WOORDENLIJST Android Apps Blu-ray Bluetooth Bluetooth 4.0

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WOORDENLIJST Android Apps Blu-ray Bluetooth Bluetooth 4.0"

Transcriptie

1 A WOORDENLIJST Android Android is een besturingssysteem voor mobiele apparaten, zoals smartphones of tablet-pc s, waarvan de gebruikersinterface wordt bestuurd via een touchscreen. Android werd ontwikkeld door de Open Handset Alliance. Deze wordt gevormd door bedrijven als HTC, Motorola, Samsung, T-Mobile, Vodafone en natuurlijk Google. Android beschikt over een enorme ontwikkelaars community. Hierdoor neemt het aantal apps dagelijks toe. Momenteel zijn meer dan apps beschikbaar op de Google Play. Apps App. is een afkorting van applicatie. Hiermee wordt elke vorm van toepassing bedoeld. In het algemene taalgebruik wordt app. inmiddels gebruikt voor de miniprogramma s die op smartphones of tablet-pc s kunnen worden geïnstalleerd. De keuze is vrijwel oneindig. Met behulp van apps kan de gebruiker zijn smartphone of tablet-pc op eenvoudige wijze uitbreiden en aan de eigen wensen aanpassen. Apps zijn afgestemd op het besturingssysteem van de smartphone. Dat betekent dat een app. uit de Google Play alleen op een Android Smartphone of tablet kan worden geïnstalleerd. B Blu-ray De Blu-ray-disk (BD) is een optisch opslagmedium; met 25 GB (Single Layer) en zelfs 50 GB (Double Layer) is de opslagcapaciteit beduidend hoger dan bij een DVD. Een ander belangrijk voordeel van de Blu-ray-disks is de hogere overdrachtssnelheid. Dit geeft de hoeveelheid gegevens aan die per seconde gelezen kunnen worden. De Blu-ray-disk is de basis voor het afspelen van Full HD-films die het nodige scherper zijn dan films in het gebruikelijke dvd-formaat. Door de grotere opslagcapaciteit en de hogere overdrachtssnelheid van Blu-ray-disks kunnen gebruikers ook thuis genieten van films met hoge resolutie en een schitterend geluid. Bluetooth Bluetooth is een radiotechniek voor gegevensoverdracht over korte afstanden. Met Bluetooth kunnen meerdere apparaten onderling draadloos worden verbonden zodat ze kunnen worden bestuurd of bewaakt. Op deze manier communiceren bijvoorbeeld toetsenborden en muizen draadloos met de pc. Gegevens van uw mobiele telefoon of PDA kunnen zo eenvoudig worden gesynchroniseerd met de pc. Met een headset erbij blijft de mobiele telefoon bij een gesprek op zak omdat u het gesprek direct op de hoofdtelefoon aanneemt. Tegenwoordig maken vele apparaten, met name pc's, notebooks, mobiele telefoons en navigatieapparatuur en hun accessoires, gebruik van de Bluetooth-interface om onderling draadloos contact te maken. Bluetooth 4.0 Bluetooth 4.0 is de momenteel snelste standaard en is achterwaarts compatibel met alle voorgaande versies. Het grootste voordeel is het lagere stroomverbruik bij een duidelijk snellere overdracht.

2 Browser Alle programma's waarmee internetpagina's kunnen worden bekeken worden browsers genoemd. Browsers zijn niet alleen geïnstalleerd op notebooks, netbooks of smartphones maar ook op de meeste nieuwe mobiele telefoons. Afhankelijk van het soort browser is daarmee toegang tot mobiel internet mogelijk. Byte De byte is de maateenheid voor elektronische gegevens. De opslagcapaciteit van harde schijven wordt bijv. aangegeven in gigabyte (GB) of terabyte (TB). Gewoonlijk geldt: 1024 bytes zijn 1 kilobyte (KB) kilobyte komt overeen met 1 megabyte (MB) megabyte komt overeen met 1 gigabyte (GB) en 1024 gigabyte met 1 terabyte (TB). Of: 1 TB = 1024 GB = MB = KB = B. C Cache De cache is een tussengeheugen waarin gegevens vastgelegd worden waartoe al eerder toegang is verkregen. Door het opslaan hoeven vaak benodigde gegevens niet steeds weer opnieuw geladen en aangemaakt te worden. Letterlijk vertaald betekent cache geheime bergplaats. De naam geeft aan dat een cache zijn taak meestal onmerkbaar uitvoert. CCFL CCFL betekent in het Engels Cold Cathode Fluorescent Lamp. Dit is een soort mini fluorescentielamp met fluorescerend licht (Het UV licht dat door de gasontlading ontstaat wordt door de fluorescerende laag omgezet in zichtbaar licht). CCFLs bestaan in heel veel verschillende kleuren, zelfs UV. Een voordeel van CCFLs is dat ze door hun hoge efficiëntie weinig warmte produceren. CCFL-lampen zijn de meest gebruikte lichtbron voor lcd-displays. D DirectX DirectX is een verzameling programmeerinterfaces die speciaal bedoeld zijn voor het optimaliseren van audio en video onder Microsoft Windows. DirectX vormt met name de basis van vele games door het weergeven van complexe grafische beelden in 2D en 3D. Bovendien dient het voor de weergave van geluid en het besturen van invoerapparatuur en netwerken. DirectX is dus absoluut noodzakelijk voor vele games en is in het algemeen aan te bevelen als de computer wordt gebruikt voor multimediataken. DVB-T DVB-T staat voor het Engelse begrip Digital Video Broadcasting - Terrestrial. Digitaal televisiekijken via een antenne wordt ook op de markt gebracht als "overal televisiekijken". Afhankelijk van de regio kunnen in heel Duitsland tot 24 programma's worden ontvangen. Op de langere termijn zal het aantal zenders worden uitgebreid. Bij de DVB-T-uitzendingen zijn er geen kosten. Er hoeft alleen kijk- en luistergeld te worden betaald. DVB-C DVB-C staat voor de afkorting Digital Video Broadcasting - Cable. Zowel digitale televisie- als radioprogramma's worden ontvangen via een speciale settop-box.

3 DVB-S DVB-S staat voor Digital Video Broadcasting - Satellite, in het Nederlands: Digitale televisieuitzending via de satelliet. Via de satelliet kunnen zowel tv- als radiozenders worden ontvangen. Digitale satelliet-tv biedt een groot aantal zenders, zonder extra kosten. Voor DVB-S moet er echter wel een eigen ontvangstinstallatie (satellietschotel) worden geïnstalleerd. DVB-S2 DVB-S2 is een verdere ontwikkeling van de DVB-S-standaard waarmee satelliet-tv kan worden ontvangen met een hoge resolutie. DVB-S2 biedt daarvoor onder andere meer bandbreedte dan DVB-S. DVI Via Digital Visual Interface worden videosignalen van digitale kwaliteit doorgegeven aan monitoren of televisies. Omdat de inhoud van harde schijven alleen digitaal wordt doorgegeven, kan de DVIinterface beelden met een hoge resolutie weergeven die duidelijk scherper, kleurechter en contrastrijker zijn dan analoge doorgifte. Er zijn verschillende uitvoeringen van de aansluiting: DVI- I kan zowel analoge als digitale signalen doorgeven. DVI-D kan alleen digitale signalen naar de monitor doorgeven. DVI-A geeft alleen het analoge signaal door. Display Port De Display Port is een gestandaardiseerde interface voor de doorgifte van digitale video- en audiosignalen. Welke video-interface het eindapparaat ook heeft, per adapter stuurt de Display Port HDMI-, DVI- en VGA-ingangen aan. Vergeleken met DVI en HDMI heeft Display Port beduidend minder ruimte nodig. Door de geringe afmetingen is Display Port ideaal voor notebooks en netbooks. Display Port ondersteunt de HDCP-kopieerbescherming. E EPG De Electronic Program Guide is een virtuele programmagids in digitale ontvangstapparatuur (DVB). Net als in een tijdschrift kan dit overzicht van programma-informatie met de afstandsbediening worden doorgebladerd en zo worden gebruikt voor het programmeren van opnamen. ExpressCard De ExpressCard is de opvolger van de PC Card, een gestandaardiseerde uitbreidingskaart voor notebooks. Omdat ze zo ruimtebesparend mogelijk zijn gebouwd zijn PC Cards ontwikkeld als standaardinterface om extra hardware, zoals een modem, fax, netwerkkaart of ISDN-kaart te kunnen gebruiken. De grote voordelen van de ExpressCard, vergeleken met de PC Card, zijn de hoge overdrachtssnelheden, de universele bruikbaarheid en het ruimtebesparende ontwerp. Ze zijn echter niet compatibel. esata esata staat voor external Serial Advanced Technology Attachment. esata is een interface voor de aansluiting van externe apparatuur, zoals harde schijven. Door de hoge overdrachtssnelheid worden gegevens in slechts enkele seconden doorgegeven, zonder snelheidsverlies, vergeleken met interne harde schijven.

4 Ethernet Ethernet is het meest geïnstalleerde lokale netwerk, met de RJ45 als stekkerverbinding. De overdrachtssnelheden zijn 10 MB/s, 100 MB/s (Fast Ethernet) en 1 GB/s (Gigabit Ethernet). F Flash Met behulp van Flash worden multimedia, interactieve inhoud en animatie weergegeven op internet. Dit kunnen bijvoorbeeld de basis van een website of een gedeelte van de webpagina, zoals het navigatiemenu, een onlinegame of een reclamebanner zijn. Bovendien is Flash nodig voor het streamen van video s of muziek. FireWire FireWire is net als USB een seriële interface die een directe verbinding tot stand brengt tussen een computer en externe apparatuur, zoals een camcorder. Het voordeel van FireWire, vergeleken met USB, is de hogere overdrachtssnelheid. De overdrachtssnelheden zijn 400, 800, 1600 en 3200 Mbit/s. FireWire is ook bekend als IEEE G GPS GPS staat voor Global Positioning System en wordt gebruikt voor locatiebepaling. GPS bepaalt de locatie aan de hand van satellieten die voortdurend radiografisch hun huidige positie en de exacte tijd doorgeven. Voor de positiebepaling zijn minimaal 4 satellieten benodigd. Hoe meer satellietsignalen worden ontvangen, des te nauwkeuriger de positiebepaling is. Navigatiesystemen en smartphones gebruiken het GPS-signaal om de gebruiker van A naar B te leiden of de snelheid te berekenen. Bovendien kan de bewegingsrichting worden vastgesteld, waardoor een kunstmatig kompas wordt verkregen. H HDCP High-bandwidth Digitale Content Protection (kort: HDCP) is een codeer-/decodeersysteem voor de beveiligde overdracht van audio- en videogegevens. Deze door Intel ontwikkelde kopieerbescherming wordt toegepast bij de digitale verbindingen DVI en HDMI. Om beveiligde inhoud weer te geven heeft het afspeel- en weergaveapparaat HDCP-ondersteuning nodig. HDMI De afkorting HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface. HDMI is de eerste volledig digitale interface die zonder verlies van data zowel video- als audiosignalen doorgeeft. Met HDMI kan een willekeurig aantal componenten van de eigen home-entertainment-omgeving in uitstekende kwaliteit onderling worden verbonden. Bij HDMI is altijd HDCP als kopieerbescherming geïntegreerd. HDD HDD staat voor het Engelse begrip Hard Disc Drive, en is de afkorting voor de harde schijf. De harde schijf is een magnetisch opslagmedium om gegevens op te slaan

5 Hyper-Threading-technologie Hyper-Threading is de innovatieve technologie van Intel die computers sneller maakt zonder verhoging van de kloksnelheid. Elk processorkern kan twee van elkaar onafhankelijke taken, threads, synchroon verwerken. Het principe is vergelijkbaar met een mens die met twee handen werkt. Omdat hij beide handen onafhankelijk gebruikt, kan hij twee verschillende taken tegelijk uitvoeren. Dit resulteert in een efficiënter gebruik van de processorbronnen, een hogere doorvoersnelheid en betere prestaties. Toepassingen die veel rekenkracht vergen en veel hulpbronnen gebruiken draaien sneller of zonder vertragingen als ze parallel werken. I IEEE IEEE , beter bekend als WLAN of Wi-Fi, is een internationale transmissiestandaard voor draadloze datacommunicatie die door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (kort: IEEE) is gepubliceerd. De letters a, b, g en n staan voor uitbreidingen van de standaard. De nieuwste uitbreiding n, ook wel aangeduid als de n-standaard, levert datarates van 300 Mbit/s en hoger. Alle huidige notebooks en pc's van MEDION beschikken gewoonlijk over alle vier uitbreidingen. Infrarood Via de infrarode interface kunnen gegevens tussen bijvoorbeeld een pc en een printer draadloos worden doorgegeven. L LED-Backlight LED-Backlight is een verder ontwikkeld soort verlichting voor monitoren, tv's met een vlak beeldscherm en notebookbeeldschermen. De technologie zorgt voor een helderder beeld, met een groter contrast en diepere zwarttinten. Vergeleken met de gebruikelijke verlichting met CCFL s is de led-achtergrondverlichting bovendien veel milieuvriendelijker en energiezuiniger. Van dit voordeel profiteren voornamelijk notebooks, die dankzij LED-Backlight langer op de accu kunnen werken. Daarnaast is het goed voor de afmetingen. Dankzij de led achtergrondverlichting kunnen zowel notebooks als tv's met een vlak beeldscherm nog dunner worden gemaakt. Moderne lcd-tv's met LED-Backlight zijn slechts 25 mm dik. Line In/Out Line In resp. Out zijn in- resp. uitgangen voor audiosignalen. De Line out-aansluiting wordt gebruikt om luidsprekers of hoofdtelefoons op een pc of notebook aan te sluiten. Via de Line In-aansluiting kan bijvoorbeeld muziek van de stereo-installatie opgenomen worden. LAN LAN staat voor Local Area Network, in het Nederlands: lokaal netwerk. In een lokaal netwerk zijn meerdere computers en randapparaten binnen een gebouw resp. omgeving onderling verbonden. De verbinding wordt gemaakt via koperdraad, glasvezel of radiosignalen (WLAN). Ethernet is het meest geïnstalleerde lokale netwerk.

6 Li-Ion accu Belangrijke kwaliteiten van li-ion accu s (ook lithium-ion accu s) zijn de hoge energiedichtheid, het opladen zonder geheugeneffect en het geringe gewicht, vergeleken met normale accu's. Door deze eigenschappen zijn li-ion accu s bijzonder geschikt voor mobiele telefoons, digitale camera's en notebooks. Li-polymeeraccu De li-polymeeraccu (ook lithium-polymeeraccu) is een verdere ontwikkeling van de li-ionaccu. De li-polymeeraccu is, anders dan de li-ion accu, modelleerbaar en is niet gebonden aan een rechthoekige behuizing. M Megapixel Het begrip megapixel (MP) is een gebruikelijk begrip in de digitale fotografie. Digitale foto's bestaan uit afzonderlijke beeldpunten. Een megapixel is een miljoen beeldpunten. Een digitale camera met 6 MP maakt foto's met een resolutie van 6 miljoen beeldpunten. Ook de resolutie van een webcam wordt uitgedrukt in megapixel. Afdrukken van digitale foto's hebben bij een formaat van 10 x 15 cm ongeveer 1 megapixel nodig. Bij het DIN-A4-formaat zijn dit al 3,5 megapixels. Multitouch Aanraakgevoelige invoerapparaten - beeldschermen of touchpads - met multitouch kunnen meer dan één vinger herkennen. Documenten doorbladeren, notities maken of foto's bekijken door intuïtieve bewegingen voor tikken, vegen, openen en sluiten worden alle functies heel gemakkelijk en eenvoudig met de vingers bestuurd. N Notebook De notebook, ook wel laptop genoemd, is een mobiele computer die vaak op schoot gebruikt wordt. De componenten van een notebooks zijn geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. Speciale notebookprocessoren werken zuiniger en zijn ontworpen voor een langer gebruik op de accu; daardoor leveren ze echter vaak niet de hoge prestaties van een desktopcomputer. Bij moderne notebooks worden tegenwoordig LED-Backlight-schermen gebruikt; deze hebben een helderder beeld, met een groter contrast en diepere zwarttinten, en zijn bovendien veel milieuvriendelijker en zuiniger. Voor meer comfort bij het typen hebben alle modellen vanaf een beelddiagonaal van 39,6 (15,6 ) een geïntegreerd cijfertoetsenblok. Omdat er minder ruimte is dan bij desktop-pc's zijn er minder aansluitingen. De meeste notebooks hebben gebruikelijke interfaces zoals een multikaartlezer, USB-, LAN- en HDMI-uitgangen. WLAN is standaard geïntegreerd. Bluetooth is meestal optioneel verkrijgbaar of kan later voordelig worden toegevoegd via een USB-stick. Notebooks kunnen worden gebruikt als ruimtebesparend alternatief voor grote desktopcomputers. Netbook Netbooks zijn een groep kleine notebooks tot 29,5 cm/11,6" met name gericht op lang werken op de accu, het gebruik van mobiel internet en eenvoudige toepassingen zoals tekstverwerking en e- mail. Door het geringe gewicht en het compacte formaat zijn netbooks buitengewoon goed draagbaar. Ze zijn uitstekend geschikt voor mobiel gebruik.

7 O Optimus-technologie De Optimus-technologie van Nvidia is speciaal ontwikkeld voor notebooks. De techniek herkent automatisch of er wel of niet krachtige videoprestaties nodig zijn, en deze worden dan al dan niet ingeschakeld. Afhankelijk van de toepassing wordt er geschakeld tussen de krachtige of de standaard video zodat de gebruiker kan kiezen tussen krachtige videoprestaties of langer werken op de accu. P PC PC is de afkorting voor personal computer (persoonlijke computer), die door een persoon (daarom persoonlijk) bediend, gebruikt en bestuurd wordt. Naast taken als tekstverwerking en spreadsheets is multimedia uitgegroeid tot een van de belangrijkste toepassingsgebieden. De computer bestaat uit hard- en software. Tot de hardware behoren alle tastbare delen (fysieke componenten) van de pc. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen invoer- en uitvoerapparaten. Tot de invoerapparaten behoren: muis, toetsenbord, joystick, grafisch tablet of scanner. Monitor, printer en luidsprekers, daarentegen, zijn uitvoerapparaten. De computer kan niet werken met alleen hardware. De pc heeft software nodig om hem 'leven in te blazen'. Bij de software wordt onderscheid gemaakt tussen het besturingssysteem en toepassingsprogramma's. Het besturingssysteem (bijv. Windows, Linux, Mac OS X) regelt en beheert de complete hardware en de complete overige software. Om met de pc verschillende taken uit te voeren zoals schrijven, surfen op internet of foto's bewerken zijn extra toepassingsprogramma's (Word, Internet Explorer, Photoshop, enz.) nodig. Processor De processor, ook wel CPU (Central Processing Unit) genoemd, is de rekenmachine van de computer die verschillende processen en toepassingen dus de opdrachten van het besturingssysteem en andere actieve software na elkaar (single-core processor) of parallel (multicore processor) bewerkt. Hoe groter de capaciteit van de processor, des te sneller de computer de opdrachten kan verwerken. Een maat voor de prestaties is de kloksnelheid, aangegeven in Hertz. R RAM/werkgeheugen Het RAM, ook wel werkgeheugen, is het kortetermijngeheugen van een computer. Hierin worden alle gegevens tussentijds opgeslagen die de computer op dit moment nodig heeft om snel te kunnen werken. Na het uitschakelen wordt de inhoud van het werkgeheugen automatisch gewist. Hoe meer werkgeheugen er in de computer is geïnstalleerd, des te sneller en vloeiender kan een computer gegevens verwerken en beschikbaar maken. Windows Vista heeft minimaal twee gigabyte werkgeheugen nodig om soepel te kunnen werken. Alleen professionals met speciale besturingssystemen hebben meer dan vier gigabyte nodig. RJ45 RJ45 is de aanduiding voor een gestandaardiseerde stekkerverbinding voor de gegevensoverdracht binnen netwerken. De letters RJ staan daarbij voor Registered Jack, wat wil zeggen, gestandaardiseerde stekker.

8 Router Via een router worden meerdere computers samen verbonden tot een netwerk. Veel routers zijn WLAN-compatibel en hebben een geïntegreerde DSL-modem, die een verbinding maakt met internet. S S-ATA S-ATA (afkorting van Serial Advanced Technology Attachment) is een standaard voor harde schijven en dient met name voor de gegevensuitwisseling tussen processor en harde schijf. S-ATA heeft drie voordelen ten opzichte van zijn voorganger ATA: Een hogere overdrachtssnelheid, een vereenvoudigde bekabeling en de mogelijkheid tot het vervangen van de gegevensdrager terwijl de computer werkt. Inmiddels zijn er bijvoorbeeld ook S-ATA dvd-stations en branders, kaartlezers en de externe interface esata, die een concurrerende standaard vormen voor USB en FireWire. S/PDIF S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface) is een interface voor de overdracht van digitale audiosignalen in de entertainmentelektronica; S/PDIF wordt bijvoorbeeld gebruikt bij cd-spelers, dvd-spelers en ontvangers. De doorgifte kan zowel elektrisch (coax) als optisch (opt.) plaatsvinden. SSD (Solid State Drive) De SSD (Solid State Disk) is de harde schijf van de volgende generatie. SSD's hebben een hoge leesen schrijfsnelheid. Data worden sneller gelezen en weer opgeslagen en het systeem kan in de helft van de tijd starten. Omdat de SSD werkt met flashgeheugenmodules en er geen mechanische delen zijn, werkt de schijf bijna geluidloos en is deze veel beter bestand tegen schokken. Daardoor zijn uw gegevens op deze harde schijf bijzonder veilig. Ook wat betreft energieverbruik onderscheidt de SSD zich en daardoor kunt u langer werken met een accuoplading. Een normale harde schijf (HDD) heeft mechanische onderdelen die gevoeliger zijn voor schokken zodat data bijv. bij een val beschadigd kunnen raken. Bovendien produceert de draaiende gegevensdrager, waarvan de informatie met een leeskop wordt gelezen, een bepaalde hoeveelheid geluid. Surround Sound/8-kanaals Om een duidelijk ruimtelijk geluidseffect te bereiken gebruikt een surroundsysteem, in tegenstelling tot stereosystemen met twee audiokanalen, tot acht kanalen voor het doorgeven van geluid. Smart Cache Met de Smart Cache kan de L2-cache dynamisch aan de verschillende CPU-kernen worden toegewezen. Als een CPU-kern niet actief is, wordt de gehele L2-cache toegewezen aan de andere CPU-kern. Als beide kernen actief zijn, wordt geprobeerd aan de kern met de meest cache-intensieve taak ook het grootste aandeel toe te wijzen. Het voordeel van de Smart Cache zijn onder andere een betere benutting en gegevensuitwisseling tussen de CPU-kernen. Als de tweede kern de gegevens nodig heeft die de eerste kern al heeft geladen, dan kan deze kern die gegevens al in de L2-cache vinden. Alle Intel-processoren met meer dan één kern, zoals in het geval van de Intel Core Duo of Core i processortechnologie, hebben de Smart Cache.

9 S-Video Out S-Video Out is een analoge uitgang voor videosignalen. Hierover worden gegevens over de helderheid en kleur doorgegeven. Deze uitgang wordt gebruikt om beeldsignalen van dvd-spelers, notebooks en videocamera's op de televisie weer te geven. T Touchscreen Een touchscreen is een aanraakgevoelig beeldscherm dat met de vingers of een stift bediend wordt. Touchscreens worden onder andere toegepast bij tablet-pc's, monitoren, notebooks en navigatiesystemen. Turbo Boost-technologie De Intel Turbo Boost-technologie is een functie van de nieuwe Intel Core i-processorfamilie. De Turbo Boost-technologie verhoogt, als dat nodig is, automatisch de kloksnelheid van afzonderlijke processorkernen en kan daarbij zelfs hoger gaan dan de aangegeven frequentie, als bepaalde waarden voor stroomverbruik en temperatuur niet overschreden worden. Het effect: de gebruiker krijgt bijzonder krachtige prestaties, precies daar waar nodig. U UMTS/3G UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) is een standaard voor gegevensoverdracht bij mobiele netwerken om draadloos internet te kunnen gebruiken. Aangezien het om de derde generatie gaat, wordt deze standaard ook wel 3G genoemd. UMTS belooft een aanzienlijke grotere bandbreedte te zullen bieden dan met GSM of GPRS mogelijk was. Snelheden tot 384 kbps zijn mogelijk. Het voordeel voor de gebruiker: Snelle toegang tot mobiel internet met bijzonder veel multimediafuncties. UMTS maakt de toegang tot grote hoeveelheden gegevens, zoals bijlagen, films en games mogelijk. USB De door Intel ontwikkelde Universal Serial Bus (kort USB) is een interface voor de aansluiting van externe componenten zoals een muis, toetsenbord, printer, scanner, camera, enz. Doordat USB 2.0 een overdrachtssnelheid heeft van 480 Mbit/s is de interface ook geschikt voor de snelle overdracht van grote hoeveelheden gegevens Met de nieuwe USB 3.0-standaard wordt zelfs een snelheid van 5 Gbit/s bereikt. De nieuwe standaard USB 3.0 is daarmee tot tien maal sneller dan de tot dusver gebruikelijke USB 2.0 V VGA VGA is een afkorting van Video Graphics Array. Via de VGA-aansluiting worden analoge beeldsignalen van de pc naar de monitor of televisie doorgegeven.

10 Vingerafdruksensor De vingerafdruksensor biedt bescherming tegen onbevoegde toegang tot gegevens of apparaten. Bovendien hoeven zo geen wachtwoorden onthouden te worden. Met name notebooks en navigatiesystemen kunnen zo relatief goed worden beveiligd. De eigenaar identificeert zich met een vingerafdruk en krijgt zo direct toegang tot de gewenste en beveiligde gegevens of apparaten. W Widescreen Het begrip Widescreen, in het Nederlands breedbeeld, wordt gebruikt voor alle breedbeeldformaten die breder zijn dan het formaat 4:3. Daaronder vallen de formaten 16:9 en 16:10. Het Widescreenformaat, dat wordt gebruikt voor zowel televisies als computerbeeldschermen, is een hoogte/breedteverhouding die door het menselijk oog als bijzonder prettig wordt ervaren. Wireless-Display (WiDi) Wireless-Display (kortweg WiDi genoemd) is een techniek van Intel om de scherminhoud van bijvoorbeeld een notebook draadloos op een tv weer te geven. Dit is bijzonder handig voor presentaties, een fotoshow of films zonder de beperkte bewegingsvrijheid van een bekabelde verbinding. Uw tv moet WiDi ondersteunen om het door de notebook verstuurde signaal te kunnen ontvangen. Als de tv geen ondersteuning voor WiDi biedt, kan het signaal worden ontvangen met behulp van een hiervoor bestemde adapter/box. Sluit simpelweg de extra tv-adapter via HDMI aan op het tv-toestel, start Intel WiDi, selecteer de beeldschermadapter en geniet van beelden in grootformaat. WLAN WLAN staat voor Wireless Local Area Network en is de naam voor een draadloos lokaal netwerk. In het algemene spraakgebruik wordt met WLAN een draadloos netwerk volgens IEEE bedoeld. WLAN is echter de overkoepelende term voor technieken en standaarden waarmee draadloze netwerken kunnen worden gebouwd, zoals via Bluetooth of infrarood. Binnen het ontvangstbereik kunnen via WLAN computers resp. notebooks onderling draadloos worden verbonden, en ook worden verbonden met internet en externe componenten zoals printers, scanners of harde schijven. Webcam Met een webcam kunnen beelden als enkel beeld of in real time per livestream via internet worden doorgegeven. Webcams worden tegenwoordig voornamelijk gebruikt bij de communicatie, bijv. bij videotelefonie via Skype of bij chats. Vaak worden ook foto's van beroemde plaatsen, bezienswaardigheden, enz. (vakantie- of skigebied) op internet gezet. Dit zijn dan meestal stilstaande beelden die om de paar minuten bijgewerkt worden. Y YUV YUV is een analoge ingang voor videosignalen. Via deze ingang worden gegevens over de helderheid en kleur doorgegeven. De ingang wordt voornamelijk gebruikt bij professionele monitoren en high-end-projectoren. De kwaliteit van YUV is beter dan die van gebruikelijke Videoen S-Video-ingangen.

ALGEMENE COMPUTERKENNIS INHOUDSOPGAVE

ALGEMENE COMPUTERKENNIS INHOUDSOPGAVE ALGEMENE COMPUTERKENNIS INHOUDSOPGAVE 1. AFKORTINGEN EN BEGRIPPEN... 2 a) computer... 2 b) scherm... 3 c) data... 4 d) internet... 8 e) telecommunicatie... 9 f) Diverse begrippen... 10 2. SNELTOETSCOMBINATIES

Nadere informatie

Een introductie voor netwerken en video over TCP/IP door Edwin Schriel.

Een introductie voor netwerken en video over TCP/IP door Edwin Schriel. Een introductie voor netwerken en video over TCP/IP door Edwin Schriel. Pagina ( s) Inhoudsopgave. 1 Inleiding. 2 Wat is een netwerk. 3 IP adres. 3 IP netwerken. 3 Ethernet. 4 Hub(s) en switches. 5 Bruggen.

Nadere informatie

PCTV Systems DistanTV

PCTV Systems DistanTV PCTV Systems DistanTV PCTV Systems DistanTV Gebruikershandboek NL juli 2009 2008-2009 PCTV Systems S.à r.l. Alle rechten voorbehouden Niets uit dit Handboek mag zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming

Nadere informatie

Vodafone Mobile Broadband

Vodafone Mobile Broadband Gebruikershandleiding: Vodafone Mobile Broadband Gebruikershandleiding: Vodafone Mobile Broadband Inhoudsopgave Introductie 3 Systeemvereisten 3 Software downloaden en installeren 4 Standaard gebruik 7

Nadere informatie

Televak centers; intermediair tussen provider en reseller

Televak centers; intermediair tussen provider en reseller NIEUWSBRIEF TELEvakblad deze nieuwsbrief is een UiTgAVe VAn TeleVAk CenTerS * editie Mei 2008 * JAArgAng 3 nr. 1 Televak centers; intermediair tussen provider en reseller televak centers - de grootste

Nadere informatie

15,6 Scherm Intel Core i5-4200m 750 GB HDD Ondersteunt WIDI Windows 8.1

15,6 Scherm Intel Core i5-4200m 750 GB HDD Ondersteunt WIDI Windows 8.1 15,6 Scherm Intel Core i5-4200m 750 GB HDD Ondersteunt WIDI Satellite Pro C50-A Voor kwaliteit en betrouwbaarheid 2.5GHz processor, via Turbo 3.1GHz 4 GB werkgeheugen Supermulti DVD-brander HDMI en VGA

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers bv 1. ICT voor de klas. Gerard Dummer. Noordhoff Uitgevers Groningen/Houten. ict boek.indb 1 26-01-11 09:14

Noordhoff Uitgevers bv 1. ICT voor de klas. Gerard Dummer. Noordhoff Uitgevers Groningen/Houten. ict boek.indb 1 26-01-11 09:14 Noordhoff Uitgevers bv ICT voor de klas Gerard Dummer Noordhoff Uitgevers Groningen/Houten ict boek.indb 26-0- 09:4 Noordhoff Uitgevers bv Ontwerp omslag: Omslagillustratie: Eventuele op- en aanmerkingen

Nadere informatie

Gefeliciteerd! U en uw MacBook Pro zijn echt voor elkaar gemaakt.

Gefeliciteerd! U en uw MacBook Pro zijn echt voor elkaar gemaakt. Gefeliciteerd! U en uw MacBook Pro zijn echt voor elkaar gemaakt. Maak kennis met de MacBook Pro www.apple.com/nl/macbookpro Ingebouwde FaceTime HD-camera Videobellen met gebruikers van de nieuwste ipad,

Nadere informatie

4 Servers 77 4 SERVERS. Waarin de koningen van een computernetwerk eigenlijk eerder dienaars van hun netwerkvolk blijken te zijn.

4 Servers 77 4 SERVERS. Waarin de koningen van een computernetwerk eigenlijk eerder dienaars van hun netwerkvolk blijken te zijn. 4 Servers 77 4 SERVERS Waarin de koningen van een computernetwerk eigenlijk eerder dienaars van hun netwerkvolk blijken te zijn. 78 www.sleutelboek.eu 4.1 Client/server-verwerking Het begrip client/server

Nadere informatie

De computer. Michel Gielens Cursus PC voor beginners 1

De computer. Michel Gielens Cursus PC voor beginners 1 De computer Wat kun je met een computer doen? internetten communiceren met familie / vrienden via email conversaties houden via een chatbox reizen plannen, dagtrips uitstippelen gewoon informatie zoeken

Nadere informatie

Mobiel breedbandinternet en de toekomst van het omroepbestel

Mobiel breedbandinternet en de toekomst van het omroepbestel 4160-De eindeloze ether -boekje 25-06-2004 10:38 Pagina 1 De eindeloze ether Mobiel breedbandinternet en de toekomst van het omroepbestel Frank Biesboer Herbert Blankesteijn Christan Jongeneel 4160-De

Nadere informatie

De zakelijke voordelen van rijke internetapplicaties

De zakelijke voordelen van rijke internetapplicaties White Paper De zakelijke voordelen van rijke internetapplicaties Samenvatting Adobe kan buigen op een jarenlange ervaring in het leveren van technologieën die de manier waarop mensen met ideeën en informatie

Nadere informatie

Wegwijs in digitale foto s. Lezen. Hannie van Osnabrugge. u i t g e v e r ij coutinho. bussum 2011

Wegwijs in digitale foto s. Lezen. Hannie van Osnabrugge. u i t g e v e r ij coutinho. bussum 2011 Wegwijs in digitale foto s Lezen Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij coutinho c bussum 2011 Deze leesteksten horen bij Wegwijs in digitale foto s van Hannie van Osnabrugge. 2009 Hannie van Osnabrugge

Nadere informatie

1 Informatieverwerkende systemen

1 Informatieverwerkende systemen Hoofdstuk 1 Informatieverwerkende systemen 1.1 1 Informatieverwerkende systemen 1 WAT IS INFORMATICA? In de onderbouw heb je kennis gemaakt met het gebruik van ICT (Informatie- en CommunicatieTechnologie).

Nadere informatie

Whitepaper Productvergelijkingen cloud infrastructuur

Whitepaper Productvergelijkingen cloud infrastructuur Whitepaper Productvergelijkingen cloud infrastructuur Datum : 05-12-2012 Versie : 1.0 Copyright Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document mag worden vermenigvuldigd en/of op andere wijze openbaar

Nadere informatie

8/2 GroupWise. 8/2.1 GroupWise als groupwareoplossing

8/2 GroupWise. 8/2.1 GroupWise als groupwareoplossing Mail & Messaging 8/2 GroupWise 8/2.1 GroupWise als groupwareoplossing Als bijzondere toepassing voor de communicatie in netwerken (het werken in groepen) moet beslist het product GroupWise van Novell worden

Nadere informatie

Productcatalogus 2012/13

Productcatalogus 2012/13 Productcatalogus 2012/13 P U R E I P - C O M M U N I C A T I O N S Nederlands Communicate & Collaborate. Boost Your Efficiency. ESTOS Software for Unified Communications The ESTOS Unified Communications

Nadere informatie

Wireless kabel/dslgatewayrouter. Routeur câble/adsl sans fil

Wireless kabel/dslgatewayrouter. Routeur câble/adsl sans fil P74219df_F5D7230-4_man.qxd 10-03-2003 15:44 Page 1 Wireless kabel/dslgatewayrouter Voor het delen van uw breedband-internetaansluiting en bestanden Routeur câble/adsl sans fil Partagez votre accès Internet

Nadere informatie

Partners in business. Mobilelife Magazine. Samsung nu ook voor de zakelijke markt

Partners in business. Mobilelife Magazine. Samsung nu ook voor de zakelijke markt Mobilelife Magazine Partners in business Samsung nu ook voor de zakelijke markt Samsung OMNIA: een echte alleskunner TV in handformaat Veilig manoeuvreren met de tractor Spotlight op accessoires 2008 Samsung

Nadere informatie

Volwassenheidsmodel voor het beheer van mobiele apparaten in zakelijke omgevingen

Volwassenheidsmodel voor het beheer van mobiele apparaten in zakelijke omgevingen Volwassenheidsmodel voor het beheer van mobiele apparaten in zakelijke omgevingen Auteurs: Saïed R. Mohamed Hoesein, MSc 1613944 saiedmh@gmail.com Kar Ming Lam, MSc 1689002 kmlam87@gmail.com VU begeleider:

Nadere informatie

CES: de nieuwe table-top modus wordt duidelijk

CES: de nieuwe table-top modus wordt duidelijk Dealer Info is een maandelijkse nieuwsbrief voor de ICT en CE vakhandel en retailers. Jaargang 21, nr 1 CES: de nieuwe table-top modus wordt duidelijk De CES was vol met ipad klonen, met wat variaties,

Nadere informatie

Uw telecomgoeroe geeft antwoord

Uw telecomgoeroe geeft antwoord In dit nummer Woord vooraf Uw telecomgoeroe geeft antwoord 3 Uw telecomgoeroe geeft antwoord 4 Nieuws 6 Slimmer communiceren Slimmer communiceren Geachte lezer, In welke branche u ook werkzaam bent met

Nadere informatie

12. Binnenhalen van videomateriaal

12. Binnenhalen van videomateriaal 1 12. Binnenhalen van videomateriaal Tot nu toe heeft u in het boek gewerkt met oefenvideomateriaal, maar u wilt natuurlijk aan de slag met uw eigen opnames. In dit hoofdstuk wordt uitgebreid beschreven

Nadere informatie

Heelweg Digitale Woestijn

Heelweg Digitale Woestijn Heelweg Digitale Woestijn Digitale Bereikbaarheid Op De Heelweg nu en in 2020 Geoff Coupe februari 2015 Heelwegs Belang februari 2015 i Inhoud 1 Samenvatting... 1 2 Introductie... 2 3 De Digitale Bereikbaarheid

Nadere informatie

Business Continuity en Disaster Recovery: High Availability in server & storage omgevingen

Business Continuity en Disaster Recovery: High Availability in server & storage omgevingen Qi ict whitepaper Business Continuity en Disaster Recovery: High Availability in server & storage omgevingen Klantnaam : Qi ict Datum : augustus 2010 Versie : 1.1 Auteur : Qi ict Document : BC en DR: HA

Nadere informatie

Trendonderzoek mobiele technologie

Trendonderzoek mobiele technologie Trends gebruik mobiele technologie binnen het hoger onderwijs en onderzoek Inhoudsopgave 1 Onderzoeksverantwoording kwalitatief 8 onderzoek 2 Resultaten kwalitatief onderzoek 10 3 Generieke behoeften ten

Nadere informatie

Aastra 400 Telefonie en meer De beste prestaties voor uw zakelijke communicatie

Aastra 400 Telefonie en meer De beste prestaties voor uw zakelijke communicatie Aastra 400 Telefonie en meer De beste prestaties voor uw zakelijke communicatie Aastra verbindt u met de wereld Aastra levert wereldwijd communicatiesystemen die tegemoetkomen aan de behoeften van kleine,

Nadere informatie

BDT 2/BDT 20. Blu-ray Disc Speler Handleiding

BDT 2/BDT 20. Blu-ray Disc Speler Handleiding Blu-ray Disc Speler Handleiding Inhoud Belangrijk Voor Uw Veiligheid 3 Uitpakken 5 Een goede plaats Bepalen 5 Schoonmaken 5 Dank u voor de aanschaf van een Harman Kardon Product! 5 BDT 2/BDT 20 Eigenschappen

Nadere informatie

Netwerken & Internetten Inhoud

Netwerken & Internetten Inhoud Forensische informatica Netwerken & Internetten 1-59 Netwerken & Internetten Inhoud Netwerken & Internetten... 1 Inhoud...1 1. Netwerken...3 1.1. Inleiding...3 1.2. Wat is een netwerk?...3 1.3. Soorten

Nadere informatie

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail Online foto s delen Tja, dan zit de vakantie er weer (bijna) op. Genoten van de zon, lekker uitgerust, en alle mooie momenten vastgelegd met de camera. Misschien hebt u wel honderden foto's op een geheugenkaartje

Nadere informatie