Vraag nr. 731 van 25 juli 2013 van FIENTJE MOERMAN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vraag nr. 731 van 25 juli 2013 van FIENTJE MOERMAN"

Transcriptie

1 VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 731 van 25 juli 2013 van FIENTJE MOERMAN Hoger Onderwijs - Taaltesten taalvakdocenten Het decreet van 13 juli 2012 betreffende de integratie van de academische hogeschoolopleidingen in de universiteiten past de taalregeling hoger onderwijs aan. Daarbij wordt een versoepeling van de bestaande taalregeling gekoppeld aan een aantal voorwaarden met betrekking tot het bewaken van de kwaliteit van het onderwijs. Om de kwaliteit te garanderen van de opleidingsonderdelen die in een andere taal dan het Nederlands aangeboden worden, legt het decreet concrete eisen vast inzake e taalkennis van de leden van het onderwijzend en academisch personeel, die belast zijn met een onderwijsopdracht in een anderstalig opleidingsonderdeel. Van deze personeelsleden wordt verwacht dat zij niet enkel het academisch taaljargon beheersen, maar ook taalvaardig zijn in die zin dat in de betreffende taal op een taalkundig correcte wijze kan worden gecommuniceerd met studenten en dat de e kennis adequaat kan worden overgedragen. Voor het bepalen van het taalvaardigheidsniveau verwijst het decreet naar de zogenaamde ERK-niveaus die moeten worden behaald. Het ERK is het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor Talen. Artikel 91novies van het Structuurdecreet legt de taalvoorwaarden vast voor elk lid van het onderwijzend en academisch personeel belast met een onderwijsopdracht. De personeelsleden waarop de en inzake kennis onderwijstaal van toepassing zijn (artikel 91novies, 1 van het structuurdecreet, zijn de volgende: - Academisch personeel: docenten, hoofddocenten, hoogleraren, gewoon hoogleraren en buitengewoon hoogleraren als titularis belast met een onderwijsopdracht; praktijkassistenten of praktijklectoren als titularis uitsluitend belast met taken van praktijk gebonden onderwijs; doctor-assistenten of gepromoveerde onderzoekers in vast of tijdelijk dienstverband van de universiteiten of van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen, die benevens hun wetenschappelijke activiteiten, als titularis belast zijn met het verstrekken van onderwijs; - Onderwijzend personeel: praktijklectoren, hoofdpraktijklectoren, lectoren, hoofdlectoren, docenten, hoofddocenten, hoogleraren en gewoon hoogleraren als titularis belast met een onderwijsopdracht; praktijkassistenten als titularis uitsluitend belast met taken van praktijkgericht onderwijs; andere personeelsleden van groep 2 als titularis belast met een onderwijsopdracht. Tot de personeelsleden waarop de en inzake kennis van het Nederlands van toepassing zijn (artikel 91novies, 2 ) behoren alle anderstalige leden van het onderwijzend en academisch personeel die als titularis belast zijn met een onderwijsopdracht (= dezelfde categorieën als opgesomd in het vorige punt), maar geen opleidingsonderdelen in het Nederlands doceren.

2 Het e niveau van taalbeheersing kan als volgt worden aangetoond (artikel 91novies, 1 en 2 van het Structuurdecreet): - aan de hand van een bachelor- of masterdiploma of doctoraat behaald in de onderwijstaal waarin het betrokken personeelslid doceert, en dit in een instelling waarin die taal de onderwijstaal is; - aan de hand van een kwalificatie dat aangeeft dat het betrokken personeelslid het e ERK-niveau beheerst. In een gedetailleerde tabel gaf de minister de mogelijke combinaties aan: Taal diploma HO docent Onderwijstaal Opleidingsonderdeel Niveau kwalificatie onderwijstaal Niveau Kwalificatie bestuurstaal Niet-kunstopleidingen Nederlands Nederlands Nederlands Anderstalig C1 onderwijstaal Anderstalig Nederlands C1 Nederlands Anderstalig Anderstalig (=taal diploma) Anderstalig Anderstalig ( taal diploma Kunstopleidingen B1 Engels of Frans Nederlands Nederlands Nederlands Anderstalig B1 Engels of Frans Anderstalig Nederlands B1 Engels of Frans Anderstalig Anderstalig (=taal diploma) Anderstalig Anderstalig ( taal diploma B1 Engels of Frans Opleidingsonderdelen die een andere taal tot voorwerp hebben, worden overeenkomstig het decreet buiten beschouwing gelaten. Artikel 91novies, 1 en 2 van het Structuurdecreet stelt dat het e taalniveau moet worden aangetoond aan de hand van een kwalificatie. In een tabel somt de minister de en op die onderworpen zijn aan een zogenaamde marginale controle. De marginale controle bestaat erin: 1) de lijst na te gaan van personeelsleden en de aan hen gekoppelde en; 2) via steekproef na te gaan of het in het personeelsdossier van betrokken personeelslid aanwezig is. Met andere woorden: een uit onderstaande lijst wordt niet verder onderzocht op het e kwalificatieniveau.

3 Een behaald aan een CVO na het volgen van een opleiding andere talen met één van de volgende richtgraden Een bachelor- of masterdiploma in de taal- en letterkunde of toegepaste taalkunde of gelijkwaardig waarin voor de desbetreffende onderwijstaal de link met het benodigde ERK-niveau duidelijk aangetoond wordt TOEFL- Een ERK- Beheersing onderwijstaal niveau C1 Richtgraad 4 (= Effectiveness C1) ERK- Beheersing Nederlands niveau B2 Richtgraad 3 (= Vantage B2) OK OK OK TOEFL IBT: globale score minimum 110 Een IELTS- Globale score minimum 7 Een ITACE- OK Getuigschriften uitgereikt door leden van ALTE Engels-Cambridge ESOL Ten minste CAE (Certificate of Advanced English) met een globale score van minimum 67 Frans DALF C1 (Diplôme approfondi de langue française) Nederlands CNaVT profiel PAT (profiel academische taalvaardigheid) CNaVT profiel PTHO (profiel taalvaardigheid hoger onderwijs) Beheersing Frans of Engels ERK-niveau B1 Richtgraad 2 (= Treshold B1) TOEFL IBT : globale score minimum 57 Globale minimum 4 score Ten minste PET (Preliminary English Test) op niveau B1 DELF B1 (Diplôme d études en langue française) De ITACE-test wordt voorlopig aanvaard op deze lijst. Het Q mark label, uitgereikt door ALTE, moet worden verworven in de loop van het academiejaar Indien het Q Mark label niet verworven is voor de start van het academiejaar , dan wordt de ITACE-test in bovenstaande lijst geschrapt. De versie van de ITACE-test die gebruikt wordt voor het verwerven van het Q-mark label, is de versie die gehanteerd moet worden voor het testen van het personeel van de hogescholen en universiteiten. Andere en kunnen eveneens in aanmerking genomen worden na screening door de regeringscommissarissen (daarbij moet de link met het e ERK-niveau duidelijk aangetoond worden, en dit zowel op het gebied van schrijven, lezen, luisteren en spreken).

4 Er wordt geen rekening gehouden met een eventuele geldigheidsduur van de en. Eenmaal het ERK-niveau is aangetoond door een, wordt dit vermoed aanwezig te zijn. De bepaling inzake de taalregeling treedt in werking met ingang van het academiejaar Concreet betekent dit dat alle titularissen die opleidingsonderdelen doceren in een andere onderwijstaal dan het Nederlands een op ERK-niveau C1 (voor de kunstopleidingen ERK-niveau B1 Frans of Engels) moeten hebben bij de start van het academiejaar (of uiterlijk op het moment dat het anderstalig opleidingsonderdeel gedoceerd wordt). Ook moeten alle anderstalige docenten die minder dan drie jaar aangesteld zijn voor de start van het academiejaar of alle anderstalige docenten die willen worden benoemd vanaf het academiejaar over een attest Nederlands op ERK-niveau B2 beschikken. In het geval een personeelslid niet tijdig beschikt over het e, dan kan hij/zij ook met ingang van het academiejaar niet (langer) doceren in de desbetreffende taal. Inzake de start van het academiejaar heb ik volgende vragen. 1. a) Hoeveel professoren en docenten en andere personeelsleden geven les in een andere taal en moeten over het e ERK-niveau beschikken, per instelling, per taal en per functie? b) Hoeveel professoren, docenten en andere personeelsleden dienen blijk te geven van de e inzake kennis van het Nederlands? 2. Hoeveel personen moeten worden getest, in absolute cijfers, per instelling, per taal en per functie? 3. Hoeveel personen zijn vrijgesteld op grond van de decretale EVC, in absolute cijfers, per instelling, per taal en per functie? 4. Hoeveel personen hebben de test afgelegd, per instelling, per taal en per functie en wat was het resultaat daarvan? 5. Welke testen werden afgenomen in de verschillende instellingen? 6. Wat is het behaalde niveau na afname van de testen per instelling? ANTWOORD Als bijlage vindt u voor wat betreft de onderwijstaal (e ERK-niveau = C1 of B1 voor de kunstopleidingen) de volgende gegevens, zowel voor de hogescholen als voor de universiteiten: - het aantal personeelsleden dat een bepaald ERK-niveau moet bereiken (= het aantal personeelsleden die les geven in een andere taal en over het e ERK-niveau moeten beschikken); - het aantal personeelsleden dat een voldoend geacht diploma heeft; - het aantal personeelsleden dat in het kader van een taalregeling een nodig heeft (= het verschil tussen de 1 ste en 2 de rij); - het aantal personeelsleden dat reeds in het bezit is van het benodigde ; - het aantal personeelsleden dat een taaltest dient af te leggen (= het verschil tussen de 3 de en 4 de rij). Deze gegevens geven een antwoord op uw vragen 1a), 2 en 3. Ik beschik niet over een opsplitsing van de gegevens naar taal en functie. Wel is het zo dat voor wat betreft de onderwijstaal het hoofdzakelijk gaat over Engels en in een beperkt aantal gevallen over Frans (in hoofdzaak bij de Hogere Zeevaartschool).

5 Ik kan op dit ogenblik geen up-to-date antwoord geven op uw andere vragen (1a, 4, 5 en 6). Binnen de hoger onderwijsinstellingen wordt er momenteel hard gewerkt om zoveel mogelijk personeelsleden te laten testen en om de resultaten te verwerken. De gegevens wijzigen dan ook dagelijks. BIJLAGEN - tabel onderwijstaal regeringscommissarissen hogescholen - tabel onderwijstaal regeringscommissarissen universiteiten

Vraag nr. 731 van 25 juli 2013 van FIENTJE MOERMAN

Vraag nr. 731 van 25 juli 2013 van FIENTJE MOERMAN VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 731 van 25 juli 2013 van FIENTJE MOERMAN Hoger Onderwijs - Taaltesten taalvakdocenten

Nadere informatie

nr. 105 van TINE SOENS datum: 17 november 2014 aan HILDE CREVITS

nr. 105 van TINE SOENS datum: 17 november 2014 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 105 van TINE SOENS datum: 17 november 2014 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Hoger onderwijs Taaltesten docenten In

Nadere informatie

betreffende de integratie van de academische hogeschoolopleidingen in de universiteiten

betreffende de integratie van de academische hogeschoolopleidingen in de universiteiten stuk ingediend op 1655 (2011-2012) Nr. 3 21 juni 2012 (2011-2012) Ontwerp van decreet betreffende de integratie van de academische hogeschoolopleidingen in de universiteiten Amendementen Stukken in het

Nadere informatie

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Oordeel bij de aanvraag tot inrichting van een anderstalige equivalente initiële bachelor- of masteropleiding (Codex Hoger Onderwijs dd. 20 december 2013, deel 2. Structuur

Nadere informatie

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Oordeel bij de aanvraag tot inrichting van een anderstalige equivalente initiële bachelor- of masteropleiding (Codex Hoger Onderwijs dd. 20 december 2013, deel 2. Structuur

Nadere informatie

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Oordeel bij de aanvraag tot inrichting van een anderstalige equivalente initiële bachelor- of masteropleiding (Codex Hoger Onderwijs dd. 20 december 2013, deel 2. Structuur

Nadere informatie

De nieuwe regels voor het bewijs van kennis van het Nederlands, nodig om bij een Vlaams lokaal bestuur aan de slag te kunnen.

De nieuwe regels voor het bewijs van kennis van het Nederlands, nodig om bij een Vlaams lokaal bestuur aan de slag te kunnen. De nieuwe regels voor het bewijs van kennis van het Nederlands, nodig om bij een Vlaams lokaal bestuur aan de slag te kunnen. Peter Vandenabeele De wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken,

Nadere informatie

Sjabloon aanvraag voor het aanbieden van een anderstalige initiële bachelor- en/of masteropleiding

Sjabloon aanvraag voor het aanbieden van een anderstalige initiële bachelor- en/of masteropleiding Sjabloon aanvraag voor het aanbieden van een anderstalige initiële bachelor- en/of masteropleiding Decretale context De aanvraag voor het aanbieden van een anderstalige initiële bachelor- of masteropleiding

Nadere informatie

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Oordeel bij de aanvraag tot inrichting van een anderstalige equivalente initiële bachelor- of masteropleiding (Codex Hoger Onderwijs dd. 20 december 2013, deel 2. Structuur

Nadere informatie

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Oordeel bij de aanvraag tot inrichting van een anderstalige equivalente initiële bachelor- of masteropleiding (Codex Hoger Onderwijs dd. 20 december 2013, deel 2. Structuur

Nadere informatie

AFWIJKENDE TOELATING AUHL Reglement

AFWIJKENDE TOELATING AUHL Reglement AFWIJKENDE TOELATING AUHL Reglement Goedgekeurd door de RvB AUHL op 12.11.2013 Situering Dit reglement geeft uitvoering aan artikel 65 van het structuurdecreet van 4 april 2003 en aan artikel 49, 2 van

Nadere informatie

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Oordeel bij de aanvraag tot inrichting van een anderstalige equivalente initiële bachelor- of masteropleiding (Codex Hoger Onderwijs dd. 20 december 2013, deel 2. Structuur

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT. COMMISSIEVERGADERING HANDELINGEN Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen 30 mei 2013 Uittreksel

VLAAMS PARLEMENT. COMMISSIEVERGADERING HANDELINGEN Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen 30 mei 2013 Uittreksel VLAAMS PARLEMENT COMMISSIEVERGADERING HANDELINGEN Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen 30 mei 2013 Uittreksel Vraag om uitleg van mevrouw Fientje Moerman tot de heer Pascal Smet, Vlaams minister

Nadere informatie

Advies over de implementatie van de nieuwe taalregeling hoger onderwijs

Advies over de implementatie van de nieuwe taalregeling hoger onderwijs Raad Hoger Onderwijs IDR / 20 maart 2013 RHO-RHO-ADV-004 Advies over de implementatie van de nieuwe taalregeling hoger onderwijs Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219 42 99

Nadere informatie

Gedragscode Onderwijstaal Universiteit Antwerpen UITGANGSPUNTEN

Gedragscode Onderwijstaal Universiteit Antwerpen UITGANGSPUNTEN Gedragscode Onderwijstaal Universiteit Antwerpen (Raad van Bestuur, 23 april 2013, 27 mei 2014, 31 maart 2015, 12 april 2016, 28 maart 2017 en 27 maart 2018) UITGANGSPUNTEN De Universiteit Antwerpen wenst

Nadere informatie

Aanvraagdossier master en master-na-master opleidingen

Aanvraagdossier master en master-na-master opleidingen Master en master-na-master opleidingen Lees eerst zorgvuldig onderstaande informatie: Alle aanvragen worden behandeld door de Dienst Inschrijvingen. Dit neemt ongeveer twee maanden in beslag. We vragen

Nadere informatie

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen

Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Commissie Hoger Onderwijs Vlaanderen Oordeel bij de aanvraag tot inrichting van een anderstalige equivalente initiële bachelor- of masteropleiding (Codex Hoger Onderwijs dd. 20 december 2013, deel 2. Structuur

Nadere informatie

(*) Opleidingen in grijs: deze studenten werden al gescreend via een geschiktheidsonderzoek (studenten hebben altijd een toelatingsbrief).

(*) Opleidingen in grijs: deze studenten werden al gescreend via een geschiktheidsonderzoek (studenten hebben altijd een toelatingsbrief). Aangepaste taalvoorwaarden 2017-2018 Steeds te gebruiken in combinatie met artikel 10 van het Onderwijs- en examenreglement 2017-2018. Zie www.ugent.be/oer. (*) Opleidingen in grijs: deze studenten werden

Nadere informatie

Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel

Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel Gelet op het decreet van 12 juni 1991 betreffende de universiteiten in de Vlaamse Gemeenschap, zoals gewijzigd, verder

Nadere informatie

INHOUD. Studeren aan het RITCS : de taalgids. Het B2-parcours. Het Drempel-parcours. Praktische informatie TAALGIDS

INHOUD. Studeren aan het RITCS : de taalgids. Het B2-parcours. Het Drempel-parcours. Praktische informatie TAALGIDS INHOUD Studeren aan het RITCS : de taalgids Het B2-parcours Het Drempel-parcours Praktische informatie STUDEREN AAN HET RITCS - DE Ben je geslaagd voor de artistieke toelatingsproef en wil je als anderstalige

Nadere informatie

In de meeste gevallen moet uw kind een taaltest afleggen. Een vrijstelling hiervan is in sommige gevallen mogelijk, wanneer:

In de meeste gevallen moet uw kind een taaltest afleggen. Een vrijstelling hiervan is in sommige gevallen mogelijk, wanneer: Diplomawaardering Met een diploma dat niet-nederlands is, krijgt uw kind soms moeilijk toegang tot het hoger onderwijs in Nederland. Daarvoor verschillen de onderwijssystemen van de diverse landen te veel.

Nadere informatie

Bijzondere examenreglementen

Bijzondere examenreglementen Bijzondere examenreglementen Versie goedgekeurd door de Academische raad d.d. 14.05.2007 Examenreglement van de K.U.Leuven 2007-2008 Onderafdeling 1 - Bijzondere bepalingen in verband met de verhandeling

Nadere informatie

Taalverslag Academiejaar 2013-2014

Taalverslag Academiejaar 2013-2014 Taalverslag Academiejaar 2013-2014 Departement Onderwijs en Vorming Afdeling Hoger Onderwijs en Volwassenenonderwijs INHOUD 1. Voorwoord... 1 2. Regelgevend kader - de krachtlijnen van de nieuwe taalregeling...

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 55037 GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE VLAAMSE OVERHEID N. 2010 2962 [C 2010/35615]

Nadere informatie

TalenCentrum Defensie

TalenCentrum Defensie Defensie Ondersteuningscommando Ministerie van Defensie TalenCentrum Defensie Taalexamen Engels voor Masteropleiding CIIMT! Om te kunnen deelnemen aan de Masteropleiding Compliance!and!Integrity!in!International!

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 8 februari 2008;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 8 februari 2008; Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 11 juni 2004 tot vaststelling van de vorm van de diploma's en de inhoud van het bijhorend diplomasupplement

Nadere informatie

Standpunt Taalbeleid (30 april 2014)

Standpunt Taalbeleid (30 april 2014) Standpunt Taalbeleid (30 april 2014) 1. INLEIDING VVS erkent de meerwaarde van meertaligheid en pleit dan ook voor meer aandacht voor taalonderricht in het hoger onderwijs. Studenten moeten de internationale

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 65876 BELGISCH STAATSBLAD 09.09.2004 Ed. 2 MONITEUR BELGE GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT. COMMISSIEVERGADERING HANDELINGEN Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen 2 mei 2013 Uittreksel

VLAAMS PARLEMENT. COMMISSIEVERGADERING HANDELINGEN Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen 2 mei 2013 Uittreksel VLAAMS PARLEMENT COMMISSIEVERGADERING HANDELINGEN Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen 2 mei 2013 Uittreksel Vraag om uitleg van mevrouw Kathleen Helsen tot de heer Pascal Smet, Vlaams minister van

Nadere informatie

BACHELOR IN HET COMMUNICATIEMANAGEMENT VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR

BACHELOR IN HET COMMUNICATIEMANAGEMENT VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR BACHELOR IN HET COMMUNICATIEMANAGEMENT VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR 2019 2020 1 Inleiding 2 2 Arteveldehogeschool 3 2.1 Bachelor in het bedrijfsmanagement of IBM 3 2.2 Bachelor in de journalistiek 4 2.3

Nadere informatie

Reglement inzake persoonlijke vergoedingen in het kader van wetenschappelijke of maatschappelijke dienstverlening

Reglement inzake persoonlijke vergoedingen in het kader van wetenschappelijke of maatschappelijke dienstverlening Reglement inzake persoonlijke vergoedingen in het kader van wetenschappelijke of maatschappelijke dienstverlening Memorie van toelichting Onderhavig reglement komt tot stand ter uitvoering van de beslissing

Nadere informatie

Belg, maar geen Vlaams diploma?

Belg, maar geen Vlaams diploma? Belg, maar geen Vlaams diploma? 8 www.kuleuven.be/geenvlaamsdiploma Je bent Belg, je hebt geen diploma behaald aan een Vlaamse school, en je bent geïnteresseerd in een opleiding aan de KU Leuven? Deze

Nadere informatie

Kan de minister voor de studierichting Bachelor in de Verpleegkunde volgende vragen beantwoorden.

Kan de minister voor de studierichting Bachelor in de Verpleegkunde volgende vragen beantwoorden. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 168 van GRIET COPPÉ datum: 23 december 2014 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Bachelor in de Verpleegkunde - In- en

Nadere informatie

gezamenlijk advies 22 januari 2013

gezamenlijk advies 22 januari 2013 ONTWERPBESLUIT houdende uitvoering van het decreet van 18 november 2011 tot regeling van bewijs van taalkennis gezamenlijk advies 22 januari 2013 VLABEST - Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken Boudewijnlaan

Nadere informatie

Standpunt Taalbeleid

Standpunt Taalbeleid 1 Standpunt Taalbeleid Rapporteur & Co-rapporteur Frédéric Piccavet Datum goedkeuring bureau 30 maart 2017 Datum goedkeuring av 20 april 2017 Contactpersoon Liesbeth Maene (onderwijs@vvs.ac) 2 Probleemstelling,

Nadere informatie

Bijkomende info. Voorwaarden:

Bijkomende info. Voorwaarden: Bijkomende info Voorwaarden: 1. Je hebt minstens een bachelordiploma. 2. Je bent houder van rijbewijs B. 3. Je voldoet aan de vereisten over de taalkennis, opgelegd door de wetten op het gebruik der talen

Nadere informatie

Hogescholen en Academisering 2

Hogescholen en Academisering 2 Hogescholen en Academisering 2 Jef Verhoeven Centrum voor Onderwijssociologie KU Leuven 14 september 2005 Hogescholen en Academisering 1 In het Structuurdecreet van 4 april 2004 wordt het hogescholenonderwijs

Nadere informatie

Reglement aangaande de rangschikking van leden van het onderwijzend personeel van groep 3 van de academische hogeschoolopleidingen in het

Reglement aangaande de rangschikking van leden van het onderwijzend personeel van groep 3 van de academische hogeschoolopleidingen in het Reglement aangaande de rangschikking van leden van het onderwijzend personeel van groep 3 van de academische hogeschoolopleidingen in het universitaire ZAP-kader Memorie van Toelichting In het kader van

Nadere informatie

DEEL 3: VOOROPLEIDINGSEISEN EN EISEN PROPEDEUSE

DEEL 3: VOOROPLEIDINGSEISEN EN EISEN PROPEDEUSE DEEL 3: VOOROPLEIDINGSEISEN EN EISEN PROPEDEUSE Algemene bepaling De specifieke vooropleidingseisen van elke opleiding zijn vermeld op de website van Zuyd Hogeschool bij de informatie van de desbetreffende

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling (OER) Masterprogramma van Onderwijskunde. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Onderwijs- en Examenregeling (OER) Masterprogramma van Onderwijskunde. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Onderwijs- en Examenregeling (OER) Masterprogramma van Onderwijskunde Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen 2018-2019 Bijlage: het programma Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel 1.1 Doel

Nadere informatie

Bijkomende info. Voorwaarden: Voorwaarden via aanwerving:

Bijkomende info. Voorwaarden: Voorwaarden via aanwerving: Bijkomende info Voorwaarden: Voorwaarden via aanwerving: 1. Je hebt een diploma dat voldoet aan de voorwaarden voor het uitoefenen van het beschermd beroep van boekhouder, overeenkomstig artikel 50, 2

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING 2016-2017 Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen Master Filosofie () Deze onderwijs- en examenregeling (OER-FFTR) treedt in werking op 1 september 2016.

Nadere informatie

Cambridge Engels. vwo

Cambridge Engels. vwo 2019 Cambridge Engels vwo Wat is Cambridge Engels? De Universiteit van Cambridge heeft een serie cursussen en examens Engelse taalvaardigheid ontwikkeld die internationaal erkend zijn en gelden als standaard.

Nadere informatie

Rolnummer Arrest nr. 68/2016 van 11 mei 2016 A R R E S T

Rolnummer Arrest nr. 68/2016 van 11 mei 2016 A R R E S T Rolnummer 6315 Arrest nr. 68/2016 van 11 mei 2016 A R R E S T In zake : het beroep tot vernietiging van artikel 19quater, tweede lid, van het decreet van de Vlaamse Gemeenschap van 27 maart 1991 betreffende

Nadere informatie

BELG, MAAR GEEN VLAAMS DIPLOMA?

BELG, MAAR GEEN VLAAMS DIPLOMA? BELG, MAAR GEEN VLAAMS DIPLOMA? Ontdek jezelf. Begin bij de wereld. Behaalde je je diploma secundair onderwijs in Frans- of Duitstalig België of aan een International School en ben je geïnteresseerd in

Nadere informatie

Ontwikkelingen in het hoger onderwijs

Ontwikkelingen in het hoger onderwijs Ontwikkelingen in het hoger onderwijs Liesbeth Hens Departement Onderwijs en Vorming Hoger Onderwijsbeleid liesbeth.hens@ond.vlaanderen.be SLO bachelor na bachelor master na master Professionele bachelor

Nadere informatie

TalenCentrum Defensie

TalenCentrum Defensie TalenCentrum Defensie Taalexamen Engels voor Masteropleiding MSS (2016-17) Om te kunnen deelnemen aan de Masteropleiding Military Strategic Studies (Master MSS) moet je met een geldig taalcertificaat kunnen

Nadere informatie

DECREET. betreffende de hervorming van het hoger onderwijs in de kinesitherapie en de revalidatiewetenschappen in de Vlaamse Gemeenschap

DECREET. betreffende de hervorming van het hoger onderwijs in de kinesitherapie en de revalidatiewetenschappen in de Vlaamse Gemeenschap VLAAMS PARLEMENT DECREET betreffende de hervorming van het hoger onderwijs in de kinesitherapie en de revalidatiewetenschappen in de Vlaamse Gemeenschap HOOFDSTUK I Inleidende bepalingen Artikel 1 Dit

Nadere informatie

betreffende het Onderwijs XXIII

betreffende het Onderwijs XXIII stuk ingediend op 2066 (2012-2013) Nr. 5 19 juni 2013 (2012-2013) Ontwerp van decreet betreffende het Onderwijs XXIII Amendementen Stukken in het dossier: 2066 (2012-2013) Nr. 1: Ontwerp van decreet Nr.

Nadere informatie

Vraag nr. 219 van 14 januari 2013 van ANN BRUSSEEL

Vraag nr. 219 van 14 januari 2013 van ANN BRUSSEEL VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 219 van 14 januari 2013 van ANN BRUSSEEL Geïntegreerde lerarenopleiding Aandacht

Nadere informatie

MODELTRAJECTEN OPLEIDINGSPROGRAMMA VOOR DE REGULIERE STUDENT IN DE SLO

MODELTRAJECTEN OPLEIDINGSPROGRAMMA VOOR DE REGULIERE STUDENT IN DE SLO MODELTRAJECTEN OPLEIDINGSPROGRAMMA VOOR DE REGULIERE STUDENT IN DE SLO SLO TAAL- EN LETTERKUNDE ACADEMIEJAAR 04-05 MODELTRAJECT IN ACADEMIEJAAR OPLEIDINGSONDERDELEN SEM SP NIVEAU PREREQ. COREQ. I Voor

Nadere informatie

Veel info op enkele kliks

Veel info op enkele kliks Veel info op enkele kliks Informatie over inburgering in Neptunus en Mijn Loopbaan voor Partners 1 Mijn Loopbaan voor Partners Beide programma s gebruiken dezelfde KSZ-stromen MLP geeft een beter overzicht

Nadere informatie

TAALBELEID IN HET HOGER ONDERWIJS

TAALBELEID IN HET HOGER ONDERWIJS TAALBELEID IN HET HOGER ONDERWIJS VVS erkent de meerwaarde van meertaligheid en pleit dan ook voor meer aandacht voor taalonderricht in het hoger onderwijs. Studenten moeten de internationale vakterminologie

Nadere informatie

Beleidsregel bevoegdheid basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs voor buitenlandse diploma s

Beleidsregel bevoegdheid basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs voor buitenlandse diploma s Beleidsregel Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Beleidsregel bevoegdheid basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs voor

Nadere informatie

VR DOC.0489/1BIS

VR DOC.0489/1BIS VR 2017 0206 DOC.0489/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

Het is dan ook belangrijk dat jongeren bewust kiezen voor STEM-opleidingen.

Het is dan ook belangrijk dat jongeren bewust kiezen voor STEM-opleidingen. VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 219 van 14 januari 2013 van ANN BRUSSEEL Geïntegreerde lerarenopleiding Aandacht

Nadere informatie

Aangepaste taalvoorwaarden

Aangepaste taalvoorwaarden Aangepaste taalvoorwaarden 2018-2019 Steeds te gebruiken in combinatie met artikel 10 van het Onderwijs- en examenreglement 2018-2019. Zie www.ugent.be/oer. (*) Opleidingen in grijs: deze studenten werden

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December 2009-437- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 38 van 13

Nadere informatie

Jouw leerroute om stapsgewijs Engels te leren

Jouw leerroute om stapsgewijs Engels te leren Jouw leerroute om stapsgewijs Engels te leren Cambridge English Qualifications zijn toegespitste examens, die het leren van Engels plezierig, effectief en nuttig maken. Onze unieke aanpak stimuleert continue

Nadere informatie

De Vlaamse kwalificatiestructuur

De Vlaamse kwalificatiestructuur De Vlaamse kwalificatiestructuur 3 februari 2009 Rita Dunon Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid Wat is een kwalificatie? Afgerond en ingeschaald geheel van competenties Competenties: geheel van kennis,

Nadere informatie

Vlaamse Regering DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20,

Vlaamse Regering DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20, PERSOONLIJK VERTROUWELIJK VR 2011 1909 DOC.0936/2 Vlaamse Regering Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 december 2002 betreffende de organisatie van

Nadere informatie

Aan de hogescholen die ook academische opleidingen aanbieden, is de indeling in ambten van het onderwijzend personeel als volgt:

Aan de hogescholen die ook academische opleidingen aanbieden, is de indeling in ambten van het onderwijzend personeel als volgt: Published on Eurydice (https://eacea.ec.europa.eu/national-policies/eurydice) Aan de hogescholen worden de ambten van het onderwijzend personeel ingedeeld in 3 groepen. Daarbij is er een onderscheid tussen

Nadere informatie

betreffende het onderwijs XXIV

betreffende het onderwijs XXIV stuk ingediend op 2422 (2013-2014) Nr. 5 18 maart 2014 (2013-2014) Ontwerp van decreet betreffende het onderwijs XXIV Amendementen Stukken in het dossier: 2422 (2013-2014) Nr. 1: Ontwerp van decreet Nr.

Nadere informatie

MODELTRAJECTEN OPLEIDINGSPROGRAMMA VOOR DE REGULIERE STUDENT IN DE SLO

MODELTRAJECTEN OPLEIDINGSPROGRAMMA VOOR DE REGULIERE STUDENT IN DE SLO MODELTRAJECTEN OPLEIDINGSPROGRAMMA VOOR DE REGULIERE STUDENT IN DE SLO SLO TAAL- EN LETTERKUNDE ACADEMIEJAAR 05-0 MODELTRAJECT IN ACADEMIEJAAR OPLEIDINGSONDERDELEN SEM SP NIVEAU PREREQ. COREQ. I Voor SP

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 39 (2003) Nr. 3 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2013 Nr. 35 A. TITEL Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Vlaamse Gemeenschap van België inzake de accreditatie

Nadere informatie

Cambridge. Engels VWO.

Cambridge. Engels VWO. Cambridge Engels VWO www.staring.nl Wat is Cambridge Engels? De Universiteit van Cambridge heeft een serie cursussen en examens Engelse taalvaardigheid ontwikkeld die internationaal erkend zijn en gelden

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling (OER) Masterprogramma van Pedagogische Wetenschappen. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Onderwijs- en Examenregeling (OER) Masterprogramma van Pedagogische Wetenschappen. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Onderwijs- en Examenregeling (OER) Masterprogramma van Pedagogische Wetenschappen Faculteit der Gedrags- en Maatschappij 2019-2020 Bijlage: het programma Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel 1.1 Doel

Nadere informatie

nr. 695 van CHRIS JANSSENS datum: 31 augustus 2016 aan LIESBETH HOMANS Inburgering - Vormingsprogramma - Resultaatverbintenis

nr. 695 van CHRIS JANSSENS datum: 31 augustus 2016 aan LIESBETH HOMANS Inburgering - Vormingsprogramma - Resultaatverbintenis SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 695 van CHRIS JANSSENS datum: 31 augustus 2016 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

CONCRETE VOORSTELLEN ROND HET TAALGEBRUIK IN HET HOGER ONDERWIJS

CONCRETE VOORSTELLEN ROND HET TAALGEBRUIK IN HET HOGER ONDERWIJS CONCRETE VOORSTELLEN ROND HET TAALGEBRUIK IN HET HOGER ONDERWIJS Colloquium An De Moor KU Leuven 06/10/2018 1 NEDERLANDS MOET BEHOUDEN BLIJVEN ALS BELANGRIJKSTE ONDERWIJSTAAL pedagogische redenen: duidelijk

Nadere informatie

stat. pers. 4 LOMBAERDE, Piet M Lesgever Architectuur-Historiek 93 0 (0) 0,090 B COPPENS, Tom M Lesgever 1 1 (1) 0,300 T

stat. pers. 4 LOMBAERDE, Piet M Lesgever Architectuur-Historiek 93 0 (0) 0,090 B COPPENS, Tom M Lesgever 1 1 (1) 0,300 T Onderwerp 3: inzet van personeel abel II.. Namenlijst van het personeel dat instaat voor de realisatie van het curriculum, met functie, personeelscategorie en statuut, M/V, competentiedomein en (onderwijs)opdracht

Nadere informatie

IK HEB EEN VLAAMS DIPLOMA SECUNDAIR OF HOGER ONDERWIJS

IK HEB EEN VLAAMS DIPLOMA SECUNDAIR OF HOGER ONDERWIJS INTERNATIONAL OFFICE TOELATINGSPROCEDURE Deze brochure gidst jou door onze toelatingsprocedure voor de Nederlandstalige opleidingen. De aanvraagprocedure verschilt op basis van jouw diploma, jouw taalniveau

Nadere informatie

Aandachtspunten schooljaar

Aandachtspunten schooljaar Aandachtspunten schooljaar 2013-2014 Oorspronkelijk meegedeeld in Actualisering Bekwaamheidsbewijzen gewoon secundair onderwijs vanaf 1 september 2013 referentie : SO/2013/03 Publicatiedatum : (29/07/2013,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 tot reglementering van het sociale huurstelstel ter uitvoering van titel

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 61.656/1 van 10 juli 2017 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de modaliteiten voor het testen en het uitreiken van de bewijzen

Nadere informatie

Engels is 'a piece of cake' met een Cambridge Certificate

Engels is 'a piece of cake' met een Cambridge Certificate Engels is 'a piece of cake' met een Cambridge Certificate DevelsteinCollege - Develsingel (gymnasium, atheneum, havo en vmbo-t) Develsingel 5, 3333 LD Zwijndrecht Postbus 377, 3330 AJ Zwijndrecht T: 078-619

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling (OER) Masterprogramma van Pedagogische Wetenschappen. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Onderwijs- en Examenregeling (OER) Masterprogramma van Pedagogische Wetenschappen. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Onderwijs- en Examenregeling (OER) Masterprogramma van Pedagogische Wetenschappen Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen 2018-2019 Bijlage: het programma Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel

Nadere informatie

INSCHRIJVEN AAN DE HOGESCHOOL

INSCHRIJVEN AAN DE HOGESCHOOL Je wil je inschrijven aan de Hogeschool en je zoekt informatie op het internet. De teksten zijn gebaseerd op de website van de Hogeschool Antwerpen. Voor de correcte info van dit moment: surf naar www.ha.be.

Nadere informatie

Vraag nr. 746 van 9 augustus 2013 van PAUL DELVA

Vraag nr. 746 van 9 augustus 2013 van PAUL DELVA VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 76 van 9 augustus 0 van PAUL DELVA Academische Inschrijvingen Brussel Ik verwijs

Nadere informatie

DEEL 3: VOOROPLEIDINGSEISEN EN EISEN PROPEDEUSE

DEEL 3: VOOROPLEIDINGSEISEN EN EISEN PROPEDEUSE Datum: 23.04.2014 Ingevuld door: Yvonne Smeets Faculteit: BÈTA Betreft opleiding(en): Built Environment DEEL 3: VOOROPLEIDINGSEISEN EN EISEN PROPEDEUSE Algemene bepaling De specifieke vooropleidingseisen

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 1 september 2006 betreffende de ambtshalve concordantie;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 1 september 2006 betreffende de ambtshalve concordantie; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van de regelgeving betreffende de concordantie, de bekwaamheidsbewijzen en de salarisschalen van de directeurs van het buitengewoon

Nadere informatie

Interuniversitaire Raad. Statistische gegevens betreffende het personeel aan de Vlaamse universiteiten. VLIR Vlaamse. telling 1 februari 2014

Interuniversitaire Raad. Statistische gegevens betreffende het personeel aan de Vlaamse universiteiten. VLIR Vlaamse. telling 1 februari 2014 Statistische gegevens betreffende het personeel aan de Vlaamse universiteiten telling 1 februari 2014 www.vlir.be december 2014 Voorwoord Hierbij vindt u de jaarlijkse VLIR publicatie Statistische gegevens

Nadere informatie

Bijlage V. Vervolgopdracht aan de Ministeriële Commissie Optimalisatie en rationalisatie van het hoger onderwijslandschap en -aanbod Vervolgopdracht aan de Ministeriële Commissie maart 2008 Frank Vandenbroucke

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, bepaalde personeelsleden van het gemeenschapsonderwijs, artikel 56ter 1 en 56quater 1 en 4;

DE VLAAMSE REGERING, bepaalde personeelsleden van het gemeenschapsonderwijs, artikel 56ter 1 en 56quater 1 en 4; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van de regelgeving betreffende de concordantie, de bekwaamheidsbewijzen en de salarisschalen van de personeelsleden van het buitengewoon

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2001 Nr. 38

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2001 Nr. 38 1 (2001) Nr. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2001 Nr. 38 A. TITEL Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Vlaamse Gemeenschap van België inzake de transnationale

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie Specifieke lerarenopleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

VR DOC.0272/1

VR DOC.0272/1 VR 2011 0804 DOC.0272/1 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de regeling van de jaarlijkse vakantie voor de administratief medewerker en voor bepaalde personeelsleden van het administratief personeel

Nadere informatie

1,7. Statistische gegevens betreffende het personeel aan de Vlaamse universiteiten 0, , , , ,45 220,45 0,023 0,5

1,7. Statistische gegevens betreffende het personeel aan de Vlaamse universiteiten 0, , , , ,45 220,45 0,023 0,5 0,001 19 0,75 6,89 389 9 21 105 43,25 0,20 31 0 179 10,50 3228 13 4,30 67 2 39 7,00 3 0,023 0,5 105 8,25 41 20,45 220,45 11,89 Statistische gegevens betreffende het personeel aan de Vlaamse universiteiten

Nadere informatie

Overzicht. Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen

Overzicht. Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen Start to study Overzicht Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen Hoe maak je een goede studiekeuze? Studiekeuze Neem je tijd! begin

Nadere informatie

Vraag nr. 788 van 20 augustus 2013 van JOS DE MEYER

Vraag nr. 788 van 20 augustus 2013 van JOS DE MEYER VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 788 van 20 augustus 2013 van JOS DE MEYER Erasmusprogramma Evaluatie Het Erasmusprogramma

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 13 februari 2015 houdende uitvoering van het Antidopingdecreet van 25 mei 2012;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 13 februari 2015 houdende uitvoering van het Antidopingdecreet van 25 mei 2012; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 februari 2015 houdende uitvoering van het Antidopingdecreet van 25 mei 2012, wat de erkenning van dopingcontroleurs

Nadere informatie

DEEL 3: VOOROPLEIDINGSEISEN EN EISEN PROPEDEUSE

DEEL 3: VOOROPLEIDINGSEISEN EN EISEN PROPEDEUSE DEEL 3: VOOROPLEIDINGSEISEN EN EISEN PROPEDEUSE Algemene bepaling De specifieke vooropleidingseisen van elke opleiding zijn vermeld op de website van Zuyd Hogeschool bij de informatie van de desbetreffende

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Stelt beleid vast voor inschrijving in het Register beëdigde tolken en vertalers:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Stelt beleid vast voor inschrijving in het Register beëdigde tolken en vertalers: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17544 26 juni 2013 Besluit inschrijving Rbtv De Raad voor Rechtsbijstand, Gezien: Artikel 2, 3 en 4 van de Wet beëdigde

Nadere informatie

Engels op topniveau. Cambridge Certificates voor alle leerlingen

Engels op topniveau. Cambridge Certificates voor alle leerlingen Engels op topniveau Cambridge Certificates voor alle leerlingen Waarom? De toename van het gebruik van het Engels in de wereld is een feit. Het is de taal van veel games en websites, van veel films, televisieseries

Nadere informatie

Ton Koet & Willy Weijdema. Inleiding. In dit artikel doen de auteurs verslag van een onderzoek naar het gebruik van Europese taalvaardigheidsniveaus

Ton Koet & Willy Weijdema. Inleiding. In dit artikel doen de auteurs verslag van een onderzoek naar het gebruik van Europese taalvaardigheidsniveaus Het gebruik van Europese taalvaardigheidsniveaus voor het beoordelen van taalvaardigheid in Nederlandse en Vlaamse lerarenopleidingen en universitaire taalopleidingen Ton Koet & Willy Weijdema In dit artikel

Nadere informatie

Onderwijsregeling, Examenregeling en. Rechtspositieregeling. voor studenten PXL-MAD. academiejaar 2015-2016

Onderwijsregeling, Examenregeling en. Rechtspositieregeling. voor studenten PXL-MAD. academiejaar 2015-2016 Onderwijsregeling, Examenregeling en Rechtspositieregeling voor studenten PXL-MAD academiejaar 2015-2016 Goedgekeurd door de School of Arts op 17 juni 2015. Onder voorbehoud van goedkeuring door de Raad

Nadere informatie

INTEGRATIEKADER. Benoeming, bevordering, rangschikking, evaluatie, salarisvaststelling, loopbaan en vakantieregeling

INTEGRATIEKADER. Benoeming, bevordering, rangschikking, evaluatie, salarisvaststelling, loopbaan en vakantieregeling INTEGRATIEKADER Benoeming, bevordering, rangschikking, evaluatie, salarisvaststelling, loopbaan en vakantieregeling Reglement van de Universiteit Gent houdende diverse bepalingen inzake de benoeming, de

Nadere informatie

TalenCentrum Defensie

TalenCentrum Defensie Defensie Ondersteuningscommando Ministerie van Defensie TalenCentrum Defensie Taalexamen Engels voor Masteropleiding CIIMT! Om te kunnen deelnemen aan de Masteropleiding Compliance!and!Integrity!in!International!

Nadere informatie

BASISONDERWIJS Leerlingen. ALGEMEEN Schoolbevolking. 1 Schoolbevolking in het Vlaams onderwijs. 2 Evolutie schoolbevolking per onderwijsniveau

BASISONDERWIJS Leerlingen. ALGEMEEN Schoolbevolking. 1 Schoolbevolking in het Vlaams onderwijs. 2 Evolutie schoolbevolking per onderwijsniveau ALGEMEEN Schoolbevolking 1 Schoolbevolking in het Vlaams onderwijs basisonderwijs (1) Voltijds onderwijs Kleuteronderwijs 271.239 Lager onderwijs 428.036 Totaal 699.275 Secundair onderwijs (1) Voltijds

Nadere informatie

Keuze bacheloropleiding:

Keuze bacheloropleiding: Aanmeldingsformulier toelating op basis van buitenlands diploma voor Nederlandstalige bacheloropleiding of bachelor na bacheloropleiding AJ 2017 2018 (Niet van toepassing voor Vlaamse studenten met een

Nadere informatie

VR DOC.0737/2BIS

VR DOC.0737/2BIS VR 2016 0807 DOC.0737/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 tot reglementering van het sociale huurstelstel

Nadere informatie