Handboek HOST Pagina 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handboek HOST Pagina 1"

Transcriptie

1 Handboek HOST Pagina 1 Datum: 1 juni 2010 Versie: Bestandnaam: TOES40101 handboek HOST Auteur: Martin Pheifer Robert Bril Leon Schmidt Martijn Leenart Michiel van der Lip Arno Keizer Stefan Meijering Klaas Jorritsma Albertine Tjeenk Willink Arjan Suir

2 Handboek HOST Pagina 2 Versiebeheer Versie Datum Beheerder Team Wijzigingen Akkoord M.Pheifer HOST 1 e opzet M.Pheifer HOST Aanvullingen nav SI M.Pheifer HOST Gereed voor aanvullingen team L. Schmidt HOST Aanvullingen M.Leenart HOST Aanvullingen M. van der Lip HOST Aanvullingen M.Pheifer HOST Aanvullingen R. Bril HOST Aanvullingen M.Pheifer HOST Status TER GOEDKEURING M.Pheifer HOST Verwerken opmerkingen M.Pheifer HOST Verwerken controle Marij A. Tjeenk Willink HOST Laatste verbeteringen R.Bril HOST GOEDKEURING JA Opmerking: Indien in dit document fouten staan of de lezer het niet eens is met de inhoud of de strekking dan moet dit aan de beheerder van het document worden gemeld. Afkortingen Afkorting TOES CP TC VC A00 A60 Betekenis Team Ondersteunend Evenementen Scouting Centrale Post van Telecom Tent Coördinator Veiligheidscentrum Centrale Post van HOST Centrale Post van Host (events)

3 Handboek HOST Pagina 3 INHOUD Versiebeheer... 1 Versiebeheer... 2 Afkortingen... 2 INHOUD Voorwoord Wat is HOST Kennis Materialen Communicatie Deel taken binnen HOST Host tijdens evenementen Portofoons opschaling en Incident Taken HOST tijdens grote evenementen Auteursrecht Bijlage 1 - Opschalingmodel hulpdiensten Bijlage 2 - Internationaal alfabet Bijlage 3 - Organogram vrijwilligers HOST Bijlage 4 - Organogram HOST grote evenementen... 26

4 Handboek HOST Pagina Voorwoord Welkom bij HOST. Je hebt hier het basis handboek HOST. In dit handboek hebben we beschreven wat HOST is, en wat de taak van HOST is tijdens evenementen. In dit Handboek HOST staat in het eerste deel hoe team HOST is opgezet binnen TOES. In het 2 e deel is weergegeven wat bij een evenement het takenpakket van HOST kan zijn. Dit handboek is bedoelt voor nieuwe vrijwilligers bij HOST. Tevens is dit handboek een informatie pakketje voor evenementen die niet bekend zijn met HOST. We wensen je veel leesplezier. Namens team HOST Robert Bril Martin Pheifer.

5 Handboek HOST Pagina Wat is HOST De opzet van de huidige vrijwilligers is voor een grootdeel ontstaan uit het Nawaka van Deze vrijwilligers zijn inmiddels lid geworden van HOST binnen TOES. De naam van HOST is al ontstaan bij de Nationale jamboree van We zijn als HOST onderdeel van TOES. Als HOST willen we voldoende mensen en kennis in huis hebben om de evenementen soepel te laten verlopen en waar gevraagd advies kunnen geven. Deze groep medewerkers zal bestaan uit een club van circa 20 personen en heeft meestal de volgende indeling Een hoofd en plaatsvervangend hoofd; personeel en organisatie medewerker; materiaalbeheerder; penningmeester; circa 15 algemene leden. Deze kern groep heeft voldoende kennis van de evenementen. Uit deze clubmensen zullen de hoofden en teamleiders van een evenement gekozen worden. In principe kan iedereen lid worden van TOES, nieuwe leden moeten door HOST voorgedragen worden aan het bestuur als aspirant lid. Net als aan ieder lidmaatschap zijn er ook voorwaarden aan verbonden. Zie hiervoor de lidmaatschapsvoorwaarden van TOES.

6 Handboek HOST Pagina Kennis Team HOST wil op een goede en adequate wijze kennis behouden en nog beter ontwikkelen. Team HOST zal naast de samenwerking met de vrijwilligers van TOES, ook meewerken en denken met de evenementen. Bij HOST zijn leden met deskundigheid op diverse vlakken o.a. - Gastheer/vrouw uitdragen ; - Toezicht tijdens evenementen; - Verkeer en parkeer begeleiding; - Schrijven van plan van aanpak / uitvoeringsplan verkeer en veiligheid; - Het coördineren, organiseren en evalueren van het begeleiding- en ondersteuningsaanbod; - Het bewaken van de kwaliteit van de deskundigheidsbevordering; - Kennis van wet- en regelgeving; - Veiligheid. Ook al is de meeste kennis wel in huis, het is altijd goed de kennis op peil te houden, specificeren, verbreden. Hiervoor zal contact met andere organisaties, leveranciers, teams en leden van scouting voor de uitwisseling van kennis en informatie van belang zijn. Naast de eigen kennis is het ook van belang de kennis van de teamleden en vrijwilligers van evenementen op peil te krijgen en/of te houden. Hierbij is de werkwijze van HOST van groot belang. HOST is geen beveiliging. We kiezen ervoor om onze taken op de wijze aan te pakken welke passend is bij de doelstellingen van Scouting Nederland. Tevens heeft dit een juridische grondslag te weten dat de medewerkers hiervoor gediplomeerd moeten zijn Verkeersregelaars Tijdens het evenement zullen wij verkeersregelaars inzetten. Deze regelaars vallen onder de Wegen verkeerswet. Wij hebben tijdens evenementen te maken met evenementen verkeersregelaars. Het is allen toegestaan verkeersregelaars taken uit te voeren als je voor deze taak bent aangewezen door de plaatselijke gemeente. Het is hiervoor noodzakelijk de nodige instructie te hebben gehad. Hiervoor zullen tijdens de opbouw periode enkele medewerkers opgeleid worden tot volwaardig verkeersregelaar van het evenement. Er zijn medewerkers die al vaker de functie van verkeersregelaar hebben gehad. maar de wetgeving heeft besloten dat deze alleen geldt in de regio voor de duur van 1 jaar. Hierdoor moet de aanstelling elke keer opnieuw worden geregeld. In overleg met de plaatselijke gemeente zal besloten worden of Robert Bril deze instructie interen mag geven of dat er naar een ander vorm van opleiding gekeken moet worden. Alle medewerkers die ingezet gaan worden als verkeersregelaar komen op een groslijst van evenementen verkeersregelaar, deze zal getekend moeten worden door de bevoegde ambtenaar van de gemeente. Namens de burgemeester van de plaats. De overige medewerkers zijn niet bevoegd verkeer te regelen.

7 Handboek HOST Pagina Materialen Team HOST wil op een goede en adequate wijze hun materialen beheren. In de perioden dat het materiaal niet gebruikt wordt kan het verhuurd worden, voor extra inkomsten. Bij gebruik van materialen met een HOST logo hoort ook de inzet van onze vrijwilligers. Het materiaal is eigendom van TOES, maar zullen voor het merendeel dan alleen gebruikt worden door HOST-medewerkers Communicatie Binnen een organisatie als HOST, met allen vrijwilliger, is het leveren en krijgen van informatie van groot belang. Ieder moet hierin een actieve taak innemen. Om de informatiestromen zo gemakkelijk mogelijk te maken hebben we diverse middelen als vergaderingen, notulen, telefoon, internet en e- mail. Het internet kan nog vele mogelijkheden bieden. Het heeft de voorkeur, veel van de aanwezige standaard documenten, of de evenementen agenda op een site te plaatsen, zodat de kaderleden van HOST deze kunnen raadplegen en gebruiken. Op dit moment hebben we online: - De HOST website (beheerd door Robert); - HOST Hyves (beheerd door Martin); - HOST bestandenserver (beheerd daar alle TOES HOST leden). Om de werkzaamheden en de plannen op elkaar af te stemmen organiseert HOST de volgende vergaderingen: - Team hoofden overleg 4 x per jaar voor TOES-raad; - Team overleg 1 x per jaar tijdens de eindejaarsborrel van TOES; - Naast deze HOST-TOES vergaderingen zijn er nog vergaderingen van de evenementen zelf; - Op de evenementen zelf is ook voldoende gelegenheid tot overleg. Van alle vergaderingen welke worden belegd is wordt een verslag gemaakt, met een aktielijst. Zodat het later makkelijk is in te zien wat er is afgesproken, en wie wat gaat doen. Ook kunnen mensen die niet aanwezig zijn geweest bij het overleg geïnformeerd worden. Het verslag zal binnen 2 weken verspreid worden aan alle belanghebbenden.

8 Handboek HOST Pagina Deel taken binnen HOST In het volgende deel zijn de deeltaken binnen HOST beschreven Coördinator/voorzitter De voorzitter geeft de dagelijkse leiding van HOST, en zal samen met de andere leden van HOST de taken uitvoeren. De kerntaken van de coördinator/voorzitter zijn: - De voorzitter is het aanspreekpunt van het team; - Het onderhouden van contacten met andere groepen, regio s of landelijke teams; - Het vergaren van de HOST taak bij evenementen; - Het leiden van de vergaderingen en overleggen; - Het maken van de agenda voor de vergadering; - De voorzitter zorgt er voor dat iedereen die bij een vergadering of overleg aanwezig moet zijn een agenda / uitnodiging krijgt; - Het maken van een jaarbegroting voor HOST, samen met de penningmeester van HOST; - Delegeert de nodige taken naar de overige leden van het team; - Zal HOST vertegenwoordigen bij vergaderingen; - Zal nieuwe leden voordragen bij het bestuur van TOES Plaatsvervangend Coördinator/voorzitter De taken en bevoegdheden voor hoofd en plaats ververvangend hoofd zijn gelijk. In de voorbereiding zullen de taken verdeeld worden, zodat er een evenredige tijdbesteding kan zijn Personeelszaken De personeelsfunctionaris is verantwoordelijk voor de selectie van nieuwe HOST medewerkers. En natuurlijk ook een luisterend oor binnen het team. De coördinator personeelszaken is tijdens grote evenementen verantwoordelijk voor het aannemen van medewerkers. - Contact onderhouden met de HRM medewerker van het evenement voor de vacatures; - Promotie geven omtrent vacatures door aantrekkelijke vacature tekst te maken en deze bijvoorbeeld te plaatsen op de website/nieuwsbrief; - Ontvangen van inschrijvingen; - Eventueel een selectieprocedure doorlopen bij onbekende medewerkers; - Aannemen medewerkers; - Overzicht maken van eventuele wensen medewerkers en wie wanneer aanwezig is; - Eerste opvang van eventuele problemen medewerkers en waar nodig dit door spelen aan teamhoofden. Kortweg gezegd: Eerste aanspreekpunt tussen organisatie evenement voor de medewerkers van HOST. De inzetplanning tijdens de evenementen zal door de diensthoofden van een evenement gemaakt worden.

9 Handboek HOST Pagina Materiaalbeheer De materiaal coördinator is verantwoordelijk voor het beheer van ons HOST materiaal. De kerntaken van de materiaal coördinator zijn: - Het aanspreekpunt van het team voor het materiaal; - Het bijhouden van mutaties op de TOES site; - Aankoop van nieuwe materialen; - Afschrijven van materialen penningmeester De penningmeester is verantwoordelijk voor alle financiële zaken binnen HOST. Er kunnen dan ook geen uitgaven gedaan worden zonder toestemming van de penningmeester. Voor alle uitgaven moet een budgetformulier ingevuld worden. De kerntaken van de penningmeester zijn: - Maken van de jaar begroting, samen met de voorzitter/coördinator van HOST; - Het bijhouden van alle inkomsten en uitgaven binnen HOST vrijwilliger HOST Deze vrijwilligers hebben meerder evenementen met HOST meegedraaid. Ze zijn bekend met de werkwijze van HOST. Bij aanvragen voor evenementen zullen deze mensen als eerste benaderd worden om mee te werken.

10 Handboek HOST Pagina Host tijdens evenementen HOST wordt bij meerjaarlijkse activiteiten in een vroegtijdig stadium bij de organisatie van de activiteiten betrokken omdat we beschikken over de nodige materialen, mensen en kennis. De vrijwilligers die ingezet worden komen uit TOES- HOST en worden aangevuld met andere belangstellenden. HOST wordt ook betrokken bij kleinere activiteiten in de regio s. De medewerkers die ingezet worden komen uit het HOST - TOES Taken tijdens evenementen HOST zorgt als team er voor dat gasten/deelnemers aan de poort ontvangen worden (ingangscontrole) als wel ook voor een gedeelte toezicht over het hele terrein. HOST is het eerste aanspreekpunt voor algemene vragen. Veelal is het doorverwijzen naar de juiste tent of team. De taken die HOST heeft tijdens het evenement zijn: - 24 uur per dag operationeel; - Als HOST (gastheer) optreden, vraagbaak voor deelnemers, medewerkers en bezoekers; - Leveranciers de weg wijzen, politie, brandweer of ambulances begeleiden; - Toezicht op de orde, rust en veiligheid op het terrein; - Assisteren van de veiligheidsteams, waar nodig; - Pro-actief aanspreken van deelnemers met betrekking tot veiligheid en gezondheid en eventueel gedrag; - Het zijn van oren en ogen van de organisatie met betrekking tot veiligheid, gezondheid en calamiteiten; - In goede banen leiden van aan en afvoeren van goederen, welke tijdens het hele evenement en gedurende de opbouw en afbraak plaats zal vinden; - In goede banen leiden van de aankomst/het vertrek van de deelnemers; - Houden van toezicht op de toegangspoort (ingangscontrole) van het terrein en het houden van toegangscontrole tot het terrein; - Tent coördinator: De tentcoördinatoren zijn medewerkers welke in de avonduren gedetacheerd kunnen worden. Een tentcoördinator is afkomstig van team HOST en herkenbaar aan een groene pet met de tekst TC erop; - Bij kleine evenementen kan HOST ook algemene CP draaien. HOST is geen beveiliging en zal dus ook niet als dusdanig optreden. Incidenten en situaties waar HOST niet op kan en mag en wil reageren worden gemeld aan team Beveiliging. Team beveiliging is voor de handhaving van de Openbare Orde en Veiligheid en het nakomen van de verplichting, gesteld in de vergunning van de gemeente. Bij kleinere evenementen zal HOST contact hebben met de evenementenleiding en eventueel rechtstreeks met de hulpdiensten.

11 Handboek HOST Pagina kennismaking / voorbereiding Team HOST heeft een kernteam van vaste medewerkers, daarnaast is er altijd een in en uitstroom van tijdelijke vrijwilligers. Voor grotere evenementen wordt er een voorbereidingsweekend gepland. In de voorbereidingweekend(en) zal er: - kennismaking zijn met nieuwe vrijwilligers/medewerkers; - Daar geven wij uitleg hoe wij het team vorm geven en wat wij van hen verwachten; - Er zal er een oefening zijn met de standaard procedure. O.a. gebruik van de portofoon, verkeersregelaars instructie en een noodsituatie; - Daar geven wij uitleg hoe wij als gastheer moeten reageren naar deelnemers en overige medewerkers van het evenement. Door deze voorbereidingen, kennen we alvast de gezichten en is iedereen voorzien van voldoende instructie. Zijn er vrijwilligers die er na z n weekend niet zeker van zijn dat ze de juiste job gekozen hebben, of heeft het team er geen goed gevoel bij, dan is dat het moment om met HRM te kijken naar een andere plek binnen de organisatie Veiligheid Een belangrijk aspect is de veiligheid van de deelnemers en de medewerkers bij alle taken die uit worden gevoerd. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid maar ook voor de veiligheid van anderen. Tijdens werkzaamheden is het van belang dat iedereen er zich van bewust is welke risico s bepaalde situaties met zich meebrengen en hoe met deze risico s om te gaan. Het is daarom van groot belang dat een ieder, voor aanvang van de werkzaamheden, van te voren een bekijkt welke risico s hij of zij kan verwachten en deze met het team door te spreken. Aangezien het voor het HOST niet mogelijk is om iedereen te voorzien van alle mogelijke veiligheidskleding of voorzieningen is het van groot belang om de risico s goed in te schatten en indien 1 persoon vind dat er zich een mogelijke onveilige situatie voordoet moet deze persoon ingrijpen en desnoods het werk stil leggen. Een van de meest voorkomende oorzaak, van persoonlijk letsel is vermoeidheid. Iedereen is enthousiast en wil graag hard werken echter elke avond weer is het zeer gezellig met de mede-scouts hetgeen resulteert in vermoeidheid en daardoor onoplettendheid. Waak hiervoor en met z n allen moeten we zorg dragen dat er geen onveilige situatie kunnen optreden om zo iedereen veilig en gezond weer naar huis te laten keren Diensten rooster / werktijden Tijdens grote evenementen is HOST van het begin van de opbouw tot het einde van de afbraak aanwezig. Het aantal beschikbare vrijwilligers, als wel als de werktijden, is per blok anders omdat het niet noodzakelijk is altijd met een volledig team aanwezig te zijn. Bij de beschrijving van de verschillende blokken staat hoeveel medewerkers nodig zijn, en wat de werktijden zijn. Elke team bestaat uit een ploegleider en medewerkers. Tijdens de opbouw van grote evenementen is HOST beperkt aanwezig om leveranciers en medewerkers de weg te wijzen. Vanaf 3 dagen voor grote evenement wordt het merendeel van de vrijwilligers verwacht, hiervoor is nog geen extra bezetting nodig. Team HOST zal vanaf deze dag 24 uurs diensten gaan draaien. Vanaf 1 dag voor de aankomst van de deelnemers moet het volledige team van HOST operationeel/aanwezig zijn.

12 Handboek HOST Pagina 12 Voor elk evenement zal een rooster gemaakt worden Wie wanneer aanwezig is en op welke tijden werkzaam is. Een halfuur voor wisseling van de diensten zal er een overdracht plaatsvinden. Hierbij zijn aanwezig de teamleiders van beide diensten en het hoofd van dienst. Bij langdurige en grotere evenementen (> 4 dagen) zal HOST in een vierploeg draaien (8 uur op, 24 uur af). Bij kleinere evenementen is de indeling meer flexibel, waarbij gelet wordt op de werkdruk van de vrijwilliger en de piekmomenten van het evenement. Vrijwilligers van HOST zullen één of meerdere dagen vrij hebben en iets voor zichzelf kunnen doen. Je kunt er ook voor kiezen waar nodig andere teams te ondersteunen Kleding HOST heeft een eigen kleding lijn, De kleding is om tijdens de werkzaamheden herkenbaar te zijn. als aanspreekpunt (gastheer / gastvrouw) vraagbaak dienen, bezoekers ontvangen, leveranciers de weg wijzen, politie, brandweer of ambulances begeleiden, en verder de ogen en oren zijn van de kampleiding, enz, enz..; Het is dan ook verplicht dat tijdens de diensten de HOST kleding gedragen wordt. Op de momenten dat je geen dienst hebt is het niet toegestaan om de HOST kleding te dragen. Dit geeft verwarring. Er zijn met de organisatie hierover afspraken gemaakt. Het is dan ook niet mogelijk dat medewerkers in HOST kleding alcohol houdende dranken kunnen kopen in de bar(en) op het terrein. Ook een oranje reflecterend hesje met opdruk HOST, hoort bij het kleding pakket. Dit hesje heeft de medewerker tijdens de dienst bij zich. Dit hesje wordt standaard niet gedragen. Alleen op verzoek van de A00, moet het hesje gedragen worden, dit is dan bij begeleiding van calamiteiten voertuigen, ontruiming of incidenten. Voor de verkeersregelaars zijn er speciale verkeersregelaars kleding/hesjes. Deze hesjes worden bij werkzaamheden op de openbare weg gebruikt (zie onderdeel verkeersregelaar) Deze hesjes worden aan het begin van de bijzondere dagen pas uitgereikt aan de verkeersregelaars. En deze dienen na de dienst direct ingeleverd te worden bij de A00. Het kan voorkomen dat het regent tijdens de diensten. De organisatie stelt geen regenkleding beschikbaar. De medewerkers moeten zelf voor regenkleding zorgen. Tijdens sommige evenementen is het mogelijk dat er wegwerp poncho s zijn. De kleding van HOST is eigendom van TOES, voor het evenement huurt het evenement dit van TOES. We willen de kleding meerdere jaren gebruiken. De kleding is voorzien van een uniek nummer. De medewerkers moeten voor ontvangst tekenen. De kleding moet aan het einde van het evenement correct weer ingeleverd worden. In de avond en nachturen kan het nodig zijn dat er een zaklamp nodig is. Aan de poort zijn 2 zaklampen met een kegel voor de werkzaamheden aan de poort. Tijdens de dagdiensten wordt door HOST geen zaklamp gedragen. Voor de andere werkzaamheden wordt verwacht dat de medewerkers zelf een zaklamp mee nemen. Ook voor de zaklamp is de afspraak dat we als gastheer aanwezig zijn. Grote zaklampen zijn daarbij niet nodig. We gebruiken maximaal de grote van een 3-D cell zaklamp/maglite.

13 Handboek HOST Pagina Uiterlijke verzorging Als HOST heb je een publieke functie. Dit is zowel tijdens je diensten als daar buiten. We moeten ons hier bewust van zijn, en rekening mee houden. HOST medewerkers moeten en verzorgd uitzien. Bij deze verzorgde uitstraling horen geen zichtbare tattoos, piercings, hanenkam, leger kleding of dat soort zaken.

14 Handboek HOST Pagina Portofoons algemeen Tijdens het evenement maken wij gebruik van portofoons voor de communicatie op het terrein. De porto s zijn bedoeld om informatie te ontvangen of te zenden, waarbij het uitvoeren van de taken wordt vergemakkelijkt. Het is niet toegestaan deze porto s voor andere doeleinden als noodzakelijk is te gebruiken. Alle communicatie gaat via de ether frequenties, en is door iedereen uit te luisteren. Het is dan ook niet toegestaan niet direct noodzakelijke berichten via de portofoons te melden. Ga er bij het gebruik van de porto altijd van uit dat er iemand mee kan luisteren via andere portofoons, die de info niet nodig heeft. En hier onnodig op kan reageren. Zorg er altijd voor dat de luidsprekers van de porto s niet harder gezet zijn dan strikt noodzakelijk. Voor reguliere diensten wordt door HOST gebruikgemaakt van een eigen kanaal. In geval van calamiteit zal gebruik worden gemaakt van het calamiteiten kanaal, dit kanaal is voor ondersteunende diensten beschikbaar. Hierop zitten HOST, zorg, havendienst, calamiteiten coördinator. Tevens wordt dit kanaal permanent uitgeluisterd door telecom. Naast de portofoons is het hoofd van dienst beschikbaar op een dect telefoon bij grotere evenementen. Bij indrukken van de spreektoets, moet je melden met je call signs (plot nummer) en vragen naar wie je nodig hebt. De gene die je oproept meld zicht met zijn call sign en zegt voor wie hij luistert. Aan het einde van het gesprek afsluiten met sluiten. Alle gesprekken worden permanent uitgeluisterd door de A Call-signs Call signs of roepnummers zijn de letters en nummers waarmee de basispost haar mensen in het veld kan aansturen. Elke eenheid heeft een call signs. Hierdoor weet de basispost met wie ze communiceert. Een call-signs bestaat uit verschillende onderdelen. Een letter en 2 cijfers (bijv. A 07) Om duidelijkheid in de call-signs te krijgen kun je aan het call-signs zien met wie je te maken hebt. Zo is er onderscheid in de verschillende soorten eenheden. Zo is het makkelijk om aan het call-signs te kunnen zien wat voor soort eenheid het betreft. Elk Team (dat indien er een calamiteit is, zal schakelen naar het noodkanaal) heeft een letter gekregen van de centrale post. Deze letter staat voor het team waar je bij hoort. Zo heeft Team HOST de A (Alpha), Team beveiliging de C (Charlie), Team Zorg de E (Echo). De letter wordt volgens het internationale alfabet (bijlage 2) gezegd. Dus de A 08 wordt via de portofoon gezegd als Alpha 8 Het nummer wat na de letter komt staat voor een eenheid. Om hier sturing in te geven, geeft de A00 deze nummers uit. Zo kan de A00 precies zien wie welk call-signs gebruikt. Elk call-signs staat voor een eenheid. In bijlage 1 is een overzicht gemaakt van welk call-signs wat betekend. Zo is meteen duidelijk met wat voor eenheid er gesproken wordt. Dit scheelt weer vragen door de Poort, of registratie hiervan. De bijlage kan vergroot in de Poort hangen en verkleind in het infoboekje voor de medewerkers.

15 Handboek HOST Pagina Vastleggen meldingen Informatie wat via de portofoon en telefoon gezegd wordt, zal vastgelegd worden in een digitaal logsysteem. Dit logsysteem wordt door de centralist en zijn ondersteuner gevuld met informatie. Alleen HOST zijn eigen kanalen zal worden gelogd door de A00. Het noodkanaal wordt alleen uitgeluisterd door de A00, maar wordt niet gelogd, dit wordt gedaan door de CP van Telecom. De rapporten uit het logsysteem zullen indien er om gevraagd wordt in overleg met het Hoofd van het Team of zijn plaatsvervanger, aan de overige diensten ter beschikking gesteld kunnen worden. Hierin kunnen belangrijke en vertrouwelijke informatie uit gefilterd worden. Een uitleg van dit systeem zal aan de centralisten en ondersteuners gegeven worden regels en afspraken voor portofoon gebruik De teamleider van dienst is de centralist en is de baas. Ga dus niet in discussie met de teamleider. Het kan zijn dat de teamleider overleg gehad heeft met het Hoofd van het team en dat deze een instructie of procedure moet uitvoeren. Als je het ergens niet mee eens bent, kun je dit kenbaar maken bijvoorbeeld na de dienst, maar ga geen discussie aan. Je vraagt de centralist om toestemming om te mogen spreken. Dit houd in dat je de A00 aanroept met je call-signs (Bijv. Alpha 07 voor Poort ), Als de Poort reageert en je toestemming geeft om te mogen praten, kun jij je verhaal doen. Het is dus belangrijk dat je niet gelijk met je verhaal begint. Het kan soms druk bij de A00 zijn, zonder dat er portoverkeer is. Als je dan gelijk een verhaal begint, kan het zijn dat de centralist op de A00, net een telefoontje heeft en daarom je oproep niet hoort. Het portoverkeer dient kort en zakelijk te gebeuren. Dit omdat als je de lijn bezet houd, kan niemand anders spreken. Maak er dus geen lang verhaal van, maar wees kort, zakelijk maar wel duidelijk. Maak gebruik van call signs. Gebruik geen namen, dit kan voor de centralist lastig wezen. Ook is het makkelijker te zien wie er bedoelt wordt en waar diegene mee bezig is. Indien je een specifiek iemand nodig hebt, vraag dit dan even aan de A00. Bij aanvang dienst altijd inmelden bij A00. Inmelden gebeurd door het aanroepen van de A00, bij reactie van de A00 wordt aangegeven welk call-signs in dienst is gekomen en of hier verder nog bijzonderheden aan zitten (bijv. dat je een decttoestel bij je hebt, of dat je ergens heen moet). A00 bevestigd en registreert dit of geeft eventueel een ander call-signs uit. Dit zal dan zijn omdat het call-signs nog in gebruik is, of dat het call-signs niet bij de eenheid past. Het andere voordeel van inmelden is dat je gelijk weet of je portofoon goed werkt. Bij einde van de dienst uitmelden. Uitmelden gebeurd door het aangeroepen van de A00, als de A00 reageert, meld de eenheid dat ze einde dienst hebben en dat ze niet meer meeluisteren. De A00 weet dan dat de eenheid niet meer in dienst is. Tijdens de dienst luister je de porto goed uit. Mocht het voorkomen dat je even niet uitluistert, meld je dit aan de A00. Indien je weer beschikbaar bent, meld je dit ook weer. Vertrouwelijke informatie of persoonlijke dingen kunnen beter via de telefoon of mondeling worden overgebracht. Er luisteren meerdere mensen mee via de portofoon. Ook kan het zijn dat een Teamlid in een groep mensen staat die allemaal kunnen horen wat er gezegd wordt. Houd hier dus rekening mee. Begin geen discussie over de portofoon. Als je het ergens niet mee eens bent, bel dan even met de A00 of loop naar de A00 toe.

16 Handboek HOST Pagina portofoon gebruik bij calamiteiten Op calamiteiten kanaal is CP (Centralist Telecom) leidend. Ze werken via een van te voren gemaakte instructie of procedure. Ze zullen de eenheden aansturen en vertellen wat er moet gebeuren. Ook schakelen andere veiligheidsteams over op dit kanaal. Zoals het Organisatie - Calamiteitenteam en Team Zorg. Schakel alleen over als het je gevraagd wordt. Als er een calamiteit is zal de A00 enkele eenheden laten schakelen naar het noodkanaal. De rest van de eenheden blijven op het eigen kanaal, anders weet de A00 je niet te bereiken. Als je een van die eenheden bent die moet schakelen, meld jij je af op dit kanaal, schakel je naar het noodkanaal en meld je je daar met je call-signs in bij de CP. Je meldt dat je mee luistert op dit kanaal en geeft eventuele bijzonderheden door. Ook op dit kanaal wordt etherdiscipline verwacht. Geen namen, alleen call-signs. Geen lange verhalen, maar kort, zakelijk en duidelijke berichten. Goed meeluisteren. Als de calamiteit afgelopen is, zal de CP dit kenbaar maken. Je meldt je dan af via de CP en schakelt naar ons eigen kanaal. Je meldt je weer in bij de A Tips voor portofoon gebruik - Check voordat je weggaat of je batterij werkt en opgeladen is; - Gebruik het internationaal alfabet indien je wat moet spellen; - Spreek in de microfoon, niet erlangs; - Indien beschikbaar, doe een oortje in bij lawaaierige omgeving; - Indien beschikbaar, klik je portofoon aan je riem, heb je er de minste last van en kun je hem ook nooit vergeten; - Zorg dat je kunt rennen zonder alles vast te hoeven houden; - Portofoons kunnen vaak niet tegen regen; - Weet welk kanaal je werkt en wat het calamiteitenkanaal is; - Weet hoe je portofoon werkt.

17 Handboek HOST Pagina opschaling en Incident Algemene definitie van opschaling en een incident Event management Enkele afwijking van de als normale gang van zaken beschouwde activiteiten zal worden behandeld als een event management. Hierbij is een afwijkende inzet nodig van medewerkers, met toegewezen leidinggevenden en een afgebakende grens. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: openingsfeest of de aankomst van 5000 deelnemers. HOST zal voor evenementen een plan van aanpak schrijven. Bij grote evenementen zullen er ook deel plannen van aanpak geschreven worden, voor specifieke activiteiten als aankomst, vertrek, opening, bezoekersdagen Opschaling Ook kan opschaling nodig zijn indien de omstandigheden ten aanzien van de veiligheid of zorg zodanig verslechteren dat deze extra hulp noodzakelijk wordt vanuit de interne diensten dan wel de externe diensten, tot deze opschalingen kan door de dienstdoende hoofd besloten worden. Veelal zal dit door het C-team opgevangen worden. Bij opschaling ivm een incident, is er tevens sprake van een leidinggevende incident, welke ter plaatse de inzet van HOST bepaald, en overleg pleegt met de aanwezige leidinggevenden van de andere diensten, dan wel de calamiteitenleider van dienst. De volgorde binnen HOST hiervoor is : - HOST-medewerker; - Senior HOST medewerker (C-team, teamleider); - Hoofd van Dienst; - Calamiteitenleider van Dienst; - Kamphoofd van Dienst. HOST is hierbij dienstbaar aan de overige teams van productie, welke betrokken en eigenaar zijn van het incident (HOST is in principe geen eigenaar van een incident) Incidenten Elke afwijking van de als normale gang van zaken beschouwde activiteiten zal worden behandeld als een incident. Hierbij is een afwijkende inzet nodig van medewerkers, met toegewezen leidinggevenden en een afgebakende grens. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: een zorgincident, brand, storm, vechtpartij. Bij een incident wordt een eigenaar vastgesteld, en dit is in principe nooit HOST zelf. Bij incidenten met betrekking tot de openbare orde en veiligheid is dit Beveiliging, bij algemene zaken de kampleiding, bij brandincidenten brandveiligheid en bij persoonlijke ongevallen of ziekte team Zorg Overtreding Er zijn incidenten waarbij het nodig is om een beslissing te maken. Het kan zo zijn dat de HOST medewerker vindt dat een deelnemer of medewerker van het evenement, te ver over de grens van de regels is gegaan, danwel een wetsovertreding heeft begaan. In deze gevallen moet team beveiliging ingezet worden. Team beveiliging zal in overleg met de kampleiding besluiten wat de maatregelen tegen deze deelnemer/medewerker zullen zijn. In het ergste geval zal de deelnemer van het terrein worden gezet.

18 Handboek HOST Pagina Taken HOST tijdens grote evenementen Bij grote evenementen zijn er verschillende deeltaken. In het volgende deel zijn deze deeltaken omschreven Hoofd van dienst Tijdens de uitvoering/ het evenement zal er gewerkt worden met de functie dienstdoende hoofd. Dit is het hoofd dat dienst heeft. Deze taak zal worden opgepakt door de coördinator/voorzitter of de plaatsvervangend coördinator/voorzitter van HOST. De taken van de taken van het hoofd en plaats vervangend hoofd zijn als volgt: De dienstdoende hoofd - Is aanspreekpunt van het HOST vanuit de organisatie; - Heeft de verantwoordelijkheid over het HOST; - Heeft de coördinatie van HOST bij calamiteiten; - Stuurt teamleiders aan en begeleid hun; - Is aanwezig bij de overdracht van diensten; - Zal dagelijks de vergaderingen van productie bijwonen; - Ziet er op toe dat HOST als gastheer / gastvrouw optreed en niet als beveiliging gaat functioneren; - Zal Indien nodig om assistentie van andere productie teams of externe hulpdiensten vragen (via de A00); - Zal zo nodig dienstdoende hoofd productie, projectleiders/kampleiding informeren; - Hoofd HOST is verantwoordelijk voor de uitgaven van het HOST. Uitgaven kunnen alleen gedaan worden als aan de standaard procedure is voldaan en de toestemming van hoofd HOST heeft; - Het leiden van de vergaderingen en overleggen; - De voorzitter zorgt er voor dat iedereen die bij een vergadering of overleg aanwezig moet zijn een agenda / uitnodiging krijgt; - Het onderhouden van contacten met andere teams en diensten; - Delegeert de nodige taken naar de overige leden van het team.

19 Handboek HOST Pagina Teamleider De taken en bevoegdheden voor de teamleider vallen onder de verantwoordelijkheid van het hoofd van dienst. Deze taak is alleen nodig bij grote evenementen. Tijdens kleine activiteiten zal deze taak door de centralist gedaan worden. De taken van de taken van de teamleider zijn als volgt: - Is aanspreekpunt van het HOST voor de medewerkers in zijn/haar ploeg; - Heeft de coördinatie bij uitvoering van de taken; - Is de centralist op de A00; - Bijhouden van het logboek; - Weet waar iedereen zijn / haar taken heeft; - Stuurt ploegleden aan en begeleid hun; - Is aanwezig bij de overdracht van diensten; - Ziet er op toe dat HOST als gastheer / gastvrouw optreed en niet als beveiliging gaat functioneren; - Zal het dienstdoende hoofd informeren over lopende zaken/problemen; - Tevens de taken zoals genoemd onder taken team HOST De A00 Voor team HOST is de A00, de centrale HOST post, het centrale plekje van waar alles gecoördineerd en aangestuurd wordt, en waar je even een kopje koffie kunt drinken. We moeten er we voorwaken dat het geen hang plek gaat worden. Dit verstoord met name de werkzaamheden met de portofoon behoorlijk. Kern taken van de A00 zijn: - Aansturen van de medewerkers; - Registreren van alle meldingen in het logboek, die binnen komen en naar buiten gaan; - Zorgen dat teamleiders geïnformeerd blijven; - Indien nodig interne (hulp)diensten inschakelen; Voor de A00 zijn diverse documenten beschikbaar. Zoals o.a. logboek, melding misdrijf, melding schade, melding diefstal, planning, portofoon uitgifte. De teamleider van dienst is de centralist op de A Ondersteuner A00 Kerntaken van de ondersteuner A00 zijn - Ondersteunende taken van de A00; - Verzorgen van medewerkers; - Zorgen dat er altijd koffie en thee is; - Schoonhouden van de tent; - Uitgeven en bijhouden van extra P en doorrij kaarten; - Het invoeren van de analoge logboeken in de computer; - Zorgen dat het geen hangplek wordt; - Innemen en uitgeven van kleding; - Innemen en uitgeven van portofoons. Degene die deze functie vervult zal niet op het veld worden ingezet als toezicht of mee lopen in de ronde maar alleen de hier in benoemde taken uitvoeren.

20 Handboek HOST Pagina C-team Het C-team is het ondersteuningsteam. De medewerkers van het C-team hebben veel ervaring met de HOST taak. Ze zijn flexibel inzet baar. Op de drukke momenten dat er extra HOST medewerkers ingezet moeten worden, zullen deze medewerkers aan het dienstdoende team worden toegevoegd. Ze vallen dan ook onder de verantwoordelijkheid van de teamleider van dienst. Ook in geval van calamiteiten zijn deze medewerkers 24 uur per dag oproepbaar, na overleg per GSM. Momenten dat het team ingezet zal worden: - Opening en sluiting; - Speciale programma activiteiten; - Sluiting van het centrale terrein; - Calamiteiten; - Verkeersafwikkeling bij aankomst, vertrek en bezoekersdagen; - Bike-team; - First-response bij meldingen; - Bezoek van hooggeplaatste personen, de zogenoemde bobo s Tent coördinator horeca De tentcoördinatoren zijn HOST medewerkers welke in de avonduren gedetacheerd worden. De tent coördinator is herkenbaar aan een groene pet met de tekst TC erop. Momenteel is deze functie alleen bij de scout-in. Binnen een feesttent heeft de tentcoördinator de algehele coördinatie inzake veiligheid en openbare orde. De tentcoördinator is ter plaatste de oren en ogen van de organisatie. De tentcoördinator wordt door de medewerkers van team Horeca ondersteund bij het uitvoeren van zijn of haar taak. Van de medewerkers van team Horeca zal worden verwacht dat deze personen ook scouts aan zullen spreken op ongewenst gedrag. Instructies vanuit de organisatie zullen ook verstrekt worden aan de tentcoördinator. Denk bijvoorbeeld hierbij ook aan het geluidsniveau in de tent. De tentcoördinator communiceert altijd rechtstreeks met de centrale post. De tentcoördinator mag ook op eigen inzicht contact opnemen met de centrale wanneer dit nodig is en is dus de enige welke dit zonder tussenkomst van de poort mag doen. Kerntaken van de tent coördinator zijn - Houden van toezicht en veiligheid in de horeca/feest tent; - Het opvangen van team zorg/beveiliging als dat nodig is in de tent; - Overleggen met dienst horeca; - bij het sluiten van de tent, op een verantwoorde [met glimlach] manier leegvegen van de tent; - Het zorgvuldig begeleiden van medewerkers financiën bij het afromen van de betaalmunten.

21 Handboek HOST Pagina Coördinator verkeer De coördinator verkeer is tijdens grote evenementen verantwoordelijk voor een goede verkeersdoorstroming, begeleiding van het verkeer en het parkeren. Zowel in de voorbereiding als over de dag van aankomst, vertrek, bezoekersdagen is de coördinator aanspreek persoon voor de organisatie en leveranciers/onderaannemers die in opdracht van HOST e.e.a. uitvoeren/leveren. De taken van coördinator verkeer zijn: - opzetten plan van aanpak, Deze moet voldoen aan de vergunning; - opgeven welke materialen, kleding ed nodig is; - bijwonen van vergaderingen die betrekking hebben op het verkeersplan; - zo nodig overleg met gemeentelijke overheden en politie, samen met de projectleiding; - informeren van diensthoofden, medewerkers; - overleg met medewerkers; - samen met een 2 e coördinator werken en taken verdelen Secretariaat De kerntaken van de secretaris van HOST zijn: - Het notuleren van HOST vergaderingen; - Het maken / bijhouden van de man inzet planning (tijdens evenement verantwoording van hoofd van dienst); - Het versturen van de documenten per ; - Houdt zich bezig met het uitgeven en administreren van parkeerkaarten voor auto s welke op het terrein benodigd zijn Medewerkers HOST De taken van alle medewerkers is in het kort omschreven: - Als HOST (gastheer) optreden, vraagbaak voor deelnemers, medewerkers en bezoekers; - Leveranciers de weg wijzen, politie, brandweer of ambulances begeleiden; - Toezicht op de orde, rust en veiligheid op het terrein; - Assisteren van de veiligheidsteams, waar nodig; - Pro-actief aanspreken van deelnemers met betrekking tot veiligheid en gezondheid en eventueel gedrag; - In goede banen leiden van aan en afvoeren van goederen leeftijden Als HOST hanteren we een leeftijdsnorm van minimaal 18 of 21 jaar (afhankelijk van het evenement) jaar en maximaal circa 45 jaar, voor het buitenwerk. Het lijkt niet netjes om met een maximum leeftijd te werken, maar als HOST willen we werken met medewerkers die in leeftijd dicht bij de doelgroep van de evenementen staan. De keuzes zijn dan ook afhankelijk van de doelgroep van het evenement, de eisen van de betreffende organisatie en de kennis en ervaringen van de medewerker(s). Oudere medewerkers worden niet zomaar aan de kant gezet. Voor deze medewerkers is een plek als ondersteuner beschikbaar.

22 Handboek HOST Pagina Auteursrecht Als er door medewerkers of deelnemers beeld materiaal ontwikkeld of gemaakt wordt waarbij er sprake is of kan zijn van auteursrechten dan worden deze rechten overgedragen.

23 Handboek HOST Pagina 23 Bijlage 1 - Opschalingmodel hulpdiensten Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP) Fase GRIP 0 GRIP 1 GRIP 2 GRIP 3 GRIP 4 Reikwijdte van het incident Bronbestrijding. Dagelijkse routine van de operationele diensten, geen bijzondere coördinatie nodig. Bronbestrijding. Incident van beperkte afmetingen. Afstemming tussen de verschillende disciplines nodig. Bron- en effectbestrijding. Incident met duidelijke uitstraling naar de omgeving. Bedreiging van het welzijn van (grote groepen van) de bevolking binnen één gemeente. gemeenten, of regio- of provincieoverschrijdend (of nabij grens tussen regios) en dreiging van uitbreiding. Mogelijk schaarste. De ambulancediensten kennen 3 verschillende prioriteiten: A1; een spoedurgentie waarbij de ambulance binnen 15 minuten ter plaatse moet zijn. Er is dan sprake van een mogelijk levensbedreigende situatie. Bij deze urgentie wordt gereden met optische en akoestische signalen. A2; een spoedurgentie waarbij geen gebruik wordt gemaakt van optische en akoestische signalen. Zoals wanneer er een huisarts aanwezig is die al heeft geconstateerd dat de patiënt direct naar het ziekenhuis moet, maar er is geen sprake van een direct levensbedreigende situatie. B; besteld vervoer, zoals van het ziekenhuis naar verpleeghuis. Er zijn 3 verschillende prioriteiten, die ook bepalen hoe de hulpverleners naar het incident mogen rijden. Prio 1; Het voertuig mag zich in het verkeer gedragen als voorrangsvoertuig en dus gebruik maken van blauwe zwaailichten en akoestische signalen (sirene). Dit wordt toegestaan in situaties waar een mensenleven bedreigd wordt of kan worden of waar aanzienlijke schade aan (onroerende) goederen dreigt. Prio 2; Er is wel een noodzaak om direct ter plaatse te komen, maar het is niet dermate dringend dat het voertuig zich mag gedragen als voorrangsvoertuig. Het gebruik van blauwe zwaailichten of geluidssignalen is niet toegestaan, sommige verkeersregels mogen echter wel overtreden worden indien strikt noodzakelijk (het gaat dan met name om de positie van het voertuig op de weg, het voertuig mag bijvoorbeeld een fietspad of trottoir berijden). De blauwe zwaailichten mogen alleen gebruikt worden in gevaarlijke situaties als het voertuig zelf stil staat om de andere weggebruikers te waarschuwen, het gebruik van oranje zwaailichten heeft echter de voorkeur. Prio 3; In deze situatie moet het voertuig zich gewoon gedragen, niet als voorrangsvoertuig. Het voertuig moet zich gedragen als een normale weggebruiker en mag dus geen verkeersregels overtreden.

24 Handboek HOST Pagina 24 Bijlage 2 - Internationaal alfabet A Alpha J Juliet S Sierra B Bravo K Kilo T Tango C Charlie L Lima U Uniform D Delta M Mike V Viktor E Echo N November W Wiskey F Foxtrot O Oscar X X-Ray G Golf P Papa Y Yankee H Hotel Q Quebec Z Zulu I India R Romeo IJ India-Juliet 1 Één (Kort) 6 Zes 2 Twee 7 Zeuven 3 Drie 8 Acht 4 Vier 9 Negen 5 Vijf 0 Nul

25 Handboek HOST Pagina 25 Bijlage 3 - Organogram vrijwilligers HOST TOES Voorz/coörd Robert Bril plv voorz/coörd Martin Pheifer vrijwilligers Arjan Suir Martijn Leenart Michiel van der Lip Leon Schmidt Niels Rotteveel Stefan Meijering Albertine Tjeenk Willink Robert Blansjaar Angela Schneider Klaas Jorritsma Esgo Kuiper penningmeester Thari Derksen Materiaalbeheer Robert Blansjaar Personeelszaken Sanneke Franker HOST (TOES)

26 Handboek HOST Pagina 26 Bijlage 4 - Organogram HOST grote evenementen Dienst Productie TOES Voorz/coörd plv voorz/coörd Hoofd van dienst Tijdens evenement Personeelszaken Secretariaat C-Team Tent coördinator Tent 1 Tent 2 Tent 3 Tent 4 Horeca Events (verkeer) event-manager - Plv event-manager - Team 1 Teamleider Ondersteuner CP Team 2 Teamleider Ondersteuner CP Team 3 Teamleider Ondersteuner CP Team 3 Teamleider Ondersteuner CP Team 1 Team 2 Team 3 Team 4 HOST

Handboek HOST. cursief. Datum: 1 november 2012 Status: DEFINITIEF Versie: 2012-2.0 Bestandnaam: Handboek HOST

Handboek HOST. cursief. Datum: 1 november 2012 Status: DEFINITIEF Versie: 2012-2.0 Bestandnaam: Handboek HOST Handboek HOST cursief Datum: 1 november 2012 Status: DEFINITIEF Versie: 2012-2.0 Bestandnaam: Handboek HOST Auteurs: Martin Pheifer Robert Bril Leon Schmidt Martijn Leenart Michiel van der Lip Stefan Meijering

Nadere informatie

Communicatie bij de brandweer

Communicatie bij de brandweer Cursus Bran dweerman Hoofdstuk 4: Communicatie bij de brandweer 1 lesuur Majoor Frank Verplanken Brandweerzone Vlaamse Ardennen Post Oudenaarde frank.verplanken@bvlar.be 1 Inhoud : 1. Inleiding 2. Een

Nadere informatie

Calamiteitenplan. Avond Vierdaagse Engelen

Calamiteitenplan. Avond Vierdaagse Engelen Calamiteitenplan Avond Vierdaagse Engelen 2014 Inhoud 1 Inleiding...2 1.1 Algemeen...2 2 Risico-overzicht...3 2.1 Algemene ongevallen...3 2.2 Bedreiging door externe gevaren...3 3 De organisatie van hulpverlening...4

Nadere informatie

BHV 10 TIPS VOOR DE BHV ER ALS DE BRANDWEER KOMT DE BEWONERS- HULPVERLENER. 1. Zorg voor herkenbaarheid van de BHV ers.

BHV 10 TIPS VOOR DE BHV ER ALS DE BRANDWEER KOMT DE BEWONERS- HULPVERLENER. 1. Zorg voor herkenbaarheid van de BHV ers. 10 TIPS VOOR DE ER ALS DE BRANDWEER KOMT DE BEWONERS- HULPVERLENER Helpt de minderzelfredzame medebewoner vluchten. Is aanspreekpunt voor externe hulpdiensten. //////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Calamiteitenplan Avondvierdaagse Hoogland

Calamiteitenplan Avondvierdaagse Hoogland Calamiteitenplan Avondvierdaagse Hoogland 30 mei tot en met 2 juni 2017 Calamiteitenplan Avondvierdaagse Hoogland Pagina 1 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Organisatie... 4 3. Risico inventarisatie... 5 3.1.

Nadere informatie

CP17. het werkoverleg

CP17. het werkoverleg CP7 het werkoverleg Als u in Nederland aan het werk bent, overlegt u ook vaak met collega s over het werk. Soms overlegt u tijdens het werk met een colleg Soms doet u ook mee aan een speciaal werkoverleg

Nadere informatie

Michiel de Ruyter 7.3.1. Zee van Geschiedenis. Stellingen voor de discussie:

Michiel de Ruyter 7.3.1. Zee van Geschiedenis. Stellingen voor de discussie: Boodschapper in de vloot Stellingen, werkbladen 7.3.1 Stellingen voor de discussie: - Het heeft geen enkel nut om van te voren de betekenis af te spreken van een seinvlag, je ziet er toch niks van als

Nadere informatie

1. Algemene omschrijving

1. Algemene omschrijving 1.1 Inleiding 1. Algemene omschrijving georganiseerd. Kort algemene informatie invullen over het evenement. In elk geval door wie het wordt 1.2 Ervaringen uit het verleden risico s Kort aangeven er op

Nadere informatie

Explorers. Begeleiding. Explorerraad

Explorers. Begeleiding. Explorerraad Explorers De oudste leden van de Graaf Ottogroep zijn lid van het speltak Explorers. Explorers zijn zelfstandige, creatieve, gezellige en nieuwsgierige jongeren die niet bang zijn iets vreemds uit te proberen.

Nadere informatie

Format Calamiteitenplan gemeente Bussum. Welk evenement? Datum en tijdstip?

Format Calamiteitenplan gemeente Bussum. Welk evenement? Datum en tijdstip? Format Calamiteitenplan gemeente Bussum Dit document toont een manier om uw calamiteitenplan in te delen. Het is een handreiking. U kunt van de voorgestelde opbouw afwijken. Welk evenement? Datum en tijdstip?

Nadere informatie

Uitgevoerd en begrepen

Uitgevoerd en begrepen Inwerklijst centralisten Naam nieuwe centralist Blok 1 Openen op de basis Antwoordapparaat uit. Vorige centralist bellen via alarmnummer of als duidelijk is wie er dienst heeft die telefoon bellen. Nummer

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement (HR) van de KNV-EHBO, afdeling Eelde-Paterswolde, vastgesteld in de ALV van 27 oktober 2011

Huishoudelijk Reglement (HR) van de KNV-EHBO, afdeling Eelde-Paterswolde, vastgesteld in de ALV van 27 oktober 2011 Huishoudelijk Reglement (HR) van de KNV-EHBO, afdeling Eelde-Paterswolde, vastgesteld in de ALV van 27 oktober 2011 Inleiding Overeenkomstig de statuten (art. 19) kan de vereniging reglementen opstellen

Nadere informatie

CALAMITEITENPLAN BESTUUR HOOFD VEILIGHEID. Activiteiten van..uur (opbouw) tot.. uur (opruimen) Inhoudsopgave

CALAMITEITENPLAN BESTUUR HOOFD VEILIGHEID. Activiteiten van..uur (opbouw) tot.. uur (opruimen) Inhoudsopgave CALAMITEITENPLAN ORGANISATIE Een calamiteitenplan voorziet in te nemen maatregelen bij de bestrijding van verschillende soorten incidenten, die zich in. voor zouden kunnen doen. Hierdoor kunnen de omvang

Nadere informatie

Handleiding Invullen Bardiensten 2016

Handleiding Invullen Bardiensten 2016 Inleiding Deze handleiding dient als hulp voor de leden van de Nijkerkse Tennis Club (NTC) bij het zelf invoeren van de bardiensten voor het jaar 2016. Het invoeren wordt online via internet op de website

Nadere informatie

(Naam organisatie) (datum)

(Naam organisatie) (datum) (Naam organisatie) (datum) Calamiteitenplan / Draaiboek / Veiligheidsplan 0 Hoofdstuk 1 Het evenement 1.1. Evenement Beschrijving Evenement Locatie (plattegrond bijvoegen als bijlage 1, let wel in geval

Nadere informatie

VEILIGHEIDSPLAN (NAAM EVENEMENT INVULLEN)

VEILIGHEIDSPLAN (NAAM EVENEMENT INVULLEN) VEILIGHEIDSPLAN (NAAM EVENEMENT INVULLEN) Inhoud 1. Inleiding... 29 2. Procedure... 29 3. Algemene beschrijving van het evenement... 29 4. Toezicht (beveiligingswerkzaamheden)... 30 5. EHBO... 31 6. Brandveiligheid...

Nadere informatie

2. Jaarplan. 1. Meerjarenplan. 3. Jaarverslag. 4. Financieel jaarverslag. 5. Begroting. 6. Budget beheren 10% 10% 10% 30%

2. Jaarplan. 1. Meerjarenplan. 3. Jaarverslag. 4. Financieel jaarverslag. 5. Begroting. 6. Budget beheren 10% 10% 10% 30% 1. Meerjarenplan 2. Jaarplan 3. Jaarverslag 4. Financieel jaarverslag 5. Begroting 6. Budget beheren 30% 2. Jaarplan Beschrijving van het blok: het schrijven en uitvoeren van een jaarplan. In het jaarplan

Nadere informatie

Calamiteitenplan Versie 2.1

Calamiteitenplan Versie 2.1 Calamiteitenplan Versie 2.1 Reddingsbrigade Nederland Landelijk Bureau Dokweg 149 1976 CA IJmuiden Telefoon: 0255 545858 Fax: 0255-512 584 Email: info@reddingsbrigade.nl 1 Inleiding De werkzaamheden die

Nadere informatie

Calamiteitenprotocol Pagina 1

Calamiteitenprotocol Pagina 1 Calamiteitenprotocol Wensbus/Wensauto Dit protocol is opgesteld ten behoeve van alle vrijwilligers die een wensbus of wensauto rijden en geeft aan hoe te handelen bij calamiteiten. A. Waarom doen we dit

Nadere informatie

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen 25 juni 2007 Inhoudsopgave Inleiding... 1 1 Niveaus in de incident- en crisismanagementorganisatie... 1 1.1 Operationeel niveau...

Nadere informatie

Organisatie: Kinderdagverblijf Beerengoed Contactpersoon: Mevr. Schelberg. Het betrof een aangekondigde ontruimingsoefening.

Organisatie: Kinderdagverblijf Beerengoed Contactpersoon: Mevr. Schelberg. Het betrof een aangekondigde ontruimingsoefening. Evaluatie formulier ontruimen Organisatie: Kinderdagverblijf Beerengoed Contactpersoon: Mevr. Schelberg vpt-efo.001.doc Datum: 14 10 2013 Korte omschrijving van de situatie: Betrof een rookontwikkeling

Nadere informatie

Functieprofiel: Medewerker Gebouwbeheer en Logistiek Functiecode: 0704

Functieprofiel: Medewerker Gebouwbeheer en Logistiek Functiecode: 0704 Functieprofiel: Logistiek Functiecode: 0704 Doel Beheren van (delen van) het gebouw, overleg voeren met gebruikers en dienstverleners, volgens geldende procedures, en contracten, teneinde gebruikers in

Nadere informatie

Federatie Dierenambulances Nederland

Federatie Dierenambulances Nederland Maarn, 21 maart 2014. Op maandag 3 februari jl. hebben de eerste drie dierenambulances: Dierenambulance Amsterdam, Dierenambulance Nijmegen (DAN) en Dierenambulance OverGelder, alle drie FDN leden, het

Nadere informatie

Reglement en gedragscode vrijwilligers paardrijden Versie 2; 14 oktober 2013

Reglement en gedragscode vrijwilligers paardrijden Versie 2; 14 oktober 2013 Stichting ter bevordering van de sportbeoefening door personen met een beperking Door Sport Ontspanning Reglement en gedragscode vrijwilligers paardrijden Versie 2; 14 oktober 2013 INHOUD 1. REGLEMENT

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7796 20 maart 2015 Besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 17 maart 2015, nr. IenM/BSK-2015/51943, houdende

Nadere informatie

Vrijwilligersondersteuning in het verzorgings- en verpleeghuis in de laatste levensfase 1

Vrijwilligersondersteuning in het verzorgings- en verpleeghuis in de laatste levensfase 1 Vrijwilligersondersteuning in het verzorgings- en verpleeghuis in de laatste levensfase 1 Beschrijving werkwijze 1 Gebaseerd op de eindevaluatie Vrijwilligersondersteuning in het verzorgings- en verpleeghuis

Nadere informatie

1. Welkom: Michiel heet iedereen welkom.

1. Welkom: Michiel heet iedereen welkom. Notulen MR vergadering 18 mei 2015 Aanwezig: Michiel, Sanne, Joep, Annet, Natascha, Ellen en Marielle. Afwezig: --- Voorzitter: Michiel Notulist: Marielle Akkoord: 31 mei 2015 1. Welkom: Michiel heet iedereen

Nadere informatie

Handleidingen website & pool SVNL voor organisators

Handleidingen website & pool SVNL voor organisators Handleidingen website & pool SVNL voor organisators Let op: Dit document bestaat uit twee handleidingen: Pagina 2: Handleiding voor de website voor organisators Pagina 14: Uitleg en handleiding voor de

Nadere informatie

JOTA-insigne. voor Scouts en Explorers JOTA-JOTI

JOTA-insigne. voor Scouts en Explorers JOTA-JOTI JOTA-insigne voor Scouts en Explorers JOTA-JOTI Inleiding In het derde volle weekend van oktober wordt wereldwijd de JOTA JOTI gehouden. JOTA staat voor Jamboree On The Air en JOTI voor Jamboree On The

Nadere informatie

Ontruimingsplan Peuterspeelzaal Dribbel

Ontruimingsplan Peuterspeelzaal Dribbel Ontruimingsplan Peuterspeelzaal Dribbel Nieuwehaven 310 2801 EG Gouda Belangrijke telefoonnummers Landelijk alarmnummer Brandweer Telefoonnummer Dribbel algemeen Politie (niet spoedeisende meldingen) GGD

Nadere informatie

MBO-beroep in beeld. Medewerker toezicht en veiligheid mbo-beroep, niveau 2

MBO-beroep in beeld. Medewerker toezicht en veiligheid mbo-beroep, niveau 2 MBO-beroep in beeld mbo-beroep, niveau 2 In deze uitgave beschrijven we de inhoud van een mbo-beroep. Zo weet u wat u van iemand mag verwachten die gediplomeerd is in dit vakgebied. Bent u praktijkopleider,

Nadere informatie

Volleybalvereniging Woudenberg. Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon. Beleid vertrouwenspersoon Volleybalvereniging Woudenberg

Volleybalvereniging Woudenberg. Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon. Beleid vertrouwenspersoon Volleybalvereniging Woudenberg Volleybalvereniging Woudenberg Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon 1 1 Inleiding Binnen de Volleybalvereniging Woudenberg vinden we dat we met respect met elkaar moeten omgaan. Stelregel is:

Nadere informatie

Reglement en gedragscode vrijwilligers zwemmen Versie 3; 26 oktober 2015

Reglement en gedragscode vrijwilligers zwemmen Versie 3; 26 oktober 2015 Bevordering van sportbeoefening door personen met een beperking Reglement en gedragscode vrijwilligers zwemmen Versie 3; 26 oktober 2015 INHOUD 1. REGLEMENT 3 1.1 Doelstelling 3 1.2 Toepassing reglement

Nadere informatie

BRANDWEER MIDDEN- EN WEST-BRABANT

BRANDWEER MIDDEN- EN WEST-BRABANT C2000 versie 1 24-10-05 Inhoud Algemene informatie: Operationeel verbindingsnetwerk voor de operationele diensten waarvan gebruik gemaakt wordt door: - Brandweer - Politie - GHOR / GGD - Marechaussee Alarmering

Nadere informatie

In het navolgende vind je informatie over het roosterproces, de werkwijze van het medewerkerportaal en de bereikbaarheid van 2Match!.

In het navolgende vind je informatie over het roosterproces, de werkwijze van het medewerkerportaal en de bereikbaarheid van 2Match!. Start Aysist en 2Match! Na een intensieve periode van voorbereiding start per 1 oktober 2Match! met het plannen van medewerkers voor alle afdelingen waar in 24-uurs diensten of onregelmatig gewerkt wordt.

Nadere informatie

Inleiding. Nationale Jamboree 2020 Medewerkersvoorwaarden

Inleiding. Nationale Jamboree 2020 Medewerkersvoorwaarden Nationale Jamboree 2020 Medewerkersvoorwaarden Inleiding Nationale Jamboree 2020 wordt gehouden in Zeewolde. Het biedt medewerkers de mogelijkheid om ervaring op te doen op het gebied waar zij tijdens

Nadere informatie

Inleiding Doelstelling Pedagogische uitgangspunten Regels en maatregelen Draaiboek

Inleiding Doelstelling Pedagogische uitgangspunten Regels en maatregelen Draaiboek Overblijfprotocol Inleiding De Wet op het Primair Onderwijs voorziet in de mogelijkheid dat leerlingen in de middagpauze op school onder toezicht kunnen overblijven. Dat betekent dat deze overblijfleerlingen

Nadere informatie

Projectbureau voor huisvesting & facility management

Projectbureau voor huisvesting & facility management Projectbureau voor huisvesting & facility management 2 Ondersteuning van huisvestingsprojecten Offace projectbegeleiding is een adviesbureau op het gebied van huisvesting en facility management. Wij ondersteunen

Nadere informatie

mei 2008 ERO VGWM Gezondheid Veiligheid Welzijn VGWM A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert!

mei 2008 ERO VGWM Gezondheid Veiligheid Welzijn VGWM A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! mei 2008 VGWM A WAY OF LIVING Veiligheid Gezondheid Welzijn Milieu VGWM Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Het werken op een locatie is niet altijd zonder risico s. Theoretisch

Nadere informatie

JOTA-JOTI 2019 Medewerkersvoorwaarden

JOTA-JOTI 2019 Medewerkersvoorwaarden JOTA-JOTI 2019 Medewerkersvoorwaarden Definitie medewerkers: met de term medewerkers wordt bedoeld scouts en nietscouts, ouder dan 18 jaar, die in de organisatie en/of in het weekend zelf meewerken aan

Nadere informatie

Pastorale zorg bij rampen

Pastorale zorg bij rampen 2 Inhoud: 1. Doelstelling pag. 3 2. Realisatie pag. 4 3. Begrippen pag. 5 4. Verantwoordelijkheid pag. 6 5. Pastorale verzorger pag. 7 6. Taken pastorale verzorger pag. 8 7. Coördinator pastorale zorg

Nadere informatie

Beleidsplan SWOM(Stichting Welzijn ouderen Mill)

Beleidsplan SWOM(Stichting Welzijn ouderen Mill) Beleidsplan SWOM(Stichting Welzijn ouderen Mill) 2014-2018 1 Inleiding Eind 2013 is er een nieuwe wind gaan waaien in het SWOM bestuur. In de eerste maanden van 2014 zijn statuten opgesteld en vastgelegd.

Nadere informatie

Evenementen Checklist

Evenementen Checklist Categorie Activiteit Check Categorie Activiteit Check 1. Algemeen 5. Drank en catering Lijst (eind)verantwoordelijken 5.2 Algemeen Aanwijzen verantwoordelijke. 1.2 Aandachspunten Inventarisatie afbreukrisico

Nadere informatie

2.1 Het bestuur is het Stichtingsbestuur en bestaat uit de bestuursleden zoals vastgelegd in de statuten.

2.1 Het bestuur is het Stichtingsbestuur en bestaat uit de bestuursleden zoals vastgelegd in de statuten. Huishoudelijk Reglement Structuur en werkwijze Stichting Fibula In dit huishoudelijke reglement zijn die onderwerpen geregeld, die niet in de statuten vervat zijn, en waarin de belangrijkste afspraken

Nadere informatie

CALAMITEITENPLAN HUURDER AFAS Live

CALAMITEITENPLAN HUURDER AFAS Live CALAMITEITENPLAN HUURDER AFAS Live 2017 Algemene informatie Binnen AFAS Live kunnen verschillende calamiteiten plaatsvinden. U kunt hierbij denken aan ongevallen waarbij medische hulpverlening noodzakelijk

Nadere informatie

3: Inhoudsopgave Duidelijk overzicht. Strakke lay-out. Eerst lettertype, tab, pagina beschrijving?

3: Inhoudsopgave Duidelijk overzicht. Strakke lay-out. Eerst lettertype, tab, pagina beschrijving? OPZET DRAAIBOEK: Alle onderdelen waaraan gedacht kan worden nog eens op een rijtje gezet. Te gebruiken voor alle evenementen en activiteiten binnen de opleiding. 1: Voorkant - flyer evenement Dag + datum

Nadere informatie

VEILIGHEID OP DE CAMPUS

VEILIGHEID OP DE CAMPUS VEILIGHEID OP DE CAMPUS Als student breng je een belangrijk deel van je tijd door op de campus. De universiteit zorgt daarom voor goede verlichting, inbraakdetectie, camera s en deskundige bedrijfshulpverleners.

Nadere informatie

Toezicht plan, Zwembad Waadhoeke

Toezicht plan, Zwembad Waadhoeke Toezicht plan, Zwembad Waadhoeke 1. Doelstelling van het toezichtplan Alle medewerkers werkzaam en/of in dienst van zwembad Waadhoeke moeten van de veiligheid en hygiëne, maar ook de wettelijke voorschriften

Nadere informatie

Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis

Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis Informatie voor professionals die werken volgens de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 1. In welke stap van de meldcode neem ik contact op met Veilig

Nadere informatie

Handleiding website SVNL voor organisators

Handleiding website SVNL voor organisators Handleiding website SVNL voor organisators Met deze handleiding maken wij u graag wegwijs op de website van Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). U vindt hier stap voor stap uitleg over hoe u als

Nadere informatie

Ontruimingsplan MFC Onder de pannen te Melderslo. Ontruimingsplan GOEDGEKEURD. Voorzitter: Piet van Lipzig. Datum: januari 2017

Ontruimingsplan MFC Onder de pannen te Melderslo. Ontruimingsplan GOEDGEKEURD. Voorzitter: Piet van Lipzig. Datum: januari 2017 Ontruimingsplan MFC Onder de pannen te Melderslo. Ontruimingsplan GOEDGEKEURD Voorzitter: Piet van Lipzig Datum: januari 2017 Inhoudsopgave Pagina 1 Inhoudsopgave 2 2 Inleiding en/of toelichting 3 3 Situatietekening

Nadere informatie

Bij pesten zijn er altijd 5 partijen: de pester, het slachtoffer, de grote zwijgende groep, de leerkrachten en de ouders.

Bij pesten zijn er altijd 5 partijen: de pester, het slachtoffer, de grote zwijgende groep, de leerkrachten en de ouders. Versie nov. 2012 Pestprotocol. Inclusief regels en afspraken binnen de school. Wat is pesten? Pesten betekent iemand op een gemene manier lastig vallen: bewust iemand kwetsen of kleineren. Het gebeurt

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team.

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team. SPELVARIANTEN Wil jij weten waar je in jouw huidige werk goed in bent? Hoe jij communiceert en je gedraagt en vooral hoe de ander dat ziet? En wil jij dit graag uitwisselen met je teamgenoten zodat jullie

Nadere informatie

Noodoproep. Korte inhoud van de leerstof. Praktische informatie die je helpt nog beter gebruik te maken van je porto.

Noodoproep. Korte inhoud van de leerstof. Praktische informatie die je helpt nog beter gebruik te maken van je porto. Noodoproep Korte inhoud van de leerstof Noodoproep voor als de veiligheid van jou of je collega in gevaar is. Meldkamer behandelt noodoproep met absolute voorrang. Noodoproep komt altijd aan. Per ongeluk?

Nadere informatie

Hollywood party the Oscars

Hollywood party the Oscars RSW REGIO DE BARONIE 2018 Hollywood party the Oscars Informatie voor de leiding Beste scoutsleiding, Dit wordt alweer de negentiende RSW (Regionale Scouts Wedstrijden) van scouting Regio De Baronie. We

Nadere informatie

Naam: Speltak: Groep:

Naam: Speltak: Groep: JOTA 2013 Naam: Speltak: Groep: NATO alfabet Er zijn in de wereld vele nationale spelalfabetten, maar het NATO - alfabet is het internationale spelalfabet. Een Engelsman, Roemeen, Canadees, Duitser of

Nadere informatie

Brancherichtlijn. Optische en Geluidssignalen Veiligheidsregio s

Brancherichtlijn. Optische en Geluidssignalen Veiligheidsregio s Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen Veiligheidsregio s Colofon De Raad Directeuren Veiligheidsregio (RDVR) heeft op 15 september 2017 ingestemd met de Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen

Nadere informatie

6Het voorbereidingsdraaiboek

6Het voorbereidingsdraaiboek DC 6Het voorbereidingsdraaiboek In dit dc-thema vind je informatie over het voorbereiden van een evenement. Het is een soort checklist van tien aandachtspunten, om te controleren of je niets vergeten bent.

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP)

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP) Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP) Inleiding Een goede coördinatie tussen betrokken hulpdiensten is bij de bestrijding van complexe incidenten van groot belang. Het model voor

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

Commissie-voorzittershandleiding

Commissie-voorzittershandleiding Commissie-voorzittershandleiding gebaseerd op eerdere voorzittershandleidingen Aangepast door: Arjan Schimmel (oktober 2016) Victor Veldstra (oktober 2017) Samenvatting Deze handleiding geeft een overzicht

Nadere informatie

L E I D R A A D H.C.C.

L E I D R A A D H.C.C. L E I D R A A D H.C.C. weekend Organisatie Voor het organiseren van weekenden van de H.C.C. is een leidraad opgesteld. Deze leidraad is opgedeeld in een aantal logisch te volgen stappen zoals hieronder

Nadere informatie

Tijdsplan Evenementen

Tijdsplan Evenementen Categorie Activiteit Aantal weken voor begin toernooi 1. Algemeen 8 7 6 5 4 3 2 1 0-1 Lijst (eind)verantwoordelijken 1.2 Aandachtspunten Inventarisatie afbreukrisico s Tijdsplannen voor de toernooidagen

Nadere informatie

1. Wat zie je hier? Uitgebreide versie van het plan van aanpak Aandachtspunten coaching leefveld opvoeding Checklistvragen leefveld opvoeding

1. Wat zie je hier? Uitgebreide versie van het plan van aanpak Aandachtspunten coaching leefveld opvoeding Checklistvragen leefveld opvoeding 1. Wat zie je hier? Uitgebreide versie van het plan van aanpak andachtspunten coaching leefveld opvoeding hecklistvragen leefveld opvoeding 2. Wat is het doel van de dagelijkse briefing? Planning doorlopen

Nadere informatie

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal,

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal, Uitgeest, 18 augustus 2014 Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP Beste allemaal, Het nieuwe basketbalseizoen staat weer voor de deur en daar hebben we natuurlijk allemaal erg veel zin in. Zoals

Nadere informatie

af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang

af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang Grensoverschrijdend gedrag Klik Kinderopvang wijst alle vormen van grensoverschrijdend gedrag af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang grensoverschrijdend gedrag voorkomen

Nadere informatie

Aanwezig: Rianne van de Brink, Janita van den Brink, Eveline Timmer, Carolien van

Aanwezig: Rianne van de Brink, Janita van den Brink, Eveline Timmer, Carolien van Notulen vergadering oudercommissie Bijdehandjes, locatie het Kinderhuisje te Bennekom. Dinsdag 12 mei 2015 Voorzitter: Carolien van de Wakker Notulist: Susanne Zeggelaar 1 2 Aanwezig: Rianne van de Brink,

Nadere informatie

Draaiboek evenement (naam evenement) <datum van opstellen draaiboek >

Draaiboek evenement (naam evenement) <datum van opstellen draaiboek > Draaiboek evenement (naam evenement) Voorwoord Dit draaiboek is gericht op de praktische uitvoering van het evenement. Het betreft alle operationele informatie over de

Nadere informatie

De praktijktoets wordt beoordeeld met behulp van het activiteitenschema op pagina 3.

De praktijktoets wordt beoordeeld met behulp van het activiteitenschema op pagina 3. INLEIDING Plaats van de leertaak in de context van het beroep De opleiding Medewerker Toezicht en Veiligheid niveau 2 is opgebouwd rond drie kerntaken, te weten: 1. Ziet toe op orde en veiligheid in het

Nadere informatie

Draaiboek: titel evenement in de streek

Draaiboek: titel evenement in de streek Draaiboek: titel evenement in de streek Inhoudsopgave Inleiding... 3 Doelstelling... 3 Doelgroep... 3 Organisatie... 3 Programma... 3 Actie- en takenlijst... 4 Communicatie... 5 Materialenlijst... 5 Begroting

Nadere informatie

De opleiding en instructie voor Evenementen verkeersregelaars wordt in de nieuwe regeling verzorgt door de politie. Wij komen hier dadelijk op terug.

De opleiding en instructie voor Evenementen verkeersregelaars wordt in de nieuwe regeling verzorgt door de politie. Wij komen hier dadelijk op terug. Verkeersregelaars en Hekkenbewaarders Onderstaand advies is geschreven door Jan Pouls Training en Verkeersadvies. Voor meer specifieke informatie kunt u contact opnemen via 06-29 07 61 16 of info@janpouls.nl

Nadere informatie

Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan)

Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan) Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan) Inleiding Tijdens een rondetafeloverleg of -bijeenkomst overlegt een gezin met personen uit het sociale netwerk en betrokken zorg- en dienstverleners over het

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van Fotogroep ƒ/2 van de PVGE afdeling Nuenen

Huishoudelijk reglement van Fotogroep ƒ/2 van de PVGE afdeling Nuenen Pagina 1 van 5 Oprichting Artikel 1 Fotogroep ƒ/2 is opgericht op 04 februari 2014 en functioneert conform artikel 4 van het huishoudelijk reglement van de afdelingsvereniging, hierna te noemen de afdeling,

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleidsplan. Achilles 1894 2013-2014

Vrijwilligersbeleidsplan. Achilles 1894 2013-2014 Achilles 1894 2013-2014 Assen, 26 november 2013 Ronald Keen Gonnie Bruining Annette Jassies Pia vd Veen Yvonne Speelman Inhoudsopgave Pag. Voorwoord 3 1. De huidige situatie 4 2. De gewenste situatie 5

Nadere informatie

10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN

10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN 10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN Introductie Social media wordt steeds vaker door bedrijven gebruikt om beter contact met hun klanten te krijgen en uiteindelijk meer inkomsten te realiseren. Facebook is

Nadere informatie

dat ik aan mijn baas en collega s moet doorgeven welke werkzaamheden ik heb gedaan en wat nog gedaan moet worden.

dat ik aan mijn baas en collega s moet doorgeven welke werkzaamheden ik heb gedaan en wat nog gedaan moet worden. CP26 rapporteren Als u in Nederland in de Handel & Dienstverlening werkt, bijvoorbeeld in een winkel of op een kantoor, moet u doorgeven aan uw baas en/of uw collega wat u gedaan heeft en wat er nog moet

Nadere informatie

Ontruimingsplan van de Protestantse kerk

Ontruimingsplan van de Protestantse kerk Ontruimingsplan van de Protestantse kerk Protestantse gemeente Axel Koestraat 2 4571 GL AXEL Telefoonnummer 0115 564470 Versie 1.6 definitief (webversie) 27-6-2010 1 1 Inhoud 1. Inhoudsopgave 2. Inleiding

Nadere informatie

Meldcode Excellent Leven Stappenplan Ouderenmishandeling, Huiselijk geweld, Kindermishandeling

Meldcode Excellent Leven Stappenplan Ouderenmishandeling, Huiselijk geweld, Kindermishandeling Meldcode Excellent Leven Stappenplan Ouderenmishandeling, Huiselijk geweld, Kindermishandeling Stap 1 Vermoeden van mishandeling klik hier Stap 2 Overleg Stap 3 Informatie verzamelen Stap 4 Actie Stap

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 1. Inleiding Voetbalvereniging MVV 29 bestaat dankzij vrijwilligers. De ene vrijwilliger besteedt meer tijd aan MVV 29 dan een ander, maar dat geeft niet. Iedere

Nadere informatie

Vrijwilligers HC Rijnvliet

Vrijwilligers HC Rijnvliet Vrijwilligers HC Rijnvliet Zoals elke vereniging is ook HC Rijnvliet grotendeels aangewezen op de inzet van vrijwilligers. In dit hoofdstuk is beschreven hoe HC Rijnvliet om wil gaan met vrijwilligers.

Nadere informatie

Het heeft tot doel calamiteiten zoveel mogelijk te voorkomen en schade te beperken en zo optimale veiligheid te

Het heeft tot doel calamiteiten zoveel mogelijk te voorkomen en schade te beperken en zo optimale veiligheid te Calamiteitenplan Avondvierdaagse Dronten Doel van het calamiteitenplan Het calamiteitenplan is een middel om de organisatie van de avondvierdaagse op eventuele calamiteiten voor te bereiden. Het heeft

Nadere informatie

Functieomschrijving Voorzitter

Functieomschrijving Voorzitter Functieomschrijving Voorzitter A) Voorbereiden en leiden van bestuurs- en stafvergaderingen Agenda opstellen bestuursvergadering Bestuursvergadering leiden. Agenda opstellen en voorbereiden stafvergadering.

Nadere informatie

Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF

Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF Klantenbinding Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF De nationale sportweek is onderdeel van de Europese week van de sport Introductie Toolkit Jij hebt als

Nadere informatie

Pastorale zorg bij rampen

Pastorale zorg bij rampen 2 Inho ud: 1. Doelstelling pag. 4 2. Realisatie pag. 5 3. Begrippen pag. 6 4. Verantwoordelijkheid pag. 7 5. Pastorale verzorger pag. 8 6. Taken pastorale verzorger pag. 8 7. Coördinator pastorale zorg

Nadere informatie

7.5 HANDELINGSINSTRUCTIES AGRESSIE AAN DE TELEFOON

7.5 HANDELINGSINSTRUCTIES AGRESSIE AAN DE TELEFOON 7.5 HANDELINGSINSTRUCTIES AGRESSIE AAN DE TELEFOON Onderdeel van de Arbocatalogus Agressie en Geweld 2.0, sector Gemeenten Doelgroep Inhoud Coördinator agressie en geweld, leidinggevenden en medewerkers

Nadere informatie

Veiligheidsplan horeca Hoeksche Waard Verplichte bijlage bij formulier aanvraag vrijstelling sluitingsuur horecabedrijf

Veiligheidsplan horeca Hoeksche Waard Verplichte bijlage bij formulier aanvraag vrijstelling sluitingsuur horecabedrijf Dit formulier graag volledig ingevuld opsturen naar: Gemeente Binnenmaas Afdeling Ruimte & Groen Postbus 5455 3299 ZH Maasdam Voor informatie kunt u contact opnemen met afdeling Ruimte & Groen: telefoonnummer

Nadere informatie

Circulus-Berkel Arbowetgeving. Arbowetgeving. Veiligheidsvoorschriften. Arbowetgeving. Inhoud veiligheidsinstructie oud papier inzamelen

Circulus-Berkel Arbowetgeving. Arbowetgeving. Veiligheidsvoorschriften. Arbowetgeving. Inhoud veiligheidsinstructie oud papier inzamelen Arbowetgeving Circulus-Berkel Veiligheidsinstructie Oud papier inzamelen 20 januari 2016 Wat staat er samengevat in artikel 10? Elke werkgever is er verantwoordelijk voor dat derden geen gevaar lopen door

Nadere informatie

Calamiteitenplan AV Pijnenburg Algemeen

Calamiteitenplan AV Pijnenburg Algemeen Calamiteitenplan AV Pijnenburg Algemeen 1.0 CALAMITEITENPLAN ALGEMEEN... 2 2.1 CALAMITEIT OP LOCATIE BUITEN AVP TERREIN... 3 2.2 CALAMITEIT OP TERREIN GEDURENDE TRAININGSUREN, KANTINE OPEN... 3 2.3 CALAMITEIT

Nadere informatie

Functieprofielen Regio Scouting Eindhoven

Functieprofielen Regio Scouting Eindhoven Functieprofielen Regio Scouting Eindhoven Versie mei 2011 Regio Scouting Eindhoven 28-04-2011 Pagina 1 van 9 Regiovoorzitter De regio is het niveau tussen de (plaatselijke) groepen en het landelijk bestuurlijke

Nadere informatie

VERSLAG MR VERGADERING

VERSLAG MR VERGADERING VERSLAG MR VERGADERING Datum: 22 september 2015 Aanwezig: Afwezig: Verslag: (P) Annemieke, Annick, Astrid, Saskia (O) Edwin, Lizzy, Michel, Harm, Gabor. (D) Adriana, Madelon. Ellen (met kennisgeving) Edwin

Nadere informatie

Functiebeschrijving Majoor

Functiebeschrijving Majoor BIJLAGE 7 Functiebeschrijving Majoor Doel Beschrijving 1. De multidisciplinaire coördinatie of de coördinatie van zeer veel interventieploegen op het terrein bij zeer complexe of zeer grootschalige incidenten

Nadere informatie

I. Doel vrijwilligersbeleid 3. II. Visie op vrijwilligerswerk 3. III. Uitgangspunten 3. IV. Rol vrijwilligerscoördinator 4

I. Doel vrijwilligersbeleid 3. II. Visie op vrijwilligerswerk 3. III. Uitgangspunten 3. IV. Rol vrijwilligerscoördinator 4 1 Inhoud I. Doel vrijwilligersbeleid 3 II. Visie op vrijwilligerswerk 3 III. Uitgangspunten 3 IV. Rol vrijwilligerscoördinator 4 V. Vrijwilligersvoorwaarden 4 VI. Bijlagen: Bijlage I: Vrijwilligersovereenkomst

Nadere informatie

Draaiboek CCN weekeinden

Draaiboek CCN weekeinden Draaiboek CCN weekeinden CUENT CAMPER CLUB NEDERLAND N A A M D O Versie 25 augustus 2018 1 DRAAIBOEK BOLLEN BIETEN Datum Jaarplanning. Jaar daarvoor Ruim van te voren Jaarplanning Twee weken van Uiterlijk

Nadere informatie

Aanwezig: Debbie Boeijen, Trudy van den Elzen, Kenny Essers, Hans van Geffen, Mariëtte Jansen, Hans van der Locht, Margriet Meijer.

Aanwezig: Debbie Boeijen, Trudy van den Elzen, Kenny Essers, Hans van Geffen, Mariëtte Jansen, Hans van der Locht, Margriet Meijer. GMR Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad secretariaat: p/a D.Boeijen Kerkstraat 72A 5411 BC Zeeland gmr@kiemuden.nl Notulen van de GMR-vergadering van 12-05-2014 Aanwezig: Debbie Boeijen, Trudy van

Nadere informatie

Communicatieplan Wmo-raad Hellendoorn

Communicatieplan Wmo-raad Hellendoorn Communicatieplan Wmo-raad Hellendoorn 01. Communicatiemiddelen en wanneer en / of waarom. Communicatiemiddel Mondeling Bijeenkomst Wmo-raad Circa een keer per zes weken regulier overleg over zaken aangaande

Nadere informatie

Introductie Seinvlaggen

Introductie Seinvlaggen Introductie Seinvlaggen Zeekadetkorps Rotterdam Dienstvak Seiner 30 januari 2011 Zeekadetkorps Rotterdam Introductie Seinvlaggen, Pagina 1 Geschiedenis Seinvlaggen Op zee is het gebruik van vlaggen al

Nadere informatie

Draaiboek 12 november 2015

Draaiboek 12 november 2015 Draaiboek 12 november 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 10 Voorwoord... 11 Wat is de dag van de mobiliteit?... 12 Planning... 13 Stappenplan... 14 Stap 1: Aanleveren van de werkplekken... 14 Stap 2:

Nadere informatie

Indruk van de werkzaamheden van vrijwilligers bij Simmerdeis

Indruk van de werkzaamheden van vrijwilligers bij Simmerdeis Indruk van de werkzaamheden van vrijwilligers bij Simmerdeis Dit is een beschrijving van de klussen die je als vrijwilliger van Simmerdeis zo al kunt gaan doen. Bij Simmerdeis kiezen we er bewust voor

Nadere informatie

Draaiboek. (naam evenement)

Draaiboek. (naam evenement) Draaiboek (naam evenement) 1 DRAAIBOEK (Naam Evenement) Hieronder vindt u een voorbeeld van een draaiboek, die u kunt gebruiken als basis voor de vergunningaanvraag. Als u alle onderwerpen volgt heeft

Nadere informatie