Studiehandleiding. Opleiding: Sociaal Pedagogisch Werk niveau 4, Crebonummer: Niveau: 4

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studiehandleiding. Opleiding: Sociaal Pedagogisch Werk niveau 4, Crebonummer: 10743. Niveau: 4"

Transcriptie

1 Studiehandleiding Opleiding: Sociaal Pedagogisch Werk niveau 4, Crebonummer: Niveau: 4 Leerweg: BOL Cohort: Opleidingsduur: 1 jarig (kopklas)

2 Pagina 2 van 35

3 Pagina 3 van 35 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 4 1 Inleiding De waarde van de studiehandleiding Het gebruik van de studiehandleiding Bewaaradvies 5 2 Profiel van de branche Welzijn & Onderwijs Opzet van de onderwijsprogramma s Schematisch overzicht van de welzijnsopleidingen van het Albeda College Locatiespecifieke informatie Kansen en mogelijkheden na de opleiding (algemeen) 6 3 Leren bij de branche Welzijn & Onderwijs Intake en plaatsing Toelatingseisen Jaarindeling Opleidingsvarianten: BOL/BBL/deeltijd-BOL Studievoortgang, studieloopbaanbegeleiding Persoonlijk studieadvies Ziekmelden, verzuimregeling en voortijdig schooluitval Klachtenregeling 10 4 Onderwijsregeling 11 5 Examenregeling examinering beroepsvakken Nederlands en rekenen Beschrijving van de keuze- en de doorstroommogelijkheden 17 6 Specifieke informatie over de opleiding TOP model Studiebelastingsuren Lessentabel en werkvormen Opleidingskosten, studentsbijdrage (extra leermiddelen) en de mogelijkheid voor studiefinanciering en tegemoetkoming schoolkosten 19 7 De beroepspraktijkvorming (BPV) De beroepspraktijkvorming Maatwerk binnen de BPV De spelregels voorafgaand en tijdens de BPV Het vinden van een erkende BPV plaats 21 8 Informatie over de Examinering Wijze van beoordelen Examenreglement Erkening van eerder verworven competenties (EVC) Diplomering en certificering Procedure van bezwaar en beroep 25 9 Begrippenlijst 26

4 Pagina 4 van 35 Voorwoord Welkom bij de opleiding van de branche Welzijn & Onderwijs van het Albeda College. Wij hopen dat je het naar je zin zult hebben op de opleiding en dat je de opleiding binnen de gestelde termijn met een diploma af kunt sluiten. Deze studiehandleiding is gemaakt om je snel wegwijs te maken in onze branche en de opleiding die jij hebt gekozen. Maar voordat over de opleiding wordt gesproken wordt hieronder het beeldmerk van het Albeda College toegelicht. Het beeldmerk van het Albeda College is een boom. Dit beeld wordt gebruikt om te verduidelijken welke rol het Albeda wil spelen in de samenleving en welke waarden het wil vertegenwoordigen. De boom als een beschutte plaats waar onderwijs plaatsvindt In vroeger tijden ontmoetten een leraar en zijn leerlingen elkaar onder een stevige boom, die tijdens het onderwijzen beschutting gaf tegen zon, regen en wind. De boom als de boom der kennis In de westerse traditie wordt een boom ook geassocieerd met kennis. Iets wat als vanzelfsprekend van toepassing is op het Albeda College. De boom als een levensboom De boom groeit in de hoogte, maar staat met zijn wortels ook stevig in de grond. De takken vertonen elk jaar nieuw leven en zijn nooit uitgegroeid. De boom staat voor duurzaamheid en voortdurende groei. De boom zorgt voor zuurstof en dus voor leven. In de missie, de kernwaarden en vijf ankerpunten van het Albeda College zijn bovengenoemde punten ook terug te vinden. Dit is te lezen in het studentenbulletin. Alle medewerkers uit onze branche wensen je veel succes met je opleiding en een prettige studietijd. Namens alle medewerkers, Mevrouw M. Klapwijk Branchedirecteur Welzijn & Onderwijs

5 Pagina 5 van 35 1 Inleiding 1.1 De waarde van de studiehandleiding Deze handleiding geeft inzicht hoe de opleiding eruit ziet. Er wordt in omschreven wat door de opleiding van een student verwacht wordt vanaf de intake tot en met de examinering om de opleiding succesvol af te kunnen sluiten. De informatie uit de studiehandleiding geldt voor de gehele opleidingsduur. 1.2 Het gebruik van de studiehandleiding De studiehandleiding is te gebruiken als naslagwerk en is bedoeld voor de gehele opleiding. In deze handleiding staan belangrijke afspraken die de student met het Albeda College maakt zodra de student is ingeschreven en de onderwijsovereenkomst heeft getekend. De studiehandleiding beschrijft die onderwerpen die van belang zijn om het opleidingstraject te kunnen volgen. Het is belangrijk dat de student deze studiehandleiding goed bestudeert. Overal waar in de studiehandleiding zij of haar staat, kan ook hij of zijn gelezen worden Veranderingen op deze studiehandleiding zal de student middels een addendum (bijlage) ontvangen. Elke student kan het studentenbulletin vinden op het portaal en op de website van het Albeda College, waarin gedragsregels en algemene Albeda College informatie is opgenomen. ( www. Albeda.nl/deelnemer/studentenbulletin) Ook is er een deelenemersstatuut, waarin regels over o.a. bindend studieadvies, ordehandhaving, schorsing en verwijdering staan vermeld. ( 1.3 Bewaaradvies Omdat deze studiehandleiding informatie bevat voor de duur van de gehele opleiding, wordt de studiehandleiding bij de start van de opleiding bekend gemaakt aan iedere student. Het bewaaradvies geldt dus voor de totale opleidingsduur.

6 Pagina 6 van 35 2 Profiel van de branche Welzijn & Onderwijs 2.1 Opzet van de onderwijsprogramma s Elk opleidingstraject binnen de branche Welzijn en Onderwijs wordt per jaar verdeeld in onderwijsperiodes van 10 weken. Elk onderwijstraject is opgebouwd uit een school- en praktijkperiode. periode school beroepspraktijk 1 5 dagen per week geen 2 5 dagen per week geen 3 1 dag per week 4 dagen per week 4 1 dag per week 4 dagen per week 2.2 Schematisch overzicht van de welzijnsopleidingen van het Albeda College. Opleidingen in Opleidingen Niveau de Branche crebo Helpende Zorg & Welzijn Pedagogisch medewerker 3 kinderopvang Pedagogisch medewerker 4 jeugdzorg Gespecialiseerd pedagogisch medewerker 4 4 kinderopvang Medewerker maatschappelijke zorg Maatschappelijke Zorg Persoonlijk begeleider 4 gehandicaptenzorg Maatschappelijke Zorg Persoonlijk begeleider 4 specifieke doelgroepen Onderwijsassistent Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Sociaal-cultureel werker Praktijkopleider Locatiespecifieke informatie Informatie over de locatie zoals: adres gegevens, locatieregels, gebruik van onderwijsvoorzieningen en roosters van de opleding kunnen gevonden worden op het portaal van de opleiding. 2.4 Kansen en mogelijkheden na de opleiding (algemeen)

7 Pagina 7 van 35 Voor de beroepskracht Sociaal pedagogisch werker is via bij- en nascholing doorgroei mogelijk naar specialistische functies bijvoorbeeld op het gebied van dagbesteding of opleidingsfuncties. De Sociaal pedagogisch werker kan zich na diplomering verder verdiepen in een of meerdere van de volgende specifieke doelgroepen: cliënten met een zintuigelijke beperking, cliënten met autisme spectrum stoornissen, cliënten met een niet aangeboren hersenletsel, cliënten met een licht verstandelijke beperking met ernstige gedragsproblemen, cliënten (0-6 jaar) met een ontwikkelingsachterstand, cliënten met ernstige meervoudige beperkingen. Met het diploma Sociaal pedagogisch werker niveau 4 is doorstroming mogelijk naar hboopleidingen, bijvoorbeeld de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening of HBO- Verpleegkunde of naar de opleiding Praktijkopleider.

8 Pagina 8 van 35 3 Leren bij de branche Welzijn & Onderwijs 3.1 Intake en plaatsing Intake Voorafgaand aan de intake levert de student de volgende bescheiden in: Kopie geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart); Ingevuld inschrijfformulier; Ondertekend formulier VOG; Voor een aantal beroepen waar de branche Welzijn en Onderwijs voor opleidt, wordt in de praktijk de verklaring omtrent het gedrag (VOG) verplicht gesteld, zie ook studentenbulletin. Als de student geen VOG zou kunnen verkrijgen, kan de student niet met de opleiding starten. Recente pasfoto (2 stuks). Na de definitieve plaatsing levert de student zo spoedig mogelijk en in ieder geval voor aanvang van de opleiding een kopie van het diploma en een cijferlijst van de toeleidende vooropleiding in of een bewijs van de hoogste vooropleiding, indien van toepassing. Indien geen kopie diploma kan worden overlegd, dan dient men een eigen verklaring in te vullen. Plaatsing Na de intake krijgt de student binnen veertien dagen een schriftelijk bericht of zij is aangenomen en ingeschreven kan worden, dan moeten de volgende documenten ingeleverd worden: Een kopie van het diploma en een cijferlijst van de vooropleiding, indien van toepassing. De onderwijsovereenkomst. De onderwijsovereenkomst is een overeenkomst tussen het Albeda College en de student. De 18 jaar en oudere student tekent deze overeenkomst zelf, een student jonger dan 18 jaar, tekent ook zijn wettelijke vertegenwoordiger (ouders of vervangende opvoeders). Wanneer de documenten zijn ingeleverd bij de opleiding, is de student pas definitief geplaatst op de opleiding. Hij/zij moet zich houden aan de rechten en plichten die daarbij horen. Op de achterkant van de onderwijsovereenkomst staan de voorwaarden die van toepassing zijn. De student ontvangt een kopie van de getekende onderwijsovereenkomst voor zijn/haar eigen administratie. Indien de gevraagde documenten niet of onvolledig zijn aangeleverd, dan heeft de opleiding het recht de student niet toe te laten tot de opleiding. 3.2 Toelatingseisen Studenten met een VMBO-diploma in de, theoretische- gemengde- of kaderberoepsgerichte leerweg zijn toelaatbaar tot de opleidingen op niveau 3 en/of 4. Studenten met een overgangsbewijs van HAVO 3 naar HAVO 4 zijn toelaatbaar tot de opleidingen op niveau 3 en/of 4. Studenten met een diploma van een MBO-opleiding niveau 3 zijn toelaatbaar tot de opleiding niveau 4. Studenten met een diploma van een MBO-opleiding niveau 3 zijn toelaatbaar tot de opleiding niveau 4.

9 Pagina 9 van Jaarindeling Aan het begin van ieder schooljaar ontvangt de student van de opleiding een jaarindeling. Iederschooljaar omvat ongeveer 40 lesweken. Het schooljaar is ingedeeld in vier periodes van 10 weken. De schoolvakanties worden vermeld op de website van het Albeda Collge ( 3.4 Opleidingsvarianten: BOL/BBL/deeltijd-BOL Het beroepsonderwijs kent drie leerwegen: de beroepsopleidende leerweg (BOL), de beroepbegeleidende leerweg (BBL) de deeltijd BOL (dlt. BOL). De leerwegen leiden op voor hetzelfde diploma. De beroepsopleidende leerweg (BOL) kent een praktijkgedeelte tussen de 20 en 60% van de studieduur. De beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kent een praktijkdeel van 60% en is werkzaam in een erkend leerbedrijf. De student gaat over het algemeen minimaal één dag per week naar school. De deeltijd BOLopleiding (dlt.bol)kent een praktijkdeel en een theoriedeel van minimaal 300 klokuren les op jaarbasis. 3.5 Studievoortgang en studieloopbaanbegeleiding Iedere student heeft een studieloopbaanbegeleider (SLB-er). De studieloopbaan-begeleider begeleidt de student bij de beroepsontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling en sociaal maatschappelijke ontwikkeling. Er vinden regelmatig evaluatie-, reflectie-, en voortgangsgesprekken plaats tussen de student en de studieloopbaanbegeleider. Dit resulteert per 10 weken in een studievoortgangadvies. 3.6 Persoonlijk studieadvies Na de iedere 10 weken, vindt er een toetsmoment plaats, aan de hand van resultaten zal de studieloopbaancoach de studievoortgang bespreken en de begeleiden hierop afstemmen. Vrijstellingen Als een student verwacht in aanmerking te komen voor vrijstellingen, omdat bepaalde onderdelen van de opleiding al op een andere school zijn afgerond, kan vrijstelling aangevraagd worden bij de subexamencommissie van de opleiding. De studieloopbaanbegeleider kan hierover meer informatie geven.

10 Pagina 10 van Ziekmelden, verzuimregeling en voortijdig schooluitval Wanneer een student ziek is, moet de student zich zo spoedig mogelijk melden bij het Albeda College en indien van toepassing bij de praktijkbegleider op de BPV (leerbedrijf). Wanneer een student absent is en zich niet heeft afgemeld op het Albeda College of op de BPV, dan zal het Albeda College de afwezigheid melden bij het melden bij het verzuimloket van DUO. 3.8 Klachtenregeling De klachtenregeling staat beschreven in het studentenbulletin. Dit studentenbulletin is te vinden op ( www. Albeda.nl/deelnemer/studentenbulletin).

11 Pagina 11 van 35 4 Onderwijsregeling Titel Sociaal Pedagogisch Werker 4 Crebonummer opleiding Leerweg Beroepsopleidend Opleidingsvariant Kopjaar Locatie(s) Rotterdam: Rosestraat, Alexanderlaan, Breitnerstraat WSF Ja Vlaardingen: Buys Ballotlaan, Middelharnis: Koningin Julianaweg Opleidingsduur 1 Niveau 4 Toelichting: De beroepsopleiding Sociaal Pedagogisch Werker behoort tot Kwalificatie Structuur Welzijn. Om het diploma van deze opleiding te behalen sluit de student in het totaal veertien (14) deelkwalificaties met voldoende resultaat af. De veertien deelkwalificaties zijn verplicht. Een verplichte deelkwalificatie kan door de student gekozen worden uit de deelkwalificaties: Woonbegeleider Activiteitenbegeleider Studiebelastingsuren Netto Schoo BPV l Crebo -code Deelkwalificatie Verplicht / Keuze Leer - jaar Onbegeleid Methodische Vaardigheden 1 vrijgesteld Sociale Vaardigheden vrijgesteld Organisatorische Vaardigheden 1 vrijgesteld Professionaliteit en Kwaliteitszorg vrijgesteld Individu en Samenleving vrijgesteld Mens, Arbeid en Samenleving vrijgesteld Engels 2 vrijgesteld Verzorgen vrijgesteld Begeleiden SPW 3 vrijgesteld Methodische vaardigheden 2 V Organisatorische vaardigheden 2 V Engels 3 V Begeleiden SPW 4 V Een verplichte keuze uit: Activiteitenbegeleider Woonbegeleider Netto studiebelastingsuren Studiebelastingsuren vrije ruimte Totaal aantal studiebelastingsuren: netto + vrije ruimte Verdeling studiebelastingsuren in percentages 100% 29% 35% 36% De onderwijs - en vormingsdoelen zijn gerelateerd aan het eindtermendocument kwalificatiestructuur Welzijn 1999, versie mei Het document ligt ter inzage op de kamer van de teamleider.de rechten en plichten van de onderwijsinstelling en de student zijn vastgelegd in de onderwijsovereenkomst. Studiebelastingsuren: De vrije ruimte heeft de opleiding als volgt ingevuld: - Loopbaanbegeleiding - Methodische Traject Begeleiding - Methodische Praktijk Begeleiding - Nederlands - Rekenen

12 Pagina 12 van 35 5 Examenregeling 5.1 examinering beroepsvakken METHODISCHE VAARDIGHEDEN 2 code deelkwalificatie: Toets code Onderwijseenheid (deeltoets) Methodische vaardigheden School/ Bpv Volgorde Semest er Weeg Factor Aantal herkansing en School S 1 1 2x theorie Toetsvorm Toetsduur (minuten) Schriftelijk 100 min. 5,5 Studiepunt en voor een voldoende Methodische BPV S 1 2 1x Praktijk - BPV 5,5 vaardigheden praktijk toetsing* periode Toelichting: Her toets bij minder dan 5,5 studiepunten. Hertoets schriftelijk: 1x een overeenkomstige toets in S2 1x een overeenkomstige toets in S3 Hertoets praktijk: 1x in de volgende BPV -periode. Een hertoets praktijk houdt in dat op basis van de werkervaringen in de nieuwe BPV -periode de praktijktoets wordt afgenomen. Beoordeling: wordt beoordeeld door docenten van de opleiding wordt beoordeeld door de praktijkopleider en de BPV -docent. NB: De deelkwalificatie 401 moet met een voldoende worden afgesloten voor het behalen van het diploma Sociaal Pedagogisch Werker -4. * De praktijktoetsing staat omschreven in de BPV -gids.

13 Pagina 13 van 35 ORGANISATORISCHE VAARDIGHEDEN 2 code deelkwalificatie: Onderwijseenheid (deeltoets) Organisatorische vaardigheden School/ Bpv Toetscode Volgorde Semest er Weeg factor Aantal herkansing en School S1,2 1 2x theorie Toetsvorm Toetsduur (minuten) Schriftelijk 100 5,5 Studiepunten voor een voldoende Organisatorische BPV S1,2 2 1x Praktijk - BPV 5,5 vaardigheden praktijk toetsing* periode Toelichting: Her toets bij minder dan 5,5 studiepunten. Hertoets : 1x een overeenkomstige toets in S2 1x een overeenkomstige toets in S3 Hertoets praktijk: 1x in de volgende BPV -periode Een hertoets praktijk houdt in dat op basis van de werkervaringen in de nieuwe BPV -periode de praktijktoets wordt afgenomen. Beoordeling: wordt beoordeeld door docenten van de opleiding en de praktijkbegeleider wordt beoordeeld door de praktijkopleider en de BPV -docent. NB: De deelkwalificatie 402 moet met een voldoende worden afgesloten voor het behalen van het diploma Sociaal Pedagogisch Werker -4. *De praktijktoetsing staat omschreven in de BPV gids ENGELS 3 code deelkwalificatie: Toetsco de Onderwijseenheid (deeltoets) School/ Bpv Volgord e Semest er Weeg factor Aantal herkansing en Toetsvorm Toetsduur (minuten) Engels School S1,2 1 2x Schriftelijk 100 min. 2x Mondeling 20 min Toelichting: Her toets bij minder dan 5,5 studiepunten. Hertoets : Schriftelijke toets S2 Mondelinge toets S2 Schriftelijke toets S3 Mondelinge toets S3 NB: Schriftelijke en mondelinge toets worden los van elkaar getoetst. Beoordeling: 403-1: wordt beoordeeld door docenten van de opleiding Studiepunten voor een voldoende NB: De deelkwalificatie 403 moet met een voldoende worden afgesloten voor het behalen van het diploma Sociaal Pedagogisch Werker 4 5,5

14 Pagina 14 van 35 BEGELEIDEN SPW 4 code deelkwalificatie: Onderwijseenheid (deeltoets) School/ Bpv Toetscode Volgorde Semes ter Weeg factor Aantal herkansin gen Toetsvorm Toetsduur (minuten) Studiepunten voor een voldoende Begeleiden 2 School S 1,2 1 2x Schriftelijk 100 min. 5,5 theorie Begeleiden 2 BPV S 1,2 2 1x Praktijk - BPV - 5,5 praktijk toetsing* periode Toelichting: Her toets bij minder dan 5,5 studiepunten. Hertoets schriftelijk: 1x een overeenkomstige toets in S3 1x een overeenkomstige toets in S4 Hertoets praktijk: 1x in de volgende BPV -periode Een hertoets praktijk houdt in dat op basis van de werkervaringen van de nieuwe BPV -periode de praktijktoets wordt afgenomen. Beoordeling: wordt beoordeeld door docenten van de opleiding wordt beoordeeld door de praktijkopleider en de BPV -docent. NB: De deelkwalificatie 404 moet met een voldoende worden afgesloten voor het behalen van het diploma Sociaal Pedagogisch Werker -4. NB: * De praktijktoets staat omschreven in de BPV -gids.

15 Pagina 15 van 35 Activiteitenbegeleiding code deelkwalificatie: Toetscode Onderwijseenheid (deeltoets) School / Bpv 409-1a AB School en BPV Volgor de Semes ter Weeg factor Aantal herkansin gen Toetsvorm S1,2 1 1x Werkstuk n.a.v. een werkveld - en literatuur - onderzoek b AB School S1,2 1 1x Gesprek over de conclusies uit het werkstuk AB BPV S1,2 3 1x praktijk Toelichting: Praktijk - toetsing* Toetsduur (minuten) BPV 5,5 25 min. 5,5 BPV -periode 5,5 Studiepunten voor een voldoende Her toets bij minder dan 5,5 studiepunten. Hertoets specialisatie -onderzoek en werkstuk: Werkstuk aanvullen aan de hand van gestelde criteria. Inleveren 2 weken na afronding van de praktijk met een voldoende. Hertoets gesprek: Her -gesprek volgens gestelde criteria Hertoets praktijk: 1x in de volgende BPV -periode Een hertoets praktijk houdt in dat op basis van de werkervaringen van de nieuwe BPV -periode de praktijktoets wordt afgenomen.. Beoordeling: 409-1a wordt beoordeeld door docenten van de opleiding 409-1b wordt beoordeeld door de docenten van de opleiding wordt beoordeeld door de docenten en de praktijkopleider van de BPV NB: De deelkwalificatie 409 moet met een voldoende worden afgesloten voor het behalen van het diploma Sociaal Pedagogisch Werker -4. * De praktijktoetsing staat beschreven in de BPV -gids

16 Pagina 16 van Woonbegeleiding code deelkwalificatie: Onderwijseenheid (deeltoets) School/ Bpv 410-1a WB School + BPV Toetscode Volgorde Semest er Weeg factor Toetsvorm S1,2 1 1x Schriftelijk werkstuk over literatuur en werkveld onderzoek Toetsduur (minuten) BPV 5,5 Aantal herkansing en Studiepunten voor een voldoende 410-1b WB School S1,2 1 1x Gesprek 25 min. 5, WB BPV S1,2 3 1x Praktijk - Praktijk 5,5 praktijk toetsing Toelichting: Her toets bij minder dan 5,5 studiepunten. Hertoets specialisatie -onderzoek en werkstuk: Aanvulling van het werkstuk aan de hand van gestelde criteria. Inleveren 2 weken na de afronding van de praktijk die wel voldoende is afgesloten. Hertoets gesprek: Her -gesprek volgens gestelde criteria Hertoets praktijk: 1x in de volgende BPV -periode Een hertoets praktijk houdt in dat op basis van de werkervaringen van de nieuwe BPV -periode de praktijktoets wordt afgenomen. Beoordeling: 410-1a wordt beoordeeld door docenten van de opleiding 410-1b wordt beoordeeld door de docenten van de opleiding wordt beoordeeld door de praktijkopleider van de BPV en de BPV - docent NB: De deelkwalificatie 410 moet met een voldoende worden afgesloten voor het behalen van het diploma Sociaal Pedagogisch Werker -4. * De praktijktoetsing staat beschreven in de BPV -gids

17 Pagina 17 van Nederlands en rekenen In het Referentiekader doorlopende leerlijnen taal en rekenen is voor het hele onderwijs (van basisschool tot het hoger onderwijs) vastgelegd wat leerlingen/studenten moeten kennen en kunnen als het gat om de onderdelen Nederlandse taal, Engels en rekenen. Het doel van deze beschrijvingen is om nauwkeurig aan te geven wat een student moet kunnen voor de verschillende taalvaardigheden en rekenvaardigheden. Nederlandse Taal Voor het onderdeel Nederlandse Taal zijn er in totaal vier niveaus beschreven in de volgende domeinen: mondelinge taalvaardigheid (spreken, gesprekken voeren en luisteren) lezen schrijven begrippenlijst en taalverzorging Voor mbo-4 is als eindniveau niveau 3F vastgelegd voor alle domeinen. Rekenen Voor het onderdeel rekenen zijn er in totaal drie niveaus beschreven in de volgende domeinen: getallen verhoudingen meten en meetkunde verbanden Voor mbo-4 is als eindniveau niveau 3F vastgelegd voor alle domeinen. 5.4 Beschrijving van de keuze- en de doorstroommogelijkheden Het middelbaar beroepsonderwijs leidt studenten op voor een beroep. De branche vindt het belangrijk dat studenten de mogelijkheid krijgen om door te stromen naar een vervolgopleiding op een hoger niveau. Doorstromen vanuit niveau 4 naar het HBO (niveau 5) of naar een Assosiate Degree opleiding behoort ook tot de mogelijkheden.

18 Pagina 18 van 35 6 Specifieke informatie over de opleiding 6.1 TOP model Studiebelastingsuren Zie hoofdstuk 4 Onderwijsregeling 6.2 Lessentabel en werkvormen Op de locatie op te vragen

19 Pagina 19 van Opleidingskosten, studentsbijdrage (extra leermiddelen) en de mogelijkheid voor studiefinanciering en tegemoetkoming schoolkosten Vanaf 18 jaar ben je verplicht om jaarlijks voor de start van het schooljaar je lesgeld te betalen. Ben je minderjarig dan is/zijn je ouder(s)/verzorger(s) verplicht te betalen. In het onderstaande overzicht wordt kort beschreven om welke kosten het gaat. Wat is het les- of cursusgeld? Beroepsopleidende leerweg (BOL) De opleidingen die gegeven worden in de beroepsopleidende leerweg vallen onder de Wet Studiefinanciering. Hiervoor kun je studiefinanciering krijgen (kijk op Iedere deelnemer BOL krijgt een basisbeurs. Het inkomen van je ouders bepaalt of je een aanvullende beurs kunt krijgen. Het jaarlijkse lesgeld voor deze opleidingen (als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent) bedraagt 1043,- voor schooljaar Dit lesgeld wordt jaarlijks bijgesteld. De betaling gaat via een acceptgirokaart die door de DUO-IB Groep (dus niet door het Albeda College) aan je wordt toegestuurd. Wat zijn de overige kosten voor de opleiding? Aan de opleiding zijn ook nog andere kosten verbonden, onder andere voor excursies, studie- en BPVgidsen, readers, boeken, praktijkmateriaal en kopieën. Deze activiteiten en materialen zijn noodzakelijk voor de opleiding en moeten door jou worden betaald. Per opleiding kunnen deze kosten verschillen. Aan het begin van de opleiding wordt je verteld welke kosten je gedurende de opleiding kunt verwachten. De kosten voor de opleiding Pedagogisch werk zijn op te vragen bij de teamleider van de opleiding. Daarnaast betaal je bij sommige opleidingen een bijdrage voor extra faciliteiten en activiteiten waarvoor het Albeda College geen vergoeding van de overheid krijgt of die niet verplicht zijn. Voorbeelden zijn maaltijden, buitenlandse reizen, gebruik van speciale onderwijsfaciliteiten. Het is logisch dat als je deze kosten niet betaalt, je niet mee kan doen aan deze activiteiten. Er wordt je dan een alternatief aangeboden. Welke tegemoetkomingen kun je ontvangen? Kun je je studie of de extra kosten niet betalen, dan is er de mogelijkheid om via de gemeente of het Rijk een bijdrage te krijgen. Informatie hierover kun je krijgen bij het gemeentelijk informatienummer T (gratis). Verder is er de regeling via Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SoZaWe): belastingaftrek of kinderbijslag. Voor Rotterdammers is er ook nog het Gemeentelijk Studiefonds. Heb je vragen dan kun je ook contact opnemen met het Trajectbureau T Hoe vraag je studiefinanciering aan? Je kunt studiefinanciering aanvragen via het programma Aanvragen Studiefinanciering Beroepsonderwijs op Maar het kan ook met het formulier Aanvraag Studiefinanciering Beroepsonderwijs. Meer informatie staat in de folder Studiefinanciering Beroepsonderwijs. Het formulier en de folder zijn te bestellen via de DUO IB-Groep infolijn T of via

20 Pagina 20 van 35 7 De beroepspraktijkvorming (BPV) 7.1 De beroepspraktijkvorming In een beroepsopleiding is leren in de praktijk een vereiste. Bij elke opleiding in de branche Welzijn en Onderwijs wordt veel waarde gehecht aan het leren in de praktijk van het beroep waarvoor wordt opgeleid. Het leren in de praktijk start al in het eerste leerjaar. Praktijkervaring opdoen betekent leren in de echte beroepsomgeving en oefenen met het echte werk waarvoor is gekozen. Voorafgaande aan de BPV-periode ontvangt de student een BPV-gids, in deze gids vindt je de informatie over de inhoud en de beoordeling in de BPV. 7.2 Maatwerk binnen de BPV Aan de hand van het persoonlijk ontwikkelplan en de inhoud (resultaten) van het ontwikkelportfolio heeft de student gesprekken met de SLB-er. In gezamenlijkheid wordt vastgesteld of de student zich sneller-, volgens de norm, of minder snel ontwikkelt. Per tien weken krijgt de student een studieadvies wat kan leiden tot nieuwe afspraken voor de BPVperiode en het vervolgen van de opleiding. Samen met de SLB-er wordt besproken hoe het leertraject zal worden bijgesteld, wanneer er in een bepaalde periode onvoldoende resultaten getoond kunnen worden. Indien er onvoldoende aanwezigheid is geregistreerd op de BPV kan de opleidingsvoortgang in gevaar komen. 7.3 De spelregels voorafgaand en tijdens de BPV Voorafgaand aan het leren in de beroepspraktijk is het noodzakelijk dat er een BPVovereenkomst (BeroepsPraktijkVormings overeenkomst) wordt getekend door de verantwoordelijke van de opleiding, de vertegenwoordiger van het praktijkadres en de student (De 18 jaar en oudere student tekent deze overeenkomst zelf, een student jonger dan 18 jaar, tekenent samen met zijn wettelijke vertegenwoordiger (ouders of vervangende opvoeders). Met het tekenen van deze overeenkomst zijn alle partijen, dus ook de student, gehouden aan de afspraken die op de achterzijde van de overeenkomst staan. De overeenkomst moet voorafgaand aan het leren in de praktijk getekend zijn en ingeleverd op school. Als alle partijen de BPV-overeenkomst hebben ondertekend ontvangt een ieder één examplaar voor eigen adminsistratie. Meerdere praktijkplaatsen willen dat de student een actuele V.O.G. inlevert. Wanneer de student geen V.O.G. kan overleggen is de student niet welkom op het praktijkadres.

21 Pagina 21 van Het vinden van een erkende BPV plaats Calibris is het kenniscentrum van de sector Welzijn Zorg en Onderwijs. Het kenniscentrum geeft erkenningen af aan een instelling/ organisatie die voldoet aan de wettelijke eisen voor een erkende BPV-plaats. Deze erkenning is noodzakelijk om examen te kunnen doen op de BPV-plaats. Dit houdt in dat de BPV plaats dan aan criteria voldoet die duidelijk maken dat studenten er kunnen leren en begeleid zullen worden. Op de site van Calibris zijn erkende BPV plaatsen/leerbedrijven te vinden. Op de opleidingen zorgen BPV coördinatoren voor het plaatsen van de student in de BPV. De student kan ook zelf zoeken naar een BPV plaats. Dit zal door de opleiding gestimuleerd worden. De BPV coördinator zal controleren of de BPV plaats erkend is door Calibris passend bij de door de student gekozen uitstroom differentiatie.

22 Pagina 22 van 35 8 Informatie over de Examinering 8.1 Wijze van beoordelen Hieronder volgt een beschrijving van het examen voor de branche Welzijn & Onderwijs m.i.v. het schooljaar De examenkandidaat ontvangt voorafgaand aan de afrondingsfase alle examenbescheiden die met de kandidaat zullen worden besproken. Er wordt geëxamineerd op de volgende onderdelen: Crebo 10743, deelkwalificaties 401, 402, 403, 404, keuze uit 409/410 de Nederlandse taal, Rekenen Nederlands Het examen Nederlands wordt bij alle kandidaten van niveau 4 (3F voor alle domeinen) afgenomen. Elk van de 4 hieronder genoemde deelvaardigheden wordt geëxamineerd: Mondelinge taalvaardigheid (spreken, gesprekken voeren en luisteren) lezen schrijven begrippenlijst en taalverzorging Rekenen Het examen rekenen wordt bij alle kandidaten van 4 afgenomen. Elk van de 4 hieronder genoemde deelvaardigheden wordt geëxamineerd: Getallen Verhoudingen Meten en meetkunde Verbanden Voor mbo-4 is als eindniveau niveau 3F vastgelegd voor alle domeinen. Herkansingen onderdelen Nederlandse taal en Rekenen De student krijgt binnen de voor hem geldende opleidingsduur minstens twee keer de gelegenheid voor herkansing van de examens taal en/of rekenen. Herkansing van de examens vindt plaats in een volgend tijdvak. Het resultaat wordt vermeld op het diploma.

23 Pagina 23 van 35 Nederlands niveau 4 Wijze van Cesuur Herkansing Jaar afname De onderdelen Leesvaardigheid en Luisteren worden getoetst via een centraal ontwikkeld examen. De overige domeinen worden met een instellingsexamen geëxamineerd, waarbij het domein Begrippenlijst en taalverzorging geïntegreerd wordt in het domein Schrijven. 1-Mondelinge 3F IE 5,5 2 1 taalvaardigheid 2-Leesvaardigheid 3F IE 5, Schrijfvaardigheid 3F IE 5, Taalverzorging en 3F IE 5,5 2 1 taalbeschouwing De eindbeoordeling voor Nederlands is voldoende als het rekenkundig gemiddelde van het centraal ontwikkelde examen en het instellingsexamen minimaal 5,5 is. Rekenen niveau 4 Niveau Cesuur Herkansing Jaar 1. Getallen 3F 5, Verhoudingen 3F 5, Meten en meetkunde 3F 5, Verbanden 3F 5,5 2 1 Alle domeinen binnen Rekenen worden getoetst in één afsluitend examen. De eindbeoordeling voor Rekenen is voldoende als minimaal een 5,5 is behaald op het centraal ontwikkeld examen.

24 Pagina 24 van Examenreglement Het Examenreglement Albeda College, is in te zien op de kamer van de teamleider. Het examenreglement is ook via mijn Albeda (het portaal van het Albeda College, zie studentenbulletin) te bekijken. Het examenreglement, bestaat uit de volgende onderwerpen: Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen 1.1 Begripsbepalingen 1.2 De indeling van het examen en de toepassing van dit reglement 1.3 De inhoud en vorm van het examen 1.4 De toelating tot het examen Hoofdstuk 2 Regeling van het examen 2.1 De organisatie van het examen 2.2 Het examenprogramma 2.3 De examinatoren 2.4 Het toezicht op de examens 2.5 Geheimhouding Hoofdstuk 3 De afname van het examen 3.1 Procedure rond het examen 3.2 De gang van zaken tijdens het examen Hoofdstuk 4 Uitslag, herkansing, diplomering 4.1 Vaststelling van het examenresultaat 4.2 Vrijstellingen 4.3 Uitslag 4.4 Diploma, certificaat, beoordelingslijst 4.5 Herkansing examens 4.6 Bewaren en inzage van beoordelingen en processen verbaal Hoofdstuk 5 Onregelmatigheden 5.1 Onregelmatigheden 5.2 Klachten over het examen 5.3 Recht van beroep 5.4 De samenstelling van de Commissie van Beroep voor de examens Hoofdstuk 6 Overige bepalingen 6.1 Examenkandidaat (voorheen: extranei) 6.2 Afwijkende wijze van examinering 6.3 Onvoorziene omstandigheden 6.4 Informeren kandidaten 6.5 Inwerkingtreding

25 Pagina 25 van Erkening van eerder verworven competenties (EVC) Vanaf 2011 wordt er in de branche niet meer gewerkt met procedures rond E(erder) V(erworven) C(ompetenties). Als een student van mening is dat hij/zij het diploma sneller zou moeten kunnen behalen dan de standaard tijd die daar voor uitgetrokken is. Dan dient dit schriftelijk kenbaar gemaakt worden en kan een besluit hierover mogelijk leiden tot een intakeprocedure waarin bepaald wordt wat de student nog voor opleidingstraject zal moeten afleggen. 8.4 Diplomering en certificering Eisen voor het behalen van het diploma Het diploma wordt uitgereikt als: Alle deelkwalificaties zijn met een voldoende is beoordeeld Voor zowel Nederlandse taal als rekenen een eindwaardering van ten minste het cijfer zes of voor een van deze beide onderdelen een eindwaardering van ten minste het cijfer vijf en voor het andere onderdeel een hoger cijfer is behaald De opleiding heeft geen certificeerbare eenheden. 8.5 Procedure van bezwaar en beroep Klacht 1 Wanneer de kandidaat een klacht heeft over de beoordeling, bespreekt deze haar klacht met haar SLB-er. Mogelijk zal dit tot een oplossing leiden. Mocht dit niet het geval zijn dan kan de student een bezwaarschrift indienen. Op het portaal is in het Handboek Examinering meer informatie te vinden. 2 De kandidaat stuurt een bezwaarschrift naar de subexamencommissie. Deze onafhankelijke commissie beoordeelt of de klacht terecht is. Wanneer de kandidaat het met de uitspraak van de subexamencommissie niet eens is, kan de kandidaat hiertegen in beroep gaan. 3 De student stuurt dan een beroepsschrift naar de commissie van beroep. Bezwaar Wanneer de student het met een bepaalde beslissing of maatregel rond de beoordeling niet eens is, kan deze haar bezwaar schriftelijk kenbaar maken bij de subexamencommissie via een bezwaarschrift. Termijn De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is 10 werkdagen. De termijn begint na de dag waarop de maatregel of beslissing bekend is gemaakt. De subexamencommissie beslist binnen 10 werkdagen na de datum waarop de klacht ontvangen is. Deze beslissing wordt schriftelijk kenbaar gemaakt. De termijn voor het indienen van een beroepsschrift bedraagt 10 werkdagen na de dag waarop de subexamencommissie de student van haar beslissing op de hoogte heeft gebracht. De Commissie beslist binnen 15 werkdagen, maar kan die termijn als dat nodig is één maal verlengen met een maximum van 10 werkdagen.

26 Pagina 26 van 35 9 Begrippenlijst Begrip Omschrijving Toelichting A Addendum Bijlage Ankerpunten Criteria die duidelijk maken hoe het Albeda Collega haar missie en visie in het onderwijs gestalte wil geven. Het Albeda College kent 5 Ankerpunten (zie studentenbulletin) B BBL-opleiding Beroepsbegeleidende leerweg De opleiding valt niet onder de wet Studiefinanciering. Structuur van deze opleiding is: 1 dag op school en 24 uur werkzaam in het werkveld. Beginnend beroepsbeoefenaar Beroepsbekwaam Beroepsdilemma Beroepsethiek Beroepsgesprek Beroepspraktijkvorming (BPV) Na de diplomering voldoet een student, met nog weinig ervaring, aan het beroepsprofiel uit het kwalificatiedossier voldoet. De student heeft getoond dat zij als beginnend beroepsbeoefenaar kan functioneren. Beroepssituaties waarin tegenovergestelde belangen een rol spelen Nadenken over beroepsdilemma s en de te maken verantwoorde keuzes. Een onderdeel van het examen, waarin aan de hand van vooraf opgestelde criteria een gesprek plaats vindt tussen een kandidaat, een beoordelaar van school en een beoordelaar uit de beroepspraktijk Leren in de praktijk van het beroep. Het gesprek vindt plaats aan het einde van de opleiding als afsluiting van de opleiding. Bewijsstukken Documenten waarmee de student aantoont dat zij bepaalde werkprocessen en de daarmee samenhangende competenties beheerst. BOL Beroepsopleidende leerweg. De opleiding valt onder de wet Studiefinanciering. B.P.V. Beroepspraktijkvorming

27 Pagina 27 van 35 Begrip Omschrijving Toelichting Branche Welzijn en Onderwijs Een organisatorische onderwijseenheid van het Albeda College aangestuurd door één directeur. Opleidingen: HZW - N2 O.A. - N4 SMD - N4 SCW - N4 PW - N3, N4 MMZ -N3, N4 Burgerschap C Casus Het vermogen om als actief en maatschappelijk betrokken burger deel te nemen aan scholing, werk, recreatie en maatschappij. Een beschrijving van een (beroeps)situatie. Cesuur De grens tussen een voldoende en onvoldoende. Competentiegericht onderwijs Onderwijs dat zich vanuit de kwalificatiedossiers ook richt op en beïnvloed wordt door de Het onderwijs richt zich op functionele en persoonlijke ontwikkeling van de student. leervragen van student en werkvelden. CGO Competentiegericht onderwijs Coachen Begeleiden bij het doen, het denken en het willen, ofwel functiegericht en persoonsgericht begeleiden. Coachen is niet het onderwijzen maar het bevorderen van het leren met hoofd, hart en handen. College van Bestuur Bevoegd gezag Mevrouw A. van Gorsel, Mevrouw R. Voss De heer M. Nollen Communicatie Competenties Complexiteit Het uitzenden en ontvangen van boodschappen. Die samenhang van kennis, vaardigheden, attitude en persoonlijke ontwikkeling die de student nodig heeft om in voorkomende beroepssituaties professioneel te kunnen handelen. De mate van ingewikkeldheid van een beroepstaak of beroepssituatie. Componenten Specifieke omschrijving van competenties Competentie: Overtuigen en beïnvloeden: Componenten: indruk maken op anderen onderhandelen overeenstemming nastreven.

28 Pagina 28 van 35 Begrip Omschrijving Toelichting Context De beroepssituatie, de leersituatie of de maatschappelijke situatie Criteria Curriculum Vitae Eisen waaraan een product moet voldoen om met een voldoende beoordeeld te worden Een opsomming van: Persoonlijke gegevens Gevolgde scholing/diploma s Werkervaring, betaald en onbetaald. Curriculum Vitae Voor product kan ook toets of examen worden gelezen. C.V. D Student/deelnemer Een persoon, ingeschreven in ons ROC, die een opleiding volgt. Deelnemersbulletin/ Een document met informatie die studentenbulletin voor alle deelnemers van het Albeda College van toepassing is. Diploma Een door een examencommissie uitgereikt bewijsstuk dat het examen met goed gevolg is afgelegd. DLtbol-opleiding Deeltijdbol opleiding. De opleiding valt niet onder de wet studiefinanciering Doelstelling Een omschrijving waarnaar gestreefd wordt, wat bereikt moet worden. E Ethiek Ethische dilemma s Evalueren EVC De leer van goed en kwaad. Nadenken over dilemma s en de te maken verantwoorde keuzes. Situaties waarin rechtvaardige belangen van verschillende mensen/partijen met elkaar botsen. Het beoordelen van: het nagestreefde doel. het proces dat geleid heeft tot het al/niet behalen van het doel. Erkenning van eerder verworven competenties EVC-assessment Beoordeling, aan de hand van bewijzen in een portfolio en gesprekken of de eerder verworven competenties (beheerst) en dus erkend kunnen worden.

29 Pagina 29 van 35 Begrip Omschrijving Toelichting Examenportfolio Een map met bewijsstukken die duidelijk moeten maken dat de student de werkprocessen in verschillende beroepssituaties kan uitvoeren. F Feedback Feedback 360 Terugkoppeling middels een ik - boodschap aan de ander over het gedrag van de ander in een concrete situatie. Vorm van feedback waarbij een student haar eigen oordeel over haar functioneren vergelijkt met het oordeel van meerdere anderen. Bewijzen kunnen zijn: Uitgevoerde (Integrale) opdrachten Reflectieverslagen Theorietoetsen Feedback 4xg: Ik, ego, concreet gedrag, mijn gevoel, het gevolg voor mijn handelen. Format G Gecommitteerde I Intake Integraal Integrale opdracht Een vaste structuur om gegevens in te delen. Een werkvelddeskundige, niet betrokken bij de begeleiding van de kandidaat, die uitgenodigd is om bij het beroepsgesprek betrokken te zijn. 1 e beoordeling van de geschiktheid van de student voor het door haar gekozen opleidingstraject en haar latere beroep Alles omvattend Een opdracht in de beroepscontext waar bij appel gedaan wordt op kennis, inzicht, attitude (houding) en vaardigheden van de student. W&O intake: AMN-toets Intakeformulier Formatieve toetsen Nederlands en Engels Gesprek 0 e studieadvies.

30 Pagina 30 van 35 Begrip Omschrijving Toelichting Intervisie Middel om beroepsmatig handelen van de student zelf en anderen te verbeteren. In een groep(je) wordt een leervraag ingebracht naar aanleiding van werkervaringen/ beroepsdilemma s. Door het stellen van vragen en het geven van feedback wordt de inbrenger zich bewust van mogelijke antwoorden op zijn leervraag. Inzicht K Kandidaat Kennis Feitelijke, theoretische en praktische kennis met elkaar in logisch verband brengen. Student ingeschreven bij het Albeda College die deelneemt aan een examen. Weet hebben van feiten, begrippen en theorieën. Kerntaken Kritische beroepssituaties Kwalificatiedossier (KD) Kwalificatieniveau Kwalificatiestructuur Kwaliteitsborging L Leerdoel De belangrijkste taken van een beroep, waarmee het ene beroep zich onderscheidt van het andere. Beroepssituaties die kenmerkend zijn voor het beroep. In een kwalificatiedossier staan de kerntaken, werkprocessen en competenties genoemd die nodig zijn voor de professionele uitoefening van een beroep. Het niveau van beroepsuitoefening, gebaseerd op de mate van verantwoordelijkheid en complexiteit. Landelijk samenstel van alle vastgestelde kwalificatiedossiers. Maatregelen die het nakomen van de kwaliteit moeten bewaken en garanderen. Maakt duidelijk wat de student tijdens of na afloop van een leersituatie bereikt moet hebben. Kerntaken worden omschreven in werkprocessen. Kerntaken zijn terug te vinden in het kwalificatiedossier N1 Assistent beroepsbeoefenaar N2 Basis beroepsbeoefenaar N3 De vakfunctionaris N4 De middenkaderfunctionaris en de specialist. Kwalificaties worden per bedrijfstak of groep van bedrijfstakken geordend. Begrip Omschrijving Toelichting

31 Pagina 31 van 35 Leerlijnen Leerstijl Leerstijl: doen/accommoderen Leerstijl: bezinnen/divergeren Leerstijl: denken/ assimileren Leerstijl: Beslissingen nemen en experimenteren/ convergeren Leerdoel SMART Een wijze van opbouw van het onderwijs. Manier van leren. Leren door te doen, te voelen, aan te raken, en te herhalen, Leren door te observeren en oriënteren. Door te reflecteren en gedrag en beelden op te slaan. Leren door te observeren en te denken vanuit abstracties. Leren door verschillende observaties te integreren. Leren door concreet theorie te testen in de praktijk. Een concreet geformuleerd leerdoel De leerlijnen; Kennisleerlijn, Vaardigheidsleerlijn, integrale leerlijn, persoonlijke ontwikkelingsleerlijn (SLBleerlijn) Ook de leerstijl van 0-2jr Ook de leerstijl van 2-6jr Ook de leerstijl van 7-11jr Ook de leerstijl van 12-16jr S - specifiek M - meetbaar A - acceptabel / aantrekkelijk. R realistisch T tijdsgebonden. Leren Opdoen van kennis en vaardigheden die leidt tot gedragsverandering. M MWB Methodische werkbegeleiding In een werkgroep, op methodische wijze, aan de hand van een beroepservaring reflecteren op de gemaakte keuzes en conclusies trekken over het professioneel handelen in de beroepssituatie. N N1 Niveau 1 Omschrijving van de context en handelingsniveau van een student op N1. N2 Niveau 2 Omschrijving van de context en handelingsniveau van een student op N2. en de mogelijkheid tot reflecteren. Met aansturing kan de student in afgebakende werksituatie taken uitvoeren en geleerde feiten toepassen. Met hulp kan de student in gesloten en begrensde werksituaties informatie verzamelen en handelen door feiten en procedures toe te passen. Kan reflecteren op handelingsniveau n.a.v. een vraag. Begrip Omschrijving Toelichting N3 Niveau 3 Onder regie van een

32 Pagina 32 van 35 Omschrijving van de context en handelingsniveau van een student op N3. en de mogelijkheid tot reflecteren N4 Niveau 4 Omschrijving van de context en handelingsniveau van een student op N4. en de mogelijkheid tot reflecteren leidinggevende kan de student in open en variabele werksituaties kennis en procedures planmatig en flexibel inzetten. Student reflecteert zelfstandig en/of met stimulus van de leiding. Student stuurt anderen aan en kan al haar kennis en handelingsniveau inzetten in open en complexe werksituaties. Student reflecteert zelfstandig. Normering Beschrijving van de regels om te komen tot een uitspraak over de prestatie van een student. O Opleidingstraject H.Z.W. Helpende Zorg en Welzijn N2 Opleidingstraject M.M.Z. Medewerker Maatschappelijke N3 Zorg Opleidingstraject M.M.Z. G.Z. Medewerker Maatschappelijke N4 Zorg, Gehandicaptenzorg Opleidingstraject M.M.Z. V.W. Medewerker Maatschappelijke N4 Zorg, Volwassenen werk Opleidingstraject O.A. Onderwijsassistent N4 Opleidingstraject P.W. Pedagogisch Werk N3 Opleidingstraject P.W.J.Z. Pedagogisch Werk, Jeugdzorg. N4 Opleidingstraject P.W.K.O. Pedagogisch Werk, N4 Kinderopvang Opleidingstraject S.C.W. Sociaal Cultureel Werk N4 Opleidingstraject S.M.D. Sociaal Maatschappelijke N4 Dienstverlening OVK Onderwijsovereenkomst. Een overeenkomst tussen de student en de opleiding waarin duidelijk gemaakt wordt wat van elkaar verwacht mag worden. P Panel PAP Een groep mensen die op basis van hun deskundigheid met elkaar vragen kunnen beantwoorden. Persoonlijk activiteitenplan. Een PAP maakt de student op basis van haar leerdoelen vanuit de vraag: Wat ga ik doen om mijn leerdoelen te bereiken. Een PAP maakt onderdeel uit van het POP en portfolio van de student

33 Pagina 33 van 35 Begrip Omschrijving Toelichting POP Persoonlijk ontwikkelingsplan. Dit is een document dat de student maakt, aanpast en bijstelt, met als doel haar eigen ontwikkeling vast te leggen en te sturen. Een POP maakt de student n.a.v. de vragen: Wat wil ik bereiken, wat moet ik daarvoor kunnen, hoe ga ik dat aanpakken. Portfolio Een persoonlijk dossier met tastbare bewijzen van werkzaamheden Een portfolio: Toont een verzameling van werk van een student, Toont bewijzen die duidelijk maken: Hoe de student zich wil ontwikkelen, Of de student zich ontwikkelt, Hoe de student zich heeft ontwikkeld, Toont de reflectie van de student op zijn ontwikkeling en prestaties. Praktijkbegeleider Medewerker van de instelling waar de kandidaat haar Beroeps Praktijk Vorming loopt en die belast is met de begeleiding van de betrokken kandidaat. Prestatie-indicator Beschrijft aan welke kennis-, houding- en gedragseisen moet worden voldaan om competent te zijn. Proeve van bekwaamheid Met de proeve van bekwaamheid laat de kandidaat formeel zien dat zij kan werken als beginnend beroepsbeoefenaar.. R Reflectie S SLB SLB-er Studiehandleiding Kritisch terug kijken op het eigen functioneren door de student. Studieloopbaanbegeleiding Studieloopbaanbegeleider Dit document geeft informatie over de opleiding, het onderwijs, de begeleiding en de examinering.

34 Pagina 34 van 35 Begrip Omschrijving Toelichting Studieloopbaanbegeleider Die docent die de student begeleidt in zijn loopbaan gedurende de opleidingsperiode. De SLB-er begeleidt de student bij het vormgeven van het leertraject: het maken van het POP en PAP. Verder heeft zij de taak de voortgang van het leertraject van de student te monitoren en begeleidt zij de student in het samenstellen van het portfolio. Swot-analyse T Toetsing Toetsing Formatief Toetsing summatief V Vaardigheden Sterkte-Zwakte analyse en analyse van Kansen en Bedreigingen ten aanzien van een bepaalde situatie. Doel; - Beoordelen van de kennis/vaardigheden/attitude, persoonlijke ontwikkeling, om een reëel beeld van het opleidingsniveau te krijgen. Toetsing met als doel reflecteren op de eigen prestaties van de student, om zo vast te stellen of de student al voldoende niveau heeft. Toetsing met als doel de voortgang en eindprestaties te beoordelen en te registreren. Praktische handelingen die nodig zijn voor het beroep. Strong = sterk, Weakness = zwakte Opportunity = kans Threat = bedreiging Formatief: Waar ben ik al goed in en wat moet ik nog leren, Summatief: Heb ik voldoende bewezen dat ik het kan? W W&O Werkbegeleider Werkproces Z Welzijn en Onderwijs Medewerker van de instelling waar de kandidaat haar Beroeps Praktijk Vorming loopt en die belast is met de directe begeleiding van de betrokken kandidaat op de werkvloer. Een afgebakend geheel van beroepshandelingen binnen een kerntaak. Een werkproces wordt als kenmerkend gezien voor de beroepspraktijk.

35 Pagina 35 van 35

ALBEDA COLLEGE BRANCHE WELZIJN EN ONDERWIJS. Onderwijs - en examenregeling

ALBEDA COLLEGE BRANCHE WELZIJN EN ONDERWIJS. Onderwijs - en examenregeling ALBEDA COLLEGE BRANCHE WELZIJN EN ONDERWIJS Onderwijs - en examenregeling NAAM OPLEIDING : Sociaal Pedagogisch Werker 3 CREBONUMMER : 10742 NIVEAU : 3, Vakopleiding LEERWEG : Beroepsbegeleidend OPLEIDINGSVARIANTEN:

Nadere informatie

ALBEDA COLLEGE UNIT WELZIJN. Onderwijs - en examenregeling

ALBEDA COLLEGE UNIT WELZIJN. Onderwijs - en examenregeling ALBEDA COLLEGE UNIT WELZIJN Onderwijs - en examenregeling NAAM OPLEIDING : Sociaal Pedagogisch Werker 3 CREBONUMMER : 10742 NIVEAU : 3, Vakopleiding LEERWEG : Beroepsopleidend OPLEIDINGSVARIANTEN: Variant,

Nadere informatie

Studiehandleiding BOL SOCIAAL PEDAGOGISCH WERK 4 KOPJAAR. Opleiding: Sociaal Pedagogisch Werker 4. Crebonummer: 10743. Niveau: 4

Studiehandleiding BOL SOCIAAL PEDAGOGISCH WERK 4 KOPJAAR. Opleiding: Sociaal Pedagogisch Werker 4. Crebonummer: 10743. Niveau: 4 Studiehandleiding SOCIAAL PEDAGOGISCH WERK 4 KOPJAAR BOL Opleiding: Sociaal Pedagogisch Werker 4 Crebonummer: 10743 Niveau: 4 Leerweg: BOL, februari-instroom 2011 Cohort: 2010-2011 Opleidingsduur: 1 jaar

Nadere informatie

ALBEDA COLLEGE BRANCHE WELZIJN EN ONDERWIJS. Onderwijs - en examenregeling

ALBEDA COLLEGE BRANCHE WELZIJN EN ONDERWIJS. Onderwijs - en examenregeling ALBEDA COLLEGE BRANCHE WELZIJN EN ONDERWIJS Onderwijs - en examenregeling NAAM OPLEIDING : Sociaal Cultureel Werker 4 CREBONUMMER : 10746 NIVEAU : 4, Middenkaderopleiding LEERWEG : Beroepsbegeleidend OPLEIDINGSVARIANTEN:

Nadere informatie

ALBEDA COLLEGE BRANCHE WELZIJN EN ONDERWIJS. Onderwijs - en examenregeling

ALBEDA COLLEGE BRANCHE WELZIJN EN ONDERWIJS. Onderwijs - en examenregeling ALBEDA COLLEGE BRANCHE WELZIJN EN ONDERWIJS Onderwijs - en examenregeling NAAM OPLEIDING : Helpende Welzijn CREBONUMMER : 10745 NIVEAU : 2, Basisberoepsopleiding LEERWEG : Beroepsopleidend OPLEIDINGSVARIANTEN:

Nadere informatie

Studiehandleiding. Crebonummer: 92620 en 92630 KD 2011. Niveau: 3 en 4

Studiehandleiding. Crebonummer: 92620 en 92630 KD 2011. Niveau: 3 en 4 Studiehandleiding Opleiding: Pedagogisch Werk niveau 3 en 4, - Pedagogisch medewerker 3 kinderopvang (92620) - Pedagogische medewerker 4 jeugdzorg (92631) - Gespecialiceerd Pedagogisch medewerker 4 kinderopvang

Nadere informatie

Studiehandleiding. Welzijn & Onderwijs

Studiehandleiding. Welzijn & Onderwijs Studiehandleiding Branch: Welzijn & Onderwijs Opleiding: Pedagogisch werk Crebo 22197 Pedagogisch Medewerker 3 Kinderopvang Crebo 92620 Pedagogisch Medewerker 4 Jeugdzorg Crebo 92631 Gespecialiseerd Medewerker

Nadere informatie

Studiehandleiding. Crebonummer: 93500. Niveau: 4. Cohort: 2012-2014. Opleidingsduur:

Studiehandleiding. Crebonummer: 93500. Niveau: 4. Cohort: 2012-2014. Opleidingsduur: Studiehandleiding Branche : Opleiding: Welzijn en Onderwijs Onderwijsassistent Crebonummer: 93500 Niveau: 4 Leerweg: BBL Cohort: 2012-2014 Opleidingsduur: 2 jaar Pagina 2 van 38 Albeda College, studiehandleiding

Nadere informatie

Studiehandleiding. Crebonummer: 92640 KD 2011. Niveau: 2

Studiehandleiding. Crebonummer: 92640 KD 2011. Niveau: 2 Studiehandleiding Opleiding: Helpende Zorg & Welzijn, Crebonummer: 92640 KD 2011 Niveau: 2 Leerweg: BBL Cohort: 2011-2013 Opleidingsduur: 1,5 en 2- jarig Pagina 2 van 39 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 3 1 Inleiding

Nadere informatie

Studiehandleiding. Cohort: 2012-2013. Opleidingsduur:

Studiehandleiding. Cohort: 2012-2013. Opleidingsduur: Studiehandleiding Branche : Welzijn en Onderwijs Opleiding: Maatschappelijke zorg crebo 95 - Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg niveau 4, crebo 966 - Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

Nadere informatie

Studiehandleiding. Opleiding: Helpende Zorg & Welzijn Crebonummer: 92640 KD 2009. Niveau: 2

Studiehandleiding. Opleiding: Helpende Zorg & Welzijn Crebonummer: 92640 KD 2009. Niveau: 2 Studiehandleiding Opleiding: Helpende Zorg & Welzijn Crebonummer: 92640 KD 2009 Niveau: 2 Leerweg: BOL Cohort: 2010-2012 Opleidingsduur: 2 jarig Pagina 2 van 40 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 3 1 Inleiding 4

Nadere informatie

Studiehandleiding. Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener, Crebonummer: 92670 KD 2011. Niveau: 4

Studiehandleiding. Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener, Crebonummer: 92670 KD 2011. Niveau: 4 Studiehandleiding Opleiding: Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener, Crebonummer: 92670 KD 2011 Niveau: 4 Leerweg: BOL Cohort: 2011-2014 Opleidingsduur: 3 jarig Pagina 2 van 41 INHOUDSOPGAVE Voorwoord

Nadere informatie

Studiehandleiding Persoonlijk Begeleider gehandicaptenzorg BBL Rosestraat

Studiehandleiding Persoonlijk Begeleider gehandicaptenzorg BBL Rosestraat Studiehandleiding Persoonlijk Begeleider gehandicaptenzorg BBL Rosestraat KD 2010-2011 BBL Rosestraat Cohort 2009-2012 BBL Rosestraat Cohort 2010-2013 BBL Rosestraat NAAM OPLEIDING : Persoonlijk Begeleider

Nadere informatie

Studiehandleiding. Cohort: 2012-2015. Opleidingsduur:

Studiehandleiding. Cohort: 2012-2015. Opleidingsduur: Studiehandleiding Branche : Welzijn en Onderwijs Opleiding: Maatschappelijke zorg crebo 95 - Medewerker maatschappelijke zorg niveau crebo 9650 - Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg niveau 4, crebo

Nadere informatie

ALBEDA COLLEGE UNIT GEZONDHEIDSZORG UNIT WELZIJN EN SPORT. Onderwijs - en examenreglement

ALBEDA COLLEGE UNIT GEZONDHEIDSZORG UNIT WELZIJN EN SPORT. Onderwijs - en examenreglement ALBEDA COLLEGE UNIT GEZONDHEIDSZORG UNIT WELZIJN EN SPORT Onderwijs - en examenreglement NAAM OPLEIDING : Praktijkopleider BRINNUMMER : 00GT CREBONUMMER : 0890 NIVEAU : 4, Specialistenopleiding LEERWEG

Nadere informatie

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2015 Voorwoord Beste student, In dit

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Leisure & Hospitality Assistant 94110 Niveau 2 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit

Nadere informatie

Studiehandleiding. Sociaal-maatschappelijk Dienstverlener. Crebonummer: 92670. Niveau: 4. Cohort: 2012-2015. Opleidingsduur:

Studiehandleiding. Sociaal-maatschappelijk Dienstverlener. Crebonummer: 92670. Niveau: 4. Cohort: 2012-2015. Opleidingsduur: Studiehandleiding Branche : Opleiding : Welzijn en Onderwijs Sociaal-maatschappelijk Dienstverlener Crebonummer: 92670 Niveau: 4 Leerweg: BOL Cohort: 2012-2015 Opleidingsduur: 3 jaar Pagina 2 van 42 Pagina

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Brood en Banket. Zelfstandig werkend banketbakker

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Brood en Banket. Zelfstandig werkend banketbakker Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Brood en Banket Zelfstandig werkend banketbakker 95748 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit deel

Nadere informatie

Zelfstandig werkend kok 95420

Zelfstandig werkend kok 95420 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Zelfstandig werkend kok 95420 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Pedagogisch Werk Niveau 3 Crebonummer 92620 Kwalificatiedossier

Nadere informatie

ALBEDA COLLEGE. Branche Lifestyle, Sport en Entertainment. Onderwijs - en examenregeling

ALBEDA COLLEGE. Branche Lifestyle, Sport en Entertainment. Onderwijs - en examenregeling ALBEDA COLLEGE Branche Lifestyle, Sport en Entertainment Onderwijs - en examenregeling NAAM OPLEIDING : Voetverzorger CREBONUMMER : 10505 NIVEAU : 3, Vakopleiding LEERWEG : Beroepsopleidend OPLEIDINGSVARIANTEN

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Leisure & Hospitality Host 94120 Niveau 3 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit deel

Nadere informatie

Studiehandleiding. Helpende Zorg & Welzijn. Crebonummer: 92640 KD 2012. Niveau: 2

Studiehandleiding. Helpende Zorg & Welzijn. Crebonummer: 92640 KD 2012. Niveau: 2 Studiehandleiding Branche : Opleiding: Welzijn en Onderwijs Helpende Zorg & Welzijn Crebonummer: 92640 KD 2012 Niveau: 2 Leerweg: BBL Cohort: 2012-2014 Opleidingsduur: 1,5 jaar Pagina 2 van 42 Albeda College,

Nadere informatie

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Cohort: 2013-2014 Vastgesteld op 20-08-2013 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2014 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding: Onderwijsassistent Niveau: 4 Crebonummer: 93500 Kwalificatiedossier: 2012 Cohort: 2012

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 september 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Medewerker Maatschappelijke Zorg Niveau 3 Crebonummer

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme. Informatiemedewerker 90621 Niveau 3

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme. Informatiemedewerker 90621 Niveau 3 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Informatiemedewerker 90621 Niveau 3 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Nog niet vastgesteld! Concept! Voorwoord Beste

Nadere informatie

Examenreglement competentiegerichte opleidingen. Da Vinci College

Examenreglement competentiegerichte opleidingen. Da Vinci College Examenreglement competentiegerichte opleidingen van het Regionaal Opleidingencentrum Zuid-Holland Zuid Da Vinci College Dit examenreglement is een bijlage van de onderwijs- en examenregeling en is van

Nadere informatie

ALBEDA COLLEGE UNIT VOEDING. Onderwijs - en examenregeling

ALBEDA COLLEGE UNIT VOEDING. Onderwijs - en examenregeling ALBEDA COLLEGE UNIT VOEDING Onderwijs - en examenregeling NAAM OPLEIDING : Gespecialiseerd Kok CREBONUMMER : 10389 NIVEAU : 4, Specialistenopleiding LEERWEG : Beroepsbegeleidend OPLEIDINGSVARIANTEN: Standaard

Nadere informatie

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER : Alle DOSSIERCREBO : Alle KWALIFICATIE : Alle KWALIFICATIECREBO : Alle NIVEAU : Alle COHORT : Vanaf 2015

Nadere informatie

oer voor competentiegerichte opleidingen

oer voor competentiegerichte opleidingen oer voor competentiegerichte opleidingen A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Medewerker stukadoor niveau 3 Cohort 2011 Crebocode 91500 Studieprogramma nummer(s) BBL :41069 Niveau 3 Studiebelasting o.g.v.

Nadere informatie

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Onderwijsassistent (p3) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Onderwijsassistent (p3) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Onderwijsassistent (p3) Uitstroom crebo 25485 Kwalificatiedossier Pedagogisch Werk Instroom crebo 23183 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang: 1 januari 2013 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Assistent Toezicht en Veiligheid Niveau 1 Crebonummer

Nadere informatie

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Sociaal-maatschappelijk dienstverlener (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Sociaal-maatschappelijk dienstverlener (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25489 Kwalificatiedossier Sociaal werk Instroom crebo 23185 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar KD 1 augustus 2015

Nadere informatie

Format OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format

Format OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format Format OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Metaalbewerker Cohort 2011 Crebocode 94300 Versie van het 1-12-2010 Kwalificatiedossier Studie

Nadere informatie

Hoofd Informatie niveau 4. crebo 94071

Hoofd Informatie niveau 4. crebo 94071 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Hoofd Informatie niveau 4 crebo 94071 Cohort: 2014-2015 Vastgesteld voor schooljaar 2014-2015 Voorwoord Beste student, In dit deel staat

Nadere informatie

Manager/ondernemer horeca 90303

Manager/ondernemer horeca 90303 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Manager/ondernemer horeca 90303 Cohort: 2014-2015 Vastgesteld voor schooljaar 2014-2015 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

STUDIEHANDLEIDING AKA 2009-2010

STUDIEHANDLEIDING AKA 2009-2010 STUDIEHANDLEIDING AKA 2009-2010 Opleiding : Arbeidsmarktgekwalificeerd Assistent Crebo : 90440 Niveau : 1 Duur opleiding : 1 jaar Leerweg : BOL Inhoud Inleiding blz. 2 Welk werk doet een assistent blz.

Nadere informatie

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (p2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (p2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie BOL en BBL Uitstroom crebo 25484 Kwalificatiedossier Pedagogisch Werk Instroom crebo 23183 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar KD

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Maatschappelijke Zorg Niveau 4 Crebonummer 92660

Nadere informatie

Leidinggevende bediening 94161

Leidinggevende bediening 94161 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende bediening 94161 Cohort: 2014-2015 Vastgesteld voor schooljaar 2014-2015 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 01 08 2011 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Pedagogisch Werk Niveau 4 Crebonummer 92630 Kwalificatiedossier

Nadere informatie

Leidinggevende bediening 94161

Leidinggevende bediening 94161 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende bediening 94161 Cohort: 2013-2014 Vastgesteld op 20-08-2013 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de specifieke

Nadere informatie

ALBEDA COLLEGE UNIT GEZONDHEIDSZORG. Onderwijs - en examenregeling

ALBEDA COLLEGE UNIT GEZONDHEIDSZORG. Onderwijs - en examenregeling ALBEDA COLLEGE UNIT GEZONDHEIDSZORG Onderwijs - en examenregeling NAAM OPLEIDING : Doktersassistent CREBONUMMER : 10776 NIVEAU : 4, Middenkaderopleiding LEERWEG : Beroepsopleidend OPLEIDINGSVARIANTEN:

Nadere informatie

ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2014 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding: Onderwijsassistent Niveau: 4 Crebonummer: 93500 Kwalificatiedossier: 2012 Cohort: 2013

Nadere informatie

Verkoper Reizen 94090

Verkoper Reizen 94090 Specifiek deel Onderwijsen examenregeling College voor Toerisme Verkoper Reizen 94090 Cohort: 2013-2014 Vastgesteld op 20-08-2013 Specifiek deel OER Toerisme-2013 / Verkoper Reizen 2 Voorwoord Beste student,

Nadere informatie

Vanuit het Albeda College een korte toelichting op de producten CCB en de deelnemers aan de opleiding Jeugdopbouwwerker

Vanuit het Albeda College een korte toelichting op de producten CCB en de deelnemers aan de opleiding Jeugdopbouwwerker september 2007 Vanuit het Albeda College een korte toelichting op de producten CCB en de deelnemers aan de opleiding Jeugdopbouwwerker In 2007 is door ons bij de projectleiding CCB een CD aangeleverd met

Nadere informatie

Examenreglement. Da Vinci College

Examenreglement. Da Vinci College Examenreglement van het Regionaal Opleidingencentrum Zuid-Holland Zuid Da Vinci College Dit reglement is vastgesteld op 2013 door het College van Bestuur en treedt in werking op 1 augustus 2013 Da Vinci

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMEEGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2013 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding Pedagogisch medewerker Niveau 3 Crebonummer 92620 Kwalificatiedossier 2012 Cohort 2012 Leerwegen

Nadere informatie

ALBEDA COLLEGE BRANCHE HORECA & TOERISME. Onderwijs - en examenregeling

ALBEDA COLLEGE BRANCHE HORECA & TOERISME. Onderwijs - en examenregeling ALBEDA COLLEGE BRANCHE HORECA & TOERISME Onderwijs - en examenregeling NAAM OPLEIDING : Gespecialiseerd Kok CREBONUMMER : 10389 NIVEAU : 4, Specialistenopleiding LEERWEG : Beroepsbegeleidend OPLEIDINGSVARIANTEN:

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Addendum Datum van ingang Schooljaar 2012-2013 Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Handhaver Toezicht en Veiligheid Niveau 3 Crebonummer

Nadere informatie

Manager Verkoop Reizen

Manager Verkoop Reizen Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Manager Verkoop Reizen 94100 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Concept niet vastgesteld Voorwoord Beste student,

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2013 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding Maatschappelijke Zorg Persoonlijk Begeleider gehandicaptenzorg (PB gz) en Persoonlijk Begeleider

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2013 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding Maatschappelijke Zorg Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg Niveau 4 Crebonummer 92660-61

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMEEGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2013 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding Pedagogische medewerker Niveau 3 Crebonummer 92620 Kwalificatiedossier 2010 Cohort 2011 Leerwegen

Nadere informatie

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (p2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (p2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25484 Kwalificatiedossier Pedagogisch Werk Crebo 23183 Domein Zorg en welzijn Crebo 79140 Versiejaar KD 2016 Niveau 4 Geldig voor cohort(en)

Nadere informatie

Examenplan , 2016 examenplan en diplomavereisten Sociaal-cultureel werker (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 examenplan en diplomavereisten Sociaal-cultureel werker (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Sociaal-cultureel werker (p2) Crebo 25488 Kwalificatiedossier Sociaal werk Crebo 23185 Domein Zorg en welzijn Crebo 79140 Versiejaar KD 2016 Niveau

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 september 2016 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding: Onderwijsassistent (DAPA) Niveau: 4 Crebonummer: 93500 Kwalificatiedossier: 2012 Cohort:

Nadere informatie

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Pedagogisch medewerker kinderopvang (p1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Pedagogisch medewerker kinderopvang (p1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie BOL en BBL Uitstroom crebo 25486 Kwalificatiedossier Pedagogisch Werk Instroom crebo 23183 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar KD

Nadere informatie

Examenreglement MBO Utrecht

Examenreglement MBO Utrecht Examenreglement MBO Utrecht 2014-2016 Colofon Examenreglement Vastgesteld door het Management Team op : 30 maart 2015 Definitief vastgesteld door het College van Bestuur op : 22 april 2015 Instemming Ondernemingsraad

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2013 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Niveau 4 Crebonummer 93670 Kwalificatiedossier 2012

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2014 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding: Sociaal-cultureel werker Niveau: 4 Crebonummer: 91370 Kwalificatiedossier: 2013 Cohort:

Nadere informatie

BPV handboek 2017 Informatie Beroepspraktijkvorming BPV HANDBOEK ALGEMEEN

BPV handboek 2017 Informatie Beroepspraktijkvorming BPV HANDBOEK ALGEMEEN BPV handboek 2017 Informatie Beroepspraktijkvorming BPV HANDBOEK ALGEMEEN - 2017 1 Inhoud Voorwoord.............................................................................. 3 Algemene informatie..............................................................

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2013 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker Niveau 4 Crebonummer 92632 Kwalificatiedossier 2012

Nadere informatie

ALBEDA COLLEGE BRANCHE HORECA & TOERISME. Onderwijs - en examenregeling

ALBEDA COLLEGE BRANCHE HORECA & TOERISME. Onderwijs - en examenregeling ALBEDA COLLEGE BRANCHE HORECA & TOERISME Onderwijs - en examenregeling NAAM OPLEIDING : Allround Broodbakker CREBONUMMER : 10498 NIVEAU : 3, Vakopleiding LEERWEG : Beroepsbegeleidend OPLEIDINGSVARIANTEN:

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling 2015-2016

Onderwijs- en Examenregeling 2015-2016 Onderwijs- en Examenregeling 2015-2016 School voor Opleiding : Pedagogisch medewerker niveau 3 Crebonummer : 92620 KBB : k1417 Niveau : 3 Leerweg Opleidingsduur : BOL : 3 Jaar Cohort 1 : 2015 1 In een

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 7 september 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening MBO - Verpleegkundige Niveau 4 Crebonummer 93510

Nadere informatie

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Onderwijsassistent (p3) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Onderwijsassistent (p3) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25485 Kwalificatiedossier Pedagogisch Werk Crebo 23183 Domein Zorg en welzijn Crebo 79140 Versiejaar KD 2016 Niveau 4 Geldig voor cohort(en)

Nadere informatie

ALBEDA COLLEGE BRANCHE HORECA & TOERISME. Onderwijs - en examenregeling

ALBEDA COLLEGE BRANCHE HORECA & TOERISME. Onderwijs - en examenregeling ALBEDA COLLEGE BRANCHE HORECA & TOERISME Onderwijs - en examenregeling NAAM OPLEIDING : Horeca Ondernemer Café /Bar en Fastfood CREBONUMMER : 10386 NIVEAU : 4, Middenkaderopleiding LEERWEG : CO/BB OPLEIDINGSVARIANTEN:

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2013 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding Onderwijsassistent Niveau 4 Crebonummer 93500 Kwalificatiedossier 2010 Cohort 2011 Leerwegen

Nadere informatie

Studiehandleiding. : Welzijn & Onderwijs. : Medewerker Maatschappelijke Zorg Crebo 92650 Dossiercrebo 22195. Niveau : 3

Studiehandleiding. : Welzijn & Onderwijs. : Medewerker Maatschappelijke Zorg Crebo 92650 Dossiercrebo 22195. Niveau : 3 Studiehandleiding Branche Opleiding : Welzijn & Onderwijs : Medewerker Maatschappelijke Zorg Crebo 92650 Dossiercrebo 22195 Niveau : 3 Leerweg : BBL Cohort : 2013-2016 Opleidingsduur : 3 jaar Pagina 2

Nadere informatie

1. Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan

1. Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan 1. Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Regeling van de examens Het examen Herkansen van examens

Nadere informatie

Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan

Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Regeling van de examens Het examen Herkansen van examens

Nadere informatie

Beroeps Praktijk Vormingsplan

Beroeps Praktijk Vormingsplan Beroeps Praktijk Vormingsplan Hoofdstuk en artikelindeling 1. Algemene informatie 1.1 Inleiding 1.2 Doelgroep 1.3 Profiel erkende gastouder als leerbedrijf 1.4 Profiel bemiddelingsmedewerker 1.5 Profiel

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ADDENDUM Datum van ingang 18 september 2012 ROC MONDRIAAN. BRIN nummer: 27GZ. Maatschappelijke Dienstverlening

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ADDENDUM Datum van ingang 18 september 2012 ROC MONDRIAAN. BRIN nummer: 27GZ. Maatschappelijke Dienstverlening ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 18 september 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Doktersassistent Niveau 4 Crebonummer 91310 Kwalificatiedossier

Nadere informatie

Examenreglement eindtermgerichte opleidingen. Da Vinci College

Examenreglement eindtermgerichte opleidingen. Da Vinci College Examenreglement eindtermgerichte opleidingen van het Regionaal Opleidingencentrum Zuid-Holland Zuid Da Vinci College Dit examenreglement is een bijlage van de onderwijs- en examenregeling, zoals bedoeld

Nadere informatie

Examenplan , 2016 t/m 2019, examenplan en diplomavereisten Klantmedewerker Bancaire Diensten, (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 t/m 2019, examenplan en diplomavereisten Klantmedewerker Bancaire Diensten, (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Klantmedewerker Bancaire Diensten (P1) Uitstroom crebo 25544 Kwalificatiedossier Financiële dienstverlening Instroom crebo 23216 Domein Economie

Nadere informatie

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Medewerker human resource management (HRM), (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Medewerker human resource management (HRM), (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25146 Kwalificatiedossier Juridisch-administratieve beroepen Crebo 23066 Domein Economie en administratie Crebo 79090 Versiejaar KD 1 augustus

Nadere informatie

ALBEDA COLLEGE BRANCHE GEZONDHEIDSZORG. Onderwijs - en examenregeling

ALBEDA COLLEGE BRANCHE GEZONDHEIDSZORG. Onderwijs - en examenregeling ALBEDA COLLEGE BRANCHE GEZONDHEIDSZORG Onderwijs - en examenregeling NAAM OPLEIDING : Apothekersassistent CREBONUMMER : 10774 NIVEAU : 4, Middenkaderopleiding LEERWEG : Beroepsopleidend OPLEIDINGSVARIANTEN:

Nadere informatie

OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen

OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Timmerman niveau 3 Cohort 2011 Crebocode 94930 Studieprogramma nummer(s) BBL : X Niveau 3 Studiebelasting o.g.v. opleidingsniveau

Nadere informatie

Examenreglement. Da Vinci College

Examenreglement. Da Vinci College Examenreglement van het Regionaal Opleidingencentrum Zuid-Holland Zuid Da Vinci College Dit reglement is vastgesteld op 01-04-2015 door dhr. H. van Gorkom, directeur onderwijs namens het College van Bestuur

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2013 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Niveau 4 Crebonummer 92670 Kwalificatiedossier 2012

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 7 september 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening MBO - Verpleegkundige Niveau 4 Crebonummer 93510

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling 2015-2016

Onderwijs- en Examenregeling 2015-2016 Onderwijs- en Examenregeling 2015-2016 Summa Automotive Kwalificatiedossier : Assemblagetechnicus Mobiliteitsbranche Opleiding : Assemblagetechnicus Mobiliteitsbranche Crebonummer : 92230 KBB : Innovam

Nadere informatie

Onderwijs - en examenregeling

Onderwijs - en examenregeling ALBEDA COLLEGE Branche Business Services Onderwijs - en examenregeling NAAM OPLEIDING : Particuliere Beveiliging CREBONUMMER : startnummer 90450, volgnummer 90541, Beveiliger NIVEAU : 2 LEERWEG : Beroepsbegeleidend

Nadere informatie

Portfolio Pedagogisch Werk. Studiewijzer. Opleiding Pedagogisch Werk niveau 3 instroom Helpende (KD 79140)

Portfolio Pedagogisch Werk. Studiewijzer. Opleiding Pedagogisch Werk niveau 3 instroom Helpende (KD 79140) Studiewijzer Opleiding Pedagogisch Werk niveau 3 instroom Helpende (KD 79140) 1 Inhoud Inleiding... 3 1 Hoe ziet de opleiding eruit?... 4 1. Visie... 4 1.1 De opbouw van de opleiding... 4 1.2 De opbouw

Nadere informatie

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Pedagogisch medewerker kinderopvang (p1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Pedagogisch medewerker kinderopvang (p1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25486 Kwalificatiedossier Pedagogisch Werk Crebo 23183 Domein Zorg en welzijn Crebo 79140 Versiejaar KD 2016 Niveau 3 Geldig voor cohort(en)

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator sport- en bewegingsagogie (P4) (HKS, vanaf augustus 2015)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator sport- en bewegingsagogie (P4) (HKS, vanaf augustus 2015) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2015) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25412 Kwalificatiedossier Sport en Bewegen Instroom crebo 23163 Domein Veiligheid en sport Domein crebo 79100 Versiejaar KD 1-8-2018

Nadere informatie

Toets en Examenplan MBO Verpleegkunde COHORTEN Crebo 95520

Toets en Examenplan MBO Verpleegkunde COHORTEN Crebo 95520 Toets en examenplan Leeswijzer In het toets- en examenplan is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen toetsen ( ontwikkelingsgericht) per fase en de examens van de startbekwame fase. Beroepstaak D neemt

Nadere informatie

Examenplan , 2017, 2018, examenplan en diplomavereisten Medewerker human resource management (HRM), (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017, 2018, examenplan en diplomavereisten Medewerker human resource management (HRM), (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25146 Kwalificatiedossier Juridisch-administratieve beroepen Instroom crebo 23066 Domein Economie en administratie Domein crebo 79090

Nadere informatie

CONCEPT Format OER voor 2010 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens

CONCEPT Format OER voor 2010 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens CONCEPT Format OER voor 2010 competentiegerichte opleidingen in het nieuwe format A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Medewerker ICT Cohort 2010 Crebocode 90560 Versie van het 2010 Kwalificatiedossier Studie

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Facilitair leidinggevende. (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Facilitair leidinggevende. (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25175 Kwalificatiedossier Ondernemer horeca/bakkerij Instroom crebo 23083 Domein Horeca en bakkerij Domein crebo 79120 Versiejaar

Nadere informatie

Afnamereglement examens uitgevoerd in de BPV

Afnamereglement examens uitgevoerd in de BPV Afnamereglement examens uitgevoerd in de BPV Bronnen: - Examenreglement ROC Menso Alting - Diplomamodel (Staatscourant 2012 nr. 10761, 4 juni 2012) 1. Organisatie van examens in de BPV 1.1 Het examen Een

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2015 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding: Pedagogisch werker Niveau: 3 Crebonummer: 92620 Kwalificatiedossier: 2012 (2014) Cohort:

Nadere informatie

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl Instructie student Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER DOSSIERCREBO KWALIFICATIE NIVEAU COHORT KERNTAAK VERSIE : 1v1 Augustus 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Stappenplan 4 3. Instructie

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2015 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Opleiding: Pedagogisch medewerker 4 jeugdzorg Gespecialiseerd Pedagogisch medewerker 4 Kinderopvang

Nadere informatie

Toets en Examenplan MBO Verpleegkundige COHORT 2015-2019 Crebo 95520

Toets en Examenplan MBO Verpleegkundige COHORT 2015-2019 Crebo 95520 Toets en examenplan Leeswijzer In het toets- en examenplan is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen toetsen ( ontwikkelingsgericht) per fase en de examens van de startbekwame fase. Beroepstaak D neemt

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2015 E-learning MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Naam school Kwalificatie School voor Commerciële Economie Commercieel medewerker binnendienst

Nadere informatie

Studiehandleiding Branche Welzijn en Onderwijs

Studiehandleiding Branche Welzijn en Onderwijs Studiehandleiding Branche Welzijn en Onderwijs PW3 Dlt-BOL locatie Alexanderlaan, teamleider B. van Leeuwen Opleiding: Pedagogisch Werker Crebonummer: 92620 KD 2008 Niveau: 3 Leerweg: Dlt-BOL Cohort: 2009-2012

Nadere informatie