Dank u om Morningstar.nl te kiezen als uw beleggingspartner. Website GebruikersGids 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dank u om Morningstar.nl te kiezen als uw beleggingspartner. Website GebruikersGids 1"

Transcriptie

1 Morningstar.nl GebruikersGids NEDERLANDS 2010 ß

2 Website GebruikersGids 1 Op de Morningstar Website vindt u snel objectieve en onafhankelijke informatie over de duizenden beleggingsfondsen die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. U krijgt toegang tot de ongebonden en inzichtelijke analyses die onze analistenteams voor u samenstellen over beleggingsfondsen, ETFs en aandelen. Bovendien biedt de website heel wat handige tools die u kunnen helpen bij het opbouwen en stroomlijnen van uw eigen beleggingsportefeuille. Bovendien is onze website volledig gratis! Registreren is pas nodig als u een portefeuille wilt bijhouden of als u de wekelijkse nieuwsbrief wilt ontvangen. Uw gegevens worden dan opgeslagen zodat u de volgende keer weer snel van start kunt en niet van nul hoeft te beginnen. Inschrijven is eenvoudig, gratis en duurt slechts enkele seconden! Met deze gids willen we u helpen om snel uw weg te vinden op onze website en eruit te halen wat erin zit. In de helpsectie van de Morningstar website vindt u ook de individuele Quick Guides die u alle informatie verschaffen per topic. Hebt u vragen, aan- of opmerkingen, aarzel dan niet ons te contacteren. Dat kan eenvoudig via de helpsectie onderaan links de website. Klik op Contacteer Morningstar en laat uw bericht achter. Dank u om Morningstar.nl te kiezen als uw beleggingspartner.

3 Website GebruikersGids 2 Inhoud De Eerste Keer 4 Inloggen bij Morningstar Drie eenvoudige stappen om betere beleggingsbeslissingen te nemen en uw portefeuille te stroomlijnen. Stap 1: Doorzoek de Databases 7 Morningstar Quickrank Morningstar Screener Morningstar Screener Voorbeeld Stap 2: Lees de Morningstar informatie 13 Fondsanalyse Fondsrapport Andere artikelen Stap 3: Monitor uw beleggingen met de X-Ray 19 Uw eigen portefeuille samenstellen Uw Portefeuille doorlichten met de X-Ray Extra Informatie Morningstar, Inc. Alle rechten zijn voorbehouden. De informatie in dit document is en blijft eigendom van Morningstar, Inc. Niets in deze uitgave mag worden hergebruikt, vermenigvuldigd of gekopieerd in welke vorm dan ook, zonder de

4 Website GebruikersGids 3

5 Website GebruikersGids 4 De Eerste Keer Zoals u waarschijnlijk al hebt gemerkt, is de Morningstar website een ruime website die een ton aan beleggingsideeën en informatie biedt in de vorm van data, artikelen, tools en analyses. De vraag die u op de lippen brandt is waarschijnlijk Waar moet ik beginnen? Deze GebruikersGids geeft u een overzicht van de verschillende tools waartoe beleggers toegang hebben om hen te helpen beter geïnformeerde beleggingsbeslissingen te nemen. U krijgt hier een overzicht van deze tools, waar u ze kunt vinden op de Morningstar website en hoe u ze kunt gebruiken. Bent u nog geen lid en wilt u wekelijks een nieuwsbrief ontvangen met een overzicht van de belangrijkste beleggingsideeën en artikelen, schrijf u dan snel in! Als lid krijgt ook toegang tot de portefeuilletool waarmee u de vinger aan de pols kunt houden van uw beleggingen.

6 Website GebruikersGids 5 Inloggen bij Morningstar Op de Morningstar Website vindt u verschillende handige tools om fondsen te rangschikken of te selecteren volgens uw eigen criteria. De website biedt ook de mogelijkheid om fondsen onderling met elkaar te vergelijken. U krijgt er uitleg over begrippen en producten uit de financiële wereld en geniet daarenboven van de extra mogelijkheden wanneer u zich gratis als gebruiker registreert. U kunt een portefeuille opstellen, deze optimaliseren en u krijgt toegang tot de laatste koersen en veranderingen. Blijft u graag op de hoogte van het laatste fondsnieuws, dan kunt u zich gratis abonneren op onze wekelijkse nieuwsbrief. 1. Klik bovenaan de pagina op Lid worden 2. Vul uw gegevens in en klik op Aanmelden 3. Nadat u bent ingeschreven bent, ontvangt u een ter bevestiging. Inloggen bij Morningstar 4. Klik bovenaan de pagina op Inloggen 5. Vul uw en wacht-woord in en klik op Aanmelden

7 Website GebruikersGids 6 Drie eenvoudige stappen om betere beleggings- beslissingen te nemen en uw portefeuille te stroomlijnen 1. Doorzoek de databases Ga op zoek naar fondsen, aandelen en ETFs die voldoen aan uw vereisten. Deze initiële screening helpt u een overzicht van interessante beleggingsideeën samen te stellen. 2. Lees de Morningstar analyses U krijgt toegang tot inzichtelijke en exclusieve analyses en onderzoeken. De Morningstar analisten zijn onafhankelijk en hebben een duidelijke opinie die u helpt betere beleggingsbeslissingen te maken. 3. Monitor uw portefeuille Met de Portfolio tool kunt u al uw beleggingen op één centraal punt bij elkaar brengen. De X-Ray helpt u vervolgens uw spreiding te beoordelen en eventuele risico s in kaart te brengen.

8 Website GebruikersGids 7 Stap 1: Doorzoek de databases In Nederland zijn er ruim beleggingsfondsen te verkrijgen. Als u daarbij ook aandelen en ETFs rekent, dan krijg je als belegger al snel het gevoel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De Morningstar Quickrank helpt het aantal keuzes terug te brengen tot een aanvaardbaar aantal, op basis van wat u belangrijk vindt. Als de Morningstar Quickrank onvoldoende blijkt, kunt u steeds gebruik maken van de meer uitgebreide Screener. Daarbij heeft u een nog uitgebreidere set van mogelijkheden om een succesvol zoekresultaat te bekomen.

9 Website GebruikersGids 8 Morningstar Quickrank Snel en efficiënt de Morningstar databases doorzoeken De Morningstar Quickrank is de meest populaire tool. Hij kan gebruikt worden voor zowel beleggingsfondsen, aandelen als ETFs en werk volgens 3 stappen: Stap 1: Geef uw zoekcriteria in Selecteer de relevante zoekcriteria in de verschillende dropdown menu s en klik op Zoek. De pagina wordt opnieuw geladen en geeft uw resultaten weer Stap 2: Rangschik op basis van uw vereisten Klik op een van de overzichten. Door bovenaan op de titel van elke kolom te klikken kunt u de resultaten rangschikken van hoog naar laag of van a tot z. Stap 3: Selecteer de beleggingen die u interesseren Hebt u één of meerdere beleggingen gevonden die voldoen aan uw keuze, selecteer dan het vakje aan het begin van de rij en kies de gewenste optie. U kunt bijvoorbeeld een of meerdere beleggingen aan uw portefeuille toevoegen of met elkaar vergelijken. Klik hier voor meer Morningstar Tools Klik hier voor meer hulp Zoekopties Gebruik deze opties om snel fondsen te vinden die aan uw eisen voldoen. 2. Weergaveopties Hoe wilt u de resultaten bekijken? Welke elementen wilt u vergelijken? 3. Selectieopties Selecteer fondsen om ze over te brengen naar de andere Morningstar tools. Navigatie Stel hier in hoeveel fondsen u per pagina wil bekijken en navigeer door de zoekresultaten.

10 Website GebruikersGids 9 Varianten Morningstar Quickrank Morningstar toont niet één enkele Quickrank op haar website, maar heeft er maar liefst vier. Vaak beschikt u niet over de exacte naam of de ISIN code van een bepaald beleggingsinstrument en dan is het handig om andere criteria zoals de Morningstar categorie of het fondshuis/aandelenmarkt te gebruiken. Fondsen Quickrank De Fondsen Quickrank helpt u snel beleggingsfondsen te zoeken. Kies de Morningstar categorie, het fondshuis of geef eenvoudigweg de ISIN code in en klik op Zoek. U krijgt vervolgens een overzicht van de fondsen die aan uw criteria voldoen. ETF Quickrank De ETF Quickrank helpt u snel ETFs/Trackers, ook wel passief beheerde fondsen genoemd, te zoeken. Kies de Morningstar categorie, het fondshuis of geef eenvoudigweg de ISIN code in en klik op Zoek. U krijgt vervolgens een overzicht van de ETFs die aan uw criteria voldoen. Aandelen Quickrank De Aandelen Quickrank helpt u snel aandelen te zoeken. Kies de aandelenmarkt waarop u wilt zoeken of geef de ISIN code in en klik op Zoek. U krijgt vervolgens een overzicht van de aandelen die aan uw criteria voldoen. Hedge Fondsen Quickrank De Hedge Fondsen Quickrank helpt u snel alternatieve beleggingsfondsen te zoeken. Kies de Morningstar categorie, het fondshuis of geef eenvoudigweg de ISIN code in en klik op Zoek. U krijgt vervolgens een overzicht van de fondsen die aan uw criteria voldoen.

11 Website GebruikersGids 10 Morningstar Screener Op basis van specifieke criteria het universum verkleinen Op basis van meer gedetailleerde zoekcriteria kunt u het aantal overblijvende fondsen nog sterker verkleinen. Geef de relevante elementen aan en klik op Zoek. U wordt dan geleid naar een Morningstar Quickrank met uw zoekresultaten. Vervolgens kunt u net zoals bij de Quickrank aan de slag met rangschikken. Klik hier voor meer Morningstar Tools Klik hier voor meer hulp Hier ziet u het aantal fondsen dat voldoet aan uw zoekcriteria.

12 Website GebruikersGids 11 Morningstar Screener Voorbeeld Een goedkoop beleggingsfonds dat belegt in aandelen van grote ondernemingen, dat een bovengemiddelde Morningstar Sterrenrating heeft en waarvan het risico beneden het gemiddelde ligt. Selecteer de criteria uit elk van de menu s totdat u bij een beperkter aantal beleggingsfondsen komt die voldoen aan uw voorkeur. Startsituatie: Aantal fondsen = Als belegger met een beleggingsportefeuille in Euro geeft u er waarschijnlijk de voorkeur aan om in Euro te beleggen. U kunt ook een andere munt selecteren of Alle Munteenheden selecteren. Aantal fondsen = U bent op zoek naar een aandelenfonds, selecteer daarom onder het type fonds dat u zoek, Aandelen. Aantal fondsen = De distributiekeuze is afhankelijk van uw voorkeuren. Inc. (income) fondsen reiken jaarlijks een dividend uit en betalen dit uit aan hun deelnemers. Acc. (accumulate) fondsen keren wel een dividend uit, maar herbeleggen dit opnieuw in het fonds. Als particuliere belegger bent u Niet- Institutioneel. Aantal fondsen = 2.194

13 Website GebruikersGids 12 Aantal fondsen = De Morningstar Stijlbox help om de portefeuille van een beleggingsfonds eenvoudig in kaart te brengen. Op basis van de grootte van de onderneming waarin belegd wordt, en op basis van de aandelenkarakteristieken (waarde, groei of gemengd) wordt een fonds ingedeeld. Voor aandelen van grote ondernemingen zonder voorkeur voor waarde of groei, selecteert u de hele bovenste rij. Aantal fondsen = Voor een bovengemiddelde Morningstar Rating en een beneden gemiddeld risico ten opzichte van soortgelijke fondsen (categorie), is het eenvoudig om 4 en 5-sterrenfondsen te kiezen en een lager dan gemiddeld en laag risico te selecteren Aantal fondsen = 114 Uiteraard wilt u niet te veel betalen om een fonds in portefeuille te houden. Wie bereid is tot 2% jaarlijks te betalen heeft de keuze uit 60 fondsen. Om het aantal fondsen nog verder te beperken wordt hier gekozen voor een totale kostenratio van maximaal 1,50%. Aantal fondsen = 9 Klik op Zoek om uw zoekopdracht uit te voeren. U krijgt vervolgens een Quickrank met de resultaten.

14 Website GebruikersGids 13 Stap 2: Lees de Morningstar Informatie De Morningstar Website wil een waardige bron zijn voor uw beleggingsonderzoek. Daarom vindt u van elk fonds, aandeel en ETF in de Morningstar database heel wat informatie. Daarbovenop komen de artikelen die het gebruik van deze fondsen, aandelen en ETFs in de context van uw beleggingsportefeuille plaatst. De aandelenen fondsanalyses op onze website bieden dan weer een diepgaand inzicht in de individuele beleggingen. Voor de Nederlandse website bieden de Europese ETF en fondsanalisten de nodige inzichten in de door een fondsmanager beheerde fondsen (al dan niet actief beheerd). Daarnaast geeft het Amerikaanse aandelenteam heel wat input met betrekking tot de waardering en beoordeling van individuele aandelen en ondernemingen. De website editor brengt deze analyses samen in overzichtelijke artikelen die u helpen de individuele beleggingen in een breder perspectief te plaatsen. In de vorm van artikelen, columns en nieuwsberichten blijft u zo steeds op de hoogte van wat er gebeurt op de financiële markten. Hebt u uw eigen portefeuille al aangemaakt? Het is nu nog eenvoudiger om het relevante nieuws te volgen, dit wordt onderaan de portefeuilletool weergegeven. Zo blijft u op de hoogte wanneer de mening van onze analisten verandert over een aandeel of een beleggingsfonds of wanneer een belegging uit uw portefeuille in het nieuws vermeld wordt. Diepgaande informatie om u te helpen betere beleggingsbeslissingen te maken.

15 Website GebruikersGids 14 Fondsanalyse Morningstar heeft een team van 35 fondsanalisten verspreid over Europa en Azië die de beleggingsfondsen in de lokale markten beoordelen. Daarvoor spreken zij rechtstreeks met de fondsbeheerder en kijken ze verder dan het cijferwerk. Daarbij wordt gesproken over de wijzigingen in de portefeuille van het fonds, de strategie, het team dat het fonds beheert en de vooruitzichten voor het fonds. De inzichten die de Morningstar analisten daaruit halen, worden vervolgens voor u in een overzichtelijk fondsrapport gegoten. Daarin wordt een duidelijke opinie over het fonds gevormd en wordt verteld welke de risico s zijn van de strategie die het fonds gebruikt. Deze unieke aanpak, helpt beleggers om verder te kijken dan het rendement uit het verleden. Uiteindelijk weten we allemaal dat rendementen behaald in het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. De Morningstar fondsrapporten helpen u de volgende vragen te beantwoorden: Is het aan te raden dit fonds in mijn portefeuille op te nemen? Een beleggingsfonds dat door onze analisten positief wordt beoordeeld en waar zij volledig achter staan, krijgt een Elite rating. Dat is de hoogst mogelijke rating en staat voor de verwachting dat het fonds het in de toekomst beter zal doen dan soortgelijke fondsen. Hoe heeft het fonds gepresteerd en wat waren de oorzaken? Elk fonds kent hoogtes en laagtes. Als belegger is het belangrijk te begrijpen wat deze bewegingen drijft, zo bouwt u aan een lange termijnportefeuille waarin u kunt vertrouwen. Wie beheert het fonds en hoe gebeurt dit? Omdat de Morningstar analisten rechtstreeks met de beheerder van het fonds praten, weten zij precies wie het fonds beheert. Daarenboven geeft dit hen ook de mogelijkheid om te kijken hoe het team werkt en hoe de verschillende teamleden beloond worden. Hoe moet ik het fonds in mijn portefeuille gebruiken? Afhankelijk van het type fonds en de strategie die het fonds gebruikt, zal een fonds al dan niet tot de kern van uw portefeuille kunnen behoren. Wij helpen u.

16 Website GebruikersGids 15 Fondsrapport Het fondsrapport helpt beleggers alle informatie over een beleggingsfonds te bundelen. Hier vindt u ook informatie die u elders zelfs bij het fondshuis moeilijker kunt krijgen. Denk daarbij aan de namen van de fondsbeheerder(s) of de historische jaarverslagen. Door het rendement af te zetten tegen de Morningstar categorie, kunt u zien hoe een fonds gepresteerd heeft ten opzichte van soortgelijke fondsen A B C D E 1

17 Website GebruikersGids Overzicht Op één pagina worden de belangrijkste elementen van het fonds vermeld. Hier leest u tot welke categorie het fonds behoort, wie de beheerder is, welke kosten er verbonden zijn aan het fonds, hoe de portefeuille eruit ziet met behulp van de Morningstar stijlbox en hoe het fonds in het verleden gepresteerd heeft. 2. Grafiek De grafiek helpt u het verleden rendement van het fonds grafisch voor te stellen. Het historische rendement wordt vergeleken ten opzichte van de Morningstar categorie en ten opzicht van de index over een periode die u zelf kunt bepalen. Zo kunt u bijvoorbeeld nagaan of een fonds tijdens de periode dat zijn huidige beheerder aan het roer staat. 3. Fondsanalyse Wanneer een fondsanalyse beschikbaar is, kunt u deze hier terugvinden. De Morningstar analisten praten ondermeer over wie het fonds beheert, hoe dat gebeurt, welke de risico s zijn en wat hun algemene opinie is over het fonds. Hier leest u ondermeer ook hoe u het fonds in uw portefeuille kunt gebruiken. Een Elite rating is de beste rating, terwijl Inferior duidt op een slecht fonds. 4. Rendement Het rendement over vast perioden, daarbij wordt gekeken naar de prestaties van de index en de Morningstar categorie over een langere tijdshorizon. 5. Rating en Risico Morningstar beoordeelt fondsen ook op basis van hun rendement gecorrigeerd voor het risico (Morningstar Sterrenrating). Deze vindt u hier alsook een interpretatie van de onafhankelijke elementen (rendement en risico) in vergelijking tot soortgelijke fondsen binnen de Morningstar Categorie. 6. Portefeuille De portefeuille van een beleggingsfonds bepaalt in grote mate het toekomstige rendement. Het is met andere woorden belangrijk om te begrijpen welke de meest belangrijke risico s zijn en hoe u hierop als belegger kunt inspelen. Zo vermijdt u verassingen tijdens minder goede perioden en begrijpt u ook beter waar het rendement van een fonds vandaan komt. 7. Management Fondshuizen vermelden deze informatie vaak niet op hun factsheets, maar u vindt deze wel bij Morningstar. Wij zijn er van overtuigd dat het rendement in grote mate bepaald wordt door de ervaring en het temperament van de beheerder van het beleggingsfonds.

18 Website GebruikersGids Kosten Kosten zijn een belangrijke determinant bij beleggen. Hoe hoger de kosten hoe lager de kans op outperformance. Een goede kijk op kosten is essentieel. 9. Filings Morningstar verzamelt ook (historische) jaarverslagen en factsheets. Deze vindt u hier terug. A. Widget Toevoegen Wie regelmatig social networks zoals twitter, facebook en blogs bezoekt, klinkt een widget niet vreemd in de oren. Met de Morningstar Widget kunt u de informatie over een beleggingsfonds in enkele klikken overzetten naar uw blog of online artikel zonder zelf in Excel aan de slag te moeten. Geef de naam van het fonds in en kopieer de code naar uw blog. Zo eenvoudig is het. B. Voeg Toe aan Portefeuille Vanuit de factsheet is het eenvoudig om een fonds toe te voegen aan uw eigen portefeuille. Klik op deze knop en u wordt rechtstreeks naar uw portefeuille geleid. Indien u nog niet aangemeld bent, kunt u dat eerst doen en vervolgens selecteert u de portefeuille die van toepassing is, het aantal aandelen en klikt u op Opslaan. C. Afdrukken Wilt u het allemaal nog eens rustig nalezen op een later moment of de gegevens opslaan ter informatie, dan kunt u kiezen om de pagina af te drukken. D. Woordenboek De factsheet bevat heel wat termen die zeer specialistisch zijn. In onze woordenboek vindt u deze termen terug. E. Methodologie Morningstar maakt het voor u gemakkelijker om fondsen met elkaar te vergelijken door steeds dezelfde manier van berekenen en weergeven te gebruiken. Zo krijgt u bijvoorbeeld de regio- en sectorverdelingen steeds op dezelfde wijze getoond. Dat ondanks het feit dat fondshuizen vaak andere definities gebruiken wat een vergelijking moeilijker zou maken. Morningstar helpt u het overzicht beter te bewaren. De daarvoor ontwikkelde methodologieën vindt u terug onder deze tab.

19 Website GebruikersGids 18 Andere Artikelen Naast fondsanalyses biedt Morningstar nog heel wat andere onafhankelijke en diepgaande informatie. Op die manier willen we u helpen betere beleggingsbeslissingen te nemen. Deze artikelen bundelen de analyses en onderzoeken die Morningstar produceert en tonen hoe deze in het dagelijkse leven gebruikt kunnen worden om uw vermogen beter te beheren. Homepagina Op de Morningstar homepagina vindt u de laatste artikelen. Klik op een van de tabs om de artikelen over een bepaald onderwerp te lezen. Columns Morningstar heeft een duidelijke mening over het beleggingslandschap. Deze wordt door onze analisten en editors geventileerd in hun columns. Op een gevatte manier brengen zij hun boodschap en helpen u kritischer te kijken naar beleggen. Fonds Artikelen Deze sectie bevat artikelen die betrekking hebben op beleggen in beleggingsfondsen en zijn een belangrijke aanvulling op de Morningstar fondsanalyses. ETF Artikelen Onder dit kopje leest u de artikelen die betrekking hebben op passief beheerde fondsen zoals indexfondsen en ETFs. Het Morningstar ETF Analistenteam schrijft regelmatig bijdragen voor deze sectie die u helpen dit soort beleggingen beter te begrijpen. Aandelen Analyses & Artikelen Morningstar heeft een team van ruim 100 analisten dat zich focust op aandelen. Hoewel het merendeel Amerikaanse aandelen zijn, worden ook de belangrijkste Europese aandelen besproken. In deze sectie vindt u hun resultaten terug. Fondsnieuws & Nieuwsradar Het laatste nieuws over beleggingsfondsen en de financiële markten vindt u hier terug in korte, maar krachtige artikeltjes.

20 Website GebruikersGids 19 Stap 3: Monitor uw beleggingen met de X-Ray De X-Ray is de trots van Morningstar. Daarmee kunt u eenvoudig uw portefeuille doorlichten en krijgt u onmiddellijk een idee over de mogelijke risico s die vervat zitten in uw portefeuille. Zo kunt u uw eigen vermogen beheren als een echte fondsbeheerder.

21 Website GebruikersGids 20 Uw eigen portefeuille samenstellen Voordat u aan de slag kunt met de portefeuilletool, dient u zich eerst te registeren. Zo vermijdt u dat u de volgende keer weer helemaal opnieuw moet beginnen met het ingeven van uw portefeuille. Wilt u niet registreren en de X-Ray toch gebruiken, kies dan voor de optie Instant X-Ray. Ga naar de Portefeuilletool door in het menu te klikken op Portefeuille. Als u nog niet aangemeld bent, wordt u eerst gevraagd om in te loggen. Vervolgens wordt u gevraagd om enkele basisgegevens van uw nieuwe portefeuille in te vullen: Klik hier om naar een andere tool te gaan. Hulp nodig? Klik hier voor meer info. Portefeuillenaam Geef uw portefeuille een duidelijke naam. Zo vindt u deze nadien snel terug. Valuta Standaard staat dit op Euro. Indien u een portefeuille aanhoudt in een andere munt dan de Euro, kunt u dit hier aangeven.

22 Website GebruikersGids 21 Benchmark Fondsbeheerders beoordelen hun rendement ten opzichte van een benchmark of index. Op die manier weten ze of ze het al dan niet beter gedaan hebben dan de markt. Kies zelf een benchmark die bij u past en waartegen u uw eigen resultaten wilt afzetten om een oordeel te hebben over uw prestaties. Belegt u enkel in Nederlandse aandelen, kies dan voor de AEX of MSCI Netherlands. Belegt u wereldwijd, kies dan voor MSCI World. Belegt u enkel in obligaties, kies dan voor de Lehman Brothers Aggregate Bond index. Portefeuilletype Afhankelijk van uw einddoel, kunt u een type kiezen. Wilt u enkel beleggingen volgen, kies dan voor de Overzichtsportefeuille. Deze laat u toe snel enkele beleggingen op te lijsten en het rendement te volgen zonder dat u door het hele proces moet gaan om de aan- en verkopen te registreren. De Overzichtsportefeuille kan ook gebruikt worden als short list waarin u beleggingen volgt die u nog niet in portefeuille houdt, maar die u overweegt in uw portefeuille te brengen op een later tijdstip. U kunt ook kiezen voor de Transactieportefeuille. Dit type portefeuille laat u toe om aan- en verkopen te registreren met inbegrip van de transactiekosten die u betaald heeft. Daarnaast worden ook dividenden en het splitsen van aandelen/fondsen mee in rekening gebracht. Zo beschikt u over één van de meest volledige portefeuilletools die op het web beschikbaar zijn. Heeft u de basisgegevens ingegeven, dan kunt u aan de slag met de portefeuilletool. Klik op Volgende om te starten met het ingeven van uw beleggingen.

23 Website GebruikersGids 22 Transactieportefeuille Een transactie toevoegen is erg gemakkelijk. Geef de naam of ISIN code rechtstreeks in of klik op het vergrootglas rechts van de balk. Nadat u op het vergrootglas heeft geklikt, krijgt u volgende zoektool. Geef bovenaan in of u op zoek bent naar fondsen of aandelen. Vervolgens kunt u hier net zoals bij de Quickrank eenvoudige zoekopdrachten uitvoeren. Kies bijvoorbeeld het fondshuis en/of de Morningstar categorie om het aantal fondsen te beperken. Scroll naar beneden of klik op Volgende om meer mogelijkheden te bekijken. Indien u het fonds of het aandeel van uw keuze heeft gevonden, dubbelklik dan op de naam en het wordt toegevoegd aan uw selectie. Vervolgens kunt u de gegevens verder aanvullen: Type Transactie Aan- of verkoop Aandelen Aantal aandelen dat u aan- of verkocht heeft Datum van de transactie Geef de datum u wanneer u het aandeel of het fonds aan- of verkocht heeft. Op basis hiervan wordt het rendement nadien berekend. Indien u geen prijs ingeeft, wordt deze automatisch bepaald op basis van de slotkoers van het fonds of het aandeel op de datum die u ingeeft. Prijs (optioneel) De transactieprijs per aandeel. Provisiebedrag (optioneel) De provisie of transactiekost is een belangrijke determinant voor uw toekomstig rendement. Door dit mee in te geven zal Morningstar bij de berekening van uw persoonlijke rendement steeds rekening houden met de kosten die u betaald heeft. Zo hebt u steeds een getrouw overzicht van het rendement dat u werkelijk behaalde.

24 Website GebruikersGids 23 Overzichtsportefeuille Een belegging toevoegen is erg gemakkelijk. Geef de naam of ISIN code rechtstreeks in of klik op het vergrootglas rechts van de balk. Nadat u op het vergrootglas heeft geklikt, krijgt u volgende zoektool. Geef bovenaan in of u op zoek bent naar fondsen of aandelen. Vervolgens kunt u hier net zoals bij de Quickrank eenvoudige zoekopdrachten uitvoeren. Kies bijvoorbeeld het fondshuis en/of de Morningstar categorie om het aantal fondsen te beperken. Scroll naar beneden of klik op Volgende om meer mogelijkheden te bekijken. Indien u het fonds of het aandeel van uw keuze heeft gevonden, dubbelklik dan op de naam en het wordt toegevoegd aan uw selectie. Vervolgens kunt u verder aangeven welk belang het aandeel of beleggingsfonds in uw totale portefeuille heeft. Gebruikt u dit lijstje slechts als overzicht, dan heeft de allocatie weinig belang en kunt u eenvoudigweg 1 intypen onder Allocatie Bedrag. Wilt u echter een X-Ray uitvoeren op deze portefeuille, dan zijn de gewichten van de verschillende beleggingen wel van belang. U kunt het percentage van elke positie ingeven of het absolute bedrag. Met deze laatste optie interpreteert Morningstar voor u welk percentage toegeschreven moet worden aan welke belegging.

25 Website GebruikersGids 24 Uw portefeuille doorlichten met de X-Ray De X-Ray helpt u de risico s in uw portefeuille te ontdekken. Door uw eigen portefeuille te vergelijken met de eigenschappen van de benchmark, kunt u zien waar uw concentraties liggen. Vervolgens kunt u indien deze concentraties niet gewenst zijn bepaalde posities afbouwen of zelfs elimineren. Overzicht De eerste pagina van de X-Ray geeft u een totaal overzicht van de eigenschappen. Wilt u meer details, klik dan bovenaan op het dropdown menu naast Selecteer een overzicht en kies een van de meer specifieke componenten. Benchmark De X-Ray vergelijkt uw portefeuille met die van de benchmark. Kies een index die voor uw portefeuille zinvol is. Belegt u uitsluitend in Nederlandse aandelen, kies dan voor de AEX of MSCI Netherlands. Belegt u wereldwijd, kies dan voor MSCI World. Belegt u enkel in obligaties, kies dan voor de Lehman Brothers Aggregate Bond index. Bestaat uw portefeuille uit aandelen, obligaties of money market instrumenten?

26 Website GebruikersGids 25 Zijn er bepaalde sectoren in uw portefeuille die sterk over- of onderwogen zijn ten opzichte van de portefeuille van uw benchmark? Zijn er bepaalde regio s in uw portefeuille die sterk over- of onderwogen zijn ten opzichte van de portefeuille van uw benchmark?

27 Website GebruikersGids 26 Beleggen bepaalde fondsen in dezelfde aandelen en indien ja, hoe groot is de totale positie van die individuele aandelen hierdoor. Wordt het risico daardoor sterk vergroot?

28 Website GebruikersGids 27 Extra Informatie 1. Help sectie Meer informatie nodig? Ga naar onze helpsectie. Hier vindt u onder meer de Meest Gestelde Vragen (FAQ), informatie over de methodologie en kunt u contact met het Morningstar supportteam opnemen. 2. Morningstar Wij horen graag van u! Klik op Morningstar en stuur ons uw vragen en opmerkingen. 3. Woordenlijst Zijn bepaalde termen niet helemaal duidelijk? Klik dan op de Morningstar Woordenlijst waar u alle termen die op onze website gebruikt worden, terugvindt.

29 Website GebruikersGids Site Map Dit overzicht toont u de verschillende mogelijkheden die Morningstar u biedt. Zo kunt u steeds snel navigeren en vindt u sneller wat u zoekt. 5. Quicktake Widget Met de Morningstar Widget kunt u de informatie over een beleggingsfonds in enkele klikken overzetten naar uw blog of online artikel. Geef de naam van het fonds in en kopieer de code naar uw blog. 6. Fondsvergelijker Wilt u twee of meerdere fondsen met elkaar vergelijken, gebruik dan deze tool. Geef de namen van de verschillende fondsen in en vergelijk hun gegevens met betrekking tot rendement, portefeuille, risico, sector- en regioverdeling.

30 ß De Entree EE Amsterdam Nederland

David Jonckheere Product Manager Investments. Bewust kiezen voor de laagste kost is de beste opstap naar meer rendement. p. 10

David Jonckheere Product Manager Investments. Bewust kiezen voor de laagste kost is de beste opstap naar meer rendement. p. 10 over bewust omgaan met spaargeld oktober 2014 Met handig uitneembaar katern Beleggen in fondsen bij Rabobank.be David Jonckheere Product Manager Investments Bewust kiezen voor de laagste kost is de beste

Nadere informatie

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw De klant centraal bij financieel dienstverleners Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn

Nadere informatie

Leidraad actief en passief beleggen in het belang van de klant

Leidraad actief en passief beleggen in het belang van de klant Leidraad actief en passief beleggen in het belang van de klant 1 Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder

Nadere informatie

Sparen levert niks meer op door extreem lage rente* Aantrekkelijke alternatieven voor uw spaargeld! Copyright: Q2 2015 OXBY www.oxby.nl info@oxby.

Sparen levert niks meer op door extreem lage rente* Aantrekkelijke alternatieven voor uw spaargeld! Copyright: Q2 2015 OXBY www.oxby.nl info@oxby. 2015 Sparen levert niks meer op door extreem lage rente* Aantrekkelijke alternatieven voor uw spaargeld! Copyright: Q2 2015 OXBY www.oxby.nl info@oxby.nl 0 1. Sparen levert niks meer op door extreem lage

Nadere informatie

Onderzoek kosten van beleggingsdienstverlening. Bevindingen en aanbevelingen

Onderzoek kosten van beleggingsdienstverlening. Bevindingen en aanbevelingen Onderzoek kosten van beleggingsdienstverlening Bevindingen en aanbevelingen Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder

Nadere informatie

Gratis uitgave van PensioenDividend.nl. Elke Maand Dividend. Geniet van een extra maandinkomen zonder de kosten van een dure verzekeraar

Gratis uitgave van PensioenDividend.nl. Elke Maand Dividend. Geniet van een extra maandinkomen zonder de kosten van een dure verzekeraar Gratis uitgave van PensioenDividend.nl Elke Maand Dividend Geniet van een extra maandinkomen zonder de kosten van een dure verzekeraar Droomt u ook wel eens van een extra maandinkomen en dat zonder daar

Nadere informatie

Pensioenregeling. Individueel pensioenbeleggen

Pensioenregeling. Individueel pensioenbeleggen Pensioenregeling Individueel pensioenbeleggen Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel 1 4 1.1 De regelingen 4 1.2 De administratie van uw beleggingen 6 Deel 2 7 2.1 Wat is beleggen? 7 2.2 Risico en rendement 8

Nadere informatie

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN V1.02 Mark Jansen 2 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 LEES DIT EERST! 4 Disclaimer 4 Copyright 4 INLEIDING 5 WAAROM IS SNELHEID ZO BELANGRIJK? 6 Gebruikerservaring van bezoekers

Nadere informatie

INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE

INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE W E V R O E G E N U I T 2 0 L A N D E N H O E Z E D E N K E N IN EEN ONDERZOEK UITGEVOERD DOOR CICERO BLACKROCK INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE WAT HOUDT NEDERLANDERS

Nadere informatie

De wetenschap over de resultaten van actief en passief beleggen

De wetenschap over de resultaten van actief en passief beleggen De wetenschap over de resultaten van actief en passief beleggen Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder

Nadere informatie

Onderzoek Kwaliteit van Beleggingsdienstverlening. Autoriteit Financiële Markten

Onderzoek Kwaliteit van Beleggingsdienstverlening. Autoriteit Financiële Markten Onderzoek Kwaliteit van Beleggingsdienstverlening Autoriteit Financiële Markten 28 februari 2014 De Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn

Nadere informatie

LEREN BELEGGEN. theorie

LEREN BELEGGEN. theorie theorie LEREN BELEGGEN In deze serie lessen leer je meer over beleggen. Je kunt op veel manieren beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen te sparen. Wat zijn eigenlijk de verschillen? En waar moet je

Nadere informatie

Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen

Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen Deelnemersbrochure Mijn Pensioen 2014 Vermogen opbouwen via Mijn Pensioen Een unieke pensioenoplossing: Pensioenopbouw op maat; Zelf beleggen of uitbesteden aan professionals; In plaats van beleggen kunt

Nadere informatie

ONLINE BELEGGEN IN 10 STAPPEN

ONLINE BELEGGEN IN 10 STAPPEN ONLINE BELEGGEN IN 10 STAPPEN Nooit eerder was beleggen zo laagdrempelig als nu. De drie belangrijke voordelen van online beleggen? De snelheid, het eenvoudige beheer en de geringe kosten die ermee gepaard

Nadere informatie

start! magazine Kies het pensioenspaarfonds dat bij u past p. 16 Heeft sparen nog zin? De visie van Frida Deceunynck p. 6

start! magazine Kies het pensioenspaarfonds dat bij u past p. 16 Heeft sparen nog zin? De visie van Frida Deceunynck p. 6 magazine met praktische tips voor uw spaargeld april 2013 Patricia Boydens Head Product Management Kies het pensioenspaarfonds dat bij u past p. 16 start! Heeft sparen nog zin? De visie van Frida Deceunynck

Nadere informatie

MyPersonal Portfolio. Defensief

MyPersonal Portfolio. Defensief HOOFDSTUK Pagina 1. Inleiding 3 2. Het beleggingsproces 4 3. Doelstellingen en uitgangspunten van uw portefeuille 6 4. Uw portefeuille: de verdeling over de beleggingscategorieën 7 5. Het openen van een

Nadere informatie

Verkopen via bol.com. Handleiding voor zakelijke verkopers. Versie 3.1

Verkopen via bol.com. Handleiding voor zakelijke verkopers. Versie 3.1 Verkopen via bol.com Handleiding voor zakelijke verkopers Versie 3.1 Welkom als verkoper bij bol.com Via bol.com bereikt u op eenvoudige wijze miljoenen mogelijke klanten. U kunt nieuwe en unieke artikelen

Nadere informatie

Whitepaper. Banksparen: Sparen of Beleggen?

Whitepaper. Banksparen: Sparen of Beleggen? Whitepaper Banksparen: Sparen of Beleggen? Carla.H.F. Leeuwerink Bsc Marketeer Ostrica BV Oktober 2013 Drs. Hans P. Nibbering RBA Partner Ostrica BV Voorwoord In onzekere tijden wordt veelal gekozen voor

Nadere informatie

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen.

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen. D.O.E.N. Oefening D.O.E.N. is de afkorting voor Doelen Opstellen en Effectief bereiken via je Netwerk. Met deze oefening ga je het fundament leggen van je LinkedIn strategieën. Ze vraagt maar 10 minuten

Nadere informatie

Gebruikshandleiding. Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs. Versie 3 - April 2012

Gebruikshandleiding. Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs. Versie 3 - April 2012 Gebruikshandleiding Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs Versie 3 - April 2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 0 Informatie vooraf 2 Inleiding 3 Instructiekaart Afname ZIEN! 1 4 Instructiekaart Afname

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Ruimte voor rendement. Allianz Rekening

Allianz Nederland Asset Management B.V. Ruimte voor rendement. Allianz Rekening Allianz Nederland Asset Management B.V. Ruimte voor rendement Allianz Rekening De Allianz Rekening biedt maximale ruimte voor sparen en beleggen Wereldspeler met Hollandse mentaliteit Allianz Nederland

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Rekening. Ruimte voor rendement

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Rekening. Ruimte voor rendement Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Rekening Ruimte voor rendement Wereldspeler met Hollandse mentaliteit Allianz Nederland Asset Management, waarvan het eerste fonds al in 1959 werd opgericht,

Nadere informatie

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam Werkboek voor jonge beleggers 1200 Praagse miniatuur (kleine afbeelding in een boek) van een werkplaats voor manuscripten (geschreven boeken) waar de

Nadere informatie

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml Starten met TYPO3 Extension Key: doc_tut_quickstart_nl Language: nl Version: 1.0.0 Keywords: forbeginners, foreditors, foradmins Copyright 2000-2010, Documentation Team, This

Nadere informatie

Handleiding. Uitwisseling met BRON

Handleiding. Uitwisseling met BRON Handleiding Uitwisseling met BRON 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Vooraf... 4 3. Installatie... 5 Installeren certificaat... 5 Testen certificaat... 6 Voor reguliere uitwisseling eerst registratieoverzicht

Nadere informatie

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail Online foto s delen Tja, dan zit de vakantie er weer (bijna) op. Genoten van de zon, lekker uitgerust, en alle mooie momenten vastgelegd met de camera. Misschien hebt u wel honderden foto's op een geheugenkaartje

Nadere informatie

Sparen, beleggen in aandelen of in recreatief onroerend goed

Sparen, beleggen in aandelen of in recreatief onroerend goed Sparen, beleggen in aandelen of in recreatief onroerend goed De beurskoersen schommelen en kennen een neergaande trend. De rente is historisch laag. Voor beleggers een onzekere situatie, en voor wie op

Nadere informatie

Rapport Text Mining 1: Studie over het toegankelijk maken van methodologische gegevens in systemen voor het ontsluiten van statistische informatie.

Rapport Text Mining 1: Studie over het toegankelijk maken van methodologische gegevens in systemen voor het ontsluiten van statistische informatie. Rapport Text Mining 1: Studie over het toegankelijk maken van methodologische gegevens in systemen voor het ontsluiten van statistische informatie. Bert Gossey Marie-Francine Moens Inleiding Statistische

Nadere informatie

Van Lanschot Zelf Beleggen

Van Lanschot Zelf Beleggen Van Lanschot Zelf Beleggen Handleiding s-hertogenbosch februari 2015 Zelf Beleggen - Zelfstandig uw beleggingskeuzes maken en handelen via ons veilige ordersysteem U kunt terecht bij Zelf Beleggen wanneer

Nadere informatie

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates...

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates... Inhoud Introductie... 3 Waarom Facebook?... 5 2. Adverteer met Facebook... 14 3.Starten met Facebook... 18 4. Facebook Status Updates... 29 5.Opbouwen & Versterken van uw Bedrijf... 34 6. Overzicht - Facebook

Nadere informatie