Fondsen Allianz. (ex-royal Life) Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fondsen Allianz. (ex-royal Life) Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2013"

Transcriptie

1 Fondsen Allianz (ex-royal Life) Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2013

2 Economische context en beursklimaat in 2013 Centrale banken beheersen de financiële markten en China over zijn top Twee belangrijke factoren bepaalden in de eerste helft van 2013 het marktsentiment alsook de resultaten van de verschillende financiële markten. Veruit de belangrijkste factor was het monetair beleid. Gedurende de eerste maanden van 2013 zagen we een negatieve rente-evolutie. Die werd in eerste instantie bepaald door de belofte van de centrale banken om de rentes laag te houden. Daarenboven steeg de vraag naar veilige overheidsobligaties door de kwetsbaarheid van de Europese en Amerikaanse economie. Begin mei zagen we dan ook de laagste rentes van 2013 met de tienjarige Duitse staatsobligatie op 1,165%, de tienjarige Belgische op 1,915% en die van Amerika op 1,625%. In mei gaf de FED aan dat ze van plan was de geldcreatie naar het einde van het jaar toe af te bouwen omdat de monetaire verruiming, het aanhoudend herstel op de vastgoedmarkt en minder fiscale beperkingen de Amerikaanse economie nieuw leven ingeblazen hebben. Deze aankondiging heeft ertoe geleid dat de neerwaartse trend van de rentes stopgezet werd en de volatiliteit zowel op de aandelen- als de obligatiemarkten steeg. Op hun beurt zijn de aandelen gecorrigeerd nadat ze hun hoogtepunt bereikt hadden en zijn de rentes gestegen. Eind juni stond de tienjarige Duitse rente op 1,728%, de Belgische op 2,633% en de Amerikaanse op 2,485%. Ondanks die sterke stijging zijn de rentes nog steeds historisch laag. Het is wel opvallend dat het beleid van de centrale banken van Europa en van de VS uiteen begint te lopen. Daar waar de FED naar verkapping neigt, gaat de ECB verder verruimen om de stabiliteit van de perifere landen te garanderen. Een ander belangrijk punt dit jaar was de Chinese groeivertraging. Het is een probleem dat die groei gebaseerd is op kwantiteit, goedkope werkkrachten en subsidies wat tot overcapaciteit geleid heeft. Daarenboven is de kredietgroei er uit de hand gelopen waardoor de financiële aandelen een flinke deuk kregen. Omdat China in 2012 een derde van de wereldgroei vertegenwoordigde, versterkt elke onzekerheid met betrekking tot hun groeicijfers de wereldwijde volatiliteit op de financiële markten. Als we naar de resultaten van de aandelenmarkten voor het eerste halfjaar kijken, valt de divergentie tussen de verschillende regio s op. Japan is de absolute topper met een stijging van 32% in Yen wat neerkomt op een stijging van maar 17% in euro gevolgd door Amerika met een stijging van 12% in USD of 14% in euro. Europa blijft duidelijk achter en vertoont, afhankelijk van de index, geen of zelfs een negatieve groei maar steekt wel Azië ex-japan voorbij dat met 5,77% achteruit gaat. Dit illustreert mooi dat de grootste economieën niet aan dezelfde snelheid of in dezelfde richting bewegen en daarin versterkt worden door het beleid van hun centrale banken.

3 Allianz Equity Fund Het Allianz Equity Fund belegt zijn volledige vermogen in het Allianz Aandelen Fonds. Het Allianz Aandelen Fonds heeft een gespreide portefeuille, die volledig bestaat uit Nederlandse beursgenoteerde bedrijven, waarbij het accent ligt op grote ondernemingen. Het beleggingsbeleid richt zich op kwaliteitsfondsen met goede langetermijn vooruitzichten, en richt zich niet zozeer op het behalen van inkomsten doch veeleer op het realiseren van langetermijn vermogenswinsten. Allianz Equity Fund 21,74 10,69% 12,29% -6,33% Total AEX Index 12,13% 8,77% -19,10% 8 jaar 35,00 Allianz Equity Fund 30,00 25,00 20,00 15,00 5,00 0,00 31/12/ ,80 31/12/ , ,88 Het fonds is direct of indirect belegd in één of meerdere aandelenmarkten die belangrijke schommelingen kunnen ondergaan. In periodes van daling van de aandelenmarkten kan de waarde van het fonds dus dalen. Het fonds is voor maximum 100% belegd in aandelen. Het rendement van het fonds bleef gedurende de verslagperiode achter op de index. Voornamelijk de posities in Imtech, Fugro, PostNL en Vopak droegen bij aan het negatieve relatieve rendement. Zo blokkeerde de Europese Commissie de overname van TNT Express door UPS. Aangezien Post NL 30% van de aandelen in TNT Express bezit, was er een zeer forse koersdaling van Post NL (-42%). Het best presterende aandeel in portefeuille was DE Master Blenders met een rendement van 29%. De samenstelling van de portefeuille zal ook de komende periode gebaseerd zijn op de samenstelling van de AEX-index. Het fonds waarin het interne beleggingsfonds belegt, wordt beheerd door Allianz Global Investors Europe GmbH, Netherlands Branch, Coolsingel 139, 3012 AG Rotterdam, Nederland Tel.: Dit onderliggend fonds wordt beheerd door A.Palthe en werd op als volgt genoteerd bij Morningstar :

4 Allianz Managed Fund Allianz Managed Fund belegt zijn vermogen in het Allianz Combinatie Fonds, dat op zijn beurt belegt in aandelen van ondernemingen die genoteerd zijn op de kapitaalmarkten van Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk, Ierland, Griekenland en Finland en in obligaties die genoteerd zijn op de kapitaalmarkten van de landen die deel uitmaken van de Europese Monetaire Unie, bij voorkeur in staatsleningen van overheden van die landen. Daarbij worden de volgende beleggingsrestricties in acht genomen: -minimaal 1/3 van de portefeuille wordt belegd in obligaties en andere vastrentende waarden, -maximaal 1/3 van de portefeuille wordt belegd in onroerend goed door middel van deelnemingen in beursgenoteerde vastgoedbeleggingsinstellingen. Het beleggingsbeleid is gericht op het behalen van een zo gunstig mogelijk beleggingsresultaat bij een aanvaardbaar risico. Allianz Managed Fund 22,19 8,51% 13,68% 16,12% Total AEX Index 12,13% 8,77% -19,10% Citigroup Netherlands Government Bond Index All Maturities 2,11% 12,52% 38,81% 6 jaar 25,00 Allianz Managed Fund 20,00 15,00 5,00 0,00 31/12/ /12/ , , ,72 Het fonds is direct of indirect belegd op één of meer aandelen- of obligatiemarkten (zowel overheids- als bedrijfsobligaties) die belangrijke schommelingen kunnen ondergaan. In periodes van daling van de aandelenmarkt, stijging van de rente op obligaties of vermindering van de solvabiliteit van emittenten kan de waarde van het fonds dalen. Binnen het Allianz Managed Fund is sprake van een evenwichtige verdeling in weging tussen aandelen en obligaties. Voor het aandelengedeelte wordt belegd in een portefeuille met dezelfde samenstelling als de onderliggende portefeuille van Allianz Equity Fund en voor het obligatiegedeelte wordt belegd in een portefeuille met dezelfde samenstelling als de onderliggende portefeuille van Allianz Bond Fund. Voor commentaar van de beheerder wordt verwezen naar de desbetreffende alinea's van deze fondsen. Het fonds waarin het interne beleggingsfonds belegt, wordt beheerd door Allianz Global Investors Europe GmbH, Netherlands Branch, Coolsingel 139, 3 AG Rotterdam, Nederland Tel.: Dit onderliggend fonds wordt beheerd door M.Reinalda en werd op als volgt genoteerd bij Morningstar :

5 Allianz Euro Fund Het Allianz Euro Fund belegt zijn volledige vermogen in het Allianz Europees Fonds. Het Allianz Europees Fonds heeft een gespreide portefeuille, die volledig bestaat uit beursgenoteerde Europese ondernemingen. Het beleggingsbeleid richt zich op kwaliteitsaandelen met goede langetermijn vooruitzichten en richt zich niet zozeer op het behalen van inkomsten doch veeleer op het realiseren van langetermijn vermogenswinsten. Allianz Euro Fund 19,68 12,84% 26,15% 11,50% MSCI PAN-EURO Total Index (Euro) 11,81% 14,98% -4,60% 8 jaar 25,00 Allianz Euro Fund 20,00 15,00 5,00 0,00 31/12/ /12/ , , ,28 Het fonds is direct of indirect belegd in één of meerdere aandelenmarkten die belangrijke schommelingen kunnen ondergaan. In periodes van daling van de aandelenmarkten kan de waarde van het fonds dus dalen. Het fonds is voor maximum 100% belegd in aandelen. Het rendement van het fonds bleef gedurende de verslagperiode (6 maanden) achter op de index. De belangrijkste sectoren die bijdroegen aan het positieve resultaat waren aandelen van ondernemingen uit onder meer de sectoren industriële bedrijven en technologie. Dit was echter niet genoeg om de achterblijvende rendementen uit vooral de sector olie & gas te compenseren. Ook enkele individuele aandelenkeuzes in financials waren verantwoordelijk voor de underperformance van het fonds in de verslagperiode. De als defensief beschouwde sectoren voeding & dranken en persoonlijke verzorging & huishoudelijke middelen konden het tempo op de aandelenmarkten prima bijbenen en veel aandelen uit deze sectoren presteerden een stuk beter dan de index. In het fonds waren dit bijvoorbeeld Henkel (was- en schoonmaakmiddelen), SAB Miller (bier) en Casino (retail), met positieve rendementen tussen de 20% en 30%. Gedurende de verslagperiode is de onderweging in de sector banken opgeheven en op neutraal gezet. Aan het einde van de verslagperiode presteerde deze sector slecht, gedreven door nieuws rondom de verkiezingen in Italië en de herstructureringen in Cyprus. De sectoren technologie en farmacie zijn overwogen in het fonds. De grootst onderwogen sectoren zijn nog steeds nutsbedrijven en telecommunicatie. Het fonds waarin het interne beleggingsfonds belegt, wordt beheerd door Allianz Global Investors Europe GmbH, Netherlands Branch, Coolsingel 139, 3012 AG Rotterdam, Nederland Tel.: Dit onderliggend fonds wordt beheerd door A.Palthe en werd op als volgt genoteerd bij Morningstar :

6 Allianz Worldwide Fund Het Allianz Worldwide Fund belegt zijn volledige vermogen in het Allianz Internationaal Fonds, dat op zijn beurt zijn vermogen belegt in het Allianz Duurzaam Wereld Fonds. Dit fonds belegt wereldwijd in bedrijven die onderscheidend zijn op het gebied van duurzaamheid. Ondernemingen worden getoetst aan een vijftal duurzaamheidscriteria: milieu, sociale rechten, corporate governance, mensenrechten en maatschappelijke betrokkenheid. Doelstelling is het behalen van vermogenswinsten op lange termijn door middel van beleggen in wereldwijd vooraanstaande ondernemingen op het gebied van duurzaamheid. Er wordt niet belegd in ondernemingen die meer dan 5% van hun omzet halen uit de tabaksindustrie, de wapenindustrie en pornografie. Beoogd wordt door middel van actief beheer een gunstig resultaat te bereiken ten opzichte van de benchmark. Allianz Worldwide Fund 10,86 15,04% 28,52% 26,72% Dow Jones Sustainability World Index Total 14,56% 25,46% -9,54% 8 jaar 12,00 Allianz Worldwide Fund 8,00 6,00 4,00 2,00 0,00 31/12/ ,64 31/12/ , ,77 Het fonds is direct of indirect belegd op één of meer aandelenmarkten die belangrijke schommelingen kunnen ondergaan. In periodes van daling van de aandelenmarkten kan de waarde van het fonds dus dalen. Het fonds is voor maximum 100% belegd in aandelen. Het fonds behaalde gedurende de verslagperiode een hoger rendement dan de referte-index. De aandelenselectie van het fonds was positief in industriële waarden, consumentengoederen en materialen maar had te lijden onder beleggingen in de gezondheidszorg, informatietechnologie en financiële waarden. De Japanse kledingketen Fast Retailing was een van de beste performers in het fonds. Andere sterke performers binnen het fonds gedurende de verslagperiode waren Visa, Adidas, Idex Corp en Eaton Corp. In het fonds droeg Apple tijdens deze periode het meest negatief bij. Ook F5 Networks, Fresenius Medical Care en EMC Corp droegen negatief bij aan het resultaat. Het belang in Fresenius Medical Care is verkocht en we kozen terug voor Roche Holdings. Ook werd er gestart met het opbouwen van posities in UBS en Citigroup. Wij blijven in grote lijnen positief over wereldwijde aandelen hoewel we ons bewust zijn dat het politieke risico in de eurozone hoog is en dat de hoge structurele schuldenlast in een groot deel van de ontwikkelde wereld zal blijven wegen op de economische groei. Het fonds waarin het interne beleggingsfonds belegt, wordt beheerd door Allianz Global Investors Europe GmbH, UK Branch, 155 Bishopsgate, 1 Floor, London EC2M 3AD, Verenigd Koninkrijk Tel.: Dit onderliggend fonds wordt beheerd door L.Macdonald en werd op als volgt genoteerd bij Morningstar :

7 Allianz Bond Fund Het Allianz Bond Fund belegt zijn volledige vermogen in het Allianz Obligatie Fonds. In principe zullen de beleggingen van het Allianz Obligatie Fonds bestaan uit obligaties zoals genoteerd op de kapitaalmarkten van de landen die deel uitmaken van de Europese Monetaire Unie, bij voorkeur staatsleningen van de desbetreffende overheden. Het beleggingsbeleid is niet zozeer gericht op het behalen van inkomsten, doch veeleer op het realiseren van langetermijn vermogenswinsten. Allianz Bond Fund 15,01 5,93% 13,11% 28,40% Citigroup EMU Government Bond Index All Maturities 6,85% 13,15% 32,97% 2 jaar 16,00 Allianz Bond Fund 15,00 14,00 13,00 12,00 11,00 9,00 8,00 7,00 31/12/ /12/ , , ,92 Het fonds is belegd in één of meer obligatiemarkten die aan wisselingen onderhevig kunnen zijn. Een sterke stijging van de rente van de obligatiemarkten of een vermindering van de solvabiliteit van een emittent kan een daling van de koersen van de obligaties veroorzaken en derhalve een daling van de waarde van het fonds. Over de verslagperiode daalde de kapitaalmarktrente in de landen van de Eurozone, niet alleen in de kernlanden maar in grote mate ook in de perifere landen van het Eurogebied. De rentedaling heeft duidelijk een positief effect gehad op het rendement in absolute termen. Tijdens deze periode werd de duration hoger gehouden dan bij de benchmark. De landenselectie leverde per saldo een negatief resultaat op en we hebben het belang in niet-staatsobligaties (credits) in de portefeuille min of meer gelijk gehouden. Het fonds heeft selectief credits aangekocht die gefinancierd werden met verkopen van in de portefeuille aanwezige credits. We hebben in de portefeuille geen valutarisico genomen. Alle beleggingen werden aangehouden in euro omdat wij vonden dat de mogelijke extra opbrengst van het beleggen in een andere valuta niet opwoog tegen het mogelijk extra risico. Het fonds waarin het interne beleggingsfonds belegt, wordt beheerd door Allianz Global Investors Europe GmbH, Netherlands Branch, Coolsingel 139, 3012 AG Rotterdam, Nederland Tel.: Dit onderliggend fonds wordt beheerd door R.Sandbergen en werd op als volgt genoteerd bij Morningstar :

8 Allianz Capital Fund Gecreëerd in: 31/01/1994 Allianz Capital Fund belegt zijn vermogen volledig in het Garantiefonds 1992 en Garantiefonds Het beleggingsbeleid is er op gericht om een rendement te behalen gebaseerd op het rendement op Nederlandse staatsleningen met als extra zekerheid voor de belegger een minimumrendement van 5,00% (Garantiefonds 1992) respectievelijk 4,75% (Garantiefonds 1993). Beide fondsen beleggen hoofdzakelijk in gegarandeerde leningen / deposito's. Allianz Capital Fund 10,78 4,76% 14,93% 26,08% 2 jaar 11,00 Allianz Capital Fund 10,50 9,50 9,00 8,50 8,00 7,50 7,00 31/12/ ,06 31/12/ , ,49 Het fonds is belegd in één of meer obligatiemarkten die aan wisselingen onderhevig kunnen zijn. Een sterke stijging van de rente van de obligatiemarkten of een vermindering van de solvabiliteit van een emittent kan een daling van de koersen van de obligaties veroorzaken en derhalve een daling van de waarde van het fonds. Het fonds waarin het interne beleggingsfonds belegt, wordt beheerd door Allianz Nederland Asset Management B.V., ingeschreven in de Kamer van Koophandel van Rotterdam onder nummer , Coolsingel 139, 3012 AG Rotterdam, Nederland. Kamer van Koophandel van Rotterdam onder nummer Tel.: 31 (0) Dit onderliggend fonds wordt beheerd door de afdeling Investment Accounting.

9 Allianz is een wereldleider in verzekeringen en financiële dienstverlening, met een aanwezigheid in meer dan 70 landen en meer dan medewerkers in dienst van 78 miljoen klanten. In België is Allianz een belangrijke marktspeler in verzekeringen BOAR en Leven (Voorzorg en Beleggingen). Via de makelaars biedt Allianz er een brede waaier diensten voor particulieren, zelfstandigen, KMO s en grote ondernemingen. De tak 23- verzekeringscontracten van Allianz (ex-royal Life) beleggen in deze fondsen. De verzekeringnemer draagt elk financieel risico. Allianz Benelux n.v. Lakensestraat Brussel Tel.: BTW: BE RPR Brussel Verzekeringsmaatschappij toegelaten door de controleoverheden onder codenummer 0097 om alle takken «Leven» en «niet-leven» te beoefenen 13JUL219 Verantwoordelijke uitgever: G. Deschoolmeester Lakensestraat Brussel Tel:

Fondsen Allianz. (ex-royal Life) Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2014

Fondsen Allianz. (ex-royal Life) Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2014 Fondsen Allianz (ex-royal Life) Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2014 Economische context en beursklimaat in 2014 Kalmte na de storm (but fasten your seatbelts) De eerste helft van 2014 was over

Nadere informatie

Capital Life. Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2013

Capital Life. Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2013 Capital Life Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2013 Fondsen Capital Life Het productengamma Capital Life van Allianz telt 8 zuivere en 3 geprofileerde fondsen. De zuivere fondsen richten zich tot

Nadere informatie

Beleggingsupdate Allianz Pensioen

Beleggingsupdate Allianz Pensioen Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Beleggingsupdate Allianz Pensioen Beleggingsupdate Q3 2017 Rendementen Allianz Pensioen Passieve en Actieve Lifecycles In deze Beleggingsupdate vindt u tabellen

Nadere informatie

Overzicht van de fondsen tak 23 in Voorzorg

Overzicht van de fondsen tak 23 in Voorzorg Capital Life Overzicht van de fondsen tak 23 in Voorzorg Situatie op 31/10/2014 Capital Balanced Benchmark obligaties: EuroMTS Global Index Datum Performance (%) Sterren NIW Info oprichting 1 maand 3 maanden

Nadere informatie

Capital Life. Beleggingsfondsen met een veelbelovende toekomst. Capital Life

Capital Life. Beleggingsfondsen met een veelbelovende toekomst. Capital Life Capital Life Beleggingsfondsen met een veelbelovende toekomst Capital Life Capital Life U zoekt: een uitgekiende spreiding van uw beleggingen de deskundigheid van één van de wereldleiders op het gebied

Nadere informatie

AEGON Equity Fund. vierde kwartaal 2006

AEGON Equity Fund. vierde kwartaal 2006 Profiel Het AEGON Equity Fund is een besloten fonds voor gemene rekening, waarin verzekeringsrelaties van AEGON kunnen participeren. Het AEGON Equity Fund belegt wereldwijd in aandelen met de nadruk op

Nadere informatie

ABN AMRO. verzekeringen. Marktontwikkelingen & vooruitzichten. Portefeuilleverdeling & fondsselectie. Rendement. Profielfonds 1. Derde kwartaal 2012

ABN AMRO. verzekeringen. Marktontwikkelingen & vooruitzichten. Portefeuilleverdeling & fondsselectie. Rendement. Profielfonds 1. Derde kwartaal 2012 ABN AMRO verzekeringen Profielfonds 1 Derde kwartaal 2012 Marktontwikkelingen & vooruitzichten De plannen van de ECB hebben hun uitwerking op de financiële markten niet gemist. De rente op de obligatiemarkten

Nadere informatie

Beleggen in het Werknemers Pensioen

Beleggen in het Werknemers Pensioen Kwartaalbericht Beleggen in het Werknemers Pensioen Het Werknemers Pensioen van a.s.r. is een moderne DC-regeling. Het kent drie lifecycles: defensief, neutraal en offensief. Alle lifecycles van het Werknemers

Nadere informatie

Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012

Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012 Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012 De obligatiemarkten werden in het derde kwartaal vooral beïnvloed door de ingrepen van de Europese Centrale Bank (ECB). Aan het begin van het kwartaal bleven aanvankelijk

Nadere informatie

ABN AMRO. verzekeringen. Marktontwikkelingen & vooruitzichten. Portefeuilleverdeling & fondsselectie. Rendement. Profielfonds 5. Derde kwartaal 2012

ABN AMRO. verzekeringen. Marktontwikkelingen & vooruitzichten. Portefeuilleverdeling & fondsselectie. Rendement. Profielfonds 5. Derde kwartaal 2012 ABN AMRO verzekeringen Profielfonds 5 Derde kwartaal 2012 Marktontwikkelingen & vooruitzichten De plannen van de ECB hebben hun uitwerking op de financiële markten niet gemist. De rente op de obligatiemarkten

Nadere informatie

28 juni 28 november 2012. Allianz Rendement 2017

28 juni 28 november 2012. Allianz Rendement 2017 28 juni 28 november 2012 Allianz Rendement 2017 Doelstelling van de belegging Een nettorendement halen dat hoger is dan dit van Franse staatsobligaties in euro met einddatum 2017 en een beleggingshorizon

Nadere informatie

Multi- Invest. Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2013

Multi- Invest. Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2013 Multi- Invest Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2013 Multi-Invest Balanced Situatie op: 30/06/2013 Beleggingsfonds van het type tak 23 gecommercialiseerd door Allianz. Samenstelling en beleggingspolitiek

Nadere informatie

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur :

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur : Oktober 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Zoals al aangegeven in ons vorig bulletin heeft de Amerikaanse centrale bank FED de beleidsrente niet verhoogd. Maar goed ook, want naderhand werden

Nadere informatie

Commercieel document. Allianz Immo Invest. Bouwen aan je toekomst

Commercieel document. Allianz Immo Invest. Bouwen aan je toekomst Commercieel document Allianz Immo Invest Bouwen aan je toekomst Allianz Immo Invest Vastgoed blijft een groeisector. Er wordt niet voor niets gezegd dat elke Belg een baksteen in zijn maag heeft. Voor

Nadere informatie

De jaarlijkse kosteninhouding voor het beheer van de verzekering Levensloop Rendement bestaat uit een aantal componenten:

De jaarlijkse kosteninhouding voor het beheer van de verzekering Levensloop Rendement bestaat uit een aantal componenten: Levensloop Rendement Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2008 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd. Door

Nadere informatie

Beleggingsupdate Allianz Pensioen

Beleggingsupdate Allianz Pensioen Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Beleggingsupdate Allianz Pensioen Beleggingsupdate 2 Rendementen lifecycles Allianz Pensioen Beleggen In deze Beleggingsupdate vindt u tabellen met het 1-, 3- en

Nadere informatie

QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak?

QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak? QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak? Komt er QE in de eurozone? Sinds enige maanden wordt er op de financiële markten gezinspeeld op het opkopen van staatsobligaties door de Europese

Nadere informatie

ABN AMRO. verzekeringen. Marktontwikkelingen & vooruitzichten. Portefeuilleverdeling & fondsselectie. Rendement. Profielfonds 3. Tweede kwartaal 2012

ABN AMRO. verzekeringen. Marktontwikkelingen & vooruitzichten. Portefeuilleverdeling & fondsselectie. Rendement. Profielfonds 3. Tweede kwartaal 2012 ABN AMRO verzekeringen Profielfonds 3 Tweede kwartaal 2012 Marktontwikkelingen & vooruitzichten Volgens recente signalen vertoont de mondiale economie tekenen van verzwakking. Tegelijkertijd nemen de risico

Nadere informatie

Wijs & van Oostveen VISIE Robert Schuckink Kool Hoofd Beleggingsstrategie. drs. Martijn Meijer Hoofd Vermogensbeheer

Wijs & van Oostveen VISIE Robert Schuckink Kool Hoofd Beleggingsstrategie. drs. Martijn Meijer Hoofd Vermogensbeheer Wijs & van Oostveen VISIE 2014 Robert Schuckink Kool Hoofd Beleggingsstrategie drs. Martijn Meijer Hoofd Vermogensbeheer Driebergen - Rijsenburg, 22 januari 2014 Programma Visie 2013 - Programma Robert

Nadere informatie

ALLIANZ EINDDATUMGERICHT BELEGGEN. Een goede balans tussen rendement en risico

ALLIANZ EINDDATUMGERICHT BELEGGEN. Een goede balans tussen rendement en risico ALLIANZ EINDDATUMGERICHT BELEGGEN Een goede balans tussen rendement en risico ALLIANZ EINDDATUMGERICHT BELEGGEN Bouwen aan een goed pensioen betekent voor u een afweging maken tussen rendement en risico.

Nadere informatie

25 maart - 27 augustus 2013. Allianz Rendement 2018

25 maart - 27 augustus 2013. Allianz Rendement 2018 25 maart - 27 augustus 2013 Allianz Rendement 2018 Elke belegger zoekt een zo hoog mogelijk rendement. Daarom stellen we Allianz Rendement 2018 voor waarvan de kern van de portefeuille vooral uit 'High

Nadere informatie

Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2015

Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2015 Levensloop Rendement Bouw Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2015 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd.

Nadere informatie

Beleggingsupdate Allianz Pensioen

Beleggingsupdate Allianz Pensioen Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Beleggingsupdate Allianz Pensioen 1 maart 2016 Rendementen lifecycles Allianz Pensioen Beleggen In deze Beleggingsupdate vindt u tabellen met het 1-, 3- en 5-jaars

Nadere informatie

Einddatumgericht Beleggen

Einddatumgericht Beleggen Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Einddatumgericht Beleggen Een goede balans tussen rendement en risico Einddatumgericht Beleggen Bouwen aan een goed pensioen betekent voor u een afweging maken

Nadere informatie

Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2015

Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2015 Levensloop Rendement Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2015 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd. Door Loyalis

Nadere informatie

Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2012

Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2012 Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2012 Op de financiële markten keerde de rust enigszins terug in het vierde kwartaal. In de VS hield de zogenoemde fiscal cliff de beleggers nog wel geruime tijd in haar

Nadere informatie

Flexibel Spaarpensioen Stichting GE Pensioenfonds

Flexibel Spaarpensioen Stichting GE Pensioenfonds Worksheet A Factsheets Fondsen Flexibel Spaarpensioen Stichting GE Pensioenfonds Datum: ultimo juni 2009 In het kader van het Flexibel Spaarpensioen zijn door uw pensioenfonds 8 fondsen geselecteerd, waarin

Nadere informatie

Intern fonds Allianz Immo Invest

Intern fonds Allianz Immo Invest Commercieel document Intern fonds Allianz Immo Invest Beschikbaar in Allianz Invest en Plan for Life + Allianz Immo Invest Vastgoed blijft een groeisector. Er wordt niet voor niets gezegd dat elke Belg

Nadere informatie

Einddatumgericht Beleggen

Einddatumgericht Beleggen Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Einddatumgericht Beleggen Allianz DGA Pakket Einddatumgericht Beleggen Bouwen aan een goed pensioen betekent voor u een afweging maken tussen rendement en risico.

Nadere informatie

Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2013

Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2013 Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2013 Gedurende het slotkwartaal van 2013 heeft de ECB ervoor gekozen om het monetaire beleid verder te verruimen. De reden hiervoor was onder meer een verrassend lage

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. Oktober 2013

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. Oktober 2013 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Oktober 2013 Markten Aandelen Aandelenmarkten zetten hun opmars voort Equity Indices - 1 month YTD (%, in EUR) MSCI Europe 3.77% 14.37% MSCI EMU 5.41% 18.05%

Nadere informatie

Addendum. Prospectus van 1 mei 2018 RZL Beleggingsfondsen N.V.

Addendum. Prospectus van 1 mei 2018 RZL Beleggingsfondsen N.V. Addendum Prospectus van 1 mei 2018 RZL Beleggingsfondsen N.V. 1 augustus 2018 Inhoudsopgave 1 Wijziging Hoofdstuk 11, Supplementen, paragraaf 11.2.1 Beleggingsbeleid RZL Azië Aandelenfonds' 2 Wijziging

Nadere informatie

Update april 2015 Beleggen

Update april 2015 Beleggen Update april 2015 Beleggen Laag, lager, laagst In mijn vorige column schreef ik over de actie van de ECB, die 22 januari jongstleden werd aangekondigd, om maandelijks 60 miljard Euro aan obligaties op

Nadere informatie

MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT

MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT 28 SEPTEMBER 2017 Inhoudsopgave Wat verandert er?... 3 Duurzaam beleggen... 4 Duurzame indexen... 4 Hoeveel bedrijven worden uitgesloten?...

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Arthur van der Wal Nieuwegein, 28 september 2006 Agenda < Huidig Mandaat bij ING IM < Performance, Beleid en Vooruitzichten < Financieel Toetsingskader

Nadere informatie

Achmea life cycle beleggingen in beeld

Achmea life cycle beleggingen in beeld Achmea life cycle beleggingen in beeld Scheiden. Uw pensioengeld in vertrouwde handen Wat betekent dat voor uw ouderdomspensioen? Achmea life cycle beleggingen in beeld Voor het beleggen van pensioen bent

Nadere informatie

BNP PARIBAS OBAM N.V.

BNP PARIBAS OBAM N.V. BNP PARIBAS OBAM N.V. OBAM AANDEELHOUDERS- VERGADERING 2016 Amsterdam, 8 juni 2017 Agenda Terugblik 2016 & Resultaat Beleid 2016 Positionering Recente marktontwikkelingen & Vooruitzichten OBAM highlights

Nadere informatie

Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2016

Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2016 Levensloop Rendement Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2016 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd. Door Loyalis

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal 2015-1 april 2015 t/m 30 juni 2015. Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal 2015-1 april 2015 t/m 30 juni 2015. Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Tweede kwartaal 2015-1 april 2015 t/m 30 juni 2015 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is fors gestegen van 105,7% naar 115,4%. Dit komt

Nadere informatie

Halfjaarbericht eerste helft 1997 ABN AMRO Asset Management TOTAAL BEHEERD VERMOGEN TOEGENOMEN MET 21 PROCENT

Halfjaarbericht eerste helft 1997 ABN AMRO Asset Management TOTAAL BEHEERD VERMOGEN TOEGENOMEN MET 21 PROCENT Amsterdam, 11 juli 1997 Halfjaarbericht eerste helft 1997 ABN AMRO Asset Management TOTAAL BEHEERD VERMOGEN TOEGENOMEN MET 21 PROCENT Totaal vermogen beheerd door ABN AMRO Asset Management wereldwijd in

Nadere informatie

Marktwaarde van de pensioenverplichtingen in het derde kwartaal gestegen van 16.893 miljoen naar 17.810 miljoen ( 15.008 miljoen ultimo Q4 2013).

Marktwaarde van de pensioenverplichtingen in het derde kwartaal gestegen van 16.893 miljoen naar 17.810 miljoen ( 15.008 miljoen ultimo Q4 2013). Kwartaalbericht 2014 Samenvatting Marktwaardedekkingsgraad per 30 september 2014 130,4%, een toename van 0,9%-punt ten opzichte van 30 juni 2014. Over de eerste negen maanden steeg de marktwaardedekkingsgraad

Nadere informatie

De gegevens van Hewitt Associates zijn: Hewitt Associates Outsourcing B.V. Beukenlaan 143 Postbus 80040 5600 JP Eindhoven

De gegevens van Hewitt Associates zijn: Hewitt Associates Outsourcing B.V. Beukenlaan 143 Postbus 80040 5600 JP Eindhoven Philips Pensioenfonds heeft de uitvoering van het Philips flex pensioen uitbesteed aan Hewitt Associates Outsourcing B.V. U kunt bij Hewitt Associates terecht met al uw pensioenvragen. De gegevens van

Nadere informatie

Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1

Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Agenda Financiële markten Resultaten Vooruitzichten Bron: Bloomberg,

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters In onze eerste nieuwsbrief nieuwe stijl willen wij terugblikken op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en uiteraard geven wij onze visie op de financiële markten. Terugblik

Nadere informatie

NN First Class Balanced Return Fund

NN First Class Balanced Return Fund NN First Class Balanced Return Fund Alle Fonds onder de loep cijfers zijn per 31/03/015 Het NN First Class Balanced Return Fonds won in het eerste kwartaal 8,9% Zeer sterke performances van aandelen en

Nadere informatie

Levensloop Rendement Bouw

Levensloop Rendement Bouw Levensloop Rendement Bouw Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2016 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd.

Nadere informatie

Jaarverslag 2011 van de interne fondsen

Jaarverslag 2011 van de interne fondsen TwinStar Jaarverslag 31/12/2011-1 / 6 Jaarverslag 2011 van de interne fondsen twinstar Inhoudsopgave 1 Omschrijving...2 2 Beleggingsbeleid van de interne fondsen...2 2.1 Equity 50...2 2.2 Equity 100...2

Nadere informatie

Capital Life 1. Doelgroep. Type levensverzekering. Waarborgen. Fondsen. Rendement. Rendement uit het verleden

Capital Life 1. Doelgroep. Type levensverzekering. Waarborgen. Fondsen. Rendement. Rendement uit het verleden Financiële infofiche Levensverzekering Tak 23 Capital Life 1 1 Deze 'financiële info fiche levensverzekering' beschrijft de product- modaliteiten die van toepassing zijn vanaf 15 december 201. Type levensverzekering

Nadere informatie

INFORMATIE BELEGGINGSFONDSEN (NETTO) WERKNEMERS PENSIOEN

INFORMATIE BELEGGINGSFONDSEN (NETTO) WERKNEMERS PENSIOEN INFORMATIE BELEGGINGSFONDSEN (NETTO) WERKNEMERS PENSIOEN Informatie voor werkgevers Ingangsdatum 1 januari 2016 Als uw werknemer niet kiest voor een gegarandeerde uitkering wordt zijn premie belegd. Dit

Nadere informatie

Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015

Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015 Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015 Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Marktontwikkelingen derde kwartaal 2015 Geen renteverhoging

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015 130 125 120 115 110 105 95 90 Rendement sinds 31/12/2014 (% verandering in EUR) MSCI Europe MSCI EMU MSCI United Kingdom ( ) MSCI World ex-europe (

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014 Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014 Samenvatting: dalende euro en dalende rente Nominale dekkingsgraad gedaald van 117,4% naar 115,1%

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015 BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015 Beleggingsdoelstelling Het BIF Active Multi Allocation Fund streeft naar een rendement gelijk aan of hoger dan zijn benchmark. Het investeringsproces

Nadere informatie

Jaarrekeningen 5,10,15,20,25

Jaarrekeningen 5,10,15,20,25 Jaarrekeningen 5,10,15,20,25 Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2014 Productomschrijving Met een beleggingsverzekering wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst een (periodieke) uitkering

Nadere informatie

Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2014

Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2014 Levensloop Rendement Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2014 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd. Door

Nadere informatie

Sterke toename van beleggingen in Duits en Frans schuldpapier. Grafiek 1 - Nederlandse aankopen buitenlandse effecten

Sterke toename van beleggingen in Duits en Frans schuldpapier. Grafiek 1 - Nederlandse aankopen buitenlandse effecten Sterke toename van beleggingen in Duits en Frans schuldpapier Nederlandse beleggers hebben in 21 per saldo voor bijna EUR 12 miljard buitenlandse effecten verkocht. Voor EUR 1 miljard betrof dit buitenlands

Nadere informatie

Levensloop Rendement

Levensloop Rendement Levensloop Rendement Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2016 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd. Door

Nadere informatie

10-jaars rente Duitsland. 10-jaars rente VS. Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2017

10-jaars rente Duitsland. 10-jaars rente VS. Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2017 In onze tweede nieuwsbrief nieuwe stijl blikken wij terug op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor het komende kwartaal.

Nadere informatie

VERVANGENDE FONDSEN VOOR DE BLACKROCK FUNDS OF ISHARES

VERVANGENDE FONDSEN VOOR DE BLACKROCK FUNDS OF ISHARES ONDERZOEK NAAR VERVANGENDE FONDSEN VOOR DE BLACKROCK FUNDS OF ISHARES NOVEMBER 2014 Met dank aan: Naar aanleiding van het besluit van BlackRock om per 31 december 2014 de Funds of ishares op te heffen

Nadere informatie

Jaarrekeningen 5,10,15,20,25

Jaarrekeningen 5,10,15,20,25 Jaarrekeningen 5,10,15,20,25 Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2015 Productomschrijving Met een beleggingsverzekering wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst een (periodieke) uitkering wordt

Nadere informatie

Capital Life 1. Doelgroep. Type levensverzekering. Waarborgen. Fondsen. Rendement. Rendement uit het verleden

Capital Life 1. Doelgroep. Type levensverzekering. Waarborgen. Fondsen. Rendement. Rendement uit het verleden Financiële infofiche Levensverzekering Tak 3 Capital Life 1 1 Deze 'financiële info fiche levensverzekering' beschrijft de product- modaliteiten die van toepassing zijn vanaf 1 januari 017. Type levensverzekering

Nadere informatie

Verder zien. Meer weten.

Verder zien. Meer weten. Verder zien. Meer weten. 1 EEN SOLIDE LANGETERMIJN BELEGGING Dankzij de gebundelde expertise van topbeleggers 2 De beste beleggers voor de beste resultaten Toegang tot de meest exclusieve fondsen ter wereld

Nadere informatie

Halfjaarverslag 2011 van de interne fondsen

Halfjaarverslag 2011 van de interne fondsen TwinStar Halfjaarverslag 30/06/2011-1 / 6 Halfjaarverslag 2011 van de interne fondsen TwinStar Inhoudsopgave 1 Omschrijving...2 2 Beleggingsbeleid van de interne fondsen...2 2.1 Equity 50...2 2.2 Equity

Nadere informatie

KWARTAALBERICHT Vierde kwartaal 2013

KWARTAALBERICHT Vierde kwartaal 2013 KWARTAALBERICHT Vierde kwartaal 2013 Korte terugblik 2013 Ben Bernanke, de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van Centrale Banken (de Fed ), was in 2013 voor het tweede jaar op rij één van de blikvangers

Nadere informatie

Beleggingsthema s 2016. What a difference a day makes (1975), Dinah Washington

Beleggingsthema s 2016. What a difference a day makes (1975), Dinah Washington Beleggingsthema s 2016 What a difference a day makes (1975), Dinah Washington Inleiding De dagen die in 2015 het verschil maakten, zijn de dagen waarop centrale bankiers uitspraken deden, what a difference

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2016

Nieuwsbrief februari 2016 Nieuwsbrief februari 2016 In deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen: - De beleggingsresultaten over 2015 - Vragen en antwoorden over de beleggingsresultaten en uw pensioenregeling bij Aegon PPI

Nadere informatie

BI CARMIGNAC PATRIMOINE

BI CARMIGNAC PATRIMOINE BI CARMIGNAC PATRIMOINE Beleggingsdoelstelling Het compartiment belegt in het fonds Carmignac Patrimoine A (acc) EUR (ISIN: FR0010135103). Dit fonds behoort tot de categorie gediversifieerd en heeft als

Nadere informatie

Allianz Invest. Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2013

Allianz Invest. Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2013 Allianz Invest Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2013 Economische context en beursklimaat in 2013 Centrale banken beheersen de financiële markten en China over zijn top Twee belangrijke factoren

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Maart 2014

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Maart 2014 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Maart 2014 110 108 106 104 96 94 Rendement sinds 31/12/2013 (% verandering in EUR) MSCI Europe MSCI EMU MSCI United Kingdom ( ) MSCI World ex-europe ( ) MSCI

Nadere informatie

september MARKTCOMMENTAAR

september MARKTCOMMENTAAR september 2016 MARKTCOMMENTAAR INHOUDSOPGAVE INLEIDING Over het algemeen leidt het kleine aantal transacties tijdens de zomermaanden tot een grotere prijsvolatiliteit. Uitgezonderd enkele bewegingen die

Nadere informatie

Stichting Fondsenbeheer Spoorwegmuseum. Jaarrapport 2017

Stichting Fondsenbeheer Spoorwegmuseum. Jaarrapport 2017 Stichting Fondsenbeheer Spoorwegmuseum Jaarrapport 2017 Inhoudsopgave Pagina Verslag van het bestuur 2 Doelstelling van de Stichting 2 Economie en financiële markten 2 Beleggingsbeleid Portefeuille 2 Stortingen

Nadere informatie

MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT

MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT 14 SEPTEMBER 2017 Inhoudsopgave Wat verandert er?... 3 Duurzaam beleggen... 4 Engagement... 4 Uitsluiting... 4 Duurzame indexen... 4 Hoeveel

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Arthur van der Wal Anna Timmermans 27 september 2007 www.ingim.com Agenda Huidig Mandaat bij ING IM Performance, Beleid en Vooruitzichten 2 Huidig

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Beleggingsbericht. Uitgave 1 / 2013

Allianz Nederland Asset Management B.V. Beleggingsbericht. Uitgave 1 / 2013 Allianz Nederland Asset Management B.V. Beleggingsbericht Uitgave 1 / 213 Beleggingsfondsen Allianz Holland Fund 25 24 23 22 21 2 1 18 17 16 mrt 3 mrt 4 mrt 5 mrt 6 mrt 7 mrt 8 mrt 9 mrt 1 mrt 11 mrt 12

Nadere informatie

Allianz Plus Vermogensvorming met extra s

Allianz Plus Vermogensvorming met extra s Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Plus Vermogensvorming met extra s Allianz Plus Meer dan vermogensopbouw Een vermogen opbouwen is een persoonlijke

Nadere informatie

Allianz Europa Obligatie Fonds N

Allianz Europa Obligatie Fonds N Allianz Europa Obligatie Fonds N Allianz Holland Obligatie Fund Fonds Allianz Europa Obligatie Fonds N is een in december 2016 opgerichte aandelenklasse van Allianz Europa Obligatie Fonds. In deze aandelenklasse

Nadere informatie

De jaarlijkse kosteninhouding voor het beheer van de verzekering Levensloop Aandelen bestaat uit een aantal componenten:

De jaarlijkse kosteninhouding voor het beheer van de verzekering Levensloop Aandelen bestaat uit een aantal componenten: Levensloop Aandelen Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2009 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd. Door

Nadere informatie

Prolink net via internet

Prolink net via internet Handleiding Prolink net via internet Verbinding maken met Prolink net via Internet Om in alle veiligheid toegang te krijgen tot onze toepassingen, moet u zich identificeren. Daarvoor kreeg u een Digipass,

Nadere informatie

Marktomstandigheden In het tweede kwartaal van 2016 zijn de rentes op de kapitaalmarkt van de eurozone verder gedaald. In het algemeen gold hoe langer

Marktomstandigheden In het tweede kwartaal van 2016 zijn de rentes op de kapitaalmarkt van de eurozone verder gedaald. In het algemeen gold hoe langer Marktomstandigheden In het tweede kwartaal van 2016 zijn de rentes op de kapitaalmarkt van de eurozone verder gedaald. In het algemeen gold hoe langer de looptijd hoe groter de daling. Zo nam de rente

Nadere informatie

Fondsen van De Goudse

Fondsen van De Goudse Fondsen van De Goudse Informatie voor de klant In deze brochure vindt u de verkorte jaarverslagen van de beleggingsfondsen binnen Aktief Sparen en het Flexx Vermogensplan. Als u het volledige jaarverslag

Nadere informatie

Bericht 3 e kwartaal September 2014

Bericht 3 e kwartaal September 2014 Bericht 3 e kwartaal September 2014 Providence Capital NV is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en legt zich onder meer toe op het verrichten van vermogensbeheer

Nadere informatie

Robeco ONE KWARTAALBERICHT Q Portefeuilles Robeco ONE lager door daling aandelenbeurzen

Robeco ONE KWARTAALBERICHT Q Portefeuilles Robeco ONE lager door daling aandelenbeurzen KWARTAALBERICHT Q4 2018 Portefeuilles lager door daling aandelenbeurzen Aandelengewicht opgehoogd ten gunste van opkomende markten Wisselend beeld bij obligaties Kwartaalbericht Q4 2018 Inleiding Welkom

Nadere informatie

Top 5 Beleggingsfondsen

Top 5 Beleggingsfondsen Top 5 Beleggingsfondsen 4 e Kwartaal 2012 Vermogensadvies Nederland Auteur: Mw. Drs. J.K. van der Neut u Specialist Beleggingsfondsen Datum: 8 oktober 2012 Met de Top 5 Beleggingsfondsen leggen we accenten

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal 2014-1 januari 2014 t/m 31 maart 2014. Samenvatting: stijgende aandelen

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal 2014-1 januari 2014 t/m 31 maart 2014. Samenvatting: stijgende aandelen Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Eerste kwartaal 2014-1 januari 2014 t/m 31 maart 2014 Samenvatting: stijgende aandelen Nominale dekkingsgraad gestegen van 123,0% naar 123,6% Reële dekkingsgraad

Nadere informatie

rofiel Rendement sinds 31/12/2013

rofiel Rendement sinds 31/12/2013 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Januari 2014 Profiel Rendement sinds 31/12/2013 Belfius Pension Fund Low 0.31% Belfius Pension Fund Balanced Plus -0. Belfius Pension Fund High -0.45% Gegevens

Nadere informatie

2

2 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 WOORDENLIJST A Active Return: Verschil tussen het rendement van het fonds en van de referte-index. Alpha: Indicator

Nadere informatie

2

2 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 WOORDENLIJST A Active Return: Verschil tussen het rendement van het fonds en van de referte-index. Alpha: Indicator die de bijdrage van de beheerder tegenover de referte-index

Nadere informatie

2

2 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 WOORDENLIJST A Active Return: Verschil tussen het rendement van het fonds en van de referte-index. Alpha: Indicator

Nadere informatie

Stichting Fondsenbeheer Spoorwegmuseum. Jaarrapport 2015

Stichting Fondsenbeheer Spoorwegmuseum. Jaarrapport 2015 Stichting Fondsenbeheer Spoorwegmuseum Jaarrapport 2015 Inhoudsopgave Pagina Verslag van het bestuur 2 Doelstelling van de Stichting 2 Economie en financiële markten 2 Beleggingsbeleid Portefeuille 2 Stortingen

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM. Tweede kwartaal april 2012 t/m 30 juni Samenvatting: Lage rente drukt dekkingsgraad

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM. Tweede kwartaal april 2012 t/m 30 juni Samenvatting: Lage rente drukt dekkingsgraad Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Tweede kwartaal 2012-1 april 2012 t/m 30 juni 2012 Samenvatting: Lage rente drukt dekkingsgraad Nominale dekkingsgraad is gedaald van 110,0% naar 105,1% Beleggingsrendement

Nadere informatie

Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1

Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Agenda Financiële markten Resultaten Vooruitzichten Bron: Bloomberg,

Nadere informatie

Terugblik. Maandbericht mei 2018

Terugblik. Maandbericht mei 2018 Maandbericht mei 2018 Terugblik Crisis Italië had weinig vat op aandelen in mei, veilige havens floreren Ondanks de politieke onrust in Italië zijn alle modelportefeuilles met een positief rendement geëindigd

Nadere informatie

visie op 2018 Vice seminar a.s.r. vermogensbeheer 1 november 2017 Jack Julicher, Chief Investment Officer

visie op 2018 Vice seminar a.s.r. vermogensbeheer 1 november 2017 Jack Julicher, Chief Investment Officer visie op 2018 Vice seminar a.s.r. vermogensbeheer 1 november 2017 Jack Julicher, Chief Investment Officer de zon schijnt, maar centrale banken vinden het nog fris 2 okt-16 nov-16 dec-16 jan-17 feb-17 mrt-17

Nadere informatie

2e kwartaal 2010 FBTO Oranje Route

2e kwartaal 2010 FBTO Oranje Route FBTO Oranje Route In het afgelopen kwartaal was de markt in de greep van angst voor een tweede recessie in kort tijdsbestek. De enorme overheidstekorten in de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Arthur van der Wal Matthijs Claessens 30 september 2010 www.ingim.com Agenda Huidig mandaat bij ING IM Performance, beleid en vooruitzichten

Nadere informatie

Kwartaalverslag tweede kwartaal 2013

Kwartaalverslag tweede kwartaal 2013 Kwartaalverslag tweede kwartaal 2013 Everyone is a disciplined long-term investor, until the market goes down - Steve Forbes - Opvallend Schulden op onderpand aandelenportefeuilles stijgen fors! In de

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Mei 2014

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Mei 2014 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Mei 2014 112 110 104 98 96 94 Rendement sinds 31/12/2013 (% verandering in EUR) MSCI Europe MSCI EMU MSCI United Kingdom ( ) MSCI World ex-europe ( ) MSCI EMU

Nadere informatie