Insecten Met bijna 1 miljoen beschreven soorten, vormen de insecten verreweg de grootste groep van dieren. Geschat wordt dat er vele honderdduizenden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Insecten Met bijna 1 miljoen beschreven soorten, vormen de insecten verreweg de grootste groep van dieren. Geschat wordt dat er vele honderdduizenden"

Transcriptie

1 Insecten

2 Insecten Met bijna 1 miljoen beschreven soorten, vormen de insecten verreweg de grootste groep van dieren. Geschat wordt dat er vele honderdduizenden tot enkele miljoenen soorten nog niet zijn ontdekt. Er zijn ongeveer libellensoorten, sprinkhanensoorten, vlindersoorten, wantssoorten, vliegensoorten en bijen- en wespensoorten bekend. De kevers zijn de grootste groep met minstens soorten.

3 Insecten Insecten komen overal ter wereld voor, behalve op open zee. De combinatie van hun enorme soortenaantal en grote vormenrijkdom zorgt ervoor dat de insecten een belangrijke schakel zijn in ieder ecosysteem, behalve de zeeën. Insecteneters zoals spitsmuizen en vleermuizen zouden niet bestaan zonder insecten. Ook andere groepen dieren zoals reptielen, amfibieën en insectenetende vogels zijn afhankelijk van insecten, zo is het bv. heel belangrijk dat vogeleieren en rupsen ongeveer gelijktijdig (blijven) uitkomen niet zo vanzelfsprekend in tijden van klimaatsverandering.

4 Insecten Veel soorten wilde en gekweekte planten zijn afhankelijk van insecten voor de bestuiving. Dankzij insecten zijn producten als honing, zijde en bijenwas beschikbaar voor de mens. Door hun hoge proteïnewaarde worden bv. rupsen en sprinkhanen door de mens gewaardeerd als vleesvervangers, als delicatesse, maar vaak ook uit noodzaak. Insecten worden ook gebruikt om andere insecten te bestrijden, voorbeelden hiervan zijn sluipwespen die rupsen doden en lieveheerbeestjes die bekend staan om hun dieet van bladluizen. Sommige insecten worden beschouwd als schadelijk om dat ze pijnlijk kunnen bijten of steken (wesp) of ziekten overbrengen (malariamug, tseetseevlieg). De meeste schade ondervindt de mens echter van plantenetende insecten als luizen, rupsen, thripsen. Vaak zijn de larven van insecten veel schadelijker omdat ze snel moeten groeien en daardoor zeer vraatzuchtig zijn.

5 Insecten eten In een groot deel van de wereld worden insecten of de larven ervan gegeten en erg gewaardeerd als eiwitrijk voedsel. Honderd gram gedroogde rups bevat 53 gram proteïnen, 15 procent vet en 17 procent koolhydraten. De energiewaarde bedraagt ongeveer 430 kilocalorieën per honderd gram. Afhankelijk van de soorten zijn de rupsen rijk aan kalium, calcium, magnesium, zink, fosfor en ijzer en bevatten ze talrijke vitaminen. Honderd gram insecten volstaan vaak om te voldoen aan de dagelijkse behoefte aan de respectievelijke mineralen en vitaminen. Uit onderzoek aan de Universiteit Gent is gebleken dat het eten van insecten helpt tegen hoge bloeddruk. Ze bevatten een eiwit dat hetzelfde effect heeft tegen deze kwaal als medicijnen, maar dan zonder de bijwerkingen.

6 Insecten eten Hoewel het eten van andere geleedpotigen zoals kreeften, krabben en garnalen in het moderne Europa gebruikelijk is en deze als lekkernij worden gezien, is het eten van insecten nog eerder ongebruikelijk en wordt het als bizar aanzien. Tot midden de 20 e eeuw werd in sommige delen van Duitsland en Frankrijk af en toe meikeversoep gegeten. Verschillende oude kookboeken maken hiervan gewag. De meikevers werden gevangen, ontdaan van dekschild en poten en dan bereid in een soep. Het zou een beetje smaken naar kreeftensoep. Sprinkhanen zijn halal, en dus toegestaan voor moslims om te eten. Andere insecten als vliegen, muskieten en wespen daarentegen zijn haram en dus verboden om te eten. In het Joodse geloof zijn enkel vier soorten sprinkhanen koosjer, alle andere insecten en geleedpotigen zijn treife of niet-koosjer. Honing van bijen echter mag wel worden geconsumeerd omdat bijen de honing niet zelf zouden produceren maar enkel verzamelen.

7 Larven De eitjes van insecten zijn zeer klein en komen soms na enkele dagen uit, maar soms ook pas na maanden of na een winterrust. De meeste insecten maken een volledige of onvolledige gedaantewisseling (metamorfose) door bij de ontwikkeling van respectievelijk larve of nimf naar imago (= volwassen insect). Voorbeelden van verschillende type larven zijn: - de ritnaald of koperworm = de larve van de kniptorren - de engerling = de larve van bladsprietkevers (bv. de meikever) - de emelt = de larve van langpootmuggen - de rups = de larve van vlinders

8 Larven Een larve vervelt meerdere keren, waarbij hij steeds groter wordt. Veel larven vreten zich ergens in, zoals een boom, een stuk fruit, een dood dier, een mesthoop enz. De larve blijft eten tot hij volledig ontwikkeld is en dan vindt de verpopping plaats. De pop komt na enige tijd, soms na een seizoensrust uit, waarna het volwassen insect of imago tevoorschijn komt. Een eenmaal volwassen insect vervelt niet meer en wordt ook niet groter. Een kleine kever wordt dus nooit een grote kever Het vliegend hert is de grootste kever van Midden-Europa en is in veel gebieden zo zeldzaam geworden dat hij europees beschermd is. De volwassen kever leeft slechts enkele weken in de periode tussen mei en augustus. De larven leven zo n 5 jaar van ondergronds vermolmd hout. Ook een volwassen meikever leeft maar een 4tal weken terwijl zijn larve 2 tot 5 jaar onder de grond kan leven.

9 Insectenhotel Om insecten te helpen overwinteren in je tuin en bestuivers aan te trekken voor je fruitbomen, kan het erg leuk zijn om in het najaar samen met de (klein)kinderen een insectenhotel te bouwen. Veel geziene gasten in insectenhotels zijn lieveheersbeestjes, vlinders, solitaire (wilde) bijen en solitaire wespen. Een warme en beschutte plaats zoals een gevel of een haag op het zuiden blijkt geliefd bij insecten. Ook stapels dood hout zijn een geschikte schuilplaats voor insecten en veel andere kleine dieren (op voorwaarde dat je niet alles opstookt in de winter!). Speciaal geconstrueerde insectenhotels (ook in de handel te verkrijgen, je moet maar eens googelen), bestaan uit verschillende secties die zoveel mogelijk soorten een plek geven om te overwinteren. Naast houtblokken en stenen met boorgaten kunnen bamboe- en rietstengels, gebundeld of in een conservenblik gestoken, dienstdoen. Door holle stengels bij een knoop af te knippen, ontstaan kokertjes met een gesloten achterzijde. Er worden vaak stengels van vlier, roos of braam bij gestoken omdat het merg ervan als voedsel kan dienen.

10 Spinnen zijn geen insecten Spinnen en insecten behoren tot de geleedpotigen, maar verschillen zeer sterk van elkaar. Een insect heeft: - 6 poten - een lijf dat bestaat uit 3 delen (kop, borststuk en achterlijf) - 2 ogen - meestal vleugels en voelsprieten of antennes Een spin heeft: - 8 poten - een lijf dat bestaat uit 2 delen (kopborststuk en achterlijf) - 6 tot 8 ogen - nooit vleugels en geen voelsprieten, maar soms palpen

11 Huisbijen en wilde bijen Naast de honingbij (huisbij) zijn er op aarde meer dan soorten wilde bijen (solitaire of sociale). België telt er ongeveer 370. Honingbijen leven in een grote familie. Zo n familie noemen we een volk. In een volk leven werksters, darren en een koningin. In de zomer bestaat het volk uit 1 koningin, werksters en een paar honderd darren. De enige vrouwtjesbij die eitjes legt, is de koningin. Dat is dan ook de enige taak van de koningin. In de zomer kan ze wel 1600 eitjes per dag leggen De koningin is de moeder van alle bijen in het nest of de korf. Ze legt 2 soorten eitjes: eitjes waar werksters uitkomen en eitjes waar darren uitkomen.

12 Huisbijen (Honingbijen) Een werkster is ook een vrouwtjesbij. Ze is alleen veel korter dan de koningin en ook een beetje mollig. Werksters doen al het werk in het nest/de korf. Ze zorgen voor de eitjes, bouwen nieuwe kamertjes (cellen/raten), ze slepen eten (stuifmeel) aan voor de darren en de koningin, ze bewaken het nest en zoeken naar nectar waar ze honing van maken (als voedsel voor de larven en als voorraad). Een werkster heeft zo n zwaar leven dat ze niet oud wordt. Haar vleugels slijten letterlijk weg van het vele vliegen. Na 6 of 7 weken werken valt ze van uitputting dood neer. Mannetjesbijen of darren krijgen hun eten van de werksters. Hun enige taak is het vrijen met de koningin zodat de eitjes bevrucht raken. Een bijeneitje is maar een paar millimeter groot. Na 3 dagen kruipt er een kleine larve uit. De larve doet niets dan eten. Als de larve te groot wordt voor het kamertje, maakt de werkster het kamertje (cel) dicht met was (uit haar achterlijf). De larve gaat dan verpoppen tot een bij. Dit heet gedaanteverwisseling of metamorfose.

13 Wilde bijen Wilde bijen staan naar schatting garant voor de helft van de bestuiving van wilde planten en landbouwgewassen. Ze leven niet in zwerm, maar solitair. Dat wil zeggen dat ieder vrouwtje haar eigen nest maakt en een aantal eieren legt die zij van voedsel voorziet.

14 Bijen als bestuivers Bijen verzamelen stuifmeel en nectar. Omdat er stuifmeel aan hun lijfje blijft kleven, als ze in een bloem naar nectar op zoek gaan, komt een deel van het stuifmeel op andere bloemen terecht. Zo bevruchten bijen de planten die daardoor zaden kunnen maken voor nieuwe planten of vruchten. De rest van het stuifmeel is voedsel voor de bijen. Soms hebben ze zoveel stuifmeel aan hun poten dat het lijkt of ze een pofbroekje aan hebben. Bijen hebben speciale haartjes aan hun poten om stuifmeel te kunnen vervoeren. Wereldwijd wordt de bijdrage van de bijen tot de bestuiving van de landbouwgewassen geraamd op 153 miljard euro.

15 Bijen als bestuivers Vooral voor kostenintensieve teelten van hoogwaardige fruit- en groentesoorten, zorgen huisbijen voor een productiestijging van 20% tot 30%, wat resulteert in een belangrijke winstaangroei. In China kiezen kwekers ervoor om hun perenbloesems manueel (met een penseeltje) te bestuiven, aangezien de natuurlijke bestuivers en de pollenplanten uit de regio vernietigd werden door ongecontroleerd gebruik van chemische producten en handarbeid er nog goedkoop is. Recent onderzoek heeft aangetoond dat naast honingbijen ook wilde bijen en hommels belangrijk zijn voor de bestuiving in de fruitteelt. Tijdens een nat en koud voorjaar zie je nl. amper honingbijen in de boomgaard. Wilde bijen vliegen wel bij dit weer. Door ook de aanwezigheid van wilde bijen te stimuleren, worden de fruittelers dus minder weersafhankelijk.

16 Honing Werksters zuigen nectar uit de bloemen op in hun maag. In de bijenmaag wordt nectar omgezet tot honing door middel van enzymen. Als de honing klaar is, spuwt de werkster de honing uit in de cellen/kamertjes waar de larven in wonen. Smaak, geur, kleur en consistentie (hardheid of loperigheid) van honing variëren naar gelang van de soort bloemen waaruit de nectar is gewonnen. De meeste honing bestaat uit nectar van verschillende soorten van bloemen en bloesems. Als een grote hoeveelheid nectar te halen is van één soort plant, maken de bijen specifieke honingsoorten zoals lindehoning, lavendelhoning, rozenhoning, klaverhoning, heidehoning, Via de stuifmeelsporen in de honing kan men de oorsprong van de nectar voor de honing vaststellen. Honing is lekker en gezond.

17 Honing is lekker en gezond Toch kan honing gevaarlijk zijn voor baby s jonger dan 1 jaar. In honing kunnen nl. sporen voorkomen van de bacterie Clostridium botulinum, een bacterie die veel voorkomt in de natuur. Een ontwikkelde darmflora houdt schadelijke bacteriën en virussen op afstand. Maar bij baby s is de darmflora nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor moeten we erg voorzichtig zijn met wat we als voedsel aan baby s geven (en dus ook met honing aan het tutje!). Doordat de darmflora van baby s nog niet volledig ontwikkeld is, kan zoiets onschuldigs als honing een baby ziek maken De darmflora is vanaf het eerste levensjaar volledig ontwikkeld en vanaf dan is het eten van honing volkomen veilig en zelfs gezond!

18 De bijenverdwijnziekte Overal ter wereld bereikt de bijensterfte records; van einde 2006 tot het einde van de winter van 2007: verdwijning van 60% van de kolonies in de VS en tot 90% in bepaalde staten in het oosten en het zuiden. 25% van de kolonies verdwenen in Duitsland, Taiwan, Zwitserland, Portugal, Griekenland en in tal van andere Europese landen. België, en in het bijzonder Wallonië, bleven evenmin gespaard. De bijenverdwijnziekte wordt gekenmerkt door de afwezigheid van werksters. Enkel de koningin, die eieren blijft leggen, blijft over, samen met een aantal jonge bijen. De weinige nog aanwezige volwassen exemplaren zijn besmet met uiteenlopende ziekteverwekkende virussen en schimmels. De broedcel (met daarin de larven, poppen en eieren) is goed afgesloten en voorzien van voedselvoorraden (honing en pollen). Vreemd genoeg worden die niet geplunderd door de andere bijen en worden ze slechts erg laattijdig aangevallen door de parasieten. De overblijvende werksters zijn echter te weinig in aantal om de broedcel te verzorgen

19 Oorzaken van bijensterfte De meeste wetenschappelijke studies over bijen en de bijensterfte richtten zich op de analyse van geïsoleerde factoren. Het is nochtans waarschijnlijk dat een combinatie van verschillende factoren samenspelen en zo de natuurlijke weerstand van de bijen verzwakken Voedingstekorten Bijen bezoeken voor hun voeding een grote verscheidenheid aan planten die nectar en pollen aanmaken. Deze zijn voor de bijen een bron van eiwitten en aminozuren. Bijen zoeken deze planten in een straal van 600m tot 5km in houtkanten, wegbermen en bij veldbloemen, Naarmate deze zeldzamer worden door intensiever onderhoud en monoculturen wordt het voedselaanbod schaarser. Wilde bijen maken hun nesten in hagen, hoge bermen, bosjes,.. ook deze staan onder druk Tegenwoordig is een bloemenrijk stadslandschap soms bijenvriendelijker dan de boerenbuiten

20 Oorzaken van bijensterfte Chemische bestrijdingsmiddelen Vooral de neonicoticoïden kwamen in verband hiermee in het nieuws. Het gebruik van een aantal neonicoticoïden werd recent in Europa voorlopig verboden in de strijd tegen de bijensterfte Mais is niet interessant voor bijen als voedselplant maar de sappen die vrijkomen bij het hakselen van de maïs zijn zeer aantrekkelijk omdat in het najaar het aanbod aan bloemen beperkt is. Via deze sappen komen de bijen echter in contact met de pesticiden die aan de maïs toegediend werden bij de zaai of bij het opkomen

21 Oorzaken van bijensterfte Elektromagnetische vervuiling en GGO-gewassen Er wordt onderzocht of bepaalde magnetische velden (van bv. draadloze telefoniestations) en Genetisch Gemodificeerde gewassen invloed uitoefenen op bijen. Deze onderzoeken zijn nog niet ver genoeg gevorderd om echte besluiten te trekken. Parasietinfecties De varroamijt is afkomstig uit Azië en vestigde zich in Europa in de jaren 60. Varroamijten zijn sterke dragers van virussen die op hun beurt de bijen aantasten. Een hypothese is dat de door virussen aangetaste bijen hun oriëntatievermogen verliezen en daardoor verdwijnen.

22 Bijenkroegen Bijen hebben water nodig om hun kast te koelen en als verdunningsmiddel voor de honing die aan de larven gevoederd wordt. Werkster halen even naarstig water als stuifmeel. Een bijenvolk zal des te efficiënter functioneren wanneer de werksters niet al te ver moeten op zoek gaan naar water. Een modderige plas, een teil water die dienst doet als vogelbad, een druppelend koelsysteem, een zwembad. Zeer geschikt zijn waterplanten in een poel. De wortels hangen in het water en nemen daaruit de nodige voedingsstoffen op. Ze volgen ook netjes het wisselende waterniveau en zorgen er dus voor dat de bijen een betrouwbare vaste voet aangeboden krijgen bij het verzamelen van het water. Bijen hebben een voorkeur voor water dat iets zuurder is. Vochtconcentraties bij mest- en composthopen zijn zowat Trappist voor de bijen. Mestsappen hebben immers een lage ph en zijn voor de bijen extra aantrekkelijk door de rijkdom aan mineralen en zouten Daarenboven zorgt de aanwezige gisting voor een hogere omgevingstemperatuur.trappist van het schap dus

23 Mieren Mieren zijn een groep van kolonievormende sociale insecten. Net als de bijen behoren ze tot de orde van de vliesvleugeligen en meer in het bijzonder tot de wespachtigen. Ze stammen af van gravende wespensoorten waarvan de werksters hun vleugels verloren hebben. De nauwe verwantschap aan de wespen is ook af te leiden uit de bouw van de mier, die sterke overeenkomsten vertoont met een wesp. Mieren zijn alleseters.

24 Mieren In een mierenmaatschappij worden de volgende groepen onderscheiden: - de koningin (verliest na de bruidsvlucht haar vleugels) - de mannetjes (die enkel dienen voor de voortplanting en daarna spoedig sterven) - de werksters (vleugelloze, steriele dochters van de koningin) De werksters hebben verschillende functies in de mierenmaatschappij: - soldaten: dit zijn de gravers van de kolonie. - verkenners: dit zijn de mieren die eten zoeken. Meestal zijn dit al wat oudere werksters die spoedig van ouderdom zullen sterven en waarvan het dus een kleiner verlies is voor de kolonie als ze tijdens hun werk worden opgegeten/aangevallen. - verzorgers van de larven: dit zijn bijna altijd de jongste mieren. - bladluizenkwekers/ slavenhalers en houders

25 Boerende mieren Sommige mierensoorten kweken bladluizen waarvan ze de honingdauw aftappen door met hun voorpoten of voelsprieten op de luizen te trommelen; ze houden de luizen als een soort koeien die ze melken. Honingdauw is de suikerrijke ontlasting van de bladluizen. Een voorbeeld van een dergelijke boerende mier is de rode bosmier die wettelijk beschermd is.

26 Rode bosmier Een koepelnest van de rode bosmier is een waar bouwkundig wonder te noemen. Het bestaat uit vele kamers die met elkaar worden verbonden door een uitgebreid aangelegd gangenstelsel. In een enkel koepelnest kunnen wel tweehonderdduizend tot een miljoen mieren samenleven. De goede sociale onderlinge samenwerking is daarbij van levensbelang voor de bosmieren. Een rode bosmierenkoningin kan 20 jaar oud worden en per jaar eieren produceren.

27 Rode bosmier Er bestaan 2 soorten rode bosmieren die sterk op elkaar lijken; de kale rode bosmier en de behaarde rode bosmier. De behaarde rode bosmier is agressiever dan de kale rode bosmier. Wanneer het nest verstoord wordt, vallen duizenden mieren aan. Ze hebben stevige kaken waarmee ze kunnen bijten en met hun achterlijf kunnen ze mierenzuur afscheiden/spuiten. Rode bosmieren beschermen hun bladluizen tegen lieveheersbeestjes en sluipwespen. Natuurlijke vijanden van de rode bosmieren zijn de groene spechten en mierenleeuwen.

28 Lieveheersbeestjes Lieveheersbeestjes zijn een groep van kevers. Sommige soorten zijn zeer bekend omdat ze algemeen voorkomen. Een voorbeeld is het zevenstippelig lieverheersbeestje. Als je een lieveheersbeestje pest door zachtjes op hem te drukken, produceert hij een gele vloeistof die sterk geurt en bitter smaakt. Vogels die een lieveheersbeestje pakken, proeven dit en laten hem snel vallen. Het rood met zwart patroon is dan ook een waarschuwing Ik smaak vies of ik ben giftig. De gele vloeistof van het zevenstippelig lieverheersbeestje blijkt giftig te zijn voor koolmeeskuikens. Die van het tweestippelig lieveheersbeestje niet.

29 Lieveheersbeestjes Lieveheersbeestjes worden in de bio-landbouw gebruikt om bladluizen op een niet chemische manier te bestrijden. Een om deze reden ingevoerde Aziatische soort (het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje) blijkt een agressieve soort te zijn die zich sterk verspreidt en een bedreiging kan vormen voor de inheemse soorten, bv. het tweestippelige lieveheersbeestje. Alle lieveheersbeestjes zijn in België wettelijk beschermd. Streeknamen voor lieveheersbeestjes zijn bv. pimpanpoentje, hemelbeestje, pieternelletje, mariabeestje, piepebontje,

30 Kevers Kevers zijn insecten waarbij de voorvleugels veranderd zijn in harde schilden die de achtervleugels bedekken.

31 Scarabee De voornaamste Egyptische god Khepri, de god van de opgaande zon, wordt voorgesteld als de bekende mestkever scarabeus waarvan de naam in het Egyptisch Khépere is. Afbeeldingen van mestkevers of scarabeus komen talrijk voor in de oud-egyptische kunstschatten. Mestkevers verzamelen mest van herbivoren, zoals paarden en kamelen, waarin nog veel onverteerde vezels zitten. Daar draaien ze ballen van waarin ze hun eieren leggen. De scarabee werd in Egypte als een heilig dier beschouwd. De Egyptenaren dachten nl. dat de mestkevers spontaan uit mestballen ontstonden en net als de dagelijks opkomende zon zichzelf telkens weer opnieuw scheppen Zo werd de scarabee in verband gebracht met vernieuwing, wederopstanding, onsterfelijkheid, potentie, voortplanting en wijsheid.

32 Dank voor uw aandacht en interesse, succes met de zoektocht!

INSECTEN. werkboekje

INSECTEN. werkboekje INSECTEN werkboekje 20 maart 2009 Dag lieve kleine vlinder Waar vlieg je toch naartoe? Breng jij misschien de eitjes weg, ben jij nu al moe? Jouw eitjes worden rupsjes. die groeien heel erg vlug. ook krijgen

Nadere informatie

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten.

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten. De hommel Hommels kunnen tot 60% van hun lichaamsgewicht aan stuifmeel meedragen. In de vroege lente ontwaakt de hommelkoningin en verlaat haar ondergrondse schuilplaats. Ze gaat op zoek naar een holletje

Nadere informatie

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten.

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten. De hommel In de vroege lente ontwaakt de hommelkoningin en verlaat haar ondergrondse schuilplaats. Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten. Hommels

Nadere informatie

Wandelroute langs insecten en andere kleine beestjes

Wandelroute langs insecten en andere kleine beestjes Wandelroute langs insecten en andere kleine beestjes Tijdens deze buitenopdracht komen jullie verschillende insecten tegen. Ook vind je andere kleine beestjes, die geen insecten zijn. De route is met een

Nadere informatie

Rode bosmier SOORTEN MIEREN

Rode bosmier SOORTEN MIEREN Rode bosmier De rode bosmier ontdek je soms al snel. Als je bijvoorbeeld in het bos loopt en dan ergens gaat zitten. Opeens zitten ze overal. In je broekspijpen, op je arm, tot in je sokken aan toe! En

Nadere informatie

Bijenhoudersvereniging St Ambrosius Boxtel

Bijenhoudersvereniging St Ambrosius Boxtel januari In deze maand zijn de hommelkoninginnen nog in hun winterslaap. februari Op een warme dag komt een hommelkoningin uit haar schuilplaats en gaat op zoek naar voedsel. Als het kouder wordt moet ze

Nadere informatie

De kleine beestjesclub

De kleine beestjesclub Thema: mini Biologie Dieren Insecten en spinnen Moeilijkheid: * Tijdsduur: ** Juf Nelly De kleine beestjesclub Doel: Na deze opdracht weet je meer over verschillende insecten Uitleg opdracht Je luistert

Nadere informatie

Suchmann. Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen

Suchmann. Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen Suchmann Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen Wanneer: Dinsdagmiddag 6-13-20 & 27 april De kinderen worden in groepjes verdeeld van 3 of 4 kinderen. Ieder groepje krijgt een onderwerp toebedeeld

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 15 april Beste natuurliefhebber/- ster,

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 15 april Beste natuurliefhebber/- ster, De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 15 april 2014 Beste natuurliefhebber/- ster, Doordat we anderhalve week afwezig waren komt dit verslag later dan gebruikelijk. Intussen ben ik vergeten hoe de omstandigheden

Nadere informatie

Waarom gonzen er minder bijen? Het is tijd om meer te leren over de wereld van de bijen, tijd voor bij-les

Waarom gonzen er minder bijen? Het is tijd om meer te leren over de wereld van de bijen, tijd voor bij-les B i B j O e E n K HET GONST! Er zijn al 100 miljoen jaar bijen op de planeet aarde. Dat is een stuk langer dan er mensen zijn en zelfs langer dan sommige dinosaurussen! Bijen zijn insecten die belangrijk

Nadere informatie

De Bij hoort erbij. 10 juni 2015 Probus 1 Maastricht Guus Gerards

De Bij hoort erbij. 10 juni 2015 Probus 1 Maastricht Guus Gerards . 10 juni 2015 Probus 1 Maastricht Guus Gerards Wat heb ik met bijen. Als klein jongetje al met mieren en bijen bezig. Grote tuin met fruitbomen Kortom, de natuur en het behoud ervan is mij lief Einstein

Nadere informatie

Angeldragers Honingbij Solitairebij Hommel Wesp

Angeldragers Honingbij Solitairebij Hommel Wesp Insecten Angeldragers Honingbij - Geel en bruin van kleur - Angel met weerhaakjes bij alle werkbijen - Koningin legt eitjes - Leven in kolonie (in de zomer: 30.000-70.000) in een kast of een korf - De

Nadere informatie

INSECTEN EN SPINACHTIGEN

INSECTEN EN SPINACHTIGEN INSECTEN EN SPINACHTIGEN WERKBLAD BOUW EN ONTWIKKELING Bouw 1. Het aantal looppoten is een belangrijk criterium om vertegenwoordigers van de stam van de geleedpotigen (80% van de gekende diersoorten!)

Nadere informatie

Van eitje tot vlinder

Van eitje tot vlinder Werkblad Van eitje tot vlinder Wat is de goede volgorde van de plaatjes? Begin bij plaatje : de vlinder legt eieren. Schrijf de letter a in hokje. Welk plaatje is de volgende? Zet de letter ervan in hokje

Nadere informatie

Workshop. Bijenhotel

Workshop. Bijenhotel Workshop Bijenhotel 1 Blauwe ertsbij 2 Kleine roetbij Wespbij Zweefvlieg - grote ogen - 1 paar vleugels 3 - korte antennes 4 Bij of Wesp? Bijen - Stuifmeel en nectar (larvenvoedsel) - Verzamelapparaat

Nadere informatie

Info plus Ongewervelden

Info plus Ongewervelden Project Dieren F- verrijking week 7 Info plus Ongewervelden Lees de extra informatie in je boek op bladzijde 126 t/m 129 over spinnen. De opdrachten hoef je niet te maken. Ongewervelden De hoeveelheid

Nadere informatie

Binnen de kast heeft elke bij haar eigen taken en verantwoordelijkheden: de koningin legt de eitjes, de darren vrijen met de koningin en de werksters

Binnen de kast heeft elke bij haar eigen taken en verantwoordelijkheden: de koningin legt de eitjes, de darren vrijen met de koningin en de werksters Hoe ziet een bij er uit? 1 2 3 4 Koningin, Werkster & Dar Iedereen zijn taak Binnen de kast heeft elke bij haar eigen taken en verantwoordelijkheden: de koningin legt de eitjes, de darren vrijen met de

Nadere informatie

Levenscyclus. Raten zijn 6hoekige kamers waar stuifmeel en honing wordt opgeslagen.

Levenscyclus. Raten zijn 6hoekige kamers waar stuifmeel en honing wordt opgeslagen. [Honingbij] Algemene Naam: Honingbij Wetenschappelijke Naam: Apis mellifera Raten zijn 6hoekige kamers waar stuifmeel en honing wordt opgeslagen. Het lichaam van een bij bestaat uit drie onderdelen: een

Nadere informatie

Dierenwelzijnslessen voor basisscholen. Honingbijen

Dierenwelzijnslessen voor basisscholen. Honingbijen Dierenwelzijnslessen voor basisscholen Honingbijen 1 Inleiding In Nederland worden bijen gehouden, omdat ze honing maken. Ze worden verzorgd door een imker. Er zijn in Nederland ongeveer 8000 imkers. Veel

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 16 mei Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 16 mei Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 16 mei 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was een zomerse dag met vrij veel zon en weinig wind. Dat laatste vind ik prettig, maar wat betreft de temperatuur ben

Nadere informatie

Wist je dat?... Overwintering van vlinders. Vragen. De vlinder. De levenscyclus..

Wist je dat?... Overwintering van vlinders. Vragen. De vlinder. De levenscyclus.. Lesbrief groep 5 6 Inhoudsopgave Wist je dat?... Vlinderwiel Stripverhaal.. Overwintering van vlinders. Vlinder mobiel Het voedsel van rupsen.. Vragen. De vlinder. De levenscyclus.. 1 Wist je dat Allerlei

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Lieveheersbeestje Wie het het lieveheersbeestje? Veel mensen vinden insecten, en vooral kevers, maar griezelige beesten. Ze hebben van die rare sprieten op hun kop, van die enge dunne pootjes, En ook hun

Nadere informatie

Opdrachtkaart Zwart: Hoe ziet de bij eruit?

Opdrachtkaart Zwart: Hoe ziet de bij eruit? Opdrachtkaart Zwart: Hoe ziet de bij eruit? Maak de houten puzzel van de bij. Opdracht 2: Bekijk de bij heel goed. Wat zie je allemaal? Zie je de kop, het borststuk en het achterlijf? Dit heb je nodig

Nadere informatie

vlinders infoblad Meer informatie van de afdeling NME (Natuur en Milieu Educatie) van Carmabi is te vinden op:

vlinders infoblad Meer informatie van de afdeling NME (Natuur en Milieu Educatie) van Carmabi is te vinden op: infoblad vlinders Alle vlinders en motten op de wereld horen tot de orde van Lepidoptera, het Latijnse woord voor insecten met geschubde vleugels. Deze schubben (die je onder een microscoop moet bekijken

Nadere informatie

Koningin. Opdracht Wie van de drie? Bekijk de bijen in het doosje en zoek op. Welke bij is de koningin? Wat valt je op aan de koningin?

Koningin. Opdracht Wie van de drie? Bekijk de bijen in het doosje en zoek op. Welke bij is de koningin? Wat valt je op aan de koningin? Opdracht 1 Koningin 1. Wie van de drie? Bekijk de bijen in het doosje en zoek op. Welke bij is de koningin? Wat valt je op aan de koningin? Zet een kring om de koningin. doosje bijen doosje met broedraat

Nadere informatie

Beste natuurliefhebber/- ster,

Beste natuurliefhebber/- ster, Beste natuurliefhebber/- ster, In verband met voorbereidende werkzaamheden voor een paar nogal ingrijpende klussen in ons huis waren Monica en ik de vorige dinsdag aan huis gekluisterd. Dus maakte ik geen

Nadere informatie

Bijen zijn geen bijzaak. Tips en weetjes voor een bijenvriendelijke omgeving

Bijen zijn geen bijzaak. Tips en weetjes voor een bijenvriendelijke omgeving Bijen zijn geen bijzaak Tips en weetjes voor een bijenvriendelijke omgeving De bijen hebben het vandaag bijzonder moeilijk. In Vlaanderen verdween de voorbije jaren haast 40 procent van de bijenkolonies.

Nadere informatie

Kaartenset ongewervelde dieren

Kaartenset ongewervelde dieren Kaartenset ongewervelde dieren Deze set met plaatjes is het eerste deel van de kaartjes met gewervelde- en ongewervelde dieren op. Ieder kaartje bevat een afbeelding van het dier in kwestie, met daarbij

Nadere informatie

Hommel Bouw Levenscyclus Weetjes Bestuivers

Hommel Bouw Levenscyclus Weetjes Bestuivers HOMMELS Hommel Bouw Levenscyclus Weetjes Bestuivers INDELING IN HET DIERENRIJK Rijk: Animalia dieren Stam: Arthropoda geleedpotigen Klasse: Insecta insecten Orde: Hymenoptera vliesvleugeligen Onderorde:

Nadere informatie

Nachtvlinders. Glasvleugelpijlstaart. De sint-jansvlinder is een dagactieve nachtvlinder

Nachtvlinders. Glasvleugelpijlstaart. De sint-jansvlinder is een dagactieve nachtvlinder Nachtvlinders Wist je dat er 2 groepen vlinders zijn? De ene groep noemen we dagvlinders, de andere groep noemen we nachtvlinders. Het verschil tussen dag- en nachtvlinders lijkt heel simpel: dagvlinders

Nadere informatie

Bijen project boekje. Groep 4 - juni 2006

Bijen project boekje. Groep 4 - juni 2006 Bijen bestuiven de....... De imker houdt bijen voor de....... De bij haalt de...... uit de bloem. De... maakt honing van de nectar. De........ van de bijen legt de eitjes. Een mannetjesbij heet een...

Nadere informatie

inhoud blz. Vlinders 3 1. Insecten 4 2. De kop 5 3. De vleugels 6 4. Van ei tot vlinder 7 5. Dag en nachtvlinders 8 6. Voedsel 9 7. Vijanden 10 8.

inhoud blz. Vlinders 3 1. Insecten 4 2. De kop 5 3. De vleugels 6 4. Van ei tot vlinder 7 5. Dag en nachtvlinders 8 6. Voedsel 9 7. Vijanden 10 8. Vlinders inhoud blz. Vlinders 3 1. Insecten 4 2. De kop 5 3. De vleugels 6 4. Van ei tot vlinder 7 5. Dag en nachtvlinders 8 6. Voedsel 9 7. Vijanden 10 8. Vlinders in Nederland 11 9. Filmpjes 15 Pluskaarten

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: Kriebelbeestjes

Auditieve oefeningen bij het thema: Kriebelbeestjes Auditieve oefeningen bij het thema: Kriebelbeestjes Boek van de week: 1; Rupsje Nooitgenoeg 2; Eentje Geentje het lieveheersbeestje 3; 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Soorten 3 2. Zo herken je een insect 4 3. Insecten en hun jong 6 4. Vijanden Meer insecten Filmpjes 15 Pluskaarten 16

inhoud blz. 1. Soorten 3 2. Zo herken je een insect 4 3. Insecten en hun jong 6 4. Vijanden Meer insecten Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Insecten inhoud blz. 1. Soorten 3 2. Zo herken je een insect 4 3. Insecten en hun jong 6 4. Vijanden 10 5. Meer insecten 11 6. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden 18

Nadere informatie

KiBO-ongedierte Kennisinstituut voor de bestrijding van ongedierte

KiBO-ongedierte Kennisinstituut voor de bestrijding van ongedierte Wespen 1. Plaats in het dierenrijk De Duitse en de gewone wesp de Duitse wesp (Vespula germanica F.) de gewone wesp (Vespula vulgaris L.) Dierenrijk Afdeling klasse Orde Familie Geleedpotigen insecten

Nadere informatie

inhoud blz. Dieren in groepen 1. Insecten: de zwerm of kolonie 2. Vogels: de vlucht 3. Vissen: de school 4. Zoogdieren: de kudde 5.

inhoud blz. Dieren in groepen 1. Insecten: de zwerm of kolonie 2. Vogels: de vlucht 3. Vissen: de school 4. Zoogdieren: de kudde 5. Dieren in groepen inhoud blz. Dieren in groepen 3 1. Insecten: de zwerm of kolonie 4 2. Vogels: de vlucht 8 3. Vissen: de school 10 4. Zoogdieren: de kudde 12 5. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto

Nadere informatie

Bloei en bestuiving. In kader van het Leaderproject: De boomgaard als school en atelier. Bij-leren in de boomgaard

Bloei en bestuiving. In kader van het Leaderproject: De boomgaard als school en atelier. Bij-leren in de boomgaard Nationale Boomgaarden Stichting v.z.w. Vereniging voor pomologie, boomgaard- en landschapsbeheer (staatsblad 2 09-2005) Leopold-III-straat 8 3724 Vliermaal, tel: 012/391188; fax: 012/747438 E-mail: info@boomgaardenstichting.be

Nadere informatie

3 Waarom houdt de boomkweker van (sommige) diertjes?

3 Waarom houdt de boomkweker van (sommige) diertjes? 3 Waarom houdt de boomkweker van (sommige) diertjes? Nuttige en schadelijke insecten in de boomkwekerij. Bas en Balthazar liggen te soezen in de zon als Fran fluitend de tuin komt ingelopen. Ze was de

Nadere informatie

KRIEBELENDE KRUIPERTJES

KRIEBELENDE KRUIPERTJES KRIEBELENDE KRUIPERTJES Een insectenwandeling over het dreuzelpad door natuurtuin 't Loo voor kinderen van groep 4, 5 en 6. 2 Een tocht over insecten door de natuurtuin 't Loo over het dreuzelpad. Geschikt

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 15 september 2015. Beste natuurliefhebber/- ster,

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 15 september 2015. Beste natuurliefhebber/- ster, De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 15 september 2015 Beste natuurliefhebber/- ster, Het was opnieuw een heel aardige dag. Er stond vrij veel wind, dat was jammer / lastig, maar het bleef langer droog

Nadere informatie

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 24 januari 2018, Zwartewaal

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 24 januari 2018, Zwartewaal Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 24 januari 2018, Zwartewaal Rode draad in deze presentatie Waarom bloemenranden op je bedrijf? Natuurlijke plaagbestrijding is dichtbij.

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Vlinders in de tuin Vooral op warme dagen kun je veel vlinders zien in allerlei

Nadere informatie

Vraag 1. Waarom moet je goed voor de rupsen zorgen als je vlinders wilt hebben?

Vraag 1. Waarom moet je goed voor de rupsen zorgen als je vlinders wilt hebben? Naam: VLINDERS Vlinders zijn niet weg te denken uit onze leefomgeving. In het voorjaar kunnen we haast niet wachten tot de eerste Kleine vosjes of Citroenvlinders zich laten zien. En dan in de zomer en

Nadere informatie

Sprinkhanen en krekels

Sprinkhanen en krekels Sprinkhanen en krekels Springende herrieschoppers Er bestaan ongeveer 20.000 soorten sprinkhanen en krekels! En behalve in de koudste gebieden op aarde kun je ze overal tegenkomen. De verschillende soorten

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Bijen Inleiding Als je over bijen praat dan denkt iedereen direct, oei dat zijn die zoemende beestjes die steken en dat doet pijn, maar bijen maken ook honing en hoe ze dat doen is heel interessant om

Nadere informatie

natuurboekje van zomer 2008

natuurboekje van zomer 2008 Kinderbijlage zomer 09-05-2008 12:17 Pagina 1 Limburgs Landschap natuurboekje van zomer 2008 Kinderbijlage zomer 09-05-2008 12:17 Pagina 2 Hoi! Hij lijkt op een mug, maar dan een maatje groter. De langpootmug.

Nadere informatie

natuurboekje van zomer 2017

natuurboekje van zomer 2017 natuurboekje van zomer 2017 HOI! HÉ, KIJK, IS DAT EEN WESP? Hij schiet van links naar rechts, omhoog, omlaag. Soms hangt hij stil in de lucht, als een helikopter. Maar vliegt een wesp op die manier? Nee!

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 13 mei Beste natuurliefhebber/- ster,

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 13 mei Beste natuurliefhebber/- ster, De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 13 mei 2014 Beste natuurliefhebber/- ster, Het lijkt een eeuwigheid geleden dat ik op de tuinen was, intussen heb ik veel andere dingen gedaan. Omdat het aangenaam

Nadere informatie

De Patrijs, klant van berm en akkerrand.

De Patrijs, klant van berm en akkerrand. De Patrijs, klant van berm en akkerrand. Lesbrief met kleurwedstrijd voor de groepen 5, 6 en/of 7 van de basisscholen van de gemeente Heeze-Leende. Je vult de antwoorden op de vragen in op de achterzijde

Nadere informatie

Bijen en zo. Villa Augustus 6 mei 2014. Adriaan Guldemond, CLM Eva Cossee

Bijen en zo. Villa Augustus 6 mei 2014. Adriaan Guldemond, CLM Eva Cossee Bijen en zo Villa Augustus 6 mei 2014 Adriaan Guldemond, CLM Eva Cossee Maar eerst een BIJENQUIZ Alle antwoorden staan in Het lied van de honing Vraag 1: Hoe lang leeft een bijenkoningin? 1 jaar of 5 jaar

Nadere informatie

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 6 september 2017, Kronenberg

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 6 september 2017, Kronenberg Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 6 september 2017, Kronenberg Rode draad in deze presentatie Waarom bloemenranden op je bedrijf? Natuurlijke plaagbestrijding is dichtbij.

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Kleuren om (van) te snoepen Groep 3-4

Voorbereiding post 5. Kleuren om (van) te snoepen Groep 3-4 Voorbereiding post 5 Kleuren om (van) te snoepen Groep 3-4 Welkom bij IVN Valkenswaard Dit is de powerpointserie als voorbereiding op post 5: Kleuren om (van) te snoepen voor groep 3 en 4. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Beste natuurliefhebber/- ster,

Beste natuurliefhebber/- ster, Beste natuurliefhebber/- ster, Het was dinsdag 10 december een, wat mij betreft, ideale herfstdag: zonnig, droog en weinig wind. Maar ook op zo n mooie dag, zo laat in het jaar, mag je natuurlijk niet

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, donderdag 3 mei Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, donderdag 3 mei Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, donderdag 3 mei 2018 Beste natuurliefhebber/-ster, De excursie van dinsdag ging i.v.m. het miezerige weer niet door. Gelukkig was het donderdag wel aangenaam weer en dus fietste

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 17 juni 2014. Beste natuurliefhebber/- ster,

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 17 juni 2014. Beste natuurliefhebber/- ster, De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 17 juni 2014 Beste natuurliefhebber/- ster, Het was een mooie dag, meestal zonnig en soms bewolkt. Er stond wel een stevige wind, maar al met al was het een dag waarop

Nadere informatie

KRIEBELENDE KRUIPERTJES

KRIEBELENDE KRUIPERTJES KRIEBELENDE KRUIPERTJES Een insectenwandeling over het dreuzelpad door natuurtuin 't Loo voor kinderen van groep 1-4 onder leiding van een volwassene. 2 Een insectentocht over het dreuzelpad door natuurtuin

Nadere informatie

KRIEBELENDE KRUIPERTJES

KRIEBELENDE KRUIPERTJES 13 Plattegrond dreuzelpad KRIEBELENDE KRUIPERTJES Dit boekje is onderdeel van het eindproject van de IVN natuurgidsencursus van Henriëtte Beers, Fred van Hoof en Afke Schoo. Maart 2003. IVN afd. Bergeijk-Eersel

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB biologie CSE KB. tijdvak 1

Bijlage VMBO-KB biologie CSE KB. tijdvak 1 Bijlage VMBO-KB 2012 tijdvak 1 biologie CSE KB. KB-0191-a-12-1-b Glastuinbouw informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 5 en beantwoord dan vraag 38 tot en met 46. Bij het beantwoorden van die vragen

Nadere informatie

Thema 4 Voortplanting

Thema 4 Voortplanting Naut samenvatting groep 8 Mijn Malmberg Thema 4 Voortplanting Samenvatting Zaad, plant, boom De voortplanting zorgt ervoor dat mensen, dieren en planten kunnen voortbestaan. Bij planten vindt de bevruchting

Nadere informatie

Nieuwsbrief» Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel e.o. nummer 2 april 2012. Metselbijen

Nieuwsbrief» Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel e.o. nummer 2 april 2012. Metselbijen Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel e.o. Nieuwsbrief» nummer 2 april 2012 Het jaar 2012 is het jaar van de bever, van de das, van de historische buitenplaatsen, van de draak en van nog een

Nadere informatie

Bijen en hommels. Tijdstip: mei, juni, juli, augustus wanneer er veel bloemen in bloei staan

Bijen en hommels. Tijdstip: mei, juni, juli, augustus wanneer er veel bloemen in bloei staan KB6 Tijdsinvestering: 45 minuten 1/2 3/4 5/6 7/8 lente zomer herfst winter Bijen en hommels Tijdstip: mei, juni, juli, augustus wanneer er veel bloemen in bloei staan 1. Inleiding: hommels en bijen worden

Nadere informatie

inhoud 1. De mier 2. De teek 3. De regenworm 4. De pissebed 5. De hoofdluis 6. De vlieg 7. De mug 8. De vlo 9. Filmpje Pluskaarten Colofon

inhoud 1. De mier 2. De teek 3. De regenworm 4. De pissebed 5. De hoofdluis 6. De vlieg 7. De mug 8. De vlo 9. Filmpje Pluskaarten Colofon Kleine beestjes inhoud. De mier 2. De teek 4. De regenworm 5 4. De pissebed 6 5. De hoofdluis 7 6. De vlieg 8 7. De mug 9 8. De vlo 0 9. Filmpje Pluskaarten 2 Colofon 4 Bronnen en foto s 5 . De mier Een

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Kleuren om (van) te snoepen Groep

Voorbereiding post 5. Kleuren om (van) te snoepen Groep Voorbereiding post 5 Kleuren om (van) te snoepen Groep 5-6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Kleuren om (van) te snoepen, voor groep 5 t/m 8. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

1. Bijen 3 2. Drie soorten bijen 4 3. Op zoek naar eten 5 4. Wonen 7 5. De imker 9 6. Honing Was Filmpje 13 Pluskaarten 14 Bronnen en

1. Bijen 3 2. Drie soorten bijen 4 3. Op zoek naar eten 5 4. Wonen 7 5. De imker 9 6. Honing Was Filmpje 13 Pluskaarten 14 Bronnen en Bijen inhoud 1. Bijen 3 2. Drie soorten bijen 4 3. Op zoek naar eten 5 4. Wonen 7 5. De imker 9 6. Honing 10 7. Was 12 8. Filmpje 13 Pluskaarten 14 Bronnen en foto s 16 Colofon en voorwaarden 17 1. Bijen

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 8 augustus Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 8 augustus Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 8 augustus 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Dit keer fietste ik met gemengde gevoelens richting De Wiershoeck. Het was bewolkt, dat was niet erg, maar in de loop

Nadere informatie

Lesbrief groep 7 8. Inhoudsopgave. Insecten. Soorten. Knipblad. Vlinders lokken. Leefgebied van de vlinder. Stripverhaal

Lesbrief groep 7 8. Inhoudsopgave. Insecten. Soorten. Knipblad. Vlinders lokken. Leefgebied van de vlinder. Stripverhaal Lesbrief groep 7 8 Inhoudsopgave Insecten Soorten Knipblad Vlinders lokken Leefgebied van de vlinder Stripverhaal Maak van de tuin een vlindertuin Trek Eten en gegeten worden De verdelgers De voedselketen

Nadere informatie

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5 Een hoort erbij! Over dieren uit een ei groepen 3-5 1. Een ei hoort erbij Veel dieren leggen eieren: vogels en vissen. Maar ook insecten leggen kleine eitjes. Uit dat eitje komt een klein diertje. Dat

Nadere informatie

de bij en de imker De relatie tussen de mens en de bij is heel oud.

de bij en de imker De relatie tussen de mens en de bij is heel oud. de bij en de imker De relatie tussen de mens en de bij is heel oud. 1 Op de dia s staat de informatie in het kort voor leerkracht en leerling. In deze notities staat extra achtergrondinformatie voor de

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 4 oktober Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 4 oktober Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 4 oktober 2016 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was al weer een hele aangename herfstdag. De zon scheen volop, het was droog, niet te warm en niet te koud. Er stond

Nadere informatie

De zonnebloemen waren erg in trek bij de honingbijen (en hommels).

De zonnebloemen waren erg in trek bij de honingbijen (en hommels). De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 20 september 2016 Beste natuurliefhebber/-ster, De dag begon een beetje fris, maar het werd in de loop van de dag steeds aangenamer en s middags was het zelfs warm.

Nadere informatie

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\)

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\) ë' - ::s r,:,- -+ o -+ (\') 0 lo., o_ 0 - n. ==} -==-. < (ih o= (h b,. =g ) Tuinwandeling voor groep 1 / 2 van het primair onderwijs HET LIEVEHEERSBEESTJESPAD Tuin: Landzigt Tijdsduur: cira 1 uur Eigen

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 16-04-2019 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was ruim een half jaar geleden dat ik op de tuinen van De Wiershoeck en de Kinderwerktuin was, dus de hoogste tijd om

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 2 mei Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 2 mei Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 2 mei 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was een beetje wisselvallige dag. In het begin was het bewolkt, en in het eerste half uur heb ik bijna geen insect gezien.

Nadere informatie

Europees vuilbroed. Bijenziekten

Europees vuilbroed. Bijenziekten Bijenziekten Europees vuilbroed tekst en fotografie Mari van Iersel bijenhouden 2012 oktober # 11 Uitgezakte verpapte larven Europees vuilbroed is een bijenziekte die sinds enkele jaren regelmatig ontdekt

Nadere informatie

Nieuwsbrief van bijen@wur juli 2008 Stuifmeel en honingbijen. Sjef van der Steen, bijen@wur

Nieuwsbrief van bijen@wur juli 2008 Stuifmeel en honingbijen. Sjef van der Steen, bijen@wur Nieuwsbrief van bijen@wur juli 2008 Stuifmeel en honingbijen Sjef van der Steen, bijen@wur In BeeWorld van maart en juni 2005 stond een interessante artikelreeks van de Zwitserse onderzoekers Keller, Fluri

Nadere informatie

14 Speuren naar dieren Handleiding voor begeleiders 01

14 Speuren naar dieren Handleiding voor begeleiders 01 Handleiding voor begeleiders 01 Ten opzichte van 50 jaar geleden zijn veel diersoorten verdwenen. Dit is vooral een gevolg van de toename van de bevolking en de steeds grotere ruimte waarop mensen beslag

Nadere informatie

Een verhaal over vliesvleugeligen

Een verhaal over vliesvleugeligen Een verhaal over vliesvleugeligen Soly en Bie v.u.: Provincie Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Leuven Illustraties: Jacques Debroux Bie is er klaar voor. Na een aantal weken hard werken in de bijenkast

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 25 oktober Beste natuurliefhebber/-ster

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 25 oktober Beste natuurliefhebber/-ster De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 25 oktober 2016 Beste natuurliefhebber/-ster Het was een prachtige dag en ik was graag ook na de excursie nog een paar uurtjes op de tuin gebleven, maar dat zat er

Nadere informatie

Biodiversiteit en netwerken

Biodiversiteit en netwerken Basiscursus Ecologische Moestuin Biodiversiteit en netwerken Ecologisch tuinieren is 1. Niet destructief, maar constructief tuinieren; 2. Netwerken bevorderen 1. Destructief boeren/tuinieren Pesticiden

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 1 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie GT-0191-a-12-1-b Glastuinbouw informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 6 en beantwoord dan vraag 38 tot en

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg. Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag.

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg. Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag. De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg Beste natuurliefhebber/- ster, Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag. Een week geleden zag ik alleen nog maar

Nadere informatie

Opdrachten behorende bij les 2. Anatomie van de honingbij

Opdrachten behorende bij les 2. Anatomie van de honingbij Opdrachten behorende bij les 2. Anatomie van de honingbij In deze les ga je leren hoe de honingbij is opgebouwd. Je gaat bijen vergelijken met andere dieren en je gaat drie mooie tekeningen maken van de

Nadere informatie

De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen.

De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen. De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen. Tekeningen Ciel Broeckx, juni 2010. 1 De Europese Unie heeft in 2002 afgesproken om het verlies aan biodiversiteit

Nadere informatie

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9.

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9. Het ei inhoud. Kom jij uit een ei? 3. Dieren uit een ei. 5 3. Vogels 7 4. Vissen 8 5. Insecten 0 6. Spinnen 3 7. Reptielen 4 8. Kikkers en padden 5 9. Filmpje 6 Pluskaarten 7 Bronnen en foto s 9 Colofon

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 22 augustus Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 22 augustus Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 22 augustus 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was een mooie dag; lekker zonnig maar niet te, er stond weinig wind en het was droog. Een prima dag om te fotograferen,

Nadere informatie

Zo helpen de wilde metselbij en de fruitteler

Zo helpen de wilde metselbij en de fruitteler 1 van 6 2-6-2017 13:52 Zo helpen de wilde metselbij en de fruitteler elkaar De bij krijgt een luxeverblijf in ruil voor gratis arbeid Een groeiend aantal Nederlandse fruittelers experimenteert met de inzet

Nadere informatie

Bestuiving = instandhouding van soorten

Bestuiving = instandhouding van soorten Bestuivers vandaag? Bestuiving = instandhouding van soorten MiNa Raad Wuustwezel 17.06.2013 2 Bestuiving van de natuurlijke flora DIENT DE VOORTPLANTING Bestuiving van cultuurgewassen DIENT (o.a.) DE PRODUCTIE

Nadere informatie

Den Haag Bij voorbeeld. Initiatiefvoorstel voor bijvriendelijk handelen

Den Haag Bij voorbeeld. Initiatiefvoorstel voor bijvriendelijk handelen Den Haag Bij voorbeeld Initiatiefvoorstel voor bijvriendelijk handelen Inleiding Bijensterfte neemt wereldwijd en in Nederland alarmerend toe. Door het grootschalige gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 26 juni Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 26 juni Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 26 juni 2018 Beste natuurliefhebber/-ster, Volgens de weerprofeten zou het een mooie dag worden en ze kregen helemaal gelijk. De temperatuur was aanzienlijk hoger

Nadere informatie

en na de overwintering van begin maart tot eind mei in één generatie.

en na de overwintering van begin maart tot eind mei in één generatie. De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 1 augustus 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Het beloofde een heel aardige dag te worden en ik fietste weer relatief vroeg richting Beijum. Wat zou ik deze keer ontdekken

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 mei 2016. Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 mei 2016. Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 mei 2016 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was een heel aangename dag, maar er was minder te zien dan ik had gehoopt/verwacht. Twee dagen eerder waren we in de Hortus

Nadere informatie

De bij is de soort van het jaar 2011 Scholenprogramma. Ecotreffen 2011

De bij is de soort van het jaar 2011 Scholenprogramma. Ecotreffen 2011 De bij is de soort van het jaar 2011 Scholenprogramma Ecotreffen 2011 1 To bee or not to bee? Bij enhotels.nl Blauwe ertsbij Maskerbij Zweefvlieg 2 Wespbij 2 Soorten bijen In Vlaanderen leven meer dan

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. GT-0191-a-11-2-b Jakobskruiskruid - Informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 5 en beantwoord dan vraag 38

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 mei Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 mei Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 mei 2018 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was weer een zomerse voorjaarsdag, daar zal ik niet over klagen. Maar ook dit keer viel het aantal insecten nogal tegen.

Nadere informatie

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen.

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Amfibieën Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker Inhoud 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Hulpmiddel Prezi les 1: http://prezi.com/hwpatwdyvqpv/?utm_campaign

Nadere informatie

Inleiding In het najaar worden de dagen steeds korter en de nachten steeds langer. Kun je je voorstellen dat je in de maand november naar bed gaat?

Inleiding In het najaar worden de dagen steeds korter en de nachten steeds langer. Kun je je voorstellen dat je in de maand november naar bed gaat? Inleiding In het najaar worden de dagen steeds korter en de nachten steeds langer. Kun je je voorstellen dat je in de maand november naar bed gaat? Je valt in een diepe slaap en wordt in maart pas weer

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Kleuren om (van) te snoepen Groep 1-2

Voorbereiding post 5. Kleuren om (van) te snoepen Groep 1-2 Voorbereiding post 5 Kleuren om (van) te snoepen Groep 1-2 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Kleuren om (van) te snoepen, voor groep 1 en 2. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Doelgroep: Groep 6 t/m 8 Leerstofgebied: Wereldoriëntatie Werkvorm: Groepjes Duur: ± 30 minuten Doel van de opdracht: Leerlingen leren wat het favoriete voedsel

Nadere informatie

Blije bijen ontdekkingsroute

Blije bijen ontdekkingsroute Blije bijen ontdekkingsroute Handleiding vragen 1. Het vertrekpunt: START Vragen over de honingbij 2. De wandeling Vragen over de drie bijencategorieën: honingbijen, wilde bijen en hommels. Wilde bij Hommel

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Kleuren om (van) te snoepen Groep

Voorbereiding post 5. Kleuren om (van) te snoepen Groep Voorbereiding post 5 Kleuren om (van) te snoepen Groep 5-6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard Dit is de powerpointserie als voorbereiding op post 5: Kleuren om (van) te snoepen voor groep 5 tot en met 8.

Nadere informatie