Schulden signaleren, bespreekbaar maken en aanpakken. Gercoline van Beek Lectoraat Schulden en Incasso, Hogeschool van Utrecht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schulden signaleren, bespreekbaar maken en aanpakken. Gercoline van Beek Lectoraat Schulden en Incasso, Hogeschool van Utrecht"

Transcriptie

1 Schulden signaleren, bespreekbaar maken en aanpakken Gercoline van Beek Lectoraat Schulden en Incasso, Hogeschool van Utrecht

2 Agenda Voorstel rondje, wie bent u? Korte quiz, wat weet u al? Schulden in cijfers Impact van schulden op andere levensdomeinen Bespreekbaar maken van schulden, hoe kunt u dat doen? Welke signalen kunnen wijzen op schuldproblematiek? Naar welke voorzieningen kunt u doorverwijzen? Risicovolle schuldeisers en wat kunt u doen of adviseren? Afsluiting

3 Voorstelronde Wie bent u? Heeft u te maken met klanten, werknemers met schulden? Wat doet u nu als u bemerkt dat er schulden spelen?

4 Quiz, vraag 1 Waar of niet waar? De gemeente is juridisch verantwoordelijk voor de uitvoering van schuldhulpverlening.

5 Antwoord Waar De Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs) schrijft aan gemeenten voor dat zij voorzien in passende ondersteuning bij schulden. Ook schrijft de Wgs voor dat de gemeente voorziet in schuldpreventie en nazorg.

6 Vraag 2 Werknemers met schulden zijn vaker ziek dan werknemers zonder schulden. Klopt dit?

7 Antwoord Waar Werknemers met schulden zijn tot 9 dagen vaker ziek. Daarnaast ligt de arbeidsproductiviteit gemiddeld 20 procent lager, dan een werknemer zonder schulden.

8 Vraag 3 Voor het niet betalen van een verkeersboete kan iemand in hechtenis worden genomen. Klopt dit?

9 Antwoord Waar Het niet betalen van een boete, bijvoorbeeld voor een verkeersovertreding of het onverzekerd in bezit hebben van een voertuig, kan voor de klant grote consequenties hebben. Als de klant de boete niet betaalt, kan het CJIB bij de rechter een machtiging aanvragen om hem of haar te gijzelen. Gijzelen betekent dat de klant de gevangenis in moet. De gevangenisstraf vervangt de boete niet!

10 Vraag 4 Deurwaarders mogen beslag leggen op het gehele inkomen. Klopt dit?

11 Antwoord Niet waar Als een deurwaarder beslag legt op het inkomen moet hij rekening houden met de zogenaamde beslagvrije voet. Dit is het deel van het inkomen dat de klant altijd mag houden. De deurwaarder moet daarvan afblijven. De berekening is ingewikkeld. Grofweg geschat heeft de klant het recht om 90 procent van de voor zijn huishouden geldende bijstandsnorm over te houden.

12 Vraag 5 Schuldhulpverlening tegen betaling is toegestaan. Klopt dit?

13 Antwoord Niet waar Het is in Nederland in principe verboden om schuldhulpverlening tegen betaling aan te bieden. Alleen partijen die genoemd zijn in art 48 lid 1 sub c Wck mogen iemand laten betalen voor het treffen van een schuldregeling. De uitgezonderde partijen zijn onder meer advocaten, beschermingsbewindvoerders, bewindvoerders Wsnp en deurwaarders. Het is dus strafbaar om een bedrijfje te beginnen en mensen te laten betalen voor schuldhulpverlening.

14 Vraag 6 Hoeveel procent van de eenmaal opgestarte minnelijke schuldregelingen worden met succes afgerond?

15 Antwoord 70% van de opgestarte minnelijke schuldregelingen worden met succes afgerond. Maar in de afgelopen drie jaren is het aantal mensen met niet regelbare schulden (overheidsvorderingen zoals boetes, fraudevorderingen), waardoor een schuldregeling niet kan worden opgestart, meer dan verdubbeld. In 2011 waren dat mensen, in 2014 bijna

16 Vraag 7 Hoeveel huishoudens deden er in 2014 een beroep op de voedselbank?

17 Antwoord Het gaat om huishoudens. Zij deden in 2014 een beroep op de Voedselbank. Het ging om mensen.

18 Vraag 8 Hoeveel kinderen zijn voor hun voeding afhankelijk van de voedselbank?

19 Antwoord In 2014 bleek dat 40% van de klanten jonger waren dan 18 jaar. Het totaal aantal kinderen dat afhankelijk is van de voedselbank komt op

20 Vraag 9 Welke groep mensen meldden zich het meest bij de schuldhulpverlening in 2014? Zijn dat voornamelijk mensen met een laag tot zeer laag inkomen of juist niet?

21 Antwoord 87% van de klanten in de schuldhulpverlening heeft een inkomen rondom het minimumloon of een inkomen tot maximaal modaal. In 2011 was dit nog 74%.

22 Schulden in cijfers

23 45% van de huishoudens heeft moeite met rondkomen. 40% van de huishoudens loopt achter met zijn betalingen. 20% van de huishoudens heeft problematische schulden of loopt het risico daarop. Nog niet de helft daarvan maakt gebruik van de schuldhulpverlening! Bron Nibud 2016 en SZW 2015 (huishouden in de rode cijfers)

24 Waarom de schulden toenemen Zorgverzekering Energie Hypotheek/huur Telefoon Aankoop op afbetaling verzekering (WA/inboedel) Belastingdienst overig Totaal

25 Redenen voor ontstaan van achterstanden Het oplossen van schulden door achterstanden die nauwelijks te beïnvloeden zijn, is een lastig karwei. Met name de hoge vaste lasten zorgen voor problemen. (bron: Nibud) Reden 2012 in % 2015 in % Te hoge vaste lasten Inkomen is gedaald Te hoge zorgkosten Nonchalance; geld was er wel Terugbetalen toeslagen 21 19

26 Hoogte gemiddelde schuldenlast De schuldenaren die zich in 2015 bij schuldhulpverlenende instanties hebben gemeld, hadden gemiddeld euro schuld (NVVK 2016). In 2012 was dit nog euro. Gemiddeld 14 crediteuren in het spel 1 op de 3 aanvragers is bekend bij andere hulpverlenende instanties Voor 20% is stabilisatie hoogst haalbare

27 Schulden hebben impact! Verband tussen aanwezigheid van schulden en werk / uitkering Mensen met schulden zijn vaker ziek (gemiddeld 9 dagen per jaar meer). Mensen met schulden verliezen arbeidsproductiviteit, door de stress, concentratieproblemen, etc. (gemiddeld 20 procent verlies). Mensen met schulden zijn langduriger afhankelijkheid van een uitkering (gemiddeld een jaar langer).

28 Verband tussen aanwezigheid schulden en psychisch en/of fysiek welbevinden Schulden zorgen voor de toename van angsten en rusteloosheid. Schulden leiden in extreme situaties tot suïcide of abortus. Mensen met schulden hebben vaker overgewicht, rugproblemen en andere fysieke problemen. Schulden zijn van invloed op relaties en dragen bij aan conflicten of het besluit tot echtscheiding.

29 Door schulden, doen mensen soms domme dingen. Herkent u dit uit u eigen praktijk? Weet u waardoor dat komt?

30 Filmpje! Impact van schulden op gedrag.

31 Resumerend: schulden beïnvloeden ons gedrag! De impact van schaarste is erg groot: Hetgeen waar gebrek aan is slokt alle aandacht en energie op. De tijdshorizon komt nabij te liggen, korte termijn is nog te overzien. Beperkte focus doordat alle aandacht op het gebrek is gericht. Kwaliteit besluitvorming neemt af (daling IQ, gemiddeld 13 punten!) De mindset verandert, iemand gelooft niet meer dat inspanning zin heeft Iemand gelooft ook niet meer dat hij/zij zelf voor verandering kan zorgen, de verandering moet van buiten komen. Wordt de schaarste opgeheven dan veert iemand weer terug.

32 Stress & schulden, een (on)werkbare combinatie Om schulden duurzaam op te lossen is er veel nodig: Iemand moet kennis en vaardigheden kunnen inzetten. Iemand moet vaak veel verschillende stappen (tegelijkertijd) kunnen nemen. Iemand moet het lange termijn doel voor ogen kunnen houden en daar naar toe werken. Iemand moet instaat zijn tot zelfregulatie; het kunnen omgaan met verleidingen, behoefte vervulling uitstellen, zich zelf beheersen, emoties controleren zichzelf aanzetten tot actie. Maar ook omgaan met stress en frustraties en volhouden om het doel te bereiken. Maar juist door schulden staan de mogelijkheden om dit gedrag te vertonen onder druk!

33 Signaleren en bespreekbaar maken Hoe signaleert u nu dat er schuldproblematiek speelt? Welke signalen zijn voor u een belangrijke indicatie?

34 Hoe signaleer je dat er schulden spelen? Gemiddeld wachten burgers met schulden 3 5 jaar voordat zij hulp vragen. Dus de kern is signaleren en bespreekbaar maken! Maar wat heb je nodig om te signaleren? 1. Signalen van de klant (verbaal, non-verbaal en gedrag/houding) 2. Signalen van de omgeving (werkgever, collega s, ketenpartners) 3. Signalen uit systemen

35 Signalen van de klant Klant komt verward, gedesoriënteerd of chaotisch Klant komt afspraken niet na, zonder opgaaf van reden Klant kan de reiskosten niet betalen Klant is gestrest door deurwaarders of beslaglegging Klant is vervuild Klant wil een voorschot bij jou of een collega Klant wil graag het vakantiegeld eerder uitbetaald krijgen Klant werkt bij zonder door te geven Klant heeft ongeopende brieven bij zich, stapel brieven waar geen wegwijs te vinden is

36 Signalen van ketenpartners Klant komt afspraken niet na Met de klant zijn geen afspraken te maken (verschijnt niet op afspraken of levert de gevraagde stukken niet in of niet volledig) Klant komt te laat, of niet Klant komt met vreemde verzoeken, bijvoorbeeld of de werkgever de reiskosten alvast kan betalen Klant heeft veel problemen Klant brengt post in envelop mee

37 Signalen uit systemen Loonbeslag Doorbetaling vaste lasten via uitkering Schuld bij de sociale dienst Rapporten/gespreksverslagen (in het verleden sprake geweest van schuldenproblematiek/schuldregeling check op nakomen afspraken of stukken inleveren, (fraudeonderzoeken)

38 Bespreekbaar maken Vragen jullie nu naar de aanwezigheid van schulden bij je klant / werknemer? Hoe doe je dat? Vertelt je klant / werknemer hierover? Zo ja, wat doe je dan?

39 Bespreekbaar maken Het is altijd van belang om te zoeken naar iemand drijfveer of motivatie om in beweging te komen, om te gaan werken aan een oplossing voor het probleem. Lukt dat jullie nu?

40 Manieren om iemand in beweging te krijgen Door slimme vragen te stellen: Waar sta je over zes maanden als je zo doorgaat? Op welke manier heb je last van je schulden? (dus daar wil je wel graag vanaf?) Informeren van de ander Wat weet je over de risico s die je loopt met een huurschuld, zorgachterstand, hypotheekachterstand etc.? Mag ik je hier meer over vertellen Omgeving betrekken Bij mensen die met hun schulden aan de slag gaan zie ik dat zij meer rust krijgen, beter functioneren op hun werk, etc.

41 Verwijzen Als iemand je vertelt over zijn schulden / problemen, wat doe je dan? Verwijs je door of los je het zelf op?

42 Wat moet je weten om te verwijzen? Hoe het stelsel van schuldhulpverlening werkt Taboes kunnen ontkrachten Welke rol ketenpartners kunnen spelen en wat dat betekent voor de klant Welke voorzieningen mogelijk zijn voor welke financiële problematiek Need to knows over schuldeisers, hun incasso positie en de gevolgen voor uw klant

43 Maar hoe werkt het stelsel dan? Hebben jullie een idee welke mogelijkheden er zijn om mensen met schulden te helpen? Welke organisaties bieden hulp?

44 Eerst belangrijke begrippen Er is sprake van een problematische schuld als de maandelijkse betalingsverplichtingen (rente en aflossingen) voor lopende leningen hoger zijn dan de maandelijkse aflossingscapaciteit van de klant huishouden

45 Een afloscapaciteit is het bedrag tussen het vrij te laten bedrag en het feitelijke inkomen

46 Het vrij te laten bedrag is 90% van de geldende bijstandsnorm verhoogt met een correctie van onder andere woonlasten.

47 Fases schuldhulpverlening Fase 1: Informatie, advies, intake, stabilisatie (inkomen op orde krijgen) Fase 2: Minnelijke regeling

48 Inrichting stelsel schuldhulpverlening Minnelijke schuldhulpverlening Wettelijke schuldhulpverlening Uitvoering: gemeenten, kredietbanken, maatschappelijk werk, commerciële partijen Uitvoering: rechtbanken en door rechters aangewezen Wsnpbewindvoerders Omvat: preventie, stabilisatie en schuldregelingen Uitsluitingscriteria: ingeschreven o.m. KvK, instabiele situatie, niet regelbare schulden (Cjib), betwiste vordering. Omvat: wettelijke schuldregelingen Uitsluitingscriteria: schulden die niet te goeder trouw zijn ontstaan (ouder dan 5 jaar wel toegelaten) en/of geen stabiele situatie Gemeenten mogen geen groepen categoriaal weigeren! (Denk aan eigen huis, fraudeschulden, scheiding etc) In beide schuldregelingen heeft schuldenaar 5% meer te besteden dan als er beslag op het inkomen ligt

49 Het stelsel in stappen Voor 1/3 van de aanvragers met problematische schulden zijn de financiële problemen vooralsnog onoplosbaar

50 Taboes Ik wil geen schuldhulpverlening want dan heb ik geen zeggenschap over mijn geld. In de schuldhulpverlening houd ik altijd minder geld over dan als ik geen hulp zoek. Als ik de schuldhulpverlening in ga moet ik mijn auto wegdoen. Ik mag niet meer roken / moet mijn huisdier wegdoen als ik in de schuldhulpverlening ga. Ik kan beter de WSNP in dan in een minnelijke regeling. Ik kan de schuldhulpverlening niet in, want mijn schuld is te hoog.

51 Welke instanties bieden schuldenaren hulp? Naar welke instanties verwijst u nu? Wanneer verwijst u? Waarom naar deze instantie(s)?

52 Doorverwijzen: belangrijke voorzieningen Sociaal raadslieden Juridisch loket Budgetcoaching Budgetbeheer Beschermingsbewind Gemeentelijke schuldhulpverlening Particuliere schuldhulpverlening Wet schuldsanering natuurlijke personen

53 Wanneer welke voorziening Onduidelijkheden over vorderingen, beslag etc. Sociaal raadslieden of juridisch loket Lichte schuldenproblematiek: Sociaal raadslieden of juridisch loket voor betalingsregeling, sites zoals zelfjeschuldenregelen.nl (bank voor een herfinanciering) Ernstige schuldenproblematiek Gemeentelijke, particuliere schuldhulpverlening of Wsnp (Zware) beperking in financiële zelfredzaamheid: Budgetcoaching, budgetbeheer, beschermingsbewind

54 Welke voorziening? De klant en de problematiek bepaalt welke voorzieningen het meest geïndiceerd is. Dus zware / crisisachtige problemen horen thuis bij de schuldhulpverlening. Een zelfredzame klant met financiële problemen kan ook terecht bij sociaal raadslieden of verwezen worden naar zelfhulpsites.

55 Tot slot, belangrijk om te weten! Sommige crediteuren hebben een zeer sterke incassopositie. Hiermee kan uw klant snel in grote problemen geraken. Het is goed deze crediteuren te herkennen en bijtijds te signaleren welke risico s uw klant loopt.

56 Weet je dit? Crediteur Risico Aanpak Belastingdienst (motorrijtuigen), gemeente, waterschap, etc. Toeslagen van de belastingdienst Zorgverzekering Huurachterstand Overheidsvordering. Mag alleen bij vorderingen tot 1000,-. Per keer max 500,-, tot in roodstand (indien mogelijk) Er ligt al beslag op inkomen waardoor er te weinig overblijft bij beslag op de toeslagen Na 6 maanden premieachterstand (totaalbedrag) overdracht naar ZIN - Niet meer aanvullend verzekerd - Naast premie, verplichte boete, die de schuld niet aflost! Bij meer dan 2 (3) maanden achterstand mag verhuurder uithuiszetting aanvragen Als er al beslag op het inkomen ligt, kunt u dit laten terugdraaien, door het verzoek berekening beslagvrije voet in te vullen (duurt gemiddeld wel 6 weken!) 1. Deurwaarder vragen beslag op inkomen aanpassen 2. Persoonlijke betalingsregeling Aanmelding bij SHV (stabilisatie-overeenkomst) kan lucht geven. Inwoner wordt dan afgemeld bij ZIN. Maar let op! De maximale duur van de stabilisatie-overeenkomst is 6 maanden. Nog geen regeling? Dan komt er weer een boete bovenop de basispremie. Beroep op SHV kan helpen. Dit is een crisissituatie en SHV zal proberen de ontruiming tegen te gaan. Zorg voor betaling lopende termijnen!

57 Vervolg Crediteur Risico Aanpak Energiebedrijf CJIb Deurwaarder Afsluiting van de energie. Het energiebedrijf is wettelijk verplicht om te proberen om contact te leggen met de schuldenaar. Gijzeling vanwege parkeerboetes, APK keuring, fout parkeren, onverzekerd rondrijden, etc. Gemiddeld 1 week gijzeling in de gevangenis per openstaande boete. Beslagvrije voet is verkeerd berekend of geschat. Aanmelden bij SHV kan een dreigende afsluiting afwenden. Dit telt ook als crisissituatie. Tussen oktober en april mag iemand in principe niet worden afgesloten, mits de lopende termijnen worden voldaan! Toon de betalingsonmacht op de zitting bij de rechter aan! Adviseer de klant ALTIJD naar de zitting te gaan. Vanaf 1 juli is het regelen van een betalingsregeling mogelijk. Kan alleen voor boetes hoger dan 225,-. De 2 e vervaldatum mag nog niet verstreken zijn. En eerdere betalingsregelingen moeten stipt nagekomen zijn. Anders geen regeling! Adviseer uw klant dat zij altijd gegevens (over inkomen, huishoudsamenstelling, woonkosten, etc.) aan de deurwaarder doorgeven, zodat beslagvrije voet wordt gecorrigeerd.

58 Was u bekend met de incassobevoegdheden van deze schuldeisers? Kunt u de klant beter informeren over de risico s die hij of zij loopt?

59 Heeft u nog vragen? Zou u zaken nu anders aanpakken?

60 Dank voor uw aandacht! Gercoline van Beek

Schulden herkennen, bespreken én aanpakken (deelsessie 19)

Schulden herkennen, bespreken én aanpakken (deelsessie 19) Schulden herkennen, bespreken én aanpakken (deelsessie 19) Vivian den Hartogh Lectoraat schulden en incasso, Hogeschool van Utrecht Arie Visser SBCM Kenniscentrum en A&O fonds sociale werkgelegenheid Agenda

Nadere informatie

Schuldproblemen Wat u moet weten en kan doen. Vivian den Hartogh Lectoraat schulden en incasso, Hogeschool van Utrecht

Schuldproblemen Wat u moet weten en kan doen. Vivian den Hartogh Lectoraat schulden en incasso, Hogeschool van Utrecht Schuldproblemen Wat u moet weten en kan doen. Vivian den Hartogh Lectoraat schulden en incasso, Hogeschool van Utrecht Agenda Voorstel rondje Armoede en schulden in cijfers Impact van schulden Wat u weten

Nadere informatie

De eindjes aan elkaar knopen.

De eindjes aan elkaar knopen. De eindjes aan elkaar knopen. workshop Peter Wesdorp Gilde Vakmanschap Agenda Voorstelrondje Kort interview Een paar handige weetjes (uit het boekje) In gesprek met de schuldenaar Effecten van schaarste

Nadere informatie

Begrippenlijst - schulden

Begrippenlijst - schulden Begrippenlijst - schulden Uitleg van veelgebruikte begrippen in de schuldhulpverlening op alfabetische volgorde. Aanzegging Afloscapaciteit Akte van Cessie Bankbeslag Beslagvrije voet (BVV) Bestuursrechtelijke

Nadere informatie

Effectieve schuldhulp, een stand van zaken

Effectieve schuldhulp, een stand van zaken Seminariereeks sociaal werk de toekomst in! Effectieve schuldhulp, een stand van zaken Dr. Nadja Jungmann Een organisatie van de Master in het sociaal werk en sociaal beleid (KU Leuven i.s.m. hogescholen)

Nadere informatie

Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting

Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Financiële problemen op de werkvloer Micha Aarts Nibud Nibud is een onafhankelijk kenniscentrum Doelstellingen: Verhogen zelfredzaamheid consument Voorkomen

Nadere informatie

Afgelopen jaren. Onderzoeksmethoden. Onderzoeksvraag

Afgelopen jaren. Onderzoeksmethoden. Onderzoeksvraag NADJA JUNGMANN ERIK LEMS FIENEKE VOGELPOEL GERCOLINE VAN BEEK PETER WESDORP 1 Incasso- en deurwaarderssymposium 19 november 2014 Nadja Jungmann Onoplosbare schuldsituaties Afgelopen jaren Toename aantal

Nadere informatie

Copyright Compass 2018 INFORMATIE:

Copyright Compass 2018 INFORMATIE: Copyright Compass 2018 INFORMATIE: Schulden en bewind Wanneer iemand onder beschermingsbewind wordt gesteld wil dat niet zeggen dat er sprake is van een schuldensituatie. Ook iemand met veel vermogen kan

Nadere informatie

Schulden in de leefwereld en de systeemwereld. Therese Steur Rotterdamse Sociale Alliantie

Schulden in de leefwereld en de systeemwereld. Therese Steur Rotterdamse Sociale Alliantie Schulden in de leefwereld en de systeemwereld Therese Steur Rotterdamse Sociale Alliantie Doorverwijzingen naar Rotterdamse Sociale Alliantie Kritische burgers die signalen opvangen van bewoners bedreigd

Nadere informatie

U wilt uw schulden wegwerken

U wilt uw schulden wegwerken U wilt uw schulden wegwerken Wij helpen u daarbij gemeente Heumen gemeente Heumen Hebt u schulden en komt u er niet meer uit? Dan is het de hoogste tijd dat u in actie komt! Niemand kan uw geldproblemen

Nadere informatie

Werknemers met schulden

Werknemers met schulden Steeds meer mensen hebben problematische schulden. Ook in uw bedrijf werken misschien mensen met schulden. In deze folder vindt u informatie over de ondersteuning die de gemeente Capelle aan den IJssel

Nadere informatie

SCHULDHULPVERLENING september 2013 1

SCHULDHULPVERLENING september 2013 1 SCHULDHULPVERLENING september 2013 1 2 Inhoudsopgave Als schulden een probleem worden... 4 Hoe vraag ik schuldhulpverlening aan? 5 Wanneer kom ik in aanmerking voor schuldhulpverlening? 5 Waaruit bestaat

Nadere informatie

Financiële problematiek

Financiële problematiek Financiële problematiek Hoe inzichten uit de hersenwetenschap leiden tot een betere aanpak van armoede en schulden Nadja Jungmann Hoe komen NL huishoudens rond? 120 100 80 60 Er wordt veel geld overgehouden

Nadere informatie

Schets van de schuldhulpverlening Omvang, opzet en actuele ontwikkelingen

Schets van de schuldhulpverlening Omvang, opzet en actuele ontwikkelingen Schets van de schuldhulpverlening Omvang, opzet en actuele ontwikkelingen Dr. Nadja Jungmann, lector schulden en incasso Mr H.D.L.M. Schruer, advocaat en senior onderzoeker lectoraat schulden en incasso

Nadere informatie

SCHULDHULPVERLENING april

SCHULDHULPVERLENING april SCHULDHULPVERLENING april 2016 1 2 INHOUDSOPGAVE ALS SCHULDEN EEN PROBLEEM WORDEN... 4 HOE VRAAG IK SCHULDHULPVERLENING AAN? 5 WANNEER KOM IK IN AANMERKING VOOR SCHULDHULPVERLENING? 5 WAARUIT BESTAAT SCHULDHULPVERLENING?

Nadere informatie

André Moerman. Manager sociaal raadslieden en. Voorzitter signaleringscommissie LOSR Eigenaar website www.schuldinfo.nl Docent executie en beslag

André Moerman. Manager sociaal raadslieden en. Voorzitter signaleringscommissie LOSR Eigenaar website www.schuldinfo.nl Docent executie en beslag André Moerman Manager sociaal raadslieden en schuldhulpverlening Rijnstad Voorzitter signaleringscommissie LOSR Eigenaar website www.schuldinfo.nl Docent executie en beslag In schuldhulpverlening ook meer

Nadere informatie

Workshop Hoe kom ik uit de schulden?

Workshop Hoe kom ik uit de schulden? Workshop Hoe kom ik uit de schulden? Hoe kan een beschermingsbewindvoerder daarbij helpen Wim Peeters beschermingsbewindvoerder Even voorstellen Wim Peeters oprichter Bolwerk bewindvoering > 30 jaar (commercieel)management

Nadere informatie

Incasso en maatwerk bij de Belastingdienst

Incasso en maatwerk bij de Belastingdienst Schulden bij de belastingdienst - Inkomstenbelasting. - Teveel ontvangen toeslagen. Voornamelijk huur- en zorgtoeslag. Voor jonge ouders mogelijk kinderopvangtoeslag. Brief met vordering Herinnering &

Nadere informatie

Aan de slag met je schulden

Aan de slag met je schulden Aan de slag met je schulden De stappen van een schuldregeling voor jou op een rij STADSBANK OOST NEDERLAND - SCHULDEN OPLOSSEN De stappen van een schuldregeling 1 Opstartfase 2 Start schuldregeling Je

Nadere informatie

Beschermingsbewind, schuldhulpverlening en bijzondere bijstand

Beschermingsbewind, schuldhulpverlening en bijzondere bijstand Beschermingsbewind, schuldhulpverlening en bijzondere bijstand Een toekomst visie Mr. Ellen Penders Drs. Vivian den Hartogh Wat er vooraf ging Situatie burgers verslechterd (explosieve) toename van mensen

Nadere informatie

schulddienstverlening gemeente Brielle

schulddienstverlening gemeente Brielle schulddienstverlening gemeente Brielle De budgetcoach De budgetcoach kan u handige tips geven om uw inkomsten en uitgaven weer met elkaar in evenwicht te brengen. De budget adviesgesprekken zijn gratis

Nadere informatie

Help, loonbeslag, wat moet ik doen?

Help, loonbeslag, wat moet ik doen? Help, loonbeslag, wat moet ik doen? Niets doen is geen optie Micha Aarts Nibud HR Update, Woerden 14-12-2017 Inzicht Wat zijn de kosten van personeel met schulden voor een werkgever? Wat betekent het hebben

Nadere informatie

Het college van de gemeente Geldermalsen;

Het college van de gemeente Geldermalsen; Het college van de gemeente Geldermalsen; gelet op de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, het raadsbesluit van 27 juni 2017 waarbij het Beleidsplan Schuldhulpverlening is vastgesteld en artikel 4:81

Nadere informatie

december Totaal behandeld

december Totaal behandeld Schuldhulpverlening In 2015 is besloten om met ingang van 2015 geen afzonderlijk jaarverslag over schuldhulpverlening op te stellen, maar de resultaten in een bijlage op te nemen bij de Marap. In 2015

Nadere informatie

Incasso: Een minnelijk en gerechtelijk traject

Incasso: Een minnelijk en gerechtelijk traject Incasso: Een minnelijk en gerechtelijk traject Een incassotraject zijn alle acties van een schuldeiser, incassobureau of deurwaarder om een schuld te innen. Reageer altijd op brieven van schuldeisers.

Nadere informatie

O jee, nu heb ik er twee!! Actualiteitencongres Schuldhulpverlening 25 september 2018

O jee, nu heb ik er twee!! Actualiteitencongres Schuldhulpverlening 25 september 2018 O jee, nu heb ik er twee!! Actualiteitencongres Schuldhulpverlening 25 september 2018 Beschermingsbewind en Wsnp-bewind Wie doet wat? Cijfers uit de Monitor Samenloop en de 4 verplichtingen De schone lei

Nadere informatie

Schulddienstverlening

Schulddienstverlening Schulddienstverlening Afdeling Inkomensondersteuning Eenheid Sociale Zaken en Werkgelegenheid Gemeente Zwolle Januari 2013 Regina Koudijs Inhoud presentatie Algemeen Doelgroep Hoofddoel schulddienstverlening

Nadere informatie

Aanmeldformulier Schuldhulpverlening Vertrouwelijk

Aanmeldformulier Schuldhulpverlening Vertrouwelijk Aanmeldformulier Schuldhulpverlening Vertrouwelijk Verstrekt op: - - Door: A. Gegevens aanvrager Achternaam : Voornamen : Adres : Pc & Woonplaats : BSN : man vrouw Geboortedatum : Nationaliteit : Telefoon

Nadere informatie

Wat kan de kredietbank voor u betekenen?

Wat kan de kredietbank voor u betekenen? Wat kan de kredietbank voor u betekenen? Wat kan de Kredietbank West-Brabant voor u betekenen? De Kredietbank West-Brabant, onderdeel van de directie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Gemeente Breda,

Nadere informatie

Screeningsformulier Financiële Winkel Delft

Screeningsformulier Financiële Winkel Delft Screeningsformulier Financiële Winkel Delft Vul dit formulier voorafgaand aan het inloopspreekuur van de Financiële Winkel van Delft zo volledig mogelijk en naar waarheid in. Als wij de gevraagde informatie

Nadere informatie

Schuldhulpverlening met drie bruikbare casussen

Schuldhulpverlening met drie bruikbare casussen Schuldhulpverlening met drie bruikbare casussen Nadja Jungmann Tamara Madern Over de auteurs Dr. Nadja Jungmann is lector Schulden en incasso aan Hogeschool Utrecht, verkozen tot de lector van het jaar

Nadere informatie

Schulden oplossen met de Wsnp

Schulden oplossen met de Wsnp Schulden oplossen met de Wsnp Informatie over schuldsanering bij problematische schulden Inhoudsopgave Problematische schulden herkenbaar? 3 Wat is de Wsnp? 4 Hoe komt u in de Wsnp? 5 Wat doet de bewindvoerder?

Nadere informatie

Huurachterstand Wat nu?

Huurachterstand Wat nu? Huurachterstand Wat nu? Huurachterstand Wat nu? Zayaz helpt u hier graag bij Huurachterstand voorkomen 3 Betalingsregeling 4 Hulp bij langdurige huurschulden 4 Een plotselinge daling van het inkomen 5

Nadere informatie

Opzet Masterclass. 1.Inzichten over de verbinding tussen burger overheid en procedurele rechtvaardigheid

Opzet Masterclass. 1.Inzichten over de verbinding tussen burger overheid en procedurele rechtvaardigheid 2 Ilona Opzet Masterclass 1.Inzichten over de verbinding tussen burger overheid en procedurele rechtvaardigheid 2. Wat betekenen deze inzichten voor invordering? --> Handreiking met handvatten 3. Inzichten

Nadere informatie

Jaarverslag. schulddienstverlening 2013. Een goede start

Jaarverslag. schulddienstverlening 2013. Een goede start Jaarverslag schulddienstverlening 2013 Een goede start 1. Aanleiding In 2012 heeft u het beleidsplan schulddienstverlening: De kanteling van schuldhulpverlening naar schulddienstverlening vastgesteld.

Nadere informatie

Schuldhulpverlening voor uw werknemers

Schuldhulpverlening voor uw werknemers Schuldhulpverlening voor uw werknemers Werknemers met schulden Veel werkgevers hebben wel eens te maken met werknemers met problematische schulden. Dit kan (financiële) gevolgen hebben voor u als werkgever.

Nadere informatie

Financiële problemen op de werkvloer

Financiële problemen op de werkvloer Financiële problemen op de werkvloer Gemeente Zoetermeer Nibud, 2012 Auteurs Daisy van der Burg Tamara Madern Inhoud 1 INLEIDING... 2 2 ONTWIKKELING FINANCIËLE PROBLEMEN... 3 3 OORZAKEN, SIGNALEN EN GEVOLGEN...

Nadere informatie

Schuldbemiddeling. Hulp bij financiële problemen

Schuldbemiddeling. Hulp bij financiële problemen Schuldbemiddeling Hulp bij financiële problemen Schuldbemiddeling Hulp bij financiële problemen Als u te maken heeft met financiële problemen, schakel dan op tijd deskundige hulp in. Hoe eerder hoe beter.

Nadere informatie

Armoede en schulden in Oostzaan en Wormerland. Martijnschut.wordpress.com

Armoede en schulden in Oostzaan en Wormerland. Martijnschut.wordpress.com Armoede en schulden in Oostzaan en Wormerland Martijnschut.wordpress.com Armoede Armoede is een complex verschijnsel met veelal samenhangende dimensies zoals inkomen, maatschappelijke participatie, opleidingsniveau,

Nadere informatie

in Gemeente Ridderkerk

in Gemeente Ridderkerk in Gemeente Ridderkerk Inhoudsopgave Voorwoord 1. Inzet dienstverlening en resultaten 1.1 Dienstverlening PLANgroep in Gemeente Ridderkerk 1.2 Instroomcijfers aanmeldingen 1.3 Beschikkingen en doorlooptijden

Nadere informatie

Financiële fitheid. 22 november 2018

Financiële fitheid. 22 november 2018 Financiële fitheid 22 november 2018 Introductie Financieel Directeur Sazas Opgegroeid in West-Friesland Wiskunde Cijfers, cijfers en nog eens.. Verleidingen Oplossing? Medewerker Werkgever Wat u mag verwachten

Nadere informatie

Gevangen in Schuld. over de uitzichtloze schuldsituaties van cliënten van de verslavingsreclassering. door Marc Anderson

Gevangen in Schuld. over de uitzichtloze schuldsituaties van cliënten van de verslavingsreclassering. door Marc Anderson Gevangen in Schuld over de uitzichtloze schuldsituaties van cliënten van de verslavingsreclassering door Marc Anderson Hoe vorm te geven aan een sluitende aanpak van problematische schulden bij cliënten

Nadere informatie

Workshop SHM Leidersdag. Nieuwe ontwikkelingen in het werkveld

Workshop SHM Leidersdag. Nieuwe ontwikkelingen in het werkveld Workshop SHM Leidersdag Nieuwe ontwikkelingen in het werkveld Programma Vereenvoudiging Beslagvrije Voet Beslagregister Telecomwet2017 Het moratorium (art. 287b Fw) Tijdelijke adempauze die de schuldenaar

Nadere informatie

Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Velsen 2013

Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Velsen 2013 Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Velsen 2013 Artikel 1 Begripsbepalingen In deze beleidsregels wordt verstaan onder: a. college: college van burgemeester en wethouders van Velsen; b. inwoner:

Nadere informatie

VDL Financiële zorg Den Elterweg SM Vierakker Mob Web : mail :

VDL Financiële zorg Den Elterweg SM Vierakker Mob Web :   mail : Den Elterweg 113 7233 SM Vierakker Mob. 06-53232840 Web : www.bennievanderlinden.nl mail : info@bennievanderlinden.nl Wij zijn Kiwa gecertificeerd : nr. 1 Inleiding Met deze informatie willen u inzicht

Nadere informatie

Cijfers Schuldhulpverlening 2016

Cijfers Schuldhulpverlening 2016 Cijfers Schuldhulpverlening 2016 1. Aanmeldingen In 2016 zien we weer een lichte stijging van het aantal klanten dat voor een eerste gesprek aan onze balie is gekomen. We hebben in 2016 ingestoken op vindbaarheid,

Nadere informatie

Edwin Lahuis : Ondernemersadviseur Silke Eitink : Senior adviseur schuldhulpverlening

Edwin Lahuis : Ondernemersadviseur Silke Eitink : Senior adviseur schuldhulpverlening Edwin Lahuis : Ondernemersadviseur Silke Eitink : Senior adviseur schuldhulpverlening ROZ facts Organisatie Ruim 30 medewerkers en 30 coaches Hoofdvestiging: Ondernemerscentrum H164 in Hengelo Loopbaanplein

Nadere informatie

Schulden? Pak ze snel aan

Schulden? Pak ze snel aan Schulden? Pak ze snel aan 1 2 Schulden? Als u uw rekeningen niet (op tijd) betaalt, iets op afbetaling koopt of een lening afsluit, dan maakt u schulden. Kunt u langere tijd geen rekeningen betalen of

Nadere informatie

Van schuld naar schone lei

Van schuld naar schone lei Van schuld naar schone lei In Nederland hebben ruim 200.000 huishoudens te kampen met problematische schulden. Behoort u ook daartoe? Heeft u schulden die u niet kunt afbetalen? Bijvoorbeeld omdat uw inkomen

Nadere informatie

De schuldenbank: aanpak armoede en schulden in Den Haag

De schuldenbank: aanpak armoede en schulden in Den Haag RIS 295513 4 november 2016 De schuldenbank: aanpak armoede en schulden in Den Haag Initiatiefvoorstel Groep de Mos / Ouderen Partij Den Haag De schuldenbank: aanpak armoede en schulden in Den Haag Initiatiefvoorstel

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Schulden, hoe kom ik ervan af? Ik kan de rekeningen niet meer betalen. Wat nu? Wat kan ik zelf doen aan mijn schulden?

Inhoudsopgave. Schulden, hoe kom ik ervan af? Ik kan de rekeningen niet meer betalen. Wat nu? Wat kan ik zelf doen aan mijn schulden? met schulden Inhoudsopgave 3 Schulden, hoe kom ik ervan af? 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14 Ik kan de rekeningen niet meer betalen. Wat nu? Wat kan ik zelf doen aan mijn schulden? Bij wie kan ik terecht voor

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. LEESWIJZER SAMENVATTING DOELSTELLINGEN EN KWALITEITSBORGING DE WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING...

INHOUDSOPGAVE 1. LEESWIJZER SAMENVATTING DOELSTELLINGEN EN KWALITEITSBORGING DE WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING... INHOUDSOPGAVE 1. LEESWIJZER... 2 2. SAMENVATTING... 2 3. DOELSTELLINGEN EN KWALITEITSBORGING... 4 4. DE WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING... 4 4.1 Integrale aanpak... 4 4.2 Termijnen... 4 4.3 Doelen

Nadere informatie

Handreiking voorkoming huisuitzettingen 2018

Handreiking voorkoming huisuitzettingen 2018 Handreiking voorkoming huisuitzettingen 2018 Laatst bijgewerkt: 1 april 2019 Het proces van betalingsachterstanden tot huisuitzetting verloopt in fasen. In elke fase heb je nog mogelijkheden om huisuitzetting

Nadere informatie

Beschermingsbewind. Wij verzorgen je geldzaken van A tot Z STADSBANK OOST NEDERLAND - BESCHERMINGSBEWIND

Beschermingsbewind. Wij verzorgen je geldzaken van A tot Z STADSBANK OOST NEDERLAND - BESCHERMINGSBEWIND Beschermingsbewind Wij verzorgen je geldzaken van A tot Z STADSBANK OOST NEDERLAND - BESCHERMINGSBEWIND Welkom bij Stadsbank Oost Nederland Bescherm jezelf en geef je financiën uit handen Aangenaam. Wij

Nadere informatie

Welzijn Ouderen. Schuldhulpverlening. Thuisadministratie. Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u!

Welzijn Ouderen. Schuldhulpverlening. Thuisadministratie. Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Welzijn Ouderen Thuisadministratie Schuldhulpverlening Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Schuldhulpverlening Ik geef maandelijks

Nadere informatie

Convenant NVVK ZN voorkoming wanbetaling zorg

Convenant NVVK ZN voorkoming wanbetaling zorg Convenant NVVK ZN voorkoming wanbetaling zorg Nicolette Cremers (ZN) Rémi Langenberg (ZiNL) Marianne Oostrik (NVVK) Programma 1. Achtergrond Convenant NVVK - ZN 2. Voortraject Zorgverzekeraars 3. Vervolgtraject

Nadere informatie

FORMULIER AANVRAAG BESCHERMINGSBEWIND / BUDGETBEHEER

FORMULIER AANVRAAG BESCHERMINGSBEWIND / BUDGETBEHEER FORMULIER AANVRAAG BESCHERMINGSBEWIND / BUDGETBEHEER LET OP! Er is ook een digitaal aanvraagformulier beschikbaar via www.demaasdienstverlening.nl Hoe vraagt u aan? U vraagt beschermingsbewind en/of budgetbeheer

Nadere informatie

Het college heeft besloten tot vaststelling van de regeling schuldhulpverlening 2017 en verder.

Het college heeft besloten tot vaststelling van de regeling schuldhulpverlening 2017 en verder. Samenvatting Het college heeft besloten tot vaststelling van de regeling schuldhulpverlening 2017 en verder. Daarnaast is besloten tot het verlenen van mandaat aan de Kredietbank Limburg voor het indienen

Nadere informatie

Armoedebeleid. Welkom bij deze presentatie!

Armoedebeleid. Welkom bij deze presentatie! Armoedebeleid Welkom bij deze presentatie! Algemeen Armoede is een complex fenomeen waarin de dimensies van inkomen, gezondheid, opleiding, zelfredzaamheid en mogelijkheden tot participatie een belangrijke

Nadere informatie

Post-bachelorcursus Beschermingsbewindvoerder en beheer Aanvullende leesstof les 7

Post-bachelorcursus Beschermingsbewindvoerder en beheer Aanvullende leesstof les 7 Problematische Financiële problemen ontstaan veelal niet vanzelf. Bij problematische spelen niet alleen de financiële problemen een rol, maar het heeft ook te maken met psychosociale problemen. De psychosociale

Nadere informatie

Als u als (ex-)ondernemer. problematische schulden heeft. Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers

Als u als (ex-)ondernemer. problematische schulden heeft. Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers Als u als (ex-)ondernemer problematische schulden heeft Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers Inhoudsopgave Problematische schulden herkenbaar? 3 Wat is de Wsnp? 4 Hoe komt u in de Wsnp? 6 Wat

Nadere informatie

Het Centraal Justitieel Incassobureau. Dé expert op het gebied van inning, incasso van boetes en coördinatie van straffen

Het Centraal Justitieel Incassobureau. Dé expert op het gebied van inning, incasso van boetes en coördinatie van straffen Het Centraal Justitieel Incassobureau Dé expert op het gebied van inning, incasso van boetes en coördinatie van straffen Corporate presentatie CJIB 2010 Het CJIB als partner Welke innovaties heeft het

Nadere informatie

Als u als (ex-)ondernemer. problematische schulden heeft. Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers

Als u als (ex-)ondernemer. problematische schulden heeft. Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers Als u als (ex-)ondernemer problematische schulden heeft Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers Inhoudsopgave Problematische schulden herkenbaar? 3 Wat is de Wsnp? 4 Hoe komt u in de Wsnp? 6 Wat

Nadere informatie

Aanvullende notitie op het Beleidsplan schuldhulpverlening gemeente Menterwolde

Aanvullende notitie op het Beleidsplan schuldhulpverlening gemeente Menterwolde Aanvullende notitie op het Beleidsplan schuldhulpverlening gemeente Menterwolde Inleiding Met de invoering van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening zijn de minnelijke schuldsanering en de wettelijke

Nadere informatie

Schulden? Pak ze snel aan

Schulden? Pak ze snel aan Schulden? Pak ze snel aan Schulden? Pak ze snel aan Als u rekeningen niet of niet op tijd betaalt of een lening niet aflost, dan krijgt u schulden. Kunt u langere tijd geen rekeningen betalen of geen schulden

Nadere informatie

Bijlage 3 Producten 1 2 MAART 2015 1788622

Bijlage 3 Producten 1 2 MAART 2015 1788622 Gescand archih datum _ Bijlage 3 Producten 1 2 MAART 2015 1788622 De gemeente en haar partners bieden verschillende producten aan op het gebied van schuldhulpverlening: Preventie en vroegsignalering Schuldbemiddeling

Nadere informatie

Schuldhulp- verlening

Schuldhulp- verlening Schuldhulpverlening De gemeente Nederweert kan u helpen een problematische schuldsituatie op te lossen of in de toekomst te voorkomen. Dit noemen we ook wel schuldhulpverlening. We zijn verantwoordelijk

Nadere informatie

Besluit College van BenW

Besluit College van BenW Besluit College van BenW Titel: Vaststellen beleidsregels Schulddienstverlening Peel 6.1. 2015-2018 Zaaknummer: SOM/2015/021181 Documentnummer: SOM/2015/021185 Datum besluit: Het college van burgemeester

Nadere informatie

Beleidsregel toelating tot de schuldhulpverlening

Beleidsregel toelating tot de schuldhulpverlening Beleidsregel toelating tot de schuldhulpverlening Artikel 1. Begripsbepalingen 1. In deze beleidsregel wordt verstaan onder: a. aflossingscapaciteit: het bedrag dat de schuldenaar dient af te dragen voor

Nadere informatie

Een akkoord is de moeite waard

Een akkoord is de moeite waard Problematische schulden: Een akkoord is de moeite waard een akkoord is de moeite waard 3 Problematische schulden: Een akkoord is de moeite waard Is door een samenloop van omstandigheden een problematische

Nadere informatie

Een schuldregeling KREDIETBANK

Een schuldregeling KREDIETBANK SOZAWE Een schuldregeling KREDIETBANK De Groningse Kredietbank (GKB), onderdeel van de Een schuldregeling: hulp bij problematische schulden dienst Sociale Zaken en Werk van de gemeente Het kan gebeuren

Nadere informatie

Werknemers en financiële problemen. Zorg van de werkgever?

Werknemers en financiële problemen. Zorg van de werkgever? Werknemers en financiële problemen. Zorg van de werkgever? Chris Bakhuis, Bestuurslid KBvG en vestigingsmanager Flanderijn Wil Flikweert, Registeraccount en partner Ernst & Young Programma 08.00 08.15

Nadere informatie

Schulden? Pak ze snel aan

Schulden? Pak ze snel aan Schulden? Pak ze snel aan 1 2 Schulden? Pak ze snel aan Als u rekeningen niet of niet op tijd betaalt of een lening niet aflost, dan krijgt u schulden. Kunt u langere tijd geen rekeningen betalen of geen

Nadere informatie

20 jaar aanpak van problematische schulden

20 jaar aanpak van problematische schulden 20 jaar aanpak van problematische schulden Van privé-probleem naar publiek vraagstuk NADJA JUNGMANN 1997 Vooravond van een nieuw tijdperk Stevige groei van de schuldenproblematiek (1992-1997 +60% aanvragen)

Nadere informatie

Beleidsregels schuldhulpverlening Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Het college van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Beleidsregels schuldhulpverlening Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Het college van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude CVDR Officiële uitgave van Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Nr. CVDR448881_1 9 januari 2018 BeleidsregelsschuldhulpverleningHaarlemmerliede en Spaarnwoude Het college van de gemeente Haarlemmerliede en

Nadere informatie

BeBuB - Mark de Beer - Samen op zoek naar een oplossing

BeBuB - Mark de Beer - Samen op zoek naar een oplossing FORMULIER AANVRAAG BUDGETBEHEER BeBuB - Mark de Beer - Hoe vraagt u aan? U vraagt beschermingsbewind en/of budgetbeheer aan door: dit formulier volledig en naar waarheid in te vullen. het formulier op

Nadere informatie

Aan de slag met budgetbeheer

Aan de slag met budgetbeheer Aan de slag met budgetbeheer De stappen van budgetbeheer voor jou op een rij STADSBANK OOST NEDERLAND - BUDGETBEHEER De stappen van budgetbeheer Welkom bij Stadsbank Oost Nederland 1 Opstartfase Overzicht:

Nadere informatie

Schuldhulpverlening Gemeente Den Haag. Feitenrapport

Schuldhulpverlening Gemeente Den Haag. Feitenrapport Schuldhulpverlening Gemeente Den Haag Feitenrapport RIS 284682 Schuldhulpverlening Gemeente Den Haag Feitenrapport 2Feitenrapport Colofon Rekenkamer Den Haag Leden Watze de Boer (voorzitter) Pauline Reeuwijk

Nadere informatie

CONFERENTIE ARMOEDE EN SCHULDEN STADSBANK LEIDEN SCHULDHULPVERLENING PREVENTIEPLAN

CONFERENTIE ARMOEDE EN SCHULDEN STADSBANK LEIDEN SCHULDHULPVERLENING PREVENTIEPLAN 1 CONFERENTIE ARMOEDE EN SCHULDEN STADSBANK LEIDEN SCHULDHULPVERLENING PREVENTIEPLAN Asmae Noura en Gabriëlle van der Loo 2 PROGRAMMA Traject Schuldhulpverlening Preventieplan 2018-2021 3 EEN PAAR VRAGEN

Nadere informatie

Interessante uitspraken voor schuldhulpverlening

Interessante uitspraken voor schuldhulpverlening Janine Ottenhof Juridisch beleidsadviseur NVVK Interessante uitspraken voor schuldhulpverlening Studiedag NVVK 8 november 2016 Telefoonabonnement Gratis telefoon bij abonnement is koop op afbetaling en

Nadere informatie

Schulden? Pak ze aan!

Schulden? Pak ze aan! Schulden? Pak ze aan! Schulden? Pak ze aan! De meeste Nederlanders hebben op een of andere manier wel een schuld. Bijvoorbeeld in de vorm van een hypotheek, een doorlopend krediet, financiering voor een

Nadere informatie

Armoede, schulden en schaarste

Armoede, schulden en schaarste Armoede, schulden en schaarste Speciale aandacht voor armoede in wijkteams? Roeland van Geuns Lector armoede en participatie, Hogeschool van Amsterdam INHOUD 1. Oorzaken van armoede 2. Armoede en multi-problematiek

Nadere informatie

Schuldeisers kunnen kiezen

Schuldeisers kunnen kiezen Schuldeisers kunnen kiezen Welke stappen kunnen schuldeisers zetten om vorderingen te innen? Raad voor Rechtsbijstand s-hertogenbosch Bureau Wsnp (0900) 202 66 20 ( 0,10 p/m) wsnpinfo@rvr.org schuldeisers

Nadere informatie

Meer over bewindvoering

Meer over bewindvoering Meer over bewindvoering Wat is bewindvoering? Wanneer u niet meer in staat bent uw financiële zaken te regelen, dan kan een bewindvoerder u daarbij helpen. Een bewindvoerder beheert uw inkomsten en uitgaven

Nadere informatie

GELD TELT informatie over jouw geldzaken

GELD TELT informatie over jouw geldzaken GELD TELT informatie over jouw geldzaken 2 inleiding Deze folder is voor alle cliënten van Pameijer. Je vindt hier tips en adviezen die te maken hebben met jouw geldzaken. Heb je na het lezen van deze

Nadere informatie

Beleidsregels Integrale Schuldhulpverlening

Beleidsregels Integrale Schuldhulpverlening Beleidsregels Integrale Schuldhulpverlening Artikel 1. Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: college:college van burgemeester en wethouders van de gemeente Staphorst waarmee de GKB een

Nadere informatie

Congres Sociale zekerheid in beweging

Congres Sociale zekerheid in beweging Kluwerschulinck.nl Congres Sociale zekerheid in beweging De werkwijze en succesvolle aanpak van de Kredietbank Groningen 2 1 Groningse Kredietbank (GKB) Onderdeel van de dienst Sociale Zaken en Werk van

Nadere informatie

ONOPLOSBARE SCHULDSITUATIES

ONOPLOSBARE SCHULDSITUATIES ONOPLOSBARE SCHULDSITUATIES over de toegankelijkheid van het huidige systeem van schuldhulpverlening door Gercoline van Beek en Marc Anderson (HU) Agenda Aard en omvang schuldenproblema?ek in Nederland

Nadere informatie

Schuldhulpverlening. Financiële Winkel van Delft

Schuldhulpverlening. Financiële Winkel van Delft Schuldhulpverlening Financiële Winkel van Delft Start Diverse activiteiten: Schuldbemiddeling. Training en instructie. Preventie (voorlichting). Advisering. Spelregels Convenant NVVK Algemene Wet Bestuursrecht

Nadere informatie

ZELFREDZAAMHEID in Amsterdam

ZELFREDZAAMHEID in Amsterdam PROBLEMATISCHE SCHULDEN EN ZELFREDZAAMHEID in Amsterdam oktober 2013 Steeds meer mensen hebben schulden en de schulden die zij hebben zijn groter dan voorheen. In 2012 melden 11% meer mensen zich bij kredietbanken

Nadere informatie

FORMULIER AANVRAAG SCHULDHULPVERLENING/BUDGETBEHEER

FORMULIER AANVRAAG SCHULDHULPVERLENING/BUDGETBEHEER FORMULIER AANVRAAG SCHULDHULPVERLENING/BUDGETBEHEER Hebt u vragen over schuldhulpverlening of budgetbeheer? Met vragen kunt u dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur telefonisch contact opnemen met de schuldhulpverleners

Nadere informatie

Actualiteitencongres Schuldhulpverlening Hugo Vlierhuis

Actualiteitencongres Schuldhulpverlening Hugo Vlierhuis Actualiteitencongres Schuldhulpverlening 25-9-2018 Hugo Vlierhuis Hoeveel mensen hebben premieachterstand? Verzekerden met een achterstand van: 2-4 maandpremies : 143.032 4-6 maandpremies : 155.011 Bron:

Nadere informatie

Toelating schuldhulpverlening gemeente Waalwijk

Toelating schuldhulpverlening gemeente Waalwijk Het College van Waalwijk, gelet op de artikelen 2 en 3 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs), overwegende dat de Raad van Waalwijk bij besluit van 13 september 2012 een plan heeft vastgesteld

Nadere informatie

Vraagt schuldbemiddeling aan voor: Achternaam, Voornaam Burgerservicenummer Geboortedatum Adres Telefoonnummer adres

Vraagt schuldbemiddeling aan voor: Achternaam, Voornaam Burgerservicenummer Geboortedatum Adres Telefoonnummer  adres Aanvraag- en Inlichtingenformulier Schuldhulpverlening Afdeling Budgetadvies en Schuldbemiddeling (ABS) Van alle van toepassing zijnde gegevens dient een bewijs toegevoegd te worden aan de aanvraag. Beschermingsbewindvoerder

Nadere informatie

Bijlagen: 1. beleidsplan schuldhulpverlening

Bijlagen: 1. beleidsplan schuldhulpverlening *BI.0170008* NOTA VOOR DE RAAD Datum: 23 januari 2017 Nummer raadsnota: BI.0170008 Onderwerp: beleidsplan schuldhulpverlening 2017-2020 Portefeuillehouder: Vissers Bijlagen: 1. beleidsplan schuldhulpverlening

Nadere informatie

Formulier aanvraag beschermingsbewind/budgetbeheer DE MAAS DIENSTVERLENING

Formulier aanvraag beschermingsbewind/budgetbeheer DE MAAS DIENSTVERLENING DE MAAS DIENSTVERLENING LET OP! Er is ook een digitaal aanvraagformulier beschikbaar via www.demaasdienstverlening.nl U vraagt beschermingsbewind en/of budgetbeheer aan door: dit formulier volledig en

Nadere informatie

Aan de slag met BudgetZeker

Aan de slag met BudgetZeker Aan de slag met BudgetZeker De stappen van BudgetZeker voor jou op een rij STADSBANK OOST NEDERLAND - BUDGETZEKER De stappen van BudgetZeker Welkom bij Stadsbank Oost Nederland 1 Opstartfase Overzicht:

Nadere informatie

Foto: ANP/ Lex van Lieshout

Foto: ANP/ Lex van Lieshout Hulp bij schulden Foto: ANP/ Lex van Lieshout Hulp bij schulden In Nederland hebben veel huishoudens te kampen met problematische schulden. Behoort ook ú daartoe en vindt u het vervelend om hulp te vragen

Nadere informatie

Naslagwerk kennisbijeenkomsten voor schuldhulpverleners

Naslagwerk kennisbijeenkomsten voor schuldhulpverleners Naslagwerk kennisbijeenkomsten voor schuldhulpverleners Waarom heeft de rechtbank zoveel informatie nodig voor een WSNP zitting? Hoe gaat het CJIB om met problematische schulden als een boete moet worden

Nadere informatie