Profielfonds Beleggen voor wie beleggen eenvoudig wil houden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Profielfonds Beleggen voor wie beleggen eenvoudig wil houden"

Transcriptie

1 Profielfonds Beleggen voor wie beleggen eenvoudig wil houden Op eenvoudige wijze beleggen Altijd volgens uw risicoprofiel Actief beheer door experts Mei 2015

2 Ik wil profiteren van de mogelijkheden van beleggen. Maar ik ben geen expert en wil er ook niet meer tijd in steken dan nodig. Beleggen kan boeiend zijn. Maar ik heb niet de kennis of de tijd om er intensief mee aan de slag te gaan. Gelukkig is dat ook niet nodig. Met Profielfonds Beleggen van ABN AMRO geef ik al het werk uit handen.

3 3 Profielfonds Beleggen voor wie beleggen eenvoudig wil houden Profielfonds Beleggen Welke manier van beleggen past bij mij? 04 Kies voor het ABN AMRO Profielfonds dat bij u past De ene belegger is de andere niet. 06 Over de kosten Beleggen brengt kosten met zich mee. 10 De ABN AMRO Profielfondsen in het kort De ABN AMRO Profielfondsen zijn geschikt voor elke belegger. 12 Informatie en advies U kunt ons altijd bereiken. 14

4 4 Welke manier van beleggen past bij mij? Profielfonds Beleggen Als u wilt gaan beleggen, heeft u ongetwijfeld een aantal vragen. Wat zijn mijn beleggingsdoelstellingen en hoeveel risico kan en wil ik lopen? Welke manier van beleggen past bij mij? En in welke beleggingsproducten zal ik beleggen? Wij maken het u gemakkelijk met Profielfonds Beleggen. Bij Profielfonds Beleggen belegt u in een van de zes Profielfondsen van ABN AMRO en volgt u altijd automatisch uw risicoprofiel. ABN AMRO Advisors De ABN AMRO Profielfondsen zijn beleggingsfondsen. De Profielfondsen zijn ontwikkeld door ABN AMRO Advisors. Deze internationale vermogensbeheerder doet onafhankelijk onderzoek naar beleggingsfondsen. Voor de selectie van deze beleggingsfondsen voeren de beleggingsexperts van ABN AMRO Advisors uitgebreid onderzoek uit. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de resultaten uit het verleden, de kansen voor de toekomst en de kwaliteiten van de teams die de beleggingsfondsen beheren. Uit de selectie van beleggingsfondsen en fondshuizen stelt ABN AMRO Advisors de beleggingen voor de ABN AMRO Profielfondsen samen. Zes Profielfondsen Er zijn zes Profielfondsen: voor de belegger die risico s zo veel mogelijk uit de weg gaat (risicoprofiel zeer defensief), voor de belegger die graag het avontuur opzoekt (risicoprofiel zeer offensief), en alles wat daar tussenin zit. Op de pagina s hierna gaan we dieper in op de verschillende Profielfondsen. In het prospectus en de Essentiële Beleggersinformatie (EBI) vindt u meer informatie over de kenmerken, risico s en kosten van elk Profielfonds. U moet deze informatie lezen voordat u gaat beleggen in een Profielfonds, om een verantwoorde beleggingsbeslissing te kunnen nemen. Het prospectus en de EBI vindt u op abnamro.nl/fondsen Bij de productkenmerken van dat Profielfonds. Uw wereld van beleggen Via de beleggingsexperts van ABN AMRO Advisors ligt de hele wereld van beleggen voor u open. ABN AMRO Advisors selecteert voor u de beste beleggingsfondsen en fondshuizen. Tot die laatste behoren bijvoorbeeld Fidelity, JP Morgan en Robeco. U maakt een keuze voor een Profielfonds en ABN AMRO Advisors doet de rest.

5 5 Beleggen in een beleggingsfonds Belegt u in een beleggingsfonds? Dan wordt uw geld belegd samen met het geld van andere beleggers die deelnemen in dat beleggingsfonds. U koopt een deel van het beleggingsfonds, ook wel een participatie genoemd. U bent samen met de andere deelnemers eigenaar van een beleggingsfonds. De beleggingen van een beleggingsfonds zijn gespreid. Het doel van het beleggingsfonds is om winst te maken met de beleggingen. Deze winst deelt u samen met de andere beleggers in het beleggingsfonds.

6 6 De ene belegger is de andere niet. kies voor het ABN AMRO Profielfonds dat bij u past De ene belegger is de andere niet. Voordat u start met beleggen in een Profielfonds, moet u daarom bepalen welk Profielfonds het beste bij u past. Stap 1: wat voor een belegger bent u? U wilt beleggen, maar wat voor een belegger bent u? Om dat te bepalen, stellen we u een aantal vragen over: uw inkomen en vermogen, uw financiële situatie; wat u wilt bereiken met uw beleggingen, uw beleggingsdoel; hoeveel risico u kunt en wilt lopen, uw risicohouding. ABN AMRO heeft zes risicoprofielen. De antwoorden op deze vragen bepalen welk risicoprofiel van ABN AMRO het beste bij uw persoonlijke situatie past. Uw risicoprofiel vormt de basis voor uw beleggingsbeslissingen. U vindt op abnamro.nl/beleggersprofiel meer informatie over de risicoprofielen van ABN AMRO. Stap 2: welk Profielfonds past bij u? Met de ABN AMRO Profielfondsen belegt u zoals u dat wilt. Er is altijd wel een Profielfonds dat bij u past. Maakt u zich zorgen als de beurskoersen dalen? Of houdt u juist wel van een beetje spanning? En hoe zeker wilt u ervan zijn dat u straks geld overhoudt? Als u uw risicoprofiel heeft bepaald, dan weet u ook welk Profielfonds bij u past. De zes Profielfondsen sluiten aan op de zes risicoprofielen van ABN AMRO. De zes Profielfondsen zijn samengesteld uit verschillende vermogenscategorieën: aandelen, onroerend goed, obligaties en liquiditeiten. Elk Profielfonds kan beleggen in verschillende beleggingsproducten, zoals: obligaties; aandelen; derivaten, zoals opties en futures; beleggingsfondsen, waaronder beursverhandelde indexfondsen; en beperkt in liquiditeiten. Belegt u al volgens een risicoprofiel? Controleer dan of dit nog steeds bij u past. Is bijvoorbeeld uw financiële situatie veranderd? Dan kan het zijn dat u daardoor uw risicoprofiel ook moet veranderen. Is dit het geval? Bepaal dan opnieuw uw risicoprofiel en kies dan het Profielfonds dat bij uw nieuwe risicoprofiel hoort. De verdeling van de vier vermogenscategorieën verschilt per Profielfonds. Ook kan de verdeling wijzigen. Ontwikkelingen op de beurzen en de rentestanden kunnen invloed hebben op de verdeling van uw beleggingen binnen de vermogenscategorieën. De verdeling van de vermogenscategorieën van de Profielfondsen volgt de verdeling van de risicoprofielen van ABN AMRO. Deze verdeling noemen we de strategische verdeling. De invulling van de Profielfondsen gebeurt volgens het beleid van ABN AMRO.

7 7 Met Profielfonds 1 belegt u het minst risicovol en daardoor helemaal niet in aandelen. Met Profielfonds 6 belegt u het meest risicovol en alleen maar in aandelen. Profielfonds 1 Zeer defensief Profielfonds 3 Matig defensief Strategische verdeling over vermogenscategorieën per Deze verdeling kan in de toekomst wijzigen. Strategische verdeling over vermogenscategorieën per Deze verdeling kan in de toekomst wijzigen. Wilt u meer rendement dan met een spaarrekening en grote risico s zo veel mogelijk vermijden? Dan past een zeer defensieve beleggingsportefeuille het beste bij u. U belegt met Profielfonds 1 in de vermogenscategorieën liquiditeiten en obligaties. Niet in aandelen. De aanbevolen minimale periode om uw geld te beleggen, is twee jaar. Profielfonds 2 Defensief Strategische verdeling over vermogenscategorieën per Deze verdeling kan in de toekomst wijzigen. U wilt en kunt iets meer risico nemen en u heeft wat meer tijd? Dan kunt u kiezen voor de defensieve beleggingsportefeuille van Profielfonds 2. U belegt dan vooral in obligaties en liquiditeiten. Een deel van uw beleggingsportefeuille zit in aandelen en onroerend goed. De aanbevolen minimale periode om uw geld te beleggen, is vijf jaar. U bent bereid wat meer risico te nemen in uw beleggings- portefeuille. Maar wel binnen bepaalde grenzen en over een langere periode. Bij u past Profielfonds 3, een gespreide beleggingsportefeuille met het accent op obligaties en een beperkter deel in aandelen. De aanbevolen minimale periode om uw geld te beleggen, is zeven jaar. Profielfonds 4 Matig offensief Strategische verdeling over vermogenscategorieën per Deze verdeling kan in de toekomst wijzigen. U kunt de beleggingsrisico s van het beleggen in aandelen goed inschatten en u weet welke kansen daar tegenover staan. U bent bereid meer risico te nemen. Met de matig offensieve beleggingsportefeuille van Profielfonds 4 belegt u meer van uw vermogen in aandelen dan in obligaties. De aanbevolen minimale periode om uw geld te beleggen, is tien jaar.

8 8 Kies voor het ABN AMRO Profielfonds dat bij u past Profielfonds 5 Offensief Strategische verdeling over vermogenscategorieën per Deze verdeling kan in de toekomst wijzigen. Streven naar hoger rendement is voor u belangrijk. Met de offensieve beleggingsportefeuille van Profielfonds 5 kiest u voor een beleggingsportefeuille met het accent op aandelen en minder op obligaties. U accepteert het risico dat daarbij hoort. De aanbevolen minimale periode om uw geld te beleggen, is twaalf jaar. Profielfonds 6 Zeer offensief Strategische verdeling over vermogenscategorieën per Deze verdeling kan in de toekomst wijzigen. Het streven naar rendement is voor u de belangrijkste overweging om te beleggen. Met de zeer offensieve beleggingsportefeuille van Profielfonds 6 belegt u vrijwel uitsluitend in aandelen. U kunt op de langere termijn een hoog rendement halen en u accepteert de forse risico s die hieraan verbonden zijn. De aanbevolen minimale periode om uw geld te beleggen, is vijftien jaar. Stap 3: als u eenmaal heeft gekozen Als u heeft gekozen voor het Profielfonds dat het beste bij u past, dan neemt ABN AMRO Advisors het vanaf dat moment van u over. De beleggingsexperts van ABN AMRO Advisors zorgen ervoor dat uw Profielfonds ook na uw keuze bij u blijft passen. Zij houden de markt voortdurend in de gaten. Zijn er belangrijke ontwikkelingen op de beurzen of in de rentestanden? Dan past ABN AMRO Advisors de samenstelling van uw Profielfonds aan. U hoeft dat dus niet zelf te doen. Verandert uw risicoprofiel? Dan adviseren wij u over te stappen op een ander Profielfonds dat bij uw nieuwe risicoprofiel past. Risico s en kenmerken ABN AMRO biedt beleggers zes verschillende Profielfondsen aan. De profielen hiervan zijn gelijk aan de zes risicoprofielen van ABN AMRO. Afhankelijk van uw risicoprofiel kiest u samen met uw adviseur het Profielfonds dat het beste bij u past. De risicograad van de Profielfondsen loopt op van zeer defensief tot zeer offensief. Bij elk Profielfonds hoort een bepaalde verdeling van uw inleg over verschillende vermogenscategorieën: aandelen, onroerend goed, obligaties en liquiditeiten. Voor elk Profielfonds zijn voor de vermogenscategorieën bandbreedtes vastgesteld: Profielfonds 1 belegt vooral in kortlopende vastrentende waarden, zoals deposito s en obligaties. Hierdoor heeft Profielfonds 1 het minste risico. Profielfonds 6 belegt het grootste deel in de vermogenscategorie aandelen en heeft daarmee het hoogste risico. De Profielfondsen hebben de mogelijkheid om in opkomende markten te beleggen. Dit kan verhoogde risico s met zich meebrengen: doordat de koersen meer bewegen (volatiliteit); doordat er minder spreiding is binnen de beleggingsportefeuille (hogere graad van concentratie); doordat er minder informatie beschikbaar is; doordat de liquiditeit lager is (minder handel); door de gevoeligheid voor veranderingen in de marktomstandigheden. De Profielfondsen hebben de mogelijkheid om op de Russische beurs te beleggen ( Russian Trading System

9 9 Stock Exchange ). Op deze beurs kan worden gehandeld in de Amerikaanse dollar in plaats van de lokale muntsoort. De Profielfondsen zijn niet genoteerd aan een beurs. Dat betekent dat u de Profielfondsen alleen via ABN AMRO kunt kopen en verkopen. U krijgt bij de Profielfondsen geen inkomsten uitgekeerd, zoals dividend. Maar ontvangt een Profielfonds inkomsten uit de beleggingen, zoals rente of dividend? Dan beleggen de beleggingsexperts van ABN AMRO Advisors die inkomsten opnieuw binnen het Profielfonds. Voor alle Profielfondsen geldt dat u uw inleg helemaal of voor een deel kunt verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Hier zijn de belangrijkste risico s van de ABN AMRO Profielfondsen beschreven. Voor een uitgebreide risicobeschrijving verwijzen wij u naar het prospectus en de Essentiële Beleggersinformatie (EBI) van de Profielfondsen. Verder loopt u de algemene risico s van beleggen. Welke dit zijn, leest u in de Bijlage Beleggen van de Voorwaarden Beleggen ABN AMRO. U vindt deze voorwaarden op abnamro.nl/voorwaardenbeleggen

10 10 Beleggen brengt kosten met zich mee. over de kosten Transactiekosten Beleggen brengt kosten met zich mee. Wilt u beleggen in een Profielfonds? Dan betaalt u transactiekosten aan ABN AMRO. De transactiekosten zijn 0,20% bij koop en 0,20% bij verkoop van het Profielfonds. Advieskosten (met btw) Voor Profielfonds Beleggen betaalt u 0,30% (0,36% inclusief btw) advieskosten per jaar over de waarde van uw beleggingen. U betaalt de advieskosten achteraf per kwartaal. Aan het einde van ieder kwartaal bepalen wij de waarde van uw belegging in het Profielfonds. Lopende kosten Verder betaalt u kosten van het Profielfonds zelf. De kosten van het Profielfonds zelf bestaan uit de lopende kosten, waaronder de kosten van de beleggingsfondsen waarin het Profielfonds belegt. En de transactiekosten die het Profielfonds zelf maakt. In de lopende kosten zitten onder meer kosten voor ABN AMRO Advisors voor het beheren, bewaren en administreren van het beleggingsfonds. De lopende kosten worden altijd weergegeven in een percentage van het fondsvermogen. De transactiekosten zijn de kosten die het Profielfonds maakt om de beleggingen te kopen of te verkopen. De lopende kosten en de transactiekosten van het Profielfonds zijn verwerkt in de koers van het Profielfonds. Hieronder staan de lopende kosten voor de Profielfondsen per fonds weergegeven. U vindt de lopende kosten ook in de Essentiële Beleggersinformatie (EBI) van de Profielfondsen. Kijk voor een inschatting van uw totale jaarlijkse kosten die horen bij de beleggingsvorm Profielfonds Beleggen op abnamro.nl/tarievenbeleggen Onder de titel Heldere kosten beleggen krijgt u dan met rekenvoorbeelden een inschatting van die totale jaarlijkse kosten. Kosten per Profielfonds ABN AMRO Profielfonds Lopende kosten per * ABN AMRO Profielfonds 1 0,55% ABN AMRO Profielfonds 2 0,61% ABN AMRO Profielfonds 3 0,80% ABN AMRO Profielfonds 4 0,84% ABN AMRO Profielfonds 5 0,90% ABN AMRO Profielfonds 6 0,92% * Lopende kosten per 31/12/2014. Het zijn de kosten van het Profielfonds volgens de prospectus die over de afgelopen 12 maanden in rekening zijn gebracht. Met daarbij opgeteld de kosten van de beleggingsfondsen waarin het Profielfonds belegt. De transactiekosten die het Profielfonds maakt worden niet doorberekend in de lopende kosten. Dit cijfer kan van jaar tot jaar variëren. Op abnamro.nl/fondsen vindt u de actuele percentages van de lopende kosten.

11 11 Rapportages Met Profielfonds Beleggen heeft u toegang tot verschillende rapportages: Via de Mobiel Bankieren app kunt u op elk moment van de dag de actuele koersen en uw beleggingsportefeuille bekijken op uw smartphone of tablet. Via Internet Bankieren heeft u 24 uur per dag en 7 dagen per week inzicht in de waarde van uw beleggingsportefeuille, de resultaten en het behaalde rendement. 1 keer per jaar ontvangt u een per post een overzicht van uw beleggingsportefeuille. Daarnaast plaatsen we 1 keer per kwartaal een Kwartaalrapportage van het door u gekozen Profielfonds op deze pagina. Na elke transactie ontvangt u een transactienota via Internet Bankieren of de post. Op dit overzicht kunt u precies zien wat u heeft gekocht en verkocht, tegen welke koers en wat de transactiekosten waren. Profielfondsen kopen U kunt de ABN AMRO Profielfondsen op verschillende manieren kopen: Ga naar abnamro.nl/profielfondsen Bel * Ga langs bij een van de kantoren van ABN AMRO. Vraag uw adviseur als u deze heeft.

12 12 De ABN AMRO Profielfondsen zijn geschikt voor elke belegger. de ABN AMRO Profielfondsen in het kort Kiezen voor de ABN AMRO Profielfondsen is kiezen voor gemakkelijk beleggen. Hieronder zetten we de belangrijkste punten nog eens kort voor u op een rij. Misschien helpt dat bij het maken van uw definitieve keuze voor ABN AMRO. De ABN AMRO Profielfondsen in het kort De ABN AMRO Profielfondsen zijn geschikt voor elk type belegger. De zes Profielfondsen verschillen van zeer defensief tot zeer offensief. De beleggingsexperts van ABN AMRO Advisors beleggen voor uw Profielfonds in de beste beleggingsfondsen en fondshuizen over de hele wereld. De Profielfondsen blijven altijd de risicoprofielen van ABN AMRO volgen. De beleggingsexperts passen de Profielfondsen waar nodig minimaal een keer in de zes weken aan de actuele ontwikkelingen aan. Verandert uw risicoprofiel? Bijvoorbeeld doordat uw financiële situatie verandert? Dan kunt u gemakkelijk en tegen lage kosten overstappen naar een ander Profielfonds. U betaalt dan alleen de verkoopkosten. U kunt met uw Profielfonds ook automatisch beleggen, bijvoorbeeld met een vast bedrag per maand. Dit noemen we Periodiek Beleggen. Kijk op abnamro.nl/periodiekbeleggen voor de mogelijkheden.

13 13

14 14 ABN AMRO is op verschillende manieren bereikbaar, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. informatie en advies Advies Voor vragen over onze producten en diensten kunt u terecht bij onze kantoren. Of bel met *, 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. Vanuit het buitenland: +31 (0) Brochures Onze andere brochures liggen voor u klaar bij onze kantoren of zijn telefonisch aan te vragen via *. Internet Kijk op abnamro.nl voor uitgebreide informatie over onze producten. * Voor dit gesprek betaalt u uw gebruikelijke belkosten. Uw telefoonaanbieder bepaalt deze kosten.

15 15 Algemene disclaimer Dit marketingdocument is een uitgave van ABN AMRO Bank N.V. en dient enkel ter algemene informatie. Het is niet toegespitst op uw persoonlijke situatie. De informatie mag daarom nadrukkelijk niet beschouwd worden als een advies of als een voorstel of aanbod tot 1) het kopen of verhandelen van beleggingsproducten en/of 2) het afnemen van beleggingsdiensten noch als een beleggingsadvies. Beslissingen op basis van de informatie uit dit document zijn voor uw eigen rekening en risico. De informatie en voorwaarden die van toepassing zijn op door ABN AMRO aangeboden beleggingsproducten en beleggingsdiensten verleend door ABN AMRO kunt u vinden in de Voorwaarden Beleggen ABN AMRO die verkrijgbaar zijn via abnamro.nl/beleggen Voor de ABN AMRO Profielfondsen is de Essentiële Beleggersinformatie (EBI) opgesteld met informatie over het product, de kosten en de risico s. Het prospectus, de EBI en de overige informatie kunt u vinden op abnamro.nl/fondsen Vraag erom en lees de documenten voordat u het product koopt. Dit marketingdocument is niet bedoeld als vervanging van de hiervoor genoemde fondsdocumentatie. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Bij kopen en verkopen worden kosten in rekening gebracht. De ABN AMRO Profielfondsen zijn subfondsen van de beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal naar Luxemburgs recht ABN AMRO Multi-Manager Funds Sicav, gevestigd aan de Rue de Gasperich 33 te (L-5826) HOWALD-HESPERANGE in Luxemburg. ABN AMRO Advisors is de handelsnaam van de vennootschap naar Frans recht Neuflize OBC Investissements, gevestigd aan de Avenue Hoche 3 te (F-75008) Parijs in Frankrijk. ABN AMRO Advisors is gedelegeerd portefeuillebeheerder. ABN AMRO Multi-Manager Funds Sicav is in Luxemburg erkend als een Instelling voor Collectieve Belegging in Effecten (ICBE). De ABN AMRO Profielfondsen zijn geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten op grond van de Wet op het financieel toezicht. Hoewel ABN AMRO Bank N.V. tracht juiste, volledige en actuele informatie uit betrouwbaar geachte bronnen aan te bieden, verstrekt ABN AMRO expliciet noch impliciet enige garantie dat de aangeboden informatie in dit document juist, volledig of actueel is. ABN AMRO Bank N.V. aanvaardt geen aansprakelijkheid voor druk- en zetfouten. De in dit document opgenomen informatie en opinies kunnen worden gewijzigd zonder voorafgaand bericht. ABN AMRO Bank N.V. is niet verplicht de hierin opgenomen informatie en opinies te actualiseren of te wijzigen. ABN AMRO en/of haar agenten of onderaannemers aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid ten aanzien van enige schade (met inbegrip van gederfde winst), die op enigerlei wijze voortvloeit uit de informatie die u in dit document wordt aangeboden of het gebruik daarvan. ABN AMRO, of de rechthebbende, behoudt alle rechten (waaronder auteursrechten, merkrechten, octrooien en andere intellectuele eigendomsrechten) met betrekking tot alle in dit document aangeboden informatie (waaronder alle teksten, grafisch materiaal en logo s). Het is niet toegestaan de informatie uit dit document te kopiëren of op enigerlei wijze openbaar te maken, te verspreiden of te vermenigvuldigen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ABN AMRO of rechtmatige toestemming van de rechthebbende. U mag de informatie in dit document wel afdrukken voor uw eigen persoonlijk gebruik. De fiscale behandeling van een belegging in ABN AMRO Profielfondsen is afhankelijk van de individuele omstandigheden van iedere belegger en kan in de toekomst gewijzigd worden. Over ABN AMRO ABN AMRO Bank N.V. is gevestigd aan de Gustav Mahlerlaan 10 (1082 PP) te Amsterdam, Nederland. Het telefoonnummer van de bank is: *; en het internetadres: abnamro.nl ABN AMRO Bank N.V. heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) en is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder nummer En staat onder toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB), DNB en AFM. ABN AMRO Bank N.V. kan optreden als: - aanbieder van betaal-, spaar- en kredietproducten; - bemiddelaar en adviseur van betaal-, spaar-, krediet- en verzekeringsproducten; en - beleggingsonderneming voor alle beleggingsdiensten, beleggingsactiviteiten en nevendiensten. Informatie over de klachtenregeling van ABN AMRO Bank N.V. en de geschilleninstantie waarbij de bank is aangesloten, kunt u vinden op: abnamro.nl/klachtenregeling of opvragen via telefoonnummer: *. Op ABN AMRO Bank N.V. zijn het beleggerscompensatiestelsel en het depositogarantiestelsel van toepassing. Meer informatie daarover kunt u vinden op: abnamro.nl/garantieregeling of opvragen via telefoonnummer: *. ABN AMRO Bank N.V. is ingeschreven in het Handelsregister K.v.K. Amsterdam onder nummer: Het BTW-identificatienummer van ABN AMRO Bank N.V. is: NL B01. US Persons Disclaimer Beleggen ABN AMRO Bank N.V. ( ABN AMRO ) is niet geregistreerd als broker-dealer en investment adviser zoals bedoeld in respectievelijk de Amerikaanse Securities Exchange Act van 1934 en de Amerikaanse Investment Advisers Act van 1940, zoals van tijd tot tijd gewijzigd, noch in de zin van andere toepasselijke wet- en regelgeving van de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten van Amerika. Tenzij zich op grond van de hiervoor genoemde wetten een uitzondering voordoet, is de beleggingsdienstverlening van ABN AMRO inclusief (maar niet beperkt tot) de hierin omschreven beleggingsproducten en beleggingsdiensten, alsmede de advisering daaromtrent niet bestemd voor Amerikaanse ingezetenen [ US Persons in de zin van vorenbedoelde wet- en regelgeving]. Dit document of kopieën daarvan mogen niet worden verzonden of meegebracht naar de Verenigde Staten van Amerika of worden verstrekt aan Amerikaanse ingezetenen. Onverminderd het voorgaande is het niet de intentie de in dit document beschreven beleggingsdiensten en/of beleggingsproducten te verkopen of te distribueren of aan te bieden aan personen in landen waar dat ABN AMRO op grond van enig wettelijk voorschrift niet is toegestaan. Een ieder die beschikt over dit document of kopieën daarvan dient zelf na te gaan of er wettelijke beperkingen bestaan tegen de openbaarmaking en verspreiding van dit document en/of het afnemen van de in dit document beschreven beleggingsdiensten en/of beleggingsproducten en zodanige beperkingen in acht te nemen. ABN AMRO is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van beleggingsdiensten en/of beleggingsproducten die in strijd met de hiervoor bedoelde beperkingen zijn afgenomen. ABN AMRO Bank N.V. staat onder toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB).

16 abnamro.nl AA #### A 02-14

ABN AMRO Basic UCITS ETF

ABN AMRO Basic UCITS ETF ABN AMRO Basic UCITS ETF ABN AMRO Basic UCITS ETF Wat zijn Basic UCITS ETF's? Wat is een index? Zo is de ETF ontstaan. Verschil in kosten tussen actieve en passieve fondsen. Het rendement van Basic ETF

Nadere informatie

MoneYou Rendement. Kies jouw ideale balans tussen risico en rendement

MoneYou Rendement. Kies jouw ideale balans tussen risico en rendement MoneYou Rendement Kies jouw ideale balans tussen risico en rendement Een onderneming van ABN AMRO BANK N.V. MONEYou Rendement MoneYou introduceert een nieuwe en eenvoudige manier van beleggen waarbij je

Nadere informatie

Turbo s Beleggen in de hoogste versnelling

Turbo s Beleggen in de hoogste versnelling Turbo s Beleggen in de hoogste versnelling Beleggen in aandelen, beleggingsfondsen, grondstoffen, indices, obligaties en valuta Eenvoudig verhandelbaar via Euronext Amsterdam Versneld profiteren van koersstijgingen

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Ruimte voor rendement. Allianz Rekening

Allianz Nederland Asset Management B.V. Ruimte voor rendement. Allianz Rekening Allianz Nederland Asset Management B.V. Ruimte voor rendement Allianz Rekening De Allianz Rekening biedt maximale ruimte voor sparen en beleggen Wereldspeler met Hollandse mentaliteit Allianz Nederland

Nadere informatie

ABN AMRO Garantie Beleggen: Wereld Garantie Notes

ABN AMRO Garantie Beleggen: Wereld Garantie Notes ABN AMRO Garantie Beleggen: Wereld Garantie Notes Wereldwijd beleggen met een onbezorgd gevoel Eenvoudig beleggen in wereldwijde aandelenmarkten Gegarandeerd de nominale waarde terug op de afloopdatum

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Rekening. Ruimte voor rendement

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Rekening. Ruimte voor rendement Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Rekening Ruimte voor rendement Wereldspeler met Hollandse mentaliteit Allianz Nederland Asset Management, waarvan het eerste fonds al in 1959 werd opgericht,

Nadere informatie

Beleggen bij de Rabobank

Beleggen bij de Rabobank Beleggen bij de Rabobank Samen sterker. Dat is het idee van coöperatief bankieren. Voordat u bij de Rabobank gaat beleggen, vinden wij het belangrijk dat u weet hoe wij tegen beleggen aankijken, wat we

Nadere informatie

Handleiding Gemaksbeleggen

Handleiding Gemaksbeleggen Handleiding Gemaksbeleggen Inhoud Gemaksbeleggen... 1 1. Wat is Knab Gemaksbeleggen?... 1 2. Hoe open je een gemaksbeleggenrekening?... 2 3. Instellen van je periodieke inleg... 2 3.1 Stap 1: Het inlegbedrag...

Nadere informatie

beleggen in etf s efficient, transparant en flexibel

beleggen in etf s efficient, transparant en flexibel beleggen in etf s efficient, transparant en flexibel Waarom zou u beleggen? Sparen is een veilige oplossing om geld weg te zetten voor later. Het is echter niet verstandig om uw hele vermogen op een spaarrekening

Nadere informatie

RegioBank Doelbeleggen

RegioBank Doelbeleggen RegioBank Doelbeleggen Denkt u erover om te beleggen? En wilt u hierbij gemak en niet meer risico lopen dan bij u past? Dan is Doelbeleggen de oplossing voor u. Met Doelbeleggen beleggen onze experts uw

Nadere informatie

Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen

Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen Deelnemersbrochure Mijn Pensioen 2014 Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen Een unieke pensioenoplossing: Pensioenopbouw op maat; Zelf beleggen of uitbesteden aan professionals; In plaats van beleggen kunt

Nadere informatie

Zelf Beleggen en Sparen

Zelf Beleggen en Sparen de vrijheid van Zelf Beleggen en Sparen 1 inhoud Omschrijving Pagina 1. Wat is Zelf Beleggen en Sparen? 2 2. Hoe werkt Zelf Beleggen en Sparen bij ABN AMRO Pensioenen? 2 3. Hoeveel rendement kunt u behalen?

Nadere informatie

Beleggen Zelf. Zo werkt het

Beleggen Zelf. Zo werkt het Beleggen Zelf Zo werkt het Zelf Bij de ING gaat beleggen snel en makkelijk. Met Zelf bepaalt ú waarin u belegt. U kiest uw eigen koers. U kunt natuurlijk wel gebruikmaken van de visie en opinies van onze

Nadere informatie

ETF-gids voor beleggers

ETF-gids voor beleggers ETF-gids voor beleggers Ontdek een wezenlijk andere manier van beleggen Exchange Traded Funds (ETF s) zijn een andere manier om met beleggingen om te gaan, die voor veel particuliere beleggers nog vrij

Nadere informatie

Het ABN AMRO LevensloopPlan. Eenvoudig en flexibel sparen en beleggen voor tijd voor uzelf. Collectieve arrangementen.

Het ABN AMRO LevensloopPlan. Eenvoudig en flexibel sparen en beleggen voor tijd voor uzelf. Collectieve arrangementen. Het ABN AMRO LevensloopPlan. Eenvoudig en flexibel sparen en beleggen voor tijd voor uzelf. Collectieve arrangementen. Bedacht door de overheid. Mogelijk gemaakt door ABN AMRO. Eerder stoppen met werken.

Nadere informatie

Toelichting bij Rabo LevensloopSparen/Beleggen

Toelichting bij Rabo LevensloopSparen/Beleggen Toelichting bij Rabo LevensloopSparen/Beleggen Deze toelichting maakt integraal onderdeel uit van het aanvraag/opdracht- en wijzigingsformulier c.q. de overeenkomst Rabo LevensloopSparen/Beleggen. Bewaar

Nadere informatie

Informatie over de beleggingsdienstverlening van Van Lanschot. Toelichting op financiële instrumenten en hun risico s.

Informatie over de beleggingsdienstverlening van Van Lanschot. Toelichting op financiële instrumenten en hun risico s. Informatie over de beleggingsdienstverlening van Van Lanschot Toelichting op financiële instrumenten en hun risico s. Van Lanschot Bankiers s-hertogenbosch, september 2014 Informatie over de beleggingsdienstverlening

Nadere informatie

uw eerste koopwoning

uw eerste koopwoning uw eerste koopwoning Waar krijgt u mee te maken? We waren al begonnen met zoeken naar een huis. En toen merkten we wat we allemaal moesten regelen. Er komt heel wat kijken bij een nieuwe woning. Vooral

Nadere informatie

Persoonlijk Pensioen Plan

Persoonlijk Pensioen Plan Persoonlijk Pensioen Plan Verstandig beleggen voor een goed pensioen Zorgvuldig uw pensioen opbouwen Natuurlijk denkt u wel eens aan uw financiële situatie na uw pensionering. Misschien wilt u minder werken,

Nadere informatie

Sparen of beleggen? Ontwikkeling spaarrente en inflatie 1999-heden. Inflatie (Jaarlijkse % verandering) Bron: CBS (inflatie) en DNB (rente)

Sparen of beleggen? Ontwikkeling spaarrente en inflatie 1999-heden. Inflatie (Jaarlijkse % verandering) Bron: CBS (inflatie) en DNB (rente) Sparen of beleggen? U hebt geld gespaard. Dit staat wellicht al even op uw spaarrekening. Alleen levert het door de lagere rente niet veel op. Beleggen kan een alternatief zijn voor sparen. Maar weegt

Nadere informatie

ABN AMRO Bank N.V. The Royal Bank of Scotland N.V. ABN AMRO Holding N.V. RBS Holdings N.V. ABN AMRO Bank N.V.

ABN AMRO Bank N.V. The Royal Bank of Scotland N.V. ABN AMRO Holding N.V. RBS Holdings N.V. ABN AMRO Bank N.V. De informatie opgenomen in dit document is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en dient als naslagwerk voor beleggers in het in dit document beschreven product. Dit document is niet bedoeld

Nadere informatie

Voorwaarden Rabo ToekomstSparen/Beleggen

Voorwaarden Rabo ToekomstSparen/Beleggen r Voorwaarden Rabo ToekomstSparen/Beleggen 1 Productkenmerken en informatie over ToekomstSparen 2 Productkenmerken en informatie over ToekomstBeleggen 3 Algemene voorwaarden voor Rabo ToekomstSparen 2007

Nadere informatie

Indexbeleggen bij Legal & General met BlackRock, wereldwijd marktleider in indextrackers

Indexbeleggen bij Legal & General met BlackRock, wereldwijd marktleider in indextrackers Indexbeleggen bij Legal & General met BlackRock, wereldwijd marktleider in indextrackers Wat is indexbeleggen? Wat zijn Exchange Traded Funds (ETF s)? Wat zijn de voordelen van ETF s? BlackRock Funds of

Nadere informatie

ING Sprinters BEST. Met een nog grotere hefboom inspelen. 2op een koers stijging of -daling @

ING Sprinters BEST. Met een nog grotere hefboom inspelen. 2op een koers stijging of -daling @ ING Sprinters BEST Met een nog grotere hefboom inspelen 2op een koers stijging of -daling @ ING Sprinters BEST Eind 2008 heeft de ING Sprinters geïntroduceerd. Hiermee kunt u inspelen op wereldwijde marktontwikkelingen.

Nadere informatie

na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden

na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden Juni 2015 Ook nú zijn we er voor u Het verlies van een dierbare is een aangrijpende gebeurtenis. Als nabestaande moet u veel regelen. Wij

Nadere informatie

uw hypotheek in 6 stappen

uw hypotheek in 6 stappen uw hypotheek in 6 stappen Van offerte tot aankoop van uw woning 2 3 Na het adviesgesprek besluit u om een offerte aan te vragen. Wat zijn de volgende stappen? uw hypotheek in 6 stappen Stap 1: offerte

Nadere informatie

Doen wat bij je past

Doen wat bij je past Beleggen Doen wat bij je past Beleggen U bent op zoek naar een hoger rendement dan op een spaarrekening. Zoals in elke tak van sport heb je ook in de beleggingswereld amateurs en professionals. Wilt u

Nadere informatie

NnL. Uw pensioen beleggen

NnL. Uw pensioen beleggen Speciaal voor werknemers met een NN-BedrijfsPensioen Houd zelf invloed op uw pensioen Beleg met mogelijkheden Bepaal makkelijk uw risicoprofiel Uw pensioen beleggen Uw werkgever heeft gekozen voor het

Nadere informatie

Beleggen voor een goed pensioen. Maak kennis met onze mogelijkheden

Beleggen voor een goed pensioen. Maak kennis met onze mogelijkheden Beleggen voor een goed pensioen Maak kennis met onze mogelijkheden Beleggen voor een goed pensioen Maak kennis met onze mogelijkheden Deze brochure gaat over het beleggen van de pensioenpremie. Met als

Nadere informatie