Effectieve Internetmarketing in 8 stappen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Effectieve Internetmarketing in 8 stappen"

Transcriptie

1 Effectieve Internetmarketing in 8 stappen Als u dit ebook leest, bent u waarschijnlijk een marketingprofessional of een ondernemer die het belang van Internet marketing onderkent. U merkt dat traditionele marketing methoden steeds meer kosten en steeds minder opleveren. U beseft dat als u uw produkten of diensten niet online aanbiedt, u omzet of groeikansen misloopt die een effectieve Internetmarketing u kan opleveren.

2 Introductie Stap een: Bedenk een zoekwoordenstrategie Stap twee: Optimaliseer uw website Stap drie: Maak een blog en andere inhoud Stap vier: Publiceer inhoud & doe mee op Social Media Stap vijf: Converteer webbezoekers in leads Stap zes: Voed leads met marketing Stap zeven: Wees geschikt voor mobiel Stap acht: Analyseer en verfijn uw strategie Conclusie

3 Introductie Als u dit ebook leest, bent u waarschijnlijk een marketingprofessional of een ondernemer die het belang van Internetmarketing onderkent. U merkt dat traditionele marketing methoden steeds meer kosten en steeds minder opleveren. U beseft dat als u uw produkten of diensten niet online aanbiedt, u omzet of groeikansen misloopt die een effectieve Internetmarketing u kan opleveren. Of u nu pas begint met Internetmarketing of dat u uw kennis wilt opfrissen, dit ebook is bedoeld als een gids die u helpt om stap-voor-stap een succesvolle Internetmarketingstrategie te bedenken en uit te voeren. Van het opzetten van een eerste zoekwoordenstrategie tot het deelnemen aan social media om uw inhoud onder de aandacht te brengen tot aan het analyseren en verfijnen van uw aanpak, dit ebook helpt u bij iedere stap die u moet nemen om uw produkten of diensten succesvol via Internet aan te bieden. Het maakt daarbij niet uit of u een software bedrijf bent, een schoorsteenveger, een financieel adviseur of een marketingburo, om maar een paar voorbeelden te noemen.

4 Stap Een: Bedenk Een Zoekwoordenstrategie

5 Wat is een zoekwoord? Als je Internetmarketing wilt samenvatten in een term, dan is het zoekwoorden. Een zoekwoord is een woord of zin die iemand invoert in een zoekmachine zoals Google of Bing of een social media site zoals FaceBook, Twitter of LinkedIn. Waarom een zoekwoorden strategie bedenken? Meer en meer klanten vinden bedrijven via zoekmachines. Hoe vinden ze die? Door zoekwoorden te gebruiken! Gelukkig kunt u van deze klantgewoonte gebruik maken door uw website te organizeren rondom de zoekwoorden die relevant zijn voor uw business en die klanten gebruiken om u online te vinden. Dit verhoogt de kans om gevonden te worden door mensen die zoeken op die zoekwoorden en daardoor meer en een betere kwaliteit van bezoekers op uw website. Hoewel het lastig is om precies te weten welke zoekwoorden de voor u relevante mensen naar uw website leiden, zijn er manieren om de populariteit en de concurrentiekracht van zoekwoorden te bepalen. U kunt ook testen en analyseren hoe effectief verschillende zoekwoorden zijn om bezoekers naar uw website te krijgen. Als een marketingprofessional is het uw taak om de juiste mensen online de weg naar uw bedrijf te laten vinden. In deze sectie leert u hoe u zoekwoorden kunt selecteren die zorgen voor het maximaliseren van relevante bezoekers op uw website afkomstig van zoekmachines. Onderzoek naar de beste zoekwoorden is een continu proces dat voortdurend aandacht vraagt. Het geeft waardevolle inzichten in termen van industrietrends en vraag naar produkten of diensten. De juiste zoekwoorden kunnen een organisatie helpen aan meer relevante bezoekers en bespaart u de kosten van pay-per-click (PPC) campagnes zoals bijvoorbeeld Google AdWords.

6 Hoe u een zoekwoordenstrategie bedenkt: 1. Maak een lijst van 3-5 zoekwoorden die relevant zijn voor uw business. Verplaats u in de gedachten van iemand die via een zoekmachine op zoek is naar uw produkt of dienst. Voor kleinere en middelgrootte bedrijven zijn hun bedrijfsnaam niet de juiste zoekwoorden. Denk in plaats daarvan aan woorden of korte zinnen die de essentie van uw produkt of dienst aangeven. 2. Kies zoekwoorden op basis van moeilijkheidsgraad en relevantie. De zoekwoorden die u kiest moeten gebaseerd zijn op moeilijkheidsgraad en relevantie. Sommige zeer algemene termen zoals marketing of aanbieding zijn zeer concurrerend, waardoor het moeilijk is om hoog te scoren in de ranking van zoekmachineresultaten. Als u een klein of middelgroot bedrijf bent, wilt u waarschijnlijk minder competatieve zoekwoorden die specifieker op uw produkten of diensten betrekking hebben (dit worden in het algemeen long tail zoekwoorden genoemd). Hoe vaker op een specifiek zoekwoord gezocht wordt, hoe competatiever het is. Er zijn een aantal verschillende hulpmiddelen die u kunt gebruiken om de concurrentiekracht van een bepaald zoekwoord te bepalen of die u alternatieve of nieuwe zoekwoorden aanreiken. Voorbeelden van deze hulpmiddelen zijn Google Keyword Tool of HubSpot s Keyword Grader tool. Een andere belangrijke factor in het kiezen van de juiste zoekwoorden, is hun relevantie voor uw produkten of diensten. Sommige zoekwoorden zijn dan wellicht uniek en gemakkelijk om hoog te scoren in zoekmachineresultaten, maar u heeft er niets aan als ze niet relevant zijn voor uw business. De kunst is om een evenwicht te vinden tussen relevantie en moeilijkheidsgraad. Kies ongeveer 5 zoekwoorden die goed passen bij uw business. Denk er s.v.p. aan dat deze zoekwoorden niet meteen perfect hoeven te zijn. U kunt er verschillende uitproberen om te zien welke het beste resultaat voor u opleveren. Meer hierover vindt u in de sectie Analyseer en verfijn uw strategie (stap acht). 3. Ontwerp en optimaliseer uw website rondom uw zoekwoorden. U heeft uw zoekwoorden gekozen. Nu moet u ze gaan opnemen in uw website. Hoe u dat kun doen, vertellen we u in de nu volgende sectie optimaliseer uw website (stap twee).

7 Stap Twee: Optimaliseer Uw Website

8 U heeft uw zoekwoorden gekozen. Nu kunt u de kans dat uw website hoog komt te staan in zoekmachineresultaten, gaan vergroten. Search Engine Optimalisatie (SEO) is niets meer dan dat! Om gevonden te worden, moet u proberen op de eerste pagina van de zoekmachineresultaten voor uw zoekwoorden te komen. Google adviseert u om uw website in te richten voor de bezoekers, niet voor zoekmachines. Met dit principe in uw achterhoofd, is het desondanks de moeite waard iets meer van SEO af te weten om uw website te kunnen optimaliseren. Wat u moet weten over SEO: SEO kan worden onderverdeeld in twee verschillende categorien: on-page SEO en offpage SEO. On-page SEO verwijst naar hoe goed uw website s content wordt aangeboden aan zoekmachines; Dit kan vaak direct al worden verbeterd. Off-page SEO verwijst naar uw website s overall autoriteit op het web, wat bepaald wordt door wat andere websites over uw site zeggen. Dit kost meer tijd om te verbeteren. Hoewel on-page SEO maar voor circa 25% meetelt in hoe zoekmachines uw website beoordelen en ranken, het is zinvol dit als eerste op te pakken omdat dit het snelst kan worden verbeterd. Test uw SEO met WebsiteGrader.com: Om uit te vinden hoe goed uw website is geoptimaliseerd, haalt u de site door Hubspot s gratis tool, Website Grader. Deze tool analyseert uw website en geeft een totaalscore tussen 0 en 100. Hoe hoger de score, hoe beter de site is ingericht voor SEO. Deze score is een relatieve score. Dat wil zeggen, dat als u 54 scoort, uw website beter is ingericht voor SEO dan 54% van de meer dan 3,5 miljoen websites die Website Grader tot nu toe heeft geanalyseerd. Laat u niet ontmoedigen als uw score aan de lage kant is. Als dat het geval is, kunt u waarschijnlijk uw website weer concurrerend krijgen met enig werk aan de on-page SEO.

9 Negen elementen van on-page website optimalisatie: 1. Paginatitel Pagina titels zijn een van de belangrijkste on-page factoren. Paginatitels zijn de teksten die u ziet bovenaan uw webbrowser als u een pagina bekijkt. Ze zijn ook de titel van een pagina die weergegeven worden in zoekmachineresultaten. Paginatitels kunt u vinden en wijzigen in de HTML code van uw website. De tekst die omgeven wordt met het label <title> is de titel van de pagina. Hieronder volgen een paar richtlijnen om te komen tot effectieve paginatitels: Gebruik zoekwoorden; Maak ze korter dan 70 karakters. Langere paginatitels zijn niet zichtbaar in uw webbrowser of in Google s zoekresultaten. Als u de paginatitel te lang maakt, verminderd ook de effectiviteit van de gebruikte zoekwoorden; Zet zoekwoorden zo veel mogelijk aan het begin van de paginatitel; Zorg dat de titel begrijpelijk is voor bezoekers; Zet de naam van uw organisatie aan het eind van de titel, tenzij u een hoge naamsbekendheid heeft en mensen u zoeken op uw bedrijfsnaam; Gebruik verschillende paginatitels voor iedere pagina. Elke pagina is een mogelijkheid om een ander zoekwoord te promoten. 2. Meta beschrijving Meta data vormt vaak een vergeten mogelijkheid om bezoekers uit een zoekopdracht aan te trekken. Hoewel meta data niet direct van invloed is op de ranking in zoekmachines, is het toch verstandig zoekwoorden op te nemen in uw meta data. Meta data is de tekst die de beschrijving geeft van een website in Google search. Deze woorden trekken de aandacht van de zoeker en geven aan of een zoekresultaat relevant is voor deze zoeker. Daarom kan het opnemen van zoekwoorden in uw meta data toch bezoekers aantrekken, hoewel de meta data geen invloed heeft op de ranking van zoekmachineresultaten De meta data beschrijving is niet iets dat zichtbaar is op uw website. De korte samenvatting van de webpagina, die meestal bovenaan in de source code van de pagina staat in een <meta description> label, wordt niet gebruikt door zoekmachines voor SEO doeleinden. De meta data beschrijving wordt gebruikt om de zoeker een korte beschrijving van de pagina te geven (<150 karakters om precies te zijn) onder ieder zoekresultaat. Als een pagina geen meta data beschrijving bevat, zal de zoekmachine meestal in plaats daarvan een deel van de inhoud van de webpagina laten zien. Omdat de meta data beschrijving niet zo goed wordt begrepen in vergelijking met andere pagina elementen, gaat het hier in praktijk nogal eens fout.

10 3. Kopteksten Als een stuk tekst groter of opvallender is dan de andere tekst op een pagina, is het waarschijnlijk een koptekst. U kunt dit nagaan door de HTML code van uw website te bekijken om te zien of er tekst is omgeven door een <h1>, <h2>, of <h3> label. Vraag desnoods een ontwikkelaar om u hierbij te helpen.tekst in kopteksten wordt eerder door zoekmachines aangemerkt als zoekwoorden dan tekst op de rest van de pagina. Daarom is het goed om zoekwoorden op te nemen in kopteksten waar mogelijk. Tekst in <h1> labels heeft meer gewicht als zoekwoord dan tekst in <h2> labels, tekst in <h2> labels heeft meer gewicht dan tekst in <h3> labels. Hoewel <h4> en <h5> labels voorkomen, is hun gewicht als zoekwoord vrijwel hetzelfde als gewone tekst op de pagina. Te veel kopteksten vermindert de effectiviteit van zoekwoorden in andere kopteksten. We adviseren daarom het <h1> label maar een keer per pagina te gebruiken. Als een pagina veel tekst bevat, zoals bijvoorbeeld bij een uitgebreide blogpost, gebruik dan een paar <h2> of <h3> labels als alinea aanduiding. 4. Cascading Style Sheets (CSS) HTML is de computercode waarin uw website staat beschreven. Zoekmachines lezen deze code en halen hun informatie zoals zoekwoorden eruit. CSS, daarentegen, bevat een template voor de opmaak van uw pagina s. In de CSS beschrijft u hoe kopteksten, links en andere visuele elementen van de tekst eruit moeten zien. De boodschap is simpel: gebruik CSS. Opmaakinformatie in uw HTML verminderd de relevantie van uw tekst en dat is nu net waar zoekmachines kritisch naar kijken.

11 5. Plaatjes Plaatjes op een webpagina dragen zeker bij aan de aantrekkelijkheid van een pagina voor de bezoeker. Als u plaatjes opneemt in uw webpagina s, houdt dan rekening met het volgende: Gebruik niet te veel plaatjes. Meer plaatjes betekent dat het langer duurt om uw pagina te laden. Dat heeft een negetieve invloed op de beleving van de bezoeker en op zoekmachine optimalisatie; Koppel tekst aan plaatjes. Zoekmachines lezen geen plaatjes; ze lezen alleen tekst. In uw HTML code kunt u een <ALT text> veld koppelen aan een plaatje waardoor zoekmachines de tekst herkennen in plaats van het zien van een plaatje; Neem zoekwaarden op in de bestandsnaam van uw plaatje. Dit zorgt voor relevante bezoekers die zoeken naar plaatjes via zoekmachines. Verbind verschillende zoekwoorden met een koppelteken (-). 6. Domein informatie Zoekmachines geven een hogere waardering aan websites die al langer geregistreerd staan. Langere registraties duiden op een betrokkenheid van de eigenaar bij de site en betekenen dat de kans dat een site als spam wordt beschouwd kleiner is. Voor per jaar kun u al de registratie van uw website verlengen en zorgen voor een hoger SEO resultaat. 7. MOZ score MOZ ranking is een algemene meting van hoeveel online autoriteit uw website heeft. Hoe hoger de MOZ score, hoe beter. MOZ scores hebben betrekkeing op zowel de onpage als off-page SEO. Verbeteren van uw onpage SEO helpt om een hogere MOZ score te krijgen, maar er is veel meer dat u kunt doen. Meer daarover verderop in dit ebook. 8. Google indexatie Wanneer Google uw website indexeert, actualiseert Google relevante informatie over de site zoals zoekwoorden en andere SEO factoren. U wilt dat Google daarom uw website zo vaak mogelijk indexeerd. Het beste dat u kunt doen om vaak geindexeerd te worden, is regelmatig nieuwe informatie produceren en publiceren op uw site. Meer daarover bij stap 3 van dit ebook.

12 9. URL structuur De URL van een webpagina is het webadres. De URL van bijvoorbeeld de concepting pagina van Mastermind is De URL structuur van een website is hoe de verschillende URL s van de afzonderlijke pagina s met elkaar verbonden zijn. Het verbeteren van uw URL structuur is een van de moeilijkere onderdelen van on-page website optimalisatie. The manieren waarop u dit kunt doen hangen volledig af van de mogelijkheden die uw content management systeem (CMS) of programmeertemplates daartoe bieden. U kunt dit het beste overlaten aan een kundige webdesigner. De volgende lijst geeft een opsomming van de basisprincipes voor een goede URL structuur. Principes van een goede URL structuur: pas een 301 redirect toe waar nodig. Een 301 redirect zorgt ervoor dat een oude URL automatisch wordt doorgelinkt naar de nieuwe bij een wijziging van de URL. Zorg er voor dat u dit doet iedere keer als een een URL van een webpagina wijzigt. Een veel gemaakte fout is het niet aanbrengen van een 301 redirect tussen uwsite.nl en Vanuit een SEO standpunt is dit ongewenst omdat zoekmachines dan een verschillende waardering zullen geven aan de verschillende URL s; Voorkom pagina s met een grote nesting van URLs. een voorbeeld van een sterk geneste URL is: Sterk geneste pagina s krijgen een lagere SEO score. U kunt dit probleem oplossen door een beter overall webdesign; Neem zoekwoorden op in uw URL s. Als u al een URL heeft voor voor uw site, hoeft u om deze reden geen nieuwe URL te bedenken. U kunt wel zoekwoorden in de URLs van de onderliggende pagina s opnemen en zorgen dat die een korte, beschrijpelijke en relevante URL naam krijgen. Voor de pagina s binnen uw website kunt u verschillende zoekwoorden in een URL opnemen door ze te verbinden met een koppelteken (-). Bijvoorbeeld: nl/inbound-marketing/inbound-marketing-strategie is a goede URL die inbound, marketing en strategie als zoekwoorden bevat. Zorg voor statische URLs, geen dynamische. Dat betekent dat de URL voor een pagina op uw website altijd hetzelfde moet blijven. Controleer of u eventueel verschillende URL s heeft voor dezelfde pagina op uw website. Als dat zo is, kijk dan hoe u een statische URL kunt maken met behulp van uw webserver software. Zoek met Google naar statische URL + (naam van uw webserver software).

13 Voorkom Zoekwoorden opvulling : U denkt misschien Zoekwoorden zijn heel belangrijk. Als veel relevante zoekwoorden op mijn pagina s helpt om hoog te scoren in zoekmachineresultaten, dan moet ik de pagina s vullen met deze zoekwoorden. Helaas is het niet zo simpel. Behalve dat dit een slechte indruk maakt op lezers van de pagina s, zijn zoekmachines slim genoeg om dit soort praktijken te herkennen. Proberen zoekmachines te foppen is geen goede SEO strategie en het opofferen van leesbaarheid ten koste van SEO ook niet. Verbeter Off-Page SEO met inkomende links: Als on-page SEO voor 25% bijdraagt aan de overall ranking van uw webpagina s in zoekmachineresultaten, wat zorgt dan voor de overige 75%? Zoals reeds eerder aangegeven, is off-page SEO gebaseerd op de autoriteit van uw website, of wat ander websites zeggen over uw website. Simpel gesteld, websites met een betere of hogere autoriteit scoren beter dan websites met een lagere autoriteit. Een van de belangrijkste factoren bij de autoriteit van een website zijn inkomende links. Als een andere website een link naar uw website of een pagina op uw website (bijvoorbeeld een blogpost) bevat, dan heet dat een inkomende link. Meer inkomende links is beter, en meer inkomende links van websites die zelf een hoge autoriteit hebben is nog beter (bijvoorbeeld een inkomende link van nu.nl is veel waardevoller dan een inkomende link van een gespecialiseerde blogsite met weinig bezoekers). Wat is de beste manier om inkomende links aan te trekken? Door de productie van inhoud! Het maken van waardevolle, opvallende inhoud waar andere websites graag naar willen linken, is een uitstekende manier om het aantal inkomende links naar uw website te vergroten. In aanvulling daarop kunt u uw kans om inkomende links te krijgen, vergroten door uw inhoud op social media te delen en te optimaliseren voor zoekmachines zodat het makkelijker en vaker gevonden kan worden. We gaan dieper in op het maken van inhoud ( content ) bij stap drie van dit ebook en het promoten van inhoud via social media bij stap vier.

14 Stap Drie: Maak Een Blog en Andere Inhoud

15 Blogging platforms zoals Hubspot, Wordpress en Blogger maken het publiceren van inhoud op Internet gemakkelijker dan ooit tevoren. U heeft een duidelijk beeld van welke zoekwoorden bij uw business passen en uw website geoptimaliseerd voor zoekmachines. Uw volgende stap wordt het aantrekken van meer bezoekers. Blogging en het maken van andere inhoud zoals ebooks en webinars zijn krachtige middelen om meer gewilde bezoekers uw business online te laten ontdekken. Hoe om te gaan met Business Blogging Als u bezig gaat met Business Blogging, vergeet dan even uw rol als ondernemer of marketing manager en probeer u in plaats daarvan te verplaatsen in de huid van een uitgever van bladen. Het doel van een business blog moet niet zijn het publiceren van commerciele artikelen maar het aanbieden van relevante kennis en meningen over onderwerpen die spelen in de sector waarin uw bedrijf werkzaam is. Vergelijk het met het schrijven van een serie inhoudelijk artikelen in een vakblad. Denk na over wat u schrijft en de woorden die u daarbij gebruikt. Gebruik geen vakjargon dat alleen u en uw medewerkers begrijpt. Denk, net als bij het bedenken van zoekwoorden, aan termen en zinnen die uw klanten zouden gebruiken om uw business te beschrijven en gebruik die zoekwoorden in uw blogposts. Deel een van dit ebook kan u helpen de juiste termen te gebruiken in uw blogposts. Van start met blogging: Hoewel het schrijven van inhoud die interessant is voor uw potentiele klanten belangrijk is, moet u eerst een manier vinden om die inhoud te publiceren. Er zijn vele betaalde en gratis tools beschikbaar waarmee u inhoud online kunt publiceren. Als u kiest voor een bepaald blogging platform, houdt dan met een paar zaken rekening. Het allerbelangrijkste wat u moet doen als u uw eerste blog maakt, is er voor zorgen dat deze een onderdeel is van uw eigen website. Zonder blogs is een website meer een elektronische brochure die niet vaak verandert. Een blog maakt uw website dynamischer door automatisch steeds nieuwe inhoud toe te voegen iedere keer dat u een artikel op u blogpagina plaatst. Zoekmachines geven een hogere waardering aan websites die regelmatig nieuwe inhoud toevoegen en deze hogere waarderingen zorgen weer voor nieuwe bezoekers en leads voor uw business. Mogelijke blogging platforms: Een gebruikersvriendelijk blogging platform is belangrijk, maar vergeet niet dat het allerbelangrijkste is dat de inhoud die u aanbiedt interessant is voor de lezer. Als u op zoek bent naar een blogging platform zijn HubSpot, WordPress, TypePad en Drupal een aantal opties. Deze platforms bieden allemaal een content management system (CMS) waarmee u gemakkelijk

16 inhoud aan uw blog kunt toevoegen zonder kennis van HTML code nodig te hebben. U kunt dat snel uw site updaten met nieuws af andere tijdsgebonden informatie zonder te moeten wachten op een websitebeheerder. Vaste onderdelen van een goede blogpost: Een goed ontworpen blogpost behoort de volgende essentiele onderdelen te bevatten: Een pakkende titel: Omdat de titel van uw blogpost het eerste is dat mensen zien, is het belangrijk dat de titel duidelijk maakt waar het artikel over gaat, kernachtig is, rijk is aan zoekwoorden (omdat het koptekstlabel de belangrijkste is voor SEO) en de aandacht trekt; Goed geschreven en gestructureerde tekst: de kern van uw artikel moet zo geschreven en gestructureerd zijn dat het makkelijk te lezen en begrijpen is. Gebruik eventueel kopteksten en opsommingen met opsommingstekens om de inhoud in logische stukken op te delen; Plaatjes/Videos: Relevante multimedia toevoegingen maken een blogpost leuker om te bekijken en beter te onthouden. Het helpt ook om de pagina visueel aantrekkelijker te maken; Links: Neem links op in de tekst naar andere relevante inhoud. Deze kunnen ook verwijzen naar zogenaamde landing pages (waarover meer bij stap vijf) om u te helpen aan meer leads naar uw inhoud; Call-to-Action: iedere blogpost die u publiceert hoort een relevante call-to-action te bevatten aan het eind van de post om te zorgen voor meer leads naar uw inhoud (waarover ook meer bij stap vijf). Kiezen waar uw blog over gaat: De meeste zakelijke blogs starten met een reden. Waarover wilt u uw sector en uw potentiele klanten informeren? Daarbij gaat het niet om het uitleggen van uw produkten of diensten maar in plaats daarvan over kansen en problemen in uw sector en bij uw potentiele klanten waar uw producten of diensten kunnen bijdragen aan een oplossing. Een goede manier om een blog te starten is het inventariseren van de 10 meest gestelde vragen door uw potentiele nieuwe klanten. Neem elk van deze vragen en schrijf een kort artikel met het antwoord. Doe dit elke week voor een periode van 10 weken en u heeft een prima basis voor een succesvolle blog. Zorg ervoor dat uw kennis en passie voor het onderwerp voelbaar is in uw blog. Converteer bezoekers van blogs naar leads: Bij stap 5 leest u hoe u landing pages en call-to-actions (CTAs) kunt maken om het aantal potentiele klanten voor uw produkten of diensten te vergroten. Onthoud dat uw blog een

17 belangrijk onderdeel is om deze leads te verkrijgen. Maak een vorm van call-to-action (aansporing-tot-aktie van de bezoeker) aan het eind van ieder blogpost. Deze CTAs werken het beste als het aanbod aansluit bij het onderwerp van de blogpost. Aanvullend kunt u ook visuele CTAs in de kantlijn van uw blogpost zetten als een tweede manier om bezoekers om te zetten in leads. Deze call-to-actions moeten direct verwijzen naar een landing page waar de bezoeker toegang kan krijgen tot meer uitgebreide en diepgaande inhoud zoals bijvoorbeeld een ebook of webinar door het invullen van een online formulier. We gaan uitgebreid in op CTAs en landing pages bij stap vijf. Andere soorten inhoud: Hoewel een uitstekende manier om te starten, zijn blogposts niet de enige soort inhoud die u kunt gebruiken. Overweeg het maken van uitgebreidere inhoud zoals ebooks, whitepapers of onderzoeksrapporten die u kunt gebruiken als lead genererende aanbiedingen in uw callto-actions. Denk ook aan niet-tekst gebaseerde aanbiedingen zoals instructievideo s, webinars, presentaties, etc.

18 Stap Vier: Publiceer Inhoud & Doe Mee Op Social Media

19 Social media zorgt voor veel rumoer onder marketeers en ondernemers. Marketeers die social media weten te benutten om hun boodschappen online onder de aandacht te krijgen en het aantal volgers weten uit te breiden, mogen rekenen op een forse groei van bezoekers op hun online platformen. Social media zorgen ervoor dat uw klanten en potentiele klanten rechstreeks online met u of uw medewerkers kunnen communiceren. Het kan er ook voor zorgen dat interessante inhoud snel onder grote groepen geinteresseerden verspreid kan worden. Hoewel er vrijwel iedere dag nog nieuwe social media tools bijkomen, is het voldoende voor de meeste organisaties om zich te beperken tot de grootste en belangrijkste spelers: Twitter, FaceBook en LinkedIn. Monitoren van social media: Een belangrijk aspect van het inzetten van social media voor zakelijk gebruik is te begrijpen welke welke online discussies er zijn die relevant zijn voor uw sector en waar u zou kunnen of moeten reageren. De volgende tools kunnen u helpen om snel en gemakkelijk te zien of en waar voor uw belangrijke onderwerpen in social media genoemd worden: Google Alerts: Installeer Google Alerts voor uw bedrijf, merk, produkten, marktleiders, vakjargon, etc. U krijgt de signaleringen direct in uw mailbox zo vaak als u dat wilt (dagelijks of real time) en het is een uitstekende manier om na te gaan waar en wanneer uw merk of relevante zoekwoorden worden genoemd op nieuwssites, in blogs, etc.; Twitter: Volg tweets waarin uw merk of produkt genoemd worden met tools zoals Twitter Search of HootSuite. CoTweet is een geschikte tool als u meerdere gebruikers van een bedrijfsaccount voor Twittier wilt beheren en maakt het mogelijke specifieke tweets toe te wijzen aan een team of medewerker voor opvolging; Google Reader en RSS Feeds: Installeer RSS feeds in Google Reader voor zoekopdrachten met zoekwoorden voor uw merk, produkten of sector op andere social media zoals Flickr, Digg, Delicious, etc. Bekijk dagelijks uw inbox voor vermeldingen. Facebook Insights: Bekijk de eventuele discussies die plaatsvinden op de fan pagina van de Facebook pagina( s) van uw bedrijf. Gebruik uw Fan Page s FaceBook Insights Dashboard (in de linker kantlijn als u ingelogd bent als beheerder op uw Facebook account) om statistieken te bekijken zoals de groei van het aantal fans en het kijkgedrag van bezoekers. LinkedIn Company Stats is de vergelijkbare tool voor uw LinkedIn pagina s. Van start met Twitter voor zakelijk gebruik: Twitter is een sociaal netwerk waar deelnemers korte berichten van maximaal 140 karakters met elkaar uitwisselen. Deelnemers volgen elkaar en kunnen berichten van elkaar ontvangen vie allerlei soorten apparaten zoals computers, smart phones en tablets. Zoals reeds eerder aangegeven, kunt u het beste Twitter s gratis zoekmachine Twitter Search gebruiken om te zoeken naar tweets over uw business, concurrenten of sector. Door te onderzoeken

20 of en hoe mensen tweeten over uw business en sector kunt een een besluit nemen of u tijd moet besteden aan het opzetten en beheren van een Twitter account voor uw bedrijf. Als u tot de conclusie komt dat Twitter zinvol voor u is, kunt u op een gratis Twitter account aanmaken. Een paar tips voor het opzetten van uw eigen zakelijke Twitter account: Gebruik uw bedrijfsnaam als uw Twitter gebruiksnaam; Gebruik uw bedrijfslogo of een foto van de beheerder van uw Twitter account als de profielfoto voor uw account; Maak een Twitter achtergrond waar u aanvullende informatie over uw bedrijf geeft; Gebruik Advanced Twitter Search om uit te zoeken welke opiniemakers, beinvloeders en potentiele klanten u moet volgen vanaf uw Twitter account. FaceBook voor zakelijke gebruik: Met meer dan 1 miljard gebruikers is FaceBook de grootste speler in social media. Face- Book biedt uitgebreide mogelijkheden om een gemeenschap van volgers op te zetten die geinterresseerd zijn in uw bedrijf en die kunnen zorgen voor mond-tot-mond verspreiding van uw boodschappen. De eerste stap om FaceBook in te zetten voor groei van uw bedrijf, is het aanmaken van een zakelijke pagina op Facebook. Voor meer uitleg over zakelijk gebruik van FaceBook, kunt u het gratis ebook van Hubspot How to Use FaceBook for Business. downloaden. LinkedIn: Het sociale netwerk voor zakelijke professionals: LinkedIn is het sociale netwerk dat het meest bekend is onder professionals. Dit netwerk van meer dan 225 miljoen gebruikers en meer dan 1 miljoen bedrijfsprofielen kan een belangrijke bron van potentiele klanten voor u zijn. Om gebruik te maken van de mogelijkheden van LinkedIn kunt u het beste een persoonlijk profiel aanmaken en een bedrijfsprofiel voor uw organisatie. Als u deze profielen maakt, denk er dan aan om alle relevante gegevens zoals uw webadres (URL) en links naar uw blogposts te vermelden. Neem de tijd om er voor te zorgen dat uw persoonlijke profiel en bedrijfspagina interessant zijn voor de lezer en een nauwkeurig beeld geven van kennis, ervaringen en passie. LinkedIn groepen: Zodra u uw LinkedIn profielen heeft gemaakt, zijn er twee toepassingen die met name voor professionals en bedrijven relevant zijn. De eerste toepassing waar u naar moet kijken zijn de discussiegroepen. Deze groepen zijn bedoeld om Linked gebruikers rondom een specifiek thema met elkaar te laten discussieren. Groepen zijn heel geschikt om contact te leggen met gelijkgestemden en een hele logische plek om relevante inhoud te vinden en aan te bieden.

21 LinkedIn Answers: De tweede toepassing, LinkedIn Answers, geeft u de mogelijkheid om mensen te vinden die publiekelijk aangeven dat ze een specifiek probleem of behoefte hebben waar uw produkt of dienst een oplossing kan bieden. Het vinden van dergelijke vragen en het reageren met de juiste antwoorden of informatie is een uitstekende kans om uw bedrijf, product of dienst onder de aandacht te brengen. U kunt via LinkedIn Answers een hoge kwaliteit van bezoekers naar uw website leiden en er hele goede leads aan overhouden. Voor meer uitleg over zakelijk gebruik van LinkedIn, kunt u het gratis ebook van Hubspot, Learning LinkedIn From the Experts. downloaden.

22 Stap Vijf: Converteer Webbezoekers In Leads

23 Aangekomen bij stap vijf, bent u inmiddels met een blog begonnen, heeft u uw website geoptimaliseerd voor zoekmachines en bent u gestart met het deelnemen aan discussies in social media inclusief het aanbieden van uw eigen inhoud. Na enkele weken moet u al een toename kunnen zien in het aantal bezoekers op uw website. Er is alleen nog een probleem. Al dat bezoek leidt niet tot nieuwe klanten! Mensen bezoeken uw website maar die bezoeken leiden niet tot nieuwe klanten... of zelfs maar tot nieuwe leads. Wat kunt u eraan doen? Simpel. Focus op conversie. Focus op het converteren van meer bezoekers in leads voor nieuwe business. Doe dit door een aantrekkelijk aanbod voor uw klanten te bedenken, maak een call-to-action om uw aanbod onder de aandacht te brengen en zorg voor een landing page met een formulier waarme bezoekers hun contactgegevens kunnen achterlaten om uw aanbod te ontvangen. Test en meet de resultaten en pas het aanbod, de call-to-action en de landing page aan net zolang tot u tevreden bent over de uitkomsten. Hieronder vindt u een gedatailleerde omschrijving van alle stappen in dit sales en marketing proces: The Conversion Process 1. Create an offer 2. Build a call to action 3. Building a landing page 4. Measure, test, iterate Stap 1: Bedenk een aantrekkelijk aanbod Het aanbod is het belangrijkste onderdeel van iedere campagne. Het is de initiele prikkel die de aandacht trekt van de bezoekers van uw website en geeft hen een reden om het formulier in te vullen waarmee u hun contactgevens vastlegt. Uw aanbod moet aansluiten bij het soort lead dat u wilt aantrekken. Als u bijvoorbeeld een golfleraaar bent, wilt u aanbod doen dat aantrekkelijk is voor golfers die hun spel willen verbeteren. Als u een sales consultant bent, wilt u aanbod doen dat interessant is voor managers die hun sales proces willen verbeteren.

24 Veel gebruikt aanbod is in de vorm van kennis zijn onderzoeksrapporten, instructieboeken (zoals dit ebook!), downloads van presentaties of registraties van webinars. Ander aanbod is bijvoorbeeld een gratis demo of proefperiode van uw produkt of een persoonlijk, vrijblijvend adviesgesprek. Er zijn geen beperkingen aan wat u kunt aanbieden. Gebruik alles waarvan u denkt dat het werkt voor uw doelgroep. (Houdt er rekening mee dat het aanbodformulier de start is van het contact met de bezoeker. Het moet ontworpen zijn om een communicatie te beginnen die tot een zakelijke deal kan leiden). Stap 2: Maak Calls-to-Action Nadat u een aantrekkelijk en relevant aanbod hebt bedacht maakt u een paar prikkelende CTAs. Zoals we reeds vermelden bij stap 3, is een call-to-action een knop of een link op een website die de aandacht trekt van een bezoeker en die bezoeker naar een landing page leidt. Op de landing page wordt de bezoeker aangespoord om een formulier in te vullen met zijn of haar contactgegevens om daarna het aanbod te kunnen ontvangen. Door die informatie te geven, is de bezoeker omgezet in een lead die door iemand van uw organisatie kan worden opgevolgd. Uw call-to-action kan een tekst zijn, een plaatje of een HTML code maar het moet altijd een link naar de bijbehorende landing page bevatten. Als uw goede call-to-actions heeft zult u een hoog percentage van uw websitebezoekers kunnen omzetten in leads. Hieronder ziet u een voorbeeld van een call-to-action onderaan een Hubspot blogpost die ging over een onderwerp dat te maken had met het gebruik van FaceBook voor marketing: Stap 3: Maak landing pages Nadat u een call-to-action heeft gemaakt, moet u een landing page opzetten waar die call-toaction aan gekoppeld zal worden. De landing page is de pagina waar websitebezoekers op komen nadat ze op de call-to-action hebben geklikt en waar ze het formulier invullen om uw aanbod te kunnen ontvangen. U zult verbaasd staan hoe vaak wij calls-to-action tegenkomen die niet gekoppeld zijn aan

25 een landing page. Of het nu bewust is of gewoon vergeten, het ontbreken van een koppeling maakt het veel moeilijker voor de bezoeker om huw aanbod te krijgen en ze zullen het waarschijnlijk snel opgeven. Dus check en dubbelcheck of al uw calls-to-action verbonden zijn met de juiste landing pages. Als gezegd, landing pages bevatten het formulier waar bezoekers hun contactinformatie geven waarmee ze uw aanbod kunnen ontvangen. Deze contactinformatie wordt door u of uw salesafdeling ook gebruikt om het contact op te volgen. Zodra bezoekers hun contactinformatie hebben gegeven, moeten ze naar een bedankpagina geleid worden of een Maak in uw CTA heel duidelijk wat uw aanbod is. En wees specifiek. Als u een gratis stappenplan weggeeft, zeg Download ons GRATIS stappenplan voor X. Als u een gratis webinar organiseert, zeg Registreer voor ons GRATIS webinar over X. X moet overtuigend een duidelijk voordeel van het ontvangen van het aanbod aangeven. Dit is veel effectiever dan Download Nu of Ontvang een gratis produkt. Deze zijn gewoon niet specifiek genoeg. Stap 4: Test, Meet & itereer Aanbod, calls-to-action en landing pages zijn de kernelementen van het conversieproces, maar daarmee bent u er nog niet. Als u slechts een enkel conversiepad heeft, krijgt u weinig inzicht in het proces en de manier waarop het werkt. Om uw conversieproces te verbeteren, moet u experimenteren. U moet verschillende CTAs uitproberen, u moet verschillende landing pages testen, uw moet verschillend aanbod proberen en dan moet u uiteindelijk belissen welke het meeste bijdragen aan het behalen van uw marketing en business doelstellingen.

26 Nadat u een CTA een maand heeft gebruikt op uw website, pas dan de boodschap aan of maak een hele nieuwe CTA. Kijk na nog een maand welke het beste heeft gewerkt.als veel beozkers afhaken bij het zien van de landing page, kies dan een andere plek voor het formulier op de pagina en meet de effeceten. Wees niet bang om verschillende versies uit te proberen; u kunt altijd terug naar een vorige versie als die beter blijkt te werken. Het is de moeite waard wanneer u de beste combinatie heeft gevonden die het aantal conversies van bezoekers van uw website naar leads vergroot.

27 Stap Zes: Voed Leads Met Marketing

28 Volgens MarketingSherpa, zal uiteindelijk 70% van uw leads iets kopen van u of uw concurrenten, maar ze doen dat niet meteen! Bedrijven die relaties bouwen met hun leads gedurende een langere periode hebben het meeste succes in het omzetten van leads in klanten door op de radar te blijven todat de lead klaar is om te kopen. Voeden van uw leads is het proces van het ontwikkelen van de relatie met uw potentiele klant door het aanbieden van gerichte, relevante en waardevolle informatie met regelmatige tussenpozen. Het einddoel is dat de leads zelf kenbaar maken dat ze meer van u willen en zelf het initiatief nemen om nader contact met uw bedrijf op te nemen. Forrester Research heeft ontdekt dat bedrijven die goed zijn in het voeden van hun leads in staat zijn 50% meer leads met koopbereidheid te genereren tegen 33% minder kosten per lead. marketing best practices: Lijsten-bouwen: Bedenk opt-in mogelijkheden. Zorg er voor dat uw landing page formulieren bezoekers vragen hun adres op te geven en met een standaard aangekruiste optie aangeven dat ze uw informatie mailings willen ontvangen; Geef mensen een reden voor een opt-in. Of het nu een landing page is voor een ebook of formulier om zich aan te melden voor een nieuwsletter, geef altijd een goed argument voor het geven van toestemming van uw mailings. Wat is zo waardevol in uw ebook? Welke interesante en unieke informatie zullen ze ontvangen in uw nieuwsbrieven? Wees expliciet en benoem de voordelen vanuit het oogpunt van de ontvanger; Zou ik verontwaardigd zijn als ik uw informatie niet zou ontvangen? Stuur alleen berichten aan mensen die er expliciet toestemming voor hebben gegeven. U kunt het extreme principe van marketing goeroe Seth Godin volgen: Zou uw ontvanger verontwaardigd zijn als hij of zij uw mails niet zou krijgen? Als het antwoord waarschijnlijk ja is, stuur dan de s. Versturen: Blijf relevant. Waar was uw lead in geinteresseerd? Hebben ze het ebook Effectieve Internetmarketing in 8 stappen gedownload? Of hebben ze uw blogartikel Hoe vind je de beste marketeers via LinkedIn gelezen? Stuur ze s met meer informatie gericht op hun interesses; Wees persoonlijk. Gebruik een naam en adres in de van regel in het bericht die uw ontvangers herkennen. Maak het bericht persoonlijk zodat de ontvanger zich herinnert hoe en waarom hij of zij uw website heeft bezocht. Bijvoorbeeld, start met U heeft onlangs onze ebook X gedownload... of Dank voor het aanmelden voor onze blog! ; WLHMO? Zorg er uiteindelijk voor dat uw bericht van waarde is voor de ontvanger. Kruip in het hoofd van de ontvanger en vraag Wat Levert Het Mij Op? (WLHMO). Stuurt u ze

29 een om te vertellen hoe geweldig uw product is? Of biedt u een oplossing voor een probleem waar ze mee zitten? Maak de waarde duidelijk in zowel de inhoud van de mail als de onderwerpregel. Vertrouw niet op plaatjes. Veel systemen laden plaatjes niet automatisch. Als uw een groot plaatje is, zal uw ontvanger geen idee hebben waar het over gaat! Gebruik plaatjes als aanvullende (aan te klikken) informatie in uw en zorg er voor dat uw voldoende tekst bevat om de waarde duidelijk te maken; Wees consistent. U wilt dat uw ontvangers uw verwachten en er naar uitkijken. Of u nu uw s dagelijks, wekelijks of maandelijks verstuurd, kies een schema en houdt u eraan; Houdt u aan de wet. Blijf op de hoogte van de (anti)spam regels en zorg er voor dat uw activiteiten er aan voldoen. Converteren: Wat doe ik hier? Als ontvangers uw openten zorg dan dat duidelijk is wat ze moeten doen. Moeten ze klikken om een blogpost te lezen? Een nieuw, gratis ebook downloaden? Neem een call-to-action op die koppelt naar een landing page waar de ontvanger zichzelf opnieuw kenbaar kan maken en er voor kan kiezen verder met uw organisatie in contact te treden; De landing page is onderdeel van uw campagne. marketing houdt niet op met een klik. Uw landing page is een verlengstuk van uw en het is de plek waar conversie plaats vindt. Zorg er voor dat uw landing page en uw naadloos op elkaar aansluiten. Lees nog eens stap vijf van dit ebook voor tips over conversiemogelijkheden en landing page best practices. Meten: Click-Through Rate (CTR) is een maat voor de mate van respons op uw mailing. Hoeveel van de mensen die u g d heeft, hebben doorgeklikt naar uw landing page? De CTR score geeft u een indicatie van hoe aantrekkelijk uw aanbod en berichten zijn. Experimenteer met verschillende onderwerp omschrijvingen, calls-to-action en timing om de CTR van uw malings te verbeteren; Hoe zit het met Open Rate (OR)? OR geeft aan hoeveel procent van de ontvangers uw daadwerkelijk heeft geopend. OR wordt steeds onbetrouwbaarder als indicator omdat steeds meer systemen de plaatjes, die nodig zijn om te zien wie de geopend heeft, niet meer downloaden. Richt u in plaats daarvan op hoeveel kliks uw heeft ontvangen; De afmeldscore is een maat voor de mate van irritatie en spam. Er zullen altijd mensen zijn die uw s niet meer willen ontvangen. Zorg ervoor dat het aantal afmeldingen niet meer dan 5% bedraagt. Als het aantal afmeldingen boven deze grens komt, bekijk dan

30 uw opt-in strategie en procedures om er voor te zorgen dat au alleen s stuurt aan geabonneerden die uw willen ontvangen; Conversieratio meet actie. De laatste stap is conversie, dus meet hoeveel van de mensen die uw hebben geopend, opnieuw doorklikken naar uw landing page. Probeer verschillende landing pages om de conversie naar leads verder te verbeteren. Het voeden van leads gaat over het ontwikkelen van een relatie met uw leads. Besef dat dit niet beperkt hoeft te zijn tot communicatie via s. Denk na over hoe u ook kunt communiceren met uw leads via social media en andere platformen die ze gebruiken. Voor meer informatie over het implementeren van succesvolle marketing en het voeden van leads kunt u het gratis ebook van Hubspot, 7 Steps to Jump-Start Your Marketing Strategy. downloaden.

31 Stap Zeven: Wees Geschikt Voor Mobiel

32 Het is overduidelijk dat u steeds meer rekening moet houden met mobiele platforms als het gaat om Internetmarketing. Meer dan de helft van alle Nederlanders heeft al een smart phone en van de nieuw verkochte mobiele telefoons is het grootste gedeelte een smart phone. Nederland had in 2013 meer dan 4 miljoen tablet gebruikers en dat aantal zal in 2013 nog fors toenemen. Als u uw bedrijf, produkten of diensten wilt vermarketen op het mobiele Internet, moet u er rekening mee houden dat de inhoud die u aanbiedt, vermakelijk is en van hoge kwaliteit die gemakkelijk om mobiele apparaten zoals smart phones en tablets kan worden bekeken. Optimaliseer voor mobiel: Mobiele marketing is voortdurend onderwerp van gesprek onder marketeers, vaak met heel diverse definities en veronderstellingen. Hoewel mobiele marketing op heel veel manieren kan worden uitgelegd, is er een enkele boodschap die voor alle marketeers en alle toepassingen van belang is: optimaliseer uw informatie en campagnes voor mobiele apparaten. Het is ook mogelijk uw eigen mobiele app te ontwikkelen om in contact te komen met uw doelgroep hoewel de meeste bedrijven daar nog niet aan toe zijn. De meesten zijn nog bezig hun inspanningen en investeringen in Internetmarketing te vergroten en hebben niet genoeg inhoud voor een eigen mobiele app. Bovendien kunnen veel bedrijven nog veel verbeteren aan hun zoekmachineoptimalisatie (SEO), mailings, het voeden van hun leads en social media campagnes om het maximum aantal leads te genereren, voordat ze aan een nieuw groot project zoals het ontwikkelen van een mobiele app, beginnen. Voor die bedrijven die pas beginnen met mobiele marketing, is de eerste en belangrijkste stap om er voor te zorgen dat hun website goed leesbaar en gemakkelijk te navigeren is op mobiele apparaten. Wat is belangrijk bij het optimaliseren voor mobiele apparaten? 1. s & Calls-to-Action Het is belangrijk dat u zorgt dat uw website en s goed leesbaar zijn op mobiele apparaten zoals de iphone, Android smart phones en tablet computers. Kijk ook naar hoe uw calls-to-action en aanbod werken op mobiele apparaten. 2. Downloaden Hoe makkelijk is het voor een bezoeker om een formulier op uw website in te vullen met een smart phone? Als u een download aanbiedt, kan die dan geopend en bekeken worden op het mobiele apparaat?

33 3. Video In 2011 was 60% van alle dataverkeer op mobiele apparaten al video en dat is sindsdien alleen maar meer geworden. 20% van de mobiele gebruikers van Internet zijn verantwoordelijk voor 80% van alle mobiele dataverkeer. Deze verbluffende statistiek betekent dat een relatief kleine groep mobiele Internetgebruikers verantwoordelijk zijn voor veruit het grootste deel van de consumptie van mobiele bandbreedte. Deze data geeft een belangrijk inzicht voor het doen van marketing op het mobiele Internet. Met de verwachting dat de beschikbare mobiele bandbreedte langzamer zal stijgen dan de vraag ernaar terwijl de kosten sneller zullen toenemen, zult u als marketeer moeten zorgen voor datavriendelijke mobiele marketing. Vraag een mobiele gebruiker niet om een video van 10 minuten te streamen. Zorg in plaats daarvan voor een korte, concrete beschrijving van de video in tekst. Geef ze de gelegenheid om de video te bekijken als ze weer op een WiFi netwerk met hogere bandbreedte zitten om te zorgen dat ze tijd, geld en bandbreedte besparen.

34 Stap Acht: Analyseer En Verfijn Uw Strategie

35 Nu u de juiste Internetmarketing technieken heeft ingericht, wordt het tijd om ze zo efficient en efectief mogelijk te maken. Uw belangrijkste doelstelling voor deze stap is om de beste manier te vinden om alle deze technieken in samenhang te gebruiken om online gevonden te worden en nieuwe klanten voor uw bedrijf te realiseren. 5 stappen voor analyse en verfijning van uw Internetmarketing: 1. Gebruik een analysetool Om te kunnen analyseren, heeft u een analysetool nodig. Hubspot heeft een (betaalde) business georienteerde tool voor dit doel. Google Analytics is niet puur business georienteerd maar wel gratis beschikbaar en u helpt de bezoekersstroom naar en op uw website te analyseren; 2. Onderken verbeterkansen Zoek uit wat u wilt verbeteren. Wilt uw dat meer mensen uw blog lezen? Wilt u meer bezoekers op uw homepage converteren naar leads? Maak er een gewoonte van om voortdurend te zoeken naar mogelijkheden om nieuwe leads en klanten te vinden. 3. Stel uw doelstellingen in tijd en aantallen In vrijwel alle gevallen zouden uw doelstellingen kwantificeerbaar moeten zijn en een tijdsaspect bevatten. Bijvoorbeeld: 10% meer website leads in de komende 2 weken. 4. Verfijn Analiseer hoe goed uw online marketingcampagnes werken en breng wijzigingen aan om uw marketingdoelstellingen te halen door minder te doen wat niet goed werkt, meer te doen van wat wel werkt of datgene wat niet goed werkt aan te passen zodat het beter wordt. 5. Evalueer Stel vast of u uw kwantitiatieve doelstellingen heeft behaald. Als dat het geval is, laat dan alle wijzigingen intact. als dat niet het geval is, kijk dan wat u vanaf het begin anders had kunnen of moeten doen. Blijf de resultaten van uw online marketingactiviteiten monitoren om er zeker van te zijn dat ze ook op de langere termijn de gewenste resultaten blijven opleveren.

36 Te analyseren data: Om te zorgen dat uw verfijningen een maximaal effect hebben moet u een aantal sleutelindicatoren bewaken. Dat kan alleen met de eerder genoemde analysetools. Voordat we ingaan op verfijningen, stellen we eerst vast wat de belangrijke indicatoren zijn. Dit is een minimale set. Zodra u zich op uw gemak voelt met het werken met deze indicatoren, kunt een gaan kijken naar een uitgebreidere set van parameters zoals bijvoorbeeld te vinden Hubspots Web Analytics Marketing Hub. Website Grade: Hoe goed is uw website in zijn geheel geoptimaliseerd? Test uw site opnieuw met Website Grader om daar achter te komen. U kunt zich ook aanmelden voor een automatische maandelijkse update via het Website Grader report. Bezoekers: Hoeveel mensen bezoeken uw website? Leads: Hoeveel van deze bezoekers weet u om te zetten in leads (potentiele klanten)? Klanten: Hoeveel klanten of verkopen heeft u gerealiseerd via de online marketing? Klant Acquisitie Kosten: Wat kost het u om een nieuwe klant binnen te halen? Nieuwe en terugkerende bezoekers: Welk deel van al uw bezoekers zijn nieuw en welk deel heeft uw site al eens eerder bezocht? Beide type bezoekers zijn goed. Nieuwe bezoekers betekent dat mensen u vinden via zoekmachines. Terugkerende bezoekers betekent dat u mensen een goede reden heeft gegeven om terug te komen naar uw website. De kunst is om de juiste balans te vinden voor uw type bedrijf, producten en diensten. Effectiviteit per kanaal: Welke promotiekanalen of platformen geven u de meeste bezoekers? Concentreer u op lange termijn resultaten, niet op toevallige pieken als gevolg van nieuwsberichten of persberichten. Bezoekers per zoekwoord : Welke zoekwoorden zorgen voor het meeste verkeer naar uw website?

37 Stappen voor verbetering: Hoewel u zich moet richten op de langere termijn doelstellingen, zijn er maatregelen die u kunt treffen voor verbeteringen op de korte termijn. Hieronder staan enkele onderdelen van uw website die u kunt verfijnen om uw bredere doelstellingen te verwezenlijken: Zoekwoorden: Probeer nieuwe zoekwoorden of variaties van uw huidige zoekwoorden uit om te zien of u daarmee beter gevonden wordt. Omdat u verschillende zoekwoorden kunt gebruiken voor iedere pagina van uw site, zijn er heel veel mogelijkheden om mensen via zoekwoorden naar uw site te krijgen; On-Page SEO: Kijk of het aanpassen van een enkele on-page factor kan helpen het aantal bezoekers te vergroten. Voorbeelden van on-page factoren zijn pagina titel, meta beschrijving en kopteksten. Doe een simpele test en wijzig de titel van een pagina op uw website om te zien of dat tot meer bezoekers leidt; Conversies: Probeer nieuwe dingen uit met uw conversieformulieren of landing pages. geef bijvoorbeeld een conversieformulier een meer opvallende plek op uw webpagina; Inhoud strategie: Kijk welke inhoud het meeste verkeer naar uw website oplevert. Dit kan een aanleiding zijn om u op meer van dat soort inhoud te richten dan wel de manier waarop u andere inhoud aanbiedt aan te passen; Social Media Promotions: Ga na welke social media kanalen de meeste bezoekers en leads aanleveren. U kunt zich dan weer meer richten op de succesvolle social media platformen of de prestaties van de minder succesvolle kanalen verbeteren; Voeden van leads: Mischien stuurt u te vaak s -- of niet vaak genoeg. Misschien zijn de calls-to-action in uw niet geschikt voor uw publiek. Blijf experimenteren en testen.

38 Conclusie Voor starters lijkt het concept van Internetmarketing wellicht moeilijk en uitdagend. Maar door ieder onderdeel van Internetmarkting stap voor stap aan te pakken, kunnen bedrijven Internetmarketing beheersbaar maken en eerste succesjes boeken. Wij hopen dat u door het lezen van dit ebook inzicht heeft gekregen hoe Internetmarketing kan bijdragen aan uw totale marketingactiviteiten en u kan helpen uw business te laten groeien. Ga aan de slag en maak Internetmarketing u eigen, stap voor stap!

39

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates...

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates... Inhoud Introductie... 3 Waarom Facebook?... 5 2. Adverteer met Facebook... 14 3.Starten met Facebook... 18 4. Facebook Status Updates... 29 5.Opbouwen & Versterken van uw Bedrijf... 34 6. Overzicht - Facebook

Nadere informatie

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat!

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Het geheim van een succesvolle makelaar Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Marketing voor Makelaars 2 / 41 Over de auteur Ik heet en ik ben off- en online ondernemer, spreker en trainer.

Nadere informatie

MEER RENDEMENT UIT UW E-MAIL MARKETING

MEER RENDEMENT UIT UW E-MAIL MARKETING MEER RENDEMENT UIT UW E-MAIL MARKETING copyright 2011 Blinker BV Inhoudsopgave Meer rendement uit uw e-mail marketing... 2 H1 Randvoorwaarden... 3 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Return on Investment (ROI)...

Nadere informatie

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis...

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis... INHOUDSOPGAVE VOORWOORD...3 1. Hoe kom ik hoger in Google?...4 1.1. De drie-eenheid van zoekmachine optimalisatie...4 1.1.1.Technische kwaliteit en architectuur van de website...4 1.1.2 Inhoudelijke kwaliteit

Nadere informatie

Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing

Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing 2 Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing 3 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

TIPS EN TRUCS VOOR ZOEKMACHINEOPTIMALISATIE. Een praktische gids om uw webpagina s beter vindbaar te maken. Ruudhanou.com 2013

TIPS EN TRUCS VOOR ZOEKMACHINEOPTIMALISATIE. Een praktische gids om uw webpagina s beter vindbaar te maken. Ruudhanou.com 2013 TIPS EN TRUCS VOOR ZOEKMACHINEOPTIMALISATIE Een praktische gids om uw webpagina s beter vindbaar te maken. Ruudhanou.com 2013 SEO - Ruudhanou.com 2013 p.1 INHOUDSOPGAVE Waarom zoekmachineoptimalisatie?

Nadere informatie

Online ondernemen Geld verdienen door en met internet

Online ondernemen Geld verdienen door en met internet Online ondernemen Geld verdienen door en met internet Online ondernemen Geld verdienen door en met internet Voorwoord 2 Hans Biesheuvel Voorzitter MKB-Nederland Beste ondernemer, Met trots presenteer

Nadere informatie

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN V1.02 Mark Jansen 2 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 LEES DIT EERST! 4 Disclaimer 4 Copyright 4 INLEIDING 5 WAAROM IS SNELHEID ZO BELANGRIJK? 6 Gebruikerservaring van bezoekers

Nadere informatie

WHITE PAPER* 22 TIPS OM KLANTEN TE MAKEN VIA INTERNET

WHITE PAPER* 22 TIPS OM KLANTEN TE MAKEN VIA INTERNET WHITE PAPER* 22 TIPS OM KLANTEN TE MAKEN VIA INTERNET *Een white paper is een rapport, gids of document dat door een bedrijf of autoriteit geschreven wordt om problemen aan te kaarten en hiervoor concrete

Nadere informatie

Eerste hulp bij online ondernemen. Geld verdienen door en met internet

Eerste hulp bij online ondernemen. Geld verdienen door en met internet Eerste hulp bij online ondernemen Geld verdienen door en met internet 4 Eerste hulp bij online ondernemen 5 Voorwoord Beste ondernemer, Met trots presenteer ik u hierbij het boekje Eerste Hulp bij Online

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

#12onlinetools. voor ambitieuze ondernemers. Sophie Fischer. www.sponiza.nl

#12onlinetools. voor ambitieuze ondernemers. Sophie Fischer. www.sponiza.nl #12onlinetools voor ambitieuze ondernemers Sophie Fischer www.sponiza.nl 1 2 Voor Fred, Claudia en Joost Inhoudsopgave Voorwoord 5 Inleiding 8 Fase 1 Tools voor zichtbaarheid en interactie 13 1 De website

Nadere informatie

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen HOE PAK JE EEN CROWDFUNDINGCAMPAGNE AAN? A. Tijdlijn project = live! Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen Afsluiting & beloningen 1. Planning 1.1. Is crowdfunding iets voor mij? Overeenstemming

Nadere informatie

Stefan Rooyackers. Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via Facebook

Stefan Rooyackers. Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via Facebook Stefan Rooyackers Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via Facebook 1 Copyright Eerste druk Augustus 2012 Facebook is eigendom van Facebook Inc. Op geen enkele wijze is er sprake van sponsoring,

Nadere informatie

Praktische handreiking voor het gebruik van sociale media in het werkveld herdenken, vieren en herinneren

Praktische handreiking voor het gebruik van sociale media in het werkveld herdenken, vieren en herinneren Praktische handreiking voor het gebruik van sociale media in het werkveld herdenken, vieren en herinneren Mieke van Heesewijk, Stichting Netwerk Democratie Eindredactie: Mieke Sobering Rechten Op dit rapport

Nadere informatie

E-mail Marketing van A tot Z

E-mail Marketing van A tot Z E-mail Marketing van A tot Z Pagina 1 Versie 1.0 oktober 2008 Copyright Blinker B.V. Introductie Wanneer u met e-mail marketing aan de slag gaat duizelt het u al snel voor de ogen. De meest uiteenlopende

Nadere informatie

WORD KONING CONTENTMARKETING Klanten aantrekken en koesteren met social content

WORD KONING CONTENTMARKETING Klanten aantrekken en koesteren met social content WORD KONING CONTENTMARKETING Klanten aantrekken en koesteren met social content Word Koning Contentmarketing In dit e-book lees je: Over hoe merken kunnen navigeren in een omgeving waarin klanten en prospects

Nadere informatie

CROWD FUNDING HET NIEUWE INVESTEREN ANIEL MISHRA GIJSBERT KOREN ROUNDTABLES.NL

CROWD FUNDING HET NIEUWE INVESTEREN ANIEL MISHRA GIJSBERT KOREN ROUNDTABLES.NL CROWD FUNDING HET NIEUWE INVESTEREN ROUNDTABLES.NL ANIEL MISHRA GIJSBERT KOREN CROWD FUNDING HET NIEUWE INVESTEREN Dit is een uitgave van Roundtables.nl Copyright 2011 E. Baidjnath Misier en G.W. Koren

Nadere informatie

KLANTCONTACT VIA SOCIAL MEDIA

KLANTCONTACT VIA SOCIAL MEDIA KLANTCONTACT VIA SOCIAL MEDIA HANDBOEK WEBCARE & SOCIAL CUSTOMER SERVICE E S T H E R G O O S & E R N S T K R U I Z E HANDBOEK WEBCARE & SOCIAL CUSTOMER SERVICE 1 HOE KUNNEN WE KLANTCONTACT OP SOCIAL MEDIA

Nadere informatie

Slimmer werken: vanaf nu! Meer doen in minder tijd met meer aandacht en plezier

Slimmer werken: vanaf nu! Meer doen in minder tijd met meer aandacht en plezier Slimmer werken: vanaf nu! Meer doen in minder tijd met meer aandacht en plezier 2009 A.W. Bruna Uitgevers B.V. 2009 Anja Wassenaar Eerste druk november 2009 Omslagontwerp Hoop werk, Leoniek de Hoop, Amersfoort

Nadere informatie

Bereik uw achterban via social media

Bereik uw achterban via social media Anders Bereik uw achterban via social media Social mediagids voor het betrekken van burgers Gendeles estrum es ut elitia Auteur: Brechtje Walburgh Schmidt, Marjoke Verschelling, Karin Sok Redactie: Tekstburo

Nadere informatie

2015 VERDER MET INTERNET

2015 VERDER MET INTERNET 2015 1 Voorwoord Ment Kuiper De veranderingen in het werk- en denkveld van de marketeer blijven elkaar snel opvolgen. De aanleiding voor het schrijven van een TrendDoc 2015 ligt daarom voor de hand. De

Nadere informatie

VERBETER JE WEBSITE IN TIEN EENVOUDIGE STAPPEN

VERBETER JE WEBSITE IN TIEN EENVOUDIGE STAPPEN VERBETER JE WEBSITE IN TIEN EENVOUDIGE STAPPEN www.re-freshed.nl facebook.com/refreshednl twitter.com/ Handig ebook vol tips, trucs en concrete stappen om zelf je website te verbeteren! Inleiding Je website.

Nadere informatie

Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1

Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1 Maak werk van je geluk! Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1 Projectmanagement: Afdeling marketing en communicatie Start People

Nadere informatie

Handleiding focusgroep onderzoek

Handleiding focusgroep onderzoek Handleiding focusgroep onderzoek In deze handleiding komt aan de orde: 1. wat een focusgroep is; 2. wanneer een focusgroep onderzoek bruikbaar is; 3. plaats van het focusgroep onderzoek in de verbeter

Nadere informatie

Colofon. Aanvullingen, verbeteringen en suggesties zijn van harte welkom! Geschreven door Paulus Veltman (@paulusveltman)

Colofon. Aanvullingen, verbeteringen en suggesties zijn van harte welkom! Geschreven door Paulus Veltman (@paulusveltman) 339 Colofon Nederlandse editie 4.8, januari 2015. Kijk op http://paulusveltman.nl/handleiding-twitter.html voor de meest recente versie van dit boekje. De Engelse vertaling is te downloaden op http://paulusveltman.com/twitter-guide.html.

Nadere informatie

Onderneem t zelf in welzijn! Ingrediënten voor een ondernemende organisatie

Onderneem t zelf in welzijn! Ingrediënten voor een ondernemende organisatie Onderneem t zelf in welzijn! Ingrediënten voor een ondernemende organisatie Auteurs: Daan de Bruijn, Els Meijsen en Gery Lammersen Redactie: Tib/teksten Eindredactie: afdeling communicatie, MOVISIE Vormgeving:

Nadere informatie

magazine Macaw IT-nieuws, trends en ontwikkelingen Veiligheidsregio s Werken aan bereikbaarheid

magazine Macaw IT-nieuws, trends en ontwikkelingen Veiligheidsregio s Werken aan bereikbaarheid Macaw magazine IT-nieuws, trends en ontwikkelingen Veiligheidsregio s Werken aan bereikbaarheid Najaar 2013 02 03 Colofon Inhoud De andere kant van internet Macaw Magazine is een uitgave van Macaw. Vormgeving

Nadere informatie

In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint in het onderwijs

In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint in het onderwijs White Paper In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint in het onderwijs Een sociaal intranet op basis van SharePoint moet goed worden voorbereid. Uiteindelijk zullen er een groot

Nadere informatie