LEIDRAAD AUTHENTICITEIT VAN STUDENTENWERK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LEIDRAAD AUTHENTICITEIT VAN STUDENTENWERK"

Transcriptie

1 FACULTEIT ARCHITECTUUR CAMPUS SINT-LUCAS PALEIZENSTRAAT 65-67, 1030 BRUSSEL HOOGSTRAAT 51, 9000 GENT BELGIË LEIDRAAD AUTHENTICITEIT VAN STUDENTENWERK AUTHENTICITEIT BIJ GESCHREVEN DOCUMENTEN en AUTHENTICITEIT BIJ HET ONTWERPEN 1. Uitgangspunten 1. Erecode authenticiteit voor de student De student houdt zich aan authenticiteit bij het maken van schriftelijk en grafisch werk. De student pleegt geen plagiaat. 2. De docent heeft meldingsplicht. De docent is niet verantwoordelijk voor nietauthenticiteit/plagiaat gepleegd dor de student. 2. Componenten 1. Authenticiteit bij geschreven documenten (document 1) 2. Authenticiteit bij het ontwerpen (document 2) CAMPUS SINT-LUCAS BRUSSEL TEL FAX CAMPUS SINT-LUCAS GENT TEL FAX Info.architectuur@kuleuven.be

2 2 document 1 AUTHENTICITEIT BIJ GESCHREVEN DOCUMENTEN 1. Algemene situering Authenticiteit staat tegenover niet-authenticiteit. Niet-authentiek betekent niet origineel. Een student die plagieert is niet origineel. Plagiaat kan onder verschillende vormen voorkomen, zoals het plagiëren van teksten, beeldmateriaal, ideeën, ontwerpen, Omwille van steeds maar groeiende mogelijkheden (via het internet) wordt de student steeds meer blootgesteld aan het risico van het niet voorleggen van authentiek werk. Bij het maken van papers, de eindverhandeling, en ook het ontwerpgebeuren, de zelfstudie, komen studenten in contact met een veelheid van: - ideeën, denkpatronen, gedachten, visies en theorieën van andere mensen; - aanhalingen of citaten uit actuele redevoeringen of geschriften van andere personen; - parafraseringen van gezegden of geschriften afkomstig van anderen; - ontwerpen, tekeningen, grafieken, beeldmateriaal, statistieken gemaakt door anderen; - informatie van allerlei andere aard, die geen algemeen verspreide kennis is. Wetenschappers, ontwerpers en studenten moeten natuurlijk steeds gebruik kunnen maken van het werk gemaakt door anderen om er verder op te kunnen bouwen. Deze informatie wordt ook frequent geïntegreerd in de eindverhandelingen, papers, of overgenomen en gebruikt in de eigen ontwerpen. Bij dit alles blijft het echter zeer belangrijk dat wordt aangegeven vanwaar het gebruikte gedachtegoed afkomstig is. De student pleegt niet-authenticiteit/plagiaat indien hij/zij dit niet doet! Niet-authenticiteit/plagiaat sluit aan op de problematiek van de Auteursrechten. 2. Definitie Plagiaat is het citeren of parafraseren van formuleringen, gedachten, ideeën en redeneringen afkomstig uit andermans werk of uit andere bronnen (gedrukt en/of elektronisch) zonder ernaar te verwijzen. Een student die plagiaat pleegt laat het dus voorkomen alsof dit alles door hem/haarzelf geschreven is. Zelfs wanneer dit niet met voorbedachtheid gebeurt, maar onbewust, uit onwetendheid, slordigheid of vergeetachtigheid, blijft het hoe dan ook plagiaat! Het OER artikel 84 zegt hierover het volgende: Plagiaat is een vorm van examenfraude die bestaat uit elke overname zonder adequate bronvermelding van het werk (ideeën, teksten, structuren, beelden, plannen,...) van anderen, op identieke wijze of onder licht gewijzigde vorm. Voor de toepassing van dit reglement wordt de overname van eigen werk zonder bronvermelding als examenfraude beschouwd. Plagiaat is diefstal! Plagiaat is fraude.

3 3 Plagiaat en auteursrechten Het is duidelijk dat er een nauwe band bestaat tussen het auteursrecht en plagiaat. Plagiaat blijkt echter ook niet altijd in strijd te zijn met auteursrechten. Auteursrechten kennen immers ook hun beperkingen. Zo zijn citaten en parafraseringen, met vermelding van de auteur (bron en vindplaats), mits gebruik van een correcte bibliografie in het algemeen geoorloofd. Dit aspect van correcte bronvermelding komt aan bod in de cursus Onderzoeksmethodiek (2 Ba). 3. Vormen van niet-authenticiteit Er bestaan verschillende soorten niet-authenticiteit/plagiaat. Enkele voorbeelden kunnen wellicht helpen om ze te leren erkennen en onderscheiden. I. De letterlijke overname van een tekst zonder verwijzing Een document waarin de student een zin (zinnen) of stukken tekst van een ander werk woordelijk overneemt zonder gebruik te maken van aanhalingstekens en zonder verwijzing. II. Het gewoon overnemen van beelden, grafieken, illustraties, e.d. zonder verwijzing Een werk waarin de student beeldmateriaal, grafieken, statistieken, tekeningen, plannen of dergelijke gewoon overneemt zonder verwijzing. Meestal wordt dan ook inbreuk gemaakt op de auteursrechten. III. De slaafse parafrasering Een werk dat als geheel of in een aanzienlijk onderdeel (een alinea, een passage of een bladzijde) een slaafse parafrasering is (= het nagenoeg zin na zin overnemen van de inhoud van een ander werk), zij het met een enigszins eigen formulering en met verwijzing. IV. De slaafse vertaling Een werk dat als geheel of in een aanzienlijk onderdeel (een alinea, een passage of een bladzijde) een slaafse vertaling volgt van een ander werk, zelfs als er naar verwezen wordt. V. Het niet gedragen verzamelwerk van citaten Een werk dat rechtgehouden wordt door een aaneenschakeling van allerlei citaten uit andere werken en waarbij de originele bijdrage van de betrokkene uit weinig zeggende bindteksten bestaat (dwz. niet gedragen of zonder blijk te geven van voldoende inzicht in de gepresenteerde stof). VI. De overname van ideeën, denkpartronen, zonder (voldoende) verwijzing Een werk waarin bewust gedachten, visies en redeneringen (allemaal vormen van intellectuele eigendom) uit een ander werk worden overgenomen, zonder verwijzing of voldoende verwijzing (dit is telkens wanneer de student uit dat werk put). VII. E-plagiaat of elektronisch plagiaat Een werk dat geheel of gedeeltelijk gedownload is zonder bronvermelding. Hierbij worden via het zogenaamde cut-and-paste werkstukken geheel of gedeeltelijk eventueel tegen kosten van het internet gedownload en daarna grotendeels ingevoegd in eigen werk, of gewoon onder eigen naam ingeleverd. Deze vorm van plagiaat kent een zeer explosieve groei o.a. door de druk van deadlines, het gemak,, en ook het niet altijd zo gemakkelijk achterhalen van de vindplaats binnen die internetbronnen.

4 4 In principe is niet-authenticiteit/plagiaat hierbij telkens te voorkomen door zorgvuldig om te gaan met de gebruikte bronnen en deze, overal waar nodig, te noemen in het eigen werk en er bovendien ook de vindplaats van aan te geven. 4. Preventief optreden tegen niet-authenticiteit Preventieregel 1: Kennis hebben van de problematiek Bij niet-authenticiteit/plagiaat ligt niet altijd kwade trouw aan de basis. Niet-authenticiteit/plagiaat kan immers ook een kwestie van onwetendheid zijn. De student moet de problematiek dus eerst duidelijk kennen. Het is in de eerste plaats belangrijk dat de student er zich goed van bewust is dat iedere wetenschappelijke tekst of werk altijd voortbouwt op wat in eerder onderzoek aan de orde is geweest. Dit gebeurt dan door de reeds bestaande kennis en inzichten aan te vullen, te ondersteunen, te nuanceren, te bestrijden of te resumeren. Dit opnemen van andermans gedachtegoed, figuren, teksten, in de eigen documenten kan dan bijvoorbeeld dienen als : het inbedden van de eigen tekst in de context van de op-dat-ogenblik-aanwezige stand van de kennis in dat vakdomein; erkenning van en respect voor het werk van andere onderzoekers; ondersteuning van het eigen gedachtegoed of als argument(en) in de eigen bewijsvoering; informatie voor aanvullende en gedetailleerder informatiebronnen (leessuggesties). Het verwerken van dergelijke teksten, ideeën, beelden, uit het werk van andere wetenschappelijke schrijvers of uit andere bronnen mag dus zonder problemen! Maar, hierbij wordt echter steeds verwacht dat de student duidelijk en eerlijk aangeeft uit welk werk of bron de gebruikte inzichten, kennis, beelden, afkomstig zijn. Wanneer de student dit niet doet, respecteert deze de Erecode authenticiteit van de student niet en pleegt deze bijgevolg niet-authenticiteit/plagiaat! (zelfs bij onwetendheid!) Enkele voorbeelden van vormen van plagiaat werden in hoofdstuk 3 aangegeven en kunnen bijdragen tot een beter begrijpen van de problematiek. Preventieregel 2: De wijzen (regels) kennen om niet-authenticiteit/plagiaat te voorkomen Om niet-authenticiteit/plagiaat te voorkomen moet de student ook weten aan welke regels deze zich moet houden. Het is toegelaten om gebruik te maken van: - het citeren (= het letterlijk overnemen van een tekst) mits: de tekst niet te lang is én het citaat tussen de gepaste aanhalingstekens (. ) staat én de bronvermelding (ook als dit een internetbron is) op de juiste manier gebeurt. - het parafraseren (= het op eigen wijze weergeven van de ideeën van anderen) mits: aangegeven wordt wat er van wie overgenomen werd én de bronvermelding (ook als dit een internetbron is) op de juiste manier gebeurt én er een duidelijke scheiding wordt aangegeven tussen de eigen inbreng (ideeën, teksten, ) en het andermans werk.

5 5 Wanneer de student een tekst parafraseert, moet deze er voor zorgen dat dit zich niet beperkt tot het herschikken of wijzigen van enkele woorden. De student moet in principe de brontekst volledig met eigen woorden herschrijven en ernaar verwijzen in een voetnoot. Als de student daar niet in slaagt, is het beter de brontekst te citeren en tussen aanhalingstekens te plaatsen. Bij weergave van algemeen verspreide kennis moet de student geen verwijzing naar een bron geven. Bovenstaande basisregels, aangevuld met varianten en andere mogelijkheden, evenals de manieren voor een correcte bronverwijzing (afhankelijk van het type bron) worden verder uitgewerkt in de cursus Onderzoeksmethodiek (2 Ba).

6 6 document 2 AUTHENTICITEIT BIJ HET ONTWERPEN 1. Algemene situering Bij het ontwerpgebeuren, de zelfstudie, komen studenten en docenten in contact met : ideeën, denkpatronen, gedachten, visies en theorieën van andere mensen; ontwerpen, tekeningen, grafieken, beeldmateriaal, statistieken gemaakt door anderen; informatie van allerlei andere aard, die geen algemeen verspreide kennis is. Wetenschappers, ontwerpers en studenten moeten natuurlijk steeds gebruik kunnen maken van dergelijk werk gemaakt door anderen om er verder te kunnen op bouwen. Zulke informatie wordt dan ook frequent geïntegreerd in de cursussen of in eigen artikels, eindverhandelingen, papers, of overgenomen en gebruikt in de eigen ontwerpen. Bronvermelding hoort ontegensprekelijk bij onderzoeksmatig denken. Het maakt dan ook integraal deel uit van het leerproces om niet oppervlakkig om te gaan met de materie en niet lichtzinnig om te gaan met informatie. Bij het ontwerpgebeuren wordt uitgegaan van 3 vaardigheden / vermogens die in de ontwerpopdracht tot uiting moeten kunnen komen en die studenten moeten aanleren / bezitten. 1. Ontwerpvermogen: concretisering van programma s, contextualiteit 2. Technisch vermogen 3. Beeldend vermogen Daarnaast zijn er een aantal andere competenties noodzakelijk om architectuur, interieurarchitectuur en stedenbouw & ruimtelijke planning te beheersen. Er wordt verwacht dat studenten de leerresultaten van de opleiding onder de knie krijgen en er op een authentieke manier mee kunnen omgaan. Bij dit alles is het van belang dat wordt aangegeven vanwaar het gebruikte gedachtegoed afkomstig is en dat beelden of teksten, ideeën, ontwerpen of delen van ontwerpen van anderen die worden gebruikt, een duidelijke vermelding dragen van de auteur, ontwerper en / of locatie van het werk. Wanneer de student dit niet doet, respecteert hij/zij de Erecode authenticiteit van de student niet en wordt bijgevolg niet-authenticiteit/plagiaat gepleegd! (zelfs bij onwetendheid!) 2. Definitie Plagiaat is het nabootsen of kopiëren van de schepping van iemand anders en/of het nabootsen of kopiëren van iemands anders gedachten, ideeën en redeneringen en/of het nabootsen of kopiëren uit andermans werk of uit andere bronnen (gedrukt en/of elektronisch) zonder ernaar te verwijzen met het oogmerk het aldus vervaardigde, voor eigen oorspronkelijk werk te laten doorgaan. Iemand die plagiaat pleegt laat het dus voorkomen alsof dit alles door hem/haarzelf ontworpen werd of ontstaan is.

7 7 Zelfs wanneer dit niet met voorbedachtheid gebeurt, maar onbewust, uit onwetendheid, slordigheid of vergeetachtigheid, blijft het hoe dan ook plagiaat! Het OER artikel 84 zegt hierover het volgende: Plagiaat is een vorm van examenfraude die bestaat uit elke overname zonder adequate bronvermelding van het werk (ideeën, teksten, structuren, beelden, plannen,...) van anderen, op identieke wijze of onder licht gewijzigde vorm. Voor de toepassing van dit reglement wordt de overname van eigen werk zonder bronvermelding als examenfraude beschouwd. Plagiaat is diefstal! Plagiaat is fraude. Plagiaat en auteursrechten Het is duidelijk dat er een nauwe band bestaat tussen het auteursrecht en plagiaat. Plagiaat blijkt echter ook niet altijd in strijd te zijn met auteursrechten. Auteursrechten kennen immers ook hun beperkingen. Zo kan een architecturaal citaat, een citaat uit de interieurarchitectuur of meubelkunst, een duidelijke verwijzing inhouden naar een herkenbaar stuk architectuur, een herkenbaar stuk interieurarchitectuur of een herkenbaar stuk van een meubel, dat mogelijk zelfs enkel te herkennen valt door insiders/specialisten, mee de essentie vormen van architecturale kwaliteit. Bijgevolg is dit in het algemeen geoorloofd, mits verwijzing naar de bron. De manier waarop het in voorkomend geval in een context is verwerkt, maakt dat er al dan niet sprake is van plagiaat. 3. Vormen van niet-authenticiteit bij het ontwerpen Er bestaan verschillende soorten niet-authenticiteit/plagiaat. Enkele voorbeelden kunnen wellicht helpen om ze te leren erkennen en onderscheiden. I. Het gewoon overnemen van ontwerpen e.d.m. Een ontwerp waarin de student plannen, gevels, tekeningen of dergelijke gewoon overneemt. II. III. De overname van ontwerpen, ideeën, visies, zonder (voldoende) eigen verwerking. Een werk waarin de student (on)bewust ontwerpen, plannen, gedachten, visies en redeneringen (allemaal vormen van intellectuele eigendom) uit iemands anders werk worden overgenomen, zonder verwijzing naar dat werk én zonder voldoende eigen verwerking. E-plagiaat of elektronisch plagiaat Een werk dat geheel of gedeeltelijk gedownload is zonder bronvermelding. Hierbij worden via copy/paste werkstukken, plannen, beelden, geheel of gedeeltelijk eventueel tegen kosten van het internet gedownload en daarna door de student grotendeels ingevoegd in eigen werk, of gewoon onder eigen naam ingeleverd. In principe is niet-authenticiteit/plagiaat hierbij telkens te voorkomen door zorgvuldig om te gaan met de gebruikte bronnen en deze, overal waar nodig, te noemen in het eigen werk en er bovendien ook de vindplaats ervan aan te geven en er voldoende eigen verwerking naar een eigen ontwerp in aan te brengen. 4. Preventief optreden tegen niet-authenticiteit bij het ontwerpen Er wordt uitgegaan van een permanente aanwezigheid van de student tijdens de ontwerplessen enerzijds om het atelier of de designstudio als een platform voor het ontwerp te kunnen laten fungeren

8 8 en anderzijds om discussie over de authenticiteit van het ontwerp te voorkomen. De student kan daarbij vragen aan de docent om zijn ontwerp van tijd tot tijd te laten handtekenen door de docent, zodat de student de evolutie en de continuïteit van de voorgelegde stukken kan aantonen. Elk vermoeden van niet-authenticiteit, waarbij studenten ondanks verwittigingen, stelselmatig nalaten hun atelierwerk op regelmatige basis voor te leggen, wordt zo vlug mogelijk gesignaleerd aan de titularis, die dan verder de procedure volgt.

De Commissie Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Leiden ( de Commissie ) was in deze procedure als volgt samengesteld:

De Commissie Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Leiden ( de Commissie ) was in deze procedure als volgt samengesteld: A D V I E S Zaak: CWI 2 0 1 5 0 3 inzake de klacht ingediend door Klager: [naam klager] tegen Beklaagde: [naam beklaagde] De Universiteit Leiden ( de Commissie ) was in deze procedure als volgt samengesteld:

Nadere informatie

Fraudereglement. van de. Hogeschool van Amsterdam

Fraudereglement. van de. Hogeschool van Amsterdam Fraudereglement van de Hogeschool van Amsterdam 2011 1 Inhoud Artikel 1 Begripsbepalingen...3 Artikel 2 Reikwijdte...3 Artikel 3 Fraude...3 Artikel 4 Plagiaat...4 Artikel 5 Ernstige fraude...4 Artikel

Nadere informatie

FRAUDE EN PLAGIAAT REGELING STUDENTEN UvA. Vastgesteld door het College van Bestuur in 2008, laatstelijk gewijzigd mei 2010.

FRAUDE EN PLAGIAAT REGELING STUDENTEN UvA. Vastgesteld door het College van Bestuur in 2008, laatstelijk gewijzigd mei 2010. FRAUDE EN PLAGIAAT REGELING STUDENTEN UvA Vastgesteld door het College van Bestuur in 2008, laatstelijk gewijzigd mei 2010. Artikel 1 Definities 1. Onder fraude en plagiaat wordt verstaan het handelen

Nadere informatie

Eisen en lay-out van het PWS

Eisen en lay-out van het PWS Eisen en lay-out van het PWS INHOUD EN OPZET VAN HET PROFIELWERKSTUK In het navolgende komen achtereenvolgens aan bod: de titelpagina, de inhoudsopgave, de inleiding, de hoofdtekst, de samenvatting, de

Nadere informatie

DE EXAMENCOMMISSIE VOORLICHTING OVER DE EXAMENCOMMISSIE. mr. drs. Luuk Schoenmakers Voorzitter examencommissie SM&O/ISMB

DE EXAMENCOMMISSIE VOORLICHTING OVER DE EXAMENCOMMISSIE. mr. drs. Luuk Schoenmakers Voorzitter examencommissie SM&O/ISMB DE EXAMENCOMMISSIE VOORLICHTING OVER DE EXAMENCOMMISSIE mr. drs. Luuk Schoenmakers Voorzitter examencommissie SM&O/ISMB 1 AGENDA Wat is de examencommissie? Wat is de OER? BSA propedeuse & hoofdfase 1 (2e

Nadere informatie

Reglement bachelorwerkstuk

Reglement bachelorwerkstuk Reglement bachelorwerkstuk Artikel 1 toepassingsbereik 1.- Dit reglement is van toepassing op alle studenten die na 31 augustus 2004 aanvangen met een werkstuk ter afronding van de bacheloropleidingen

Nadere informatie

LEI Plagiaat ongegrond

LEI Plagiaat ongegrond CASUS WETENSCHAPPELIJKE INTEGRITEIT 2016 LEI Plagiaat ongegrond Universiteit Leiden 1. Onderwerp van de klacht Plagiaat 2. Advies van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit 25 mei 2016 De Commissie

Nadere informatie

Module 3. Hoe gebruik ik informatie op een correcte manier? www.thomasmore.be/bibliotheek

Module 3. Hoe gebruik ik informatie op een correcte manier? www.thomasmore.be/bibliotheek www.thomasmore.be/bibliotheek Module 3 Hoe gebruik ik informatie op een correcte manier? Gebaseerd op de tutorials informatievaardigheden van Bibliotheek Letteren - K.U.Leuven Hoe gebruik ik informatie

Nadere informatie

Wat is en doet de examencommissie?

Wat is en doet de examencommissie? Wat is en doet de examencommissie? Voorlichting over de rol van de examencommissie Luuk Schoenmakers, voorzitter examencommissie SM&O/ISMB AGENDA Wat is de OER? Wat is de examencommissie? BSA propedeuse

Nadere informatie

Studiepunten prof. mr. J.S.L.A.W.B. Roes, mr. F.M.H. Hoens

Studiepunten prof. mr. J.S.L.A.W.B. Roes, mr. F.M.H. Hoens Bachelorthesis (notarieel recht) Studiepunten Docenten 3 ec prof. mr. J.S.L.A.W.B. Roes, mr. F.M.H. Hoens Algemeen en voorkennis De verplichting om een bachelorthesis te schrijven, geldt in beginsel voor

Nadere informatie

FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN

FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN REGELS VOOR HET SCHRIJVEN EN BEOORDELEN VAN BACHELORSCRIPTIES BIJ KUNST- EN CULTUURWETENSCHAPPEN (tot 1 september 2015 geldt dit reglement ook voor de BA Religiewetenschappen)

Nadere informatie

TOTAALBEOORDELING PROFIELWERKSTUK HAVO 5 + SNEL

TOTAALBEOORDELING PROFIELWERKSTUK HAVO 5 + SNEL TOTAALBEOORDELING PROFIELWERKSTUK HAVO 5 + SNEL NAAM LEERLING.. KLAS.. TITEL PWS VAK. NAAM BEGELEIDEND DOCENT DATUM Inhoud inleverdata Formulier 1 keuze van het onderwerp (stap 1) Beoordelingsmoment I

Nadere informatie

Literatuurverwijzingen

Literatuurverwijzingen Literatuurverwijzingen Een literatuurlijst maken & citeren / parafraseren Waarover gaat de presentatie? I Waarom verwijzen? Enkele overwegingen vooraf! II APA - normen III Literatuurverwijzingen: de praktijk

Nadere informatie

Bronnen en bronvermelding

Bronnen en bronvermelding Bronnen en bronvermelding Bronnen gebruiken Wie een zakelijke tekst schrijft (een essay, een boekbespreking ), zal vaak gebruik maken van bronnen: boeken, artikelen en websites waarop meer informatie te

Nadere informatie

Handleiding Scriptie Blok 1/3 Master Film- en Televisiewetenschap Universiteit Utrecht

Handleiding Scriptie Blok 1/3 Master Film- en Televisiewetenschap Universiteit Utrecht Handleiding Scriptie Blok 1/3 Master Film- en Televisiewetenschap Universiteit Utrecht Inleiding Een masterscriptie is een academisch werkstuk waarin verslag wordt gedaan van een wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Het College van beroep voor de examens aan de Universiteit Utrecht (hierna: het College) heeft de volgende uitspraak gedaan op het beroep van:

Het College van beroep voor de examens aan de Universiteit Utrecht (hierna: het College) heeft de volgende uitspraak gedaan op het beroep van: CBE, Postbus 80125, 3508 TC Utrecht College van Beroep voor de Examens ex artikel 7.60 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek Bezoekadres Heidelberglaan 8, Utrecht UITSPRAAK Ons

Nadere informatie

Bijlage 3 Plagiaat 1

Bijlage 3 Plagiaat 1 Bijlage 3 Plagiaat 1 BSc Biomedische wetenschappen Van: Examencommissie BMW Voor: studenten BMW Maart 2013 Plagiaat in scripties, essays en verslagen. Achtergrond Voor de BMW docenten heeft de examencommissie

Nadere informatie

Fraude en plagiaat. bij werkstukken, scripties en tentamens

Fraude en plagiaat. bij werkstukken, scripties en tentamens Fraude en plagiaat bij werkstukken, scripties en tentamens Fraude en plagiaat bij werkstukken, scripties en tentamens De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) stelt hoge eisen aan academische vorming. Daarbij

Nadere informatie

VAVO Rijnmond College

VAVO Rijnmond College VAVO Rijnmond College avondopleidingen 2016-2017 Draaiboek Profielwerkstuk 1. Inleiding 2. Logboek 3. Producten en inleverdata 4. Beoordeling Bijlage: Formulier 1 VAVO Rijnmond College HAVO/VWO 2016-2017

Nadere informatie

Faculteit der Geesteswetenschappen Cluster Filosofie. Bachelor scriptiereglement voor de opleiding: Wijsbegeerte

Faculteit der Geesteswetenschappen Cluster Filosofie. Bachelor scriptiereglement voor de opleiding: Wijsbegeerte Faculteit der Geesteswetenschappen Cluster Filosofie Bachelor scriptiereglement voor de opleiding: Wijsbegeerte Vastgesteld door de Examencommissie CoH, clustercommissie Filosofie op 1-2-2019 Scriptiereglement

Nadere informatie

Toelichting bij de beoordelingslijsten

Toelichting bij de beoordelingslijsten Toelichting bij de beoordelingslijsten 1. Inleiding De beoordeling van de vaardigheden voor het profielwerkstuk kan op basis van drie beoordelingsmomenten worden uitgevoerd. Gedurende de oriëntatie - en

Nadere informatie

R A P P O R T VAN B E V I N D I N G E N

R A P P O R T VAN B E V I N D I N G E N R A P P O R T VAN B E V I N D I N G E N Zaak: CWI 2 0 1 3 [1] Onderzoeksopdracht ingediend door: het College van Bestuur van de Universiteit Leiden inzake [betrokkene] De Commissie Wetenschappelijke Integriteit

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 6-2 1 6 Rapenburg 70 Postbus 9500 2300 RA Leiden T 071 527 81 18 van het van de Universiteit Leiden inzake het beroep van [naam], appellante tegen de Examencommissie MA International

Nadere informatie

Feiten, overzicht procedure

Feiten, overzicht procedure 2008. 1. Onderwerp van de klacht: plagiaat. 2. Advies commissie wetenschappelijke integriteit 11 december 2008 Feiten, overzicht procedure 1.1 Beklaagde promoveert op (datum) 2007 aan de (Universiteit)

Nadere informatie

REGLEMENTEN INZAKE ORDE, CALAMITEITEN EN ACADEMISCH WANGEDRAG (FRAUDE) BMS

REGLEMENTEN INZAKE ORDE, CALAMITEITEN EN ACADEMISCH WANGEDRAG (FRAUDE) BMS REGLEMENTEN INZAKE ORDE, CALAMITEITEN EN ACADEMISCH WANGEDRAG (FRAUDE) BMS 2018-2019 Ordereglement Om fraude bij tentamens en toetsen tegen te gaan gelden de volgende regels: Studenten dienen voor aanvang

Nadere informatie

Masterproeven screenen met Turnitin Faculteit Letteren KU Leuven Campus Brussel Lieven Buysse

Masterproeven screenen met Turnitin Faculteit Letteren KU Leuven Campus Brussel Lieven Buysse Masterproeven screenen met Turnitin Faculteit Letteren KU Leuven Campus Brussel Lieven Buysse 1. Achtergrond De studenten dienen een elektronische versie van hun masterproef in via KULoket. Dat maakt het

Nadere informatie

De scriptie in de masteropleiding Neerlandistiek

De scriptie in de masteropleiding Neerlandistiek De scriptie in de masteropleiding Neerlandistiek Reglement 2014-2015 1. Omschrijving 1.1 De MA-scriptie is een schriftelijk verslag van een door de student zelfstandig opgezet en uitgevoerd onderzoek.

Nadere informatie

Gelieve (nog) niet in. Dankje!

Gelieve (nog) niet in. Dankje! Gelieve (nog) niet in te loggen op de PC Dankje! 1 Wie zijn wij? Annemiek Scholten Docent Communicatie School of Economics Den Haag Per 1 mei fulltime beleidsmedewerker OO-ICTO Mirjam Winkelmolen Beleidsmedewerker

Nadere informatie

Academisch schrijven. Tips and tricks

Academisch schrijven. Tips and tricks Academisch schrijven Tips and tricks Overzicht ViP s ViP-1: structuur 1 ViP-2: refereren, parafraseren en citeren ViP-3: cohesie en zinsconstructies ViP-5: structuur 2 ViP-1: structuur 1 Titel en kopjes

Nadere informatie

A D V I E S. Commissie Wetenschappelijke Integriteit. Zaak: CWI 2 0 1 2-1. Verzoek tot het doen van onderzoek ingediend door:

A D V I E S. Commissie Wetenschappelijke Integriteit. Zaak: CWI 2 0 1 2-1. Verzoek tot het doen van onderzoek ingediend door: A D V I E S Zaak: CWI 2 0 1 2-1 Verzoek tot het doen van onderzoek ingediend door: Verzoeker: het College van Bestuur van de Universiteit Leiden inzake promovendus:.. De Commissie Wetenschappelijke Integriteit

Nadere informatie

WERKSTUK Taalexpert PRIMO 2015-2016

WERKSTUK Taalexpert PRIMO 2015-2016 HANDLEIDING VOOR HET SCHRIJVEN VAN EEN WERKSTUK Taalexpert PRIMO 2015-2016 VIA VINCI ACADEMY 2015-1 - In het portfolio worden per module* werkstukken opgeslagen, welke door de docent positief zijn beoordeeld.

Nadere informatie

1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen

1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen 1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen Wanneer je als student in het hoger onderwijs de opdracht krijgt om te zoeken naar wetenschappelijke informatie heb je de keuze uit verschillende informatiebronnen.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Een probleemstelling formuleren

Hoofdstuk 1 Een probleemstelling formuleren handleiding onderzoek doen op internet pagina 1 Hoofdstuk 1 Een probleemstelling formuleren Het opstellen van een goede probleemstelling bij een onderwerp is leuk werk, maar ook lastig. Het kan veel tijd

Nadere informatie

REGELING BACHELOR SCRIPTIE (specialisatie Geschiedenis LAS)

REGELING BACHELOR SCRIPTIE (specialisatie Geschiedenis LAS) Latijns-Amerika Studies (LAS) BA programma REGELING BACHELOR SCRIPTIE (specialisatie Geschiedenis LAS) De Bacheloropleiding Latijns-Amerika Studies (specialisatie geschiedenis) wordt in het tweede semester

Nadere informatie

VERWIJZEN NAAR BRONNEN

VERWIJZEN NAAR BRONNEN HANDLEIDING VOOR HET VERWIJZEN NAAR BRONNEN MET BEHULP VAN WORD Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Verwijzingen maken... 4 2.1 Invoegen van een verwijzing... 4 2.2 Verwijzing naar een boek... 5 2.3 Verwijzing

Nadere informatie

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK HAVO / VWO

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK HAVO / VWO HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK HAVO / VWO SCHOOLJAAR 2017 2018 Inhoudsopgave Algemeen... 3 De presentatie... 3 Het logboek... 3 Begeleiding... 4 Stappenplan... 5 Oriëntatiefase... 5 Onderzoek- en ontwerpfase...

Nadere informatie

IFV Uitvoeringsregeling Fraude

IFV Uitvoeringsregeling Fraude IFV Uitvoeringsregeling Fraude Opgesteld door: Bureau Toezicht Examinering en Certificering Vastgesteld door: Het dagelijks bestuur van het IFV op 10 september 2014. Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

c l e u r e n _ m e r k e n RUIMTELIJKE PLANNING EN ARCHITECTUUR

c l e u r e n _ m e r k e n RUIMTELIJKE PLANNING EN ARCHITECTUUR c l e u r e n _ m e r k e n RUIMTELIJKE PLANNING EN ARCHITECTUUR - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Nadere informatie

Reglement Bachelorscriptie Geschiedenis Vastgesteld op 1-9-2015, verbeterd en goedgekeurd door de examencommissie op 10-9- 2015

Reglement Bachelorscriptie Geschiedenis Vastgesteld op 1-9-2015, verbeterd en goedgekeurd door de examencommissie op 10-9- 2015 Faculteit der Geesteswetenschappen Afdeling Geschiedenis, Europese studies en Religiewetenschappen Spuistraat 134 1012 VB Amsterdam Datum 10-9-2015 Contactpersoon J.J.B.Turpijn@uva.nl Bijlagen Beoordelingsformulier

Nadere informatie

SCRIPTIEBROCHURE BEDRIJFSRECHT

SCRIPTIEBROCHURE BEDRIJFSRECHT SCRIPTIEBROCHURE BEDRIJFSRECHT Versie 2012 Erasmus Universiteit Rotterdam 1 Voorwoord De scriptie vormt het sluitstuk van uw master Bedrijfsrecht. De sectie Handels- en Ondernemingsrecht vindt het belangrijk

Nadere informatie

BEOORDELINGSFORMULIER

BEOORDELINGSFORMULIER Faculteit Geesteswetenschappen Versie maart 2015 BEOORDELINGSFORMULIER MASTER SCRIPTIES Eerste en tweede beoordelaar vullen het beoordelingsformulier onafhankelijk van elkaar in. Het eindcijfer wordt in

Nadere informatie

Beoordelingsmodel Profielwerkstuk Lyceum Elst Deel 1: onderzoeksvoorstel (havo/vwo)

Beoordelingsmodel Profielwerkstuk Lyceum Elst Deel 1: onderzoeksvoorstel (havo/vwo) Beoordelingsmodel Profielwerkstuk Lyceum Elst 2016-2017. Deel 1: onderzoeksvoorstel (havo/vwo) Afspraken Om te worden beoordeeld, moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden: 1) Het onderzoeksvoorstel

Nadere informatie

Richtlijnen masterproef: vraagstellingen

Richtlijnen masterproef: vraagstellingen Richtlijnen masterproef: vraagstellingen Master Geografie Master Geomatica & Landmeetkunde Academiejaar 2018-2019 1 BELANGRIJKE DATA Vr 21/12/19 DATVMP1 deadline keuze masterproef: vraagstellingen Vr 01/02/19

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOORBEREIDING MASTERPROEF MASTER GEOGRAFIE & MASTER GEOMATICA EN LANDMEETKUNDE

RICHTLIJNEN VOORBEREIDING MASTERPROEF MASTER GEOGRAFIE & MASTER GEOMATICA EN LANDMEETKUNDE RICHTLIJNEN VOORBEREIDING MASTERPROEF MASTER GEOGRAFIE & MASTER GEOMATICA EN LANDMEETKUNDE 1. OVERZICHT BELANGRIJKE DATA Vr 29/01/16 (DATVMP1): deadline keuze Voorbereiding Masterproef Vr 05/02/16 (DATVMP2):

Nadere informatie

Rapport naar aanleiding van de behandeling van de vermeende schending van de wetenschappelijke integriteit in publicaties van [ ].

Rapport naar aanleiding van de behandeling van de vermeende schending van de wetenschappelijke integriteit in publicaties van [ ]. 2015 VU plagiaat ongegrond Onderwerp van de klacht: plagiaat Rapport naar aanleiding van de behandeling van de vermeende schending van de wetenschappelijke integriteit in publicaties van [ ]. Aanleiding

Nadere informatie

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Sint-Andries Antwerpen Faculteit Letteren Sint-Andriesstraat 2 2000 Antwerpen tel. 32 3 502 15 00 www.arts.kuleuven.be/antwerpen Tolken voor Europa Postgraduaat Conferentietolken 2018-2019

Nadere informatie

Het College van beroep voor de examens aan de Universiteit Utrecht (hierna: het College) heeft de volgende uitspraak gedaan op het beroep van:

Het College van beroep voor de examens aan de Universiteit Utrecht (hierna: het College) heeft de volgende uitspraak gedaan op het beroep van: CBE, Postbus 80125, 3508 TC Utrecht College van Beroep voor de Examens ex artikel 7.60 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek Bezoekadres Heidelberglaan 8, Utrecht UITSPRAAK Ons

Nadere informatie

Bachelorscriptiebrochure BA Taalwetenschap

Bachelorscriptiebrochure BA Taalwetenschap Bachelorscriptiebrochure BA Taalwetenschap 1. Definitie 2. Omvang 3. Begeleiding 4. Beoordelingscriteria 5. Eindtermen 6. Mogelijke aanvullingen Bijlage: Stappenplannen 1. Definitie De Bachelorscriptie

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk. Naam leerling

Het Sectorwerkstuk. Naam leerling Het Sectorwerkstuk Nakijkboekje: Naam leerling Naam docent Titel werkstuk Het werkstuk wordt nagekeken met behulp Van de formulieren in dit boekje door de begeleider en eventueel (afspreken!) een andere

Nadere informatie

Bachelorscriptiebrochure BA Taalwetenschap

Bachelorscriptiebrochure BA Taalwetenschap Bachelorscriptiebrochure BA Taalwetenschap 1. Definitie 2. Omvang 3. Begeleiding 4. Beoordelingscriteria 5. Eindtermen 6. Mogelijke aanvullingen Bijlage: Stappenplannen 1. Definitie De Bachelorscriptie

Nadere informatie

plagiaat: voorkomen bestrijden bestraffen

plagiaat: voorkomen bestrijden bestraffen plagiaat: voorkomen bestrijden bestraffen 1 een notitie van mei januari 2006 1 http://www.studenten.net/content/artikel.asp?mte_id=1&cge_id=18&akl_id=3194 Plagiaat Inleiding Meer dan de helft van de geënquêteerde

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL LID RAAD VAN COMMISSARISSEN PROFIEL VASTGOED VELISON WONEN

FUNCTIEPROFIEL LID RAAD VAN COMMISSARISSEN PROFIEL VASTGOED VELISON WONEN FUNCTIEPROFIEL LID RAAD VAN COMMISSARISSEN PROFIEL VASTGOED VELISON WONEN Functie-eisen Algemene eisen Academisch niveau van denken en functioneren en inzicht in (strategische) bestuurlijke processen binnen

Nadere informatie

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten)

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Faculteit Rechten Universiteit Hasselt Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Versie mei 2013 met het oog op het academiejaar 2013-2014. Artikel 1: Algemene doelstellingen De

Nadere informatie

Studiehandleiding eigen vaardigheid basistoets Nederlands (studiegidsnr: 70710P06MY)

Studiehandleiding eigen vaardigheid basistoets Nederlands (studiegidsnr: 70710P06MY) Universitaire Pabo van Amsterdam Nieuwe Prinsengracht 130 1018 VZ Amsterdam E-mail: upva@uva.nl www.student.uva.nl/upva Studiehandleiding eigen vaardigheid basistoets Nederlands (studiegidsnr: 70710P06MY)

Nadere informatie

Overweeg om je profielwerkstuk de vorm van een wetenschappelijk artikel te geven. Hieronder vind je hiervoor aanwijzingen.

Overweeg om je profielwerkstuk de vorm van een wetenschappelijk artikel te geven. Hieronder vind je hiervoor aanwijzingen. Een wetenschappelijk artikel schrijven Overweeg om je profielwerkstuk de vorm van een wetenschappelijk artikel te geven. Hieronder vind je hiervoor aanwijzingen. Aandachtspunten Bij een wetenschappelijk

Nadere informatie

Inhoud. Introductie tot de cursus

Inhoud. Introductie tot de cursus Inhoud Introductie tot de cursus 1 Inleiding 7 2 Voorkennis 7 3 Het cursusmateriaal 7 4 Structuur, symbolen en taalgebruik 8 5 De cursus bestuderen 9 6 Studiebegeleiding 10 7 Huiswerkopgaven 10 8 Het tentamen

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Test Kandidaat

Rapport Docent i360. Test Kandidaat Rapport Docent i360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

AUTEURSRECHTEN IN DE DIGITALE LEEROMGEVING

AUTEURSRECHTEN IN DE DIGITALE LEEROMGEVING AUTEURSRECHTEN IN DE DIGITALE LEEROMGEVING Website http://www.bibliotheek.leidenuniv.nl/onderwijs onderzoek/auteursrechteninformatiepunt/voor docenten/ Vuistregels 1. Linken mag altijd! Linken naar artikelen,

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; Lesbrief 1 Beroemd worden Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; - De leerlingen kennen de verschillende

Nadere informatie

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten)

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Faculteit Rechten Universiteit Hasselt Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Versie 25 augustus 2010 Artikel 1: Algemene doelstellingen De bachelorscriptie is een bijzondere

Nadere informatie

Voor leerlingen die starten met hun profielwerkstuk in februari 2016 en eindexamen doen in 2017 (H4/5 en V5/6).

Voor leerlingen die starten met hun profielwerkstuk in februari 2016 en eindexamen doen in 2017 (H4/5 en V5/6). PTA PROFIELWERKSTUK 2016 2017 Voor leerlingen die starten met hun profielwerkstuk in februari 2016 en eindexamen doen in 2017 (H4/5 en V5/6). Het profielwerkstuk is een werkstuk waarin op geïntegreerde

Nadere informatie

10 Masteropleiding Filosofie & Maatschappij

10 Masteropleiding Filosofie & Maatschappij 10 Masteropleiding Filosofie & Maatschappij 10.1 Inleiding Dit hoofdstuk bevat gedetailleerde informatie over de doelstellingen, eindkwalificaties en opbouw van de Masteropleiding Filosofie & Maatschappij.

Nadere informatie

ONDERWERP STRATEGIEOPDRACHT. TIPS voor iedereen die de strategieopdracht nog moet inleveren!

ONDERWERP STRATEGIEOPDRACHT. TIPS voor iedereen die de strategieopdracht nog moet inleveren! ONDERWERP STRATEGIEOPDRACHT TIPS voor iedereen die de strategieopdracht nog moet inleveren! ONDERWERP EXTERNE ANALYSE LET OP: analyseren = onderzoeken = objectief beschrijven = zonder oordeel, zonder advies,

Nadere informatie

Afdeling VAVO. Praktische opdracht VMBO. Handleiding

Afdeling VAVO. Praktische opdracht VMBO. Handleiding Afdeling VAVO Praktische opdracht VMBO Handleiding Inleiding In deze inleiding staat hoe u het maken van een praktische opdracht het beste kunt aanpakken. De aanwijzingen, die gegeven worden zijn niet

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk? Dé werkstukkenwijzer voor het Scala College

Hoe maak ik een werkstuk? Dé werkstukkenwijzer voor het Scala College Hoe maak ik een werkstuk? Dé werkstukkenwijzer voor het Scala College B. van Aken A. van Dorst Scala College Juli 2016 Inhoud Inleiding... 3 Hoofdstuk 1: Opbouw van een werkstuk... 4 1.1 Titelpagina...

Nadere informatie

VAVO Rijnmond College

VAVO Rijnmond College VAVO Rijnmond College avondopleidingen 2014-2015 Draaiboek Profielwerkstuk 1. Inleiding 2. Logboek 3. Producten en inleverdata 4. Beoordeling Bijlage: Formulier 1 VAVO Rijnmond College HAVO/VWO 2014-2015

Nadere informatie

Bachelorproef. 1 http://www.studielicht.be

Bachelorproef. 1 http://www.studielicht.be Bachelorproef Inhoud Hoe start ik met de voorbereiding van de bachelorproef?... 1 Hoe kies ik een onderwerp voor mijn bachelorproef?... 2 Hoe verzamel ik betrouwbare informatie?... 2 Hoe verhoog ik de

Nadere informatie

Bijlage 1 Handleiding student. Copy/Paste en plagiaat, wat mag wel en wat mag niet?

Bijlage 1 Handleiding student. Copy/Paste en plagiaat, wat mag wel en wat mag niet? Bijlage 1 Handleiding student Copy/Paste en plagiaat, wat mag wel en wat mag niet? Oefening 1 Copy/Paste en plagiaat, wat mag wel en wat mag niet?? Opdracht: Beoordeel de volgende situaties en zet steeds

Nadere informatie

RICHTLIJNEN EVALUATIE STAGES 3 e master Diergeneeskunde. Geachte stagegever,

RICHTLIJNEN EVALUATIE STAGES 3 e master Diergeneeskunde. Geachte stagegever, RICHTLIJNEN EVALUATIE STAGES 3 e master Diergeneeskunde Geachte stagegever, Om de studenten een eerlijke score te kunnen geven voor hun afstudeerstage of keuzevak stage, vragen wij u om het evaluatieformulier

Nadere informatie

De Integriteitcode van Hogeschool Utrecht. Auteur Sjoerd van Geffen. Inlichtingen T 030 238 85 53 E sjoerd.vangeffen@hu.nl.

De Integriteitcode van Hogeschool Utrecht. Auteur Sjoerd van Geffen. Inlichtingen T 030 238 85 53 E sjoerd.vangeffen@hu.nl. Auteur Sjoerd van Geffen Inlichtingen T 030 238 85 53 E sjoerd.vangeffen@hu.nl Datum 4 juni 2010 Hogeschool Utrecht, Utrecht, 2010 De Integriteitcode van Hogeschool Utrecht Bronvermelding is verplicht.

Nadere informatie

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten Subdomein A 1.1: Woordenschat 1.1 h/v de betekenis van onbekende woorden afleiden uit de context; 1.2 h/v de betekenis

Nadere informatie

Opm: Bij een onvoldoende beoordeling is het invullen van het veld opmerkingen door de begeleider gewenst.

Opm: Bij een onvoldoende beoordeling is het invullen van het veld opmerkingen door de begeleider gewenst. Beoordeling I: Het Plan van Aanpak (eerste versie) Datum: 1. Past het onderwerp in het profiel - aangeven bij welke vakken het werkstuk aansluit - zijn de vakken herkenbaar in het plan on ed Afspraken

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Via secretariaat en/of website. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken:

ECTS- FICHE. Via secretariaat en/of website. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken: HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Doelgroepen B Code: Doelgroepen B Academiejaar: 2015-2016 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal: Nederlands Lector(en):

Nadere informatie

Mediawijsheid. Auteursrecht in geschriften. Voorbereiding. Inleiding 15 min

Mediawijsheid. Auteursrecht in geschriften. Voorbereiding. Inleiding 15 min Lesbrief 3 Auteursrecht in geschriften Voorbereiding Doelen: - De leerlingen leren dat auteurs de eigenaar zijn van de teksten die zij schrijven en dat je deze teksten niet zomaar over kunt nemen of aan

Nadere informatie

3. De CNaVT-profielen

3. De CNaVT-profielen 3. De CNaVT-profielen 3.1. Welke profielen zijn er? In een eerste fase werd bij studenten Nederlands als Vreemde Taal en hun docenten via een schriftelijke vragenlijst gepeild naar de behoeften en motieven

Nadere informatie

Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) en Nederlands (nieuwe stijl)

Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) en Nederlands (nieuwe stijl) Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) en Nederlands (nieuwe stijl) Examen VWO Vragenboekje Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 16 mei 9.00 12.00 uur 20 01 Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Handout Bronvermelding (2014)

Handout Bronvermelding (2014) Handout Bronvermelding (2014) Samenstellers: dr. Jurriaan Nijholt dr. Hugo van Driel dr. Niek Hoogervorst Handout Bronvermelding Inleiding Deze handout is een korte samenvatting van enkele relevante publicaties

Nadere informatie

WISKUNDIGE TAALVAARDIGHEDEN

WISKUNDIGE TAALVAARDIGHEDEN WISKUNDIGE TLVRDIGHEDEN Derde graad 1 Het begrijpen van wiskundige uitdrukkingen in eenvoudige situaties (zowel mondeling als 1V4 2V3 3V3 (a-b-c) schriftelijk) 2 het begrijpen van figuren, tekeningen,

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk Werk Structuurgericht werken. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk Werk Structuurgericht werken. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Module

Nadere informatie

BEOORDELING PROFIELWERKSTUK VMBO-T Piter Jelles!mpulse

BEOORDELING PROFIELWERKSTUK VMBO-T Piter Jelles!mpulse Namen:. Onderwerp: Inleiding Dit is het beoordelingsgrid van het sectorwerkstuk van Piter Jelles!mpulse. Het grid bestaat uit drie categorieën: Proces Inhoud Presentatie Elke rij vormt een onderdeel van

Nadere informatie

Overzicht resultaten Premasterassessment

Overzicht resultaten Premasterassessment Overzicht resultaten Premasterassessment Vertrouwelijk Datum onderzoek 10-4-2014 Studentnummer Faculteit Opleiding Test 12345678 Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW) Communicatiewetenschap Premasterassessment

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

Feiten; Advies commissie wetenschappelijke integriteit 24 januari 2014

Feiten; Advies commissie wetenschappelijke integriteit 24 januari 2014 2014 TU Delft plagiaat Onderwerp van de klacht: plagiaat Feiten; Advies commissie wetenschappelijke integriteit 24 januari 2014 1. Feiten, overzicht procedure 1.1 Klager is sinds 1999 in dienst van de

Nadere informatie

Trefwoorden : fraude, onregelmatigheid, strafverzwaring Datum uitspraak : 12 april 2006

Trefwoorden : fraude, onregelmatigheid, strafverzwaring Datum uitspraak : 12 april 2006 Trefwoorden : fraude, onregelmatigheid, strafverzwaring Datum uitspraak : 12 april 2006 Hoofdoverwegingen : Het College is dan ook van oordeel dat het voor studenten duidelijk moet zijn geweest dat het

Nadere informatie

Casus I. Onderwerp van de klacht Hergebruik van (eigen) materiaal zonder bronvermelding - ongegrond

Casus I. Onderwerp van de klacht Hergebruik van (eigen) materiaal zonder bronvermelding - ongegrond 2016 Casus I Onderwerp van de klacht Hergebruik van (eigen) materiaal zonder bronvermelding - ongegrond De klacht Op 2015 hebben klager I en klager II een casus voorgelegd aan de Commissie Wetenschappelijke

Nadere informatie

Leidraad bij het sjabloon onderzoeksvoorstel Masterscriptie Deel I

Leidraad bij het sjabloon onderzoeksvoorstel Masterscriptie Deel I Leidraad bij het sjabloon onderzoeksvoorstel Masterscriptie Deel I Deze leidraad heeft tot doel om studenten uitleg te geven bij het opmaken van hun onderzoeksvoorstel voor de masterscriptie. Er wordt

Nadere informatie

gebruikersvoorwaarden

gebruikersvoorwaarden Gebruikersvoorwaarden van Aristoco International BVBA, fabrikant van Cubigo en MaxxGemak, leverancier van Cubigo NL Toestemming Als bezoeker of lid van Cubigo ga je akkoord met de onderstaande bepalingen

Nadere informatie

Muiswerk Strategisch Lezen is gericht op het aanleren van deelvaardigheden die nodig zijn voor een strategische leesaanpak.

Muiswerk Strategisch Lezen is gericht op het aanleren van deelvaardigheden die nodig zijn voor een strategische leesaanpak. Strategisch Lezen Muiswerk Strategisch Lezen is gericht op het aanleren van deelvaardigheden die nodig zijn voor een strategische leesaanpak. Doelgroepen Strategisch Lezen Muiswerk Strategisch Lezen is

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis Rapport Docent i360 Naam Angela Rondhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK VWO

PROFIELWERKSTUK VWO PROFIELWERKSTUK VWO 2017-2018 Beste 5 VWO-er, Het profielwerkstuk (PWS) is onderdeel van je eindexamen en kan worden gezien als een afsluiting van de kennis- en vaardigheden die je op het VWO tot je hebt

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK HANDLEIDING VWO. Schooljaar 2014-2015

PROFIELWERKSTUK HANDLEIDING VWO. Schooljaar 2014-2015 PROFIELWERKSTUK HANDLEIDING VWO Schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave DEEL I - De eisen 1.1 - Het PWS 1.2 - Het onderwerp van het PWS 1.3 - Procedure voor leerlingen met afgerond havo-pws 1.4 - De begeleiding

Nadere informatie

Academiejaar Masterproef Pedagogische Wetenschappen en Sociaal Werk

Academiejaar Masterproef Pedagogische Wetenschappen en Sociaal Werk Masterproef Pedagogische Wetenschappen en Sociaal Werk Academiejaar 2016-2017 BEDOELING Doorlopen van een gericht wetenschappelijk proces Een originele probleemstelling Een persoonlijk werkstuk Binnen

Nadere informatie

De praktische kant van academische vorming: academische vaardigheden

De praktische kant van academische vorming: academische vaardigheden De praktische kant van academische vorming: academische vaardigheden Henk Donkers Sectie Geografie, planologie en milieu Faculteit der Managementwetenschappen Radboud Universiteit Nijmegen Uitgangspunten

Nadere informatie

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren.

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren. Bijlage V Bij het advies van de Commissie NLQF EQF Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en. Tabel ter vergelijking NLQF niveaus 5 t/m 8 en Dublindescriptoren NLQF Niveau 5 Context Een onbekende, wisselende

Nadere informatie

Taak Lyrici. Beschrijving. De lyrici. Concreet

Taak Lyrici. Beschrijving. De lyrici. Concreet Taak Lyrici Beschrijving De komende zes weken gaan we ons bezighouden met lyriek. Daarbij gaan we natuurlijk ook wat biografische informatie over de verschillende lyrici de dichters dus nodig hebben. Immers,

Nadere informatie

AOS docentonderzoek. Rapporteren en presenteren

AOS docentonderzoek. Rapporteren en presenteren Het forum AOS docentonderzoek Rapporteren en presenteren Wanneer is je onderzoek geslaagd? Evalueren en beoordelen Oefening 4 (pagina 316 of 321) Rapporteren en presenteren Verspreiding van resultaten

Nadere informatie

Hoe naar bronnen verwijzen?

Hoe naar bronnen verwijzen? Hoe naar bronnen verwijzen? Er zijn verschillende systemen om naar een bron te verwijzen. In het APA-systeem plaats je in de tekst na het citaat op de parafrase tussen haakjes de naam van de auteur, het

Nadere informatie

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Persoonlijke ontwikkeling Studievaardigheden

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Persoonlijke ontwikkeling Studievaardigheden BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Inleiding en leerdoelen Leren en studeren is een belangrijk onderdeel in je opleiding tot verpleegkundige. Om beter te leren studeren is het belangrijk niet

Nadere informatie

Competentie-invullingsmatrix

Competentie-invullingsmatrix Competentie-invullingsmatrix masterprf Master of Science in de wiskunde Academiejaar 2016-2017 Legende: W=didactische werkvormen E=evaluatievormen Competentie in één of meerdere wetenschappen Wetenschappelijke

Nadere informatie

Examen HAVO. Nederlands. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. Nederlands. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2013 tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-16.30 uur Nederlands Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 22 vragen en een samenvattingsopdracht. Voor dit examen zijn maximaal 47 punten

Nadere informatie