Wat? Kiezen!! Analyse

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat? Kiezen!! Analyse"

Transcriptie

1 Building a brand Strategische planvorming Aan de basis van een merk staat het strategisch plan van de onderneming, business unit of het betreffende merk. De naam van de organisatie kan ook de merknaam zijn. In dit plan staat wat het merk wil zijn (business scope), voor wie (doelgroepen) en hoe (business model). Het doel van deze strategische planvorming is het bewerkstelligen van een verdedigbaar concurrentioneel voordeel. Dat houdt in: het anders (systematisch beter) doen dan de concurrenten met als kernissue het creëren van klantwaarde. Het anders doen kan op 2 manieren: andere activiteiten doen dan de concurrent óf dezelfde activiteiten doen op een andere manier, in beide gevallen met een unieke klantwaarde. In het figuur hiernaast staat beschreven welke stappen worden doorlopen voor uw strategische planvorming. Aan stap 1, value creation, wordt vaak veel aandacht besteed. Wel zie je in dit proces dat de klant te weinig wordt betrokken in de analyse. Vaak worden aannames gedaan m.b.t. klantbehoeften en wat klanten nu echt belangrijk vinden onder het mom van we kennen onze klanten goed genoeg om dit zelf in te vullen. Analyse Value control system Value structure Value delivery Value creation Wat? Kiezen!! Echter hoe verder we naar achteren gaan in het proces (value delivery, value structure en value control system) hoe minder aandacht deze processtap doorgaans krijgt. Juist om die reden is het dat veel plannen (uit onderzoek blijkt 85%) niet goed worden geïmplementeerd en uitgevoerd. Value creation Wat wil uw bedrijf zijn voor u klanten en wie heeft u daarbij voor ogen. Op welke manier wilt u onderscheidend zijn in uw markt. Wat zijn uw kerncompetenties en hoe maakt u hier optimaal gebruik van. Maar vooral ook op welke wijze kunt u hiermee klantwaarde creëren. Er zijn per industrie of branche vele attributen c.q. benefits te benoemen die klantwaarde genereren. Om een verdedigbaar concurrentioneel voordeel te behalen is het noodzakelijk om maximaal 3 van deze attributen te benoemen om op te excelleren. Alleen dan kun je een onderscheidende positie realiseren.

2 Als een bedrijf te veel wil zijn voor iedereen en dus geen keuze maakt om te excelleren op een klein aantal onderdelen wordt het een me-too verhaal ( stuck in the middle ). Het maken van deze keuzes leidt tot een ideal value curve zoals geschetst in onderstaand figuur. Industry average Value curve Attributes of product/service Low Typical industry player (stuck in the middle) Ideal Value curve Value delivery Hoe zorgen we ervoor dat de operatie naadloos aansluit op de gekozen strategie? Zodra het bedrijf de definitieve strategie heeft bepaald kan het business model ofwel het activiteitensysteem hierop worden ontwikkeld. Alle activiteiten die in de organisatie plaatsvinden moeten in het teken staan van de gekozen strategie en deze dus versterken. De gekozen klantwaarden vormen de kern van het businessmodel (zwarte cirkels). Dit waren de pieken op de value curve. Vervolgens worden alleen activiteiten in het business model opgenomen als ze een positief effect hebben op (één van) de klantwaarden (witte cirkels). Als het ontwerp van het business model in concept gereed is moet het management zich afvragen of het model werkelijk onderscheidend is van de concurrentie oftewel schept het een concurrentioneel voordeel. En in hoeverre betreft het een duurzaam voordeel? Als het businessmodel makkelijk te kopiëren is, is het dus vanuit strategisch oogpunt niet voldoende sterk. Een definitief businessmodel moet in één klap duidelijkheid geven welke richting gekozen is en waar de focus ligt in de dagelijkse operatie. Medewerkers van een bedrijf moeten op basis van dat ene A4-tje begrijpen waar ze voor staan en kunnen beoordelen of hun dagelijkse werkzaamheden en beslissingen in lijn liggen met dit businessmodel. Value structure Zodra het business model is ingericht is het zaak om de organisatiestructuur volledig hierop af te stemmen. Dit kan aan de hand van het 7-S-model van McKinsey:

3 Strategy Is reeds gekozen onder value creation Structure Organisatiestructuur, kritische functies/rollen, samenwerkende teams e.d Systems Procedures, werkinstructies, bonussystemen, ICT-tools e.d. Staff Werving- en selectiebeleid, functieprofielen, wat wordt van wie verwacht e.d. Style Gedragsstijl (naar klanten), dienstverleningsprocessen, leiderschapsstijl e.d. Skills Kennis, kunde en vaardigheden Superordinate goals Bedrijfscultuur Op deze wijze wordt het businessmodel systematisch verankerd in de organisatie en de dagelijkse operatie. Zorgvuldige interne communicatie is hierbij van essentieel belang. Medewerkers moeten het eind plaatje helder voor de geest hebben en de stappen die worden gezet om daar te komen kunnen volgen. Daarnaast moeten ze concreet weten en begrijpen wat hun individuele rol c.q. bijdrage aan het geheel is. De strategie moet dus uiteindelijk vertaald worden naar alle individuele medewerkers in de organisatie. Geef medewerkers hierin een actieve rol en creëer op deze wijze betrokkenheid en draagvlak. Value control Op basis van de gekozen strategie, het activiteitenmodel en de organisatiestructuur kunnen uiteindelijk de definitieve doelstellingen worden gedefinieerd. Deze moeten borgen dat de gekozen strategie ook het gewenste rendement oplevert. Zowel voor de klant (waarmaken van de gekozen klantwaarden) als voor de organisatie (continuïteit, cash-flow). Er kunnen op een aantal niveau s strategische doelstellingen worden gedefinieerd, nl. op financieel niveau, op het niveau van klanten, interne processen, personeel en vernieuwing en ontwikkeling. Voor alle doelstellingen worden vervolgens de juiste performance-indicatoren en de bijbehorende targets bepaald. Tot slot worden actieplannen gemaakt om deze targets te realiseren. Een praktijkvoorbeeld Om de praktische invulling te verduidelijken hebben we een voorbeeld van een business model op hoofdlijnen uitgewerkt. Als voorbeeld nemen we een luchtvaartmaatschappij die met een basisstrategie operational excellence een business model heeft uitgewerkt. Klantwaarden in de luchtvaart zijn bijvoorbeeld: korte wachttijden, klantvriendelijkheid, betrouwbaarheid, toegankelijkheid, flexibiliteit, service, kwaliteit, ruimte, prijs, aantrekkelijke bestemmingen, vliegtijden, ticketservice, maaltijdservice, aansluitend vervoer, routeplanning enz. Deze luchtvaartmaatschappij heeft de volgende klantwaarden gekozen: 1. Frequente en betrouwbare vluchten 2. Zeer goedkope tickets 3. Beperkte service voor passagiers

4 Value curve service prijs frequente betrouwbare vluchten Het opmerkelijke is dat het bedrijf wil excelleren op 2 van de 3 klantwaarden en op 1 klantwaarde juist minder wil presteren dan het gemiddelde in de markt. De value curve ziet er dan zo uit. Low In het business model zijn de kernactiviteiten uitgewerkt die nodig zijn om op deze klantwaarden (positief danwel negatief) te kunnen excelleren. Dit model staat afgebeeld op de volgende pagina. Zoals in het model te zien is hangen de activiteiten nauw met elkaar samen. Deze zijn aangegeven met de verbindingslijnen. Het geheel moet een elkaar versterkend model vormen. Om de goedkoopst mogelijke tickets te kunnen aanbieden is gekozen voor het minimaliseren van de service voor passagiers. Concreet betekent dit: geen maaltijden aan boord, geen toegewezen zitplaatsen, geen bagagetransfers en geen aansluitingen met vluchten van andere maatschappijen. Er is bewust gekozen om alleen te vliegen op tweederangs luchthavens van middelgrote steden. Dit is veel goedkoper en geeft minder kans op vertragingen. Er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van reisagenten. Dit heeft een positief effect op de prijs en past in het model van minimale service. Een heel belangrijke strategische beslissing is dat er met slechts één type vliegtuig wordt gevlogen. Dit betekent dat iedere piloot met ieder vliegtuig van deze maatschappij kan vliegen, plantechnisch dus optimaal. Bovendien kunnen door schaalgrootte hoge kortingen bij inkoop worden bedongen en hoeven slechts reserveonderdelen voor één type vliegtuig op voorraad worden gehouden. De technici hoeven slechts te worden opgeleid voor het onderhoud aan één type vliegtuig en men volstaat met één type flightsimulator. Doordat men met dit type vliegtuig veel kennis en ervaring opbouwt vergroot dit ook de betrouwbaarheid.

5 No meals No bagage transfers No seat assignments Limited passenger service No connections with other airlines Frequent, reliable departures Limited use of travel agents 15 minute gate turnarrounds Standardized fleet of 737 aircraft Routes between midsize cities and secondary airports Automatic ticketing machines compensation of employees Lean, higly productive crew Very low ticket prices Flexible union contracts level of employee stock ownership aircraft utilization Het business model wordt vervolgens vertaald naar een 7S-model. Hierin worden bijvoorbeeld ook specifieke rollen en functies beschreven. In dit geval is gekozen voor het aanstellen van een gate-turnaroundmanager. Deze is specifiek verantwoordelijk voor het realiseren van 15 minute gate turnarounds. Voor deze persoon geldt een bonus/malus regeling op zijn prestaties op deze kpi. Een andere vertaalslag in bijvoorbeeld de beloningsstructuur is dat de piloten en cabinepersoneel geen vast salaris ontvangen, maar betaald worden per vlucht. Dit heeft tot gevolg dat de crew zich zeer flexibel opstelt en dat alleen kosten worden gemaakt wanneer daadwerkelijk gevlogen wordt. Om dit daadwerkelijk te stimuleren is de vergoeding die ze per vlucht ontvangen zeer aantrekkelijk. Op het gebied van systemen en structuren is het duidelijk dat de automatisering van processen een cruciale rol inneemt. Hoe hoger de automatiseringsgraad hoe lager de personele kosten. Op deze wijze wordt het business model concreet gemaakt. Alle activiteiten in de organisatie moeten dus bijdragen aan het model. Ook bij het nemen van strategische beslissingen is het business model bepalend. De strategische optie moet een positief effect hebben op de gekozen klantwaarden. Als dit niet zo is doet het afbreuk aan de kracht van het geheel en verliest men focus. Het is dan te overwegen de activiteit onder een andere business unit te plaatsen met een ander business model (en een andere merknaam!).

6 De vertaalslag naar het merk Een merk bestaat uit een mentale en een visuele merkidentiteit. De mentale merkidentiteit vormt de basis. We noemen dit ook wel het DNA of de ziel van het merk. Indien u het strategisch plan zorgvuldig heeft uitgewerkt heeft u uw mentale merkidentiteit al nagenoeg gereed. De mentale identiteit kan aan de hand van onderstaande zes onderdelen goed verwoord worden: 1 Merkvisie 2 Merkmissie 3 Merkwaarden 4 Merkpersoonlijkheid 5 Merkbelofte 6 Merk-kernconcept ron ran esi n uu oer Hoe ziet op lange termijn uw markt eruit en welke positie kan uw merk hierin innemen? Hoe zal de merkvisie gerealiseerd worden? Dit is hetzelfde als uw mission statement. Een merkmissie moet kort, duidelijk, inspirerend en haalbaar zijn. Op welke klantwaarden excelleert uw bedrijf? Wat is de toegevoegde waarde van uw merk vanuit het oogpunt van de klant. Omschrijf uw merk als zijnde een persoon. Denk aan eigenschappen als avontuurlijk, inspirator, energiek, jong, bescheiden, vakman, stoer enz. Beschrijf in één korte zin wat uw merk belooft. Dit wordt vaak gedaan in de vorm van een pay-off. Voorbeelden hiervan zijn Nokia: Connecting people, DE: Puur genieten, Interpolis: Glashelder, Tempo team: Zo werkt t. Dit is als het ware het haakje waaraan u uw merk ophangt. Denk bijvoorbeeld aan Volvo = veilig, KLM = betrouwbaar, 3M = innovatie. Het is de eerste associatie die klanten met uw bedrijf hebben. Op basis van de mentale merkidentiteit wordt een visuele merkidentiteit ontwikkeld in de vorm van een visueel concept. Dit concept staat aan de basis van alle communicatiemiddelen en vormen en wordt doorvertaald naar de 4 hoofdgroepen: 1. Corporate communicatie; pand, bedrijfskleding, wagenpark e.d. 2. Externe communicatie; website, brochures, beurzen, advertenties e.d. 3. Interne communicatie; intranet, personeelsblad of nieuwsbrief e.d. 4. Producten en diensten; verpakking, formulieren, gebruiksaanwijzingen e.d. Wat essentieel is bij het bouwen aan een merk is de vertaalslag naar de interne organisatie. Zoals al eerder vermeld ontbreekt vaak de vertaalslag naar de individuele medewerkers. Wat betekent glashelder bijvoorbeeld voor diegene die de telefoon opneemt? In ieder geval niet dat er vage antwoorden worden gegeven en ook niet dat er 4 keer wordt doorverbonden voordat iemand de juiste persoon aan de lijn krijgt. Excelleren betekent dat iedereen weet wat zijn bijdrage is aan het geheel en dat het gewenste imago dus door alle medewerkers, direct of indirect, wordt geladen.

7 Merkontwikkeling Om je merk verder te ontwikkelen bouw je aan drie pijlers: 1. Ranking; hoge naamsbekendheid en herkenning, een behoeftecategorie bezitten 2. Reputatie; autoriteit, vertrouwen, betrouwbaarheid, waarneembaar verschil 3. Relatie; klantgericht, wederzijdse loyaliteit, gemeenschappelijke waarden, toegankelijk (hiervoor is het belangrijk om regelmatig directe contacten met klanten te organiseren)

Positionering, identiteit en imago

Positionering, identiteit en imago WHITE PAPER Positionering, identiteit en imago Ontwerppartners bv Mauritsstraat 12 4811 EP Breda 076 522 80 66 www.ontwerppartners.nl Inleiding Dagelijks zijn wij met onze klanten in gesprek over branding

Nadere informatie

De Balanced Scorecard

De Balanced Scorecard De Balanced Scorecard School of Economics/MER Drs. Jeroen V.A. Jansen Haarlem 10 november 2010 Wie is Jeroen Jansen? Erasmus Universiteit Rotterdam (1998) 13 jaar organisatieadviseur bij (oa) KPMG Consulting

Nadere informatie

VC! roadmap to BRAND IDENTITY

VC! roadmap to BRAND IDENTITY VC! roadmap to IDENTITY TELL ME YOUR STORY that makes my life more interesting Page 1 FASE 1 : DNA SESSIONS In de merk DNA sessies gaan wij op zoek naar uw huidige (en gewenste) : 1. Merk architectuur

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

Wie werkt er aan employer branding bij zijn of haar bedrijf?

Wie werkt er aan employer branding bij zijn of haar bedrijf? Themabijeenkomst Gezond Beleid Employee branding en HRM 10 september 2015 Vraag Wie werkt er aan employer branding bij zijn of haar bedrijf? 1 Employer branding Een authentieke en onderscheidende voorkeurspositie

Nadere informatie

Definitie huisstijl: Dat deel van de visuele communicatie dat als doel heeft het imago van de organisatie aan te laten sluiten op de identiteit.

Definitie huisstijl: Dat deel van de visuele communicatie dat als doel heeft het imago van de organisatie aan te laten sluiten op de identiteit. Achtergrond Huisstijlen Definitie huisstijl: Dat deel van de visuele communicatie dat als doel heeft het imago van de organisatie aan te laten sluiten op de identiteit. Onder imago wordt verstaan het beeld

Nadere informatie

NIMA/SMA SALES EXAMEN B1.2 28 JANUARI 2014. b. Noem vier onderdelen van het accountplan voor Novi food die bijzondere aandacht vragen.

NIMA/SMA SALES EXAMEN B1.2 28 JANUARI 2014. b. Noem vier onderdelen van het accountplan voor Novi food die bijzondere aandacht vragen. NIMA/SMA SALES EXAMEN B1.2 28 JANUARI 2014 Antworden DEEL ACCOUNTMANAGEMENT DEEL ACCOUNTMANAGEMENT Totaal 55 punten Vraag 9 (15 punten) a. Noem twee functies van een accountplan. b. Noem vier onderdelen

Nadere informatie

Even voorstellen. Clemens Huis in t veld Directeur. Niels Huismans Business Development

Even voorstellen. Clemens Huis in t veld Directeur. Niels Huismans Business Development Prepare to Connect Even voorstellen Clemens Huis in t veld Directeur Niels Huismans Business Development Hoeveel verschillende arbeidsrelaties voor externe professionals zijn er momenteel in Nederland

Nadere informatie

Vandaag. Whitepaper: Aan de slag met de purpose en kernwaarden van het bedrijf

Vandaag. Whitepaper: Aan de slag met de purpose en kernwaarden van het bedrijf Inleiding Sinds jaar en dag gaat de identiteit van de organisatie over de visie en de missie van de organisatie. Welke richting wil het bedrijf op en hoe wordt daar uitvoering aan gegeven? Om vervolgens

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Introducing strategy

Hoofdstuk 1: Introducing strategy Hoofdstuk 1: Introducing strategy Wat is strategie? Definitie Porter: Concurrentiestrategie = verzameling van verschillende activiteiten kiezen om een unieke waardemix te brengen. Onderscheid tussen operationele

Nadere informatie

Test naam Marktgerichtheidsscan Datum 28-8-2012 Ingevuld door Guest Ingevuld voor Het team Team Guest-Team Context Overige

Test naam Marktgerichtheidsscan Datum 28-8-2012 Ingevuld door Guest Ingevuld voor Het team Team Guest-Team Context Overige Test naam Marktgerichtheidsscan Datum 28-8-2012 Ingevuld door Guest Ingevuld voor Het team Team Guest-Team Context Overige Klantgerichtheid Selecteren van een klant Wanneer u hoog scoort op 'selecteren

Nadere informatie

Creative Marketing. Superbrand! Datum: juni 2010. Stefan van Rees Studentnummer: 0235938

Creative Marketing. Superbrand! Datum: juni 2010. Stefan van Rees Studentnummer: 0235938 Superbrand! Datum: juni 2010 Vak: Creative Marketing Docent: Eelco Snoec Opdracht: Superbrand! Naam: Stefan van Rees Studentnummer: 0235938 Klas: CMD D1 Superbrand! Inspirerende merken Ugg is een mooi

Nadere informatie

Wie zijn we Wat is onze visie Meer informatie. Visie aanpak verduurzaming vastgoed gemeente Eindhoven

Wie zijn we Wat is onze visie Meer informatie. Visie aanpak verduurzaming vastgoed gemeente Eindhoven Visie aanpak verduurzaming vastgoed gemeente Eindhoven Wie zijn we? Gestart in 1986 Duurzaamheid zit in onze genen Ruim 110 medewerkers Woningbouw, utiliteit, overheid, gezondheidszorg, onderwijs, monumenten,

Nadere informatie

Onderscheidend ondernemen Hoe staat u bekend bij uw klant?

Onderscheidend ondernemen Hoe staat u bekend bij uw klant? Onderscheidend ondernemen Hoe staat u bekend bij uw klant? Kansen Loyaliteit Kennisdeling Cultuur Gedrag Verbetertrajecten Houding Imago Inrichting & aansturing Klachten Processen Verwachtingen Interactie

Nadere informatie

The. Brown Paper Network. Accelerate your Business

The. Brown Paper Network. Accelerate your Business The Brown Paper Network 2015 Accelerate your Business Waarom jij bij The Brown Paper Network? Ben je zelfstandige of een kleine organisatie en: Wil je omzet verhogen? Zoek je maximale persoonlijke ontwikkeling?

Nadere informatie

Sturen op kosten, kwaliteit of klantwaarde?

Sturen op kosten, kwaliteit of klantwaarde? Sturen op kosten, kwaliteit of klantwaarde? Theorie en praktijk Wim-Peter de Raadt, directeur Cvision pagina 1 Cvision Customer, Communication, Contact Opzetten / interim management / projectmanagement

Nadere informatie

37. Imago van je vakantiewerking

37. Imago van je vakantiewerking 37. Imago van je vakantiewerking BEGRIPPENKADER De term imago staat voor het beeld dat er over je organisatie bestaat bij je doelgroepen en stakeholders. Identiteit is de verzameling kenmerken die door

Nadere informatie

Ronde Tafel Gesprek 2015

Ronde Tafel Gesprek 2015 Ronde Tafel Gesprek 2015 BENCHMARK 2014, 2015 EN 2016 Waar staan we in onze benchmark, wat zijn de belangrijkste kernpunten en hoe rollen we dit verder uit. Onderzoeksplatform SUTO Bench mark Prestatiemanagement;

Nadere informatie

Wat is kwaliteit? Management perspectief. Voice of the Customer

Wat is kwaliteit? Management perspectief. Voice of the Customer Wat is kwaliteit? Management perspectief. Voice of the Customer SOK-congres Bart Derre DISCLAIMER 2 onderwijs?" - 5 december 2014 1 WAT IK DOE. 24-11-2014 3 WAT IK DOE. 24-11-2014 4 onderwijs?" - 5 december

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2014 Van verbruik naar gebruik Pagina 1 van 6 Inleiding: Voor u ligt het MVO beleid van Hef & Hijs Nederland. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Ondernemen is

Nadere informatie

Kortom, van visie naar werkelijkheid!

Kortom, van visie naar werkelijkheid! Wie zijn wij Scopeworks is een internationaal bureau wat zich richt op executive search, interim management en consulting. Ons kantoor is gevestigd in Nederland en vanuit hier worden onze diensten wereldwijd

Nadere informatie

De marketing van duurzaamheid

De marketing van duurzaamheid 12-03-2012 1 De marketing van duurzaamheid Dr. Karel Jan Alsem 12 maart 2012 12-03-2012 2 Dr. Karel Jan Alsem Univ docent Strategic Marketing, en Branding Auteur van journal papers en boeken Eigenaar Alsem

Nadere informatie

FRONTEER IS HIRING! Tijdelijke kracht finance FRONTEER STRATEGY INNOVATION. CO-CREATION. BRAND DEVELOPMENT.

FRONTEER IS HIRING! Tijdelijke kracht finance FRONTEER STRATEGY INNOVATION. CO-CREATION. BRAND DEVELOPMENT. IS HIRING! Tijdelijke kracht finance Wie zijn wij? Fronteer Strategy is een consultancy bureau gevestigd in Amsterdam Wij helpen merken succesvol innoveren. Wij zijn één van de wereldwijde experts in expert

Nadere informatie

Lenteopdracht Masterclass Eerstelijns Bestuurders 2019

Lenteopdracht Masterclass Eerstelijns Bestuurders 2019 Lenteopdracht Masterclass Eerstelijns Bestuurders 2019 Het tweede deel van de Masterclass heeft een focus op de interne organisatie. Dit is het thema van de lenteopdracht. De interne analyse. Het gaat

Nadere informatie

Grip op verandering door het verbinden van cultuur en strategie

Grip op verandering door het verbinden van cultuur en strategie Grip op verandering door het verbinden van cultuur en strategie VNO-NCW 4 maart 2015 De heliumstick We zijn gestart met de oefening met de Heliumstick. De opdracht leek eenvoudig: breng de stick met zijn

Nadere informatie

Energie Business Case

Energie Business Case Energie Business Case Intro Customer Insights Basis voor klantgericht ondernemen Klant is ook info-kundig (transparant vergelijken) 1. Achtergrond info energiemarkt 2. Winnend Business Model 3. Klantselectie

Nadere informatie

Wat is competentiemanagement en hoe ga je ermee om? Welke resultaten zijn er te behalen? Welke valkuilen kom je tegen?

Wat is competentiemanagement en hoe ga je ermee om? Welke resultaten zijn er te behalen? Welke valkuilen kom je tegen? Competentiemanagement Wat is competentiemanagement en hoe ga je ermee om? Welke resultaten zijn er te behalen? Welke valkuilen kom je tegen? Vragen die door de praktijkervaringen van de afgelopen jaren

Nadere informatie

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler CommTalks 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen Concept & samenstelling Betteke van Ruler Alignment 2.0: de reis van de betrokken medewerker Bea Aarnoutse 100 High potentials die bewust

Nadere informatie

Schoolimago en identiteit Wat zien de ouders? concept plus design

Schoolimago en identiteit Wat zien de ouders? concept plus design Schoolimago en identiteit Wat zien de ouders? concept plus design Vanille concept plus design Vanille, wat is dat? Vanille is een basissmaak, neutraal. Wij zijn ontwerpers en werken vanuit de basis, kern

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2: KLANTGERICHTE MERKMEERWAARDE

HOOFDSTUK 2: KLANTGERICHTE MERKMEERWAARDE HOOFDSTUK 2: KLANTGERICHTE MERKMEERWAARDE 1 INTRODUCTIE H:2 Waaraan kun je een effectieve merkenpositionering herkennen? Wat zijn de bronnen van klantgerichte merkmeerwaarde en welke effecten of voordelen

Nadere informatie

01/05/15. Business Model Canvas Toegepast. We zoomen verder in op de mogelijkheden van het

01/05/15. Business Model Canvas Toegepast. We zoomen verder in op de mogelijkheden van het Businessmodel innovatie KIVI workshop 22 april 2015 Heeft u een idee voor een nieuw businessmodel? Matthijs Bobeldijk We zoomen verder in op de mogelijkheden van het Business Model Canvas Business Model

Nadere informatie

Inleiding Veterinair communicatiemanagement. 20 maart 2010, Amersfoort

Inleiding Veterinair communicatiemanagement. 20 maart 2010, Amersfoort Inleiding Veterinair communicatiemanagement 20 maart 2010, Amersfoort Inleiding Veterinair communicatiemanagement Ochtendprogramma Wat verstaan we onder communicatie? Hoe belangrijk is communicatie voor

Nadere informatie

Informatie de sleutel tot Excellente Service Logistiek! Zijn we er klaar voor?

Informatie de sleutel tot Excellente Service Logistiek! Zijn we er klaar voor? Informatie de sleutel tot Excellente Service Logistiek! Zijn we er klaar voor? Jacques Adriaansen Director Every Angle UAMS Executive Professor Service Logistics Forum 24 april 2008 j.adriaansen@everyangle.com

Nadere informatie

PiM Team. Strategie. Creatie & productie Concept& communicatie

PiM Team. Strategie. Creatie & productie Concept& communicatie # PiM Team Strategie Creatie & productie Concept& communicatie Voor wie? Agenda Introductie - kernwaarden en gedrag Wim Haan Blok 1: Core values, praktijkvoorbeelden, Business Code Blok 2: Pauze - de

Nadere informatie

12 juni 2009 W. de Vries jr/vu

12 juni 2009 W. de Vries jr/vu Diensten en dienstverlening: het komt neer op 4 B s Drs. Wouter de Vries jr. (VU Amsterdam) [eventueel contact: www.dienstenmarketing.nl] Omgeving Innovatie Klant Organisatie Aandeelhouders Politiek/leiding

Nadere informatie

Inleiding. Inleiding. Een goede Missie, Visie en Strategie (MVS) bestaat uit twee gedeelten: Strategie Ontwikkeling en Strategie Implementatie.

Inleiding. Inleiding. Een goede Missie, Visie en Strategie (MVS) bestaat uit twee gedeelten: Strategie Ontwikkeling en Strategie Implementatie. Inleiding Inleiding Veel bedrijven hebben wel eens een Visie, Missie en Strategie uitgewerkt. Maar slechts weinig bedrijven hebben er ook daadwerkelijk voordeel van. Bij veel bedrijven is het niet meer

Nadere informatie

Sturen op rendement en cashflow

Sturen op rendement en cashflow Sturen op rendement en cashflow Jacques Adriaansen VKL Jaarcongres 2004 04 november 2004 Jacques Adriaansen Sturen op rendement en cashflow Van strategie naar bedrijfsvoering Optimalisatie (kosten versus

Nadere informatie

Managementvoorkeuren

Managementvoorkeuren Toelichting bij de test Business Fit-ality Lange Dreef 11G 4131 NJ Vianen Tel: +31 (0)347 355 718 E-mail: info@businessfitality.nl www.businessfitality.nl Business Fit-ality Met welk type vraagstuk bent

Nadere informatie

Impact Masters Checklist

Impact Masters Checklist Impact Masters Checklist Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Vliegwiel van Impact 4 3. Checklist 6 4. Vervolgvragen 8 Blz. 2 Inleiding Impact Masters helpt ondernemers nieuwe kansen te ontdekken voor hun bedrijf

Nadere informatie

Whitepaper. Interne merkbeleving als katalysator voor succesvol veranderen

Whitepaper. Interne merkbeleving als katalysator voor succesvol veranderen Whitepaper Interne merkbeleving als katalysator voor succesvol veranderen Dynamics Business Consultancy, september 2010 Interne merkbeleving is op dit moment een hot topic. Er verschijnen regelmatig artikelen

Nadere informatie

Innovatie training. Workshop: 4001396. 30 oktober 2012 André Adolfs Jenk de Jong

Innovatie training. Workshop: 4001396. 30 oktober 2012 André Adolfs Jenk de Jong Innovatie training Workshop: 4001396 30 oktober 2012 André Adolfs Jenk de Jong Programma Innovatietraining, deel I 30 oktober 2012 31-10-2012 13.30 Ontvangst 14.00 Voorstellen, kennismaken en verwachtingen

Nadere informatie

GRATIS Marketing & Sales Scan

GRATIS Marketing & Sales Scan GRATIS Marketing & Sales Scan BUILD YOUR BRAND LIVE YOUR BRAND BOOST YOUR BUSINESS 1 OPT IONS UNLIMITED 1. Over jou OVER JOU 1. Hoe lang ben je zelfstandig ondernemer? 2. Wat is je achtergrond? Wat deed

Nadere informatie

SIKA S NORMEN EN WAARDEN

SIKA S NORMEN EN WAARDEN SIKA S NORMEN EN WAARDEN SIKA EEN WERElDlEIDER MEt NORMEN EN tradities Sinds de oprichting ruim 100 jaar geleden in zwitserland door de vooruitstrevende uitvinder Kaspar Winkler heeft Sika zich ontwikkeld

Nadere informatie

Leading Professional Recruitment in the Technology Industry

Leading Professional Recruitment in the Technology Industry Leading Professional Recruitment in the Technology Industry People Linking Performance Strategy Wie is Top Job TOP JOB is een Belgisch, internationaal wervings-en selectiekantoor gespecialiseerd in het

Nadere informatie

NIMA B EXAMEN BUSINESS MARKETING ONDERDEEL B JANUARI 2016 VRAGEN EN ANTWOORDINDICATIES NIMA B BUSINESS MARKETING ONDERDEEL 1 (CASE)

NIMA B EXAMEN BUSINESS MARKETING ONDERDEEL B JANUARI 2016 VRAGEN EN ANTWOORDINDICATIES NIMA B BUSINESS MARKETING ONDERDEEL 1 (CASE) VRAGEN EN ANTWOORDINDICATIES NIMA B BUSINESS MARKETING ONDERDEEL 1 (CASE) 26 JANUARI 2016 1 Vragen bij de case WINTECH..GESTRAND IN HET ZICHT VAN DE HAVEN? (totaal 90 punten) Vraag 1 (20 punten) a. Bereken

Nadere informatie

de toegevoegde waarde

de toegevoegde waarde de toegevoegde waarde MEER DAN EEN DAK BOVEN JE HOOFD ONZE ERVARING LEERT DAT... Driehoek Vastgoed biedt u expertise op het gebied van huis vesting en vastgoedbeheer. Voor iedere organisatie is huisvesting

Nadere informatie

Strategisch Vendor Management

Strategisch Vendor Management Strategisch Vendor Management Visie op Strategisch Vendor Management en wat betekent het voor uw organisatie? Door: YouzQ B.V. Introductie Het aansturen van meerdere leveranciers door 1 partij verdeeld

Nadere informatie

Wat is jouw grootste uitdaging als ondernemer?

Wat is jouw grootste uitdaging als ondernemer? Wat is jouw grootste uitdaging als ondernemer? De Week van de Ondernemer doet het gehele jaar onderzoek naar de belangrijkste uitdagingen van ondernemers. We presenteren hierbij de belangrijkste uitkomsten.

Nadere informatie

Corporate Identity, Communicatie en Cultuur

Corporate Identity, Communicatie en Cultuur Corporate Identity, Communicatie en Cultuur Over imago, identiteit en niet alweer een cultuur veranderingstraject Wim Haan RSM Wehrens Mennen De Vries Interim Services Topics Waarom benoemen steeds meer

Nadere informatie

*merkhelden. Iedereen is een merkheld

*merkhelden. Iedereen is een merkheld *merkhelden Iedereen is een merkheld 2 Merkhelden verbinden *merk *mens *meetbaar resultaat 3 Waarom...? Wij zijn ervan overtuigd dat de sleutel tot succes ligt in het waarmaken wat je belooft. Simpeler

Nadere informatie

Figuur 1 Model Operational Excellence

Figuur 1 Model Operational Excellence 1. Management samenvatting Ondanks de groeiende populariteit process redesign, is er maar weinig bekend over de strategieën die organisaties kunnen volgen om te bereiken. Een redesign strategie bevat de

Nadere informatie

Whitepaper. Hoe de kans op een succesvolle ERP-implementatie te vergroten. ..het effect van vreemde ogen.. VERTROUWELIJK. www.implementatie-erp.

Whitepaper. Hoe de kans op een succesvolle ERP-implementatie te vergroten. ..het effect van vreemde ogen.. VERTROUWELIJK. www.implementatie-erp. Whitepaper Hoe de kans op een succesvolle ERP-implementatie te vergroten..het effect van vreemde ogen.. VERTROUWELIJK W E www.implementatie-erp.nl info@opdic.nl Hoe de kans op een succesvolle ERP-implementatie

Nadere informatie

De Wilmersberg daagt u en uw managementteam uit op de 4 belangrijkste thema s van deze tijd.

De Wilmersberg daagt u en uw managementteam uit op de 4 belangrijkste thema s van deze tijd. De Wilmersberg daagt u en uw managementteam uit op de 4 belangrijkste thema s van deze tijd. In samenwerking met The Brown Paper Company De Wilmersberg daagt u met uw managementteam uit op de 4 belangrijkste

Nadere informatie

Het Management Skills Assessment Instrument (MSAI)

Het Management Skills Assessment Instrument (MSAI) Het Management Skills Assessment Instrument (MSAI) Het zelfbeoordelingsformulier Het doel van deze evaluatie is om u te helpen bij het bepalen van de belangrijkste aandachtsvelden van uw leidinggevende

Nadere informatie

Van. Communicatie Uitgaande van deze context zal communicatie zich bij Heijmans in 2011 richten op:

Van. Communicatie Uitgaande van deze context zal communicatie zich bij Heijmans in 2011 richten op: Memo Datum 20 december 2010 Onderwerp Communicatieplan Infra 2011 Van Marc Lucassen Telefoon +31 73 543 53 14 Fax +31 73 543 59 01 E-mail mlucassen@heijmans.nl Aan Vooraf Het afgelopen jaar was voor Heijmans

Nadere informatie

POSITIONEREN! MIKE SCHEFFEL! STEFAN VAN REES! STEIN VAN DER VALK!

POSITIONEREN! MIKE SCHEFFEL! STEFAN VAN REES! STEIN VAN DER VALK! POSITIONEREN! MIKE SCHEFFEL! STEFAN VAN REES! STEIN VAN DER VALK! Bron: Positioneren door Rik Riezenbos en Jaap van der Grinten - Creative marketing DCMD02 HRO! OUD! Een goed product verkoopt zichzelf!

Nadere informatie

Bouwen van een sterk merk. Presentatie 0318samen 10 juni 2014

Bouwen van een sterk merk. Presentatie 0318samen 10 juni 2014 Bouwen van een sterk merk.! Presentatie 0318samen 10 juni 2014 Bouwen van een sterk merk. #1 INTRODUCTIE #2 MERK #3 3 STAPPEN / MEERDERE MODELLEN Facts & figures. met 28 collega s werken we vanuit Veenendaal

Nadere informatie

DRIVING BUSINESS. Werkplaats orders genereren met Social Media

DRIVING BUSINESS. Werkplaats orders genereren met Social Media DRIVING BUSINESS. Werkplaats orders genereren met Social Media Michel van Roon E-mail: mvroon@automotiveretail.nl Twitter: @michelvanroon Facebook: facebook.com/automotiveretail 01 WAT IS ER GEBEURD? 02

Nadere informatie

Conclusie: voor elke organisatie die dit nastreeft is het goed besturen en beheersen van de bedrijfsprocessen

Conclusie: voor elke organisatie die dit nastreeft is het goed besturen en beheersen van de bedrijfsprocessen 1 Waarom? : Succesvol zijn is een keuze! Organisaties worden door haar omgeving meer en meer gedwongen om beter te presteren. Voornamelijk wordt dit ingegeven door de klant die haar eisen en wensen m.b.t.

Nadere informatie

New Penguins Talent. De brug tussen de dynamische arbeidsmarkt en talent!

New Penguins Talent. De brug tussen de dynamische arbeidsmarkt en talent! New Penguins Talent De brug tussen de dynamische arbeidsmarkt en talent! Over New Penguins New Penguins realiseert en detacheert op het gebied van marketing, design en development. Dit betekent zowel het

Nadere informatie

HR Performance Management

HR Performance Management HR Performance Management Door: Bernadette van de Laak Inleiding Bij Performance Management (PM) gaat het erom dat menselijk kapitaal binnen een organisatie dusdanig wordt georganiseerd, dat stijging van

Nadere informatie

Wie is & Robin? Robin maakt deel uit van de grootste IT-groep van België.

Wie is & Robin? Robin maakt deel uit van de grootste IT-groep van België. Welkom! Wie is & Robin? & Robin maakt deel uit van de grootste IT-groep van België. 480 miljoen geconsolideerde omzet, 350 dochterbedrijven, 4000 werknemers, discrete eigenaars: Jef de Wit & Dirk Deroost.

Nadere informatie

Wat gebeurt er Martien Plasmeijer en Robert Portielje 27 mei 2010

Wat gebeurt er Martien Plasmeijer en Robert Portielje 27 mei 2010 Wat gebeurt er Martien Plasmeijer en Robert Portielje 27 mei 2010 De Oak Group - Intentie: Mensen in organisaties vanuit de context echt verantwoordelijkheid te zien nemen. Zodat ze nog betekenisvoller

Nadere informatie

Hart voor ondernemers

Hart voor ondernemers nieuwe verbinding merkboek Hart voor waarom een merkboek? Een merk gaat leven als het geleefd wordt, door de werk. Daar waar de buitenwereld het merk tegen komt op de touchpoints daar leeft het èn wordt

Nadere informatie

De initiële vraag van USG People ten behoeve van De Speeddates

De initiële vraag van USG People ten behoeve van De Speeddates De initiële vraag van USG People ten behoeve van De Speeddates Welk consortium helpt USG People en andere corporates om invulling te geven aan hun dynamische huisvestingsvraag, waarbij gebruik centraal

Nadere informatie

Expert groep PME / KMO Hoe een goede strategie ontwikkelen? Op een eenvoudige, andere en efficiënte manier

Expert groep PME / KMO Hoe een goede strategie ontwikkelen? Op een eenvoudige, andere en efficiënte manier Expert groep PME / KMO Hoe een goede strategie ontwikkelen? Op een eenvoudige, andere en efficiënte manier Georges Dockx Lid Expert groep PME/KMO Onafhankelijk consultant voor KMO Georges.dockx@resulto.be,

Nadere informatie

erbeterdezaak.nl Processen managen Een inleiding erbeterdezaak.nl

erbeterdezaak.nl Processen managen Een inleiding erbeterdezaak.nl Processen managen Een inleiding Proces cultuur De klant komt eerst Zorg dat je altijd waarde toevoegt Moedig eigen initiatief aan Geef medewerkers ruimte Moedig teamwerk aan Beloon team prestaties Werk

Nadere informatie

Benodigde capaciteit, middelen, faciliteiten en infrastructuur

Benodigde capaciteit, middelen, faciliteiten en infrastructuur Elementen van een businessplan De toegevoegde waarde en doelstellingen Doelgroepen en waarde proposities Aanbod van producten en diensten Risicoanalyse en Concurrentie Speelveld / Ecosysteem Business model

Nadere informatie

LEARNING SERVICES WIJ HELPEN U VERDER ONE-STOP SHOP FOR LEARNING & DEVELOPMENT

LEARNING SERVICES WIJ HELPEN U VERDER ONE-STOP SHOP FOR LEARNING & DEVELOPMENT LEARNING SERVICES FOR LEARNING & DEVELOPMENT Uw opleidingsafdeling als professionele leverancier van succesvolle opleidingen en opleidingsprogramma s. Een afdeling die het juiste aanbod uit de markt haalt,

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 04 Terugblik en toekomst 06 Ons Heembouw huis 08 Onze visie 10 Onze missie 12 Strategische keuzes 16 Cultuur 22 Structuur 26

Inhoud. Voorwoord 04 Terugblik en toekomst 06 Ons Heembouw huis 08 Onze visie 10 Onze missie 12 Strategische keuzes 16 Cultuur 22 Structuur 26 De route naar... Inhoud Voorwoord 04 Terugblik en toekomst 06 Ons Heembouw huis 08 Onze visie 10 Onze missie 12 Strategische keuzes 16 Cultuur 22 Structuur 26 Wij creëren plekken waar mensen willen zijn

Nadere informatie

Leveranciersbijdrage voor realisatie doelstellingen Ondernemende inkooprol nodig!

Leveranciersbijdrage voor realisatie doelstellingen Ondernemende inkooprol nodig! Leveranciersbijdrage voor realisatie doelstellingen Ondernemende inkooprol nodig! Executive Platform Supply Chain Excellence Prof.dr.ing. Jacques J.A.M. Reijniers MBA Breukelen, 27 februari 2013 Leadership

Nadere informatie

1. Drie uitgangssituaties

1. Drie uitgangssituaties Het communicatieplan 1. Drie uitgangssituaties Er zijn drie situaties mogelijk waarin het nodig is een communicatieplan op te stellen voor een organisatie: 1. bij het opzetten van beleid voor een nieuwe

Nadere informatie

Verandermanagement. Hoofdstuk 5 Strategie en ondernemingsdoelstellingen

Verandermanagement. Hoofdstuk 5 Strategie en ondernemingsdoelstellingen Verandermanagement Hoofdstuk 5 Strategie en ondernemingsdoelstellingen Schema strategie Externe analyse Interne analyse Kansen en bedreigingen (Opportunities, Threats) Confrontatieanalyse Sterkten en zwakten

Nadere informatie

Producten. Advies coaching en training Strategie Financieel

Producten. Advies coaching en training Strategie Financieel Het bedrijf Wij zijn een full concept bureau voor de automotive en Aftersales Specialist. Wij staan voor flexibel, transparant en praktische oplossingen. Producten Advies coaching en training Strategie

Nadere informatie

Stijlgeit Visuele Communicatieondersteuning

Stijlgeit Visuele Communicatieondersteuning Briefing Identiteit De vragen uit deze briefing helpen u bij het proces van kadrering en ontwikkeling van uw bedrijfsidentiteit en huisstijl. Beschouw de onderstaande velden als een invuloefening. Voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6 Inleiding De afgelopen vijftien jaar hebben we veel ervaring opgedaan met het doorvoeren van operationele efficiencyverbeteringen in combinatie met ITtrajecten. Vaak waren organisaties hiertoe gedwongen

Nadere informatie

BRAND DESIGN 1. INFORMEREN

BRAND DESIGN 1. INFORMEREN CHECKLIST BRIEFING BRAND DESIGN Deze checklist heeft als doel een optimale briefing te formuleren als startpunt voor het Brand Design-proces. Een optimale briefing voldoet aan drie eisen, die de basis

Nadere informatie

Blauwe bananen. 4 B s : Behoefte, Belofte, Beleving en Bewijs

Blauwe bananen. 4 B s : Behoefte, Belofte, Beleving en Bewijs Blauwe bananen 2012 4 B s : Behoefte, Belofte, Beleving en Bewijs Geboren: 31-12-1958 om 23.50 uur Blauwe bananen, vierkante meloenen Hoe creëer ik unieke kernvaardigheden Strategie voor dienstverleners

Nadere informatie

TACTIEK?,+'$"1"#&.,'"15"&<"#=@%(1)5& "#&%"+"#&,#9";"++"&1"=-(%"/

TACTIEK?,+'$1#&.,'15&<#=@%(1)5& #&%+#&,#9;++&1=-(%/ DOELEN STRATEGIE 0"+&%"1)234&+$"+5"#6&$#+1(7"-"# "#8$7&'(5+-"99"#/!"#$"%"#&'(#&)*(#+,+(+,"'"& "#&)*(-,+(+,"'"&.$"-"#/ ANALYSE TACTIEK?,+'$"1"#&.,'"15"&

Nadere informatie

Van beeldmerk naar merkbeeld

Van beeldmerk naar merkbeeld Van beeldmerk naar merkbeeld Motivering Van der Bruggen en Verwiel Eventmarketing Proces Interne Communicatie R product/packagingdesign Product(en) I Merk identiteit VBV O Onderneming Corporate/comm identity

Nadere informatie

Praktijkfiche: nadenken over de ontwikkeling van het bedrijf

Praktijkfiche: nadenken over de ontwikkeling van het bedrijf Praktijkfiche: nadenken over de ontwikkeling van het bedrijf Nadenken over uw huidige situatie Wat zijn nu de vaardigheden van uw bedrijf? Technische vaardigheden Andere vaardigheden Welke expertise hebt

Nadere informatie

MOBILE STRATEGY Mobile strategy, hoe pak je dat aan?

MOBILE STRATEGY Mobile strategy, hoe pak je dat aan? MOBILE STRATEGY Mobile strategy, hoe pak je dat aan? Hoe u bereikt dat mobile een strategisch onderdeel van uw bedrijfsvoering wordt INHOUD Wat is een mobile strategy? 3 Aanpak van een mobile strategy

Nadere informatie

Het beste toekomstperspectief met een onderscheidend en gemeenschappelijk beleefd organisatie-dna. The Brown Paper Company

Het beste toekomstperspectief met een onderscheidend en gemeenschappelijk beleefd organisatie-dna. The Brown Paper Company Het beste toekomstperspectief met een onderscheidend en gemeenschappelijk beleefd organisatie-dna The Brown Paper Company Veel organisaties zijn hun onderscheidende DNA verloren. Organisaties met bestaansrecht

Nadere informatie

Masterclass Recruitment Klantwaardenmodel en accountmanagementstrategie

Masterclass Recruitment Klantwaardenmodel en accountmanagementstrategie Opleiding Recruitment Business Partner De leergang Recruitment Business Partner is de eerste opleiding in Nederland die opleidt tot een strategisch niveau binnen het recruitmentvak. Door haar unieke karakter

Nadere informatie

HOOFDSTUK 14: MERKEN BEHEREN OVER GEOGRAFISCHE GRENZEN EN MARKTSEGMENTEN

HOOFDSTUK 14: MERKEN BEHEREN OVER GEOGRAFISCHE GRENZEN EN MARKTSEGMENTEN HOOFDSTUK 14: MERKEN BEHEREN OVER GEOGRAFISCHE GRENZEN EN MARKTSEGMENTEN 1 INTRODUCTIE H:14 Er zijn diverse factoren die bedrijven aansporen om producten en diensten buiten de eigen thuismarkt te verkopen.

Nadere informatie

Strategisch plan

Strategisch plan Strategisch plan 2016-2019 1. Inleiding Voor u ligt het strategisch plan 2016-2019. In het strategisch plan 2016-2019 wil Dress for Success Amsterdam (DfS A) u meenemen in de strategie en de keuzes die

Nadere informatie

STUDIEDAG De wereld verandert bent u er klaar voor? Bereid u voor op Continu Verbeteren

STUDIEDAG De wereld verandert bent u er klaar voor? Bereid u voor op Continu Verbeteren STUDIEDAG De wereld verandert bent u er klaar voor? Bereid u voor op Continu Verbeteren Bereid u voor op Continu Verbeteren VERANDERING effect op PROCESSEN Verandering...steeds sneller en dat geldt ook

Nadere informatie

NIMA B EXAMEN BUSINESS MARKETING ONDERDEEL B1.1 23 JUNI 2015. VRAGEN EN ANTWOORDINDICATIES NIMA B BUSINESS MARKETING, ONDERDEEL 1 (case) 23 JUNI 2015

NIMA B EXAMEN BUSINESS MARKETING ONDERDEEL B1.1 23 JUNI 2015. VRAGEN EN ANTWOORDINDICATIES NIMA B BUSINESS MARKETING, ONDERDEEL 1 (case) 23 JUNI 2015 NIMA B EAMEN BUSINESS MARKETING VRAGEN EN ANTWOORDINDICATIES NIMA B BUSINESS MARKETING, ONDERDEEL 1 (case) 23 JUNI 2015 1 NIMA B EAMEN BUSINESS MARKETING Vragen bij de case: BlueSim: goed op weg? (totaal

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

Oefenvragen Ondernemerskunde A - Businessplan & strategie

Oefenvragen Ondernemerskunde A - Businessplan & strategie Oefenvragen Ondernemerskunde A - Businessplan & strategie 1. Michael Porter onderscheidt 3 basisstrategieën, waar volgens hem iedere organisatie een keuze uit dient te maken, om op een gezonde wijze een

Nadere informatie

MVO verklaring

MVO verklaring Voor u ligt het MVO beleid van Kamphuis Lastechniek BV. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Ondernemen is verankerd in ons bedrijfsbeleid. Voor nu, en voor de toekomst. Doordat Kamphuis Lastechniek

Nadere informatie

Programme Power. De weg van Portfoliomanagement naar Programmaregie

Programme Power. De weg van Portfoliomanagement naar Programmaregie Programme Power De weg van Portfoliomanagement naar Programmaregie Agenda Introductie Stedin Historie van Project- en Portfoliomanagement Van Portfoliomanagement naar Programmaregie Waar staan we nu Oog

Nadere informatie

Hoe help jij jouw doelgroep om de keuze te maken voor jou?

Hoe help jij jouw doelgroep om de keuze te maken voor jou? Hoe help jij jouw doelgroep om de keuze te maken voor jou? INHOUD! Introductie! Begrijp je doelgroep! Onderscheiden ten opzichte van de concurrentie! Jouw verhaal INTRODUCTIE Storen of helpen? INTRODUCTIE

Nadere informatie

Regiegemeente Wendbaar met de blik naar buiten. Zichtbaar met de blik naar binnen. Auteur: Daan Platje VeranderVisie Datum: maart 2011 Pagina 1 van 7

Regiegemeente Wendbaar met de blik naar buiten. Zichtbaar met de blik naar binnen. Auteur: Daan Platje VeranderVisie Datum: maart 2011 Pagina 1 van 7 Regiegemeente Wendbaar met de blik naar buiten. Zichtbaar met de blik naar binnen. Auteur: Daan Platje VeranderVisie Datum: maart 2011 Pagina 1 van 7 Gemeentelijke regie Het Rijk heeft kaders opgesteld

Nadere informatie

Conjoint analysis Nieuwe beleggingsdienstverlening Rabobank. Rabobank Nederland & flowresulting

Conjoint analysis Nieuwe beleggingsdienstverlening Rabobank. Rabobank Nederland & flowresulting Conjoint analysis Nieuwe beleggingsdienstverlening Rabobank Rabobank Nederland & flowresulting Tom Arends Business change manager Beleggen Joris Smits Consultant Adviesbureau Marketing & Strategie 2 Vandaag

Nadere informatie

tips & tricks voor een sterk merk

tips & tricks voor een sterk merk tips & tricks voor een sterk merk Hoe zorg je voor een sterk merk? Een sterk merk identificeert en positioneert de organisatie op onderscheidende wijze. Maar wat is het geheim van sterke merken zoals Apple,

Nadere informatie

V INK MV OOR OPTIMALISA OOP & CONTRA GM INK TIE V C TMANA AN UW CONTRA OOP GEMENT C TEN

V INK MV OOR OPTIMALISA OOP & CONTRA GM INK TIE V C TMANA AN UW CONTRA OOP GEMENT C TEN MVGM INKOOP INKOOP & CONTRACTMANAGEMENT VOOR OPTIMALISATIE VAN UW CONTRACTEN MVGM INKOOP INKOOP & CONTRACTMANAGEMENT VOOR OPTIMALISATIE VAN UW CONTRACTEN Afspraken van inkoop gaan steeds vaker over meer

Nadere informatie

Sponsoring & Wielrennen. Paul van den Berg, Manager Wielersponsoring Rabobank Nederland

Sponsoring & Wielrennen. Paul van den Berg, Manager Wielersponsoring Rabobank Nederland Sponsoring & Wielrennen Paul van den Berg, Manager Wielersponsoring Rabobank Nederland Sponsoring is een ideaal platform Emotie In het hart Identificatie Maatschappelijke betrokkenheid Waarom sponsort

Nadere informatie