Samen sterk voor de Houtse kerk 7 oktober 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samen sterk voor de Houtse kerk 7 oktober 2013"

Transcriptie

1 Samen sterk voor de Houtse kerk 7 oktober 2013 Inleiding Beleidsplan Catharinaparochie Visie op de kerkgemeenschap Den Hout Visie op de Corneliuskerk Wat vragen wij de Houtse bevolking? Wat vragen wij het parochiebestuur?

2 Inleiding Op 17 juni 2013 heeft het bestuur van de Catharinaparochie het beleidsplan In de nabije toekomst gepresenteerd. Het beleidsplan heeft ingrijpende gevolgen voor de geloofsgemeenschap Den Hout en voor het kerkgebouw, de St. Corneliuskerk. Al snel werd duidelijk dat er binnen de Houtse gemeenschap veel weerstand bestond tegen de plannen van het parochiebestuur en dat er behoefte bestond aan meer eigen inbreng op de ontwikkelingen. Naar aanleiding daarvan heeft een aantal betrokken Houtenaren het initiatief genomen om in overleg met de Houtse bevolking een eigen visie te ontwikkelen op de ontwikkelingen binnen de parochie. Deze visie zou het uitgangspunt moeten zijn voor de toekomstige ontwikkelingen binnen de Houtse kerkgemeenschap en de dialoog daarover met het parochiebestuur. Om een goed beeld te krijgen van de opvattingen die in Den Hout leven over de toekomst van de kerk is door de initiatiefgroep een enquête gehouden onder de Houtse bevolking. Op 30 september heeft een bewonersavond plaatsgevonden over hetzelfde onderwerp. In deze memo geven wij de visie weer die op basis van de enquête en de bewonersavond is ontwikkeld. De memo is opgebouwd uit de volgende onderdelen: Beleidsplan Catharinaparochie Visie op de kerkgemeenschap Den Hout Visie op de Corneliuskerk Wat moet er gebeuren in den Hout? Wat vragen wij het parochiebestuur?

3 Beleidsplan Catharinaparochie Door het bestuur van de Catharinaparochie is beleid ontwikkeld voor de pastorale en bestuurlijke ontwikkeling van de parochie. Het beleidsplan borduurt voort op de eerder ingezette koers van samenwerking binnen de Catharinaparochie. Het beleidsplan en de presentatie die daarover zijn gegeven op 17 juni 2013 zijn te vinden op de site van de parochie ( In het beleidsplan van het parochiebestuur wordt op basis van de geconstateerde teruggang en vergrijzing van het kerkbezoek ingezet op de ontwikkeling van een meer gecentraliseerde geloofsgemeenschap. Onder de naam parochie als klooster wordt een model gepresenteerd waarbij de parochie trouwe parochianen aan zich kan blijven binden en een warme inloop wil bieden aan mensen die in de kou staan, die voedsel, warme of geld nodig hebben. Dit model wordt uitgewerkt in vier concrete beleidslijnen: Vorming van één liturgisch en pastoraal centrum De Basiliek en de Mariakerk worden het liturgisch en pastoraal centrum van de Catharinaparochie. De Houtse kerkgemeenschap houdt op te bestaan en zal opgaan in de gemeenschap van de Catharinaparochie. Voor erediensten zoals huwelijken en uitvaarten is in Den Hout geen ruimte meer. Oprichten van een nieuwe school: het Catharinacollege. De Catharinaparochie richt een nieuwe school op, gericht op iedereen die zijn of haar geloven wil verdiepen. Daarbij richten ze zich op kinderen en jonge ouders en op mensen die zoeken naar zin en levensverdieping en maatschappelijke organisaties. Ontwikkeling diaconaal centrum de Vinder en Catharina s hof. Het parochiebestuur wil een tuin opzetten die staat voor belangrijke waarden in het leven zoals gezonde voeding, eerlijk eten, ontmoeting, zin bieden, zaaien en oogsten, met mensen op weg gaan en oefenen in duurzaamheid. De functie van het diaconaal centrum zal in de Vinder worden voortgezet. Voortzetting pastoraal werk Binnen de mogelijkheden die er zijn zal het pastoraal werk (individueel en groepspastoraat) worden voortgezet. Vanuit het pastoraal werk zal het afscheidsproces van onze kerk worden ondersteund en zal gewerkt worden aan de opbouw van een nieuwe kerkgemeenschap. Voor Den Hout is vooral de keus voor één liturgisch en pastoraal centrum van belang. Het betekent namelijk dat de parochie geen ondersteuning meer zal bieden aan een eigen lokale Houtse geloofsgemeenschap. De Houtse geloofsgemeenschap moet opgaan in een nieuwe Catharinageloofsgemeenschap. Op basis van deze visie is het kerkgebouw overbodig geworden. Het parochie bestuur wil de kerk dan ook per 1 januari 2015 sluiten. Het gebouw zal worden ontwijd en verkocht.

4 Visie op de geloofsgemeenschap Den Hout De bewonersavond, de enquête en de vele gesprekken die afgelopen maanden over de toekomst van de kerk zijn gevoerd hebben duidelijk gemaakt dat er geen draagvlak bestaat om de Houtse geloofsgemeenschap op te laten gaan in een nieuwe Catharina-geloofsgemeenschap. De mensen uit Den Hout zijn sterk verbonden met het dorp. De geloofsgemeenschap en het sociale leven zijn nauw met elkaar verbonden. Het is voor de Houtenaren geen optie om in Den Hout deel te nemen aan het sociale leven en het geloofsleven op een andere plaats te beleven. Door veel bewoners is aangegeven dat ze bij het doorgaan van de plannen niet langer deel zullen nemen aan de geloofsactiviteiten. Duidelijk is dat deze keus gepaard gaat met veel emoties. Met name tijdens de bewonersavond is stilgestaan bij de vraag of de Houtse geloofsgemeenschap vitaal genoeg is om in de toekomst te kunnen voortbestaan. Uit de gesprekken die daarover zijn gevoerd spreekt zorg maar ook uitdaging. Het is niet eenvoudig om jonge mensen te binden aan de kerk. Toch ziet een deel van de Houtenaren het als een uitdaging om jonge mensen op een andere manier te binden aan de kerk. Dat vraagt wel om vernieuwing, modernisering. Wij realiseren ons dat dat alleen mogelijk is als er vanuit Den Hout voldoende structurele inzet is om op zoek te gaan naar nieuwe vormen. De steun van de parochie en met name het Catharinacollege kan daar erg bij helpen. Door een ander deel van de bevolking werd benadrukt dat ook zonder die toekomst de eigen geloofsgemeenschap van grote waarde is. Mensen voelen zich er thuis. Het is een bron van inspiratie en bezinning. Het behoud van een eigen geloofsgemeenschap mag niet afhankelijk zijn van de vraag of er wel toekomst is voor de gemeenschap. Uit de gesprekken is ook gebleken dat het functioneren van de geloofsgemeenschap sterk verbonden is met het gebouw van de Corneliuskerk. Het gebouw van de Corneliuskerk neemt door z n lange traditie, z n prachtige in- en exterieur en de emotionele band die mensen hebben met het kerkgebouw een belangrijke plaats in. De Houtenaren hechten er aan om ook in de toekomst in dit gebouw het geloof te kunnen belijden. Tijdens de bewonersavond is ook gesproken over de teruglopende ondersteuning die vanuit de parochie kan worden geboden. De Houtenaren realiseren zich dat er in toenemende mate een beroep gedaan zal worden op vrijwilligers. Van belang is dat met name de traditionele hoogtijvieringen zoals Kerstmis, Pasen, Pinksteren, Sint Cornelius, de eerste communievieringen etc. doorgang moeten kunnen blijven vinden. Onbegrip is er over het feit dat ook uitvaarten niet meer plaats zouden kunnen vanuit Den Hout. In de visie van het parochiebestuur wordt ons gevraagd om definitief afscheid te nemen van de geloofsparochie Den Hout. In Den Hout woon je. In Oosterhout ga je naar de kerk. De verbinding tussen de geloofsgemeenschap en de dorpsgemeenschap verdwijnt.

5 Op basis van de gesprekken en de enquête zijn wij van mening dat we die weg niet in moeten slaan. In onze visie moet de Houtse geloofsgemeenschap blijven bestaan en moet die juist verder ontwikkeld worden. Wij willen dat de kerk er is voor iedereen die zich verbonden voelt met de kerk. Daarbij zijn we van mening dat de kerk zich moet vernieuwen waarbij andere vormen worden gezocht die ook jonge mensen aanspreken om zich te verbinden met het geloof. Op grond van die overtuiging komen wij tot de volgende beleidspunten: De geloofsgemeenschap Den Hout moet blijven bestaan Wij kiezen er voor om binnen de Catharinaparochie als eigen geloofsgemeenschap te blijven voortbestaan. Wij voelen ons veel sterker verbonden met de Houtse gemeenschap dan met de gemeenschap van de Catharinaparochie. De kerk heeft een belangrijke rol in de sociale binding die er binnen ons dorp bestaat. Wij zijn van mening dat de dorpsgemeenschap en de geloofsgemeenschap met elkaar verbonden moet blijven. In Den Hout moeten erediensten gehouden kunnen worden. Het is voor ons onaanvaardbaar om de erediensten te verplaatsen naar Oosterhout. Eucharistievieringen, huwelijken en uitvaarten moet in de toekomst plaats blijven vinden in Den Hout. We blijven onderdeel van de Catharinaparochie Het is niet onze bedoeling om ons af te scheiden van de Catharinaparochie. Wij willen graag als eigen geloofsgemeenschap een plaats krijgen binnen de parochie. Voor ons is het erg belangrijk om goede pastorale ondersteuning te krijgen. Ook willen wij in ons streven naar een meer eigentijdse kerk actief participeren in het Catharinacollege. Wellicht kunnen dorpsgenoten een rol spelen bij de ontwikkeling van Catharina s hof. We zullen de kerk moeten vernieuwen In onze visie moet de kerk zich niet alleen richten op de traditionele kerkbezoeker. Iedereen moet zich thuisvoelen in de geloofsgemeenschap. Er moet ruimte zijn voor oude tradities maar ook voor nieuwe vormen en experimenten. Alle leeftijdsgroepen moeten betrokken worden bij de kerk op een manier die bij ze past. We zullen dat voor een belangrijk deel zelf moeten doen. Dat vraagt dus veel inzet en betrokkenheid van vrijwilligers.

6 Visie op de Corneliuskerk Uit de gesprekken die zijn gevoerd en de enquête die is gehouden blijkt dat het gebouw van de Sint Corneliuskerk om meerdere redenen een belangrijk gebouw is voor Den Hout. Op de eerste plaats natuurlijk als gebedshuis. Houtenaren hechten er aan om ook in de toekomst in dit gebouw naar de kerk te kunnen gaan. Het interieur van de kerk wordt erg gewaardeerd. Tijdens de bewonersavond zijn met name de kruiswegstatie en de akoestiek genoemd als kwaliteitskenmerken. Daarnaast is de kerk een beeldbepalend gebouw dat het silhouet van Den Hout markeert. Vanuit het landschap herken je Den Hout aan de kerk en z n toren. Het kerkgebouw uit 1878 heeft de status van Rijksmonument en maakt onderdeel uit van het beschermd dorpsgezicht. Tot slotte heeft de kerk een grote emotionele waarde voor de inwoners van Den Hout. Iedereen heeft wel persoonlijke herinneringen aan dit gebouw. Door de gemeenschap van Den Hout is een duidelijke voorkeur uitgesproken voor het behoud van de kerk als gebedsruimte. De Houtenaren realiseren zich tegelijkertijd ook dat het vrijwel onmogelijk is de kerk zonder wijzigingen in de functie financieel in stand te houden. De behoefte leeft dan ook om twee scenario s te onderzoeken. - De kerk als multifunctionele ruimte Door de kerk in te zetten voor andere functies dan alleen het gebruik als kerkgebouw wordt de betrokkenheid en het draagvlak onder de bewoners om te participeren in het beheer van de kerk vergroot. Het idee daarbij is dat het gebouw zonder al te veel aanpassingen kan dienen voor functies zoals concerten, vergaderingen, exposities, bijeenkomsten en dergelijke. Onderzocht zal moeten worden onder welke voorwaarden dit mogelijk is, welke organisatievorm daarbij hoort en in welke mate dit idee financieel kan bijdragen aan de instandhouding van het gebouw. - De kerk met een gedeeltelijk andere functie Een deel van de kerk zou een geheel andere functie kunnen krijgen. Daarbij kan aan vele functies gedacht worden: woningbouw (bijzondere doelgroepen), kantoren, detailhandel. De voorwaarde is wel dat een kleiner deel kan blijven bestaan als gebedsruimte. In dit scenario moet de kerk bouwkundig worden aangepast. Tijdens de bewonersavond werd enerzijds opgemerkt dat dat vraagt om zorgvuldige planvorming met oog voor de details van het gebouw. Anderzijds waren er ook ideeën om een deel van de kerk te slopen om daarmee de haalbaarheid van een alternatieve functie te vergroten. Ook dit scenario vraagt nader onderzoek. Binnen welke voorwaarden is gedeeltelijke herbestemming mogelijk? Wat zijn de bouwkundige randvoorwaarden? Welke ontwikkelingen zijn het meest kansrijk? Wat zijn de financiële effecten? Welke plannen kunnen rekenen op draagvlak?

7 Wat ook duidelijk werd tijdens de bewonersavond en de gesprekken die zijn gevoerd over het kerkgebouw is dat het binnen de Houtse gemeenschap ontbreekt aan vertrouwen in het parochiebestuur als bouwkundig en financieel beheerder van het kerkgebouw. Dat gebrek aan vertrouwen wordt veroorzaakt door het ontbreken van transparantie over de bouwkundige en financiële situatie, het opnieuw (tot meer dan een 1 miljoen) opgelopen achterstallig onderhoud en de diepgewortelde overtuiging dat er veel Houts geld is weggevloeid naar weinig succesvolle projecten in de Catharinaparochie. De behoefte is dan ook groot om de zeggenschap over het kerkgebouw in eigen handen te krijgen. Samenvattend komen wij tot de volgende conclusies: De kerk in eigen handen De komende periode zal hard gewerkt moeten worden om een goede bestemming te vinden voor het kerkgebouw. Uitgangspunt daarbij is dat de kerkfunctie binnen het gebouw blijft bestaan. Wij denken voldoende deskundigheid te kunnen mobiliseren om scenario s te onderzoeken en plannen te maken voor de kerk. Om dat slagvaardige te kunnen doen is eigen zeggenschap over het kerkgebouw van belang. Constructief overleg hierover met het parochiebestuur is essentieel. Twee scenario s He kerkgebouw moet blijven bestaan en ruimte blijven bieden aan de kerkfunctie. Om dat structureel mogelijk te maken moeten andere functies worden toegekend aan de kerk. In dat verband zullen 2 scenario s worden uitgewerkt: één gericht op multifunctioneel gebruik en één op gedeeltelijke herbestemming.

8 Wat vragen wij de Houtse bevolking? Op basis van de enquête, de bewonersavond en de vele gesprekken is door de Houtse bevolking een grote ambitie geformuleerd: wij willen gaan voor het behoud van eigen, Houtse geloofsgemeenschap en het behoud van onze Corneliuskerk. Het is duidelijk dat dat vraagt om een grote inzet van de Houtse bevolking. Om verder inhoud te geven aan de plannen zouden er twee werkgroepen moeten worden opgericht. - De werkgroep modernisering/ vernieuwing Deze werkgroep moet zich bezig gaan houden met de vraag op welke wijze de Houtse geloofsgemeenschap zich kan ontwikkelen. Hoe binden wij vrijwilligers aan de kerk? Hoe krijgen wij jonge mensen betrokken bij de kerk. De werkgroep zou samenwerking kunnen zoeken met het Catharinacollege en landelijke organisaties die zich bezig houden met dit thema. De werkgroep heeft mensen nodig die creatief en bevlogen zijn. Die snappen wat er in Den Hout speelt en die beschikken over een groot organiserend vermogen. - De werkgroep kerkgebouw Deze werkgroep moet de twee genoemde scenario s gaan onderzoeken. Daarbij is samenwerking met het parochiebestuur en het bisdom van groot belang. Inzicht in financiële en bouwkundige gegevens zijn noodzakelijk. Binnen de werkgroep moet bouwkundige, financiële, economische en fiscale deskundigheid aanwezig zijn. Ook zijn ondernemerschap en organiserend vermogen en communicatie van belang voor deze werkgroep.

9 Wat vragen wij het Parochiebestuur? Op 17 juni is door het parochiebestuur een beleidsplan gepresenteerd. Dat heeft veel stof doen opwaaien binnen de geloofsgemeenschappen van het werkgebied. Zo ook bij ons in Den Hout. De presentatie van het beleidsplan heeft er onbedoeld toe geleid dat de Houtse gemeenschap met elkaar in gesprek is gegaan over de toekomst van de geloofsgemeenschap en het kerkgebouw. Wij weten nu wat we willen. Van het parochiebestuur vragen wij heel veel: - Een nieuwe beleidsplan Het zou goed zijn als het parochiebestuur niet langer vasthoudt aan het geformuleerde beleidsplan. Het denken over de toekomst is nu pas goed op gang gekomen en vraagt een proces waar iedereen bij betrokken is. Duidelijk is dat het beleidsplan van de Catharinaparochie leidt tot veel emotie en weinig draagvlak. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Er liggen nu kansen om in overleg met alle betrokkenen te komen tot een nieuw, gedragen beleidsplan. - Meer tijd Op grond van de huidige plannen zou de kerk(gemeenschap) per 1 januari 2015 ophouden te bestaan. Dat vooruitzicht zet onnodig veel druk op het proces. Wij vragen het parochiebestuur om af te zien van die datum en met ons in overleg te gaan over de toekomst. - Meedenken over vernieuwing van de geloofsgemeenschap In het nieuwe beleidsplan van de parochie moet het voortbestaan van de geloofsgemeenschap Den Hout worden vastgelegd. Graag zouden wij mét het parochiebestuur vorm willen geven aan de vernieuwing van onze geloofsgemeenschap. Wij vragen het parochiebestuur ons hierin te ondersteunen. - Overdragen van de zeggenschap over het kerkgebouw De verantwoordelijkheid van het kerkgebouw zou moeten worden overgedragen aan de Houtse gemeenschap. Over de wijze waarop dat gebeurt moeten nog veel vragen worden beantwoord. Wij vragen het parochiebestuur vertrouwen te hebben in de kracht van de Houtse gemeenschap als het gaat om het beheer van onze kerk. Daar waar er belemmeringen zijn in de overdracht van de zeggenschap over het gebouw vragen wij het parochiebestuur ons te steunen. Wij vragen het parochiebestuur om alle relevante informatie beschikbaar te stellen en met ons mee te denken over de toekomst van het gebouw.

Een kerk met toekomst Uitwerking toekomstvisie Sint Corneliuskerk. Oktober 2014

Een kerk met toekomst Uitwerking toekomstvisie Sint Corneliuskerk. Oktober 2014 Een kerk met toekomst Uitwerking toekomstvisie Sint Corneliuskerk. Oktober 2014 Inleiding Wat willen wij? Een Vitale geloofsgemeenschap Het Kerkgebouw Het vervolg 1 Inleiding Op 17 juni 2013 heeft het

Nadere informatie

OPZET VAN DE AVOND DE CATHARINAPAROCHIE IN DE NABIJE TOEKOMST

OPZET VAN DE AVOND DE CATHARINAPAROCHIE IN DE NABIJE TOEKOMST OPZET VAN DE AVOND 19.30 Opening met gebed 19.35 Welkom door Mariet van Goch vicevoorzitter bestuur 19.40 Presentatie beleidsplan 20.15 Korte pauze met koffie DE CATHARINAPAROCHIE IN DE NABIJE TOEKOMST

Nadere informatie

Bespreeknotitie voor de geloofsgemeenschappen

Bespreeknotitie voor de geloofsgemeenschappen Bespreeknotitie voor de geloofsgemeenschappen Standpunt van parochiebestuur en pastoraal team over de toekomst van de geloofsgemeenschappen en de kerkgebouwen van de parochie. Amersfoort, september 2012.

Nadere informatie

Toekomstplan. pastorie St. Johannes de Doper Oosteind

Toekomstplan. pastorie St. Johannes de Doper Oosteind Toekomstplan pastorie St. Johannes de Doper Oosteind Oosteind, augustus 2014 Inleiding In 2013 maakte de Catharinaparochie bekend dat verschillende kerkgebouwen in de gemeente Oosterhout de komende jaren

Nadere informatie

Toekomstbeeld Z. Titus Brandsma Parochie. Informatiebijeenkomsten locaties Bennekom, 8 september 2015

Toekomstbeeld Z. Titus Brandsma Parochie. Informatiebijeenkomsten locaties Bennekom, 8 september 2015 Toekomstbeeld Z. Titus Brandsma Parochie Informatiebijeenkomsten locaties Bennekom, 8 september 2015 Toekomstbeeld Z. Titus Brandsma Aanleiding Voorzieningenniveau niet langer handhaven door: - afnemend

Nadere informatie

een nieuwe nevenbestemming voor de Sint-Laurentiuskerk te Wielsbeke: BIB in de kerk

een nieuwe nevenbestemming voor de Sint-Laurentiuskerk te Wielsbeke: BIB in de kerk een nieuwe nevenbestemming voor de Sint-Laurentiuskerk te Wielsbeke: BIB in de kerk presentatie 7 juni 2017 INLEIDING Sint-Laurentiuskerk - heropbouwkerk uit 1952 - nieuw gemeenteplein INLEIDING marktplein

Nadere informatie

Betreft: visie en voorstel op parochie als gemeenschap van gemeenschappen van de locatieraad en pastoraatgroep HH Cosmas en Damianus, Abcoude

Betreft: visie en voorstel op parochie als gemeenschap van gemeenschappen van de locatieraad en pastoraatgroep HH Cosmas en Damianus, Abcoude R.K. Parochie St. Jan de Doper, Vecht en Venen Geloofsgemeenschap HH. Cosmas en Damianus Kerkstraat 23 1391 HB Abcoude 0294 281335 secretariaat@cosmasendamianus.nl www.stjandedoper-vechtenvenen.nl Aan

Nadere informatie

Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan?

Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan? Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan? De vertrouwde parochie gaat binnenkort met de buurparochies (in enkele gevallen: wel tien of meer) één nieuwe clusterparochie vormen. Wat gaan we daarvan

Nadere informatie

Informatieavond parochiefusie

Informatieavond parochiefusie Informatieavond parochiefusie woensdag 21 november 2012 Parochie Sint Jans Onthoofding Liempde opgericht op 28 april 1603 Waar gaan we het over hebben? Parochiespiegel Sterkte- en zwakteanalyse Activiteitenplan

Nadere informatie

PAROCHIEAVOND 22 NOVEMBER Welkom

PAROCHIEAVOND 22 NOVEMBER Welkom PAROCHIEAVOND 22 NOVEMBER 2018 Welkom WAT WILLEN WE VANAVOND BEREIKEN? Parochieleden krijgen inzicht in de voorliggende keuzes van de komende jaren Parochieleden moeten de gelegenheid hebben om feedback

Nadere informatie

s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden

s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden WELKOM! Per 1 januari 2015 Emmaus, West Willibrord, Maaspoort San Salvator, Orthen Waarom zijn we hier bij elkaar? Vanwege onze opdracht als gedoopten: Staand

Nadere informatie

BEZIELD GELOVEN VELDHOVEN

BEZIELD GELOVEN VELDHOVEN 1 BEZIELD GELOVEN VELDHOVEN Afbraak maakt plaats voor opbouw Presentatie voor BVU, Amersfoort, 27-2-2016 Frank Bockholts, Harry de Bot, Huub Bukkems, Paul Hafkemeijer WAT GEBEURT ER IN VELDHOVEN? 1. Bezield

Nadere informatie

Protestantse gemeente Het Vierkant. Visie op de Toekomst

Protestantse gemeente Het Vierkant. Visie op de Toekomst Protestantse gemeente Het Vierkant Visie op de Toekomst Inhoud. 1. De opdracht. 2. Gemeenteleden. 3. De toekomst van de Prot. Gem. Het Vierkant 4. Financiële middelen 5. Advies en tijdpad 1. De opdracht

Nadere informatie

Pastoraal en Bestuurlijk Beleidsplan

Pastoraal en Bestuurlijk Beleidsplan Hoorzitting Kilder Herstructureringsplan 30 mei 2017 Pastoraal en Bestuurlijk Beleidsplan We signaleren: minder betrokkenheid / kerkbezoek vermogen te spreken over geloof neemt af vergrijzing vrijwilligerskorps

Nadere informatie

Heeft onze kerk toekomst?

Heeft onze kerk toekomst? Heeft onze kerk toekomst? Visie op kerk en pastoraat in 2024 De parochie. Een korte terugblik Het kerkelijk leven in Twente en Oldenzaal in de laatste decennia Hoe nu verder? Kerk-zijn in de toekomst Stellingen

Nadere informatie

Beleidsplan Protestantse gemeente Sneek Inleiding

Beleidsplan Protestantse gemeente Sneek Inleiding Beleidsplan Protestantse gemeente Sneek 2018 2022 Kerk in de stad Inleiding De Protestantse Gemeente Sneek is ontstaan uit een samengaan van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente in Sneek. Deze

Nadere informatie

Instandhouding Communicatieplan. H. Maria Sterre der Zee

Instandhouding Communicatieplan. H. Maria Sterre der Zee Instandhouding Communicatieplan Gebouwencommissie H. Maria Sterre der Zee - Wie willen we bereiken - Wat willen we communiceren - Wat willen we bereiken - Hoe bereiken we de doelgroep - Hoe worden de effecten

Nadere informatie

R.K. Parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort

R.K. Parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort R.K. Parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort Geloofsgemeenschap St. Joseph Hooglanderveen-Vathorst Pastorie: van Tuyllstraat 29, 3829 AB Hooglanderveen Secretariaat geopend op vrijdagmorgen 9.00 12.00

Nadere informatie

Beleidsvisie Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht

Beleidsvisie Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht Beleidsvisie 2016-2015 Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht 1 Beleidsplan 2016-2025 1. Inleiding 2. Onze missie: waar staan we

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2023 1. Inleiding Voor u ligt het beleidsplan van de Protestantse Gemeente Westervoort voor de jaren 2018-2023. In de afgelopen weken, maanden is er nagedacht, geformuleerd, opnieuw geformuleerd

Nadere informatie

van het evangelie op een blijvende, aantrekkelijke en aansprekende Op die manier straalt zij licht, warmte en betrokkenheid uit naar de

van het evangelie op een blijvende, aantrekkelijke en aansprekende Op die manier straalt zij licht, warmte en betrokkenheid uit naar de 'Een vitale geloofsgemeenschap is een gemeenschap die de boodschap van het evangelie op een blijvende, aantrekkelijke en aansprekende wijze uitdraagt. Deze gemeenschap staat in de traditie en geeft de

Nadere informatie

AGENDA: 1. TOELICHTING PASTOOR BRONNEBERG OVER SLUITING VAN DE KERK ST. JOZEF.

AGENDA: 1. TOELICHTING PASTOOR BRONNEBERG OVER SLUITING VAN DE KERK ST. JOZEF. AGENDA: 1. TOELICHTING PASTOOR BRONNEBERG OVER SLUITING VAN DE KERK ST. JOZEF. 1. TOELICHTING STAND VAN ZAKEN ONDERZOEK HERBESTEMMING ST. JOZEF KERKGEBOUW 2. PAUZE 3. TOELICHTING START DOPSGEWIJZE AANPAK

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING BEHOUD LAMBERTUSKERK WOUW

BELEIDSPLAN STICHTING BEHOUD LAMBERTUSKERK WOUW BELEIDSPLAN STICHTING BEHOUD LAMBERTUSKERK WOUW inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. inleiding 2 2. doel stichting behoud lambertuskerk wouw 3 3. samenstelling stichtingbestuur 4 4. meerjarenbeleid 5 4.1

Nadere informatie

Presentatie. Keuze centrale kerk te Wassenaar

Presentatie. Keuze centrale kerk te Wassenaar Presentatie Keuze centrale kerk te Wassenaar 14-02-18 www.parochie-augustinus.nl 1 Programma Samenvatting proces tot eind 2017 Standpunt bestuur Stappenplan vervolg Vragen / reacties Afsluiting 14-02-18

Nadere informatie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Bron: Fr. James Mallon, Divine Renovation Guidebook, 2016, p. 74-79. Bewerkt door Alpha Nederland en Centrum voor Parochiespiritualiteit,

Nadere informatie

Draaiboek van Ark naar Vredeskerk

Draaiboek van Ark naar Vredeskerk Draaiboek van Ark naar Vredeskerk (Een stappenplan om te komen tot realisatie van alle activiteiten van de PGO in de Vredeskerk en de Beuk) Inleiding Door de demografische ontwikkeling van onze kerkelijke

Nadere informatie

De toekomst van kerkgebouwen in Noord-Brabant

De toekomst van kerkgebouwen in Noord-Brabant De toekomst van kerkgebouwen in Noord-Brabant Kennisdelingsbijeenkomst 3 juni Stadhuis Waalwijk Komende jaren zal een groot deel van de christelijke kerken zijn oorspronkelijke functie verliezen. Naar

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2015-2020 Beleidsplan 2015-2020 Parochie Z. Titus Brandsma Inleiding Deze nota vormt een verkorte weergave van de beleidsplannen van de parochie Z. Titus Brandsma. In par.2 wordt een schets

Nadere informatie

Jaarlijkse actie Kerk zijn we samen

Jaarlijkse actie Kerk zijn we samen PAROCHIE H. ANDREAS Jaarlijkse actie Op 20 januari start de actie Kerkbalans. Het thema is dit jaar 'geef voor je kerk'. De kerk krijgt zoals u weet geen overheidssubsidie en is dus afhankelijk van de

Nadere informatie

H. Andreas & Antonius Oostelbeers Stichting Dorpshuis Oostelbeers / Dorpsraad Oostelbeers. Welkom! Informatie avond

H. Andreas & Antonius Oostelbeers Stichting Dorpshuis Oostelbeers / Dorpsraad Oostelbeers. Welkom! Informatie avond H. Andreas & Antonius Oostelbeers Stichting Dorpshuis Oostelbeers / Dorpsraad Oostelbeers Welkom! Informatie avond 24 Juni 2015 Agenda 1. Opening 2. Nieuws vanuit het Parochiebestuur 3. Voortgang Sept-2014

Nadere informatie

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op.

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk 2017-2022 Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. 1 We zijn een open christelijke gemeente die al meer dan 125 jaar een eigen plek heeft in de Nijkerkse samenleving. Als

Nadere informatie

H. Maria Sterre der Zee. Presentatie Regionale bijeenkomst Reynaert College. 02 Juni Gebouwencommissie

H. Maria Sterre der Zee. Presentatie Regionale bijeenkomst Reynaert College. 02 Juni Gebouwencommissie H. Maria Sterre der Zee Presentatie Regionale bijeenkomst Reynaert College. 02 Juni 2014. AGENDA 20:00 uur 20:05 uur Welkom en Inleiding. Algemene, fusie en bestuur gerelateerde zaken. Stan Bosman 20:10

Nadere informatie

Jaargang 3, nr. 5 mei 2019

Jaargang 3, nr. 5 mei 2019 Jaargang 3, nr. 5 mei 2019 Het onmogelijke waar maken. De uitdrukking als Pasen en Pinksteren op één dag vallen betekent dat iets niet zal gebeuren. Maastrichtse parochies in negen clusters laten samenwerken

Nadere informatie

WERKBOEKJE BUSUITSTAP

WERKBOEKJE BUSUITSTAP WERKBOEKJE BUSUITSTAP 26 JANUARI 2019 Vlaanderen is open ruimte Dit Platteland project werd Plus: Vlaanderen mede mogelijk en provincie gemaakt Oost-Vlaanderen door cofinanciering investeren uit Platteland

Nadere informatie

Met de steun van de Vlaamse overheid, de Provinciale Landbouwkamer, SOM vzw en de Koning Boudewijnstichting.

Met de steun van de Vlaamse overheid, de Provinciale Landbouwkamer, SOM vzw en de Koning Boudewijnstichting. VORMINGSPAKKET DE PAROCHIEKERK Ellen Van Basselaere Met de steun van de Vlaamse overheid, de Provinciale Landbouwkamer, SOM vzw en de Koning Boudewijnstichting. Verantwoordelijke uitgever: Oost-Vlaamse

Nadere informatie

VITALISERINGSPLAN CORNELIUSGELOOFSGEMEENSCHAP DEN HOUT

VITALISERINGSPLAN CORNELIUSGELOOFSGEMEENSCHAP DEN HOUT VITALISERINGSPLAN CORNELIUSGELOOFSGEMEENSCHAP DEN HOUT Vitalisering en vernieuwen Met betrekking tot de visie op de geloofsgemeenschap zijn de volgende uitgangspunten geformuleerd: De geloofsgemeenschap

Nadere informatie

Stichting Aarde-Werk

Stichting Aarde-Werk Stichting Aarde-Werk Beleidsplan 2016-2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Strategie... 4 2.1 Doel en visie... 4 2.2 Winstoogmerk... 4 3 Beleid... 5 3.1 Duurzame vrouwen in prachtige wijken... 5 3.2 Energiebespaarboxen

Nadere informatie

ENQUÊTE VACATURE. Deel jouw droom over gemeente zijn!

ENQUÊTE VACATURE. Deel jouw droom over gemeente zijn! ENQUÊTE VACATURE Deel jouw droom over gemeente zijn! Beste mede-dromer, Wij zijn op zoek naar wat jij graag wilt, waar je behoefte ligt en wat jij verwacht als het gaat over gemeente zijn (cq kerk zijn)

Nadere informatie

Auteur L.H.P.T. van der Veen Wijkgemeente Drachten Oost Status: Definitief

Auteur L.H.P.T. van der Veen Wijkgemeente Drachten Oost Status: Definitief Auteur L.H.P.T. van der Veen Wijkgemeente Drachten Oost 27-10-2014 Status: Definitief 1. Inhoud 1. Inhoud... 1 2. Inleiding... 2 3. Opbouw van dit rapport... 2 4. Vraagstelling:... 3 5. Resultaten algemeen...

Nadere informatie

Eindverslag commissie Toekomst Protestantse gemeente te Terneuzen.

Eindverslag commissie Toekomst Protestantse gemeente te Terneuzen. Eindverslag commissie Toekomst Protestantse gemeente te Terneuzen. Inhoud: 1. Inleiding 2. Opdracht 3. De commissie 4. De activiteiten 5. Aanbevelingen en actiepunten. 1. Inleiding - Duidelijke behoefte

Nadere informatie

Plaatselijk Belang Scharsterbrug. Missie, Visie en Strategie

Plaatselijk Belang Scharsterbrug. Missie, Visie en Strategie Plaatselijk Belang Scharsterbrug Missie, Visie en Strategie Missie Als Plaatselijk Belang hebben we bestaansrecht omdat we gezamenlijk en gecoördineerd meer kunnen bereiken voor het dorp Scharsterbrug

Nadere informatie

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING HET BELEIDSPLAN HERVORMDE GEMEENTE OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING 2017-2021 Beleidsplan 2017 2021 van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk Zuidwending. Wat voor gemeente zijn wij De Hervormde Gemeente Ommelanderwijk

Nadere informatie

Profielschets wijkgemeente Kerk aan de Linge

Profielschets wijkgemeente Kerk aan de Linge Profielschets wijkgemeente Kerk aan de Linge In oktober 2018 is onze wijkgemeente ontstaan na een fusie tussen de Gereformeerde Bethelkerk en de Hervormde Gemeente Leerdam. De Protestantse gemeente Leerdam

Nadere informatie

DORPSVISIE ONDERDENDAM UITWERKING POP-PILOT

DORPSVISIE ONDERDENDAM UITWERKING POP-PILOT DORPSVISIE ONDERDENDAM UITWERKING POP-PILOT PRESENTATIE Historie en aanleiding Werkwijze Visie Maatregelen Empowerment / dorpsinitiatief HISTORIE EN AANLEIDING Onderdendam: op een kruispunt van waterwegen

Nadere informatie

Verslag Oprichtingsvergadering Coöperatie Austerlitz Zorgt

Verslag Oprichtingsvergadering Coöperatie Austerlitz Zorgt Verslag Oprichtingsvergadering Coöperatie Austerlitz Zorgt 14 december 2012 Dorpshuis Austerlitz Thema: Zorgen moet je doen, niet maken! Op een regenachtige vrijdagavond kwamen ongeveer 60 overwegend oudere

Nadere informatie

Beleidsplan Versie april Protestantse Gemeente Wijk bij Duurstede

Beleidsplan Versie april Protestantse Gemeente Wijk bij Duurstede Beleidsplan 2016 2020 Versie 1.3 23 april 2016 Protestantse Gemeente Wijk bij Duurstede 1 Opbouw van het document De werkgroep Werk aan de kerk is bezig geweest met het voorbereiden van een nieuw beleidsplan

Nadere informatie

DE KERKELIJKE UITVAART

DE KERKELIJKE UITVAART DE KERKELIJKE UITVAART Parochie H. Johannes de Doper Deze brochure over de kerkelijke uitvaart is een uitgave van de parochie H. Johannes de Doper. Jaar van uitgave: 2016 2 Gestorven voor deze wereld Sterven

Nadere informatie

NAGELE. programmaboekje

NAGELE. programmaboekje NAGELE programmaboekje Januari 2013 GROEN Uit het ontwerp van Nagele en de beplantingsplannen valt af te leiden dat de groenstructuur van Nagele is opgebouwd uit verschillende typen beplantingen die elk

Nadere informatie

Inhoud. 1 Voorwoord 2 De doelstelling 3 Activiteiten 2013 4 Speerpunten / doelen 2014 5 Behaalde resultaten 2006-2012

Inhoud. 1 Voorwoord 2 De doelstelling 3 Activiteiten 2013 4 Speerpunten / doelen 2014 5 Behaalde resultaten 2006-2012 Jaarverslag 2013 Inhoud 1 Voorwoord 2 De doelstelling 3 Activiteiten 2013 4 Speerpunten / doelen 2014 5 Behaalde resultaten 2006-2012 1 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van Stichting Erfgoed Kaatsheuvel

Nadere informatie

1. INLEIDING Waar komen we vandaan Wie zijn wij Waarom een beleidsplan De beleids- en begrotingscyclus 4

1. INLEIDING Waar komen we vandaan Wie zijn wij Waarom een beleidsplan De beleids- en begrotingscyclus 4 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD 1. INLEIDING 3 1.1. Waar komen we vandaan 4 1.2. Wie zijn wij 4 1.3. Waarom een beleidsplan 4 1.4. De beleids- en begrotingscyclus 4 2. STERKTE- EN ZWAKTE ANALYSE VAN AIB 5 3. MISSIE

Nadere informatie

Parochie Christus Hemelvaart H. Joseph. Jaarverslag 2015

Parochie Christus Hemelvaart H. Joseph. Jaarverslag 2015 Parochie Christus Hemelvaart H. Joseph Jaarverslag 2015 Jaarprogramma 2016 Jaarverslag 2015 en Jaarprogramma 2016 van de parochie Christus Hemelvaart H. Joseph Voorwoord Voor u ligt het Jaarverslag 2015

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting ter behoud van de kerkelijke gebouwen van Oudehaske en Haskerhorne

Beleidsplan Stichting ter behoud van de kerkelijke gebouwen van Oudehaske en Haskerhorne Beleidsplan 2013-2017 Stichting ter behoud van de kerkelijke gebouwen van Oudehaske en Haskerhorne Plaats Oudehaske Datum 04-07-2013 Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. Organisatie... 3 3. Visie en missie... 3

Nadere informatie

Jaarlijkse actie Wat doen wij zoal met uw bijdrage?

Jaarlijkse actie Wat doen wij zoal met uw bijdrage? PAROCHIE H. ANDREAS Jaarlijkse actie Ook dit jaar doet de Andreasparochie weer mee met de jaarlijkse actie Kerkbalans. De actieperiode is van 19 januari t/m 2 februari. Het thema is hetzelfde als vorig

Nadere informatie

Beleidsplan. Protestantse Gemeente Elburg - Ichthuskerk

Beleidsplan. Protestantse Gemeente Elburg - Ichthuskerk Beleidsplan Protestantse Gemeente Elburg - Ichthuskerk 2017-2021 Versie t.b.v. gemeenteberaad 11 juni 2017 Dit document beschrijft het beleid van de Ichthuskerk voor de komende 4 jaren. Het is een kort

Nadere informatie

stevige stam is de boom waardeloos.

stevige stam is de boom waardeloos. Visuele voorstelling Boom: Onze school ligt in een groen, bosrijke omgeving. Het logo van de school staat centraal in de tekening. Jongen en meisje: De kinderen staan centraal in onze school. Ben je jongen

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

Pastoraal en Bestuurlijk Beleidsplan

Pastoraal en Bestuurlijk Beleidsplan Informatiebijeenkomst Wehl Herstructureringsplan 16 mei 2017 Pastoraal en Bestuurlijk Beleidsplan We signaleren: minder betrokkenheid / kerkbezoek vermogen te spreken over geloof neemt af vergrijzing vrijwilligerskorps

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting TOEKOMSTVISIE het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting Als je plannen maakt voor een vakantie, dan kies je eerst een bestemming. Gran Canaria of Schiermonnikoog, Amsterdam of Barcelona,

Nadere informatie

Beleidsplan Protestantse Gemeente de Woldkerken te Schildwolde-Overschild-Hellum-Noordbroek

Beleidsplan Protestantse Gemeente de Woldkerken te Schildwolde-Overschild-Hellum-Noordbroek Beleidsplan Protestantse Gemeente de Woldkerken te Schildwolde-Overschild-Hellum-Noordbroek Moge het geloof waarin we staan Hoorbaar worden in ons spreken. Moge de hoop die leeft in ons hart Zichtbaar

Nadere informatie

Voorgenomen bestuursbesluit

Voorgenomen bestuursbesluit Presentatie gebouwenplan Voorgenomen bestuursbesluit 24 oktober 2018 Welkom en doelstelling van de avond Welkomstwoord en opening van de avond Pastoor Ronald van Bronswijk Voorzitter parochiebestuur Maarten

Nadere informatie

Karakteristieke gebouwen

Karakteristieke gebouwen Karakteristieke gebouwen Pagina 1 Oud Gebouw, Nieuw Gebruik Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe (BOKD) Steunpunt Dorpshuizen Drenthe (SDD) Kampsweg 4, 9418 PE WIJSTER tel.: 0592 31 51 21 / E. info@bokd.nl

Nadere informatie

De bevraging van de Vlaamse parochiekerken. Een stand van zaken: ontsluiting en toekomstperspectieven. Open Kerken 16 mei 2013

De bevraging van de Vlaamse parochiekerken. Een stand van zaken: ontsluiting en toekomstperspectieven. Open Kerken 16 mei 2013 De bevraging van de Vlaamse parochiekerken. Een stand van zaken: ontsluiting en toekomstperspectieven. Open Kerken 16 mei 2013 Bevraging parochiekerken Respons op de bevraging Totaal aantal kerkfabrieken:

Nadere informatie

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING financiële bijdragen uit het leefbaarheidsbudget 1 1. Inleiding De gemeenteraad van Hellendoorn heeft enkele budgeten overgedragen aan de dorpen en wijken in de

Nadere informatie

Beleidsplan 2011-2017 VDGH "Ploegen, zaaien en oogsten "

Beleidsplan 2011-2017 VDGH Ploegen, zaaien en oogsten Beleidsplan 2011-2017 VDGH "Ploegen, zaaien en oogsten " De afbeelding op deze pagina 1s van Marc Chagall Concept beleidsplan 2011-2017 :Ploegen,zaaien en oogsten ". Inleiding: Deze aanzet tot het beleidsplan

Nadere informatie

Beleidsplan. Gapinge & Veere. Protestantse Gemeenten

Beleidsplan. Gapinge & Veere. Protestantse Gemeenten Beleidsplan 2018-2022 Protestantse Gemeenten Gapinge & Veere Inhoud Inleiding 3 1. Wie zijn wij? 4 2. Visie en Missie 5 3. Aandachtspunten voor de komende 4 jaar 6 3.1 Gemeente zijn 6 3.2 Samenwerking

Nadere informatie

Profielschets Predikant Hervormde Gemeente Ingen

Profielschets Predikant Hervormde Gemeente Ingen Profielschets Predikant Hervormde Gemeente Ingen Ingen, 31 mei 2017 De hervormde Gemeente Ingen behorende tot de PKN streeft er naar haar basis te hebben in de liefde van de Heer en daar met woord en daad

Nadere informatie

Gesprekken met de Verenigingen Dorpsbelangen over de perspectiefwissel.

Gesprekken met de Verenigingen Dorpsbelangen over de perspectiefwissel. Classificatienummer : Registratienummer : Onderwerp : Gesprekken perspectiefwissel Verenigingen Bespreking d.d. : 16-05-2011 Plaats : Gemeentehuis Slochteren Opgesteld door : E. Sander Datum : 6 juli 2011

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2015-2019

BELEIDSPLAN 2015-2019 ~ 1 ~ BELEIDSPLAN 2015-2019 Van de HERVORMDE GEMEENTE TER HEIJDE AAN ZEE ~ 2 ~ Dit beleidsplan 2015-2019 bestaat uit de volgende onderdelen: Blad 1: voorblad Blad 2: inhoudsopgave en inleiding Blad 3:

Nadere informatie

Presentatie pastoraal beleidsplan februari 2015

Presentatie pastoraal beleidsplan februari 2015 Presentatie pastoraal beleidsplan 2015-2018 19 februari 2015 1. Opening Pastoor Nijland heet de aanwezigen van harte welkom tijdens deze informatie avond die is georganiseerd om het pastoraal beleidsplan

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Vrienden van Sypesteyn. Datum 1 maart Stichting Vrienden van Sypesteyn. Auteur

Beleidsplan Stichting Vrienden van Sypesteyn. Datum 1 maart Stichting Vrienden van Sypesteyn. Auteur Beleidsplan 2018-2022 Stichting Vrienden van Sypesteyn Datum 1 maart 2018 1 Auteur Stichting Vrienden van Sypesteyn 1. Inleiding Voorwoord Voor u ligt het beleidsplan 2018-2022 van de Stichting Vrienden

Nadere informatie

LeefTijd uitdaging tot onderling pastoraat met ouderen

LeefTijd uitdaging tot onderling pastoraat met ouderen LeefTijd uitdaging tot onderling pastoraat met ouderen Inhoudsopgave Voorwoord 4 Inleiding 6 I. Visie 8 I.1 Ouderen in beeld 8 Inleiding 8 Wie is oud? Wat is oud? beeldvorming onder de loep 10 Goed ouder

Nadere informatie

Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen

Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen Intentieverklaring project WOC Campus Nieuwleusen De Partijen: In het project WOC Campus Nieuwleusen participeren de volgende partijen: Landstede

Nadere informatie

De St. Johannes de Doperkerk en de Oosteindse geloofsgemeenschap in de nabije toekomst Toekomstplan kerkplek St. Johannes de Doper

De St. Johannes de Doperkerk en de Oosteindse geloofsgemeenschap in de nabije toekomst Toekomstplan kerkplek St. Johannes de Doper De St. Johannes de Doperkerk en de Oosteindse geloofsgemeenschap in de nabije toekomst Toekomstplan kerkplek St. Johannes de Doper Coördinatoren van de Stl. Johannes de Doperkerk en Werkgroep "Behoud de

Nadere informatie

Wij willen de waarde van kerken intact houden of zelfs vermeerderen :20

Wij willen de waarde van kerken intact houden of zelfs vermeerderen :20 Wij willen de waarde van kerken intact houden of zelfs vermeerderen 30-10-2018 16:20 VJ sprak met Maarten van der Meijde, directeur en eigenaar van Reliplan, specialist in kerkelijk en maatschappelijk

Nadere informatie

nieuwsbrief 9 TUSSENSTAP: PERSONELE UNIE rene grotenhuis 1 van :45 Nieuwsbrief - september 2017

nieuwsbrief 9 TUSSENSTAP: PERSONELE UNIE rene grotenhuis 1 van :45 Nieuwsbrief - september 2017 nieuwsbrief 9 rene grotenhuis di 19-9-2017 17:01 Aan:Secretariaat Ludgerusparochie ; Nieuwsbrief - september 2017 TUSSENSTAP: PERSONELE UNIE De

Nadere informatie

Naar een gedragen toekomstvisie in het kerkenbeleidsplan

Naar een gedragen toekomstvisie in het kerkenbeleidsplan Naar een gedragen toekomstvisie in het kerkenbeleidsplan Dinsdag 25 april 2017 Elzenveld, Antwerpen Woensdag 26 april 2017 Vormingscentrum Guislain, Gent Jonas Danckers Art. 31 / 1. Een schriftelijk document

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN 2013 GEREFORMEERDE KERK GAMEREN-ZUILICHEM

ACTIVITEITENPLAN 2013 GEREFORMEERDE KERK GAMEREN-ZUILICHEM ACTIVITEITENPLAN 2013 GEREFORMEERDE KERK GAMEREN-ZUILICHEM Inleiding Op 14 maart 2012 is het beleidsplan 2012-2015 vastgesteld. In het beleidsplan is vastgelegd wat we als gemeente de komende jaren willen

Nadere informatie

Ameide, februari 2016.

Ameide, februari 2016. Inleiding Volgens de kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland heeft elke aangesloten gemeente een beleidsplan. In de kerkorde wordt dit als volgt omschreven: De kerkenraad stelt telkens voor een

Nadere informatie

STICHTING DIACONAAL CENTRUM VOOR HET GEVANGENISPASTORAAT. BELEIDSPLAN Van het diaconaal centrum voor het gevangenispastoraat Voor de periode 2014-2016

STICHTING DIACONAAL CENTRUM VOOR HET GEVANGENISPASTORAAT. BELEIDSPLAN Van het diaconaal centrum voor het gevangenispastoraat Voor de periode 2014-2016 STICHTING DIACONAAL CENTRUM VOOR HET GEVANGENISPASTORAAT BELEIDSPLAN Van het diaconaal centrum voor het gevangenispastoraat Voor de periode 2014-2016 Inleiding: De Stichting Diaconaal Centrum voor het

Nadere informatie

Communicatieplan Parochiële Caritas Instelling (PCI) H. Thomas

Communicatieplan Parochiële Caritas Instelling (PCI) H. Thomas Communicatieplan Parochiële Caritas Instelling (PCI) H. Thomas Voor u ligt het communicatieplan van de PCI H. Thomas. Het is de bedoeling van dit plan dat de PCI de hulpbehoevende mensen kan bereiken en

Nadere informatie

Visie op de vorming van een Protestantse Gemeente in Woerden (PGW)

Visie op de vorming van een Protestantse Gemeente in Woerden (PGW) Status: Concept van de werkgroep voor de informele consultatie (29 mei 2017 ) Visie op de vorming van een Protestantse Gemeente in Woerden (PGW) Missie van de Protestantse Gemeente Woerden De Protestantse

Nadere informatie

1. Opstellen van het pastoraal of dekenaal plan (FASE 1) 2. Een dialoog met de gemeentelijke overheid door middel van een kerkelijke en burgerlijke

1. Opstellen van het pastoraal of dekenaal plan (FASE 1) 2. Een dialoog met de gemeentelijke overheid door middel van een kerkelijke en burgerlijke 1. Opstellen van het pastoraal of dekenaal plan (FASE 1) 2. Een dialoog met de gemeentelijke overheid door middel van een kerkelijke en burgerlijke werkgroep en een stuurgroep (FASE 2) 3. Opmaak van de

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Meers. Meers 20 november 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Meers. Meers 20 november 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Meers Meers 20 november 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Bevindingen uit Meers 3. Deel 2: Ontwikkelrichtingen 4. Afsluiting en vervolg Inleiding

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.: 3 Wat betekent vormsel

Nadere informatie

Analyse ingezonden promotiemateriaal Kerkbalans Brief per parochiekern - Informatieboekje (Voorschoten)

Analyse ingezonden promotiemateriaal Kerkbalans Brief per parochiekern - Informatieboekje (Voorschoten) Analyse ingezonden promotiemateriaal Kerkbalans 2018 Maria Sterre der Zee Brief per geloofsgemeenschap - Segmenten: (1) gevers (2) niet-gevers - Folder per geloofsgemeenschap - H. Bartholomeus Brief -

Nadere informatie

Raadsvoorstel. drs A.J. Ditewig 26 januari november De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Raadsvoorstel. drs A.J. Ditewig 26 januari november De raad wordt voorgesteld te besluiten: Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs A.J. Ditewig 26 januari 2012 Datum voorstel 08 november 2011 Agendapunt Onderwerp Toekomst Zuiderkapel te Bilthoven De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

Naar een passend en toekomstbestendig Poppodium Volt

Naar een passend en toekomstbestendig Poppodium Volt Presentatie informatiebijeenkomst Volt 15 november 2017 Naar een passend en toekomstbestendig Poppodium Volt lagroup Peter Koppen 2016-011 pr 02 Inhoud presentatie 1. Voorstellen lagroup en de adviseurs

Nadere informatie

HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers

HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers 1411.1260 Betreft een herbestemming van de R.K. Kerk van de H. Andreas en Antonius van Padua; een beschermd Rijksmonument gebouwd in

Nadere informatie

Parochiële Caritas Instelling. Onze Lieve Vrouw van Amersfoort

Parochiële Caritas Instelling. Onze Lieve Vrouw van Amersfoort Parochiële Caritas Instelling Onze Lieve Vrouw van Amersfoort W E R K P L A N 2016 definitief versie 16 december 2015 1. Inleiding De Parochiële Caritas Instelling (PCI) maakt deel uit van de parochie

Nadere informatie

Krimp in Fryslân. Inwonertal

Krimp in Fryslân. Inwonertal Krimp in Fryslân Bevolkingsdaling, lokaal en regionaal, is een vraagstuk van nu én de komende jaren. Hoewel pas over enkele decennia de bevolking van Fryslân als geheel niet meer zal groeien, is in sommige

Nadere informatie

Samenvatting beleid/visie Gereformeerde Kerk. te Wagenborgen voor de komende jaren tot 2018

Samenvatting beleid/visie Gereformeerde Kerk. te Wagenborgen voor de komende jaren tot 2018 Samenvatting beleid/visie Gereformeerde Kerk te Wagenborgen voor de komende jaren tot 2018 januari 2015 Waarom dit 'beleidsplan'? We kunnen discussiëren over het nut, maar dat heeft niet zoveel zin. Wel

Nadere informatie

Parochiële Caritas Instelling. Onze Lieve Vrouw van Amersfoort W E R K P L A N 2017

Parochiële Caritas Instelling. Onze Lieve Vrouw van Amersfoort W E R K P L A N 2017 Parochiële Caritas Instelling Onze Lieve Vrouw van Amersfoort W E R K P L A N 2017 Versie december 2016 1. Inleiding Met genoegen presenteert het bestuur van de PCI OLVvA haar werkplan voor 2017. Het is

Nadere informatie

www.rkdiaconie.nl/beleid maken/terugkoppeling regelen, feedback geven Zichtbaar bestuur

www.rkdiaconie.nl/beleid maken/terugkoppeling regelen, feedback geven Zichtbaar bestuur Zichtbaar bestuur Situering Het besturen van een parochie is een belangrijke taak. Er zijn veel regels en belanghebbenden. Er is een rijk verleden en een onzekere toekomst. Er is veel te doen en er zijn

Nadere informatie

Van Waarde(n) HUB 28 november 2015, Miranda Meijerman

Van Waarde(n) HUB 28 november 2015, Miranda Meijerman Van Waarde(n) Al voor de oprichting van het Humanistisch Verbond in 1946 bestond er buitenkerkelijke uitvaartbegeleiding. vandaag staan we stil bij de HUB die nu 10 jaar als zelfstandige stichting functioneert.

Nadere informatie

Haalbaarheidsstudie AH

Haalbaarheidsstudie AH Januari 2016 Nieuwsbrief Bruisend Dorpshart Heeze Raadsbesluit 9 mei 2016 over haalbaarheid locatie naast het gemeentehuis Haalbaarheidsstudie AH Start Centrumvisie 3 december 2013 Opstellen Centrumvisie

Nadere informatie

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Jaarplan 2015 Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Ter inleiding: Voor u ligt het jaarplan 2015 van de parochiekern Sint Bartholomeus. Dit jaarplan is opgesteld door de Commissie Pastoraal

Nadere informatie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie 1 van 8 26-1-2016 11:59 Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie In deze enquête stellen wij u een aantal vragen over uw ervaringen met de Thomas a Kempisparochie. Ons doel is beter in beeld te krijgen waar

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel

Parochie Sint Christoffel Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de Eucharistie (1 e communie) St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.:

Nadere informatie

Beleidsplan Sunshine House

Beleidsplan Sunshine House Beleidsplan Sunshine House In dit beleidsplan geven we u enerzijds informatie over Stichting Weeshuis Sunshine House en haar doelstellingen, anderzijds geven we u inzage in de uitdagingen waar we in de

Nadere informatie