Nieuwsbrief Wet en Regelgeving per 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Wet en Regelgeving per 2017"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Wet en Regelgeving per 2017 Voor 2017 staan er weer een belangrijk aantal wijzigingen aan te komen op het personeels- en salarisgebied. In deze nieuwsbrief hebben wij een opsomming gemaakt van de belangrijkste thema s op de agenda van de Wet en regelgeving voor volgend jaar. Bijtellingstarieven auto Het kabinet wil het stelsel van autobelastingen eenvoudiger maken, onder andere door het aantal bijtellingspercentages te verminderen. De veranderingen moeten ook zorgen voor stabiele belastinginkomsten en een efficiëntere bijdrage aan een gezonder milieu. De bijtelling voor alle (lease)auto's gaat geleidelijk naar 22%. Alleen volledig elektrische auto's krijgen een extra stimulans door een bijtelling van 4%. Datum eerste toelating De datum van eerste toelating van de auto is het moment waarop voor de auto een kenteken is afgegeven. Die datum is gekoppeld aan de auto en wijzigt gedurende het bestaan van de auto niet, ook niet als de auto om wat voor reden dan ook een ander kenteken, een andere eigenaar of een andere berijder krijgt. Voor auto s met een verlaagde bijtelling met een eerste tenaamstelling op of na 1 juli 2012, blijft het bijtellingspercentage gedurende zestig maanden hetzelfde. Na afloop van die periode moet u opnieuw kijken in welke bijtellingscategorie de auto op dat moment valt.

2 Lage-inkomensvoordeel (LIV) Het lage-inkomensvoordeel (LIV) is een onderdeel van de Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL) en regelt dat werkgevers vanaf 1 januari 2017 een vaste tegemoetkoming per uur krijgen voor werknemers die minimaal 100% en maximaal 125% van het wettelijk minimumloon verdienen. Hier wordt gekeken naar het SV uurloon inclusief vakantietoeslag. In het kalenderjaar moet ten minste 1248 verloonde uren zijn opgenomen in de loonaangifte. De hoogte van het LIV loopt op van tot maximaal per jaar en is afhankelijk van het aantal gewerkte uren en de hoogte van het loon. Een werkgever heeft recht op een lage-inkomensvoordeel van: 1. 1,01 per uur en maximaal per jaar als het gemiddelde uurloon per kalenderjaar meer bedraagt dan 9,54 (100%) maar niet meer dan 10,49 (110%); 2. 0,51 per uur en maximaal per jaar als het gemiddelde uurloon per kalenderjaar meer bedraagt dan 10,50 (110%) maar niet meer dan 11,92 (125%); De LIV wordt door de belastingdienst na afloop van het kalender jaar berekend en eventueel toegekend. U hoeft zelf niets te doen. Indien u in aanmerking komt voor de LIV zal dit in september 2018 uiterlijk worden uitgekeerd. Compensatie voor hoger minimumjeugdloon per 2018 Minimumjeugdloon stapsgewijs verhoogd in 2017 De leeftijd waarop werknemers recht krijgen op het volledige minimumjeugdloon wordt stapsgewijs verlaagd vanaf 1 juli Tegelijkertijd wordt het minimumloon voor werknemers van achttien tot en met twintig jaar verhoogd. Het kabinet wil dat werknemers een minimumloon verdienen waarvan ze kunnen rondkomen. Dat geldt ook voor jongeren van 21 jaar die werken en van wie wordt verwacht dat ze financieel zelfstandig zijn. Daarom wordt het minimumloon verhoogd voor werknemers van 18 tot en met 22 jaar. 22-jarigen krijgen daardoor per 1 juli 2017 recht op het volledige minimumloon. Hoewel het minimumjeugdloon waarschijnlijk al per 1 juli 2017 omhoog gaat, komt er pas per 1 januari 2018 een compensatie voor deze verhoging. In het eerste jaar wordt de tegemoetkoming ter compensatie wel anderhalf keer zo hoog. Bedragen tegemoetkoming 2018 Leeftijd op 31 december v/h afgelopen jaar Compensatie per uur Maximum per kalenderjaar 21 jaar 1, ,40 20 jaar 0, ,40 19 jaar 0,23 478,40 18 jaar 0,18 374,40 De tegemoetkoming die werkgevers zullen krijgen werkt op dezelfde manier als het lage inkomensvoordeel (LIV). Dat betekent dat werkgevers behalve het voeren van een correcte loonadministratie niets hoeven te doen om de compensatie te ontvangen. Ze krijgen het na afloop van het kalenderjaar automatisch.

3 Handhaving Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) wordt opgeschort naar 1 januari 2018 Staatssecretaris Wiebes erkent dat de Wet DBA in de huidige vorm niet werkbaar is. Hij verlengt de implementatietermijn van de wet tot 1 januari 2018 en neemt een aantal maatregelen om in deze extra tijd knelpunten op te lossen. Wat betekent dit voor u als werkgever? De Belastingdienst zal niet vanaf 1 mei 2017, maar met ingang van 2018 handhavend optreden. Op deze manier hoopt de staatssecretaris dat de rust terugkeert terwijl hij tegelijk ook tijd creëert om een aantal knelpunten weg te nemen. Hij erkent dat opdrachten niet meer worden toegekend. In de VAR-systematiek was alleen de opdrachtnemer verantwoordelijk voor de fiscale gevolgen van de arbeidsrelatie, terwijl de opdrachtgever en opdrachtnemer de arbeidsrelatie samen vormgeven. De Wet DBA brengt de verantwoordelijkheden tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers weer in balans doordat opdrachtgevers en opdrachtnemers samen verantwoordelijk zijn voor het vormgeven van de arbeidsrelatie en de gevolgen daarvan voor de loonheffingen. Vaak is het duidelijk dat er geen sprake is van loondienst. Maar bij twijfel over hun arbeidsrelatie kunnen opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel (zzp ers) nu in plaats van een VAR een modelovereenkomst gebruiken. Toetsingscriteria Toetsingscriteria voor vaststellen van een dienstbetrekking zijn: 1. persoonlijk verrichten arbeid; 2. loon; 3. gezagsverhouding; 4. overige feitelijke omstandigheden. Bij overige feitelijke omstandigheden spelen onder meer mee: - Zijn er andere opdrachtgevers? - Heeft de arbeid een incidenteel karakter? - Wie is aansprakelijk (werknemer namelijk vrijwel nooit)? - Wie deelt werkzaamheden in/bepaalt werktijden? - Wordt er ondernemingsrisico gedragen? - Moet de zzp er zelf zorg dragen voor hulpmiddelen en/of grondstoffen? - Moeten werkzaamheden (administratie) worden verantwoord/urenregistratie? - Is er toezicht op werk?

4

5 Verbod op inhoudingen op minimumloon vanaf 2017 Het verbod op inhoudingen op het minimumloon treedt op 1 januari 2017 in werking. Dit is geregeld in de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS). In 2015 zijn de eerste wijzigingen volgens de wet WAS doorgevoerd. 1. Het loon mag niet meer contant worden overgemaakt. U moet minimaal het salarisgedeelte gelijk aan het wettelijk minimumloon giraal overmaken. 2. Een AOW er heeft recht op het minimumloon 3. Duidelijke loonstrook gespecificeerd In 2017 volgt het verbod op inhoudingen Verrekeningen en inhoudingen op het minimumloon zijn niet meer toegestaan. Op dit verbod gelden twee uitzonderingen: - Inhoudingen op kosten voor huisvesting met een maximum van 25% - Inhouding van de gemiddelde zorgverzekeringspremie Gegevens voor betaling huur Voor de rechtstreekse betaling van de huisvestingskosten van een werknemer geldt per 1 januari 2017 dat werkgevers al deze gegevens in hun administratie moeten bewaren: een schriftelijke volmacht van de werknemer; loonstroken; een afschrift van de huurovereenkomst; gegevens over de verhuurder; zo nodig een bewijs van de certificering van de verhuurder; bewijzen van betalingen aan de verhuurder. Elke keer als een werknemer verhuist, moeten deze gegevens bijgewerkt worden. Werkgevers krijgen dus te maken met behoorlijk wat administratieve rompslomp als zij rechtstreeks de huisvestingskosten van hun werknemers willen betalen. Uitzondering op de uitzondering voor arbeidsbeperkte werknemers Voor de doelgroep van de banenafspraak geldt een uitzondering: werkgevers mogen voor deze werknemers alle huisvestingskosten en zorgverzekeringspremie rechtstreeks betalen aan de verhuurder, energieleverancier en zorgverzekering. Daarmee wil de overheid voorkomen dat deze groep werknemers in de problemen komt. Volmacht is een vereiste Om rechtstreeks de huur, nutsvoorzieningen of zorgverzekeringspremie van een werknemer te mogen betalen, heeft de werkgever straks een volmacht van de betreffende werknemer nodig. Heeft de werkgever die niet, dan is er in feite sprake van onderbetaling.

6 Veranderingen Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) Wettelijke vernietigingstermijnen van personeelsdossiers: serieuze zaak Op 1 januari 2016 is in Nederland de vernieuwde Wet bescherming persoonsgegevens van kracht geworden. Veel organisatie gebruiken persoonsgegevens en wisselen deze uit. De belangrijkste regels voor de omgang met persoonsgegevens zijn in deze wet vastgelegd. De wet is de Nederlandse uitwerking van de Europese richtlijn bescherming persoonsgegevens(95/46eg). Het is voortaan verplicht datalekken te melden. Daarnaast heeft de Autoriteit persoonsgegevens, die toeziet op naleving van de Wbp, meer bevoegdheden gekregen. Op vrijwel alle overtredingen van de Wbp kunnen nu -per overtreding- boetes worden uitgedeeld tot euro of, indien dat bedrag niet passend is, tot maximaal 10 procent van de jaaromzet. De belangrijkste wettelijke eisen die aan personeelsdossiers worden gesteld: Gegevens, bestanden en documenten mogen niet langer worden bewaard dan wettelijk vastgesteld. Gegevens dienen zorgvuldig en correct te worden verwerkt, bewaard en vernietigd. Het doel van de gegevensvergaring dient duidelijk te zijn. Werknemers hebben het recht op inzage en, indien nodig, op correctie van hun dossier. Zowel de eigenaar als de leverancier voor opslag van de gegevens zijn verantwoordelijk voor de bescherming van deze gegevens. De oplossing Met het nieuwe document management systeem Qwoater is het mogelijk om heel eenvoudig vanuit loket.nl de belangrijke documenten vast te leggen en te raadplegen van de werknemersdossiers. Wijziging Arbowet vanaf 1 juli 2017 Preventie ziekteverzuim levert meer op dan geld Een zieke werknemer kost anderhalf tot tweeënhalf keer zoveel als zijn bruto-loonkosten: dat bedrag bestaat uit omzetverlies en vervanging of extra werk door collega s. Het is dan ook noodzakelijk om een ziekteverzuimbeleid te voeren dat past bij de verzuimproblematiek in uw organisatie. De gewijzigde Arbowet richt zich met name op betere preventie. De regering wil beroepsziekten en arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten zoveel mogelijk voorkomen. Vooral het vermijden van een te hoge werkdruk is uiterst belangrijk. De wet heeft gevolgen voor Arbocontracten en Risico-inventarisatie & evaluaties (RI&E), maar de werkgever krijgt een jaar de tijd om die te wijzigen. Het basiscontract met de arbodienst moet voldoen aan de volgende minimumeisen: De bedrijfsarts moet iedere werkplek kunnen bezoeken Hoe medewerkers gebruik kunnen maken van het recht op een second opinion van een andere bedrijfsarts. Iedere werknemer heeft directe toegang tot de bedrijfsarts via een open spreekuur, ook wel arbeidsomstandigheden spreekuur. Hoe de arbodienstverlener of bedrijfsarts zijn wettelijke taken kan uitvoeren Hoe de preventie-advisering van de bedrijfsarts en met de preventiemedewerker is geregeld Een adequate klachtenprocedure Hoe de bedrijfsarts omgaat met de meldingsplicht voor beroepsziekten

Auto van de zaak Belastingplan(nen) Actualiteiten loonheffingen. Auto van de zaak. Voorbeeld elektrische auto. Auto van de zaak (2)

Auto van de zaak Belastingplan(nen) Actualiteiten loonheffingen. Auto van de zaak. Voorbeeld elektrische auto. Auto van de zaak (2) Actualiteiten loonheffingen Dik van Leeuwerden Portfolio Product Owner Wet- & Regelgeving ADP Nederland B.V. Belastingplan(nen) Fictieve dienstbetrekking commissarissen vervalt Geen jaarloonuitvraag meer

Nadere informatie

Sociale Zekerheid - wijzigingen 2017

Sociale Zekerheid - wijzigingen 2017 Sociale Zekerheid - wijzigingen 2017 De overheid neemt ook in 2017 maatregelen om de arbeidsparticipatie van iedereen te bevorderen. Dit resulteert in een aantal wijzigingen die voor u als werkgever van

Nadere informatie

Kennissessie: besparen op uw verzuimkosten. Mei 2017

Kennissessie: besparen op uw verzuimkosten. Mei 2017 Kennissessie: besparen op uw verzuimkosten Mei 2017 Update Mandema Sinds 1956, gevestigd in Den Haag Uw bedrijfscontinuïteit staat bij ons centraal Risicomanagement, Pensioen en Zorg & Verzuim Per 1 januari

Nadere informatie

Bijeenkomst Gezond Beleid 1 maart Nieuwe wetten in de praktijk

Bijeenkomst Gezond Beleid 1 maart Nieuwe wetten in de praktijk Bijeenkomst Gezond Beleid 1 maart 2016 Nieuwe wetten in de praktijk Participatiewet is ingegaan 1-1-2015 Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten is ingegaan op 1-5-2015 Eind 2016: zijn de bedoelde

Nadere informatie

Er geldt geen ondergrens voor leeftijd, wel een bovengrens van de AOW-leeftijd.

Er geldt geen ondergrens voor leeftijd, wel een bovengrens van de AOW-leeftijd. Factsheet April 2017 Wet tegemoetkomingen loondomein Tot stand komen van de wet Op Prinsjesdag 2015 introduceerde het kabinet de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl), hierin waren twee nieuwe regelingen

Nadere informatie

Wet aanpak schijnconstructies Lage inkomensvoordeel Minimum jeugdloon Praktische tips

Wet aanpak schijnconstructies Lage inkomensvoordeel Minimum jeugdloon Praktische tips Wet aanpak schijnconstructies Lage inkomensvoordeel Minimum jeugdloon Praktische tips Dik van Leeuwerden Portfolio Product Owner Wet & Regelgeving ADP Nederland BV Wet Aanpak Schijnconstructies Gevolgen

Nadere informatie

Nieuwsbrief van 22 maart 2018

Nieuwsbrief van 22 maart 2018 Nieuwsbrief van 22 maart 2018 Behandelde onderwerpen in deze nieuwsbrief: Wet DBA opnieuw uitgesteld UBO-register Voorkom belastingrente vennootschapsbelasting 2017 BTW correcties over 2017 Kleine Ondernemersregeling

Nadere informatie

Gewijzigde wetgeving(en)

Gewijzigde wetgeving(en) Gewijzigde wetgeving(en) De gevolgen voor de werkgever (en werknemers) Het wordt er niet makkelijker op Het basiscontract Een van de belangrijkste wijzigingen is de invoering van het basiscontract. Het

Nadere informatie

Special Lonen Loonkostenvoordelen vanaf 2017: laat geen geld liggen

Special Lonen Loonkostenvoordelen vanaf 2017: laat geen geld liggen Loonkostenvoordelen vanaf 2017: laat geen geld liggen 1. Lage-inkomensvoordeel (LIV) Vanaf 2017 krijgen werkgevers die werknemers in dienst hebben met een loon tussen 100% en 125% van het wettelijke minimumloon

Nadere informatie

Nieuwe Wet en Regelgeving lonen 2018

Nieuwe Wet en Regelgeving lonen 2018 Nieuwe Wet en Regelgeving lonen 2018 Voor 2018 staan er weer een belangrijk aantal wijzigingen aan te komen op het personeels- en salarisgebied. In deze nieuwsbrief hebben wij een opsomming gemaakt van

Nadere informatie

Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) Deel 1: Het lage-inkomensvoordeel (LIV)

Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) Deel 1: Het lage-inkomensvoordeel (LIV) Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) Deel 1: Het lage-inkomensvoordeel (LIV) Het lage-inkomensvoordeel (LIV) In recente whitepapers zoomden we in op de Wet aanpak schijnconstructies, het einde van de

Nadere informatie

Tegemoetkomingen in het loondomein. Deel 1: Het lage-inkomensvoordeel (LIV)

Tegemoetkomingen in het loondomein. Deel 1: Het lage-inkomensvoordeel (LIV) Tegemoetkomingen in het loondomein Deel 1: Het lage-inkomensvoordeel (LIV) Tegemoetkomingen in het loondomein Deel 1: Het lage-inkomensvoordeel (LIV) De Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL) die eind 2015

Nadere informatie

Vernieuwde Arbowet. De belangrijkste wijzigingen op een rij

Vernieuwde Arbowet. De belangrijkste wijzigingen op een rij Vernieuwde Arbowet De belangrijkste wijzigingen op een rij Op 1 juli 2017 treedt de vernieuwde Arbowet definitief in werking. De regering wil medewerkers en werkgevers meer betrekken bij het arbobeleid,

Nadere informatie

Whitepaper Wet tegemoetkomingen loondomein

Whitepaper Wet tegemoetkomingen loondomein Whitepaper Wet tegemoetkomingen loondomein VeReFi Whitepaper 30 Wet tegemoetkomingen loondomein - 1 - Inhoud Inleiding... 3 Het Lage-inkomensvoordeel (LIV)... 4 Ook voor mensen die onder de Participatiewet

Nadere informatie

Nieuwsbrief van 8 februari 2018

Nieuwsbrief van 8 februari 2018 Nieuwsbrief van 8 februari 2018 Behandelde onderwerpen in deze nieuwsbrief: AOW-leeftijd in 2023 niet omhoog WOZ-beschikking 2018 Minimumloon versus overige wijzigingen per 1 januari 2018 Lage-inkomensvoordeel

Nadere informatie

Scoren met medezeggenschap

Scoren met medezeggenschap Scoren met medezeggenschap actualiteiten Arbeidsomstandighedenwet privacyregels bij ziekte Huidige wettelijke taken verplicht om zich door bedrijfsarts te laten bijstaan ziekteverzuimbegeleiding periodiek

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2015

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2015 NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2015 Prinsjesdag 2015: belastingen gaan eindelijk omlaag! Het belastingplan 2016 staat in het "teken" van belastingverlaging. Deze verlaging komt vooral werknemers en werkgevers ten

Nadere informatie

Loonkostenvoordelen vanaf 2017: laat geen geld liggen - DEEL 1

Loonkostenvoordelen vanaf 2017: laat geen geld liggen - DEEL 1 #4 Loonkostenvoordelen vanaf 2017: laat geen geld liggen - DEEL 1 In deze specials treft u de belangrijkste wijzigingen op personeels- en salarisgebied voor 2017 aan, zodat u weer helemaal op de hoogte

Nadere informatie

Aanpassingen wettelijk minimumloon: meer dan alleen indexatie

Aanpassingen wettelijk minimumloon: meer dan alleen indexatie #3 Aanpassingen wettelijk minimumloon: meer dan alleen indexatie In deze specials treft u de belangrijkste wijzigingen op personeels- en salarisgebied voor 2017 aan, zodat u weer helemaal op de hoogte

Nadere informatie

Na afloop van het loonjaar worden de loonkostenvoordelen afgerekend aan de hand de ingediende loonaangiften.

Na afloop van het loonjaar worden de loonkostenvoordelen afgerekend aan de hand de ingediende loonaangiften. Loonkostenvoordelen Inhoud Loonkostenvoordelen. In het kort... 1 Loonkostenvoordelen, algemene uitleg... 1 Ad 1) LKV Oudere werknemer, voor uitkeringsgerechtigde van 56 jaar of ouder... 2 Ad 2) LKV Arbeidsgehandicapte

Nadere informatie

Voordelen loonkosten Whitepaper

Voordelen loonkosten Whitepaper 05.03.2018 Voordelen loonkosten 2018 Whitepaper In dit whitepaper: Werkgevers hebben voor bepaalde moeilijk bemiddelbare werknemers onder voorwaarden recht op een tegemoetkoming van de overheid in de loonkosten.

Nadere informatie

UWV Werkgeverscongressen

UWV Werkgeverscongressen UWV Werkgeverscongressen 2018 Wet tegemoetkomingen loondomein Programma Wat houdt de Wtl in? (Jeugd) lage-inkomensvoordeel (LIV) Loonkostenvoordeel (LKV) Voor wie ontvang ik het voordeel? Hoeveel voordeel

Nadere informatie

Whitepaper: Checklist Nieuwe Arbowet: weet wat u moet regelen!

Whitepaper: Checklist Nieuwe Arbowet: weet wat u moet regelen! 1 Checklist Nieuwe Arbowet: Weet wat u moet regelen! De Arbowet wijzigt naar verwachting per 1 juli 2017. Dat lijkt nog ver weg, maar er verandert veel, dus moet u tijdig aan de slag. Met deze handige

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Nieuwe Arbowet. Nieuwe Arbowet

Veelgestelde vragen Nieuwe Arbowet. Nieuwe Arbowet Veelgestelde vragen Nieuwe Arbowet Nieuwe Arbowet Waarom is er een Arbowet? Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken tot het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Om daarvoor te zorgen

Nadere informatie

Overzicht beboetbare nieuwe Arbo verplichtingen per

Overzicht beboetbare nieuwe Arbo verplichtingen per Overzicht beboetbare nieuwe Arbo verplichtingen Met ingang van 1 juli 2017 zijn de Arbowet en het Arbobesluit gewijzigd. Zie hierover: https://www.fnv.nl/themas/veilig-en-gezond-werken/arbo/nieuwe-arbowet-per-1-juli-2017

Nadere informatie

Informatieblad Nieuwe Arbowet

Informatieblad Nieuwe Arbowet Informatieblad Nieuwe Arbowet Op 1 juli 2017 is de gewijzigde Arbowet ingegaan. De wijzigingen hebben voornamelijk betrekking op de rol en de positie van de bedrijfsarts. Maar ook de positie van de ondernemingsraad

Nadere informatie

Loonkostenvoordelen vanaf 2017: laat geen geld liggen - DEEL 2

Loonkostenvoordelen vanaf 2017: laat geen geld liggen - DEEL 2 #5 Loonkostenvoordelen vanaf 2017: laat geen geld liggen - DEEL 2 In deze specials treft u de belangrijkste wijzigingen op personeels- en salarisgebied voor 2017 aan, zodat u weer helemaal op de hoogte

Nadere informatie

Tegemoetkoming verhoging minimumjeugdloon. Minimumjeugdloon in twee stappen omhoog

Tegemoetkoming verhoging minimumjeugdloon. Minimumjeugdloon in twee stappen omhoog Tegemoetkoming verhoging minimumjeugdloon Minimumjeugdloon in twee stappen omhoog Tegemoetkoming verhoging minimumjeugdloon Minimumjeugdloon in twee stappen omhoog Looncompensatie voor hoger minimumjeugdloon

Nadere informatie

Prinsjesdag 2017: wijzigingen voor de loonheffingen en de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen

Prinsjesdag 2017: wijzigingen voor de loonheffingen en de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen Prinsjesdag 2017: wijzigingen voor de loonheffingen en de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen Op Prinsjesdag, 19 september 2017, heeft het demissionaire kabinet

Nadere informatie

Wet aanpak schijnconstructies: ken uw risico s en verplichtingen

Wet aanpak schijnconstructies: ken uw risico s en verplichtingen #2 Wet aanpak schijnconstructies: ken uw risico s en verplichtingen In deze specials treft u de belangrijkste wijzigingen op personeels- en salarisgebied voor 2017 aan, zodat u weer helemaal op de hoogte

Nadere informatie

De voorwaarden om ervoor in aanmerking te komen, verschillen per loonkostenvoordeel. Neem voor de exacte voorwaarden contact op met onze adviseurs.

De voorwaarden om ervoor in aanmerking te komen, verschillen per loonkostenvoordeel. Neem voor de exacte voorwaarden contact op met onze adviseurs. Als werkgever heeft u voor bepaalde groepen werknemers onder voorwaarden recht op een tegemoetkoming in de loonkosten. De tegemoetkoming bestaat uit een vast bedrag per verloond uur met een vast bedrag

Nadere informatie

OR & Arbobeleid Arbowet op de schop

OR & Arbobeleid Arbowet op de schop OR & Arbobeleid Arbowet op de schop mr. J.L. Sintemaartensdijk 12 december 2017 Kaders Regelgeving: Arbowet Arbobesluit WOR Systeem: Maatwerkregeling (art. 14 Arbowet) OF Vangnetregeling (art. 14a Arbowet)

Nadere informatie

De voorgenomen wetswijzigingen hebben de volgende zes doelstellingen:

De voorgenomen wetswijzigingen hebben de volgende zes doelstellingen: De Arbowet wijzigt naar verwachting per 1 juli 2017. Er staan veel veranderingen op stapel die consequenties hebben voor het contract met de bedrijfsarts / arbodienst en de rol van de preventiemedewerker

Nadere informatie

Nieuwsbrief van 15 december 2016

Nieuwsbrief van 15 december 2016 Nieuwsbrief van 15 december 2016 Behandelde onderwerpen in deze nieuwsbrief: Minimumloon per 1 januari 2017 WOZ-waarde nu openbaar Klein pensioen niet meer afkoopbaar Lage-inkomensvoordeel (LIV) start

Nadere informatie

wat betekent dit voor mij als opdrachtgever? Bron: Belastingdienst, Eerste kamer der Staten- generaal.

wat betekent dit voor mij als opdrachtgever? Bron: Belastingdienst, Eerste kamer der Staten- generaal. Invoering Wet DBA, wat betekent dit voor mij als opdrachtgever? Bron: Belastingdienst, Eerste kamer der Staten- generaal. WDBA - De VAR verdwijnt. Per wanneer? Met ingang van 1 mei 2016 wordt de VAR vervangen

Nadere informatie

PAG 5 AUTO VAN DE ZAAK OF EIGEN AUTO? PAG 6 VRIJSTELLING SCHENKBELASTING EIGEN WONING PAG 7 BTW- VRIJSTELLING VOOR VERHUUR LIG- EN BERGPLAATSEN BOTEN

PAG 5 AUTO VAN DE ZAAK OF EIGEN AUTO? PAG 6 VRIJSTELLING SCHENKBELASTING EIGEN WONING PAG 7 BTW- VRIJSTELLING VOOR VERHUUR LIG- EN BERGPLAATSEN BOTEN PAG 2 VERBOD OP INHOUDINGEN MINIMUMLOON PAG 3 VERRUIMING DEFINITIE BOUWTERREIN VOOR BTW PAG 4 MINIMUMLOON VOOR DGA START-UP PAG 4 WERKGEVER TRANSPORT VERANTWOORDELIJK VOOR VOLLEDIG LOON PAG 5 AUTO VAN

Nadere informatie

Toekomst(bestendige) Arbeidsgerelateerde Zorg (TAZ) Henri Géron, Min. v. SZW Directie Gezond en Veilig Werken

Toekomst(bestendige) Arbeidsgerelateerde Zorg (TAZ) Henri Géron, Min. v. SZW Directie Gezond en Veilig Werken Toekomst(bestendige) Arbeidsgerelateerde Zorg (TAZ) Henri Géron, Min. v. SZW Directie Gezond en Veilig Werken Actualiteitencollege, NBC Congrescentrum, Nieuwegein, 24 maart 2017 2 Onderwerpen Aanleiding;

Nadere informatie

OR & Arbobeleid Arbowet op de schop mr. J.L. (Janka) Sintemaartensdijk 6 maart 2018

OR & Arbobeleid Arbowet op de schop mr. J.L. (Janka) Sintemaartensdijk 6 maart 2018 OR & Arbobeleid Arbowet op de schop mr. J.L. (Janka) Sintemaartensdijk 6 maart 2018 Wetswijziging Wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet in verband met de versterking van de betrokkenheid van de werkgevers

Nadere informatie

Prinsjesdag 2016: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen

Prinsjesdag 2016: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen Prinsjesdag 2016: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen Op Prinsjesdag, 20 september 2016, heeft het kabinet het pakket voor het

Nadere informatie

De nieuwe Arbowet. Urmond, 16 november 2017

De nieuwe Arbowet. Urmond, 16 november 2017 De nieuwe Arbowet Urmond, 16 november 2017 Wijziging Arbowet Ingangsdatum: 1 juli 2017 Doelstelling: Versterking positie preventiemedewerker Versterking/verduidelijking positie en rol van de bedrijfsarts

Nadere informatie

Loonkostenvoordeel oudere werknemer (56+) U hebt recht op dit voordeel als u een medewerker in dienst neemt die voldoet aan 4 voorwaarden:

Loonkostenvoordeel oudere werknemer (56+) U hebt recht op dit voordeel als u een medewerker in dienst neemt die voldoet aan 4 voorwaarden: Betreft: loonkostenvoordelen per 1-januari 2018 Wezep, december 2017 Loonkostenvoordelen (gaat in per 1-1-2018) Loonkostenvoordelen (LKV s) zijn een nieuwe, jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers op

Nadere informatie

Veranderingen in de Arbowetgeving

Veranderingen in de Arbowetgeving Veranderingen in de Arbowetgeving Voor bedrijfsartsen van NVAB Kring voor bedrijfsgezondheidszorg Amsterdam e.o. Saskia Lang, Advocaat Arbeidsrecht 06 36 03 72 01 lang@langblok.nl langblok.nl @langadvocatuur

Nadere informatie

Toekomst(bestendige) Arbeidsgerelateerde Zorg (TAZ) Dr. Anne van Putten, SZW Directie Gezond en Veilig Werken

Toekomst(bestendige) Arbeidsgerelateerde Zorg (TAZ) Dr. Anne van Putten, SZW Directie Gezond en Veilig Werken Toekomst(bestendige) Arbeidsgerelateerde Zorg (TAZ) Dr. Anne van Putten, SZW Directie Gezond en Veilig Werken Actualiteitencollege, Landelijk Arbocongres, Utrecht, 1 oktober 2018 2 Programma 1) Wat doet

Nadere informatie

Welkom. Kennissessie Prima voorbereid op de Wet DBA.

Welkom. Kennissessie Prima voorbereid op de Wet DBA. Welkom Kennissessie Prima voorbereid op de Wet DBA. Korte introductie Voor 2001 Ook in deze tijd was er sprake van inhuur van derde UWV verantwoordelijk voor innen van premies voor WW en WAO. Wanneer sprake

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen rond de loonkostensubsidie arbeidsbeperkte werknemers. Stimuleringsmaatregelen voor werkgevers

Recente ontwikkelingen rond de loonkostensubsidie arbeidsbeperkte werknemers. Stimuleringsmaatregelen voor werkgevers Recente ontwikkelingen rond de loonkostensubsidie arbeidsbeperkte werknemers Stimuleringsmaatregelen voor werkgevers Recente ontwikkelingen rond de loonkostensubsidie arbeidsbeperkte werknemers Stimuleringsmaatregelen

Nadere informatie

Loonkostenvoordelen (LKV)

Loonkostenvoordelen (LKV) Loonkostenvoordelen (LKV) In dit overzicht staan alle loonkostenvoordelen vermeld die van toepassing kunnen zijn op één of meerdere van uw medewerkers. Loonkostenvoordelen (LKV s) zijn een nieuwe, jaarlijkse

Nadere informatie

NIEUWE ARBOWET Maaike Sauerborn, Arbo ambassadeur SOM

NIEUWE ARBOWET Maaike Sauerborn, Arbo ambassadeur SOM NIEUWE ARBOWET 2017 Maaike Sauerborn, Arbo ambassadeur SOM Platform OR Tweedaagse 29 september 2016 OPBOUW WORKSHOP Doel wijziging Basis Arbowet Wat wijzigt er? Spelersveld Rol OR Verwachtingen?? DOEL

Nadere informatie

Open dag Incomme. Beste relatie,

Open dag Incomme. Beste relatie, Nr.6 Juli 2017 Beste relatie, Met trots presenteren wij de zomereditie van onze nieuwsbrief. Hierin leest u meer over actualiteiten als het Lage Inkomensvoordeel (LIV) en het minimumjeugdloonvoordeel.

Nadere informatie

Nieuwe wetgeving voor de loonadministratie. Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl) Deel 2: het loonkostenvoordeel (LKV)

Nieuwe wetgeving voor de loonadministratie. Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl) Deel 2: het loonkostenvoordeel (LKV) Nieuwe wetgeving voor de loonadministratie Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl) Deel 2: het loonkostenvoordeel (LKV) Nieuwe wetgeving voor de loonadministratie Het loonkostenvoordeel (LKV) In recente whitepapers

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de nieuwe Arbowet per 1 juli 2017

Vragen en antwoorden over de nieuwe Arbowet per 1 juli 2017 Vragen en antwoorden over de nieuwe Arbowet per 1 juli 2017 Meer aandacht voor de betrokkenheid van werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening, de preventie bij werkgevers en de randvoorwaarden

Nadere informatie

In het kort Verklaring geen privé-gebruik auto... 8

In het kort Verklaring geen privé-gebruik auto... 8 (Bestel)Auto van de zaak Inhoud In het kort... 1 Auto van de zaak vastleggen... 1 Volgorde van werken... 2 'Koppelen' van een auto van de zaak aan de werknemer(s)... 3 Percentage 100%... 4 Percentage

Nadere informatie

Belastingdienst. Nieuwsbrief Loonheffingen 2018

Belastingdienst. Nieuwsbrief Loonheffingen 2018 Belastingdienst Nieuwsbrief Loonheffingen 2018 Uitgave 1 18 juli 2017 Nieuwsbrief Loonheffingen 2018 In deze nieuwsbrief leest u informatie over de nieuwe regels voor het inhouden en betalen van de loonheffingen

Nadere informatie

Dit zijn de wijzigingen voor HR in 2017

Dit zijn de wijzigingen voor HR in 2017 Dit zijn de wijzigingen voor HR in 2017 Aanpak werkloosheid Ondanks de aantrekkende economie, zijn er nog altijd teveel werklozen. Om ieders arbeidskansen te verbeteren, gaat het UWV meer persoonlijke

Nadere informatie

34304 Tegemoetkomingen in de loonkosten van specifieke groepen (Wet tegemoetkomingen loondomein)

34304 Tegemoetkomingen in de loonkosten van specifieke groepen (Wet tegemoetkomingen loondomein) 34194 Wijziging van de Participatiewet, de Ziektewet, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen en de Wet financiering sociale verzekeringen in verband met harmonisatie van instrumenten ter bevordering

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 194 Wijziging van de Participatiewet, de Ziektewet, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen en de Wet financiering sociale verzekeringen

Nadere informatie

Van VAR naar DBAmodelovereenkomst

Van VAR naar DBAmodelovereenkomst Van VAR naar DBAmodelovereenkomst 1 6 A P R I L 2 0 1 6 F R A N K VA N B E R G E N Programma VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) Vervanger VAR Wet DBA (Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) Afsluiting

Nadere informatie

Aandachtspunten loonadministratie 2017

Aandachtspunten loonadministratie 2017 Aandachtspunten loonadministratie 2017 SCAB-gerelateerd Nieuwe rekeningnummers journaalpost Op uw portal hebben wij het nieuwe overzicht Codering SCAB journaalpost Salaris 2017 geplaatst. U kunt deze raadplegen

Nadere informatie

De veiligheidskundige in Arbodienstverlening binnen een organisatie. Papendal, Rob van Houten

De veiligheidskundige in Arbodienstverlening binnen een organisatie. Papendal, Rob van Houten De veiligheidskundige in Arbodienstverlening binnen een organisatie Papendal, 30. 3.2017 Rob van Houten Rob van Houten Korte kennismaking Rob van Houten Korte kennismaking Geboeid door de factor arbeid

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

UWV Workshop Regelingen en voorzieningen Banenafspraak

UWV Workshop Regelingen en voorzieningen Banenafspraak UWV Workshop Regelingen en voorzieningen Banenafspraak Inhoud workshop Introductie Regelingen en voorzieningen Gemeenten / UWV / Belastingdienst Inhoud / voorwaarden Doelgroep Waar aan te vragen Vooraf

Nadere informatie

Financiële voordelen en voorzieningen voor werkgevers. Marjolijn Berend en Ageeth van Ruiten

Financiële voordelen en voorzieningen voor werkgevers. Marjolijn Berend en Ageeth van Ruiten Financiële voordelen en voorzieningen voor werkgevers Marjolijn Berend en Ageeth van Ruiten 1 Introductie Marjolijn Berend Landelijk adviseur werkgeversdiensten Karsten Bulling Landelijk adviseur werkgeversdiensten

Nadere informatie

Nieuwsbrief Wet en Regelgeving per 2016

Nieuwsbrief Wet en Regelgeving per 2016 Nieuwsbrief Wet en Regelgeving per 2016 Voor 2016 staan er weer een belangrijk aantal wijzigingen aan te komen op het personeels- en salarisgebied. In deze nieuwsbrief hebben wij een opsomming gemaakt

Nadere informatie

De Arbowet wijzigt: maak gebruik van de nieuwe mogelijkheden

De Arbowet wijzigt: maak gebruik van de nieuwe mogelijkheden pagina 1 van 5 Published on Werk & Veiligheid - Kennisplatform over preventie, RI&E en sociale veiligheid (http://www.werkenveiligheid.nl) Home > De Arbowet wijzigt: maak gebruik van de nieuwe mogelijkheden

Nadere informatie

Met héél véél fiscale tips!

Met héél véél fiscale tips! Volg ons op Tips voor alle belastingplichtigen! Ondernemers massaal in de fout bij inhuur ZZP-er maar ook specifiek voor: Ondernemer DGA en werkgever Met héél véél fiscale tips! 2019 Nummer 3 Voorlopige

Nadere informatie

Wet Aanpak Schijnconstructies. Dik van Leeuwerden Portfolio Product Owner Wet- & Regelgeving ADP Nederland B.V.

Wet Aanpak Schijnconstructies. Dik van Leeuwerden Portfolio Product Owner Wet- & Regelgeving ADP Nederland B.V. Wet Aanpak Schijnconstructies Dik van Leeuwerden Portfolio Product Owner Wet- & Regelgeving ADP Nederland B.V. Waarschuwing Aan Salarisadministratie WAS Doelstelling en realisatie Voorkomen van oneerlijke

Nadere informatie

Prinsjesdag 2015: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen

Prinsjesdag 2015: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen Prinsjesdag 2015: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen Op Prinsjesdag, 15 september 2015, heeft het kabinet het Belastingplan 2016

Nadere informatie

Webinar. Gevolgen wijzigingen Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) 11 april 2017

Webinar. Gevolgen wijzigingen Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) 11 april 2017 Webinar Gevolgen wijzigingen Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) 11 april 2017 Bent u al Arbowet-proof Arnoud van Hogen Manager procesregie Pauline Oberink Bedrijfsjurist Programma Wijzigingen Arbowet per

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 19 mei 2016 Betreft Beantwoording Kamervragen

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 19 mei 2016 Betreft Beantwoording Kamervragen > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Actueel - Medewerking werkgeversonderzoek bpfbouw 2

Actueel - Medewerking werkgeversonderzoek bpfbouw 2 Ledenbulletin nr. 5-2015 Mei 2015 Inhoudsopgave Actueel - Medewerking werkgeversonderzoek bpfbouw 2 Arbeidsomstandigheden - Intensieve controle Inspectie SZW valgevaar/gebruik ladders, trappen, rolsteigers

Nadere informatie

De RI&E is up-to-date

De RI&E is up-to-date Preventie moet in de spotlights staan. De bedrijfsarts moet kunnen uitblinken in zijn rol. Betrokkenheid moet beter. Dat zijn de doelen van de wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet. Eén van de wijzigingen

Nadere informatie

Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties

Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties #IMD15 Programma: VAR / BGL / DBA Hoe werkt het? Beoordeling overeenkomsten Modelovereenkomsten / voorbeelden Overgangsperiode Veel gestelde vragen 2 VAR / BGL

Nadere informatie

Wijziging Arbowet: wat verandert er in 2015?

Wijziging Arbowet: wat verandert er in 2015? Wijziging Arbowet: wat verandert er in 2015? Door Carolina Verspuij, trainer/adviseur Arbeid en Gezondheid SBI Formaat, 10/06/2015. Dit artikel is gepubliceerd door Werk en Veiligheid, Kerckebosch. Minister

Nadere informatie

BEN IK EIGENLIJK WEL ZZP ER? Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst.

BEN IK EIGENLIJK WEL ZZP ER? Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst. Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst. www.damd.nl Arbeidsovereenkomst en opdrachtovereenkomst Arbeid kun je op verschillende manieren verrichten: in loondienst (arbeidsovereenkomst),

Nadere informatie

Belastingdienst. Nieuwsbrief Loonheffingen 2019

Belastingdienst. Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 Belastingdienst Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 Uitgave 2 5 december 2018 Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 In deze nieuwsbrief vindt u informatie over de nieuwe regels voor het inhouden en betalen van de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 31 066 Belastingdienst Nr. 462 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Van VAR naar modelovereenkomst

Van VAR naar modelovereenkomst Van VAR naar modelovereenkomst Wat was de VAR, wat is de DBA en welke stappen moet u ondernemen? Van VAR naar modelovereenkomst Inleiding Als u met zelfstandigen werkt dan kan het onduidelijk zijn of u

Nadere informatie

Einde aan de VAR, en nu? 29 maart 2016

Einde aan de VAR, en nu? 29 maart 2016 Einde aan de VAR, en nu? 29 maart 2016 Programma 19.30 uur Opening Einde aan de VAR, en nu? 20.30 uur Pauze 20.45 uur Voorbeeld overeenkomsten / vragen 21.30 uur Afsluiting Borrel Einde aan de VAR, en

Nadere informatie

PRAKTIJKNOTITIE. 1. Inleiding

PRAKTIJKNOTITIE. 1. Inleiding Van: NOAB Adviesgroeplid WVO Advocaten Datum: maart 2018 Onderwerp: financiële compensatie voor de werkgever bij zieke werknemers 1. Inleiding Werkgevers zijn verplicht gedurende 104 weken het loon van

Nadere informatie

Wet aanpak schijnconstructies

Wet aanpak schijnconstructies Kennisdocument Wet aanpak schijnconstructies In 2015 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet aanpak schijnconstructies (WAS). Deze wet kan grote gevolgen hebben voor uw aansprakelijkheid en uw verplichtingen

Nadere informatie

~ Auto van de zaak of eigen auto? ~ Wijzigingen pensioen in eigen beheer. ~ Teruggaaf- en aanslaggrens voor de inkomstenbelasting

~ Auto van de zaak of eigen auto? ~ Wijzigingen pensioen in eigen beheer. ~ Teruggaaf- en aanslaggrens voor de inkomstenbelasting JAARGANG 3 NUMMER 1 FEBRUARI 2017 Inhoudsopgave: ~ Verbod op inhoudingen op het minimumloon vanaf 01-01-2017 - ~ Btw-heffing bij verhuur van garageboxen - ~ AOW-leeftijd stapsgewijs omhoog - ~ Vereenvoudiging

Nadere informatie

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Het wettelijk minimum loon of wettelijk minimum jeugdloon is het loon of het salaris dat je minimaal uitbetaald hoort te krijgen. Werknemers

Nadere informatie

Arbowetswijzing Versterking betrokkenheid van de werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening. Ton van Oostrum

Arbowetswijzing Versterking betrokkenheid van de werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening. Ton van Oostrum Arbowetswijzing Versterking betrokkenheid van de werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening Ton van Oostrum www.tonvanoostrum.nl 1 Waar gaat het om? Waar gaat het om? Langer doorwerken Ouderen,

Nadere informatie

Wijziging minimumloon per 1 juli Wat betekent dit voor u? whitepaper

Wijziging minimumloon per 1 juli Wat betekent dit voor u? whitepaper Wijziging minimumloon per 1 juli 2017 Wat betekent dit voor u? whitepaper In dit whitepaper: Per 1 juli 2017 gaat het minimumjeugdloon flink omhoog en er worden nog meer wijzigingen verwacht. Wat dit allemaal

Nadere informatie

Bent u een echte zelfstandige? 17-05-2016 W E L K O M

Bent u een echte zelfstandige? 17-05-2016 W E L K O M W E L K O M 17 mei 2016 1 Wie nu een echte zelfstandige is, is dat straks ook. En wie straks geen echte zelfstandige blijkt, is dat nu ook niet! (E. Wiebes) van VAR naar DBA... 2 17 mei 2016 - Verklaring

Nadere informatie

Auto van de zaak. Vastleggen bij Werkgever, Auto's

Auto van de zaak. Vastleggen bij Werkgever, Auto's Auto van de zaak Inhoudsopgave Auto van de zaak in de loonstrook 1 Vastleggen bij Werkgever, Auto's 1 Volgorde van werken 2 'Koppelen' van een auto van de zaak aan de werknemer(s) 2 Voorbeeld auto v.d.

Nadere informatie

Van VAR naar (Model-)overeenkomst

Van VAR naar (Model-)overeenkomst OPEN COFFEE DRONTEN Van VAR naar (Model-)overeenkomst 15 april 2016 Flynth Arbeidszaken Rick van den Bos Programma - De VAR - De BGL - De DBA en de (model)overeenkomsten - Overige aspecten Voorgeschiedenis:

Nadere informatie

Bent u al DBA proof?

Bent u al DBA proof? Bent u al DBA proof? Per 1 mei 2016 is de VAR afgeschaft, zoals wellicht u al bekend. Vanaf voornoemde datum kunnen opdrachtgever en opdrachtnemer een overeenkomst sluiten, waaruit moet blijken dat de

Nadere informatie

u de regie, wij de deskundigheid De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017

u de regie, wij de deskundigheid De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017 u de regie, wij de deskundigheid De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017 Per 1 juli 2017 is de nieuwe Arbowet in werking getreden. In de vernieuwde Arbowet wordt de betrokkenheid van werkgevers en werknemers

Nadere informatie

s-gravenhage, 27 mei 2015 doorkiesnummer:

s-gravenhage, 27 mei 2015 doorkiesnummer: Bezuidenhoutseweg 60, 2594 AW s-gravenhage Postbus 90525, 2509 LM s-gravenhage Telefoon (070) 3 499 740 E-mailadres: info@vcp.nl Aan de voorzitter en de leden van de Vaste commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017.

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017. De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017. Bijtelling, investeringsaftrek, BPM, motorrijtuigenbelasting en btw. Wie de belastingen rondom mobiliteit een beetje wil volgen, heeft er bijna

Nadere informatie

De Belastingdienst rondt het bedrag aan LKV per doelgroep af op hele euro s naar boven.

De Belastingdienst rondt het bedrag aan LKV per doelgroep af op hele euro s naar boven. Rekenregels Wtl De Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) is ingegaan op 1 januari 2017. Op grond van deze wet kan de werkgever over een kalenderjaar recht krijgen op een tegemoetkoming. De Wtl kent de

Nadere informatie

Informatiemiddag 2015

Informatiemiddag 2015 04-12-2015 1 Informatiemiddag 2015 Programma Actualiteiten 2016 Innovatie: Voor ondernemers die verder willen 04-12-2015 2 Actualiteiten 2016 Onderwerpen Wijzigingen in de loonheffingen Werkkostenregeling

Nadere informatie

Let op! Het is pas per 1 januari 2017 mogelijk om gebruik te maken van deze uitgebreide schenkingsvrijstelling.

Let op! Het is pas per 1 januari 2017 mogelijk om gebruik te maken van deze uitgebreide schenkingsvrijstelling. NIEUWSBRIEF 07 2015 1. Prinsjesdag 2015: belastingen gaan eindelijk omlaag Het belastingplan 2016 staat in het teken van belastingverlaging. Deze verlaging komt vooral werknemers en werkgevers ten goede.

Nadere informatie

Veelgestelde vragen wijziging arbeidsomstandighedenwet

Veelgestelde vragen wijziging arbeidsomstandighedenwet Veelgestelde vragen wijziging arbeidsomstandighedenwet 2017 29-06-2017 1. Algemeen 1.1 Waarom wordt de Arbeidsomstandighedenwet aangepast? Reden voor de regering om de wet te herzien, is dat de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Achtergrond. VAR wordt afgeschaft. Redenen afschaffing VAR:

Achtergrond. VAR wordt afgeschaft. Redenen afschaffing VAR: WELKOM Achtergrond VAR wordt afgeschaft. Redenen afschaffing VAR: Handhaving is zeer beperkt omdat dit alleen op individueel niveau bij de opdrachtnemer kan, tenzij evident misbruik door opdrachtgever.

Nadere informatie

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties 25 februari 2016

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties 25 februari 2016 www.pwc.nl Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties 25 februari 2016 Jaap Verdegaal Carmen van Lier Agenda Introductie Inhoudelijk deel: - Fiscale aspecten van inhuur zzp ers - Verklaring arbeidsrelatie

Nadere informatie

SEMINAR Privacy op de werkvloer: waar ligt de grens?.

SEMINAR Privacy op de werkvloer: waar ligt de grens?. SEMINAR Privacy op de werkvloer: waar ligt de grens?. Wat gaan we bespreken? 16:00-16.25 : Deel 1: Inleiding privacyrecht (GL Advocaten Jan Sturm) Achterhalen arbeidsverleden (VCSW Ruben van der Plank)

Nadere informatie

Wel of geen dienstbetrekking? Duidelijkheid voor opdrachtgever en opdrachtnemer gewenst. De VAR verdwijnt, wat nu?

Wel of geen dienstbetrekking? Duidelijkheid voor opdrachtgever en opdrachtnemer gewenst. De VAR verdwijnt, wat nu? Wel of geen dienstbetrekking? Duidelijkheid voor opdrachtgever en opdrachtnemer gewenst De VAR verdwijnt, wat nu? Inleiding Wel of geen dienstbetrekking blijft vaak lastig te beantwoorden Mogelijkheid

Nadere informatie

De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017

De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017 De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017 Per 1 juli 2017 is de nieuwe Arbowet in werking getreden. In de vernieuwde Arbowet wordt de betrokkenheid van werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening vergroot

Nadere informatie

Financiële voordelen en voorzieningen voor werkgevers. Marjolijn Berend en Ageeth van Ruiten

Financiële voordelen en voorzieningen voor werkgevers. Marjolijn Berend en Ageeth van Ruiten Financiële voordelen en voorzieningen voor werkgevers Marjolijn Berend en Ageeth van Ruiten 1 Introductie Marjolijn Berend Landelijk adviseur werkgeversdiensten Karsten Bulling Landelijk adviseur werkgeversdiensten

Nadere informatie