Toetsvragen en stellingen Antwoorden met verklaring

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toetsvragen en stellingen Antwoorden met verklaring"

Transcriptie

1 Toetsvragen en stellingen Antwoorden met verklaring Stellingen 1. Als de benauwdheidsklachten minder worden, kan de onderhoudsmedicatie gestopt worden. Eens/ oneens Deze gedachte is een reden waarom veel mensen het gebruik van onderhoudsmedicatie stoppen. Daarom is het belangrijk om in de instructie aandacht te schenken aan de verschillende soorten medicatie en waarom het nodig is onderhoudsmedicatie te blijven gebruiken. Het is belangrijk onderhoudsmedicatie te blijven gebruiken, ook als men geen klachten heeft, om achteruitgang van de longen tegen te gaan. Dit zorgt ervoor dat klachten, ook op lange termijn, verminderen en wegblijven. 2. Je hebt net gezien hoe mw. Verbeek de inhalatie uitvoert. Wat kan zij volgens jou nog verbeteren aan haar inhalatietechniek? Je kunt een Mw. Verbeek nog een aantal tips geven. Let er op dat je dit opbouwend doet. Benoem wat goed ging, en ook wat er nog beter kan. Bijvoorbeeld: U ademt goed in en uit in de voorzetkamer. Ik zie dat u hierbij sneller en krachtiger ademt dan normaal: dat is niet nodig. Adem vijf keer rustig in en uit in de voorzetkamer. Let hierbij ook op uw houding: kijk bijvoorbeeld naar de bovenkant van de deur. 3. Als de patiënt eenmaal snapt hoe de inhalatiemedicatie werkt, is hij/zij ook gemotiveerd om de medicatie volgens voorschrift te gebruiken. Eens/oneens Begrijpen hoe de medicatie werkt, kan helpen bij de motivatie om het ook volgens voorschrift te gebruiken. Maar patiënten kunnen ook andere bezwaren hebben die hun motivatie in de weg staan. Vraag daarom altijd goed door. 4. Wat zou jij anders doen in dit gesprek? De apothekersassistente stelt gesloten en suggestieve vragen zoals Gaat het allemaal goed? en U heeft verder geen vragen? waardoor de patiënt weinig uitgenodigd wordt om eventuele bezwaren of zorgen naar voren te brengen. Het is beter om open vragen te stellen. Hierdoor nodig je de patiënt uit om te vertellen hoe het gaat en welke problemen hij/zij ondervindt. Bijvoorbeeld: Hoe gaat het medicatie? Hoe gaat het met uw klachten, sinds u gestart bent met de medicatie?

2 Toetsvragen 1. Welke van de onderstaande stellingen is juist? Stelling 1. Astma is een ziekte van de luchtwegen die primair met langwerkende luchtwegverwijders wordt behandeld. Stelling 2. Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen die primair met ontstekingsremmers dient te worden behandeld. a. 1 is juist en 2 is onjuist b. 1 is onjuist en 2 is juist c. 1 en 2 zijn beide onjuist Bij astma is er sprake van een ontsteking in de luchtwegen: de luchtwegen zijn overgevoelig en aanvalsgewijs vernauwd. Dit geeft klachten zoals benauwdheid en kortademigheid. Een belangrijk onderdeel van de behandeling van astma zijn dan ook ontstekingsremmers. Hoewel de patiënt een (kortwerkende) luchtwegverwijder ter beschikking moet hebben voor astma aanvallen, vormt een ontstekingsremmer (inhalatiecorticosteroïd) de hoeksteen van de behandeling van astma. Bij zwaardere astmapatiënten kan ook een langwerkende luchtwegverwijder toegevoegd worden. 2. Bij het geven van een inhalatie-instructie: - check je eerst wat de patiënt al weet, - geef je daarna uitleg over de werking van het geneesmiddel en - leg je uit hoe de inhalator gebruikt moet worden. Welk van de onderstaande elementen vormen het vervolg van je instructie? a. Je doet voor hoe de inhalator gebruikt moet worden en laat de patiënt vertellen hoe de inhalator gebruikt moet worden b. Je doet voor hoe de inhalator gebruikt moet worden, laat de patiënt vertellen hoe de inhalator gebruikt moet worden en stuurt de inhalatietechniek indien nodig bij c. Je doet voor hoe de inhalator gebruikt moet worden en laat de patiënt met de inhalator oefenen d. Je doet voor hoe de inhalator gebruikt moet worden, laat de patiënt met de inhalator oefenen en stuurt de inhalatietechniek indien nodig bij Wanneer je een inhalatie-instructie geeft, is het van belang dat je: - Checkt wat de patiënt reeds weet - De werking van het geneesmiddel uitlegt - Uitlegt hoe de inhalator gebruikt moet worden - Voordoet hoe de inhalator gebruikt moet worden - De patiënt laat oefenen met de inhalator - De inhalatietechniek indien nodig bijstuurt.

3 3. Welke van de onderstaande stellingen is juist? Stelling 1. Bij astma is er sprake van een continue luchtwegvernauwing waarbij ook periodes van verergering (exacerbaties) kunnen optreden. Ook zijn de luchtwegen bij astmapatiënten overgevoelig voor allergische en nietallergische prikkels. Stelling 2. Bij COPD is er sprake van een aanvalsgewijze luchtwegvernauwing waarbij langwerkende luchtwegverwijders de hoeksteen van de medicamenteuze behandeling vormen. Stoppen met roken is belangrijk. a. Stelling 1 is juist en stelling 2 is onjuist b. Stelling 1 is onjuist en stelling 2 is juist c. Stelling 1 en 2 zijn juist d. Stelling 1 en 2 zijn onjuist De juiste stellingen zijn: Stelling 1. Bij astma is er sprake van aanvalsgewijze luchtwegvernauwing waarbij ook periodes van verergering (exacerbaties) kunnen optreden. Ook zijn de luchtwegen bij astmapatiënten overgevoelig voor allergische en nietallergische prikkels. Stelling 2. Bij COPD is er sprake van continue luchtwegvernauwing waarbij langwerkende luchtwegverwijders de hoeksteen van de medicamenteuze behandeling vormen. Stoppen met roken is belangrijk. 4. Als een ontstekingsremmer en een luchtwegverwijder geïnhaleerd moeten worden, wat is dan de beste volgorde? a. Eerst de luchtwegverwijder en daarna de ontstekingsremmer b. Eerst de ontstekingsremmer en daarna de luchtwegverwijder c. De volgorde maakt niet uit als er maar goed geïnhaleerd wordt d. Er moet minstens een uur tussen de twee inhalaties zitten De luchtwegverwijder zorgt ervoor dat de luchtwegen wijder worden. Dit zorgt ervoor dat de onstekingsremmer beter opgenomen kan worden in de luchtwegen. 5. Noem de juiste volgorde voor inhalatie van een poederinhalator: a. Rechtop zitten of staan - uitademen - tanden en lippen om het mondstuk - inhaleren adem vasthouden - uitademen b. Uitademen - rechtop zitten of staan - adem vasthouden - tanden en lippen om het mondstuk - inhaleren - uitademen c. Uitademen - tanden en lippen om het mondstuk - inhaleren rechtop zitten of staan adem vasthouden - uitademen d. Uitademen - tanden en lippen om mondstuk - rechtop zitten of staan - adem vasthouden - inhaleren uitademen De patiënt moet eerst de juiste houding aannemen: rechtop zitten of staan. Hiermee wordt de weg naar de luchtwegen vereenvoudigd voor het geneesmiddel. Vervolgens moet er volledig uitgeademd worden om vervolgens maximaal te kunnen inhaleren. De tanden en lippen worden om het mondstuk geplaatst opdat er geen geneesmiddel op de tanden terecht kan komen. De patiënt inhaleert vervolgens het geneesmiddel en houdt de adem vast. Door de adem vast te houden krijgt het geneesmiddel de kans om goed in de luchtwegen te komen: het werkt daardoor beter. Vervolgens kan de patiënt uitademen.

4 6. Noem de juiste stappen voor inhalatie van een aerosol met voorzetkamer: a. Aerosol op voorzetkamer zetten - schudden - rechtop zitten of staan - tanden en lippen om het mondstuk normaal in- en uitademen b. Schudden aerosol op voorzetkamer zetten - rechtop zitten of staan - tanden en lippen om het mondstuk normaal in- en uitademen c. Schudden aerosol op voorzetkamer zetten - rechtop zitten of staan uitademen - tanden en lippen om het mondstuk rustig inhaleren adem vasthouden d. Aerosol op voorzetkamer zetten - schudden rechtop zitten of staan uitademen - tanden en lippen om het mondstuk rustig inhaleren adem vasthouden De aerosol moet geschud worden om ervoor te zorgen dat het geneesmiddel gelijk verdeeld is in de aerosol. Hiermee komt de juiste hoeveelheid geneesmiddel in het pufje naar buiten. Na het schudden kan de aerosol op de voorzetkamer gezet worden. Vervolgens kan de patiënt de juiste houding innemen. Zowel tanden als de lippen moeten om het mondstuk geplaatst worden opdat het geneesmiddel via de mond in luchtwegen terecht kan komen. Wanneer alleen de lippen om het mondstuk geplaatst worden, kan het geneesmiddel op de tanden terecht komen in plaats van in de luchtwegen. Door het gebruik van de voorzetkamer kan de patiënt gewoon rustig in- en uitademen door de voorzetkamer. De adem hoeft dus niet vastgehouden te worden. 7. Welke stellingen rondom het gebruik van de voorzetkamer zijn juist? a. Het indrukken van de aerosol en tegelijkertijd op een juiste wijze inademen is voor veel patiënten moeilijk; de medicatie komt niet goed in de longen terecht b. Door het gebruik van de voorzetkamer komt de medicatie beter in de longen terecht c. De patiënt moet normaal in- en uitademen door de voorzetkamer d. Alle stellingen zijn juist Bij een dosisaerosol zonder voorzetkamer moet de patiënt al beginnen met inademen voordat hij de dosis uit de aerosol laat vrijkomen (indrukken). Dit is voor veel patiënten lastig. Hierdoor komt de medicatie vaak niet goed in de luchtwegen en bijvoorbeeld in de mond of keel terecht. De medicatie werkt daardoor niet optimaal. Bij gebruik van een voorzetkamer komt de aerosol eerst in de voorzetkamer terecht. De patiënt kan door rustig in en uit te ademen in de voorzetkamer de medicatie goed inhaleren. De medicatie komt hierdoor beter in de luchtwegen en werkt hierdoor beter. 8. Wat is juist? a. Bij een dosisaerosol moet krachtig worden geïnhaleerd b. Bij een poederinhalator moet rustig worden geïnhaleerd c. Bij zowel een poederinhalator als een dosisaerosol moet rustig worden geïnhaleerd d. Bij een poederinhalator moet krachtiger worden geïnhaleerd bij een dosisaerosol moet rustig worden geïnhaleerd Bij een aerosol moet rustig in- en uit geademd worden door de voorzetkamer om de medicatie goed in de luchtwegen te krijgen. Bij een poederinhalator moet krachtiger geinhaleerd worden. Let op: Per poederinhalator kan het verschillen hoe krachtig er geinhaleerd moet worden. Raadpleeg hiervoor de bijsluiter.

5 9. Wat is juist? a. Na het inhaleren van een luchtwegverwijder moet de mond nagespoeld worden om bijwerkingen te voorkomen b. Na het inhaleren van een ontstekingsremmer moet de mond nagespoeld worden om bijwerkingen te voorkomen c. Alleen wanneer zowel een luchtwegverwijder als ontstekingsremmer geïnhaleerd worden, moet de mond nagespoeld worden om bijwerkingen te voorkomen Inhalatiecorticosteroïden zijn onstekingsremmers. Wanneer deze onstekingsremmer in de mond of keel terecht komt in plaats van de longen kan dit soms schimmelinfecties en/of heesheid veroorzaken. Bij het inhaleren van onstekingsremmers komt het soms voor dat er toch wat medicatie in de mond of keel terecht komt. Door de mond na te spoelen of wat te eten na het inhaleren kunnen deze bijwerkingen voorkomen worden. 10. Maak de volgende zin af. Binnen motivational interviewing is het versterken van de motivatie tot gedragsverandering: a. Niet van belang, omdat het uitgangspunt is dat patiënten al gemotiveerd zijn tot gedragsverandering b. Vormgegeven door onder andere het stellen van vragen met een kort antwoord, vooral tijdens de eerste fase van het contact c. Sterk afhankelijk van je eigen vaardigheden om overtuigende argumenten aan te bieden om het gedrag van de patiënt te kunnen veranderen d. Te bereiken door het helpen van de patiënt om zijn eigen ambivalentie te onderzoeken en uitdrukking te geven aan zijn eigen redenen tot het veranderen van gedrag Het onderzoeken van iemands ambivalentie ten aanzien van veranderen is een centraal thema binnen motivational interviewing. Zodra iemand zicht krijgt op zijn eigen redenen voor (en tegen) veranderen, kan iemand een weloverwogen keuze maken (autonomie) en blijkt de verantwoordelijkheid van een patiënt ten aanzien van zijn eigen veranderproces toe te nemen. 11. Welke van onderstaande uitspraken over ambivalentie is juist? a. Ambivalentie is een uiting van een verstoord verdedigingsmechanisme van de patiënt b. Ambivalentie is het meest aanwezig als patiënten besloten hebben om te veranderen c. Ambivalentie is het tegelijkertijd optreden van tegenstrijdige gedachten en gevoelens d. In elk voorlichtingsgesprek is het van belang de ambivalentie van een patiënt te onderzoeken In vrijwel elk veranderproces komt een patient op een punt waarbij er twijfel is/ontstaat over veranderen; men wil tegelijkertijd wel en ook liever niet veranderen. De twijfel wordt minder naarmate het besluit om te veranderen groeit. Bij voorlichtingsgesprekken is veranderen van gedrag niet altijd een onderwerp van gesprek en daarmee is het dus ook niet noodzakelijk om ambivalentie altijd bespreekbaar te maken. 12. Contact maken is een belangrijke voorwaarde voor ieder gesprek over verandering of therapietrouw. Je bereikt een oprecht contact met de patiënt het beste als je: a. Laat merken dat je voldoende kennis heeft over de aandoening van de patiënt b. Middels een combinatie van open en gesloten vragen de kennis van de patiënt boven tafel krijgt c. Zowel verbaal (reflecteren) als non-verbaal (houding) laat merken dat je de patiënt begrijpt d. Je een duidelijke agenda bepaalt voor de patiënt Een patiënt is over het algemeen het meest geneigd open antwoorden te geven als men zich gehoord en begrepen voelt. Zodra er sprake is van ongelijkheid is er een risico dat patiënten zich gaan verdedigen of zich afsluiten. Open en gesloten vragen helpen om richting te geven en verdieping aan te brengen in het gesprek; zeker wanneer er door actief te luisteren (middels het geven van reflecties) een vertrouwensband is ontstaan.

6 13. Welk rijtje woorden hoort meer bij motiveren dan bij overtuigen? a. Luisteren, achterover leunen, begrip b. Vragen, informeren, expert c. Weten, samenvatten, informeren d. Informeren, referentiekader, verantwoordelijkheid nemen Binnen motiverende gespreksvoering is het meer van belang om uit te gaan van de aanwezige kennis bij de patiënt, dan uit te gaan van de kennis van de hulpverlener. Bij overtuigen is de kennis van de hulpverlener leidend. Bij motiveren is de houding van de hulpverlener gebaseerd op gelijkwaardigheid (partnership), acceptatie, compassie en prikkelen (evoke) (PACE).- De inhalatietechniek indien nodig bijstuurt.

Astma en COPD VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? VRAAG HET UW APOTHEKER

Astma en COPD VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? VRAAG HET UW APOTHEKER Astma en COPD WAT ZIJN DE KLACHTEN MEDICIJNEN OM UW KLACHTEN TE VERMINDEREN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN ADVIES IN EEN PERSOONLIJK GESPREK INFORMATIE MEDICIJNEN OP RECEPT VRAAG OVER UW MEDICIJNEN?

Nadere informatie

INHALATIE Hanneke van Dijk kinderlongverpleegkundige

INHALATIE Hanneke van Dijk kinderlongverpleegkundige INHALATIE 30-06-2015 Hanneke van Dijk kinderlongverpleegkundige Doelstelling Aan het eind van deze workshop is de groep bekend met wat voor mogelijkheden er zijn om inhalatie medicatie toe te dienen en

Nadere informatie

Inhaleren moet je leren Droog oefenen Geneesmiddelen op maat

Inhaleren moet je leren Droog oefenen Geneesmiddelen op maat In Nederland heeft één op de tien mensen last van een chronische aandoening aan de luchtwegen. Dit kan astma zijn, chronische bronchitis of emfyseem. Voor astma, chronische bronchitis en emfyseem samen

Nadere informatie

Inhaleren met de Aerochamber met mondstuk

Inhaleren met de Aerochamber met mondstuk Inhaleren met de Aerochamber met mondstuk voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar De arts heeft vastgesteld dat je problemen hebt met je luchtwegen. Je krijgt daarvoor medicijnen via een voorzetkamer, de Aerochamber.

Nadere informatie

Astma medicatie voor kinderen

Astma medicatie voor kinderen Astma medicatie voor kinderen Kindergeneeskunde mca.nl Inhoudsopgave De volgende inhalatiemedicatie wordt gebruikt bij kinderen met astma 3 Inhalatietechniek 5 Afbouwschema Ventolin/Salbutamol/Airomir

Nadere informatie

Astma. Individueel actie- en medicatieplan

Astma. Individueel actie- en medicatieplan Astma Individueel actie- en medicatieplan Dit plan gaat over hoe u het beste met uw astma om kunt gaan. U heeft niet altijd evenveel last van uw astma. Het is daarom fijn als u zelf uw medicijnen kunt

Nadere informatie

Astma medicatie voor kinderen

Astma medicatie voor kinderen Astma medicatie voor kinderen Kindergeneeskunde mca.nl Inhoudsopgave De volgende medicatie wordt gebruikt bij kinderen met astma 3 Combinatiemedicijnen 4 Inhalatietechniek 4 Afbouwschema Ventolin/Salbutamol/Airomir

Nadere informatie

Doel van de presentatie

Doel van de presentatie Doel van de presentatie Voordelen & valkuilen aërosoltherapie Educatie & therapietrouw Soorten medicatie en inhalatoren Valkuilen dosisaërosol & concreet gebruik Spacers: voordeel, gebruik en onderhoud

Nadere informatie

Inhaleren met de Aerochamber met masker

Inhaleren met de Aerochamber met masker Inhaleren met de Aerochamber met masker voor kinderen van 0 tot ongeveer 4 jaar De arts heeft vastgesteld dat uw kind problemen heeft met de luchtwegen. Uw kind krijgt daarvoor medicijnen via een voorzetkamer,

Nadere informatie

Astma bij jongeren. Mijn actie- & medicatieplan

Astma bij jongeren. Mijn actie- & medicatieplan Astma bij jongeren Mijn actie- & medicatieplan Dit plan gaat over hoe je het beste met je astma kunt omgaan. Je hebt niet altijd evenveel last van je astma. Dit boekje helpt je om zelf je medicijnen aan

Nadere informatie

Behandelplan 1. Medicijnen gebruiken

Behandelplan 1. Medicijnen gebruiken Behandeling van COPD Als de diagnose COPD is gesteld, krijgt u te maken met verschillende zorgverleners die hun best doen voor een goede behandeling van COPD. Ook verwachten zij iets van u als patiënt.

Nadere informatie

Aandachtspunten bij het vernevelen

Aandachtspunten bij het vernevelen Vernevelen thuis Verneveltherapie is een methode om medicatie aan de longen toe te dienen wanneer inhalatiemedicatie niet via de gangbare vormen (poederinhalator en dosis-aërosol met voorzetkamer) gegeven

Nadere informatie

Het aanleren van inhaleren bij patiënten met astma en COPD: kan het beter?

Het aanleren van inhaleren bij patiënten met astma en COPD: kan het beter? Het aanleren van inhaleren bij patiënten met astma en COPD: kan het beter? een onderzoek naar verschillende manieren van inhalatie-instructie voor het aanleren van correct gebruik van inhalatiemedicatie

Nadere informatie

Inhaleren met de Aerochamber, met masker

Inhaleren met de Aerochamber, met masker Inhaleren met de Aerochamber, met masker voor kinderen van 0 tot ongeveer 4 jaar De arts heeft vastgesteld dat uw kind problemen heeft met de luchtwegen. Uw kind krijgt daarvoor medicijnen via een voorzetkamer,

Nadere informatie

Het gebruik van de verschillende inhalatoren

Het gebruik van de verschillende inhalatoren Longgeneeskunde Inhaleren Inhalatiemedicijnen Bij de behandeling van astma en COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) wordt er gebruik gemaakt van verschillende inhalatie medicijnen. Ze zijn onder

Nadere informatie

PATIËNTENBIJSLUITER. 1: Algemene kenmerken

PATIËNTENBIJSLUITER. 1: Algemene kenmerken PATIËNTENBIJSLUITER Voordat u Qvar Extrafijne Aërosol Inhalator of AeroChamber Plus met mondstuk of masker gaat gebruiken is het belangrijk de volgende informatie rustig en nauwkeurig door te lezen. Dit

Nadere informatie

Individueel zorgplan voor kinderen met longproblemen

Individueel zorgplan voor kinderen met longproblemen Individueel zorgplan voor kinderen met longproblemen Het individueel zorgplan is een persoonlijk actieplan dat u als ouder samen met de kinderarts/kinderlongverpleegkundige en uw kind invult. In het plan

Nadere informatie

COPD. Individueel zorgplan longmedicatie & longaanval actieplan

COPD. Individueel zorgplan longmedicatie & longaanval actieplan COPD Individueel zorgplan longmedicatie & longaanval actieplan U heeft dit plan ontvangen zodat u zelf actie kunt onder- nemen zodra uw COPD klachten verergeren, verbeteren of plotseling toenemen. COPD

Nadere informatie

Persoonlijk zorgplan voor kinderen met astma

Persoonlijk zorgplan voor kinderen met astma Persoonlijk zorgplan voor kinderen met astma Inhoudsopgave Zorgplan van...5 Wat te doen bij benauwdheid?...6 Algemene tips... 10 Hoe werken de medicijnen... 11 Afbouwschema salbutamol (ventolin en airomir)...

Nadere informatie

De longverpleegkundige

De longverpleegkundige De longverpleegkundige Algemeen U bent door uw longarts verwezen naar de longverpleegkundige. Een longverpleegkundige is een verpleegkundige, die zich heeft gespecialiseerd in astma en COPD (chronische

Nadere informatie

Begeleiding Nieuwe Medicatie

Begeleiding Nieuwe Medicatie Begeleiding Nieuwe Medicatie Doelstellingen: De gezondheid van de patiënt verbeteren De therapietrouw verbeteren De efficiëntie van de behandelingen verbeteren Arts en apotheker versterken elkaars informatie

Nadere informatie

Astma behandelplan. Kindergeneeskunde. mca.nl

Astma behandelplan. Kindergeneeskunde. mca.nl Astma behandelplan Kindergeneeskunde mca.nl Inhoudsopgave Telefonisch spreekuur 2 Hoe werken de medicijnen? 3 Tips 3 Groene zone 4 Oranje zone 5 Rode zone 6 Afbouwschema Ventolin/Salbutamol/Airomir 100

Nadere informatie

Inhaleren met de Turbuhaler

Inhaleren met de Turbuhaler Inhaleren met de Turbuhaler poederinhalator voor kinderen vanaf ± 7 jaar De arts heeft vastgesteld dat je problemen hebt met jouw luchtwegen. Je krijgt daarvoor medicijnen in de vorm van poeder. Deze poeder

Nadere informatie

Inhalatie medicatie toedienen. Vaardigheid Voordelen Nadelen

Inhalatie medicatie toedienen. Vaardigheid Voordelen Nadelen Inhalatie medicatie toedienen Vaardigheid Voordelen Nadelen De soorten hulpmiddelen Doseer inhalator = doseeraesosol Poederinhalatoren, meerdere soorten Verneveling inhalator Soorten medcijnen Medicatie:

Nadere informatie

Medicijngebruik bij kinderen met astma

Medicijngebruik bij kinderen met astma Medicijngebruik bij kinderen met astma Afdeling kindergeneeskunde Vooraf Bijna alle kinderen met astma gebruiken medicijnen, meestal inhalatiemiddelen. In de praktijk blijken veel kinderen hun medicijnen

Nadere informatie

De longverpleegkundige

De longverpleegkundige De longverpleegkundige De longverpleegkundige Van uw longarts heeft u de eerste informatie gekregen over uw aandoening en de klachten die daarmee gepaard gaan. Vervolgens heeft de longarts u verwezen naar

Nadere informatie

INHALEREN MET VOORZETKAMER

INHALEREN MET VOORZETKAMER INHALEREN MET VOORZETKAMER 1029 Inhaleren met een voorzetkamer 1. Dosis aërosol krachtig schudden en in de voorzetkamer plaatsen. 2. Plaats het mondstuk van de voorzetkamer tussen de tanden en sluit de

Nadere informatie

luchtwegproblemen kinderen

luchtwegproblemen kinderen luchtwegproblemen bij kinderen 1 Luchtwegproblemen bij kinderen Informatie voor ouders van een kind met luchtwegproblemen Wat verstaan we onder luchtwegproblemen? Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling

Nadere informatie

Inhalatiemedicatie bij kinderen met astma

Inhalatiemedicatie bij kinderen met astma Patiënteninformatie Inhalatiemedicatie bij kinderen met astma Informatie over verschillende toedieningsvormen van inhalatiemedicatie 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Kinderastmateam 4 Aerochamber

Nadere informatie

BRISP132.B1-1-

BRISP132.B1-1- 26-04-01 BRISP132.B1-1- Bricanyl Spacer 4.1340.9PP Informatie voor de patiënt Algemeen Lees deze informatie eerst goed, voordat u Bricanyl Spacer gaat gebruiken. Ook wanneer u aan een volgende verpakking

Nadere informatie

Inhaleren met de Novolizer

Inhaleren met de Novolizer Inhaleren met de Novolizer Poederinhalator voor kinderen vanaf ± 7 jaar De arts heeft vastgesteld dat je problemen hebt met je luchtwegen. Je krijgt daarvoor medicijnen in poedervorm. Dit poeder zit in

Nadere informatie

Astma en COPD. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Astma en COPD. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Astma en COPD Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Astma 3 Oorzaken van astma 4 Symptomen 5 Risico s 5 Behandeling 6 Geneesmiddelen 7 COPD 9 Oorzaken

Nadere informatie

Benauwdheidsklachten bij kinderen

Benauwdheidsklachten bij kinderen Benauwdheidsklachten bij kinderen Informatie voor ouders en/of verzorgers In deze folder staat meer informatie over hoe u benauwdheidsklachten bij uw kind herkent en wat kunt u daar aan kunt doen. Neem

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Tilade, dosis-aërosol 2 mg per dosis. nedocromilnatrium

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Tilade, dosis-aërosol 2 mg per dosis. nedocromilnatrium Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Tilade, dosis-aërosol 2 mg per dosis nedocromilnatrium Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Qvar Extrafijne Aërosol 50 Inhalator, dosis-aërosol 50 microgram/dosis Qvar Extrafijne Aërosol 100 Inhalator, dosis-aërosol 100 microgram/dosis beclometasondipropionaat

Nadere informatie

Noodmedicatie of aanvalsmedicatie

Noodmedicatie of aanvalsmedicatie Beste ouder In deze folder geven we u meer info over de verschillende medicatie voor de luchtwegen. We geven ook een overzicht van de verschillende inhalatoren. De dienst kinderziekten Noodmedicatie of

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Qvar Extrafijne Aërosol 100 Autohaler dosis-aërosol 100 microgram/dosis beclometasondipropionaat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Qvar Extrafijne Aërosol 100 Autohaler dosis-aërosol 100 microgram/dosis beclometasondipropionaat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Qvar Extrafijne Aërosol 100 Autohaler dosis-aërosol 100 microgram/dosis beclometasondipropionaat Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met

Nadere informatie

Disclosure belangen spreker. Inhalatie Medicatie Instructie School. Doelstelling IMIS. Stichting IMIS e.a. Toets. Agenda

Disclosure belangen spreker. Inhalatie Medicatie Instructie School. Doelstelling IMIS. Stichting IMIS e.a. Toets. Agenda Disclosure belangen spreker (potentiële) Belangenverstrengeling Geen Inhalatie Medicatie Instructie School Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Lomudal-Forte, 5 mg/dosis aërosol, suspensie dinatriumcromoglicaat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Lomudal-Forte, 5 mg/dosis aërosol, suspensie dinatriumcromoglicaat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Lomudal-Forte, 5 mg/dosis aërosol, suspensie dinatriumcromoglicaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Luchtweg / benauwdheidsklachten bij kinderen.

Luchtweg / benauwdheidsklachten bij kinderen. 1/10 Kindergeneeskunde Luchtweg / benauwdheidsklachten bij kinderen. Hoe is het vandaag met je benauwdheid? Heel Erg Erg Goed Heel Goed Inleiding In deze folder staat informatie over hoe u benauwdheidsklachten

Nadere informatie

Pulmicort 400 Turbuhaler

Pulmicort 400 Turbuhaler Patiëntenbijsluiter Pulmicort 400 Turbuhaler Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter het kan nodig zijn om deze nogmaals door te

Nadere informatie

Medicatie toedienen via inhalatie met een verstuiver, een poederinhalator of een vernevelapparaat

Medicatie toedienen via inhalatie met een verstuiver, een poederinhalator of een vernevelapparaat 0 0 0 0 0 0 Opdrachtformulier Medicatie toedienen via inhalatie met een verstuiver, een poederinhalator of een vernevelapparaat Naam student: Datum: Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR DE PATIENT OVER SYMBICORT TURBUHALER 200/6

INFORMATIE VOOR DE PATIENT OVER SYMBICORT TURBUHALER 200/6 17-05-01 SYM202134.B1-1- INFORMATIE VOOR DE PATIENT OVER SYMBICORT TURBUHALER 200/6 Lees deze informatie goed door, ook als u Symbicort Turbuhaler al langer gebruikt. De informatie kan namelijk zijn aangepast

Nadere informatie

klacht afkorting voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, een

klacht afkorting voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, een : factoren verergeren en 3 klacht afkorting voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, een, zoals ingen voornaamste de doen om te verbeteren. Daarom hebben we deze serie werkboeken voor zelfmanagement

Nadere informatie

Benauwdheidsklachten bij kinderen

Benauwdheidsklachten bij kinderen Benauwdheidsklachten bij kinderen Informatie voor ouders en/of verzorgers In deze folder staat meer informatie over hoe u benauwdheidsklachten bij uw kind herkent en wat u daaraan kunt doen. Neem altijd

Nadere informatie

Motivational Interviewing: ontdek de kracht van motiveren

Motivational Interviewing: ontdek de kracht van motiveren Motivational Interviewing: ontdek de kracht van motiveren Stijn van Merendonk Trainer @stijnvmerendonk Visie Visie Definitie Motivational interviewing is: Een gespreksmethodiek die gericht is op het versterken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Pulmicort 200 Turbuhaler, inhalatiepoeder 200 microgram/dosis Budesonide

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Pulmicort 200 Turbuhaler, inhalatiepoeder 200 microgram/dosis Budesonide BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Pulmicort 200 Turbuhaler, inhalatiepoeder 200 microgram/dosis Budesonide Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Het Pufff... boekje. Máxima Medisch Centrum www.mmc.nl

Het Pufff... boekje. Máxima Medisch Centrum www.mmc.nl Het Pufff... boekje Máxima Medisch Centrum www.mmc.nl Locatie Eindhoven: Locatie Veldhoven: Ds. Th. Fliednerstraat 1 de Run 4600 Postbus 90 052 Postbus 7777 5600 PD Eindhoven 5500 MB Veldhoven Deze informatie

Nadere informatie

QVAR EXTRAFIJNE AËROSOL 50, 100 INHALATOR, aërosol, oplossing AeroChamber Plus met mondstuk of masker

QVAR EXTRAFIJNE AËROSOL 50, 100 INHALATOR, aërosol, oplossing AeroChamber Plus met mondstuk of masker 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Qvar Extrafijne Aërosol 50 Inhalator, 50 microgram/dosis, aërosol, oplossing Qvar Extrafijne Aërosol 100 Inhalator, 100 microgram/dosis,

Nadere informatie

Serevent 25 microgram / dosis, inhalator CFK-vrij, aërosol, suspensie salmeterol

Serevent 25 microgram / dosis, inhalator CFK-vrij, aërosol, suspensie salmeterol B028/02 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Serevent 25 microgram / dosis, inhalator CFK-vrij, aërosol, suspensie salmeterol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

OPGELUCHT LEVEN MET STRIVERDI RESPIMAT

OPGELUCHT LEVEN MET STRIVERDI RESPIMAT OPGELUCHT LEVEN MET STRIVERDI RESPIMAT DE ROL VAN STRIVERDI RESPIMAT BIJ DE BEHANDELING VAN COPD Informatiefolder voor patiënten met de chronische longaandoening COPD die worden behandeld met Striverdi

Nadere informatie

Begeleidingsgesprek nieuwe medicatie Astma-Inhalatiecorticosteroïden stap voor stap

Begeleidingsgesprek nieuwe medicatie Astma-Inhalatiecorticosteroïden stap voor stap Begeleidingsgesprek nieuwe medicatie Astma-Inhalatiecorticosteroïden stap voor stap Doelstellingen Deze procedure strekt tot doel: Om de verschillende stappen van het begeleidingsgesprek nieuwe medicatie

Nadere informatie

Dosisaërosol met voorzetkamer met mondstuk of masker

Dosisaërosol met voorzetkamer met mondstuk of masker Dosisaërosol met voorzetkamer met mondstuk of masker 2 De voorzetkamer is een hulpmiddel om medicatie uit een dosisaërosol (spuitbusje) te inhaleren. Als het medicijn in de voorzetkamer wordt gespoten,

Nadere informatie

COPD en droogpoederinhalatoren

COPD en droogpoederinhalatoren COPD en droogpoederinhalatoren diensthoofd inwendige geneeskunde Dienst pneumologie Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper Secretariaat pneumologie: 057 35 71 90 www.yperman.net 1 Wat is COPD?

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Lomudal-Forte, 5 mg/dosis aërosol, suspensie. dinatriumcromoglicaat

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Lomudal-Forte, 5 mg/dosis aërosol, suspensie. dinatriumcromoglicaat Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Lomudal-Forte, 5 mg/dosis aërosol, suspensie dinatriumcromoglicaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Astma bij kinderen Diagnose en behandeling

Astma bij kinderen Diagnose en behandeling Thema: Astma bij kinderen Diagnose en behandeling dr. Janwillem Kocks Huisarts, Academische Huisartsenpraktijk Groningen Universitair Docent, afdeling Huisartsgeneeskunde UMCG 19-3-2015 2 19-3-2015 3 Piepen

Nadere informatie

LONGGENEESKUNDE. De longverpleegkundige astma en COPD

LONGGENEESKUNDE. De longverpleegkundige astma en COPD LONGGENEESKUNDE De longverpleegkundige astma en COPD De longverpleegkundige astma en COPD U bent door uw longarts doorverwezen naar het spreekuur van de longverpleegkundige. De longverpleegkundige is gespecialiseerd

Nadere informatie

Heeft uw kind het benauwd? Zeven aandachtspunten die kunnen helpen

Heeft uw kind het benauwd? Zeven aandachtspunten die kunnen helpen Heeft uw kind het benauwd? Zeven aandachtspunten die kunnen helpen Albert Schweitzer ziekenhuis Oktober 2013 Pavo 1050 Inleiding Als uw kind het plotseling benauwd krijgt, is het belangrijk dat u geen

Nadere informatie

In deze folder informeren wij u over wat peuterastma inhoudt en welke behandelingsmethoden er zijn.

In deze folder informeren wij u over wat peuterastma inhoudt en welke behandelingsmethoden er zijn. Wat is peuterastma? In deze folder informeren wij u over wat peuterastma inhoudt en welke behandelingsmethoden er zijn. Peuterastma is een ziekte waarbij kinderen jonger dan vier jaar in perioden, vooral

Nadere informatie

Bijsluiter gebruik astma-indicatoren in de huisartsenpraktijk. Fenna Schouten Versie 3

Bijsluiter gebruik astma-indicatoren in de huisartsenpraktijk. Fenna Schouten Versie 3 Bijsluiter gebruik astma-indicatoren in de huisartsenpraktijk Fenna Schouten f.schouten@nhg.org 09-02-2017 Versie 3 Inhoud Overzicht van de indicatoren... 3 Populatie... 3 Monitoring... 3 Behandeling...

Nadere informatie

KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING. Lomudal, dosis-aërosol, 1 mg natriumcromoglicaat per verstuiving:

KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING. Lomudal, dosis-aërosol, 1 mg natriumcromoglicaat per verstuiving: Aanhangsel IB NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Lomudal, dosis-aërosol KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Lomudal, dosis-aërosol, 1 mg natriumcromoglicaat per verstuiving: FARMACEUTISCHE VORM Lomudal

Nadere informatie

OPGELUCHT LEVEN MET SPIRIVA

OPGELUCHT LEVEN MET SPIRIVA OPGELUCHT LEVEN MET SPIRIVA DE ROL VAN SPIRIVA BIJ DE BEHANDELING VAN COPD Informatiefolder voor patiënten met de chronische longaandoening COPD die worden behandeld met Spiriva. Inhoud Wat kan Spiriva

Nadere informatie

Astma behandelplan Kindergeneeskunde.

Astma behandelplan Kindergeneeskunde. Astma behandelplan Kindergeneeskunde www.nwz.nl Inhoud Uw vragen 2 Hoe werken de medicijnen? 3 Tips 3 Groene zone 4 Oranje zone 5 Rode zone 6 Afbouwschema Ventolin/Salbutamol/Airomir 100 mcg na opname

Nadere informatie

Astma en COPD: Inhalatoren en instructies. Frederik van Gemert,, kaderhuisarts Wilma de Vreeze,, praktijkverpleegkundige

Astma en COPD: Inhalatoren en instructies. Frederik van Gemert,, kaderhuisarts Wilma de Vreeze,, praktijkverpleegkundige Astma en COPD: Inhalatoren en instructies Frederik van Gemert,, kaderhuisarts Wilma de Vreeze,, praktijkverpleegkundige CAHAG POHdagen 2009 1 Programma Inleiding inhalatoren Demonstratie (fouten herkennen)

Nadere informatie

EENHEID FARMACEUTISCHE ZORG

EENHEID FARMACEUTISCHE ZORG EENHEID FARMACEUTISCHE ZORG HET BELANG VAN EEN GOEDE INHALATIETECHNIEK Prof. dr. Koen Boussery Dr. Els Mehuys Eenheid Farmaceutische Zorg HOE PREVALENT ZIJN INHALATIETECHNIEKFOUTEN? Analyse van 144 studies

Nadere informatie

1. WAT IS PULMICORT EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT?

1. WAT IS PULMICORT EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT? BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Pulmicort 100 Turbuhaler, inhalatiepoeder 100 microgram/dosis Pulmicort 200 Turbuhaler, inhalatiepoeder 200 microgram/dosis Pulmicort 400 Turbuhaler, inhalatiepoeder

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Serevent 25 Inhalator CFK-vrij aërosol 25 microgram/dosis, suspensie salmeterol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Serevent 25 Inhalator CFK-vrij aërosol 25 microgram/dosis, suspensie salmeterol BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Serevent 25 Inhalator CFK-vrij aërosol 25 microgram/dosis, suspensie salmeterol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Beclometasondipropionaat ERC Autohaler 100 microgram/dosis, aërosol, oplossing beclometasondipropionaat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Beclometasondipropionaat ERC Autohaler 100 microgram/dosis, aërosol, oplossing beclometasondipropionaat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Beclometasondipropionaat ERC Autohaler 100 microgram/dosis, aërosol, oplossing beclometasondipropionaat Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start

Nadere informatie

BIJSLUITER. Salmeterol Inhalator GSK MAH change and name change version

BIJSLUITER. Salmeterol Inhalator GSK MAH change and name change version BIJSLUITER Salmeterol Inhalator GSK MAH change and name change version 1.0 18 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Salmeterol Inhalator GSK 25 microgram/dosis, aërosol, suspensie salmeterol Lees goed

Nadere informatie

Inhalatie Medicatie Instructie School. Inhoud van de workshop. Wat zou je willen weten?? Doelstelling. Doelen IMIS

Inhalatie Medicatie Instructie School. Inhoud van de workshop. Wat zou je willen weten?? Doelstelling. Doelen IMIS Inhalatie Medicatie Instructie School Inhoud van de workshop IMIS/LAN Inhalatietechnologie Inhalatietechniek Medicatie Instructie Wat zou je willen weten?? Doelstelling Verwerven van kennis en vaardigheden

Nadere informatie

OPGELUCHT LEVEN MET SPIRIVA RESPIMAT

OPGELUCHT LEVEN MET SPIRIVA RESPIMAT OPGELUCHT LEVEN MET SPIRIVA RESPIMAT DE ROL VAN SPIRIVA RESPIMAT BIJ DE BEHANDELING VAN ASTMA EN COPD Informatiefolder voor patiënten met de longaandoening astma of COPD die worden behandeld met Spiriva

Nadere informatie

Toetsstation. Toetsen of de kandidaat in staat is instructie te geven over het gebruik van poederinhalator bij astma.

Toetsstation. Toetsen of de kandidaat in staat is instructie te geven over het gebruik van poederinhalator bij astma. Toetsstation Instructie corticosteroïd poederinhalator Alg lgeme mene gegevens Classificatiecode(s) R03, R96 Doelstelling Toetsen of de kandidaat in staat is instructie te geven over het gebruik van poederinhalator

Nadere informatie

1. Voorbeelden voor de aanpak van een goed gesprek rond zelfzorggeneesmiddelen 2. 2. Feedbackformulier structuur van het gesprek.5

1. Voorbeelden voor de aanpak van een goed gesprek rond zelfzorggeneesmiddelen 2. 2. Feedbackformulier structuur van het gesprek.5 COMMUNICATIETRAINING ZELFZORGADVIEZEN INHOUDSTAFEL 1. Voorbeelden voor de aanpak van een goed gesprek rond zelfzorggeneesmiddelen 2 2. Feedbackformulier structuur van het gesprek.5 3. Feedbackformulier

Nadere informatie

FOSTER NEXTHALER. Gebruiksinstructie voor de patiënt. Extrafijn inhalatiepoeder Beclometason+Formoterol

FOSTER NEXTHALER. Gebruiksinstructie voor de patiënt. Extrafijn inhalatiepoeder Beclometason+Formoterol FOSTER NEXTHALER Gebruiksinstructie voor de patiënt Extrafijn inhalatiepoeder Beclometason+Formoterol Uw arts heeft u de FOSTER NEXThaler voorgeschreven voor de onderhoudsbehandeling van uw astmaklachten.

Nadere informatie

Uitgebreid longfunctieonderzoek

Uitgebreid longfunctieonderzoek Uitgebreid longfunctieonderzoek Inleiding De kinderarts heeft afgesproken dat er binnenkort bij uw kind een longfunctietest gedaan wordt. In deze folder kunt u lezen wat dit onderzoek inhoudt en hoe de

Nadere informatie

Wat staat er in deze folder

Wat staat er in deze folder Astma Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 3 Astma 3 Je longen 4 Wat is astma? 5 Hoe ontstaat astma? 8 Symptomen 9 Soorten astma 10 Medicijnen 11 Wat kun je zelf doen? 16 Leven met astma 18

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek op de longfunctieafdeling. Informatie voor ouders en/of verzorgers

Longfunctieonderzoek op de longfunctieafdeling. Informatie voor ouders en/of verzorgers Longfunctieonderzoek op de longfunctieafdeling Informatie voor ouders en/of verzorgers Inhoudsopgave Informatie voor ouders... 1 1. Inleiding... 1 2. Longfunctieonderzoek... 1 3. Voorbereiding... 1 4.

Nadere informatie

Risico minimalisatie materiaal voor voorschrijvers betreffende: Colobreathe met de Turbospin poederinhalator

Risico minimalisatie materiaal voor voorschrijvers betreffende: Colobreathe met de Turbospin poederinhalator Risico minimalisatie materiaal voor voorschrijvers betreffende: Colobreathe met de Turbospin poederinhalator Versie 1.1- Oct 2017 Colobreathe met de Turbospin poederinhalator Inhoudsopgave De risico minimalisatie

Nadere informatie

Mening en voorkeuren van astma patiënten over inhalatie techniek

Mening en voorkeuren van astma patiënten over inhalatie techniek Mening en voorkeuren van astma patiënten over inhalatie techniek M. Tameling, EI Metting, P Hagedoorn, S Schokker, E Van Heijst T Klemmeier, M Roman Rodriguez, T Van der Molen, JWH Kocks Disclosure belangen

Nadere informatie

Vijf gedragsthema s lopen als een rode draad door de begeleiding van de patiënt met astma/copd:

Vijf gedragsthema s lopen als een rode draad door de begeleiding van de patiënt met astma/copd: Praktijkondersteuning bij COPD en astma Doel van praktijkondersteuning is het ophogen en/of verdieping van kennis bij de patiënt en het daaraan verbonden zelfmanagement 1. De begeleiding richt zich in

Nadere informatie

Inhalatiemedicatie bij kinderen met astma

Inhalatiemedicatie bij kinderen met astma Patiënteninformatie Inhalatiemedicatie bij kinderen met astma Informatie over verschillende toedieningsvormen van inhalatiemedicatie Inhoudsopgave Pagina Kinderastmateam 4 Babyhaler 5 Instructie 5 Onderhoud

Nadere informatie

Longfunctie HISTAMINEDREMPEL BEPALING

Longfunctie HISTAMINEDREMPEL BEPALING Longfunctie HISTAMINEDREMPEL BEPALING INLEIDING U bent ingestuurd voor een histaminedrempel bepaling. In deze folder leest u wat dit onderzoek inhoudt en wat er van u verwacht wordt. VOORBEREIDING THUIS

Nadere informatie

Luchtweg / benauwdheidsklachten bij kinderen.

Luchtweg / benauwdheidsklachten bij kinderen. 1/11 Kindergeneeskunde Luchtweg / benauwdheidsklachten bij kinderen. Hoe is het vandaag met je benauwdheid? Heel Erg Erg Goed Heel Goed Inleiding In deze folder staat informatie over hoe u benauwdheidsklachten

Nadere informatie

Risico minimalisatie materiaal voor voorschrijvers betreffende: Colobreathe met de Turbospin poederinhalator

Risico minimalisatie materiaal voor voorschrijvers betreffende: Colobreathe met de Turbospin poederinhalator Risico minimalisatie materiaal voor voorschrijvers betreffende: Colobreathe met de Turbospin poederinhalator Versie 1.1- Oct 2017 Colobreathe met de Turbospin poederinhalator Inhoudsopgave De risico minimalisatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Ipratropiumbromide 20 microgram/dosis Vincion, aërosol, oplossing Ipratropiumbromide (als monohydraat)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Ipratropiumbromide 20 microgram/dosis Vincion, aërosol, oplossing Ipratropiumbromide (als monohydraat) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Ipratropiumbromide 20 microgram/dosis Vincion, aërosol, oplossing Ipratropiumbromide (als monohydraat) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; Wat is lastig en wat kun je doen?

Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; Wat is lastig en wat kun je doen? Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; Wat is lastig en wat kun je doen? Leerlingen met SOLK Effectieve gesprekken met ouders en leerlingen drs. Hilde Jans psycholoog

Nadere informatie

U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per

U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per Astma Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl Wat staat er

Nadere informatie

NL/SPI-141419 ASTMA Wat is

NL/SPI-141419 ASTMA Wat is Wat is ASTMA Astma Als u deze brochure leest, is dat waarschijnlijk omdat u een vermoeden heeft van astma, net de diagnose heeft gekregen of iemand in uw omgeving heeft astma. En daar wilt u graag iets

Nadere informatie

De aerochamber met baby/kindermasker

De aerochamber met baby/kindermasker De aerochamber met baby/kindermasker De aerochamber (zie afbeelding) is een hulpstuk (ook wel voorzetkamer genoemd) die je samen met een dosis aerosol (een spuitbusje met daarin een van bovengenoemde medicijnen)

Nadere informatie

Huidallergietest/Histamine provocatietest

Huidallergietest/Histamine provocatietest Huidallergietest/Histamine provocatietest 2 Huidallergietest / Histamine-provocatietest Het onderzoek vindt plaats op: dag, datum, om uur U moet zich melden bij: O locatie Delfzicht, vanaf de hoofdingang

Nadere informatie

Motivational Interviewing voor de fysiotherapeut

Motivational Interviewing voor de fysiotherapeut Motivational Interviewing voor de fysiotherapeut Hoe krijg ik de patiënt in beweging? Wie ben ik? praktijk voor lichaamsgerichte therapie en coaching info@vanbinnenin beweging.eu En jullie? PROGRAMMA Wat

Nadere informatie

Astma / COPD-dienst Geldrop

Astma / COPD-dienst Geldrop Astma / COPD-dienst Geldrop Wat is astma en COPD Astma is een ontsteking aan de luchtwegen. De luchtwegen reageren overgevoelig op (allergische of niet-allergische) prikkels door het samentrekken van luchtwegspiertjes,

Nadere informatie

Afdeling Longgeneeskunde. Informatie over astma

Afdeling Longgeneeskunde. Informatie over astma Afdeling Longgeneeskunde Informatie over astma Algemeen Bij astma is er sprake van een chronische ontsteking van de luchtwegen. Hierdoor kunnen de luchtwegen zich vernauwen. Dit kan tot de volgende klachten

Nadere informatie

Tips voor een correct gebruik

Tips voor een correct gebruik Astma-onderhoudsbehandeling Tips voor een correct gebruik Astma-onderhoudsbehandeling Beschikbaar in 3 sterktes 1 2x2 PUFS per DAG 1 Startdosis in functie van de ernst van het astma Laag 50/5 µg 12 jaar

Nadere informatie

Huidallergietest/ Histamine-provocatietest

Huidallergietest/ Histamine-provocatietest Huidallergietest/ Histamine-provocatietest 2 Huidallergietest / Histamine-provocatietest Het onderzoek vindt plaats op: dag, datum, om uur O Locatie Delfzicht Melden bij: O Locatie Lucas Melden bij: de

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting 147 Nederlands samenvatting Wat is COPD? Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is een ziekte waarbij er een blijvende vernauwing van de luchtwegen in de long optreedt, die voornamelijk veroorzaakt

Nadere informatie

Histamine-provocatietest

Histamine-provocatietest Longgeneeskunde Histamine-provocatietest www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl LON007 / Histamine-provocatietest / 21-07-2014 2 Histamine-provocatietest

Nadere informatie

Kinderlongverpleegkundige

Kinderlongverpleegkundige Kinderlongverpleegkundige De kinderarts heeft uw kind verwezen naar de kinderlongverpleegkundige. Een kinderlongverpleegkundige is een verpleegkundige, die zich heeft gespecialiseerd in astma en/of benauwdheid

Nadere informatie

Goed gebruik van puffers en aërosolen

Goed gebruik van puffers en aërosolen Goed gebruik van puffers en aërosolen Verschillende mogelijkheden vloeistof 1. Aërosoltherapie Gas 2. Dosisaërosol (met en zonder voorzetkamer) 3. Autohaler Poeder 4. Turbohaler 5. Diskus 6. Diskhaler/rotadisk

Nadere informatie

Huidallergietest/Histamine provocatietest

Huidallergietest/Histamine provocatietest Huidallergietest/Histamine provocatietest 2 Huidallergietest / Histamine-provocatietest Het onderzoek vindt plaats op: dag, datum, om uur. U moet zich melden bij: 0 locatie Delfzicht Afdeling: Functieafdeling

Nadere informatie