Productie Studiosysteem Preproductie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Productie Studiosysteem Preproductie"

Transcriptie

1 Productie Studiosysteem Preproductie Of hoe wordt alles georganiseerd? De volgorde van de preproductiefasen is indicatief. Ze kan verschillen van productie tot productie en verschillende fasen verlopen tegelijkertijd. Alle bouwstenen en hun specifieke voorbereidingen grijpen door de planning op elkaar in. Budgettering In de ontwikkelingsfase beperkt men zich tot een ruwe budgettering. Tijdens de preproductiefase komt er een gedetailleerd overzicht van alle kosten (story rights, screenwriter, producer, director, cast, production costs, visual effects, music). De producer moet er zeker van kunnen zijn dat hij de film kan realiseren zonder het budget te overschrijden. De line producer en production accountant steunen hem hierbij. Scheduling De scènes van een film worden zelden in chronologische volgorde opgenomen, maar meestal out of continuity. Daar zijn verschillende redenen voor. De belangrijkste is van financiële aard: het is voordelig om alle scènes die zich op dezelfde locatie afspelen, onmiddellijk na elkaar op te nemen. Ook praktische redenen spelen een rol: in films met drukbezette acteurs moet rekening gehouden worden met hun agenda. Zo kan het zijn dat scènes met een bepaalde acteur allemaal op een paar dagen moeten worden opgenomen. Een regisseur kan ook artistieke of emotionele criteria gebruiken om opnames niet continu te laten verlopen: het is niet voor de hand liggend om acteurs die elkaar nog nooit hebben ontmoet, meteen een intieme scène te laten spelen. Ook al is dat chronologisch hun eerste scène samen, voor de kwaliteit van scène kan het beter zijn om de opname later te plannen. Ten slotte kunnen er zelfs strategische overwegingen meespelen. Lawrence Bender, de producer van Quentin Tarantino s Reservoir Dogs (1992), liet de meest conventionele scènes eerst opnemen om zo het vertrouwen van de investeerders te versterken1. Als men rekening wil houden met al deze criteria, dan is het duidelijk dat aan het organiseren van efficiënte opnamedagen veel puzzelwerk voorafgaat. In eerste instantie moet het script aangepakt worden. Alle scènes worden genummerd (de initial breakdown), wat meestal gebeurd door de production manager. De first assistant director finaliseert de nummers. Als er later nog scènes bijkomen, dan blijven de nummers behouden maar voegt men letters toe. Na de eerste breakdown volgt de echte script breakdown. Om een goed opnameplanning te maken moet het script verder opgedeeld worden. Dat is nodig om te weten hoeveel dagen alle medewerkers verondersteld worden te werken, hoeveel opnamedagen er per locatie nodig zijn en welk materiaal en welk personeel er nodig is per scène. Het begin- en eindpunt van elke scène wordt gemarkeerd op het script en met een specifieke (kleuren)code worden verschillende componenten van de scène (bv. binnen- of buitenopname, de acteur(s), de rekwisieten ) aangeduid2. breakdown sheet - Red Dragon (Brett Ratner, 2002)

2 De informatie van de script breakdown wordt ingevuld op breakdown sheets. Een breakdown sheet is een pagina die een overzicht geeft van alle benodigde componenten voor één of meerdere scènes die zich afspelen op dezelfde locatie met dezelfde acteurs (maar dus niet noodzakelijk in chronologische volgorde). breakdown sheet - Les demoiselles de Rochefort (Jacques Demy & Agnès Varda, 1967) breakdown sheet - Les demoiselles de Rochefort

3 De informatie van alle breakdown sheets wordt getransfereerd naar strip boards die een handig overzicht geven van alle activiteiten per opnamedag. Door deze strips te groeperen volgens de bovenvermelde criteria (locaties, agenda s cast, dag versus nacht, binnen versus buiten, seizoenen ) kan men uiteindelijk een shooting schedule opstellen. Daarop staat per opnamedag vermeld welke scènes worden opgenomen en welke acteurs en technisch personeel daarvoor aanwezig moeten zijn. shooting schedule - A stranger among us (Sidney Lumet, 1992) Voor leesbare versie druk op afbeelding shooting schedule - A stranger among us Casting Het aanwerven van de acteurs, de casting, gebeurt in overleg tussen de studio, de producer, de regisseur en de casting director, die zich soms laat bijstaan door een 'casting assistant'. De inbreng van de regisseur is echter niet gegarandeerd: soms wordt de regisseur pas aangeworven als de casting al achter de rug is. Meestal worden hiervoor audities georganiseerd. Topacteurs hebben soms het privilege om aangeworven te worden op basis van hun ervaring en 'bankability'. Sommige acteurs worden zo sterk geïdentificeerd met een rol, verschillende gelijkaardige rollen of een specifiek genre, dat ze telkens opnieuw voor een dergelijke rol worden gevraagd (typecasting). Soms wordt dit patroon doorbroken en speelt bijvoorbeeld een actieacteur plots in een melodrama (casting against type). In Amerika worden de belangen van acteurs behartigd door de 'Screen Actors Guild'.

4 Production design Production design unit Tot 1939 sprak men in Hollywood over de 'art director'. De titel van production designer werd bedacht in de context van de Academy Awards. William Cameron Menzies kreeg de oscar voor zijn 'production design' van Gone with the Wind (Victor Fleming, 1939). Men creërde deze nieuwe functie omdat men vond dat art director een vlag was die de lading niet meer dekte. De production designer (cf. sound designer) is niet alleen verantwoordelijk voor het design van de stijl van de set, de rekwisieten en de kostuums, maar ook voor de 'shot flow' en de dynamische elementen van het filmdesign. Hij kan zijn eigen visie inbrengen, maar hij laat zich natuurlijk leiden door de visie van de regisseur, die hem zo goed mogelijk tracht te informeren over de stijl en stemmig van de film. Hij staat aan het hoofd van de de production design unit. Die bestaat uit de art director, de set decorator, de costume designer, de location manager en diverse illustratoren. De art director superviseert de constructie en de afwerking van de sets. De set decorator past de set aan voor specifieke doeleinden en werkt samen met de set dresser. De location manager zorgt ervoor dat de meest geschikte locaties worden gevonden. Locaties dus, die het best overeenkomen met het visuele concept dat de producer, regisseur en production designer voor ogen hebben. Hij werkt daarvoor samen met location scouts, die het effectieve onderzoekswerk voor hun rekening nemen: zij nemen foto s van de locaties en controleren de lichtinval en bereikbaarheid. Zij werken nauw samen met illustratoren. Soms kan het scouten van locaties doorlopen tijdens de productiefase. Illustratoren van de production design unit maken verschillende soorten tekeningen die allemaal een andere functie hebben en meestal verbonden zijn aan een bepaald stadium in het productieproces. In de ontwikkelingsfase of bij het begin van de preproductie maken production illustrators schetsen om de idee van de film te visualiseren voor de directe betrokkenen. Deze ruwe conceptillustraties (concept illustrations) worden verder ontwikkeld tot volledig afgewerkte tekeningen of heuse schilderijen, ook final design illustrations genoemd. Het gaat hier niet om een nauwkeurige weergave van shots, maar om het oproepen van een specifieke stemming en stijl. final design illustration - Blade Runner (Ridley Scott, 1982) concept illustration - Blade Runner concept illustration - Blade Runner Deze illustraties hebben een belangrijke functie: ze worden vaak gebruikt om mogelijke investeerders over de streep te halen. De acht schilderijen die productillustrator Ralph McQuarrie maakte van belangrijke scènes uit Star Wars (George Lucas, 1977), werden gebruikt om producers te overtuigen van het potentieel van de film3. Een uitgebreide collectie van illustraties van Ralph McQuarrie vind je terug op final design illustration - Star Wars IV: A New Hope (George Lucas, 1977)

5 final design illustration - Star Wars V: The Empire Strikes Back (Irvin Kerschner, 1980) final design illustration - Star Wars VI: The Return of the Jedi (Richard Marquand, 1983) Als er eensgezindheid bestaat over het algemene concept van het productiedesign, dan kunnen de illustratoren aan de slag met architectuurtekeningen. Deze hebben een praktischer doel: ze moeten ervoor zorgen dat sets op een efficiënte manier worden gebouwd, rekening houdend met de wensen van andere productieteams, zoals de photography unit. Zij kunnen de vorm aannemen van grondplannen ('plans'), doorsneden ('section views') of vooraanzichten ('elevations'). Een ander type architectuurtekening, de camera angle projection, is een perspectieftekening die aangeeft hoe een set er zal uitzien, afhankelijk van de gebruikte lens en camerapositie. Deze tekeningen worden onder andere gebruikt om overbuilding te voorkomen. Als setbouwers te weinig rekening houden met de invloed van cinematografische keuzes, dan kan het zijn dat ze veel te uitgebreide sets bouwen. Harold Michelson ontwikkelde een techniek om zo n gesofisticeerde perspectieftekeningen te maken. perspectieftekeningen door Harold Michelson - The Ten Commandments (Cecil B. DeMille, 1956) storyboard - Terminator 2: Judgement Day (James Cameron, 1991) Bij de Disneystudio kwam animator Webb Smith in het begin van de jaren 1930 op het idee om tientallen 'continuity sketches' aan een prikbord te hangen om een goed overzicht van het verhaal te krijgen. Hij introduceerde zo de storyboard4. Een storyboard is een serie van stripverhaalachtige tekeningen van shots, voorzien van informatie over de belichting, het camerawerk en de kostumering. Storyboardtekeningen kunnen heel gedetailleerd zijn en komen vrij goed overeen met wat er uiteindelijk in de film zelf te zien is. Zij hebben een dubbele functie: zij helpen de regisseur om zijn ideëen te visualiseren en te verfijnen, maar zij helpen vooral de acteurs en het technisch personeel om een goed beeld te krijgen van de visie van de regisseur. Storyboards worden getekend door grafische kunstenaars, soms storyboard illustrators genoemd. Het hangt van de werkwijze van de regisseur af of slechts enkele scènes (meestal actiescènes of scènes met complexe cameravoering), dan wel de hele film wordt gestoryboard.

6 Terminator 2: Judgement Day - still storyboard - Terminator 2: Judgement Day Terminator 2: Judgement Day - still storyboard - North By NorthWest (Alfred Hitchcock, 1959) John Huston associeerde een uitgebreid storyboard met degelijkheid: I completely storyboarded The Maltese Falcon (John Huston, 1941) because I didn t want to lose face with the crew: I wanted to give the impression I knew what I was doing. Hitchcock, die zelf graag storyboards tekende en zijn carrière als art director begon, ging er prat op dat zijn films af waren voor hij met de opnames begon. Hij zorgde voor zeer gedetailleerde storyboards die door de cameraman nauwgezet in beeld moesten worden gebracht. Production design was voor Hitchcock van groot belang. Hij werkte nauw samen met production designer Robert Boyle en storyboard illustrator Harold Michelson. Een storyboardillustrator kan enkele weken tot een heel jaar in de weer zijn met een film. Het kan zo lang duren omdat illustratoren hun tekeningen baseren op de echte locaties die in de film worden gebruikt. Ze zijn dus afhankelijk van het werk van andere medewerkers, zoals de location scouts. North By Northwest - setfoto

7 storyboard - The Birds (Alfred Hitchcock, 1963) Zoals de meeste activiteiten van de productiecyclus, kan ook storyboarding ondersteund worden door het gebruik van softwarepakketten. Dit kan met relatief eenvoudige pakketten, zoals 'Storyboarder' (Brian De Palma maakt er zelf gebruik van) of 'Director'. Gesofisticeerder is 'Computer-aided-visualization' software (CAV), zoals 'Virtus WalkThrough'. Daarmee kan men snel een 3D-beeld van de set tekenen en het is ook mogelijk om rekening te houden met cameraposities en lenzen, waardoor het een alternatief biedt voor 'camera angle projection'5. storyboard software Repetitie Bij de productie van een film is er veel minder tijd om te repeteren dan bij een theaterstuk. Als de producent/regisseur erin slaagt om alle acteurs een tweetal weken voor de aanvang van de 'principal photography'samen te krijgen voor repetities, is dat een groot succes. Ook tijdens de opnames is er vaak heel weinig tijd om te repeteren. Een paar weken voor het begin van de opnames moet de regisseur een duidelijk beeld hebben van de sets, locaties, rekwisieten, kostuums en make-up. Samen met de cameraman (die meestal pas dan het productieteam vervoegt) kan hij al een paar testopnames maken om de belichting uit te proberen. 1. Bordwell (1997, p.18) 2. Honthaner (2001, p.56) 3. Katz (2004) 4. zie Katz (2004, p.10). 5. Katz (2004, p.19) 6. Katz (2004, p. 89)

THEORIE. Kijken naar Film

THEORIE. Kijken naar Film THEORIE Kijken naar Film Introductie Sommige mensen bekijken een film zoals ze junkfood eten. Ze denken er niet bij na, ze praten er niet over. Ze realiseren zich niet dat kunst en cultuur onze kijk op

Nadere informatie

KLIK OM TE NAVIGEREN PRODUCTIE 4 GRAFISCHE ELEMENTEN 4 RIGGING 4 ANIMEREN 4 RENDEREN 5 BACKUP 5

KLIK OM TE NAVIGEREN PRODUCTIE 4 GRAFISCHE ELEMENTEN 4 RIGGING 4 ANIMEREN 4 RENDEREN 5 BACKUP 5 PRODUCTIE PROCES Wij vinden het bij Infilmer Studios belangrijk dat de klant een goed inzicht heeft in het proces. Daarom zullen we je bij elk onderdeel van de productie een overzicht geven van de processen

Nadere informatie

Opleiding Regie Fictie

Opleiding Regie Fictie Opleiding Regie Fictie Welkom bij deze opleiding! In deze sheet vind je meer informatie over wat je kunt verwachten m.b.t. de modules die gegeven worden, wat je aangeboden krijgt en nog overige praktische

Nadere informatie

Deskresearch video script schrijven. Script (film en televisie) Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie. Ga naar: navigatie, zoeken

Deskresearch video script schrijven. Script (film en televisie) Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie. Ga naar: navigatie, zoeken Deskresearch video script schrijven Script (film en televisie) Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie Ga naar: navigatie, zoeken Een scenario of script kan gezien worden als een blauwdruk van een film of

Nadere informatie

Stop Motion- THE MOVIE

Stop Motion- THE MOVIE Stop Motion- THE MOVIE Script / storyboard / productie. Nu we weten welke technieken er binnen Stop Motion animatie zijn en hoe deze worden uitgevoerd, kunnen we aan de slag met een langere film. Wanneer

Nadere informatie

Opleiding Productie. Duur: 10 maanden Dinsdagen en donderdagen 19:30-22:00 Of vrijdagen 10:30-16:00

Opleiding Productie. Duur: 10 maanden Dinsdagen en donderdagen 19:30-22:00 Of vrijdagen 10:30-16:00 Opleiding Productie Welkom bij deze opleiding! In deze sheet vind je meer informatie over wat je kunt verwachten m.b.t. de modules die gegeven worden, wat je aangeboden krijgt en nog overige praktische

Nadere informatie

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan.

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan. STRIP MAKEN Een les waarbij leerlingen een stripverhaal maken over een mediawijs onderwerp. Ze fotograferen een verhaal, zetten dit om in een stripverhaal met korte teksten. Strip maken - Docent Doel Leerlingen

Nadere informatie

Opleiding Regie Documentaire

Opleiding Regie Documentaire Opleiding Regie Documentaire Welkom bij de opleiding Regie Documentaire aan de Amsterdam Film School! In dit document vind je meer informatie over wat je kunt verwachten m.b.t. de modules die gegeven worden,

Nadere informatie

EEN VERHAAL EEN FILMPRODUCTIE? HOE KOMT VISUEEL TOT LEVEN IN

EEN VERHAAL EEN FILMPRODUCTIE? HOE KOMT VISUEEL TOT LEVEN IN 2 3 HOE KOMT EEN VERHAAL Bij de cast van is er erg goed gekeken naar de beschrijvingen van de karakters in de boeken. VISUEEL TOT LEVEN IN EEN FILMPRODUCTIE? elementen er van belang zijn voor het vertellen

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Persoonlijk Ontwikkelingsplan De leerdoelen Leerdoel 1 Producer Tijdens het project van de verdieping wil ik graag meer kennis opdoen over de productie van een film. Tijdens mijn stage heb ik al verschillende

Nadere informatie

Maak je eigen film! Van idee tot filmpremière. www.broet.nl

Maak je eigen film! Van idee tot filmpremière. www.broet.nl 3728 TUE Eureka covers 09:Opmaak 1 12-01-2009 12:24 Pagina 7 Maak je eigen film! Van idee tot filmpremière www.broet.nl 2 Maak je eigen film! Een korte stap voor stap handleiding. Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 5. De video-opnamen AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 5. De video-opnamen AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-05-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond. Intro: De belangrijkste voorbereidingen zijn getroffen en alle leden van de crew weten wat ze moeten doen.

Nadere informatie

Toelating en selectie Selectiecriteria Elke afstudeerrichting hanteert bij de selectie de volgende concrete criteria:

Toelating en selectie Selectiecriteria Elke afstudeerrichting hanteert bij de selectie de volgende concrete criteria: Toelating en selectie Selectiecriteria Elke afstudeerrichting hanteert bij de selectie de volgende concrete criteria: Regie Documentaire Weet in een door de student zelf gemaakte film al basaal te boeien

Nadere informatie

Cupsong Videoclip. Handleiding. Link in de Kabel vzw. Doelstelling

Cupsong Videoclip. Handleiding. Link in de Kabel vzw. Doelstelling Handleiding Cupsong Videoclip 1 Leeftijd +10 Duur Auteur Doelstelling Onderwerp Benodigd materiaal Minstens 1u30 à 2u per onderdeel Tessa Goossens De jongeren bedenken en voeren zelf een idee uit. Ze leren

Nadere informatie

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal.

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. CKV. Opdracht lessenserie Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. Maar waarom zo moeilijk? En

Nadere informatie

Motion Design DES Opdracht 01: het creëren van een 2D motion graphic Versie voor docenten v Introductie: doel en omschrijving

Motion Design DES Opdracht 01: het creëren van een 2D motion graphic Versie voor docenten v Introductie: doel en omschrijving Motion Design DES01-09 Opdracht 01: het creëren van een 2D motion graphic Versie voor docenten v6.0 2011.02.03 James M. Boekbinder Skype: jboekbinder3641 E-mail: james.boekbinder@gmail.com Blog: http://www.razormind.info/infoconstructor

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 18-19 VMBO-3 Kaderb lw. SiNTLUCAS vmbo 3 Studie: VMBO-3 Kaderb lw. Vak: 3D vormgeving en realisatie Praktijk Onderzoeken 2 Onderzoek doen naar doelgroep, materialem, vormen en kleuren. Praktijk

Nadere informatie

Piet Huijgens AV AFIAP

Piet Huijgens AV AFIAP Piet Huijgens AV AFIAP Deze geeft u wat handvaten die u kunt toepassen in uw AV Het is geen vervanging van de Workshop AV die dieper op de materie ingaat met veel visuele voorbeelden die het geheel een

Nadere informatie

Opleiding Camera Acteren

Opleiding Camera Acteren Opleiding Camera Acteren Welkom bij deze opleiding! In deze sheet vind je meer informatie over wat je kunt verwachten m.b.t. de modules die gegeven worden, wat je aangeboden krijgt en nog overige praktische

Nadere informatie

Het verhaal moet aanspreken, spannend zijn en een mooi einde hebben. Als je uit de bioscoop loopt moet je een goed gevoel hebben over de film.

Het verhaal moet aanspreken, spannend zijn en een mooi einde hebben. Als je uit de bioscoop loopt moet je een goed gevoel hebben over de film. FILMS KIJKEN: Filmische middelen. Als je naar een film kijkt, let je meestal alleen op het verhaal, daar zal in het volgende blok behandeld worden. Dit is het inhoudelijk gedeelte. Het verhaal moet aanspreken,

Nadere informatie

Plan van Aanpak video productie

Plan van Aanpak video productie Fall 16 Plan van Aanpak video productie [Type the company address] Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Achtergronden... 3 Hoofdstuk 2 Projectopdracht... 4 Hoofdstuk 3 Projectactiviteiten... 5 Hoofdstuk 4 Projectgrenzen

Nadere informatie

Star Wars: The Force Awakens

Star Wars: The Force Awakens Star Wars: The Force Awakens Door Robin Kneepkens Voor Rosa Bontan 8 3 2016 Per. 3 1 Inhoudsopgave 1 Titelpagina 2 Inhoudsopgave 3 Het Kunstwerk 4 De Kunstenaar 5 De Drie Invalshoeken 6 Eigen Mening 7

Nadere informatie

LEVEL UP! Aan de slag in de game-industrie

LEVEL UP! Aan de slag in de game-industrie LEVEL UP! Aan de slag in de game-industrie DE LEVEL UP LESGAME Wie krijgen het rijkste gamebedrijf? Luisteren Kijken Spelen Winnen DEEL 1: KIJKEN EN LUISTEREN Wat doet een game artist? game developer/programmeur?

Nadere informatie

Interactieve Video. Met behulp van Storyline 360

Interactieve Video. Met behulp van Storyline 360 Interactieve Video Met behulp van Storyline 360 Vico vd Eventuin eventuin@gmail.com Marcel Terpstra marterdesign@gmail.com 20-22 juni 2017, San Diego Dank aan de makers! Veronica Escutia Veronica.Escutia@cantire.com

Nadere informatie

Jamie DORNAN. Viviane DE MUYNCK. Jan DECLEIR. Charlotte DE BRUYNE. Josse DE PAUW WWW.FLYINGHOME.BE

Jamie DORNAN. Viviane DE MUYNCK. Jan DECLEIR. Charlotte DE BRUYNE. Josse DE PAUW WWW.FLYINGHOME.BE Charlotte DE BRUYNE Jan DECLEIR Jamie DORNAN Josse DE PAUW Viviane DE MUYNCK OTOMATIC/MAUNAKEA FILMS PRESENT A DOMINIQUE DERUDDERE/LUDO POPPE PRODUCTION A FILM BY DOMINIQUE DERUDDERE JAMIE DORNAN CHARLOTTE

Nadere informatie

Workshop NML Video. Les 3 beeldtaal & cameratechniek over opdracht 2 exporteren keyframes bij effecten

Workshop NML Video. Les 3 beeldtaal & cameratechniek over opdracht 2 exporteren keyframes bij effecten Workshop NML Video Les 3 beeldtaal & cameratechniek over opdracht 2 exporteren keyframes bij effecten BEELDTAAL & CAMERATECHNIEK SHOTS / KADREREN SHOTS / KADREREN Wat breng je in beeld (en wat niet!) en

Nadere informatie

Atelier Film-&Videokunst

Atelier Film-&Videokunst Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen Gemeenschapsonderwijs SGR 1 Antigon Deeltijds Kunstonderwijs Atelier Film-&Videokunst academiejaar 2015-2016 De lessen gaan door in het campus Academie,

Nadere informatie

Thinking of art. GDD jaar 2 - sonja van vuure

Thinking of art. GDD jaar 2 - sonja van vuure Thinking of art GDD jaar 2 - sonja van vuure Thinking of art les 1 - Over creativiteit en ideeën les 2 - over spelers leiden in je game les 3 - one page design docs les 4 - toepassen opdracht vorige les

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01 OPDRACHTKAART MM-02-06-01 De uitvoering Voorkennis: Je hebt multimedia-opdrachten 1 tot en met 5 (MM-02-01 t/m MM-02-05) afgerond. Je kunt met behulp van multimedia-software, zoals bijvoorbeeld Macromedia

Nadere informatie

Format. Anouk Huiberts, Shanice 't Hoen, Kinga Dlugosz, Giorgio Kamperveen & Julie Holtzhuizer MM1C

Format. Anouk Huiberts, Shanice 't Hoen, Kinga Dlugosz, Giorgio Kamperveen & Julie Holtzhuizer MM1C Format Anouk Huiberts, Shanice 't Hoen, Kinga Dlugosz, Giorgio Kamperveen & Julie Holtzhuizer MM1C Format Schoolcode Wat houdt het in: Schoolcode is een tv programma dat vertelt over de do s en don t s

Nadere informatie

UW DROOMWONING IN TIEN STAPPEN. Waar woonwensen werkelijkheid worden

UW DROOMWONING IN TIEN STAPPEN. Waar woonwensen werkelijkheid worden UW DROOMWONING IN TIEN STAPPEN Waar woonwensen werkelijkheid worden 1 2 DROOMPLEK GEVONDEN? OF ZOEKT U NOG? HOE WORDT UW DROOMWONING WERKELIJKHEID? Iedereen heeft dromen. Zeker als het om wonen gaat. Maar

Nadere informatie

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas 1 algemeen Jullie gaan in een groepje een documentaire maken over een monument. Je maakt samen met je groepje het hele proces door: monument kiezen, achtergrondinformatie verzamelen, scenario bedenken,

Nadere informatie

Plan van aanpak. Videoproductie Thema7. Ferdy de Jong 66342

Plan van aanpak. Videoproductie Thema7. Ferdy de Jong 66342 Plan van aanpak Videoproductie Thema7 66342 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Achtergronden..3 Hoofdstuk 2 Projectopdracht.4 Hoofdstuk 3 Projectactiviteiten 5 Hoofdstuk 4 Projectgrenzen 6 Hoofdstuk 5 Producten..7

Nadere informatie

Kijkwijzer. Niveau** Erwin Olaf

Kijkwijzer. Niveau** Erwin Olaf Kijkwijzer Niveau** Erwin Olaf Rain Hope Grief & Fall 27 september 2008 t/m 18 januari 2009 1 Erwin Olaf, 2008 Erwin Olaf, 2008 Welkom op de tentoonstelling van Erwin Olaf! Erwin Olaf is een Nederlandse

Nadere informatie

Essay Project Interactieve Multimedia. Lukas Hulsbergen Groep 06. The Beeckestijn Project

Essay Project Interactieve Multimedia. Lukas Hulsbergen Groep 06. The Beeckestijn Project Essay Project Interactieve Multimedia Lukas Hulsbergen Groep 06 The Beeckestijn Project Abstract In dit essay wil ik dieper ingaan op de motivatie van het maken van het project en meer inzicht geven over

Nadere informatie

Naam: Huseyin Ayaz St. Nummer: 1683039 Groep: imm08209 Universiteit der dromen

Naam: Huseyin Ayaz St. Nummer: 1683039 Groep: imm08209 Universiteit der dromen Naam: Huseyin Ayaz St. Nummer: 1683039 Groep: imm08209 Universiteit der dromen Onze film gaat over een droom van een student die de Vrije universiteit doorloopt en aan het eind van het film woedend wakker

Nadere informatie

Draaiboek instructievideo hulpmiddelen thuiszorg

Draaiboek instructievideo hulpmiddelen thuiszorg Draaiboek instructievideo hulpmiddelen thuiszorg In dit draaiboek wordt beschreven hoe instructievideo s gemaakt kunnen worden van hulpmiddelen in de thuiszorgsituatie voor thuiszorgmedewerkers en mantelzorgers.

Nadere informatie

Vyond. Handleiding.

Vyond. Handleiding. Vyond Handleiding educate-itbalie@uu.nl Inhoud Waarom Vyond? 3 Quickguide 4 Het programma Vyond 5 FAQ s 6 Contactmogelijkheden 7 Bijlage: Leeg script 8 2 07-09-2018 Waarom Vyond? Animaties in het onderwijs

Nadere informatie

Het maken van een

Het maken van een Het maken van een Storyboard 19-4-2008 1 Vroeg of laat een speelfilm Iedere amateurfilmer waagt zich vroeg of laat aan een speelfilm. Lang geen eenvoudige klus, maar als u zich goed voorbereid valt het

Nadere informatie

Elmar Janse Branding, design en film

Elmar Janse Branding, design en film www.encrite.nl Elmar Janse Branding, design en film WAAROM VIDEO? Na persoonlijk contact is video een van de krachtigste communicatie methodes. De mens is visueel ingesteld en onthoud video dus langer

Nadere informatie

P R O D U K T I E B E G R O T I N G

P R O D U K T I E B E G R O T I N G Stichting Nederlands Fonds voor de Film Jan Luykenstraat 2 1071 CM Amsterdam P R O D U K T I E B E G R O T I N G Titel: Producent / produktiemij: Co-producent : Produktieleiding: Regie: Camera: Geluid:

Nadere informatie

HANDLEIDING TECHNO BOXEN

HANDLEIDING TECHNO BOXEN HANDLEIDING TECHNO BOXEN DOEL De leerlingen maken kennis met verschillende technische systemen en kunnen hierbij een eenvoudige handleiding stap voor stap volgen. De leerlingen werken veilig. De leerlingen

Nadere informatie

FILMGROEP SPECTRUM _ TIPS 5. Hoe het Moire probleem voorkomen: a. Wat is het?

FILMGROEP SPECTRUM _ TIPS 5. Hoe het Moire probleem voorkomen: a. Wat is het? Hoe het Moire probleem voorkomen: a. Wat is het? FILMGROEP SPECTRUM _ TIPS 5 a. Aliasing wordt op verschillende manieren weergegeven. Een veel voorkomend effect is een regenboog van kleuren in een goed

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

Willemien Cuijpers en Marie-Thérèse van de Kamp, Interfacultaire Lerarenopleiding UvA

Willemien Cuijpers en Marie-Thérèse van de Kamp, Interfacultaire Lerarenopleiding UvA De Voorstelling Een theatervoorstelling bestaat uit veel verschillende onderdelen die op het toneel samen een geheel vormen In deze opdracht maken leerlingen het proces door van het maken van een theaterproductie

Nadere informatie

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers Multi Phone Film Leerlingen maken in een groep een aantal filmpjes met hun smartphone, maar de uitdaging is dat deze filmpjes visueel op elkaar moeten aansluiten als een puzzel. Leerlingen worden uitgedaagd

Nadere informatie

Persoonlijk opleiding plan

Persoonlijk opleiding plan Persoonlijk opleiding plan Een opdrachtgever adviseren Hem vertellen wat jou de beste optie lijkt. Het klopt dat ik deze competenties zo had ingevuld. Ik heb hiermee ervaring doordat ik vaak op forums

Nadere informatie

IN DE STUDIO SUPER MEGA KNAP NATUURKNAP REKENKNAP MUZIEKKNAP ZELFKNAP BEELDKNAP SAMENKNAP BEWEEGKNAP TAALKNAP

IN DE STUDIO SUPER MEGA KNAP NATUURKNAP REKENKNAP MUZIEKKNAP ZELFKNAP BEELDKNAP SAMENKNAP BEWEEGKNAP TAALKNAP IN DE STUDIO NATUUR REKEN BEELD MUZIEK ZELF SAMEN TAAL BEWEEG BEWEEG MUZIEK BEELD NATUUR REKEN ZELF SAMEN In de studio TAAL CAMERAMAN, REGISSEUR ACTEUR OF FIGURANT? Een cameraman is iemand die de camera

Nadere informatie

Productieboek. Het leven van de ballon. Pleuni Clijnk

Productieboek. Het leven van de ballon. Pleuni Clijnk Productieboek Het leven van de ballon Pleuni Clijnk MM1a Inhoud Gegevens opdrachtgever en opdrachtnemers... 3 Werktitel:... 3 Opdracht geformuleerd:... 3 Contactgegevens opdrachtgever:... 3 Contactgegevens

Nadere informatie

Pas op voor de besmettelijke PORTFOLIOSIS!

Pas op voor de besmettelijke PORTFOLIOSIS! Pas op voor de besmettelijke PORTFOLIOSIS! Nadenken Voorbereiding Maken Presenteren NADENKEN Nadenken Voorbereiding Maken Presenteren Soul-searching Persoonlijkheid Ervaring Doelen Waarden Sterktes en

Nadere informatie

Inleiding Projectopdracht See you on tv Opdrachtgever Opdrachtnemers Taakuitleg Projectresultaat Doelstelling/projectopdracht

Inleiding Projectopdracht See you on tv Opdrachtgever Opdrachtnemers Taakuitleg Projectresultaat Doelstelling/projectopdracht 2 Inleiding Projectopdracht See you on tv 4 Opdrachtgever 4 Opdrachtnemers 4 Taakuitleg 5 Projectresultaat 6 Doelstelling/projectopdracht 6 Opdrachten/doelstellingen 7 Project activiteiten 8 Planning 8

Nadere informatie

Stop-motion Animatie

Stop-motion Animatie Stop-motion Animatie inhoudsopgave * stop-motion animatie stappenplan * script * storyboard * stop-motion variaties * camera-opstelling * decor * monteren stop-motion animatie Bij het maken van een stop-motion

Nadere informatie

Planning voor een filmdag

Planning voor een filmdag Planning voor een filmdag Waar gaan we het over hebben? Waarom een planning? Soorten planningen Voorbeeldplanning en het resultaat Een voorbeeldplanning uitwerken Zwillbrocker Venn Vragen 2 april 2014

Nadere informatie

Scenografie voor Ultra: witter dan wit van toneelgezelschap Leo XIII

Scenografie voor Ultra: witter dan wit van toneelgezelschap Leo XIII Scenografie voor Ultra: witter dan wit van toneelgezelschap Leo XIII Scenografie voor Ultra: witter dan wit van toneelgezelschap Leo XIII De voorstelling Ultra van Leo XIII was voor mij een bijzonder project.

Nadere informatie

DRAAIBOEK TEASER F/W COLLECTION 15 DATUM: CALL SHEET

DRAAIBOEK TEASER F/W COLLECTION 15 DATUM: CALL SHEET RAAIBOEK TEASER F/W COLLECTION 15 ATUM: 21-11-2015 CALL SHEET PROUCTION COMPANY: NOA Production: NOA ate: 21/11/2015 irector: Nick Joosten Unit Call: n.v.t. Producer: Kiet Hoang Costume: Zowi Koster Prod.

Nadere informatie

Bijlage bij Reglement inschrijving Gouden Kalf Competitie 2019

Bijlage bij Reglement inschrijving Gouden Kalf Competitie 2019 Bijlage bij Reglement inschrijving Gouden Kalf Competitie 2019 7 maart 2019 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2 2. Academysysteem (speelfilm, lange documentaire) 2 2.1 Bepaling 2 2.2 Prijzen 3 2.3 Stemgerechtigden

Nadere informatie

INSULA NEWS INSULA NEWS

INSULA NEWS INSULA NEWS MEDIAWIJS KLASSENJOURNAAL INSULA NEWS INSULA NEWS INSULA NEWS Maak je eigen journaal! STAPPENPLAN DOCENT INSULA NEWS STAP 1 INDELING [ CA. 10 MINUTEN] Om een filmpje te maken moeten er veel dingen gebeuren.

Nadere informatie

Filmsequentie 2 Dogma 95: Life

Filmsequentie 2 Dogma 95: Life Filmsequentie 2 Dogma 95: Life 1 The Story Het verhaal gaat over iemand die heel erg opgesloten zit in zichzelf (depressief) Hij doet zijn eigen ding en wil weinig socializen met zijn vrienden en familie.

Nadere informatie

Productie Kinderfilm door Naomi van den Bogaard en Pleuni Clijnk

Productie Kinderfilm door Naomi van den Bogaard en Pleuni Clijnk Productie Kinderfilm door Naomi van den Bogaard en Pleuni Clijnk 25 April 2013 Inhoud Planning.... 3 Verslag het boek Oma ontsnapt.... 4 Begroting... 7 Motivatie van de cast... 8 Film productie proces:...error!

Nadere informatie

beroepskwalificaties amateur vertolkend muzikant

beroepskwalificaties amateur vertolkend muzikant beroepskwalificaties amateur vertolkend muzikant 1 CONCORDANTIETABEL Beroepskwalificaties amateur vertolkend muzikant Concordantie tussen: - de beroepskwalificaties amateur vertolkend muzikant; - en de

Nadere informatie

INFOGRAPHICS. Studio Lakmoes

INFOGRAPHICS. Studio Lakmoes INFOGRAPHICS Studio Lakmoes OUR TEAM Margje project manager Remi designer Barbara partner & kennisregisseur Marjolein partner & art director UR MISSION kennis delen door complexe informatie te visualiseren

Nadere informatie

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 ANIMATIE S MAKEN Les 1: uitleg animatie maken, verhaal maken en storyboard Les 2: foto s maken voor de animatie Les 3: foto s aanpassen en een gif bestand maken Les 4: filmpje bewerken met MovieMaker en

Nadere informatie

Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304)

Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304) Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304) Achtergrond Deze paper is een opdracht voor het vak Inleiding Multimedia voor de studie Informatica aan de Vrije Universiteit. In de periode van

Nadere informatie

BK Licht en Renderen Workshop 3 Technisch Ontwerp en Informatica

BK Licht en Renderen Workshop 3 Technisch Ontwerp en Informatica BK3070 - Licht en Renderen Workshop 3 Wat is Renderen? To render: give an interpretation or rendition of... In Computer Graphics: To transform digital information in the form received from a repository

Nadere informatie

III: 1e tussenbeoordeling en COMPOSITIE

III: 1e tussenbeoordeling en COMPOSITIE III: 1e tussenbeoordeling en COMPOSITIE a. Uitleg opdracht 2 b. Hoorcollege Compositie en Storyboarding c. Werkcollege Storyboarding voor opdracht 2 d. Tussenbeoordeling opdracht 1 OPDRACHT 2 (duo s) Korte

Nadere informatie

Handleiding leerkrachten. Eigen strip maken. Kerndoelen: Taal en ict 1x per week 4 tot 5 weken

Handleiding leerkrachten. Eigen strip maken. Kerndoelen: Taal en ict 1x per week 4 tot 5 weken Handleiding leerkrachten Eigen strip maken Doelgroep: Vak: Duur: Midden/bovenbouw Taal en ict 1x per week 4 tot 5 weken Inhoud: Het project wordt uitgevoerd tijdens de taallessen die ingeroosterd zijn.

Nadere informatie

C-two: brengt uw boodschap in beeld

C-two: brengt uw boodschap in beeld C-two: brengt uw boodschap in beeld Any Screen is Your Stage C-two - al meer dan 10 jaar dé audiovisuele communicatie-expert - ontwikkelt pakkende, professionele PowerPoint & Prezi-presentaties, Powermovies,

Nadere informatie

Belangrijke data & tijden CDD Theatershow Bring Back The Color! Speciale info voor peuters & kleuters (kiddo's & kidsdancelessen)

Belangrijke data & tijden CDD Theatershow Bring Back The Color! Speciale info voor peuters & kleuters (kiddo's & kidsdancelessen) Beste CDD dansers & ouders/verzorgers IN DEZE NIEUWSBRIEF: Belangrijke data & tijden CDD Theatershow Bring Back The Color! Uiterste inschrijfdatum Doorloop Theatershows bij CDD Generale Repetitie in Theater

Nadere informatie

Training en workshops

Training en workshops Mirabeau Academy CREATIVE THINKING & INNOVATION Training en workshops MIRABEAU ACADEMY AHEAD IN A DIGITAL WORLD Digitaal denken zit in onze code. We weten exact wat er online speelt. Sinds 2001 ontwikkelen

Nadere informatie

De opdracht. Verder staan hieronder nog een aantal punten waar de films aan moeten voldoen:

De opdracht. Verder staan hieronder nog een aantal punten waar de films aan moeten voldoen: De opdracht Al een aantal jaar worden er in het kader van de ckv-lessen de mooiste films gemaakt. Ook dit jaar zal er op een heuse filmavond door een vakjury naar een afvaardiging van al die films gekeken

Nadere informatie

beroepskwalificaties amateur vertolkend acteur

beroepskwalificaties amateur vertolkend acteur beroepskwalificaties amateur vertolkend acteur 1 CONCORDANTIETABEL Beroepskwalificaties amateur vertolkend acteur Concordantie tussen: - de beroepskwalificaties amateur vertolkend acteur; - en de artistieke

Nadere informatie

Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee

Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee Malmberg introduceert in juni 2008 drie nieuwe kennisgebiedenmethodes voor groep 3 t/m 8: Naut voor natuur en techniek, Meander

Nadere informatie

Werken als videoproducent

Werken als videoproducent 1 2 3 4 5 Werken als videoproducent AV Productie Video Editor Wat laat je zien? Je toont passie en inzet Je zet ideeën om in beelden Je zet je talenten in en kent je belemmeringen Je werkt resultaatgericht

Nadere informatie

Ons theaterwoordenboek

Ons theaterwoordenboek Ons theaterwoordenboek Soorten theater 1. een soort theater dat uitgevonden is door de Romeinen i 2. woorden zeggen of noten spelen die niet van tevoren zijn bedacht of opgeschreven i i i 3. gebarenspel

Nadere informatie

Projectplan. Elektronica-ICT Artesis. Auteur: Coopman Tom Interne Promotor: Peeters Tom Externe Promotor: Delepierre Bruno, Adforce

Projectplan. Elektronica-ICT Artesis. Auteur: Coopman Tom Interne Promotor: Peeters Tom Externe Promotor: Delepierre Bruno, Adforce Elektronica-ICT Artesis Projectplan Auteur: Coopman Tom Interne Promotor: Peeters Tom Externe Promotor: Delepierre Bruno, Adforce Projectplan ter voorbereiding van de bachelorproef en stage Academiejaar

Nadere informatie

VALUE ENGINEERING: THE H E G A G ME! E

VALUE ENGINEERING: THE H E G A G ME! E VALUE ENGINEERING: THE GAME! Involvement Process for Technical Projects Feedback/Learning/Knowledge Management Involvem ment Business Process Engineering Estimating Project Director Detailed Engineering

Nadere informatie

Thema: Publiciteit voor je opleiding Audiovisuele vormgeving en productie, 2D en 3D vormgeving en productie, Interactieve vormgeving en productie

Thema: Publiciteit voor je opleiding Audiovisuele vormgeving en productie, 2D en 3D vormgeving en productie, Interactieve vormgeving en productie Project 5 Profieldelen: Keuzedelen: Competenties: Thema: Publiciteit voor je opleiding Audiovisuele vormgeving en productie, 2D en 3D vormgeving en productie, Interactieve vormgeving en productie Fotografie

Nadere informatie

Projectmatig betekent: op de wijze van een project. Je moet dus eerst weten wat een project is. Een eenvoudige definitie van project is:

Projectmatig betekent: op de wijze van een project. Je moet dus eerst weten wat een project is. Een eenvoudige definitie van project is: Projectmatig werken Inhoudsopgave Projectmatig werken vs. niet-projectmatig werken... 1 Projectmatig werken... 1 Niet projectmatig werken... 2 Waarom projectmatig werken?... 2 Hoe herken je wanneer projectmatig

Nadere informatie

ISBN D/2016/45/484 NUR 214

ISBN D/2016/45/484 NUR 214 www.lannoo.com Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij

Nadere informatie

Process Solutions Process Installations. The smart way forward in food and beverage. Find your optimum

Process Solutions Process Installations. The smart way forward in food and beverage. Find your optimum Process Solutions Process Installations The smart way forward in food and beverage Find your optimum Find your optimum The smart way forward in food and beverage. In de food & beverage-industrie bent u

Nadere informatie

- Interactieve video -

- Interactieve video - - Interactieve video - Naam: Ayse Yüksel Studentnr: 1756192 Groep: IMM 08302 0 Inhoud: Inleiding 2 Concept 3 Script / storyboards 3 Filmen 4 Montage 6 Ximpel 7 Slot 8 blz. 1 Inleiding Voor het vak multimedia

Nadere informatie

Leandro Valentino Obrie

Leandro Valentino Obrie Leandro Valentino Obrie Address: Personal Website: http://www.leandrovalentino.com Summary Mijn naam is Leandro Valentino Obrie, een ondernemende senior branding specialist met ca 6 jaar ervaring in social

Nadere informatie

Sensibiliseringscampagne Autisme AUTHENTISME. Infodossier

Sensibiliseringscampagne Autisme AUTHENTISME. Infodossier Sensibiliseringscampagne Autisme AUTHENTISME Infodossier Autisme Autisme * is het gevolg van een andere manier van informatie verwerken door de hersenen. Autisme is niet zeldzaam: er leven in Vlaanderen

Nadere informatie

THE POSITIVE FEEDBACK TRAINER MANAGER AND EMPLOYEE VERSION

THE POSITIVE FEEDBACK TRAINER MANAGER AND EMPLOYEE VERSION THE POSITIVE FEEDBACK TRAINER MANAGER AND EMPLOYEE VERSION VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM Roy van de Vathorst (2556746) Thomas Gruben (2554243) Informatie, Multimedia en Management Project Interactive Multimedia

Nadere informatie

Reglement Antwerp Film Bonus

Reglement Antwerp Film Bonus Reglement Antwerp Film Bonus Inleiding De filmcel van de stad Antwerpen werd in 2001 opgericht en heeft als doel Antwerpen op de kaart te zetten als filmlocatie. De aanvragen gaan sinds de oprichting in

Nadere informatie

De productie van videogames voor en binnen het onderwijs

De productie van videogames voor en binnen het onderwijs De productie van videogames voor en binnen het onderwijs Wouter Baars wouter@wouterbaars.net 1 Wat komt er bij kijken bij het maken van een (educatieve) videogame? Techniek Organisatie en samenwerking

Nadere informatie

LEERLIJN. Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn.

LEERLIJN. Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. LEERLIJN Titel Periode Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. ALGEMEEN Titel activiteit Een raadselachtige film VL

Nadere informatie

Opmerking: deze les is combineerbaar met de les Sociale wetenschappen - Opruimactie als sociaal gebeuren

Opmerking: deze les is combineerbaar met de les Sociale wetenschappen - Opruimactie als sociaal gebeuren Opmerking: deze les is combineerbaar met de les Sociale wetenschappen - Opruimactie als sociaal gebeuren Doelstelling(en) Leerplandoelen Leerplan informaticabeheer Competentie 4: functionaliteit van een

Nadere informatie

BK3070 Rendering en Licht. BK Renderen en licht

BK3070 Rendering en Licht. BK Renderen en licht BK3070 Rendering en Licht 1 Wat is Renderen? To render: give an interpretation or rendition of... In Computer Graphics: To transform digital information in the form received from a repository into a display

Nadere informatie

Beknopt overzicht Novell imanger

Beknopt overzicht Novell imanger Beknopt overzicht Novell imanger Dirk Vanderbist (DIBIS LK 14) 26-IV-2004 0.0.1 Inhoud 1 Novell imanager... 3 1.1 Situering Novell imanager... 3 1.2 Managementhiërarchie... 3 1.3 Werkwijze... 4 1.4 Architectuur...

Nadere informatie

IF THE SUN EXPLODES. Een film van Hanna van Niekerk. Vanaf 23 februari in de filmtheaters en via Filmthuis (Mokum Filmdistributie)

IF THE SUN EXPLODES. Een film van Hanna van Niekerk. Vanaf 23 februari in de filmtheaters en via Filmthuis (Mokum Filmdistributie) IF THE SUN EXPLODES Een film van Hanna van Niekerk Vanaf 23 februari in de filmtheaters en via Filmthuis (Mokum Filmdistributie) Winnaar Wildcard Nederlands Filmfonds Première Nederlands Film Festival

Nadere informatie

Agile werken: zó doen we dat

Agile werken: zó doen we dat Agile werken: zó doen we dat Bij Freshheads werken we graag volgens de Agile aanpak. De voordelen? Verhoogde efficiëntie en flexibiliteit, snellere resultaten en grotere betrokkenheid. Maar hoe gaat het

Nadere informatie

Sessie 7 en 8: Studio Cactus, De Invasie, Vliegwerk en Nerdlab

Sessie 7 en 8: Studio Cactus, De Invasie, Vliegwerk en Nerdlab Sessie 7 en 8: Studio Cactus, De Invasie, Vliegwerk en Nerdlab De invasie =platform voor beginnende ontwerpers, bestaat sinds 3 jaar, draait op vrijwilligers Filosofie -Kansen bieden aan beginnende, jonge

Nadere informatie

... Praktijk Adobe Premiére. Thema: AudioVisueel Promotiefilm

... Praktijk Adobe Premiére. Thema: AudioVisueel Promotiefilm Een promotiefim Je gaat als opdracht een promotiefilm van Rotterdam maken. Het eindproduct wordt een promotiefilm voor jongeren. Voordat je aan de opdracht begint, lees je de tekst tot en met de laatste

Nadere informatie

De HI-MACS Structura -collectie:

De HI-MACS Structura -collectie: www.himacs.eu De HI-MACS Structura -collectie: technologische innovatie van LG Hausys Natural Acrylic Stone TM Foto: Petr Krejčí De nieuwe dimensie in textuurdesign: HI-MACS Structura biedt onbegrensde

Nadere informatie

Collectie Herman Ouwersloot geveild

Collectie Herman Ouwersloot geveild Collectie Herman Ouwersloot geveild In zijn jonge jaren was Herman Ouwersloot, dressman en model. Later acteerde hij, speelde in enkele films, maar fotograferen was zijn voornaamste bezigheid. Hij werkte

Nadere informatie