1 ste ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 ste ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN"

Transcriptie

1 Openbaar Centrum voor 1 ste ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN Maatschappelijk Welzijn VAN 13 JANUARI KAPELLEN Aanwezig: Mevrouw Valerie Van Peel De dames en heren, Inge Wagemans, Lieva Van Beek, Karin Kennis, Gert Herman, Ronny Van Thillo, Joseph Denisse, Jacobus Van Gansen, Lien Van Mechelen, Jan Kerremans en François Huybrechts Mevrouw Paula Verhoeven Afwezig: de heer Jan Kerremans, verontschuldigd Openbare zitting A G E N D A 1. Akteneming ontslag raadslid en eedaflegging raadslid OCMW 2. Akteneming aanduiding plaatsvervangers door de verkozen leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst 3. Verkiezing lid van het vast bureau 4. Goedkeuring notulen openbare vergadering raadszitting van 8 december Toelichting project huistakenbegeleiding 6. Akteneming huurovereenkomst woning Hoevensebaan 8 te Kapellen 7. Akteneming jaarplanning beide dienstencentra Voorzitter Leden Secretaris Lid

2 Notulen OCMW raad 13 januari blz. 2 Openbare zitting 1. AKTENEMING ONTSLAG RAADSLID EN EEDAFLEGGING RAADSLID OCMW De raad voor maatschappelijk welzijn, vergaderd in openbare zitting, Gelet op de installatievergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 7 janauari 2013 houdende kennisgeving van de verkiezing van de OCMW -raadsleden en het onderzoek van hun geloofsbrieven door de gemeenteraad; Gelet op de installatievergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 7 janauari 2013 houdende de proces verbaal van eedaflegging en installatie van de werkende leden van het OCMW; Gelet op de brief van waarin de de heer Vital Lambert zijn ontslag indient als lid van de raad voor maatschappelijk welzijn: Via deze laat ik u weten dat ik mijn mandaat van OCMW-raadslid wens neer te leggen. Dit vanwege het opnemen van een mandaat als gemeenteraadslid (vrijgekomen vanwege het verhuizen van Ellen Slegers), en het feit dat ik de combinatie van beide mandaten niet opportuun acht. François Huybrechts zal voor N-VA het vrijgekomen mandaat op zich nemen. Bedankt voor de korte, maar zeer aangename samenwerking, Met vriendelijke groeten Vital Lambert Gelet op het proces-verbaal van de verkiezing van de leden van de OCMW raad waarin Huybrechts François als eerste kandidaat-opvolger is vermeld bij kandidaat werkend lid Vital Lambert; N E E M T A K T E Ontslag Vital Lambert Van het ontslag ingediend door Vital Lambert als lid van de raad voor maatschappelijk welzijn. Eedaflegging tot werkend raadslid Van de eedaflegging van de heer Huybrechts François Maria Louis, 2 augustus 1950, in handen van de heer Dirk Van Mechelen, voorzitter van de gemeenteraad en burgemeester op 6 januari 2014 tot werkend raadslid van het OCMW. 2. AKTENEMING AANDUIDING PLAATSVERVANGERS DOOR DE VERKOZEN LEDEN VAN HET BIJZONDER COMITÉ VOOR DE SOCIALE DIENST De raad voor maatschappelijk welzijn, vergaderd in openbare zitting, Gelet op artikel 60 3 van het OCMW decreet van 19 december 2008; Gelet op het raadsbesluit van heden houdende de akteneming van ontslag van een raadslid en akteneming van de eedaflegging van een raadslid in de raad voor maatschappelijk welzijn;

3 Notulen OCMW raad 13 januari blz. 3 Gelet op het raadsbesluit van 7 januari 2013 houdende de verkiezing van de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst; Overwegende dat de voorzitter en drie verkozen leden deel uitmaken van het bijzonder comité voor de sociale dienst en de verkozen leden hun plaatsvervangers hebben aangeduid; Overwegende dat Inge Wagemans François Huybrechts aanduidt als haar plaatsvervanger voor de bijzondere comités waarin zij als wnd voorzitter Valerie Van Peel dient te vervangen; Overwegende dat Lieva Van Beeck François Huybrechts aanduidt als haar plaatsvervanger; N E E M T A K T E van de aanduiding van een nieuwe plaatsvervanger ingevolge het ontslag van Vital Lambert - door de verkozen leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst Inge Wagemans Denisse Lieva Van Beek duidt aan als plaatsvervangers François Huybrechts en Joseph duidt aan als plaatsvervanger François Huybrechts 3. VERKIEZING LID VAN HET VAST BUREAU De raad voor maatschappelijk welzijn, vergaderd in openbare zitting, Gelet op artikel 60 van het OCMW decreet; Gelet op het raadsbesluit van 7 januari 2013 houdende de verkiezing van een vast bureau; Gelet op het raadbesluit van heden houdende de akteneming ontslag van Vital Lambert, raadslid en de eedaflegging van François huybrechts als raadslid; Overwegende dat Vital Lambert deel uitmaakte van het vast bureau zodat een nieuw lid van het vast bureau dient verkozen te worden; Gelet op de geheime stemming, waaraan alle elf raadsleden deelnemen en waarvoor ieder lid één stembiljet ontvangt; Overwegende dat in de stembus elf biljetten werden gevonden, dat de stemopneming de volgende uitslag geeft: de heer Fraçois Huybrechts, 8 stemmen de heer Gert Herman, 1 stem de heer Ronny Van Thillo, 1stem Werden derhalve neergelegd: 10 geldige stemmen, 0 ongeldige en 0 blanco stemmen. Overwegende dat het vast bureau na de verkiezing en met inbegrip van de voorzitter bestaat uit leden van verschillend geslacht, dat het vast bureau dus rechtsgeldig is samengesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 60 4; B E S L U I T Enig artikel Volgende beëdigd en geïnstalleerd lid worden verkozen tot lid van het vast bureau, in vervanging van Vital Lambert, die ontslag heeft genomen uit de raad:

4 Notulen OCMW raad 13 januari blz. 4 François Huybrechts, raadslid. 4. GOEDKEURING NOTULEN OPENBARE VERGADERING RAADSZITTING VAN 8 DECEMBER 2014 De notulen van de openbare vergadering van 8 december 2014 worden goedgekeurd. 5. TOELICHTING PROJECT HUISTAKENBEGELEIDING De raad voor maatschappelijk welzijn, vergaderd in openbare zitting, Gelet op de goedgekeurde meerjarenplanning en budget waarin actie 9.2 is opgenomen: We richten een project huistakenbegeleiding op i.s.m. vrijwilligers, binnen het actieplan 9 opvoeren strijd tegen kinderarmoede waarin een budget is voorzien van 500,00; Gelet op het raadsbesluit van 3 juli 2014 houdende de goedkeuring engagementsverklaring project platform huistaakbegeleiding ; Gelet op het raadsbesluit van 3 september 2014 houdende de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst tussen het OCMW Kapellen en Kalmthout betreffende de coördinator platform huistaakbegeleiding ; Gelet op de toelichting en powerpoint presentatie van Frederike Masure, hafltijds coördinator huistakenbegeleding voor de OCMW s van Kalmhout en Kapellen; Gelet op de gevoerde bespreking; N E E M T A K T E Van de toelichting van het platform huistaakbegeleiding OCMW s Kapellen en Kalmthout en de tussentijdige evaluatie; Doel Om generatiearmoede te doorbreken, willen we kinderen in kansarme gezinnen de kans geven om zichzelf te ontplooien en hun eigen potentieel waar te maken. Naast het begeleiden van de kinderen bij het maken van hun huistaken, wordt aandacht besteed aan de betrokkenheid van de ouders, zodat deze dienst op termijn kan worden afgebouwd terwijl de positieve veranderingen intact blijven. Doel is niet alleen een verbeterde schoolprestatie, maar ook een grotere betrokkenheid in het gezin. De vrijwilligers hebben ook een antennefunctie voor eventuele andere problemen, zodat de sociale dienst van het OCMW indien nodig via een uitgebreidere opvolging van het gezin de leefsituatie verder kan verbeteren. Methodiek Vóór het traject De school selecteert leerlingen die in aanmerking komen voor het project en spreekt hun ouders aan. Indien de ouders akkoord gaan, kunnen zij deelnemen. De school vult voor elke deelnemende leerling een aanvraagformulier in. De coördinator gaat op huisbezoek bij het gezin. De coördinator maakt een match tussen vrijwilliger en leerling.

5 Notulen OCMW raad 13 januari blz. 5 Er volgt een samenkomst tussen de school (directie en/of (zorg)leerkracht), de coördinator en de vrijwilliger om het leerprobleem en de thuissituatie (rekening houdend met discretieplicht) in kaart te brengen. Indien nodig kan de school leermethoden aanreiken aan de vrijwilliger en hem/haar didactisch materiaal bezorgen. De vrijwilliger en de coördinator bezoeken samen het gezin, om al eens kennis te maken en afspraken te maken. Tijdens het traject De vrijwilliger biedt 1 uur per week huistaakbegeleiding bij het gezin thuis gedurende één schooljaar (of een kortere periode, indien de problemen vroeger opgelost zijn). Hij/zij begeleidt in de beginfase slechts 1 kind. Broers en zussen kunnen ook worden begeleid, weliswaar door een andere vrijwilliger en op een ander moment. Tijdens de huistaakbegeleiding worden methodieken aangereikt die helpen om taken meer gestructureerd aan te pakken, zowel voor leerling als ouder. In samenspraak met de (zorg)leerkracht kan er ook extra aandacht worden besteed aan bepaalde onderdelen van de leerstof. De vrijwilliger en de (zorg)leerkracht houden contact met elkaar via een heen-enweer-schriftje/agenda/mail (onderling af te spreken). Samen worden de leerdoelen bepaald en geëvalueerd. Kort na het begin van het traject krijgt de vrijwilliger een interactieve vorming aangeboden door het Rode Kruis rond huistaakbegeleiding. Verder zijn er ook intervisiemomenten met de andere vrijwilligers en de coördinator. De coördinator evalueert het traject mee en stuurt bij indien nodig. Ze is ook het aanspreekpunt voor alle partners. Indien nodig en gewenst door het gezin kan er vanuit het OCMW een bredere ondersteuning plaatsvinden. De vrijwilliger neemt hiervoor contact op met de coördinator, die dit verder opneemt met de sociale dienst. Deze bredere ondersteuning komt los te staan van de eigenlijke huistaakbegeleiding, de vrijwilliger en de school. Na het traject Na 1 jaar stopt het traject bij een bepaald gezin. De betrokkenen evalueren het traject. Stand van zaken huidige resultaten Gezinnen/kinderen Er zijn op dit moment 19 aanmeldingen voor het project. De aanmelding van leerlingen vanuit de scholen is nog bezig. Status Toelichting Aantal In uitvoering Het traject huistaakbegeleiding is opgestart. 4 In voorbereiding Geen opstart De kinderen zijn aangemeld, maar het traject is nog niet opgestart omdat nog niet alle voorbereidende stappen doorlopen werden (bv. het inleidende gesprek met school, vrijwilliger en coördinator moet nog plaatsvinden). Na huisbezoek bleek dat het gezin niet in aanmerking komt; beslissing in overleg met school en ouders. 9 2

6 Notulen OCMW raad 13 januari blz. 6 Aanmelding betreft uitgewezen asielzoekers die spoedig het land zullen verlaten. Ouders hebben beslist toch niet deel te nemen aan het project. De gesprekken hierover met de school zijn nog bezig. 2 2 Vrijwilligers We hebben op dit moment 47 vrijwilligers. 24 vrijwilligers zijn reeds op intakegesprek geweest; 23 vrijwilligers staan nog op de wachtlijst. Er komen nog steeds aanvragen van geïnteresseerde vrijwilligers binnen. Deze komen voorlopig ook op de wachtlijst terecht. Met deze wachtlijst willen we vermijden dat vrijwilligers na hun intake te lang moeten wachten vooraleer ze een kind/gezin toegewezen krijgen. Tegelijk willen we ervoor zorgen dat de vrijwilligers die reeds op intakegesprek zijn geweest, zo snel mogelijk aan de slag kunnen. Het streefdoel is om ongeveer op hetzelfde moment evenveel kinderen als vrijwilligers te hebben, zodat niemand te lang moet wachten. Dat zou namelijk niet bevorderlijk zijn voor de motivatie noch van onze vrijwilligers noch van de ouders. Stand van zaken huidige bezigheden coördinator Nauwe begeleiding en opvolging van de actoren in het project: Afspraken maken met de scholen over specifieke trajecten, nieuwe aanmeldingen of het project in het algemeen; Vrijwilligers die starten begeleiden, potentiële vrijwilligers informeren; Contacten onderhouden met de deelnemende gezinnen; Netwerkvorming met andere lokale en bovenlokale actoren die betrokken zijn in de strijd tegen kinderarmoede, uitwisseling van good practices met andere huistaakbegeleidings-projecten (bv. de Schoolbrug vzw); Inzetten op de verdere bekendmaking van het project. Actiepunten Nu er trajecten opgestart zijn, onderzoeken hoe de vrijwilligers optimaal kunnen worden ondersteund en gestuurd. Kan een periodiek reflectieverslag door de vrijwilliger hierin een rol spelen? En hoe ziet dit verslag er dan best uit? Welke andere noden duiken op? Een kwalitatief vormingspakket uitwerken voor de vrijwilligers. Eventuele lacunes in de huidige vorming huistaakbegeleiding moeten worden geïdentificeerd en de intervisie-momenten moeten vorm krijgen. Welke bijkomende vormingen zijn er nodig, zoals bv. over de rol en taken van het OCMW, grenzen bewaken,? 6. AKTENEMING HUUROVEREENKOMST WONING HOEVENSEBAAN 8 TE KAPELLEN De raad voor maatschappelijk welzijn, vergaderd in openbare zitting, Gelet op het raadsbesluit van 8 december 2014 houdende de aankoop van een woning Hoevensebaan 8 te Kapelen;

7 Notulen OCMW raad 13 januari blz. 7 Gelet op de huurovereenkomst voor het duplex appartement gelegen op de eerste en tweede verdieping van het gebouw, Hoevensebaan 8 te Kapellen; Overwegende dat bij verkoop, de koper de huurovereenkomst dient over te nemen, tenzij hij dit zelf wil betrekken of ingrijpende verbouwingen wil doen; Overwegende dat het OCMW de eerstekomende periode geen concrete plannen heeft voor het gebouw zodat de bestaande huurovereenkomst kan verder lopen; Overwegende dat in de oorspronkelijke huurovereenkomst een forfaitaire maandelijkse aanrekening voor de kosten is voorzien in artikel 8 : De huurder zal maandelijks een forfaitair vast bedrag van 150,00 EUR samen met de huurprijs storten. Deze som stemt overeen met de kosten van normaal verbruik van gas, water, elektriciteit, verwarming, verplichte brandverzekering, Telenet: wireless fibernet + digitale TV + huur digicorder. Iedere partij kan de Vrederechter steeds om herziening van het forfaitair bedrag vragen, of de omzetting ervan in het bedrag van de werkelijke kosten en lasten. Overwegende dat in de oorspronkelijke huurovereenkomst in artikel 12 wordt bepaald voorzien is dat de verhuurder een verzekering afsluit met afstand van verhaal t.a.v. de huurders; Overwegende het overleg dat heeft plaatsgevonden met de huurders, de dames Bieke Heykers en Sarah Jutten en voorzitter en secretaris om af te zien van de aanrekening van de forfaitaire kosten, maar daarentegen de meteres van gas, elektriciteit en water rechtstreeks op naam van de huurders te zetten en af te zien de tenlasteneming van kosten voor telenet en brandverzekering voor de inboedel en afstand van verhaal; Overwegende dat in akkoord van beide partijen de huurovereenkomst in die zin mag aangepast worden: Gelet op de gevoerde bespreking waarbij raadslid Ronny Van Thillo, CD&V opmerkt dat in de huurovereenkomst er een tegenstrijdigheid is, door de laatste zin van artikel 8 betreffende de verzekering van de aansprakelijkheid die de huurders zelf dienen af te sluiten, conform de bepalingen van artikel 12 Na bespreking wordt beslist om de laatste zin van artikel 8 te schrappen; N E E M T A K T E Van de bestaande huurovereenkomst voor duplex appartement gelegen op de eerste en tweede verdieping van het gebouw, Hoevensebaan 8 te Kapellen d.d. 8 december 2011 afgesloten tussen BVBA Mortelmans & Van Srydonck advocaten en Bieke Heykers en Sarah Jutten. B E S L U I T met unanimiteit van de stemmen Enig artikel Hiernavolgende huurovereenkomst wordt goedgekeurd. Tussen de ondergetekenden : HUUROVEREENKOMST VOOR APPARTEMENT De voorzitter Valerie Van Peel en de secretaris Paula Verhoeven Antwerpsesteenweg 51 te 2950 Kapellen

8 Notulen OCMW raad 13 januari blz. 8 hierna genoemd de verhuurder en Bieke Heykers, geboren op 27 juni 1983 en Sara Jutten, geboren op 1 januari 1986 wonende te Kapellen, Hoevensebaan 8 te Kapellen hierna genoemd de huurder wordt het volgende overeengekomen: Artikel 1: Omschrijving van het gehuurde goed De verhuurder geeft in huur, aan de huurders in het gebouw gelegen te 2950 Kapellen, Hoevensebaan 8, een duplex appartement gelegen op de 1ste en 2de verdieping bestaande uit: traphal, woon- en eetkamer, keuken, 2 badkamers met WC, 2 slaapkamers. Het gehuurde goed is bestemd als hoofdverblijfplaats van de huurders. Artikel 2: Duur van de huur (artikel 3 1 van de woninghuurwet) Deze huurovereenkomst is gesloten voor een duur van 1 jaar, met aanvang op om te eindigen op Zij kan worden beëindigd mits een van de partijen ten minste 3 maanden vóór het verstrijken van de in de overeenkomst bepaalde duur, een aangetekende opzegging stuurt. Niettegenstaande enig andersluidend beding of andersluidende overeenkomst, wordt bij ontstentenis van een tijdige opzegging of indien de huurders het goed blijven bewonen zonder verzet van de verhuurder, de huurovereenkomst geacht te zijn aangegaan voor een duur van 9 jaar te rekenen van de datum waarop de aanvankelijke huurovereenkomst van korte duur in werking is getreden en is zij derhalve onderworpen aan de 1 tot 5 van de Woninghuurwet. Artikel 3: Opzeggingsmodaliteiten (artikel 3 9 van de woninghuurwet) Iedere opzegging dient per aangetekend schrijven te gebeuren en kan ten vroegste ingaan op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de opzegging wordt aangeboden aan de post. Bij het einde van de huur zal een omstandige tegensprekelijke schriftelijke plaatsbeschrijving van de staat van het appartement opgemaakt worden door huurders en verhuurder samen ten laatste binnen de 2 weken nadat de huurders de huurwoning verlaten hebben. Bij gebrek aan overeenkomst tussen de partijen kan de zaak voor het Vredegerecht van Kapellen aanhangig worden gemaakt teneinde een gerechtsdeskundige te horen aanduiden. Artikel 4: Opzeggingsmogelijkheden voor de verhuurder 4.a. Opzegging voor eigen betrekking (artikel 3 2 van de woninghuurwet) Opgeheven 4.b. Opzegging voor verbouwingswerken (artikel 3 3 van de woninghuurwet)

9 Notulen OCMW raad 13 januari blz. 9 Tegen het verstrijken van de 1ste en de 2de driejarige periode kan de verhuurder de huurovereenkomst beëindigen met een opzeggingstermijn van 6 maanden indien hij voornemens is het onroerend goed of een gedeelte ervan weder op te bouwen, te verbouwen of te renoveren. De werken moeten: worden uitgevoerd met eerbiediging van de bestemming van het goed die voortvloeit uit de wets- en verordeningbepalingen inzake stedenbouw; worden uitgevoerd aan het door de huurders bewoonde gedeelte; meer kosten dan drie jaar huur van het gehuurde goed. Indien het gebouw waarin de woning gelegen is, uit verscheidene verhuurde woningen bestaat, toebehorend aan dezelfde verhuurder, volstaat het dat de kosten van de werken meer dan 2 jaar huur bedragen van alle woningen die van de werkzaamheden ongerief hebben. In dit geval kan de verhuurder van verscheidene woningen in éénzelfde gebouw, met het oog op het goede verloop van de werken, deze huurovereenkomst altijd beëindigen, met een opzeggingstermijn van zes maanden, voor zover de huurovereenkomst niet tijdens het eerste jaar wordt opgezegd. De opzegging moet vergezeld zijn van of de bouwvergunning, of een omstandig bestek, of een beschrijving van de werkzaamheden samen met een gedetailleerde kostenraming, of een aannemingsovereenkomst. De werken moeten worden aangevat binnen een termijn van zes maanden en beëindigd zijn binnen een termijn van vierentwintig maanden na het verstrijken van de opzegging door de verhuurder of, in geval van verlenging, na de teruggave. Op verzoek van de huurders is de verhuurder verplicht hem kosteloos de documenten mede te delen waaruit blijkt dat de werken, zoals beschreven, zijn uitgevoerd. Indien de verhuurder, zonder het bewijs te leveren van buitengewone omstandigheden, binnen de gestelde termijn en voorwaarden de werken niet uitgevoerd, heeft de huurder recht op een vergoeding die gelijk is aan achttien maanden huur. 4.c. Ongemotiveerde opzegging mits betaling van een schadevergoeding (artikel 3 4 van de woninghuurwet) Tegen het verstrijken van de 1ste en de 2de driejarige periode kan de verhuurder de huurovereenkomst beëindigen met een opzeggingstermijn van zes maanden, zonder motivering, maar met betaling van een vergoeding. Deze vergoeding is gelijk aan 9 dan wel aan 6 maanden huur naargelang de overeenkomst een einde neemt bij het verstrijken van de 1ste of de 2de driejarige periode. Artikel 5: Opzeggingsmogelijkheden voor de huurders (artikel 3 5 van de woninghuurwet) De huurders kunnen de huurovereenkomst altijd beëindigen met een opzeggingstermijn van drie maanden. Indien de huurders de huurovereenkomst beëindigen tijdens de eerste driejarige periode, heeft de verhuurder recht op een vergoeding. Die vergoeding is gelijk aan 3 maanden, 2 maanden of 1 maand huur naargelang de huurovereenkomst een einde neemt gedurende het eerste, het tweede of het derde jaar. De huurders kunnen de huurovereenkomst op ieder moment tegenopzeggen met één maand, doch enkel indien de verhuurder de huurovereenkomst vervroegd beëindigt

10 Notulen OCMW raad 13 januari blz. 10 voor eigen betrekking, verbouwingswerken of ongemotiveerd mits betaling van een schadevergoeding. De huurders zijn dan geen vergoeding verschuldigd. Artikel 6: Huurprijs en indexering (artikel 6 van de woninghuurwet) De basishuurprijs bedraagt 625,00 EUR per maand (1 maart 2012). De geïndexeerde huurprijs op datum van aankoop van de woning bedraagt 647,79 De huurprijs zal worden betaald door overschrijving op rekeningnummer IBAN BE op naam van de verhuurder bij Belfius, telkens vóór de 8 ste van elke maand, met vermelding huur duplex Hoevensebaan 8 + maand. De basishuurprijs wordt geïndexeerd. De indexering kan ten vroegste gebeuren op de verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst, volgens de formule: basishuurprijs X nieuw indexcijfer aanvangsindexcijfer Het aanvangsindexcijfer is het gezondheidsindexcijfer van de maand vóór de sluiting van de huurovereenkomst (= november 2011). Het nieuwe indexcijfer is het gezondheidsindexcijfer van de maand vóór de verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst. De indexering is slechts van toepassing op schriftelijk verzoek van de belanghebbende partij. Artikel 7: Herziening huurprijs (artikel 7 van de woninghuurwet) Beide partijen kunnen tussen de negende en de zesde maand vóór het verstrijken van elke driejarige periode overeenkomen dat de huurprijs wordt herzien. Bij gebrek aan overeenkomst tussen de partijen kan de Vrederechter een herziening toestaan indien blijkt dat de normale huurwaarde van het gehuurde goed ten gevolge van nieuwe omstandigheden ten minste 20% hoger of lager is dan de eisbare huurprijs op het ogenblik van het verzoek tot de herziening. De Vrederechter kan tevens een verhoging van de huurprijs toestaan aan de verhuurder die bewijst dat de normale huurwaarde van het goed, als gevolg van op zijn kosten uitgevoerde werken aan het verhuurde goed, minstens 10% is gestegen ten opzichte van de eisbare huur. Een verhoging van de huurprijs kan niet worden gevraagd voor de werken die nodig zijn om de woning in overeenstemming te brengen met de elementaire vereisten inzake veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid. De vordering tot herziening kan slechts worden ingesteld tussen de 6de en de 3de maand vóór het verstrijken van de driejaarlijkse periode. De herziene huurprijs zal van toepassing zijn vanaf de eerste dag van de nieuwe driejaarlijkse periode. Artikel 8: Bijkomende kosten (artikel 7 en 8 van de woninghuurwet) De huurder neemt voor zijn rekening het gebruik van de meters van gas, elektriciteit en water, internet Alle heffingen en belastingen m.b.t. het genot of gebruik van het gehuurde goed zijn ten laste van de huurder (bv. huisvuilophaling). De huurder is verplicht zijn inboedel te verzekeren. Bij de verzekering voor de inboedel dient de huurder zich eveneens te verzekeren voor zijn aansprakelijkheid inzake brand- en waterschade.

11 Notulen OCMW raad 13 januari blz. 11 De grondlasten (onroerende voorheffing) zijn ten laste van de verhuurder Artikel 9: De waarborg (artikel 10 van de woninghuurwet) De verhuurders hebben overname verkregen van de gestorte waarborg ten bedrage van 1.250,00 EUR (maximum twee maanden huishuur) op een afzonderlijke, geblokkeerde rekening op hun naam, bij Belfius Kapellen. De interest op de huurwaarborg wordt gekapitaliseerd. De huurwaarborg zal samen met de gekapitaliseerde interest, aan de huurders worden terugbetaald na aftrekking van de vergoeding van eventuele huurschade aan het goed of van een uitstaande schuld, bij het einde van de huur. De huurders bekomen van de bank het bewijs dat een huurwaarborg werd gesteld, met vermelding van het bedrag. De huurders zullen vóór aanvang van de huur, aan de verhuurder een kopie bezorgen van dit door de bank ingevuld bewijs. Geen van de partijen mag beschikken over de huurwaarborg, noch in hoofdsom, noch in rente, dan mits voorlegging van een schriftelijk akkoord, dat ten vroegste opgesteld wordt bij het beëindigen van de huurovereenkomst, ofwel van een kopie van een rechterlijke beslissing. Artikel 10: Herstellingen Herstellingen die nodig zijn wegens normale slijtage, ouderdom, gebrek in het gehuurde goed of wegens overmacht, zijn niet ten laste van de huurders. De huurders zullen wel de herstellingen uitvoeren die de wet of de gebruiken hen opleggen. Het betreft doorgaans onderhoudsherstellingen. De huurders zullen tevens de herstellingen uitvoeren die normaal te laste zijn van de verhuurder, maar veroorzaakt zijn door zijn fout of door een persoon voor wie hij moet instaan. Partijen kunnen hier contractueel niet van afwijken. De huurders zullen de verhuurder per aangetekend schrijven verwittigen van het bestaan van de schade waarvan de herstelling ten laste van de verhuurder is. Artikel 11: Veranderingen aan het gehuurde goed De huurders mogen de bestemming van het gehuurde goed niet veranderen. Zij mogen slechts veranderingen of verbouwingen in het gehuurde goed uitvoeren, mits voorafgaande en schriftelijke toestemming van de verhuurder. In geval van toestemming kan de verhuurder bij het verstrijken van de huurovereenkomst, het herstel van het gehuurde goed in de oorspronkelijke staat niet eisen. Bij het einde van de huurovereenkomst kan de verhuurder echter wel eisen alle niet toegelaten veranderingen of verbouwingen te verwijderen en het gehuurde goed in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Als veranderingen of verbouwingen werden toegelaten, zal de verhuurder ze bij het einde van de overeenkomst in volle eigendom mogen behouden, mits een

12 Notulen OCMW raad 13 januari blz. 12 betaling van een vergoeding aan de uittredende huurder. Over het bedrag van deze vergoeding moet een uitdrukkelijk en schriftelijk akkoord vastgesteld zijn, vooraleer met de verbouwingen een aanvang gemaakt wordt. Artikel 12: Verzekering De verhuurder verklaart een brandverzekering te hebben afgesloten voor het gebouw. Er is géén afstand van verhaal t.a.v. de huurders voorzien. Er worden bijgevolg géén forfaitaire kosten aangerekend. De huurders dienen hun aansprakelijkheid apart te verzekeren. Artikel 13: Vervreemding van het goed (vb.verkoop) (artikel 9 van de woninghuurwet) Indien de huurovereenkomst vaste dagtekening (hetzij door registratie, hetzij door het overlijden van een der ondertekende partijen, hetzij door opname van de hoofdinhoud van het contract in een officiële akte) heeft vóór de vervreemding (bijvoorbeeld verkoop) van het gehuurde goed, kan de verkrijger (bijvoorbeeld koper) de huurovereenkomst enkel beëindigen in de gevallen en onder de voorwaarden voorzien in de artikelen 2 en 4 van deze huurovereenkomst. Indien de huurovereenkomst geen vaste dagtekening heeft en indien de huurder sinds tenminste zes maanden het goed betrekt, zal de verkrijger de huurovereenkomst kunnen beëindigen in de welbepaalde gevallen voorzien in artikel 4 van deze huurovereenkomst, zonder het verstrijken van een driejarige periode te moeten afwachten, en met een opzeggingstermijn van drie maanden De vooropzegging moet in dit geval aan de huurders betekend worden binnen een termijn van drie maanden die volgt op de datum van het verlijden van de notariële akte tot vaststelling van de overgang van eigendom. Is dit niet het geval, dan kan de verkrijger de huurovereenkomst slechts beëindigen in de gevallen en onder de voorwaarden voorzien in de artikelen 2 en 4 van deze huurovereenkomst. Artikel 14: Publiciteit bij het einde van de huur De verhuurder heeft het recht tijdens de voorziene opzeggingstermijn een bericht aan de voorgevel van het goed aan te brengen, op een goed zichtbare plaats. Hij mag in deze periode ook het goed laten bezichtigen, gedurende twee dagen per week en twee opeenvolgende uren per dag. Huurders en verhuurder zullen dagen en uren afspreken. Artikel 15: Registratie De verhuurder staat in voor de registratie en de hiermee eventueel verbonden kosten. De registratie van dit huurcontract en de ondertekende bijlage (zie onderaan) dient te gebeuren binnen de 2 maanden na ondertekening. Na registratie bezorgt de verhuurder een kopie van het geregistreerd huurcontract en de bijlage aan de huurders. Artikel 16: Verplichte bijlage bij het huurcontract Huurders en verhuurder verklaren in bijlage bij dit huurcontract de verplichte wettelijke bijlage te hebben ontvangen en tekenen voor ontvangst op bladzijde 11 van dit huurcontract.

13 Notulen OCMW raad 13 januari blz. 13 Artikel 17: Bijkomende bepalingen Het is niet toegestaan om vuilbakken of vuilzakken in de gemeenschappelijke inkomhal op het gelijkvloers te stallen. Opgemaakt te Kapellen op 13 januari 2015 in vier exemplaren. De huurders houden na ondertekening één exemplaar onder zich; de overige exemplaren worden door de verhuurder aangeboden ter registratie bij het bevoegde registratiekantoor. De verhuurder zal één geregistreerd exemplaar aan de huurders overmaken. De Huurder de secretaris De verhuurder de voorzitter Bieke Heykers & Sarah Jutten Paula Verhoeven Valerie Van Peel 7. AKTENEMING JAARPLANNING BEIDE DIENSTECENTRA De raad voor maatschappelijk welzijn, vergaderd in openbare zitting, Gelet op de afsprakennota tussen de raad en managementteam betreffende de voorlegging van een jaarprogramma voor beide dienstencentra; Gelet op het voorstel van jaarprogramma opgemaakt door Tim Engels, centrumleider en Leen Bender, verantwoordelijke dienstencentra; Gelet op de toelichting van de voorzitter; B E S L UI T met unanimiteit van de stemmen Artikel 1 Het jaarprogramma voor beide dienstencentra wordt als volgt goedgekeurd: Woensdag 7 januari Donderdag 8 januari Maandag 12 januari Donderdag 12 februari Woensdag 18 februari Dinsdag 24 februari Dinsdag 3 maart Woensdag 4 maart Donderdag 5 maart Donderdag 5 maart Donderdag 26 maart Donderdag 9 april Donderdag 9 april Donderdag 30 april Zaterdag 2 mei Zaterdag 20 juni Dinsdag 14 juli Nieuwjaarsreceptie t Ertbrandje Nieuwjaarsreceptie t Bruggeske Verloren maandag Valentijnsmenu kleinkindernamiddag t Bruggeske Theater Weerzien t Bruggeske Vrijwilligersontbijt t Bruggeske filmnamiddag the great Gatsby Vrijwilligersontbijt t Ertbrandje Voordracht Psoriasis t Bruggeske dansnamiddag t Bruggeske Paasmenu voordracht bipolaire stoornis voordracht herseninfarct Rommelmarkt t Ertbrandje Opendeurdag t Bruggeske BBQ t Bruggeske

14 Notulen OCMW raad 13 januari blz. 14 Woensdag 15 juli Augustus Zaterdag 5 september Donderdag 22 oktober Woensdag 16 december Donderdag 17 december BBQ t Ertbrandje jaarlijkse uitstap dienstencentra Opendeurdag t Ertbrandje High Tea t Ertbrandje Kerstfeest Kerstfeest --- Zitting gesloten om uur De Secretaris, Paula VERHOEVEN De Voorzitter, Valerie VAN PEEL

15 Notulen OCMW raad 13 januari blz. 15 Openbare zitting AKTENEMING ONTSLAG RAADSLID EN EEDAFLEGGING RAADSLID OCMW AKTENEMING AANDUIDING PLAATSVERVANGERS DOOR DE VERKOZEN LEDEN VAN HET BIJZONDER COMITÉ VOOR DE SOCIALE DIENST VERKIEZING LID VAN HET VAST BUREAU GOEDKEURING NOTULEN OPENBARE VERGADERING RAADSZITTING VAN 8 DECEMBER TOELICHTING PROJECT HUISTAKENBEGELEIDING AKTENEMING HUUROVEREENKOMST WONING HOEVENSEBAAN 8 TE KAPELLEN AKTENEMING JAARPLANNING BEIDE DIENSTECENTRA... 13

MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN WOONHUIS

MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN WOONHUIS MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN WOONHUIS Tussen de ondergetekenden 1. de Heer.... en Mevrouw... wonende te... verder "de verhuurder" genoemd - en 2. de Heer... en Mevrouw... wonende te... verder "de huurder"

Nadere informatie

MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN APPARTEMENT

MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN APPARTEMENT MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN APPARTEMENT Tussen de ondergetekenden 1. de Heer... en Mevrouw... wonende te... verder "de verhuurder" genoemd - en 2. de Heer... en Mevrouw... wonende te... verder "de huurder"

Nadere informatie

OVEREENKOMST VOOR DE HUUR VAN EEN APPARTEMENT/WONING

OVEREENKOMST VOOR DE HUUR VAN EEN APPARTEMENT/WONING OVEREENKOMST VOOR DE HUUR VAN EEN APPARTEMENT/WONING Tussen de ondergetekenden 1. De verhuurder. (naam, voornaam) wonende te.. (adres) en 2. De huurder(s).. (naam/namen) wonende.. (adres) wordt het volgende

Nadere informatie

BIJLAGE. Tussen de ondergetekenden:

BIJLAGE. Tussen de ondergetekenden: BIJLAGE Bijlage nr. 1 Huurovereenkomst Tussen de ondergetekenden: de vzw t Stad-huis, vertegenwoordigd door Mark Touchant, voorzitter, en Luc Roose, penningmeester, met maatschappelijke zettel te 1000

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST VOLGENS HET GEMEEN RECHT

HUUROVEREENKOMST VOLGENS HET GEMEEN RECHT HUUROVEREENKOMST VOLGENS HET GEMEEN RECHT Tussen: gsm:.. rijksregisternummer... hierna "verhuurder" genoemd, en: gsm:.. rijksregisternummer... gsm:.. rijksregisternummer... hierna "huurder(s)" genoemd,

Nadere informatie

Huurovereenkomst woonhuis/appartement

Huurovereenkomst woonhuis/appartement Huurovereenkomst woonhuis/appartement Tussen de ondergetekenden : Hierna genoemd "de verhuurder"; en Hierna genoemd "de huurder"; is het volgende overeengekomen : De verhuurder verklaart te verhuren aan

Nadere informatie

MODEL-HOOFDHUURCONTRACT 9 JAAR

MODEL-HOOFDHUURCONTRACT 9 JAAR MODEL-HODHUURCONTRACT 9 JAAR Sociaal Verhuurkantoor (afgekort SVK) Het Scharnier Vereniging zonder winstgevend doel Adres: Dorpsstraat 9 Postnummer: 3660 Gemeente: Opglabbeek Tel.:0484/ 22-56-46 Fax. Reknr.:778-5998370-42

Nadere informatie

2 de ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

2 de ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN Openbaar Centrum voor 2 de ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN Maatschappelijk Welzijn VAN 9 FEBRUARI 2015 2950 KAPELLEN Aanwezig: Mevrouw Valerie Van Peel De dames en heren, Inge Wagemans,

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST KANTOOR. Tussen 1. De heer en/of mevrouw (naam, voornaam, adres)... hierna de verhuurder genoemd

HUUROVEREENKOMST KANTOOR. Tussen 1. De heer en/of mevrouw (naam, voornaam, adres)... hierna de verhuurder genoemd HUUROVEREENKOMST KANTOOR Tussen 1. De heer en/of mevrouw (naam, voornaam, adres)... hierna de verhuurder genoemd en 2. De heer en/of mevrouw (naam, voornaam, adres, ondernemingsnummer en eventueel RPR)

Nadere informatie

HOOFDHUURCONTRACT 9 JAAR

HOOFDHUURCONTRACT 9 JAAR HOOFDHUURCONTRACT 9 JAAR Sociaal Verhuurkantoor (afgekort SVK) Het Scharnier Vereniging zonder winstgevend doel Adres: Dorpsstraat 9 Postnummer: 3660 Gemeente: Opglabbeek Tel.:0484/ 22-56-46 Fax.: 089/24-54-40

Nadere informatie

HOOFDHUURCONTRACT 9 JAAR

HOOFDHUURCONTRACT 9 JAAR Contract afgestemd op: Het model (onder)huurcontract opgenomen in het Besluit van de Vlaamse Regering tot reglementering van het Sociaal Huurstelsel ter uitvoering van titel VII van de Vlaamse Wooncode

Nadere informatie

HANDELSHUUROVEREENKOMST KORTE DUUR POP-UP IN HET VLAAMSE GEWEST

HANDELSHUUROVEREENKOMST KORTE DUUR POP-UP IN HET VLAAMSE GEWEST HANDELSHUUROVEREENKOMST KORTE DUUR POP-UP IN HET VLAAMSE GEWEST Tussen: hierna "verhuurder" genoemd, en: hierna "huurder(s)" genoemd, Die verklaren zich hoofdelijk en ondeelbaar borg te stellen voor alle

Nadere informatie

Model februari 2014 NEGENJARIGE HUUROVEREENKOMST VOOR WONING OF APPARTEMENT

Model februari 2014 NEGENJARIGE HUUROVEREENKOMST VOOR WONING OF APPARTEMENT NEGENJARIGE HUUROVEREENKOMST VOOR WONING OF APPARTEMENT Tussen de ondergetekenden: Indien natuurlijk persoon de heer en/of mevrouw (Familienaam en eerste twee voornamen),.. geboren te. (geboorteplaats)

Nadere informatie

HOOFDHUURCONTRACT 9 JAAR

HOOFDHUURCONTRACT 9 JAAR RSVK De Woonkoepel VZW Kapelleveld 8, 1742 Ternat 02/ 569.78.99 02/ 569.80.78 0478 05 13 41 HODHUURCONTRACT 9 JAAR www.dewoonkoepel.be E-mail: fteughels@dewoonkoepel.be De ondergetekende(n) 1 :.. wonende

Nadere informatie

MODEL-ONDERHUURCONTRACT 9 JAAR

MODEL-ONDERHUURCONTRACT 9 JAAR MODEL-ONDERHUURCONTRACT 9 JAAR Sociaal Verhuurkantoor (afgekort SVK) Het Scharnier Vereniging zonder winstgevend doel Adres: Dorpsstraat 9 Postnummer: 3660 Gemeente: Opglabbeek Tel.:0484/ 22-56-46 Fax.

Nadere informatie

Artikel 1: Omschrijving van het gehuurde goed

Artikel 1: Omschrijving van het gehuurde goed NEGENJARIGE HUUROVEREENKOMST VOOR WONING OF APPARTEMENT Tussen de ondergetekenden: de heer en/of mevrouw.. wonende te.. (postnummer, plaatsnaam, straatnaam, huisnummer) hierna genoemd verhuurder en de

Nadere informatie

VR DOC.0849/6

VR DOC.0849/6 VR 2018 2007 DOC.0849/6 Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van xxx tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van 12

Nadere informatie

6 de ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

6 de ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN Openbaar Centrum voor 6 de ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN Maatschappelijk Welzijn VAN 23 MEI 2013 2950 KAPELLEN Aanwezig : Mevrouw Valerie Van Peel De dames en heren Inge Wagemans, Lieva

Nadere informatie

PC Advocaten Nieuwsbrief. Hoofdhuurovereenkomsten. Contact. ZZInleiding. ZZToepassingsgebied

PC Advocaten Nieuwsbrief. Hoofdhuurovereenkomsten. Contact. ZZInleiding. ZZToepassingsgebied ZZInleiding Hoofdhuurovereenkomsten Regelmatig stellen verhuurders en huurders vragen i.v.m. hun huurovereenkomst, waarbij ze dan totaal verrast worden door het antwoord. De regels betreffende de huurovereenkomsten

Nadere informatie

TYPEHUUROVEREENKOMST (sociale verhuurkantoren)

TYPEHUUROVEREENKOMST (sociale verhuurkantoren) Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2019 tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid Bijlage II bij het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007

Nadere informatie

Artikel 1: Omschrijving van het gehuurde goed

Artikel 1: Omschrijving van het gehuurde goed KORTLOPENDE HUUROVEREENKOMST VOOR WONING OF APPARTEMENT Tussen de ondergetekenden: de heer en/of mevrouw.. wonende te.. (postnummer, plaatsnaam, straatnaam, huisnummer) hierna genoemd verhuurder en de

Nadere informatie

Deze afdeling is niet langer van toepassing zodra het gehuurde pand niet meer tot hoofdverblijfplaats wordt bestemd.

Deze afdeling is niet langer van toepassing zodra het gehuurde pand niet meer tot hoofdverblijfplaats wordt bestemd. Wet van 20 februari 1991 met betrekking tot huishuur, B.S. 22 februari 1991 Art. 1 Toepassingsgebied 1. Deze afdeling is van toepassing op huurovereenkomsten betreffende een woning die de huurder, met

Nadere informatie

9 de ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN A G E N D A

9 de ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN A G E N D A Openbaar Centrum voor 9 de ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN Maatschappelijk Welzijn VAN 1 AUGUSTUS 2013 2950 KAPELLEN Aanwezig : Mevrouw Valerie Van Peel De dames en heren Inge Wagemans,

Nadere informatie

Type-huurcontract bij renovatie

Type-huurcontract bij renovatie BIJLAGE 5 Type-huurcontract bij renovatie Tussen:.. (sociale benaming en adres van de maatschappij-verhuurder). en (naam, voornaam, adres van de huurder(s))... is het volgende overeengekomen : Voorwerp

Nadere informatie

BRUSSELS GEWEST

BRUSSELS GEWEST BRUSSELS GEWEST AANHANGSEL 4, deel 1 : MEDEHUUR TUSSEN a. Dhr/Mevr. (1)..... Dhr/Mevr. (1)...... OF b. N.V./B.V.B.A./V.Z.W. (1)...... représentée par Mr/Mme (1)....... (hierna genoemd «de verhuurder»)

Nadere informatie

DUUR VAN DE HUUR. De huur van de hoofdhuurovereenkomst wordt in beginsel afgesloten voor een termijn van 9 jaar en neemt een aanvang op: xxxx

DUUR VAN DE HUUR. De huur van de hoofdhuurovereenkomst wordt in beginsel afgesloten voor een termijn van 9 jaar en neemt een aanvang op: xxxx Midden-Limburg vzw adres datum ondertekening contract: xx datum begin contract: xx contractuele huurprijs: xx Kosten & Lasten: xx De ondergetekende(n) 1 : Dhr. en Mevr... wonende te :. hierna genoemd de

Nadere informatie

HANDELSHUUROVEREENKOMST

HANDELSHUUROVEREENKOMST HANDELSHUUROVEREENKOMST TUSSEN: wonende te handel drijvende onder de naam De vennootschap.. vertegenwoordigd door - de Verhuurder EN: handel drijvende onder de naam De vennootschap... vertegenwoordigd

Nadere informatie

HANDELSHUUROVEREENKOMST

HANDELSHUUROVEREENKOMST HANDELSHUUROVEREENKOMST Tussen de ondergetekenden : 1..... (naam, voornaam, adres/handelsbenaming, maatschappelijke zetel) Hier vertegenwoordigd door... (naam, voornaam) en Hierna genoemd de verhuurder

Nadere informatie

HANDELSHUUROVEREENKOMST

HANDELSHUUROVEREENKOMST HANDELSHUUROVEREENKOMST Tussen 1. De heer en mevrouw Koenraad Vervaecke Katrien Vandepitte, Samenwonende te 8370 Blankenberge, Kerkstraat 380, hierna genoemd verhuurders en 2. Naam venootschap., ondernemingsnummer:

Nadere informatie

2. Wat is de duur van een handelshuurovereenkomst?

2. Wat is de duur van een handelshuurovereenkomst? A C C O U N T A N T S B E L A S T I N G C O N S U L E N T E N De handelshuurovereenkomst Wie een pand huurt om er handel te drijven, heeft behoefte aan een zekere duurzaamheid, zekerheid, stabiliteit.

Nadere informatie

MODEL HOOFDHUURCONTRACT 9 JAAR

MODEL HOOFDHUURCONTRACT 9 JAAR Contract afgestemd op: Het model (onder)huurcontract opgenomen in het Besluit van de Vlaamse Regering tot reglementering van het Sociaal Huurstelsel ter uitvoering van titel VII van de Vlaamse Wooncode

Nadere informatie

IN OVEREENSTEMMING MET

IN OVEREENSTEMMING MET HUUROVEREENKOMST VOOR STUDENTEN IN HET VLAAMSE GEWEST VOOR CONTRACTEN GESLOTEN VANAF 01.01.2019 IN OVEREENSTEMMING MET HET VLAAMS HUURDECREET Tussen: gsm:.. rijksregisternummer:... hierna "verhuurder"

Nadere informatie

Huren. Als je een eigen woning of appartement gaat huren

Huren. Als je een eigen woning of appartement gaat huren Huren Als je een eigen woning of appartement gaat huren Alles over huren en een huurcontract Huurdersbond www.huurdersbond.be Wetswinkels tel. 070 22 58 88 www.dewetswinkel.be Samenhuizen vzw tel. 0489

Nadere informatie

De wet van 20 februari 1991, de huurwet genaamd

De wet van 20 februari 1991, de huurwet genaamd De wet van 20 februari 1991, de huurwet genaamd De wet van 20 februari 1991 bepaalt de rechten en verplichtingen van de verhuurder en de huurder in de huurcontracten voor de hoofdverblijfplaats. De bepalingen

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST VOOR EEN STUDENTENVERBLIJF

HUUROVEREENKOMST VOOR EEN STUDENTENVERBLIJF HUUROVEREENKOMST VOOR EEN STUDENTENVERBLIJF LET OP: Deze modelhuurovereenkomst voldoet niet aan de vereisten van de wet van 20 februari 1991 betreffende de huurovereenkomsten voor woningen die dienst doen

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMSTEN VOOR WONINGEN GELEGEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

HUUROVEREENKOMSTEN VOOR WONINGEN GELEGEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST BIJLAGE BIJ HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 04 MEI 2007 GENOMEN IN UITVOERING VAN ARTIKEL 11bis, VAN BOEK III, TITEL VIII, HOOFDSTUK II, AFDELING 2, VAN HET BURGERLIJK WETBOEK HUUROVEREENKOMSTEN VOOR WONINGEN

Nadere informatie

LEUVEN: 016-23 83 32 BERINGEN: 011-45 45 35 E-mail: info@jordens.be

LEUVEN: 016-23 83 32 BERINGEN: 011-45 45 35 E-mail: info@jordens.be WAAR OP LETTEN BIJ HANDELSHUUR? 1. NIET ELKE BEDRIJFSMATIGE HUUR IS HANDELSHUUR In ons burgerlijk recht kennen wij vier regimes: 1) het algemeen huurrecht, 2) de woninghuurwet, 3) de handelshuurwet en

Nadere informatie

Verblijfsovereenkomst Voor een assistentiewoning/flat voor personen met een handicap

Verblijfsovereenkomst Voor een assistentiewoning/flat voor personen met een handicap Verblijfsovereenkomst Voor een assistentiewoning/flat voor personen met een handicap Deze overeenkomst is geen huurovereenkomst en valt als dusdanig niet onder de toepassing van de huurwetgeving maar wel

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD PROVINCIE VLAAMS-BRABANT VERGADERING VAN 26 JUNI 2014 ARRONDISSEMENT LEUVEN GEMEENTE BIERBEEK AANWEZIG: J. VANHULST... VOORZITTER; C. CUYPERS, J. VAN DER VELPEN,

Nadere informatie

Model januari 2019 KORTLOPENDE HUUROVEREENKOMST HOOFDVERBLIJF VOOR WONING OF APPARTEMENT ONDER TOEPASSING VAN WONINGHUURDECREET

Model januari 2019 KORTLOPENDE HUUROVEREENKOMST HOOFDVERBLIJF VOOR WONING OF APPARTEMENT ONDER TOEPASSING VAN WONINGHUURDECREET KORTLOPENDE HUUROVEREENKOMST HOOFDVERBLIJF VOOR WONING OF APPARTEMENT ONDER TOEPASSING VAN WONINGHUURDECREET Tussen de ondergetekenden: Indien natuurlijk persoon (familienaam en eerste twee voornamen van

Nadere informatie

Codex voor de Rechtspracticus Boekdeel I Deel 3. Burgerlijk recht BW. Ingevoegd bij W , art. 3

Codex voor de Rechtspracticus Boekdeel I Deel 3. Burgerlijk recht BW. Ingevoegd bij W , art. 3 tract daaraan gegeven is, of volgens die welke, bij gebreke van overeenkomst daaromtrent, naar gelang van de omstandigheden vermoed wordt; 2 De huurprijs op de bepaalde termijn te voldoen. Art. 1728bis.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Woord vooraf 3

INHOUDSOPGAVE. Woord vooraf 3 INHOUDSOPGAVE Woord vooraf 3 Wanneer is de woninghuurwet van toepassing? 13 1 Is de Woninghuurwet van toepassing op alle huurovereenkomsten? 13 2 Wat is een hoofdverblijfplaats? 14 3 Wie kan als huurder

Nadere informatie

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN BORGLOON Verslag van 7 januari 2013 om uur

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN BORGLOON Verslag van 7 januari 2013 om uur Aanwezig: Voorzitter: Patrick Carnotensis, Raadsleden: Joël Schoofs, mevrouw Maria Vrancken, mevrouw Greet Baldewijns, Omer Vanderbeeken, Antoine Goffings, mevrouw Ingrid Moens, mevrouw Chantal L Hoyes,

Nadere informatie

HOOFDHUURCONTRACT 9 JAAR

HOOFDHUURCONTRACT 9 JAAR HODHUURCONTRACT 9 JAAR RSVK Waregem vzw Schakelstraat 41 8790 WAREGEM Contactpersoon: Bjorn Thienpont Tel.: 056 62 98 93 Mail: bjorn.thienpont@rsvk.be Reknr. BE88 068-2446839-41 Ondernemingsnummer: 866.501.988

Nadere informatie

001 Kennisgeving van de verkiezing van de OCMW-raadsleden en het onderzoek van hun geloofsbrieven door de gemeenteraad

001 Kennisgeving van de verkiezing van de OCMW-raadsleden en het onderzoek van hun geloofsbrieven door de gemeenteraad NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN 5 JANUARI 2007 Aanwezig: Erwin Van Pée - burgemeester Marc Reynders raadslid en voorzitter vanaf punt 3 Godelieve Pernet, Marleen Van Thielen, Brenda Noels,

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT Verzoekschrift geldig en van waarde verklaring van opzeg

VERZOEKSCHRIFT Verzoekschrift geldig en van waarde verklaring van opzeg VERZOEKSCHRIFT Verzoekschrift geldig en van waarde verklaring van opzeg Art. 1344bis van het Ger. W. Procedure inzake huur Aan de vrederechter van het kanton... (bevoegd is de vrederechter van het kanton

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST VOOR STUDENTENKAMER. De verhuurder (volledige identiteit van de verhuurder(s)) of rechtspersoon:... Naam en voornaam : Wonende te:

HUUROVEREENKOMST VOOR STUDENTENKAMER. De verhuurder (volledige identiteit van de verhuurder(s)) of rechtspersoon:... Naam en voornaam : Wonende te: HUUROVEREENKOMST VOOR STUDENTENKAMER Tussen: De verhuurder (volledige identiteit van de verhuurder(s)) of rechtspersoon:... En: De huurder: Naam en voornaam : Wonende te: Tel: Gsm:. E-mail: Geboorteplaats

Nadere informatie

NOTULEN ZITTING VAN 7 JANUARI 2013.

NOTULEN ZITTING VAN 7 JANUARI 2013. NOTULEN ZITTING VAN 7 JANUARI 2013. Locatie: OCMW Buggenhout, zaal dienstencentrum Aanwezig: VAN HERREWEGHE Tom, burgemeester WILLEMS Jean-Pierre, voorzitter van de gemeenteraad BUYS Rosette, DE MUL Bettie,

Nadere informatie

OCMW-raad van vrijdag 4 januari 2019

OCMW-raad van vrijdag 4 januari 2019 OCMW-raad van vrijdag 4 januari 2019 Aanwezigen: Verontschuldigd: Kelders Lieve - voorzitter Wynants Ivo - burgemeester Wouters Leen, Janssens Maarten, Tachelet Tom, Wouters Nadine - schepenen Verhaert

Nadere informatie

RAAD zitting van 5 maart De voorzitter opent de openbare zitting om 20u00

RAAD zitting van 5 maart De voorzitter opent de openbare zitting om 20u00 RAAD zitting van 5 maart 2013 De voorzitter opent de openbare zitting om 20u00 Zijn aanwezig:mevr. Anne Marie De Gussem, voorzitter Mevr. Femke Colenbie, Dhr. Jacques Wollaert, Mevr. Martine Van Audenaerde,

Nadere informatie

3 de ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN A G E N D A

3 de ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN A G E N D A Openbaar Centrum voor 3 de ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN Maatschappelijk Welzijn VAN 27 MAART 2014 2950 KAPELLEN Aanwezig: Mevrouw Valerie Van Peel De dames en heren, Inge Wagemans,

Nadere informatie

Dagorde. Openbare zitting. Aan de leden van de raad Voor maatschappelijk welzijn. 16 april 2014. Bijeenroeping raad voor maatschappelijk welzijn

Dagorde. Openbare zitting. Aan de leden van de raad Voor maatschappelijk welzijn. 16 april 2014. Bijeenroeping raad voor maatschappelijk welzijn ocmw voorzitter Contactpersoon Paula Verhoeven Telefoon 03/660.68.10 E-mail paula.verhoeven@ocmwkapellen.be Aan de leden van de raad Voor maatschappelijk welzijn 16 april 2014 Bijeenroeping raad voor maatschappelijk

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. WOORD VOORAF... v KNELPUNTEN GEMENE HUUR ALOÏS VAN OEVELEN... 1. 1. Inleiding... 1

INHOUDSTAFEL. WOORD VOORAF... v KNELPUNTEN GEMENE HUUR ALOÏS VAN OEVELEN... 1. 1. Inleiding... 1 voorwerk.fm Page vii Friday, March 28, 2003 1:23 PM INHOUDSTAFEL WOORD VOORAF.......................................... v KNELPUNTEN GEMENE HUUR ALOÏS VAN OEVELEN.................................... 1

Nadere informatie

Huren. Als je een eigen woning of appartement gaat huren

Huren. Als je een eigen woning of appartement gaat huren Huren Als je een eigen woning of appartement gaat huren Alles over huren en een huurcontract Huurdersbond www.huurdersbond.be Wetswinkels tel. 070 22 58 88 www.dewetswinkel.be Samenhuizen vzw tel. 0489

Nadere informatie

Huren. Als je een eigen woning of appartement gaat huren

Huren. Als je een eigen woning of appartement gaat huren Huren Als je een eigen woning of appartement gaat huren Alles over huren en een huurcontract Huurdersbond www.huurdersbond.be Wetswinkels tel. 070 22 58 88 www.dewetswinkel.be Samenhuizen vzw tel. 0489

Nadere informatie

Vergadering van

Vergadering van Vergadering van 07.01.13 Aanwezig : Jacques Vanneste, voorzitter gemeenteraad; Jan Seynhaeve, burgemeester; Vicky Claeys, Veerle De Pauw, Anita Deprez, Pieterjan Geldhof, Suzan Joye, Chris Loosvelt, Hilde

Nadere informatie

Tussen de ondergetekenden:... Hierna genoemd "de verhuurder". EN

Tussen de ondergetekenden:... Hierna genoemd de verhuurder. EN Huurovereenkomst Tussen de ondergetekenden:...... Hierna genoemd "de verhuurder". EN Naam:... Straat:... Gemeente:... Geboortedatum:... Identiteitskaartnummer:... Rijksregisternummer:... Hierna genoemd

Nadere informatie

VOORBEELD OVEREENKOMST VAN TERBESCHIKKINGSTELLING

VOORBEELD OVEREENKOMST VAN TERBESCHIKKINGSTELLING CONFEDERATIE VAN IMMOBILIENBEROEPEN VLAANDEREN Document opgesteld door het Vlaams Studie- en Kenniscentrum Vastgoed en Wonen vzw. Huidig document betreft een voorbeeld ter duiding van bepaalde passages

Nadere informatie

HANDELSHUUR. FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 34 A 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.

HANDELSHUUR. FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 34 A 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten. HANDELSHUUR FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 34 A 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be Vervreemding van het verhuurde pand Vervreemding van verhuurde

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT verzoekschrift geldig en van waarde verklaring van opzeg

VERZOEKSCHRIFT verzoekschrift geldig en van waarde verklaring van opzeg VERZOEKSCHRIFT verzoekschrift geldig en van waarde verklaring van opzeg art. 1344bis van het Ger. W./art.45, 1 Vlaams woninghuurdecreet procedure inzake huur Aan de vrederechter van het kanton... (bevoegd

Nadere informatie

Model van een Handelshuurcontract

Model van een Handelshuurcontract Model van een Handelshuurcontract Tussen de ondergetekenden : A. De heer en/of mevrouw... (naam) wonende te...(adres) hierna genoemd de verhuurder en B. De heer en/of mevrouw (naam) wonende te...(adres)

Nadere informatie

Bij het gebruik van één of meerdere ruimten of voorzieningen gelden volgende regels: 4

Bij het gebruik van één of meerdere ruimten of voorzieningen gelden volgende regels: 4 Midden-Limburg vzw adres datum ondertekening contract: xx datum begin contract: xx contractuele huurprijs: xx Kosten & Lasten: xx De ondergetekende(n) 1 : Dhr. wonende te : en geboren te, op en mevr...

Nadere informatie

Het nieuwe Vlaams Woninghuurdecreet

Het nieuwe Vlaams Woninghuurdecreet Het nieuwe Vlaams Woninghuurdecreet Tom Vandromme Agentschap Wonen-Vlaanderen Algemene situering Huidige situatie: Woninghuurwet (wet van 20 februari 1991, nadien gewijzigd in 1997 en 2007): dwingend.

Nadere informatie

ZITTING VAN 7 JANUARI 2013

ZITTING VAN 7 JANUARI 2013 ZITTING VAN 7 JANUARI 2013 Aanwezig: Kurt Windels, burgemeester; Dirk Debaere, voorzitter gemeenteraad; Katrien Vandecasteele, voorzitter; Ann De Frene, Kathy Verschoot, Koen Depreiter, Jozef Verbauwhede,

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 4 december 2013 Besluit nummer: 2013_GR_01260 Onderwerp: Sluiten van een huurovereenkomst voor het onroerend goed gelegen te Sint-Amandsberg, Groot

Nadere informatie

Rolnummer 4790. Arrest nr. 10/2010 van 4 februari 2010 A R R E S T

Rolnummer 4790. Arrest nr. 10/2010 van 4 februari 2010 A R R E S T Rolnummer 4790 Arrest nr. 10/2010 van 4 februari 2010 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 73 van de programmawet (I) van 27 december 2006, gesteld door de Vrederechter van het

Nadere informatie

MODEL VAN TIJDELIJKE EN PRECAIRE GEBRUIKSOVEREENKOMST WAARSCHUWING

MODEL VAN TIJDELIJKE EN PRECAIRE GEBRUIKSOVEREENKOMST WAARSCHUWING MODEL VAN TIJDELIJKE EN PRECAIRE GEBRUIKSOVEREENKOMST WAARSCHUWING Dit model houdt geenszins een vrijstelling in van de verplichting om een deskundige te raadplegen om, indien nodig, de regels per geval

Nadere informatie

houdende het niet aanpassen van de huurprijs aan de kosten van het levensonderhoud

houdende het niet aanpassen van de huurprijs aan de kosten van het levensonderhoud ingediend op 327 (2014-2015) Nr. 1 22 april 2015 (2014-2015) Voorstel van decreet van Michèle Hostekint, Joris Vandenbroucke en An Moerenhout houdende het niet aanpassen van de huurprijs aan de kosten

Nadere informatie

Raad van maatschappelijk welzijn

Raad van maatschappelijk welzijn Raad van maatschappelijk welzijn Notulen openbare zitting Zitting van 22 november 2018 Samenstelling: Aanwezig: de heer Patrick De Smedt; mevrouw Joke Longin; de heer Peter Beerens; mevrouw Els Van Gucht;

Nadere informatie

Modelcontract tijdelijke verhuur onzelfstandige woonruimte (juli 2016)

Modelcontract tijdelijke verhuur onzelfstandige woonruimte (juli 2016) Modelcontract tijdelijke verhuur onzelfstandige woonruimte (juli 2016) Aedes en Platform31 bieden de corporaties een modelcontract aan voor de tijdelijke verhuur van onzelfstandige woonruimte. 1 Bij enkele

Nadere informatie

Model huurcontract inzake tijdelijke verhuur op grond van artikel 15 van de Leegstandwet

Model huurcontract inzake tijdelijke verhuur op grond van artikel 15 van de Leegstandwet Model huurcontract inzake tijdelijke verhuur op grond van artikel 15 van de Leegstandwet --------------------------------------------------------------------------------------------------- Ondergetekenden

Nadere informatie

Dagorde. Openbare zitting. Besloten zitting. Aan de leden van de raad Voor maatschappelijk welzijn. 27 augustus 2014

Dagorde. Openbare zitting. Besloten zitting. Aan de leden van de raad Voor maatschappelijk welzijn. 27 augustus 2014 27 augustus 2014 Bijeenroeping raad voor maatschappelijk welzijn Geacht raadslid Wij nodigen u uit voor een vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn op woensdag 3 september 2014 om 20.30 uur

Nadere informatie

Modelcontract jongeren zelfstandige woonruimte 1 (juli 2016)

Modelcontract jongeren zelfstandige woonruimte 1 (juli 2016) Modelcontract jongeren zelfstandige woonruimte 1 (juli 2016) Aedes en Platform31 bieden de corporaties een modelcontract aan voor de verhuur aan jongeren. Dit model is gebaseerd op het Aedes model-huurcontract

Nadere informatie

MODELCONTRACT HANDELSHUUR

MODELCONTRACT HANDELSHUUR 1 MODELCONTRACT HANDELSHUUR (Onderhavig model dient aangepast te worden aan de wensen van de gebruiker(s) en aan de resultaten van de onderhandeling over de inhoud van de overeenkomst. Het geldt louter

Nadere informatie

RSVK De Woonkoepel VZW

RSVK De Woonkoepel VZW RSVK De Woonkoepel VZW Kapelleveld 8, 1742 Ternat 02/ 569 78 99 02/ 569 80 78 0478 05 13 41 ONDERHUUROVEREENKOMST www.dewoonkoepel.be E-mail: fteughels@dewoonkoepel.be IDENTIFICATIE VAN DE ONDERHUURDER

Nadere informatie

Adres, Postcode, Plaats

Adres, Postcode, Plaats HUUROVEREENKOMST VOOR BEPAALDE TIJD ONDERGETEKENDEN: Naam : Adres : Postcode / plaats : Telefoon : Mobiele nummer : E-mail adres : IBAN rekeningnummer : Hierna te noemen verhuurder en beheerder. Naam :

Nadere informatie

QUICK-SCAN HUUR- EN GEBRUIKSOVEREENKOMST GEBRUIK SCHOOLSPORTACCOMMODATIES DOOR DERDEN

QUICK-SCAN HUUR- EN GEBRUIKSOVEREENKOMST GEBRUIK SCHOOLSPORTACCOMMODATIES DOOR DERDEN Korte samenvatting QUICK-SCAN HUUR- EN GEBRUIKSOVEREENKOMST GEBRUIK SCHOOLSPORTACCOMMODATIES DOOR DERDEN In dit document geven we een overzicht van alle elementen die in een goede overeenkomst tussen de

Nadere informatie

Seniorenadviesraad Galmaarden

Seniorenadviesraad Galmaarden Seniorenadviesraad Galmaarden DE GEMEENTERAAD Gelet op het decreet van 7 december 2012 van de Vlaamse Regering houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van

Nadere informatie

Opgelet: gebruik dit voorbeeld als inspiratie voor een document op eigen maat.

Opgelet: gebruik dit voorbeeld als inspiratie voor een document op eigen maat. BIJLAGE 6 VOORBEELD-STATUTEN Opgelet: gebruik dit voorbeeld als inspiratie voor een document op eigen maat. ALGEMEEN Art. 1 Er wordt een gemeentelijke ouderenadviesraad opgericht en erkend onder de naam...

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMSTEN VOOR WONINGEN GELEGEN IN HET VLAAMS GEWEST

HUUROVEREENKOMSTEN VOOR WONINGEN GELEGEN IN HET VLAAMS GEWEST BIJLAGE BIJ HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 04 MEI 2007 GENOMEN IN UITVOERING VAN ARTIKEL 11bis, VAN BOEK III, TITEL VIII, HOOFDSTUK II, AFDELING 2, VAN HET BURGERLIJK WETBOEK HUUROVEREENKOMSTEN VOOR WONINGEN

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 APRIL 2005 C.04.0194.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.04.0194.N V.D., eiser, vertegenwoordigd door Mr. Adolf Houtekier, advocaat bij het Hof van Cassatie, kantoor houdende te 2800 Mechelen,

Nadere informatie

NEMEN IN OVERWEGING DAT

NEMEN IN OVERWEGING DAT Model huurcontract ONDERGETEKENDEN #naam verhuurder# gevestigd/ wonende te #vestigingsplaats# hierna te noemen 'verhuurder', ingeschreven in het handelsregister onder nummer #nummer#, vertegenwoordigd

Nadere informatie

ONDERHUURCONTRACT. 2.1 In dit huurcontract moeten de begrippen verhuurder, hoofdhuurder en huurder als volgt worden geïnterpreteerd:

ONDERHUURCONTRACT. 2.1 In dit huurcontract moeten de begrippen verhuurder, hoofdhuurder en huurder als volgt worden geïnterpreteerd: ONDERHUURCONTRACT 1. Ondergetekenden: Hoofdhuurder Naam Geboortedatum Geboorteplaats Onderhuurder Naam Geboortedatum Geboorteplaats komen het volgende overeen: 2. BEPALING 2.1 In dit huurcontract moeten

Nadere informatie

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT TUSSEN: ... Verder genoemd de advocaat EN: ... Verder genoemd de cliënt WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT:

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT TUSSEN: ... Verder genoemd de advocaat EN: ... Verder genoemd de cliënt WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT: OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT TUSSEN: Verder genoemd de advocaat EN: Verder genoemd de cliënt WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT: Art. 1. Voorwerp van de dienstverlening en opdracht van de advocaat

Nadere informatie

Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt. Koninklijk besluit van 4 mei 2007 genomen in uitvoering van artikel 11bis van boek III, titel VIII, hoofdstuk II, afdeling 2, van het Burgerlijk Wetboek, B.S., 21 mei 2007, err., B.S., 31 mei 2007 (tweede

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST ZELFSTANDIGE WOONRUIMTE GELIBERALISEERD MET PARKEERPLAATS

HUUROVEREENKOMST ZELFSTANDIGE WOONRUIMTE GELIBERALISEERD MET PARKEERPLAATS HUUROVEREENKOMST ZELFSTANDIGE WOONRUIMTE GELIBERALISEERD MET PARKEERPLAATS De ondergetekenden: «RegBedr001 gevestigd te «RegBedr021 aan de «RegBedr019, deel uitmakend van Stichting de Alliantie, statutair

Nadere informatie

Inhoudstafel. Deel 1. Een woning te huur zetten. 1. Attestenkermis en andere verplichtingen... 1. 2. Correcte publiciteit... 6

Inhoudstafel. Deel 1. Een woning te huur zetten. 1. Attestenkermis en andere verplichtingen... 1. 2. Correcte publiciteit... 6 Inhoudstafel Deel 1. Een woning te huur zetten 1. Attestenkermis en andere verplichtingen... 1 1.1. Eigendomsattest... 1 1.2. Energieprestatiecertificaat (EPC)... 1 1.2.1. Tijdig een erkend energiedeskundige

Nadere informatie

Model tijdelijke huurovereenkomst ex artikel 15 Leegstandwet 1

Model tijdelijke huurovereenkomst ex artikel 15 Leegstandwet 1 Model tijdelijke huurovereenkomst ex artikel 15 Leegstandwet 1 Ondergetekenden, De... gevestigd en kantoorhoudend te... hierna te noemen: verhuurder en...... (elk van hen) hierna te noemen: huurder In

Nadere informatie

Voorontwerp Vlaams Huurdecreet

Voorontwerp Vlaams Huurdecreet Voorontwerp Vlaams Huurdecreet Voorontwerp Vlaams Huurdecreet Zesde staatshervorming: gewesten bevoegd voor woninghuur het Vlaams Gewest kiest voor een afzonderlijke decretale regeling, het Vlaams Huurdecreet:

Nadere informatie

ONDERHUURCONTRACT IDENTIFICATIE VAN DE ONDERHUURDER EN HET SOCIAAL VERHUURKANTOOR

ONDERHUURCONTRACT IDENTIFICATIE VAN DE ONDERHUURDER EN HET SOCIAAL VERHUURKANTOOR ONDERHUURCONTRACT IDENTIFICATIE VAN DE ONDERHUURDER EN HET SOCIAAL VERHUURKANTOOR Artikel 1. De ondergetekenden: a) het sociaal verhuurkantoor, SVK Zuid-Oost-Vlaanderen vzw, Groenlaan 54, 9550 Herzele

Nadere informatie

Naar een Vlaamse woninghuurwetgeving

Naar een Vlaamse woninghuurwetgeving Naar een Vlaamse woninghuurwetgeving Tom Vandromme Agentschap Wonen-Vlaanderen Huidige situatie: Woninghuurwet (wet van 20 februari 1991, nadien gewijzigd in 1997 en 2007): dwingend. Burgerlijk Wetboek

Nadere informatie

GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING VAN 1 MAART 2013

GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING VAN 1 MAART 2013 Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Kortrijk GEMEENTE LENDELEDE VERSLAG GEMEENTERAADSZITTING VAN 1 MAART 2013 Aanwezig: MM. Ketels P., Schepen-Voorzitter; Dewaele C., Burgemeester; Fonteyne B., Rommens

Nadere informatie

hierna zowel ieder afzonderlijk als beiden gezamenlijk te noemen huurder

hierna zowel ieder afzonderlijk als beiden gezamenlijk te noemen huurder Larenseweg 32 Postbus 1854 1200 BW Hilversum Telefoon (035) 646 16 00 Fax (035) 646 16 01 info@dudokwonen.nl www.dudokwonen.nl HUUROVEREENKOMST voor onzelfstandige woonruimte Ondergetekenden: Dudok Wonen,

Nadere informatie

Veilig verhuren. Woninghuurwet. Advocaat Ghislaine Van Kerckhove

Veilig verhuren. Woninghuurwet. Advocaat Ghislaine Van Kerckhove Veilig verhuren Woninghuurwet Advocaat Ghislaine Van Kerckhove 2 Woninghuurwet B.W. : art. 1708 1762bis (vnl. aanvullend recht) Ger. W. : 1344 bis ev. (rechtspleging-procedure) Wet van 20 februari 1991

Nadere informatie

Model onderhuurcontract

Model onderhuurcontract Model onderhuurcontract ONDERGETEKENDEN #naam verhuurder# gevestigd/ wonende te #vestigingsplaats# hierna te noemen 'verhuurder', ingeschreven in het handelsregister onder nummer #nummer#, vertegenwoordigd

Nadere informatie

De beëindiging van de huurovereenkomst

De beëindiging van de huurovereenkomst Inhoudsopgave De beëindiging van de huurovereenkomst... 2 1. Beëindiging van de huurovereenkomst door de huurder... 2 1.1. Opzegging door de huurder... 2 1.2 Ontbinding van rechtswege... 3 2. Beëindiging

Nadere informatie

Het Vlaams Woninghuurdecreet. Advocaat Ghislaine Van Kerckhove

Het Vlaams Woninghuurdecreet. Advocaat Ghislaine Van Kerckhove Het Vlaams Woninghuurdecreet Advocaat Ghislaine Van Kerckhove 1 Uitgangspunten Zesde staatshervorming : gewestelijke bevoegdheid Recht op wonen (artikel 23 Grondwet) eigendomsrecht en contractueel recht

Nadere informatie

Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van (datum) tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid

Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van (datum) tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van (datum) tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid Bijlage II bij het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 tot

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN VERHUURD TE HUUR. Een huurcontract laten registreren

Federale Overheidsdienst FINANCIEN VERHUURD TE HUUR. Een huurcontract laten registreren EENDRACHT MAAKT MACHT Federale Overheidsdienst FINANCIEN TE HUUR VERHUURD 0466 33 22 11 Een huurcontract laten registreren 1. Wie moet welk huurcontract laten registreren? Het huurcontract van een onroerend

Nadere informatie

ARTIKEL I. Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt gewijzigd: Artikel 232, vierde lid, vervalt.

ARTIKEL I. Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt gewijzigd: Artikel 232, vierde lid, vervalt. Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Leegstandwet (uitbreiding van de opzeggingsgrond dringend eigen gebruik en uitbreiding van de mogelijkheden tot tijdelijke verhuur) Alzo Wij in overweging

Nadere informatie