Advies van de Werkgroep zorginhoud voor het midriskgebied in het midwife-led centrum

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Advies van de Werkgroep zorginhoud voor het midriskgebied in het midwife-led centrum"

Transcriptie

1 Advies van de Werkgroep zorginhoud voor het midriskgebied in het midwife-led centrum Inleiding In Amsterdam hebben de Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam Amstelland (EVAA) het initiatief genomen om samen met het AMC en het VUmc een project op te zetten voor het realiseren van twee landelijke toonaangevende midwife-led centra die zorg leveren volgens het model midwife-led care (MLC). De centra zijn vernieuwend zijn ten aanzien van de organisatievorm, de verantwoordelijkheden van de n en gynaecologen en het samenhangende pakket zorg in de regio. De werkgroep zorginhoud is gevraagd om een advies te geven ten aanzien van de inhoudelijke invulling van het concept midwife-led centrum en de wijze waarop dit zorginhoudelijk vormgegeven zou kunnen worden binnen de twee centra in het midrisk gebied. Invulling midwife-led care Bij 70% van de overdrachten durante partu is sprake van een medium risk situatie (bijvoorbeeld behoefte aan pijnstilling, meconiumhoudend vruchtwater, niet vorderende ontsluiting/uitdrijving). Met mediumrisk durante partu wordt bedoeld: zorg bij vrouwen met een ongestoorde zwangerschap met een risico of complicatie waarbij de inschatting is dat de barende met etra monitoring of met een standaard interventie spontaan vaginaal kan bevallen van een kind in goede conditie. De werkgroep is van mening dat de zorg zo ingericht kan worden dat de eerstelijns competent is om haar cliënt te blijven begeleiden in eerdergenoemde situaties (zie voor volledig overzicht bij het hoofdstuk Omschrijving van de zorg ). De eerstelijns kan daarbij een ervaren centrum consulteren en/of verwijzen naar de gynaecoloog. Door deze organisatie van zorg is te verwachten dat de eerstelijns- de eindverantwoordelijkheid draagt bij de meeste bevallingen en continuïteit van zorg en begeleiding kan bieden. Om deze omslag mogelijk te maken zal er nog meer dan al het geval is, sprake moeten zijn van goede collegiale samenwerking, multidisciplinair overleg en een toetsbare opstelling. De kwaliteit van de zorg wordt gewaarborgd door continue interne evaluatie en verantwoording naar de omgeving. De verantwoordelijke eerstelijns werkt in een multidisciplinair netwerk met andere zorgverleners met laagdrempelige mogelijkheden voor consultatie. Deze nieuwe manier van werken vraagt zorgvuldige begeleiding, implementatie en evaluatie. De huidige generatie n zal geschoold moeten worden om de competenties behorende bij de bredere eindverantwoordelijkheid te behalen. De nieuwe generatie wordt in de opleiding al breder geschoold en is na afstuderen voorbereid op werken in het midrisk gebied. Algemene werkwijze in een midwife-led centrum Binnen de werkgroep is overeenstemming over het volgende: In het midwife-led centrum wordt continuïteit van zorg en begeleiding geboden in de vorm van een op een zorg. In het centrum is een zogenaamde centrum aanwezig. Deze is goed klinisch onderlegd en heeft bij voorkeur ervaring als klinisch.

2 Wanneer er sprake is van overdracht, zal deze rechtstreeks plaatsvinden van de eerstelijns naar de gynaecoloog. De gynaecoloog kan taken delegeren naar de centrum, die dan onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog werkt. Na een overdracht blijft de eerstelijns bij de baring voor de mentale ondersteuning. De eerstelijns wordt opgeleid om CTG s zelfstandig te beoordelen. Zij is competent om het CTG te beoordelen als optimaal en een suboptimaal of anderszins afwijkend CTG. De eerstelijns gaat werken binnen een setting waarin gelegenheid geboden wordt om bekwaamheid te onderhouden (audits/ nabesprekingen). Als de eerstelijns nog niet bekwaam is in het beoordelen van het CTG, neemt de centrum deze verantwoordelijkheid over. De nieuwe organisatie en uitvoering van de zorg wordt ingevoerd en zorgvuldig geïmplementeerd, geëvalueerd en bijgesteld. Na een gecompliceerde baring kan de eerstelijns de verantwoordelijkheid voor de zorg weer overnemen (zoals begeleiding nageboortetijdperk, hechten ruptuur, zorg voor pasgeborene na een kunstverlossing). Eerstelijns verlosk Intercollegiaal overleg Centrum verlosk Taakdelegatie Gynaecoloog Omschrijving van de zorg die plaatsvindt in het midwife-led centrum Uitgangspunt is dat de eerstelijns de bevallingen in het midrisk gebied begeleidt. Waarbij zij de inschatting maakt dat de barende met etra monitoring of met een standaard interventie spontaan vaginaal kan bevallen van een kind in goede conditie.

3 Bevallingen met onderstaande indicaties kunnen onder bepaalde voorwaarden volgens de werkgroep leden veilig plaatsvinden in het op te richten midwife-led centrum. De benodigdheden, competenties, organisatie en aandachtspunten zijn voor meconiumhoudend vruchtwater uitgewerkt. Voor de overige indicaties moeten nog werkafspraken (of zorgpaden) gemaakt worden. 1. Meconiumhoudend vruchtwater. 2. Langdurig gebroken vliezen. 3. Weeënzwakte (NVO, NVU). 4. Pijnmedicatie (epiduraal, remifentanyl, lachgas), alleen wel binnen kaders van de inspectie. 5. Inleiding op wens cliënt na 41 weken/inbrengen foleycatheter. 6. GBS positief. 7. Diabetes gravidarum met dieet gereguleerd. 8. Obesitas 9. Sectio in de voorgeschiedenis. 10. CTG s minder leven Opleidingsvoorwaarden In het midwife-led centrum beoordeelt de bij baringen met een verhoogd risico op foetale hypoie met hulp van het CTG de foetale conditie. Bepaald wordt of het CTG optimaal, suboptimaal of anderszins afwijkend is. De indicaties voor de foetale monitoring en beoordeling zijn vastgelegd in de overeenkomst met het midwife-led centrum. Verloskundigen werkzaam in het midwife-led centrum dragen zelf de verantwoordelijkheid voor de beoordeling van het CTG. Bij twijfel consulteert de de centrum of verwijst zij naar de gynaecoloog. Deze werkwijze is vastgelegd in de overeenkomst met het midwife-led centrum. De werkzaam in de eerste lijn zal enerzijds bekwaamheid moeten opbouwen en anderzijds haar bekwaamheid moeten onderhouden. Zowel het opbouwen als het onderhouden van de bekwaamheid voor het beoordelen van het CTG zal aan kwaliteitscriteria moeten voldoen die aan de beide beroepsgroepen (KNOV, NVOG) voorgelegd worden. In de opleiding tot is reeds uitgebreide kennis en inzicht opgedaan ten aanzien van de fysiologie van het kind. De eerstelijns heeft echter nooit onder eigen verantwoordelijk beslissingen op basis van het CTG patroon moeten nemen. Om dat te kunnen doen zal de haar theoretische kennis en praktische ervaring moeten uitbreiden. De werkgroep heeft hiervoor het onderstaande voorstel. Dit voorstel is door de werkgroep leden bij verschillende deskundigen in het land voorgelegd om zo te komen tot dit advies: 3-daagse Cursus Foetale bewaking voor n. Deze training is in samenwerking met Dr. J. Nijhuis opgezet en wordt verzorgd door Academie Verloskunde Maastricht. Er zijn landelijk meer trainingen beschikbaar die tussen de 1-3 dagen in beslag nemen. De werkgroep kiest voor deze uitgebreide en gedegen opleiding. De training wordt voorafgegaan door een e-learning en afgesloten met een summatieve toets foetale bewaking.

4 Opbouwen deskundigheid on the job. Nadat de theoretische toets met een voldoende wordt afgerond begint de training in de praktijk met supervisie op afstand. Bij ca partus in het midriskgebied begeleidt de de baring. De bevindingen en beleidsvoorstellen bespreekt zij regelmatig met de dienstdoende gynaecoloog/tweedelijns. De onderbouwing voor partus heeft te maken met de het oordeel dat de moet kunnen geven over het CTG: optimaal, suboptimaal,abnormaal. Het genuanceerde wikken en wegen maakt zij in de praktijk wel mee maar behoort niet tot haar verantwoordelijkheid. Daarnaast zal de deskundigheid opbouwen door ca. 20 casus te bestuderen met CTG en verloop van de baring. Dat kan door stagelopen op een afdeling of in een intervisiegroep met bv gynaecologen in opleiding, tweedelijns n en n. Deze periode van opbouw van deskundigheid wordt afgesloten met een certificaat dat ondertekend is door eaminatoren van de NVOG/KNOV. Onderhouden van de vaardigheden door 1 per 2 maanden te participeren in CTG besprekingen in de kliniek/het MLC centrum. Voor het onderhouden van de vaardigheden wordt het 4 per jaar bijwonen van de CTG training verplicht gesteld. Centrale monitoring CTG Het midwife-led centrum beschikt over centrale CTG-bewaking. Bij een optimaal CTG (beoordeeld door een hiervoor bekwame ) is geen centrale monitoring noodzakelijk. In alle andere situaties is centrale monitoring verplicht. Ten slotte Over de juridische mogelijkheden en onmogelijkheden heeft de werkgroep geen uitspraak gedaan. Er is een consensus bereikt over de visie ten aanzien van de werkwijze en invulling van het centrum waar midwife-led care geboden gaat worden. Ten aanzien van de implementatie wil de werkgroep het belang meegeven van het meenemen van verschillende stakeholders en het creëren van draagvlak.

5 Concept zorgpad meconiumhoudend vruchtwater werkgroep zorginhoud EVAA, versie meconiumhoudend vruchtwater huidige werkwijze nieuwe werkwijze voorwaarden/te regelen Logistieke aanmelding bij arts-assistent bij centrum Transport naar verloskamers in ziekenhuis naar bevalkamer in midwife-led centrum Ontvangst door verpleegkundige door eerstelijns of kraamverzorgende Verzorging barende door verpleegkundige door kraamverzorgende en vanaf vier centimeter eerstelijns Anamnese & onderzoek CTG aansluiten door verpleegkundige door eerstelijns faciliteiten, apparatuur (CTG) centrale bewaking (CTG) bij suboptimaal of abnormaal CTG CTG beoordelen Besluit over beleid bij CTG Begeleiding ontsluitingsfase bij normaal CTG door eerstelijns of indien niet bekwaam door centrum door eerstelijns of indien niet bekwaam door centrum door eerstelijns centrale bewaking (CTG) ) bij suboptimaal of abnormaal CTG

6 Begeleiding ontsluitingsfase bij afwijkend CTG door centrum MBO door centrum faciliteiten, apparatuur (MBO) Besluit over beleid bij MBO huidige werkwijze nieuwe werkwijze voorwaarden/te regelen door centrum Spontane baring bij normaal CTG door eerstelijns Spontane baring bij afwijkend CTG door centrum beschikbaarheid OK Vacuümetractie door arts-assistent en/of gynaecoloog door arts-assistent en/of gynaecoloog faciliteiten, apparatuur (vacuümetractie) beschikbaarheid OK Hechten ruptuur/episiotomie door eerstelijns Behandeling fluus door arts-assistent en/of gynaecoloog faciliteiten, medicatie beschikbaarheid OK Begeleiding kraambed door klinisch door eerstelijns Verzorging kraamvrouw en kind door verpleegkundige door kraamverzorgende

7 Zorgpad meconium: Eerstelijns Verloskundige maakt bevalling af Gynaecoloog maakt bevalling af* Overleg centrum Verloskundige: Goed CTG? Ja X Nee met centrale Twijfel monitoring Optimaal CTG Ja Binnenkomen met MHVW: CTG aansluiten Eerstelijns voldoende opgeleid? Ja Nee Nee Overdracht Overdracht

REGIOVISIE EVAA AMSTERDAM AMSTELLAND E.O. THUIS OF IN HET ZHUIS WAT IS DE TREND VOOR DE KOMENDE JAREN?

REGIOVISIE EVAA AMSTERDAM AMSTELLAND E.O. THUIS OF IN HET ZHUIS WAT IS DE TREND VOOR DE KOMENDE JAREN? 15 MEI 2015 AMSTERDAM AMSTELLAND E.O. REGIOVISIE THUIS OF IN HET ZHUIS WAT IS DE TREND VOOR DE KOMENDE JAREN? LANDELIJKE CIJFERS VERDELING ZORG 1E LIJN - KL VK - 2E LIJN VOORKEURSZIEKENHUIS PER PRAKTIJK

Nadere informatie

Wie zijn wij. ! Verloskundigen. ! Ziekenhuizen. ! Kraamzorg

Wie zijn wij. ! Verloskundigen. ! Ziekenhuizen. ! Kraamzorg Welkom!" Wie zijn wij! Verloskundigen! Ziekenhuizen! Kraamzorg Informatie over zwangerschap, bevalling en kraamzorg Verloskunde in Nederland Opbouw verloskundig systeem Verloskundige Gezonde zwangerschap

Nadere informatie

Samenvatting. Introductie. Suze Jans, Hilde Perdok, Ben Willem Mol, Ank de Jonge

Samenvatting. Introductie. Suze Jans, Hilde Perdok, Ben Willem Mol, Ank de Jonge Suze Jans, Hilde Perdok, Ben Willem Mol, Ank de Jonge Introductie Samenwerking tussen de eerste- en tweedelijns verloskundige zorgverleners tijdens zwangerschap en bevalling krijgt veel aandacht zowel

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting De organisatie van de geboortezorg in Nederland is gebaseerd op het principe dat zwangerschap, bevalling en kraambed fysiologische processen zijn. Het verschil met veel andere landen is de

Nadere informatie

Opinions of maternity care professionals about integration of care during labor for moderate risk indications: a Delphi study in the Netherlands

Opinions of maternity care professionals about integration of care during labor for moderate risk indications: a Delphi study in the Netherlands Opinions of maternity care professionals about integration of care during labor for moderate risk indications: a Delphi study in the Netherlands Hilde Perdok Afdeling > Midwifery Science Achtergrond Verwijzingen

Nadere informatie

NOTA KWALIFICATIES GEAUTORISEERD OBSTETRISCHE PROF. ACUTE VERLOSK. ZORG. Versie 1.0

NOTA KWALIFICATIES GEAUTORISEERD OBSTETRISCHE PROF. ACUTE VERLOSK. ZORG. Versie 1.0 NOTA KWALIFICATIES GEAUTORISEERD OBSTETRISCHE PROF. ACUTE VERLOSK. ZORG Versie 1.0 Datum Goedkeuring 07-03-2012 Methodiek Consensus based Discipline Verantwoording Monodisciplinair NVOG Inleiding De obstetrische

Nadere informatie

Obesitas en zwangerschap

Obesitas en zwangerschap Obesitas en zwangerschap Risico s en beleid Maaike Kloosterman-de Groot, verloskundige UMCG Casus G2P1 Algemene anamnese: BMI 42 (lengte 1.56 m en gewicht 102 kg) Reuma, zonder medicatie Primaire subfertiliteit

Nadere informatie

Samen werken aan betere geboortezorg voor moeder en kind!

Samen werken aan betere geboortezorg voor moeder en kind! Samen werken aan betere geboortezorg voor moeder en kind! Samen verder, samen beter! Iedere vrouw heeft recht op professionele geboortezorg die haar en haar gezin in het proces van kinderwens, zwangerschap,

Nadere informatie

Vroegtijdige Inzet Partusassistentie (VIP)

Vroegtijdige Inzet Partusassistentie (VIP) Vroegtijdige Inzet Partusassistentie (VIP) bij poliklinische partussen in het door kraamverzorgenden van Kraamzorg Pantein Vivent Kraamzorg Groene Kruis Bemiddelingsburo voor kraamzorg PVG In samenwerking

Nadere informatie

Voorlichtingsavond Zwangerschap en Bevalling. Vakgroep Obstetrie & Gynaecologie Zuyderland Geboortecentrum Verloskundig Samenwerkingsverband

Voorlichtingsavond Zwangerschap en Bevalling. Vakgroep Obstetrie & Gynaecologie Zuyderland Geboortecentrum Verloskundig Samenwerkingsverband Voorlichtingsavond Zwangerschap en Bevalling Vakgroep Obstetrie & Gynaecologie Zuyderland Geboortecentrum Verloskundig Samenwerkingsverband Inleiding Voorlichting & infomarkt Waarom deze voorlichtingsavond?

Nadere informatie

BMI protocol. Doel protocol Gezamenlijk protocol van de 1 e en 2 e lijn met als doel een eenduidig beleid voor alle zwangeren met een BMI > 30.

BMI protocol. Doel protocol Gezamenlijk protocol van de 1 e en 2 e lijn met als doel een eenduidig beleid voor alle zwangeren met een BMI > 30. BMI protocol Doel protocol Gezamenlijk protocol van de 1 e en 2 e lijn met als doel een eenduidig beleid voor alle zwangeren met een BMI > 30. BMI onderverdeling (kg/m2) Ondergewicht: BMI

Nadere informatie

Geboorteplan Afdeling gynaecologie en verloskunde AZM November 2014

Geboorteplan Afdeling gynaecologie en verloskunde AZM November 2014 Geboorteplan Afdeling gynaecologie en verloskunde AZM November 2014 Inleiding bij dit document Wat is een geboorteplan Een geboorteplan is een schema waarin je beschrijft wat je verwachtingen en wensen

Nadere informatie

pagina 1 van 7 Let op: Deze geprinte versie is 24 uur geldig. Foetale bewaking en het beoordelen van het CTG Medische Werkinstructie Algemeen Inleidende gegevens Doel: Type: Handelingsclassificatie: Anatomische

Nadere informatie

Serotiniteit. Versie November 17. Wens 41 weken inleiden. AD* (weken) Actie Beleid Informatie. Folder serotiniteit mee geven

Serotiniteit. Versie November 17. Wens 41 weken inleiden. AD* (weken) Actie Beleid Informatie. Folder serotiniteit mee geven Wens 41 weken inleiden AD* (weken) Actie Beleid Informatie 39 - Counselen volgens gezamenlijke voorlichting Folder serotiniteit mee geven - Folder mee geven 40 - Strippen overwegen - Consult serotiniteit

Nadere informatie

Ketenprotocol. Kraamconsulten kinderartsen. Auteurs: E.D. Stam

Ketenprotocol. Kraamconsulten kinderartsen. Auteurs: E.D. Stam Ketenprotocol Kraamconsulten kinderartsen Auteurs: E.D. Stam Datum: 19 januari 2017 Algemeen Het Verloskundig Samenwerkings Verband Zoetermeer (VSV Zoetermeer ) is in 2012 formeel opgericht ter verbetering

Nadere informatie

Adviesverzoek NZa INTEGRALE GEBOORTEZORG AMSTERDAM

Adviesverzoek NZa INTEGRALE GEBOORTEZORG AMSTERDAM Adviesverzoek NZa INTEGRALE GEBOORTEZORG AMSTERDAM (Amsterdam, 1 juli 2016) Aan deze notitie liggen de volgende bijlagen ten grondslag: Regiovisie EVAA Samenwerkingsovereenkomst EVAA-VUmc-AMC Reglement

Nadere informatie

pagina 1 van 5 Let op: Deze geprinte versie is 24 uur geldig. Meconiumhoudend vruchtwater Algemeen Inleidende gegevens Doel: Type: Handelingsclassificatie: Anatomische classificatie: Indicatie: Contra

Nadere informatie

NOTA ORGANISATIE KLINISCHE VERLOSKUNDIGE ZORG. Versie 1.0

NOTA ORGANISATIE KLINISCHE VERLOSKUNDIGE ZORG. Versie 1.0 NOTA ORGANISATIE KLINISCHE VERLOSKUNDIGE ZORG Versie 1.0 Datum Goedkeuring 25-04-2003 Methodiek Consensus based Discipline Multidisciplinair Verantwoording NVOG Inleiding Het NVOG bestuur heeft een werkgroep*

Nadere informatie

VSV Samen Protocol: Langdurig gebroken vliezen a terme

VSV Samen Protocol: Langdurig gebroken vliezen a terme VSV Samen Protocol: Langdurig gebroken vliezen a terme Documentgebied Groep(en) Autorisatie Beoordelaar(s) Documentbeheerder(s) Auteur Verloskunde, kraamzorg, kindergeneeskunde Alle leden aangesloten bij

Nadere informatie

Time task matrix zorgproces bij caput beweeglijk boven bekkeningang Versie 2, juni 2018 N. Crombag

Time task matrix zorgproces bij caput beweeglijk boven bekkeningang Versie 2, juni 2018 N. Crombag Time task matrix zorgproces bij caput beweeglijk boven Versie 2, juni 2018 N. Crombag In deze time task matrix is weergegeven welke zorg specifiek is voor zwangeren met caput in de huidige zwangerschap.

Nadere informatie

Ketenwerkafspraak. Pijnbestrijding. Pijnbestrijding durante partu t/m de eerste 24 uur postpartum. Versie 2.2 Februari 2016 1

Ketenwerkafspraak. Pijnbestrijding. Pijnbestrijding durante partu t/m de eerste 24 uur postpartum. Versie 2.2 Februari 2016 1 Ketenwerkafspraak Pijnbestrijding Pijnbestrijding durante partu t/m de eerste 24 uur postpartum 1 Inleiding Het Verloskundig Samenwerkings Verband (VSV) MCH-Bronovo heeft als visie versterking van de zorg

Nadere informatie

Inhoud. De gezonde vrouw 19. Factoren van de baring 31. Woord vooraf 13. Inleiding 15. uitdrijvingsfase 62 HOOFDSTUK Gezonde voeding 19

Inhoud. De gezonde vrouw 19. Factoren van de baring 31. Woord vooraf 13. Inleiding 15. uitdrijvingsfase 62 HOOFDSTUK Gezonde voeding 19 Inhoud Woord vooraf 13 Inleiding 15 HOOFDSTUK 1 De gezonde vrouw 19 1.1. Gezonde voeding 19 1.2. Gezonde psyche en gedrag van de vrouw tijdens de reproductieve leeftijd 22 1.3. Plaats van bevallen en zorgmodellen

Nadere informatie

Een badbevalling in het St. Anna Ziekenhuis

Een badbevalling in het St. Anna Ziekenhuis Een badbevalling in het St. Anna Ziekenhuis Deze folder geeft informatie over de badbevalling. Daarnaast zetten we een aantal praktische zaken en nuttige informatie op een rijtje. Een badbevalling in het

Nadere informatie

Juridisch kader voor verantwoord verrichten van CTG door verloskundigen

Juridisch kader voor verantwoord verrichten van CTG door verloskundigen Juridisch kader voor verantwoord verrichten van CTG door verloskundigen AVM, april 2017 Aanleiding Bij het vorm geven van de eerste initiatieven rondom integrale zorg door een aantal verloskundige samenwerkingsverbanden,

Nadere informatie

Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit. Poli Gynaecologie

Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit. Poli Gynaecologie 00 Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit Poli Gynaecologie In het begin van de zwangerschap wordt met een termijnecho de uitgerekende datum van de zwangerschap berekend. De medische term hiervoor

Nadere informatie

Leeractiviteit werkvorm zelfstudie contact uur

Leeractiviteit werkvorm zelfstudie contact uur Klinisch redeneren 1. Introductie klinisch redeneren college 2. Introductie werkboek en responsiecollege werkcollege 3. Introductie patiëntbespreking werkcollege 4. Werkboek werkcollege 5. Responsiecollege

Nadere informatie

Verbeterplan voor kraamvrouwen die met een verblijfskatheter naar huis gaan

Verbeterplan voor kraamvrouwen die met een verblijfskatheter naar huis gaan Verbeterplan voor kraamvrouwen die met een verblijfskatheter naar huis gaan Lieke Velner, Verloskundige in Opleiding Verloskunde Academie Groningen Stage-opdracht studiejaar 3; voorjaar 2017 Schrijf een

Nadere informatie

VSV-beleid Coördinerend Zorgverlener juli 2018 VSV. Werkgroep Coördinerend Zorgverlener. Opdracht

VSV-beleid Coördinerend Zorgverlener juli 2018 VSV. Werkgroep Coördinerend Zorgverlener. Opdracht VSV Werkgroep Coördinerend Zorgverlener 1. Opdracht Opdracht werkgroep Coördinerend Zorgverlener Opdracht Scope Opdrachtgevers Stel een format en werkwijze op voor een Coördinerend Zorgverlener in ons

Nadere informatie

pagina 1 van 5 Let op: Deze geprinte versie is 24 uur geldig. Parallelle acties verloskundige zorg regio Rivierenland Algemeen Inleidende gegevens Doel: Type: Handelingsclassificatie: Anatomische classificatie:

Nadere informatie

Overzicht van de leereenheid in schema Klinisch redeneren

Overzicht van de leereenheid in schema Klinisch redeneren Klinisch redeneren 1. Introductie klinisch redeneren college 2. Psychosociaal en sociaal college maatschappelijk functioneren 3. Introductie werkboek werkcollege 4. Introductie patiëntbespreking college

Nadere informatie

Zorgpaden Indeling. Low risk A

Zorgpaden Indeling. Low risk A Zorgpaden Indeling Low risk A Zorg door 1 e lijnsverloskundige Kennismakings-, voorlichtingsconsult in het ziekenhuis indien gewenst Plaats partus te bepalen door zwangere Gezonde nullipara Gezonde zwangere

Nadere informatie

Een ieder betrokken bij de toediening van remifentanil PCA (arts en klinisch verloskundige) is opgeleid en heeft kennis van:

Een ieder betrokken bij de toediening van remifentanil PCA (arts en klinisch verloskundige) is opgeleid en heeft kennis van: DISCLAIMER Protocollen geven aan hoe lokaal uitvoering wordt gegeven aan beroepskaders, -normen, standpunten en richtlijnen. Protocollen worden lokaal/plaatselijk vastgesteld, rekening houdend met de typische

Nadere informatie

Reactie NVOG op het consultatiedocument Eerstelijns verloskundige zorg (april 2009)

Reactie NVOG op het consultatiedocument Eerstelijns verloskundige zorg (april 2009) Reactie NVOG op het consultatiedocument Eerstelijns verloskundige zorg (april 2009) Consultatievraag1: ja. Wij willen graag het volgende aanvullen: Op bladzijde 12 wordt gesproken over de poortwachterfunctie

Nadere informatie

Jaarverslag Versie Team VSV Kracht 2016

Jaarverslag Versie Team VSV Kracht 2016 Jaarverslag Versie Team VSV Kracht 2016 Auteurs: Selma Mourad, Brigitte Tebbe Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2016 van de Versie Werkgroep VSV Kracht. Onze dank gaat ook dit jaar weer uit naar alle

Nadere informatie

Concept checklist voor afspraken in de regio (VSV) versie 0.1

Concept checklist voor afspraken in de regio (VSV) versie 0.1 Concept checklist voor afspraken in de regio (VSV) versie 0.1 Naam regio/vsv: (onafhankelijk) Voorzitter van regio/vsv: (indien aanwezig) Leden van bestuur regio/vsv: Contactgegevens ((e-mail)adres en

Nadere informatie

The Lancet Midwifery Series

The Lancet Midwifery Series The Lancet Midwifery Series Een artikelenreeks over de invloed van verloskundigenzorg op vrouwen en hun pasgeborenen, gezinnen, families en gemeenschappen Joke Klinkert, verloskundige, MPH, directeur EVAA

Nadere informatie

Uitgezakte navelstreng

Uitgezakte navelstreng Uitgezakte navelstreng Gynaecoloog Ambulance Verloskundige/huisarts Belt: 1. Ambulance dienst 2. Dienstdoende gynaecoloog Overdracht via SBARR-methodiek: Nadat de patiënt is gesitueerd op de begane grond

Nadere informatie

Handreiking. Casemanagement 1

Handreiking. Casemanagement 1 Handreiking Casemanagement 1 Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen Juli 2013 1 In deze handreiking wordt de term casemanagement gebruikt. In plaats van casemanager kan ook de term Eerst

Nadere informatie

Uitgezakte navelstreng

Uitgezakte navelstreng Uitgezakte navelstreng Gynaecoloog Ambulance Verloskundige/huisarts 2. Dienstdoende gynaecoloog Overdracht volgens SPAR-methodiek: Nadat de patiënt is gesitueerd op de begane grond retrograad blaas vullen

Nadere informatie

Algemeen. Code Acute Verloskunde. (versie: 1) Nummer 01658. Versie 1. Aanmaakdatum 21-06-2012. Datum laatste wijziging 29-11-2012

Algemeen. Code Acute Verloskunde. (versie: 1) Nummer 01658. Versie 1. Aanmaakdatum 21-06-2012. Datum laatste wijziging 29-11-2012 Algemeen Nummer 01658 Titel Code Acute Verloskunde Versie 1 Status Definitief Eigenaar Auteur Autorisator gynaecologie Administrator Dr. M. Porath Aanmaakdatum 21-06-2012 Datum laatste wijziging 29-11-2012

Nadere informatie

Hoe werkt een badbevalling?

Hoe werkt een badbevalling? BEVALLEN IN BAD In de onze regio is het mogelijk om in bad te bevallen en /of de weeën op te vangen. Het water zorgt voor betere ontspanning, waardoor weeën minder heftig voelen en de ontsluiting mogelijk

Nadere informatie

6 10 weken 10-13 weken 14-18 weken 18-20 weken 24 26 weken 27 32 weken 32 36 weken 37-40 weken 41 42 weken

6 10 weken 10-13 weken 14-18 weken 18-20 weken 24 26 weken 27 32 weken 32 36 weken 37-40 weken 41 42 weken Time task matrix zorgproces bij risico op dragerschap GBS 10 maart 2015 Alles in rood is specifiek voor zwangeren risicofactoren op GBS ziekte bij pasgeborene, alles in zwart is gebruikelijke zorg voor

Nadere informatie

Kwalificerende eindtaken en deeltaken per leerlijn

Kwalificerende eindtaken en deeltaken per leerlijn Nacontrole Postnataal Nataal Prenataal Kwalificerende eindtaken en deeltaken per leerlijn Leerlijn Klinisch redeneren en handelen Kwalificerende eind- en deeltaken inclusief toetsing en plaatsing Taak

Nadere informatie

NOTA ORGANISATIE 2E EN 3E LIJNS VERLOSKUNDIGE ZORG. Versie 1.0

NOTA ORGANISATIE 2E EN 3E LIJNS VERLOSKUNDIGE ZORG. Versie 1.0 NOTA ORGANISATIE 2E EN 3E LIJNS VERLOSKUNDIGE ZORG Versie 1.0 Datum Goedkeuring 22-03-2006 Methodiek Consensus based Discipline Verantwoording NVOG Algemeen Deze nota is opgesteld door vertegenwoordigers

Nadere informatie

De uitgerekende datum en de normale periode van bevallen

De uitgerekende datum en de normale periode van bevallen Serotiniteit Inhoudsopgave Inleiding...4 De uitgerekende datum en de normale periode van bevallen...4 Wat is serotiniteit?...5 De gevolgen van serotiniteit...5 Verwijzing naar de gynaecoloog...5 Afwachten

Nadere informatie

Serotiniteit. Zwanger voorbij de 41 weken en dan?

Serotiniteit. Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Inleiding In het begin van uw zwangerschap wordt met een termijnecho de uitgerekende datum van uw zwangerschap berekend. Een normale zwangerschapsduur

Nadere informatie

Bijna 42 weken zwanger... en nu?

Bijna 42 weken zwanger... en nu? Bijna 42 weken zwanger... en nu? Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Locatie Purmerend/Volendam Inleiding Deze folder geeft informatie over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. De gevolgen

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling

Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling Ziekenhuis Gelderse Vallei Wat zijn gebroken vliezen? Gebroken vliezen betekent dat er vruchtwater uit de baarmoeder loopt. A terme betekent dat de vliezen

Nadere informatie

Voorbeeld Perinatale Audit 1

Voorbeeld Perinatale Audit 1 Voorbeeld Perinatale Audit 1 Doel Doel van de audits is om de kwaliteit van de zorgverlening te verbeteren door reflectie op het eigen handelen. Het uiteindelijke doel is een daling van de perinatale sterfte.

Nadere informatie

Verloskunde. Bevallen in het Scheper Ziekenhuis

Verloskunde. Bevallen in het Scheper Ziekenhuis Verloskunde Bevallen in het Scheper Ziekenhuis 1 2 Bevallen in het Scheper Ziekenhuis In deze folder wordt informatie gegeven over de gang van zaken rond een bevalling in het Scheper Ziekenhuis. Deze dient

Nadere informatie

Ketenprotocol. Vervroegde inzet partusassistentie

Ketenprotocol. Vervroegde inzet partusassistentie Ketenprotocol Vervroegde inzet partusassistentie Auteurs: Marjon Logtenberg Nancy Hospes-Clijnk Datum: 2 maart 2015 Algemeen Het Verloskundig Samenwerkings Verband Zoetermeer (VSV Zoetermeer ) is in 2012

Nadere informatie

Inleiding. Eerstelijns verloskundigen en praktijkhouders Regio Leeuwarden, -juni 2017-

Inleiding. Eerstelijns verloskundigen en praktijkhouders Regio Leeuwarden, -juni 2017- Inleiding Voor onze toekomstbestendige samenwerking is het noodzakelijk om op VSV niveau de juiste randvoorwaarden en kaders voor onze integrale zorg en integrale bekostiging vast te leggen Deze voorwaarden

Nadere informatie

Ketenprotocol. Minder leven. Auteurs: E. Davelaar & S. van der Lugt

Ketenprotocol. Minder leven. Auteurs: E. Davelaar & S. van der Lugt Ketenprotocol Auteurs: E. Davelaar & S. van der Lugt Datum: September 2015 Algemeen Het Verloskundig Samenwerkings Verband Zoetermeer (VSV Zoetermeer ) is in 2012 formeel opgericht ter verbetering van

Nadere informatie

Serotiniteit / overdragenheid

Serotiniteit / overdragenheid Afdeling: Onderwerp: Gynaecologie / overdragenheid 1 Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia Ziekenhuis u informatie geven over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. De

Nadere informatie

Programma. Filmpje. Presentaties nalezen? 7-1-2015. Informatieavond over de bevalling. www.spaarneziekenhuis.nl Gynaecologie en verloskunde Bevallen

Programma. Filmpje. Presentaties nalezen? 7-1-2015. Informatieavond over de bevalling. www.spaarneziekenhuis.nl Gynaecologie en verloskunde Bevallen Programma 19.30-20.30 Groep 1 Groep 2 Algemene informatie - verloskundige De normale bevalling - verloskundige Pijnstilling anesthesist Praktische tips - verpleegkundige 20.30-20.45 Pauze: Koffie/Thee

Nadere informatie

Factsheet organisatiemodellen integrale zorg. oktober Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Factsheet organisatiemodellen integrale zorg. oktober Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen Factsheet organisatiemodellen integrale zorg oktober 2015 Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen Organisatiemodellen integrale zorg Organisatiemodellen zijn geen doel op zich maar wel een

Nadere informatie

Serotiniteit Zwanger voorbij de 41 weken en dan?

Serotiniteit Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In het begin van uw zwangerschap wordt met een termijnecho de uitgerekende

Nadere informatie

Registratieformulier voor de gegevens rondom de zwangerschap en bevalling

Registratieformulier voor de gegevens rondom de zwangerschap en bevalling Registratieformulier voor de gegevens rondom de zwangerschap en bevalling Beste collega, Hierbij treft u het registratieformulier aan voor de gegevens rondom de zwangerschap en bevalling van uw patiënte.

Nadere informatie

"COMING TOGETHER IS A BEGINNING KEEPING TOGETHER IS PROGRESS WORKING TOGETHER IS SUCCESS" HENRY FORD

COMING TOGETHER IS A BEGINNING KEEPING TOGETHER IS PROGRESS WORKING TOGETHER IS SUCCESS HENRY FORD Integrale geboortezorg "COMING TOGETHER IS A BEGINNING KEEPING TOGETHER IS PROGRESS WORKING TOGETHER IS SUCCESS" HENRY FORD Integrale Geboortezorg in Delft Arjenne Hoeksema, verloskundige Anneke Dijkman,

Nadere informatie

Zwangerschap en bevalling na een eerdere keizersnede

Zwangerschap en bevalling na een eerdere keizersnede Zwangerschap en bevalling na een eerdere keizersnede 1 van 5 Deze folder is bedoeld voor zwangere vrouwen die eerder via een keizersnede bevallen zijn. In Nederland bevalt 1 op de 5 vrouwen met een keizersnede.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Serotiniteit

PATIËNTEN INFORMATIE. Serotiniteit PATIËNTEN INFORMATIE Serotiniteit 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis, u informatie geven over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. De gevolgen

Nadere informatie

Ketenprotocol. Overdragen in de keten

Ketenprotocol. Overdragen in de keten Ketenprotocol De route en het middel van gegevensoverdracht in de geboortezorg Auteurs: J. van Heijningen J. Droogh L. Bregman Datum: 02 maart 2015 Algemeen Het Verloskundig Samenwerkings Verband Zoetermeer

Nadere informatie

Aanbevelingen Vanaf 40 weken iedere zwangere voorlichten over de mogelijkheden bij dreigende serotiniteit. De mogelijkheden zijn;

Aanbevelingen Vanaf 40 weken iedere zwangere voorlichten over de mogelijkheden bij dreigende serotiniteit. De mogelijkheden zijn; VSV ACHTERHOEK OOST PROTOCOL NADERENDE SEROTINITEIT Doel protocol Het stroomlijnen en eventueel beperken van serotintiteit. Aanbevelingen Vanaf 40 weken iedere zwangere voorlichten over de mogelijkheden

Nadere informatie

NOTA PRAKTIJKNORMEN KLINISCHE VERLOSKUNDE. Versie 1.0

NOTA PRAKTIJKNORMEN KLINISCHE VERLOSKUNDE. Versie 1.0 NOTA PRAKTIJKNORMEN KLINISCHE VERLOSKUNDE Versie 1.0 Datum Goedkeuring 16-09-009 Methodiek Consensus based Discipline Monodisciplinair Verantwoording NVOG Inleiding De klinische verloskundige zorg geleverd

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Serotiniteit. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Serotiniteit. rkz.nl Patiënteninformatie Serotiniteit rkz.nl Inleiding Deze folder geeft informatie over serotiniteit. Serotiniteit wordt gedefinieerd als een zwangerschapsduur van 42 weken of meer. De gevolgen van serotiniteit

Nadere informatie

KNOV-Visie. Voeding van de pasgeborene. Utrecht 2015

KNOV-Visie. Voeding van de pasgeborene. Utrecht 2015 1 5 KNOV-Visie Voeding van de pasgeborene Utrecht 015 6 1 7 8 9 10 11 1 1 1 15 16 17 18 19 0 1 5 6 7 8 9 0 1 5 6 7 8 9 0 CLIËNTE De cliënte en haar partner maken een geïnformeerde keuze over de voeding

Nadere informatie

Inleiden van de bevalling

Inleiden van de bevalling Gynaecologie Inleiden van de bevalling Inleiding U heeft van uw gynaecoloog te horen gekregen dat u wordt ingeleid. Het inleiden van de baring betekent dat we de bevalling kunstmatig op gang brengen. In

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Arib (PvdA) over onnodige babysterfte (2009Z19436).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Arib (PvdA) over onnodige babysterfte (2009Z19436). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Bevallen in ziekenhuislocatie Scheper

Bevallen in ziekenhuislocatie Scheper Bevallen in ziekenhuislocatie Scheper In deze folder geven we informatie over de gang van zaken rond een bevalling in ziekenhuislocatie Scheper. Deze informatie is een aanvulling op uw gesprek met de gynaecoloog.

Nadere informatie

Obesitas. Oktober. Zorgpad Low risk B en High risk A

Obesitas. Oktober. Zorgpad Low risk B en High risk A Obesitas Zorgpad Low risk B en High risk A Oktober Dit document bevat mogelijk vertrouwelijke informatie van JIJWIJ. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Nadere informatie

De medische bevalling. Enkele situaties: Wat als... Hoe bewaken we de conditie? 7-1-2015. Wanneer wordt de bevalling medisch?

De medische bevalling. Enkele situaties: Wat als... Hoe bewaken we de conditie? 7-1-2015. Wanneer wordt de bevalling medisch? De medische bevalling Wanneer wordt de bevalling medisch? Bij aanvang van de zwangerschap Tijdens de zwangerschap Tijdens de bevalling Na de bevalling Door Gynaecoloog Spaarne Ziekenhuis Hoe bewaken we

Nadere informatie

24 weken zwanger en dan? Kansen, onmogelijkheden, resultaten en toekomst

24 weken zwanger en dan? Kansen, onmogelijkheden, resultaten en toekomst 24 weken zwanger en dan? Kansen, onmogelijkheden, resultaten en toekomst Dr. J.J. Duvekot, gynaecoloog/perinatoloog Moeder en Kind Centrum subafdeling verloskunde en prenatale geneeskunde Erasmus MC, Rotterdam

Nadere informatie

serotiniteit Patiënteninformatie Serotiniteit

serotiniteit Patiënteninformatie Serotiniteit serotiniteit Patiënteninformatie Serotiniteit Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Uitgerekende datum 3 Serotiniteit 4 Gevolgen van serotiniteit 5 Verwijzing 6 Afwachten of inleiden 7 De bevalling 8 Wie zijn erbij

Nadere informatie

Zwangerschap en bevallen na eerdere keizersnede

Zwangerschap en bevallen na eerdere keizersnede Zwangerschap en bevallen na eerdere keizersnede 1031 Inleiding Deze folder is ontwikkeld voor vrouwen die zwanger zijn nadat ze, in een eerdere zwangerschap met een keizersnede zijn bevallen. Het litteken

Nadere informatie

Regionale procedure voor het Acuut Zorgportaal voor verlosafdelingen, v. 2.0

Regionale procedure voor het Acuut Zorgportaal voor verlosafdelingen, v. 2.0 Regionale procedure voor het Acuut Zorgportaal voor verlosafdelingen, v. 2.0 Afspraken, communicatie en afstemming rondom borging capaciteit verlosafdelingen Versiebeheer Versie Datum Status 2.0 1-10-18

Nadere informatie

Serotiniteit BEHANDELING

Serotiniteit BEHANDELING Serotiniteit BEHANDELING Serotiniteit In deze folder lees je meer over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. Dit wil zeggen dat een zwangerschap langer duurt dan 42 weken. In deze

Nadere informatie

Uitgezakte navelstreng

Uitgezakte navelstreng Uitgezakte navelstreng Gynaecoloog Ambulance Verloskundige/huisarts Belt: 1. Ambulance dienst 2. Dienstdoende gynaecoloog Overdracht volgens SPAR-methodiek: Nadat de patiënt is gesitueerd op de begane

Nadere informatie

Samenvatting. Keuze voor à terme sterfte. Hoe werkt perinatale audit in de praktijk?

Samenvatting. Keuze voor à terme sterfte. Hoe werkt perinatale audit in de praktijk? Samenvatting In 2003 blijkt uit de eerste Peristatstudie dat de perinatale sterfte in 1998 2000 in Nederland het hoogst is binnen de toenmalige Europese Unie. In 2004 is de sterfte in Nederland gedaald

Nadere informatie

Protocol Niet vorderende ontsluiting

Protocol Niet vorderende ontsluiting Protocol Niet vorderende ontsluiting Definitie Er is sprake van een niet vorderende ontsluiting indien de toename van de ontsluiting < 1 cm/ per uur bedraagt of wanneer er gedurende twee tot vier uur geen

Nadere informatie

Protocol: vliezen breken bij multigravidae bij 41+5/41+6 ter voorkoming van serotiniteit

Protocol: vliezen breken bij multigravidae bij 41+5/41+6 ter voorkoming van serotiniteit Protocol: vliezen breken bij multigravidae bij 41+5/41+6 ter voorkoming van serotiniteit Documentgebied Groep(en) Autorisatie Beoordelaar(s) Documentbeheerder(s) Auteur Verloskunde Alle partijen aangesloten

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/66033 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Klapwijk-Hermus, M.A.A. Title: Birth Centre Care in the Netherlands: added value?!

Nadere informatie

Transmurale afspraken POP-protocol vakgroep gynaecologie verloskunde Isala en de eerstelijns verloskundigen kring Zwolle

Transmurale afspraken POP-protocol vakgroep gynaecologie verloskunde Isala en de eerstelijns verloskundigen kring Zwolle Transmurale afspraken POP-protocol vakgroep gynaecologie verloskunde Isala en de eerstelijns verloskundigen kring Zwolle Definitie POP : Psycho-Obstetrische Poli Uitgangspunten Het psycho-obstetrisch protocol

Nadere informatie

Is een goed kind ook een gezond kind, dat blijft altijd een vraag. Dr. P.K. Flu Dr. J.W. de Leeuw Gynaecologen, Ikazia Ziekenhuis

Is een goed kind ook een gezond kind, dat blijft altijd een vraag. Dr. P.K. Flu Dr. J.W. de Leeuw Gynaecologen, Ikazia Ziekenhuis Is een goed kind ook een gezond kind, dat blijft altijd een vraag Dr. P.K. Flu Dr. J.W. de Leeuw Gynaecologen, Ikazia Ziekenhuis Casus U ziet op uw spreekuur een 35 jarige zwangere vrouw, gravida 4, para

Nadere informatie

VSV Achterhoek Oost Protocol Preventie en behandeling van early-onset neonatale infecties

VSV Achterhoek Oost Protocol Preventie en behandeling van early-onset neonatale infecties VSV Achterhoek Oost Protocol Preventie en behandeling van early-onset neonatale infecties Doel Het doel van dit protocol is preventie, herkenning, optimalisering van diagnostiek en behandeling van early-onset

Nadere informatie

Ketenprotocol. Niet vorderende ontsluiting

Ketenprotocol. Niet vorderende ontsluiting Ketenprotocol Niet vorderende ontsluiting Auteurs: Ingrid Mourits en Esther van Uffelen maart 2015 Datum concept: Index: onderwerp pagina Algemeen 2 Doel en uitgangspunten 2 Betrokken disciplines 2 Inleiding

Nadere informatie

Serotiniteit (overdragenheid)

Serotiniteit (overdragenheid) Gynaecologie Serotiniteit (overdragenheid) www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De uitgerekende datum en de normale periode van bevallen... 3 Wat is serotiniteit?... 3 De gevolgen van serotiniteit... 3 Verwijzing

Nadere informatie

VSV Zoetermeer. Ketenprotocol. Pijnbestrijding. Pijnbestrijding durante partu t/m eerste 24 uur post partum. Versie 1.

VSV Zoetermeer. Ketenprotocol. Pijnbestrijding. Pijnbestrijding durante partu t/m eerste 24 uur post partum. Versie 1. Ketenprotocol Pijnbestrijding Pijnbestrijding durante partu t/m eerste 24 uur post partum 1 Inleiding Het Verloskundig Samenwerkings Verband Zoetermeer (VSV Zoetermeer ) is in 2012 opgericht ter verbetering

Nadere informatie

Update m.b.t. aanvraag erkenning specialisme Klinisch Verloskundige

Update m.b.t. aanvraag erkenning specialisme Klinisch Verloskundige Update m.b.t. aanvraag erkenning specialisme Klinisch Verloskundige Inleiding Met deze notitie wil ik u informeren over de stand van zaken met betrekking tot de noodzakelijke voorbereidingen voor de aanvraag

Nadere informatie

Handreiking. Belinstructies voor de bevalling. Publieksversie

Handreiking. Belinstructies voor de bevalling. Publieksversie Handreiking Belinstructies voor de bevalling Publieksversie Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen Maart 2011 Inhoudsopgave 1. Doel van deze handreiking 3 2. Motivatie voor de handreiking

Nadere informatie

Ketenprotocol. Langdurig gebroken vliezen bij a terme zwangeren. Auteurs: J. Brevoord, D. Boezaard, E. Davelaar

Ketenprotocol. Langdurig gebroken vliezen bij a terme zwangeren. Auteurs: J. Brevoord, D. Boezaard, E. Davelaar Ketenprotocol Langdurig gebroken vliezen bij a terme zwangeren Auteurs: J. Brevoord, D. Boezaard, E. Davelaar Datum: 15 December 2015 Algemeen Het Verloskundig Samenwerkings Verband Zoetermeer (VSV Zoetermeer

Nadere informatie

Inleiding van een bevalling

Inleiding van een bevalling Inleiding van een bevalling Bij een inleiding wordt de bevalling kunstmatig op gang gebracht (ingeleid). Dit gebeurt met medicijnen die de weeën opwekken. Een inleiding gebeurt altijd in het ziekenhuis

Nadere informatie

Zorgpad Zwangerschap, geboorte en kraamtijd VSV Boxmeer e.o. 1.2 Intake. 2.3 Zwangerschapscontroles. Evt. Overleg. Consulten

Zorgpad Zwangerschap, geboorte en kraamtijd VSV Boxmeer e.o. 1.2 Intake. 2.3 Zwangerschapscontroles. Evt. Overleg. Consulten Documenteigenaar Directie ZP-MOE-1 16-06-2015 Pagina 1 van 6 Cliënt heeft kinderwens 1.1 Positieve Zwangerschapstest 1.2 Intake 1.3 Behandelplan, zorgpad en geboorteplan 2.0 1 e LIJN Preconc advies 2.1

Nadere informatie

Inleiden van de baring

Inleiden van de baring Inleiden van de baring Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij is verboden. JijWij

Nadere informatie

Implementatie Regioprotocollen

Implementatie Regioprotocollen Implementatie Regioprotocollen Amsterdam, 30 juni 2015 De afgelopen jaren is steeds meer nadruk gelegd op Verloskundige Samenwerkingsverbanden (VSV s) als instrument om de interprofessionele samenwerking

Nadere informatie

Inleiden van de baring

Inleiden van de baring Inleiden van de baring Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij is verboden. JijWij

Nadere informatie

Multidisciplinair pijnprotocol Pagina 1 van 5

Multidisciplinair pijnprotocol Pagina 1 van 5 Multidisciplinair pijnprotocol Pagina 1 van 5 Doel: Multidisciplinaire afspraak tussen de bij het VSV Leeuwarden aangesloten drie zorgpartijen over mogelijke pijnverlichting tijdens alle fasen van de baring

Nadere informatie

Protocol Schouderdystocie / Schouderdystocie in anamnese

Protocol Schouderdystocie / Schouderdystocie in anamnese Protocol Schouderdystocie / Schouderdystocie in anamnese gebaseerd op de Richtlijn Schouderdystocie van de NVOG, 17-09-2008 Afspraken tussen verloskundigen welke lid zijn van het en de gynaecologen maatschap

Nadere informatie

Inleiden van de bevalling

Inleiden van de bevalling Inleiden van de bevalling In deze brochure leest u informatie over het inleiden van een bevalling. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan gerust aan uw gynaecoloog en/of verloskundige.

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. Serotiniteit. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. Serotiniteit. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde Serotiniteit i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding Deze folder geeft informatie over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. De gevolgen van

Nadere informatie

Fase Handeling Zorgverlener Preconceptiefase

Fase Handeling Zorgverlener Preconceptiefase Bijlage. Procedurebeschrijving Zorgpad Welke stappen doorloopt de (aanstaande) zwangere tot en met de overdracht naar de jeugdverpleegkundige. Het proces start bij de intake. Index Zorgpad zwangere Netwerk

Nadere informatie