Waar staan we nu en uitdaging naar de toekomst: Bevindingen van ondernemers PP voorjaar 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waar staan we nu en uitdaging naar de toekomst: Bevindingen van ondernemers PP voorjaar 2017"

Transcriptie

1 Waar staan we nu en uitdaging naar de toekomst: Bevindingen van ondernemers PP voorjaar 2017

2 Waarom een PaddenstoelenPact? Veranderende markt, Hogere eisen van afnemers en consumenten, Belang van een meer duurzame productie, Toenemende ruimtedruk Hogere eisen aan bedrijfsvoering en logistiek vragen om een adequate reactie van de paddenstoelensector. Dat kunnen bedrijven of overheid niet alleen. De kracht van het paddenstoelenpact is de samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid om de bedreigingen in de sector om te zetten in kansen.

3 Waar staan we nu als PP Belangstelling bedrijven en uitdagingen van sector liggen op vlak van champost en markt. Voor deze uitdagingen zijn projecten ontwikkeld en ondersteund zoals valorisatie champost, champostkorrels en B2B campagne Pilze aus Holland. In individuele trajecten diverse ondernemers opleidingen gevolgd of stappen gezet in energiebesparing en product- en marktontwikkeling.

4 Toekomst rondgang in het veld 2017 Focus Paddenstoelenpact op het ontwikkelen van trajecten waar ondernemers in mee investeren. Het ondernemerschap van de ondernemer is hierbij een belangrijk issue. Draagvlak en focusgebieden jaarplan 2017 toetsen. A. Versterken van de markt- en afzetpositie; B. Intensiveren (aandacht voor) onderzoek, innovatie, kennisuitwisseling C. Duurzaam ondernemen (accent op champostverwaarding) Hamvraag: welke transitie is nodig naar een duurzaam verdienmodel? Dit spoor zowel voor primaire product paddenstoelen alsmede product champost bewandelen. Inventariseren behoeften ondernemers en meer verbinding!!

5 Bevindingen Markt (1) Volume verse champignons blijft gelijk, maar aantal aanbieders neemt af. Alternatieven witte champignons (incl. specialties) signalen dat groei eruit is. Vers gesneden is groeimarkt. Gespecialiseerde groothandels gesneden champignons overgenomen door grote spelers als Hanos of Sligro. Bedreiging voor regionale snijderij. Doordat telers zelf zijn gaan handelen is marge dun. Ze schieten onder elkaars duiven. Er zit nog voldoende marge in de keten. De handel verdient nog goed. Promotie acties geven een minimaal effect in toename verkoop. Handel heeft een functie als betalingsbuffer en volumeregulering.

6 Bevindingen Markt (2) UK markt neemt sterk af doordat daar local4local opkomt. Landen om ons heen willen in de eerste plaats producten uit eigen land. Met Nederlands product worden tekorten aan lokaal aanbod aangevuld. Enorme vraag industriechampignons in VS. Daar is jaar geleden hamburger ontwikkeld met 40% versneden champignons door het vlees gemengd. Toekomst als vleesvervanger! Bestaansrecht toekomst is lage kostprijs én superkwaliteit én flexibel kunnen schakelen tussen verschillende vragende partijen. Verschillende verpakkingen in opdracht van verschillende afnemers. Goede band onderhouden met afnemer, samen bouwen aan betere afzet. Verhaal achter product vertellen aan consument. Binnen kwaliteitstelers puur op prijs geconcurreerd.

7 Bevindingen Markt (3) Bundeling kleine telers met grote teler die afzet doet; kleine telers presteren vaak slecht op forecasts. Neiging naar in eigen beheer kweken, dus schaalvergroting door anderen over te nemen. Afzet regelen via samenwerking met groot Duits, Brits en Frans bedrijf. Internationale samenwerking levert meer op dan regionale samenwerking! Rol PP: beperkt, ondernemers faciliteren en verbinden op bovenstaande kansen. Paddenstoelenpact mag dan wel geen invloed op de markt hebben, toch ziet zij wel een rol om ondernemers in te laten zien dat door samenwerking meer uit de markt te halen valt.

8 Bevindingen Arbeid (1) Loonkosten in Nederland relatief hoog. Gemiddeld: - FR: iets duurder dan NL. - NL en BE 16 - Uk: DE: 8 - Polen: % van kostprijs bepaald door loonkosten. Bij afschaffing Cafetaria-regeling zouden loonkosten 8% omhoog gaan. Opheffen Cafetariaregeling kost gemiddeld 75k per jaar en is voor medewerkers zelf ook nadelig. Oogst moet worden aangepakt om benodigde arbeid terug te dringen. Plukrobot kan echter nog niet getest worden, omdat te weinig telers zijn om kosten te dragen. Er moet van buiten de sector geïnvesteerd worden! Werven van nieuwe Poolse medewerkers is lastig.

9 Bevindingen Arbeid (2) Er worden te hoge boetes gegeven voor kleine overtredingen van arbeidstijdenwet. Er is nog veel onwetendheid over regels onder telers. Huisvesting van medewerkers is een issue. Huisvesting op eigen erf wordt moeilijk gemaakt, door het moeizame proces om een vergunning te krijgen. Het maximaal aantal te huisvesten medewerkers per bedrijf kan te krap zijn bij schaalvergroting naar de toekomst toe. Rol PP: Actief meedenken in huisvesting, arbeidsomstandigheden en terugdringen certificering. Automatisering kun je aanjagen, maar welke ondernemer steekt nu zijn kop boven maaiveld om te automatiseren/investeren als het niet je core business is (vb Baron en Namen).

10 Bevindingen Certificering Te veel keurmerken, te veel kosten. Meeste rond ,- op jaarbasis kwijt aan afdracht certificaten, daar komen eigen arbeidsuren registratie nog bovenop. Teveel controle op controle. Faire Produce zou eenvoudiger moeten tegen lagere kosten. Global GAP/GRASP is redelijk standaard, enkelen bezig om milieukeur te verkrijgen. Is tot nu toe vraag van enkel een kleine klant. Rol PP: Signaal van PP naar certificaatorganisaties dat er teveel keurmerken zijn, te veel administratie en regelgeving.

11 Bevindingen Ondernemingsklimaat (1) Nieuwe productiefaciliteit is ondoenlijk voor nieuwe intreders, 4-5 miljoen met 30% eigen vermogen nodig. Uitbreiden is noodzakelijk, maar moeilijk i.v.m. wetgeving in deze regio. Van 30 ton per week naar ton per week. Regelgeving blijft belemmerend werken voor groei en innovatie. Geen realistische uitbreidingsmogelijkheden voor Paddenstoelensector. Provincie heeft PHTB in het leven geroepen, veel strenge regels. Ondernemers komen knel te zitten. Moeten naar gebieden als Grote Ingh. Voor x1 bedrag inleveren en voor x2 bedrag terug kopen. Verplaatsingsregeling moet aangepast worden tot maatwerk regeling waarin flexibiliteit dient te gelden in criteria die gesteld worden. Zowel in oppervlaktes als in gekoppelde bedragen. Partnership met Duitse telers heeft toegevoegde waarde in de markt, niet met twee dezelfde telers in de regio. En veel andere voordelen mbt ruimtelijke ordeningsvraagstuk. Overwegingen om te verplaatsen richting Du, eenvoudiger regelgeving en Du paddenstoelen.

12 Bevindingen Ondernemingsklimaat (2) Paddenstoelensector wordt onevenredig zwaar aangepakt door overheid mbt controle regelgeving (NVWA, AID). Daardoor ook murw geslagen om mee te doen met subsidieprojecten. Toekomst over jaar: versbedrijven met ton productie per week. Afzet zelf in handen, rechtstreeks naar Retail en consument. Afzet in Nederland en naburige landen. Plannen voor nieuwbouw met vooral oogstinnovaties; minder arbeid. Over gehele teeltproces data verzameld om zo te kunnen voorspellen hoe champignons groeien en wanneer geoogst. Zo n database is er veelal voor het financiële deel van het bedrijf. Er worden te weinig telers opgeleid: Sector moet eigen opvolgers opleiden. Rol PP: Werk aan een goed ondernemersklimaat. Zorg dat de basisvoorzieningen om te kunnen en mogen ondernemen goed zijn in deze regio. Het Paddenstoelenpact moet een klankbordgroep zijn richting overheid. Colland heeft 50k voor opleidingen in de sector; komt in de opleidingsplannen.

13 Bevindingen Energie Scherpe energieprijzen maken investeren in energie niet snel interessant. Lage prijzen, deels via de APX. Wel interessant als bedrijf energie-neutraal kan worden, mits dat een goed verkoopargument blijft. Energie kosten te klein deel kostprijs om groot in te zetten op eigen opwekking. Daar zou je als sector een onderdeel van groter collectief moeten zijn, bijvoorbeeld Coöperatie Bommelerwaard: streven naar energie neutraliteit 2025 Verschillende bedrijven zijn erg zuinig met veel eigen opwekking en terugwinning. Rol PP: zeer beperkt, hier moet je volledig aanhaken bij Glastuinbouwsector. Niet zelf doen, te klein. Er wordt een duurzaamheidsplatform opgericht door het PHTB.

14 Bevindingen Champost (1) Alternatieve afzet voor champost Interesse om kosten te verlagen, dan wel om te zetten in extra inkomstenbron. Sommige bedrijven gescheiden van dekaarde en zelf afgezet. Veen voor dekaarde wordt probleem: raakt op en dus duurder. Op agenda staat bij enkeling om zelf compost te maken. Daarmee meer grip op productiekosten. Nu prijs voor compost omhoog zodra prijzen voor champignons stijgen. Champost heel geschikt voor fruitteelt. Mooi product, beter vermarkten. Vb. Regionaal Landgoed van Mariënwaerdt Compleet onbekend onder akkerbouwers, maar wanneer wel gekend, is er enorme interesse!! Richard Peffer handel zelf opgezet in champost door akkerbouwers af te rijden. Veel meer positieve artikelen schrijven over champost. Hiermee product promoten bij akkerbouwers en fruit/boom/groentetelers.

15 Bevindingen Champost (2) Soms gezamenlijk met groep telers verkocht (600 ton/wk) zeer scherpe prijs gerealiseerd. Alternatief: zelf kunnen verrijken of juist verarmen. Of grote centrale verwerking? Champost vergisten in verleden geprobeerd, geen succes. Valorisatie prima, maar let op extra kosten die met zich mee brengt. Dekaarde scheiden positief. Sterke behoefte aan grote nevenstroomverwerkingsfaciliteit in de Bommelerwaard. Een locatie in Maasdriel waar alle stromen gebundeld worden en van waaruit de ketenbenadering plaats gaat vinden om concurrentie te voorkomen. 4 opties (drogen, upcyclen, ontzouten en combi) Rol PP: Diverse telers aangegeven met champost aan de slag te willen en mee te willen werken aan champostketen. Het zou fijn zijn als het pact daarin faciliteert. Maar Pact moet vooral ook communicatie aanwakkeren richting andere sectoren hoe goed het product is. Artikelen plaatsen op website en andere media die door akkerbouwers, boom- en fruittelers worden gelezen.

16 Kwaliteiten als vleesvervanger benadrukken. Bevindingen Promotie Productontwikkeling en alternatieve verpakkingen, is heel moeilijk in het schap te krijgen. Promotie is altijd goed, maar moeilijk te organiseren. Ook geen invloed op of de champignon die gepromoot wordt ook in de winkel ligt, of dat die uit het buitenland komt. Promotie moet gericht zijn op (Duitse) inkopers, niet op de consument. Alternatieven als paddenstoelenbox a la Hello Fresh is niche, te klein, we zijn geen local for local land. Wel goede PR door Gro Holland koffiedrap en GP de Rijk en Dik de Vries Rol PP: Positief over promotie maar 2 miljoen van Vereniging Paddenstoelen Nederland (VPN) was al te weinig budget. Dus wat kun je hier als PP? Je hebt slechts een faciliterende rol om telers de weg te wijzen en te helpen vooral omtrent alternatieve paddenstoelen.

17 Op te pakken trajecten PP 2017 Champostketen traject en communicatie naar andere sectoren actief oppakken. Samen met andere telers R&D oppakken op gebied van innovatie. Opschalen naar andere regio s, verbinden en beter samenwerken. Basisvoorzieningen om te kunnen en mogen ondernemen in deze regio het Paddenstoelenpact een klankbordgroep richting overheid. Faciliteren ondernemers in ketenregie markt.

18 verbinder, matchmaker en projectontwikkelaar. We faciliteren ondernemers in hun innovaties! Het Paddenstoelenpact wil in 2020 in ieder geval het volgende hebben bereikt: 1. Gezonde bedrijven met voldoende rendement en een sterkere marktpositie 2. Meer onderscheidend door vernieuwing van producten, markten, diensten 3. Versterkte samenwerking met elkaar, de overheid, de burgers en afnemers 4. Goede infrastructuur (ruimte, logistiek, energievoorziening, etc.) 5. Betere zichtbaarheid, positionering en uitstraling

De toekomst van het fruitcluster in Rivierenland

De toekomst van het fruitcluster in Rivierenland De toekomst van het fruitcluster in Rivierenland Geef fruit de ruimte & innovatie Frank Engelbart 30 september 2015 Werkbezoek Provinciale Staten Provincie Gelderland Over Fruitpact Agenda 2020 Sinds 2007

Nadere informatie

In welke landen liggen kansen?

In welke landen liggen kansen? 2 Heb je een sterk onderscheidend product? Bijv: Enige in de wereld Unieke eigenschappen geschiedenis, geografie, sociale betekenis Functioneel/performance Ambachtelijke kwaliteit Beschikbaarheid / prijs

Nadere informatie

Speerpuntberaad Regio Rivierenland 8 november 2016

Speerpuntberaad Regio Rivierenland 8 november 2016 Speerpuntberaad Regio Rivierenland 8 november 2016 Onderwerpen Wie zijn we? Economisch belang Organisatie Greenport Gelderland Wat doen we? Resultaten 2012-2015 Agenda 2020, aktielijnen en speerpunten

Nadere informatie

Tuinbouwvisie Bommelerwaard Toekomstperspectief. van de tuinbouwsector. Een bank met ideeën.

Tuinbouwvisie Bommelerwaard Toekomstperspectief. van de tuinbouwsector. Een bank met ideeën. Tuinbouwvisie Bommelerwaard 2012. Toekomstperspectief van de tuinbouwsector. Een bank met ideeën. Voorwoord De Rabobank heeft haar wortels in de food & agri-sector. Al meer dan honderd jaar bouwt zij kennis

Nadere informatie

Méér uit mest halen Stand van zaken anno 2017

Méér uit mest halen Stand van zaken anno 2017 Méér uit mest halen Stand van zaken anno 2017 Jaap Uenk DOFCO BV, Twello VAB, 5 oktober 2017 Inhoud Introductie Opties op bedrijfsniveau Mestmarkt in Nederland Export van onbehandelde mest Stand van zaken

Nadere informatie

EINDVERSLAG. FLOWERS en FOOD. Blauwdruk voor ketenregie in de aspergeteelt

EINDVERSLAG. FLOWERS en FOOD. Blauwdruk voor ketenregie in de aspergeteelt EINDVERSLAG FLOWERS en FOOD Blauwdruk voor ketenregie in de aspergeteelt 30 september 2014 Inhoudsopgave 1. Aanleiding... 3 2. Uitgevoerde activiteiten en behaalde resultaten... 3 Fase A voorbereiding

Nadere informatie

Ketenmangement Bloemen 2003-2009

Ketenmangement Bloemen 2003-2009 Ketenmangement Bloemen 2003-2009 Overheid, Bedrijfsleven en Maatschappelijke organisaties werken samen om de markt te stimuleren en geeft hiermee uitvoering aan het convenant marktontwikkeling Biologische

Nadere informatie

Ondernemerschap Programma

Ondernemerschap Programma Speciaal voor Limburgse Fruittelers Telers Ondernemerschap Programma Met een positief perspectief en het juiste financieel inzicht op weg naar een toekomstbestendig fruitteeltbedrijf in Limburg Haal meer

Nadere informatie

Energie van ons allemaal

Energie van ons allemaal VNO-NCW Themabijeenkomst Energietransitie Michael Fraats Trianel Energie B.V. 28 November 2011 1 Energie van ons allemaal 30-11-2011 2 Energie van ons allemaal is de essentie van Trianel Energie: Gericht

Nadere informatie

Samenwerken met agrariërs geeft kansen voor groene energie. Ton van Korven Projectleider Bio-economie Ton.van.Korven@zlto.nl

Samenwerken met agrariërs geeft kansen voor groene energie. Ton van Korven Projectleider Bio-economie Ton.van.Korven@zlto.nl Samenwerken met agrariërs geeft kansen voor groene energie Ton van Korven Projectleider Bio-economie Ton.van.Korven@zlto.nl LTO inzet duurzame energie 1. Verbetering inkomenspositie door (decentrale)energieproductie

Nadere informatie

Water. Landschap en Leefomgeving. Biobased economy

Water. Landschap en Leefomgeving. Biobased economy BB + Topsectoren + + Greenports + interviews KvKmet ondernemers 2012 (0, 1, 2 of 3 punten) Greenports en # inhoudelijke links naar topsectoren Topsectoren Prov. Gelderland Greenport Boskoop, Innovatieimpuls.proje

Nadere informatie

Trends in Food. Rabobank Banking for Food. Martijn Rol Sectorspecialist Food

Trends in Food. Rabobank Banking for Food. Martijn Rol Sectorspecialist Food Trends in Food Rabobank Banking for Food Martijn Rol Sectorspecialist Food Passie voor food Contact en info www.rabobank.nl/food Rabobank Foodzone @MWMRol 2 Rabobank in beeld Opgericht 1895 Actief in 40

Nadere informatie

Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard

Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard Gemeente Maasdriel commissie Ruimte 9 januari 2013 Teun Biemond Jan Woertman 1 Inhoud 1. Voorstellen 2.Herstructurering en Duurzaamheid 3.Duurzame

Nadere informatie

Vlaamse prei op exportmarkt. Guy De Meyer Demargro BVBA

Vlaamse prei op exportmarkt. Guy De Meyer Demargro BVBA Vlaamse prei op exportmarkt Guy De Meyer Demargro BVBA De afzet van prei = een steeds veranderende uitdaging Overzicht afzetgebieden en soorten verpakking periode 1990-2000 Verkoop verpakking 12% 11% 4%

Nadere informatie

Start up Case. Sendcloud. Remi van Buul Soufian Touil Ellen Burghoorn 22-03-2015

Start up Case. Sendcloud. Remi van Buul Soufian Touil Ellen Burghoorn 22-03-2015 Start up Case Sendcloud Remi van Buul Soufian Touil Ellen Burghoorn 22-03-2015 Interne analyse Algemene informatie SendCloud SendCloud is opgericht in 2012 door Rob van den Heuvel, Bas Smeulders en Sabi

Nadere informatie

Evaluatie bedrijfsbezoeken vakgroep Dak- en Gevelbegroeners

Evaluatie bedrijfsbezoeken vakgroep Dak- en Gevelbegroeners Evaluatie bedrijfsbezoeken vakgroep Dak- en Gevelbegroeners Begin 2014 zijn de vakgroepleden Dak- en Gevelbegroeners door het bestuur bezocht. De inhoud van deze ledenbezoeken is als volgt samen te vatten:

Nadere informatie

Beschrijving en visualisering van DistrEko en interface met webwinkel:

Beschrijving en visualisering van DistrEko en interface met webwinkel: 5a Beschrijving en visualisering van DistrEko en interface met webwinkel: Inleiding Logistiek voor regionale afzet In het voorjaar van 2001 is in de Achterhoek een uniek experiment gestart met een kleinschalig

Nadere informatie

Doelstelling en doelgroep

Doelstelling en doelgroep klimaat op maat Klimaat op maat Het klimaat verandert en de olievoorraden raken langzaamaan op. Dat laatste betekent concreet dat de energieprijzen naar verwachting flink stijgen in de komende decennia.

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

Pagina 2

Pagina 2 www.bestelbijdebron.nl Hoe werkt het... 2019 Over ons BestelbijdeBron.nl is een online Business-to-Business platform waar food en non-food producten verkocht worden direct vanuit de leverancier naar de

Nadere informatie

Midterm review. Periode Samenvatting.

Midterm review. Periode Samenvatting. Midterm review Periode 2012-2013 Samenvatting. St. Greenport Gelderland P/a Bulkseweg 51 5331 PK Kerkdriel www.greenportgelderland.nl Mid term review samenvatting SGG 2012-2013 1 1. Inleiding. Binnen

Nadere informatie

Promotieplan seizoensbloemen

Promotieplan seizoensbloemen Promotieplan seizoensbloemen 2014-2016 promotiecommissie PurE seasonal flowers Jacqueline Doornekamp 5 maart 2013 Inleiding De seizoenen zijn heel belangrijk in de keten. Toch worden de verkoopkansen niet

Nadere informatie

Aangrijpingspunten voor beleid inzake streekproducten

Aangrijpingspunten voor beleid inzake streekproducten RAPPORTAGE QUICK SCAN Aangrijpingspunten voor beleid inzake streekproducten in de provincie Overijssel maart 2010 RAPPORTAGE QUICK SCAN Aangrijpingspunten voor beleid inzake streekproducten in de provincie

Nadere informatie

Wet. & Regelgeving. Amelie Veenstra BIPV kennisdag TKI Urban Energy 8 juni 2018

Wet. & Regelgeving. Amelie Veenstra BIPV kennisdag TKI Urban Energy 8 juni 2018 Wet & Regelgeving Amelie Veenstra BIPV kennisdag TKI Urban Energy 8 juni 2018 1 Rol Holland Solar In project BIPV op Zuid Onderzoek en identificatie van knelpunten in beleid, wet- en regelgeving mbt BIPV

Nadere informatie

VOORWOORD. Directeur Regionale Economie Kamer van Koophandel Midden Nederland

VOORWOORD. Directeur Regionale Economie Kamer van Koophandel Midden Nederland VOORWOORD Het tuinbouwcluster is in al haar facetten van groot economisch belang. De afgelopen jaren is door de provincie Gelderland en lokale overheden veel geïnvesteerd in samenwerking tussen de verschillende

Nadere informatie

Een nieuw ketenmodel voor langoustines

Een nieuw ketenmodel voor langoustines Een nieuw ketenmodel voor langoustines Ab Post (GPM Seafoods) en Wim Zaalmink (LEI Wageningen UR) Urk, 6 oktober 2012 Inhoud Economische betekenis langoustine visserij Consumptie van langoustines Keten

Nadere informatie

Biomassa in het Greenport Betuwse Bloem. Door Roelf de Boer Lid projectteam GBB

Biomassa in het Greenport Betuwse Bloem. Door Roelf de Boer Lid projectteam GBB Biomassa in het Greenport Betuwse Bloem Door Roelf de Boer Lid projectteam GBB Aan de slag 1. Verkenning 2. Eerste analyse via open netwerk (pre concurrentiefase) 3. Eerste Lunchbijeenkomst (toetsing aannames

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

Samenwerken aan een gezonde business

Samenwerken aan een gezonde business Samenwerken aan een gezonde business The Greenery 2 Gezonde ideeën The Greenery is een internationaal groente- en fruitbedrijf. We leveren jaarrond een compleet en dagvers assortiment verse groente en

Nadere informatie

Bijeenkomst Brabantse Deal

Bijeenkomst Brabantse Deal Bijeenkomst Brabantse Deal 2 juni 2016 Het programma Wanneer Wat Wie 14:30 Opening Dagvoorzitter / Murk Peutz 14:40 Toelichting op het proces; - Waar staan we nu? - Het nieuwe voorstel Pierre Hobbelen

Nadere informatie

FoodValley boert bewust

FoodValley boert bewust FoodValley boert bewust ACT Project 1873 Gerben Bruil, Mark Manshanden, Tijmen Kerstens, Deslaknyo Hanjagi, Rahima Remme, Willemijn Haaksema Dinsdag, 4 juli 2017 Overzicht Wat is FoodValley? Probleemstelling

Nadere informatie

Vacature projectleider landelijke voedsel community building / campagne

Vacature projectleider landelijke voedsel community building / campagne Vacature projectleider landelijke voedsel community building / campagne De NMF s staan voor mooie en duurzame provincies. Lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel dat goed is voor onze planeet, onze biodiversiteit

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

Het Paddenstoelenbedrijf van de Toekomst

Het Paddenstoelenbedrijf van de Toekomst Het Paddenstoelenbedrijf van de Toekomst Een herontwerp vanuit potentiële kansen Bart van Tuijl; Anton Sonnenberg Wageningen UR Huidige ontwikkelingen, waar zijn staat de de kansen? sector nu? Gezamelijke

Nadere informatie

Make strategy work! PPI: the next generation. Schiphol, 27 juni 2012. Hoe zorgt de PPI voor een fundamentele verandering in de markt?

Make strategy work! PPI: the next generation. Schiphol, 27 juni 2012. Hoe zorgt de PPI voor een fundamentele verandering in de markt? Schiphol, 27 juni 2012 Make strategy work! PPI: the next generation Frans Liem Partner IG&H Consulting Hoe zorgt de PPI voor een fundamentele verandering in de markt? IG&H Consulting & Interim PPI, de

Nadere informatie

Toekomst voor verzekeraars

Toekomst voor verzekeraars Position paper Toekomst voor verzekeraars Position paper ten behoeve van het rondetafelgesprek op 11 juni 2015 van de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer naar aanleiding van het rapport

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Detailhandel in wonen De detailhandel in wonen bestaat uit de volgende branches: woninginrichting (onder te verdelen in meubelspeciaalzaken, woningtextielspeciaalzaken, slaapspeciaalzaken en gemengde zaken),

Nadere informatie

Detailhandel in Brabant: Werk aan de winkel Sfeerbeeld symposium 16 januari 2013. Provincie Noord-Brabant

Detailhandel in Brabant: Werk aan de winkel Sfeerbeeld symposium 16 januari 2013. Provincie Noord-Brabant Detailhandel in Brabant: Werk aan de winkel Sfeerbeeld symposium 16 januari 2013 Provincie Noord-Brabant Volle bak, dat was het in de Bois le Duczaal van het provinciehuis op 16 januari 2013. Van begin

Nadere informatie

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Internationale Marketing H4 Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Executive summary Een samenvatting voor het management 1 à 2 pagina s belangrijkste

Nadere informatie

Inspiratiesessie BIM. Eindhoven, 4 oktober 2017

Inspiratiesessie BIM. Eindhoven, 4 oktober 2017 1 Inspiratiesessie BIM Eindhoven, 4 oktober 2017 Wij bundelen onze kennis in regio s en sectoren Regio verdeling Sectorbenadering Noord Oost Food & Agri Building & Construction Noord West Zuid West Transport

Nadere informatie

De kracht van samenwerken

De kracht van samenwerken De kracht van samenwerken Mijn naam is Jeroen Heesterbeek. Ik werk bij Eneco Zakelijk als New Business Manager. Ik geloof in samenwerken. Dat je samen sterker staat dan alleen. Samen met Jeroen Postma,

Nadere informatie

Presentatie netwerkbijeenkomst Nebafa 2013

Presentatie netwerkbijeenkomst Nebafa 2013 Presentatie netwerkbijeenkomst Nebafa 2013 Korte profielschets Familiebedrijf sinds 1846, 180 aandeelhouders Verkoop van merkenpositie aan Dr Oekter in 2000 Actief in vermarkting van flour based technology

Nadere informatie

Mushroom Valley. Let s build Business, Together! De Nationale Paddenstoelendag 19 april 2018

Mushroom Valley. Let s build Business, Together! De Nationale Paddenstoelendag 19 april 2018 Mushroom Valley Let s build Business, Together! De Nationale Paddenstoelendag 19 april 2018 Historie * 50 Champignonkwekersvereniging * 70 Champignonteeltonderwijs Horst Proefstation champignonteelt *

Nadere informatie

Uitkomst Werkconferentie 6 juli 2018 Innovatie

Uitkomst Werkconferentie 6 juli 2018 Innovatie Uitkomst Werkconferentie 6 juli 2018 Innovatie Op welke thema s is behoefte aan meer kennis dmv intervisies, kennissessies of onderzoek? Online platform ontwikkeling Innovatie niet als vijand Veiligheid

Nadere informatie

Studiedag boomkwekerij 2015 vrijdag 20 februari Hannes Buyle

Studiedag boomkwekerij 2015 vrijdag 20 februari Hannes Buyle Kansen voor duurzaamheidscertificaten in de boomkwekerij Studiedag boomkwekerij 2015 vrijdag 20 februari Hannes Buyle 1 1. Duurzaamheid, kans of bedreiging 2. Certificaten in de sierteelt 3. Veranderende

Nadere informatie

Hoe evolueert de aardappelteelt in de toekomst?

Hoe evolueert de aardappelteelt in de toekomst? Hoe evolueert de aardappelteelt in de toekomst? Oudenaarde, 31 januari 2017 Guy Vandepoel, Lid Hoofdbestuur Boerenbond Een sector in expansie BE aardappelproductie groeit sneller ten opzichte van Europese

Nadere informatie

UIT de arbeidsmarkt

UIT de arbeidsmarkt Verandering van de werkloosheid. Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt zijn onderhevig aan continue veranderingen. Als gevolg daarvan verandert de omvang van de werkloosheid in een land ook continue. Werkloosheid

Nadere informatie

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk De Lokale Duurzame Energie Coöperatie EnergieCoöperatieBoxtel Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk WWW.ECBOXTEL.NL LDEC: Waarom en waartoe leidt het Samen met leden realiseren van betaalbare, duurzame,

Nadere informatie

Techniek voor rendement. FLEGT Kennisuitwisselingbijeenkomst. Van boom tot bankje

Techniek voor rendement. FLEGT Kennisuitwisselingbijeenkomst. Van boom tot bankje FLEGT Kennisuitwisselingbijeenkomst Van boom tot bankje Van Boom tot Bankje Van zaadje tot karbonaadje AD Leefwereld, dd. 15 april 2005 Toeval of hot item? U weet hierop het antwoord!! Van Boom tot Bankje

Nadere informatie

Wat verstaan we onder warmtehuishouding? Jo Cox Sponsor P2

Wat verstaan we onder warmtehuishouding? Jo Cox Sponsor P2 Wat verstaan we onder warmtehuishouding? Jo Cox Sponsor P2 Energietransitie Papierketen De ambities binnen Energietransitie Papierketen: Halvering van het energieverbruik per eindproduct in de keten per

Nadere informatie

INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK

INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK INHOUD 1. Uitgangspunten 2. Doelgroep - achtergrondkenmerken 3. IMVO - algemeen 4. IMVO voor het eigen bedrijf/ bedrijf waar het voor werkt

Nadere informatie

Impressie Regiotour MIRT in Noord Nederland 13 juni

Impressie Regiotour MIRT in Noord Nederland 13 juni Impressie Regiotour MIRT in Noord Nederland 13 juni Ron Lander en Nathalie Harrems openen de goed bezochte bijeenkomst in de schouwburg in Meppel. Naast het delen van kennis over de werkwijze in het Meerjarenprogramma

Nadere informatie

Waar gaat LLL over? Regio. Onderwijs continuïteit. Arbeidsmarkt macro economie. Overheid vitaliteit, fiscaal beleid

Waar gaat LLL over? Regio. Onderwijs continuïteit. Arbeidsmarkt macro economie. Overheid vitaliteit, fiscaal beleid Waar gaat LLL over? Onderwijs continuïteit Arbeidsmarkt macro economie Individu employability Sector Regio Overheid vitaliteit, fiscaal beleid Bedrijven continuïteit, concurrentie Arbeidsmarkt doelen Sectorbeleid

Nadere informatie

Producenten Organisatie Varkenshouderij

Producenten Organisatie Varkenshouderij Producenten Organisatie Varkenshouderij Producenten organisaties onder de loep 31 Mei 2016 Beleidsplan Recept voor Duurzaam Varkensvlees Wij bepalen zelf onze toekomst! Van reactief naar proactief (Business

Nadere informatie

Ondernemerschap Programma. Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf

Ondernemerschap Programma. Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf Telers Ondernemerschap Programma Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf Haal meer uit uzelf en vergroot uw kansen in de markt Niets doen is geen optie Nederlandse fruittelers

Nadere informatie

Merk in Uitvoering 28 juni 2016

Merk in Uitvoering 28 juni 2016 Merk in Uitvoering 28 juni 2016 WIE ZIJN WIJ? ATIF JADELKARIM ONDERZOEK NAAR: Communicatiebehoeften van agrariërs in de regio Noord-Holland Noord B2B positionering Merk in Uitvoering WIE ZIJN WIJ? MARAYA

Nadere informatie

Potatoes goes wild Marktvooruitzichten

Potatoes goes wild Marktvooruitzichten Potatoes goes wild Marktvooruitzichten 22 juni 2018 Inhoudsopgave 01 Introductie Agrico 02 De wereld 03 Buitenlandse concurrentie 04 Leveranciers 05 Afnemers 06 Marktverkenning 07 Toekomst / Trends 01

Nadere informatie

Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe-

Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe- Vallei & Eem Veluwe Oost Veluwe Noord WELL DRA Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe- februari 2015 concept De aanpak handelingsperspectieven Ontwikkelingen maatschappij

Nadere informatie

Amsterdamse haven en innovatie

Amsterdamse haven en innovatie Amsterdamse haven en innovatie 26 september 2011, Hoge School van Amsterdam Haven Amsterdam is een bedrijf van de gemeente Amsterdam Oostelijke handelskade (huidige situatie) Oostelijke handelskade (oude

Nadere informatie

FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING. 14 november 2013

FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING. 14 november 2013 FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING 14 november 2013 Edwin Palsma The Food Agency Specialisten in food marketing Wij verbinden voedingskennis, technologie, marketing en sales om de marktpositie van agro & food

Nadere informatie

WELKOM. Vormgeven Aan Het Nieuwe Winkelen

WELKOM. Vormgeven Aan Het Nieuwe Winkelen WELKOM Vormgeven Aan Het Nieuwe Winkelen WELKOM Rob de Jong Directeur Leyten & bestuurslid NEPROM Programma 13.10 Retailvisie 2011 13.30 Het Nieuwe Winkelen 14.15 Pauze 14.45 Vormgeven aan het nieuwe winkelen

Nadere informatie

Studiebijeenkomst marktgericht fruittelen

Studiebijeenkomst marktgericht fruittelen Studiebijeenkomst marktgericht fruittelen introductie Guido van Veldhoven Getrouwd 4 kinderen Fruitteler in de vennootschap met ouders Hardfruitteler appels peren Hoofdrassen elstar conference Geen heden

Nadere informatie

De Nederlandse varkensketen en haar reputatie

De Nederlandse varkensketen en haar reputatie De Nederlandse varkensketen en haar reputatie Marc van der Lee 1 Even voorstellen: Marc van der Lee Boerenzoon 30 jaar ervaring in marketing/communicatie Dierlijke sectoren agribusiness(rund, kalf, kip,

Nadere informatie

ENERGIE BESPAREN EN VERDUURZAMEN IN DE GLASTUINBOUW

ENERGIE BESPAREN EN VERDUURZAMEN IN DE GLASTUINBOUW Besparen en verduurzamen ENERGIE BESPAREN EN VERDUURZAMEN IN DE GLASTUINBOUW Over Kas als Energiebron Kas als Energiebron is het innovatie- en actieprogramma voor de glastuinbouw met als doel de uitstoot

Nadere informatie

De kracht van delen in lokale wind- en zonprojecten

De kracht van delen in lokale wind- en zonprojecten De kracht van delen in lokale wind- en zonprojecten Menno van Rossum De Windcentrale Jeroen Vanson Greenchoice 21 November 2014 AGENDA Greenchoice Over Greenchoice Lokale initiatieven en coöperaties De

Nadere informatie

AQUATISCHE LANDBOUW. haal meer uit land én water

AQUATISCHE LANDBOUW. haal meer uit land én water AQUATISCHE LANDBOUW haal meer uit land én water AQUATISCHE LANDBOUW Waarom wel het land, maar niet de sloot benutten in de veenweiden? Dat is de vraag waar het om draait in het icoon Aquatische landbouw

Nadere informatie

Een bankiersblik op de grafische industrie

Een bankiersblik op de grafische industrie Een bankiersblik op de grafische industrie Visie van de Rabobank Steffanie van der Maas en Bert Sikken Rabobank Nederland 29 februari 2012 Programma 1. Trends en ontwikkelingen de markt 2. Kansen en innovaties

Nadere informatie

STRATEGISCHE AGENDA 2011-2015. Verbinden, inspireren en activeren

STRATEGISCHE AGENDA 2011-2015. Verbinden, inspireren en activeren STRATEGISCHE AGENDA 2011-2015 Verbinden, inspireren en activeren Radboud Vorage, juli 2010 ACHTERGROND Netwerkprogramma loopt af Rol GAN continueren, vanuit het bedrijfsleven Aansluiten bij behoefte deelnemers/participanten

Nadere informatie

LMG. Informatie voor gemeenten en collectieven. Local Media Group

LMG. Informatie voor gemeenten en collectieven. Local Media Group LMG Local Media Group Informatie voor gemeenten en collectieven In deze brochure wordt kort uitgelegd wat LMG (Local Media Group) uw gemeente, collectief, ondernemersvereniging of winkelgebied te bieden

Nadere informatie

Energy Services heeft nieuws voor u!

Energy Services heeft nieuws voor u! Energy Services heeft nieuws voor u! Mobiele App voor uw Energiezaken Energiebesparende technieken en duurzame energie Nieuwe website, met nog meer informatie Energiebesparing in kantoren, bedrijfshallen

Nadere informatie

1. Waarom is het een goed idee om als gemeenten samen op te trekken op het terrein van de uitvoering?

1. Waarom is het een goed idee om als gemeenten samen op te trekken op het terrein van de uitvoering? 1. Waarom is het een goed idee om als gemeenten samen op te trekken op het terrein van de uitvoering? 2. Waarom zijn standaard basisprocessen Meerdere redenen, de belangrijkste: - Juist door digitalisering

Nadere informatie

KOETSIER EXECUTIVE SEARCH RECRUITMENT EN WERVING & SELECTIE

KOETSIER EXECUTIVE SEARCH RECRUITMENT EN WERVING & SELECTIE FUNCTIEPROFIEL W. HEEMSKERK B.V. Februari 2014 W. HEEMSKERK B.V. ALGEMENE INFORMATIE Heemskerk produceert dagelijks met meer dan 80 verschillende grondstoffen zo n 300 unieke eindproducten. Het assortiment

Nadere informatie

Stedelijke distributie: van kansloos naar kansrijk! Hogeschool van Amsterdam Walther Ploos van Amstel Mei 2015

Stedelijke distributie: van kansloos naar kansrijk! Hogeschool van Amsterdam Walther Ploos van Amstel Mei 2015 Stedelijke distributie: van kansloos naar kansrijk! Hogeschool van Amsterdam Walther Ploos van Amstel Mei 2015 Walther Ploos van Amstel Hogeschool van Amsterdam Lector Citylogistiek Vrije Universiteit

Nadere informatie

Iedereen doet mee Geleerde lessen

Iedereen doet mee Geleerde lessen Iedereen doet mee Geleerde lessen Context Subsidieprojecten Twee typen regelingen: ASV, gangbare mogelijkheid voor initiatiefnemers om projectaanvragen in te dienen in het kader van de beschikbare begrotingssubsidie

Nadere informatie

Reference case Atlas Copco. Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren. Vodafone Power to you

Reference case Atlas Copco. Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren. Vodafone Power to you Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren Vodafone Power to you Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren Atlas Copco

Nadere informatie

TOEKOMST WEGTRANSPORT

TOEKOMST WEGTRANSPORT TOEKOMST WEGTRANSPORT.. WEG VAN DE (SNEL) WEG..? Dr. D.A. (Dick) van Damme Lector Mainport Logistiek Hogeschool van Amsterdam Tilburg 4 februari 2016 1 AGENDA 1. Ontwikkelingen logistiek 2. Innovaties

Nadere informatie

Nederland. Aan de staatssecretaris van Economische Zaken Mevrouw S.A.M. Dijksma Postbus 20101 2500 EC S-GRAVEN HAGE. Datum Onderwerp Informatie

Nederland. Aan de staatssecretaris van Economische Zaken Mevrouw S.A.M. Dijksma Postbus 20101 2500 EC S-GRAVEN HAGE. Datum Onderwerp Informatie Nederland Aan de staatssecretaris van Economische Zaken Mevrouw S.A.M. Dijksma Postbus 20101 2500 EC S-GRAVEN HAGE Land- en TuInbouwoganisatie Nedertand 52230F flenbc&t, Datum Onderwerp Informatie 17mei2015

Nadere informatie

Waarde netwerk Onkruidbestrijding op basis van verdienmodellen

Waarde netwerk Onkruidbestrijding op basis van verdienmodellen Waarde netwerk Onkruidbestrijding op basis van verdienmodellen Vanuit de praktijk samen vernieuwend en duurzaam implementeren van KRW maatregelen Opzet Waarde netwerk 4 Achtergrond: Waarom waardenetwerken?

Nadere informatie

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan De Retailscan 2014 is 350 x ingevuld. 24% van de respondenten is werkzaam in de foodsector en 76% in de non food. Van de respondenten

Nadere informatie

Innovatie en ondernemerschap bij verminderen voedselverspilling

Innovatie en ondernemerschap bij verminderen voedselverspilling Innovatie en ondernemerschap bij verminderen voedselverspilling Toine Timmermans, Programma manager duurzame voedselketens Bart Groesz, PLUS Klaassen supermarkt Overzicht workshop Innovatie & ondernemerschap

Nadere informatie

Impact Cloud computing

Impact Cloud computing Impact Cloud computing op de Nederlandse zakelijke markt 2 inleiding De economische omstandigheden zijn uitdagend. Nederland is onder invloed van de schuldencrisis in een nieuwe recessie beland; de economische

Nadere informatie

Sterker, Slimmer, Schoner

Sterker, Slimmer, Schoner Sterker, Slimmer, Schoner D66 visie op duurzaamheid en groei C100 01-11-2014 Stientje van Veldhoven Groene genen Van Mierlo Terlouw Club van Rome Richtingwijzer: streef naar een duurzame en harmonieuze

Nadere informatie

Welkom. Workshop Multi Culti, of liever niet?

Welkom. Workshop Multi Culti, of liever niet? Welkom Workshop Multi Culti, of liever niet? Agenda 1. Waar gaan we het precies over hebben: multi culti (internationalisering) 2. Facts & Figures 3. De workshop: Multi Culti of liever niet? 4. Conclusies

Nadere informatie

Bermgras Inzamelstructuur. Innovatief & Ondernemend

Bermgras Inzamelstructuur. Innovatief & Ondernemend Bermgras Inzamelstructuur Innovatief & Ondernemend AGENDA Ondernemerschap en Duurzame samenwerking in Provincie Utrecht Arbor Project Bermgras Inzamelstructuur Waarom? Wat? Hoe? Samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

RISICO-ANALYSE Een gewaarschuwd mens telt voor twee

RISICO-ANALYSE Een gewaarschuwd mens telt voor twee RISICO-ANALYSE Een gewaarschuwd mens telt voor twee In 3 uur zicht op de risico s in en buiten uw bedrijf - Inventariseer factoren die het succes van uw onderneming in de weg kunnen staan - Met stappenplan

Nadere informatie

Is er een toekomst voor de taxibranche? Bertho Eckhardt voorzitter Koninklijk Nederlands Vervoer

Is er een toekomst voor de taxibranche? Bertho Eckhardt voorzitter Koninklijk Nederlands Vervoer Is er een toekomst voor de taxibranche? Bertho Eckhardt voorzitter Koninklijk Nederlands Vervoer Er is een probleem Sector in zwaar weer Contractvervoer kraakt onder aanbestedingen: te lage prijzen Forse

Nadere informatie

Symposium Dag van de Garnaal. 31 oktober De coöperatie

Symposium Dag van de Garnaal. 31 oktober De coöperatie Symposium Dag van de Garnaal 31 oktober 2014 De coöperatie Indeling presentatie 1. NCR 2. De coöperatie Wat zijn ontwikkelingen Hoe werken coöperaties Wat betekenen coöperaties voor agrofood 3. Uitdagingen

Nadere informatie

Informatieblad. Wat betekent GMO voor telers Erkenning als producentenorganisatie Overzicht van de belangrijkste criteria

Informatieblad. Wat betekent GMO voor telers Erkenning als producentenorganisatie Overzicht van de belangrijkste criteria Informatieblad Wat betekent GMO voor telers Erkenning als producentenorganisatie Overzicht van de belangrijkste criteria Waarom een erkende producentenorganisatie? Telers van groenten en fruit kunnen een

Nadere informatie

Impact Cloud computing

Impact Cloud computing Impact Cloud computing op de Nederlandse zakelijke markt De impact van Cloud Computing op de Nederlandse zakelijke markt De economische omstandigheden zijn uitdagend. Nederland is en bedrijven informatietechnologie

Nadere informatie

Inleiding. Het project - Het traject naar de visie. Benny Pycke Sioen Industries 7 mei 2018

Inleiding. Het project - Het traject naar de visie. Benny Pycke Sioen Industries 7 mei 2018 Inleiding Het project - Het traject naar de visie Benny Pycke Sioen Industries 7 mei 2018 Programma Visie & Aanbevelingen (20 ) Toelichting: Vlaams Minister Joke Schauvliege SeaConomy projectresultaten

Nadere informatie

Elektrisch Rijden Monitor 2018

Elektrisch Rijden Monitor 2018 Elektrisch Rijden Monitor 2018 Samenvatting consumentenonderzoek December 2018 De context Elektrisch vervoer is voor de ANWB een zeer relevant onderwerp. De overheid ontwikkelt nieuw beleid om te komen

Nadere informatie

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wordt ook wel maatschappelijk ondernemen, maatschappelijk betrokken ondernemen, duurzaam ondernemen of ethisch

Nadere informatie

Food Lab 26-30 maart. Food Center Amsterdam. Het verduurzamen van de lokale voedselketen en de rol van het Food Center Amsterdam

Food Lab 26-30 maart. Food Center Amsterdam. Het verduurzamen van de lokale voedselketen en de rol van het Food Center Amsterdam Food Lab 26-30 maart Food Center Amsterdam Het verduurzamen van de lokale voedselketen en de rol van het Food Center Amsterdam Ellen Mensink Creative City Lab 30 maart 2012 Programma van dag 5 13.00 Welkom

Nadere informatie

Kalverhouderij website ABN-AMRO 19 mei 2016 Algemene prognose Minder kalveren, maar meer rosévlees

Kalverhouderij website ABN-AMRO 19 mei 2016 Algemene prognose Minder kalveren, maar meer rosévlees Kalverhouderij website ABN-AMRO 19 mei 2016 De kalverhouderij is opgedeeld in twee segmenten; witvlees en rosévlees (jong of oud) kalveren. In hun opbrengsten zijn met name witvlees-kalverhouders sterk

Nadere informatie

- Zien RSV als bijdrage aan de actualisatie van de omgevingsvisie. - Blijven graag betrokken bij de uitwerking

- Zien RSV als bijdrage aan de actualisatie van de omgevingsvisie. - Blijven graag betrokken bij de uitwerking Bijlage 2.3 Reacties Organisaties Organisatie Samenvatting reactie Waterschap - Zien aanknopingspunten voor verdere afstemming (Linge, NHW, ruimte en water) - Willen betrokken worden bij verdere uitwerking

Nadere informatie

Enquête kennis- en leertraject Monumentale Energietransitie

Enquête kennis- en leertraject Monumentale Energietransitie Enquête kennis- en leertraject Monumentale Energietransitie Energie besparen in monumenten en lokaal energie opwekken op landgoederen In het kennis- en leertraject Monumentale Energietransitie werkt de

Nadere informatie

Bedrijven die investeren in sociale innovatie hebben minder last van de crisis

Bedrijven die investeren in sociale innovatie hebben minder last van de crisis Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor 2009 Bedrijven die investeren in sociale innovatie hebben minder last van de crisis Rotterdam, 6 oktober 2009 INSCOPE: Research for Innovation heeft in opdracht

Nadere informatie

Evaluatie Pioen 2015 Gerard Gardien Projectleider Markt & Product

Evaluatie Pioen 2015 Gerard Gardien Projectleider Markt & Product Evaluatie Pioen 2015 Gerard Gardien Projectleider Markt & Product 15 January 2016 1 Programma Cijfers op hoofdlijnen Pioenen kwaliteitscompetitie (Promotie)Campagne Pioen PurE seasonal flowers en Pioen

Nadere informatie

Word X2com partner! Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning

Word X2com partner! Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning Word X2com partner! Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning Baanbreke X2com X2com levert professionele telecom diensten aan bedrijven en instellingen. De organisatie is in 2008

Nadere informatie