memo 6 december 2012 Raadsvoorstel Slotwijziging 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "memo 6 december 2012 Raadsvoorstel Slotwijziging 2012"

Transcriptie

1 gemeente Nieuwkoop Bedrijfsondersteuning memo aan Gemeenteraad van Jeffrey Versluis datum donderdag 29 november 2012 betreft Ambtelijke beantwoording van de vragen van MPN over diverse onderwerpen MR I op 6 december 2012 In dit memo wordt de ambtelijke beantwoording gegeven op de door de MPN gestelde vragen met betrekking tot de raadsvoorstellen: Slotwijziging en Nota reserves en voorzieningen. De vragen en antwoorden zijn per onderwerp geclusterd. De antwoorden worden door het college op 11 december 2012 behandeld, waarna de bestuurlijke beantwoording, voorafgaand aan de besluitvormende raadsvergadering, naar de gemeenteraad wordt verstuurd. Raadsvoorstel Slotwijziging Een van de posten in de slotwijziging 2012 is een aanpassing van de kapitaallasten met In de najaarsnota is reeds een voordeel ingeboekt van euro. Wij hebben hierbij de volgende vragen: a. Hoeveel bedragen de begrote kapitaallasten in de begroting 2012? b. Hoe komt het dat de vrijval in de slotwijziging 2012 wordt gemeld? Kapitaallasten zijn immers het meest nauwkeurig te begroten? Op welk programma vallen deze kapitaallasten vrij? c. Kapitaallasten bevat twee elementen namelijk de afschrijving en de rentekosten. Zijn de rentekosten verwerkt in het renteresultaat? 2. Hoe kan de foute begroting van de personeelskosten worden verklaard? Zijn er maatregelen genomen om deze fouten te voorkomen? Hebben deze wijzigingen gevolgen voor de begroting 2013? 1a. Huidige begrote kapitaallasten b. De vrijvallende kapitaallasten zijn abusievelijk toegevoegd aan de algemene dekkingsmiddelen, terwijl deze in het saldo van de najaarsnota hadden moeten worden verwerkt. 1c. Ja, de rentekosten zijn verwerkt in het renteresultaat. 2. Bij de Najaarsnota is per abuis geen rekening gehouden met het feit dat een deel van CAO-verhoging niet in de salariskosten is verwerkt en de jaarlijkse werkgeversbijdrage in de ziektekostenverzekering. Tevens is er geen rekening De wettelijke publicaties vindt u in het Elektronisch gemeenteblad. Abonneer u via Gemeente Nieuwkoop Telefoon: Bezoekadres: Postadres: Fax: Klant Contact Centrum, Teylersplein 1 Postbus 1 info@nieuwkoop.nl 2441 LE Nieuwveen 2460 AA Ter Aar Volg de gemeente op twitter:

2 Pagina 2 van 7 gehouden met de beschikbaarheiddienst en overuren ten behoeve van de gladheidbestrijding. Dit heeft geen gevolgen voor Raadsvoorstel Reserves en Voorzieningen. Reserve Renteschommelfonds 3. Hoe wordt de werkelijk incidentele overschotten/tekorten op het renteresultaat berekend? 4. Op welke basis is de maximale omvang bepaald? 5. Waarom is er geen minimum omvang bepaald? 6. Als de Reserve een tekort heeft, waar wordt dit tekort uit gedekt? 7. Wat is het voordeel van deze Reserve? Waarom gaan we voor het bepalen van het jaarresultaat nog een berekening maken van de incidentele tekorten/overschotten op het renteresultaat. 8. De najaarsnota s en jaarrekening van de afgelopen twee jaar hebben grote verschillen laten zien. Kunt u deze verschillen verklaren? 9. Welke andere mogelijkheden heeft u onderzocht om minder afhankelijk te zijn van de marktrente, zoals daar zijn vervroegd aflossen van bestaande leningen? 10. Is het niet beter om deze verschillen gewoon te laten lopen via de Algemene Reserve Vrij Besteedbaar? 3. De berekening van het renteresultaat is vrij complex. Op hoofdlijnen wordt dit berekend door de aan de exploitatie van baten en lasten toegerekende rente te verminderen met de werkelijke rentelasten. Zie hiervoor pagina 123 van de begroting De afwijkingen van realisatie ten opzichte van begroting worden veroorzaakt door onder andere ontwikkelingen in de grondexploitaties en investeringen. 4. De maximale omvang is geschat op basis van de fluctuaties die we zien in het renteresultaat. 5. De minimale omvang is nihil, want bij werkelijke incidentele tekorten op het begrote renteresultaat wordt het tekort onttrokken aan deze reserve tot maximaal het saldo van de reserve. 6. De reserve kan geen tekort bevatten. Zie antwoord vraag Het voordeel is toegelicht in het raadsvoorstel. We streven naar een rustiger begrotingsbeeld. We denken dat het verband tussen begroting en jaarrekening transparanter wordt, wanneer het grillige karakter van deze begrotingspost wordt geneutraliseerd. 8. Zie de toelichting in het raadsvoorstel. 9. We hebben geen andere mogelijkheden onderzocht. De belangrijkste afwijkingen worden ook niet veroorzaakt door de marktrente. Dit komt bovenal door afwijkingen in planningen van grondexploitaties.

3 Pagina 3 van De algemene reserve heeft bovenal een bufferfunctie. De voorgestelde reserve renteschommelfonds heeft tot doel om baten en lasten over de jaren heen gelijkmatig te verdelen, een egalisatiefunctie dus. De verschillen tussen deze reserves worden in de nota uitgelegd. Reserve Nuon Rentevrij 11. Vanuit welke post is de omvang van deze reserve gekomen op euro? 12. Op basis van welke argumenten is dit bedrag bepaald? 13. Is het vanuit het oogpunt om het aantal reserves te beperken niet handiger om dit bedrag te storten in de Reserve Sleutelprojecten, deze reserve heeft immers dezelfde functie? 11. Er is in de begroting 2012 besloten om minder aan rente toe te voegen aan de exploitatie uit de rentebaten op de NUON reserve. We rekenen met 4% rente. Er kan hiermee dus / 4% = per 2012 uit de NUON reserve worden vrijgemaakt. Daarnaast is in de uitgangspuntennotitie besloten om vanaf 2013, in 2014 en vanaf 2015 minder aan Nuon rente toe te rekenen aan de exploitatie van baten en lasten. Dat betekent dat in 2012 aanvullend / 4% = rentevrij is gemaakt. Dat bedrag neemt de komende jaren dus nog toe. Samen zijn er inmiddels aan Nuon middelen vrijgespeeld per ultimo Zie antwoord op vraag Het college is van mening dat we de Reserve Sleutelprojecten en de vrijgemaakte Nuon reserve apart moeten bijhouden. Via de Reserve Sleutelprojecten brengen we het saldo van de grondexploitatie Noordse Buurt en de grondexploitaties sleutelprojecten samen. Via deze reserve blijft transparant wat het financiële resultaat van het project is ten opzichte van de oorspronkelijke raming. Wanneer we de vrijgemaakte middelen uit de Nuon reserve daar aan toevoegen vertroebelt dit beeld. Reserve Nieuwkoops Plassengebied. 14. Kunt u ons het uitvoeringsprogramma beschikbaar stellen? 15. Wanneer mogen we de eventuele actualisatie van het beheerplan tegemoet zien? 16. Waarop is de jaarlijkse storting van euro gebaseerd? 17. Is het wel nodig om geld in deze reserve beschikbaar te houden mede gezien de voorwaarde dat het beheerplan Natura 2000-gebied de gemeente geen geld mag kosten? 14. Aan de reserve ligt het 'Instandhoudingsplan Nieuwkoops Plassengebied' ten grondslag, een gemeentelijke voorloper op het beheerplan Natura 2000 dat de provincie nu opstelt. Tot de reserve en de jaarlijkse storting is besloten in oud-

4 Pagina 4 van 7 Nieuwkoop, ver vóór de herindeling (jaren 90). In 2013 brengt de provincie het beheerplan formeel in procedure, en zal duidelijkheid ontstaan over de noodzakelijke maatregelen én onder wiens verantwoordelijkheid deze vallen. 15. Zie antwoord op vraag Zie antwoord op vraag Middelen uit de reserve kunnen worden ingezet voor gemeentelijke maatregelen (inrichting, beheer, beleid, planvorming) als gevolg van de huidige en toekomstige beschermde status van de Nieuwkoopse Plassen. Tot op heden zijn hieruit betaald: kosten voor het ecologisch onderzoek Natura 2000 en juridische ondersteuning van de huisadvocaat bij de zienswijze tegen de ontwerpaanwijzing Natura Praktisch gezien zou opheffing van de reserve betekenen dat het budget wegvalt voor extern onderzoek of juridische ondersteuning m.b.t. het Natura 2000-dossier. Gezien de fase waarin dit zich momenteel bevindt, is dit absoluut ongewenst. Andere mogelijke consequenties liggen in lijn van uitvoering (BOR) i.v.m. eventueel noodzakelijke maatregelen 'in het veld'. Reserve Decentrale Arbeidsvoorwaarden 18. Er heeft de afgelopen jaren geen onttrekking van deze reserve plaatsgevonden. Op basis van welke argumenten moeten we deze reserve in standhouden? 19. Kunnen we het saldo niet beter overboeken naar de Reserve Frictiekosten personeel? 18. In het kader van de decentrale arbeidsvoorwaarden zijn er afspraken gemaakt met de plaatselijke commissie voor GO om de kosten voor de regeling fiets en bedrijfsfitness te bekostigen ten laste van de deze reserve. In 2013 volgt een Raadsvoorstel om deze onttrekkingen te laten plaatsvinden. 19. Zie antwoord op vraag 18. Reserve Huisvesting Gemeente. 20. Is het gezien de ontwikkelingen op het gebied van de gemeentefinanciën, het regeringsprogramma niet verstandiger uit te spreken dat de gemeente Nieuwkoop stopt met onderzoek naar de mogelijkheden te komen een centrale huisvesting? 21. Wat betekent het opheffen van de reserve voor de lopende exploitatie (kapitaallasten en onderhoudskosten)? 20. De raad heeft in de vorige collegeperiode besloten in 2018 de situatie opnieuw te bezien. Daarnaast heeft de raad op voorstel van het college besloten een deel kosten van (centrale) huisvesting (KCC en buitendienst) te dekken uit de reserve. Ook is besloten dat opbrengsten van verkoop van voormalige gemeentelijke huisvestingsobjecten in deze reserve vloeien. Door de reserve te laten vervallen, valt dit inzicht weg.

5 Pagina 5 van Voor de lopende exploitatie betekent het opheffen van de reserve het wegvallen van een kostendrager van structureel. Indien de vrijvallende reserve wordt toegevoegd aan de Algemene reserve dekkingsmiddel komen er extra renteinkomsten, maar dit compenseert dit bedrag niet. Reserve Kapitaallasten. 22. Is het kunstgrasveld De Dulen niet overgedragen aan de Stichting Buitensport Nieuwkoop? Moet dus deze reserve niet worden opgeheven? Antwoord: 22. Het beheer is overgedragen. De Reserve houdt verband met de kapitaalslasten. Bezien wordt of dit nog op een andere manier ingevuld gaat worden. Voorzieningen voor onderhoud 23. Wanneer worden de voorzieningen geactualiseerd? Antwoord: 23. Zie onderstaand schema: Datum Beheerplan Datum inwerkingtreding Looptijd vaststellen nieuw beheerplan Openbare verlichting jaar November 2013 Waterpartijen jaar December 2013 Openbaar groen jaar April 2014 Riolering GRP III jaar Juni 2014 Kunstwerken jaar Oktober 2014 Speelruimtebeheerplan jaar Januari 2015 Wegen jaar April 2016 Nautisch- en vaarwegbeheer jaar Mei 2017 Onderhoud gemeentelijke gebouwen jaar Februari 2013 Onderhoud onderwijsgebouwen Onderhoud gymtoestellen Opgesteld in 2009, vastgesteld op jaar (vanaf 2009) Mei 2013 Nog niet vastgesteld 4 jaar Februari 2013 Egalisatievoorziening Riolering 24. Wanneer wordt de GRP herijkt? 25. Terecht merkt u op dat dit geld voor de inwoners is. Vindt u dan ook niet vreemd dat de inwoners rente krijgen over hun spaarpotje? Zij betalen immers ook rente over de investeringen in hun rioolstelsel? Met andere woorden waarom maakt u deze voorziening niet rentedragend? 26. Wat is het effect van de rentetoeschrijving op de te hanteren tarieven voor het rioolafvoerrecht?

6 Pagina 6 van In 2013 wordt een nieuw GRP opgesteld (vast te stellen in 2014). 25. Volgens de regels van de BBV (Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten), artikel 45 zijn rentetoevoegingen aan voorzieningen niet toegestaan. Hierop bestaan twee uitzonderingen: a) ingeval van waardering van de voorziening tegen contante waarde b) bij voorzieningen als gevolg van bijdragen van derden als deze derden rentetoevoeging verplicht stellen. Deze uitzonderingen zijn hier niet aan de orde. 26. Zie beantwoording vraag 2. Algemene vraag. Er worden nu in de begroting verschillende rentepercentages gebruikt. Voor investeringen wordt er gerekend met 4%, voor rentetoeschrijving aan reserves 0%,4% en 5% en voor voorzieningen gebruikt u 3% en 4%. In de grondexploitatie 4% en 5%. 27. Is het niet beter om een rentepercentage te gebruiken? 28. Wat zijn de effecten op de begroting wanneer we als rentepercentage alleen nog maar 4% gebruiken? 27. De percentages zijn in het verleden vastgesteld (enerzijds bij de vorige nota reserves en voorzieningen in april 2010 en de 4% voor de sleutelprojecten besloten in de raad van 11 februari 2010). Feitelijk gaat het om de invulling van de renteomslag en de uitwerking daarvan. 28. Deze vraag is niet opportuun. Onduidelijkheid over opheffen reserves i.v.m. investeringen. Op basis van de toen geldende regelgeving BBV zijn de bruto-investeringen in activa geactiveerd. De bijdrage aan deze investering vanuit de gemeente om de kapitaallasten te financieren werden gestort in de Reserve School Buytenwech, School Noorden, enz. Doelstelling van de regelgeving was onder meer om de financiële informatie transparanter te maken. En ook om beter te kunnen vergelijken tussen gemeenten. En is er een beter inzicht in de werkelijk gemaakte kosten in dit geval onderwijshuisvesting. Wat van belang kan zijn bij het herzien van de verdeling van het gemeentefonds. 29. Waarom kiest het college voor deze stap? 30. Er staat niet in het voorstel wat er gedaan wordt met het vrijgevallen bedrag van deze Reserves. Wordt dit bedrag toegevoegd aan de Algemene Reserve Vrij Besteedbaar? Of wordt het bedrag in mindering gebracht van de boekwaarde?

7 Pagina 7 van Het voorstel is om, ter wille van de overzichtelijkheid in de begroting en jaarrekening, de reserves die ter dekking van kapitaallasten zijn ingesteld als één reserve Dekking kapitaallasten te presenteren. Hierdoor is in één oogopslag de totaalstand van de reserve en het saldo van de mutaties te zien zijn. Administratief worden deze reserves afzonderlijk verwerkt. Er valt dus niets vrij en omdat de reserves afzonderlijk verwerkt worden, kunnen er vergelijkingen gemaakt worden. 30. Zie antwoord vraag 29. Zaken die gemist worden. De Reserve Woonfonds staat niet in het overzicht. 31. Op welke gronden heeft het college de Reserve Woonfonds opgeheven? Tijdens de Begrotingsraad is de motie Startersleningen aangenomen. Het college heeft aangegeven dat ze de motie gaat uitvoeren. Wij kunnen in het voorstel niet traceren hoe u invulling heeft gegeven aan deze motie. 32. Kunt u aangeven hoe invulling is gegeven aan de uitvoering van de motie. 31. Het gaat om de Voorziening Woonfonds (V6) en deze is nog intact. 32. Het collegevoorstel met betrekking tot de uitvoering van de motie wordt op dit moment voorbereid. Met vriendelijke groet, Gemeente Nieuwkoop Jeffrey Versluis Teamleider Financiën en Belastingen

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN. Gemeente Nieuwkoop

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN. Gemeente Nieuwkoop NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN Gemeente Nieuwkoop Afdeling Bedrijfsvoering April 2017 1 Inhoud 1. BEGRIPPEN EN KADERS... 4 ARTIKEL 1.1 RESERVES... 4 ARTIKEL 1.2 VOORZIENINGEN... 4 ARTIKEL 1.3 RENTE...

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen

Nota Reserves en Voorzieningen Nota Reserves en Voorzieningen 1 2 Inhoud 1 Visie en wettelijke kaders 5 1.1 1.2 Visie Wettelijke kaders 2 Reserves 7 2.1 Soorten reserves 8 2.1.1 Algemene reserves 2.2 2.3 2.4 3 Voorzieningen 11 3.1 3.2

Nadere informatie

F. Buijserd voorzitter

F. Buijserd voorzitter Directie nieuwkoop Het Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland Postbus 558 2300 AN LEIDEN uw brief/kenmerk datum 19 februari 2016 registratienummer G 16.0177 behandeld door Koos Alebregtse betreft Herziene

Nadere informatie

B en W - advies. Bouwen 81 Milieu. Jans Drost en Hettie Tychon. Financiën en Personeel Nummer. Ter bespreking. Ter besluitvorming

B en W - advies. Bouwen 81 Milieu. Jans Drost en Hettie Tychon. Financiën en Personeel Nummer. Ter bespreking. Ter besluitvorming B en W - advies Gemeente Elburg Afdelingshoofd Portefeuillehouder Afdeling Advies van Datum advies Advies O.R. I.o.m. afdeling(en) I.o.m. wijkcontactambtenaar M. Boukema Bouwen 81 Milieu Jans Drost en

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Meijer, Jacco FIN S3 RAD: RAD150701 woensdag 1 juli 2015 BW: BW150526 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 1 juli 2015 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar : Jacco

Nadere informatie

NOTA RENTEBELEID GEMEENTE BERGEN OP ZOOM

NOTA RENTEBELEID GEMEENTE BERGEN OP ZOOM l lllllll llll lllll llll llllll 111111111111111111111111111111111 815-023068 NOTA RENTEBELEID 2015 GEMEENTE BERGEN OP ZOOM Bergen op Zoom, oktober 2015 1. INLEIDING.""""""""""""""""""""""""""""""""""

Nadere informatie

Nota Reserves en. Voorzieningen. Gemeente Ferwerderadiel

Nota Reserves en. Voorzieningen. Gemeente Ferwerderadiel Nota Reserves en Voorzieningen 2004 Gemeente Ferwerderadiel Inhoudsopgave Blz. 0. Inleiding 1. Doelstelling van deze nota 2. Functies reserves en voorzieningen. Onderscheid reserves en voorzieningen 4.

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/802709 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Naam en telefoon. Coen van den Hout (9300) Afdeling. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Coen van den Hout (9300) Afdeling. Portefeuillehouder Onderwerp Invoering nieuwe voorschriften Besluit Begroting & Verantwoording (BBV). Datum 25 mei 2016 Naam en telefoon Coen van den Hout (9300) Afdeling F&C Portefeuillehouder Frank den Brok Waarover wil

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen 2014 Gemeente Zundert

Nota Reserves en Voorzieningen 2014 Gemeente Zundert Nota Reserves en Voorzieningen 2014 Gemeente Zundert Intern document 2014/10084 behorende bij B&W nota 2014/10024 Colofon Uitgave Mei 2014 Gemeente Zundert Markt 1 4881 CN Zundert Postbus 10.001 4880 CA

Nadere informatie

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject Aan de Gemeenteraad Raad Status 26 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp Beschikbaar stellen krediet IBAproject Punt no. 15b Korte toelichting Het voorstel dat voor u ligt is gebaseerd op de uitkomsten van

Nadere informatie

Notitie Rentebeleid 2007

Notitie Rentebeleid 2007 Notitie Rentebeleid 2007 Inhoudsopgave Inleiding 3 De positie van de nota rentebeleid 3 De werking van het marktconform percentage 3 Totaalfinanciering versus project- of objectfinanciering 4 Rentetoerekening

Nadere informatie

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN Gemeente Nieuwkoop BO Financiën 20 december 2012 Nota reserves en voorzieningen 20 december 2012 1 Nota reserves en voorzieningen 20 december 2012 2 INHOUDSOPGAVE PAGINA

Nadere informatie

1. Inleiding en richtlijnen

1. Inleiding en richtlijnen NOTITIE RENTE 2017 1. Inleiding en richtlijnen 1.1 Inleiding Bij de wijzigingen van het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) en de invoering van de Vennootschapsbelasting (VPB) voor de lagere overheden

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Provincie Zuid Holland. Beleidsnota reserves en voorzieningen 2015

Provincie Zuid Holland. Beleidsnota reserves en voorzieningen 2015 Provincie Zuid Holland Beleidsnota reserves en voorzieningen 2015 Versie GS 26 mei 1 1. Inleiding en achtergrond Deze nota gaat in op het beleid ten aanzien van reserves en voorzieningen van de provincie

Nadere informatie

Kanttekeningen bij de Begroting 2015. Paragraaf 4 Financiering

Kanttekeningen bij de Begroting 2015. Paragraaf 4 Financiering Kanttekeningen bij de Begroting 2015 Paragraaf 4 Financiering Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Financieringsbehoefte = Schuldgroei... 4 3 Oorzaak van Schuldgroei : Investeringen en Exploitatietekort... 5 4 Hoe

Nadere informatie

In hoofdstuk 12 van deze nota zijn de financiële kaders opgenomen voor de grondexploitaties.

In hoofdstuk 12 van deze nota zijn de financiële kaders opgenomen voor de grondexploitaties. Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van Onderwerp Programma : wethouder mw. W.J.F. van der Rijt-van der Kruis : financiële kaders grondexploitaties : Wonen Voorstelnummer : 16.30 Info bij afdelingshoofd

Nadere informatie

Voorzien in reserves? Een geactualiseerde nota over reserves en voorzieningen bij de gemeente Schiermonnikoog

Voorzien in reserves? Een geactualiseerde nota over reserves en voorzieningen bij de gemeente Schiermonnikoog Voorzien in reserves? Een geactualiseerde nota over reserves en voorzieningen bij de gemeente Schiermonnikoog Voorwoord De gemeente is verplicht om één keer per vier jaar een nota reserves en voorzieningen

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen 2015-2018

Nota reserves en voorzieningen 2015-2018 Nota reserves en voorzieningen 2015-2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Beleidslijnen reserves en voorzieningen... 4 2.1 Definities en regelgeving... 4 2.2 Toerekening van rente... 5 3. Huidige standen

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 22 mei 2013. Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 22 mei 2013. Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7 Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014 Voorstel: 1. Met ingang van de programmabegroting 2014-2017 een bijstelling doorvoeren van de wijze van

Nadere informatie

Datum raadsvergadering 19 december 2016

Datum raadsvergadering 19 december 2016 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 15 november 2016 Datum raadsvergadering 19 december 2016 Nummer raadsvoorstel 2016-359 Bijbehorend veld van de programmabegroting Ruimte, cultuurhistorie,

Nadere informatie

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Gemeente Bussum Vaststellen Perspectiefnota 2015 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland

Nota reserves en voorzieningen Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland Nota reserves en voorzieningen Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland 2017-2020 1 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN 3 2. OMSCHRIJVING RESERVES EN VOORZIENINGEN 3 2.1. RESERVES 3

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen

Nota reserves en voorzieningen Nota reserves en voorzieningen 2019 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 1 1. INLEIDING... 3 1.1 Waarom een nota reserves en voorzieningen?... 3 1.2 Inhoud van de nota... 3 2 Regelgeving en definities reserves

Nadere informatie

Provincie Zuid-Holland Beleidsnota kostprijsberekening en rentetoerekening 2017

Provincie Zuid-Holland Beleidsnota kostprijsberekening en rentetoerekening 2017 Provincie Zuid-Holland Beleidsnota kostprijsberekening en rentetoerekening 2017 1 1. Inleiding en achtergrond De Financiële verordening van de provincie Zuid-Holland schrijft voor dat Provinciale Staten

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Eindhoven Nr. 628 6 november 2017 Beleidsregels reserves en voorzieningen 2018 1. Inleiding Binnen de

Nadere informatie

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel ~,,~ Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ 40523] Onderwerp Instemmen met het doonoeren van een stelselwijziging voor de verantwoording- en dekkingswijze van investeringen met maatschappelijk

Nadere informatie

erfpacht ROB 2 november 2010 Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond...

erfpacht ROB 2 november 2010 Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond... Stelselherziening lh i erfpacht Voorafgaand aan extra Commissie ROB 2 november 2010 Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond......gebruik vervolgens onderstaande tool om

Nadere informatie

Nota. Reserves en voorzieningen. Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland

Nota. Reserves en voorzieningen. Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland Nota Reserves en voorzieningen Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland 2015 Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Leeswijzer... 3 Hoofdstuk 2 Begripsbepalingen... 4 2.1 Algemeen... 4 2.2

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen 2017 Eijsden-Margraten

Nota reserves en voorzieningen 2017 Eijsden-Margraten GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Eijsden-Margraten. Nr. 180003 20 december 2016 Nota reserves en voorzieningen 2017 Eijsden-Margraten 1 Inleiding De nota reserves en voorzieningen dient conform

Nadere informatie

Bijlage: 3 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00970 discussiememo p&c cyclus

Bijlage: 3 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00970 discussiememo p&c cyclus Postregistratienummer: 2009i01003 Bijlage: 3 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00970 Onderwerp: discussiememo p&c cyclus Naam auteur: Yvonne van Halem Memo Postregistratienummer: 2009i00628

Nadere informatie

Nota Reserves en voorzieningen

Nota Reserves en voorzieningen Nota Reserves en voorzieningen November 2017 1 Inhoudsopgave 1. Visie en wettelijke kaders... 3 1.1 Visie... 3 1.2 Wettelijke kaders... 3 1.2.1 Reserves... 3 1.2.2 Voorzieningen... 3 2. Reserves... 4 2.1

Nadere informatie

De bij het opstellen van de jaarrekening gehanteerde uitgangspunten hebben betrekking op:

De bij het opstellen van de jaarrekening gehanteerde uitgangspunten hebben betrekking op: ADDENDUM PROGRAMMA- VERANTWOORDING EN REKENING 2005 GEMEENTE HAAREN In het jaarverslag 2005 (bestaande uit de programmaverantwoording en programmarekening) staan enkele onderwerpen vermeld die wij alsnog

Nadere informatie

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN MID 15 / 016 NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN 2016-2020 Aan de raad, Doel en opzet van deze nota Het doel van deze nota is het beleid voor reserves en voorzieningen vast te leggen. Een tweede doel is het

Nadere informatie

Richtlijnen van de commissie BBV

Richtlijnen van de commissie BBV Richtlijnen van de commissie BBV Stellige uitspraken gelden met ingang van begrotingsjaar T+1, het jaar nadat de uitspraak is gepubliceerd. 1. Notitie Software, mei 2007 1.1 Software (als afzonderlijk

Nadere informatie

Besluitenlijst burgemeester en wethouders

Besluitenlijst burgemeester en wethouders vergadering burgemeester en wethouders gemeente nieuwkoop Besluitenlijst burgemeester en wethouders datum DINSDAG 1 mei 2018 reg. nr. 18.08708 tijd 09:00 uur - 13:00 uur locatie B&W-kamer te Nieuwveen

Nadere informatie

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN GEMEENTE DIEMEN 2009

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN GEMEENTE DIEMEN 2009 NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN GEMEENTE DIEMEN 2009 Inhoudsopgave 1. Inleiding...1 2. Algemene theorie over reserves en voorzieningen...2 3. Rente en reserves...5 4. Wijzigingen in regelgeving...8 5. Huidige

Nadere informatie

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen Datum : 16 december 2013 Van : College Bijlagen : Onderwerp : Financiën Kulturhus Haaften Zaak- / Docnummer : 06/09892 KENNISNEMEN VAN: Financiële tussenstand Kulturhus Haaften Inleiding Op 11 februari

Nadere informatie

Haarlem, 23 augustus 2011. Onderwerp: Begroting 2012. Bijlagen: ontwerpbesluit, begroting

Haarlem, 23 augustus 2011. Onderwerp: Begroting 2012. Bijlagen: ontwerpbesluit, begroting Haarlem, 23 augustus 2011 2011 77 Onderwerp: Begroting 2012 Bijlagen: ontwerpbesluit, begroting 1 Inleiding De voor u liggende begroting 2012-2015 is de eerste begroting van het nieuwe college na de verkiezingen

Nadere informatie

Nummer : Onderwerp : Actualisatie exploitatie opzetten 2017

Nummer : Onderwerp : Actualisatie exploitatie opzetten 2017 Nummer : 11-05.2017 Onderwerp : Actualisatie exploitatie opzetten 2017 Korte inhoud : Jaarlijks worden de exploitatieopzetten ( Almersma, LTSlocatie en Scherphorn-Noord ) geactualiseerd en ter besluitvorming

Nadere informatie

INFORMATIEFORMULIER TEN BEHOEVE VAN BEGROTINGSBEOORDELING. Begroting 2010 GEMEENTE

INFORMATIEFORMULIER TEN BEHOEVE VAN BEGROTINGSBEOORDELING. Begroting 2010 GEMEENTE INFORMATIEFORMULIER TEN BEHOEVE VAN BEGROTINGSBEOORDELING Begroting 2010 GEMEENTE 0 ALGEMEEN Gaarne alle informatievragen invullen of doorhalen wat niet van toepassing is. Een volledig ingevuld formulier

Nadere informatie

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg Cluster FIN Behandeld J.G.G.M. Janssen Ons kenmerk Telefoon +31 43 389 72 38 Uw kenmerk Maastricht 20 maart 2018 Bijlage(n) Verzonden Onderwerp Aandachtspunten

Nadere informatie

1. Beslispunten Vaststellen Jaarstukken 2015 gemeenten Naarden, Muiden en Bussum en bestemmen van het resultaat over het jaar 2015.

1. Beslispunten Vaststellen Jaarstukken 2015 gemeenten Naarden, Muiden en Bussum en bestemmen van het resultaat over het jaar 2015. Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel Z68122 Jan Franx Vaststelling Jaarstukken 2015 gemeenten Bussum, Muiden en Naarden en bestemming van het resultaat 2015 Aan de raad, 1. Beslispunten

Nadere informatie

Financiële kadernota Samen kom je verder! Gemeente Leiderdorp

Financiële kadernota Samen kom je verder! Gemeente Leiderdorp Financiële kadernota 2017-2020 Samen kom je verder! Gemeente Leiderdorp Algemene Dekkingsmiddelen Algemene dekkingsmiddelen Nr. Onderwerp i/s 2017 2018 2019 2020 401 Minder opbrengst precario S 40.000

Nadere informatie

Nota Reserves en voorzieningen

Nota Reserves en voorzieningen Nota Reserves en voorzieningen December 2018 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Visie en wettelijke kaders... 3 1.1 Visie... 3 1.2 Wettelijke kaders... 3 1.2.1 Reserves... 3 1.2.2 Voorzieningen... 3

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen gemeente Someren 2018

Nota reserves en voorzieningen gemeente Someren 2018 Nota reserves en voorzieningen gemeente Someren 2018 Nota reserves en voorzieningen gemeente Someren 2018 Titel: Nota reserves en voorzieningen gemeente Someren 2018 Versie: 4 Datum: 14 mei 2018 Auteur(s):

Nadere informatie

NB beide formulieren invullen (2 tabbladen)

NB beide formulieren invullen (2 tabbladen) Behandelend ambtenaar gemeente Begroting 2015 is Meerjarenbegroting 2016-2018 is Datum vaststelling begroting 2015 Datum ontvangst begroting 2015 Maatstaven Aantal inwoners per 1-1-2015 Aantal woonruimten

Nadere informatie

UITGANGSPUNTEN voor de Programmabegroting

UITGANGSPUNTEN voor de Programmabegroting UITGANGSPUNTEN voor de Programmabegroting 2016-2019 1 Inleiding Voor de begroting 2016 worden in deze notitie de beleidskaders en uitgangspunten genoemd. 1. De gemeente streeft naar een materieel sluitende

Nadere informatie

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Portefeuillehouder Zoetendal Datum collegebesluit 4 oktober 2016 Opsteller A. de Boer Registratie GF16.20071 Agendapunt 3/4 Voorstel 1. Vaststellen van

Nadere informatie

Kadernota rentebeleid en rentetoerekening 2013 gemeente Heerhugowaard

Kadernota rentebeleid en rentetoerekening 2013 gemeente Heerhugowaard Kadernota rentebeleid en rentetoerekening 2013 gemeente Heerhugowaard 1. Inleiding Het begrip rente speelt een belangrijke rol in het gemeentelijk huishoudboekje en kent binnen de gemeentefinanciën een

Nadere informatie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Aan de raad. Inleiding Op 5 juli heeft een eerste bespreking

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen RMH

Nota Reserves en Voorzieningen RMH Nota Reserves en Voorzieningen RMH 1. Inleiding De reserves en voorzieningen vormen een belangrijk onderdeel van de vermogenspositie van de Regio Midden Holland (RMH). Zowel vanuit bestuurlijk als bedrijfseconomisch

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen Gemeente Bergen (N-H)

Nota Reserves en Voorzieningen Gemeente Bergen (N-H) Nota Reserves en Voorzieningen Gemeente Bergen (N-H) INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 1 1. INLEIDING... 2 1.1 Waarom een nota reserves en voorzieningen?... 2 1.2 Inhoud van de nota... 2 2 Regelgeving en

Nadere informatie

agendapunt H.06 Aan Verenigde Vergadering VASTSTELLING NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN DELFLAND 2016

agendapunt H.06 Aan Verenigde Vergadering VASTSTELLING NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN DELFLAND 2016 agendapunt H.06 1158247 Aan Verenigde Vergadering VASTSTELLING NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN DELFLAND 2016 Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 19-11-2015 Vast te stellen de Nota reserves en voorzieningen

Nadere informatie

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN OPENBAAR LICHAAM NOABERKRACHT DINKELLAND TUBBERGEN

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN OPENBAAR LICHAAM NOABERKRACHT DINKELLAND TUBBERGEN NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN 2014 OPENBAAR LICHAAM NOABERKRACHT DINKELLAND TUBBERGEN Nota reserves en voorzieningen 2014 GR - pagina 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Besluit Begroting en Verantwoording

Nadere informatie

G. Veninga Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving / Ronald van Heeringen

G. Veninga Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving / Ronald van Heeringen Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit G. Veninga Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving / Ronald

Nadere informatie

Gemeente Stadskanaal: nota Waardering en afschrijving vaste activa

Gemeente Stadskanaal: nota Waardering en afschrijving vaste activa GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Stadskanaal. Nr. 182641 23 december 2016 Gemeente Stadskanaal: nota Waardering en afschrijving vaste activa 2016-2019 De raad van de gemeente Stadskanaal; gelezen

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016 2.1.8 Financiële verwerking Moties & Amendementen Begroting 2017 1 Dossier 1056 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1056 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.8 Omschrijving

Nadere informatie

Wijzigingen artikelsgewijs financiële verordening 212 nieuw versus huidig Bijlage 2

Wijzigingen artikelsgewijs financiële verordening 212 nieuw versus huidig Bijlage 2 Wijzigingen artikelsgewijs financiële 212 nieuw versus huidig Bijlage 2 Algemeen Bij de opstelling van de financiële, zoals deze ter besluitvorming voorligt in de raad van 14 februari 2017, is het uitgangspunt

Nadere informatie

B ' Provincie Noord-Brabont. De raad van de gemeente Bergen op Zoom Postbus AA BERGEN OP ZOOM. Begroting Geachte raadsleden,

B ' Provincie Noord-Brabont. De raad van de gemeente Bergen op Zoom Postbus AA BERGEN OP ZOOM. Begroting Geachte raadsleden, ' Provincie Noord-Brabont B17-007508 Brabantiaan 1 Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch De raad van de gemeente Bergen op Zoom Postbus 35 4600 AA BERGEN OP ZOOM Telefoon 1073) 681 28 12 Fax (073) 614

Nadere informatie

Raadsvergadering 5 maart Voorstel B 7

Raadsvergadering 5 maart Voorstel B 7 Raadsvergadering 5 maart 2015 Voorstel B 7 Heinkenszand, 17 februari 2015 Onderwerp: voorstel tot het opheffen van de voorziening huisvesting basisonderwijs als gevolg van de doordecentralisatie van het

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen

Nota Reserves en Voorzieningen Nota Reserves en Voorzieningen 2013-2016 Gemeente Westerveld Inhoudsopgave Inleiding 3 Aanleiding 3 Leeswijzer 3 Hoofdstuk 1 Beleid ten aanzien van de reserves 4 Soorten reserves 4 Functies van reserves

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Zaaknummer: 1894/2019/1449840 Documentnummer: 1894/2019/1456433 Besluitnummer: 28 8.7 Onderwerp: Nota reserves en voorzieningen 2019 Openbaarheid Het collegevoorstel

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 13-9-2016 NUMMER PS PS2016PS17 AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Leo Donker DOORKIESNUMMER 0646994683 DOCUMENTUMNUMMER 818ACAEO PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

Technische Vragen. Fractie: LO. Vragensteller: Simon Vogel. Onderwerp: Begroting Zaaknummer: Z

Technische Vragen. Fractie: LO. Vragensteller: Simon Vogel. Onderwerp: Begroting Zaaknummer: Z Technische Vragen Fractie: LO Vragensteller: Simon Vogel Onderwerp: Begroting 2017-2020 Zaaknummer: Z 16-18077 # Pagina nummer Vraag 1 8 Schuldreductie Kan de tekst onder Schuldpositie schuld in 2025 vooralsnog

Nadere informatie

B&W besluit Publicatie

B&W besluit Publicatie B&W besluit Publicatie Onderwerp Stelselwijziging leningen via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Bestuurlijk behandelvoorstel (2013/367273) CS/CC Collegebesluit 1. Kennis te nemen van het eindrapport

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 12 oktober 2010 Nummer voorstel: 2010/98

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 12 oktober 2010 Nummer voorstel: 2010/98 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 12 oktober 2010 Nummer voorstel: 2010/98 Voor raadsvergadering d.d.: 26-10-2010 Agendapunt: 10

Nadere informatie

Eemsmond en nota activabeleid gemeente Eemsmond

Eemsmond en nota activabeleid gemeente Eemsmond Nummer : 11-12.2011 Onderwerp : Wijziging artikel 10, lid 2 van de Financiële verordening gemeente Eemsmond en nota activabeleid gemeente Eemsmond Korte inhoud : Actualisatie nota activabeleid gemeente

Nadere informatie

Hoe financieel gezond is uw gemeente?

Hoe financieel gezond is uw gemeente? Hoe financieel gezond is uw gemeente? drs. R.M.J.(Rein-Aart) van Vugt RA A.(Arie)Elsenaar RE RA 1 Hoe financieel gezond is uw gemeente? In dit artikel geven de auteurs op hoofdlijnen aan welke indicatoren

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen Gemeente Oost Gelre 2010

Nota reserves en voorzieningen Gemeente Oost Gelre 2010 Nota reserves en voorzieningen Gemeente Oost Gelre 2010 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 Inleiding 2 2. Overzicht van reserves en voorzieningen resultaatsbestemming 2009 3 3. Besluit Begroting en Verantwoording

Nadere informatie

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : -

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Onderwerp : Begroting 2014 Collegevergadering : 17 september 2014 Agendapunt : 4 Portefeuillehouder : Wethouder J.B. Boer Meer informatie

Nadere informatie

Investeren en activeren

Investeren en activeren Investeren en activeren Rekeningcommissie 22 februari 2010 Frank van Dam/Nico Sluiter Balans Activa = kapitaal, aanschaffingen, bezittingen Passiva = eigen vermogen, schulden Vaste Activa als uitvloeisel

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Nummer 2018/576433 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Gemeente. Beoordeling begroting Samenvattend overzicht kengetallen. Maak keuze. Begroting. Maak keuze Meerjarenbegroting

Gemeente. Beoordeling begroting Samenvattend overzicht kengetallen. Maak keuze. Begroting. Maak keuze Meerjarenbegroting Behandelend ambtenaar Begroting 2014 is Meerjarenbegroting 2015-2017 is Datum vaststelling begroting 2014 Datum ontvangst begroting 2014 Maatstaven Aantal inwoners per 1-1-2014 Aantal woonruimten per 1-1-2014

Nadere informatie

Beleidsnota reserves en voorzieningen

Beleidsnota reserves en voorzieningen Beleidsnota reserves en voorzieningen 2015 Gemeente Cuijk Datum vaststelling: 14 december 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 1.1 Aanleiding herziening beleidsnota reserves en voorzieningen 2 1.2 Doel van

Nadere informatie

TOELICHTING op het Besluitformulier - Voorstel met registratienummer 2016/19932.

TOELICHTING op het Besluitformulier - Voorstel met registratienummer 2016/19932. Openbaar Besluit Financiën Registratienummer : 2016/20099 Datum : 18 mei 2016 Opgesteld door : F.A. Roorda Onderwerp: Programmaverslag 2015 TOELICHTING op het Besluitformulier - Voorstel met registratienummer

Nadere informatie

Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van de gemeente Leudal, 17 april 2018.

Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van de gemeente Leudal, 17 april 2018. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Leudal Nr. 91376 1 mei 218 Vaststellen rentenotitie Inleiding en richtlijnen De gemeenteraad van gemeente Leudal Gezien het voorstel van het college d.d.

Nadere informatie

Nota reserve- en voorzieningenbeleid 2016-2019

Nota reserve- en voorzieningenbeleid 2016-2019 Nota reserve- en voorzieningenbeleid 2016-2019 Nota reserve- en voorzieningenbeleid 2016-2019 Inhoud Inleiding... 2 1. Vorming van reserves en voorzieningen... 3 1.1. Vorming van reserves... 3 1.2. Vorming

Nadere informatie

Op 22 oktober heeft het college besloten het Jeugdsportfonds Nieuwkoop op te richten. Met deze brief willen wij u hierover informeren.

Op 22 oktober heeft het college besloten het Jeugdsportfonds Nieuwkoop op te richten. Met deze brief willen wij u hierover informeren. gemeente Nieuwkoop afdeling Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving nieuwkoop leden van de raad III III1:1111111NU ill datum 7 november 2013 uw brief/kenmerk VERZONDEN 1 2 NOV2013 II III III III III

Nadere informatie

BEGROTING 2014. Paragraaf Financiering

BEGROTING 2014. Paragraaf Financiering BEGROTING 2014 Paragraaf Financiering Ambtelijke programmamanager Afdelingshoofd Bedrijfsvoering Inleiding In de BBV 2004 (Besluit Beheer en Verantwoording Provincies en gemeenten) is een paragraaf financiering

Nadere informatie

De Contourennota van de gemeente Oostzaan is behandeld in de commissievergadering van 20 juni 2016.

De Contourennota van de gemeente Oostzaan is behandeld in de commissievergadering van 20 juni 2016. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer Telefoon 075 651 2100 Fax 075 651 2244 E-mail antwoord@over-gemeenten.nl

Nadere informatie

*Z02803FAC59* nummer : onderwerp : Voorstel met betrekking tot de exploitatie van het project Broekpolder gemeenten Beverwijk en Heemskerk

*Z02803FAC59* nummer : onderwerp : Voorstel met betrekking tot de exploitatie van het project Broekpolder gemeenten Beverwijk en Heemskerk *Z02803FAC59* nummer : onderwerp : Voorstel met betrekking tot de exploitatie van het project Broekpolder gemeenten Beverwijk en Heemskerk Aan de raad, Inleiding Er zijn drie aanleidingen voor dit voorstel:

Nadere informatie

B&W Informatieavond 11 oktober Gericht investeren in de toekomst

B&W Informatieavond 11 oktober Gericht investeren in de toekomst B&W Informatieavond 11 oktober 2017 Gericht investeren in de toekomst Programma B&W infoavond Opening Toelichting Grondexploitatie & Vastgoedexploitatie 2017 Toelichting Begroting 2018 Slotwoord Einde

Nadere informatie

PARAGRAAF 3 FINANCIERING

PARAGRAAF 3 FINANCIERING PARAGRAAF 3 FINANCIERING In deze paragraaf beschrijven we de plannen en acties op het gebied van liquiditeitsbeheer, de financiële posities en de hieraan verbonden risico s voor de jaren 2019 tot en met

Nadere informatie

Nieuw begrotingsresultaat

Nieuw begrotingsresultaat Portefeuille: A. van Amerongen Dronten, 22 september 2015 Financiële ontwikkeling begroting 2016-2019 Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: Deze toelichting op de financiële resultaten vast

Nadere informatie

Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van : Onderwerp. : onderbouwing voorziening gemeentelijke accommodaties. Programma.

Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van : Onderwerp. : onderbouwing voorziening gemeentelijke accommodaties. Programma. Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van : Onderwerp Programma : onderbouwing voorziening gemeentelijke accommodaties : Financiën Voorstelnummer : 18.32 Info bij afdelingshoofd : J.W.A. van der Heijden

Nadere informatie

FINANCIEEL PERSPECTIEF KADERNOTA

FINANCIEEL PERSPECTIEF KADERNOTA FINANCIEEL PERSPECTIEF KADERNOTA 2019-2022 BIJLAGE BIJ DE KADERNOTA 2019-2022 1 Inhoudsopgave COALITIEAKKOORD... 3 MAARTCIRCULAIRE EN MEICIRCULAIRE 2018... 4 INTERNE REKENRENTE... 4 LOON-/PRIJSBIJSTELLING...

Nadere informatie

agenda besluitvormende raadsvergadering

agenda besluitvormende raadsvergadering agenda besluitvormende raadsvergadering datum 15 oktober 2015 20.00 uur plaats Raadszaal Nieuwveen Frans Buijserd aanvang voorzitter Onderwerp Portefeuille houder 1. Opening 2. Raadsvoorstel Beëdiging

Nadere informatie

Beleidsnota. Reserves en voorzieningen. Versie: 9 november 2011

Beleidsnota. Reserves en voorzieningen. Versie: 9 november 2011 Beleidsnota Reserves en voorzieningen Versie: 9 november 2011 I N H O U D S O P G A V E 1. Inleiding... 3 2. Wettelijk kader... 3 3. Functies van reserves en voorzieningen... 3 4. Onderscheid tussen reserves

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Onderwerp: Investeringen (uitwerking motie 9 raad 7 november 2013)

Raadsvoorstel: Onderwerp: Investeringen (uitwerking motie 9 raad 7 november 2013) Raadsvoorstel: 2014-1140 Onderwerp: Investeringen (uitwerking motie 9 raad 7 november 2013) Datum: 19 februari 2014 Portefeuillehouder: Doodkorte Raadsbijeenkomst: 25-2-2014 Raadsvergadering: 13-3-2014

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL Tiebot, Gijs PF-FB Wieger Mulder. Verlagen omslagrente

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL Tiebot, Gijs PF-FB Wieger Mulder. Verlagen omslagrente SAMENVATTING RAADSVOORSTEL ZAAKNUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 1003652 Tiebot, Gijs PF-FB Wieger Mulder ONDERWERP Verlagen omslagrente AGENDANUMMER SAMENVATTING De afgelopen jaren is er

Nadere informatie

Nota Reserves en. Voorzieningen

Nota Reserves en. Voorzieningen Nota Reserves en Voorzieningen 2016 Inhoudsopgave 0. Inleiding 1. Doelstelling van deze nota 2. Functies reserves en voorzieningen 3. Onderscheid reserves en voorzieningen 4. Rentetoerekening 5. Reserves

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel over de besteding van de opbrengst van de verkoop aandelen Bouwfonds

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel over de besteding van de opbrengst van de verkoop aandelen Bouwfonds r p gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsbijlage nummer 135 Inboeknummer OOQ001816 Beslisdatum BBrW 30 mei 2000 Dossiernummer 022.305 Raadsbijlage Voorstel over de besteding van de opbrengst van de verkoop

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 22 november 2011

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 22 november 2011 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 22 november 2011 Steller : G.A. Beumer Telefoonnummer: (0343) 565600 E-mailadres : info@heuvelrug.nl Onderwerp : 2 e Bestuurlijk Financiële rapportage, peildatum 15

Nadere informatie

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer Telefoon 075 651 2100 Fax 075 651 2244 E-mail antwoord@over-gemeenten.nl

Nadere informatie

Financiële begroting 2016

Financiële begroting 2016 Financiële begroting 2016 113 114 Voor een overzicht van de baten en lasten per programma wordt verwezen naar het overzicht opgenomen onder Begroting van Baten en Lasten in het begin van deze begroting.

Nadere informatie

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren:

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren: Nota voor : vergadering Algemeen Bestuur Datum : 19 december 2012 Onderwerp : Uitgangspunten begroting 2014 en planning besluitvorming Agendapunt : 5 Kenmerk : AB/1224 Bijlage: Planning en controlcyclus

Nadere informatie

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN Gemeente Nieuwkoop

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN Gemeente Nieuwkoop NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN 2010 Gemeente Nieuwkoop BO Financiën 17 februari 2010 2 INHOUDSOPGAVE PAGINA 1 INLEIDING 1.1 Aanleiding 5 1.2 Doel en opzet van de nota reserves en voorzieningen 5 2. SAMENVATTING

Nadere informatie

15 maart Begrotingswijziging

15 maart Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 15 maart 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie