2.1 Registraties positiebepaling 2.2 Beoordeling positiebepaling 3.1 Zelfevaluatie 3.2 Sterkte - Zwakteanalyse 4.1 Voorbereiding audit 4.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2.1 Registraties positiebepaling 2.2 Beoordeling positiebepaling 3.1 Zelfevaluatie 3.2 Sterkte - Zwakteanalyse 4.1 Voorbereiding audit 4."

Transcriptie

1 Checklist Titel 2.1 Registraties positiebepaling 2.2 Beoordeling positiebepaling 3.1 Zelfevaluatie 3.2 Sterkte - Zwakteanalyse 4.1 Voorbereiding audit 4.2 Auditplan 5.1 Verbeterplan

2 Checklist 2.1 Registraties positiebepaling Voorschrift Beschreven Niet beschreven n.v.t. 1. Leiderschap Organogram Verdeling taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden Besluitvormingsproces Proces van sturing 2. Strategie en beleid Doelstellingen in kader Wsnp Strategie Managementinformatie Bedrijfsplan Jaarrekening met accountantsverklaring Plan van aanpak in kader Wsnp Bedrijfsactiviteiten buiten bewindvoering Kwaliteitsbeleid Doel Recente verbeteringsactiviteiten Geplande activiteiten Relevante wet- en regelgeving 3. Medewerkers Personeelsbeleid Werving en selectie Ontwikkelingen opleiding Uitstroom en ontslag Arbo-beleid Personeelsadministratie Functieomschrijvingen Taakomschrijvingen Arbeidsvoorwaarden Instroom: Aantal bewindvoerders, met datum indiensttreding Aantal administratief medewerkers, met datum indiensttreding Aantal zaken per bewindvoerder Bewindvoerderscapaciteit Klachten Opleidingsniveau Ziekteverzuim Uitstroom en ontslag Overlegstructuur Functionerings- en beoordelingscriteria 4. Middelen Financiële middelen Bedrijfsplan Begroting

3 Jaarrekening Eindbalans, met accountantsverklaring Verdeling kosten en opbrengsten Faciliteiten t.b.v. bewindvoering Programmatuur Apparatuur Informatiesysteem Beveiliging 5. Processen Primaire processen Besturingsprocessen Ondersteunende processen 6. Waardering door klanten 7. Waardering door medewerkers 8. Waardering door maatschappij Definitie van klanten en betrokkenen Belangen van deze personen / instanties Klanttevredenheid Aantal klachten Redenen voor klachten Klachtenprotocol Tevredenheidsonderzoek Onderwerp Doelstellingen Onderwerp Plan van aanpak Maatstaven Frequentie van onderzoek Medewerkerstevredenheid Aantal klachten Redenen voor klachten Klachtenprotocol Tevredenheidsonderzoek Onderwerp Doelstellingen Plan van aanpak Maatstaven Frequentie van onderzoek Actuele situatie binnen schuldhulpverlening en Wsnp 9. Eindresultaten Procesnormering Toezicht op naleving procesnormen Resultaten Aantal maal schone lei, met datum Aantal tussentijdse beëindigingen, met datum Reden beëindiging Aantal faillissementen Hoogte van uitdeling

4 Checklist 2.2 Beoordeling positiebepaling Niveau Uitvoering Wsnp Zwaarte 1 Niets vastgelegd en niets bekend + 2 Niets vastgelegd maar wel bekend ++ 3 Vastgelegd en bekend Vastgelegd, bekend en nageleefd Vastgelegd, nageleefd en gecontroleerd Niveau Uitvoering Wsnp 1. Leiderschap Score: 2. Strategie en beleid Score: 3. Medewerkers Score: 1 Er zijn geen besluitvormingsprocedures vastgelegd en er is geen organogram aanwezig. De leiding is niet betrokken bij de bewindvoerdersorganisatie. 2 Leiding vindt informeel, veelal via overleg, plaats. 3 Besluitvorming is procedureel vastgelegd en bekend bij de medewerkers. 4 Besluitvormingsprocedures en verdeling van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden is vastgelegd en bekend, beschrijvingen worden nageleefd. 5 De leiding is toegankelijk en betrokken bij de organisatie. Samenwerking en verbetering worden gestimuleerd. Medewerkers zijn op de hoogte van de wijze waarop leiding wordt gegeven aan de organisatie. 1 Er is geen concreet beleid vastgelegd, iedere medewerkers voert zijn taken individueel uit. 2 Bewindvoerderstaken worden informeel uitgevoerd, er is geen beleid vastgelegd. 3 Er is een algemeen doel en beleid in het kader van de Wsnp vastgelegd. Er vindt regelmatig informeel overleg plaats. 4 Het beleid is vastgelegd en vertaald naar uitvoeringsplannen. De medewerkers zorgen voor uitvoering van deze plannen. Er vindt regelmatig formeel overleg plaats. 5 De effectiviteit en efficiëntie van het beleid wordt regelmatig gecontroleerd en verbeterd. De medewerkers worden actief betrokken bij het opstellen en uitvoeren van het beleid. 1 Er is geen concreet personeelsbeleid. 2 Personeel wordt informeel aangestuurd. 3 Het personeelsbeleid is formeel vastgelegd en bij alle medewerkers bekend. Functie- en taakomschrijvingen zijn vastgelegd. 4 Het formele personeelsbeleid is bekend en wordt nageleefd. De personeelsadministratie biedt inzicht in de beschikbare bewindvoerderscapaciteit, kennis wordt gewaarborgd. 5 Het personeelsbeleid is bij alle medewerkers bekend, wordt regelmatig geëvalueerd en waar mogelijk verbeterd. Medewerkers worden regelmatig geïnformeerd over hun bijdrage aan het geheel en hun functioneren in de organisatie.

5 4. Middelen Score: 5. Processen Score: 6. Waardering door klanten Score: 7. Waardering door medewerkers Score: 1 Er is geen bedrijfsplan aanwezig en er is geen beleid voor toewijzing van (financiële) middelen. 2 De leiding heeft globaal inzicht in de financiële situatie van de organisatie. 3 Beschikbare faciliteiten zijn in kaart gebracht. Het beleid voor toewijzing van (financiële) middelen is globaal vastgelegd. Financiële resultaten worden jaarlijks beoordeeld. 4 Er is een bedrijfsplan met begroting aanwezig, de organisatie heeft inzicht in de verdeling van kosten en opbrengsten. Financiële resultaten worden minimaal eens per kwartaal beoordeeld. 5 De (financiële)continuïteit van de organisatie is gewaarborgd en wordt regelmatig beoordeeld. De leiding werkt aan het structureel verbeteren van de continuïteit. De faciliteiten per bewindvoerder zijn in kaart gebracht. De beschikbare informatie is toegankelijk en actueel. Resultaten worden teruggekoppeld naar de medewerkers. 1 Er zijn geen procedures vastgelegd. 2 Er zijn informele procedures. 3 De primaire- en besturingsprocessen zijn in kaart gebracht en formeel vastgelegd. 4 De primaire- en besturingsprocessen zijn procedureel vastgelegd en worden nageleefd. Daarnaast is een deel van secundaire processen beschreven. Er zijn duidelijke systeem- en procesnormen vastgesteld, onder andere op kwaliteitsgebeid. 5 Alle procedures zijn beschreven en worden regelmatig geëvalueerd en verbeterd. Alle medewerkers zijn betrokken bij het continu verbeteren van de effectiviteit en efficiëntie van de bedrijfsvoering. 1 Er is geen inzicht in de samenstelling in de klantengroep en de tevredenheid van de klanten wordt niet gemeten. 2 De waardering door de klanten wordt alleen informeel gemeten. 3 Er zijn formele procedures om de waardering door de klanten te meten en er is een klachtenregistratiesysteem. 4 Er zijn formele procedures vastgelegd om de waardering door de klanten te meten en er is een klachtenprotocol. 5 Er zijn formele procedures vastgelegd en er is een klachtenprotocol. De tevredenheid van de klanten en betrokkenen worden regelmatig gemeten. De resultaten uit deze onderzoeken worden meegenomen in het beleid. 1 Er zijn geen procedures vastgelegd en de medewerkerstevredenheid wordt niet gemeten 2 Er zijn informele procedures en de waardering door de medewerkers wordt alleen informeel gemeten. 3 Er zijn formele procedures om de waardering door de medewerkers te meten en basiskengetallen worden geregistreerd. 4 Er zijn formele procedures vastgelegd en de tevredenheid van de medewerkers wordt regelmatig gemeten.

6 5 Er zijn formele procedures vastgelegd. De tevredenheid van de medewerkers worden regelmatig gemeten. De medewerkers zijn gemotiveerd en voelen zich (actief) betrokken bij de organisatie. De resultaten uit het onderzoeken worden meegenomen in het beleid. 8. Waardering door maatschappij Score: 9. Eindresultaten Score: 1 De leiding heeft geen inzicht in de maatschappelijke ontwikkelingen in het kader van de schuldhulpverlening. 2 De leiding is op de hoogte van recente ontwikkelingen binnen de branche. 3 De organisatie houdt maatschappelijke- en brancheontwikkelingen structureel bij. 4 Ontwikkelingen worden direct naar de medewerkers gecommuniceerd. De organisatie werkt structureel aan het verbeteren van haar uitstraling. 5 De medewerkers zijn gemotiveerd en voelen zich (actief) betrokken bij maatschappelijke ontwikkelingen. De organisatie zoekt actief naar mogelijkheden om een bijdrage te leveren in het kader van de schuldsanering. 1 Er zijn geen procedures en criteria vastgelegd en er is geen inzicht in de eindresultaten. 2 De leiding is globaal op de hoogte van de resultaten van het schuldsaneringstraject. 3 De eindresultaten, soort beëindiging, aantal maal schone lei, aantal tussentijdse beëindigingen en het aantal faillissementen, worden jaarlijks vastgelegd en beoordeeld. 4 De eindresultaten worden regelmatig beoordeeld en teruggekoppeld naar de medewerkers. 5 De eindresultaten worden volledig geregistreerd en beoordeeld op vastgelegde criteria, indien nodig wordt het beleid aangepast. De resultaten worden regelmatig geëvalueerd en teruggekoppeld naar medewerkers.

7 Eindbeoordeling Aandachtsgebied Beoordeling Doel voor verbetering 1 Leiderschap Strategie en beleid Medewerkers Middelen Processen Waardering door klanten Waardering door medewerkers Waardering door de maatschappij 9 Eindresultaten Checklist 2.3 Procesbeschrijving Formulier Procesbeschrijving Procedure: Datum: Wie Wat Waar Wanneer Hoe Checklist 2.4 Te beschrijven processen Algemene bedrijfsprocessen Checklist beschrijving bedrijfsprocessen 1. Besturingsprocessen: Beschreven: 1.1 Beleid, doel en taakopvatting bewindvoering Ja N.v.t. 1.2 Bijhouden en voldoen aan wet - en regelgeving Ja N.v.t. 1.3 Organisatiestructuur en verdeling taken, verantwoordelijkheden en Ja N.v.t. bevoegdheden 1.4 Opleiding, inwerken en bewustzijn van medewerkers Ja N.v.t. 1.5 Interne en externe communicatie Ja N.v.t.

8 1.6 Metingen en registraties Ja N.v.t. 1.7 Documenten en archivering Ja N.v.t. 2. Primaire processen: 2.1 Postblokkade Ja N.v.t. 2.2 Huisbezoek Ja N.v.t. 2.3 Halfjaarlijkse verslaglegging Ja N.v.t. 3. Controle en verbetering 3.1 Corrigerende en preventieve maatregelen Ja N.v.t. 3.2 Klachtenbehandeling Ja N.v.t. 3.3 Meten klanttevredenheid Ja N.v.t. 3.4 Meten medewerkerstevredenheid Ja N.v.t. 4. Bedrijfsspecifieke processen 4.1 Ja N.v.t. 4.2 Ja N.v.t. 4.3 Ja N.v.t. 4.4 Ja N.v.t.

9 Checklist 3.1 Zelfevaluatie 1. Leiderschap De volgende vragen hebben betrekking op de wijze waarop de leiding haar organisatie(onderdeel) door gedrag en acties stimuleert tot voortdurende verbetering. Deze vragen zijn afgeleid van het INK-model. 1 Is er een duidelijk organogram aanwezig? 2 Heeft u inzicht in de wijze waarop de besluitvorming plaatsvindt? 3 Heeft u zicht op de wijze waarop de leiding de organisatie stuurt? 4 Is het management toegankelijk? 5 Heeft de leiding voldoende kennis van wat er in de organisatie plaatsvindt? 6 Is de leiding voldoende op de hoogte van de ontwikkelingen in de branche? 7 Stimuleert het management samenwerking binnen de organisatie? 8 Stimuleert het management samenwerking binnen de branche? 9 Stelt de leiding voldoende middelen ter beschikking voor verbetering? 10 In het leiderschap gericht op voortdurende verbetering van de inrichting en uitvoering van de bedrijfsprocessen?

10 2. Strategie en beleid De volgende vragen hebben betrekking op de wijze waarop de organisatie haar strategische doelstellingen beoogt te realiseren. 1 Zijn de visie en missie van de organisatie vastgelegd? 2 Is er een algemeen doel in het kader van de uitvoering van de Wsnp vastgelegd? 3 Zijn de strategie en het beleid op deze doelstelling afgestemd? 4 Heeft u inzicht op de wijze waarop de strategie en het beleid worden vastgesteld? 5 Worden de medewerkers betrokken bij het opstellen van strategie en beleid? 6 Is het beoogde resultaat vastgelegd? 7 Is de organisatiestructuur geschikt om de strategie en het beleid te realiseren? 8 Is er een concreet kwaliteitsbeleid? 9 Is dit kwaliteitsbeleid vastgelegd? 10 Welke informatie wordt gehanteerd bij het vaststellen van de strategie en het beleid? Van: - Klanten - Medewerkers - Management - Andere bewindvoerderorganisaties - Overig Over: - Interne processen - Brancheontwikkelingen - Resultaten van vergelijkend onderzoek - Maatschappelijke ontwikkelingen en wetgeving - Macro-economische ontwikkelingen - Technologische ontwikkelingen 11 Zijn de strategie en het beleid vertaald naar uitvoeringsplannen en doelstellingen voor alle organisatieniveaus? 12 Wordt de naleving van deze plannen en doelstellingen gemeten en bewaakt? 13 Zijn deze plannen en doelstellingen op elkaar afgestemd? 14 Wordt een samenhangend stelsel van prestatie-indicatoren gehanteerd? 15 Zijn er prioriteiten gesteld?

11 16 Vindt er regelmatig communicatie plaats over de strategie en het beleid? 17 Worden de plannen en de bereikte resultaten bekend gemaakt? 18 Worden strategie en beleid met klanten en andere belanghebbenden besproken? 19 Wordt de effectiviteit van de communicatie gemeten? 20 Is continue verbetering in het beleidsproces geïntegreerd? 21 Wordt de effectiviteit van het beleid regelmatig geëvalueerd en verbeterd? 22 Worden fouten en afwijkingen geregistreerd?

12 3. Personeelsmanagement De onderstaande vragen hebben betrekking op de wijze waarop de organisatie met haar medewerkers omgaat. 1 Is het personeelsbeleid afgestemd op het bedrijfsbeleid? 2 Is het personeelsbeleid bij alle medewerkers bekend? 3 Wordt de effectiviteit van het personeelsbeleid regelmatig gemeten en verbeterd? 4 Is voor alle medewerkers duidelijk hoe de (afdelings) doelstellingen worden opgesteld 5 Worden de medewerkers betrokken bij het opstellen van deze doelstellingen? 6 Is er een duidelijk(e): - Wervingsbeleid - Algemeen selectieprocedure - Selectieprocedure voor potentiële bewindvoerders - Ontwikkelings- en opleidingsbeleid - Ontslagregeling - Arbo-beleid aanwezig? 7 Zijn dit beleid en deze procedures duidelijk vastgelegd? 8 Zijn deze bij alle medewerkers bekend? 9 Is het aantal bewindvoerders, administratieve medewerkers en ondersteunende medewerkers in kaart gebracht? 10 Is er inzicht in de bewindvoerderscapaciteit? 11 Wordt de aanwezige kennis gewaarborgd bij eventueel vertrek van een bewindvoerder? 12 Zijn de specifieke deskundigheden en vaardigheden per persoon vastgelegd? 13 Voldoet de personeelsadministratie aan de reglementen inzake de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP)? 14 Is de taakopvatting van de bewindvoerders (gedetailleerd) vastgelegd? Is die - Strikt juridische sanering - Sanering met basisbegeleiding - Sanering met ruime (sociale)begeleiding 15 Is vastgelegd wat deze begeleiding inhoudt? 16 Zijn de functieomschrijvingen vastgelegd? 17 Zijn deze bij de betreffende medewerkers bekend?

13 18 Worden medewerkers geïnformeerd over hun eigen bijdrage aan het functioneren van de organisatie als geheel? 19 Worden geleverde prestaties gemeten en teruggekoppeld? 20 Is er een duidelijke beoordelingsystematiek vastgelegd? 21 Worden er regelmatig functioneringsgesprekken gehouden? 22 Worden er regelmatig beoordelingsgesprekken gehouden? 23 Is deze relatie duidelijk vastgelegd? 24 Worden medewerkers voldoende gestimuleerd om voortdurende verbetering te realiseren? 25 Krijgen de medewerkers voldoende ondersteuning bij het verbeteren van de processen en bedrijfsvoering? 26 Wordt de effectiviteit van de interne communicatie gemeten en verbeterd? nee ja

14 4. Middelenmanagement Deze vragen hebben betrekking op de wijze waarop de organisatie de haar ter beschikking staande middelen effectief en efficiënt inzet om haar doelstellingen te realiseren. 1 Is er een bedrijfsplan met begroting aanwezig? 2 Ziet u toe op de uitvoering van het bedrijfsplan? 3 Heeft u inzicht in de inzet en besteding van kosten en opbrengsten van uw organisatie? 4 Worden de resultaten gemeten? 5 Is het financiële beleid gericht op het verbeteren van deze resultaten? 6 Wordt het financiële beleid regelmatig geëvalueerd en verbeterd? 7 Is er een duidelijke procedure voor de kosten verdeling en -toewijzing? 8 Is er een duidelijke procedure voor het toewijzen van (deel)budgetten? 9 Wordt toegezien op de uitvoering van deze budgetten? 10 Is er een duidelijke procedure voor het nemen van investeringsbeslissingen? 11 Worden de investeringsbeslissingen regelmatig geëvalueerd? 12 Worden er methoden gehanteerd voor financiële risicoanalyse? 13 Is er een duidelijk beleid voor de toewijzing en het gebruik van de financiële middelen aanwezig? 14 Is de verantwoordelijkheid en verantwoording voor het gebruik van de financiële middelen geregeld? 15 Worden financiële kengetallen gehanteerd bij het beheer van de financiële middelen? 16 Is er een registratie van de gehanteerde hard- en software? 17 Zijn de faciliteiten per bewindvoerder in kaart gebracht? 18 Is de inrichting van het informatiesysteem duidelijk en voor alle medewerkers begrijpelijk? 19 Is de beschikbare informatie goed toegankelijk voor de medewerkers die met deze informatie moeten werken? 20 Is de opgeslagen informatie goed beveiligd? 21 Voorziet het informatiesysteem in de volgende maatregelen? - Meten van prestaties - Vergelijken met normen - Regelmatige feedback - Bijsturen bij afwijking - Bijstellen van de normen

15 22 Wordt het informatiesysteem regelmatig geëvalueerd en verbeterd? 23 Worden de getroffen maatregelen geregistreerd? 24 Zijn alle normen en prestatie-indicatoren geregistreerd? 25 Zijn deze registraties vrij toegankelijk? 26 Zijn er duidelijke normen vastgesteld waaraan de geregistreerde informatie moet voldoen? 27 Voldoen de registraties aan de voorschriften inzake de Wet Bescherming Persoongegevens (WBP)? 28 Wordt de kwaliteit van de geregistreerde informatie regelmatig geëvalueerd? 29 Is er een milieubeleid vastgelegd? 30 Is er een veiligheidsplan? 31 Worden er regelmatig oefeningen gehouden? - Brandoefeningen - EHBO - Ontruimingsoefeningen 32 Is er een procedure vastgelegd voor het verspreiden en beheersen van bestaande kennis? 33 Is er een procedure vastgelegd voor het ontwikkelen en toegankelijk maken van nieuwe kennis?

16 5. Management van processen De volgende vragen hebben betrekking op de wijze waarop de organisatie haar processen identificeert, inricht, beheerst en verbeterd. 1 Zijn alle relevante processen in kaart gebracht? 2 Zijn de kritische processen geïdentificeerd? 3 Is gekeken wat het effect van deze processen op de gehele bedrijfsvoering kan zijn? 4 Zijn de belangrijkste (primaire) processen beschreven? 5 Zijn daarnaast andere processen beschreven? 6 Is er een procedurehandboek? 7 Wordt dit handboek of deze beschrijvingen gehanteerd? 8 Wordt toegezien op de naleving van de vastgestelde procedures? 9 Wordt de uitvoering van de processen geëvalueerd? 10 Worden alle resultaten van deze evaluatie geregistreerd? 11 Worden de resultaten van de evaluatie teruggekoppeld naar de medewerkers? 12 Is er een persoon aangesteld als procesbewaker? 13 Is er een standaardwerkwijze om procedures op te stellen? 14 Is er een standaardwerkwijze om procedures te bewaken? 15 Zijn de punten vastgelegd waarop prestatiemetingen plaatsvinden? 16 Worden deze prestatiemetingen gebruikt voor het verbeteren van de processen en procedures? 17 Zijn er systeemnormen opgenomen met betrekking tot: - Kwaliteitszorg - Milieuzorg - Veiligheid - Arbeidsomstandigheden - Privacybescherming 18 Worden de beschreven procedures regelmatig geactualiseerd? 19 Wordt actief naar verbetermogelijkheden gezocht? 20 Zijn alle medewerkers betrokken bij het zoeken naar verbetermogelijkheden? 21 Worden er duidelijke prioriteiten gesteld?

17 22 Welke informatie wordt gehanteerd bij het vaststellen van de procesnormen? Van: - Klanten - Medewerkers - Management - Andere bewindvoerderorganisaties - Overig 23 Welke informatie wordt gehanteerd bij het vinden van verbetermogelijkheden en het vaststellen van verbeterdoelstellingen? Van: - Klanten - Medewerkers - Management - Andere bewindvoerderorganisaties - Overig 24 Is er een duidelijke relatie tussen in het verleden behaalde resultaten en de huidige prestatienormen en verbeterdoelstellingen? 25 Zijn de medewerkers bereid om mee te werken aan (proces)veranderingen? 26 Worden de medewerkers tijdig voorbereid op de veranderingen? 27 Is er een duidelijke werkwijze waarop veranderingen onder controle worden gehouden? 28 Worden de gewijzigde procedures geëvalueerd? 29 Worden er acties ondernomen bij negatief resultaat? 30 Worden procesveranderingen ook naar niet direct betrokkenen gecommuniceerd? 31 Worden uitgevoerde investeringen geëvalueerd? 32 Wordt het aantal malen dat de bewindvoerders contact hebben met de saniet met datum en de bijbehorende reden in kaart gebracht,? 33 Wordt het aantal huisbezoeken in kaart gebracht, met datum en bijbehorende reden? 34 Wordt de instroom van de Wsnp-zaken goed in kaart gebracht? 35 Voldoen alle zaken aan het criterium van de 285-verklaring? 36 Voldoen alle Wsnp-zaken aan de instroomcriteria?

18 6. Waardering door klanten Deze vragen hebben betrekking op de vraag in hoeverre de organisatie voldoet aan de wensen en verwachtingen van de klanten. 1 Zijn alle betrokkenen die als klant geclassificeerd kunnen worden in kaart gebracht? 2 Wordt de tevredenheid van de sanieten gemeten? 3 Is er een standaard methode om de tevredenheid van de sanieten te meten? 4 Wordt de tevredenheid van de crediteuren gemeten 5 Worden de klachten van de crediteuren geregistreerd? 6 Is er een klachtenprotocol? 7 Is er een klachtenregistratiesysteem? 8 Zijn uw bewindvoerders goed bereikbaar? 9 Heeft u regelmatig contact met de rechter-commissaris? 10 Verloopt de samenwerking met de rechtbank(en) naar uw mening goed? 11 Verloopt de samenwerking de samenwerking met de rechter-commissaris(sen)goed?

19 7. Waardering door medewerkers Onderstaande vragen hebben betrekking op de wijze waarop de organisatie voldoet aan de wensen, behoeften en verwachtingen van haar medewerkers. 1 Wordt de medewerkerstevredenheid regelmatig gemeten, zowel van bewindvoerders, als van administratief en ondersteunend personeel? 2 Worden de resultaten gebruikt om de tevredenheid te verbeteren? 3 Zijn de medewerkers betrokken bij de organisatie? 4 Ziet de medewerker verbetermogelijkheden in de bedrijfsprocessen? 5 Worden er kengetallen gehanteerd inzake het personeelsbeleid? - Aantal indiensttredingen - Aantal uitdiensttredingen - Ziekteverzuim e.d. Belangrijke vragen: Leiderschap a. Kan de medewerker het leiderschap waarderen? Strategie en beleid b. Is de medewerker in hoofdlijnen op de hoogte van de strategie en het beleid en ziet hij/zij het verband met de eigen taak? Personeelsmanagement c. Staat de medewerker positief tegenover de inrichting het personeelsbeleid? d. Krijgt met voldoende ondersteuning bij het realiseren van de vastgelegde doelstellingen? e. Worden de inspanningen van de medewerker voldoende gehonoreerd? Middelenmanagement f. Heeft de medewerker voldoende inzicht in de wijze waarop beschikbare middelen worden toegewezen? Management van processen g. Weet de medewerker welke de kritische processen zijn? h. Kent de medewerker de processen waarin hij/zij werkzaam is? i. Heeft de medewerker inzicht in zijn/haar bijdrage aan het gehele proces? Waardering door klanten en maatschappij j. Is de medewerker op de hoogte van de meningen van klanten en de algemene opinie in de maatschappij en omgeving van de organisatie?

20 9. Eindresultaten De vragen bij dit laatste aandachtsgebied geven aan in welke mate de organisatie in staat is haar doelstellingen te realiseren. 1 Worden de eindresultaten van de Wsnp-zaken gemonitord? - Soort beëindiging - Hoogte van de uitdeling - Aantal maal behaalde schone lei, met datum - Aantal tussentijdse beëindigingen, met datum en reden - Aantal faillissementen - Duurzaamheid van de schone lei 2 Aantal zaken dat binnen de gestelde termijnen is afgerond 3 Aantal zaken dat niet binnen de gestelde termijnen is afgerond 4 Aantal zaken dat conform de vastgestelde procedure is afgerond en voldoet aan de volgende eisen: - Uniformiteit, - Consistentie en - Strak zaaksmanagement. 5 Is de verslaggeving aan de Rechter Commissaris: - Volledig - Tijdig - Aansluitend bij de eisen van de rechtbank - Aantal zaken per bewindvoerder, dat gelijktijdig wordt uitgevoerd

21 Checklist 3.2 Sterkte Zwakteanalyse Sterke punten Punten voor verbetering 1. Leiderschap 2. Strategie en beleid 3. Personeelsmanagement 4. Middelenmanagement 5. Management van processen 6. Waardering door klanten 7. Waardering door medewerkers 8. Waardering door maatschappij 9. Eindresultaten

22

23 Checklist 4.1 Voorbereiding audit CHECKLIST VOORBEREIDING AUDIT Audit nr.: Datum audit: Naam van de instelling: Audit type: Initiële audit Coördinator: Toezicht Verlenging Voorbereidingsactiviteiten: 1. Doel van de audit vastgesteld? 2. Omvang van de audit vastgesteld? 3. Audit-autorisatie verkregen? 4. Prestatienorm vastgesteld? 5. Auditteam vastgesteld? 6. Contact met auditee geregeld? 7. Auditvragenlijsten opgesteld? 8. Benodigd bewijsmateriaal geïdentificeerd? 9. Auditplan opgesteld? 10. Audit aangekondigd? JA Uitgevoerd? N.V.T.

24 Checklist 4.2 Auditplan Auditplan Audit nr.: Datum audit: Naam van de instelling: Contactpersoon: Audit type: Initiële audit Toezicht Herhalings -audit Coördinator: Voorbereidingsactiviteiten: Doel: Omvang audit: Organisatie Afdeling Processen: Overig: Relevante eisen: Prestatienormen: Opmerkingen:

25 Vragenlijst: Resultaat: Voldaan aan Geverifieerd? de eisen? Ja Nee Ja N.v.t

26 Checklist 5.1 Verbeterplan Verbeterplan Coördinator: Datum: Verbeterpunten: Achtergrond: Actuele status: Redenen: Onderwerp en Toepassingsgebied: Proces(sen): Afdeling: Overig: Belang en urgentie: Korte termijn: Lange termijn: Opmerkingen:

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model.

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. 1. Wat is het INK-model? Het INK-model is afgeleid van de European Foundation for Quality Management (EFQM). Het EFQM stelt zich ten doel Europese bedrijven

Nadere informatie

Instruerend Bestuur Quickscan en checklist

Instruerend Bestuur Quickscan en checklist Instruerend Bestuur Quickscan en checklist Stade Advies BV Kwaliteit van samenleven Quickscan Instruerend Bestuur (0 = onbekend; 1 = slecht; 2 = onvoldoende; 3 = voldoende; 4 = goed; 5 = uitstekend) 1.

Nadere informatie

Raad voor Rechtsbijstand

Raad voor Rechtsbijstand Kwaliteitsnormen bewindvoerderorganisaties in kader van Wsnp Versie IV, mei 2010 *) Onderstaande criteria zijn van toepassing bij de erkenning van kandidaatbewindvoerderorganisaties en bij de periodieke

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Beleid en doelstellingen / directieverantwoordelijkheid

Hoofdstuk 2 Beleid en doelstellingen / directieverantwoordelijkheid Hoofdstuk 2 Beleid en doelstellingen / directieverantwoordelijkheid 2.1 KAM beleidsverklaring De directie van Axent Groen BV onderschrijft het volgende KAM-beleid: Het beleid is er op gericht te willen

Nadere informatie

4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden. 4.3 Het toepassingsgebied van het milieumanagementsystee m vaststellen

4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden. 4.3 Het toepassingsgebied van het milieumanagementsystee m vaststellen 4 Context van de organisatie 4 Milieumanagementsysteemeisen 4.1 Inzicht in de organisatie en haar context 4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden 4.3 Het toepassingsgebied

Nadere informatie

Documentenanalyse Veiligheidsvisitatiebezoek

Documentenanalyse Veiligheidsvisitatiebezoek Ingevuld door: Naam Instelling: Documentenanalyse Veiligheidsvisitatiebezoek In de documentenanalyse wordt gevraagd om verplichte documentatie en registraties vanuit de NTA 8009:2007 en HKZ certificatieschema

Nadere informatie

ISO 14001:2015 Readiness Review

ISO 14001:2015 Readiness Review ISO 14001:2015 Readiness Review Organisatie Adres Certificaat Nr. Contactpersoon Functie Telefoon Email BSI is vastbesloten ervoor te zorgen dat klanten die willen certificeren op ISO 14001:2015 een soepele

Nadere informatie

KWALITEITSBELEID

KWALITEITSBELEID KWALITEITSBELEID 201.01 1 Dit plan is vastgesteld tijdens de teambijeenkomst d.d. 16.01.201 tevens is toen de betreffende kwaliteitskaart door het team ingevuld. 1. VISIE OP KWALITEITSBELEID. OBS de Robbedoes

Nadere informatie

Assetmanagement. Resultaten maturityscan. 14 januari 2015

Assetmanagement. Resultaten maturityscan. 14 januari 2015 Assetmanagement Resultaten maturityscan 14 januari 2015 De 7 bouwstenen van Assetmanagement 2 22.Afwijkingen en herstelacties 23. Preventieve acties 24. Verbetermanagement 5.Leiderschap en betrokkenheid

Nadere informatie

Normen Erkenningsregeling - versie 9 december Vastgesteld door de (Tijdelijke) Commissie Normstelling Geldig vanaf 1 januari 2017

Normen Erkenningsregeling - versie 9 december Vastgesteld door de (Tijdelijke) Commissie Normstelling Geldig vanaf 1 januari 2017 Normen Erkenningsregeling - versie 9 december 2016 Vastgesteld door de (Tijdelijke) Commissie Normstelling Geldig vanaf 1 januari 2017 INHOUDSOPGAVE Bijsluiter bij de normen... 3 Categorie A: 1. Missie/maatschappelijke

Nadere informatie

Checklist voor controle (audit) NEN 4000

Checklist voor controle (audit) NEN 4000 Rigaweg 26, 9723 TH Groningen T: (050) 54 45 112 // F: (050) 54 45 110 E: info@precare.nl // www.precare.nl Checklist voor controle (audit) NEN 4000 Nalooplijst hoofdstuk 4 Elementen in de beheersing van

Nadere informatie

ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V.

ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000 Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 11 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2 VERSIEBEHEER...

Nadere informatie

6.4 DIRECTIEBEOORDELING

6.4 DIRECTIEBEOORDELING Pagina: van 7. DOEL PROCES Het systematisch beoordelen van de prestaties van de processen van HEWI Beheer B.V., waarbij gestreefd wordt naar het verkrijgen van gegevens voor prestatieverbetering van onze

Nadere informatie

Procedurehandboek Pagina 1 van 12

Procedurehandboek Pagina 1 van 12 Procedurehandboek Pagina van 2 Eigenaar : Directie. DOEL Het beschrijven van het proces van in-, door-, uitstroom alsmede ontwikkeling van personeel. 2. DEFINITIE Leidinggevende Directie, Zorgmanager,

Nadere informatie

Generieke systeemeisen

Generieke systeemeisen Bijlage Generieke Systeem in kader van LAT-RB, versie 27 maart 2012 Generieke systeem NTA 8620 BRZO (VBS elementen) Arbowet Bevb / NTA 8000 OHSAS 18001 ISO 14001 Compliance competence checklist 1. Algemene

Nadere informatie

Service van begin tot eind. De kwaliteit en service van Business Volume Service (BVS)

Service van begin tot eind. De kwaliteit en service van Business Volume Service (BVS) Service van begin tot eind De kwaliteit en service van Business Volume Service (BVS) INHOUD 1 VOORWOORD 2 MISSIE BVS 3 KWALITEITSBELEID 4 ORGANISATIESTRUCTUUR 5 HET KWALITEITSSYSTEEM 5.1 NORMEN 5.2 ELEMENTEN

Nadere informatie

Organisatieprestatiescan. Deze techniek wordt gebruikt in de focus- en analysefase bij het analyseren van de huidige situatie.

Organisatieprestatiescan. Deze techniek wordt gebruikt in de focus- en analysefase bij het analyseren van de huidige situatie. 1 Bijlage 2 De organisatieprestatiescan Techniek: Organisatieprestatiescan Toepassingsgebied: Achtergrond: Deze techniek wordt gebruikt in de focus- en analysefase bij het analyseren van de huidige situatie.

Nadere informatie

EFQM model theoretisch kader

EFQM model theoretisch kader EFQM model theoretisch kader Versie 1.0 2000-2009, Biloxi Business Professionals BV 1. EFQM model EFQM staat voor European Foundation for Quality Management. Deze instelling is in 1988 door een aantal

Nadere informatie

Gewijzigde doelstellingen in de leidraad interne controle/ organisatiebeheersing VLAAMSE OVERHEID. (inwerkingtreding: 1 januari 2015)

Gewijzigde doelstellingen in de leidraad interne controle/ organisatiebeheersing VLAAMSE OVERHEID. (inwerkingtreding: 1 januari 2015) Gewijzigde doelstellingen in de leidraad interne controle/ organisatiebeheersing VLAAMSE OVERHEID (inwerkingtreding: 1 januari 2015) 2 1. Doelstellingen, proces- & risicomanagement Subthema kwaliteitsbeleid

Nadere informatie

De nieuwe ISO norm 2015 Wat nu?!

De nieuwe ISO norm 2015 Wat nu?! De nieuwe ISO norm 2015 Wat nu?! Stichting QualityMasters Nieuwland Parc 157 3351 LJ Papendrecht 078-3030060 info@qualitymasters.com www.qualitymasters.com 02-2015 Inhoud Inleiding pagina 3 Van Oud naar

Nadere informatie

Logo organisatie. EFQM Excellence. Organisatie naam

Logo organisatie. EFQM Excellence. Organisatie naam Logo organisatie EFQM Excellence Recognised for Excellence Organisatie naam Verantwoordelijke (België) 2004 EFQM Het is de bedoeling van EFQM om het algemene gebruik van dit materiaal binnen bedrijven

Nadere informatie

Handboek EnergieManagementSysteem

Handboek EnergieManagementSysteem Handboek EnergieManagementSysteem Bedrijfsgegevens: Naam ALFEN bv Adres Hefbrugweg 28 Plaats 1332AP Almere Tel 036 549 3400 website www.alfen.com KvK nr. 3903 7364 Pagina 1 van 6 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING...

Nadere informatie

Bureau Waardenburg B.V. Communicatieplan Bijlage C Bij Energiemanagement actieplan

Bureau Waardenburg B.V. Communicatieplan Bijlage C Bij Energiemanagement actieplan Bureau Communicatieplan Bijlage C Bij Energiemanagement actieplan CULEMBORG, DECEMBER 2014, VERSIE 1 BUREAU WAARDENBURG B.V. Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Belanghebbenden (stakeholders) 3 2.1 Interne doelgroepen

Nadere informatie

P&O-adviseur. Context. Doel

P&O-adviseur. Context. Doel P&O-adviseur Doel (Mede)zorgdragen voor de vormgeving en/of de uitvoering van het personeel- en organisatiebeleid voor faculteit(en), diensten of de instelling, binnen de kaders van, wettelijke bepalingen

Nadere informatie

P&O-adviseur. Context. Doel

P&O-adviseur. Context. Doel P&O-adviseur Doel (Mede)zorgdragen voor de vormgeving en/of de uitvoering van het personeel- en organisatiebeleid voor faculteit(en), dienst(en) of de instelling, binnen de kaders van, wettelijke bepalingen

Nadere informatie

Achtergrond Informatieprotocol Stichting Bram Ridderkerk

Achtergrond Informatieprotocol Stichting Bram Ridderkerk Informatieprotocol Achtergrond Informatieprotocol Stichting Bram Ridderkerk De Zorgbrede Governancecode 2010 bepaalt dat de informatievoorziening van de Raad van Toezicht wordt vastgelegd in een Informatieprotocol.

Nadere informatie

Raad van Toezicht Quickscan en checklist

Raad van Toezicht Quickscan en checklist Raad van Toezicht Quickscan en checklist Stade Advies BV Kwaliteit van samenleven Quickscan Raad van Toezicht (0 = onbekend; 1 = slecht; 2 = onvoldoende; 3 = voldoende; 4 = goed; 5 = uitstekend) 1. Hoe

Nadere informatie

Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent

Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent Het gerecht Het resultaat: weten dat u met de juiste dingen bezig bent. Alles is op een bepaalde manier meetbaar.

Nadere informatie

HKZ-norm voor ketens en netwerken in de zorg en het sociale domein versie 2015

HKZ-norm voor ketens en netwerken in de zorg en het sociale domein versie 2015 HKZ-norm voor ketens en netwerken in de zorg en het sociale domein versie 2015 Versiebeheer Datum Activiteit Versie 27 februari Niveau 2 losgekoppeld van overige niveaus 0.1 5 maart 2015 Input projectoverleg

Nadere informatie

Managementsysteem voor Informatiebeveiliging Publiceerbaar Informatiebeveiligingsbeleid KW1C

Managementsysteem voor Informatiebeveiliging Publiceerbaar Informatiebeveiligingsbeleid KW1C Managementsysteem voor Informatiebeveiliging Publiceerbaar Informatiebeveiligingsbeleid KW1C Versie 01, februari 2017 Pagina 1 van 5 A.1 Opdrachtverstrekking Dit informatiebeveiligingsbeleid wordt in opdracht

Nadere informatie

Voor stichting SOM zijn in ieder geval de volgende invalshoeken van belang:

Voor stichting SOM zijn in ieder geval de volgende invalshoeken van belang: Profiel Bestuur Uitgangspunten Het algemene belang van stichting SOM staat bij de leden voorop De leden onderschrijven de visie en de missie van stichting SOM De leden onderschrijven de grondslag en de

Nadere informatie

Dashboard module Klachtenmanagement 2012

Dashboard module Klachtenmanagement 2012 Dashboard module Klachtenmanagement 0 Onderstaande beschrijving omvat een toelichting en de kenmerken die tot een hoge score leiden in de module Klachtenmanagement van het Klantbelang Dashboard. Dit is

Nadere informatie

Kennismaking met de inhoud van ISO 9001

Kennismaking met de inhoud van ISO 9001 Kennismaking met de inhoud van ISO 9001 Deze tekst is te gebruiken als eerste stap naar het toepassen van de standaard. Denk niet dat de standaard vraagt wat je denkt. Lees de standaard of doe navraag

Nadere informatie

22 Kwaliteit en kwaliteitszorg 23

22 Kwaliteit en kwaliteitszorg 23 22 Kwaliteit en kwaliteitszorg 23 Waarom aandacht voor kwaliteit? Verhoudingen in de non-profit sector worden steeds zakelijker, ook bij organisaties die met vrijwilligers werken. De klant wil kwaliteit.

Nadere informatie

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM De tijd dat MVO was voorbehouden aan idealisten ligt achter ons. Inmiddels wordt erkend dat MVO geen hype is, maar van strategisch belang voor ieder

Nadere informatie

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld R v T

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld R v T Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld R v T Organisatie Januari 2012 nvt 18 Januari 2012 Zelfevaluatie Raad van Toezicht Organisatie/Zelfevaluatie Inhoudsopgave 1. PROCEDURE ZELFEVALUATIE RAAD

Nadere informatie

Zelfevaluatie Raad van Toezicht RvT

Zelfevaluatie Raad van Toezicht RvT werkveld datum Instemming/advies GMR Vaststelling RvT Vastgesteld CvB Organisatie 28-11-2012 n.v.t. 28-11-2012 n.v.t. Zelfevaluatie Raad van Toezicht RvT Inhoudsopgave 1. Procedure zelfevaluatie Raad van

Nadere informatie

Normen Erkenningsregeling - versie 1 december 2017a

Normen Erkenningsregeling - versie 1 december 2017a Normen Erkenningsregeling - versie 1 december 2017a Vastgesteld door de Commissie Normstelling Voor nieuwe aanvragers geldig vanaf 1 december 2017a. Voor bestaande Erkenningshouders en aanvragers die in

Nadere informatie

Reglement Specialisatie koeriers- en Expresbedrijven Versie 1.1, augustus 2007

Reglement Specialisatie koeriers- en Expresbedrijven Versie 1.1, augustus 2007 Reglement Specialisatie koeriers- en Expresbedrijven Versie 1.1, augustus 2007 Reglement Specialisatie Koeriers- en Expresbedrijven, versie 1.1, augustus 2007 1 Reglement voor de toekenning van de Specialisatie

Nadere informatie

Energiemanagement Actieplan

Energiemanagement Actieplan 1 van 8 Energiemanagement Actieplan Datum 18 04 2013 Rapportnr Opgesteld door Gedistribueerd aan A. van de Wetering & H. Buuts 1x Directie 1x KAM Coördinator 1x Handboek CO₂ Prestatieladder 1 2 van 8 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

REGLEMENT DIRECTIE - De directie van de stichting: Stichting SOS-Kinderdorpen Nederland, statutair gevestigd te Amsterdam (hierna: "de stichting");

REGLEMENT DIRECTIE - De directie van de stichting: Stichting SOS-Kinderdorpen Nederland, statutair gevestigd te Amsterdam (hierna: de stichting); REGLEMENT DIRECTIE - De directie van de stichting: Stichting SOS-Kinderdorpen Nederland, statutair gevestigd te Amsterdam (hierna: "de stichting"); in aanmerking genomen het volgende: A) de statutaire

Nadere informatie

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie.

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie. FUNCTIE: Directeur POC AFKORTING: DIR AFDELING: Management 1. DOELSTELLINGEN INSTELLING De doelstellingen staan omschreven in het beleidsplan POC. Vermits de directie de eindverantwoordelijkheid heeft

Nadere informatie

Vragen QUICKSCAN per ontwerpeis

Vragen QUICKSCAN per ontwerpeis Zelfevaluatietool Dienst Administratieve en juridische ondersteuning 02 240 07 60 datum Contactpersoon e-mailadres status Mei 2017 Annelien Maebe Annelien.maebe@vclb-koepel.be Vragen quickscan Vragen QUICKSCAN

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder Stuurcyclus en beleidsverklaring

CO2 Prestatieladder Stuurcyclus en beleidsverklaring CO2 Prestatieladder Opgesteld door: R. Louis (Kader) Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Bedrijvenpark Twente 301 7602 KL Almelo Tel: 0546 536 800 Datum: 21-1-2019 Versie: 1.0 Status: Definitief Inhoudsopgave

Nadere informatie

Rapportage Systeembeoordeling

Rapportage Systeembeoordeling Naam document: Soort document: Toepassingsgebied: Status: Rapportage systeembeoordeling Registratie / evaluatie Gehele organisatie Concept Rapportage Systeembeoordeling Datum uitvoering: Monitoring acties:

Nadere informatie

4.3 Het toepassingsgebied van het kwaliteitsmanagement systeem vaststellen. 4.4 Kwaliteitsmanagementsysteem en de processen ervan.

4.3 Het toepassingsgebied van het kwaliteitsmanagement systeem vaststellen. 4.4 Kwaliteitsmanagementsysteem en de processen ervan. ISO 9001:2015 ISO 9001:2008 Toelichting van de verschillen. 1 Scope 1 Scope 1.1 Algemeen 4 Context van de organisatie 4 Kwaliteitsmanagementsysteem 4.1 Inzicht in de organisatie en haar context. 4 Kwaliteitsmanagementsysteem

Nadere informatie

Inspirerend Management. in de zorg. Een modulaire aanpak gericht op de ontwikkeling van nieuw leiderschap

Inspirerend Management. in de zorg. Een modulaire aanpak gericht op de ontwikkeling van nieuw leiderschap Inspirerend Management Development in de zorg Een modulaire aanpak gericht op de ontwikkeling van nieuw leiderschap Behoefte aan effectief leiderschap Vergroting van de invloed van de politiek en zorgverzekeraars

Nadere informatie

Wij leggen rekenschap af over:

Wij leggen rekenschap af over: VRAGEN Het afleggen van rekenschap. ANTWOORDEN TOELICHTING / VOORBEELDEN VRAAG 1. Onze organisatie legt rekenschap af over onze effecten op de maatschappij, de economie en het milieu. Welke activiteiten

Nadere informatie

T O E Z I C H T S K A D E R

T O E Z I C H T S K A D E R T O E Z I C H T S K A D E R Eindversie; vastgesteld door bestuur SWV PO de Meierij d.d. 4 februari 2016 Preambule Het Toezichthoudend bestuur past de Code Goed Onderwijsbestuur toe zoals deze is opgesteld

Nadere informatie

Taak- en functieomschrijving teamleider kinderopvang

Taak- en functieomschrijving teamleider kinderopvang Pagina 1 van 5 Taak- en functieomschrijving teamleider kinderopvang Doel Het vastleggen van taken, verantwoordelijkheden van een functionaris, met inbegrip van opleidingseisen en salarisindicatie. Van

Nadere informatie

HKZ-norm voor ketens en netwerken in de zorg en het sociale domein versie 2015

HKZ-norm voor ketens en netwerken in de zorg en het sociale domein versie 2015 HKZ-norm voor ketens en netwerken in de zorg en het sociale domein versie 2015 Versiebeheer Datum Activiteit Versie 27 februari Niveau 1 losgekoppeld van overige niveaus 0.1 5 maart 2015 Input projectoverleg

Nadere informatie

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan, 22 Augustus 2014 1 Voorwoord Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. Het is niet meer weg te denken

Nadere informatie

Functiebeschrijving Teamleider Huisvesting (facilitair)

Functiebeschrijving Teamleider Huisvesting (facilitair) Functiebeschrijving Teamleider Huisvesting (facilitair) Groot Hoogwaak levert een professionele bijdrage aan het aanbod van woon-, zorg-, en welzijnsvoorzieningen voor ouderen in Noordwijk. Dit aanbod

Nadere informatie

Het kwaliteitsmodel voor overheidsorganisaties

Het kwaliteitsmodel voor overheidsorganisaties Het kwaliteitsmodel voor overheidsorganisaties Organisatie-ontwikkeling door integrale kwaliteitszorg Presentatie NMKG / 22-11-2001 Het kwaliteitsmodel voor overheidsorganisaties. Afgeleide van het INK-model

Nadere informatie

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Doel Zorgdragen voor de vorming van beleid voor de eigen functionele discipline, alsmede zorgdragen voor de organisatorische en personele aansturing van een of

Nadere informatie

Auditrapportage 3 e ronde Certificeringsnorm Openbare Bibliotheken

Auditrapportage 3 e ronde Certificeringsnorm Openbare Bibliotheken Auditrapportage 3 e ronde Certificeringsnorm Openbare Bibliotheken Rapportage van resultaten naar aanleiding van de certificeringsaudit gehouden op in Opgesteld door: Stichting Certificering Openbare Bibliotheken

Nadere informatie

Algemeen beleid, beleid ketenpartners en financieel beleid van Dikkertje Dap

Algemeen beleid, beleid ketenpartners en financieel beleid van Dikkertje Dap Algemeen beleid Kinderopvang stelt zich tot doel kinderopvang te bieden waarin kwaliteit en flexibiliteit het uitgangspunt is. De leeftijdsgroep waarop wij ons richten bestaat uit kinderen van 0 tot 13

Nadere informatie

Inleiding. Begrippenkader

Inleiding. Begrippenkader Beleidsplan opbrengstgericht personeelsmanagement bij De Veenplas Beleid en doelen voor het thema Personeel voor de jaren 2013 2016 Vastgesteld juli 2013 Inleiding Wij beschouwen onze leerkrachten als

Nadere informatie

Aanleiding onderzoek archivering WABO-dossiers

Aanleiding onderzoek archivering WABO-dossiers Aanleiding onderzoek archivering WABO-dossiers Algemeen De omgevingsdiensten voeren taken uit op het gebied van Wabo namens de provincie en de gemeenten in hun werkgebied. Welke taken dat zijn, is per

Nadere informatie

INTEGRALE KWALITEITSZORG PASSEND ONDERWIJS GOEREE-OVERFLAKKEE

INTEGRALE KWALITEITSZORG PASSEND ONDERWIJS GOEREE-OVERFLAKKEE INTEGRALE KWALITEITSZORG PASSEND ONDERWIJS GOEREE-OVERFLAKKEE Inhoud 1. Inleiding 2. Kwaliteit gedefinieerd 3. Parameters en normen 4. Het cyclische systeem van kwaliteitszorg 5. Instrumenten 6. Planning

Nadere informatie

Beoordelingsprogramma REOB Onderhoudsbedrijf CCV-certificatieschema Onderhoud Blusmiddelen versie 4.0

Beoordelingsprogramma REOB Onderhoudsbedrijf CCV-certificatieschema Onderhoud Blusmiddelen versie 4.0 Beoordelingsprogramma REOB Onderhoudsbedrijf CCV-certificatieschema Onderhoud Blusmiddelen versie 4.0 Een gecertificeerd bedrijf moet voldoen aan het CCV Certificatieschema Onderhoud Blusmiddelen versie

Nadere informatie

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Inhoud Inleiding 3 Stap 1 De noodzaak vaststellen 4 Stap 2 De business case 5 Stap 3 Probleemverdieping 6 Stap 4 Actieplan 8 Stap 5

Nadere informatie

Energie Management Actieplan Mei 2016 Versie 5

Energie Management Actieplan Mei 2016 Versie 5 Energie Management Actieplan Mei 2016 Versie 5 Colt International Beheer BV Korte Oijen 4 5433 NE KATWIJK Postbus 29 5430 AA CUIJK Tel: 0485-399 999 Website: www.coltinfo.nl E-mail: info@coltinfo.nl Opgesteld

Nadere informatie

Privacy. Informatie. www.arienszorgpalet.nl

Privacy. Informatie. www.arienszorgpalet.nl Privacy Informatie www.arienszorgpalet.nl Inleiding Over ons Over AriënsZorgpalet AriënsZorgpalet is een toonaangevende zorginstelling in Enschede. Met 900 medewerkers en 350 vrijwilligers bieden we onze

Nadere informatie

belangstellenden Datum: Juli 2004

belangstellenden Datum: Juli 2004 STICHTINGSKATERN Status: informatie Aan: belangstellenden Van: CvB Vivente Datum: Juli 2004 Bijlagen: geen stichtingskatern...1 Het ontstaan van Vivente...3 Grondslag en doel van de stichting...3 Donateur...3

Nadere informatie

Voorstel onderzoek PGB huishoudelijke hulp

Voorstel onderzoek PGB huishoudelijke hulp Voorstel onderzoek PGB huishoudelijke hulp In de gemeente Zoetermeer vindt jaarlijks een evaluatie plaats van het WMO-beleid als geheel. Deze jaarlijkse evaluatie stelt het college van B&W op, en wordt

Nadere informatie

Doel. Context VSNU UFO/INDELINGSINSTRUMENT FUNCTIEFAMILIE MANAGEMENT & BESTUURSONDERSTEUNING DIRECTEUR BEDRIJFSVOERING VERSIE 3 APRIL 2017

Doel. Context VSNU UFO/INDELINGSINSTRUMENT FUNCTIEFAMILIE MANAGEMENT & BESTUURSONDERSTEUNING DIRECTEUR BEDRIJFSVOERING VERSIE 3 APRIL 2017 Directeur bedrijfsvoering Doel Zorgdragen voor de beleidsontwikkeling en, na vaststelling van het te voeren beleid door anderen, voor beleidsimplementatie en -evaluatie van (deel)processen in de bedrijfsvoering

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek 5. Zelfevaluatie 5.1 Overzicht en instrumenten van zelfevaluatie

Kwaliteitshandboek 5. Zelfevaluatie 5.1 Overzicht en instrumenten van zelfevaluatie 5.1 oc 1/5 Beoordeeld: Stuurgroep Kwaliteit Geldig vanaf: 26/06/2013 Procedurehouder: Kwaliteitscoördinator Goedgekeurd: Luc Lemkens Paraaf: 1. Toepassingsgebied Alle elementen van het kwaliteitshandboek,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding... 9

Inhoudsopgave. Inleiding... 9 Inhoudsopgave Inleiding... 9 Hoofdstuk 1: Wat is geïntegreerd management?... 13 1.1. Wat is het doel van geïntegreerd management?... 13 1.2. Kwaliteit: wat betekent ISO 9001?... 14 1.3. Andere normen:

Nadere informatie

Reglement Specialisatie Distributievervoer Versie 1.2, augustus 2007

Reglement Specialisatie Distributievervoer Versie 1.2, augustus 2007 Reglement Specialisatie Distributievervoer Versie 1.2, augustus 2007 Reglement Specialisatie Distributievervoer, versie 1,2 augustus 2007 1 Reglement voor de toekenning van de Specialisatie Distributievervoer

Nadere informatie

ISMS BELEIDSVERKLARING. +31(0) Versie 1.0: 3/7/18

ISMS BELEIDSVERKLARING. +31(0) Versie 1.0: 3/7/18 ISMS BELEIDSVERKLARING info@thepeoplegroup.nl +31(0) 73 523 67 78 www.thepeoplegroup.nl Versie 1.0: 3/7/18 INTRODUCTIE De directie van The People Group zal bij het voorbereiden en uitvoeren van het algemeen

Nadere informatie

Beoordelingskader Dashboardmodule Betalingsachterstanden hypotheken

Beoordelingskader Dashboardmodule Betalingsachterstanden hypotheken Beoordelingskader Dashboardmodule Betalingsachterstanden hypotheken Hieronder treft u per onderwerp het beoordelingskader aan van de module Betalingsachterstanden hypotheken 2014-2015. Ieder onderdeel

Nadere informatie

Informatiebeveiligings- en privacy beleid. Haagsche Schoolvereeniging

Informatiebeveiligings- en privacy beleid. Haagsche Schoolvereeniging Informatiebeveiligings- en privacy beleid Haagsche Schoolvereeniging 1 INLEIDING... 3 1.1 INFORMATIEBEVEILIGING EN PRIVACY... 3 2 DOEL EN REIKWIJDTE... 3 3 UITGANGSPUNTEN... 4 3.1 ALGEMENE BELEIDSUITGANGSPUNTEN...

Nadere informatie

Zelfevaluatie. 1. Inleiding: er was eens Zelfevaluatie. 2. Zelfevaluatie gekaderd in de regelgeving. 3. Zelfevaluatie gekaderd in de ROK

Zelfevaluatie. 1. Inleiding: er was eens Zelfevaluatie. 2. Zelfevaluatie gekaderd in de regelgeving. 3. Zelfevaluatie gekaderd in de ROK 2. gekaderd in de regelgeving 3. gekaderd in de ROK 4. Het -instrument 2. gekaderd in de regelgeving 3. gekaderd in de ROK 4. Het -instrument 1 Er was eens Inspiratiedag: Buitenschoolse Opvang - 20/03/14

Nadere informatie

ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL JOHANNES PAULUS

ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL JOHANNES PAULUS RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL JOHANNES PAULUS Plaats : Heusden Gem Heusden BRIN-nummer : 09PB Onderzoeksnummer : 118176 Datum schoolbezoek : 2 februari 2010

Nadere informatie

Studiedag VZI Risicomanagement Toepassing van gecertificeerde kwaliteitsmanagementsystemen Kees van Putten, DEKRA Solutions B.V.

Studiedag VZI Risicomanagement Toepassing van gecertificeerde kwaliteitsmanagementsystemen Kees van Putten, DEKRA Solutions B.V. Studiedag VZI Risicomanagement Toepassing van gecertificeerde kwaliteitsmanagementsystemen Kees van Putten, DEKRA Solutions B.V. Een kwaliteitsmanagementsysteem helpt bij de beheersing van risico s Want

Nadere informatie

Leidraad PLAN VAN AANPAK OP WEG NAAR EEN CERTIFICEERBAAR KWALITEITSMANAGEMENTSYSTEEM

Leidraad PLAN VAN AANPAK OP WEG NAAR EEN CERTIFICEERBAAR KWALITEITSMANAGEMENTSYSTEEM Pagina 1 van 6 Leidraad PLAN VAN AANPAK OP WEG NAAR EEN CERTIFICEERBAAR KWALITEITSMANAGEMENTSYSTEEM In het onderstaande is een leidraad opgenomen voor een Plan van aanpak certificeerbaar kwaliteitsmanagementsysteem.

Nadere informatie

P&O scan. Over de P&O Scan. Aantal praktijkhouders: Aantal medewerkers:

P&O scan. Over de P&O Scan. Aantal praktijkhouders: Aantal medewerkers: Over de P&O Scan Heeft u voldoende inzicht in de organisatie van uw personeelszaken? En weet u hoe uw praktijk zich op P&O gebied verhoudt tot ruim 250 andere praktijken in Nederland? Doe dan de P&O scan

Nadere informatie

Handboek EnergieManagementSysteem

Handboek EnergieManagementSysteem Legal Entity Department Handboek EnergieManagementSysteem Bedrijfsgegevens : Naam International Paint (Nederland) bv Adres Kleidijk 88 Plaats 3160 AB Rhoon Tel 010-5033566 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING...

Nadere informatie

Verdeling taken en bevoegdheden Raad van Commissarissen Bestuur Wonen Limburg

Verdeling taken en bevoegdheden Raad van Commissarissen Bestuur Wonen Limburg Bijlage B TBV-matrix Raad van Commissarissen Bestuur Wonen Limburg Toelichting TBV-matrix T = toezicht (dit gebeurt achteraf) = goedkeuren (dit gebeurt vooraf) B = besluit A = adviesbevoegdheid Verdeling

Nadere informatie

VRAGEN NR. 84. Haarlem, 26 september Onderwerp: Vragen van D. Graatsma (SP).

VRAGEN NR. 84. Haarlem, 26 september Onderwerp: Vragen van D. Graatsma (SP). VRAGEN NR. 84 Haarlem, 26 september 2006 Onderwerp: Vragen van D. Graatsma (SP). De voorzitter van Provinciale Staten van Noord-Holland deelt u overeenkomstig het bepaalde in artikel 45 van het Reglement

Nadere informatie

Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Medewerkerstevredenheidsonderzoek Medewerkerstevredenheidsonderzoek Ontdek de kracht van feedback! 160+ uitgewerkte voorbeeldvragen 13 thema s Versie 5.00 Email: info@voorbeeldtevredenheidsonderzoek.nl www.voorbeeldtevredenheidsonderzoek.nl

Nadere informatie

weer wat nieuws KEMA KEMA Reden van verandering KLANT- & PRESTATIEGERICHT! Oude norm was onvoldoende 16-04-2003 KEMA Quality B.V.

weer wat nieuws KEMA KEMA Reden van verandering KLANT- & PRESTATIEGERICHT! Oude norm was onvoldoende 16-04-2003 KEMA Quality B.V. Ze hebben weer wat nieuws bedacht! 16-04-2003 Quality B.V. 1 Reden van verandering Oude norm was onvoldoende KLANT- & PRESTATIEGERICHT! 16-04-2003 Quality B.V. 2 1 Reden van verandering a. ISO normen iedere

Nadere informatie

Bedrijfsscan Visie & Strategie DI-beleid

Bedrijfsscan Visie & Strategie DI-beleid BEDRIJFSSCAN Visie & Strategie 1. Er is een duidelijke missie/visie en doelstelling geformuleerd ten aanzien van duurzame inzetbaarheid nu en in de nabije toekomst 2. Er is goed zicht op interne en externe

Nadere informatie

Leidinggeven aan kwaliteitszorg

Leidinggeven aan kwaliteitszorg Leidinggeven aan kwaliteitszorg Van kwaliteitsbewustwording naar continue kwaliteitsverbetering Drs Jan Polderman Utrecht, 24 januari 2007 1 2 Kwaliteitszorg; een instrument kiezen? Aanbevelingen schoolleiders

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek 5. De zelfevaluatie 5. DE ZELFEVALUATIE

Kwaliteitshandboek 5. De zelfevaluatie 5. DE ZELFEVALUATIE Versie 14-2 1 / 6 5. DE ZELFEVALUATIE Laatste beoordeling en goedkeuring door: Op datum van: Directie - Stuurgroep 08/01/14-14/01/14 Geschreven referentiekader en verwante documenten Documenten kwaliteitshandboek

Nadere informatie

Zelfevaluatie. 1. Inleiding: er was eens Zelfevaluatie. 2. Zelfevaluatie gekaderd in de regelgeving. 3. Zelfevaluatie gekaderd in de ROK

Zelfevaluatie. 1. Inleiding: er was eens Zelfevaluatie. 2. Zelfevaluatie gekaderd in de regelgeving. 3. Zelfevaluatie gekaderd in de ROK 1. Inleiding: er was eens 2. gekaderd in de regelgeving 3. gekaderd in de ROK 4. Het -instrument 1. Inleiding: er was eens 2. gekaderd in de regelgeving 3. gekaderd in de ROK 4. Het -instrument 1 Er was

Nadere informatie

van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen Directeur onderwijsinstituut

van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen Directeur onderwijsinstituut Opleidingsmanager Doel Ontwikkelen van programma( s) van wetenschappenlijk onderwijs en (laten) uitvoeren en organiseren van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen de faculteit, uitgaande van een faculteitsplan

Nadere informatie

Normenkader Dashboardmodule Klachtenmanagement

Normenkader Dashboardmodule Klachtenmanagement Normenkader Dashboardmodule Klachtenmanagement 0-06 Opbouw module De Dashboardmodule bestaat uit de volgende onderdelen: I. Leiderschap en visie II. Beleid en strategie III. Mensen en middelen IV. Evaluatie

Nadere informatie

1. FORMAT PLAN VAN AANPAK

1. FORMAT PLAN VAN AANPAK INHOUDSOPGAVE 1. FORMAT PLAN VAN AANPAK 1.1. Op weg naar een kwaliteitsmanagementsysteem 1.2. Besluit tot realisatie van een kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) 1.3. Vaststellen van meerjarenbeleid en SMART

Nadere informatie

Interne audits, het rendement

Interne audits, het rendement Interne audits, het rendement HKZ Kwaliteitsdag Olav Kloek 8 april 2014 SAFER, SMARTER, GREENER Strategie van de organisatie Herontwerp van organisaties, door: Nieuw financieringsstelsel Zelfsturende/zelfregulerende

Nadere informatie

Beloningsbeleid Januari 2012

Beloningsbeleid Januari 2012 Beloningsbeleid Januari 2012 Inhoudsopgave Inleiding 2 Doel beloningsbeleid 3 Uitgangspunten beloningsbeleid 3 Inschaling en beschrijving beloning 3 Beloningsmodel onderneming 4 Risicobeheersing 4 Variabele

Nadere informatie

Informatiebeveiligingsbeleid

Informatiebeveiligingsbeleid Informatiebeveiligingsbeleid Inleiding Als zorginstelling is Profila Zorg verantwoordelijk voor goede en veilige zorg aan haar cliënten. Bij het uitvoeren van deze taak staat het leveren van kwaliteit

Nadere informatie

Communicatieplan. CO2-Prestatieladder. Nebest Adviesgroep B.V. Rapportnummer 2016/P /rap05 v1.0. Rapportdatum 23 juni 2016

Communicatieplan. CO2-Prestatieladder. Nebest Adviesgroep B.V. Rapportnummer 2016/P /rap05 v1.0. Rapportdatum 23 juni 2016 Nebest Adviesgroep B.V. Marconiweg 2 T 085 489 01 00 4131 PD Vianen F 085 489 01 01 Postbus 106 E info@nebest.nl 4130 EC Vianen I www.nebest.nl Communicatieplan CO2-Prestatieladder Opdrachtgever Nebest

Nadere informatie

Stichting Kinderopvang Op Kop. Rapport functieomschrijving en functiewaardering coördinator kinderopvang

Stichting Kinderopvang Op Kop. Rapport functieomschrijving en functiewaardering coördinator kinderopvang Stichting Kinderopvang Op Kop Rapport functieomschrijving en functiewaardering coördinator kinderopvang Door dhr. R. Terpstra Datum 5 december 2014 Functieomschrijving coördinator kinderopvang Algemene

Nadere informatie

Gelijkwaardigheid van niet-geaccrediteerde laboratoria (conform NEN-EN ISO/IEC 17025)

Gelijkwaardigheid van niet-geaccrediteerde laboratoria (conform NEN-EN ISO/IEC 17025) Gelijkwaardigheid van niet-geaccrediteerde laboratoria (conform NEN-EN ISO/IEC 17025) NEa, 20-07-2012, versie 1.0 INTRODUCTIE In artikel 34 van de Monitoring en Rapportage Verordening (MRV) is beschreven

Nadere informatie

Handleiding procesbeschrijvingen 2008 Afdeling bedrijfsvoering Museum het Valkhof

Handleiding procesbeschrijvingen 2008 Afdeling bedrijfsvoering Museum het Valkhof D Academie Diedenoort, Facility Management a t Student 1: Michel u Selbach Studentnummer: 991505 m Student 2: Martijn Roovers Studentnummer: 413294. Titel AFS-traject: Professionalisering. afdeling bedrijfsvoering

Nadere informatie