daarvan uitgeprint van een PDF. Even snel een nummer opzoeken wil dan ook niet, terwijl ik alles wel op alfabetische volgorde heb. Dat was het niet helemaal

Nadere informatie

Voor de database wordt een Access 2000 bestand gebruikt, met voorlopig 1 tabel:

Voor de database wordt een Access 2000 bestand gebruikt, met voorlopig 1 tabel: Eenvoudig voorbeeld. Er wordt verondersteld dat er met VS 2008 EXPRESS gewerkt wordt. Voor de database wordt een Access 2000 bestand gebruikt, met voorlopig 1 tabel: (Sommige schermafdrukken zijn afkomstig

Nadere informatie

INSTALLATIE EXCHANGE CONNECTOR

INSTALLATIE EXCHANGE CONNECTOR HANDLEIDING INSTALLATIE EXCHANGE CONNECTOR INSTALLATIE EXCHANGE CONNECTOR 0 0 HANDLEIDING INSTALLATIE EXCHANGE CONNECTOR INSTALLATIE EXCHANGE CONNECTOR HANDLEIDING datum: 10-08-2018 1 Inleiding... 1 2

Nadere informatie

Handleiding CMS VOORKANT

Handleiding CMS VOORKANT Handleiding CMS VOORKANT Inhoudsopgave Pagina 1. Toegang tot het CMS... 3 2. Artikel toevoegen... 4 3. Artikel bewerken... 5 4. Artikel kopiëren of verwijderen... 6 5. Afbeelding, link of tabel invoegen...

Nadere informatie

Handleiding voor MaxRes van MaxMind Technologies

Handleiding voor MaxRes van MaxMind Technologies Handleiding voor MaxRes van MaxMind Technologies 2 MaxRes Backoffice Overzicht In deze handleiding vindt u een uitgebreide uitleg over de backoffice van MaxRes. Per tabblad zal besproken worden welke opties

Nadere informatie