Dank u om Morningstar.nl te kiezen als uw beleggingspartner. Website GebruikersGids 1

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dank u om Morningstar.nl te kiezen als uw beleggingspartner. Website GebruikersGids 1"

Transcriptie

1 Morningstar.nl GebruikersGids NEDERLANDS 2010 ß

2 Website GebruikersGids 1 Op de Morningstar Website vindt u snel objectieve en onafhankelijke informatie over de duizenden beleggingsfondsen die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. U krijgt toegang tot de ongebonden en inzichtelijke analyses die onze analistenteams voor u samenstellen over beleggingsfondsen, ETFs en aandelen. Bovendien biedt de website heel wat handige tools die u kunnen helpen bij het opbouwen en stroomlijnen van uw eigen beleggingsportefeuille. Bovendien is onze website volledig gratis! Registreren is pas nodig als u een portefeuille wilt bijhouden of als u de wekelijkse nieuwsbrief wilt ontvangen. Uw gegevens worden dan opgeslagen zodat u de volgende keer weer snel van start kunt en niet van nul hoeft te beginnen. Inschrijven is eenvoudig, gratis en duurt slechts enkele seconden! Met deze gids willen we u helpen om snel uw weg te vinden op onze website en eruit te halen wat erin zit. In de helpsectie van de Morningstar website vindt u ook de individuele Quick Guides die u alle informatie verschaffen per topic. Hebt u vragen, aan- of opmerkingen, aarzel dan niet ons te contacteren. Dat kan eenvoudig via de helpsectie onderaan links de website. Klik op Contacteer Morningstar en laat uw bericht achter. Dank u om Morningstar.nl te kiezen als uw beleggingspartner.

3 Website GebruikersGids 2 Inhoud De Eerste Keer 4 Inloggen bij Morningstar Drie eenvoudige stappen om betere beleggingsbeslissingen te nemen en uw portefeuille te stroomlijnen. Stap 1: Doorzoek de Databases 7 Morningstar Quickrank Morningstar Screener Morningstar Screener Voorbeeld Stap 2: Lees de Morningstar informatie 13 Fondsanalyse Fondsrapport Andere artikelen Stap 3: Monitor uw beleggingen met de X-Ray 19 Uw eigen portefeuille samenstellen Uw Portefeuille doorlichten met de X-Ray Extra Informatie Morningstar, Inc. Alle rechten zijn voorbehouden. De informatie in dit document is en blijft eigendom van Morningstar, Inc. Niets in deze uitgave mag worden hergebruikt, vermenigvuldigd of gekopieerd in welke vorm dan ook, zonder de

4 Website GebruikersGids 3

5 Website GebruikersGids 4 De Eerste Keer Zoals u waarschijnlijk al hebt gemerkt, is de Morningstar website een ruime website die een ton aan beleggingsideeën en informatie biedt in de vorm van data, artikelen, tools en analyses. De vraag die u op de lippen brandt is waarschijnlijk Waar moet ik beginnen? Deze GebruikersGids geeft u een overzicht van de verschillende tools waartoe beleggers toegang hebben om hen te helpen beter geïnformeerde beleggingsbeslissingen te nemen. U krijgt hier een overzicht van deze tools, waar u ze kunt vinden op de Morningstar website en hoe u ze kunt gebruiken. Bent u nog geen lid en wilt u wekelijks een nieuwsbrief ontvangen met een overzicht van de belangrijkste beleggingsideeën en artikelen, schrijf u dan snel in! Als lid krijgt ook toegang tot de portefeuilletool waarmee u de vinger aan de pols kunt houden van uw beleggingen.

6 Website GebruikersGids 5 Inloggen bij Morningstar Op de Morningstar Website vindt u verschillende handige tools om fondsen te rangschikken of te selecteren volgens uw eigen criteria. De website biedt ook de mogelijkheid om fondsen onderling met elkaar te vergelijken. U krijgt er uitleg over begrippen en producten uit de financiële wereld en geniet daarenboven van de extra mogelijkheden wanneer u zich gratis als gebruiker registreert. U kunt een portefeuille opstellen, deze optimaliseren en u krijgt toegang tot de laatste koersen en veranderingen. Blijft u graag op de hoogte van het laatste fondsnieuws, dan kunt u zich gratis abonneren op onze wekelijkse nieuwsbrief. 1. Klik bovenaan de pagina op Lid worden 2. Vul uw gegevens in en klik op Aanmelden 3. Nadat u bent ingeschreven bent, ontvangt u een ter bevestiging. Inloggen bij Morningstar 4. Klik bovenaan de pagina op Inloggen 5. Vul uw en wacht-woord in en klik op Aanmelden

7 Website GebruikersGids 6 Drie eenvoudige stappen om betere beleggings- beslissingen te nemen en uw portefeuille te stroomlijnen 1. Doorzoek de databases Ga op zoek naar fondsen, aandelen en ETFs die voldoen aan uw vereisten. Deze initiële screening helpt u een overzicht van interessante beleggingsideeën samen te stellen. 2. Lees de Morningstar analyses U krijgt toegang tot inzichtelijke en exclusieve analyses en onderzoeken. De Morningstar analisten zijn onafhankelijk en hebben een duidelijke opinie die u helpt betere beleggingsbeslissingen te maken. 3. Monitor uw portefeuille Met de Portfolio tool kunt u al uw beleggingen op één centraal punt bij elkaar brengen. De X-Ray helpt u vervolgens uw spreiding te beoordelen en eventuele risico s in kaart te brengen.

8 Website GebruikersGids 7 Stap 1: Doorzoek de databases In Nederland zijn er ruim beleggingsfondsen te verkrijgen. Als u daarbij ook aandelen en ETFs rekent, dan krijg je als belegger al snel het gevoel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De Morningstar Quickrank helpt het aantal keuzes terug te brengen tot een aanvaardbaar aantal, op basis van wat u belangrijk vindt. Als de Morningstar Quickrank onvoldoende blijkt, kunt u steeds gebruik maken van de meer uitgebreide Screener. Daarbij heeft u een nog uitgebreidere set van mogelijkheden om een succesvol zoekresultaat te bekomen.

9 Website GebruikersGids 8 Morningstar Quickrank Snel en efficiënt de Morningstar databases doorzoeken De Morningstar Quickrank is de meest populaire tool. Hij kan gebruikt worden voor zowel beleggingsfondsen, aandelen als ETFs en werk volgens 3 stappen: Stap 1: Geef uw zoekcriteria in Selecteer de relevante zoekcriteria in de verschillende dropdown menu s en klik op Zoek. De pagina wordt opnieuw geladen en geeft uw resultaten weer Stap 2: Rangschik op basis van uw vereisten Klik op een van de overzichten. Door bovenaan op de titel van elke kolom te klikken kunt u de resultaten rangschikken van hoog naar laag of van a tot z. Stap 3: Selecteer de beleggingen die u interesseren Hebt u één of meerdere beleggingen gevonden die voldoen aan uw keuze, selecteer dan het vakje aan het begin van de rij en kies de gewenste optie. U kunt bijvoorbeeld een of meerdere beleggingen aan uw portefeuille toevoegen of met elkaar vergelijken. Klik hier voor meer Morningstar Tools Klik hier voor meer hulp Zoekopties Gebruik deze opties om snel fondsen te vinden die aan uw eisen voldoen. 2. Weergaveopties Hoe wilt u de resultaten bekijken? Welke elementen wilt u vergelijken? 3. Selectieopties Selecteer fondsen om ze over te brengen naar de andere Morningstar tools. Navigatie Stel hier in hoeveel fondsen u per pagina wil bekijken en navigeer door de zoekresultaten.

10 Website GebruikersGids 9 Varianten Morningstar Quickrank Morningstar toont niet één enkele Quickrank op haar website, maar heeft er maar liefst vier. Vaak beschikt u niet over de exacte naam of de ISIN code van een bepaald beleggingsinstrument en dan is het handig om andere criteria zoals de Morningstar categorie of het fondshuis/aandelenmarkt te gebruiken. Fondsen Quickrank De Fondsen Quickrank helpt u snel beleggingsfondsen te zoeken. Kies de Morningstar categorie, het fondshuis of geef eenvoudigweg de ISIN code in en klik op Zoek. U krijgt vervolgens een overzicht van de fondsen die aan uw criteria voldoen. ETF Quickrank De ETF Quickrank helpt u snel ETFs/Trackers, ook wel passief beheerde fondsen genoemd, te zoeken. Kies de Morningstar categorie, het fondshuis of geef eenvoudigweg de ISIN code in en klik op Zoek. U krijgt vervolgens een overzicht van de ETFs die aan uw criteria voldoen. Aandelen Quickrank De Aandelen Quickrank helpt u snel aandelen te zoeken. Kies de aandelenmarkt waarop u wilt zoeken of geef de ISIN code in en klik op Zoek. U krijgt vervolgens een overzicht van de aandelen die aan uw criteria voldoen. Hedge Fondsen Quickrank De Hedge Fondsen Quickrank helpt u snel alternatieve beleggingsfondsen te zoeken. Kies de Morningstar categorie, het fondshuis of geef eenvoudigweg de ISIN code in en klik op Zoek. U krijgt vervolgens een overzicht van de fondsen die aan uw criteria voldoen.

11 Website GebruikersGids 10 Morningstar Screener Op basis van specifieke criteria het universum verkleinen Op basis van meer gedetailleerde zoekcriteria kunt u het aantal overblijvende fondsen nog sterker verkleinen. Geef de relevante elementen aan en klik op Zoek. U wordt dan geleid naar een Morningstar Quickrank met uw zoekresultaten. Vervolgens kunt u net zoals bij de Quickrank aan de slag met rangschikken. Klik hier voor meer Morningstar Tools Klik hier voor meer hulp Hier ziet u het aantal fondsen dat voldoet aan uw zoekcriteria.

12 Website GebruikersGids 11 Morningstar Screener Voorbeeld Een goedkoop beleggingsfonds dat belegt in aandelen van grote ondernemingen, dat een bovengemiddelde Morningstar Sterrenrating heeft en waarvan het risico beneden het gemiddelde ligt. Selecteer de criteria uit elk van de menu s totdat u bij een beperkter aantal beleggingsfondsen komt die voldoen aan uw voorkeur. Startsituatie: Aantal fondsen = Als belegger met een beleggingsportefeuille in Euro geeft u er waarschijnlijk de voorkeur aan om in Euro te beleggen. U kunt ook een andere munt selecteren of Alle Munteenheden selecteren. Aantal fondsen = U bent op zoek naar een aandelenfonds, selecteer daarom onder het type fonds dat u zoek, Aandelen. Aantal fondsen = De distributiekeuze is afhankelijk van uw voorkeuren. Inc. (income) fondsen reiken jaarlijks een dividend uit en betalen dit uit aan hun deelnemers. Acc. (accumulate) fondsen keren wel een dividend uit, maar herbeleggen dit opnieuw in het fonds. Als particuliere belegger bent u Niet- Institutioneel. Aantal fondsen = 2.194

13 Website GebruikersGids 12 Aantal fondsen = De Morningstar Stijlbox help om de portefeuille van een beleggingsfonds eenvoudig in kaart te brengen. Op basis van de grootte van de onderneming waarin belegd wordt, en op basis van de aandelenkarakteristieken (waarde, groei of gemengd) wordt een fonds ingedeeld. Voor aandelen van grote ondernemingen zonder voorkeur voor waarde of groei, selecteert u de hele bovenste rij. Aantal fondsen = Voor een bovengemiddelde Morningstar Rating en een beneden gemiddeld risico ten opzichte van soortgelijke fondsen (categorie), is het eenvoudig om 4 en 5-sterrenfondsen te kiezen en een lager dan gemiddeld en laag risico te selecteren Aantal fondsen = 114 Uiteraard wilt u niet te veel betalen om een fonds in portefeuille te houden. Wie bereid is tot 2% jaarlijks te betalen heeft de keuze uit 60 fondsen. Om het aantal fondsen nog verder te beperken wordt hier gekozen voor een totale kostenratio van maximaal 1,50%. Aantal fondsen = 9 Klik op Zoek om uw zoekopdracht uit te voeren. U krijgt vervolgens een Quickrank met de resultaten.

14 Website GebruikersGids 13 Stap 2: Lees de Morningstar Informatie De Morningstar Website wil een waardige bron zijn voor uw beleggingsonderzoek. Daarom vindt u van elk fonds, aandeel en ETF in de Morningstar database heel wat informatie. Daarbovenop komen de artikelen die het gebruik van deze fondsen, aandelen en ETFs in de context van uw beleggingsportefeuille plaatst. De aandelenen fondsanalyses op onze website bieden dan weer een diepgaand inzicht in de individuele beleggingen. Voor de Nederlandse website bieden de Europese ETF en fondsanalisten de nodige inzichten in de door een fondsmanager beheerde fondsen (al dan niet actief beheerd). Daarnaast geeft het Amerikaanse aandelenteam heel wat input met betrekking tot de waardering en beoordeling van individuele aandelen en ondernemingen. De website editor brengt deze analyses samen in overzichtelijke artikelen die u helpen de individuele beleggingen in een breder perspectief te plaatsen. In de vorm van artikelen, columns en nieuwsberichten blijft u zo steeds op de hoogte van wat er gebeurt op de financiële markten. Hebt u uw eigen portefeuille al aangemaakt? Het is nu nog eenvoudiger om het relevante nieuws te volgen, dit wordt onderaan de portefeuilletool weergegeven. Zo blijft u op de hoogte wanneer de mening van onze analisten verandert over een aandeel of een beleggingsfonds of wanneer een belegging uit uw portefeuille in het nieuws vermeld wordt. Diepgaande informatie om u te helpen betere beleggingsbeslissingen te maken.

15 Website GebruikersGids 14 Fondsanalyse Morningstar heeft een team van 35 fondsanalisten verspreid over Europa en Azië die de beleggingsfondsen in de lokale markten beoordelen. Daarvoor spreken zij rechtstreeks met de fondsbeheerder en kijken ze verder dan het cijferwerk. Daarbij wordt gesproken over de wijzigingen in de portefeuille van het fonds, de strategie, het team dat het fonds beheert en de vooruitzichten voor het fonds. De inzichten die de Morningstar analisten daaruit halen, worden vervolgens voor u in een overzichtelijk fondsrapport gegoten. Daarin wordt een duidelijke opinie over het fonds gevormd en wordt verteld welke de risico s zijn van de strategie die het fonds gebruikt. Deze unieke aanpak, helpt beleggers om verder te kijken dan het rendement uit het verleden. Uiteindelijk weten we allemaal dat rendementen behaald in het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. De Morningstar fondsrapporten helpen u de volgende vragen te beantwoorden: Is het aan te raden dit fonds in mijn portefeuille op te nemen? Een beleggingsfonds dat door onze analisten positief wordt beoordeeld en waar zij volledig achter staan, krijgt een Elite rating. Dat is de hoogst mogelijke rating en staat voor de verwachting dat het fonds het in de toekomst beter zal doen dan soortgelijke fondsen. Hoe heeft het fonds gepresteerd en wat waren de oorzaken? Elk fonds kent hoogtes en laagtes. Als belegger is het belangrijk te begrijpen wat deze bewegingen drijft, zo bouwt u aan een lange termijnportefeuille waarin u kunt vertrouwen. Wie beheert het fonds en hoe gebeurt dit? Omdat de Morningstar analisten rechtstreeks met de beheerder van het fonds praten, weten zij precies wie het fonds beheert. Daarenboven geeft dit hen ook de mogelijkheid om te kijken hoe het team werkt en hoe de verschillende teamleden beloond worden. Hoe moet ik het fonds in mijn portefeuille gebruiken? Afhankelijk van het type fonds en de strategie die het fonds gebruikt, zal een fonds al dan niet tot de kern van uw portefeuille kunnen behoren. Wij helpen u.

16 Website GebruikersGids 15 Fondsrapport Het fondsrapport helpt beleggers alle informatie over een beleggingsfonds te bundelen. Hier vindt u ook informatie die u elders zelfs bij het fondshuis moeilijker kunt krijgen. Denk daarbij aan de namen van de fondsbeheerder(s) of de historische jaarverslagen. Door het rendement af te zetten tegen de Morningstar categorie, kunt u zien hoe een fonds gepresteerd heeft ten opzichte van soortgelijke fondsen A B C D E 1

17 Website GebruikersGids Overzicht Op één pagina worden de belangrijkste elementen van het fonds vermeld. Hier leest u tot welke categorie het fonds behoort, wie de beheerder is, welke kosten er verbonden zijn aan het fonds, hoe de portefeuille eruit ziet met behulp van de Morningstar stijlbox en hoe het fonds in het verleden gepresteerd heeft. 2. Grafiek De grafiek helpt u het verleden rendement van het fonds grafisch voor te stellen. Het historische rendement wordt vergeleken ten opzichte van de Morningstar categorie en ten opzicht van de index over een periode die u zelf kunt bepalen. Zo kunt u bijvoorbeeld nagaan of een fonds tijdens de periode dat zijn huidige beheerder aan het roer staat. 3. Fondsanalyse Wanneer een fondsanalyse beschikbaar is, kunt u deze hier terugvinden. De Morningstar analisten praten ondermeer over wie het fonds beheert, hoe dat gebeurt, welke de risico s zijn en wat hun algemene opinie is over het fonds. Hier leest u ondermeer ook hoe u het fonds in uw portefeuille kunt gebruiken. Een Elite rating is de beste rating, terwijl Inferior duidt op een slecht fonds. 4. Rendement Het rendement over vast perioden, daarbij wordt gekeken naar de prestaties van de index en de Morningstar categorie over een langere tijdshorizon. 5. Rating en Risico Morningstar beoordeelt fondsen ook op basis van hun rendement gecorrigeerd voor het risico (Morningstar Sterrenrating). Deze vindt u hier alsook een interpretatie van de onafhankelijke elementen (rendement en risico) in vergelijking tot soortgelijke fondsen binnen de Morningstar Categorie. 6. Portefeuille De portefeuille van een beleggingsfonds bepaalt in grote mate het toekomstige rendement. Het is met andere woorden belangrijk om te begrijpen welke de meest belangrijke risico s zijn en hoe u hierop als belegger kunt inspelen. Zo vermijdt u verassingen tijdens minder goede perioden en begrijpt u ook beter waar het rendement van een fonds vandaan komt. 7. Management Fondshuizen vermelden deze informatie vaak niet op hun factsheets, maar u vindt deze wel bij Morningstar. Wij zijn er van overtuigd dat het rendement in grote mate bepaald wordt door de ervaring en het temperament van de beheerder van het beleggingsfonds.

18 Website GebruikersGids Kosten Kosten zijn een belangrijke determinant bij beleggen. Hoe hoger de kosten hoe lager de kans op outperformance. Een goede kijk op kosten is essentieel. 9. Filings Morningstar verzamelt ook (historische) jaarverslagen en factsheets. Deze vindt u hier terug. A. Widget Toevoegen Wie regelmatig social networks zoals twitter, facebook en blogs bezoekt, klinkt een widget niet vreemd in de oren. Met de Morningstar Widget kunt u de informatie over een beleggingsfonds in enkele klikken overzetten naar uw blog of online artikel zonder zelf in Excel aan de slag te moeten. Geef de naam van het fonds in en kopieer de code naar uw blog. Zo eenvoudig is het. B. Voeg Toe aan Portefeuille Vanuit de factsheet is het eenvoudig om een fonds toe te voegen aan uw eigen portefeuille. Klik op deze knop en u wordt rechtstreeks naar uw portefeuille geleid. Indien u nog niet aangemeld bent, kunt u dat eerst doen en vervolgens selecteert u de portefeuille die van toepassing is, het aantal aandelen en klikt u op Opslaan. C. Afdrukken Wilt u het allemaal nog eens rustig nalezen op een later moment of de gegevens opslaan ter informatie, dan kunt u kiezen om de pagina af te drukken. D. Woordenboek De factsheet bevat heel wat termen die zeer specialistisch zijn. In onze woordenboek vindt u deze termen terug. E. Methodologie Morningstar maakt het voor u gemakkelijker om fondsen met elkaar te vergelijken door steeds dezelfde manier van berekenen en weergeven te gebruiken. Zo krijgt u bijvoorbeeld de regio- en sectorverdelingen steeds op dezelfde wijze getoond. Dat ondanks het feit dat fondshuizen vaak andere definities gebruiken wat een vergelijking moeilijker zou maken. Morningstar helpt u het overzicht beter te bewaren. De daarvoor ontwikkelde methodologieën vindt u terug onder deze tab.

19 Website GebruikersGids 18 Andere Artikelen Naast fondsanalyses biedt Morningstar nog heel wat andere onafhankelijke en diepgaande informatie. Op die manier willen we u helpen betere beleggingsbeslissingen te nemen. Deze artikelen bundelen de analyses en onderzoeken die Morningstar produceert en tonen hoe deze in het dagelijkse leven gebruikt kunnen worden om uw vermogen beter te beheren. Homepagina Op de Morningstar homepagina vindt u de laatste artikelen. Klik op een van de tabs om de artikelen over een bepaald onderwerp te lezen. Columns Morningstar heeft een duidelijke mening over het beleggingslandschap. Deze wordt door onze analisten en editors geventileerd in hun columns. Op een gevatte manier brengen zij hun boodschap en helpen u kritischer te kijken naar beleggen. Fonds Artikelen Deze sectie bevat artikelen die betrekking hebben op beleggen in beleggingsfondsen en zijn een belangrijke aanvulling op de Morningstar fondsanalyses. ETF Artikelen Onder dit kopje leest u de artikelen die betrekking hebben op passief beheerde fondsen zoals indexfondsen en ETFs. Het Morningstar ETF Analistenteam schrijft regelmatig bijdragen voor deze sectie die u helpen dit soort beleggingen beter te begrijpen. Aandelen Analyses & Artikelen Morningstar heeft een team van ruim 100 analisten dat zich focust op aandelen. Hoewel het merendeel Amerikaanse aandelen zijn, worden ook de belangrijkste Europese aandelen besproken. In deze sectie vindt u hun resultaten terug. Fondsnieuws & Nieuwsradar Het laatste nieuws over beleggingsfondsen en de financiële markten vindt u hier terug in korte, maar krachtige artikeltjes.

20 Website GebruikersGids 19 Stap 3: Monitor uw beleggingen met de X-Ray De X-Ray is de trots van Morningstar. Daarmee kunt u eenvoudig uw portefeuille doorlichten en krijgt u onmiddellijk een idee over de mogelijke risico s die vervat zitten in uw portefeuille. Zo kunt u uw eigen vermogen beheren als een echte fondsbeheerder.

21 Website GebruikersGids 20 Uw eigen portefeuille samenstellen Voordat u aan de slag kunt met de portefeuilletool, dient u zich eerst te registeren. Zo vermijdt u dat u de volgende keer weer helemaal opnieuw moet beginnen met het ingeven van uw portefeuille. Wilt u niet registreren en de X-Ray toch gebruiken, kies dan voor de optie Instant X-Ray. Ga naar de Portefeuilletool door in het menu te klikken op Portefeuille. Als u nog niet aangemeld bent, wordt u eerst gevraagd om in te loggen. Vervolgens wordt u gevraagd om enkele basisgegevens van uw nieuwe portefeuille in te vullen: Klik hier om naar een andere tool te gaan. Hulp nodig? Klik hier voor meer info. Portefeuillenaam Geef uw portefeuille een duidelijke naam. Zo vindt u deze nadien snel terug. Valuta Standaard staat dit op Euro. Indien u een portefeuille aanhoudt in een andere munt dan de Euro, kunt u dit hier aangeven.

22 Website GebruikersGids 21 Benchmark Fondsbeheerders beoordelen hun rendement ten opzichte van een benchmark of index. Op die manier weten ze of ze het al dan niet beter gedaan hebben dan de markt. Kies zelf een benchmark die bij u past en waartegen u uw eigen resultaten wilt afzetten om een oordeel te hebben over uw prestaties. Belegt u enkel in Nederlandse aandelen, kies dan voor de AEX of MSCI Netherlands. Belegt u wereldwijd, kies dan voor MSCI World. Belegt u enkel in obligaties, kies dan voor de Lehman Brothers Aggregate Bond index. Portefeuilletype Afhankelijk van uw einddoel, kunt u een type kiezen. Wilt u enkel beleggingen volgen, kies dan voor de Overzichtsportefeuille. Deze laat u toe snel enkele beleggingen op te lijsten en het rendement te volgen zonder dat u door het hele proces moet gaan om de aan- en verkopen te registreren. De Overzichtsportefeuille kan ook gebruikt worden als short list waarin u beleggingen volgt die u nog niet in portefeuille houdt, maar die u overweegt in uw portefeuille te brengen op een later tijdstip. U kunt ook kiezen voor de Transactieportefeuille. Dit type portefeuille laat u toe om aan- en verkopen te registreren met inbegrip van de transactiekosten die u betaald heeft. Daarnaast worden ook dividenden en het splitsen van aandelen/fondsen mee in rekening gebracht. Zo beschikt u over één van de meest volledige portefeuilletools die op het web beschikbaar zijn. Heeft u de basisgegevens ingegeven, dan kunt u aan de slag met de portefeuilletool. Klik op Volgende om te starten met het ingeven van uw beleggingen.

23 Website GebruikersGids 22 Transactieportefeuille Een transactie toevoegen is erg gemakkelijk. Geef de naam of ISIN code rechtstreeks in of klik op het vergrootglas rechts van de balk. Nadat u op het vergrootglas heeft geklikt, krijgt u volgende zoektool. Geef bovenaan in of u op zoek bent naar fondsen of aandelen. Vervolgens kunt u hier net zoals bij de Quickrank eenvoudige zoekopdrachten uitvoeren. Kies bijvoorbeeld het fondshuis en/of de Morningstar categorie om het aantal fondsen te beperken. Scroll naar beneden of klik op Volgende om meer mogelijkheden te bekijken. Indien u het fonds of het aandeel van uw keuze heeft gevonden, dubbelklik dan op de naam en het wordt toegevoegd aan uw selectie. Vervolgens kunt u de gegevens verder aanvullen: Type Transactie Aan- of verkoop Aandelen Aantal aandelen dat u aan- of verkocht heeft Datum van de transactie Geef de datum u wanneer u het aandeel of het fonds aan- of verkocht heeft. Op basis hiervan wordt het rendement nadien berekend. Indien u geen prijs ingeeft, wordt deze automatisch bepaald op basis van de slotkoers van het fonds of het aandeel op de datum die u ingeeft. Prijs (optioneel) De transactieprijs per aandeel. Provisiebedrag (optioneel) De provisie of transactiekost is een belangrijke determinant voor uw toekomstig rendement. Door dit mee in te geven zal Morningstar bij de berekening van uw persoonlijke rendement steeds rekening houden met de kosten die u betaald heeft. Zo hebt u steeds een getrouw overzicht van het rendement dat u werkelijk behaalde.

24 Website GebruikersGids 23 Overzichtsportefeuille Een belegging toevoegen is erg gemakkelijk. Geef de naam of ISIN code rechtstreeks in of klik op het vergrootglas rechts van de balk. Nadat u op het vergrootglas heeft geklikt, krijgt u volgende zoektool. Geef bovenaan in of u op zoek bent naar fondsen of aandelen. Vervolgens kunt u hier net zoals bij de Quickrank eenvoudige zoekopdrachten uitvoeren. Kies bijvoorbeeld het fondshuis en/of de Morningstar categorie om het aantal fondsen te beperken. Scroll naar beneden of klik op Volgende om meer mogelijkheden te bekijken. Indien u het fonds of het aandeel van uw keuze heeft gevonden, dubbelklik dan op de naam en het wordt toegevoegd aan uw selectie. Vervolgens kunt u verder aangeven welk belang het aandeel of beleggingsfonds in uw totale portefeuille heeft. Gebruikt u dit lijstje slechts als overzicht, dan heeft de allocatie weinig belang en kunt u eenvoudigweg 1 intypen onder Allocatie Bedrag. Wilt u echter een X-Ray uitvoeren op deze portefeuille, dan zijn de gewichten van de verschillende beleggingen wel van belang. U kunt het percentage van elke positie ingeven of het absolute bedrag. Met deze laatste optie interpreteert Morningstar voor u welk percentage toegeschreven moet worden aan welke belegging.

25 Website GebruikersGids 24 Uw portefeuille doorlichten met de X-Ray De X-Ray helpt u de risico s in uw portefeuille te ontdekken. Door uw eigen portefeuille te vergelijken met de eigenschappen van de benchmark, kunt u zien waar uw concentraties liggen. Vervolgens kunt u indien deze concentraties niet gewenst zijn bepaalde posities afbouwen of zelfs elimineren. Overzicht De eerste pagina van de X-Ray geeft u een totaal overzicht van de eigenschappen. Wilt u meer details, klik dan bovenaan op het dropdown menu naast Selecteer een overzicht en kies een van de meer specifieke componenten. Benchmark De X-Ray vergelijkt uw portefeuille met die van de benchmark. Kies een index die voor uw portefeuille zinvol is. Belegt u uitsluitend in Nederlandse aandelen, kies dan voor de AEX of MSCI Netherlands. Belegt u wereldwijd, kies dan voor MSCI World. Belegt u enkel in obligaties, kies dan voor de Lehman Brothers Aggregate Bond index. Bestaat uw portefeuille uit aandelen, obligaties of money market instrumenten?

26 Website GebruikersGids 25 Zijn er bepaalde sectoren in uw portefeuille die sterk over- of onderwogen zijn ten opzichte van de portefeuille van uw benchmark? Zijn er bepaalde regio s in uw portefeuille die sterk over- of onderwogen zijn ten opzichte van de portefeuille van uw benchmark?

27 Website GebruikersGids 26 Beleggen bepaalde fondsen in dezelfde aandelen en indien ja, hoe groot is de totale positie van die individuele aandelen hierdoor. Wordt het risico daardoor sterk vergroot?

28 Website GebruikersGids 27 Extra Informatie 1. Help sectie Meer informatie nodig? Ga naar onze helpsectie. Hier vindt u onder meer de Meest Gestelde Vragen (FAQ), informatie over de methodologie en kunt u contact met het Morningstar supportteam opnemen. 2. Morningstar Wij horen graag van u! Klik op Morningstar en stuur ons uw vragen en opmerkingen. 3. Woordenlijst Zijn bepaalde termen niet helemaal duidelijk? Klik dan op de Morningstar Woordenlijst waar u alle termen die op onze website gebruikt worden, terugvindt.

29 Website GebruikersGids Site Map Dit overzicht toont u de verschillende mogelijkheden die Morningstar u biedt. Zo kunt u steeds snel navigeren en vindt u sneller wat u zoekt. 5. Quicktake Widget Met de Morningstar Widget kunt u de informatie over een beleggingsfonds in enkele klikken overzetten naar uw blog of online artikel. Geef de naam van het fonds in en kopieer de code naar uw blog. 6. Fondsvergelijker Wilt u twee of meerdere fondsen met elkaar vergelijken, gebruik dan deze tool. Geef de namen van de verschillende fondsen in en vergelijk hun gegevens met betrekking tot rendement, portefeuille, risico, sector- en regioverdeling.

30 ß De Entree EE Amsterdam Nederland

REGISTREREN CONCERT IN CONCERTKALENDER

REGISTREREN CONCERT IN CONCERTKALENDER HANDLEIDING REGISTREREN CONCERT IN CONCERTKALENDER BRASS BAND HEIST Versie 1.1 27/08/2015 Inhoud Registreren op de website... 3 Inloggen op de website... 5 Nieuw concert toevoegen... 6 Tonen concertkalender...

Nadere informatie

Toelichting op uw jaaroverzicht

Toelichting op uw jaaroverzicht Bedenk je toekomst Toelichting op uw jaaroverzicht Inzicht in uw producten met mijnaegon.nl De visie achter onze beleggingsbeslissingen Toekomstverwachtingen Aegon in de prijzen Inzicht in uw producten

Nadere informatie

IMAP-handleiding Bookinto

IMAP-handleiding Bookinto IMAP-handleiding Bookinto Olivier Nuyts 2Ti6 Ewout Spitaels 2Ti6 Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Bachelor Toegepaste Informatica 2 de jaar Academiejaar 2010-2011 Overzicht Inleiding Bookinto

Nadere informatie

Handleiding Mijn Kerk

Handleiding Mijn Kerk Handleiding Mijn Kerk 1 www.deinteractievekerk.nl Algemeen Uw kerk gaat de Interactieve Kerk gebruiken. In deze handleiding willen we u op een eenvoudige manier uitleggen hoe de Interactieve Kerk precies

Nadere informatie

Handleiding deelnemers ABN Amro Pension Services Portal. Versie 0.4 01 oktober 2011

Handleiding deelnemers ABN Amro Pension Services Portal. Versie 0.4 01 oktober 2011 Handleiding deelnemers ABN Amro Pension Services Portal Versie 0.4 01 oktober 2011 Inhoud Inloggen... 3 Homepage... 6 Verdeling... 7 Eigen beleggingsmix aanmaken... 7 Transacties... 12 Depot overzicht...

Nadere informatie

Handleiding website Buurten Met Uitzicht

Handleiding website Buurten Met Uitzicht Handleiding website Buurten Met Uitzicht www.buurtenmetuitzicht.nl Op de site www.buurtenmetuitzicht.nl kunt u berichten of tweets plaatsen en iets op de buurtagenda zetten. Alle berichten worden niet

Nadere informatie

Medewerkershandleiding. 19-02-2014 Versie 1.4

Medewerkershandleiding. 19-02-2014 Versie 1.4 Medewerkershandleiding 19-02-2014 Versie 1.4 Inhoud 1) Uitgangspunt... 2 2) Startscherm... 3 2.1) Fitheid en kennisdoelen... 3 2.2) Kennisdoelen en de benodigde kennis... 4 3) Uw persoonlijke gegevens

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Verbeterde online dienstverlening Vermogensadvies en Vermogensbeheer

Veel gestelde vragen Verbeterde online dienstverlening Vermogensadvies en Vermogensbeheer Veel gestelde vragen Verbeterde online dienstverlening Vermogensadvies en Vermogensbeheer Vanaf 19 december kunt u in Mijn ING Beleggen gebruik maken van de verbeterde online dienstverlening voor Vermogensadvies

Nadere informatie

Medewerkershandleiding. 25-01-2013 Versie 1.1

Medewerkershandleiding. 25-01-2013 Versie 1.1 Medewerkershandleiding 25-01-2013 Versie 1.1 Inhoud 1) Uitgangspunt... 2 2) Startscherm... 3 2.1) Fitheid en speerpunten... 3 2.2) Speerpunten en de benodigde kennis... 4 2.3) Kennisdoelen... 4 3) Uw persoonlijke

Nadere informatie

Werkinstructie Docenten Inlog

Werkinstructie Docenten Inlog Werkinstructie Docenten Inlog Versie: Januari 2011 Coachview.net: 2.1 Auteur(s): Remy Remery Dé nieuwe manier van samenwerken Inhoudsopgave INLEIDING 3 INDELING 4 INLOGGEN 5 COACHVIEW.NET INTERFACE EN

Nadere informatie

Handleiding nieuwe website Cozycar voor gebruikers

Handleiding nieuwe website Cozycar voor gebruikers 1 Handleiding nieuwe website Cozycar voor gebruikers Inhoudstafel 1. Registreren en inloggen... 2 1.1 Heb je nog geen autodeel-account?... 2 1.2 Heb je al een autodeel-account aangemaakt of had je al een

Nadere informatie

ABC Marketingtool Handleiding

ABC Marketingtool Handleiding ABC Marketingtool Handleiding Zelf doelgericht zoeken naar nieuwe sales leads in de ABC B2B database doet u met ABC Marketingtool. Met deze krachtige, online tool stelt u zelf eenvoudige tot complexe zoekopdrachten

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Mijn easyfairs. Handleiding voor exposanten

Gebruiksaanwijzing Mijn easyfairs. Handleiding voor exposanten Gebruiksaanwijzing Mijn easyfairs Handleiding voor exposanten Mijn easyfairs Handleiding voor exposanten Pagina 2 Inhoud Inloggen... 4 Standnaam en logo invoeren... 5 Invoeren van uw bedrijfsgegevens...

Nadere informatie

Dinsdag 22 september 2015. Beleggen met ETF s Van theorie tot strategie

Dinsdag 22 september 2015. Beleggen met ETF s Van theorie tot strategie Dinsdag 22 september 2015 Beleggen met ETF s Van theorie tot strategie Wie geven deze presentatie? Tycho Schaaf Beleggingsspecialist LYNX Martijn Rozemuller Oprichter en directeur Think ETF s 1 De agenda

Nadere informatie

MOTUS- APP: De gebruikersgids

MOTUS- APP: De gebruikersgids MOTUS- APP: De gebruikersgids 1 Hoe de MOTUS- app gebruiken Een gebruikersgids voor de web tool van MOTUS is beschikbaar via de webpagina s http://www.motus.vub.ac.be en www.motusdemo.com. Wat nu volgt

Nadere informatie

Quick Guide VivianCMS

Quick Guide VivianCMS Quick Guide VivianCMS Gastenboek creëren Versie: 1.0 Startdatum: 24 juli 2006 Datum laatste wijziging: 24 juli 2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Contactformulier

Nadere informatie

Handleiding Enquêtemodule. Contents

Handleiding Enquêtemodule. Contents Handleiding Enquêtemodule Dit document dient als uitleg over de enquêtemodule. De enquêtemodule is een optionele module welke te bestellen is via Support Modules. Met de enquêtemodule krijgt de club de

Nadere informatie

Deze verkorte handleiding beschrijft in het kort wat u moet doen om zo snel mogelijk te kunnen beleggen met Alex Bottom-Line.

Deze verkorte handleiding beschrijft in het kort wat u moet doen om zo snel mogelijk te kunnen beleggen met Alex Bottom-Line. verkorte handleiding INLEIDING Welkom bij Alex Bottom-Line! Deze verkorte handleiding beschrijft in het kort wat u moet doen om zo snel mogelijk te kunnen beleggen met Alex Bottom-Line. Meer uitgebreide

Nadere informatie

portal gebruikershandleiding

portal gebruikershandleiding portal gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1. Aan de slag Wat is de net10 portal? Aanmelden als net10 partner Inloggen Startpagina Mijn account Mijn account Een krediet account aanvragen Mijn account Gebruikersbeheer

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Sporter

SportCTM 2.0 Sporter SportCTM 2.0 Sporter APP Inloggen Dotcomsport heeft ter ondersteuning van de dagelijkse praktijk ook een APP ontwikkeld, om data invoer te vereenvoudigen. Deze APP ondersteunt de onderdelen; Agenda (invoer

Nadere informatie

HANDLEIDING store2actions. Online-beheer van uw voorraad

HANDLEIDING store2actions. Online-beheer van uw voorraad HANDLEIDING 2actions Online-beheer van uw voorraad U heeft 2 manieren om in te loggen op onze website : via de klantenruimte op www.services2actions.com of rechtstreeks via de link www.2actions.com De

Nadere informatie

Handleiding competitie.nevobo.nl

Handleiding competitie.nevobo.nl De competitiewebsite, welke via http://competitie.nevobo.nl/ te bereiken is, wordt steeds belangrijker in de volleybalcompetities van de Nevobo. In dit document vindt u informatie over de werking van deze

Nadere informatie

VERVANGENDE FONDSEN VOOR DE BLACKROCK FUNDS OF ISHARES

VERVANGENDE FONDSEN VOOR DE BLACKROCK FUNDS OF ISHARES ONDERZOEK NAAR VERVANGENDE FONDSEN VOOR DE BLACKROCK FUNDS OF ISHARES NOVEMBER 2014 Met dank aan: Naar aanleiding van het besluit van BlackRock om per 31 december 2014 de Funds of ishares op te heffen

Nadere informatie

Het beleggingsbeleid van Berben s Effectenkantoor

Het beleggingsbeleid van Berben s Effectenkantoor Het beleggingsbeleid van Berben s Effectenkantoor Waarschijnlijk baseert u uw keuze voor een vermogensbeheerder op diverse gronden. Mogelijk heeft u binnen uw netwerk al goede berichten over ons vernomen.

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

BlackRock Managed Index Portfolios. zorgeloos gespreid beleggen tegen lage kosten

BlackRock Managed Index Portfolios. zorgeloos gespreid beleggen tegen lage kosten BlackRock Managed Index Portfolios zorgeloos gespreid beleggen tegen lage kosten BlackRock Managed Index Portfolios zorgeloos gespreid beleggen tegen lage kosten Herkent u zich hier in? U wilt eigenlijk

Nadere informatie

OZO Handleiding 1. Voor gebruikers/deelnemers

OZO Handleiding 1. Voor gebruikers/deelnemers OZO Handleiding 1 Voor gebruikers/deelnemers Inleiding Deze handleiding legt u uit hoe u als gebruiker/deelnemer op overzichtelijke wijze de weg kunt vinden binnen de OZO website. Wilt u uitleg over de

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Beleggersrekening Beleggen om uw geld te laten groeien. Wilt u beleggen om uw geld te laten groeien? Kies dan voor goede prestaties en flexibiliteit met

Nadere informatie

Children s Rights and Business Principles

Children s Rights and Business Principles Children s Rights and Business Principles www.childrenandbusiness.be Handleiding voor bedrijven. Children s rights and Business Principles Handleiding voor bedrijven - 1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 2

Nadere informatie

Aan de slag met Acadin

Aan de slag met Acadin Aan de slag met Acadin Handleiding voor de leerling (v. W-09-2011) 1 (versie sept.2011) Inhoud Basistaken in schema... 3 Inloggen en uitloggen... 4 Openen van Acadin inlogpagina... 4 Aanmelden bij de leeromgeving...5

Nadere informatie

Het gebruik van de klankbordgroepen

Het gebruik van de klankbordgroepen Het gebruik van de klankbordgroepen Wat is de klankbordgroep? De klankbordgroep is een online platform dat communicatie, inspraak en participatie rond bepaalde maatschappelijke thema s faciliteert. Door

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Startscherm trainer

SportCTM 2.0 Startscherm trainer SportCTM 2.0 Startscherm trainer Inloggen Webapplicatie Via inlog.dotcomsport.com kun je in inloggen op de webapplicatie van het SportCTM. Wij adviseren onderstaande browsers Windows: Internet Explorer,

Nadere informatie

Auteur: Niels Bons. Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie. 2014, Provincie Fryslân. Uitgegeven in eigen beheer

Auteur: Niels Bons. Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie. 2014, Provincie Fryslân. Uitgegeven in eigen beheer Auteur: Niels Bons Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie 2014, Provincie Fryslân Uitgegeven in eigen beheer (mail@infofryslan.nl) Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

IPMarketing. Krijg inzage in uw potentiële klanten door uw website te analyseren! Handleiding 3.0

IPMarketing. Krijg inzage in uw potentiële klanten door uw website te analyseren! Handleiding 3.0 Krijg inzage in uw potentiële klanten door uw website te analyseren! Handleiding 3.0 Voorwoord Welkom bij de handleiding van IP Marketing 3.0. Hier vindt u alle informatie over het gebruik van het vernieuwde

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Beleggersrekening Beleggen om uw geld te laten groeien. Wilt u beleggen om uw geld te laten groeien? Kies dan voor goede prestaties en flexibiliteit met

Nadere informatie

BRICONweb voor de club

BRICONweb voor de club BRICONweb voor de club Starten met BW! 3 Aanmelden! 4 Registreren! 4 Club verantwoordelijke! 5 Bestaande club! 5 Nieuwe club aanmaken! 5 Aanmaken wedstrijd! 6 Betekenis icoontjes! 7 Inkorven! 8 Aantallen

Nadere informatie

Mijn egov-rollenbeheer Handleiding voor Roltoekenningsbeheerders

Mijn egov-rollenbeheer Handleiding voor Roltoekenningsbeheerders Mijn egov-rollenbeheer Handleiding voor Roltoekenningsbeheerders Versie 1 11 december 2013 Inhoud 1 Over deze handleiding... 5 1.1 Voor wie... 5 1.2 Gebruik iconen... 5 2 Veelgebruikte termen en definities...

Nadere informatie

REGISTRATIETOOL. Van zaterdag 30 april t.e.m. zaterdag 28 mei 2016

REGISTRATIETOOL. Van zaterdag 30 april t.e.m. zaterdag 28 mei 2016 REGISTRATIETOOL Van zaterdag 30 april t.e.m. zaterdag 28 mei 2016 ALGEMENE INFO ONLINE STAPPENREGISTRATIETOOL Voor de uitvoering van de stappenclash wordt gebruik gemaakt van de online stappenregistratietool.

Nadere informatie

Infosessie Datastream Handleiding

Infosessie Datastream Handleiding Infosessie Datastream Handleiding In onderstaande handleiding worden enkele basisprincipes van het zoeken naar gegevens in Datastream geïllustreerd. Voor meer achtergrond informatie over de software wordt

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 INHOUD 1 Inleiding 3 1.1 De drie categorieën 3 2 Inloggen op MaakJeTraining 4 2.1 Registreren op MaakJeTraining 4 2.2 Inloggen met account 5 2.3 Veranderingen

Nadere informatie

Inschrijving met een PROFESSIONEEL PROFIEL. INSCHRIJVING STAP 1 - Persoonsgegevens. INSCHRIJVING STAP 2 Aanbod en opleiding

Inschrijving met een PROFESSIONEEL PROFIEL. INSCHRIJVING STAP 1 - Persoonsgegevens. INSCHRIJVING STAP 2 Aanbod en opleiding Inschrijving met een PROFESSIONEEL PROFIEL INSCHRIJVING STAP 1 - Persoonsgegevens INSCHRIJVING STAP 2 Aanbod en opleiding INSCHRIJVING STAP 3 Je praktijk INSCHRIJVING STAP 4/5 - Je profiel INSCHRIJVING

Nadere informatie

1. Gebruikers & voertuigen... 3. 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3

1. Gebruikers & voertuigen... 3. 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3 Inhoudsopgave 1. Gebruikers & voertuigen... 3 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3 1.2 Hoe (ont)koppel ik een bestaande gebruiker(s) van/aan meerdere voertuigen?... 5 1.3 Hoe voeg ik een extra voertuig

Nadere informatie

Handleiding Glimworm nieuwsbrief

Handleiding Glimworm nieuwsbrief Handleiding Glimworm nieuwsbrief Auteur: Marten Hoekstra Datum: 26 Mei 2005 Versie: 1.0 Dit document bevat vertrouwelijk informatie die niet voor anderen dan de relatie van Glimworm bedoeld is. Op alle

Nadere informatie

Resultaten tellen Aanmelden

Resultaten tellen Aanmelden Instructie digitaal aanbesteden Registratie Deze aanbesteding zal in digitale vorm plaatsvinden middels een speciaal daartoe ingerichte online account van de opdrachtgever. U hoeft voor deelname niets

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Handleiding Hootsuite

Handleiding Hootsuite Oktober 2013 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Account aanmaken... 4 2. Wat is wat?... 6 3. Inrichten... 8 3.1 Tabs aanmaken... 8 3.2 Kolommen aanmaken... 8 4. Inrichten voor monitoring... 10 4.1 Zoekwoorden...

Nadere informatie

1 Algemeen... 2. 2 Inloggen in Basecone... 2. 3 Aanleveren van documenten... 3. 4 Commentaar toevoegen aan documenten... 4. 5 Autoriseren...

1 Algemeen... 2. 2 Inloggen in Basecone... 2. 3 Aanleveren van documenten... 3. 4 Commentaar toevoegen aan documenten... 4. 5 Autoriseren... blz. 1 HANDLEIDING BASECONE Inhoudsopgave 1 Algemeen... 2 2 Inloggen in Basecone... 2 3 Aanleveren van documenten... 3 4 Commentaar toevoegen aan documenten... 4 5 Autoriseren... 5 6 Archiveren en opvragen

Nadere informatie

DISCRETIONAIR BEHEER ONZE BEHEERSMANDATEN MET BELEGGINGSFONDSEN

DISCRETIONAIR BEHEER ONZE BEHEERSMANDATEN MET BELEGGINGSFONDSEN DISCRETIONAIR BEHEER ONZE BEHEERSMANDATEN MET BELEGGINGSFONDSEN ONZE BEHEERSMANDATEN MET BELEGGINGSFONDSEN Banque de Luxembourg biedt u haar expertise aan op het gebied van vermogensbeheer. Door ons een

Nadere informatie

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast OPMAKEN VAN BERICHTEN EN PAGINA S ONE PAGER Berichten en pagina s worden op dezelfde wijze opgemaakt. Voor het opmaken van een bericht ga je in het navigatiemenu (afbeelding rechts) naar BERICHTEN > NIEUW

Nadere informatie

Handleiding Melkvee Connect

Handleiding Melkvee Connect Handleiding Melkvee Connect Inhoudsopgave 1. Wat kun je ermee en hoe werkt het?... 1 2. Je eigen account bewerken... 2 3. Deelnemen aan een netwerk... 4 4. Een netwerk starten... 6 5. Nieuwsberichten plaatsen...

Nadere informatie

Handleiding E-bankieren

Handleiding E-bankieren Handleiding E-bankieren Inhoud 1 Starten met E-bankieren 3 1.1 Inloggen en uitloggen 3 1.2 Wachtwoord wijzigen 3 1.3 Inloggegevens vergeten 3 1.4 Goed om te weten voordat u begint 3 2 Sparen 4 2.1 Naar

Nadere informatie

Beleggen. Omdat u op tijd de juiste zet wilt doen

Beleggen. Omdat u op tijd de juiste zet wilt doen Beleggen Omdat u op tijd de juiste zet wilt doen 225517_1213.indd 1 29-10-13 11:21 Bankier op uw manier Gemak en deskundigheid vormen samen de kern van onze dienstverlening. U beslist hoe en wanneer u

Nadere informatie

Handleiding LROI-Dashboard Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten

Handleiding LROI-Dashboard Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten Handleiding LROI-Dashboard Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten Inleiding In de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI) worden de patiënt en prothesekenmerken van heup- en knie-implantaten

Nadere informatie

Handleiding online inschrijven Kinderopvang. Met i-school

Handleiding online inschrijven Kinderopvang. Met i-school Handleiding online inschrijven Kinderopvang Met i-school Inhoud 1. Reserveren 1.1 Schooldagen en schoolvrije dagen 1.2 Vakanties 2. Aanmelden 3. Homepagina 4. Kalender 5. Inschrijven 5.1 Via de kalender

Nadere informatie

Hoe online inschrijven voor Jeugdaanbod en Jeugdopvang?

Hoe online inschrijven voor Jeugdaanbod en Jeugdopvang? Hoe online inschrijven voor Jeugdaanbod en Jeugdopvang? Ga naar www.gemeente.be en klik helemaal op de knop. Of ga rechtstreek naar http://scherpenheuvel-zichem.ticketgang.eu 1. Een gezin-account aanmaken:

Nadere informatie

HANDLEIDING VERENIGINGEN BEHEER SPORTSTIMULERING NEDERLAND

HANDLEIDING VERENIGINGEN BEHEER SPORTSTIMULERING NEDERLAND HANDLEIDING VERENIGINGEN BEHEER SPORTSTIMULERING NEDERLAND SCHOOLJAAR 2011-2012 1 INHOUDSOPGAVE INLOGGEGEVENS AANVRAGEN 3 INLOGGEN 5 CURSUS INHOUD 6 CURSUSTYPE INGEVEN 6 CURSUSLOCATIE INGEVEN 6 PERIODE

Nadere informatie

UW EVENEMENT AANKONDIGEN BIJ UIT IN VLAANDEREN

UW EVENEMENT AANKONDIGEN BIJ UIT IN VLAANDEREN UW EVENEMENT AANKONDIGEN BIJ UIT IN VLAANDEREN Ga naar de website : www.uitinvlaanderen.be Kies om in te loggen indien je reeds geregistreerd bent, of maak een nieuwe login via registreer hier Eenmalige

Nadere informatie

Mini-handleiding Hootsuite

Mini-handleiding Hootsuite Mini-handleiding Hootsuite versie 1.2 24 juli 2011 Index Index... 2 Goed om te weten voor je begint... 3 Account aanmaken... 4 Sociale netwerken toevoegen... 4 Gebruiken... 7 Overzicht... 7 Menu... 8 Inrichten

Nadere informatie

Handleiding enquetemaken.be

Handleiding enquetemaken.be Hoofdstuk : Starten met je eigen enquête - Registreren - Enquete Maken - Instellingen Hoofdstuk 2 : Opstellen van de vragenlijst - Vragen maken - Vraagtypes - Vragenlijst beheren - Vertakkingen invoeren

Nadere informatie

NEW WAVE TEXTILES HANDLEIDING WEBSHOP

NEW WAVE TEXTILES HANDLEIDING WEBSHOP NEW WAVE TEXTILES HANDLEIDING WEBSHOP 0 INHOUD 1. Snel bestellen 2 2. Mijn Account 3 3. Product zoeken 5 4. Productinformatie quickview 6 5. Productinformatie uitgebreid 8 6. Winkelkar bestelling plaatsen

Nadere informatie

Handleiding vacaturebank Het plaatsen van een vacature Het wijzigen/beëindigen van een vacature

Handleiding vacaturebank Het plaatsen van een vacature Het wijzigen/beëindigen van een vacature Handleiding vacaturebank Het plaatsen van een vacature Het wijzigen/beëindigen van een vacature November 2014 Handleiding: Stap 1: Ga naar de website... 1 Stap 2: Ik ben een vrijwilligersorganisatie...

Nadere informatie

www.westhoekverbeeldt.be

www.westhoekverbeeldt.be Navigatiebalk: Logo WESTHOEK verbeeldt - home: terugkeren naar de homepagina met een introductie op alle functies Contact / info / help: contactgegevens meer informatie over het project hulp bij veel gestelde

Nadere informatie

Handleiding Groenhuysenpas

Handleiding Groenhuysenpas Handleiding Groenhuysenpas Inhoudsopgave Manieren van Opwaarden 1 e keer... 2 Optie 1: Met Pinpas bij de kassa... 2 Optie 2: Via het internet... 2 Stap 1: De website... 2 Stap 2: Registratie... 3 Stap

Nadere informatie

Beleggen met persoonlijk advies

Beleggen met persoonlijk advies Beleggen met persoonlijk advies Beleggen bij de Rabobank is geen doel op zich, maar een manier om doelen te bereiken. Dat vraagt om een aanpak die op de lange termijn is gericht, met een evenwichtig opgebouwde

Nadere informatie

Beleggingsfondsanalyse door Morningstar

Beleggingsfondsanalyse door Morningstar Beleggingsfondsanalyse door Morningstar Trends Finance Day Brussel, 24 mei 2014 Ronald van Genderen, CFA Fund Analyst Morningstar Benelux 2013 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden. Overzicht Morningstar

Nadere informatie

Registreren, Inloggen en mijn gegevens aanpassen.

Registreren, Inloggen en mijn gegevens aanpassen. Inhoudsopgave Registreren, Inloggen en mijn gegevens aanpassen.... 3 Registreren... 3 Inloggen... 6 Mijn gegevens aanpassen.... 7 Het bestellen van boodschappen.... 8 1. De zoekfunctie.... 9 2. Ons assortiment....

Nadere informatie

Hoe werkt het en wat kunt je ermee?

Hoe werkt het en wat kunt je ermee? Hoe werkt het en wat kunt je ermee? Inhoud Starten met Smart Workspaces Registreren met een foto en profiel Een groep beginnen Berichten en e-mails sturen. Nieuwsberichten plaatsen, documenten en afbeeldingen

Nadere informatie

Hoe uw nieuwsbrieven aanmaken & versturen?

Hoe uw nieuwsbrieven aanmaken & versturen? Hoe uw nieuwsbrieven aanmaken & versturen? Stap 1: Klik in de footer van je website op Inloggen onder de titel Admin Area Stap 2: Typ volgende gegevens in om in te loggen: Gebruikersnaam: agentennummer

Nadere informatie

Handleiding Today s Comfort

Handleiding Today s Comfort Handleiding Today s Comfort Inhoudsopgave 1. Startscherm pg. 2 2. Koersenscherm pg. 3 3. Orderscherm 3.1. Productscherm binnen orderscherm 3.2. Een order inleggen pg. 4 pg. 5 pg. 6 4. Portefeuille 4.1.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. e-kracht is ontwikkeld door:

Gebruikershandleiding. e-kracht is ontwikkeld door: Gebruikershandleiding e-kracht is ontwikkeld door: Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Het e-kracht account...4 2.1 Contacten toevoegen... 6 2.2 Een dagboek bijhouden... 7 2.3 Links beheren... 8 2.4 Een fotoalbum

Nadere informatie

Risico pariteit -1- 1 Aandelen Wereldwijd Ontwikkelde Markten - MSCI World Index MSCI Daily Net TR World Euro, Aandelen Wereldwijd

Risico pariteit -1- 1 Aandelen Wereldwijd Ontwikkelde Markten - MSCI World Index MSCI Daily Net TR World Euro, Aandelen Wereldwijd Risico pariteit Risico pariteit is een techniek die wordt ingezet om de risico s in een beleggingsportefeuille te reduceren. Sinds 2008 heeft risico pariteit om drie redenen veel aandacht gekregen: 1.

Nadere informatie

Rapportages instellen

Rapportages instellen Versie 2.0 Introductie In Finchline is het mogelijk om over de ingestelde widgets (grafische weergaven) een rapportage te ontvangen en versturen in PDF of Excel. In deze handleiding komen alle opties,

Nadere informatie

Handleiding. RSS reader Feedly

Handleiding. RSS reader Feedly Handleiding RSS reader Feedly Wat is Feedly en waarom gebruiken? 3 Hoe aanloggen? 3 Hoe informatie toevoegen aan Feedly 4 Berichten lezen & delen 8 Hoe Feedly organiseren 10 2 Wat is Feedly en waarom gebruiken?

Nadere informatie

Inschrijving met een STUDENTEN PROFIEL. INSCHRIJVING STAP 1 - Persoonsgegevens. INSCHRIJVING STAP 2 Aanbod en opleiding

Inschrijving met een STUDENTEN PROFIEL. INSCHRIJVING STAP 1 - Persoonsgegevens. INSCHRIJVING STAP 2 Aanbod en opleiding Inschrijving met een STUDENTEN PROFIEL INSCHRIJVING STAP 1 - Persoonsgegevens INSCHRIJVING STAP 2 Aanbod en opleiding INSCHRIJVING STAP 3&4 - Je profiel INSCHRIJVING STAP 5 - Wachtwoord INSCHRIJVING STAP

Nadere informatie

Trippeltrap Content Management System

Trippeltrap Content Management System Handleiding Trippeltrap Content Management System versie 2.4 Aanmelden Voordat u de tekst op uw webpagina kunt aanpassen, moet u zich eerst aanmelden. Bovenaan de pagina vindt u een link naar het intranet.

Nadere informatie

Handleiding website Buurten Met Uitzicht

Handleiding website Buurten Met Uitzicht Handleiding website Buurten Met Uitzicht www.buurtenmetuitzicht.nl Op de site www.buurtenmetuitzicht.nl kunt u berichten of tweets plaatsen en iets op de buurtagenda zetten. Alle berichten worden niet

Nadere informatie

Mijn egov-rollenbeheer Handleiding voor Roltoekenningsbeheerders

Mijn egov-rollenbeheer Handleiding voor Roltoekenningsbeheerders Mijn egov-rollenbeheer Handleiding voor Roltoekenningsbeheerders Versie 2.0 25 maart 2014 Inhoud 1 Over deze handleiding... 5 1.1 Voor wie... 5 1.2 Gebruik iconen... 5 2 Veelgebruikte termen en definities...

Nadere informatie

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmanagement

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmanagement Handleiding CROW Kennisbank Contentmanagement Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 - Navigeren door de inhoudsopgaven... 3 1.1 Indeling inhoudsopgave wijzigen... 3 1.2 Selecteren van titels in de navigatie...

Nadere informatie

Handleiding OnLine voor de Opdrachtgever Versie 3.1

Handleiding OnLine voor de Opdrachtgever Versie 3.1 Handleiding OnLine voor de Opdrachtgever Versie 3.1 Handleiding voor de Opdrachtgever EuroSystems B.V. Nieuwegein 2008, EuroSystems B.V., Nieuwegein Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag

Nadere informatie

Handleiding: Hoe kan ik gratis promotie- en lesmateriaal bestellen? Hoe mijn scholenfiche aanvullen?

Handleiding: Hoe kan ik gratis promotie- en lesmateriaal bestellen? Hoe mijn scholenfiche aanvullen? Handleiding: Hoe kan ik gratis promotie- en lesmateriaal bestellen? Hoe mijn scholenfiche aanvullen? De website Stroom- Opwaarts biedt u de mogelijkheid om gratis en online promotie- en lesmateriaal te

Nadere informatie

Handleiding voor enquêtes voor ProZo!

Handleiding voor enquêtes voor ProZo! Handleiding voor enquêtes voor ProZo! Versie 1.1, 1 mei 2012 1 Voorwoord Deze handleiding neemt u stap voor stap mee in de aanvraagprocedure en het beheren van uw ProZo! enquêtes. We raden u aan deze handleiding

Nadere informatie

Actief Beleggen met Fondsen en Aandelen

Actief Beleggen met Fondsen en Aandelen Actief Beleggen met Fondsen en Aandelen Freddy van Mulligen Head of Research Benelux 2010 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden. Wat behandelen we vandaag Morningstar Research Trends Fondsresearch

Nadere informatie

8.1.1 Aanmaken van een nieuwsbrieflijst voor een nieuwsbrief

8.1.1 Aanmaken van een nieuwsbrieflijst voor een nieuwsbrief 8. Nieuwsmanagement Doormiddel van het nieuwsmanagement onderdeel kunt u uw klanten op de hoogte houden van het laatste nieuws, de nieuwste producten of de beste aanbiedingen. U kunt dit in de webshop

Nadere informatie

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Saft Websites Gebruikershandleiding Wordpress pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Inloggen in administratorgedeelte Informatie

Nadere informatie

Drupal. Handleiding voor medewerkers. Wim Hambrouck V1.1 (januari 2011)

Drupal. Handleiding voor medewerkers. Wim Hambrouck V1.1 (januari 2011) Drupal Handleiding voor medewerkers Wim Hambrouck V1.1 (januari 2011) * + INHOUDSTAFEL Inhoudstafel... 2 1. Inloggen... 3 2. Menu opties... 3 3. Inhoud aanmaken... 4 3.1 Algemene instellingen voor nieuwe

Nadere informatie

OP WEG MET TYP-TOP ONLINE

OP WEG MET TYP-TOP ONLINE OP WEG MET TYP-TOP ONLINE Handleiding voor de leerkracht UITGEVERIJ DE BOECK 1 Inhoudstafel 1 Eerste gebruik... 4 1.1 Programma openen via de methodesite... 4 1.2 Klasgroep aanmaken... 4 1.3 Leerlingen

Nadere informatie

Handleidingen website & pool SVNL voor organisators

Handleidingen website & pool SVNL voor organisators Handleidingen website & pool SVNL voor organisators Let op: Dit document bestaat uit twee handleidingen: Pagina 2: Handleiding voor de website voor organisators Pagina 14: Uitleg en handleiding voor de

Nadere informatie

JOUW WERK IN DE KIJKER OP WWW.KUNSTWERKT.BE AGENDAPUNTEN ZOEKERTJES WEBGALERIE

JOUW WERK IN DE KIJKER OP WWW.KUNSTWERKT.BE AGENDAPUNTEN ZOEKERTJES WEBGALERIE JOUW WERK IN DE KIJKER OP WWW.KUNSTWERKT.BE AGENDAPUNTEN ZOEKERTJES WEBGALERIE Inhoudsopgave 1. Registreren... 3 2. Menubalk geregistreerde gebruikers... 5 2.1. MIJN PROFIEL... 5 2.2. MIJN ZOEKERTJES...

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Lijfrenterekening Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Beleggen voor een aanvulling op uw pensioen? Kies dan voor goede prestaties met de Allianz

Nadere informatie

HANDLEIDING GEBRUIKERSBEHEER. Onderwijs en Vorming

HANDLEIDING GEBRUIKERSBEHEER. Onderwijs en Vorming HANDLEIDING GEBRUIKERSBEHEER Onderwijs en Vorming Gebruikersbeheer in Web IDM 1. Aanmelden in het gebruikersbeheerplatform Na het voltooien van het aanmeldproces (zie Aanmelden bij Mijn Onderwijs), kom

Nadere informatie

Handleiding Internet Beleggen

Handleiding Internet Beleggen Particulier Beleggen Handleiding Internet Beleggen 1 Inleiding In deze handleiding vindt u alle informatie over Doelbeleggen en de werking van het online beleggingsplatform op (Zakelijk) Internet Bankieren.

Nadere informatie

Internet Quotations: Handleiding voor Fleet Managers

Internet Quotations: Handleiding voor Fleet Managers Internet Quotations: Handleiding voor Fleet Managers Version: 3.1.1 1. Inloggen op leaseplan.be 3 2. Aanmelden op My LeasePlan en Internet Quotations 4 3. Een bestuurdersprofiel aanmaken en beheren 4 3.1

Nadere informatie

Uitleg CMS Utrecht Your Way Button 1. Inloggen

Uitleg CMS Utrecht Your Way Button 1. Inloggen Uitleg CMS Utrecht Your Way Button 1. Inloggen Met jouw login gegevens kun je inloggen via http://button.utrechtyourway.nl/cms 2. Dashboard Na inloggen wordt het dashboard van het CMS zichtbaar. Of te

Nadere informatie

Handleiding Online Inschrijven

Handleiding Online Inschrijven Handleiding Online Inschrijven Kijk voor extra uitleg ook steeds naar de tekstvakken op de website! Inhoudsopgave 1. Aanmelden... 2 2. Gebruikersmenu... 2 2.1. Home... 2 2.2. Kalender... 2 2.3. Inschrijven...

Nadere informatie

De Basis. Eduscope. Versie 1.0. Vrijdag 18 april 2014. Bergerweg 110 6135 KD Sittard 046-4571830

De Basis. Eduscope. Versie 1.0. Vrijdag 18 april 2014. Bergerweg 110 6135 KD Sittard 046-4571830 De Basis Versie 1.0 Eduscope Vrijdag 18 april 2014 Bergerweg 110 6135 KD Sittard 046-4571830 Inhoud... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 1 Inleiding... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2 De programma

Nadere informatie

Een akkoord! Wat betekent dat voor u?

Een akkoord! Wat betekent dat voor u? Een akkoord! Wat betekent dat voor u? AEGON heeft in 2009 een akkoord gesloten met de Stichting Woekerpolis Claim en de Stichting Verliespolis over de maximale hoogte van de kosten van particuliere beleggingsverzekeringen.

Nadere informatie

DE NESTOR OPLEIDINGSPORTAAL GEBRUIKERSHANDLEIDING

DE NESTOR OPLEIDINGSPORTAAL GEBRUIKERSHANDLEIDING DE NESTOR OPLEIDINGSPORTAAL GEBRUIKERSHANDLEIDING Inhoud Inleiding 2 Contact 2 Inloggen 3 Wachtwoord vergeten? 3 Account beheren 4 Publiek profiel 4 Wachtwoord veranderen 4 Overzicht 5 Opleidingen zoeken

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Smart Export data analyse

Smart Export data analyse Smart Export data analyse Versie 1.0 Introductie In Finchline is het mogelijk om over ingestelde topics een uitgebreide export in Excel te ontvangen. Op basis van de instellingen binnen het topic wordt

Nadere informatie

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmangement

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmangement Handleiding CROW Kennisbank Contentmangement 4-7-2013 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 - Navigeren door de inhoudsopgaven... 3 1.1 Indeling inhoudsopgave wijzigen... 3 1.2 Selecteren van titels

Nadere informatie