Met 4 op weg. Opdrachten spel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Met 4 op weg. Opdrachten spel"

Transcriptie

1 Opdrachten spel Met 4 op weg Als leerkracht kan je dit spel zelf sturen op basis van de kennis en vaardigheden van je leerlingen. - Je manier van begeleiden: vb. voor jongere kinderen geef jij de stappen aan; de oudere kinderen kunnen de stappen in het spel zelf opvolgen. - De manier van overbrengen van de informatie: zelf de situaties voorlezen en duiden of de kinderen laten lezen en laten reflecteren. - De opdrachten zijn opgesteld in 2 niveaus. Jij bepaalt welke opdracht wordt uitgevoerd. Eenvoudige opdracht Uitdagende opdracht Je kan gerust bepaalde opdrachten overslaan om de speelduur in te korten. We raden wel aan om alle situaties voor te stellen aan de leerlingen. Zo krijgen ze de volledige inhoud van de levensweg van de 4 kinderen mee. Het speelbord vind je in de lesbrochure of online als pdf op A3 formaat. We geven hier een kopie van het speelbord zodat je de stappen in het spel goed kan volgen.

2 Situaties SCHOOL zie kaartjes lesbrochure

3 Tussen SCHOOL en WERK Tussen SCHOOL en WERK Durga Eenvoudige opdracht: Help je Durga om de cijfers in Hindi te schrijven? Hindi is de taal die Durga thuis spreekt. Schrijf bijvoorbeeld: Je kunt kaartjes met tekens in het Hindi en de betekenis uitknippen uit de bijlagen op de laatste bladzijden Uitdagende opdracht: DISCUSSIE - KLASGESPREK Kies 5 belangrijke zaken die Durga kan leren in de klas. Door deze dingen op school te leren, zal ze zich sterker voelen in haar werk en in het dagelijks leven. KEUZELIJST (uit te knippen uit de bijlagen op de laatste bladzijden.) Rekenen: optellen en aftrekken Rekenen: bewerkingen met duizendtallen en miljoenen Rekenen: omgaan met geld Taal: schrijven in de moedertaal Taal: lezen van woorden en zinnen in de moedertaal Taal: lezen in het Engels Indiase dans Werken met maten en gewichten: meter, kilogram, liter Aardrijkskunde: alle landen en hoofdsteden van de wereld van buiten leren. Veilig werken: veilig leren werken in huis.

4 Tussen SCHOOL en WERK Enrique Eenvoudige opdracht: Help je Enrique uitrekenen hoeveel hij verdient? (Vraagstuk uit te knippen uit de bijlagen op de laatste bladzijden.) Op maandag werkt hij 2 uur, hij verdient 1 Peruaanse Sol per uur. Op dinsdag werkt hij 1 uur, hij krijgt 2 Sol per uur. Dat is een meevaller. Op vrijdag kan hij 3 uur werken, ook vandaag krijgt hij 1 Sol per uur. Hoeveel verdient Enrique deze week? Uitdagende opdracht: DISCUSSIE - KLASGESPREK Stel dat je moet gaan werken om wat geld te verdienen voor je familie. Wat zou je dan best leren bij een organisatie als Manthoc die jongens en meisjes leert opkomen voor hun rechten? Hoe kan je vermijden dat men je uitbuit of dat je onveilig werkt? Som samen 5 zaken op die je best leert bij de organisatie Manthoc.

5 Tussen SCHOOL en WERK Rainata Eenvoudige opdracht: Rekenen is het lievelingsvak van Rainata. Help jij haar met het maken van haar huiswerk? (Opgave voor leerlingen uit te knippen uit de bijlagen op de laatste bladzijden.) In het dorp staan 5 huizen, in elk huis wonen 5 mensen. Hoeveel mensen zijn dat in totaal? Voor het dorpsfeest worden alle eetborden verzameld. Een familie heeft 6 borden, de buren hebben 5 borden en oma heeft 4 borden. Hoeveel borden zijn er in totaal? In het dorp zijn 10 boeken. Die worden verdeeld over 5 kinderen. Hoeveel boeken heeft elk kind? Mama verkoopt groenten op de markt. Vandaag verdient ze 12 Centen. Ze koopt zelf een kip voor 5 Centen en ook een nieuwe kookpan voor 4 Centen. Hoeveel Centen heeft ze nog over? Uitdagende opdracht: DISCUSSIE - KLASGESPREK Rainata heeft deze vakken op school: rekenen en meetkunde wetenschappen aardrijkskunde geschiedenis taal (Frans) expressie (zang) Stel zelf het lijstje samen van wat jullie allemaal op school leren. Wat zijn de gelijkenissen en de verschillen met de vakken die Rainata op school heeft?

6 Tussen SCHOOL en WERK Antonio Opdracht voor alle leeftijden: DISCUSSIE - KLASGESPREK In de lagere school krijgen de kinderen een halve dag les. De rest van de tijd is er huiswerkklas of studie. Daarnaast leren ze ook allerlei dingen op school zoals tuinieren, brood bakken, omgaan met dieren, klusjes doen in huis Willen jullie zoals Antonio ook nog andere dingen leren op school? Schrijf 3 of meer dingen op die je graag op school zou leren naast de vakken die je nu al doet. Dus wat wil je nog leren naast taal, rekenen, WO, geschiedenis?

7 Situaties WERK zie kaartjes lesbrochure

8 Tussen WERK en GEZIN Tussen WERK en GEZIN Durga Eenvoudige opdracht: KORT GESPREK Probeer je in te beelden hoe een werkdag van Durga eruitziet. Als Durga zou werken als huisarbeidster, hoe zou haar dag dan verlopen? Wat als Durga als inpakster werkt? Hoe verloopt haar dag dan? Voor welk werk verdient Durga het meest? Hoeveel dagen en uren moet ze daarvoor werken? Uitdagende opdracht: (Opgave voor leerlingen uit te knippen uit de bijlagen op de laatste bladzijden.) Bereken hoeveel Euro Durga per maand verdient. Gebruik bijvoorbeeld de wisselkoers calculator op (internet). Of reken met: 100 Rs = 1,4 Euro Als huisarbeidster: 9000 Rs = Euro Als inpakster in de fabriek: 5000 Rs = Euro Wist je dat in België het gemiddeld maandloon van een ongeschoolde arbeider ongeveer 1800 Euro is?

9 Tussen WERK en GEZIN Enrique Eenvoudige opdracht: KORT GESPREK Wat zijn de voordelen van het werk van bouwvakker? Wat vind je goed aan het werk van landbouwer? Wat zou jij kiezen? Voor welk werk verdient Enrique het meest? Uitdagende opdracht: (Opgave voor leerlingen uit te knippen uit de bijlagen op de laatste bladzijden.) Bereken hoeveel Euro Enrique verdient. Gebruik bijvoorbeeld de wisselkoers calculator op (internet). Of reken met: 1 Peruaanse Sol = 0,274 Euro. Als bouwvakker: 1200 soles (PEN) =. Euro Als landbouwer: 1000 soles (PEN) =.. Euro Wist je dat in België een gemiddeld maandloon ongeveer 2000 Euro is en dat het leven hier ongeveer 2 keer zo duur is als in Peru.

10 Tussen WERK en GEZIN Rainata Eenvoudige opdracht: KORT GESPREK Wat moet een meester of juf allemaal kennen, kunnen of doen? Kies samen met de andere leerlingen van je klas 5 dingen uit het lijstje? KEUZELIJST (uit te knippen uit de bijlagen op de laatste bladzijden.) : De leerstof goed kennen. Koffie drinken. Alles duidelijk kunnen uitleggen. Geduldig zijn. Goed kunnen voetballen. Toezicht houden op de speelplaats. Antwoorden op de vragen van de kinderen. Grapjes maken. Mooi schrijven op het bord. Goed luisteren naar problemen van de kinderen. Proper opruimen. Taart eten. Goede oefeningen opstellen. Mooi kunnen zingen. Uitdagende opdracht: (Opgave voor leerlingen uit te knippen uit de bijlagen op de laatste bladzijden.) Bereken hoeveel Euro Rainata verdient. Gebruik bijvoorbeeld de wisselkoers calculator op (internet). Reken met: 1 CFA = 0,0015 Euro Als leerkracht verdient Rainata:. Euro per maand. Wist je dat in België een startende leerkracht ongeveer 1550 Euro per maand verdient.

11 Tussen WERK en GEZIN Antonio Eenvoudige opdracht: KORT GESPREK Voor welk werk verdient Antonio het meest? Zou jij leerkracht willen worden? Waarom wel? Waarom niet? Uitdagende opdracht: (Opgave voor leerlingen uit te knippen uit de bijlagen op de laatste bladzijden.) Bereken hoeveel Euro Antonio verdient. Gebruik bijvoorbeeld de wisselkoers calculator op (internet). Reken met: 1 PYG = 0,0002 EUR Als vakman-meubelmaker: PYG =. Euro Als vakleerkracht: PYG =.. Euro Wist je dat in België een gemiddeld maandloon ongeveer 2000 Euro is en dat het leven hier 2 keer zo duur is als in Paraguay.

12 Situaties GEZIN zie kaartjes lesbrochure

13 Tussen GEZIN en GEMEENSCHAP zie kaartjes lesbrochure: Per persoon: Kinderen naar school Meevaller - Tegenslag

14 Tussen GEZIN en GEMEENSCHAP zie kaartjes lesbrochure: Per persoon: Kinderen naar school Meevaller - Tegenslag

15 GEMEENSCHAP eindopdracht Eenvoudige opdracht: Maak samen een collage van het leven van Durga: de school, het werk, het gezin, het dorp Gebruik daarvoor de levensweg-symbolen: school, werk, gezin en familie/dorp. (Levensweg-symbolen: zie bijlagen achteraan) Uitdagende opdracht: Teken de verschillende stappen van de levensweg van Durga. Als basis kan je gebruik maken van de levenswegsymbolen. Stel dat Durga naar een goede school kon gaan en goed kon leren lezen, rekenen, schrijven... Vul in een opvallende kleur aan waar het leven van Durga zou kunnen veranderen door een goede opleiding.

16 GEMEENSCHAP eindopdracht Eenvoudige opdracht: Maak samen een collage van het leven van Enrique: de school, het werk, het gezin, het dorp Gebruik daarvoor de levensweg-symbolen: school, werk, gezin en familie/dorp. (Levensweg-symbolen: zie bijlagen achteraan) Uitdagende opdracht: Teken de verschillende stappen van de levensweg van Enrique. Als basis kan je gebruik maken van de levenswegsymbolen. Vul in een opvallende kleur aan waar de kansen liggen / waar de momenten zijn om een beter leven uit te bouwen.

17 GEMEENSCHAP eindopdracht Eenvoudige opdracht: Maak samen een collage van het leven van Rainata: de school, het werk, het gezin, het dorp, het woonerf Gebruik daarvoor de levensweg-symbolen: school, werk, gezin en familie/dorp. (Levensweg-symbolen: zie bijlagen achteraan) Uitdagende opdracht: Teken de verschillende stappen van de levensweg van Rainata. Als basis kan je gebruik maken van de levenswegsymbolen. Toon in een opvallende kleur wat Rainata blij kan maken.

18 GEMEENSCHAP eindopdracht Eenvoudige opdracht: Maak samen een collage van het leven van Antonio: de school, het werk, het gezin, de familie Gebruik daarvoor de levensweg-symbolen: school, werk, gezin en familie/dorp. (Levensweg-symbolen: zie bijlagen achteraan) Uitdagende opdracht: Teken de verschillende stappen van de levensweg van Antonio. Als basis kan je gebruik maken van de levenswegsymbolen. Toon in een opvallende kleur wat Antonio blij kan maken.

19 MATERIAAL VOOR DE LEERLINGEN Bij eenvoudige opdracht Tussen SCHOOL en WERK Durga

20 Bij uitdagende opdracht Tussen SCHOOL en WERK - Durga Kies 5 belangrijke zaken die Durga leert in de klas. VAK ONDERWERP BELANGRIJK? Taal Schrijven in de moedertaal. Taal Taal Rekenen Rekenen Rekenen Geschiedenis Beweging Beweging Maten en gewichten Aardrijkskunde Veilig werken Lezen van woorden en zinnen in het Hindi, haar de moedertaal. Lezen van Engelse avonturenboeken. Optellen en aftrekken. Bewerkingen met breuken, duizendtallen en miljoenen. Omgaan met geld. Namen leren van alle heersers van India. Indiase dans. Goed leren heffen en tillen van zware voorwerpen. Rekenen met meter, kilogram, liter Alle landen en hoofdsteden van de wereld opsommen. Veilig leren werken in huis Bij eenvoudige opdracht Tussen SCHOOL en WERK - Enrique Op maandag werkt hij 2 uur, hij verdient 1 Peruaanse Sol per uur. Op dinsdag werkt hij 1 uur, hij krijgt 2 Sol per uur. Dat is een meevaller. Op vrijdag kan hij 3 uur werken, ook vandaag krijgt hij 1 Sol per uur.

21 Bij eenvoudige opdracht Tussen SCHOOL en WERK - Rainata In het dorp staan 5 huizen, in elk huis wonen 5 mensen. Hoeveel mensen zijn dat in totaal? Voor het dorpsfeest worden alle eetborden verzameld. Een familie heeft 6 borden, de buren hebben 5 borden en oma heeft 4 borden. Hoeveel borden zijn er in totaal? In het dorp zijn 10 boeken. Die worden verdeeld over 5 kinderen. Hoeveel boeken heeft elk kind? Mama verkoopt groenten op de markt. Vandaag verdient ze 12 Centen. Ze koopt zelf een kip voor 5 Centen en ook een nieuwe kookpan voor 4 Centen. Hoeveel Centen heeft ze nog over? Bij uitdagende opdracht Tussen WERK en GEZIN - Durga Bereken hoeveel Euro Durga per maand verdient. Gebruik bijvoorbeeld de wisselkoers calculator op (internet). Of reken met: 100 Rs = 1,4 Euro Als huisarbeidster: 9000 Rs = Euro Als inpakster in de fabriek: 5000 Rs = Euro Wist je dat in België het gemiddeld maandloon van een ongeschoolde arbeider ongeveer 1800 Euro is?

22 Bij uitdagende opdracht Tussen WERK en GEZIN Enrique Bereken hoeveel Euro Enrique verdient. Gebruik bijvoorbeeld de wisselkoers calculator op (internet). Of reken met: 1 Peruviaanse Sol (PEN) = 0,274 Euro. Als bouwvakker: 1200 soles (PEN) =. Euro Als landbouwer: 1000 soles (PEN) =.. Euro Wist je dat in België een gemiddeld maandloon ongeveer 2000 Euro is en dat het leven hier ongeveer 2 keer zo duur is als in Peru Bij eenvoudige opdracht Tussen WERK en GEZIN Rainata Wat moet een meester of juf allemaal kennen of doen? Kies samen met de andere leerlingen van je klas 5 zaken uit het lijstje? De leerstof goed kennen. Koffie drinken. Alles duidelijk kunnen uitleggen. Geduldig zijn. Goed kunnen voetballen. Toezicht houden op de speelplaats. Antwoorden op de vragen van de kinderen. Grapjes maken. Mooi schrijven op het bord. Goed luisteren naar problemen van de kinderen. Proper opruimen. Taart eten. Goede oefeningen opstellen. Mooi kunnen zingen.

23 Bij uitdagende opdracht Tussen WERK en GEZIN Rainata Bereken hoeveel Euro Rainata verdient. Gebruik bijvoorbeeld de wisselkoers calculator op (internet). Reken met: 1 CFA = 0,0015 Euro Als leerkracht verdient Rainata: West-Afrikaanse Frank (CFA) =. Euro per maand. Wist je dat in België een startende leerkracht ongeveer 1500 Euro per maand verdient Bij uitdagende opdracht Tussen WERK en GEZIN Antonio Bereken hoeveel Euro Antonio verdient. Gebruik bijvoorbeeld de wisselkoers calculator op (internet). Reken met: 1 PYG = 0,0002 Euro Als vakman-meubelmaker: PYG =. Euro Als vakleerkracht: PYG =.. Euro Wist je dat in België een gemiddeld maandloon ongeveer 2000 Euro is en dat het leven hier 2 keer zo duur is als in Paraguay.

24 LEVENSWEGSYMBOLEN Uit te knippen en te gebruiken voor de collage van de levensweg van de 4 kinderen. Best 4 keer enkelzijdig afdrukken of kopiëren: 1 set voor elk personage.

25

26

27

28

Je kan gerust een selectie maken uit de opdrachten om de speelduur in te korten.

Je kan gerust een selectie maken uit de opdrachten om de speelduur in te korten. Opdrachten Goede School spel De opdrachten zijn verdeeld in drie niveaus: * Toegankelijk; gemakkelijke opdracht ** Opdracht tussen gemakkelijk en moeilijk *** Moeilijke opdracht; grote uitdaging Je kan

Nadere informatie

blok 12 groep 8 Malmberg s-hertogenbosch

blok 12 groep 8 Malmberg s-hertogenbosch blok 12 groep 8 naam:... Malmberg s-hertogenbosch blok 12 les 1 1 Vul de enquête in. Hoe oud ben je precies? Welk schoolvak vind je het leukst? Hoe lang ben je? Hoeveel boterhammen eet je gemiddeld per

Nadere informatie

groep 8 blok 12 Malmberg s-hertogenbosch naam:

groep 8 blok 12 Malmberg s-hertogenbosch naam: blok 12 groep 8 naam: Malmberg s-hertogenbosch blok 12 les 1 1 Vul de enquête in. Hoe oud ben je precies? Welk schoolvak vind je het leukst? Hoe lang ben je? Hoeveel boterhammen eet je gemiddeld per dag?

Nadere informatie

Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind!

Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind! Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind! Tips om je kind op te voeden in verschillende talen Heb je vragen over hoe je je kind kan opvoeden in verschillende talen? In deze folder

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

A. Jouw rechten! Kinderrechten

A. Jouw rechten! Kinderrechten Dit werkblaadje is van... A. Jouw rechten! Kinderrechten Je hebt ongetwijfeld al gehoord van de Rechten van het Kind. De koningen, presidenten en andere leiders van over de hele wereld hebben gezegd dat

Nadere informatie

Naam:... Datum:... 36 + 12 =. 2 x 15 =. 47 + 43 =. 4 x 12 =. 25 + 11 =. 6 x 7 =. 38-16 =. 100 : 4 =. 17-6 =. 36 : 6 =.

Naam:... Datum:... 36 + 12 =. 2 x 15 =. 47 + 43 =. 4 x 12 =. 25 + 11 =. 6 x 7 =. 38-16 =. 100 : 4 =. 17-6 =. 36 : 6 =. Opvraging Wiskunde W1 36 + 12 =. 2 x 15 =. 47 + 43 =. 4 x 12 =. 25 + 11 =. 6 x 7 =. 38-16 =. 100 : 4 =. 17-6 =. 36 : 6 =. 2 Goed lezen en oplossen. Ik koop in de supermarkt een krant (80 cent), een brood

Nadere informatie

Overstapprogramma 6-7

Overstapprogramma 6-7 Overstapprogramma - Cijferend optellen 9 Verdeel het getal. Het getal 8 kun je verdelen in: duizendtallen honderdtallen tientallen eenheden D H T E 8 D H T E 8 = 8 9 9 9 = = = = Zet de getallen goed onder

Nadere informatie

Zuivel is belangrijk. Melk is goed voor... ELK!

Zuivel is belangrijk. Melk is goed voor... ELK! tweede leerjaar 2 Zuivel is belangrijk Melk is goed voor... ELK! Plaats de passende leeftijd bij elke tekening. Kies uit: 6 tot 12 jaar, 1 tot 3 jaar, 0 jaar, meer dan 60 jaar, 12 tot 18 jaar, 6 maanden

Nadere informatie

LEERJAAR 3 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX. P Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan.

LEERJAAR 3 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX. P Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan. VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 3 WISKUNDE P. 02-03 Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan. P. 0-05 Getallenkennis BINGO De leerlingen lezen kommagetallen.

Nadere informatie

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Hieronder vind je een lesvoorbereiding voor twee lesuren rond lichaamsbeeld bij kinderen van 10 tot 12 jaar. Het bevat verschillende

Nadere informatie

Wat doen de kleuters deze week?

Wat doen de kleuters deze week? 25 april tot vrijdag 29 april Op 1 mei is het feest voor Febe, Jiske, Noor, Reinout, Rhune en Tess! Proficiat met jullie Eerste Communie!!! Wat doen de kleuters deze week? Bij juf Nathalie in de instap-

Nadere informatie

ALTIJD IS KORTJAKJE ZIEK Door Tania Polak

ALTIJD IS KORTJAKJE ZIEK Door Tania Polak ALTIJD IS KORTJAKJE ZIEK Door Tania Polak Doelgroep Laaggeschoolde cursisten: - analfabete cursisten in hogere modules - gealfabetiseerde cursisten in lagere modules Doelstellingen - De cursisten kunnen

Nadere informatie

TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Begin 1 ste leerjaar

TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Begin 1 ste leerjaar TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Begin 1 ste leerjaar INSTRUCTIE BIJ VRAGEN Wiskunde Begin 1 ste leerjaar Voor de afname leg je aan iedereen kort de betekenis uit van de tekens =, < en > a.d.h.v.

Nadere informatie

Wat doen de kleuters deze week?

Wat doen de kleuters deze week? Week: Maandag 23 februari tot vrijdag 27 februari 2015 Jullie kunnen nog tot vrijdag bestellingen voor de koeken afgeven. Alvast bedankt voor jullie steun! Wat doen de kleuters deze week? Bij juf Nathalie

Nadere informatie

Hoe stel je prioriteiten?

Hoe stel je prioriteiten? Hoe stel je prioriteiten? Wat heb je eraan? In deze les leer je hoe je prioriteiten stelt, dus te kiezen welke dingen het belangrijkst zijn om te doen. Dat is handig als je meer moet doen dan waar je eigenlijk

Nadere informatie

Grammatica Zinsontleding. Werkboek Geschikt voor de groepen 5 en 6

Grammatica Zinsontleding. Werkboek Geschikt voor de groepen 5 en 6 Grammatica Werkboek Geschikt voor de groepen 5 en 6 Inhoudsopgave Zinnen knippen 4 Het onderwerp 7 De persoonsvorm 11 Het gezegde 17 Het werkwoordelijk gezegde 21 Het naamwoordelijk gezegde 24 Het lijdend

Nadere informatie

Werkblad: Vind me dan

Werkblad: Vind me dan Werkblad: Vind me dan Stap 1 Stap 2 Wat is het probleem? Vraag het de natuur! Hoe lost de natuur dit probleem op? Hoe zorgen planten en dieren ervoor dat ze niet opvallen? Kennen jullie voorbeelden? Schrijf

Nadere informatie

www.cornelismusius.nl cornelismusius@laurentiusstichting.nl 04-03- 2016 Inhoud Studiemiddag 1 maart... 1 Opening van de Studie Muis... 2 Een nieuw gezicht... 2 Pasen... 3 Hallo allemaal hier weer een wist

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

NAAM: Dag jongens en meisjes,

NAAM: Dag jongens en meisjes, Dag jongens en meisjes, Leuk zeg! Je hebt het scheurblok Arithmos hoofdrekenen in je hand. Een blokje vol met rekenoefeningen uit het vierde leerjaar. Je kunt er zelf mee aan de slag, in de klas of thuis.

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

Startrekenen 1F. Leerwerkboek rekenen deel A SANDER HEEBELS IRENE LUGTEN JELTE FOLKERTSMA JASPER VAN ABSWOUDE

Startrekenen 1F. Leerwerkboek rekenen deel A SANDER HEEBELS IRENE LUGTEN JELTE FOLKERTSMA JASPER VAN ABSWOUDE Startrekenen 1F Leerwerkboek rekenen deel A SANDER HEEBELS IRENE LUGTEN JELTE FOLKERTSMA JASPER VAN ABSWOUDE SHARON TELKAMP MARK OOMEN SARI WOLTERS ROB LAGENDIJK RIEKE WYNIA Inhoudsopgave Startrekenen

Nadere informatie

Lou en Lena in Ecuador

Lou en Lena in Ecuador Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena in Ecuador Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, wij zijn Lou en Lena! Kom, we nemen je mee naar

Nadere informatie

Er worden planten per stuk en per bak verkocht met 8 plantjes erin. Voor een bak betaal je minder dan 8 x de prijs van 1 plantje.

Er worden planten per stuk en per bak verkocht met 8 plantjes erin. Voor een bak betaal je minder dan 8 x de prijs van 1 plantje. Breuken Les Deel B Een voorbeeld van optellen van breuken Er worden planten per stuk en per bak verkocht met plantjes erin. Voor een bak betaal je minder dan x de prijs van plantje. De ene bak is voor

Nadere informatie

Handleiding basiswoordenschat.

Handleiding basiswoordenschat. basiswoordenschat. Inleiding. In de basismodule wordt een basis van ongeveer 80 woorden gelegd. Deze woorden worden aangeboden om de woordenschat, maar ook om de communicatieve vaardigheden van de cursist

Nadere informatie

LESVOORBEREIDING nr: 18

LESVOORBEREIDING nr: 18 Professionele Bachelor Lager Onderwijs Brusselstraat 48 2018 Antwerpen ( 03 613 14 66 http://praktijkweb.kdg.be LESVOORBEREIDING nr: 18 naam: Peggy Van Rompaey doestage: 2 opleidingsgroep : PBLO school:

Nadere informatie

Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1

Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1 15/10/14 1 Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1 1. (komen) Waar.... jij vandaan? 2. Uit welk land.... u? 3. Brenda.... vandaag uit Engeland. 4. Wij.... uit België. 5. Wanneer.... zij thee drinken?

Nadere informatie

DinoLab LIVE Lesbrief websessie

DinoLab LIVE Lesbrief websessie DinoLab LIVE Lesbrief websessie Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 6, 7 en 8 1 DinoLab LIVE lesbrief DinoLab LIVE 1 Introductieles 2 Beschrijving websessie 3 Afsluiting 4 Bijlage:

Nadere informatie

Even voorstellen. Juf Jacqueline (Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag) Juf Loes (Woensdag)

Even voorstellen. Juf Jacqueline (Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag) Juf Loes (Woensdag) Informatie groep 6b Even voorstellen Juf Jacqueline (Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag) Juf Loes (Woensdag) De vakken in groep 6 Taal De basisstof is onderverdeeld in: Woordenschat Taal Verkennen

Nadere informatie

w e r k b o e k a n t w o o r d e n blok Teken de versiering op de taart.

w e r k b o e k a n t w o o r d e n blok Teken de versiering op de taart. j aargroep 6 a n t w o o r d e n Zwijsen reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs De helft met aardbeien. Een vierde deel met appels. Een achtste deel met kersen. De rest met bessen. blok w e r k

Nadere informatie

Definitie OGW onderwijsinspectie

Definitie OGW onderwijsinspectie Welkom in groep 4 Bespreekpunten Focus Weekrooster Manier van werken Methodes Rekenen: wereld in getallen Sociaal-emotionele ontwikkeling Zorgleerlingen Toetsen Thuis oefenen Wat hebben de kinderen nodig

Nadere informatie

Welkom op de pagina van groep 7B!

Welkom op de pagina van groep 7B! Welkom op de pagina van groep 7B! Zoals jullie zien zijn wij best een beetje gek en dol op gym Veel plezier met lezen! ditjes en datjes van 7b!! Wist je dat Lars veel van vliegtuigen weet. Wist je dat

Nadere informatie

Tweede en derde kleuterklas: juf Nele

Tweede en derde kleuterklas: juf Nele Van 29 mei tot en met 1 juni 2012 Dank je wel aan iedereen die aanwezig was op Feest in de straat!! Een extra woordje van dank aan alle helpende handen!! Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas +

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond. Groep 5 en 6 Dinsdag 22 september 2015

Welkom op de informatieavond. Groep 5 en 6 Dinsdag 22 september 2015 Welkom op de informatieavond. Groep 5 en 6 Dinsdag 22 september 2015 Indeling van de avond: Kennismakingsronde Normen en waarden RDW Vakgebieden Algemene informatie Normen en waarden opgesteld voor leerkrachten,

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Wat doen de kleuters deze week?

Wat doen de kleuters deze week? 8 juni 2015 tot vrijdag 12 juni 2015 Wat doen de kleuters deze week? Bij juf Nathalie in de instap- 1 e kleuterklas Deze week staat alles in het teken van de papa's, of toch bijna, want maandag starten

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in:

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in: 4 Vind me dan Er is altijd wel een verjaardag of een ander feestje om te vieren. En bij een feestje horen cadeautjes. Maar voor het zover is, wil je het cadeautje natuurlijk zo goed mogelijk verstoppen.

Nadere informatie

Discha een meisje uit India

Discha een meisje uit India Achtergrondinformatie bij de korte klasgesprekken Voor de leerkracht 3 de graad lager onderwijs Discha een meisje uit India Wat herken je in de film of op de foto s? Wat is er anders in de klas van Disha?

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Wat leren wij? Algemene informatie: En wat leren wij met taal, spelling, begrijpend lezen en rekenen? Waar gaan wij mee aan de slag?

Wat leren wij? Algemene informatie: En wat leren wij met taal, spelling, begrijpend lezen en rekenen? Waar gaan wij mee aan de slag? Wij werken tijdens de verschillende (les)momenten aan de 5 principes van ons Daltononderwijs: zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, samenwerken, effectiviteit en reflectie. Als u benieuwd bent hoe deze

Nadere informatie

Naam:... Nr... SPRONG 6

Naam:... Nr... SPRONG 6 Naam:... Nr.... SPRONG 6 G 1 Percenten a Bereken het percent. Schrijf de tussenuitkomsten op. 5 % van 500 = van 500 = x = 15 % van 200 = van 200 = x = 4 % van 2 000 = van 2 000 = x = 10 % van 700 = van

Nadere informatie

naam :... datum :... klas :... Vul de juiste data in. Vandaag is het... (dag van de week). Ik schrijf de datum van vandaag

naam :... datum :... klas :... Vul de juiste data in. Vandaag is het... (dag van de week). Ik schrijf de datum van vandaag naam :... datum :... klas :... Vul de juiste data in. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Vandaag is het... Ik schrijf de datum van vandaag (dag van de week).

Nadere informatie

TOELICHTING REKENEN MET BREUKEN

TOELICHTING REKENEN MET BREUKEN TOELICHTING REKENEN MET BREUKEN 1 2 3 11628_rv_wb_breuken_bw.indd 2 13-11-12 23:2611628_rv_wb_breuken_bw.indd 3 13-11-12 23:27 4 5 6 Rekenvlinder Rekenen met breuken Toelichting Uitgeverij Zwijsen B.V.,

Nadere informatie

Huiswerk op de Sint Josephschool.

Huiswerk op de Sint Josephschool. Huiswerk op de Sint Josephschool. Informatiebrochure voor ouders / verzorgers. Deze brochure is opgezet om u als ouders/verzorgers te informeren over de rol van huiswerk op de Sint Josephschool. We hopen

Nadere informatie

e) 124 op 300 b) 15 op 45 f) 412 op 500 c) 38 op 45

e) 124 op 300 b) 15 op 45 f) 412 op 500 c) 38 op 45 Extra oefeningen hoofdstuk 0: Probleemoplossend denken Schrijf de volgende resultaten in procenten. a) 20 op 30 e) 24 op 300 b) 5 op 45 f) 42 op 500 c) 38 op 45 g) 42 op 60 d) 8 op 25 h) 625 op 800 2 Vul

Nadere informatie

Thema 5: Lijken dieren op elkaar? webversie

Thema 5: Lijken dieren op elkaar? webversie Thema 5: Lijken dieren op elkaar? 2 2e leerjaar Doelen Eindtermen en leerplandoelen Leermiddelen De les in vogelvlucht (1 x 50 ) Voortaak thema 5 Lijken dieren op elkaar? 1 De kinderen kunnen verschillende

Nadere informatie

Informatieboekje Schooljaar 2016/2017

Informatieboekje Schooljaar 2016/2017 Informatieboekje Schooljaar 2016/2017 Beste ouder(s)/ verzorger(s) van groep 3, Dit informatieboekje brengt u op de hoogte van een aantal belangrijke zaken die in groep 3 aan bod komen, zoals inhoud van

Nadere informatie

WAT STAAT ER IN JE AGENDA?

WAT STAAT ER IN JE AGENDA? BLAD 1 WAT STAAT ER IN JE AGENDA? In de agenda van je kind staat veel informatie. Je kind moet: Huiswerk maken Een les leren Iets meebrengen Wat moet je doen? 1 Kijk naar de agenda op blad 2. Welke informatie

Nadere informatie

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje. Foto Je bent zwanger. Het is goed om dan al na te denken over kinderopvang van je kindje.. Foto In de kinderopvang zorgt

Nadere informatie

Informatieavond groep 6. Even voorstellen

Informatieavond groep 6. Even voorstellen Informatieavond groep 6 Even voorstellen Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag juf Gabry juf Gabry juf Danielle juf Gabry juf Gabry Taal - Woordenschat - Taal verkennen - Schrijven - Spreken en Verschillende

Nadere informatie

De moord op ons Neroke

De moord op ons Neroke De moord op ons Neroke Door wie, waarmee, en waar werd Nero vermoord? Los deze vreselijke moord op...voor er nog slachtoffers vallen. Het is duidelijk...carmen heeft jouw hulp nodig. Alleen met jouw hulp

Nadere informatie

Inhoudsopgave. De Kolibrie Pagina 3. Hoe ziet een dag eruit in de Kolibrie Pagina 4. Dagprogramma Pagina 5. Klassenregels Pagina 6

Inhoudsopgave. De Kolibrie Pagina 3. Hoe ziet een dag eruit in de Kolibrie Pagina 4. Dagprogramma Pagina 5. Klassenregels Pagina 6 1 Inhoudsopgave. De Kolibrie Pagina 3 Hoe ziet een dag eruit in de Kolibrie Pagina 4 Dagprogramma Pagina 5 Klassenregels Pagina 6 Schooltijden Pagina 6 Met welke mensen krijg je te maken Pagina 6 Gedragsondersteuning

Nadere informatie

Wat doen de kleuters deze week?

Wat doen de kleuters deze week? maandag 22 februari tot vrijdag 26 februari Op woensdag 24 februari is het pedagogische studiedag en dus een dagje vrij voor de kinderen. Wat doen de kleuters deze week? Bij juf Nathalie in de instap-

Nadere informatie

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge!

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! BIRGER DE BURGER Hallo, ik ben Birger de Burger, EN WOON in mijn HAmburgerdoos in Brugge! Met mijn skateboard trek ik eropuit om nieuwe plaatsen

Nadere informatie

Huiswerk in onze school

Huiswerk in onze school Huiswerk in onze school Huiswerk is voor ons team belangrijk. We zien huiswerk in de eerste plaats als een extra inoefening van de geziene leerstof. Door huiswerk te maken leren onze leerlingen ook zelfstandig

Nadere informatie

Je gaat in het kort vertellen over jouw verslag. Waar gaat jouw verslag over, hoe heb je het opgebouwd en hoe ben je te werk gegaan.

Je gaat in het kort vertellen over jouw verslag. Waar gaat jouw verslag over, hoe heb je het opgebouwd en hoe ben je te werk gegaan. Meesterstuk leerjaar 6 Versie A (2017-2018) Wat is het onderwerp van het meesterstuk en wanneer moet het klaar zijn? Je gaat een verslag maken waarin je ons meeneemt in jouw wereld. Het Meesterstuk moet

Nadere informatie

Signaalwoorden en verschillende vormen van woorden

Signaalwoorden en verschillende vormen van woorden Grammaticaoefeningen 4 Sociale contacten Signaalwoorden en verschillende vormen van woorden Oefening 1 Bespreek de vragen. 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 100 naar Signaalwoorden. Begrijp je al

Nadere informatie

1. Luisteren. 2. Luisteren

1. Luisteren. 2. Luisteren 1. Luisteren Lees eerst de zinnen 1 t/m 5. 1. Maria komt uit het zuiden van Brazilië. 2. Maria heeft twee zussen en een broer. 3. De vriendin van Maria heet Jaap. 4. Den Haag ligt in de provincie Zuid-Holland.

Nadere informatie

HEB JE HUISWERK VANDAAG?

HEB JE HUISWERK VANDAAG? BLAD 1 HEB JE HUISWERK VANDAAG? Je kind moet thuis werken voor school. In de agenda kan je kijken wat je kind moet doen. Wat moet je doen? 1 Maak oefening 1 op blad 2: Wat doet je kind na de school? 2

Nadere informatie

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs Inleiding Hieronder staan een aantal vragen. De vragen gaan allemaal over de middelbare school. Jij gaat de vragen beantwoorden.

Nadere informatie

Dag jongens en meisjes,

Dag jongens en meisjes, Dag jongens en meisjes, Leuk zeg! Je hebt het scheurblok Arithmos hoofdrekenen in je hand. Een blokje vol met rekenoefeningen uit het derde leerjaar. Je kunt er zelf mee aan de slag, in de klas of thuis.

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Datum: 26 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: tot Groep: 4

Lesvoorbereiding. Datum: 26 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: tot Groep: 4 Zakelijke gegevens Naam student: Jessica Gotink Lesvoorbereiding Stageschool: Daltonbasisschool de Vlier Winterswijk Iselinge klas: VR3C mentor/mentrix: Natascha Hulzink Datum: 26 februari 2013 aantal

Nadere informatie

Gebruiken en begrijpen van de formele breuknotatie.

Gebruiken en begrijpen van de formele breuknotatie. Titel Vruchtentaart Groep / niveau Groep 5/6 Leerstofaspecten Benodigdheden Organisatie Bedoeling Voorwaardelijke vaardigheden Lesactiviteit Gebruiken en begrijpen van de formele breuknotatie. Leerkracht:

Nadere informatie

w e r k b o e k a n t w o o r d e n blok De Klimboom Een nieuw schoolplein. Hoeveel tegels samen? Eerst schatten, dan precies.

w e r k b o e k a n t w o o r d e n blok De Klimboom Een nieuw schoolplein. Hoeveel tegels samen? Eerst schatten, dan precies. jaargroep a n t w o o r d e n Zwijsen reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs blok De Klimboom w e r k b o e k = Een nieuw schoolplein. Hoeveel samen? Eerst schatten, dan precies. Les Overal getallen

Nadere informatie

ik kies voor mijn talent

ik kies voor mijn talent 2deel 1 Naar de 2 de graad: ik kies voor mijn talent Naam:.. Klas:.. De sterke punten van jouw leven Mijn wensdromen = Mijn energie Jij vandaag Vragen 1. Denk na over volgende vragen. 2. Overleg hierover

Nadere informatie

a a Leg 3 getallen van 2 cijfers en tel ze op. b d Bedenk sommen waar 180 uitkomt. Meer antwoorden. b Uit welke som komt 103?

a a Leg 3 getallen van 2 cijfers en tel ze op. b d Bedenk sommen waar 180 uitkomt. Meer antwoorden. b Uit welke som komt 103? les 4 blok 5 4 Hoeveel kilogram samen? Eerst schatten. a a 64 kg b 164 kg 3 2 k g 232 kg 1 5 k g 115 kg 1 1 1 k g 511 kg c 8 kg 32 kg 125 kg 244 kg b d 16 kg 185 kg 143 kg 495 kg CD2 Maak sommen met deze

Nadere informatie

Nieuwsbrief cbs Sjaloom. Cursusjaar Voor groot en klein zullen we eerlijk en aardig zijn. Nummer: 2 Datum:

Nieuwsbrief cbs Sjaloom. Cursusjaar Voor groot en klein zullen we eerlijk en aardig zijn. Nummer: 2 Datum: Nieuwsbrief cbs Sjaloom Cursusjaar 2015-2016 Nummer: 2 Datum: 29-08-16 Algemeen Belangrijke data: 29 Augustus Techniekmiddag 05 September Luizencontrole gr. 5 t/m 8 06 September Informatie Avond voor alle

Nadere informatie

Lesidee: plezier in de auto

Lesidee: plezier in de auto Lesidee: plezier in de auto DOELGROEP: 2e leerjaar KERNIDEE: In de auto zitten, gebruik gordel, gedrag op de achterbank LINK NAAR ZEPPE & ZIKKI AFLEVERING: Autofun Tour de France Benji fun CREATIEVE LEES-

Nadere informatie

O O O O O O. Huiswerktips voor ouders De Toermalijn Overrijnseveld 1 Cothen

O O O O O O. Huiswerktips voor ouders De Toermalijn Overrijnseveld 1 Cothen Beste ouder, Stop met spelen en maak je huiswerk! Mama, hoe begin ik aan die taak? Jij kan toch nog niet klaar zijn met je huiswerk?! Papa, kan jij me helpen met het plannen van mijn lessen? Klinken deze

Nadere informatie

De lengtematen. Naam:...

De lengtematen. Naam:... De lengtematen Naam:... 1 1. De millimeter (mm) 1.1. Meet de lijnstukken met je lat. Werk nauwkeurig!. mm. mm. mm. mm 1.2.Teken de lijnstukken. Gebruik je lat. Werk nauwkeurig! 10 mm 5 mm 45 mm 85 mm 2

Nadere informatie

antwoorden werkboek blok jaargroep 6 In welke maanden worden de minste auto s vervoerd? Reken ongeveer.

antwoorden werkboek blok jaargroep 6 In welke maanden worden de minste auto s vervoerd? Reken ongeveer. jaargroep Zwijsen reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs blok januari februari maart juli augustus april mei juni oktober november Transportbedrijf De Haas vervoert elke dag. werkboek september

Nadere informatie

WEGWIJS IN MOBILE. contextbegeleiding. dienst voor

WEGWIJS IN MOBILE. contextbegeleiding. dienst voor dienst voor Contextbegeleiding Mobilé Groot Begijnhof 26 9040 Sint-Amandsberg tel: 09/ 238 44 40 fax: 09/ 229 34 85 e-mail: mobile@vzwdesteiger.be website: www.vzwdesteiger.be WEGWIJS IN MOBILE dienst

Nadere informatie

Datum: Aantal leerlingen: 14 Tijd: 08:55 09:40 Klas: B1B

Datum: Aantal leerlingen: 14 Tijd: 08:55 09:40 Klas: B1B Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens Naam student: Kyra Stevens Stageschool: Candea College Iselinge klas: VR4A Mentor/mentrix: Peter Heldoorn & Jan Stevens Datum: 28-01-2015 Aantal leerlingen: 14 Tijd:

Nadere informatie

Breuken. Tel.: Website:

Breuken. Tel.: Website: Breuken Leer- en oefenboek Versie - april 08 Auteur en uitgever: Klaas van der Veen Tel.: 00-700 E-mail: info@ info@meesterklaas.nl Website: www. www.meesterklaas.nl Inhoud Wat is een breuk Wat is groter:

Nadere informatie

Getal & Ruimte Junior Opstapprogramma Meten en meetkunde

Getal & Ruimte Junior Opstapprogramma Meten en meetkunde Getal & Ruimte Junior Opstapprogramma Meten en meetkunde Groep Maak eerst test jezelf en daarna maatwerk. Noordhoff Uitgevers > M:,, dm =... cm m =... dm m =... dm dm =... cm dm =... cm L =... dl dl =...

Nadere informatie

Naam:... Nr... SPRONG 7

Naam:... Nr... SPRONG 7 Naam:... Nr.... SPRONG 7 G Vul de verhoudingstabel aan. Tijdens de winterperiode worden de karretjes van de roetsjbaan geschilderd. Voor karretje is /5 liter rode verf, 3/5 liter zwarte verf en /2 liter

Nadere informatie

Kind in Beeld. Kinderopvang

Kind in Beeld. Kinderopvang Kind in Beeld Kinderopvang Inhoud Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje? 4 Waarom breng ik mijn kindje naar de kinderopvang? 6 Hoeveel kost kinderopvang? 8 Legende Prijs Inkomen Kindje Begeleider

Nadere informatie

Kind in Beeld. Kinderopvang

Kind in Beeld. Kinderopvang Kind in Beeld Kinderopvang Inhoud Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje 4 Waarom breng ik mijn kindje naar de kinderopvang 6 Hoeveel kost kinderopvang 8 Legende Prijs Inkomen Kindje Begeleider Dagen

Nadere informatie

Getal & Ruimte Junior Opstapprogramma Meten en meetkunde

Getal & Ruimte Junior Opstapprogramma Meten en meetkunde Getal & Ruimte Junior Opstapprogramma Meten en meetkunde Groep Maak eerst test jezelf en daarna maatwerk. Noordhoff Uitgevers > M:,, cm dm =... dm m =... dm m =... cm dm =... cm dm =... L =... dl cl dl

Nadere informatie

Werkblad De uitdaging

Werkblad De uitdaging Werkblad De uitdaging Omschrijving Werkblad voor groep 8. De kinderen oefenen: Bewerkingen: o Cijferen: aftrekken en optellen. o Breuken: vermenigvuldigen. o Kommagetallen: optellen en aftrekken. o Procenten:

Nadere informatie

Wat doen de kleuters deze week?

Wat doen de kleuters deze week? maandag 15 mei tot vrijdag 19 mei Feest Vrijzinnige Jeugd: zaterdag 20 mei Lentefeest: zondag 21 mei Wat doen de kleuters deze week? Bij juf Nathalie in de instap- 1 e kleuterklas: Deze week krijgen we

Nadere informatie

UITDAGING 5: Justine helpt de buren

UITDAGING 5: Justine helpt de buren Dit werkblaadje is van... UITDAGING 5: Justine helpt de buren Solidariteit in je eigen omgeving Individuele oefening Heb jij al eens iemand geholpen? Schrijf op wat je deed om die persoon te helpen. Voorbeeld:

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 3 2017-2018 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS 1. Inleiding

Nadere informatie

THEMA 9: MIJN OMA EN OPA WONEN IN BRAZILIË. webversie

THEMA 9: MIJN OMA EN OPA WONEN IN BRAZILIË. webversie THEMA 9: MIJN OMA EN OPA WONEN IN BRAZILIË 2 Onze wereld is een wereld van verschil. Geen twee mensen zijn gelijk. Samenleven in diversiteit is de uitdagende maar verrijkende opdracht. Zo groeit, voorbij

Nadere informatie

Tafels bloemlezing. Inhoud 1

Tafels bloemlezing.   Inhoud 1 Tafels bloemlezing Leer- en oefenboek 49 bladzijden. Hier zie je de hele pdf, waarin veel geschrapt is, maar waarin je een prima indruk krijgt hoe deze methode is opgebouwd. Dit is een methode die niet

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 6

Informatieboekje Groep 6 Informatieboekje Groep 6 Schooljaar 2016-2017 Markelo, september 2016 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 6 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Dag jongens en meisjes,

Dag jongens en meisjes, Dag jongens en meisjes, Leuk zeg! Je hebt het scheurblok Arithmos hoofdrekenen in je hand. Een blokje vol met rekenoefeningen uit het tweede leerjaar. Je kunt er zelf mee aan de slag, in de klas of thuis.

Nadere informatie

Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas: juf Nathalie

Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas: juf Nathalie - Van 1 oktober tot 5 oktober 2012 Niet vergeten! Op maandag is er een dagje vrijaf!! Op vrijdag 5/10/2012 verwelkomen we jullie graag op onze spaghettislag. Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas

Nadere informatie

Wat doen de kleuters deze week?

Wat doen de kleuters deze week? maandag 18 januari tot vrijdag 22 januari Wat doen de kleuters deze week? Bij juf Nathalie in de instap- 1 e kleuterklas : Nu Juleske terug genezen is en zijn rode vlekjes allemaal weg zijn, is hij enorm

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Informatie groep 6. Algemene informatie

Informatie groep 6. Algemene informatie Informatie groep 6 Algemene informatie Methodes in groep 6: Bijbelse Geschiedenis: Kind op maandag Rekenen: Wereld in getallen Onderdelen: - Delen en vermenigvuldigen - Optellen en aftrekken met grote

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 2 bij 1.2 Vraag en antwoord. Cursist A: lees de vraag hardop. Cursist B: lees het antwoord hardop. Klaar? Dan leest cursist B de vragen. Cursist A Cursist

Nadere informatie

basistekst opgesteld door de zorgteams van de scholengemeenschap

basistekst opgesteld door de zorgteams van de scholengemeenschap Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de klas is gestart. Het vormt de brug tussen de school en de ouders. Via het huiswerkbeleid willen we spanningen en conflicten vermijden en inspelen

Nadere informatie