Stijlgids Toekomstbeeld Voorlichtingsvideo s Hogeschool Rotterdam. Norman Tentua. Yoreh Schipper

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stijlgids Toekomstbeeld Voorlichtingsvideo s Hogeschool Rotterdam. Norman Tentua. Yoreh Schipper"

Transcriptie

1 Stijlgids Toekomstbeeld Voorlichtingsvideo s Hogeschool Rotterdam Norman Tentua Yoreh Schipper

2 Inhoudsopgave INLEIDING CROWDSOURCING & CO-CREATIE FORMAT MATERIAAL VOOR DE VIDEO INTRO OPLEIDINGEN BINNEN DE VIDEO MUZIEK AFTITELING ONDERTITELING & TITELS ALGEMENE INFORMATIE & RANDVOORWAARDEN RICHTLIJNEN VOOR STUDENTEN OVER FILMEN VOORLICHTINGSVIDEO

3 Inleiding De Toekomstbeeld voorlichtingsvideo s voor de Hogeschool Rotterdam zijn in het leven geroepen om een duidelijk beeld te schetsen van de opleidingen die aangeboden worden op de Hogeschool Rotterdam(HR). De video s en het concept, gecreëerd door Yoreh Schipper en Norman Tentua, zijn een hulpmiddel voor de aankomende hbo studenten die meer over de opleidingen van de HR willen weten. De huidige student presenteert zijn of haar bevindingen en belevenissen aan de aankomende hbo student. Het beeldmateriaal wordt aangeleverd door de studenten zelf. De studenten van een opleiding krijgen een document mee waarop suggesties staan om te filmen. Daarnaast zijn er een aantal vragen voor studenten van elk studiejaar opgesteld. Deze vragen komen voort uit het onderzoek Scholier, student en studievoorlichting, 2012 van Yoreh Schipper en Norman Tentua. Tijdens dit onderzoek is er onderzocht wat havo 5 en studenten van het hbo terug willen zien in hun voorlichting. Crowdsourcing en co-creatie Crowdsourcing houd in dat er een groep mensen, een crowd, bij elkaar wordt gehaald om iets te gaan doen. Deze mensen hebben vaak een zelfde doel of interesse. Co-Creatie betekent men elkaars werk aanvult, voorziet van nieuwe ideeën of alles weer omgooit. Een groot en bekend voorbeeld van crowdsourcing en co-creatie is de film Life in a Day van Youtube. Voor een voorbeeld zie: Of zoek op naar Life in a Day Trailer Tijdens het maken van de voorlichtingsvideo s wordt co-creatie en crowdsourcing toegepast. De studenten van de opleiding waarover de video gaat gaan zelf filmen met hun telefoon of een videocamera. Door te filmen met een telefoon zijn de opdrachten voor de student laagdrempelig en makkelijk uit te voeren. Het co-creëren in de voorlichtingsvideo s houdt in dat het materiaal door meerdere studenten wordt aangeleverd. Zo ontstaat er een video die door meerdere mensen wordt gecreëerd. De stukjes die het meest relevant, duidelijk of leuk zijn kunnen gebruikt worden. De video wordt gemonteerd door een partij die niet verbonden is met de Hogeschool Rotterdam. De reden dat er is gekozen om studenten het materiaal aan te laten leveren is omdat volgens het onderzoek van Yoreh Schipper en Norman Tentua dit een realistisch beeld geeft. De kijker ziet wat de student heeft gefilmd, waardoor je wordt meegenomen in het verhaal, een verhaal dat eerlijk en realistisch over komt. Met deze manier van filmen wordt er voor gezorgd dat er zo min mogelijk regie wordt toegepast vanuit de HR zelf en de film zo eerlijk en realistisch mogelijk wordt.

4 Format Om alle 82 voorlichtingsvideo s ongeveer de zelfde vorm te geven is er een format geschreven. Binnen dit format zijn er een aantal elementen die vast staan en een aantal die verschoven kunnen worden. Binnen dit model kan er zelf gekozen worden op welke plekken de algemene informatie komt te staan. Voordat de studenten gaan filmen krijgen zij een richtlijnen lijst mee. Deze lijst, die als bijlage te vinden is, geef suggesties over wat te filmen en vragen die beantwoord kunnen worden. Per opleiding kan het format iets verschillen. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf wanneer er wordt begonnen met stagelopen en wat het belangrijkste elementen binnen de opleiding is. Mocht er een opleiding zijn waar je in het eerste en tweede jaar stageloopt, dan wordt dat uiteraard aandacht aan besteed. Per opleiding moet eerst gekeken worden naar de vorm van die opleiding voordat daar een format voor geschreven wordt. Materiaal voor de video Het standaard materiaal voor de voorlichtingsvideo s is te krijgen door te mailen aan info@y-register.nl met de vraag om het standaard materiaal voor de voorlichtingsvideo s. Algemene Informatie binnen de video. Met algemene informatie wordt bedoelt; - tips vertellen - vertellen over sfeer - vertellen over goede en minder goed elementen van de opleiding - Overige elementen die niet specifiek met de opleiding te maken hebben Om bruggetjes tussen de verschillende onderwerpen te maken kan er tussen door vertelt worden over algemene informatie. Het is aan de editor zelf om te beslissen waar welke informatie moet komen. Hierbij is het handig dat het tijdstip en onderwerp in gedachten wordt gehouden. Intro De intro duurt ongeveer 30 seconden. Afhankelijk van de beelden die aangeleverd worden, is te zien hoe er wordt opgestaan en gereizen naar school. Het liefst wordt er getoond waar men vandaan komt en welke vervoersmiddelen gebruikt worden. Opleiding informatie binnen de video. Binnen deze stukken is het de bedoeling dat de informatie over het eerste, tweede, derde en vierde jaar wordt verwerkt. Deze stukken kunnen worden gecombineerd met algemene informatie stukken en beelden. Hierbij is het belangrijk dat elke vraag van de richtlijnenlijst wordt beantwoord, indien mogelijk.

5 Muziek In het bestand HRO Voorlichtingsvideo format materiaal zit is het intro en outro nummer te vinden. Deze nummers dienen altijd gebruikt te worden in combinatie met de aangeleverde beelden en de namen die in de aftiteling horen. Het is toegestaan om de nummers te verknippen zodat ze beter in de video passen. Hierbij moet er wel op worden gelet dat het ritme soepel doorloopt en dat de gebruiker niet duidelijk hoort dat er geknipt is. Mocht er andere muziek zijn die beter in de intro of outro past, dan is het toegestaan deze te gebruiken. Denk er hierbij wel aan dat de muziek mainstream moet zijn, aangezien er een grote doelgroep is. Als het van toegevoegde waarde is, is het toegestaan muziek te gebruiken in de overige delen van de video. Let ook hierbij er op dat er een grote doelgroep is. Aftiteling De aftiteling is een roll. Deze kan van lengte verschillen, afhankelijk van het aantal namen. Het eerste dat in beeld komt is: De beelden die u zag zijn gefilmd door studenten van (opleiding naam). Hogeschool Rotterdam. Deel twee zijn de namen, zonder een titel. Bijvoorbeeld: Jan Adriaanse Pieter Cornelis Fatma Bedoushi Na de aftiteling wordt HR Eindlogo.mp4 ingevoegd. Dat is het laatste dat te zien is van die video. Ondertiteling & titels Bij stuk wordt uitgegaan van montage met Premiere Pro. Titels van personen op plekken worden geschreven in het wit met het Kozuka Gothic Pro in H. Deze titels gebruiken en fade in en fade out. Ondertiteling wordt geschreven in Helvetica Regular. Mocht er geen ondertitelprogramma gebruikt worden, dan staan enkele zinnen op X-as: 961,3px en Y-as 927px. Het font staat op 60% qua grootte.

6 Algemene informatie & randvoorwaarden Alle video s worden op 1920x fps gemaakt. Opslaan in h.264, mp4. Video s die in 4:3 formaat gefilmd zijn mogen niet worden uitgerekt zodat ze in de breedte beeldvullend zijn. Ze kunnen wel zo worden opgerekt dat je links en rechts twee zwarte balken hebt. Over de video zit geen kleurcorrectie. Logo (bug) Het logo dat links bovenin staat, de bug, dient binnen het montageprogramma op 100% te staan. De X-as is 140,3px, de Y-as is 141,2px. Lengte van de video Probeer de videot tussen de 6 en 8 minuten te laten duren. De aandacht van kijkers op het internet wordt meestal na 4 minuten al minder. Laat de video dus alleen 8 minuten duren als er echt relevante informatie in naar voren komt.

7 Richtlijnen voor studenten over filmen voorlichtingsvideo (voorbeeld) Beste studenten, Tof dat jullie mee willen werken aan de voorlichtingsvideo voor de opleiding Communicatie & Multimedia Design. In dit stuk proberen wij kort en duidelijk uit te leggen wat ons idee is, hoe we daar gekomen zijn en wat we van jullie vragen. Achtergrond Wij, Norman Tentua (4e jaar Cultureel Maatschappelijke Vorming) en Yoreh Schipper (4e jaar Communicatie & Multimedia Design), zijn dit schooljaar bezig geweest met het onderwerp studievoorlichting. Na onderzoek op middelbare scholen en het HBO zijn wij er achter gekomen dat studenten in hun voorlichting graag meer beeld en minder tekst zien. Huidige studenten liepen tijdens hun eerste jaar tegen dingen aan die hen van te voren niet zijn verteld. De voorlichting bleek ook te gekleurd. Onze oplossing Een voorlichtingsvideo waarin de huidige student zijn/haar bevindingen en belevenissen aan de aankomende student presenteert. Dit doen we door middel van crowdsourcing (je doelgroep/ stakeholder betrekken in het proces) en co-creatie (samen creëren en aanvullen). Wij verzamen jullie video s en maken daar één video van ongeveer 5/6 minuten van. Wat wij van jullie vragen Wij vragen de student, jullie dus, om met je mobiel of videocamera vragen te beantwoorden die wij jullie meegeven. We zijn opzoek naar eerlijke antwoorden. Vertel dus wat je graag wilt vertellen, zowel positieve als negatieve zaken. Of je nu het onderwerp filmt en daarbij vertelt, een studiegenoot iets laat zeggen of jezelf filmt, het mag allemaal. Je mag in de video vertellen wie je bent en in welk studiejaar je zit, maar het hoeft niet. Zie je na het bekijken van de vragenlijst nog dingen die ontbreken, voeg ze vooral toe in de video! Waar draag jij aan bij? Het is de bedoeling dat de voorlichtingsvideo op de CMD pagina van de HR website komt te staan. Als jij ons helpt, dan help je ook de aankomende CMD studenten. Het is de bedoeling dat iedereen na het bekijken van de video een duidelijk en realistisch beeld van Communicatie & Multimedia Design heeft. De p van promotie komt in ons project dus niet voor. Mocht de HR enthousiast zijn, dan hopen wij voor elke opleiding een video als deze te maken. Wat doe jij met jouw video( s)? Je kan één van de volgende opties kiezen. Vermeld daarbij in welk studiejaar je zit. - Wetransfer.com: De video s vanaf je computer naar toekomstbeeld@y-register.nl sturen. (of direct van jouw mail, naar die van ons) - Youtube: je video s naar youtube uploaden en de link zenden aan: toekomstbeeld@y-register.nl Wij geven de voorkeur aan het verzenden via omdat er dan geen kwaliteitsverslies is.

8 Hoe gaat de video er uiteindelijk uit zien? Een video van de ochtend tot het eind van de dag. Het reizen, de lessen, de sfeer, leuke en niet leuke dingen van de opleiding, van jaar 1 t/m 4. Dit idee is onder andere geïnspireerd door: - Youtube Life In A Day: (trailer) - De documentaire van Yoreh Schipper waarin schoolkinderen in India van de ochtend tot s avonds worden gevolgd: (trailer) Het filmen - Filmen kan met je mobiele telefoon, ipad, laptop of videocamera. Het liefst hebben wij HD materiaal. Als je bijvoorbeeld met een iphone filmt, houd deze dan horizontaal. Dan kunnen we de gehele video in ongeveer hetzelfde (breedbeeld) formaat maken. - Alle bestandsformaten zijn toegestaan - De lengte van je video( s) mag je zelf bepalen. We zijn al blij met een minuut materiaal, 2 uur is ook prima. - Losse video s of alles in één keer. Aan jou de keus. - Als je er bijvoorbeeld voor kiest om jezelf te filmen, dan hoef je dat niet perse bij elke vraag te doen. Op de volgende pagina zijn de vragen en richtlijnen voor het filmen te vinden. Wij vragen jullie het deel voor alle deelnemers te filmen en afhankelijk van of je in het 1e, 2e of 4e jaar zit, ook dat deel te filmen. (zie volgende pagina s)

9 Vragen en richtlijnen voor alle deelnemers CMD. Tip vooraf: Webcam. Vertel je verhaal tegen je webcam. Op deze manier kan je in alle rust vertellen wat je wilt vertellen. Probeer een verhaal van A tot Z te vertellen. Op deze manier wordt het in de montage ook makkelijker om een goed verhaal te maken. Nadat je jouw verhaal hebt vertelt kan je beelden gaan maken die bij je verhaal passen. Jezelf voorstellen (optioneel). Dus alleen als je dat leuk lijkt. - Iemand anders jou laten filmen. - Jezelf in de spiegel filmen, jezelf filmen - Vertellen terwijl je iets anders filmt - Wie weet heb je zelf nog een tof idee? Een deel van je reis naar school. - Film bijvoorbeeld een stukje over welke vervoersmiddelen je gebruikt en waar je vandaan komt. Tijdens je reis. - Bijvoorbeeld het stukje van de metro/tram naar school. (of de brug die open staat) - In dit deel hoef je in principe niets te vertellen Welke plek of gebeurtenis in of rond school wil jij graag laten zien? - Begin dit deel a.u.b. met Wat ik wil laten zien is:... of Dit is... (of iets dat daar op lijkt). Daar kan je dan iets over vertellen. - Vertel iets waarvan jij denkt dat het nuttig is voor een aankomend CMD student. Ga los, maar houd het realistisch. - Je kan ook iets filmen dat typisch CMD is. Elementen in en rond de school. - Shots van bijvoorbeeld de aula, kantine, het gebouw, stoelen, tafels, boeken, de grote schermen. Alles dat je maar leuk vindt om in beeld te brengen. Kan je de sfeer in de klas en in pauzes filmen en er bij vertellen wat er gebeurd? - Je kan vertellen of er hard wordt gewerkt of niet. - Wordt er veel lol gemaakt of is het serieus? - Is de sfeer onderling en tegenover docenten formeel of informeel? - Hoe ziet zo n les er uit (bijv. Presentatie, tussen opdracht, presentatie?) - Waar breng je de pauzes door? - Hoe zijn de docenten? Wat zijn de grootste min en pluspunten van deze opleiding en school? - Wees vooral eerlijk en zeg wat je graag kwijt wil. - Wat zijn de tips die jij hebt voor aankomende studenten? Denk bijvoorbeeld aan dingen die je vooral wel of niet moet doen of spullen die je wel of niet moet kopen.

10 Vragen en richtlijnen specifiek voor eerste jaar voorlichtingsvideo studenten CMD Wat waren de grootste verrassingen toen je hier op school kwam? - Dit stukje kan je beginnen met Wat mij verraste toen ik op deze opleiding kwam was..., Wat mij opviel... of Wat ik niet had verwacht... (of iets dat daar op lijkt) - Denk bijvoorbeeld aan boeken, laptops, samenwerken, kantine, computer programma s, vakken, projecten, de opleiding zelf, de school, organisatie, de lessen? - Zowel positief als negatief a.u.b. Kan je jouw rooster toelichten? - Hierbij kan je bijvoorbeeld letterlijk je rooster filmen en vertellen wat de vakken ongeveer (globaal) inhouden. - Je kan dit ook tijdens je lessen, pauzes of thuis filmen. Hoe is de overstap van de middelbare school naar het HBO geweest? - De vraag mag uiteraard ook beantwoord worden door mensen die doorstromers van het MBO of een eerdere HBO opleiding zijn. - Denk aan de grootste verschillen tussen de middelbare school en HBO (zelfstandigheid, docenten, sfeer, samenwerken, projecten enz.) Vragen en richtlijnen specifiek voor tweede jaar studenten CMD Wat zijn volgens jou de grootste verschillen met het eerste jaar? - Denk aan projecten die je doet - Andere vakken? Hoe wordt je op deze opleiding getoetst? - je kan vertellen over tentamens, verslagen of presentaties die je moet inleveren en maken als eindtoets van een kwartaal. - Je kan bijvoorbeeld vertellen over hoeveel tentamens en eindpresentaties je hebt gehad. Vragen en richtlijnen specifiek voor vierde jaar studenten CMD Wat houdt stage lopen in? - Je kan vertellen hoe lang je stage loopt en wat het nut er van is. Kan je vertellen wat een minor is? - Wat is de bedoeling en wat is het nut er van? Afstuderen. - Je kan bijvoorbeeld zeggen: Afstuderen houdt in dat je... of Tijdens je afstuderen ga je... - Wat moet je doen tijdens je afstuderen? - Hoe wordt je getoetst/wat moet je in- en/of opleveren? Kan je de structuur van de opleiding in één zin vertellen? - bijvoorbeeld: 2 jaar theorie/fictieve opdrachtgevers, 3e jaar stage, 4e jaar afstuderen - Wat is het belangrijkste om van deze studie te weten? Wat doen CMD ers na hun afstuderen? - Je kan vertellen over de kans op een baan, hoe groot is die kans denk je? - Je kan vertellen over mensen die bijvoorbeeld hun eigen bedrijf hebben of werken bij het bedrijf waarbij ze stage hebben gelopen.

11 Werk uit het eerste en laatste jaar - Kan je wat werk uit je eerste en laatste jaar laten zien zodat de kijkers zien hoe je jezelf ontwikkeld hebt als student. - Denk aan visuals, websites, applicaties, tekeningen, grafische ontwerpen enz. Alvast dank voor de medewerking! We houden jullie op de hoogte van het proces. Groeten, Norman Tentua Yoreh Schipper Vragen? Mocht iets niet duidelijk zijn, laat het dan weten. Yoreh Schipper toekomstbeeld@y-register.nl

Wat word jij later? En waarom wil je dat worden? Vertel het ons in een filmpje!

Wat word jij later? En waarom wil je dat worden? Vertel het ons in een filmpje! Proloog Week van de Mediawijsheid: Week van de Mediawijsheid: 23-30 november 2012. Doe mee! Wat word jij later? En waarom wil je dat worden? Vertel het ons in een filmpje! 2-12 jaar Iedereen van 2 tot

Nadere informatie

... Praktijk Adobe Premiére. Thema: AudioVisueel Promotiefilm

... Praktijk Adobe Premiére. Thema: AudioVisueel Promotiefilm Een promotiefim Je gaat als opdracht een promotiefilm van Rotterdam maken. Het eindproduct wordt een promotiefilm voor jongeren. Voordat je aan de opdracht begint, lees je de tekst tot en met de laatste

Nadere informatie

Lezen - Leesverslag HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52526

Lezen - Leesverslag HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52526 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 31 oktober 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/52526 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Workshop Portfolio. Linsey Meenken CMD2D

Workshop Portfolio. Linsey Meenken CMD2D Workshop Portfolio Linsey Meenken 0930123 CMD2D 16-11-2017 Portfolio STARR-t Situatie Voorbereiden voor stage met een eigen portfolio maken, voorbereiden op solliciteren en informatie verzamelen hierover.

Nadere informatie

Ons stappenplan om te komen tot jouw perfecte film.

Ons stappenplan om te komen tot jouw perfecte film. Ons stappenplan om te komen tot jouw perfecte film. Leuk! We gaan samen een film maken, maar wat houdt dat precies in? Hieronder staan de verschillende stappen van het maken van een film beschreven. Zo

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Gerrit van der Veen College Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is een Maatschappelijke Stage? 4 De stage 4 Overzicht belangrijke data 6 Hulp bij het zoeken naar stageplekken 7 De eindopdracht

Nadere informatie

ipad Module 2 Standaard apps op de ipad

ipad Module 2 Standaard apps op de ipad Er staan al apps op de ipad als je hem voor het eerst aanzet. Als je de ipad voor het eerst opstart, staan er al apps op. Ook kun je de ipad beveiligen met een toegangscode. Als hij dan gestolen wordt,

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave 3 4 4 6 7 8 11 12 13 15 Inleiding Wat is een Maatschappelijke Stage? De stage Overzicht belangrijke data Hulp bij het zoeken naar stageplekken De eindopdracht en de

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave 3 4 4 6 7 8 11 12 13 15 Inleiding Wat is een Maatschappelijke Stage? De stage Overzicht belangrijke data Hulp bij het zoeken naar stageplekken De eindopdracht en de

Nadere informatie

Workshop Online Video s Maken

Workshop Online Video s Maken Workshop Online Video s Maken RINO Groep 18 juni 2018 1 Hand-out: Online Video s Maken Doel Zorg voor een helder doel van je presentatie: wat wil je ermee bereiken? - Overtuigen - Informeren - Mening vormen

Nadere informatie

IN 3 STAPPEN NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE

IN 3 STAPPEN NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE IN 3 STAPPEN 1 2 3 NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE HOE KIES JE JOUW STUDIE? Halverwege de middelbare school ga je nadenken over je vervolgstudie. Het is belangrijk dat je daar op tijd mee begint. Want: hoe beter

Nadere informatie

MINDSTORM LEGO ROBOTS

MINDSTORM LEGO ROBOTS MINDSTORM LEGO ROBOTS Les 1: Robot basis, en programma aanpassen Les 2 & 3 & 4 : Eigen robot bouwen Les 5 & 6 : Robot programmeren Les 7: Geschiedenis opzoeken robots Les 8 & 9 & 10 : Film maken en op

Nadere informatie

INHOUD. Introductie 3 Kleurenpalet 4 Typografie 5 Grid 6 Marges 7 Intro 8 Naam en functie 10 Bullet points 11 Titelpagina 12 Ondertiteling 13 Outro 14

INHOUD. Introductie 3 Kleurenpalet 4 Typografie 5 Grid 6 Marges 7 Intro 8 Naam en functie 10 Bullet points 11 Titelpagina 12 Ondertiteling 13 Outro 14 STIJLGIDS HVA-VIDEO HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM RICHTLIJNEN HVA-VIDEO VERSIE 1.0 2 INHOUD Introductie 3 Kleurenpalet 4 Typografie 5 Grid 6 Marges 7 Intro 8 Naam en functie 10 Bullet points 11 Titelpagina

Nadere informatie

Essay Interactieve Multimedia. Richard de Bock im Juni

Essay Interactieve Multimedia. Richard de Bock im Juni Essay Interactieve Multimedia Richard de Bock im0915 23 Juni 2009 http://www.few.vu.nl/~im0915 Inhoudsopgave Inleiding...4 Titel...4 Concept...4 Scenario...5 Maken van de film...6 XIMPEL...7 Documentatie...7

Nadere informatie

Online profileren voor zorgprofessionals

Online profileren voor zorgprofessionals Online profileren voor zorgprofessionals Welkom! Tommie Niessen - Verpleegkundige - Schrijver/blogger - Videomaker Tommie in de zorg Wat gaan we doen? Vragen? Gewoon stellen! Online profileren Hoe ben

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is een Maatschappelijke Stage? 4 De stage 4 Overzicht belangrijke data 6 Hulp bij het zoeken naar stageplekken 7 De eindopdracht en de presentatiemiddag

Nadere informatie

Videoclub Bedum. Een gezamenlijk videoproject maken

Videoclub Bedum. Een gezamenlijk videoproject maken Videoclub Bedum Videoclub Bedum Een gezamenlijk videoproject maken Videoclub Bedum Een gezamenlijk videoproject maken En hoe krijg ik de beelden zo goed mogelijk als er (door anderen) gemonteerd moet worden?

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project Documentaire Voorbereiding op het documentaire project Inhoud 1. Wat is een documentaire? 2. Interview techniek 3. Documentaire maken in 3 stappen 3.1. Ontwerpen 3.2. Opnemen 3.3. Monteren 4. Werkdocument

Nadere informatie

De Haagse Matchingsdagen Voorbereidende opdracht Ruimtelijke Ontwikkeling. Voltijd 27 juni 2019

De Haagse Matchingsdagen Voorbereidende opdracht Ruimtelijke Ontwikkeling. Voltijd 27 juni 2019 De Haagse Matchingsdagen Voorbereidende opdracht Ruimtelijke Ontwikkeling Voltijd 27 juni 2019 Waarom De Haagse Matchingsdagen? Tijdens De Haagse Matchingsdagen heeft de opleiding van jouw keuze een programma

Nadere informatie

VERDUIDELIJK VERSTERK VERFRAAI JE MARKETINGVIDEO S ZODAT JE MAXIMALE AANDACHT KRIJGT IN PLAATS VAN AFHAKERS

VERDUIDELIJK VERSTERK VERFRAAI JE MARKETINGVIDEO S ZODAT JE MAXIMALE AANDACHT KRIJGT IN PLAATS VAN AFHAKERS VERDUIDELIJK VERSTERK VERFRAAI JE MARKETINGVIDEO S ZODAT JE MAXIMALE AANDACHT KRIJGT IN PLAATS VAN AFHAKERS INTROCLIPS (WWW.EASYVIDEOMARKETING.NL/INTROCLIPS ) 2015 1 Introductie Met de checklist in dit

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Naam: Huseyin Ayaz St. Nummer: 1683039 Groep: imm08209 Universiteit der dromen

Naam: Huseyin Ayaz St. Nummer: 1683039 Groep: imm08209 Universiteit der dromen Naam: Huseyin Ayaz St. Nummer: 1683039 Groep: imm08209 Universiteit der dromen Onze film gaat over een droom van een student die de Vrije universiteit doorloopt en aan het eind van het film woedend wakker

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

9 STAPPEN VOOR HET OPZETTEN VAN JOUW EIGEN YOUTUBE KANAAL EN HET UPLOADEN VAN JE VIDEO

9 STAPPEN VOOR HET OPZETTEN VAN JOUW EIGEN YOUTUBE KANAAL EN HET UPLOADEN VAN JE VIDEO 9 STAPPEN VOOR HET OPZETTEN VAN JOUW EIGEN YOUTUBE KANAAL EN HET UPLOADEN VAN JE VIDEO # 1: Google-account aanmaken. Je hebt een Google-account nodig om een YouTube kanaal aan te maken. Een Google account

Nadere informatie

Verhaalvormen Teamreflectie

Verhaalvormen Teamreflectie Verhaalvormen Teamreflectie Passie is een essentieel onderdeel van vakmanschap. Door het vertellen van verhalen brengen we die passie over op een ander. Mensen worden geraakt met verhalen. Daarnaast leren

Nadere informatie

Een stop-motion film maken

Een stop-motion film maken Naam: Een stop-motion film maken 1. Wat is een stop-motion? Voor je een stop-motion film kan maken, moet je weten wat een stop-motion film is. Dit is immers geen gewone film. Hoe maak je een (gewone) film?

Nadere informatie

Managementsamenvatting Hoofdvraag Deelvragen Conclusie

Managementsamenvatting Hoofdvraag Deelvragen Conclusie Managementsamenvatting Wij, Norman Tentua (4 e jaar Cultureel Maatschappelijke Vorming) en Yoreh Schipper (4 e jaar Communicatie & Multimedia Design) hebben onderzoek gedaan naar studievoorlichting vanuit

Nadere informatie

OPDRACHT Zeeuwse Havens

OPDRACHT Zeeuwse Havens OPDRACHT Zeeuwse Havens Wat ga je doen? Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in de Zeeuwse Havens? Weet jij dat? Ben jij er al eens geweest? Met een groepje van vier leerlingen ga je werken aan een opdracht

Nadere informatie

Training Filmen voor Beeldcoaches. Maak je dit wel eens mee als je filmopnames maakt:

Training Filmen voor Beeldcoaches. Maak je dit wel eens mee als je filmopnames maakt: Training Filmen voor Beeldcoaches Maak je dit wel eens mee als je filmopnames maakt: dat de door jou gefilmde leerkracht onverstaanbaar is? dat de film saai lijkt terwijl de les dat niet was? dat je films

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016 Sectorwerkstuk Theoretische Leerweg Klas 4 TL/M 2015-2016 Naam leerling Naam mentor/begeleider Inleiding Met het maken van dit sectorwerkstuk oefen je vaardigheden die je als leerling van het VMBO nodig

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids?

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? WERKBOEK WIKIKIDS Welkom bij het werkboek van WikiKids. In dit werkboek staan opdrachten waarmee je stap voor stap leert werken met WikiKids. Er staan 15 opdrachten

Nadere informatie

Blackboard en MyMedia

Blackboard en MyMedia My Media De module My Media geeft via de My Media link toegang tot de bestanden waarover je via het media platform de beschikking hebt om in Blackboard te gebruiken. Bijvoorbeeld: Module toevoegen Als

Nadere informatie

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum boekenkring Inleverdatum werkstukken (groep 6 t/m 8) Werkstuk 1: woensdag 22 november Werkstuk 2: woensdag 18

Nadere informatie

1.0. Geprinte eindcatalogus

1.0. Geprinte eindcatalogus 1.0 Geprinte eindcatalogus 1.1 Boek eindcatalogus NAAM OPLEIDING - KLAS?.. 9 Naam: Minor: Stagebedrijf: Naam: Minor: Stagebedrijf: Naam stageopdracht Meebezig Naam stageopdracht 2.0 Website eindexpo 2.1

Nadere informatie

ThemaFilm Individueel,, citymarketing

ThemaFilm Individueel,, citymarketing ThemaFilm Individueel,, citymarketing Opdracht themafilm over Helsinki, Den Bosch, Maastricht, Eindhoven Maak een themafilm met smartphone of fotocamera Probeer niet alles te laten zien maar maak een keuze,

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie

Snuffelstage Exact. Kjell Ouwendijk Klas 2D. Stagebegeleiders : Dhr. Michael Vermeulen Dhr. Deyar Aljabbary Dhr. Olivier Deleye

Snuffelstage Exact. Kjell Ouwendijk Klas 2D. Stagebegeleiders : Dhr. Michael Vermeulen Dhr. Deyar Aljabbary Dhr. Olivier Deleye Snuffelstage Exact Kjell Ouwendijk Klas 2D Stagebegeleiders : Dhr. Michael Vermeulen Dhr. Deyar Aljabbary Dhr. Olivier Deleye Begeleiding school: Mevrouw Lindenbergh 22 oktober 2018 Inleiding Vanuit school

Nadere informatie

Plan van Aanpak video productie

Plan van Aanpak video productie Fall 16 Plan van Aanpak video productie [Type the company address] Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Achtergronden... 3 Hoofdstuk 2 Projectopdracht... 4 Hoofdstuk 3 Projectactiviteiten... 5 Hoofdstuk 4 Projectgrenzen

Nadere informatie

INLEIDING MULTIMEDIA 2008 NAAM:SANDINO RATHLING ST.NR : GROEP: IMM08101

INLEIDING MULTIMEDIA 2008 NAAM:SANDINO RATHLING ST.NR : GROEP: IMM08101 INLEIDING MULTIMEDIA 2008 NAAM:SANDINO RATHLING ST.NR : 1400576 GROEP: IMM08101 Inleiding Als opdracht voor het vak Inleiding multimedia moest er een kort interactief filmpje gemaakt worden over de topics

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Tijdens het lezen van een tekst,

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Werkblad 13C Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Leerjaar 1 Presentaties maken Presentaties algemeen Stappenplan: wat gaan we deze week doen? Praten over presentaties en presenteren Een PowerPoint-presentatie

Nadere informatie

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR.

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Inloggen: Als je de site opent dan zie je o.a. bovenstaande afbeelding met het logo van de club en het menu. Om in te loggen klik je helemaal

Nadere informatie

Presentatiekaart - folder

Presentatiekaart - folder Presentatiekaart - folder Je laat zien wat het antwoord is op de en hoe je eraan gekomen bent. Een folder geeft een korte uitleg van een probleem en wordt gebruikt om mensen in te lichten over bijvoorbeeld

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Een webshop vullen. a. Een product aanmaken. Ga nu naar Producten en kies voor Product toevoegen om een nieuw product aan te maken.

Een webshop vullen. a. Een product aanmaken. Ga nu naar Producten en kies voor Product toevoegen om een nieuw product aan te maken. Een webshop vullen Voor een artikel verkocht kan worden moet deze eerst in een webshop geplaatst worden. Hiervoor moeten een aantal stappen worden doorlopen. Ga naar http://webshop.geuzencollege- sw.nl

Nadere informatie

Korte Film Individueel

Korte Film Individueel Korte Film Individueel Opdracht 2, Filmen en Monteren Maak een korte film van maximaal 60 seconden met twee personen met je smartphone of camera waarin je informatie geeft over het Koning Willem I College.

Nadere informatie

Foto & Film bewerking

Foto & Film bewerking Foto & Film bewerking Leren werken met : - - Windows Movie Maker - Youtube Workshop deel 1: De te nemen stappen: - Zorg voor materiaal om te monteren. Individueel een filmpje maken op basis van script

Nadere informatie

Boekpromotie via facebook

Boekpromotie via facebook Boekpromotie via facebook een boek om trots op te zijn! E-book met tips over het inzetten van facebook bij je boekpromotie E-book Boekpromotie via Facebook Facebook is een mooi middel om op een makkelijke,

Nadere informatie

Werkstukken en presentaties

Werkstukken en presentaties Werkstukken en presentaties Naam Werkstuk thuis Spreekbeurt met powerpoint Robin 14 april 30 september Julian 14 april 7 oktober Lieke 14 april 28 oktober Robbin 14 april 4 november Annicka 14 april 11

Nadere informatie

Krijg klanten met jouw presentaties, webinars en filmpjes

Krijg klanten met jouw presentaties, webinars en filmpjes Krijg klanten met jouw presentaties, webinars en filmpjes Deze 3 punten zitten altijd in een klant wervende presentatie Of het nu een live presentatie, een webinar, of een filmpje is. 1. Laat ze contact

Nadere informatie

r ipboek voor ouders over studiekeuze

r ipboek voor ouders over studiekeuze s t r ipboek voor ouders over studiekeuze Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen? Studeren Werken Eigen Bedrijf Start Index Uw kind gaat kiezen. Wat kunt u doen als ouder? Hebt u vragen? Mail of bel mij.

Nadere informatie

Location Based Media

Location Based Media Location Based Media Introductie met 7scenes Minor Create Your Future Nieuwe Media 2028 Studiejaar 2011-2012 Inhoud 1 Inleiding en uitleg opdracht... 3 1.1 Wat gaan we doen?... 3 1.2 Over 7scenes... 3

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F.

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Page of 0 Enquête beroepsonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Er zijn in totaal vragen. A. Over jou Je wordt vriendelijk verzocht informatie over jezelf te geven door onderstaande

Nadere informatie

Examen VMBO-KB versie rood

Examen VMBO-KB versie rood Examen VMBO-KB versie rood 2019 gedurende 145 minuten profielvak D&P CSPE KB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen digitale bestanden. Dit onderdeel bestaat uit 5 opdrachten.

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals boeken, tijdschriften, video, audio etc. Zo

Nadere informatie

NN Vacaturevlogs Handleiding voor het creëren van video content met je smartphone

NN Vacaturevlogs Handleiding voor het creëren van video content met je smartphone NN Vacaturevlogs Handleiding voor het creëren van video content met je smartphone NN vacaturevlogs De vacaturevlogs zijn een ideale manier om kandidaten te laten kennismaken met de afdeling en collega

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Examen VMBO-GL. grafimedia CSPE GL. gedurende 400 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-GL. grafimedia CSPE GL. gedurende 400 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-GL 2018 gedurende 400 minuten grafimedia CSPE GL Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 71 punten te

Nadere informatie

VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA

VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA Social media zijn leuk en boeiend. Maar er zitten ook zeker andere kanten aan. Niet voor niets volg je nu deze lessen. Het is belangrijk

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Preview. What will. you do. to change. the world. today? Havo/VWO

Preview. What will. you do. to change. the world. today? Havo/VWO Preview What will you do to change the world today? Havo/VWO 3 Inhoudsopgave Day for Change 4 Van microkrediet naar inclusieve financiering 6 Werkblad 1 Over Arm en Rijk 9 Werkblad 2 Diversiteit in microfinanciering

Nadere informatie

Hoe oriënteren studenten zich op de arbeidsmarkt?

Hoe oriënteren studenten zich op de arbeidsmarkt? Surrounded by Talent Hoe oriënteren studenten zich op de arbeidsmarkt? Vijf tips voor studenten Qompas Campusonderzoek 2018 Oriëntatie op de arbeidsmarkt Als student komt er een moment dat je de collegebanken

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

profielvak dienstverlening en producten CSPE BB onderdeel D

profielvak dienstverlening en producten CSPE BB onderdeel D Examen VMBO-BB 2017 gedurende 130 minuten profielvak dienstverlening en producten CSPE BB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 5 opdrachten.

Nadere informatie

E-book Presenteren met

E-book Presenteren met E-book Presenteren met PowerPoint Inleiding In dit E-Book staan diverse waardevolle tips die heel goed pas kunnen komen tijdens het maken en de uitvoering van een PowerPoint presentatie. Als je deze tips

Nadere informatie

Midweek naar een stad

Midweek naar een stad Auteur Marjolein Schuiling Laatst gewijzigd 09 April 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/72001 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

- Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan. - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger

- Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan. - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger De methodiek Enkele algemene tips vooraf: - Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger - Heb ik voldoende opnamen? Maar ook niet te veel! - Beoordeel

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

Examen VMBO-GL. grafimedia CSPE GL. gedurende 400 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-GL. grafimedia CSPE GL. gedurende 400 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-GL 2016 gedurende 400 minuten grafimedia CSPE GL Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 9 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 88 punten te

Nadere informatie

Vyond. Handleiding.

Vyond. Handleiding. Vyond Handleiding educate-itbalie@uu.nl Inhoud Waarom Vyond? 3 Quickguide 4 Het programma Vyond 5 FAQ s 6 Contactmogelijkheden 7 Bijlage: Leeg script 8 2 07-09-2018 Waarom Vyond? Animaties in het onderwijs

Nadere informatie

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK oktober - december 2015 Meridiaan College NAAM JAAR VAK PROJECT TITEL KLAS Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie Werkboek Wij werken samen Wat gaan we doen? Het Meridiaan College

Nadere informatie

Handleiding Weken met een Chromebook

Handleiding Weken met een Chromebook Handleiding Weken met een Chromebook Inhoud 1. Inloggen op een Chromebook... 3 2. Muis of Touchpad... 4 3. Opdrachten vanuit de ELO... 5 4. Office 365... 6 4.1 OneDrive... 6 4.2 Email... 8 4.3 Word...

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Profielwerkstuk klas 10 Vmbo-t

Profielwerkstuk klas 10 Vmbo-t Profielwerkstuk 2018-2019 klas 10 Vmbo-t Inleiding Dit schooljaar ga je een profielwerkstuk maken. In deze handleiding lees je waaraan een werkstuk moet voldoen en hoe je begeleid wordt bij het maken hiervan.

Nadere informatie

DE L CKER JAPANSE MANGACULTUUR ALS HOBBY

DE L CKER JAPANSE MANGACULTUUR ALS HOBBY DE L CKER JAPANSE MANGACULTUUR ALS HOBBY DOCENTENHANDLEIDING Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij

Nadere informatie

Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee

Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee Malmberg introduceert in juni 2008 drie nieuwe kennisgebiedenmethodes voor groep 3 t/m 8: Naut voor natuur en techniek, Meander

Nadere informatie

SKC CMD. Naam: De Studiekeuzecheck (SKC) gaat je helpen om bekend te raken met & voor te bereiden op de opleiding Communication Multimedia Design.

SKC CMD. Naam: De Studiekeuzecheck (SKC) gaat je helpen om bekend te raken met & voor te bereiden op de opleiding Communication Multimedia Design. SKC CMD De Studiekeuzecheck (SKC) gaat je helpen om bekend te raken met & voor te bereiden op de opleiding Communication Multimedia Design. De opdrachten in dit boekje zijn huiswerk voor de werkgroep.

Nadere informatie

ANIMATIE EIGEN NAAM. F Fo Fon Fons FonsG FonsGo FonsGoo FonsGoos FonsGoose FonsGoosen. Achtergrond Ontwerp een passende achtergrond bij je eigen naam.

ANIMATIE EIGEN NAAM. F Fo Fon Fons FonsG FonsGo FonsGoo FonsGoos FonsGoose FonsGoosen. Achtergrond Ontwerp een passende achtergrond bij je eigen naam. ANIMATIE EIGEN NAAM Opdracht 1 Ontwerp een animatie met je eigen naam op een achtergrond en plaats er passende muziek bij. Probeer de muziek en de animatie op elkaar af te stemmen. Tekstlagen - Formaat

Nadere informatie

Waarom dit boekje? Begeleiding. Informatie. Stagedocent. Toekomst. Stageplek

Waarom dit boekje? Begeleiding. Informatie. Stagedocent. Toekomst. Stageplek Waarom dit boekje? Tijdens je opleiding ga je op stage. Je kunt op veel plekken stage lopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stage in de keuken of in een winkel. Of voor een stage in de bouw of in

Nadere informatie

Wat maakt ons uniek? Geen inspiratie? De persoon waarover ik schrijf is... Iets wat ik leuk vind aan. Iets dat echt uniek is aan.

Wat maakt ons uniek? Geen inspiratie? De persoon waarover ik schrijf is... Iets wat ik leuk vind aan. Iets dat echt uniek is aan. 1 Wat maakt ons uniek? Werk in tweetallen voor deze activiteit. Geef de ander jouw activiteitenblad om op te schrijven en zorg dat je zijn/haar blad krijgt. Vul de onderstaande oefening in op het activiteitenblad

Nadere informatie

Handleiding voor de leerling

Handleiding voor de leerling Handleiding voor de leerling Inhoudopgave Inleiding blz. 3 Hoe pak je het aan? blz. 4 Taken blz. 5 t/m 9 Invulblad taak 1 blz. 10 Invulblad hoofd- en deelvragen blz. 11 Plan van aanpak blz. 12 Logboek

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht Werkblad Auteursrecht bij films Films en auteursrecht De bioscoopfilm is net afgelopen en je blijft nog even zitten om de aftiteling van de film te bekijken. Dat duurt lang zeg. Zoveel namen. Hebben al

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Filmfestival. Groep 20 Yousif- Yana - Darren - Roxanne - Jordi

Plan van Aanpak. Filmfestival. Groep 20 Yousif- Yana - Darren - Roxanne - Jordi Plan van Aanpak Filmfestival Groep 20 Yousif Yana Darren Roxanne Jordi 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Achtergronden... 3 Hoofdstuk 2 Projectopdracht... 4 Hoofdstuk 3 Projectactiviteiten... 5 Hoofdstuk 4 Projectgrenzen...

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

profielvak dienstverlening en producten CSPE GL onderdeel C

profielvak dienstverlening en producten CSPE GL onderdeel C Examen VMBO-GL 2016 gedurende 175 minuten profielvak dienstverlening en producten CSPE GL onderdeel C Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen digitale bestanden. Dit onderdeel bestaat uit

Nadere informatie

Studiekeuzedag CMD voorbereidingswerkboek

Studiekeuzedag CMD voorbereidingswerkboek Studiekeuzedag CMD voorbereidingswerkboek Naam: Hallo! Je hebt je aangemeld voor de opleiding CMD en je bent uitgenodigd voor een studiekeuzedag om te kijken of jij bij de opleiding past en of de opleiding

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Les 1: Je eigen vredesspreuk bedenken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let er vooral op wat vrede precies betekent.

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. grafimedia CSPE KB. gedurende 660 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-KB. grafimedia CSPE KB. gedurende 660 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2016 gedurende 660 minuten grafimedia CSPE KB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 95 punten te

Nadere informatie

Het portfolio kan met betrekking tot de fasen en stappen uit het protocol de volgende functies vervullen:

Het portfolio kan met betrekking tot de fasen en stappen uit het protocol de volgende functies vervullen: Bijlage 3 Portfolio 1 Handleiding persoonlijk coach 1.1 Doel van een portfolio Op steeds meer scholen voor voortgezet onderwijs en vervolgopleidingen wordt gewerkt met portfolio s. Met het portfolio laat

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

Sectorwerkstuk klas 10 Vmbo-t

Sectorwerkstuk klas 10 Vmbo-t Sectorwerkstuk 2017-2018 klas 10 Vmbo-t Inleiding Dit schooljaar ga je een sectorwerkstuk maken. In deze handleiding lees je waaraan een sectorwerkstuk moet voldoen en hoe je begeleid wordt bij het maken

Nadere informatie