Beantwoording Kamervragen bijlage Nationale Verklaring

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beantwoording Kamervragen bijlage Nationale Verklaring"

Transcriptie

1 Beantwoording Kamervragen bijlage Nationale Verklaring

2 Vraag 1 Kunt u middels een overzicht per ministerie aangeven hoeveel er extra is uitgegeven aan asiel en migratie t.o.v. de stand Miljoenennota 2016? Antwoord op vraag 1 De directe uitgaven voor asiel en migratie (bijvoorbeeld de uitgaven van het COA en de IND) slaan neer op de begroting van VenJ. In de Najaarsnota 2015 bent u in bijlage 3 geïnformeerd over de raming van de kosten die verbonden zijn aan de verhoogde instroom van asielzoekers. De budgettaire effecten voor 2016 zijn vervolgens in de Voorjaarsnota 2016 en de Miljoenennota 2017 verwerkt. Als gevolg van een lager dan verwachte instroom in 2016 is in de Najaarsnota 2016 de uitgavenraming naar beneden bijgesteld. De extra uitgaven in 2016 aan migratie zijn in het Financieel Jaarverslag Rijk 2016 (zie tabel 2.3.3) uitgekomen op 679 mln. euro. Naast de directe effecten van de hogere instroom van vluchtelingen zijn ook andere begrotingen geraakt, omdat asielzoekers die een status hebben verkregen recht hebben op maatschappelijke voorzieningen (zorg, huurtoeslag, onderwijs, bijstand). Het gaat dan om kosten die automatisch tot stand komen en waarvoor een wettelijke verplichting vanuit de Rijksoverheid bestaat. De uiteindelijke ramingen van de kosten zijn via de reguliere systematiek bij de Voorjaarsnota 2016 op de verschillende begrotingen verwerkt. Deze indirecte uitgaven worden verder niet centraal bijgehouden.

3 Vraag 2 Kunt u aangeven welke landen er momenteel werken met het systeem van een Nationale Verklaring? Antwoord op vraag 2 De Nationale Verklaring is geen verplicht EU-instrument. Naast Nederland geven Denemarken en Zweden jaarlijks vrijwillig een verklaring af over EU-middelen. De inhoud en het bereik van deze verklaringen is verschillend 1. Aangezien het Financieel Reglement van de EU begroting (EU- Verordening 966/2012, artikel 59) geen nadere voorschriften geeft anders dan dat het gaat om de middelen in zogenoemd Gedeeld Beheer 2, staat het de lidstaten vrij de verklaring op eigen wijze in te vullen. Dit blijkt uit de volgende voorbeelden. Zo wordt in Denemarken de Nationale Verklaring opgesteld door de Deense Algemene Rekenkamer terwijl in Nederland en Zweden de verklaring op politiek niveau wordt uitgebracht door of namens het kabinet. Zweden en Denemarken verklaren zich over alle fondsen gezamenlijk terwijl Nederland zich per fonds verklaart. Ook de rol van de nationale Algemene Rekenkamers verschilt: in Nederland geeft de Algemene Rekenkamer een oordeel over de rechtmatigheid van de uitgaven en het financieel beheer, terwijl de Algemene Rekenkamer in Zweden een oordeel geeft over het functioneren van het beheers- en controlesysteem. Tot slot is de mate van transparantie over de onderliggende oorzaken van de fouten verschillend. Nederland benoemt deze oorzaken inclusief verbetermaatregelen. Denemarken en Zweden geven hierover geen nadere informatie. 1 Zie ook Tweede Kamer, Vergaderjaar , Kamerstuk nr. 34, 2 Het Financieel Jaarverslag bevat een toelichting over deze vorm van beheer.

4 Vraag 3 Zijn er Europese fondsen waarvan u het bestaan niet langer wenselijk acht, en zo ja, welke? Antwoord op vraag 3 Vragen over de toegevoegde waarde van de EU-begroting en de wenselijkheid van onderdelen daarvan onderzoekt het kabinet binnen het traject inzake het Meerjarig Financieel Kader waarbij uw Kamer betrokken is. Deze en dergelijke vragen komen daar aan de orde.

5 Vraag 4 Zijn er Europese fondsen die volgens u samengevoegd kunnen worden? Antwoord op vraag 4 Zie antwoord op vraag 3.

6 Vraag 5 Welke Europese fondsen kunnen volgens u toe met minder geld? Antwoord op vraag 5 Zie antwoord op vraag 3.

7 Vraag 6 Wat zijn de consequenties voor kleine boeren van het feit dat het stelstel agrarisch natuurbeheer tegenwoordig werkt met collectieven begunstigden, waardoor het aantal aanvragers is gedaald van ruim tienduizend naar veertig? Antwoord op vraag 6 In het nieuwe stelsel van agrarisch natuurbeheer zijn collectieven (groepen van boeren) de begunstigden van de subsidie. Het collectief vraagt de subsidie aan, en maakt vervolgens afspraken met individuele boeren over hun inzet voor het beheer van de natuur. Dit kunnen zowel kleine als grote boeren zijn. De wijziging van het stelsel is dus geen belemmering voor bijvoorbeeld kleine boeren. Op het gebied van administratieve lasten is het nieuwe stelsel zelfs een voordeel voor hen omdat het collectief de administratieve handelingen voor haar rekening neemt.

8 Vraag 7 Wat zijn de gevolgen van de afkeurende verklaring ten aanzien van EIF (Europees Integratiefonds)? Antwoord op vraag 7 De afkeurende verklaring ten aanzien van het Europees Integratiefonds (EIF) heeft geen gevolgen. De betreffende jaartranche, waarover in het rapport bij de Nationale Verklaring 2017 wordt gerapporteerd, is de laatste met betrekking tot de subsidieperiode De financiële correcties zijn verwerkt in de uitgavenstaat die onderdeel uitmaakt van de verantwoording aan de Europese Commissie en deze is in augustus 2016 zonder verdere consequenties goedgekeurd.

9 Vraag 8 Welke vermoedens van fraude zijn er met betrekking tot het ESF-fonds over de verantwoordingsperiode ? Wat zijn de mogelijke gevolgen daarvan? Antwoord op vraag 8 Europese regelgeving schrijft voor dat lidstaten onregelmatigheden en vermoedens van fraude in de besteding van EU-middelen melden bij de Europese Commissie. De bijlage bij de Nationale verklaring 2017 vermeldt vermoedens van fraude die bij het antifraude bureau van de Europese Commissie (OLAF: Organisatión de Lutte AntiFraud) zijn gemeld. ESF kent over de verantwoordingsperiode drie vermoedens van fraude die door het Agentschap SZW aan OLAF zijn gemeld. Het betreft drie projecten van dezelfde aanvrager. Het antifraude bureau heeft voor deze drie meldingen vooralsnog geen onderzoek geopend. Het ministerie van SZW heeft daarnaast aangifte gedaan en inmiddels loopt er een strafrechtelijk vooronderzoek. U bent in een brief door de staatssecretaris van SZW van 30 november op hoofdlijnen geïnformeerd over deze meldingen (omdat het één subsidieaanvrager betreft, is het in de brief als één geval betiteld). In het belang van het strafrechtelijk vooronderzoek wordt er geen verdere inhoudelijke informatie vrijgegeven. In bestuursrechtelijke zin heeft het ministerie van SZW de subsidie op nihil gesteld en worden de betaalde voorschotten ( 3,2 miljoen) teruggevorderd. 3 vergaderjaar , Kamerstuk nr 137

10 Vraag 9 Hoe komt u op het bedrag van 1.007,3 mln. m.b.t. de Nederlandse Korting? Kunt u toelichten waar het bedrag uit op is gebouwd? Kunt u tevens toelichten waarom dit bedrag om is geboekt van de uitgavenzijde naar de niet-belastingontvangsten? Antwoord op vraag 9 De 1.007,3 mln. is de optelling van 714,5 mln. en 292,8 mln. De 714,5 mln. is uit hoofde van de Nederlandse korting op de BNI-afdracht, inclusief het tweede orde effect (de korting die NL samen met enkele andere lidstaten krijgt wordt gefinancierd door een hogere BNI-afdracht van alle lidstaten, inclusief de lidstaten die deze korting ontvangen). De 292,8 mln. is uit hoofde van de korting op de BTW-afdracht (0,15% afdrachtpercentage in plaats van 0,3%), ook inclusief het tweede-orde effect.

11 Vraag 10 Kunt u van het bedrag van 144 mln. aangeven welk bedrag toe te schrijven is aan een verhoging van de taming van de invoerrechten, een hogere BTW-grondslag en een hogere BNI-grondslag? Kunt u tevens aangeven hoeveel de afdrachten aan de EU in 2017 en 2018 hoger zullen zijn als gevolg hiervan? Antwoord op vraag 10 Zoals aangegeven in de tabel bij art. 3.1 in het Jaarverslag van Buitenlandse Zaken is de verhoging uitgesplitst in een hogere BNI-raming van 45 mln., een hogere BTW-raming van 9 mln. en een hogere invoerrechtenraming van 90 mln. In hoeverre deze mutatie voor 2016 direct hebben geleid tot een bijstelling van de 2017 en 2018 ramingen is niet precies te zeggen. De aanpassingen voor 2016 waren op basis van de Spring Forecast Onderdeel van de Spring Forecast 2016 is ook een nieuwe raming voor 2017 van de grondslagen voor BNI- BTW- en invoerrechten, op basis waarvan de raming voor de Nederlandse afdrachten voor 2017 wordt bijgesteld. Omdat er echter geen direct verband wordt gelegd tussen de nieuwe raming 2016 en de raming 2017 in de Spring Forecast kan niet met zekerheid gezegd worden in hoeverre de aanpassingen voor 2016 hebben doorgewerkt naar 2017 of dat de Commissie andere ontwikkelingen heeft meegenomen om de raming voor 2017 op te stellen.

12 Beantwoording Kamervragen naar aanleiding van AR rapport bij de NV

13 Vraag 1 Kunt u aangeven hoe Nederland presteert wat betreft de verantwoording van EU-subsidies ten opzichte van andere landen? Antwoord op vraag 1 Uit onderstaande tabel blijkt dat de foutenpercentages voor de uitgaven van EU-middelen in Nederland structureel gezien beneden het Europese gemiddelde liggen, met uitzondering van het Europees Visserij Fonds. De tabel bestaat uit een update van eerder verzonden gegevens 4 die zijn aangevuld met cijfers over de laatste twee jaar van de programmaperiode (met betalingen in de jaren ). In de Nationale Verklaringen van de afgelopen jaren 5 zoals aan de Kamer toegezonden treft u per fonds een toelichting op het foutpercentage en het financieel beheer van het fonds, zoals beoordeeld door de Audit Dienst Rijk. Tabel 1 Foutpercentages per fonds per jaar in Nederland en het EU gemiddelde (Gedeeld Beheer) voor zover beschikbaar en gepubliceerd. Update van Kamerstukken II, Vergaderjaar , nr. 34. Bron: Nationale Verklaringen, Annual Control Report, en jaarverslagen Europese Rekenkamer Fonds (in Gedeeld Beheer) ESF Totale subsidiabele kosten: EU-deel met nationale cofinanciering (euro) % fouten Nederland (> 2% exact) Europees gemiddelde (zoals gepubliceerd) ,79% >2% ,77% >2% ,68% 2,2% ,01% 3,2% ,64% 3,7% <2% 5,7% 2015/2016* * 0,37%* 5,2% EFRO ,67% >5% ,16% 7,7% ,43% 6% ,00% 6,8% ,4% 6,1% <2% 5,7% 2015/2016* * Per MA beschikbaar* 5,2% EVF <2% Niet beschikbaar** ,9% Niet beschikbaar** <2% Niet beschikbaar** 4 Kamerstukken II, Vergaderjaar , nr Zie onder andere Kamerstukken II, Vergaderjaar ,

14 ,9% Niet beschikbaar** ,04% Niet beschikbaar** % Niet beschikbaar** 2015/2016* * 18,87%* Niet beschikbaar** ELGF 2009/ <2% 2,3% 2010/ <2% 2,9% 2011/ <2% 3,8% 2012/ <2% 3,6% 2013/ <2% 2,9% 2014/ <2% 2,2% 2015/ <2% Nog niet bekend ELFPO 2009/ Niet berekend *** >2% 2010/ Niet berekend *** 7,7% 2011/ Niet berekend *** 7,9% 2012/ Niet berekend *** 6,7% 2013/ Niet berekend *** 6,2% 2014/ Niet berekend *** 5,3% 2015/ Niet berekend *** Nog niet bekend *De reden voor het samenvoegen van deze boekjaren is gelegen in Europese regelgeving. Voor de programmaperiode worden de Structuurfondsen (ESF en EFRO) en het EVF afgesloten. De Audit Dienst Rijk schrijft ter afsluiting van deze periode een laatste controleverslag (Final Control Report) die zij aan de Commissie stuurt. Op grond van haar werkzaamheden wordt er een tabel opgesteld die een beeld geeft van de rechtmatigheid van de declaraties van de structuurfondsen over de gehele periode waarbij de laatste twee jaren gezamenlijk worden berekend. Een overzicht van de fondsen is te vinden op ** De Europese Rekenkamer publiceert geen afzonderlijk foutenpercentage voor EVF. Het is een marginaal onderdeel van het hoofdstuk landbouw. *** Het afzonderlijke foutpercentage van ELFPO hoeft niet te worden berekend volgens voorschriften. Voor de uitgaven en ontvangsten voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid als geheel, ELFPO en ELGF samen, blijven de fouten onder de toegestane verantwoordingstolerantie van 2%. Indien dit niet het geval is bevat de Nationale Verklaring nadere toelichting.

15 Vraag 2 Wat gaat het kabinet doen aan de strijdigheden met de Europese regels met betrekking tot het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO), te weten de steekproefsgewijze controle van de uitgaven en het niet uitvoeren van de afzonderlijke controle ter plaatse op de verzekerde percelen? Hoe haalbaar is een inzet op een minder onevenredig grote controleinspanning? Antwoord op vraag 2 De Rekenkamer stelt dat de steekproefsgewijze controle en het ontbreken van een afzonderlijke controle ter plaatse op verzekerde percelen niet in overeenstemming is met de Europese en nationale regels. De Rekenkamer heeft geen aanbeveling gedaan omdat het Ministerie van EZ nog in gesprek is met de Europese Commissie over dit onderwerp. Deze gedachtevorming is nog niet afgerond. Indien blijkt dat de controle-inspanning vergroot moet worden om te kunnen voldoen aan de eisen van de Europese Commissie, zal nader bezien worden welke maatregelen er nodig zijn.

16 Vraag 3 Bent u bereid om de relevantie van de informatie in het Financieel Jaarverslag te vergroten door in te gaan op de uitkomsten van evaluaties? Antwoord op vraag 3 Het kabinet is voorstander van een transparante verantwoording over doeltreffendheid en doelmatigheid van EU-subsidies. De openbare vindplaats van de evaluatierapportages zijn te raadplegen via internet en als link in het Financieel Jaarverslag van het Rijk opgenomen. Een inhoudelijke beoordeling van uitkomsten van evaluaties over de besteding van EU fondsen in Nederland, valt echter onder de beleidsverantwoordelijkheid van de desbetreffende ministeries. De betrokken bewindspersonen rapporteren daarover aan de Tweede Kamer waarna het beleid in de vakcommissies kan worden besproken. Het Financieel Jaarverslag van het Rijk is daarmee niet de plaats om nader in te gaan op de uitkomsten van de evaluaties.

17 Vraag 4 Welke interpretatieverschillen zijn er over de regelgeving met betrekking tot het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en hoe kan dit opgelost worden? Antwoord Diverse belangrijke verschillen zijn inmiddels opgelost. Het Ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft vanuit zijn normstellende verantwoordelijkheid onder meer een circulaire uitgebracht met een beschrijving van (de interpretatie van) het toepasselijk recht (de wetgeving waar de Managementautoriteiten op moeten toetsen), alsmede een document waarin de controle op het gebruik van de Integrale Kostensystematiek (IKS) is uitgewerkt. Op dit moment resteert nog een belangrijk vraagstuk over het aanleveren van bewijsstukken waaruit blijkt dat bepaalde prestaties zijn geleverd (prestatieverklaringen). De Managementauroriteiten EFRO stellen in overleg met de andere betrokken autoriteiten een uitvoeringslijn op omtrent prestatieverklaringen om dit vraagstuk op te lossen. Tenslotte werkt het ministerie van EZ aan het uitwerken van een aantal definitiekwesties.

18 Vraag 5 Wat zijn de gevolgen als het tijdig declareren van de kosten bij de Europese Commissie in het gedrang komt voor het EFRO? Hoe kan dit worden voorkomen? Antwoord Wanneer de managementautoriteit de aan begunstigde toegezegde middelen niet binnen drie jaar bij de Europese Commissie declareert zal de Europese Commissie deze aan het Operationeel Programma toegekende middelen decommitteren. Dit betekent dat Nederland geen aanspraak meer kan maken op deze Europese middelen. De Nederlandse EFRO-autoriteiten spannen zich gezamenlijk in om decommittering te voorkomen. Er is op dit moment geen reden om aan te nemen dat er sprake zal zijn van decommitering in verband met niet tijdig declareren.

19 Vraag 6 Valt te verwachten dat het beheers- en controlesysteem van het EIF, dat nu als enige een te hoog foutpercentage had, de komende periode verbetering laat zien? Kunt u uw antwoord toelichten? Antwoord op vraag 6 Het Europees Integratiefonds (EIF) is afgerond. De betreffende jaartranche, waarover in het rapport bij de Nationale Verklaring 2017 wordt gerapporteerd, is de laatste met betrekking tot de subsidieperiode De financiële correcties zijn verwerkt in de verantwoording aan de Europese Commissie en deze is in augustus 2016 zonder verdere consequenties goedgekeurd. Voor de periode is het onderwerp integratie opgenomen in het Asiel, Migratie en Integratiefonds (AMIF) dat een ander beheers- en controlesysteem kent, hierin zijn de verbeterpunten uit EIF 2013 verwerkt.

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 725 Financieel jaarverslag van het Rijk 2016 Nr. 21 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 8 juni 2017 De vaste commissie voor Financiën

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 942 Rapporten van de Algemene Rekenkamer bij de jaarverslagen 2013 en bij de Nationale verklaring 2014 Nr. 23 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Nadere informatie

Europees Sociaal Fonds (ESF) en Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (EFMB)

Europees Sociaal Fonds (ESF) en Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (EFMB) 17 mei 2017 Toelichting bij het Rapport bij de Nationale verklaring 2017 Europees Sociaal Fonds (ESF) en Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (EFMB) Voor de belangrijkste bevindingen van de

Nadere informatie

Europees Sociaal Fonds (ESF) en Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (EFMB)

Europees Sociaal Fonds (ESF) en Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (EFMB) 16 mei 2018 Europees Sociaal Fonds (ESF) en Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (EFMB) Voor de belangrijkste bevindingen van de Algemene Rekenkamer verwijzen wij naar ons Rapport bij de Nationale

Nadere informatie

Verklaring inzake het Europees Landbouwgarantiefonds (ELGF) en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO):

Verklaring inzake het Europees Landbouwgarantiefonds (ELGF) en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO): NATIONALE VERKLARING 2009 Op grond van het besluit van de Ministerraad d.d. 5 maart 2010, verklaar ik hierbij namens het Nederlandse kabinet, vanuit mijn positie en verantwoordelijkheid als minister van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 150 EU-trendrapport 2015 Nr. 2 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 20 mei

Nadere informatie

Voor de belangrijkste bevindingen van de Algemene Rekenkamer verwijzen wij naar ons Rapport bij de Nationale verklaring 2015.

Voor de belangrijkste bevindingen van de Algemene Rekenkamer verwijzen wij naar ons Rapport bij de Nationale verklaring 2015. 0 mei 05 Toelichting bij het Rapport bij de Nationale verklaring 05 - Europees Sociaal Fonds (ESF) Voor de belangrijkste bevindingen van de Algemene Rekenkamer verwijzen wij naar ons Rapport bij de Nationale

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 21 501-03 Begrotingsraad Nr. 113 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 25 oktober

Nadere informatie

Asiel, Migratie en Integratiefonds (AMIF) Fonds voor de Interne Veiligheid (ISF)

Asiel, Migratie en Integratiefonds (AMIF) Fonds voor de Interne Veiligheid (ISF) 16 mei 2018 Asiel-, Migratie- en Integratiefonds (AMIF) en Fonds voor de Interne Veiligheid (ISF) Voor de belangrijkste bevindingen van de Algemene Rekenkamer verwijzen wij naar ons Rapport bij de Nationale

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 842 EU-trendrapport 2009 Nr. 3 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 20 mei

Nadere informatie

Migratiefondsen Europees Vluchtelingenfonds (EVLF), Europees Terugkeerfonds (ETF) en Europees Buitengrenzenfonds (EBF)

Migratiefondsen Europees Vluchtelingenfonds (EVLF), Europees Terugkeerfonds (ETF) en Europees Buitengrenzenfonds (EBF) 17 mei 2017 Toelichting bij het Rapport bij de Migratiefondsen Europees Vluchtelingenfonds (), Europees Terugkeerfonds () en Europees Buitengrenzenfonds () Voor de belangrijkste bevindingen van de Algemene

Nadere informatie

Voor de belangrijkste bevindingen van de Algemene Rekenkamer verwijzen wij naar ons Rapport bij de Nationale verklaring 2016.

Voor de belangrijkste bevindingen van de Algemene Rekenkamer verwijzen wij naar ons Rapport bij de Nationale verklaring 2016. 8 mei 06 Toelichting bij het Rapport bij de Nationale verklaring 06 - Europees Sociaal Fonds Voor de belangrijkste bevindingen van de Algemene Rekenkamer verwijzen wij naar ons Rapport bij de Nationale

Nadere informatie

Achtergronddocument ESF Toelichting bij de Nationale Verklaring 2014

Achtergronddocument ESF Toelichting bij de Nationale Verklaring 2014 Toelichting bij de Nationale Verklaring 2014 Europees Sociaal Fonds 21 mei 2014 Directie II Sector Doelmatigheids- en doeltreffendheidsonderzoek en Europese Unie Algemene Rekenkamer, Lange Voorhout 8,

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Bezuidenhoutseweg 20, Den Haag

Bezuidenhoutseweg 20, Den Haag Aan De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) OI/REB/8042004 9 Onderwerp Voortgang EU structuurfondsenprogramma's 2000-2006

Nadere informatie

Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF) Fonds voor Interne Veiligheid (ISF)

Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF) Fonds voor Interne Veiligheid (ISF) 17 mei 2017 Toelichting bij het Rapport bij de Nationale verklaring 2017 Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF) en Fonds voor Interne Veiligheid (ISF) Voor de belangrijkste bevindingen van de

Nadere informatie

Toelichting bij het Rapport bij de Nationale verklaring Migratiefondsen Europees Vluchtelingenfonds, Europees Terugkeerfonds en Europees

Toelichting bij het Rapport bij de Nationale verklaring Migratiefondsen Europees Vluchtelingenfonds, Europees Terugkeerfonds en Europees 18 mei 2016 Toelichting bij het Rapport bij de Nationale verklaring 2016 - Migratiefondsen Europees Vluchtelingenfonds, Europees Terugkeerfonds en Europees Buitengrenzenfonds Voor de belangrijkste bevindingen

Nadere informatie

Rapport bij de Nationale verklaring 2014

Rapport bij de Nationale verklaring 2014 Rapport bij de Nationale verklaring 2014 Verantwoording van Nederland over de Europese fondsen in gedeeld beheer Onderzoeksteam Voorlichting Afdeling Communicatie Dhr. J. van Bodegraven Postbus 20015 Dhr.

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 8.7.2015 C(2015) 4538 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 8.7.2015 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 223/2014 van het Europees Parlement en de

Nadere informatie

Rapport bij de Nationale verklaring Oordeel bij de verantwoording van lidstaat Nederland over Europese fondsen in gedeeld beheer

Rapport bij de Nationale verklaring Oordeel bij de verantwoording van lidstaat Nederland over Europese fondsen in gedeeld beheer Rapport bij de Nationale verklaring 2018 Oordeel bij de verantwoording van lidstaat Nederland over Europese fondsen in gedeeld beheer 2018 Rapport bij de Nationale verklaring 2018 Vooraf Nederland legt

Nadere informatie

Controlebouwwerk van EU subsidies: toren van???

Controlebouwwerk van EU subsidies: toren van??? Controlebouwwerk van EU subsidies: toren van??? Herman Tulen Slide 1 Inhoud 1. EU subsidies in de Europese Unie 2. EU subsidies in Nederland 3. Controle EU subsidies in de Europese Unie 4. Controle EU

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2015/1973 VAN DE COMMISSIE

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2015/1973 VAN DE COMMISSIE 10.11.2015 L 293/15 GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2015/1973 VAN DE COMMISSIE van 8 juli 2015 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 514/2014 van het Europees Parlement en de Raad met specifieke bepalingen

Nadere informatie

Rapport bij de Nationale verklaring Verantwoording van Nederland over de Europese fondsen in gedeeld beheer (verantwoordingscyclus 2012)

Rapport bij de Nationale verklaring Verantwoording van Nederland over de Europese fondsen in gedeeld beheer (verantwoordingscyclus 2012) Rapport bij de Nationale verklaring 2013 Verantwoording van Nederland over de Europese fondsen in gedeeld beheer (verantwoordingscyclus 2012) 2013 Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013

Nadere informatie

Rapport bij de Nationale verklaring 2017

Rapport bij de Nationale verklaring 2017 2017 Rapport bij de Nationale verklaring 2017 Rapport bij de Nationale verklaring 2017 Vooraf Nederland legt ieder jaar in een Nationale verklaring verantwoording af over gedeclareerde uitgaven voor Europese

Nadere informatie

Toelichting bij het Rapport bij de Nationale Verklaring 2019

Toelichting bij het Rapport bij de Nationale Verklaring 2019 15 mei 2019 Toelichting bij het Rapport bij de Nationale Verklaring 2019 Landbouwfondsen Voor de belangrijkste bevindingen van de Algemene Rekenkamer verwijzen wij naar ons Rapport bij de Nationale Verklaring

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

EFRO Financieel belang Nationale verklaring 2016 (in miljoenen euro)

EFRO Financieel belang Nationale verklaring 2016 (in miljoenen euro) 8 mei 06 Toelichting bij het Rapport bij de Nationale verklaring 06 - Europees Fonds Regionale Ontwikkeling Voor de belangrijkste bevindingen van de Algemene Rekenkamer verwijzen wij naar ons Rapport bij

Nadere informatie

Algemene Rekenkamer. EU-trendrapport 2015. Ontwikkelingen in het financieel management van de Europese Unie. Algemene Rekenkamer

Algemene Rekenkamer. EU-trendrapport 2015. Ontwikkelingen in het financieel management van de Europese Unie. Algemene Rekenkamer Algemene Rekenkamer EU-trendrapport 2015 Algemene Rekenkamer Ontwikkelingen in het financieel management van de Europese Unie 2015 EU-trendrapport 2015 Ontwikkelingen in het financieel management van de

Nadere informatie

Datum 18 december 2015 Betreft Beantwoording vragen over het bericht 'Krijgt vermeende subsidiefraude in vissector toch een strafrechtelijk staartje'

Datum 18 december 2015 Betreft Beantwoording vragen over het bericht 'Krijgt vermeende subsidiefraude in vissector toch een strafrechtelijk staartje' > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

Rapport bij de Nationale Verklaring Oordeel bij de verantwoording van lidstaat Nederland over Europese fondsen in gedeeld beheer

Rapport bij de Nationale Verklaring Oordeel bij de verantwoording van lidstaat Nederland over Europese fondsen in gedeeld beheer Rapport bij de Nationale Verklaring 2019 Oordeel bij de verantwoording van lidstaat Nederland over Europese fondsen in gedeeld beheer 2019 Rapport bij de Nationale Verklaring 2019 Vooraf Nederland legt

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.3.2014 C(2014) 1410 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE van 11.3.2014 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1301/2013 van het Europees Parlement

Nadere informatie

Ministerie van Financiën

Ministerie van Financiën Ministerie van Financiën > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Directie Begrotingszaken Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7

Nadere informatie

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) 16 mei 2018 Toelichting bij het Rapport bij de Nationale verklaring 2018 Europees Fonds Regionale Ontwikkeling () Voor de belangrijkste bevindingen van de Algemene Rekenkamer verwijzen wij naar ons Rapport

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 26 642 Europees Sociaal Fonds (ESF) Nr. 129 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Voor de belangrijkste bevindingen van de Algemene Rekenkamer verwijzen wij naar ons Rapport bij de Nationale verklaring 2016.

Voor de belangrijkste bevindingen van de Algemene Rekenkamer verwijzen wij naar ons Rapport bij de Nationale verklaring 2016. 18 mei 2016 Toelichting bij het Rapport bij de Nationale verklaring 2016 - Europees Landbouwgarantiefonds en Europees Landbouwfonds voor Plattelands ontwikkeling Voor de belangrijkste bevindingen van de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken Nr. 1317 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Bijlage Vormgeving controles nieuw GLB

Bijlage Vormgeving controles nieuw GLB Bijlage Vormgeving controles nieuw GLB Verantwoordelijkheid lidstaat Lidstaten zijn bij de uitvoering van het GLB verantwoordelijk voor de bescherming van de financiële belangen van de Europese Unie. In

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 350 V Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2015 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota)

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 813 EU Structuurfondsen Nr. 1 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN DE MINISTERS VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ, VAN

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 550 V Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2017 34 550 XVII Vaststelling van de begrotingsstaat

Nadere informatie

2 Wat is uw reactie op het feit dat de meeste fouten worden gemaakt in de giften voor plattelandsontwikkeling en regionaal beleid?

2 Wat is uw reactie op het feit dat de meeste fouten worden gemaakt in de giften voor plattelandsontwikkeling en regionaal beleid? > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus

Nadere informatie

Datum 27 oktober 2016 Betreft Beantwoording vragen over de deelname van vissers aan innovatieve projecten

Datum 27 oktober 2016 Betreft Beantwoording vragen over de deelname van vissers aan innovatieve projecten > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 394 EU-trendrapport 2016 Nr. 2 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 18 mei

Nadere informatie

Rapport bij de Nationale verklaring 2015

Rapport bij de Nationale verklaring 2015 Rapport bij de Nationale verklaring 2015 Oordeel bij de verantwoording van de lidstaat Nederland over de Europese fondsen in gedeeld beheer Onderzoeksteam Voorlichting Afdeling Communicatie Dhr. dr. K.A.

Nadere informatie

Directie Coördinatie Auditbeleid Departementen. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Directie Coördinatie Auditbeleid Departementen. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie Coördinatie Auditbeleid Departementen Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Datum Uw brief (Kenmerk) Ons kenmerk 4 december 2006 CAD 2006-321

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 32 754 Rapport bij de Nederlandse EU-lidstaatverklaring 2010 Nr. 2 RAPPORT Inhoud Blz. Samenvatting 5 1 Over dit onderzoek 7 1.1 Inleiding 7 1.2

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 1a 2513 AA 's-gravenhage AM/ESM/05/ voortgangsbrief ESF/EQUAL

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 1a 2513 AA 's-gravenhage AM/ESM/05/ voortgangsbrief ESF/EQUAL Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 1a 2513 AA 's-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Is een intekenlijst afdoende bewijs bij de organisatie van een evenement?

Is een intekenlijst afdoende bewijs bij de organisatie van een evenement? Vraag 1: Is een intekenlijst afdoende bewijs bij de organisatie van een evenement? Antwoord: Een getekende presentielijst is een beter bewijs. Overigens is dit wel afhankelijk van het soort evenement.

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 21 501-03 Begrotingsraad Nr. 91 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 20 oktober

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst AMIF aanvraagtijdvak 2017

Voorlichtingsbijeenkomst AMIF aanvraagtijdvak 2017 Voorlichtingsbijeenkomst AMIF aanvraagtijdvak 2017 Hieronder volgt een overzicht van de vragen die zijn gesteld door de aanwezigen tijdens de Voorlichtingsbijeenkomst AMIF op 17 februari 2017. Vraag 1:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 67625 29 november 2018 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat en van de Minister van Landbouw,

Nadere informatie

BEZORGEN. Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 DEN HAAG

BEZORGEN. Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 DEN HAAG BEZORGEN Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 DEN HAAG Lange Voorhout 8 Postbus 20015 2500 EA Den Haag T 070-342 43 44 E voorlichting@rekenkamer.nl W www.rekenkamer.nl D A T U

Nadere informatie

Protocol Toetsing en Selectie Asiel, Migratie en Integratiefonds 2014-2020. Deel A

Protocol Toetsing en Selectie Asiel, Migratie en Integratiefonds 2014-2020. Deel A vast moeten stellen voor het selecteren en uitvoeren van projecten. Art 24 lid 4 van Verordening EU 514-2014 stelt dat de lidstaten transparante regels en procedures bijdrage van de Unie in het kader van

Nadere informatie

SLACHTOFFERROL VAN NEDERLAND IN EU

SLACHTOFFERROL VAN NEDERLAND IN EU SLACHTOFFERROL VAN NEDERLAND IN EU Alex Brenninkmeijer, Lid Europese Rekenkamer, De Staat van Nederland Amsterdam 22 September 2014 Troonrede 2014 Eerlijk werk in Europa vraagt om gelijk loon voor gelijk

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7659 17 februari 2016 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 9 februari 2016, nr. WJZ/15186005, houdende

Nadere informatie

Toelichting bij het Rapport bij de Nationale verklaring 2017

Toelichting bij het Rapport bij de Nationale verklaring 2017 17 mei 2017 Toelichting bij het Rapport bij de Nationale verklaring 2017 Landbouwfondsen Voor de belangrijkste bevindingen van de Algemene Rekenkamer verwijzen wij naar ons Rapport bij de Nationale verklaring

Nadere informatie

Fiche 1.9: MFK - Verordening Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van het fraudebestrijdingsprogramma van de EU

Fiche 1.9: MFK - Verordening Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van het fraudebestrijdingsprogramma van de EU Fiche 1.9: MFK - Verordening Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van het fraudebestrijdingsprogramma van de EU 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Verordening Europees Parlement en de Raad

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1999 2000 27 127 Financiële verantwoordingen over het jaar 1999 Nr. 1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Rede van Vítor Caldeira, president van de Europese Rekenkamer

Rede van Vítor Caldeira, president van de Europese Rekenkamer EUROPESE REKENKAMER REDE Brussel, 5 november 2013 ECA/13/38 Rede van Vítor Caldeira, president van de Europese Rekenkamer Presentatie van de Jaarverslagen 2012 COMMISSIE BEGROTINGSCONTROLE VAN HET EUROPEES

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 2268 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Nadere informatie

Tussen: hierna te noemen de partners,

Tussen: hierna te noemen de partners, OVEREENKOMST inzake de uitvoering van het Samenwerkingsprogramma Europese Territoriale Samenwerking 2014-2020 (Interreg V-A) Grensregio Vlaanderen-Nederland concept 1 OVEREENKOMST inzake de uitvoering

Nadere informatie

Europa wil slim, duurzaam en inclusief

Europa wil slim, duurzaam en inclusief Europa wil slim, duurzaam en inclusief Noord-Nederland bereidt zich intensief voor op de Europese programma s in de periode 2014 2020. Het SNN biedt u met dit bericht inzicht in voortgang en verwachtingen.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 955 EU-trendrapport 2007 Nr. 2 RAPPORT Inhoud Terugblik en leeswijzer 5 Samenvatting EU-trendrapport 2007 10 DEEL 1 EU-INSTELLINGEN 17 1 Inleiding

Nadere informatie

Nationaal Actieplan Structuurfondsen Eindrapport verbetermaatregelen

Nationaal Actieplan Structuurfondsen Eindrapport verbetermaatregelen Nationaal Actieplan Structuurfondsen Eindrapport verbetermaatregelen Den Haag, 31 januari 2008. Ministerie van Economische Zaken 1 Inleiding Naar aanleiding van de brief van de Europese Commissie van 8

Nadere informatie

Voor de belangrijkste bevindingen van de Algemene Rekenkamer verwijzen wij naar ons Rapport bij de Nationale verklaring 2015.

Voor de belangrijkste bevindingen van de Algemene Rekenkamer verwijzen wij naar ons Rapport bij de Nationale verklaring 2015. 20 mei 2015 Toelichting bij het Rapport bij de Nationale verklaring 2015 - Europees Landbouwgarantiefonds (ELGF) en Europees Landbouwfonds voor Plattelands ontwikkeling (ELFPO) Voor de belangrijkste bevindingen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 775 V Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2018 Nr. 5 BRIEF VAN DE ALGEMENE REKENKAMER

Nadere informatie

Fiche 1: verordening wijziging programma Creatief Europa

Fiche 1: verordening wijziging programma Creatief Europa Fiche 1: verordening wijziging programma Creatief Europa 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening (EU) nr.

Nadere informatie

Taakstelling Commissie Vervolgonderzoek Rekenschap

Taakstelling Commissie Vervolgonderzoek Rekenschap Taakstelling Commissie Vervolgonderzoek Rekenschap 1. Inleiding In 2002 is het zogenaamde zelfreinigend onderzoek uitgevoerd naar onregelmatigheden in de bekostiging in de onderwijssectoren die vallen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 523 EU-trendrapport 2013 Nr. 5 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 19 april 2013 De commissie voor de Rijksuitgaven en de vaste commissies

Nadere informatie

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo DE EUROPESE STRUCTUUR- EN INVESTERINGSFONDSEN (ESI-FONDSEN) EN HET EUROPEES FONDS VOOR STRATEGISCHE INVESTERINGEN (EFSI) HET VERZEKEREN VAN COÖRDINATIE, SYNERGIEËN

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 485 XVII Wijziging van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2016 (wijziging samenhangende

Nadere informatie

Datum 26 april 2017 Betreft Antwoorden op inbreng schriftelijk overleg over het nieuwe stelsel van rapporteringstoleranties

Datum 26 april 2017 Betreft Antwoorden op inbreng schriftelijk overleg over het nieuwe stelsel van rapporteringstoleranties > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Tweede Kamer der Staten-Generaal Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus

Nadere informatie

ANNEX BIJLAGE. bij GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE

ANNEX BIJLAGE. bij GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE EUROPESE COMMISSIE Brussel, 16.5.2018 C(2018) 2857 final ANNEX BIJLAGE bij GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1042/2014 van de Commissie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 21 501-03 Begrotingsraad Nr. 125 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 20 december

Nadere informatie

EU-trendrapport Ontwikkelingen in het financieel management van de Europese Unie

EU-trendrapport Ontwikkelingen in het financieel management van de Europese Unie EU-trendrapport 2016 Ontwikkelingen in het financieel management van de Europese Unie 2016 EU-trendrapport 2016 Ontwikkelingen in het financieel management van de Europese Unie De tekst van het rapport

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 240 A Jaarverslag en slotwet Infrastructuurfonds 2011 Nr. 6 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 12 juni 2012 De vaste commissie voor

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 014 015 30 991 Beleidsdoorlichting Economische Zaken Nr. 14 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Auditfilosofie. ESF-3 en EQUAL. Juli Paraaf Datum Opgesteld door : Annet Bek 01/07/2005. Vastgesteld door : Raquel Verwei 13/07/2005

Auditfilosofie. ESF-3 en EQUAL. Juli Paraaf Datum Opgesteld door : Annet Bek 01/07/2005. Vastgesteld door : Raquel Verwei 13/07/2005 Auditfilosofie ESF-3 en EQUAL Juli 2005 Paraaf Datum Opgesteld door : Annet Bek 01/07/2005 Vastgesteld door : Raquel Verwei 13/07/2005 Geautoriseerd door : Korrie Louwes 25/07/2005 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 31 066 Belastingdienst Nr. 366 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2016-543213868 (DOS-2013-0010135) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 16 februari

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 21 501-08 Milieuraad Nr. 676 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 25 april 2017 De vaste commissie voor Europese Zaken heeft een aantal

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 475 Financieel jaarverslag van het Rijk 2015 Nr. 24 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 16 juni 2016 De vaste commissie voor Financiën

Nadere informatie

Beantwoording Kamervragen internetbijlagen miljoenennota

Beantwoording Kamervragen internetbijlagen miljoenennota Beantwoording Kamervragen internetbijlagen miljoenennota Vraag 1 Kunt u het bedrag van 248 mln. bij Voorsjaarsraming ec en aanpassing raming invoerrechten in 2017 nader toelichten en aangeven hoe dit is

Nadere informatie

Beantwoording lijst van vragen aan de regering over de Staat van de Rijksverantwoording (SRV)

Beantwoording lijst van vragen aan de regering over de Staat van de Rijksverantwoording (SRV) Beantwoording lijst van vragen aan de regering over de Staat van de Rijksverantwoording (SRV) Vraag 1 Welk percentage van het brutoloon brengen werknemers gemiddeld in aftrek in de extraterritoriale kostenregeling

Nadere informatie

Toelichting bij het Rapport bij de Nationale verklaring 2018

Toelichting bij het Rapport bij de Nationale verklaring 2018 16 mei 2018 Landbouwfondsen Voor de belangrijkste bevindingen van de Algemene Rekenkamer verwijzen wij naar ons Rapport bij de Nationale verklaring 2018. A. Kerngegevens Europees Landbouwgarantiefonds

Nadere informatie

Resultaten verantwoordingsonderzoek

Resultaten verantwoordingsonderzoek Resultaten verantwoordingsonderzoek 2014 hoofdstuk de Koning (I) 20 mei 2015 Dit document bevat alle resultaten van ons Verantwoordingsonderzoek 2014 bij zoals gepubliceerd op www.rekenkamer.nl/verantwoordingsonderzoek.

Nadere informatie

Aandachtspunten bij de ontwerpbegroting 2018 (hoofdstuk V) van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Aandachtspunten bij de ontwerpbegroting 2018 (hoofdstuk V) van het ministerie van Buitenlandse Zaken BEZORGEN Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Lange Voorhout 8 Postbus 20015 2500 EA Den Haag T 070-342 43 44 E voorlichting@rekenkamer.nl W www.rekenkamer.nl

Nadere informatie

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE. van 29.10.2014. tot goedkeuring van bepaalde elementen van de partnerschapsovereenkomst met België

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE. van 29.10.2014. tot goedkeuring van bepaalde elementen van de partnerschapsovereenkomst met België EUROPESE COMMISSIE Brussel, 29.10.2014 C(2014) 8190 final UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE van 29.10.2014 tot goedkeuring van bepaalde elementen van de partnerschapsovereenkomst met België CCI 2014BE16M8PA001

Nadere informatie

VERVOLG VAN HET ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN DE DECLARATIEVOORSCHRIFTEN DOOR BESTUURDERS IN HET HOGER ONDERWIJS VERTROUWEN OP ZELFREINIGEND VERMOGEN

VERVOLG VAN HET ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN DE DECLARATIEVOORSCHRIFTEN DOOR BESTUURDERS IN HET HOGER ONDERWIJS VERTROUWEN OP ZELFREINIGEND VERMOGEN VERVOLG VAN HET ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN DE DECLARATIEVOORSCHRIFTEN DOOR BESTUURDERS IN HET HOGER ONDERWIJS VERTROUWEN OP ZELFREINIGEND VERMOGEN Utrecht, augustus 2016 Kenmerk: 4890765 Voorwoord

Nadere informatie

2016D48159 LIJST VAN VRAGEN

2016D48159 LIJST VAN VRAGEN 2016D48159 LIJST VAN VRAGEN De vaste commissie voor Financiën, heeft over de Najaarsnota 2016 en bijlagen (Kamerstuk 34 620, nr. 1) de navolgende vragen ter beantwoording aan de regering voorgelegd. De

Nadere informatie

Rede van de heer Vítor Caldeira, president van de Europese Rekenkamer

Rede van de heer Vítor Caldeira, president van de Europese Rekenkamer EUROPESE REKENKAMER REDE Luxemburg, 22 november 2012 ECA/12/46 Rede van de heer Vítor Caldeira, president van de Europese Rekenkamer Presentatie van het Jaarverslag 2011 in de voltallige vergadering van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 416 Wet inzake houdbare financiën van de collectieve sector (Wet houdbare overheidsfinanciën) Nr. 2 VOORSTEL VAN WET Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Verordening van 23 maart, 13 en 20 april 2016 van Provinciale Staten van Drenthe, Fryslân en Groningen, houdende bepalingen met betrekking tot de verstrekking van subsidies van het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/35)

VERSLAG (2016/C 449/35) C 449/188 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden betreffende het begrotingsjaar

Nadere informatie

Fiche 3: Wijziging verordening aanvullende steun bij natuurrampen. 1. Algemene gegevens

Fiche 3: Wijziging verordening aanvullende steun bij natuurrampen. 1. Algemene gegevens Fiche 3: Wijziging verordening aanvullende steun bij natuurrampen 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1303/2013

Nadere informatie

Ministerievan Financier!

Ministerievan Financier! Ministerievan Financier! > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De President van de Algemene Rekenkamer Algemene Rekenkamer Postbus 20015 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus

Nadere informatie

Provinciaal blad. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

Provinciaal blad. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; Provinciaal blad 2008 Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord- Holland van 17 januari 2008, nr. 2008-4492 tot bekendmaking van de subsidieverordening reserve cofinanciering Europese projecten Noord-Holland

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 240 IXA Jaarverslag en slotwet van Nationale Schuld 2011 Nr. 2 RAPPORT BIJ HET JAARVERSLAG 2011 VAN NATIONALE SCHULD (IXA) Aan de Voorzitter

Nadere informatie