3 jaar later, effecten en ervaringen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3 jaar later, effecten en ervaringen"

Transcriptie

1 Samen werken aan water Wateragenda Zuid-Holland jaar later, effecten en ervaringen Een gezamenlijk document van de provincie Zuid-Holland en de Zuid-Hollandse waterschappen: Hoogheemraadschap van Delfland Waterschap Hollandse Delta Hoogheemraadschap van Rijnland Waterschap Rivierenland Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

2 Samenwerken kun je niet alleen Medio 2012 is de Wateragenda vastgesteld door de besturen van de provincie en de zes waterschappen. Het pad hiervoor was geëffend door de bestuurlijke en ambtelijke bijeenkomsten in café Hoppe, eind 2011 en begin De unanieme vaststelling van de Wateragenda bewees dat de intentie en het basisvertrouwen om constructief samen te werken bij alle partijen aanwezig was. Daarmee is een belangrijke eerste stap gezet! De dijkgraven (Vereniging Zuid-Hollandse Waterschappen) en de gedeputeerde voor Groen, Water, Cultureel Erfgoed en Media hebben, samen met de hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid, jaarlijks één of tweemaal overlegd over de voortgang van de Wateragenda en andere actuele ontwikkelingen. ing. J.M. (Jan) Geluk, dijkgraaf van waterschap Hollandse Delta: We hebben in de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet op weg naar een doelmatig waterbeheer en een doelmatig waterbestuur. Conform het Bestuursakkoord Water heeft de provincie meer de rol van gebiedsregisseur opgepakt en hebben de waterschappen de taken vertaald in een uitvoeringsgericht beleid en beheer. De samenwerking in de Wateragenda heeft het ons mogelijk gemaakt de transitie op een innovatieve wijze aan te pakken. Door deze professionaliseringsslag kunnen we de grote opgaven voor de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Daarbij zullen we blijven samenwerken en ieder vanuit onze eigen taak zorgen voor een waterrijk Zuid-Holland. mr. J.F. (Han) Weber, gedeputeerde Zuid-Holland voor Groen, Water, Kust en Cultureel Erfgoed en Media: De Wateragenda Zuid-Holland was een primeur in Nederland en van grote betekenis voor de relatie tussen de waterschappen en de provincie Zuid-Holland. Tegelijkertijd omvat de Wateragenda hoofdzakelijk procesafspraken. Op diverse dossiers waar provincie en waterschap elkaar ontmoeten zijn resultaten geboekt die een daadkrachtige en effectieve samenwerking mogelijk maken. Te denken valt aan de aangepaste Verordening waterbeheer op de thema s wateroverlast en peilbesluiten en de verbeterde afstemming tussen ruimtelijke planvorming en waterbeleid. Tegelijkertijd ligt er een uitdaging om de samenwerking te verbreden, niet alleen met andere overheden, maar juist ook met maatschappelijke partners en met bedrijven.

3 1. Samenwerking en verantwoording Het thema Samenwerking en verantwoording vormt de kern van de Wateragenda. Voor provincie en waterschappen in Zuid-Holland lag er immers een flinke uitdaging om eensgezind, transparant en met vertrouwen in elkaar aan de slag te gaan. In de Wateragenda zijn de afspraken uit het landelijke Bestuursakkoord Water 2011 (BAW) vertaald naar een passende regionale aanpak. Deze aanpak is gepresenteerd aan waterschappen en provincies op de landelijke Conferentie Bestuursakkoord Water in De Wateragenda heeft de verhoudingen tussen provincie en waterschappen en de onderlinge samenwerking sterk verbeterd. Vanuit heldere procesafspraken en met respect voor elkaars verantwoordelijkheden is op tal van inhoudelijke doelen voortgang geboekt. De provincie hecht groot belang aan een sobere en doelmatige invulling van haar toezichthoudende taak. Het uitgangspunt is: vertrouwen vooraf, verantwoording achteraf. De kern van het provinciaal toezicht bestaat sinds 2012 naast het financieel toezicht uit een jaarlijks voorgangsgesprek tussen dijkgraaf en gedeputeerde. De gesprekken verlopen in een informele, open en constructieve sfeer. Uit diverse interviews bleek onder de bestuurders veel overeenstemming te bestaan over de uitgangspunten voor planstructuren en beleidsvorming in de periode Algemene waterbeleidskaders zijn nu zoveel mogelijk geïntegreerd in de provinciale Visie Ruimte en Mobiliteit (zie Water en Ruimtelijke Ordening). Specifiekere zaken worden vastgelegd in een apart beleidsdocument of in de Waterverordening, met ruimte voor thematisch en gebiedsgericht maatwerk. Jaarlijks wordt een relatiebeheerdag georganiseerd voor de algemene besturen van provincie en waterschappen. De bijeenkomsten in de Kunsthal te Rotterdam en op raderstoomboot De Majesteit kenden een grote opkomst. De geanimeerde discussies hebben sterk bijgedragen aan het onderlinge contact, wederzijds begrip en waardering. Voortzetting van dergelijke jaarlijkse relatiebeheerdagen zal de bestuurlijke samenwerking en verhouding tussen waterschappen en provincie verder versterken.

4 2. Overdracht van taken: zwemwater, grondwater, vaarwegen Zwemwater De verkenning naar een efficiënte en effectieve organisatie van de uitvoerende provinciale zwemwatertaken is afgerond. Hiermee is een helder, gedeeld beeld ontstaan. Conclusie is echter dat overdracht van zwemwatertaken van provincie naar waterschappen op dit moment niet haalbaar is. Belangrijke overwegingen zijn de recente overdracht van een deel van de provinciale zwemwatertaken aan de Omgevingsdienst Midden-Holland en de positie van Rijkswaterstaat, die qua taakverdeling landelijk één lijn wil aanhouden. Grondwater Gezamenlijk is verkend hoe de huidige uitvoerende taken voor het grondwater in Zuid-Holland zo efficiënt en effectief mogelijk georganiseerd kunnen worden. Er is een boeiende werksessie belegd met ambtelijke vertegenwoordigers van alle waterschappen en provincie. Daarbij is in beeld gebracht wat de taken inhouden en wat de overwegingen zijn om ze bij provincie of juist bij de waterbeheerder (of elders) onder te brengen. De gedeelde conclusie is dat er op dit moment geen reden is om vooruitlopend op landelijke discussies taken over te dragen. Wel wordt op onderdelen (nieuwe generatie Stroomgebiedbeheerplan, Natura 2000 beheerplannen, programma STRONG) de afstemming/ samenwerking verbeterd. Vaarwegen In 2012 zijn bestuurlijk gezamenlijke uitgangspunten voor het beheer van de recreatieve vaarwegen vastgelegd. De interpretatie en uitwerking van regelgeving, kostenverrekening en overeenkomsten was een complex proces. De voorstellen over het beheer zijn vrijwel gereed voor besluitvorming. Het beheer wordt hiermee praktisch en eenduidig geregeld. Definitieve vaststelling is voorzien in De overdracht van provinciale beroepsvaarwegen naar de waterschappen lijkt vooralsnog niet doelmatig. De provincies werken in IPO verband aan een notitie over het nautisch beheer. Deze kan worden gebruikt bij een nadere afweging binnen Zuid-Holland.

5 3. Water en Ruimtelijke Ordening De waterbelangen zijn altijd onderdeel van een breder maatschappelijk belang. Intensivering van de samenwerking tussen waterschappen en provincie op het gebied van ruimtelijke ordening is dan ook noodzakelijk om opgaven te verbinden en de uitwerking ervan te optimaliseren. De inzet bij dit thema was om de waterschappen aan het begin van door de provincie gestarte planprocessen op het gebied van ruimtelijke ordening te betrekken en de samenwerking te intensiveren. Daarbij blijft het van belang om samen met andere partijen zoals gemeenten en belangen organisaties te zoeken naar synergiekansen, en die te benutten. De afgelopen periode is vooral veel energie gestoken in de afstemming en inbreng in de provinciale Visie Ruimte en Mobiliteit (VRM). Hiervoor hebben de nodige gemeenschappelijke ambtelijke workshops en bestuurlijke bijeenkomsten plaatsgevonden. De waterschappen hebben in hun zienswijze op de ontwerp VRM begin 2014 aangegeven in algemene zin tevreden te zijn over de behandeling van de strategische en ruimtelijke wateronderwerpen in de VRM, zoals zij deze in de werksessies van de VRM naar voren hebben gebracht. In 2015 beleggen waterschappen en provincie een netwerkbijeenkomst om de Goed dat de beleidsmatige aandacht wordt verankerd in een wateragenda en dat de huidige overlegstructuur wordt gecontinueerd. inbreng en aandacht voor het water bij de ruimtelijke planprocessen ambtelijk en bestuurlijk verder vorm te geven.

6 4. Waterkeringen: primaire en regionale waterkeringen Primaire keringen In het Bestuurs Akkoord Water (2011) is vastgelegd dat het Rijk de beleidsmatige kaders bepaalt voor de primaire water keringen. De afspraken over de primaire keringen uit de Wateragenda zijn daarom meegenomen in het proces van het Deltaprogramma en het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Bij de uitwerking van de dijkversterkingsplannen is helder geworden dat afstemming tussen waterschappen en provincies noodzakelijk blijft. Die afstemming richt zich dan hoofdzakelijk op behoud en verbetering van ruimtelijke kwaliteit bij dijkversterkingen. Regionale keringen Naar aanleiding van de toetsresultaten van de regionale keringen die begin 2013 zijn opgeleverd hebben de provincies Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland met de acht ingelegen waterschappen de afspraken uit het Uitvoeringsbesluit regionale waterkeringen West-Nederland (2009) geëvalueerd. Afspraken hierover zijn vastgelegd in het nieuwe Uitvoeringsbesluit dat in juni 2014 door GS is vastgesteld. De afspraken zijn tot stand gekomen door wederzijds goed naar de wensen en behoeften te luisteren. Zowel de waterschappen als de provincies zijn zeer tevreden over dit proces. Binnen Zuid-Holland is een onderzoek naar nut en noodzaak van compartimenteringsdijken opgestart. De Maasdijk is hier een mooi voorbeeld van: onderzoek heeft aangetoond dat de waterstaatkundige functie kan vervallen. Daarmee ontstaan nieuwe mogelijkheden voor de lokale ruimtelijke ordening. Samen met STOWA is een vervolg op het Ontwikkelingsprogramma Regionale Keringen (periode ) uitgewerkt. In dit samenwerkingsverband wordt gezamenlijk met de waterschappen De aanpak van de regionale waterkeringen is regionaal en landelijk opgepakt. en provincies in Nederland kennis ontwikkeld voor het normeren, toetsen en verbeteren van regionale keringen. Een speerpunt is het ontwikkelen van een nieuwe visie op de regionale keringen. Aanleidingen hiervoor zijn de nieuwe methodiek voor de normering van de primaire keringen uit het Deltaprogramma en voort schrijdende kennis en inzicht over de regionale keringen.

7 5. Schoon water en Zoet water Schoon water/krw Al sinds 2005 werken de provincies en waterschappen in het deelstroomgebied Rijn West intensief samen aan de uitvoering van de Europese Kaderricht lijn Water. Dit levert veel op! Het maatregelen pakket is inmiddels grotendeels uitgevoerd. Het tweede Stroomgebiedbeheerplan ( ) is in ontwerp vastgesteld, met de bijbehorende plannen van waterschap pen en provincie. Gezamenlijk is bevorderd dat Europese co-financiering (POP3) voor bepaalde KRW-maatregelen beschikbaar komt. Waterkwaliteit was het centrale thema op de bestuurlijke Relatiebeheerdag in De KRW-voortgangsnotitie 2013 is gezamenlijk opgesteld. GS en PS hebben besloten dat dit de laatste specifieke rapportage voor Zuid-Holland was. Voortaan wordt volstaan met de rapportages op het niveau van deelstroomgebied Rijn-West. Een uitdaging voor de komende jaren is het versterken van de gezamenlijke effectiviteit in de uitvoering, bijvoorbeeld via waterovereenkomsten. Provincie en waterschappen blijven zich inzetten om groene projecten te verbinden met waterkwaliteitsmaatregelen, en vice versa. Zoetwatervoorziening De provincies en de waterschappen hebben de afgelopen jaren intensief met elkaar samengewerkt aan de toekomstige zoetwatervoorziening. De afspraken uit de Wateragenda zijn grotendeels opgepakt in het kader van het Deltaprogramma, waarbinnen Zoetwater een belangrijk speerpunt vormde. Een robuuste zoetwatervoorziening vergt inzet van zowel overheden als watergebruikers. Ook stellen beperkingen in de beschikbaarheid van zoet water op termijn grenzen aan het grondgebruik en de ruimtelijke functietoekenning. Overheden en gebruikers hebben daarom inzicht nodig in de toekomstige zoetwater-situatie, zodat zij daarop tijdig kunnen inspelen. Hiertoe wordt binnen het Deltaprogramma het instrument Zoetwatervoorzieningenniveau ontwikkeld. De provincie en waterschappen in Zuid-Holland hebben, ondermeer door pilots, een voortrekkersrol gehad bij de ontwikkeling van dit beleidsinstrument. Rond het onderwerp duurzame gietwater voorziening zijn succesvolle innovaties en pilots gestart door Zuid-Hollandse waterschappen in samenwerking met ondermeer de provincie, zoals een onderzoek naar de mogelijkheden voor wateropvang op kasdaken in het gebied van Delfland en het innovatieve project AquaReUse. Deze innovaties waren respectievelijke winnaar en finalist in hun categorie voor de Waterinnovatieprijs 2014.

8 6. Wateroverlast en peilbesluiten Normering Het gecombineerde proces rond wateroverlastnormering en peilbesluiten heeft geleid tot een aanpassing van de Waterverordening die aansluit bij de geest van de tijd: meer op hoofdlijnen, transparant over rollen en verantwoordelijkheden. Om rekening te kunnen houden met specifieke situaties is het uitgangspunt verschoven van normgericht naar doelgericht. Waar nodig kunnen dus gemotiveerd gebiedsgerichte normen voor bescherming tegen wateroverlast worden vastgesteld. Inmiddels is dit ondermeer toegepast in de polder Aarlanderveen, in het gebied van Rijnland. Bodemdaling De voortgaande bodemdaling vraagt om duidelijke keuzes. Op voorstel van de themagroep zijn daarom in de Visie Ruimte en Mobiliteit zogeheten knikpuntgebieden voor bodemdaling benoemd. Dit zijn gebieden waar op afzienbare termijn het huidige of toekomstige peilbeheer uit technische overwegingen en/of op basis van een kosten-baten analyse onverantwoord is. Voor dergelijke gebieden moeten oplossingen worden gevonden in ande re functietoekenningen, aangepast grondgebruik en inrichting. Er zijn of worden gebiedsprocessen opgestart om met alle betrokkenen tot oplossingen te komen. Peilbesluiten Over de totstandkoming van peil besluiten heeft de themagroep Wateroverlast en Peilbesluiten procesafspraken gemaakt, met heldere rollen en verantwoordelijkheden. De eerste praktijkervaringen zijn positief. Het principe van normgericht naar doelgericht wordt inmiddels al veelvuldig toegepast in het beleid. De proces afspraken worden te zijner tijd formeel vastgelegd. Vanwege de goede ervaringen heeft de themagroep afgesproken om eens per half jaar bij elkaar te blijven komen om op hoofdlijnen de voortgang te bewaken en de afstemming te evalueren.

9 Blik naar de toekomst Wat zijn de gezamenlijke uitdagingen voor de komende jaren? Provincie en waterschappen zullen blijven samenwerken op tal van terreinen, zoals: - de uitvoering van waterkwaliteitsmaatregelen uit het Stroomgebiedbeheerplan ; - de regionale uitwerking en doorwerking van de Deltabeslissingen, onder meer in de Alblasserwaard, de Krimpenerwaard en het Groene Hart: de Zuid-Hollandse Delta en de kustregio; - de voorbereiding op de nieuwe Omgevingswet; - de verbinding van waterbeheer met ruimtelijke, economische en bestuurlijke ontwikkelingen. De samenwerking vraagt blijvend aandacht voor de wederzijdse belangen, investeren in onderling vertrouwen, het benutten van kansen en het delen van successen. De uitdaging is om vast te houden wat we hebben bereikt en dit verder uit te bouwen, op zoek naar nieuwe oplossingen en allianties in een continu veranderende maatschappelijke omgeving. Foto s: Romar LED

10 Dit is een uitgave van de Zuid-Hollandse waterschappen en de provincie Zuid-Holland, 16 februari 2015 Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Lemkes (Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard), Jeroen Delmeire (Provincie Zuid-Holland), Annelies Wegenwijs (Provincie Zuid-Holland) Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Postbus AB Rotterdam T Provincie Zuid-Holland Postbus LP Den Haag T Fotografie en productbegeleiding: Bureau Mediadiensten, provincie Zuid-Holland Ontwerp: Haagsblauw, Den Haag

Uitvoeringsbesluit regionale waterkeringen West-Nederland 2014

Uitvoeringsbesluit regionale waterkeringen West-Nederland 2014 Besluit van gedeputeerde staten van Noord-Holland van 8 juli 2014, van Zuid- Holland van 15 juli 2014 en van Utrecht van 1 juli 2014 houdende nadere regels met betrekking tot regionale waterkeringen (Uitvoeringsbesluit

Nadere informatie

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Provinciale waterregelgeving. 1 Ontwerpbesluit. Provinciale Staten van Zuid-Holland,

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Provinciale waterregelgeving. 1 Ontwerpbesluit. Provinciale Staten van Zuid-Holland, Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Onderwerp Provinciale waterregelgeving 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten van Zuid-Holland, Gelet op: Artikel 145 van de Provinciewet; Besluiten:

Nadere informatie

ADVIES KLANKBORDGROEP RIJN- WEST AAN REGIONAAL BESTUURLIJK OVERLEG inzake opzet en inhoud gebiedsprocessen, op weg naar 2e Stroomgebiedbeheerplan

ADVIES KLANKBORDGROEP RIJN- WEST AAN REGIONAAL BESTUURLIJK OVERLEG inzake opzet en inhoud gebiedsprocessen, op weg naar 2e Stroomgebiedbeheerplan ADVIES KLANKBORDGROEP RIJN- WEST AAN REGIONAAL BESTUURLIJK OVERLEG inzake opzet en inhoud gebiedsprocessen, op weg naar 2e Stroomgebiedbeheerplan Inleiding Het RBO Rijn- West heeft procesafspraken gemaakt

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 64

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 64 Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 64 Haarlem, 17 augustus 2004 Onderwerp: Agenda Provinciaal Waterplan Bijlagen: - ontwerpbesluit - procesplanning provinciaal waterplan - op weg naar een

Nadere informatie

CONVENANT BESTUURLIJKE EN OPERATIONELE COÖRDINATIE DIJKRINGEN 14, 15 EN 44

CONVENANT BESTUURLIJKE EN OPERATIONELE COÖRDINATIE DIJKRINGEN 14, 15 EN 44 CONVENANT BESTUURLIJKE EN OPERATIONELE COÖRDINATIE DIJKRINGEN 14, 15 EN 44 Partijen, de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht, vertegenwoordigd door hun commissaris van de Koning, de veiligheidsregio

Nadere informatie

Statenvoorstel. Perspectief Groene Hart Bestuurlijke samenvatting van het voorstel

Statenvoorstel. Perspectief Groene Hart Bestuurlijke samenvatting van het voorstel Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 13 juni 2017 Portefeuillehouder: Bom - Lemstra, AW Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Behandeld ambtenaar : mw L.G.J van Westbroek E-mailadres: lgj.van.westbroek@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Strategie Waterschappen Zuid Holland Aart Haitjema / 10 mei 2011

Strategie Waterschappen Zuid Holland Aart Haitjema / 10 mei 2011 Strategie Waterschappen Zuid Holland Aart Haitjema / 10 mei 2011 Basis documenten/ rapporten: Nota Toezicht op waterschappen Provincie Zuid Holland, 27 april 2010 Bestuursakkoord Water 2011 Concept Rapport

Nadere informatie

Samen Ontwikkelen. Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept

Samen Ontwikkelen. Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept Samen Ontwikkelen Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept Samen Ontwikkelen 2. Water Bodem & Gebruik 3. Het Groene Hart, met zijn veenweiden, Over de realisatie van

Nadere informatie

Bestuursrapportage 2014 waterschap Vechtstromen Versie 24 november 2015

Bestuursrapportage 2014 waterschap Vechtstromen Versie 24 november 2015 Bestuursrapportage 204 Vechtstromen Versie 24 november 205 Deze rapportage bevat een overzicht op hoofdlijnen van de voortgang van de uitvoering van het waterbeleid en dient als basis voor jaarlijks bestuurlijk

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders - Waterwet - Verordening voor de Fysieke Leefomgeving Flevoland (VFL) Lelystad, 21 maart 2013

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders - Waterwet - Verordening voor de Fysieke Leefomgeving Flevoland (VFL) Lelystad, 21 maart 2013 VERGADERDATUM 23 april 2013 SSO SECTOR/AFDELING STUKDATUM NAAM STELLER 3 april 2013 R.J.E. Peeters ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT 12 Voorstel Kennisnemen van het projectplan voor Waterbeheerplan 3 waarin

Nadere informatie

M E M O. Reg.nr.: Aan: Commissie BOD, 12 september Cc: Stand van zaken vaarweg- en nautisch beheer. Datum: 21 augustus 2012

M E M O. Reg.nr.: Aan: Commissie BOD, 12 september Cc: Stand van zaken vaarweg- en nautisch beheer. Datum: 21 augustus 2012 Reg.nr.: 12.41175 Aan: Commissie BOD, 12 september 2012 Van: D&H Cc: Onderwerp: Stand van zaken vaarweg- en nautisch beheer Datum: 21 augustus 2012 Inleiding Hierbij wordt u nader geïnformeerd over de

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN 8 DECEMBER 2015. Besluitenlijst van de vergadering 1 december 2015 vastgesteld.

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN 8 DECEMBER 2015. Besluitenlijst van de vergadering 1 december 2015 vastgesteld. A1 Janssen PZH-2015-536006938 Uitvoeringsprogramma s regionale waterkeringen 1. Kennisgenomen van de uitvoeringsprogramma s regionale waterkeringen 2015-2024 van het waterschap Rivierenland, het waterschap

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1 Inleiding 3

Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 Voortgang Wateragenda Zuid Holland 2012 2015 Waterschap Rivierenland HD09h»niTAAdM k«p Vfln Delfland P HOLLAND «>;.( [[Mtt'iCiC HAP DE STICHTSE RIJNLANDEN ÏLO Rijnland SctuHand en de KrimpencTAaard Inhoudsopgave

Nadere informatie

Nota Relatie provincie Utrecht met de waterschappen. Deel 3: Provinciaal toezichtkader

Nota Relatie provincie Utrecht met de waterschappen. Deel 3: Provinciaal toezichtkader 1 INLEIDING Op grond van verschillende regelgeving is de provincie Utrecht belast met het toezicht op de op haar grondgebied gelegen waterschappen. In dit deel van de nota wordt een overzicht gegeven van

Nadere informatie

Provinciale Staten van Zuid-Holland en Noord-Holland, ieder voor zover het hun bevoegdheid betreft;

Provinciale Staten van Zuid-Holland en Noord-Holland, ieder voor zover het hun bevoegdheid betreft; Gemeenschappelijk besluit van Provinciale Staten van Zuid-Holland en van Noord-Holland tot wijziging van het Reglement van bestuur voor het hoogheemraadschap van Rijnland, vastgesteld bij besluit van Provinciale

Nadere informatie

In aansluiting op de eerder gezonden planning. Wil ik je vragen bijgaande memo ter informatie mee te willen nemen naar de komende collegevergadering.

In aansluiting op de eerder gezonden planning. Wil ik je vragen bijgaande memo ter informatie mee te willen nemen naar de komende collegevergadering. Van: Heijloo, R. Verzonden: donderdag 24 februari 2011 9:35 Aan: Wijngaart, P. van den Paul CC: Bom - Lemstra, A.W.; Swart, I. (Ingrid) Onderwerp: FW: bijeenkomst VZHW 28 februari 2011 Urgentie: Hoog Beste

Nadere informatie

Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden. Van mogelijke naar kansrijke strategieën. Uitwerking in gebiedsproces Hollandsche IJssel.

Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden. Van mogelijke naar kansrijke strategieën. Uitwerking in gebiedsproces Hollandsche IJssel. Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden Van mogelijke naar kansrijke strategieën Uitwerking in gebiedsproces Hollandsche IJssel Steven Krol Opbouw presentatie 1. Aanleiding 2. Hollandsche IJssel en de provincie:

Nadere informatie

GWM INGEKOMEN 1 1 H M Verzenddatum. Geheim 9 maart MRT 2010

GWM INGEKOMEN 1 1 H M Verzenddatum. Geheim 9 maart MRT 2010 GWM2010-74 INGEKOMEN 1 1 H M 2010 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen pr Registratienummer ZUID PZH-2010-158406080 (DOS-20100003685) HOLLAND Datum vergadering

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 30 mei ECFD/U Lbr. 17/031 (070) Voortgang regionale samenwerking waterketen

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 30 mei ECFD/U Lbr. 17/031 (070) Voortgang regionale samenwerking waterketen Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 30 mei 2017 Ons kenmerk ECFD/U201700422 Lbr. 17/031 Telefoon (070) 373 8393 Bijlage(n) 1 Onderwerp Voortgang regionale samenwerking waterketen Samenvatting

Nadere informatie

Het verbinden van water en MIRT VAN WENS NAAR MEERWAARDE

Het verbinden van water en MIRT VAN WENS NAAR MEERWAARDE Het verbinden van water en MIRT VAN WENS NAAR MEERWAARDE Rond het verbinden van water en ruimte zijn al veel stappen gezet. In het kader van de Vernieuwing van het MIRT is door Rijk, provincies en waterschappen

Nadere informatie

agendapunt 06.06 Aan Verenigde Vergadering EVALUATIE BELEIDSNOTA GRONDWATERBEHEER

agendapunt 06.06 Aan Verenigde Vergadering EVALUATIE BELEIDSNOTA GRONDWATERBEHEER agendapunt 06.06 1008936 Aan Verenigde Vergadering EVALUATIE BELEIDSNOTA GRONDWATERBEHEER Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 25-09-2014 Kennis te nemen van de evaluatie van de beleidsnota grondwaterbeheer.

Nadere informatie

Deltaprogramma 2014. Bijlage F. Bestuurlijke Planning DP2015

Deltaprogramma 2014. Bijlage F. Bestuurlijke Planning DP2015 Deltaprogramma 2014 Bijlage F Bestuurlijke Planning DP2015 Deltaprogramma 2014 Bijlage F Bestuurlijke Planning DP2015 Deltaprogramma 2014 Bijlage F 2 Bestuurlijke planning In deze bijlage is de bestuurlijke

Nadere informatie

De Omgevingsvisie vervangt de volgende wettelijk verplichte plannen:

De Omgevingsvisie vervangt de volgende wettelijk verplichte plannen: Memo Aan Provinciale Staten Kopie aan Onderwerp Bijlage 8: Voorsorteren op de Omgevingswet (Omgevingsvisie en Omgevingsverordening) 1. Voorbereiding volgens huidig recht De vast te stellen Omgevingsvisie

Nadere informatie

Statenvoorstel. Vaststellen wijziging reglement van bestuur Hoogheemraadschap van Delfland. Bestuurlijke samenvatting van het voorstel

Statenvoorstel. Vaststellen wijziging reglement van bestuur Hoogheemraadschap van Delfland. Bestuurlijke samenvatting van het voorstel Statenvoorstel Vergadering Oktober 2018 Nummer 7124 Vergaderdatum GS: 11 september 2018 Portefeuillehouder: Janssen, RA Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Onderwerp Vaststellen wijziging reglement van bestuur

Nadere informatie

BESTUURSOVEREENKOMST Uitvoeringsregeling POP-3 subsidies Zuid-Holland

BESTUURSOVEREENKOMST Uitvoeringsregeling POP-3 subsidies Zuid-Holland BESTUURSOVEREENKOMST Uitvoeringsregeling POP-3 subsidies Zuid-Holland DE ONDERGETEKENDEN: Waterschap Rivierenland, rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Bassa, lid van het Dagelijks Bestuur, hierna

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland ` Voordracht Haarlem, Onderwerp: Kaderstelling Europabeleid door Provinciale Staten Inleiding Op 11 juni 2007 jl. is door de commissie FEPO de werkgroep Europa ingesteld.

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 24 mei 2018 U Lbr. 18/ Factsheet. Voortgang Samenwerken aan Water

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 24 mei 2018 U Lbr. 18/ Factsheet. Voortgang Samenwerken aan Water Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 24 mei 2018 Ons kenmerk TLE/U201800375 Lbr. 18/023 Telefoon 073-3738393 Bijlage(n) Factsheet Onderwerp Voortgang Samenwerken aan Water Samenvatting

Nadere informatie

Welkomstwoord. Gedeputeerde Jeannette Baljeu

Welkomstwoord. Gedeputeerde Jeannette Baljeu WELKOM HAAGSE REGIO Welkomstwoord Gedeputeerde Jeannette Baljeu Programma 19.00 Welkomstwoord 19.15 Presentaties workshops 19.40 Ronde 1 workshops 20.10 Pauze en wisseling workshops 20.30 Ronde 2 workshops

Nadere informatie

ILT-rapportages zorgplicht primaire waterkeringen Eerste landelijke indrukken. November 2018

ILT-rapportages zorgplicht primaire waterkeringen Eerste landelijke indrukken. November 2018 ILT-rapportages zorgplicht primaire waterkeringen Eerste landelijke indrukken November 2018 Introductie > Sinds 2015 trekken waterschappen met elkaar op om te kijken hoe we samen de zorgplicht kunnen verbeteren

Nadere informatie

De Ouderenpartij NH maakt zich ernstig zorgen over de hoogwaterveiligheid Den Oever/Afsluitdijk/Kornwerderzand

De Ouderenpartij NH maakt zich ernstig zorgen over de hoogwaterveiligheid Den Oever/Afsluitdijk/Kornwerderzand Vragen nr. 25 Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 26 juni 2012 Onderwerp: vragen van de heer J.H. Leever (ONH). De voorzitter van Provinciale Staten van Noord-Holland deelt u

Nadere informatie

Besluit tot vaststelling ontwerpbesluit tot wijziging Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht 2008

Besluit tot vaststelling ontwerpbesluit tot wijziging Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht 2008 Besluit tot vaststelling ontwerpbesluit tot wijziging Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht 2008 De commissie ex artikel 6 van de Waterschapswet voor de voorbereiding van

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Wijziging van de Verordening ruimte 2014, provincie Noord-Holland

PROVINCIAAL BLAD. Wijziging van de Verordening ruimte 2014, provincie Noord-Holland PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Noord-Holland Nr. 9365 18 december 2018 Wijziging van de Verordening ruimte 2014, provincie Noord-Holland Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, maken

Nadere informatie

Verklaring van Hoog & Droog

Verklaring van Hoog & Droog Verklaring van Hoog & Droog Aangenomen bij acclamatie op woensdag 6 juni bij Burgers Zoo te Arnhem Over de andere kant van de Delta Verklaring van Hoog & Droog Conclusies en adviezen geformuleerd tijdens

Nadere informatie

Ontwerp-MER Waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer

Ontwerp-MER Waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer Ontwerp-MER Waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer Portefeuillehouder: A. van den Berg Vergaderdatum: 2 maart 2010 Agendapunt: Beleidsveld: 150 Kenmerk D&H: 840252 Aard voorstel: Besluitvormend Kenmerk VV: Steller:

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2016-547104711 (DOS-2011-0010738) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 22 maart

Nadere informatie

Wateragenda Zuid-Holland 2012-2015

Wateragenda Zuid-Holland 2012-2015 Wateragenda Zuid-Holland 2012-2015 Een gezamenlijk document van provincie Zuid-Holland en de Zuid-Hollandse waterschappen: Hoogheemraadschap van Delfland; Waterschap Hollandse Delta; Hoogheemraadschap

Nadere informatie

Statenvoorstel. Vaststellen wijziging reglement Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Statenvoorstel. Vaststellen wijziging reglement Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 18 december 2018 Portefeuillehouder: Janssen, RA Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Documentnummer: PZH-2018-672304826 Onderwerp Vaststellen wijziging reglement Waterschap

Nadere informatie

Parafering besluit PFO Mid B - Geparafeerd door: Boer, G. de D&H Geparafeerd door: Boer, G. de

Parafering besluit PFO Mid B - Geparafeerd door: Boer, G. de D&H Geparafeerd door: Boer, G. de agendapunt 3.a.7 1256497 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden POP3 SUBSIDIEPROGRAMMA Portefeuillehouder Middendorp, A.J. Datum 24 mei 2016 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming BDV/FIN CTL/MCTL

Nadere informatie

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 2 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Bestuurlijke overeenkomst voor Samenwerking

Nadere informatie

Kaart 1 Provincie Zuid-Holland

Kaart 1 Provincie Zuid-Holland Kaart 1 Provincie Zuid-Holland Agrarische bedrijven (grondgebied Zuid-Holland) Bedrijven (grondgebied Zuid-Holland) Bodemsanering (grondgebied Zuid-Holland) Flora en fauna (grondgebied Zuid-Holland) Geitenhouderij

Nadere informatie

Onderwerp: wijziging Waterverordening Hoogheemraadschap

Onderwerp: wijziging Waterverordening Hoogheemraadschap Haarlem, 26 maart 2013 2013 18 Onderwerp: wijziging Waterverordening Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Bijlagen: Ontwerpbesluit 1 Inleiding Op grond van artikel 2.4 van de Waterwet moeten bij

Nadere informatie

AGENDAPUNT 3.3 ONTWERP. Onderwerp: Ontwerp begroting 2015 Nummer: 860110. Voorstel

AGENDAPUNT 3.3 ONTWERP. Onderwerp: Ontwerp begroting 2015 Nummer: 860110. Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 3.3 Onderwerp: Ontwerp begroting 2015 Nummer: 860110 ONTWERP In D&H: 30 september 2014 Steller: A Peek In Cie: BMZ 29 oktober 2014 Telefoonnummer: 6013 SKK

Nadere informatie

Wateragenda Zuid-Holland

Wateragenda Zuid-Holland Wateragenda Zuid-Holland 2012-2015 Een gezamenlijk document van provincie Zuid- Holland en de Zuid-Hollandse waterschappen: - hoogheemraadschap van Delfland; - waterschap Hollandse Delta; - hoogheemraadschap

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2015-513301370 (DOS-2013-0010135) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 14 april

Nadere informatie

Agenda Toekomst van het (interbestuurlijk) Toezicht:

Agenda Toekomst van het (interbestuurlijk) Toezicht: Agenda Toekomst van het (interbestuurlijk) Toezicht: wat willen we veranderen En wat denken we daarvoor te doen? Hans Smit,.., juni 2019 Agenda Toekomst van het (interbestuurlijk) Toezicht: wat willen

Nadere informatie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Voorstellen Waterschap Hollandse Delta John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Waterschap Hollandse Delta Dynamiek in de Delta [2] Inhoud De taken van het waterschap De dynamiek in de tijd Een dynamische

Nadere informatie

Geel in omgevingsvisies

Geel in omgevingsvisies Geel in omgevingsvisies De RWS-bijdrage aan de nationale, provinciale en gemeentelijke omgevingsvisies Peter Harmsen Adviseur ruimtelijke ontwikkelingen Waar zijn we van? 2 RWS BEDRIJFSINFORMATIE Duurzame

Nadere informatie

Statenvoorstel 27/11 A

Statenvoorstel 27/11 A Statenvoorstel 27/11 A Voorgestelde behandeling: PS-vergadering : 1 juli 2011 Statencommissie : Commissie voor Economische Zaken en Bestuur, 17 juni 2011 Onderwerp Bestuursakkoord 2011-2015 Rijk - Interprovinciaal

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Ministerie van Infrastructuur en Milieu Retouradres Postbus 556 3000 AN Rotterdam RWS ONGECLASSIFICEERD Zie verzendlijst Boompjes 200 3011 XD Rotterdam Postbus 556 3000 AN Rotterdam T 088 797 15 00 F 0104027081

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 9 Haarlem, 20 januari 2004 Onderwerp: beleidsnota Evenwichtig Omgaan met Water Bijlagen: 1. Ontwerpbesluit; 2. Beleidsnota Evenwichtig Omgaan met Water.

Nadere informatie

versie 16 aug 2011 2. HOOFDLIJNEN GEBIEDSPROCESSEN 3. Fase 1: UITWERKING VOORVERKENNING 4. Fase 2: UITWERKING VERKENNING

versie 16 aug 2011 2. HOOFDLIJNEN GEBIEDSPROCESSEN 3. Fase 1: UITWERKING VOORVERKENNING 4. Fase 2: UITWERKING VERKENNING Orchideeën kunnen alleen op een plaats groeien als voor de kieming noodzakelijke schimmel aanwezig is. Zonder schimmel kan het zaad niet uitgroeien. Ze leven in mutualistische symbiose (een interactie

Nadere informatie

Aan Provinciale Staten

Aan Provinciale Staten www.prv-overijssel.nl Aan Provinciale Staten Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425 26 85 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum PS/2003/872 d.d.

Nadere informatie

Weth. Schreurs, E. van den Elshout, B. Visser, E. van Andel, J. Zwaneveld

Weth. Schreurs, E. van den Elshout, B. Visser, E. van Andel, J. Zwaneveld VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: S. Gabriel Tel.nr. : Datum: 19 augustus 2014 8522 Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.): Team: Ruimtelijke Plannen Weth. Schreurs,

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van 18 september 2018, met het besluitnummer ;

PROVINCIAAL BLAD. Gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van 18 september 2018, met het besluitnummer ; PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Zuid-Holland Nr. 9581 20 december 2018 Besluit van Provinciale Staten van Zuid-Holland van 17 oktober 2018 met nummer 7123 en van Provinciale Staten

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) Nummer Onderwerp Hoogheemraadschap van Delfland.

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) Nummer Onderwerp Hoogheemraadschap van Delfland. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d.) 3 april 2012) Nummer 2644 Onderwerp Hoogheemraadschap van Delfland. Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller De

Nadere informatie

Datum: Adviserend. 24 januari Feb/mrt 30 januari

Datum: Adviserend. 24 januari Feb/mrt 30 januari Oplegvel 1. Onderwerp Brief aan provincie over opwekking duurzame energie 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang In het Energieakkoord Holland

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland. Onderwerp: Normering regionale waterkeringen; vaststelling Verordening waterkering West- Nederland

Provinciale Staten van Noord-Holland. Onderwerp: Normering regionale waterkeringen; vaststelling Verordening waterkering West- Nederland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht Haarlem, Onderwerp: Normering regionale waterkeringen; vaststelling Verordening waterkering West- Nederland Inhoud: - Toelichting bij voordracht - Ontwerp

Nadere informatie

Bijgaand doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen gesteld door de leden Jacobi en Cegerek (beiden PvdA) over waterveiligheid in het kustgebied.

Bijgaand doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen gesteld door de leden Jacobi en Cegerek (beiden PvdA) over waterveiligheid in het kustgebied. > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

GEWIJZIGD. Gelet op: Artikel 2.2 van de Wro en artikel 5 van de Planwet Verkeer en Vervoer;

GEWIJZIGD. Gelet op: Artikel 2.2 van de Wro en artikel 5 van de Planwet Verkeer en Vervoer; GEWIJZIGD Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergadering Juli 2014 Nummer 6721 Onderwerp Visie ruimte en mobiliteit 2014 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten van Zuid-Holland, Gelet

Nadere informatie

HOLLAND ZUID - 7 FEB. 20U. Gedeputeerde Staten

HOLLAND ZUID - 7 FEB. 20U. Gedeputeerde Staten Gedeputeerde Staten p r HOLLAND ZUID College van Dijkgraaf en Hoogheemraden van Delfland Postbus 3061 2601 DB DELFT Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Water en Groen Contact mw. G.J.H. Bongers T

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 1 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van door tussenkomst van de statengriffier mw. drs. K. Bolt Dreef 3, tweede etage 2012HR HAARLEM INGEKOMEN 30 MAART 2018 Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Meerjarenagenda Algemeen Bestuur ODZOB

Meerjarenagenda Algemeen Bestuur ODZOB Meerjarenagenda Algemeen Bestuur ODZOB 2019-2022 2019 Datum AB Onderwerp /meningsvormend/ Toelichting 27 juni Motie Provinciale Staten aanpassen stemverhoudingen in AB PS heeft aan GS gevraagd om in de

Nadere informatie

Samenwerkingskracht in Zeeland #HOEDAN?

Samenwerkingskracht in Zeeland #HOEDAN? Samenwerkingskracht in Zeeland #HOEDAN? Rapport commissie Externe Spiegeling Zeeland Voorwoord Het beeld van de Zeeuwse ziekte verdient bijstelling: Zeeuwse overheden werken op veel terreinen samen en

Nadere informatie

Deltaprogramma Het nationale programma voor waterveiligheid en zoetwatervoorziening

Deltaprogramma Het nationale programma voor waterveiligheid en zoetwatervoorziening Deltaprogramma Het nationale programma voor waterveiligheid en zoetwatervoorziening 2 e bestuurlijke consultatieronde Deltaprogramma: Hoe houden we de delta veilig en zorgen we voor voldoende zoetwater?

Nadere informatie

Maatstaf Effectiviteit Watertoets

Maatstaf Effectiviteit Watertoets Maatstaf Effectiviteit Watertoets Doelstelling van de Watertoets SMART geïnterpreteerd voor de Evaluatie Watertoets Advies van de Werkgroep Watertoets aan de Werkgroep Evaluatie Watertoets Den Haag, 19

Nadere informatie

Besluit tot vaststelling ontwerpbesluit tot wijziging Reglement Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2008

Besluit tot vaststelling ontwerpbesluit tot wijziging Reglement Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2008 Besluit tot vaststelling ontwerpbesluit tot wijziging Reglement Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2008 De commissie ex artikel 6 van de Waterschapswet voor de voorbereiding van de besluitvorming

Nadere informatie

Plan van aanpak uitwerking gebiedsgerichte risicobenadering of MLV

Plan van aanpak uitwerking gebiedsgerichte risicobenadering of MLV memo Opdrachtgever: DPNH, DPV, STOWA Plan van aanpak uitwerking gebiedsgerichte risicobenadering of MLV Voorstel voor uitwerking in de regionale deltaprogramma s Auteurs: B. Kolen (HKV) R. Ruijtenberg

Nadere informatie

Project ZON. Hoofdvraag. Uitvoering. Regionale afstemming op en inbreng Deltaprogramma. Samenwerking met regio Zuid

Project ZON. Hoofdvraag. Uitvoering. Regionale afstemming op en inbreng Deltaprogramma. Samenwerking met regio Zuid Project ZON Hoofdvraag huidige droogte situatie (2010) gevolgen van de klimaatverandering (2050) zinvolle maatregelen Uitvoering gebied Regio-Oost aansturing vanuit RBO projectgroep Regionale afstemming

Nadere informatie

SPOORBOEKJE Bestuurlijke Besluitvorming. MIRT Verkenning Haaglanden Infrastructuur en ruimte

SPOORBOEKJE Bestuurlijke Besluitvorming. MIRT Verkenning Haaglanden Infrastructuur en ruimte SPOORBOEKJE Bestuurlijke Besluitvorming MIRT Verkenning en ruimte 2020 2040 2 november 2011 Een bereikbare toekomst begint vandaag 1/11 Colofon MIRT Verkenning Grote Marktstraat 43 Postbus 66 2501 CB Den

Nadere informatie

Als bijlage bij dit voorstel is het communicatieplan voor de vier projecten bijgevoegd (bijlage 6).

Als bijlage bij dit voorstel is het communicatieplan voor de vier projecten bijgevoegd (bijlage 6). VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 10 Onderwerp: Kredietaanvraag projecten Nota Ruimte middelen Nummer: 447055 In D&H: 18-10-2011 / 13-12-2011 Steller: ir. J. van Zuijlen/W. van Buren In Cie:

Nadere informatie

2015-WB-36 Burgemeesterbrief

2015-WB-36 Burgemeesterbrief 2015-WB-36 Burgemeesterbrief Aan de gemeenteraad van de gemeente Wijdemeren Uw kenmerk: Uw brief van: Ons kenmerk: Datum: B/29571/15091 0/TB 10 september 2015 Behandelend ambtenaar: Doorkiesnummer: Bijlagen

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN 17 MAART 2015. Besluitenlijst van de vergadering 10 maart 2015 vastgesteld.

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN 17 MAART 2015. Besluitenlijst van de vergadering 10 maart 2015 vastgesteld. BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN 17 MAART 2015 enlijst van de vergadering 10 maart 2015 vastgesteld. Conformlijst t.b.v. vergadering van 17 maart 2015 vastgesteld. Zie stukken

Nadere informatie

Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim. 28 oktober 2014 J j OKF ZOU

Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim. 28 oktober 2014 J j OKF ZOU 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie HOLLAND Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer 489015306 {DOS-2007-0015748) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum

Nadere informatie

INGEKOMENN STUK. Aan algemeen bestuur 23 april Voorstel aan ab Kennisnemen van

INGEKOMENN STUK. Aan algemeen bestuur 23 april Voorstel aan ab Kennisnemen van Aan algemeen bestuur 23 april 2014 INGEKOMENN STUK Datum 18 maart 2014 Documentnummer 594909 Projectnummer Portefeuillehouder Programma Afdeling drs. T. Klip-Martin Veiligheid Planvorming Bijlage(n) 2

Nadere informatie

Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming. Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen

Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming. Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen Blad 2 van 6 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Huidige situatie; wat is er al bereikt?... 4

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst college van Dijkgraaf en Heemraden d.d. 6 november 2018

Openbare besluitenlijst college van Dijkgraaf en Heemraden d.d. 6 november 2018 Openbare besluitenlijst college van Dijkgraaf en Heemraden d.d. 6 november 2018 1. Meerjarenbegroting 2019-2022 Het college van Dijkgraaf en Heemraden heeft ingestemd met het ontwerp AV-voorstel en het

Nadere informatie

De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt. Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling!

De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt. Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling! De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling! In de Nederlandse Delta wonen negen miljoen mensen. Hier wordt zeventig procent van ons inkomen

Nadere informatie

Parafering besluit PFO Bom Geparafeerd D&H B Gewijzigd akkoord Geparafeerd door: Kooiman, A.I.L. Kruijssen, C.J.M.

Parafering besluit PFO Bom Geparafeerd D&H B Gewijzigd akkoord Geparafeerd door: Kooiman, A.I.L. Kruijssen, C.J.M. agendapunt 3.a.3 924279 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden STRATEGISCHE AGENDA KUST: REACTIE DELFLAND Portefeuillehouder Bom - Lemstra, A.W. Datum 18 januari 2011 Aard bespreking Besluitvormend

Nadere informatie

Bijdrageverordening deltafonds hoge zandgronden Noord-Brabant gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten, d.d.

Bijdrageverordening deltafonds hoge zandgronden Noord-Brabant gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten, d.d. CVDR Officiële uitgave van Noord-Brabant. Nr. CVDR401568_1 12 februari 2019 Bijdrageverordening deltafonds hoge zandgronden Noord-Brabant 2016-2018 Provinciale Staten van Noord-Brabant, gelezen het voorstel

Nadere informatie

Omgevingswet & Omgevingsvisie

Omgevingswet & Omgevingsvisie Omgevingswet & Omgevingsvisie cultuurlandschappen en de omgevingswet Utrecht, 17 december 2018 Jan Roest Programmammanager Omgevingswet In dit kwartier. Aanleiding en doelen van de Omgevingswet Systematiek

Nadere informatie

1. Voorstel voor behandeling Aangeven of u kunt instemmen met de door g.s. genomen besluiten onder 1 tot en met 5

1. Voorstel voor behandeling Aangeven of u kunt instemmen met de door g.s. genomen besluiten onder 1 tot en met 5 Nota PS-commissie Vergaderdatum : 28 september 2005 Commissie voor : NLWM Agendapunt nr. : B agenda Commissienr. : NLWM 2005 159 Onderwerp : Europese Kaderrichtlijn Water Start fase beleidsontwikkeling

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Contact: drs. J. van Straalen 070-441 61 92 j.van.straalen@pzh.nl Aan Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

In de beslisnota wordt aan u gevraagd in te stemmen met de vastgestelde doelen en maatregelen.

In de beslisnota wordt aan u gevraagd in te stemmen met de vastgestelde doelen en maatregelen. Nummer Onderwerp : B-3.11.2008 : Beslisnota Kaderrichtlijn Water Korte inhoud : Water Beheer 21 e eeuw, 2008, Schoon en gezond water in Noord-Nederland 1. Implementatie Europese Kaderrichtlijn Water in

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van (datum), (nummer);

Gelezen het voorstel van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van (datum), (nummer); . Besluit van provinciale staten van Zuid-Holland van [datum], [kenmerk], tot wijziging van de Waterverordening Zuid-Holland in verband met een aanpassing van de normen voor waterkwantiteit, een aanpassing

Nadere informatie

Klankbordgroep nhwbp en nieuwe normering Op 9 maart vond een klankbordbijeenkomst plaats over de voortgang van het nhwbp en de nieuwe normering.

Klankbordgroep nhwbp en nieuwe normering Op 9 maart vond een klankbordbijeenkomst plaats over de voortgang van het nhwbp en de nieuwe normering. Nieuwsbrief voorzitters en secretarissendirecteuren week 10 Landelijke toetsdag waterkeringen Op deze dag werden door het ministerie van I&M de resultaten van de 3e toetsing gepresenteerd. Ook werd uitleg

Nadere informatie

Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen

Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 2 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Bestuurlijke overeenkomst voor Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 3 Samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

agendapunt H.05 Aan Verenigde Vergadering

agendapunt H.05 Aan Verenigde Vergadering agendapunt H.05 1158251 Aan Verenigde Vergadering TOETREDING VAN HET COLLEGE VAN B&W VAN DE GEMEENTE SCHIEDAM TOT DE REGIONALE BELASTING GROEP EN WIJZIGING GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING RBG Gevraagd besluit

Nadere informatie

Hoogheemraadschap van Delfland

Hoogheemraadschap van Delfland /^/AJOAJ'^ Beleidsveld: Aard voorstel: Communicatie Besluitvormend Vergaderdatum: 20 november 2008 Kenmerk VV: 719782 Aantal bijlagen: 1 Aan de verenigde vergadering van Delfland, Besluit: In te stemmen

Nadere informatie

KADERS VOOR INVULLING KRW-DOELEN IN DE DERDE STROOMGEBIEDBEHEEPLANNEN, BESTUURLIJKE NOTITIE

KADERS VOOR INVULLING KRW-DOELEN IN DE DERDE STROOMGEBIEDBEHEEPLANNEN, BESTUURLIJKE NOTITIE KADERS VOOR INVULLING KRW-DOELEN IN DE DERDE STROOMGEBIEDBEHEEPLANNEN, BESTUURLIJKE NOTITIE Aanleiding Bij de tot standkoming van de eerste stroomgebiedbeheerplannen voor de Kaderrichtlijn Water (KRW)

Nadere informatie

Gelet op artikel 2.4 van de Watenwet en artikel 145 van de Provinciewet;

Gelet op artikel 2.4 van de Watenwet en artikel 145 van de Provinciewet; Voordracht aan Provinciale Staten HOLLAND van Gedeputeerde Staten Onderwerp Besluit tot wijziging van de Waterverordening Zuid- Holland 1 Ontwerpbesluit Besluit van Provinciale Staten tot wijziging van

Nadere informatie

Op de voorstellen van gedeputeerde staten van Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland;

Op de voorstellen van gedeputeerde staten van Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland; Besluit van provinciale staten van Utrecht van 6 februari 2006, Noord-Holland van (datum), van Zuid- Holland van (datum) en van Gelderland van (datum) tot vaststelling van de Verordening waterkering West-Nederland

Nadere informatie

Brabantse Omgevingsvisie & Water in Brabant in 2030 Wateragenda

Brabantse Omgevingsvisie & Water in Brabant in 2030 Wateragenda Programma Verbindend Water Brabantse Omgevingsvisie & Water in Brabant in 2030 Wateragenda Werksessie 15 mei 2017 Water in Brabant Water in Brabant Topografische kaart 1990 Topografische kaart 1900 2016

Nadere informatie

1. Onderwerp Geactualiseerde projectbladen Uitvoeringprogramma Regionaal Verkeer en VervoerPlan (UP RVVP) met bijlagen 2.

1. Onderwerp Geactualiseerde projectbladen Uitvoeringprogramma Regionaal Verkeer en VervoerPlan (UP RVVP) met bijlagen 2. Oplegvel 1. Onderwerp Geactualiseerde projectbladen Uitvoeringprogramma Regionaal Verkeer en VervoerPlan (UP RVVP) met bijlagen 2. Rol van het Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur samenwerkingsorgaan

Nadere informatie

Aanpak Omgevingsbeleid. Wij werken aan ons IMAGO Omgevingsbeleid

Aanpak Omgevingsbeleid. Wij werken aan ons IMAGO Omgevingsbeleid Wij werken aan ons IMAGO Omgevingsbeleid 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding en doel van de aanpak 2. Uitgangspunten 3. De werkwijze 4. De planning Bijlage: Voorbeeld Overzicht Modulair Omgevingsbeleid; het

Nadere informatie

agendapunt V.3.a.03 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden KEUZES GRONDWATERDOSSIER Datum 25 mei 2010 Bijlagen 0 Zaaknummer 18900

agendapunt V.3.a.03 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden KEUZES GRONDWATERDOSSIER Datum 25 mei 2010 Bijlagen 0 Zaaknummer 18900 agendapunt V.3.a.03 851021 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden KEUZES GRONDWATERDOSSIER Portefeuillehouder Berg, A. van den Datum 25 mei 2010 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming BOZ/WHH Bijlagen

Nadere informatie

1. Aanleiding. 2. Voorstel

1. Aanleiding. 2. Voorstel DATUM VERGADERING 21 September 2006 AGENDAPUNTNUMMER ƒ *\ BULAGE(N) 3 REGISTRATIENUMMER VOORSTEL D8iH DATUM BEHANDELING IN D&H 15 dugustus 2006 AAN DE VERENIGDE VERGADERING B0601316 UITBREIDEN PERSONEELSBESTAND

Nadere informatie

1. Voorstel aan commissie Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het ab:

1. Voorstel aan commissie Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het ab: Aan commissie Water 30 januari 2018 Het projectteam zal tijdens de commissie Water op 30 januari 2018 een presentatie over het VKA, het proces en het vervolg verzorgen. VOORSTEL Portefeuillehouder F. ter

Nadere informatie

met een slimme provinciale Omgevingsverordening klaar voor de toekomst Evert-Jan Laméris (ZH) Carolien Idema (UT)

met een slimme provinciale Omgevingsverordening klaar voor de toekomst Evert-Jan Laméris (ZH) Carolien Idema (UT) met een slimme provinciale Omgevingsverordening klaar voor de toekomst Evert-Jan Laméris (ZH) Carolien Idema (UT) Kerninstrumenten provincies Omgevingsvisie Programma Omgevingsverordening (decentrale regels)

Nadere informatie

Adviesgroep Informatievoorziening. Omgevingswet. Erna Roosendaal

Adviesgroep Informatievoorziening. Omgevingswet. Erna Roosendaal Adviesgroep Informatievoorziening Omgevingswet Erna Roosendaal Inhoud De Omgevingswet Impact gemeenten Governance model Omgevingsplan versus bestemmingsplan Invoeringsondersteuning Eerste resultaten impactanalyse

Nadere informatie