Onderwijshuisvesting wettelijke regeling en vraagstukken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderwijshuisvesting wettelijke regeling en vraagstukken"

Transcriptie

1 Onderwijshuisvesting wettelijke regeling en vraagstukken Voorjaarssymposium VARO en NVOR 18 april 2013 Cees de Zeeuw Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn N.V.

2

3 Te bespreken huidige regeling economisch claimrecht doordecentralisatie eigendom en faillissement zekerheid en financiering btw en nieuwbouw ontwikkelingen

4 Huidige regeling onderwijshuisvesting Twee regimes: PO en VO MBO, HBO en Universiteit

5 Huidige regeling onderwijshuisvesting PO en VO: gemeente is (sinds 1997) verantwoordelijk voor de huisvesting. Financiering door bijdrage uit het Gemeentefonds. In PO is gemeente ook verantwoordelijk voor buitenonderhoud. MBO, HBO en Universiteit: zelf verantwoordelijk voor huisvesting. Geld van rijksoverheid om huisvesting in stand te houden.

6 Historie onderwijshuisvesting MBO, HBO en Universiteit:Economisch claimrecht naar instellingen. Juridisch was vastgoed al van instellingen ( 94 en 97) Universiteiten: Integrale Verantwoordelijkheid Huisvesting (IVH) decentralisatie van alle huisvestingszaken naar de universiteiten; het vervallen van het economisch claimrecht 'om niet' met betrekking tot het vastgoed; de invoering van een normvergoeding voor alle huisvestingslasten binnen het totale budget (lump-sum).

7 Historie onderwijshuisvesting Hogescholen: Omkering kapitaaldienstfinanciering (OKF) de hogescholen krijgen het economisch claimrecht van de gebouwen en terreinen, koop van rijksoverheid; de hogescholen moeten het huisvestingsbeleid autonoom gaan uitvoeren en lenen op de kapitaalmarkt is toegestaan; vanwege uitblijven van een rijksgarantie, een 'waarborgfonds' voor de hogescholen die tijdelijk de betalingsverplichtingen uit leningen van de hogescholen kan overnemen en leningen borgen

8 Intermezzo Stichting Waarborgfonds HBO Borging volgens A-traject: borging van leningen van de hogescholen afgesloten ter financiering van de overname van de gebouwen van het Rijk B-traject: borging van leningen ter financiering van de aankoop van of (ver)bouw van gebouwen na 1/1/1994 Monitoringsysteem ter voorkoming beroep op borgstelling HBO-raad heeft besloten om verplichte aansluiting op te heffen met ingang van 1/1/2013, mits alle geborgde leningen zijn afgelost dan wel omgezet naar niet geborgde leningen. Loopt nog.

9 Economisch claimrecht Primair onderwijs en voortgezet onderwijs artikel 91 WPO en 76b WVO: De gemeente (...) draagt ten behoeve van de door de gemeente in stand gehouden scholen en ten behoeve van de niet door de gemeente in stand gehouden scholen zorg voor de voorzieningen in de huisvesting op het grondgebied van de gemeente overeenkomstig het bepaalde in deze afdeling. artikel 106 WPO en 76q WVO: vervreemding of bezwaring door bevoegd gezag is nietig.

10 Economisch claimrecht Uitgangspunt: de eigendom van de gebouwen en terreinen kan aan de verenigingen en stichtingen die een school in stand houden worden overgedragen, maar uitsluitend voor zover en voor zolang het terrein en gebouw voor de school als school wordt gebruikt. de waarde van gebouwen en terreinen die uit de algemene middelen zijn bekostigd blijven ten behoeve van de algemene middelen en het publiek belang behouden blijft. voorkomen dat geld dat aan de huisvesting is besteed, uit het publieke domein kan weglekken.

11 Economisch claimrecht Houdt het bevoegd gezag blijvend op het gebouw en terrein voor de school te gebruiken, dan regelt de WPO/WVO dat de gemeente de eigendom van gebouw en terrein verkrijgt. De gemeente heeft het gebouw en terrein immers bekostigd, en kan het gebouw en terrein dan weer voor de huisvesting van een andere school gebruiken of anderszins ten behoeve van het publieke belang inzetten.

12 Doordecentralisatie Gemeente en schoolbestuur komen dan overeen de verantwoordelijkheid voor (een deel van) de huisvesting over te dragen aan het schoolbestuur. Wet Decentralisatie huisvestingsvoorzieningen. Artikel 76v WVO: In afwijking van dit hoofdstuk kan de gemeenteraad besluiten dat jaarlijks een bedrag voor huisvestingskosten wordt betaald aan het bevoegd gezag van een andere dan een gemeentelijke school voor zover die op het grondgebied van die gemeente in stand wordt gehouden. De gemeenteraad neemt het besluit in overeenstemming met het bevoegd gezag. Geen recht. Geen verplichting. Gezamenlijk overeenkomen. Pilotprojecten. Toenemende populariteit.

13 Doordecentralisatie In praktijk: overheveling van huisvestingstaken met een daaraan gekoppeld (jaarlijks) vergoedingsbedrag. Over de hoogte van het (jaarlijkse) vergoedingsbedrag moeten gemeente en school zelfstandig afspraken maken. Een wettelijk kader ontbreekt. Ook een risico. Obligatoire overeenkomst met putoptie en voorkeursrecht waardoor wettelijke bepalingen verbintenisrechtelijk worden nagebootst. Mogelijkheid tot hypothecaire financiering.

14 Doordecentralisatie Hypothecaire zekerheid door PO en VO instellingen: rekening houden met obligatoire afspraken. beperkte toepassing daarvan in faillissement. complex maar mogelijk. driepartijenovereenkomst tussen financier/bevoegd gezag/gemeente.

15 Eigendom en de fiscus In recente fiscale procedures is de juridische eigendom op grond van WPO en WPO ook van belang. BNB 2012/174 (gemeente Nijkerk/Staatsecretaris van Financiën) nieuwbouw voortgezet onderwijs. ter besparing van BTW draagt Stichting gronden over aan gemeente; nieuwbouw vind plaats voor rekening van gemeente; na realisatie verkoopt gemeente nieuwbouw voor een aanzienlijk lagere prijs dan stichtingskosten nieuwbouw aan stichting; gemeente is ter zake van levering BTW verschuldigd; als gevolg van de met btw belaste levering komt de btw op de aan de nieuwbouw toe te rekenen kosten bij de gemeente geheel voor aftrek in aanmerking;

16 Eigendom en de fiscus omdat de verkoopprijs lager is dan de stichtingskosten is de btw die aan de stichting in rekening wordt gebracht lager dan de in aftrek genomen btw; gemeente neemt overdrachtsbelasting voor haar rekening en bespaart 1,13 Inspecteur niet akkoord Rechtsvragen: gemeente ondernemer voor de btw? ja levering in de zin van de wet omzetbelasting 1968? daarvoor is van belang dat wordt geleverd om als eigenaar over een lichamelijke zaak te beschikken Is daarvan vanwege de beperking in de beschikkingsbevoegdheid door de WVO sprake?

17 BNB 2012/174 AG Van Hilten: Overweging Een levering in de zin van de wet omzetbelasting vereist dat de macht om als eigenaar over het goed te beschikken moet zijn overgedragen Overweging 6.4: De WVO leidt tot zodanige beperkingen dat niet van een levering in de zin van de Wet (OB) kan worden gesproken. Is er impliciet sprake van een doordecentralisatie in de gesloten vaststellingsovereenkomst? Nee. Hoge Raad: Verwijst naar arrest 17 februari 2012 (BNB 2012/117): wel een levering in de zin van de Wet. Eventueel misbruik van recht. Doorverwijzing.

18 HR 17 februari 2012 BNB 2012/117 Casus: Gemeente Gemert-Bakel/Staatssecretaris van Financiën Vergelijkbare casus met btw-hefboom door koopprijs lager dan stichtingskosten Hoge Raad: Overweging 3.3.2: Het bevoegd gezag heeft daarbij de volle zeggingsmacht en beschikkingsmacht over het gebouw zolang het bevoegd gezag het gebouw voor onderwijsdoeleinden inzet, dat wil zeggen meer macht dan op grond van de algemeen geldende bepalingen van het BW toekomt aan een huurder of een bruiklener.

19 HR 17 februari 2012 BNB 2012/117 De wettelijke beperking van de vervreemdingsbevoegdheid, neergelegd in artikel 76q, lid 2, van de WVO, heeft geen betekenis zolang het gebouw bestemd blijft voor het geven van onderwijs. Aangezien de WVO aldus het bevoegd gezag in de positie wil plaatsen van de juridische eigenaar, met volledige beschikkingsmacht tijdens de bezitsduur en dragende het volle economische belang van de exploitatie, moet de eigendomsoverdracht als bedoeld in artikel 76n, lid 2, van de WVO aan het bevoegd gezag ook de onderhavige overdracht van het schoolgebouw worden aangemerkt als een levering in de zin van de Wet. Conclusie: eigendom (in de zin van de btw)

20 BNB 2013/35 BNB 2013/35 Gemeente Albrandswaard/Staatssecretaris: Verzamelgebouw 3 scholen en gymzaal, geen misbruik van recht: Niet gehouden om de structuur met de meeste btw te kiezen

21 Schatkistbankieren PO en VO in geval van doordecentralisatie MBO,HBO en Universiteit Door OC&W, uitgevoerd door Financiën

22 Financiering

23 Knelpunten onderwijshuisvesting kwaliteitsslag nodig (duurzaamheid) ouderdom gebouwen binnenklimaat investeren door schoolbesturen, gemeenten vragen bijdrage en honoreren niet alle wensen krimp leerlingenaantal/regio s gemeente besteden minder dan waar Gemeentefonds mee rekent grenzen aan kleine scholen, gevolgen voor huisvesting

24 Oplossingen knelpunten onderwijshuisvesting overheveling buitenonderhoud PO naar scholen (uitgesteld tot 2015) onbenut geld Gemeentefonds naar lumpsum VO en PO (regeerakkoord) gemeenten zijn geen voorstander pilots doordecentralisatie kwaliteitsinitiatieven scholenbouw (PO-raad en VNG)

25 Diversen Vrijstelling overdrachtsbelasting: Onderwijsvrijstelling (art. 15, lid 1, onderdeel k WBR) voor zover het verkregen voor onderwijs is bestemd. In alle gevallen dient het verkregene te zijn bestemd voor onderwijs. Beperkte uitleg: alleen een schoolgebouw met ondergrond. Ruime uitleg: ook een perceel grond bestemd voor de nieuwbouw van een school Oplossing voor universiteiten: Kadasterarrest 10 maart 2006 artikel 15, lid 1 sub c WBR Openbaar lichaam in de zin van artikel 134 Grondwet: publiekrechtelijke rechtspersoon met publieke taken artikel 1.8 lid 2 WHO: publiekrechtelijke rechtspersoon

26 Vragen of opmerkingen? mr. C.A. (Cees) de Zeeuw, notaris/partner Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn N.V. Marktsector Onderwijs t (070) e ca@pelsrijcken.nl

Doordecentralisatie: waar moet de toezichthouder op letten? VTOI-NVTK Congres 2018 Eelkje van de Kuilen

Doordecentralisatie: waar moet de toezichthouder op letten? VTOI-NVTK Congres 2018 Eelkje van de Kuilen Doordecentralisatie: waar moet de toezichthouder op letten? VTOI-NVTK Congres 2018 Eelkje van de Kuilen Agenda 1. Wat is een doordecentralisatie nu? 2. Aandachtspunten voor de toezichthouder Doordecentralisatie?

Nadere informatie

Doordecentralisatie. Inleiding

Doordecentralisatie. Inleiding Doordecentralisatie Inleiding In overleg met het college van bestuur van het Dockingacollege en de J.J. Boumanschool is het idee ontstaan om te gaan doordecentraliseren. Bij doordecentralisatie worden

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vastgoed

Nieuwsbrief Vastgoed Nieuwsbrief Vastgoed 15 juli 2014 Nieuwbouw en verbouwing scholen door gemeente. Recht op btw-aftrek? De Hoge Raad heeft zich in april tweemaal uitgelaten over omzetbelasting (of: btw) bij de bouw/verbouwing

Nadere informatie

SUCCES EN FAALFACTOREN DOORDECENTRALISATIE

SUCCES EN FAALFACTOREN DOORDECENTRALISATIE SUCCES EN FAALFACTOREN DOORDECENTRALISATIE SEAKLE SATTER, Beleidsadviseur onderwijshuisvesting Presentatie Bouwstenen voor Sociaal: Succes en faalfactoren doordecentralisatie 1 DECENTRALISATIE < - > DOORDECENTRALISATIE

Nadere informatie

Onderwijshuisvesting in tijden van krimp, de veranderende rol van de overheid daarbij en de positie van derden.

Onderwijshuisvesting in tijden van krimp, de veranderende rol van de overheid daarbij en de positie van derden. Onderwijshuisvesting in tijden van krimp, de veranderende rol van de overheid daarbij en de positie van derden. 26 maart 2015 Frans Jozef van der Vaart Henry van Essen Advocaten Aanleiding Afdeling Bestuursrechtspraak

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN B&W AAN DE RAAD VOOR 30 juni 2016

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN B&W AAN DE RAAD VOOR 30 juni 2016 ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN B&W AAN DE RAAD VOOR 30 juni 2016 OPSTELLER VOORSTEL: S.D. Raap - de Groot AFDELING: ONTW - Welzijn PORTEFEUILLEHOUDER: P. de Graaf Agendapunt: No. /2016 Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

uitspraak van de meervoudige kamer van 30 mei 2016 in de zaak tussen Gemeente [gemeente], eiseres

uitspraak van de meervoudige kamer van 30 mei 2016 in de zaak tussen Gemeente [gemeente], eiseres Rechtbank DEN HAAG Team belastingrecht zaaknummer: SGR 15/6058 uitspraak van de meervoudige kamer van 30 mei 2016 in de zaak tussen Gemeente [gemeente], eiseres en de inspecteur van de Belastingdienst/Belastingen,

Nadere informatie

Doordecentralisatie onderwijshuisvesting (on)mogelijkheden en consequenties bedrijfsvoering

Doordecentralisatie onderwijshuisvesting (on)mogelijkheden en consequenties bedrijfsvoering Doordecentralisatie onderwijshuisvesting (on)mogelijkheden en consequenties bedrijfsvoering Jos de Kleijne (AK+) 06-53962650 Mireille Uhlenbusch (HEVO) 06-10019338 Agenda 14.45-16.30 uur Even voorstellen

Nadere informatie

Doordecentralisatie Onderwijshuisvesting 2008-2011

Doordecentralisatie Onderwijshuisvesting 2008-2011 Doordecentralisatie Onderwijshuisvesting 2008-2011 Presentatie Bouwstenen voor Sociaal 10 oktober 2012 in vzh De Ster Henk Peereboom, projectleider monitor Doordecentralisatie Programma Doordecentralisatie

Nadere informatie

Aan het bestuur en de directie van de VNG, t.a.v. mevrouw J. Kriens Postbus GK Den Haag. Baarn, 7 juni 2019

Aan het bestuur en de directie van de VNG, t.a.v. mevrouw J. Kriens Postbus GK Den Haag. Baarn, 7 juni 2019 Aan het bestuur en de directie van de VNG, t.a.v. mevrouw J. Kriens Postbus 30435 2500 GK Den Haag Baarn, 7 juni 2019 Onderwerp Voorstel onderwijshuisvesting Landelijke vereniging LVO, In aansluiting op

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs

Nota van B&W. Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs Nota van B&W Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. S.K. Satter Telefoon 5115708 E-mail: ssatter@haarlem.nl MO/OWG Reg.nr. OWG/2006/729

Nadere informatie

ONDERZOEK INVESTERINGEN IN GEBOUWEN BESTUUR STICHTING ONDERWIJSGROEP ZUID-HOLLANDSE WAARDEN VOOR PO EN VO

ONDERZOEK INVESTERINGEN IN GEBOUWEN BESTUUR STICHTING ONDERWIJSGROEP ZUID-HOLLANDSE WAARDEN VOOR PO EN VO ONDERZOEK INVESTERINGEN IN GEBOUWEN BESTUUR STICHTING ONDERWIJSGROEP ZUID-HOLLANDSE WAARDEN VOOR PO EN VO Rapport 5022469 Utrecht, mei 2017 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van een specifiek

Nadere informatie

Eigendomsoverdracht van schoolgebouwen en een speelveld Het college heeft besloten de eigendom van 5 basisschoolgebouwen (in Drunen, Nieuwkuijk en

Eigendomsoverdracht van schoolgebouwen en een speelveld Het college heeft besloten de eigendom van 5 basisschoolgebouwen (in Drunen, Nieuwkuijk en Eigendomsoverdracht van schoolgebouwen en een speelveld Het college heeft besloten de eigendom van 5 basisschoolgebouwen (in Drunen, Nieuwkuijk en Vlijmen) over te dragen aan de schoolbesturen. Voor de

Nadere informatie

Update Onderwijshuisvesting; Een Stelselwijziging is nodig

Update Onderwijshuisvesting; Een Stelselwijziging is nodig Update Onderwijshuisvesting; Een Stelselwijziging is nodig Gert-Jan van Midden, Adviseur PO Raad (mede namens VO Raad) Waarom aanpassingen aan het bestaande stelsel noodzakelijk is. Gertjan van Midden

Nadere informatie

1. Samenvatting lezen zijn. Een hulpmiddel kan zijn: wat zou je vertel

1. Samenvatting lezen zijn. Een hulpmiddel kan zijn: wat zou je vertel Raadsvoorstel Agenda nr.8 Onderwerp: 1. Vaststellen Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Someren 2015 onder gelijktijdige intrekking van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs

Nadere informatie

Doordecentralisatieovereenkomst voortgezet onderwijs gemeente Asten

Doordecentralisatieovereenkomst voortgezet onderwijs gemeente Asten Doordecentralisatieovereenkomst voortgezet onderwijs gemeente Asten Ondergetekende, partijen bij overeenkomst: a. de gemeente Asten in deze ingevolge artikel 171 van de Gemeentewet vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Vindplaatsen Rechtspraak.nl. Uitspraak

Vindplaatsen Rechtspraak.nl. Uitspraak ECLI:NL:HR:2017:5 Instantie Hoge Raad Datum uitspraak 06-01-2017 Datum publicatie 06-01-2017 Zaaknummer 15/03526 Formele relaties In cassatie op : ECLI:NL:GHSHE:2015:2209, (Gedeeltelijke) vernietiging

Nadere informatie

Bijlage F Voorwaarden en tarieven gebruik van schoolgebouwen door derden

Bijlage F Voorwaarden en tarieven gebruik van schoolgebouwen door derden Bijlage F Voorwaarden en tarieven gebruik van schoolgebouwen door derden 1. Wettelijk kader In de meeste gevallen is het schoolbestuur eigenaar van het schoolgebouw en het omliggende terrein. Het schoolbestuur

Nadere informatie

Notitie t.b.v. OOGO Huisvesting Onderwijs op 9 oktober 2014.

Notitie t.b.v. OOGO Huisvesting Onderwijs op 9 oktober 2014. 1 Notitie t.b.v. OOGO Huisvesting Onderwijs op 9 oktober 2014. In verband met de wetgeving om per 1 januari 2015 de verantwoordelijkheid voor het buitenonderhoud van de schoolgebouwen voor primair onderwijs

Nadere informatie

14 AUG 2012. Aan burgemeester en wethouders. ingekomen: reg.nr, ( Q j ^ ^ j. 7 augustus 2012 Sector/stafafdeling: datum: BZM Portefeuillehouder:

14 AUG 2012. Aan burgemeester en wethouders. ingekomen: reg.nr, ( Q j ^ ^ j. 7 augustus 2012 Sector/stafafdeling: datum: BZM Portefeuillehouder: G E M E E N T K Aan burgemeester en wethouders atum: 7 augustus 2012 Sector/stafafdeling: BZM Portefeuillehouder: College Ontworpen door: J.M. Kraak-Brouwer par. ingekomen: reg.nr, ( Q j ^ ^ j par.: par.

Nadere informatie

Onderwerp Doordecentralisatie Rijnlands Lyceum Sassenheim (RLS) - Besluitvormend

Onderwerp Doordecentralisatie Rijnlands Lyceum Sassenheim (RLS) - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 4 februari 2014 bestemd voor de gemeenteraad nummer: 2014_BW_00072 Onderwerp Doordecentralisatie Rijnlands Lyceum Sassenheim (RLS) - vormend Beknopte samenvatting De gemeenteraad

Nadere informatie

Organisatie en Huisvesting. Organisatie en Ontwikkeling. Vastgoed en Financiering. Huurbeleid voor scholen. Inhoud. Inleiding

Organisatie en Huisvesting. Organisatie en Ontwikkeling. Vastgoed en Financiering. Huurbeleid voor scholen. Inhoud. Inleiding Huurbeleid voor scholen 29 maart 2012 Karin Soldaat Inhoud Inleiding Huur en medegebruik door kinderopvang Wettelijk kader verhuur en medegebruik Hoogte huurtarief Belangrijke aspecten huurbeleid 2 Wie

Nadere informatie

Alleen de hoofdlijnen: Samenwerkingsverbanden en huisvesting regie in eigen handen

Alleen de hoofdlijnen: Samenwerkingsverbanden en huisvesting regie in eigen handen Alleen de hoofdlijnen: Samenwerkingsverbanden en huisvesting regie in eigen handen Saskia Laseur - Medilex, 12 januari 2011 Onderwerpen Hoe geeft u doordecentralisatie vorm en hoe beperkt u de risico s

Nadere informatie

Onderwijshuisvesting. Raadsinformatieavond 13 oktober Edgar Blokker Senior projectleider (maatschappelijk vastgoed) Samenleving & Stadsbeheer

Onderwijshuisvesting. Raadsinformatieavond 13 oktober Edgar Blokker Senior projectleider (maatschappelijk vastgoed) Samenleving & Stadsbeheer Onderwijshuisvesting Raadsinformatieavond 13 oktober 2015 Edgar Blokker Senior projectleider (maatschappelijk vastgoed) Samenleving & Stadsbeheer Onderwerpen Schets bestuurlijk kader Verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 0 0 89 Voortgezet Onderwijs Nr. 8 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

Gemeente f Bergen op Zoom

Gemeente f Bergen op Zoom Gemeente f Bergen op Zoom Voorlegger I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Begrotingswijziging

Nadere informatie

Gemeente Woerden 12.023217 19/12/2012. Registratiedatum: Behandelend afdeling Afgehandeld door/op:

Gemeente Woerden 12.023217 19/12/2012. Registratiedatum: Behandelend afdeling Afgehandeld door/op: Deloitte Gemeente Woerden 12.023217 Deloitte Belastingadviseurs B.V. Omzetbelasting Schenkkade 47 2595 AR Den Haag Postbus 90721 2509 LS Den Haag Nederland Het College van B&W van de gemeente Woerden T.a.v.

Nadere informatie

2. GEVRAAGDE BESLISSING:

2. GEVRAAGDE BESLISSING: *Z00A2FAE6FA* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/14-00235 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar F.A. de Ruijter Zaaknummer Z.14-07632 Datum: 19 november 2014 Afdeling

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 165254 Registratiedatum: 18-12-2014 Afdeling: Leefomgeving Agendapunt: 52-15-WV Openbaar: Ja Nee Reden niet openbaar: Onderwerp: Wetswijziging onderwijshuisvesting Besluit: - Akkoord gaan

Nadere informatie

De Jutter juridische onderwijsinrichting op Vlieland. 12 juni 2017, Vlieland Saskia Laseur en Jochem Streefkerk

De Jutter juridische onderwijsinrichting op Vlieland. 12 juni 2017, Vlieland Saskia Laseur en Jochem Streefkerk De Jutter juridische onderwijsinrichting op Vlieland 12 juni 2017, Vlieland Saskia Laseur en Jochem Streefkerk Aanleiding en doel Het onderwijs op Vlieland kent een kleine schaal en is om die reden ook

Nadere informatie

Technische informatiesessie onderwijshuisvesting

Technische informatiesessie onderwijshuisvesting Technische informatiesessie onderwijshuisvesting Een inleidende presentatie 6 januari 2015 Programma 20.00-20.45 Inleidende presentatie: I. Primair Onderwijs Sophie Serrarens II. Voortgezet Onderwijs Martijn

Nadere informatie

Onderwerp Wijziging verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Boxtel

Onderwerp Wijziging verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Boxtel Datum: Onderwerp Wijziging verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Boxtel Status Besluitvormend Voorstel In te stemmen met de wijziging van bijlage IV van de Verordening voorzieningen

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 376480 Datum : 8 november 2016 Programma : Onderwijs, sport en cultuur Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Onderwerp: Programma en overzicht Huisvesting Voorzieningen Onderwijs 2010 (HVO 2010)

Onderwerp: Programma en overzicht Huisvesting Voorzieningen Onderwijs 2010 (HVO 2010) College V200900870 Onderwerp: Programma en overzicht Huisvesting Voorzieningen Onderwijs 2010 (HVO 2010) Samenvatting: Inleiding: Jaarlijks dient uw college een voorstel betreffende het programma en overzicht

Nadere informatie

Onderwerp: Realisatie campus Voortgezet Onderwijs Appingedam-Delfzijl

Onderwerp: Realisatie campus Voortgezet Onderwijs Appingedam-Delfzijl Vergadering gemeenteraad d.d. 22 februari 2018 Agenda nummer 4 Portefeuillehouder: wethouder de heer J.H. Menninga Onderwerp: Realisatie campus Voortgezet Onderwijs Appingedam-Delfzijl Korte inhoud: Het

Nadere informatie

contractvorming in de onderwijshuisvesting Louk Heijnders Congres PIANOo 26 mei 2011

contractvorming in de onderwijshuisvesting Louk Heijnders Congres PIANOo 26 mei 2011 Innovatieve contractvorming in de onderwijshuisvesting Louk Heijnders Congres PIANOo 26 mei 2011 Servicecentrum Scholenbouw Opdrachtgevers OCW VNG VO raad PO raad Ketenpartners Steunpunt Seu brede scholen

Nadere informatie

Uitgangspunten Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs gemeente Meppel

Uitgangspunten Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs gemeente Meppel Uitgangspunten Integraal Huisvestingsplan 2018-2033 Primair Onderwijs gemeente Meppel Inleiding Voor u ligt een document wat de uitgangspunten bevat voor het op te stellen Integraal Huisvestingsplan 2018-2033

Nadere informatie

Overname De Pels door Stichting openbaar Primair Onderwijs Utrecht

Overname De Pels door Stichting openbaar Primair Onderwijs Utrecht voorstel aan de raad Opgesteld door Maatschappelijke Ontwikkeling Kenmerk 14.009146 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 17 juli 2014 Jaargang en nummer 2014 59 Overname De Pels door Stichting openbaar

Nadere informatie

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag

Nadere informatie

Partijen zullen hierna de curator en de gemeente genoemd worden.

Partijen zullen hierna de curator en de gemeente genoemd worden. 6 FAX +31302233198 RECHTBANK UTRECHT ROLADM vonnis RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND Afdeling Civiel recht zitting houdend te Utrecht zaaknummer/rolnummer: C/16/324379 / HA ZA 12-764 Vonnis van 3 april 2013 in

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 24 oktober 2006 Aanleiding

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII- IBR 13 november 2014 Herziening Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Simpelveld 37216

agendanummer afdeling Simpelveld VII- IBR 13 november 2014 Herziening Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Simpelveld 37216 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII IBR 13 november 2014 onderwerp Herziening Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Simpelveld 37216 zaakkenmerk Inleiding Voor u ligt de

Nadere informatie

Voorstel: het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2009 vaststellen.

Voorstel: het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2009 vaststellen. Aan de raad AGENDAPUNT 5 Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2009 Voorstel: het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2009 vaststellen. De huisvesting van scholen voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs,

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan Datum Onderwerp Van Ons kenmerk CC De gemeenteraad 14 januari 2014 Beantwoording schriftelijke vragen VVD onderhoud basisscholen Het college 138356 Geachte dames en heren,

Nadere informatie

Advies geldlening en zekerheden inzake doordecentralisatie primair onderwijs

Advies geldlening en zekerheden inzake doordecentralisatie primair onderwijs MEMO AAN Gemeente Breda R. Hoogzaad, A. van der Veer, C. Frankevyle, M. van den Heuvel DATUM 18 december 2013 VAN Nathalie Huijben Eelkje van de Kuilen advocaat TELEFOON +31 88 253 5977 FAX +31 88 253

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Rijnstraat 50 Den Haag

Nadere informatie

Ontwikkelgroep 'Renovatie versus vervangende nieuwbouw bijeenkomst 2. Op weg naar betere onderwijshuisvesting

Ontwikkelgroep 'Renovatie versus vervangende nieuwbouw bijeenkomst 2. Op weg naar betere onderwijshuisvesting Ontwikkelgroep 'Renovatie versus vervangende nieuwbouw bijeenkomst 2 Op weg naar betere onderwijshuisvesting Programma van vandaag Keuze tussen Renovatie of vervangende nieuwbouw? Wie zitten er vandaag

Nadere informatie

Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004

Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004 Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004 Nummer : Onderwerp : Integraal HuisvestingsPlan (IHP) Onderwijs Bijlage(n) : 2

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Besluitnummer: 14 7.2 Onderwerp: Overdracht juridisch eigendom basisschool Den Doelhof in Meijel Advies: 1. Te besluiten het juridisch eigendom

Nadere informatie

De Starterslening biedt de mogelijkheid om tegen een aantrekkelijk. rentepercentage geld te lenen voor de aankoop van een woning of

De Starterslening biedt de mogelijkheid om tegen een aantrekkelijk. rentepercentage geld te lenen voor de aankoop van een woning of Starterslening Logo in Versie 1 april 2017 De Starterslening biedt de mogelijkheid om tegen een aantrekkelijk rentepercentage geld te lenen voor de aankoop van een woning of appartement. In de brochure

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp

Collegevoorstel. Onderwerp 15-1 Collegevoorstel Reg. nr.:1410093 Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling Onderwerp Korting gemeentefonds onderwijshuisvesting. Samenvatting De motie Van Haersma Buma betekent voor Boxtel een vermindering

Nadere informatie

: Doordecentralisatie Stichting Openbaar Onderwijs Jan van Brabant

: Doordecentralisatie Stichting Openbaar Onderwijs Jan van Brabant Vergadering 5 oktober 2010 verbeterd exemplaar Gemeenteraad Onderwerp : Doordecentralisatie Stichting Openbaar Onderwijs Jan van Brabant B&W vergadering : 20 juli 2010 Dienst / afdeling : SE/MOeD Aan de

Nadere informatie

Gemeente Utrecht mevrouw mr. M.C. Don prof. dr. R.N.G. van der Paardt - belastingadviseur. fiscale aspecten omzetten erfpacht naar vol eigendom

Gemeente Utrecht mevrouw mr. M.C. Don prof. dr. R.N.G. van der Paardt - belastingadviseur. fiscale aspecten omzetten erfpacht naar vol eigendom Memorandum AAN T. A. V. VAN D A T U M 3 juli 2015 Gemeente Utrecht mevrouw mr. M.C. Don prof. dr. R.N.G. van der Paardt - belastingadviseur B E T R E F T fiscale aspecten omzetten erfpacht naar vol eigendom

Nadere informatie

Onderwerp Vaststellen Voorziening renovatie van schoolgebouwen en toekennen eerste aanvraag. - Besluitvormend

Onderwerp Vaststellen Voorziening renovatie van schoolgebouwen en toekennen eerste aanvraag. - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 28 oktober 2014 bestemd voor de gemeenteraad Besluit nummer: 2014_BW_00755 Onderwerp Vaststellen Voorziening renovatie van schoolgebouwen en toekennen eerste aanvraag.

Nadere informatie

Zelf je schoolgebouwen onderhouden

Zelf je schoolgebouwen onderhouden Denk nú al na en overleg met gemeente en collega-besturen Zelf je schoolgebouwen onderhouden 14 Lusten en lasten Een aantal besturen vindt het een probleem dat het onderhoud op één datum wordt overgeheveld,

Nadere informatie

Zorgvastgoedcoöperatie. Juridische aspecten. Mr. J(an) P.A.M. van Balen 16 mei 2013

Zorgvastgoedcoöperatie. Juridische aspecten. Mr. J(an) P.A.M. van Balen 16 mei 2013 Zorgvastgoedcoöperatie Juridische aspecten Mr. J(an) P.A.M. van Balen 16 mei 2013 Zorgvastgoedcoöperatie ( ZVC ) De vennootschapsrechtelijke organisatievorm (bijv. de ZVC) is afhankelijk van vele factoren;

Nadere informatie

Actualiteiten overdrachtsbelasting

Actualiteiten overdrachtsbelasting Actualiteiten overdrachtsbelasting 26 mei 2011 mr. Harry Corbeek, participant belastingadvies BDO Arnhem Programma Artikel 4 WBR Aanpassing economisch eigendom Mogelijkheden invoering Flex-BV Page 2 Artikel

Nadere informatie

Bestuur CVO NO Friesland

Bestuur CVO NO Friesland Van: Bestuur CVO NO Friesland Aan: Ledenvergadering van de Vereniging CVO NO Friesland Datum: 23 februari 2016 Betreft: voorgenomen besluit nieuwbouw Ferwert (verzoek om goedkeuring) Geplaatst op website

Nadere informatie

Raadsfractie t.a.v. mevrouw Van der Smagt en de heer Garretsen

Raadsfractie t.a.v. mevrouw Van der Smagt en de heer Garretsen Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Raadsfractie t.a.v. mevrouw Van der Smagt en de heer Garretsen Datum 13 januari 2015 Onskenmerk Contactpersoon J. Kippersluis Doorkiesnummer

Nadere informatie

Onderwijs & Huisvesting; integraal huisvestingsplan gemeente Veenendaal. Onderwijshuisvesting ; actualisering IHP

Onderwijs & Huisvesting; integraal huisvestingsplan gemeente Veenendaal. Onderwijshuisvesting ; actualisering IHP Onderwijshuisvesting 2015 2019; actualisering IHP 2009 2014 Agenda 1. Waarom nieuw IHP? 2. Wie is waarvoor verantwoordelijk? 3. Hoe heeft gemeente tot nu toe huisvesting opgepakt? 4. Wat zijn de huidige

Nadere informatie

Hoge Raad / Belastingrecht. Cassatie. Rechtspraak.nl

Hoge Raad / Belastingrecht. Cassatie. Rechtspraak.nl ECLI:NL:HR:2014:979 Instantie Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Hoge Raad 25-04-2014 25-04-2014 13/00959 In cassatie op :

Nadere informatie

Een schriftelijke afwijzing van een bank waaruit blijkt dat zij niet overgaan tot het verstrekken van een lening;

Een schriftelijke afwijzing van een bank waaruit blijkt dat zij niet overgaan tot het verstrekken van een lening; VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 17 mei 2016 bestemd voor de gemeenteraad Besluit nummer: 2016_BW_00383 Onderwerp: Garantstelling lening Rijnlands Lyceum Sassenheim - Besluitvormend Beknopte samenvatting:

Nadere informatie

Concretisering Huisvestingsvoorstel PO-Raad, VO-Raad, VNG Roadshow. Gerhard Jacobs Mike van Schoonderwalt juni 2018

Concretisering Huisvestingsvoorstel PO-Raad, VO-Raad, VNG Roadshow. Gerhard Jacobs Mike van Schoonderwalt juni 2018 Concretisering Huisvestingsvoorstel PO-Raad, VO-Raad, VNG Roadshow Gerhard Jacobs Mike van Schoonderwalt juni 2018 Huisvestingsvoorstel 14-12-2016 Gezamenlijke verantwoordelijkheid gemeenten en schoolbesturen

Nadere informatie

Hoge Raad der Nederlanden Postbus EH DEN HAAG. Edelhoogachtbaar College,

Hoge Raad der Nederlanden Postbus EH DEN HAAG. Edelhoogachtbaar College, Hoge Raad der Nederlanden Postbus 20303 2500 EH DEN HAAG Edelhoogachtbaar College, De gemeente MP heeft bij brief van 21 september 2017 cassatieberoep ingesteld tegen de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

Nadere informatie

ONDERZOEK HUISVESTING VOORTGEZET ONDERWIJS. - eindrapport - Drs. C.E. Wissink Dr. S.W. van der Ploeg

ONDERZOEK HUISVESTING VOORTGEZET ONDERWIJS. - eindrapport - Drs. C.E. Wissink Dr. S.W. van der Ploeg ONDERZOEK HUISVESTING VOORTGEZET ONDERWIJS - eindrapport - Drs. C.E. Wissink Dr. S.W. van der Ploeg Amsterdam, januari 2009 Regioplan publicatienr. 1707 Regioplan Beleidsonderzoek Nieuwezijds Voorburgwal

Nadere informatie

CONCEPT. Huisvestingsprogramma en huisvestingsoverzicht Voorzieningen in de huisvesting voor primair-, speciaal- en voortgezet onderwijs

CONCEPT. Huisvestingsprogramma en huisvestingsoverzicht Voorzieningen in de huisvesting voor primair-, speciaal- en voortgezet onderwijs CONCEPT Huisvestingsprogramma en huisvestingsoverzicht 2019 Voorzieningen in de huisvesting voor primair-, speciaal- en voortgezet onderwijs Gemeente Tynaarlo Zaaknummer 454503 Maart 2019 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Terugname eigendom schoolgebouw Parklaan 2 Vlijmen van OMO

Terugname eigendom schoolgebouw Parklaan 2 Vlijmen van OMO Samenvatting: Met ingang van 1 augustus 2007 heeft schoolbestuur Ons Middelbaar Onderwijs (bevoegd gezag van het d Oultremontcollege) het gebruik van de vestiging Vlijmen aan de Parklaan 2 beëindigd. Deze

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling en aanbesteding

Gebiedsontwikkeling en aanbesteding Gebiedsontwikkeling en aanbesteding 5 oktober 2017 Arjan van de Watering Job Velthuizen De hoofdactiviteiten - Planontwikkeling - Tekenen en rekenen - Grondexploitatie - Bouw- en woonrijp maken, aanleg

Nadere informatie

4. Bij de perspectiefnota 2016 een keuze aan de Raad voor te leggen over het te kiezen scenario. 5. Brief aan de Raad vast te stellen

4. Bij de perspectiefnota 2016 een keuze aan de Raad voor te leggen over het te kiezen scenario. 5. Brief aan de Raad vast te stellen Openbaar Onderwerp Aankoop Streekweg Programma / Programmanummer Grondbeleid / 1032 BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting In 2007 hebben wij met Stichting Alliantie voortgezet onderwijs

Nadere informatie

$ 100,000 (2punten) Pand gebruik genot $ 417,500 50% $ 208,750 Boekwaarde $ 250,000 -/- 1 Hypotheek $ 100,000 +/+ 1.

$ 100,000 (2punten) Pand gebruik genot $ 417,500 50% $ 208,750 Boekwaarde $ 250,000 -/- 1 Hypotheek $ 100,000 +/+ 1. Opgave 1 Activa Fiscale Werkelijke Passiva Fiscale Werkelijke boekwaarde waarde boekwaarde waarde Alternatief per goed Bedrijfspand 250,000 350,000 Kapitaal 337,500 667,500 getal 2 (x3) Voorraad 200,000

Nadere informatie

Huisvesting. Een stevige opgaaf voor de komende jaren!!!!!! www.poraad.nl

Huisvesting. Een stevige opgaaf voor de komende jaren!!!!!! www.poraad.nl Huisvesting Een stevige opgaaf voor de komende jaren!!!!!! De inhoud.. Enkele cijfers Een terugblik fris alternatief Stand van zaken tot nu toe. Ontwikkelingen De overheveling van het onderhoud.. De Green

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND ^ gemeente Roermond VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND datum indiening: 24 oktober 2013 datum/agendapunt B&Wvergadering: 051113/A05 afdeling: Welzijn Onderwerp: huisvestingsprogramma

Nadere informatie

Actualiteiten btw en overdrachtsbelasting

Actualiteiten btw en overdrachtsbelasting Actualiteiten btw en overdrachtsbelasting Mr. Henk de Kat Bouw- en vastgoedcursus Slot Zeist 11 juni 2015 Programma BTW: Leegstand gebouw Verbouwing / btw-aftrek Overdracht gebouw aan derde/ in de plaats

Nadere informatie

hiermee bezig te houden. TEKST MIRJAM JANSSEN

hiermee bezig te houden. TEKST MIRJAM JANSSEN Centrum helpt scholen en kinderopvang Nieuw kennis voor bouwen 20 podium maart 2012 om huisvestingszaken goed af te wikkelen centrum en renoveren Mede op aandringen van de PO-Raad krijgen school besturen

Nadere informatie

verduurzaming maatschappelijk vastgoed

verduurzaming maatschappelijk vastgoed verduurzaming maatschappelijk vastgoed financiering en exploitatie Donald van der Veen Stichting Maatschappelijk Vastgoed een ambitieuze opgave transitie naar gasloze gebouwen bereiken van energie neutrale

Nadere informatie

Wmo, Jeugd en W&l Samenleving mw. M.J.T.G. van Beurkering-Huijbregts M.J. van Zon

Wmo, Jeugd en W&l Samenleving mw. M.J.T.G. van Beurkering-Huijbregts M.J. van Zon Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente IJsselstein M W s xt c C (I t c IJssel stein agendapunt Zaaknummer Programma Cluster Portefeuillehouder: Informatie bij : E-mail/tel.nr. : Evaluatiedatum 407730

Nadere informatie

Vergoedingsbedragen eerste inrichting, nieuwbouw en berekening capaciteit Aangepast door Len van Rijn, mei 2010

Vergoedingsbedragen eerste inrichting, nieuwbouw en berekening capaciteit Aangepast door Len van Rijn, mei 2010 Vergoedingsbedragen eerste inrichting, nieuwbouw en berekening capaciteit Aangepast door Len van Rijn, mei 2010 Jaarlijks worden vergoedingsbedragen bijgesteld voor gymzalen en sportvelden. Hier worden

Nadere informatie

18-12-2014 11-02-2015. Belastingrecht. Hoger beroep

18-12-2014 11-02-2015. Belastingrecht. Hoger beroep ECLI:NL:GHAMS:2014:6001 http://d Deeplink Instantie Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Gerechtshof Amsterdam 18-12-2014 11-02-2015

Nadere informatie

Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht. Onderzoeksplan

Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht. Onderzoeksplan Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht Onderzoeksplan Rekenkamer Utrecht 16 februari 2009 1 Inleiding Vanuit de raadsfracties van het CDA en de VVD kwam in 2008 de suggestie aan de Rekenkamer om

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Hart van Austerlitz, garantstelling voor de te sluiten hypotheek voor de koop van acht woningen bestemd voor ouderen

RAADSVOORSTEL Hart van Austerlitz, garantstelling voor de te sluiten hypotheek voor de koop van acht woningen bestemd voor ouderen RAADSVOORSTEL Hart van Austerlitz, garantstelling voor de te sluiten hypotheek voor de koop van acht woningen bestemd voor ouderen Portefeuillehouder Sander Jansen Ronde Tafel 30 maart 2017 Opsteller D.

Nadere informatie

Qímeente řr,ïmen Teem DIS 2 8 NÜV. 2018

Qímeente řr,ïmen Teem DIS 2 8 NÜV. 2018 VNG Qímeente řr,ïmen Teem DIS 2 8 NÜV. 2018 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 27 november 2018 Ons kenmerk TGW/U201801031 Lbr. 18/077 Telefoon 070-373 83 93 Bijlage(n) Onderwerp Ontwikkelingen

Nadere informatie

Gemeenteblad van Zaltbommel 2010 Nr. 6.4

Gemeenteblad van Zaltbommel 2010 Nr. 6.4 Gemeenteblad van Zaltbommel 2010 Nr. 6.4 Voorzieningen t.b.v. energiebesparing en binnenmilieu in scholen voor (speciaal) basisonderwijs en speciaal (voortgezet) onderwijs (EBA voorzieningen) Status In

Nadere informatie

Workshop. Casus woningen en beperking btw druk. Bedrijfsonroerend goed; leegstand en btw aftrek. pagina 1

Workshop. Casus woningen en beperking btw druk. Bedrijfsonroerend goed; leegstand en btw aftrek. pagina 1 Workshop Casus woningen en beperking btw druk Bedrijfsonroerend goed; leegstand en btw aftrek pagina 1 Casus Ontwikkelende bouwer bouwt woningen en verkoopt die aan woningbelegger Grond 100 ovb 6 Bouwkosten

Nadere informatie

Bekostigingsstelsel. mr. J.A.F. Haneveer

Bekostigingsstelsel. mr. J.A.F. Haneveer Bekostigingsstelsel mr. J.A.F. Haneveer In vogelvlucht: wetsvoorstel overheveling van buitenonderhoud en aanpassingen per 1 januari 2015 voor PO. Gelijkstelling met VO. Verantwoordelijkheid voor leegstand:

Nadere informatie

Uitspraak 29 juni 2012 nr. 10/00786. Arrest

Uitspraak 29 juni 2012 nr. 10/00786. Arrest 0 0 LJN: BR4525, Hoge Raad, 10/00786 Print uitspraak Datum uitspraak: 29-06-2012 Datum publicatie: 29-06-2012 Rechtsgebied: Belasting Soort procedure: Cassatie Inhoudsindicatie: Omzetbelasting; algemene

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : 0710756 Ag nr. : Datum : 17-02-09

Raadsvoorstel Reg. nr : 0710756 Ag nr. : Datum : 17-02-09 0710756 Ag nr. : Datum : 17-02-09 Onderwerp Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Boxtel / Procedure op overeenstemming gericht overleg. Voorstel De gewijzigde Verordening voorzieningen

Nadere informatie

Overdrachtsbelasting.

Overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting. Vanuit de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) zijn vragen gesteld over de tijdelijke verlaging van het tarief van de overdrachtsbelasting voor woningen (zie het besluit

Nadere informatie

Adviesnota aan Gemeenteraad

Adviesnota aan Gemeenteraad Onderwerp Voorziening verhuizing MOZON en huisvesting Klimboom Datum 17 mei 2016 Naam steller Ger Last Kenmerk Teammanager Ernst-Jan Meerbeek Team Maatschappelijke ontwikkeling Voorstel 1. Vaststellen

Nadere informatie

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs primair onderwijs gemeente Leiden 2015.

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs primair onderwijs gemeente Leiden 2015. Beleidsregel voor de bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor scholen voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Het college van de gemeente Leiden;

Nadere informatie

De grond onder uw woning is óók geld waard! Grondvermogen van Finquiddity

De grond onder uw woning is óók geld waard! Grondvermogen van Finquiddity De grond onder uw woning is óók geld waard! Grondvermogen van Finquiddity De grond onder uw woning is óók geld waard! Uw woning vertegenwoordigt waarschijnlijk een groot deel van uw vermogen. Dat vermogen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 31 289 Voortgezet Onderwijs Nr. 189 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 22 april 2014 Binnen de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur

Nadere informatie

Raadsvoorstel Garantstelling Internationale School Eindhoven

Raadsvoorstel Garantstelling Internationale School Eindhoven gemeente Eindhoven 16R6734 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00376 Beslisdatum B&W 22 maart 2016 Dossiernummer 16.12.251 Raadsvoorstel Garantstelling Internationale School Eindhoven Inleiding Bij nieuwbouw

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 28 000 VIII Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (VIII) voor

Nadere informatie

Verzoek om interpellatie betreffende de Toermalijn te Wormerveer tijdens de raadsvergadering van 26 juni 2014

Verzoek om interpellatie betreffende de Toermalijn te Wormerveer tijdens de raadsvergadering van 26 juni 2014 Verzoek om interpellatie betreffende de Toermalijn te tijdens de raadsvergadering van 26 juni 2014 Zaanstad 22 juni 2014 De fracties van de Partij voor Ouderen en Veiligheid en Democratisch Zaanstad verzoeken

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE VERKOOP VAN ONROERENDE ZAKEN DOOR DE GEMEENTE BEDUM

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE VERKOOP VAN ONROERENDE ZAKEN DOOR DE GEMEENTE BEDUM ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE VERKOOP VAN ONROERENDE ZAKEN DOOR DE GEMEENTE BEDUM Bedingen die van toepassing zijn op de verkoop van alle onroerende zaken. HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.1 :

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaak :

Raadsvoorstel Zaak : Raadsvoorstel Zaak : 00483750 Onderwerp Integraal Huisvestingsplan onderwijs 2017-2026 Portefeuillehouder De heer W.A. van Engeland Datum raadsvergadering 20 december 2016 Samenvatting Op 29 september

Nadere informatie

Routeformulier college en raad

Routeformulier college en raad Routeformulier college en raad gemeente harderwijk Onderwerp: aan- en verkoop grond Joh. Kok S Zonen B.V. Algemeen NIET INVULLEN Documentnummer: B14.002184 Datum: 26 juni 2014 Zaaknummer: Opsteller: A.

Nadere informatie

INLEIDING Bij brief van 30 maart 2017 vragen de schoolbesturen voor primair onderwijs ons college om:

INLEIDING Bij brief van 30 maart 2017 vragen de schoolbesturen voor primair onderwijs ons college om: Gemeenteraad van Albrandswaard p/a de griffie Uw brief van: Ons kenmerk: 1241520 Uw kenmerk: Contact: F. de Pijper Bijlage(n): ja Doorkiesnummer: +31105061143 E-mailadres: f.d.pijper@bar-organisatie.nl

Nadere informatie

AFWEGINGSKADER RENOVATIE - NIEUWBOUW

AFWEGINGSKADER RENOVATIE - NIEUWBOUW AFWEGINGSKADER RENOVATIE - NIEUWBOUW Eelco Groenen Dieuwerke Spaans Mireille Uhlenbusch Raymond Ophuis Frank Rubel GESCHIKTE HUISVESTING VOOR HET ONDERWIJS Aanleiding om in actie te komen: 1. Veranderende

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Rabobank Cijfers & Trends Thema-update: Onderwijs Onderwijsvastgoed in breder perspectief De verantwoordelijkheid voor het buitenonderhoud van vastgoed in het primair onderwijs verschuift per 1 januari

Nadere informatie