business van tot Val op door uw goede manieren door de eenvoudige regels van deze gids op te volgen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "business van tot Val op door uw goede manieren door de eenvoudige regels van deze gids op te volgen."

Transcriptie

1 business ETIQUETTE GIDS van tot U bent zich er mogelijk niet van bewust, maar mensen schenken aandacht aan etiquette, van hoe u omgaat met een ober of serveerster in een restaurant tot hoe u een zakelijk gesprek voert met iemand die u voor de eerste keer ontmoet. Deze regels bepalen ons gedrag, van schijnbaar onschuldige zaken (wat trek ik aan) tot ingewikkeldere kwesties (omgaan met negativiteit op kantoor). Men gaat ervan uit, terecht of onterecht, dat nette manieren leiden tot onberispelijk werk. Val op door uw goede manieren door de eenvoudige regels van deze gids op te volgen.

2 Achterbaks Wie roddelt tegen jou roddelt over jou. Spaans gezegde Als een collega u iets onder vier ogen vertelt, ga er dan van uit dat dit alleen voor uw oren bestemd is. Als iemand wil dat anderen dit ook weten, moet hij of zij daar zelf over beslissen. Onthul nooit privé informatie over een medewerker aan anderen, ook niet aan vrienden of zakelijke relaties. Roddel niet over ex-collega s tegen huidige of toekomstige collega s ze zullen zich afvragen of u ook over hen zult roddelen. Balans We komen op de wereld met ons hoofd eerst en verdwijnen met onze voeten eerst; daartussenin is het allemaal een kwestie van evenwicht. Paul Boese Een goede balans vinden tussen werk en privé is moeilijk, vooral wanneer met grote groepen mensen gewerkt wordt. Als u thuis werkt of flexibele of kortere werktijden hebt, geef deze tijden dan door aan uw collega s. Respecteer uw werktijden zo goed mogelijk en beantwoord geen s of telefoontjes tijdens uw vrije uren of vakantie. Anders loopt u het risico op een burn-out. Omgekeerd moet u ook de werktijden van anderen respecteren. Neem geen contact op met collega s in hun vrije uren of tijdens vakanties, behalve in dringende gevallen. Als u verschillende vragen hebt of verschillende zaken wilt doorspreken met iemand, verzamel ze dan en stuur ze in één keer zodat u uw collega maar één keer hoeft te storen. Conferentiegesprek Wel, bent u daar? Begroeting van een telefonist voor 1895 Vraag altijd toestemming voordat u een gesprekspartner op de speaker zet. Zet niemand op de speaker zonder dat hij of zij weet dat anderen het gesprek kunnen horen. Stel aan het begin van een conferentiegesprek alle deelnemers voor, ook diegenen die in de kamer zitten maar niets zeggen. Dit is niet alleen een kwestie van etiquette; als u dit niet doet, kan dit zelfs juridische gevolgen hebben. Stel uzelf telkens voor als u iets zegt, behalve als uw stem bekend is bij alle deelnemers.

3 Duidelijkheid Wil je begrepen worden, probeer dan eerst jezelf te begrijpen. Reikicentrum.nl 2009 Wees duidelijk naar uw manager of leidinggevende over wat hij/zij van u kan verwachten. Geef ook duidelijk aan wanneer het werk of een project teveel is en vraag tijdig om hulp. U zit in een dienstverlenende rol, maar dat betekent niet dat u overal ja op hoeft te zeggen. Als u ja zegt maar nee bedoelt, zullen mensen om u heen dit na verloop van tijd onprettig vinden. Enthousiasme Zonder enthousiasme is nog nooit iets groots bereikt. Ralph Waldo Emerson, Cirkels Als u uw werk echt met enthousiasme uitvoert, zullen mensen graag voor u en met u werken en dit zorgt voor een plezierige, productieve werksfeer. Toon uw enthousiasme in uw gezichtsuitdrukkingen (alerte ogen, ontspannen glimlach), uw woorden (warme, vriendelijke begroetingen) en uw algehele stijl (coöperatief, positief, opgewekt). De passie voor uw werk kan zich vertalen in een opvallende reputatie u zult overkomen als een betrouwbare, deskundige en getalenteerde collega. Feestelijke tafelmanieren Aan de manier waarop iemand een snoepje eet, kun je veel van zijn karakter aflezen. Ronald Reagan Een goede vuistregel is om van buiten naar binnen te werken vanaf de eerste gang. Uw saladevork ligt bijvoorbeeld helemaal aan de buitenkant links van uw bord, de vork voor het hoofdgerecht ligt rechts daarvan en het dessertbestek ligt boven het bord. Leg gebruikt bestek op uw bord, niet op het tafelkleed. Vermijd oesters zonder schelp, krabbenpoten, karbonades, vis met kleine graten en andere moeilijk te eten gerechten. Zorg dat u weet welk bestek of bord van u is (borden links, dranken rechts) en volg uw couvert zodat u weet welk onderdeel van het bestek gebruikt moet worden voor welke gang. Als u klaar bent met eten, legt u uw mes en vork diagonaal op uw bord.

4 Geschreven documenten De streken van een pen moeten even zorgvuldig afgewogen worden als een zwaard snel moet zijn. Julia Ward Howe Wees voorzichtig met wat u op schrift stelt. U wilt niet achtervolgd worden door iets wat u ooit geschreven hebt. Als u vertrouwelijke of gevoelige informatie moet overbrengen en u wilt niet dat nieuwsgierige blikken dit zien, is een direct gesprek met de betreffende persoon het best. Lees de tekst zorgvuldig na. Spelling- en grammaticafouten geven aan dat u weinig aandacht hebt voor details. Onderschat de waarde van een geschreven boodschap niet. Als u waardering, dankbaarheid of sympathie wilt uitdrukken, is een handgeschreven kaart attenter dan een snel geschreven . Humor Humor is gecultiveerde onbeschaamdheid. Aristoteles Humor is iets lastigs op de werkplek. Smakeloze grappen kunt u beter vermijden, hoe goed u iemand ook kent. Dit geldt ook voor opmerkingen over godsdienst, geslacht, ras of seksuele geaardheid, en hatelijke of sarcastische opmerkingen. Verstuur geen grappen per naar zakelijke relaties. U denkt misschien dat iets grappig is, maar dat wil niet zeggen dat uw ontvanger dat ook vindt. Gebruik grappen niet als vorm van kritiek. Verlicht spanning met humor. Door de luchtigheid zal iedereen zich meer op zijn gemak voelen. Eerste indruk We vergeten bijna nooit datgene wat een diepe indruk op ons heeft gemaakt. Tryon Edwards Communiceer met uw hele lichaam: sta op als iemand de kamer binnenkomt, maak oogcontact, lach en schud iemand stevig de hand, maar zonder zijn of haar vingers fijn te knijpen. Vat in 30 seconden samen wie u bent en wat u doet. Een gemakkelijk te onthouden pittig geluid zorgt dat uw naam en achtergrond nog lang vers in het geheugen blijven liggen nadat u vertrokken bent. Luister aandachtig, onderbreek de spreker niet en trek de conversatie niet naar u toe.

5 Jarig De manier waarop iets gegeven wordt, is waardevoller dan het geschenk. Pierre Corneille Hoewel het een aardig gebaar is om een cadeautje te geven als een collega of manager jarig is, is dit niet verplicht. Als u de smaak van de ontvanger niet kent, overweeg dan om een dinerbon, boekenbon of algemeen geaccepteerde cadeaubon te geven. Kopieën Kopie (v.;-ën; -tje_(<fr. Copie), 1 afschrift, duplicaat. Van Dale Informeer uw collega s als u veel kopieerwerk hebt waardoor u meer dan twee minuten beslag legt op de kopieermachine, zodat ze daar rekening mee kunnen houden. Als u het laatste papier gebruikt, vul de lade dan. Dit geldt ook voor toner, vervang de tonercartridge als hij bijna leeg is. Als er tijdens het kopiëren een vel vast komt te zitten, doe dan niet alsof het al zo was. Vraag hulp als u het probleem zelf niet kunt oplossen. Luisteren Wie niet horen wil, moet voelen. Afzender onbekend Luisteren is meer dan wachten tot u aan de beurt bent om te praten. Concentreer u op de woorden van de ander; laat uw gedachten niet afdwalen. U mist dan misschien een belangrijk punt en loopt het risico dat u een vraag stelt over iets wat al behandeld is. Probeer de drang te weerstaan om het woord te nemen wanneer iemand een denk pauze inlast. Hij of zij zoekt misschien naar woorden en wacht niet op uw reactie. Wacht enkele tellen en reageer dan.

6 Mobiele telefoons Deze telefoon heeft te veel gebreken om echt beschouwd te kunnen worden als een communicatiemiddel.inherent aan dit toestel is dat het geen waarde heeft voor ons. Dit lijkt misschien logisch, maar het volgende punt wordt vaak over het hoofd gezien: zet uw mobiele telefoon uit tijdens vergaderingen en laat uw voic de telefoontjes opvangen. Als u in de auto zit of zich in een druk gebouw bevindt hou dan rekening met mogelijk achtergrondlawaai. Als u meer luistert dan praat, kunt u uw telefoon beter op mute zetten. Interne memo van Western Union, 1876 Negativiteit Ik laat negativiteit van me afglijden zoals een eend het water van zijn rug. Als het niet positief is, heb ik het niet gehoord. George Foreman Negativiteit is als een virus het verspreidt zich. Een duidelijk probleem ontkennen is niet productief; het is beter om te onderzoeken wat er aan de hand is en samen te werken aan een oplossing. Nieuws uit het roddelcircuit doet vaak meer kwaad dan goed. Het is verleidelijk om over de laatste persoonlijke verwikkelingen van uw collega te praten, maar het is verstandiger om het aan hem of haar over te laten om die informatie al dan niet verder te vertellen. Roddelen werkt als een telefoonspelletje: hoe nauwkeurig de informatie in het begin ook is, het verandert wanneer het doorgegeven wordt. Ontslag Als werken aangenaam is, is het leven vreugdevol! Als werken een plicht is, is het leven slavernij. Maxim Gorky, Nachtasiel Plan uw vertrek zodat de overgang soepel verloopt voor de achterblijvers. Stel documenten op om uw manager te informeren over de status van al uw projecten en maak een overzicht van de stappen die gezet moeten worden om de voortgang ervan te versnellen. Zorg dat de verstandhouding goed is als u vertrekt. Toon geen boosheid ten opzichte van uw manager of collega s u hebt ze later misschien nog nodig als referentie. Gebruik het exitgesprek niet als een gelegenheid om uw opgekropte gevoelens te luchten of om wraak te nemen, maar geef eerlijke, opbouwende feedback.

7 Politieke machtspelletjes Politiek is een bloedige sport. Aneurin Bevan Let op verborgen politieke stromingen die u kunnen helpen om met moeilijke situaties om te gaan, maar zorg dat u niet rechtstreeks betrokken raakt bij politieke machtspelletjes. Kijk uit voor overdreven ambitieuze collega s die alles doen om carrière te maken, zoals onaardige dingen of leugens over een andere collega vertellen. Bouw een vriendelijke maar professionele relatie op met uw leidinggevenden en collega s. Vertel geen strikt persoonlijke details over uw privéleven een beetje afstand is gezond. REKENING HOUDEN Rekening houden met anderen vormt de basis van een goed leven, een goede maatschappij. Confucius Rekening houden met anderen werkt alle kanten op. Als u rekening houdt met de mensen om u heen komt dit altijd op een positieve manier naar u terug. Zelfs als u het idee hebt dat u door anderen niet correct behandeld bent, is het aan te raden zelf het goede voorbeeld te geven. Vaak zijn mensen zich niet eens bewust van hun daden. Als het echt de spuigaten uitloopt, kunt u diegene altijd nog confronteren met zijn slechte gedrag. Uiteraard houdt u dan ook geen rekening meer met hem/haar. Spreken in het openbaar Neem het publiek bij de hand en leid het naar de gedachte. Laurence Olivier Zelfs de meest geroutineerde artiesten oefenen hun act voordat de show begint. Doe dit ook om eventuele probleempjes op te sporen en gebruik zoveel mogelijk verschillende middelen zoals een microfoon, een PowerPoint-presentatie en een projector. Zorg op de dag van de presentatie voor duidelijk beeld materiaal en hand-outs met de hoofdpunten. Informatie die zowel in woord als in beeld wordt aangeboden, blijft langer hangen. Volg de gouden regel: presenteer aan anderen zoals u wilt dat anderen aan u presenteren. Spreek duidelijk en goed verstaanbaar, respecteer de tijdslimiet en reserveer voldoende tijd voor vragen.

8 Telefoonmanieren Van alle ongemakken die ik tegengekomen ben in mijn leven, is niets zo erg als wanneer iemand de hoorn op de haak gooit. Richard Armour Als u iemand belt, vraag dan altijd of hij of zij tijd heeft om met u te praten voordat u van wal steekt. Vraag altijd of het goed is dat u iemand in de wacht zet en wacht op een antwoord. Als u een voic bericht achterlaat, zeg dan duidelijk uw naam, bedrijf, telefoonnummer, datum en de reden dat u belt. Herhaal uw naam aan het einde van het bericht. Uw voic begroeting moet bestaan uit uw naam, bedrijfsnaam en de bevestiging dat u snel terug zult bellen. Probeer altijd binnen 24 uur terug te bellen. Uiterlijk Alleen oppervlakkige mensen laten zich niet beïnvloeden door uiterlijkheden. Oscar Wilde, Het portret van Dorian Gray Als uw bedrijf geen kledingbeleid op papier heeft staan, probeer dan de onofficiële kledingvoorschriften te ontdekken door te kijken naar wat uw collega s binnen uw bedrijf dragen. Zelfs als u weet dat het kledingvoorschrift van uw bedrijf casual is, kunt u het beste kiezen voor net iets meer kwaliteit. In geval van twijfel kunt u beter iets te formeel gekleed te zijn dan iets te sportief. Voor mannen is het pak het veiligst. Een andere mogelijkheid is een sportief colbert met een overhemd, al dan niet met stropdas en een pantalon. Schoenen mét sokken zijn een must. Vakantieplanning Vakantie was vroeger een luxe, tegenwoordig is het pure noodzaak. Onbekend Laat uw bureau schoon en netjes achter (en zorg dat uw collega s weten waar ze belangrijke documenten en bestanden kunnen vinden). U hoeft anderen niet te vertellen waar u naartoe gaat, maar wel dát u weggaat. Pas uw voic en uw out-of-office-bericht aan en geef aan met wie men contact op kan nemen tijdens uw afwezigheid. Knijp er niet tussenuit wanneer belangrijke projecten hun hoogtepunt bereiken. Overleg met uw collega s zodat u niet allemaal tegelijk op vakantie bent.

9 Waardering Dankbaarheid is niet alleen de grootste deugd, maar de bron van alle andere deugden. Cicero Vergis u niet in de kracht van waardering. Iedereen krijgt graag een compliment omdat hij hard gewerkt heeft of zich bijzonder ingespannen heeft om een doelstelling te bereiken. Vertel uw medewerkers dat ze goed gewerkt hebben. Overspoel echter niet iedereen die u tegenkomt met overvloedige complimenten. Een compliment dat betrekking heeft op een concrete actie is veel waardevoller. Year end Of een geschenk in de smaak valt, wordt meer bepaald door de keuze van het geschenk dan door de waarde ervan. Charles Dudley Warner, Elfde Studie Overweeg om een kaart te sturen met Nieuwjaar uw boodschap zal meer opvallen dan bij andere feestelijke gelegenheden. Leg een verband tussen de gelegenheid en uw bericht schrijf hoe blij u bent zo n fijne collega te hebben of hoezeer u ernaar uitkijkt om weer een jaar samen te werken. Voeg altijd een handgeschreven boodschap toe voor een persoonlijk accent. Hoewel het veel tijd kost, is het de moeite waard om het adres met de hand op de envelop te schrijven. Geprinte etiketten zijn te onpersoonlijk. Zakelijke vergaderingen Zaken gaan voor het meisje. Oorspronkelijk Duits spreekwoord Ga niet onvoorbereid naar een vergadering. Vraag andere deelnemers om discussieonderwerpen en bekijk de agenda van tevoren. Spreek een eindtijd af zodat anderen hiermee rekening kunnen houden in hun agenda. Reserveer de laatste vijf minuten om een volgende vergadering te plannen als u merkt dat u onvoldoende tijd hebt om alle onderwerpen te bespreken. Nodig niet te veel mensen uit. Zorg dat iedere deelnemer deskundig is op het betreffende gebied of betrokken is bij het onderwerp van gesprek.

Inleiding... 2. 1 Feedback... 12. 2 Assertiviteit... 18. 3 Omgaan met conflicten... 21. 4 Conflicthantering... 25

Inleiding... 2. 1 Feedback... 12. 2 Assertiviteit... 18. 3 Omgaan met conflicten... 21. 4 Conflicthantering... 25 Communicatie Beschikbaar gesteld door van Amerongen berging Inhoud Inleiding... 2 1 Feedback... 12 2 Assertiviteit... 18 3 Omgaan met conflicten... 21 4 Conflicthantering... 25 5 Omgang met agressie en

Nadere informatie

HANDLEIDING. Richtlijnen voor slechtnieuwsgesprekken. TFC TrainingsMedia

HANDLEIDING. Richtlijnen voor slechtnieuwsgesprekken. TFC TrainingsMedia HANDLEIDING Richtlijnen voor slechtnieuwsgesprekken TFC TrainingsMedia Melrose Film Productions Nederlandstalige bewerking: TFC TrainingsMedia Oorspronkelijke titel: Tough Interviews In Nederland en België

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

PROFESSIONEEL PRESENTEREN

PROFESSIONEEL PRESENTEREN 0 Syllabus PROFESSIONEEL PRESENTEREN KNMG in samenwerking met Van der Zeeuw Tekst en Training, www.focusoptekst.nl 1 Inhoud Voorwoord... 2 1. Voorbereiding en opbouw... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Stappenplan

Nadere informatie

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen:

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen: Sollicitatiegesprek De uitnodiging En dan is het zover: je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je bent nu door de eerste selectie heen en dat betekent in ieder geval dat je brief, CV en eventueel

Nadere informatie

1 Zo presenteer je jezelf

1 Zo presenteer je jezelf 1 Zo presenteer je jezelf Wat voor impact heb je op anderen? Hoe kom je over? Welke uitstraling heb je, en welke uitstraling hebben jouw bedrijf en je bedrijfspand? Het zijn geen vragen die je jezelf dagelijks

Nadere informatie

Voorafgaand aan de cursus. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Doel intakegesprek. 3. Verloop van het intakegesprek. 4. Uitsluitingcriteria

Voorafgaand aan de cursus. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Doel intakegesprek. 3. Verloop van het intakegesprek. 4. Uitsluitingcriteria Bijlage 1 Voorafgaand aan de cursus Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doel intakegesprek 3. Verloop van het intakegesprek 4. Uitsluitingcriteria 5. Intakeformulier 6. Vragenlijst integratie Afasie en nu verder,

Nadere informatie

Verkopen? Een. HART Vak!

Verkopen? Een. HART Vak! Verkopen? Een HART Vak! - 1 - Ook al zitten we nu in een tijdperk van automatisering, het 'Verkopen' blijft een bij uitstek menselijk vak, een hart vak. Van alle medewerkers in een organisatie wordt verwacht

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

Goed in Gesprek. Communiceren in de langdurige zorg

Goed in Gesprek. Communiceren in de langdurige zorg Goed in Gesprek Communiceren in de langdurige zorg Goed in Gesprek Communiceren in de langdurige zorg Henry Mostert Postbus 8228, 3503 RE Utrecht Telefoon: (030) 789 2300, e-mail: h.mostert@vilans.nl Website:

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

Klantgerichte communicatie

Klantgerichte communicatie Hand out behorende bij de training Klantgerichte communicatie Itasc Nederland B.V. Sint Gerardusplein 26 33 5644 NG EINDHOVEN 040 2115020 www.itasc.nl Itasc Nederland B.V. WTC Amsterdam Toren C, Level

Nadere informatie

Ik en de ander. Olga ziet de bewonderende blikken van Pjotr. Ze baalt en denkt: zie je wel, hij gaat. Doel van dit hoofdstuk:

Ik en de ander. Olga ziet de bewonderende blikken van Pjotr. Ze baalt en denkt: zie je wel, hij gaat. Doel van dit hoofdstuk: 2 Ik en de ander Doel van dit hoofdstuk: je wordt je bewust van de manier waarop mensen elkaars boodschap begrijpen en je leert dat er een belangrijk verschil is tussen wat je inhoudelijk zegt en wat het

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? KWF Kanker Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten www.kwfkankerbestrijding.nl Voor informatie over kanker

Nadere informatie

Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1

Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1 Maak werk van je geluk! Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1 Projectmanagement: Afdeling marketing en communicatie Start People

Nadere informatie

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk Werkboek Creëer meer plezier in je werk Schouten en Nelissen ontwikkelde, samen met de universiteit van Utrecht, een training die medewerkers bewust maakt van de ruimte die zij zelf hebben om het werk

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 11 Helpen verwerken 17 Thuis en in het ziekenhuis

Nadere informatie

HOE PRAAT IK MET MIJN PUBER?

HOE PRAAT IK MET MIJN PUBER? HOE PRAAT IK MET MIJN PUBER? 2 Hoe praat ik met mijn puber? Hoe praat ik met mijn puber? Ouders willen graag een goede relatie met hun kind maar met opgroeiende tieners krijgen ze dikwijls te maken met

Nadere informatie

Een integere Belastingdienst

Een integere Belastingdienst Belastingdienst Een integere Belastingdienst Onze basiswaarden en gedragscode Inhoudsopgave Voorwoord 1. De Basiswaarden 4 2. Integriteit hoog in het vaandel 5 3. De eed of belofte 7 4. Onze verantwoordelijkheden

Nadere informatie

HANDLEIDING. De ongeorganiseerde manager. De weg naar de hel Op weg naar de hemel. TFC TrainingsMedia

HANDLEIDING. De ongeorganiseerde manager. De weg naar de hel Op weg naar de hemel. TFC TrainingsMedia HANDLEIDING De ongeorganiseerde manager De weg naar de hel Op weg naar de hemel TFC TrainingsMedia Video Arts Limited Nederlandstalige bewerking: TFC TrainingsMedia Oorspronkelijke titel: The Unorganised

Nadere informatie

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken.

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken. Wolf Peppmeier is hoofdredacteur van het kappersvakblad Top Hair Benelux en geeft workshops en lezingen op het gebied van zelfvertrouwen, uitstraling en balans. Sommige mensen hebben uitstraling. Maar

Nadere informatie

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid een handreiking voor risicodragers en hun partners Inhoudsopgave Voorwoord 3 Leeswijzer 4 Inleiding 5 1 Wat kan aanleiding zijn om

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl Colofon Titel Just share it! Geef je kennis een goed doel. Samengesteld door CIVIQ instituut vrijwillige inzet House of Sharing * Datum Oktober 2004 Contactadressen voor deze publicatie: CIVIQ Plompetorengracht

Nadere informatie

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl Ik word ouder Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking www.kennispleingehandicaptensector.nl Voorwoord Mensen met een beperking worden steeds ouder. Dat heeft gevolgen voor alle leefgebieden.

Nadere informatie

Handleiding focusgroep onderzoek

Handleiding focusgroep onderzoek Handleiding focusgroep onderzoek In deze handleiding komt aan de orde: 1. wat een focusgroep is; 2. wanneer een focusgroep onderzoek bruikbaar is; 3. plaats van het focusgroep onderzoek in de verbeter

Nadere informatie

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Sting, maart 2008 Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging. Tekst: Ineke Bakx, Rineke Sturm,

Nadere informatie