basis sociaal plan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "basis sociaal plan"

Transcriptie

1 Het Basis Sociaal Plan is het fundament voor een op maat gemaakt sociaal plan per project. In dit Basis Sociaal Plan hebben Eigen Haard en de Huurdersfederatie Alert de basis garantie vastgelegd voor bewoners die te maken krijgen met transformatie. Hieronder verstaan we: splitsing, samenvoeging, renovatie, grootonderhoud en herstructurering of processen van vergelijkbare zwaarte Dit sociaal plan geeft de regels op hoofdlijnen weer. Voor elk project, waar dat noodzakelijk is, wordt een specifiek sociaal plan opgesteld. De opbouw van het Sociaal Plan bestaat minimaal uit afspraken over: Rol en bevoegdheden van de bewonerscommissie Het proces Algemene afspraken De ingreep en de daaruit voortvloeiende afspraken en maatregelen betreffende het participatieproces Vergoedingen volgens het reglement Vergoedingen bij Renovatie en Sloop. De wettelijke kaders zijn hierbij in acht genomen. Als er om bijzondere redenen geen specifiek sociaal plan wordt vastgesteld dan gelden de regelingen en voorwaarden zoals omschreven in dit basis Sociaal Plan en in het bijzonder het Reglement Vergoeding bij Renovatie en Sloop.

2 inhoudsopgave 1. geldigheid 2. rol en bevoegdheden 3. communicatie en participatie 4. participatieproces bij de diverse ingrepen onderhoud niet ingrijpende renovatie ingrijpende renovatie en samenvoeging sloop herstructurering 5. afspraken op complexniveau 6. kaders extra ondersteuning 7. reglement vergoedingen bij renovatie en sloop

3 1. geldigheid Het Sociaal Plan en Reglement Vergoedingen bij Renovatie en Sloop gelden onverkort voor alle transformatieprojecten van Eigen Haard Dit Sociaal Plan biedt een basis. Daarnaast wordt op complexniveau in overleg met bewonerscommissie, stadsdeel of gemeente maatwerk geleverd, voor zover dit niet strijdig is met de hier overeengekomen afspraken De looptijd van het basis Sociaal Plan is gelijk aan die van de Samenwerkingsovereenkomst met de Huurdersfederatie Alert Het reglement Vergoedingen bij Renovatie en Sloop kan na overleg met Alert door de directie van Eigen Haard tussentijds worden gewijzigd Bij verschil van interpretatie van dit Sociaal Plan is de arbitrageregeling van de Samenwerkingsovereenkomst tussen Eigen Haard en Alert van toepassing Naast deze overeenkomst geldt nog een aantal landelijke en stedelijke kaders. Deze gelden onverkort ook voor deze overeenkomst. Het gaat om: Amsterdamse Kaderafspraken voor sociale plannen bij sloop en verbetering 2009 t/m 2010, vastgesteld in het AVO van 11 maart 2009 Landsmeerse Kaderafspraken voor sociale plannen bij sloop en verbetering Beleidsovereenkomst Wonen Amsterdam 2007 t/m 2010 Wet op het Overleg Huurders Verhuurder Wet op de huurtoeslag Leegstandwet Regionale Huisvestingsverordering Regionale Convenant Woonruimte verdeling Uitvoeringsinstructies die betrekking hebben op woonruimteverdeling en tijdelijke verhuur Amsterdamse Leidraad voor Participatie bij wijkvernieuwing en complexgewijze aanpak 2010 Als een van deze stedelijke of landelijke kaders wordt gewijzigd of ingetrokken geldt de nieuwe regeling of komt deze te vervallen, met uitzondering van sociale plannen die onder de oude regeling tot stand zijn gekomen.

4 2. rol en bevoegdheden van de bewonerscommissie De bewonerscommissie is een door Eigen Haard erkende vertegenwoordiging namens alle huurders uit één of meer complexen. In het Reglement Bewonerscommissies staan de kaders en de bevoegdheden van de bewonerscommissies beschreven. Het Reglement Bewonerscommissies maakt integraal onderdeel uit van de Samenwerkingsovereenkomst tussen Eigen Haard en de Huurdersfederatie Alert (8 december 2010). Als er geen bewonerscommissie is in het betreffende complex dan neemt Eigen Haard het initiatief een commissie op te richten. Als dit niet lukt, kan de lokale huurdersorganisatie in de plaats treden. Om voor externe procesondersteuning in aanmerking te komen, informeert de bewonerscommissie de lokale huurdersorganisatie over de aanvraag. De lokale huurdersorganisatie toetst de aanvraag en onderzoekt of de bewonerscommissie voldoet aan de voorwaarden voor externe ondersteuning. Zie voor de voorwaarden Bijlage 2 van de Samenwerkingsovereenkomst, het aanvullend reglement voor bewonerscommissies die te maken krijgen met transformatieprocessen. De lokale huurdersorganisatie informeert Eigen Haard over haar bevindingen. Als een bewonerscommissie een beroep wil doen op externe procesondersteuning, moet voorafgaand aan het planproces een begroting worden opgesteld door een externe adviseur. Deze begroting moet door Eigen Haard worden goedgekeurd. De externe adviseur moet voldoen aan het gestelde kwaliteitskader en ingeschreven zijn bij de KvK. Onder punt 7 staan de (financiële) kaders benoemd. Als er in het complex een renovatieraad of klankbordgroep wordt opgericht kan deze nooit in de plaats treden van de bewonerscommissie. Een renovatieraad of klankbordgroep kan gevraagd en ongevraagd de bewonerscommissie adviseren, maar heeft geen bevoegdheden zoals omschreven in de Wet op het Overleg Huurders Verhuurder.

5 3. communicatie en participatie Voorafgaand aan een transformatie (alleen herstructurering, sloop, renovatie en samenvoeging/splitsing) wordt te allen tijde een communicatie- en participatieplan opgesteld en ter informatie aan de betreffende bewonerscommissie en/of lokale huurdersorganisatie aangeboden. Het proces begint bij de eerste aankondiging naar bewoners en/of bewonerscommissie van de planvorming door Eigen Haard en eindigt bij de nazorg op de oplevering van de nieuwe dan wel verbeterde woningen aan betrokken huurders. Het communicatie- en participatieplan bestaan minimaal uit de volgende onderdelen: Een doelstelling waaruit de waarde van het participatietraject blijkt De rol en positie van bewoners(organisaties) in het transformatieproject Wie zijn de deelnemers aan het participatietraject: professionals, bewoners (organisaties) en andere belanghebbenden Bij afwezigheid van een bewonerscommissie in het complex, neemt Eigen Haard het initiatief een bewonerscommissie op te richten. Als hiervoor geen belangstelling is kan de lokale huurdersorganisatie in de plaats treden. Het participatieniveau per fase De informatievoorziening aan bewoners, omwonenden, belanghebbenden bewonerscommissie, de communicatiemiddelen en de momenten per fase Verantwoordelijkheid en rolverdeling bij de uitvoering van het participatietraject Tijdsplanning Invulling van de externe ondersteuning binnen de gestelde (financiële) kaders Afspraken over reactietermijnen voor bewoners(organisaties) en eventuele formele of wettelijke verplichte besluitvorming Interim beheerplan

6 De ervaring leert dat het noodzakelijk draagvlak voor de transformatie vooral wordt verkregen door de huurders tijdig en adequaat te informeren en hen zoveel als mogelijk te ondersteunen en te betrekken bij de keuzes en besluiten die worden genomen. Voor huurders en andere direct betrokkenen moet inzichtelijk zijn waar hun inbreng in het proces uit kan bestaan. Partijen erkennen het belang van draagvlak, zoals bedoeld in de Amsterdamse Kaderafspraken, onder de bewoners voor een collectieve ingreep, niet zijnde sloop. Er is sprake van voldoende draagvlak als 70% van de zittende bewoners met een huurcontract instemt of als 70% van de zittende bewoners inmiddels is verhuisd. De draagvlakmeting fungeert als een meningspeiling. Bij daadwerkelijke uitvoering van de plannen dient met iedere individuele bewoner tot overeenstemming gekomen te worden, dit kan ook door een complexgewijs renovatievoorstel waarbij minimaal 70% van de huurders (waarbij tijdelijke huurders als voorstemmers worden gerekend) instemmen conform de wettelijke regels. Bij onoverbrugbare geschillen is de rechter de oordelende partij. De draagvlakmeting, zoals bedoeld in de Amsterdamse Kaderafspraken, moet door een onafhankelijke partij worden uitgevoerd.

7 4. participatieproces bij de diverse ingrepen Bij transformatie zijn er verschillende ingrepen die gevolgen hebben voor de woonsituatie van de bewoners: onderhoud, niet ingrijpende renovatie, ingrijpende renovatie, sloop en herstructurering. Deze opsomming volgt de Amsterdamse Kaderafspraken. Voor de wet wordt er geen onderscheid gemaakt in de mate van renovatiewerkzaamheden. Bij een C.V. verketeling of het treffen van isolatiemaatregelen is geen tegemoetkoming beschikbaar. Samenloop van meerdere maatregelen kan echter wel leiden tot verschuiven van het niveau. onderhoud Onder groot onderhoud worden alle noodzakelijke werkzaamheden aan de schil van het gebouw verstaan. Bij sommige werkzaamheden is een (tijdelijke) verhuizing noodzakelijk, bijvoorbeeld bij funderingsherstel. Voor deze categorie werkzaamheden is een apart artikel opgenomen in het reglement Vergoedingen bij Renovatie en Sloop. De bewonerscommissie wordt betrokken bij de planvorming. Er wordt geen draagvlakmeting uitgevoerd. De huurders ontvangen geen vergoeding.

8 niet ingrijpende renovatie Onder een kleine renovatie of een niet ingrijpende renovatie wordt verstaan een renovatie waarvoor de bewoner niet hoeft te verhuizen. Wel is er vaak sprake van overlast waaruit onvermijdbare kosten voor de herinrichting voortvloeien. Afhankelijk van het type werkzaamheden wordt door Eigen Haard een vergoeding uitgekeerd, volgens het reglement Vergoedingen bij Renovatie en Sloop. Het niveau van de ingrepen en de hoogte van de bijbehorende vergoeding wordt bepaald door Eigen Haard. Afspraken: De bewonerscommissie wordt betrokken bij de planvorming Vooraf wordt een participatie- en communicatieplan opgesteld en ter informatie aan de bewonerscommissie en/of de lokale huurdersorganisatie aangeboden De bewonerscommissie kan een beroep doen op externe ondersteuning, conform de gestelde (financiële) kaders Eigen Haard stelt, in overleg met de bewonerscommissie, en technische brochure en een sociaal plan op De technische brochure en het sociaal plan wordt voor advies voorgelegd aan de bewonerscommissie Beleid Zelf Aangebrachte Voorzieningen is van toepassing Als er geen bewonerscommissie is kan de technische brochure en het sociaal plan voor advies voorgelegd worden aan de lokale huurdersorganisatie Er wordt een (eventuele) draagvlakmeting, zoals bedoeld in de Amsterdamse Kaderafspraken, door een onafhankelijke partij uitgevoerd en 70% van de huurders met een (tijdelijk) huurcontract moet minimaal instemmen met het plan Bij daadwerkelijke uitvoering van de plannen dient met iedere individuele bewoner tot overeenstemming gekomen te worden. Dit kan ook door een complexgewijs renovatievoorstel, waarbij minimaal 70% van de huurders (waarbij tijdelijke huurders als voorstemmers worden gerekend) instemmen conform de wettelijke regels

9 ingrijpende renovatie en samenvoeging Een grote of ingrijpende renovatie is een renovatie die niet tijdens de bewoning kan worden uitgevoerd. Bij een ingrijpende renovatie kunnen legale huurders in principe zonder toetsingsvoorwaarden terugkeren naar de woning, ongeacht inkomen en gezinssamenstelling. Bij samenvoegen worden van meerdere woningen één wooneenheid gemaakt. In de meerderheid van de gevallen kunnen de oorspronkelijke bewoners niet terugkeren naar de samengevoegde woning, omdat de woning niet meer passend is, vanwege de omvang van het huishouden en het inkomen. Alleen als de woning passend is voor het huishouden is terugkeer aan de orde. Eigen Haard stelt regels op voor de mogelijke terugkeer. De regels worden opgenomen in het sociaal plan op maat. Als de woning ingrijpend wordt gerenoveerd en/of samengevoegd en de huurder om die reden de woning moet verlaten, komt de hoofdbewoner in aanmerking voor een eenmalige verhuiskostenvergoeding. Zie hiervoor het reglement vergoedingen bij Renovatie en Sloop. Afspraken: De bewonerscommissie wordt betrokken bij de planvorming Als er geen bewonerscommissie is, neemt Eigen Haard het initiatief er een op te richten. Wanneer hier geen belangstelling voor is, kan de lokale huurdersorganisatie in de plaats treden Vooraf wordt een participatie- en communicatieplan opgesteld en ter informatie aan de bewonerscommissie en/of de lokale huurdersorganisatie aangeboden De bewonerscommissie kan in aanmerking komen voor externe ondersteuning binnen de gestelde (financiële) kaders Eigen Haard stelt, in overleg met de bewonerscommissie een technische brochure en een sociaal plan op De technische brochure en het sociaal plan wordt voor advies voorgelegd aan de bewonerscommissie. Als er geen commissie is kan de technische brochure en het sociaal plan voorgelegd worden aan de lokale huurdersorganisatie Beleid Zelf Aangebrachte Voorzieningen is van toepassing Elke bewoner krijgt persoonlijke begeleiding Er wordt een draagvlakmeting, zoals bedoeld in de Amsterdamse Kaderafspraken, door een onafhankelijke partij uitgevoerd en 70% van de huurders met een (tijdelijk) huurcontract moet minimaal instemmen met het plan Bij daadwerkelijke uitvoering van de plannen dient met iedere individuele bewoner tot overeenstemming gekomen te worden. Dit kan ook door een complexgewijs renovatievoorstel, waarbij minimaal 70% van de huurders (waarbij tijdelijke huurders als voorstemmers worden gerekend) instemmen conform de wettelijke regels De netto huur wordt vanaf de peildatum bevroren

10 sloop Het besluit om een (deel van een) complex te slopen moet worden bekrachtigd in een sloopbesluit. Dit besluit wordt genomen door de gemeente of stadsdeelraad. Een besluit tot het voornemen van sloop wordt eerst genomen door Eigen Haard. Een gemeente of stadsdeel geeft na goedkeuring een sloopvergunning af. De bewoners hebben inspraak op besluiten van de gemeente of het stadsdeel. Als het sloopbesluit is genomen wordt de peildatum vastgesteld. Na de peildatum start de herhuisvesting. Vanaf deze peildatum bestaat ook het recht op vergoeding. Zie hiervoor het reglement Vergoedingen bij Renovatie en Sloop. De peildatum wordt na overleg tussen de bewoners(commissies), Eigen Haard en gemeente of stadsdeel vastgesteld en zo gekozen dat bewoners minstens één jaar de tijd hebben om vervangende woonruimte te zoeken. De peildatum wordt na de vaststelling van de bouwplannen vastgesteld. Eigen Haard zorgt er voor dat met alle bewoners op de peildatum contact is gelegd en dat de bewoners op de hoogte zijn van hun stadsvernieuwingsstatus. Afspraken: Vooraf wordt een participatie- en communicatieplan opgesteld en ter informatie aan de bewonerscommissie en/of de lokale huurdersorganisatie aangeboden De bewonerscommissie kan een beroep doen op externe ondersteuning, binnen de gestelde (financiële) kaders Eigen Haard stelt, in overleg met de bewonerscommissie, een sociaal plan op Het sociaal plan wordt voor advies voorgelegd aan de bewonerscommissie, als deze er niet is, kan dit ook voor advies worden voorgelegd aan de lokale huurdersorganisatie Beleid Zelf Aangebrachte Voorzieningen is van toepassing Elke bewoner krijgt persoonlijke begeleiding Indien bij een project sprake is van bijzondere omstandigheden, zoals de herhuisvesting van veel grote gezinnen of ouderen kan de herhuisvestingperiode verlengd worden tot maximaal 18 maanden Eigen Haard biedt bewoners, zoveel mogelijk, uitzicht op een wooncarrière bij verhuizing als gevolg van sloop De netto huur wordt vanaf de peildatum bevroren De woning moet bij verhuizing in verhuurbare staat worden achtergelaten herstructurering In sommige gebieden worden plannen ontwikkeld voor hele gebieden. Alle afspraken in het Basis Sociaal Plan en in het reglement Vergoedingen bij Renovatie en Sloop zijn onverkort van toepassing.

11 5. afspraken op complexniveau Naast de collectieve afspraken die voor alle renovaties, samenvoegingen/splitsingen en sloopprojecten van toepassing zijn, worden er op complexniveau specifieke afspraken gemaakt tussen Eigen Haard en de bewonerscommissie over: Het beheer gedurende de ingreep (interim beheer) Woonwensenonderzoek Renovatieniveau (de technische brochure) Specifieke afspraken indien van toepassing, bijvoorbeeld over wisselwoningen, logeerwoningen, containers etc. Eventueel doorstromen naar een andere woning binnen het complex Garantie op passend aanbod in de nabije omgeving voor mensen met een stadsvernieuwingsurgentie Informatievoorsprong en voorrang bij huur en koop in het vernieuwingsgebied Tijdelijke inboedelopslag Maatwerk voor ouderen en mindervaliden Verhuis- en inrichtingskosten Extra vergoeding, boven op de stedelijke regelingen, voor ouderen en mindervaliden of anderszins Huurgewenning Fasering peildatum, indien van toepassing

12 6. kaders externe ondersteuning Eigen Haard en de bewonerscommissies die te maken krijgen met transformatieprocessen hebben een gezamenlijk belang bij een goed verlopend proces. Om een goed verloop te garanderen kan de bewonerscommissie, onder bepaalde voorwaarden, in aanmerking komen voor externe procesondersteuning. De voorwaarden waaronder en de mate waarin staan vermeld in bijlage 2 van de Samenwerkingsovereenkomst tussen de Huurdersfederatie Alert en Eigen Haard. De bewonerscommissie informeert de lokale huurdersorganisatie over haar aanvraag voor externe procesondersteuning. De externe ondersteuning moet voldoen aan het gestelde kwaliteitskader, referenties kunnen overleggen, inzicht verschaffen in uurtarieven en in geschreven staan bij de KvK. Het maximale uurtarief voor externe ondersteuning is 90,- (prijspeil 2010). Als een bewonerscommissie een beroep wil doen op externe procesondersteuning moet er voorafgaand aan het planproces een begroting worden opgesteld door de beoogde adviseur (zie hieronder). De begroting moet worden goedgekeurd door de projectverantwoordelijke bij Eigen Haard. 1 Ondersteuning en advisering bewonerscommissie over het participatie- en communicatieplan Max. 4 uur 2 Ondersteuning bij advies op het Voorlopig Ontwerp Max. 4 uur 3 Bijwonen relevante overleggen Max. 2 uur per overleg, met een max. van 20 uur per project 4 Ondersteuning bij advies op het Definitief Ontwerp Max. 4 uur 5 Advisering bewonerscommissie over het Sociaal Plan Max. 6 uur

13 7. reglement vergoedingen bij renovatie en sloop inleiding Dit reglement bevat het beleid van Woningstichting Eigen Haard met betrekking tot de door haar gehanteerde vergoedingen en voorwaarden bij sloop en/of het uitvoeren van werkzaamheden in haar woongelegenheden. artikel 1. Definities Voor toepassing van het bij dit reglement bepaalde wordt verstaan onder: 1. Toegelaten instelling: een instelling werkzaam in het belang van de volkshuisvesting als bedoeld in artikel 70 van de Woningwet. Eigen Haard is een toegelaten instelling. 2. Huurder: de pers(o)n(en) op wiens naam de huurovereenkomst gesteld is. 3. Vergoeding: een bijdrage in de kosten die een huurder moet maken als gevolg van door Eigen Haard in de woongelegenheid uitgevoerde werkzaamheden. 4. Woongelegenheid: een woning of standplaats met een daarop geplaatste woonwagen, voor zover daar daadwerkelijk door de huurder wordt gewoond. 5. Werkzaamheden: onderhoudswerkzaamheden, sloop- en verbeterwerkzaamheden of combinaties van beiden. 6. Sloop- en/of verbeterwerkzaamheden: sloop, en/of vernieuwing door verandering of toevoeging en/of vervanging van onderdelen gericht op het verhogen van het wooncomfort. Onder sloop- en/of verbeterwerkzaamheden wordt in ieder geval niet begrepen het verhelpen van gebreken, ook al wordt daarmee het woongenot verhoogd. 7. Onderhoudswerkzaamheden: werkzaamheden die niet vallen onder het begrip sloop- en verbeterwerkzaamheden. 8. Verhuizen: het wegens de uitvoering van werkzaamheden, waardoor de woongelegenheid niet meer kan bewoont, geheel of grotendeels ontruimen van de woongelegenheid en het daaropvolgend (terug) plaatsen van de inboedel in dezelfde of een andere woongelegenheid. 9. Wisselwoning: een door Eigen Haard beschikbaar gestelde woning waarin tijdelijk verbleven wordt tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. 10. Het reglement: het onderhavige reglement. artikel 2. Toepasselijkheid 1. Dit reglement is van toepassing op alle werkzaamheden in woongelegenheden van Eigen Haard of woongelegenheden in beheer bij Eigen Haard. 2. Dit reglement is niet van toepassing ten aanzien van huurovereenkomsten die naar hun aard van korte duur zijn zoals wisselwoningen, noodwoningen, huurovereenkomsten op basis van de leegstandwet, zoals tijdelijke overeenkomsten en gebruikersovereenkomsten.

14 artikel 3. Algemene bepalingen 1. Tot welke vergoeding werkzaamheden aanleiding geven zijn ter beoordeling van Eigen Haard. De beoordeling wordt gemaakt op basis van het reglement en de concrete omstandigheden. Eigen Haard zal haar beslissing met betrekking tot de omvang van de vergoeding schriftelijk motiveren. 2. Of werkzaamheden al dan niet zonder verhuizing uitgevoerd kunnen worden is aan de beoordeling van Eigen Haard. Eigen Haard zal haar beslissing over de noodzaak van verhuizing en/of einde huurcontract schriftelijk motiveren. 3. Een vergoeding in verband met werkzaamheden wordt per woongelegenheid éénmalig aan de huurder(s) uitgekeerd. 4. Betaling van de vergoeding geschiedt op de bankrekening waarmee de maandelijkse huurpenningen worden betaald, tenzij de huurder schriftelijk een andere bankrekening aanwijst. 5. Indien huurder in verband met een gedwongen verhuizing tijdelijk elders wordt gehuisvest en na uitvoering tijdelijk elders wordt gehuisvest en na uitvoering van de werkzaamheden terugkeert in de gerenoveerde woongelegenheid dan wordt dat beschouwd als één verhuizing. 6. Wanneer op grond van de geldende wet en/of regelgeving een andere vergoeding wordt voorgeschreven dan in dit reglement genoemd dan geldt die vergoeding. artikel 4. Vergoeding in verband met gedwongen verhuizing als gevolg van sloop- en verbeterwerkzaamheden (ingrijpende renovatie) 1. Eigen Haard keert in overeenstemming met lid 2 van dit artikel een vergoeding uit bij een verhuizing die noodzakelijk is in verband met voorgenomen sloop- en/of verbeterwerkzaamheden in de woongelegenheid. 2. De vergoeding van Eigen Haard bedraagt: 5.350,- (prijspeil 2010) voor een zelfstandige woongelegenheid en/of voor een standplaats met woonwagen ,- (prijspeil 2010) voor een onzelfstandige woongelegenheid. 3. De eerste betaling van 50% van de vergoeding vindt plaats 14 dagen na schriftelijke instemming van de huurder met de sloop- en/of verbeterwerkzaamheden. De tweede helft van de betaling vindt plaats nadat de woongelegenheid, in overeenstemming met wat daarover door Eigen Haard is vermeld, door de huurder wordt opgeleverd ten behoeve van het uitvoeren van de sloop- en/of verbeterwerkzaamheden. Afhankelijk van de concrete omstandigheden kan Eigen Haard afwijken van deze wijze van betaling.

15 artikel 5. Vergoeding tijdelijke verhuizing als gevolg van onderhoudswerkzaamheden en niet ingrijpende renovatie 1. Eigen Haard keert in overeenstemming met lid 2 van dit artikel een vergoeding uit bij een verhuizing die noodzakelijk is in verband met voorgenomen onderhoudswerkzaamheden of niet ingrijpende renovatie (bijvoorbeeld funderingsherstel) in de woongelegenheid. 2. De vergoeding bedraagt: 2675,- (prijspeil 2010) voor zelfstandige woongelegenheden. 800,- (prijspeil 2010) voor onzelfstandige woongelegenheden. 3. De bijdrage wordt in één termijn betaald aan de huurder. Uitbetaling geschiedt 14 dagen nadat de huurder schriftelijk heeft ingestemd medewerking te verlenen aan de werkzaamheden. Afhankelijk van de concrete omstandigheden van het geval kan door Eigen Haard afgeweken worden van deze wijze van betaling. artikel 6. Vergoeding in verband met werkzaamheden zonder noodzakelijke verhuizing (niet ingrijpende renovatie) 1. Eigen Haard keert, overeenkomstig leden 4 en 5 van dit artikel, een vergoeding uit bij werkzaamheden in de woongelegenheid waarbij geen verhuizing noodzakelijk is. 2. De bijdrage wordt in één termijn betaald nadat huurder schriftelijk heeft ingestemd medewerking te verlenen aan de werkzaamheden. Afhankelijk van de concrete omstandigheden van het geval kan door Eigen Haard afgeweken worden van deze betaling. 3. In geval werkzaamheden van beperkte omvang wordt geen vergoeding uitgekeerd, daarvan is onder andere sprake bij het enkel plaatsen van: Centrale Verwarming (HR of HR combi) Het plaatsten van dubbele beglazing 4. De vergoeding is 600,- (prijspeil 2010) bij minimaal twee van de volgende werkzaamheden: Het aanleggen van nieuwe standleidingen Wijziging van de maatvoering van kozijnen Het vervangen van het plafond en/of wandafwerking in een woonvertrek Het opheffen van technische gebreken aan de keuken (niet zijnde reguliere reparatieverzoeken en/of het herplaatsen van een nieuw keukenblok) Het opheffen van technische gebreken aan de sanitaire ruimte (niet zijnde reguliere reparaties en/of vervangen van sanitaire toestellen) Vervangen slechte installaties (riool, loden waterleidingen, stalen gasleidingen met hennep, geen aarding via aardelektrode, waterleiding in meerdere strengen) Een volledig nieuw keukenblok met vernieuwing van het gehele tegelwerk, waarbij de huurder maximaal 5 werkdagen geen gebruik kan maken van de keuken Het geheel of gedeeltelijk vervangen van de badkamervloer waarbij de huurder maximaal 5 werkdagen geen gebruik kan maken van de badkamer

16 5. De vergoeding is 1625,- (prijspeil 2010) bij één of meerder van de onderstaande werkzaamheden: Het herinrichten (verplaatsen van apparatuur) van keuken of sanitaire ruimte Het verplaatsen van een keukenblok vanwege het verplaatsen van standleidingen of wijzigingen in het leidingnet (water/afvoer) Het bouwkundig verplaatsen of laten vervallen van wanden ter verbetering van de woningplattegrond Het wijzigen van het aantal vertrekken met toevoeging en/of verwijdering van een wand artikel 7. Afwijkende afspraken 1. Indien Eigen Haard ten aanzien van een bepaald gebied of complex, in een sociaal plan of anderszins, afspraken maakt over dit in dit reglement geregelde onderwerpen dan gelden die afspraken. Deze afspraken zullen altijd minstens in overeenstemming zijn met de bepalingen in dit reglement. 2. Indien tussen Eigen Haard en (een) huurder(s) in het kader van het uitvoeren van werkzaamheden afspraken worden gemaakt over het verlenen van diensten door Eigen Haard (bijvoorbeeld hulp bij verhuizing) dan kunnen de kosten voor die geleverde diensten in mindering worden gebracht op/verrekend worden met de in dit reglement genoemde vergoedingen. artikel 8. Wijze van vaststelling 1. Dit reglement is na overleg met de Huurdersfederatie Alert op (december 2010) door een besluit van de directie van Eigen Haard vastgesteld en treedt in werking met ingang van 8 december 2010 inwerking. 2. De directie van Eigen Haard is bevoegd dit reglement na overleg met de Huurdersfederatie Alert te wijzigen. 3. De directie van Eigen Haard is bevoegd dit reglement zonder overleg bedoeld in lid 2 van dit artikel te wijzigen indien: het om een zuiver redactionele wijziging gaat; het om een wijziging gaat die het gevolg is van gewijzigde wet- en regelgeving; het om een wijziging gaat die het gevolg is van gewijzigde lokale dan wel regionale afspraken. artikel 9. Uitleg 1. In geval van een geschil omtrent de uitleg van dit reglement beslist de directie van Eigen Haard. 2. Wanneer de rechter in een specifiek geval uitspraak heeft gedaan over een (redelijke) vergoeding zoals bedoeld in dit reglement dan geldt, in dat geval, die uitspraak.

Basis Sociaal Plan. - Bij vernieuwing en verbetering - Opgesteld in samenwerking met Huurdersfederatie Alert

Basis Sociaal Plan. - Bij vernieuwing en verbetering - Opgesteld in samenwerking met Huurdersfederatie Alert Basis Sociaal Plan - Bij vernieuwing en verbetering - Opgesteld in samenwerking met Huurdersfederatie Alert Vastgesteld op 29 januari 2018 1 Inhoudsopgave Het Basis Sociaal Plan...3 1. Projectplan (en

Nadere informatie

REGLEMENT inzake bijdragen in de kosten van verhuizing bij renovatie van Woningbouwvereniging Gelderland

REGLEMENT inzake bijdragen in de kosten van verhuizing bij renovatie van Woningbouwvereniging Gelderland REGLEMENT inzake bijdragen in de kosten van verhuizing bij renovatie van Woningbouwvereniging Gelderland artikel 1: Definities 1.1 Voor toepassing van het bij dit reglement bepaalde wordt verstaan onder:

Nadere informatie

REGLEMENT BIJ RENOVATIE EN GROOT ONDERHOUD

REGLEMENT BIJ RENOVATIE EN GROOT ONDERHOUD REGLEMENT BIJ RENOVATIE EN GROOT ONDERHOUD Zwolle, juni 2014 Inleiding Woningstichting SWZ is primair verhuurder van woningen in de sociale huursector. Deze woningen hebben onderhoud nodig. Dat kan het

Nadere informatie

Sociaal plan UWOON Per 1 oktober 2013. Bij sloop of renovatie van zelfstandige woningen

Sociaal plan UWOON Per 1 oktober 2013. Bij sloop of renovatie van zelfstandige woningen Sociaal plan UWOON Per 1 oktober 2013 Bij sloop of renovatie van zelfstandige woningen 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Ingrepen en besluitvorming... 4 3. Verhuizen... 6 4. Beheer woning en woonomgeving...

Nadere informatie

Sloop- en Renovatiereglement Ymere

Sloop- en Renovatiereglement Ymere Sloop- en Renovatiereglement Ymere Definitief 2016-11-15 Inhoud 1 Reglement bij sloop en renovatie... 3 2 Communicatie en informatie... 4 3 Herhuisvesting... 5 4 Financiële regelingen... 6 Verhuiskostenvergoeding...

Nadere informatie

Bij sloop of renovatie van zelfstandige woningen

Bij sloop of renovatie van zelfstandige woningen Sociaal plan UWOON Bij sloop of renovatie van zelfstandige woningen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Ingrepen en besluitvorming... 4 3. Verhuizen... 6 4. Beheer woning en woonomgeving...

Nadere informatie

Sloop- en Renovatiereglement. Herstructureringsprojecten van de woningcorporaties in Almere

Sloop- en Renovatiereglement. Herstructureringsprojecten van de woningcorporaties in Almere Sloop- en Renovatiereglement Herstructureringsprojecten van de woningcorporaties in Almere Vastgesteld op 24 november 2016 Inhoud 1 Reglement bij sloop en renovatie... 3 2 Communicatie en informatie...

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst. Woningstichting Eigen Haard & Huurdersfederatie Alert

Samenwerkingsovereenkomst. Woningstichting Eigen Haard & Huurdersfederatie Alert Woningstichting Eigen Haard & Huurdersfederatie Alert Doelstellingen en uitgangspunten Verhuurster en huurdersfederatie komen het volgende overeen: Artikel 1 1. Het doel van deze samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Het Utrechts Participatie Model & Algemeen Sociaal Plan (ASP) Publieksversie 2018

Het Utrechts Participatie Model & Algemeen Sociaal Plan (ASP) Publieksversie 2018 Het Utrechts Participatie Model & Algemeen Sociaal Plan (ASP) Publieksversie 2018 Het Utrechts Participatie Model & Algemeen Sociaal Plan Groot onderhoud, renovatie of sloop? Wat gaat er gebeuren met uw

Nadere informatie

BASIS SOCIAAL STATUUT Domesta

BASIS SOCIAAL STATUUT Domesta BASIS SOCIAAL STATUUT Domesta bij herstructurering, groot onderhoud, renovatie, sloop en nieuwbouw Vastgesteld door MT d.d. 2 april 2007 Gewijzigde versie vastgesteld door MT d.d. 24 november 2008 Genoemde

Nadere informatie

Sociaal statuut. Algemeen. Procedure bij sloop en ingrijpende verbetering

Sociaal statuut. Algemeen. Procedure bij sloop en ingrijpende verbetering Sociaal statuut Het sociaal statuut is belangrijk voor huurders die te maken krijgen met de sloop of renovatie van hun woning. In een sociaal statuut zijn de rechten van huurder vastgelegd. Er staan afspraken

Nadere informatie

a) Onze Minister: Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer;

a) Onze Minister: Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer; WET OP HET OVERLEG HUURDERS VERHUURDER (OVERLEGWET geldig per 1 januari 2009) HOOFDSTUK 1 - ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 1. In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: a) Onze

Nadere informatie

Versie 2001, update 22 november 2016 Besproken met de Huurdersbelangenvereniging Voerendaal en goedgekeurd op 28 november 2016.

Versie 2001, update 22 november 2016 Besproken met de Huurdersbelangenvereniging Voerendaal en goedgekeurd op 28 november 2016. Sociaal Statuut Parkstad Limburg Woningstichting Voerendaal Versie 2001, update 22 november 2016 Besproken met de Huurdersbelangenvereniging Voerendaal en goedgekeurd op 28 november 2016. De volgende wijzigingen

Nadere informatie

De Amsterdamse kaderafspraken voor sociale plannen bij sloop en renovatie 2002-2007

De Amsterdamse kaderafspraken voor sociale plannen bij sloop en renovatie 2002-2007 De Amsterdamse kaderafspraken voor sociale plannen bij sloop en renovatie 2002-2007 Inhoudsopgave 2 Overeenkomst 3 1 Algemeen 5 1.1 Geldigheid Stedelijke overeenkomst 5 1.2 Overleg en informatie 6 1.3

Nadere informatie

WET OP HET OVERLEG HUURDERS- VERHUURDER

WET OP HET OVERLEG HUURDERS- VERHUURDER WET OP HET OVERLEG HUURDERS- VERHUURDER Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 1. In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: a) Onze Minister: Onze Minister van Volkshuisvesting,

Nadere informatie

Proces 100% deelname renovatie. Christian Schellekens (VBTM Advocaten) 7 november 2011 NOTITIE

Proces 100% deelname renovatie. Christian Schellekens (VBTM Advocaten) 7 november 2011 NOTITIE NOTITIE Van: Christian Schellekens (VBTM Advocaten) In deze notitie ga ik in op de procedures die de verhuurder moet volgen met het uitvoeren van dringende werkzaamheden en het verwezenlijken van een renovatie.

Nadere informatie

De Amsterdamse kaderafspraken voor sociale plannen bij sloop en renovatie

De Amsterdamse kaderafspraken voor sociale plannen bij sloop en renovatie De Amsterdamse kaderafspraken voor sociale plannen bij sloop en renovatie 2002-2007 Amsterdamse kaderafspraken voor sociale plannen bij sloop en renovatie 2002-2007 1 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 4 1.1.

Nadere informatie

Samenvatting Omgangscode 2005-2010

Samenvatting Omgangscode 2005-2010 Samenvatting Omgangscode 2005-2010 Dit is een samenvatting van de rechten en plichten van huurders die betrokken zijn bij herstructurering of grotere onderhoudsprojecten en de wijze waarop partijen met

Nadere informatie

onderwerp Sloop- en renovatiereglement Ymere gemeente Haarlemmermeer

onderwerp Sloop- en renovatiereglement Ymere gemeente Haarlemmermeer gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Sloop- en renovatiereglement Ymere gemeente Haarlemmermeer Portefeuillehouder dr. Tom Hom Collegevergadering 29 november2016 inlichtingen Hanneke de Zwart

Nadere informatie

Reglement participatie van Bewonerscommissies

Reglement participatie van Bewonerscommissies Reglement participatie van Bewonerscommissies Definities Omnia Wonen: Stichting Omnia Wonen, gevestigd te Harderwijk Bewoner of huurder: een meerderjarig persoon die met betrekking tot een woongelegenheid

Nadere informatie

SOCIAAL STATUUT PARKSTAD LIMBURG

SOCIAAL STATUUT PARKSTAD LIMBURG SOCIAAL STATUUT PARKSTAD LIMBURG Inleiding De komende jaren zullen de woningcorporaties van Parkstad Limburg een groot deel van hun woningen grondig opknappen. Dat is nodig, omdat de huurders recht hebben

Nadere informatie

Highlights Sociaal plan Floraplein eo

Highlights Sociaal plan Floraplein eo Highlights Sociaal plan Floraplein eo Het sociaal plan geldt voor de woningen Floraplein 16 t/m 69 even en oneven, Wilgenroosstraat 54 t/m 64 even, Clematisstraat 1 t/m 25 oneven, Resedastraat 1 t/m 7

Nadere informatie

Sloop/vervangende nieuwbouw Johannes Poststraat 25 t/m 63 (oneven) Pater Bleijsstraat 1 t/m 6 in Hoorn

Sloop/vervangende nieuwbouw Johannes Poststraat 25 t/m 63 (oneven) Pater Bleijsstraat 1 t/m 6 in Hoorn Sloop/vervangende nieuwbouw Johannes Poststraat 25 t/m 63 (oneven) Pater Bleijsstraat 1 t/m 6 in Hoorn Wat heeft Intermaris besloten? Intermaris heeft besloten uw woning niet te renoveren, maar om de 26

Nadere informatie

SLOOPREGLEMENT. FidesWonen

SLOOPREGLEMENT. FidesWonen SLOOPREGLEMENT FidesWonen Versie 2.0 Middelharnis, maart 2016 Sloopreglement, als bedoeld in artikel 55b van de Woningwet, van in de Woningbouwfederatie Goeree- Overflakkee samenwerkende woningbouwverenigingen

Nadere informatie

Sociaal Plan ParkStad

Sociaal Plan ParkStad Sociaal Plan ParkStad 2009 Wat is het Sociaal Plan ParkStad? In deze folder kunt u lezen over de afspraken en regelingen waar bewoners mee te maken krijgen als hun huis gesloopt of gerenoveerd wordt. Woningcorporaties,

Nadere informatie

Overzicht belangrijkste punten uit het sociaal plan

Overzicht belangrijkste punten uit het sociaal plan 21 maart 2011 Overzicht belangrijkste punten uit het sociaal plan De gemeente Barendrecht is volop in ontwikkeling en het centrumgebied van Barendrecht staat aan de vooravond van een grondige vernieuwing.

Nadere informatie

Sociaal Plan Jeruzalem S a m e n v a t t i n g

Sociaal Plan Jeruzalem S a m e n v a t t i n g Sociaal Plan Jeruzalem 2009 S a m e n v a t t i n g De eerste palen voor een nieuwe wijk gaan de grond in (foto: Gemeente Archief). Sociaal Plan Jeruzalem 2009 samenvatting 2 De huidige situatie, ruim

Nadere informatie

Reglement participatie van Bewonerscommissies

Reglement participatie van Bewonerscommissies Reglement participatie van Bewonerscommissies Definities Omnia Wonen: Stichting Omnia Wonen, gevestigd te Harderwijk Bewoner of huurder: een meerderjarig persoon die met betrekking tot een woongelegenheid

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Staedion en Huurdersvereniging Staedion. 23 juni 2016

Samenwerkingsovereenkomst Staedion en Huurdersvereniging Staedion. 23 juni 2016 Samenwerkingsovereenkomst Staedion en Huurdersvereniging Staedion 23 juni 2016 Reglement participatie van Bewonerscommissies Staedion Overwegingen dat de verhuurder Staedion met dit reglement nadere invulling

Nadere informatie

1 (naam verhuurder), gevestigd te (plaatsnaam), vertegenwoordigd door (naam)

1 (naam verhuurder), gevestigd te (plaatsnaam), vertegenwoordigd door (naam) M O D E L - S O C I A A L S T A T U UT BIJ WIJKVERNIEUWING BIJLAGE 3 Het onderstaande sociaal statuut is het model dat de Woonbond landelijk als uitgangspunt neemt voor de regeling van de rechten van individuele

Nadere informatie

Wijziging van het Burgerlijk Wetboek (opneming verhuiskostenvergoeding bij renovatie)

Wijziging van het Burgerlijk Wetboek (opneming verhuiskostenvergoeding bij renovatie) Wijziging van het Burgerlijk Wetboek (opneming verhuiskostenvergoeding bij renovatie) MEMORIE VAN TOELICHTING ALGEMEEN Aanleiding In artikel 11g van het Besluit beheer sociale-huursector (Bbsh) is een

Nadere informatie

Reglement sloop, renovatie en (groot) onderhoud

Reglement sloop, renovatie en (groot) onderhoud Reglement sloop, renovatie en (groot) onderhoud Stichting Wonen Wateringen l Reglement sloop, renovatie en (groot)onderhoud 1 Inhoudsopgave 1. Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 - Definities... 3 Artikel

Nadere informatie

2. Het sloopproces. Pagina 1 van 6

2. Het sloopproces. Pagina 1 van 6 Basis sociaal plan (Geldig vanaf 5 september 2011, gedeeltelijk herzien XX oktober 2015) Dit Basis Sociaal Plan is vastgesteld na advies van de SHBW en in overleg met de gemeente Almelo. 1. Inleiding In

Nadere informatie

SOCIAAL STATUUT BIJ HERSTRUCTURERING IN DE GEMEENTEN WEESP EN MUIDEN

SOCIAAL STATUUT BIJ HERSTRUCTURERING IN DE GEMEENTEN WEESP EN MUIDEN SOCIAAL STATUUT BIJJ HERSTRUCTURERING IN I DE GEMEENTEN WEESP EN MUIDEN DE WONINGBOUW WEESP Inhoudsopgave Inleiding Begripsbepaling 1. Algemeen 1.1. Informatie 1.2. Beheer 1.3. Looptijd 2. De ingrepen

Nadere informatie

Team huurrecht SKa Olivier Vermeulen Violet Acar Thérèse Fraai Erina Baljić 0

Team huurrecht SKa Olivier Vermeulen Violet Acar Thérèse Fraai Erina Baljić 0 Team huurrecht SKa Olivier Vermeulen Violet Acar Thérèse Fraai Erina Baljić 0 Het uitvoeren van werkzaamheden gedurende de looptijd van de huurovereenkomst Violet Acar 4 april 2019 Wat gaan we dit uur

Nadere informatie

Sociaal Plan Woonservice IJsselland

Sociaal Plan Woonservice IJsselland Sociaal Plan Woonservice IJsselland MAART 2009 Inleiding Artikel 1 : Algemeen Artikel 2 : Procedure Artikel 3 : Herhuisvesting Artikel 4 : Tegemoetkoming in de verhuis- en inrichtingskosten Artikel 5 :

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

PORTAAL REGLEMENT SLOOP- RENOVATIE- (GROOT) ONDERHOUD KADERREGLEMENT

PORTAAL REGLEMENT SLOOP- RENOVATIE- (GROOT) ONDERHOUD KADERREGLEMENT PORTAAL REGLEMENT SLOOP- RENOVATIE- (GROOT) ONDERHOUD KADERREGLEMENT Vastgesteld 7 februari 2018 PORTAAL REGLEMENT SLOOP- RENOVATIE- (GROOT) ONDERHOUD Op grond van artikel 55b lid 1 van de Woningwet zijn

Nadere informatie

Sloopreglement Arcade Mensen en Wonen

Sloopreglement Arcade Mensen en Wonen Sloopreglement Arcade Mensen en Wonen Sloopreglement, als bedoeld in artikel 55b van de Woningwet, van Arcade mensen en wonen Arcade streeft naar een woningvoorraad die tegemoet komt aan de vraag naar

Nadere informatie

Sociaal plan Warmunda

Sociaal plan Warmunda Sociaal plan Warmunda 1. Wat is een sociaal plan 3 2. Algemeen 2.1 Partijen. 3 2.2 Startdatum herhuisvesting: de peildatum.. 3 2.3 Huisbezoeken.. 3 3. Verhuizen/herhuisvesting 3.1 Algemeen... 3 3.2 Verhuizen

Nadere informatie

sociaal plan bij wijkontwikkeling en onderhoud Informatie voor huurders betrokken bij een project

sociaal plan bij wijkontwikkeling en onderhoud Informatie voor huurders betrokken bij een project sociaal plan bij wijkontwikkeling en onderhoud Informatie voor huurders betrokken bij een project Inhoudsopgave 1. Mijn woning wordt gesloopt 1.1. Wanneer wordt mijn woning gesloopt 1.2. Hoe vind ik een

Nadere informatie

Kaderafspraken sloop en renovatie sociale huurwoningen. Amersfoort

Kaderafspraken sloop en renovatie sociale huurwoningen. Amersfoort Kaderafspraken sloop en renovatie sociale huurwoningen Amersfoort 2019-2023 De Alliantie regio Amersfoort Portaal HuurdersBelangenVereniging de Alliantie regio Amersfoort Hestia Gemeente Amersfoort Amersfoort,

Nadere informatie

Sociaal Plan ParkStad

Sociaal Plan ParkStad Sociaal Sociaal Plan ParkStad 2006-2007 ParkStad Amsterdam 2 Sociaal Plan ParkStad / juli 2005 Wat is het Sociaal Plan? Het Sociaal Plan ParkStad is een totaal pakket aan afspraken en regelingen over de

Nadere informatie

SOCIAAL STATUUT MOLENBUURT

SOCIAAL STATUUT MOLENBUURT SOCIAAL STATUUT MOLENBUURT WORMER 1 juni 2009 SOCIAAL STATUUT MOLENBUURT WORMER De ondergetekenden: en 1. WORMERWONEN, gevestigd te Wormer, vertegenwoordigd door: Th.W. Krijnen, statutair directeur 2.

Nadere informatie

Sociaal Plan April 2011

Sociaal Plan April 2011 Sociaal Plan April 2011 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Algemeen 1.1 Begripsbepalingen 4 1.2 Geldigheid Sociaal Plan 6 1.3 Hardheidsclausule 6 2. De ingrepen 2.1 Ingrijpend groot onderhoud met woningverbetering/ingrijpende/

Nadere informatie

Sociaal Plan Boschveld

Sociaal Plan Boschveld Sociaal Plan Boschveld Wijkvernieuwing fase 1 16 oktober 2006 1 van 6 ZEKERHEID BIJ VERHUIZING Boschveld wordt stap voor stap verbeterd en is over pakweg vijftien tot twintig jaar veranderd. Het gaat om

Nadere informatie

Sociaal. Plan ParkStad. juli ParkStad Amsterdam

Sociaal. Plan ParkStad. juli ParkStad Amsterdam Sociaal Plan ParkStad juli 2005 ParkStad Amsterdam 2 Sociaal Plan ParkStad / juli 2005 Wat is het Sociaal Plan? Het Sociaal Plan ParkStad is een totaal pakket aan afspraken en regelingen over de positie

Nadere informatie

Reglement Bewonerscommissies Woningstichting Rochdale

Reglement Bewonerscommissies Woningstichting Rochdale Reglement Bewonerscommissies Woningstichting Rochdale Overwegingen dat Rochdale erkent dat het in wederzijds belang is dat bewonerscommissies op complexniveau en Rochdale met elkaar overleg voeren over

Nadere informatie

Sociaal plan Sloop-, groot onderhoud- en renovatieprojecten

Sociaal plan Sloop-, groot onderhoud- en renovatieprojecten Sociaal plan Sloop-, groot onderhoud- en renovatieprojecten [Geef tekst op] Inhoud Pagina Intentieverklaring 3 Artikel 1 Begripsomschrijvingen 3 Artikel 2 Algemeen 4 Artikel 3 Procedure bij ingrijpende

Nadere informatie

Reglement sloop, renovatie en (groot)onderhoud

Reglement sloop, renovatie en (groot)onderhoud Reglement sloop, renovatie en (groot)onderhoud De Woningstichting Gevestigd te Wageningen Olympiaplein 26, 6707 EN, Wageningen Telefoon: (0317) 47 16 00 E-mail: info@dewoningstichting.nl Internet: www.dewoningstichting.nl

Nadere informatie

Sociaal Statuut bij wijkvernieuwing - l escaut woonservice en WoningStichting Walcheren -

Sociaal Statuut bij wijkvernieuwing - l escaut woonservice en WoningStichting Walcheren - Sociaal Statuut bij wijkvernieuwing - l escaut woonservice en WoningStichting Walcheren - Artikel 1 Algemeen 1.1 Het sociaal statuut treedt in werking op 10 september 2008. Er zal jaarlijks een evaluatie

Nadere informatie

Sociaal Plan bij herstructurering

Sociaal Plan bij herstructurering Het Sociaal Plan is een overeenkomst tussen Woonstichting Groninger huis en bewoners van een wijk of straat waar sloop of ingrijpende renovatie plaats zal vinden. Het Sociaal Plan behandelt de rechten

Nadere informatie

Sloopreglement Woonservice IJsselland

Sloopreglement Woonservice IJsselland Sloopreglement Woonservice IJsselland Sloopreglement, als bedoeld in artikel 55b van de Woningwet, van Stichting Woonservice IJsselland te Doesburg Woonservice IJsselland streeft naar een woningvoorraad

Nadere informatie

8. Beleidsregel vaststellen peildatum sloop- en renovatiecomplexen van woningcorporaties

8. Beleidsregel vaststellen peildatum sloop- en renovatiecomplexen van woningcorporaties 8. Beleidsregel vaststellen peildatum sloop- en renovatiecomplexen van woningcorporaties Relatie met de Huisvestingsverordening Amsterdam 2016 Art. 2.6.8, lid 1.c en lid 2 Aanwijzen complexen en stadsvernieuwingsurgentie

Nadere informatie

SOCIAAL PLAN BIJ SLOOP

SOCIAAL PLAN BIJ SLOOP SOCIAAL PLAN BIJ SLOOP WONINGBOUWVERENIGING ANNA PAULOWNA VOORWOORD Om de kwaliteit van de woningvoorraad op peil te houden kan het voorkomen dat Woningbouwvereniging Anna Paulowna moet besluiten om woningen

Nadere informatie

Huurrecht en gebiedsontwikkeling. 5 oktober 2017 Daniëlle de Vos Job Velthuizen

Huurrecht en gebiedsontwikkeling. 5 oktober 2017 Daniëlle de Vos Job Velthuizen Huurrecht en gebiedsontwikkeling 5 oktober 2017 Daniëlle de Vos Job Velthuizen Waar raken huurrecht en gebiedsontwikkeling elkaar? Onderwerpen Voorbereidingsfase 1. Communicatie met bewoners 2. Renovatie

Nadere informatie

Woonstichting Hulst Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud

Woonstichting Hulst Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud Woonstichting Hulst Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud Op grond van artikel 55b lid 1 van de Woningwet zijn woningcorporaties verplicht om een reglement op te stellen inzake het slopen

Nadere informatie

Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud

Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud Inhoudsopgave 1. Algemene bepalingen 3 2. Procedures en communicatie 5 3. (Tijdelijke) Vervangende huisvesting 8 4. Leefbaarheid 10 5. Vergoedingen

Nadere informatie

tot wijziging van het Besluit beheer sociale-huursector (verplichte verhuiskostenvergoeding bij renovatie en enkele kleine wijzigingen)

tot wijziging van het Besluit beheer sociale-huursector (verplichte verhuiskostenvergoeding bij renovatie en enkele kleine wijzigingen) Besluit van tot wijziging van het Besluit beheer sociale-huursector (verplichte verhuiskostenvergoeding bij renovatie en enkele kleine wijzigingen) Op de voordracht van Onze Minister van Volkshuisvesting,

Nadere informatie

Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud van woningstichting Laurens Wonen

Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud van woningstichting Laurens Wonen Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud van woningstichting Laurens Wonen Versie: 1 Datum: 17 januari 2017 Op grond van artikel 55b lid 1 van de Woningwet zijn woningcorporaties verplicht

Nadere informatie

Sociale regeling. bij groot onderhoud en renovatie. Sociale regeling bij groot onderhoud en renovatie 1

Sociale regeling. bij groot onderhoud en renovatie. Sociale regeling bij groot onderhoud en renovatie 1 Sociale regeling bij groot onderhoud en renovatie Sociale regeling bij groot onderhoud en renovatie 1 Inhoud Inleiding 3 1. Voorstel voor werkzaamheden 4 1.1 Renovatie 4 1.2 Groot onderhoud 5 2. Geriefsverbeteringen

Nadere informatie

Reglement sloop, renovatie en (groot) onderhoud

Reglement sloop, renovatie en (groot) onderhoud Reglement sloop, renovatie en (groot) onderhoud Woningbouwstichting (WBS) Cothen heeft te maken met verschillende type vastgoedprojecten. Het kan gaan om sloop, renovatie van of (groot) onderhoud aan woningen.

Nadere informatie

Reglement inzake. sloop, renovatie en (groot) onderhoud

Reglement inzake. sloop, renovatie en (groot) onderhoud Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud Stichting Huisvesting Vredewold Versie : december 2016 Status : Definitief 4 april 2017 1 Inhoudsopgave 1. Algemene bepalingen 3 2. Procedures en

Nadere informatie

Inhoud. Sociaal Plan Wierden & Borgen juni

Inhoud. Sociaal Plan Wierden & Borgen juni SOCIAAL PLAN Inhoud 01. Algemene bepalingen... 3 02. Procedure bij sloop... 3 03. Vanaf de vooraankondiging... 3 04. Herhuisvesting... 4 05. Vergoedingen voor verhuis- en herinrichtingskosten... 5 06.

Nadere informatie

Leidraad Participatie

Leidraad Participatie Leidraad Participatie Amsterdamse leidraad voor participatie bij wijkvernieuwing en complexgewijze aanpak Amsterdams Volkshuisvestingsoverleg 2 april 2010 Leidraad Participatie Amsterdamse leidraad voor

Nadere informatie

Reglement inzake sloop, renovatie en groot onderhoud Woningbouwvereniging Heerjansdam

Reglement inzake sloop, renovatie en groot onderhoud Woningbouwvereniging Heerjansdam Reglement inzake sloop, renovatie en groot onderhoud Woningbouwvereniging Heerjansdam Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN... 3 Artikel 1: Definities... 3 Artikel 2: Vaststelling en looptijd...

Nadere informatie

U kunt de meest recent versie van de overlegwet hier vinden. Hieronder vindt u een kopie gemaakt op

U kunt de meest recent versie van de overlegwet hier vinden. Hieronder vindt u een kopie gemaakt op U kunt de meest recent versie van de overlegwet hier vinden. Hieronder vindt u een kopie gemaakt op 4-1-2010. Wet van 27 juli 1998, houdende regels ter bevordering van het overleg tussen huurders en verhuurder

Nadere informatie

SJHT. Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud. Definitief 2017

SJHT. Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud. Definitief 2017 SJHT Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud Definitief 2017 Status Behandeld met Projectbeheerderscommissie d.d.: 16-01-2017 Behandeld met Managementteam d.d.: 19-01-2017 Behandeld met

Nadere informatie

B w. Verhuurder: Almelose Woningstichting Beter Wonen, Hierna te noemen de verhuurder, in deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door

B w. Verhuurder: Almelose Woningstichting Beter Wonen, Hierna te noemen de verhuurder, in deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door B w Samenwerkingsovereenkomst Stichting Huurdersbelangen BeterWonen Partijen Verhuurder: Almelose Woningstichting Beter Wonen, Hierna te noemen de verhuurder, in deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud Inhoudsopgave

Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud Inhoudsopgave Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud Inhoudsopgave 1. Algemene bepalingen 2. Procedures en communicatie 3. (Tijdelijke) Vervangende huisvesting 4. Leefbaarheid 5. Vergoedingen 6. Slotbepalingen

Nadere informatie

aangepast aan het nieuwe kwaliteitsniveau van de woning (= 100 % HMR inclusief donnerpunten). U behoudt uw woonduur vijf jaar.

aangepast aan het nieuwe kwaliteitsniveau van de woning (= 100 % HMR inclusief donnerpunten). U behoudt uw woonduur vijf jaar. Inhoudsopgave 2 U woont in een woning gelegen in blok N42. Dit sociaal plan is bestemd voor alle bewoners die hier wonen. In een sociaal plan worden de rechten en plichten van bewoners en Eigen Haard beschreven.

Nadere informatie

Wet op het overleg huurders verhuurder

Wet op het overleg huurders verhuurder Wet op het overleg huurders verhuurder Wet van 27 juli 1998, houdende regels ter bevordering van het overleg tussen huurders en verhuurder van woongelegenheden, Stb. 1998, 501, gewijzigd bij wet van 27

Nadere informatie

Reglement Sloop, renovatie, groot en planmatig onderhoud

Reglement Sloop, renovatie, groot en planmatig onderhoud 1. Algemene bepalingen Artikel 1 - Definities 1.1 In dit reglement wordt verstaan onder: Reguliere huurovereenkomst: een huurovereenkomst voor woonruimte in de zin van artikel 7:233 BW, Sloop: Renovatie:

Nadere informatie

Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud

Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud Op grond van artikel 55b lid 1 van de Woningwet zijn woningcorporaties verplicht om een reglement op te stellen inzake het slopen en treffen van ingrijpende

Nadere informatie

Sociaal plan Gele Lisstraat 1 t/m 143 (oneven nummers)

Sociaal plan Gele Lisstraat 1 t/m 143 (oneven nummers) Sociaal plan Gele Lisstraat 1 t/m 143 (oneven nummers) d.d. 21-02-2019 Sociaal Plan Gele Lisstraat 1 t/m 143 (oneven nummers) Uw galerijwoning aan de Gele Lisstraat wordt gesloopt en er komt nieuwbouw

Nadere informatie

d.d Sociaal plan Spatterstraat 23 t/m 45 (oneven nummers)

d.d Sociaal plan Spatterstraat 23 t/m 45 (oneven nummers) d.d. 18-06-2018 Sociaal plan Spatterstraat 23 t/m 45 (oneven nummers) Sociaal Plan Spatterstraat 23 t/m 45 (oneven nummers) Uw portiekwoning aan de Spatterstraat wordt gesloopt en er komt nieuwbouw voor

Nadere informatie

Reglement inzake sloop, renovaties en (groot) onderhoud Woonstichting SSW De Bilt

Reglement inzake sloop, renovaties en (groot) onderhoud Woonstichting SSW De Bilt Reglement inzake sloop, renovaties en (groot) onderhoud Woonstichting SSW De Bilt 1 Artikel 1 - Definities 1.1 In dit reglement wordt verstaan onder: Gemengd Project Groot Onderhoud Huurder Planbesluit

Nadere informatie

Reglement Viverion inzake groot onderhoud, renovatie en sloop

Reglement Viverion inzake groot onderhoud, renovatie en sloop Reglement Viverion inzake groot onderhoud, renovatie en sloop Inhoud 1. Algemene bepalingen 2. Procedures en communicatie 3. (Tijdelijke) Vervangende huisvesting 4. Leefbaarheid 5. Vergoedingen 6. Slotbepalingen

Nadere informatie

SOCIAAL STATUUT BIJ WIJKVERNIEUWING EN VERKOOP VAN HUURWONINGEN. Stichting Woningbouw Slochteren

SOCIAAL STATUUT BIJ WIJKVERNIEUWING EN VERKOOP VAN HUURWONINGEN. Stichting Woningbouw Slochteren SOCIAAL STATUUT BIJ WIJKVERNIEUWING EN VERKOOP VAN HUURWONINGEN Stichting Woningbouw Slochteren Schildwolde 15 februari 2005 2 SOCIAAL STATUUT De ondergetekenden: 1 Stichting Woningbouw Slochteren, gevestigd

Nadere informatie

Sociaal plan. Herstructurering woningen en woonomgeving van de:

Sociaal plan. Herstructurering woningen en woonomgeving van de: Sociaal plan Herstructurering woningen en woonomgeving van de: Appelbloesemstraat 1 t/m 32 e+o, Cameliastraat 1 t/m 34 e+o, Clematisstraat 1 t/m 32 e+o, Floraplein 16 t/m 69 e+o, Papaverstraat 1 t/m 32

Nadere informatie

Woonstad Rotterdam. Sociaal Statuut bij herstructurering. 1 maart 2014

Woonstad Rotterdam. Sociaal Statuut bij herstructurering. 1 maart 2014 Woonstad Rotterdam Sociaal Statuut bij herstructurering 1 maart 2014 1 Inhoudsopgave Sociaal statuut bij herstructurering 1 Artikel 1. Algemeen 2 Artikel 2. Communicatie, participatie en begeleiding 3

Nadere informatie

Overlegwet en bewonerscommissies

Overlegwet en bewonerscommissies Overlegwet en bewonerscommissies Op 1 januari 2009 is de vernieuwde overlegwet ingegaan. Deze gaat gelden voor alle corporaties ongeacht het aantal woningen. Voor de particuliere verhuurders geldt dit

Nadere informatie

afspraken herhuisvesting bij wijkvernieuwing

afspraken herhuisvesting bij wijkvernieuwing afspraken herhuisvesting bij wijkvernieuwing contact Beukenlaan 3 Hoogezand t 088 20 33 000 Postbus 7104 9701 JC Groningen info@lefier.nl www.lefier.nl inhoudsopgave inleiding 4 1 hoe en wanneer informeren

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vogelbuurt mei 2019

Nieuwsbrief Vogelbuurt mei 2019 Nieuwsbrief Vogelbuurt mei 2019 Sinds begin vorig jaar zijn we bezig om, samen met u, te onderzoeken of we uw woning kunnen verbeteren en verduurzamen of moeten slopen en door nieuwbouw vervangen. Graag

Nadere informatie

uw rechten en plichten bij sloop en herhuisvesting

uw rechten en plichten bij sloop en herhuisvesting uw rechten en plichten bij sloop en herhuisvesting 2017 www.lefier.nl 1 Lefier gaat uw woning slopen. In deze brochure leest u wat uw rechten en plichten zijn als uw woning wordt gesloopt. inleiding Lefier

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. A. de Zeeuw. a.de.zeeuw@amsterdam.nl

Aan de gemeenteraad. A. de Zeeuw. a.de.zeeuw@amsterdam.nl Bezoekadres Stadhuis, Amstel 1 1011 PN AMSTERDAM Postbus 202 1000 AE AMSTERDAM Telefoon 020 552 2900 Fax 020 552 3223 www.amsterdam.n College van B&W Retouradres: B&W, Postbus 202, 1000 AE AMSTERDAM Aan

Nadere informatie

AMSTERDAMSE KADERAFSPRAKEN BIJ VERNIEUWING & VERBETERING

AMSTERDAMSE KADERAFSPRAKEN BIJ VERNIEUWING & VERBETERING AMSTERDAMSE KADERAFSPRAKEN BIJ VERNIEUWING & VERBETERING Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Gemeente Amsterdam Huurdersvereniging Amsterdam Hoofdstuktitel 1 AMSTERDAMSE KADERAFSPRAKEN BIJ VERNIEUWING

Nadere informatie

Sociaal Statuut. Reglement sloop, renovatie en gemengde projecten

Sociaal Statuut. Reglement sloop, renovatie en gemengde projecten Sociaal Statuut Reglement sloop, renovatie en gemengde projecten inhoud Sociaal Statuut Reglement sloop, renovatie en gemengde projecten Artikel 1. Definities 4 Artikel 2. Looptijd en Vaststelling 5 Artikel

Nadere informatie

Sociaal Plan. Steenstraat 15 t/m 85

Sociaal Plan. Steenstraat 15 t/m 85 Sociaal Plan Steenstraat 15 t/m 85 8 maart 2011 Inhoudsopgave Inleiding pag. 4 1. Algemeen 5 2. Procedure 5 3. Beëindiging huurovereenkomst in verband met sloop 5 4. Herhuisvesting en woningtoewijzing

Nadere informatie

Handreiking Bewonerscommissie. Uitgifte juli 2017, versie 1

Handreiking Bewonerscommissie. Uitgifte juli 2017, versie 1 Handreiking Bewonerscommissie. Uitgifte juli 2017, versie 1 Handreiking Bewonerscommissie. Dit document is samengesteld om u te laten zien hoe een bewonerscommissie wordt opgericht, geïnstalleerd en ondersteund

Nadere informatie

Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud

Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud Inhoudsopgave 1. Algemene bepalingen 2. Procedures en communicatie 3. (Tijdelijke) Vervangende huisvesting 4. Leefbaarheid 5. Vergoedingen 6. Slotbepalingen

Nadere informatie

Overleg huurders en verhuurder

Overleg huurders en verhuurder DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 4.1.1.51 Overleg huurders en verhuurder circulaire bronnen circulaire ministerie van VROM, d.d. 11.2.2009 De Wet op het overleg huurders verhuurders (Wohv) geeft

Nadere informatie

Sociaal Statuut Den Haag bij actiegebiedaanwijzing

Sociaal Statuut Den Haag bij actiegebiedaanwijzing Sociaal Statuut Den Haag bij actiegebiedaanwijzing 2018-2022 Bestemd voor de woningcorporaties Haag Wonen, Staedion en Vestia en hun huurders in Den Haag Sociaal Statuut Den Haag bij actiegebiedaanwijzing

Nadere informatie

Reglement sloop, renovatie en (groot) onderhoud per december 2017

Reglement sloop, renovatie en (groot) onderhoud per december 2017 Reglement sloop, renovatie en (groot) onderhoud per december 2017 Inhoudsopgave en inleiding 1. Algemene bepalingen 2. Procedures en communicatie 3. (Tijdelijke) Vervangende huisvesting 4. Leefbaarheid

Nadere informatie

Verhuiskostenreglement

Verhuiskostenreglement Verhuiskostenreglement Algemeen In dit Verhuiskostenreglement bij complexgewijze sloop, renovatie en/of woningverbetering, geeft Stichting Humanitas Huisvesting (verder te noemen Humanitas Huisvesting)

Nadere informatie

Algemeen Sociaal Plan en Participatieprotocol Nieuwegein Bij sloop of renovatie

Algemeen Sociaal Plan en Participatieprotocol Nieuwegein Bij sloop of renovatie Toelichting Algemeen Sociaal Plan en Participatieprotocol Nieuwegein Bij sloop of renovatie Algemeen So Dit is een verkorte weergave van het Algemeen Sociaal Plan en Participatieprotocol voor Nieuwegein.

Nadere informatie

REGLEMENT INZAKE SLOOP, RENOVATIE EN (GROOT) ONDERHOUD

REGLEMENT INZAKE SLOOP, RENOVATIE EN (GROOT) ONDERHOUD REGLEMENT INZAKE SLOOP, RENOVATIE EN (GROOT) ONDERHOUD Vastgesteld d.d. 13 april 2017 Goedgekeurd door de RvC d.d. 24 april 2017 Dit reglement vervangt het huidige Sociaal statuut. 1 Inleiding Op grond

Nadere informatie

Sociaal Statuut Woongroep Marenland

Sociaal Statuut Woongroep Marenland Sociaal Statuut Woongroep Marenland Woongroep Marenland, Postbus 27, 9900 AA Appingedam Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Definities... 3 3. Algemeen... 5 4. Procedure bij sloop... 5 5. Herhuisvesting... 6 6.

Nadere informatie

Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud

Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud Reglement inzake sloop, renovatie en (groot) onderhoud Op grond van artikel 55b lid 1 van de Woningwet zijn woningcorporaties verplicht om een reglement

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst

Samenwerkingsovereenkomst Ondergetekenden, Destion, hierna te noemen Destion, in deze vertegenwoordigd door de heer W.H.A. Pothoff MRE, directeurbestuurder en Huurdersraad Destion, hierna te noemen de Huurdersraad, in deze vertegenwoordigd

Nadere informatie