DE PARAGRAAF LOKALE HEFFINGEN: KRIJGT DE GEMEENTERAAD AL HET VEREISTE INZICHT?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE PARAGRAAF LOKALE HEFFINGEN: KRIJGT DE GEMEENTERAAD AL HET VEREISTE INZICHT?"

Transcriptie

1 DE PARAGRAAF LOKALE HEFFINGEN: KRIJGT DE GEMEENTERAAD AL HET VEREISTE INZICHT? DE WIJZIGING VAN HET BBV, EEN JAAR LATER DE WIJZIGING VAN HET BBV: MEER EISEN AAN DE PARAGRAAF LOKALE HEFFINGEN PARAGRAAF LOKALE HEFFINGEN: INZICHT BIEDEN IN BEREKENING VAN TARIEVEN Vorig jaar zijn de verslagleggingsregels voor provincies en gemeenten (het BBV) op een aantal onderdelen gewijzigd. Het merendeel van deze wijzigingen is van kracht met ingang van de begroting Zo is met ingang van 2017 verplicht voorgeschreven dat de kosten van overhead niet meer rechtstreeks op de taakvelden (bestuurlijke producten) worden verantwoord, maar centraal worden begroot en verantwoord. Het doel van deze regel is om de onderlinge vergelijkbaarheid van gemeenten op het onderdeel overhead te vergroten. Het centraal begroten van de kosten van overhead betekent evenwel dat het niet langer mogelijk is om uit de taakvelden (bestuurlijke producten) alle tarieven te bepalen (bijvoorbeeld de tarieven voor de omgevingsvergunning, de afvalstoffenheffing of het rioolrecht). In het wijzigingsbesluit BBV is daarom aangegeven dat het om deze reden van groot belang is dat op een andere wijze uit de begroting blijkt hoe de tarieven worden berekend en welke beleidskeuzes er bij die berekening zijn gemaakt. De paragraaf Lokale Heffingen, een verplichte paragraaf die deel uitmaakt van de begroting, moet niet alleen inzicht bieden in de mate van kostendekkendheid van de verschillende leges en tarieven, maar ook in de wijze waarop de overhead is toegerekend aan de verschillende tarieven. Het begrotingsjaar 2017 is het eerste jaar waarvoor deze nieuwe verplichting geldt. In hoeverre zijn gemeenten er nu in geslaagd om via de paragraaf Lokale Heffingen dit inzicht te verschaffen aan raadsleden en burgers? Voor een antwoord op die vraag heeft BMC door middel van een onderzoek de paragraaf Lokale Heffingen van nagenoeg alle gemeenten geïnventariseerd. In dit artikel presenteren we de resultaten van deze inventarisatie. WAT IS ER CONCREET VERANDERD? CONSISTENTE WIJZE VAN TOEREKENING VAN OVERHEAD APART INZICHTELIJK MAKEN De berekening van de tarieven moet extracomptabel (= buiten de administratie om) worden uitgevoerd. De overhead wordt daarbij op consistente wijze toegerekend aan de tarieven. De methode van toerekening wordt niet door de wetgever voorgeschreven, maar wordt door de raad vastgesteld en opgenomen in de financiële verordening. De paragraaf Lokale Heffingen biedt inzicht in de mate van kostendekkendheid van de leges en tarieven waarvoor maximaal een kostendekkend tarief mag worden gevraagd. Het voorgaande is niet vrijblijvend, maar een verplichte wijze van werken.

2 INZICHT BIEDEN IN DE MATE VAN KRUISSUBSIDIËRING Ten aanzien van de leges is daarbij aangegeven dat het inzicht in de mate van kostendekkendheid niet alleen geldt op macroniveau, dat wil zeggen op het niveau van de verordening, maar ook op microniveau: de onderdelen of de hoofdstukken van de verordening. De gemeente is verplicht om per onderdeel van de verordening de lasten en de baten apart inzichtelijk te maken. Op deze manier wordt inzicht geboden in de vraag of een overschot op het ene onderdeel (bijvoorbeeld de omgevingsvergunning) wordt gebruikt voor de dekking van een tekort op het andere onderdeel (bijvoorbeeld de invalidenparkeerplaats). In dat geval is er sprake van een kruissubsidiëring tussen de verschillende onderdelen. Voor een gemeenteraad is dit van belang om te kunnen vaststellen hoe de keuzes die zijn gemaakt in het kader van de kostendekking doorwerken naar de individuele tarieven. WAAR HEBBEN WE DE PARAGRAAF LOKALE HEFFINGEN OP BEOORDEELD? Van 344 gemeenten hebben we de paragraaf Lokale Heffingen beoordeeld op een aantal elementen. Deze elementen lichten we hieronder kort toe. INZICHT IN DE MATE VAN KOSTENDEKKENDHEID Allereerst hebben we gekeken of er inzicht is geboden in de mate van kostendekkendheid van de afvalstoffenheffing, het rioolrecht en de legesverordening. 1 Hierbij is beoordeeld of aangegeven wordt in welke mate er kosten staan tegenover de geraamde opbrengsten, zodat de gemeenteraad via de paragraaf Lokale Heffingen inzicht krijgt in de mate van kostendekking van deze tarieven. INZICHT IN DE MATE VAN KRUISSUBSIDIË RING Vervolgens hebben we gekeken naar de vraag of er inzicht wordt geboden in de mate van kruissubsidiëring tussen de verschillende onderdelen van de legesverordening. Eigenlijk komt het neer op de vraag op welk detailniveau de kosten en de opbrengsten zijn gespecificeerd: op het niveau van de totale verordening 2, op het niveau van de titel van de verordening of op het niveau van de onderliggende producten. INZICHT IN DE OMVANG VAN DE OVERHEAD Bij dit onderdeel hebben we gekeken of bij de kostenonderbouwing het bedrag van de toegerekende overhead apart inzichtelijk is gemaakt voor de afvalstoffenheffing, het rioolrecht en de leges. INZICHT IN DE SYSTEMATIEK VAN TOEREKENING VAN DE OVERHEAD 1 Andere tarieven waarvoor maximaal een kostendekkend tarief mag gelden, zoals markt- en havengelden of begraafrechten, hebben we in dit kader buiten beschouwing gelaten. 2 In de regel kent de legesverordening drie titels; de eerste titel heeft betrekking op de leges voor burgerzaken, de tweede titel heeft betrekking op de leges voor de omgevingsvergunning en de derde titel heeft voornamelijk betrekking op de leges voortvloeiende uit de APV.

3 Naast het bedrag dat wordt toegerekend aan overhead is het van belang om uiteen te zetten op basis van welke systematiek de overhead wordt toegerekend. Hierbij moet er een zichtbare aansluiting plaatsvinden tussen de totale gemeentebrede overhead die wordt verantwoord op het centrale taakveld overhead (0.4) en de wijze waarop dit toegedeeld wordt aan de onderscheiden leges en tarieven. DE RESULTATEN VAN DE QUICKSCAN QUICKSCAN VAN 344 GEMEENTEN Er zijn 344 gemeenten in de inventarisatie betrokken. Van een aantal gemeenten ontbraken de volledige gegevens en die zijn niet in de inventarisatie betrokken. De verdeling over grootteklassen van de gemeenten is als volgt: Tabel 1: Overzicht onderzochte gemeenten Grootteklasse Aantal t/m t/m en meer 30 Totaal 344 INZICHT IN DE MATE VAN KOSTENDEKKENHEID Bij de afvalstoffenheffing en het rioolrecht wordt over het algemeen in de paragraaf Lokale Heffingen inzicht geboden in de mate van kostendekking. Er wordt aangegeven welk kostenniveau er tegenover de geraamde opbrengsten staat, al biedt 17% van de onderzochte gemeenten dit inzicht nog niet. Het inzicht in de kostendekkendheid bij de leges loopt hierbij enigszins achter. In bijna driekwart van de onderzochte 344 gemeenten wordt dit inzicht verschaft. Dat betekent dat in een kwart van de gemeenten dit inzicht niet wordt geboden. Tabel 2: De mate waarin inzicht wordt geboden in de kostendekkendheid van de tarieven Grootteklasse Afval Afval Riool Riool Leges Leges Totaal Abs. Rel. Abs. Rel. Abs. Rel % 81 78% 71 68% t/m % % % t/m % 34 81% 30 71% en meer % 21 70% 23 77% Totaal % % % INZICHT IN DE MATE VAN KRUISSUBSIDIË RING Zoals in de vorige tabel is aangegeven geeft 73% van de onderzochte gemeenten de mate van kostendekkendheid ten aanzien van de leges. 30% van deze gemeenten specifieert dit op het niveau van de totale verordening. 70% van deze gemeenten specificeert verder, waarbij 40% het beperkt tot het niveau van de titel van de verordening en 30% specificeert tot op het vereiste niveau. Dat betekent dat ongeveer de helft (169) van de 344 onderzochte gemeenten via de paragraaf Lokale Heffingen geen inzicht biedt in de mate van kruissubsidiëring tussen de verschillende onderdelen van de legesverordening, 30% van de gemeenten de mate van kostendekkendheid van de leges enigszins specificeert en slechts 20% van de gemeenten het inzicht biedt tot op het vereiste niveau.

4 Tabel 3: De mate van gedetailleerdheid in de kostendekkendheid van de leges en het inzicht in de mate van kruissubsidiëring Omschrijving Absoluut Relatief Kostenonderbouwing niet aangetroffen 94 27% Op het niveau van de totale verordening 75 22% Op het niveau van de titels van de verordening % Op het niveau van de hoofdstukken 74 22% Totaal % INZICHT IN DE OMVANG VAN OVERHEAD Ruim twee derde deel van de 344 onderzochte gemeenten specificeert een bedrag aan overhead in de kostenonderbouwing bij de afvalstoffenheffing en het rioolrecht. Dat betekent dat ongeveer een derde deel van de onderzochte gemeenten dit inzicht nog niet biedt. Bij de leges wordt slechts in de helft van de gevallen inzichtelijk gemaakt welk bedrag aan overhead hieraan is toegerekend. Tabel 4: De mate waarin de overhead gespecificeerd wordt weergegeven in de kostenonderbouwing Omschrijving Absoluut Relatief Afvalstoffenheffing % Rioolrecht % Leges vergunningen % INZICHT IN DE SYSTEMATIEK VAN TOEREKENING VAN DE OVERHEAD Het feit dat de overhead als bedrag in de paragraaf Lokale Heffingen wordt toegelicht wil nog niet zeggen dat daarmee ook de systematiek in de paragraaf wordt uiteengezet. In slechts de helft (153) van de onderzochte 344 gemeenten kan de gemeenteraad in de paragraaf Lokale Heffingen teruglezen langs welke wijze er wordt gekomen tot een toerekening van de overhead. 3 De aansluiting tussen het saldo op het taakveld Overhead en de paragraaf Lokale Heffingen wordt maar mondjesmaat gelegd. In 47 (14%) onderzochte begrotingen werd een relatie aangetroffen tussen het saldo op het centrale taakveld Overhead en de wijze waarop een deel van dit bedrag toegerekend wordt aan de tarieven voor de afvalstoffenheffing, het rioolrecht en de leges. NIEUWE REGELGEVING IS OPGEPAKT, MAAR ER IS NOG RUIMTE VOOR VERBETERING Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten de nieuwe regelgeving hebben opgepakt. De uitbreiding van de paragraaf Lokale Heffingen krijgt voorzichtig vorm en inhoud. De kostenonderbouwing van de afvalstoffenheffing en het rioolrecht is over het algemeen goed weergegeven. Weerbarstiger wordt het met de kostenonderbouwing van de leges. Het inzicht bieden in de mate van kruissubsidiëring tussen de verschillende onderdelen binnen de legesverordening staat bij veel gemeenten nog in de kinderschoenen. Dit adequaat ter hand te kunnen nemen vraagt ook om een 3 Er zijn gemeenten waar dit elders in de begrotingsstukken is toegelicht en er zijn ook gemeenten die dit door de raden hebben laten vaststellen via de financiële verordening. Daar is hier geen rekening mee gehouden. In dit onderzoek is enkel gekeken of de paragraaf Lokale Heffingen dit inzicht biedt.

5 goede en evenwichtige methodiek van kostentoerekening, die periodiek geactualiseerd moet worden. Daarbij moeten we overigens waken voor de valkuil van een al te complexe urenregistratie. In deze quickscan is niet onderzocht of een dergelijke toerekening ook daadwerkelijk voorhanden is. In de kostenonderbouwing zien we de overhead vaker gespecificeerd terug bij de afvalstoffenheffing en het rioolrecht. Bij de leges is de post Overhead slechts in de helft van het aantal gevallen herleidbaar. Een gemeenteraadslid dat grip wil hebben op de systematiek van overheadtoerekening kan maar in de helft van de gevallen uit de voeten met de paragraaf Lokale Heffingen. In de andere helft van de gevallen biedt de paragraaf Lokale Heffingen deze informatie niet. En het gemeenteraadslid dat systematisch de link wil leggen tussen het totale bedrag aan overhead en het deel dat wordt toegeschreven aan de lokale heffingen kan in 85% van de gemeenten niet met de paragraaf Lokale Heffingen uit de voeten. Kortom: er is nog voldoende ruimte voor verbetering. Meer informatie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze adviseurs Erwin Ormel of Siemen Fuite, via telefoonnummer (033) Een e- mail sturen kan ook: erwinormel@bmc.nl siemenfuite@bmc.nl

Nieuwe voorschriften kostenonderbouwing

Nieuwe voorschriften kostenonderbouwing Nieuwe voorschriften kostenonderbouwing 1. Achtergrond en inhoud gewijzigde begrotingsregels 2. Nut en noodzaak transparantie 3. Bespreking model Begrotingsregels BBV: Besluit begroting en verantwoording

Nadere informatie

Inzicht in kostentoerekening. VNG belastingconferentie 2014. Van den Bosch & partners

Inzicht in kostentoerekening. VNG belastingconferentie 2014. Van den Bosch & partners Inzicht in kostentoerekening VNG belastingconferentie 2014 Van den Bosch & partners Inzicht in kostentoerekening Programma Inleiding en actualiteiten Wat kom je tegen in een procedure Stellingen Ervaringen

Nadere informatie

Het gemeentelijk belastinggebied of: hoe raadsleden naar belastingen kijken

Het gemeentelijk belastinggebied of: hoe raadsleden naar belastingen kijken Het gemeentelijk belastinggebied of: hoe raadsleden naar belastingen kijken mr. J.K. Lanser Van den Bosch & partners 9 mei 2017 2 Werkzaamheden WOZ Gemeentelijke belastingen o Kostenonderbouwingen rioolheffing

Nadere informatie

Onderbouwing afvalstoffenheffing: lastiger dan u denkt!

Onderbouwing afvalstoffenheffing: lastiger dan u denkt! Van den Bosch & partners Onderbouwing afvalstoffenheffing: lastiger dan u denkt! 13 maart 2014 mr., Partner en fiscaal adviseur Van den Bosch & partners Waarom lastig? Belastingrechter heeft afgelopen

Nadere informatie

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Portefeuillehouder Zoetendal Datum collegebesluit 4 oktober 2016 Opsteller A. de Boer Registratie GF16.20071 Agendapunt 3/4 Voorstel 1. Vaststellen van

Nadere informatie

ECFE/U Lbr. 16/070

ECFE/U Lbr. 16/070 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Modelverordening ex artikel 212 Gemeentewet uw kenmerk ons kenmerk ECFE/U201601248 Lbr. 16/070 bijlage(n)

Nadere informatie

Naam en telefoon. Coen van den Hout (9300) Afdeling. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Coen van den Hout (9300) Afdeling. Portefeuillehouder Onderwerp Invoering nieuwe voorschriften Besluit Begroting & Verantwoording (BBV). Datum 25 mei 2016 Naam en telefoon Coen van den Hout (9300) Afdeling F&C Portefeuillehouder Frank den Brok Waarover wil

Nadere informatie

Paragraaf Lokale heffingen

Paragraaf Lokale heffingen Paragraaf Lokale heffingen Lokale heffingen zijn alle gemeentelijke belastingen en bijdragen die wij vragen om de kosten van producten te dekken. In deze paragraaf komen alle gemeentelijke heffingen en

Nadere informatie

Raadsvergadering 14 december 2017

Raadsvergadering 14 december 2017 RAADSVOORSTEL Datum en nummer 14 november 2017, nummer Raadsvergadering 14 december 2017 Agendapunt Programmaveld Portefeuillehouder A.J. van Eekelen Wettelijke basis Gemeentewet Onderwerp Belasting- en

Nadere informatie

Inloopavond. 10 oktober 2016

Inloopavond. 10 oktober 2016 Inloopavond 10 oktober 2016 Agenda Technische behandeling Programmabegroting 2017 Vernieuwingen BBV Programmabegroting Niet beantwoorde vragen worden schriftelijk afgedaan Aanleiding 10 jaar BBV Doel versterking

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD: VERGADERING d.d. 13 dec 2016 NR.: RI

VOORSTEL AAN DE RAAD: VERGADERING d.d. 13 dec 2016 NR.: RI VOORSTEL AAN DE RAAD: VERGADERING d.d. 13 dec 2016 NR.: RI-16-00193 Onderwerp: 1. Belastingverordeningen en bijbehorende tarieven 2017 2. Paragraaf Lokale Heffingen begroting 2017 Voorstel: Agendapunt

Nadere informatie

Eindrapport. Inzicht in de kostendekkende heffingen volgens nieuwe transparantievoorschriften

Eindrapport. Inzicht in de kostendekkende heffingen volgens nieuwe transparantievoorschriften Eindrapport Inzicht in de kostendekkende heffingen volgens nieuwe transparantievoorschriften van het BBV Datum 30 maart 2017 Opdrachtgever Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties Contact

Nadere informatie

BEGROTING 2017 PRESENTATIE

BEGROTING 2017 PRESENTATIE BEGROTING 2017 PRESENTATIE 1 Wijzigingen BBV 2016 Wijzigingen & Implementatie Hoofdlijnen (1) Taakvelden (2) Beleidsindicatoren (3) Verbonden partijen (4) Overhead (5) Investeringen (6) EMU saldo (7) Vpb

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Kennisnemen van bijgevoegde gemeentelijke belastingverordeningen met toelichting voor de gemeente Westerkwartier.

Voorgesteld besluit Kennisnemen van bijgevoegde gemeentelijke belastingverordeningen met toelichting voor de gemeente Westerkwartier. Advies Aan: Van: Secretarissenoverleg (SO) Stuurgroep (SG) Raadsgroep (RG) Ambtelijke werkgroep financiën CC: Datum: 11 oktober 2018 Betreft: Belastingen en heffingen Agendapunt Voorgesteld besluit Kennisnemen

Nadere informatie

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Vergadering gemeenteraad d.d. 30 november 2017 Agenda nummer 7 Portefeuillehouder: wethouder de heer J.H. Menninga Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Korte inhoud: Jaarlijks worden

Nadere informatie

7. PARAGRAAF BELASTINGEN EN TARIEVEN

7. PARAGRAAF BELASTINGEN EN TARIEVEN 7. PARAGRAAF BELASTINGEN EN TARIEVEN 7.1 Tarieven belastingen en heffingen Algemeen Bij de behandeling van de Kadernota 2015-2018 is besloten het indexcijfer 2015 voor de gemeentelijke belastingen, heffingen

Nadere informatie

Programmabegroting Versie:

Programmabegroting Versie: Programmabegroting 2017 Versie: 5.0.0.0.0.0 2.2 Wijzigingen regelgeving BBV Wijzigingen in Besluit begroting en verantwoording (BBV) verwerkt in Programmabegroting 2017-2020. Samenvatting Het Besluit begroting

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014.

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014. Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendanummer : 09 Datum : 23 september 2013 Onderwerp Belastingverordeningen 2014 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit Wij stellen u voor

Nadere informatie

Veranderingen door BBV. Raadspresentatie 5 September 2016

Veranderingen door BBV. Raadspresentatie 5 September 2016 Veranderingen door BBV Raadspresentatie 5 September 2016 Doel bijeenkomst 5 september: technische uiteenzetting over aanpassingen in BBV; 6 oktober: financiële uiteenzetting over aanpassingen in BBV. 2

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van diverse verordeningen betreffende gemeentelijke heffingen alsmede aanpassing van de tarieven 2017.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van diverse verordeningen betreffende gemeentelijke heffingen alsmede aanpassing van de tarieven 2017. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van diverse verordeningen betreffende gemeentelijke heffingen alsmede aanpassing van de tarieven 2017. Nummer: 6f. AAN de raad van de gemeente Boxmeer

Nadere informatie

Provincie Zuid-Holland Beleidsnota kostprijsberekening en rentetoerekening 2017

Provincie Zuid-Holland Beleidsnota kostprijsberekening en rentetoerekening 2017 Provincie Zuid-Holland Beleidsnota kostprijsberekening en rentetoerekening 2017 1 1. Inleiding en achtergrond De Financiële verordening van de provincie Zuid-Holland schrijft voor dat Provinciale Staten

Nadere informatie

Gemeente Albrandswaard Programmabegroting 2017

Gemeente Albrandswaard Programmabegroting 2017 PARAGRAAF 1 LOKALE HEFFINGEN In deze paragraaf treft u informatie aan over de geraamde gemeentelijke belastingen en gebonden heffingen, het beleid ten aanzien van de lokale heffingen, een overzicht van

Nadere informatie

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie)

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) Van Aan : het college van burgemeester en wethouders : de raads- en commissieleden Datum : 7 december 2016 Nr. : 2016-120 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.5. Doetinchem, 28 november 2012 ALDUS VASTGESTELD 6 DECEMBER 2012. Belastingverordeningen 2013

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.5. Doetinchem, 28 november 2012 ALDUS VASTGESTELD 6 DECEMBER 2012. Belastingverordeningen 2013 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.5 ALDUS VASTGESTELD 6 DECEMBER 2012 Belastingverordeningen 2013 Voorstel: de belastingverordeningen 2013 vaststellen. Door de jaarlijks terugkerende begrotingsbehandelingen

Nadere informatie

01 = ^ o d e l Financiële verordening 2016 GESCAND OP 2 6 SEP. Ge'meente Wormerland. Tjoelker, Nicolien. VNG Ledenbrief

01 = ^ o d e l Financiële verordening 2016 GESCAND OP 2 6 SEP. Ge'meente Wormerland. Tjoelker, Nicolien. VNG Ledenbrief GESCAND OP 2 6 SEP. Tjoelker, Nicolien Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Ge'meente Wormerland VNG namens VNG vrijdag 23 september 2016 14:36 Postbus Lbr.

Nadere informatie

PARAGRAAF 1 LOKALE HEFFINGEN

PARAGRAAF 1 LOKALE HEFFINGEN PARAGRAAF 1 LOKALE HEFFINGEN In deze paragraaf treft u informatie aan over de gemeentelijke belastingen en gebonden heffingen. Aan de orde komt het gemeentelijke beleid een overzicht van de tarieven, een

Nadere informatie

5.1.2 Woonlasten (lokale lastendruk)

5.1.2 Woonlasten (lokale lastendruk) 5.1.2 Woonlasten (lokale lastendruk) Tot de woonlasten worden gerekend de OZB, rioolrechten en afvalstoffenheffing. De woonlasten vormen het grootste deel van de opbrengst uit de gemeentelijke heffingen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Zaaknummer 13-12-2018 18-107 Onderwerp: Belastingverordeningen 2019 Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 Gevraagde beslissing 1. Vast te stellen: f. De Legesverordening

Nadere informatie

13 Stiens, 15 november 2016

13 Stiens, 15 november 2016 13 Stiens, 15 november 2016 Raadsvergadering: 8 december 2016 Voorstelnummer: 2016/46 Portefeuillehouder: drs. J.R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: S. Vis E-mail: s.vis@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr.

Nadere informatie

ONDERZOEK KOSTENDEKKENDHEID LEGES 2017

ONDERZOEK KOSTENDEKKENDHEID LEGES 2017 ONDERZOEK KOSTENDEKKENDHEID LEGES 2017 Inhoud Inleiding... 3 1. Belang vaststellen kostendekkendheid... 4 1.1 Kostprijsberekening methode... 5 1.2 Kruissubsidiëring... 6 1.3 Uitvoering onderzoek... 6 1.4

Nadere informatie

Bespreeknota wijziging Besluit Begroting en Verantwoording

Bespreeknota wijziging Besluit Begroting en Verantwoording Bespreeknota wijziging Besluit Begroting en Verantwoording Inleiding Met ingang van de begroting 2017 gaat er het nodige veranderen in het Besluit Begroting en Verantwoording en daarmee in onze begroting.

Nadere informatie

Transparant de rekening presenteren. Utrecht, 18 november 2013 Jacco Slomp

Transparant de rekening presenteren. Utrecht, 18 november 2013 Jacco Slomp Transparant de rekening presenteren Utrecht, 18 november 2013 Jacco Slomp Financiële schade 2011/2012 Minimaal 200.000 Per maand Inflatiecorrectie Op het tarief En de bouwsom En het bouwvolume Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Raadsvoorstel *BR *

Raadsvoorstel *BR * Raadsvoorstel Datum Raad Portefeuillehouder 18 december 2014 Albert Abee Datum Commissie Commissie Algemeen Bestuur 3-12-2014 Registratienummer BR1400350 Preventief toezicht van toepassing Nee N.a.v. B&W-voorstel

Nadere informatie

1. Inleiding en richtlijnen

1. Inleiding en richtlijnen NOTITIE RENTE 2017 1. Inleiding en richtlijnen 1.1 Inleiding Bij de wijzigingen van het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) en de invoering van de Vennootschapsbelasting (VPB) voor de lagere overheden

Nadere informatie

Toepassing VNG-model kostenonderbouwing leges omgevingsvergunning. bij de gemeente Den Haag

Toepassing VNG-model kostenonderbouwing leges omgevingsvergunning. bij de gemeente Den Haag Toepassing VNG-model 2019 kostenonderbouwing leges omgevingsvergunning bij de gemeente Den Haag september 2018 Inhoudsopgave 1 Aanleiding en doel... 3 2 Het VNG-model als vertrekpunt... 4 3 Het model zoals

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Beoogd effect

Voorstel aan de raad. Beoogd effect Verantwoordelijk team Financiën Nummer Kenmerk Raad d.d. 133009 17 december 2014 Paragraaf begroting n.v.t. Portefeuillehouder E. Heinrich Steller R. van Lit Datum 25 november 2014 Geadviseerd besluit

Nadere informatie

LEGESOPDRACHT Deel I (transparant systeem)

LEGESOPDRACHT Deel I (transparant systeem) NOTA LEGESOPDRACHT Deel I (transparant systeem) 1. Inleiding De legesverordening voorziet een groot aantal producten en diensten die op verzoek van burgers en bedrijven geleverd worden. De kosten worden

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 3 november 2015 Nummer voorstel: 2015/97

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 3 november 2015 Nummer voorstel: 2015/97 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 3 november 2015 Nummer voorstel: 2015/97 Voor raadsvergadering d.d.: 08-12-2015 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Geachte leden van de gemeenteraad,

Geachte leden van de gemeenteraad, Interne dienstverlening Advies bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de gemeenteraad van Delft Behandeld

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Actualisatie financiële verordening Haarlem BBV nr: 2016/593253

Raadsstuk. Onderwerp: Actualisatie financiële verordening Haarlem BBV nr: 2016/593253 Raadsstuk Onderwerp: Actualisatie financiële verordening Haarlem BBV nr: 2016/593253 1. Inleiding De gemeenteraad stelt kaders vast o.a. in de vorm van gemeentelijke verordeningen. De financiële verordening

Nadere informatie

Gemeentefinanciën Presentatie voor raadsleden 10 april 2018

Gemeentefinanciën Presentatie voor raadsleden 10 april 2018 Gemeentefinanciën Presentatie voor raadsleden 10 april 2018 Agenda Rol van de raad en het college Regelgeving Planning en control cyclus Accountant Provinciaal toezicht Vragen? Rol van de raad en het college

Nadere informatie

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 (voorstel) 116 119 110 110 112,75 114,35 115,5 120,25 121,20

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 (voorstel) 116 119 110 110 112,75 114,35 115,5 120,25 121,20 Bijlage 2 Voorstel tarieven afvalstoffenheffing 2014 Tarieven 2014 Wij stellen voor de tarieven voor de afvalstoffenheffing te verhogen. Wij stellen voor het vastrecht op 121,20 per jaar (+ 0,8%), het

Nadere informatie

2. De Verordening brandweerrechten 2011 De algemene verhoging van 1½% wordt ook voor de tarieven van de brandweerrechten doorgevoerd.

2. De Verordening brandweerrechten 2011 De algemene verhoging van 1½% wordt ook voor de tarieven van de brandweerrechten doorgevoerd. Aan de raad AGENDAPUNT 7.9 ALDUS BESLOTEN 9 DECEMBER 2010 Belastingverordeningen 2011 Voorstel: de belastingverordeningen 2011 vaststellen. Jaarlijks doen wij u voorstellen om de diverse belastingtarieven

Nadere informatie

NOTITIE OVERHEAD April 2016

NOTITIE OVERHEAD April 2016 NOTITIE OVERHEAD April 2016 INHOUDSOPGAVE Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding... 3 Hoofdstuk 2 Definitie... 4 Hoofdstuk 3 Kostendekking... 7 Hoofdstuk 4 Programmaplan... 8 Hoofdstuk 5 Paragraaf Bedrijfsvoering...

Nadere informatie

Kostenonderbouwing rioolheffing

Kostenonderbouwing rioolheffing Van den Bosch & partners Kostenonderbouwing rioolheffing Welke eisen gelden voor een goede kostenonderbouwing? 2 juni 2015 mr. P. (Paul) van den Berg Brede rioolheffing Gemeenten verantwoordelijk voor:

Nadere informatie

Toelichting BenW-adviesnota

Toelichting BenW-adviesnota Onderwerp: Toelichting BenW-adviesnota Afdeling/team : Financiën Kostendekkendheid leges begroting 2015 Afdelingshoofd Auteur : Willemstein-Houbiers, F.M.E. : Ramakers, R.H.J. Datum vergadering : 1. Aanleiding

Nadere informatie

: 28 november 2011 : 12 december : H.T.J. van Beers : L. Evers

: 28 november 2011 : 12 december : H.T.J. van Beers : L. Evers RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raad vergadering : 28 november 2011 : 12 december 2011 Documentnr. Zaaknummer : 749 : PR-11-17556 Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

documentnr.: INT/M/16/27126 zaaknr.: Z/M/16/35471 Raadsinformatiebrief

documentnr.: INT/M/16/27126 zaaknr.: Z/M/16/35471 Raadsinformatiebrief *Z018D1DF9A5* documentnr.: INT/M/16/27126 zaaknr.: Z/M/16/35471 Raadsinformatiebrief Onderwerp : Raadsinformatiebrief vernieuwingen BBV Aard : Actieve informatie Portefeuillehouder : H.P.W.M. van Daal

Nadere informatie

De tarieven zijn gebaseerd op de paragraaf lokale heffingen zoals opgenomen in de programmabegroting

De tarieven zijn gebaseerd op de paragraaf lokale heffingen zoals opgenomen in de programmabegroting Aan de gemeenteraad 17 november 2009 Gemeentestukken: 2009-275 Onderwerp: Belastingverordeningen 1. Voorstel Wij stellen u voor de hieronder genoemde belastingverordeningen vast te stellen. A. Verordening

Nadere informatie

PARAGRAAF 1 LOKALE HEFFINGEN

PARAGRAAF 1 LOKALE HEFFINGEN PARAGRAAF 1 LOKALE HEFFINGEN In deze paragraaf treft u informatie aan over de geraamde gemeentelijke belastingen en gebonden heffingen, het beleid ten aanzien van de lokale heffingen, een overzicht van

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman) Vergadering: 5 november 2013 Agendanummer: 5b Status: Opiniërend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, 0595-447777 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. C.F.M. Veltman) Aan

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014.

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014. Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendanummer : Datum : 23 september 2012 Onderwerp Belastingverordeningen 2014 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord

Nadere informatie

Financiële verordening VRU

Financiële verordening VRU Financiële verordening VRU Versie 2018-1 Vastgesteld door het algemeen bestuur d.d. 19 februari 2018. Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht, gelet op: - artikel 212 van de Gemeentewet, -

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Noordoost Fryslân

Rekenkamercommissie Noordoost Fryslân Aan: de leden van de raad van Achtkarspelen Onderwerp: onderzoek kostentoerekening bij de tariefbepaling leges en heffingen L.s. Rekenkamercommissie Noordoost-Fryslân heeft onderzoek laten doen naar de

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 575 540 Agendapunt: 14 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) 575 540 Agendapunt: 14 ONDERWERP Schoenmakers, Harold FIN S3 RAD: RAD131030 2013-10-30T00:00:00+01:00 BW: BW130917 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 30 oktober 2013 Portefeuillehouder : J.M. Cardinaal A.F. van

Nadere informatie

Wijzigingen Besluit begroting en verantwoording. Papendrecht 24 oktober 2016 Wouter Kalkman JaapJan Visser

Wijzigingen Besluit begroting en verantwoording. Papendrecht 24 oktober 2016 Wouter Kalkman JaapJan Visser Wijzigingen Besluit begroting en verantwoording Papendrecht 24 oktober 2016 Wouter Kalkman JaapJan Visser Vernieuwing Besluit Begroting en Verantwoording 1 Vernieuwing Besluit Begroting en Verantwoording

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Eindhoven Nr. 626 6 november 2017 Financiële Verordening 2018 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepaling

Nadere informatie

Bij Toelichting op de kostendekkendheid van leges en tarieven 2017

Bij Toelichting op de kostendekkendheid van leges en tarieven 2017 Bij16-517 Toelichting op de kostendekkendheid van leges en tarieven 2017 Notitie overhead commissie BBV juli 2016 Nieuwe ontwikkeling is dat nieuwe voorschriften BBV over de verslaggeving van overhead

Nadere informatie

Vernieuwing Besluit Begroten en Verantwoorden, implicaties voor concerncontrol

Vernieuwing Besluit Begroten en Verantwoorden, implicaties voor concerncontrol Vernieuwing Besluit Begroten en Verantwoorden, implicaties voor concerncontrol Hier komt tekst Frank Halsema Hier CFO komt / Concerncontroller ook tekst 22 maart 2016 Aanleiding vernieuwing BBV (1) 2004:

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING

PROGRAMMABEGROTING PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 Paragraaf 1 : Lokale heffingen Inleiding In deze paragraaf wordt inzicht gegeven in de door de gemeente Leiderdorp geheven belastingen, heffingen en leges. De paragraaf geeft

Nadere informatie

Vervangingsinvesteringen op de lange termijn

Vervangingsinvesteringen op de lange termijn Vervangingsinvesteringen op de lange termijn Presentatie door: René Roovers, gem. Geertruidenberg Huub Oome, gem. Geertruidenberg Ad Fens, gem. Roosendaal Inhoud presentatie Toelichting Besluit Begroting

Nadere informatie

Betreft Raadsvoorstel inzake vaststelling belastingverordeningen voor 2015

Betreft Raadsvoorstel inzake vaststelling belastingverordeningen voor 2015 Betreft Raadsvoorstel inzake vaststelling belastingverordeningen voor 2015 Vergaderdatum 6 november 2014 Gemeenteblad 2014 / 69 Agendapunt 3 Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld de navolgende

Nadere informatie

Raadsvergadering 10 december R.T.A. Korteland

Raadsvergadering 10 december R.T.A. Korteland RAADSVOORSTEL Datum en nummer 10 november 2015, nummer Raadsvergadering 10 december 2015 Agendapunt Programmaveld Portefeuillehouder R.T.A. Korteland Wettelijke basis Gemeentewet Onderwerp Belasting- en

Nadere informatie

Ons voorstel is om de legestarieven dusdanig te verhogen dat extra inkomsten kunnen worden gegenereerd voor een bedrag van ,-.

Ons voorstel is om de legestarieven dusdanig te verhogen dat extra inkomsten kunnen worden gegenereerd voor een bedrag van ,-. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 16 december 2013 Agenda nr: 8 Onderwerp: Aanpassingen legesverordening. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Het tot stand brengen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Belastingverordeningen 2016. Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2016

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Belastingverordeningen 2016. Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2016 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17-12-2015 15-090 Onderwerp Belastingverordeningen 2016 Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2016 Gevraagde beslissing De volgende verordeningen vast te stellen:

Nadere informatie

Leges bij vergunningaanvragen

Leges bij vergunningaanvragen ONDERZOEKSOPZET Leges bij vergunningaanvragen Onderzoeksopzet 12 FEBRUARI 2019 DEFINITIEF Deze onderzoeksopzet kan digitaal geraadpleegd worden via: www.rekenkamer.amsterdam.nl/onderzoek/ leges-bij-vergunningaanvragen.

Nadere informatie

Bijlage. Afvalstoffenheffing Totstandkoming tarieven. Berekening van kostendekkendheid

Bijlage. Afvalstoffenheffing Totstandkoming tarieven. Berekening van kostendekkendheid Bijlage Afvalstoffenheffing 2018 7.3 Afval, kosten Inzamelkosten (personeel en voertuigen) Verwerkingskosten afval Personeelskosten niet direct uitvoerend Kosten huisvesting Kapitaallasten Compensabele

Nadere informatie

Raadsvergadering van 14 december 2010 Agendapunt 11

Raadsvergadering van 14 december 2010 Agendapunt 11 Raadsvergadering van 14 december 2010 Agendapunt 11 Onderwerp: Legesverordening en vaststelling, c.q. bijstelling tarieven onroerende zaakbelastingen en forensenbelasting 2011 Schiermonnikoog 2 december

Nadere informatie

Afdeling: Gemeentewinkel Leiderdorp, 5-11-2013 Onderwerp: Actualisering legesverordening + tarieventabel 2014

Afdeling: Gemeentewinkel Leiderdorp, 5-11-2013 Onderwerp: Actualisering legesverordening + tarieventabel 2014 Pagina 1 van 6 Versie Nr. 1 Afdeling: Gemeentewinkel Leiderdorp, 5-11-2013 Onderwerp: Actualisering legesverordening + tarieventabel 2014 Aan de raad. Beslispunten De geactualiseerde Legesverordening 2014

Nadere informatie

3.1. Lokale heffingen

3.1. Lokale heffingen 3.1. Lokale heffingen Lokale heffingen worden onderscheiden in heffingen waarvan de besteding gebonden dan wel ongebonden is. De paragraaf lokale heffingen heeft betrekking op beide. Ongebonden lokale

Nadere informatie

Beslispunt: 1. Vast te stellen de programmabegroting 2018 en financiële begroting 2018.

Beslispunt: 1. Vast te stellen de programmabegroting 2018 en financiële begroting 2018. Raadsvoorstel afdeling : Bedrijfsvoering programma : datum voorstel : 10 oktober 2017 thema : agendapunt nr. : registratie code : 17B.04406 voorstel nr. : behandeld door : W.A. Dingemanse Raadsvergadering

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR608470_1. Financiële verordening gemeente Hengelo Hoofdstuk I Definities

CVDR. Nr. CVDR608470_1. Financiële verordening gemeente Hengelo Hoofdstuk I Definities CVDR Officiële uitgave van Hengelo. Nr. CVDR608470_1 7 juni 2018 Financiële verordening gemeente Hengelo 2018 De raad van de gemeente Hengelo; gelet op artikel 212 Gemeentewet; gelezen het voorstel van

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Inleiding

Hoofdstuk 1 Inleiding Concept voor de handreiking kostenonderbouwing paragraaf lokale heffingen Dit is een concept. Gezien de ontwikkelingen in de (uitleg van de) regelgeving en de problemen die de gemeenten bij de invoering

Nadere informatie

Raadsvergadering 06 december 2012

Raadsvergadering 06 december 2012 RAADSVOORSTEL Datum en nummer 30 oktober 2012, nummer 084/2012 Raadsvergadering 06 december 2012 Agendapunt 08 Programmaveld Portefeuillehouder R.T.A. Korteland Wettelijke basis Gemeentewet Onderwerp Belasting-

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 599997 Datum : 6 november 2018 Programma : Blad : 1 van 5 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: M.B. Foekema Informatie bij

Nadere informatie

Onderwerp : Vernieuwing wetgeving BBV

Onderwerp : Vernieuwing wetgeving BBV Raadsvoorstel *Z028F1FE636* Aan de raad Documentnummer : INT-16-24966 Afdeling : Bedrijfsvoering Onderwerp : Vernieuwing wetgeving BBV Inleiding De regering heeft besloten om het huidige Besluit Begroting

Nadere informatie

Inleiding: Om in 2010 de belastingheffing mogelijk te maken voor de gewijzigde tarieven dienen de verordeningen vastgesteld te worden.

Inleiding: Om in 2010 de belastingheffing mogelijk te maken voor de gewijzigde tarieven dienen de verordeningen vastgesteld te worden. RAADSVOORSTEL status: A Agendapunt: 11 Onderwerp: Verordeninjg OZB 2010, 2e wijziging legesverordening 2009, Legesverordening 2010. Commissie: 7-12-2009, nr. 14 Raadsvoorstel: 17-11-2009, nr. 196 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Inleiding Op basis van de lokale paragraaf moeten de belastingverordeningen worden aangepast en voor 2019 worden vastgesteld.

Inleiding Op basis van de lokale paragraaf moeten de belastingverordeningen worden aangepast en voor 2019 worden vastgesteld. Raadsvoorstel Gemeente IJssel stein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer Programma Commissie Portefeuillehouder: Informatie bij E-mail/tel.nr. Evaluatiedatum 599997 Datum: 6 november2018

Nadere informatie

1. Kent u het bericht "Haarlem vraagt lukraak leges "?

1. Kent u het bericht Haarlem vraagt lukraak leges ? Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Raadsfractie ChristenUnie Haarlem t.a.v. de heer F. Visser I I Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp 3 maart

Nadere informatie

1.1 Lokale heffingen Inleiding

1.1 Lokale heffingen Inleiding 1 1.1 Lokale heffingen 3.1.1 Inleiding De paragraaf lokale heffingen bevat, conform het BBV, een overzicht van de inkomsten, het beleid ten aanzien van de lokale heffingen en een overzicht op hoofdlijnen

Nadere informatie

3.1 Paragraaf lokale heffingen en belastingen

3.1 Paragraaf lokale heffingen en belastingen 3.1 Paragraaf lokale heffingen en belastingen 3.1.1 Inleiding In deze paragraaf geven wij inzicht in de tarieven en de tariefontwikkeling met betrekking tot de lokale heffingen en belastingen. De lokale

Nadere informatie

Portefeuillehouder: N.R. Werkman Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman)

Portefeuillehouder: N.R. Werkman Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman) Vergadering: 4 november 2008 Agendanummer: 4b Status: bespreekstuk Portefeuillehouder: N.R. Werkman Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, 0595-447729 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. C.F.M. Veltman)

Nadere informatie

Financiële Verordening Utrechtse Heuvelrug 2017

Financiële Verordening Utrechtse Heuvelrug 2017 Behoort bij raadsvoorstel 2017-376 De raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug; Gelet op artikel 212 van de Gemeentewet, BESLUIT Over te gaan tot vaststelling van de volgende verordening: Hoofdstuk 1 Artikel

Nadere informatie

Rotterdam, 19 oktober 2012.

Rotterdam, 19 oktober 2012. , 19 oktober 2012. Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van raadslid dhr. M. Struijvenberg (LR) over de kostendekkendheid lokale lasten Aan de Gemeenteraad. Op 27 september 2012 stelde

Nadere informatie

Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van de gemeente Leudal, 17 april 2018.

Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van de gemeente Leudal, 17 april 2018. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Leudal Nr. 91376 1 mei 218 Vaststellen rentenotitie Inleiding en richtlijnen De gemeenteraad van gemeente Leudal Gezien het voorstel van het college d.d.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vaststelling belastingverordeningen en -tarieven BBVnr:

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vaststelling belastingverordeningen en -tarieven BBVnr: Raadsvoorstel Onderwerp: Vaststelling belastingverordeningen en -tarieven 2017 Portefeuillehouder: Keuzenkamp - van Emmerik, T. e-mailadres opsteller: k.djodikromo@bar-organisatie.nl Onderwerp Vaststelling

Nadere informatie

IBML Financieel technische vragen begroting 2017

IBML Financieel technische vragen begroting 2017 IBML Financieel technische vragen begroting 2017 Pag. 3 Herprioritering van groot onderhoud levert op korte termijn niet voldoende investeringsruimte op. Vraag 1: Welk bedrag is wel op korte termijn beschikbaar?

Nadere informatie

Korte toets. kostentoerekening riool- en afvalstoffenheffing Blaricum

Korte toets. kostentoerekening riool- en afvalstoffenheffing Blaricum Rapportage Korte toets kostentoerekening riool- en afvalstoffenheffing Blaricum In opdracht van: Opdrachtnemer : Haute Equipe B.V. Domineeslaan 91 1161 BW Zwanenburg Telefoonnummer: 020 407 20 00 Faxnummer:

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : 0910655 Ag nr. : Datum : 15-12-09

Raadsvoorstel Reg. nr : 0910655 Ag nr. : Datum : 15-12-09 Ag nr. : Onderwerp Tariefaanpassingen en overige wijzigingen van de verordeningen/besluiten betreffende de belastingen en rechten voor het jaar 2010 (aanvulling). Voorstel Door vaststelling van de verordeningen/besluiten,

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 10G / B.W.M. Nijboer GBT El. 2 e Wijziging legesverordening i.v.m. invoering Wabo.

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 10G / B.W.M. Nijboer GBT El. 2 e Wijziging legesverordening i.v.m. invoering Wabo. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 10G200673 357074 / 357074 ONDERWERP B.W.M. Nijboer GBT El 2 e Wijziging legesverordening i.v.m. invoering Wabo. AGENDANUMMER

Nadere informatie

Wijzigingen artikelsgewijs financiële verordening 212 nieuw versus huidig Bijlage 2

Wijzigingen artikelsgewijs financiële verordening 212 nieuw versus huidig Bijlage 2 Wijzigingen artikelsgewijs financiële 212 nieuw versus huidig Bijlage 2 Algemeen Bij de opstelling van de financiële, zoals deze ter besluitvorming voorligt in de raad van 14 februari 2017, is het uitgangspunt

Nadere informatie

Ontwikkeling van de lokale woonlasten 2018

Ontwikkeling van de lokale woonlasten 2018 Ontwikkeling van de lokale woonlasten 2018 Inhoud 1. Aanleiding 2. Methode 3. Totale woonlasten 4. Afvalstoffenheffing 5. Rioolheffing 6. Onroerendezaakbelasting 7. Samenvatting Bijlage 1 Hoe ontwikkelen

Nadere informatie

J. Goossens raad november 2013

J. Goossens raad november 2013 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email J. Goossens 040 2083571 jgo@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Programmabegroting 2014-2017. 13raad00542 7 november 2013

Nadere informatie

GEMEENTE ONDERBANKEN

GEMEENTE ONDERBANKEN RAADSVOORSTEL GEMEENTE ONDERBANKEN Onderwerp: Eerste wijziging van de legesverordening gemeente Onderbanken 2014 en bijbehorende tarieven. Gemeentebladnummer : 2014/4 Behandelend ambtenaar : JOOSTEN JACQUELINE,

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDEN - 7 JAN Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft VERZONDEN - 7 JAN Geachte leden van de raad, Gemeentebrede Bedrijfsvoeringsondersteuning Programmering Geld Gemeente Delft De Torenhove Martinus Nijhoffiaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Programmering

Nadere informatie

1 Paragraaf Lokale Tarieven en Belastingen

1 Paragraaf Lokale Tarieven en Belastingen 1 Paragraaf Lokale Tarieven en Belastingen Deze paragraaf biedt inzicht in de diverse lokale heffingen en de gevolgen daarvan voor de inwoners. Bij lokale lasten gaat het om inkomsten, verkregen op grond

Nadere informatie

3.1 Paragraaf lokale heffingen en belastingen

3.1 Paragraaf lokale heffingen en belastingen 3.1 Paragraaf lokale heffingen en belastingen 3.1.1 Inleiding In deze paragraaf geven wij inzicht in de tarieven en de tariefontwikkeling met betrekking tot de lokale heffingen en belastingen. De lokale

Nadere informatie

Stiens, 19 november Raadsvergadering: 12 december 2013 Voorstelnummer: 2013/59

Stiens, 19 november Raadsvergadering: 12 december 2013 Voorstelnummer: 2013/59 18 Stiens, 19 november 2013 Raadsvergadering: 12 december 2013 Voorstelnummer: 2013/59 Portefeuillehouder: drs. J. R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: S. Vis E-mail: s.vis@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr.

Nadere informatie

1. Raadsbesluit 1. Voorstel legestarieven 2011 Ambtelijke coördinatie: m.b.t. omgevingsvergunning Grondgebied. 2. Huidige tarieven m.b.t.

1. Raadsbesluit 1. Voorstel legestarieven 2011 Ambtelijke coördinatie: m.b.t. omgevingsvergunning Grondgebied. 2. Huidige tarieven m.b.t. Aan de Raad Made, 30 november 2010 Agendapuntnummer: Raadsvergadering: 16 december 2010 Registratienummer: Casenr: Onderwerp: Aanpassen legestarieven omgevingsvergunning Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter

Nadere informatie

Paragraaf 6: Lokale heffingen

Paragraaf 6: Lokale heffingen Paragraaf 6: Lokale heffingen Algemeen beleid De gemeentelijke belastingen/lokale heffingen vormen een belangrijk onderdeel van de inkomsten van de gemeente. Deze opbrengsten bedragen circa 25%. De lokale

Nadere informatie