Spelregels. Handbewogen Rolstoelhockey. Hoofd - Overgangsklasse

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Spelregels. Handbewogen Rolstoelhockey. Hoofd - Overgangsklasse"

Transcriptie

1 Spelregels Handbewogen Rolstoelhockey Hoofd - Overgangsklasse

2 Inhoudsopgave: A Speelveld ( zie tekening) B Scheidsrechters C Wedstrijdtafel D Rolstoel E Spelers F Keeper G Algemene spelregels H Overtredingen I Face-off J Doelpunt K Vrije slagen L Shoot-out. M Tijdstraffen N Tekens O Time-out P Algemeen I Bijlage I Bescherming stoel en Face-off in beeld II Bijlage II Tekens in beeld

3 A Speelveld: A.1 Veld: l x b x h : 26 x 16 x 0.20 meter A.2 Goal : l x h x d : 160 x 115 x 65 cm incl. valnet A.3 Keepers box : br. x l : 450 x 300 cm A.4 Keepers-doelgebied : br. x l : 250 x 100 cm A.5 Face off plaatsen : 6 stuks, 1500mm (1,5m) uit de zijlijn. A.6 Rondom buitenkant van het veld 1 meter vrijhouden als scheidsrechters gebied.

4 B Scheidsrechters : B.1 Twee scheidsrechters leiden de wedstrijd, waarvan een wordt aangemerkt als hoofdscheidsrechter. Deze acteert aan de kant van de wedstrijdtafel. B.2 scheidsrechters moeten proberen zoveel mogelijk buiten de boarding te fluiten. B.3 De wedstrijd word geleid door 2 scheidsrechters deze kunnen een wedstrijd beeindigen als het risico bestaat, dat de wedstrijd niet meer volgens de regels voltooid kan worden. C Wedstrijdtafel : C.1 De wedstrijdtafel houdt het wedstrijdformulier, de speeltijd en tijdstraffen bij. Deze worden aangegeven door de hoofdscheidsrechter. C.2 De wedstrijdtafel stopt de tijd en start de tijd op het teken van de hoofdscheidsrechter. D Rolstoel : D.1 De rolstoel dient te zijn voorzien van wielplaten. Alle uitstekende delen achterzijde stoel dienen te worden voorzien van beschermingsmateriaal (zie bijlage I afbeelding 1,2,en 3 ) D.2 De naam en nummer speler dienen achterop de stoel zichtbaar te zijn op A4 formaat De letters minimaal 5 cm groot en de cijfers 10 cm. D.3 Voetenplank mag op elke gewenste hoogte worden afgesteld D.4. De rolstoel is een sportrolstoel of sportieve ADL-stoel, voorzien van een voetenplank en beschermbeugel De beugel moet op minmaal 11 cm van de grond zijn en de voetenplank moet daar binnen vallen. D.5 De rolstoel is vrij van scherpe, uitstekende delen. D.6 Alle delen van de rolstoel, met uitzondering van de voetenplank en de (veiligheids)wielen, hebben een dusdanige hoogte, dat de bal er vrij onderdoor kan rollen. D.7. Er mogen geen onnodige en verwijderbare obstakels en attributen onder, op, in of aan de rolstoel. en beschermbeugel of voetenplank bevinden. D.8 De voeten moeten altijd binnen de beschermbeugel aan de voorkant van de stoel zijn. D.9 De voeten mogen onder de stoel onder of naast de voetenplank de bal niet raken.

5 D.10 Men mag met de voeten, de stoel niet stoppen, remmen of steppen, tenzij men hiervoor dispensatie heeft. D.11 Men mag de bal niet met voeten-voetenplank voortbewegen D.12 Een speler in een rolstoel die niet voldoet aan de bepalingen wordt door de scheidsrechter uit het veld gestuurd. E Spelers : E.1 In het veld : 5 spelers,waarvan mogelijk 4 veldspelers en een keeper. E.2 Wisselspelers : 5 speler mogen onbeperkt worden gewisseld. Alleen tijdens een dood spelmoment, aangegeven aan de wedstrijdtafel. De wedstrijdtafel geeft het aan bij de hoofdscheidsrechter d.m.v. een signaal. F Keeper : F.1 De keeper is een keeper indien hij/zij zich bevindt in de box (4.5 x x3 mtr.). F.2 De keeper is een veldspeler indien de keeper zich buiten de box (4.5 x 3 mtr.) begeeft, wordt men aangemerkt als veldspeler met daarbij behorende wedstrijdregels. F.3 Keeper is altijd verplicht helm te dragen. F.4 De bescherming van een keeper moet bestaan uit: Rolstoel met wielplaten Achter de stoel dienen alle uitstekende delen te zijn voorzien van beschermingsmateriaal (zie bijlage I). F. 5 De keeper mag handschoenen, bodyprotector en broek dragen mits, e.e.a. niet buiten rolstoel komt

6 G Algemene wedstrijdregels: G.1 De keeper mag met het gehele lichaam, rolstoel en stick de bal weren, maar niet schoppen-trappen naar de bal G.2 Keeper mag de bal vangen. Vervolgens moet de bal binnen 3 tellen worden weggegooid, maar de bal moet eerst op de eigen helft de vloer of boarding raken. G.3 De keeper mag niet gehinderd worden in het keepers doelgebied (250 x100 cm). G.4 Ligt de bal los-vrij in het keepers doelgebied(250 x 100 cm), mag deze wel bespeeld worden. G.5 Indien de goal wordt verplaatst, dient de keeper deze zo snel mogelijk terug te plaatsen op de markeringsstrepen. G.6 Keeper mag niet opzettelijk het doel verplaatsen. G.7 Indien de bal onder de rolstoel van een teamgenoot ligt, mag een medespeler deze hier onder vandaan halen met zijn stick. Bevindt de bal onder de rolstoel van de tegenstander mag dit niet. G.8 Teams wisselen in de rust van speelhelft. G. 9 Speelduur van een wedstrijd is 2 x 20 minuten met een pauze van 5 minuten.

7 H Overtredingen : H.1 De Veldspeler mag niet de bal beroeren met hand, arm of hoofd. H.2 De speler mag niet blokken. H.3 De speler mag niet de boarding verplaatsen. Toelichting: De boarding verplaatsen wordt gezien als het moedwillig groter maken van de veldafmeting.. Dit is niet toegestaan,echter als een speler door een overtreding van een speler van de tegenpartij in of tegen de boarding wordt gereden dan is het een overtreding van de speler die deze overtreding maakt. H.4 De speler dient inclusief stick bij een vrije slag tegen, gelijk uit eigen beweging een minimale afstand van 2 meter in acht te nemen. H.5 De speler hoeft niet op het fluitsignaal te wachten bij een vrije slag, echter de tegenpartij dient uit zichzelf onmiddellijk 2 meter afstand in acht te nemen. Bij niet voldoende afstand nemen (2 meter inclusief stick), kan een tijdstraf van 2 min. volgen. H.6 De bal hoeft niet op de exacte plaats van overtreding worden genomen, tenzij de scheidsrechter dit anders aangeeft. H.7 Speler mag geen gevaarlijk stick gebruik hanteren is boven wielhoogte uitzwaaien. H.8 Speler mag niet tegen tegenstander of diens stick slaan/trappen/ blokkeren /liften vasthouden. H.9 Speler mag niet de bal (be)spelen boven wielhoogte. H.10 Speler mag niet achteruit tegen tegenstander rijden. H.11 Speler mag niet het doel van de tegenstander en of doel van het eigen team verplaatsen. H.12 Speler mag niet uit rolstoel of liggend de bal spelen (zitvlak moet in contact met zitting blijven). H. 13 Speler mag niet het spel vertragen. H.14 Veldspelers mogen het keepers doelgebied niet betreden. Toelichting: Een veldspeler wordt beschouwd in het keepers doelgebied te zijn als een deel van de rolstoel het gebied binnen het keepers doelgebied raakt. Als alleen de stick in het doelgebied is,dan is er geen overtreding. De lijnen horen ook tot het doelgebied. H.15 Speler mag niet van eigen helft scoren, doelpunt geldt wel als de bal op de verdedigende helft van de tegen partij door een speler wordt aangeraakt.

8 I Face-off: I.1 Een face-off wordt genomen door één veldspeler van elk team. De spelers dienen tegenover de korte zijde van de helft van de tegenstander te staan en mogen elkaar niet aanraken voor het nemen van de face-off. De bladen dienen loodrecht ten opzichte van de middenlijn geplaatst te worden aan beide kanten van de bal, maar zonder de bal te raken. De sticks dienen met een normale grip vastgehouden te worden. Normale grip betekent zoals de speler zijn stick tijdens het spel vasthoudt dit is met beide handen,duimen naar beneden,boven de markeringslijn van de stick. ( zie afbeelding 4 van de bijlage I) De speler van het verdedigende team kiest aan welke zijde van de bal hij zijn stick plaatst. Als de face-off op de middenlijn is, kiest de speler van het bezoekende team. De bal moet tussen het midden van de bladen liggen. Als een speler tijdens de face-off de aanwijzingen van de scheidsrechter niet opvolgt, moet de face-off genomen worden door een andere speler die in het veld staat. I.2 Een face-off wordt genomen bij de start van een nieuwe spelperiode en om een op correcte wijze gemaakt doelpunt te bevestigen. Een face-off wordt vanaf de middenstip shoot-out plaats genomen. uit Een doelpunt gemaakt tijdens extra tijd of gemaakt uit een strafbal in de strafballenserie of een strafbal na afloop van een spelperiode wordt niet bevestigd met een face-off. Bij een face-off vanaf de middenstip moet elk team aan de eigen zijde van de middellijn staan. I.3 Alle andere face-offs: zoals bij gelijktijdige overtreding,vrije slag achter het doel, bij een uitbal achter en bij gemiste shoot-out wordt de face-off genomen op de dichtst bij zijnde face-off plaats. Echter nooit op de middenstip.

9 J Doelpunt: J.1 Doelpunt is correct gescoord als de gehele bal de doellijn in zijn geheel is gepasseerd en op correcte manier is gespeeld dus zonder bewust met voet of het lichaam van de aanvaller. K Vrije slagen: K.1 Uitvoering vrijeslag: deze mag alleen worden geslagen, dus niet d.m.v. een push en /of lift (hoge bal) genomen worden. K.2 Vrijeslag bij uitbal aan lange zijde: op de plaats waar de bal het veld heeft verlaten. K.3 Vrijeslag bij uitbal achter het goal: de bal wordt op de dichtstbijzijnde face-off plaats naast de goal genomen (zie markering tekening). K.4 Vrijeslag bij een overtreding voor het doel: deze wordt op 3,5 meter van het doelgebied genomen. K.5 Alle andere aangegeven vrije slagen worden op de plaats van de overtreding genomen, aangewezen door de scheidsrechter. K.6 Uit een vrije slag mag direct gescoord worden. K.7 De vrije slag dient zo snel mogelijk genomen te worden. L Shoot -out: Een shoot out wordt gegeven als een doelpoging of doelkans wordt onderbroken of voorkomen door een overtreding van het verdedigende team, welke normaal tot een vrije slag of tijdstraf zou leiden ( b.v. stick slaan, blokken, doel verplaatsen etc.) De scheidsrechters,bepalen wanneer er een doelpoging of doelkans plaats vindt.. Overtredingen in het keepersdoelgebied leiden niet automatisch tot een shoot-out (b.v. als het verdedigende team uitverdedigd door het keepersdoelgebied heen, is dit wel een overtreding maar geen doelkans dus vrije bal voor aanvallende team),

10 terwijl overtredingen op een doorgebroken speler op de middenlijn wel tot een shoot-out kunnen leiden. L.1 Alle spelers bevinden zich achter de middenlijn en de keeper van de tegenstander bevindt zich in de goal. ( goal en keepers doelgebied) L.2 De speler rijdt met de bal vanaf de middenstip op richting het goal; verplaatsing van de bal mag enkel in voorwaartse richting. De bal moet altijd in beweging zijn met daarop volgend,een eenmalige doelpoging. L.3 Bij een geven tijdstraf van 2 minuten, wordt eerst de shoot-out genomen. Indien er een doelpunt is gescoord, vervalt de tijdstraf. Als er niet wordt gescoord gaat de tijdstraf alsnog in. L.4 Indien de keeper een tijdstraf krijgt, mag de aanvoerder van het betreffende team een speler aanwijzen die de straf moet uitzitten. Bij diskwalificatie (rode kaart) van de keeper, moet de keeper wel het veld verlaten. L.5 Als het team met een man minder op het veld een doelpunt tegen krijgt, wordt een 2-minuten tijdstraf opgeheven. Alle andere straffen worden nooit opgeheven. M Tijdstraffen : M.1 2 minuten: dit teken wordt aangegeven door de scheidsrechters met met 2 vingers omhoog. De hoofdscheidsrechter geeft dit door aan de betrokken speler en de wedstrijdtafel, deze houdt de tijdstraf bij. M. 2 5 minuten: dit teken wordt gegeven door de scheidsrechters met 5 vingers omhoog. De hoofdscheidsrechter geeft dit door aan de betrokken speler en de wedstrijdtafel, deze houdt de tijdstraf bij. M.3 Groene kaart is waarschuwing, gele kaart is 2 of 5 minuten tijdstraf, rode kaart is diskwalificatie voor de verdere duur van de wedstrijd. M.4 2 x Gele kaart is automatisch rode kaart geld zowel voor 2 x 2 minuten tijdstraf,

11 als voor 1 x 2 en 1 x5 minuten tijdstraf of 2 x 5 minuten tijdstraf. ( in 1 wedstrijd ) M.5 Uitgestelde tijdstraf: de scheidsrechter toont rechter hand vlak omhoog, laat doorspelen om de actie af te wachten. De straf wordt hierna alsnog bij eerstvolgend dood spel moment gegeven. Overtredingen die leiden tot een 2-minuten tijdstraf (scheidsrechter steekt 2 vingers op en gele kaart word getoond) zijn: elke overtreding waarmee een doelpunt of een goede kans op het maken van een doelpunt voorkomen wordt, de tegenstander of diens stick vasthouden, slaan, trappen liften, blokkeren met groot voordeel of zonder mogelijkheid de bal te spelen de bal spelen boven wielhoogte met stick of been/voet, gevaarlijk spel met de stick, iemand over de boarding of tegen het goal duwen, een speler omverduwen tegenstander zonder bal belemmeren te rijden met rolstoel waar hij wil (obstructie),hieronder valt ook het achteruitrijden om een tegenstander te blokken, binnen een afstand van 3 meter van de keeper diens uitgooi proberen te hinderen, niet direct 2 meter afstand incl. stick nemen bij een inslag of vrije slag van de tegenstander inclusief stick, liggend of uit rolstoel zijnde de bal spelen, de bal spelen/stoppen met hand, arm of hoofd. het stoppen van de bal is alleen een overtreding als dit bewust met arm,hand of hoofd gebeurt. ( b.v. als iemand de bal op het achterhoofd krijgt en dus de bal niet zag aankomen, is het geen overtreding, als hij/zij echter bewust met het achterhoofd naar de bal toebeweegt is het wel een overtreding en leidt het tot een 2 minuten tijstraf). herhaaldelijk overtredingen maken, systematisch het spel vertragen (ook: bewust verplaatsten van het eigen doel), protesteren tegen de beslissing van de scheidsrechter, niet terugplaatsen van een verschoven doel (geldt alleen voor keeper), spelen zonder stick, niet oprapen van delen van je gebroken stick. Overtredingen die leiden tot een 5 minuten tijdstraf ( scheidsrechter steekt 5 vingers op en gele kaart wordt getoond) zijn: - Het maken van agressieve of gevaarlijke bewegingen met de stick - Het haken van een tegenstander met zijn stick, waardoor een tegenstander ten val komt(uit/of met de rolstoel valt) - Het proberen te raken van de bal, door het gooien van de stick of andere delen van de uitrusting - Het gooien, laten vallen of hard botsen van een tegenstander tegen boarding of doel

12 Overtredingen die leiden tot een wedstrijdstraf (rode kaart wordt getoond): - Zeer gevaarlijk uithalen met je stick, het risico nemend de tegenstander te blesseren - Tegenstander haken omver gooien, het risco nemend de tegenstander te blesseren - Stick gooien, ook als dit is om bal proberen te spleen, het risico nemend de tegenstander te blesseren - Herhaaldelijk overtredingen maken die tot een 2 of 5 minuten tijdstraf leiden - Onsportief gedrag, dit is : scheidsrechters/spelers beledigen, rascistische uitlatingen/ vloeken, uit frustatie stick tegen boarding, speler of rolstoel van een speler slaan, stick gooien richting spelers of publiek - Alles wat echt niet mag N Tekens : N.1 Face-off teken: twee armen boven elkaar. N.2 Time-out: T-teken met de handen time out. N.3 Doorspelen: een draaiende arm/hand met bewoording van de scheidsrechter met Go-On/ ga door. N.4 Uitgestelde straf: arm met vlakke hand naar boven. N.5 Doelpunt toekenning: scheidsrechter wijst eerst naar de goal waar het doelpunt is gescoord en daarna richting middenstip. N.6 shoot out: twee gebalde vuisten met gekruiste armen boven het hoofd. N.7 betreden keepersdoelgebied: beide handen vlak tegenelkaar als dakje boven het hoofd. O Time-out: O.1 Er is maximaal 1 time-out van 1 minuut per wedstrijd per team mogelijk. O.2 Er mag bij blessure of rolstoeldefect maximaal een time-out van 30 seconden worden gehouden, indien e.e.a. niet binnen deze tijd kunnen, moet speler of de rolstoel gewisseld/vervangen worden. O.3 Als keeper eruit moet bij rode kaart of blessure heeft het team maximaal 3 minuten tijd voor de keeperswissel

13 P Algemeen : P.1 Onsportief gedrag binnen het veld: kan verdere uitsluiting geven van verdere deelname aan de wedstrijd/toernooi is rode kaart. P.2 Onsportief gedrag van buiten het veld: ook langs de lijn van reserve spelers of van het begeleidingsteam. Dit kan tijdens de wedstrijd, maar ook nog 30 minuten na de wedstrijd plaats vinden. De scheidsrechter kan dan een waarschuwing of alsnog een tijdstraf aan de aanvoerder van het desbetreffende team geven. Straf wordt uitgevoerd tijdens eerst volgende wedstrijd. P.3 De aanvoerder: kan door de scheidsrechter gevraagd worden de betrokkene tot sportief gedrag te manen. Indien de betrokkene niet tot inkeer komt, wordt deze door de wedstrijd - competitieleiding uit de zaal verwijderd en mag niet op de tribune plaatsnemen.

14 Bijlage: I

15 Tekens bijlage II

16

17

18

19

20

21

Spelregels Handbewogen Rolstoelhockey

Spelregels Handbewogen Rolstoelhockey Spelregels Handbewogen Rolstoelhockey Hoofd - Overgangsklasse 2015-2016 Inhoudsopgave A Speelveld ( zie tekening) B Scheidsrechters C Wedstrijdtafel D Rolstoel E Spelers F G H I J K L M N O P Keeper Algemene

Nadere informatie

Spelregels. Handbewogen Rolstoelhockey. Hoofd- en Overgangsklasse

Spelregels. Handbewogen Rolstoelhockey. Hoofd- en Overgangsklasse Spelregels Handbewogen Rolstoelhockey Hoofd- en Overgangsklasse 2017-2018 INHOUD ARTIKEL A DOEL VAN HET SPEL A.1. Doel van het spel ARTIKEL B HET SPEELGEBIED B.1. B.2. B.3. B.4. Speelveld Veldbegrenzing

Nadere informatie

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen Spelregels 8:8 Rijswijksche Hockey Club Seizoen 2014 2015 Versie 29-8-2014 Het speelveld Alleen pionen indien geen cirkel zichtbaar Wedstrijd Wedstrijd duur 2 * 30 minuten met 5 min pauze Coach kan een

Nadere informatie

Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams

Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams De veranderingen zijn GEEL gemarkeerd. Hoe ziet het speelveld eruit?.. Veldmarkeringen in de vorm van hoekvlaggen

Nadere informatie

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Reglement: Floorball

Reglement: Floorball Reglement: Floorball Categorieën: Er wordt gewerkt in drie categorieën: - klas 1 2 - klas 3 4 - Schoolteam Er kan 1 team per categorie ingeschreven worden! De school die de regionale finale organiseert

Nadere informatie

Spelregels Achttal hockey

Spelregels Achttal hockey Spelregels Achttal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? 15m.. speelrichting 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen. De achterlijn en middenlijn

Nadere informatie

Reglement - Floorball

Reglement - Floorball Reglement - Floorball 2018-2019 Algemene bepalingen: Er wordt gewerkt in drie categorieën: o klas 1 2 o klas 3 4 o Schoolteam Er kan 1 team per categorie ingeschreven worden! De school die de regionale

Nadere informatie

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen

Nadere informatie

speelrichting speelrichting.

speelrichting speelrichting. Spelregels zestal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Zoals in de tekening weergegeven kunnen

Nadere informatie

Spelregels zestal hockey

Spelregels zestal hockey Spelregels zestal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Zoals in de tekening weergegeven kunnen

Nadere informatie

Spelregels : Zestal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Spelregels : Zestal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Spelregels : Zestal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Hoe ziet het speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm

Nadere informatie

Zoek de verschillen!

Zoek de verschillen! Briefing Zaalhockey 2011-2012 Scheidsrechters & Coaches Zoek de verschillen! 28 November 2011 Paulo Sacramento AGENDA Algemeen Spelen van de bal Speelveld en doelen Teams en Wissels Tijdwaarneming Bal

Nadere informatie

15m. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

15m. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Briefing spelbegeleiders Jongste Jeugd

Briefing spelbegeleiders Jongste Jeugd Briefing spelbegeleiders Jongste Jeugd 2011-2012 Frank van Ierland Agenda Inleiding Regels 3 tallen Regels 6 tallen Regels 8 tallen Samenvatting 4-9-2011 Arbitragecommissie 2 De Basis Belangrijkste Ze

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels drietal hockey Hoe ziet een speelveld er uit? 5m 5m 2m 5m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Nadere informatie

Informatie voor scheidsrechters

Informatie voor scheidsrechters Informatie voor scheidsrechters De aftrap en toss Fijn, de wedstrijd kan beginnen! Wel op een correcte manier natuurlijk. De aftrap Een aftrap is de manier om een wedstrijd te beginnen of om het spel te

Nadere informatie

Spelregels 8 tal hockey (E8-tallen)

Spelregels 8 tal hockey (E8-tallen) Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen. De achterlijn en middenlijn

Nadere informatie

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS...

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... Inhoudsopgave HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... 4 OVERTREDINGEN... 4 OVERTREDINGEN BINNEN DE CIRKEL... 4 VRIJE SLAG EN UITNEMEN... 5 CIRKEL EN 23M- GEBIED... 6 SCHEIDSRECHTERS...

Nadere informatie

Nieuwe regel in seizoen

Nieuwe regel in seizoen Nieuwe regel in seizoen 2016 2017 Als een verdediger de bal onopzettelijk heeft gespeeld of de bal is afgekaatst van de doelverdediger, wordt het spel hervat met een lange corner, genomen op de middenlijn

Nadere informatie

1 Fluiten in t algemeen

1 Fluiten in t algemeen 1 Fluiten in t algemeen. 11.1 Twee scheidsrechters hebben de leiding over de wedstrijd, pas- sen de regels toe en beoordelen of er eerlijk en sportief gespeeld wordt (fair play).. 11.2 Iedere scheidsrechter

Nadere informatie

BEACH HANDBAL SPELREGELS

BEACH HANDBAL SPELREGELS BEACH HANDBAL SPELREGELS Hierbij geven we niet de volledige versie van de spelregels maar wel een kort overzicht waarin de voornaamste verschillen tussen zaalhandbal en Beach handbal worden aangeduid.

Nadere informatie

Zaalbriefing Spelregels 2017

Zaalbriefing Spelregels 2017 Zaalbriefing Spelregels 2017 Verschillen zaal- en veldhockey Veld: Slaan 5 meter Liggend spelen Bal mag van de grond Middenlijn en 23-lijn Zaal: Pushen 3 meter Bal mag max 10 cm boven de grond In het blok

Nadere informatie

Spelregels Jongste Jeugd. Rijswijksche Hockey Club Seizoen

Spelregels Jongste Jeugd. Rijswijksche Hockey Club Seizoen Spelregels Jongste Jeugd Rijswijksche Hockey Club Seizoen 2016 2017 Versie 8-9-2016 Spel begeleiding F & 1e jaars E Begeleiding door 2 ouders (elk team 1) Nadruk ligt op begeleiden 2e jaars E Beide teams

Nadere informatie

Spelregels elftallen. Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders

Spelregels elftallen. Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders Spelregels elftallen Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders Speelveld De wedstrijd duurt 2 x 35 min, met 5 min rust Uitleg speelveld De cirkellijn behoort tot

Nadere informatie

Spelbegeleiding Jongste Jeugd. Vrijdag 18 november 2011

Spelbegeleiding Jongste Jeugd. Vrijdag 18 november 2011 Spelbegeleiding Jongste Jeugd Vrijdag 18 november 2011 Programma 1. Spelvoorwaarden Jongste Jeugd 2. Veldindeling opstelling 3. Zestal hockey 4. Achttal hockey Algemeen 5. Tips & Tricks 1. Spelvoorwaarden

Nadere informatie

ZAALHOCKEYREGELS

ZAALHOCKEYREGELS Binnenkort gaat het zaalhockeyseizoen weer van start. Ter voorbereiding hierop hebben we als Arbitrage Commissie Shinty de belangrijkste spelregels in deze folder voor je op een rij gezet. Alvast veel

Nadere informatie

Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's

Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's Spelregels drietalhockey: Bij het minihockey heeft de spelbegeleider een 'lerende' taak en ziet deze er op toe dat sportief en veilig gespeeld wordt.

Nadere informatie

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS...

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... Inhoudsopgave HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... 4 OVERTREDINGEN... 4 VRIJE SLAG EN SPELHERVATTING... FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. CIRKEL EN 23M-GEBIED... 6 SCHEIDSRECHTERS...

Nadere informatie

Spelregels zestal hockey

Spelregels zestal hockey Spelregels zestal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Zoals in de tekening weergegeven kunnen

Nadere informatie

Fintro: BE TVA/BTW BE Av. Ch. Schallerlaan Bruxelles/Brussel

Fintro: BE TVA/BTW BE Av. Ch. Schallerlaan Bruxelles/Brussel Wijziging spelregels, seizoen 2015 2016 Vier regels zijn veranderd of werden opnieuw ingebracht : 1. Een team bestaat uit maximaal twaalf personen, waarvan ten hoogste zes spelers in het veld en de overige

Nadere informatie

SPELREGELBOEKJE ZAALHOCKEY

SPELREGELBOEKJE ZAALHOCKEY SPELREGELBOEKJE ZAALHOCKEY 1 Kleiner veld Vergeleken met buiten zijn in de zaal het veld, de cirkel en de goal veel kleiner. Het enige wat groter is, is de afstand van strafbalstip, namelijk 7 meter in

Nadere informatie

ZAALHOCKEYREGELS

ZAALHOCKEYREGELS Binnenkort gaat het zaalhockeyseizoen weer van start. Ter voorbereiding hierop hebben we als Arbitrage Commissie Shinty de belangrijkste spelregels in deze folder voor je op een rij gezet. Alvast veel

Nadere informatie

Spelregels 2013 Beach Soccer Dames

Spelregels 2013 Beach Soccer Dames Spelregels 2013 Beach Soccer Dames Uitgave 21 maart 2013 Pagina 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 De spelregels... 3 Het speelveld... 3 De bal... 4 Spelers... 4 Wisselspelers... 4 Doelverdediger... 5

Nadere informatie

SPELREGELS INDOOR SOCCER COMPETITIE Soccerhome.nl!

SPELREGELS INDOOR SOCCER COMPETITIE Soccerhome.nl! SPELREGELS INDOOR SOCCER COMPETITIE Soccerhome.nl! Artikel 1 Indoor Soccer draait om fairplay. Strijd op sportieve wijze op het veld. Houd rekening met anderen in zowel woord als daad! Artikel 2 Teams

Nadere informatie

ZAALHOCKEY. Kleiner veld, minder spelers. Start zaalseizoen. Oranje en zaalhockey. De regels in het kort Belangrijk om te weten Bijzonderheden

ZAALHOCKEY. Kleiner veld, minder spelers. Start zaalseizoen. Oranje en zaalhockey. De regels in het kort Belangrijk om te weten Bijzonderheden Gooische Hockeyclub 16 november 2017 ZAALHOCKEY De regels in het kort Belangrijk om te weten Bijzonderheden Start zaalseizoen Vanaf 4 december gaat het weer beginnen: het zaalseizoen. Een ander spelletje

Nadere informatie

Spelregels 3-tal hockey (KNHB) Instructie Spelregels 3-, 6- en 8-tallen M.M.H.C. Voordaan

Spelregels 3-tal hockey (KNHB) Instructie Spelregels 3-, 6- en 8-tallen M.M.H.C. Voordaan Instructie Spelregels 3-, 6- en 8-tallen M.M.H.C. Voordaan Spelregels 3-tal hockey (KNHB) De spelregels van het drietalhockey worden toegepast bij wedstrijden van de F- jeugd. In alle districten wordt

Nadere informatie

(Spel)regels 6-tallen seizoen 2015-2016

(Spel)regels 6-tallen seizoen 2015-2016 (Spel)regels 6-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 6-tallen wordt gespeeld op een kwart veld. Dit veld is 55 meter lang en 23 meter breed. De zijlijnen van het 11-talveld doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Belangrijkste regels zaalhockey

Belangrijkste regels zaalhockey Belangrijkste regels zaalhockey Kleiner veld met balken aan de zijkant geen 23 meter gebied en minder spelers, 6 tegen 6 Inclusief de keeper. Een team bestaat uit max 12 spelers die verplicht scheenbeschermers

Nadere informatie

ZAALHOCKEY

ZAALHOCKEY ZAALHOCKEY 2016-2017 NIEUWE REGELS LANGE CORNER Onopzettelijk via een verdediger over de achterlijn Van de keeper afgekaatst Nemen op de middenlijn, recht tegenover de plek waar de bal over de achterlijn

Nadere informatie

Floorball spelregels

Floorball spelregels Floorball spelregels Regels en interpretaties Geldig vanaf 1 juli 2018 Nederlandse Floorball & Unihockey Bond Nederlandse vertaling van Rules of the Game door International Floorball Federation, Rules

Nadere informatie

Zaalregels 2015/2016. opfrissen of eerste keer

Zaalregels 2015/2016. opfrissen of eerste keer Zaalregels 2015/2016 opfrissen of eerste keer Inhoud Verschillen Basis regels Houding en positie bronnen www.knhb.nl >>arbitrage>>spelregels en briefings>>spelreglement zaalhockey Verschillen verschillen

Nadere informatie

Oefenblad scheidsrechtersexamen

Oefenblad scheidsrechtersexamen Oefenblad scheidsrechtersexamen Proefexamens oktober 2009 pagina 1 van 39 Oefenblad scheidsrechtersexamen Proefexamens oktober 2009 pagina 2 van 39 PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY 1 Wanneer mag de beginslag worden

Nadere informatie

Zaal: hoe was het ook al weer?

Zaal: hoe was het ook al weer? ZAALHockey 2016 Zaal: hoe was het ook al weer? Hoog in normaal spel: niemand in de buurt: maximaal 10 cm pass boven 10 cm = fout als de tegenstander er last van heeft = fout Bal slaan mag niet; alleen

Nadere informatie

PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY

PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY 1 Een team heeft geen elftal bij elkaar kunnen krijgen Ze willen met 9 spelers beginnen Is dit toegestaan? A Alleen als de aanvoerder van tegenstanders hiermee akkoord gaat B Ja,

Nadere informatie

A B C. veld veld veld

A B C. veld veld veld Proefexamen 3 Spelregels VELDHOCKEY 1. Op welke tekening staat het doel juist opgesteld?. Tegen de achterlijn, zie tekening B. Op de achterlijn, zie tekening B C. Voor de achterlijn, zie tekening C B C

Nadere informatie

Zaalhockeyregels 2017/2018

Zaalhockeyregels 2017/2018 Zaalhockeyregels 2017/2018 Speelveld / duur van de wedstrijd Teams, wissels Spelen van de bal Bal buiten het speelveld Keeper Wat mag er allemaal niet (2) Strafcorner Self-pass Spelhervatting Persoonlijke

Nadere informatie

SPELREGELS SCHOOL RUGBYTOERNOOI EINDHOVEN 2016

SPELREGELS SCHOOL RUGBYTOERNOOI EINDHOVEN 2016 SPELREGELS SCHOOL RUGBYTOERNOOI EINDHOVEN 2016 1. Afmetingen van het veld Het veld ligt in de breedte van een regulier rugby veld. Het veld wordt begrensd door de volgende lijnen van een regulier rugby

Nadere informatie

1. Hoeveel spelers moet een team minimaal in het veld hebben bij het begin van de wedstrijd? A. 8 B. 11 C. 16

1. Hoeveel spelers moet een team minimaal in het veld hebben bij het begin van de wedstrijd? A. 8 B. 11 C. 16 Proefexamen 2 Spelregels VELDHOCKEY 1. Hoeveel spelers moet een team minimaal in het veld hebben bij het begin van de wedstrijd? A. 8 B. 11 C. 16 2. Een team wil een speler wisselen. Wat is juist? A. Dat

Nadere informatie

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Vanaf het seizoen 2016-2017 zijn er enkele nieuwe spelregels van toepassing, komende vanuit de IHF. De onderstaande spelregels zijn van toepassing

Nadere informatie

(Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016

(Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016 (Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 3-tallen wordt gespeeld op een achtste veld. Dit veld is 23 meter lang en 23 meter breed. De zijlijn van het 11-talveld doet dienst als achterlijn.

Nadere informatie

ZAALHOCKEY

ZAALHOCKEY Inleiding Samenvatting belangrijke spelregels. Voor zaalhockey is de vliegende keep al jaren bekend; deze is nu op het veld overgenomen. Omdat het al weer bijna een jaar geleden is dat de laatste zaalhockeywedstrijd

Nadere informatie

Verschillen veldhockey - zaalhockey. Alain Paumen

Verschillen veldhockey - zaalhockey. Alain Paumen Verschillen veldhockey - zaalhockey 2012-2013 Alain Paumen Spelen van de bal Slaan, hoge en lage push, scoop Bal mag van de grond, tenzij gevaarlijk Alleen push toegestaan: Stick vlak bij de bal aan de

Nadere informatie

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Op 1 maart 2016 heeft de IHF de verschillende landen op de hoogte gebracht van de spelregelwijzigingen die met ingang van 1 juli 2016 van

Nadere informatie

2. In welke van de volgende situaties dient het spel te worden hervat met een indirecte vrije schop?

2. In welke van de volgende situaties dient het spel te worden hervat met een indirecte vrije schop? REEKS 1 1. p het moment dat een speler binnen het speelveld voorbij komt lopen, gooit een gewisselde speler van de tegenpartij vanaf de bank een bidon naar deze speler. Hoe hervat de scheidsrechter het

Nadere informatie

OPLOSSINGEN. Reglemententest Enkel wat goed is, is vet gedrukt. 1. Bij een intrap :

OPLOSSINGEN. Reglemententest Enkel wat goed is, is vet gedrukt. 1. Bij een intrap : OPLOSSINGEN Reglemententest 2013-2014 Enkel wat goed is, is vet gedrukt. 1. Bij een intrap : a. mag de bal met hand ingerold worden. (moet met de voet) b. wordt de bal met voet ingetrapt in de omgeving

Nadere informatie

Spelregels Minipolo. Pupillen 1 Voorwoord:

Spelregels Minipolo. Pupillen 1 Voorwoord: Spelregels Minipolo Pupillen 1 Voorwoord: Waterpolo is een technische, behendigheid vragende en zeer gezonde sport, waarbij nauwelijks blessures ontstaan. Het waterpolospel vraagt van de deelnemers niet

Nadere informatie

(Spel)regels 8-tallen seizoen 2015-2016

(Spel)regels 8-tallen seizoen 2015-2016 (Spel)regels 8-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 8-tallen wordt gespeeld op een half veld. Dit veld is 55 meter lang en 45 meter breed. De zijlijnen van het 11-talveld doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Wijziging spelregels. Elektrisch Rolstoelhockey Regio

Wijziging spelregels. Elektrisch Rolstoelhockey Regio Wijziging spelregels Elektrisch Rolstoelhockey Regio Geldig m.i.v. speelseizoen 2016-2017 Wijzigingen spelregels Elektrisch Rolstoelhockey Regio Beste scheidsrechters, coaches, trainers en spelers, Ondertussen

Nadere informatie

Briefing Zaalhockey

Briefing Zaalhockey 2015-2016 1 Gespreksonderwerpen Regelwijzigingen Spelhervattingen Flow of the game Gebruik van lichaam en stick Spelen van de bal 2 Gespreksonderwerpen Keeper Strafcorner Persoonlijke straffen Als team

Nadere informatie

Opleiding tot clubscheidsrechter

Opleiding tot clubscheidsrechter Opleiding tot clubscheidsrechter Voorbereiding examen 1 oktober 2013 Instructie avonden Twee avonden: 18 en 23 september (2e avond Mozaiek), 19:30-21uur Opzet van de instructie avonden Eerste avond: 1.

Nadere informatie

BRIEFING CLUBSCHEIDSRECHTERS SEIZOEN

BRIEFING CLUBSCHEIDSRECHTERS SEIZOEN BRIEFING CLUBSCHEIDSRECHTERS SEIZOEN 2014-2015 In deze briefing behandelen we een aantal belangrijke spelregels en geven we aan hoe clubscheidsrechters deze moeten hanteren. Dit helpt om samen met je collega

Nadere informatie

Hockey begeleiding Jongste Jeugd

Hockey begeleiding Jongste Jeugd Hockey begeleiding Jongste Jeugd Agenda Wat is Hockey Spelbegeleiding Spelregels Wat is hockey Algemeen: Hockey is een spel waarbij 2 teams tegen elkaar spelen. Alle spelers hebben een stick. Met die stick

Nadere informatie

zaalhockey spelregelboekje 2017

zaalhockey spelregelboekje 2017 zaalhockey spelregelboekje 2017 Voorwoord Dit seizoen verscheen voor het eerst het SCHC Spelregelboekje. Deze content hebben we nu speciaal voor onze Laren leden nu ook beschikbaar gesteld, In het spelregelboekje

Nadere informatie

Spelregels. Handbewogen Rolstoelhockey. Eerste klasse t/m de laagste klasse

Spelregels. Handbewogen Rolstoelhockey. Eerste klasse t/m de laagste klasse Spelregels Handbewogen Rolstoelhockey Eerste klasse t/m de laagste klasse 2017-2018 INHOUD ARTIKEL A DOEL VAN HET SPEL A.1. ARTIKEL B B.1. B.2. B.3. B.4. ARTIKEL C C.1. C.2. C.3. C.4. ARTIKEL D D.1. D.2.

Nadere informatie

V Zaalhockey. Inleiding

V Zaalhockey. Inleiding V Zaalhockey Inleiding Zaalhockey is een speciale vorm van hockey, geschikt om in een zaal of een hal (overdekt, harde vloer) te spelen. Het wordt in een aantal Eurapese landen gespeeld, maar ook in die

Nadere informatie

Spel- en gedragsregels voor jeugdspelers

Spel- en gedragsregels voor jeugdspelers Spel- en gedragsregels voor jeugdspelers NB: De onderstaande tekst en afbeeldingen is een compilatie van publicaties van de KNHB. Een aantal van deze publicaties van de KNHB zijn ook te bestellen. In het

Nadere informatie

Een spelbegeleider moet de spelregels handhaven, maar belangrijker is zorgen dat de kinderen plezier hebben.

Een spelbegeleider moet de spelregels handhaven, maar belangrijker is zorgen dat de kinderen plezier hebben. Wat is een spelbegeleider? De Jongste Jeugd heeft geen scheidsrechter, maar een spelbegeleider Een spelbegeleider fluit voor overtredingen, maar geeft ook uitleg De spelbegeleider mag het spel onderbreken

Nadere informatie

(Spel)regels 3-tallen seizoen

(Spel)regels 3-tallen seizoen (Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 3-tallen wordt gespeeld op een achtste veld. Dit veld is 23 meter lang en 23 meter breed. De zijlijn van het 11-talveld doet dienst als achterlijn.

Nadere informatie

Van de E naar de D!! Wat nu??

Van de E naar de D!! Wat nu?? Van de E naar de D!! Wat nu?? Informatie voor DSVP-spelers die op een groot veld gaan spelen. Bij de overgang van de E naar de D veranderen er plotseling een groot aantal dingen die in de E zo gewoon waren.

Nadere informatie

Manegevoetbal Asten. Spelregels Manegevoetbal Asten Versie 7.1 2015. Manegevoelbal Asten Versie 7.1-2015 Lotusstraat 40 5721 ZV, Asten Pagina 1 van 8

Manegevoetbal Asten. Spelregels Manegevoetbal Asten Versie 7.1 2015. Manegevoelbal Asten Versie 7.1-2015 Lotusstraat 40 5721 ZV, Asten Pagina 1 van 8 Spelregels Manegevoetbal Asten Versie 7.1 2015 5721 ZV, Asten Pagina 1 van 8 Inleiding De spelregels van het manegevoetbal zijn samengesteld door de organisatie van het Manegevoetbaltoernooi. De spelregels

Nadere informatie

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Op 1 maart 2016 heeft de IHF de aangesloten landen op de hoogte gebracht van de spelregelwijzigingen die met ingang van 1 juli 2016 van kracht

Nadere informatie

(Spel)regels 6-tallen seizoen

(Spel)regels 6-tallen seizoen (Spel)regels 6-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 6-tallen wordt gespeeld op een kwart veld. Dit veld is 55 meter lang en 23 meter breed. De zijlijnen van het 11-talveld doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Categorieën U7/U8 U9 U10 U11/U12 Scheidsrechter 1 (ontvangende) 2 (een van elke club) Coach op het

Categorieën U7/U8 U9 U10 U11/U12 Scheidsrechter 1 (ontvangende) 2 (een van elke club) Coach op het Categorieën U7/U8 U9 U10 U11/U12 Scheidsrechter 1 (ontvangende) 2 (een van elke club) Coach op het Ja (toegelaten) Officials veld Spel/spelers niet hinderen (langs de lijn) Publiek Buiten het veld (achter

Nadere informatie

Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Hoe ziet het speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm

Nadere informatie

- Zijn er veel manieren om te scoren bij hockey? En wanneer is een doelpunt geldig?

- Zijn er veel manieren om te scoren bij hockey? En wanneer is een doelpunt geldig? Werkstuk door I. 1898 woorden 10 oktober 2012 5,5 2 keer beoordeeld Vak LO Inleiding. Dit werkstuk gaat over hockey. Ik behandel een klein stukje van de geschiedenis, maar ook de spelregels en de materialen.

Nadere informatie

Spelregels. Handbewogen Rolstoelhockey. 1 ste klasse t/m de laagste klasse

Spelregels. Handbewogen Rolstoelhockey. 1 ste klasse t/m de laagste klasse Spelregels Handbewogen Rolstoelhockey 1 ste klasse t/m de laagste klasse 2016-2017 INHOUD ARTIKEL A DOEL VAN HET SPEL A.1. Doel van het spel ARTIKEL B HET SPEELGEBIED B.1. B.2. B.3. B.4. Speelveld Veldbegrenzing

Nadere informatie

1 SPELREGELS 3-TALLEN 5m 5m 5m 2m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m.

1 SPELREGELS 3-TALLEN 5m 5m 5m 2m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m. 1 SPELREGELS 3-TALLEN speelrichting speelrichting. 2 Hoe ziet een speelveld er uit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De achterlijnen worden gevormd door de

Nadere informatie

DUUR VAN DE WEDSTRIJDEN

DUUR VAN DE WEDSTRIJDEN 1 HET SPEELVELD 101 Afmetingen van het speelveld 1) Het speelveld is 40 m x 20 m groot. Rondom het speelveld bevindt zich een boarding met afgeronde hoeken die is goedgekeurd door de IFF en als dusdanig

Nadere informatie

WIJZIGINGEN SPELREGELS FLOORBALL

WIJZIGINGEN SPELREGELS FLOORBALL WIJZIGINGEN SPELREGELS FLOORBALL editie 2010 Regels en interpretaties wijzigingen ten opzichte van editie 2006 Nederlandse Floorball en Unihockey Bond VOORWOORD VOORWOORD Let op: vanaf deze editie is de

Nadere informatie

Spelregels aspiranten E (5-5)

Spelregels aspiranten E (5-5) Spelregels aspiranten E (5-5) 1. Inleiding Waterpolo is een technische, behendigheid vragende en zeer gezonde sport, waarbij nauwelijks blessures ontstaan. Het waterpolospel vraagt van de deelnemers niet

Nadere informatie

ZAALHOCKEY 2010-2011. Boxtel, 8 december 2011

ZAALHOCKEY 2010-2011. Boxtel, 8 december 2011 Boxtel, 8 december 2011 Zaalhockey Uitrusting Het hockeyveld Teamsamenstelling Wedstrijd Buiten het veld Spelregels Spelen van de bal Spelhervattingen Door het blok spelen Ruw en gevaarlijk spel Keeper

Nadere informatie

Spelregelavond VELDHOCKEY. 11-tallen. R.M.H.C. de Pelikaan. Georganiseerd door: Tijs Jacobs Timothy van der Scheun Melanie Mathijssen

Spelregelavond VELDHOCKEY. 11-tallen. R.M.H.C. de Pelikaan. Georganiseerd door: Tijs Jacobs Timothy van der Scheun Melanie Mathijssen Spelregelavond VELDHOCKEY R.M.H.C. de Pelikaan 11-tallen Georganiseerd door: Tijs Jacobs Timothy van der Scheun Melanie Mathijssen Doel Veld Voorbereiding Teams Coach / Teambegeleider(s) Spelregels veldhockey

Nadere informatie

Zaalhockey Spelregelbriefing voor clubscheidsrechters en CS+

Zaalhockey Spelregelbriefing voor clubscheidsrechters en CS+ Zaalhockey 2016-2017 Spelregelbriefing voor clubscheidsrechters en CS+ Wat Heb je nodig? 1. Veld met belijning en balken 2. 2 teams (minimaal 4, max 6 bij aanvang) Waarvan 1 (vliegende) keeper 3. Bitje

Nadere informatie

Coaching Boekje 2014-2015. U7-U12 Dragons

Coaching Boekje 2014-2015. U7-U12 Dragons Coaching Boekje 2014-2015 U7-U12 Dragons INLEIDING Coachen is niet gemakkelijk, 6 vuistregels voor effectief coachen bij U7-U12: 1. Bespreek per wedstrijd maximaal 2 onderwerpen, herhaal deze in de rust.

Nadere informatie

9. Aanvulling Arbitrage Zaalhockey Seizoen

9. Aanvulling Arbitrage Zaalhockey Seizoen 9. Aanvulling Arbitrage Zaalhockey Seizoen 2015-2016 Dit seizoen zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd in de spelregels van het zaalhockey. Een aantal daarvan zijn in hoofdstuk 8 al vermeld, maar worden

Nadere informatie

Spelregels drietal hockey

Spelregels drietal hockey Spelregels drietal hockey Hoe ziet een speelveld er uit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De achterlijnen worden gevormd door

Nadere informatie

De Spelregels. Geschreven door Ermerstrand: Het speelveld. Er wordt gespeeld op een ondergrond van zand.

De Spelregels. Geschreven door Ermerstrand: Het speelveld. Er wordt gespeeld op een ondergrond van zand. ! De Spelregels Onderstaand zijn de belangrijkste spelregels zoals deze door de KNVB zijn vastgesteld benoemd. Mochten hier vragen over zijn, schroom dan niet contact op te nemen. Genoemde regels worden

Nadere informatie

Proefexamen 1. Spelregels VELDHOCKEY. 1. Moet een team een aanvoerder hebben? A. Als er een coach is hoeft er geen aanvoerder te zijn B. Ja C.

Proefexamen 1. Spelregels VELDHOCKEY. 1. Moet een team een aanvoerder hebben? A. Als er een coach is hoeft er geen aanvoerder te zijn B. Ja C. Proefexamen 1 Spelregels VELDHOCKEY 1. Moet een team een aanvoerder hebben? A. Als er een coach is hoeft er geen aanvoerder te zijn B. Ja C. Nee 2. Waar moet de kleur van het shirt van de keeper van afwijken?

Nadere informatie

Spelbegeleiding 3-, 6-, en 8-tallen. Donderdag 4 oktober 2018

Spelbegeleiding 3-, 6-, en 8-tallen. Donderdag 4 oktober 2018 Regel avond Mini s Spelbegeleiding 3-, 6-, en 8-tallen Donderdag 4 oktober 2018 Agenda 1. Spelbegeleiding door ouders waarom? 2. Spelbegeleider 3. In de praktijk 4. Spelregels 3-, 6-, én 8-tallen 5. Vragen?

Nadere informatie

Zaalhockeyregels Midden Nederland Jongste Jeugd (6- en 8-tallen)

Zaalhockeyregels Midden Nederland Jongste Jeugd (6- en 8-tallen) Zaalhockeyregels Midden Nederland Jongste Jeugd (6- en 8-tallen) I. Algemene bepalingen Competitie E6- en E8-tallen spelen wedstrijden in competitieverband. Deze vinden plaats in sporthallen. De verantwoordelijkheid

Nadere informatie

(Spel)regels 3-tallen seizoen

(Spel)regels 3-tallen seizoen (Spel)regels 3-tallen seizoen 2016-2017-2018 Het speelveld Bij 3-tallen wordt gespeeld op een achtste veld. Dit veld is 23 meter lang en 23 meter breed. De zijlijn van het elftalveld doet dienst als achterlijn.

Nadere informatie

WALKING FOOTBALL SPELREGELS

WALKING FOOTBALL SPELREGELS ALGEMEEN PRINCIPE Walking Football hanteert dezelfde regels als het reguliere voetbal met een aantal uitzonderingen, namelijk; er mag niet worden gerend, er is geen buitenspel en er zijn geen keepers.

Nadere informatie

Koninklijke Belgische Hockey Bond vzw Association Royale Belge de Hockey asbl 6-TAL HOCKEY JONGENS: SPEL- EN GEDRAGSREGELS

Koninklijke Belgische Hockey Bond vzw Association Royale Belge de Hockey asbl 6-TAL HOCKEY JONGENS: SPEL- EN GEDRAGSREGELS Referentie : Spelregels FIH Versie: 7-2009 (van toepassing vanaf 1/9/2009) Deze regels zijn van toepassing op eekhoorntjes jongens. De wijzigingen ten opzichte van de vorige versie 1-2003 zijn aangegeven

Nadere informatie

Samenvatting spelregels en huishoudelijk reglement kanopolo.

Samenvatting spelregels en huishoudelijk reglement kanopolo. Samenvatting spelregels en huishoudelijk reglement kanopolo www.kanoclubzeeland.nl/polo polo@kanoclubzeeland.nl Samenvatting spelregels Elk team mag uit maximaal acht (8) spelers bestaan voor elke wedstrijd.

Nadere informatie

Handleiding Videotest spelregels Themabijeenkomst

Handleiding Videotest spelregels Themabijeenkomst Handleiding Videotest spelregels Themabijeenkomst Deze videotest is gemaakt op basis van de spelregelwijzigingen die per juni 2016 zijn ingegaan. Met behulp van deze test kunnen de cursisten oefenen met

Nadere informatie

Spelregels zaalhockey sept 2016

Spelregels zaalhockey sept 2016 Spelregels zaalhockey 2016-2017 sept 2016 Nieuw (sept 2016) is: In de zaal wordt de lange corner ingevoerd. Deze spelhervatting wordt genomen op de middenlijn, recht tegenover de plaats waar de bal over

Nadere informatie