De grote lijnen - algemene tips

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De grote lijnen - algemene tips"

Transcriptie

1 De grote lijnen - algemene tips Bewegen is belangrijk vooral voor de gezondheid. Een beweegbeleid dat gedragen wordt door de school draagt uiteraard bij aan de gezondheid van de leerlingen en de sportcultuur op school. Probeer jouw collega s en directie mee te krijgen in onze missie om jongeren te doen bewegen. Een positieve, geëngageerde en enthousiaste houding van de leerkracht(en) LO is de eerste stap! Een sport- en beweegcultuur op school is van groot belang als je leerlingen wil motiveren en engageren voor buitenschoolse sportactiviteiten. Organiseer activiteiten tussen, voor of na de lesuren en werk rond beweging (vb. wandelen op de speelplaats, aanmoediging om de trap te nemen, aanmoediging om na de schooluren te bewegen (stappenteller, app, ), enzovoort). Probeer je in te leven in de leefwereld van jouw leerlingen en maak gebruik van digitale tools (app s) om leerlingen te motiveren extra te sporten. Vergeet niet dat sport op school ook een belangrijk sociale dimensie heeft. Dit is enorm belangrijk voor onze doelgroep. Kies activiteiten waarbij praten, lachen en/of chillen ook nog kan, bvb. badminton voor meisjes, wandeling op de speelplaats, een stadswandeling, Zorg ervoor dat leerlingen met elkaar in interactie kunnen gaan en daar plezier aan beleven. Engageer leerlingen in het organisatie- en promotieproces en geef ze inspraak waar mogelijk. Om de minst actieve leerlingen aan het bewegen te krijgen moeten laagdrempelige activiteiten georganiseerd worden. Liefst activiteiten binnen de schoolmuren, zodat er een sportcultuur op de school zelf gecreëerd wordt. Kortom; gratis of goedkope activiteiten, laag vaardigheidsniveau, plezierbeleving moet voorop staan, gevarieerd aanbod, mogelijkheid aanbieden om te sporten zonder zich te hoeven meten met anderen, SVS heeft zowel een competitief als een recreatief aanbod. Voor meer informatie kan je terecht bij jouw provinciaal secretariaat. Communicatie over de sportactiviteiten naar de leerlingen toe moet via verschillende kanalen gebeuren. Persoonlijk contact werkt het best, maar vergeet ook niet aantrekkelijke posters en flyers te maken en gebruik te maken van nieuwe media, filmpjes en foto s. We zien als leerkracht de effecten van onze inspanningen niet altijd onmiddellijk. Dit betekent echter niet dat die effecten van onze inspanningen er niet zijn op een langere termijn (wanneer de leerlingen niet meer op school zitten). Geef zeker niet op, want elke leerling die we met plezier aan het bewegen krijgen (ookal is het maar even) is de moeite waard!!

2 Concrete acties die bijdragen tot de bevrediging van de drie basisbehoeften autonomie, verbondenheid en competentie of een combinatie Hier vind je een lijst van ideeën van leerkrachten die tijdens de vorming schoolsport voor en in samenwerking met de leerlingen naar boven kwamen Voornamelijk inspelend op de behoefte aan autonomie Laat de leerlingen zelf voorstellen doen. Interesse peilen a.d.h.v. enquête aan de leerlingen Communiceren met de leerlingen Leerlingen reclame laten maken Uitleendienst sportmateriaal Betrekking via leerlingenraad Sportraad (Regelmatig) nieuwe sporten aanbieden Leerlingen hun eigen sport laten introduceren of instrueren aan de andere leerlingen Leerlingen zelf verslagen laten maken. Leerlingen zelf affiches, video s, foto s of aankondigingen laten maken. Leerlingen van een ouder jaar (bij voorbeeld) één maal per jaar verantwoordelijk laten zijn voor een activiteit van het 1 ste of 2 de jaar. Ze mogen zelf de activiteit kiezen en verzorgen dan ook de PR hiervoor (vb.: affiches maken, reclame maken, ). Tijdens de middagsport helpen de oudere leerlingen om de les te geven. Vb: helpen bij toestelturnen onder toezicht van de verantwoordelijke leerkracht. Gratis aanbieden van activiteiten, zodat het laagdrempelig is.

3 Eén leerling per klas is verantwoordelijk voor communicatie over activiteiten buiten de lesuren, o.a. sportactiviteiten. Deze leerling wordt gekozen door de klasgenoten. De laatstejaars inschakelen als meters/peters van de eerste jaars. Zij doen dan samen een sportactiviteit tijdens de middag. Leerlingen van de hogere jaren een middagactiviteit mee laten begeleiden. Een (bestaande) app gebruiken waar leerlingen zelf kunnen aangeven en/of bijhouden hoeveel sport/beweging ze doen. Deze resultaten gebruiken in de les of hen extra punten geven voor goede resultaten. Om te voorkomen dat ze foute zaken aangeven ook regelmatig testen doen. Diegenen die dan vals gespeeld hebben vallen door de mand. Leerlingen hebben op die manier hun eigen vooruitgang in de hand. Voornamelijk inspelend op de behoefte aan verbondenheid Duidelijk maken dat je schoolsport kan doen met jouw vrienden en/of vriendinnen. Duidelijk maken dat tijdens schoolsport anderen kan leren kennen. Elke LO leerkracht maakt zelf reclame in zijn/haar les Duidelijk laten merken dat je ziet dat ze meervoudig aanwezig zijn positief reageren (leuk dat je er weer bent, we hebben je gemist vorige keer, ) in plaats van ze erop te wijzen als ze er niet waren. Promo door de sportverantwoordelijke in de klas Teamfoto s en collages verspreiden naar leerlingen en leerkrachten toe Verslagen van de sportactiviteiten (aan leerlingen en leerkrachten) Leerlingen zelf ervaringen laten delen. Ad valvas prikborden met foto s, videoverslagen en reclame voor de activiteiten Promo via sociale media en interne communicatie van de school Leerkrachten die meedoen Leerkrachten die komen supporteren (contact met leerkrachten op een meer ontspannen manier, gaat snel rond) leerkrachten kunnen op deze manier hun imago verbeteren (of opkrikken, indien nodig ) Leerkrachten vs leerlingen, vb.: op de opendeur de finale spelen Klassenstrijd/interklassen competitie: elke klas probeert zoveel mogelijk punten te behalen doorheen het jaar. Je behaalt punten voor jouw klas door deel te nemen aan sportactiviteiten doorheen het jaar. Op het einde van het jaar een sportapotheose waar de winnende klassen getoond worden en waar uitgepakt kan worden met de sportactiviteiten van dat jaar. Vakoverschrijdende activiteiten organiseren waar heel de school aan deelneemt. VB: godsdienst (een goed doel) koppelen aan een beweegmoment. Interesse tonen in de prestatie van de leerlingen. Voorstellen om met enkele leerlingen deel te nemen aan een activiteit buiten de school, vb.: survival run met een groepje leerlingen. Teamgevoel creëren door dezelfde kledij te laten dragen, dezelfde kleur t-shirt (vb.: van de H&M of Hema), dezelfde attributen (vb.: hoed, haarband, armbandje, ), De leerlingen zelf laten beslissen wat ze willen doen. Na een wedstrijd of sportactiviteit samen iets gaan drinken met de leerlingen.

4 Een cake meenemen op een buitenschoolse sportactiviteit. Beloon de leerlingen die meedoen met een sportactiviteit door spaghetti te maken of te gaan eten. Beloon de leerlingen die meedoen door geen toetsen te geven de volgende dag. Peter en meterschap van leerlingen van het laatste jaar voor leerlingen van het 1ste jaar bij de deelname aan sport op school. Voornamelijk inspelend op de behoefte aan competentie Duidelijk maken dat schoolsport recreatief is en dat iedereen welkom is Iedereen op hun eigen niveau laten sporten Omnisportlessen organiseren Foto s van de winnaars op smartschool plaatsen Zorg dat er zowel laagdrempelige als minder laagdrempelige activiteiten mogelijk zijn Differentiëren tussen jongens en meisjes: o Jongensactiviteiten en meisjesactiviteiten organiseren naargelang hun interesse o Bepaalde activiteiten enkel voor jongens of meisjes toegankelijk maken o De zaal in delen verdelen; in het ene deel kunnen de jongens apart sporten, in het andere deel kunnen de meisjes apart sporten en in het derde deel kan er gemengd gesport worden. o één maal per week middagsport aanbieden alleen voor meisjes. De meisjes mogen dan een sport kiezen. o Nodig ook de niet sportieve leerlingen uit. Ook al is het om andere taken te doen, vb. muziek te spelen, foto s te maken, affiche te maken, Voor sportief minder vaardige leerlingen; o Eventueel aparte activiteiten aanbieden. o Activiteiten organiseren in een afzonderlijke ruimte waar de andere leerlingen hen niet kunnen zien. o Een buddy zoeken waarmee ze samen op hun niveau kunnen sporten. o Veel variatie voorzien o Initiaties van verschillende sporten doorheen het jaar. X aantal weken die sport, vervolgens X aantal weken een andere sport, (Je kan de leerlingen zelf laten stemmen welke sporten ze willen doen). o Uitnodigen om andere taken te doen op een sportief evenement (vb.: affiches maken, foto s trekken, muziek spelen, interviewen van de deelnemers, ). o Voor leerlingen die moeite hebben met steeds opnieuw opdagen of timing is het belangrijk dat de activiteiten steeds op dezelfde locatie en tijd gebeuren. De minst competente leerlingen uitnodigen om een extra uurtje/half uurtje te komen oefenen/sporten/bewegen op een bepaalde moment. Vaardige leerlingen mengen in de groep. Vaardige leerlingen (in een bepaalde sport bij voorbeeld) vragen om mee te helpen bij het begeleiden of een initiatie te geven in de sport waar zij zelf goed in zijn.

5 Tijdens de sportactiviteiten op school kunnen de leerlingen zelf de opwarming geven. Leerlingen belonen voor deelname aan een sportactiviteit, vb.: met een extra 10 Een (bestaande) app gebruiken waar leerlingen zelf kunnen aangeven en/of bijhouden hoeveel sport/beweging ze doen. Deze resultaten gebruiken in de les of hen extra punten geven voor goede resultaten. Om te voorkomen dat ze foute zaken aangeven ook regelmatig testen doen. Diegenen die dan vals gespeeld hebben vallen door de mand. Maak gebruik van youtube filmpjes voor activiteiten waar je zelf niet voldoende van weet. Vb.: voor dans, fitness (groepslessen), yoga, Speel tijdens de pauzes muziek op de speelplaats waarop ze kunnen dansen. Laat de leerlingen zelf de muziek kiezen.

6 Promotie en informeren over sportactiviteiten Gebruik zoveel mogelijk kanalen om de informatie te verspreiden (posters, flyers, facebook, smartschool, persoonlijk, via klassenkapitein, ), want alleen briefjes werken niet altijd. Promofilmpjes gebruiken om leerlingen te motiveren voor nieuwe initiatieven (vb. SNS pas) Een vaste locatie voor informatie over het sportaanbod Reclame afwisselen met concrete informatie over wat er gebeurt (verslagen, resultaten, foto s, ) en eventueel ervaringen of interviews. Persoonlijke aanspreken van de leerlingen is zeer effectief. Als leerkracht geef je jouw enthousiasme door. Communicatie via een klassenverantwoordelijke ( klassenkapitein ) die de taak heeft om informatie van (sport)activiteiten buiten de lesuren aan alle leerlingen mee te delen. Zij kunnen ook in het begin van het schooljaar suggesties formuleren voor middagsport. Leerlingen betrekken bij het ontwerpen van promomateriaal Maak gebruik van media die de leerlingen aantrekken. Vb.: Facebook-pagina of groep, publiceer er niet alleen de aankondigingen/uitnodigingen, maar ook de foto s, het verslag of de resultaten, waarom sporten belangrijk is. Vb.: Foto s delen op Instagram? Schoolsportkalender voor alle leerkrachten (+ foto s verspreiden en kort verslag achteraf) Indien nodig en/of mogelijk contacteer of informeer ook de ouders. Vb.: standje op de ouderavond. Hoe een motiverende aankondiging opstellen? Visueel aantrekkelijk aan de hand van een foto of filmpje Het sociale aspect en plezierbeleving benadrukken Schuld- of schaamte-inducerend taalgebruik vermijden vb. Je hebt me ontgoocheld; ik had beter verwacht van jou vb. Jullie zouden zich moeten schamen voor jullie gedrag; jullie zitten nu al in het derde middelbaar vb. Het is nu aan jou om je te bewijzen. vb. Het wordt nu toch eens tijd dat je zelfstandig leert werken vb. Er wordt van jou verwacht dat je de regels respecteert versus Ik stel voor dat je een inspanning probeert te leveren om de regels te respecteren; wat denk je daar van? vb. Ik reken er op dat je iets aan je gedrag doet, begrepen? versus Ik vind het belangrijk dat we samen proberen te werken aan jouw situatie Probeer moeten en verwachten te vervangen door kunnen en willen Zinvolle uitleg Tijdstip en locatie duidelijk vermelden Inschrijven: duidelijk omschrijven hoe en tegen wanneer

STICHTING VLAAMSE SCHOOLSPORT. Herman Van Driessche

STICHTING VLAAMSE SCHOOLSPORT. Herman Van Driessche STICHTING VLAAMSE SCHOOLSPORT Herman Van Driessche Schoolsport als springplank naar een actieve levensstijl An De Meester Herman Van Driessche Prof. dr. L. Haerens Prof. dr. G. Cardon Prof. dr. I. De Bourdeaudhuij

Nadere informatie

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST Gebruik deze checklist om te beslissen welke kanalen je zal gebruiken op je school om zowel leerlingen als collega s te informeren en motiveren over Zuiddag. Deze checklist bestaat

Nadere informatie

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Je hebt als groep ouders een idee van wat je rond cultuur, ouderbetrokkenheid en taalstimulering zou willen doen op de school van je kind(eren)? Dit doe

Nadere informatie

Schoolsport als springplank naar blijvende sportparticipatie. Prof. dr. L. Haerens Prof. dr. G. Cardon An De Meester

Schoolsport als springplank naar blijvende sportparticipatie. Prof. dr. L. Haerens Prof. dr. G. Cardon An De Meester Schoolsport als springplank naar blijvende sportparticipatie Prof. dr. L. Haerens Prof. dr. G. Cardon An De Meester Groeiend belang van naschoolse programma s ter aanvulling van de les LO Schoolsport:

Nadere informatie

Voorbereiding Planning: weken van te voren Totale voorbereidingstijd: 12 uur (gem. 3 uur per persoon)

Voorbereiding Planning: weken van te voren Totale voorbereidingstijd: 12 uur (gem. 3 uur per persoon) Stappenplan: organisatie van een padel toernooi Wil je als club een padel toernooi organiseren? Dan kan de KNLTB je daarbij helpen! Het organiseren van een padel toernooi op jouw club biedt niet alleen

Nadere informatie

Groeiend belang van naschoolse programma s ter aanvulling van de les LO

Groeiend belang van naschoolse programma s ter aanvulling van de les LO Groeiend belang van naschoolse programma s ter aanvulling van de les LO Schoolsport = alle sportactiviteiten georganiseerd door (of in samenwerking met) de school tijdens de middagpauze, na het laatste

Nadere informatie

DOCENTEN HANDBOEK AAN DE SLAG SCHOOLS4LIFE HANDBOEK DOCENTEN AAN DE MET SCHOOLS4LIFE

DOCENTEN HANDBOEK AAN DE SLAG SCHOOLS4LIFE HANDBOEK DOCENTEN AAN DE MET SCHOOLS4LIFE HANDBOEK 2019 HANDBOEK DOCENTEN HANDBOEK AAN DE SLAG MET DOCENTEN AAN DE SLAG MET Dance4Life werkt wereldwijd aan een gezonde seksuele toekomst voor jongeren. scholenactie.dance4life.nl HANDBOEK 2019 BETROKKENHEID

Nadere informatie

Informatie campagne. Een aandeel in de Betuwe. Rabobank West Betuwe

Informatie campagne. Een aandeel in de Betuwe. Rabobank West Betuwe Informatie campagne Een aandeel in de Betuwe Rabobank West Betuwe Growing a better world together Rabobank kiest voor een betere wereld. Het gaat om jou, om elkaar en om de lokale leefomgeving. Daarom

Nadere informatie

DRAAIBOEK. organisatie clubfootfestival

DRAAIBOEK. organisatie clubfootfestival DRAAIBOEK organisatie clubfootfestival INHOUDSTAFEL 1. Footfestivals als wervingstool voor je club 3 1.1. Inleiding 3 1.2. Doelstellingen en doelgroepen 3 2. Aan de slag: de organisatie van een clubfootfestival

Nadere informatie

Sponsoractie Oranje Fonds

Sponsoractie Oranje Fonds Sponsoractie Oranje Fonds Handboek Wat fijn dat uw school voor het Oranje Fonds mee doet! Als school organiseert u vaker een evenement. U weet als geen ander hoeveel tijd en moeite er in de organisatie

Nadere informatie

ACTIEF TOEZICHT. Informeren en structurele maatregelen

ACTIEF TOEZICHT. Informeren en structurele maatregelen ACTIEF TOEZICHT Hoe kun je leerlingen minder lang laten stilzitten? Hoe jij de groep begeleidt, heeft een grote impact. Actief toezicht hangt samen met het ruimere begrip activerend toezicht. Door actief

Nadere informatie

4 populairste bevragingsmanieren STEMMEN IN DE PAUZE TIJDENS DE LES VÓÓR DE LESDAG

4 populairste bevragingsmanieren STEMMEN IN DE PAUZE TIJDENS DE LES VÓÓR DE LESDAG > TOF VOORBEELD MENINGEN BEVRAGEN TIP Je vindt nog meer methodieken op onze site en in de werkmap Oprechte deelneming (Kinderrechtencommissariaat en Steunpunt Leerlingenparticipatie, Oprechte deelneming.

Nadere informatie

Bewegen in de klas! Een avontuurlijke REIS NAAR een GEZONDE SCHOOL!

Bewegen in de klas! Een avontuurlijke REIS NAAR een GEZONDE SCHOOL! Bewegen in de klas! Een avontuurlijke REIS NAAR een GEZONDE SCHOOL! 13 oktober 2017 Annick Craessaerts en Inge Op de Beeck Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS) Bewegen in de klas Sport beweegt je school

Nadere informatie

> VINGER IN DE PAP Handleiding bij de vragenlijst

> VINGER IN DE PAP Handleiding bij de vragenlijst > VINGER IN DE PAP Handleiding bij de vragenlijst Hallo leerlingenrader! Je wil te weten komen hoe tevreden de leerlingen zijn over de leerlingenparticipatie op jouw school? Dat kan je doen met de vragenlijst

Nadere informatie

WORKSHOP Je kind kan winnen, los van het wedstrijdresultaat

WORKSHOP Je kind kan winnen, los van het wedstrijdresultaat Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Partner in de Hogeschool-Universiteit Brussel - Huart Hamoirlaan 136-1030 Brussel WORKSHOP Je kind kan winnen, los van het wedstrijdresultaat Joris Lambrechts Hans

Nadere informatie

Moetivatie of goesting? Hoe een optimale motivatie te bevorderen bij studenten

Moetivatie of goesting? Hoe een optimale motivatie te bevorderen bij studenten Moetivatie of goesting? Hoe een optimale motivatie te bevorderen bij studenten Jolene van der Kaap-Deeder Nathalie Aelterman Maarten Vansteenkiste Universiteit Gent Eline Sierens Arteveldehogeschool Gent

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Hoe organiseer ik een. Sponsoractie? Handleiding voor scholen

Hoe organiseer ik een. Sponsoractie? Handleiding voor scholen Hoe organiseer ik een Sponsoractie? Handleiding voor scholen Hoe organiseer ik een sponoractie? Super dat jij een actie met jouw school wil starten! Wij zien een wereld voor ons waarin mensen zichzelf

Nadere informatie

VOORBEREIDEND TRAJECT

VOORBEREIDEND TRAJECT VOORBEREIDEND TRAJECT # DEELNEMENDE BEDRIJVEN 11 # WERKNEMERS 769 # DEELNEMERS 273 (35,5%) # BEDRIJVEN MET 1 100 WERKNEMERS 9 # BEDRIJVEN MET 101 500 WERKNEMERS 2 # BEDRIJVEN MET 501 1000 WERKNEMERS

Nadere informatie

Wat gaan we proberen op te lossen? Hoe kan TOS effectief marketing gebruiken om de juiste doelgroepen te bereiken?

Wat gaan we proberen op te lossen? Hoe kan TOS effectief marketing gebruiken om de juiste doelgroepen te bereiken? Thuis Op Straat Wat gaan we proberen op te lossen? Hoe kan TOS effectief marketing gebruiken om de juiste doelgroepen te bereiken? SWOT-Analyse Sterke punten Lokaal Open sfeer Herkenbare kleur, logo en

Nadere informatie

We helpen jouw club graag en daarom staan er diverse tools voor je klaar. Denk hierbij aan:

We helpen jouw club graag en daarom staan er diverse tools voor je klaar. Denk hierbij aan: Tips & truc s Leden werven & behouden Hoi Sportclub, Leuk dat je mee doet met de AH Sportactie! Tijdens de AH Sportactie willen we heel Nederland de sport laten ontdekken die bij hem of haar past. Een

Nadere informatie

Symposium 2015 Workshop Events 30 juni Ernst Verdoold en Mystica Smorenburg

Symposium 2015 Workshop Events 30 juni Ernst Verdoold en Mystica Smorenburg Symposium 2015 Workshop Events 30 juni 2015 Ernst Verdoold en Mystica Smorenburg Wat gaan we doen? 1. Introductie 2. Nieuwe Eventstructuur 3. Toegevoegde waarde 4. Vragen 5. Afsluiting Even voorstellen

Nadere informatie

TIPS SOCIAL MEDIA BETREK JE KLANTEN!

TIPS SOCIAL MEDIA BETREK JE KLANTEN! TIPS SOCIAL MEDIA BETREK JE KLANTEN! door Cre@ctiv Inleiding De laatste jaren eisen sociale media zoals bijvoorbeeld Facebook, Twitter, Instagram steeds meer een plaats op in ons dagelijks leven. Ook voor

Nadere informatie

Belang van online media. Eric Goubin

Belang van online media. Eric Goubin Belang van online media Eric Goubin 1 1. online media?! 4 Online media Website E-mail Digitale nieuwsbrief Sociale media Apps 5 6 Wat is online communicatie? Niet alleen tekst, maar ook beeld (foto &

Nadere informatie

Meer dan 40 partners

Meer dan 40 partners W E L K O M Op de agenda Stand van zaken Startmoment #bewegen5voor12 Jente Belmans: Tips en tricks voor meer jonge gezinnen op jouw evenement (7B-principe) Groepsfoto Pauze met broodjes Speeddates Einde

Nadere informatie

Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni Social media

Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni Social media Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni 2019 Social media Social media wordt ongelooflijk veel gebruikt. 96% van de 35- tot 45- jarigen gebruiken sociale media Hoe gebruik ik social media? Boodschap bij de

Nadere informatie

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld.

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Naast de sportieve uitdaging van bijna 500 kilometer te fietsen naar Amsterdam en terug, wacht er nu nog een tweede uitdaging: zoveel mogelijk geld

Nadere informatie

Ouders & Clubs: één doel?!

Ouders & Clubs: één doel?! Ouders & Clubs: één doel?! Workshop Opvoedingsondersteuning van ouders in jeugdsportclubs Zorg dat je kind wint, los van het resultaat! Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Kenniscentrum Hoger Instituut

Nadere informatie

CC DePoort. Het vervolg op. 22 sportideeën. SPORTRAAD WETTEREN i.s.m. Gemeentebestuur

CC DePoort. Het vervolg op. 22 sportideeën. SPORTRAAD WETTEREN i.s.m. Gemeentebestuur Het vervolg op 21.06.2017 CC DePoort 22 sportideeën SPORTRAAD WETTEREN i.s.m. Gemeentebestuur Vier weken geleden 22 mei : op zoek naar 22 sportideeën RESULTAAT : 105 opmerkingen, suggesties en ideeën Na

Nadere informatie

BIJLAGE MENSEN UITNODIGEN VOOR DE CURSUS

BIJLAGE MENSEN UITNODIGEN VOOR DE CURSUS BIJLAGE MENSEN UITNODIGEN VOOR DE CURSUS BIJLAGE PAGINA 1 MENSEN UITNODIGEN VOOR DE CURSUS Deze tekst is te gebruiken voor de trainingsdag van cursusleiders. Hoewel sommigen onmiddellijk positief zullen

Nadere informatie

Samen sporten met Mission Olympic De grootste schoolsportcompetitie van Nederland

Samen sporten met Mission Olympic De grootste schoolsportcompetitie van Nederland Samen sporten met Mission Olympic De grootste schoolsportcompetitie van Nederland 14393_brochure mission olympic_a4_v6.indd 1 02-09-11 17:02 Samen sporten met Mission Olympic Sporten is goed voor je gezondheid

Nadere informatie

CHALLENGE #1. Reken maar

CHALLENGE #1. Reken maar challenges #1 Reken maar Maak een toernooischema in Excel Met behulp van Excel maken leerlingen een toernooischema. Informatie over het aantal deelnemende teams en de geplande competitiemomenten is beschikbaar.

Nadere informatie

Draaiboek De Grote Voorleesdag

Draaiboek De Grote Voorleesdag Draaiboek De Grote Voorleesdag Tussen 21 en 29 november 2015 Wat is de Grote Voorleesdag? In de week van 21 tot en met 29 november 2015 organiseren de ouderkoepels de Grote Voorleesdag voor ouders op school.

Nadere informatie

Verhogen van leerlingmotivatie. bij wereldoriëntatie / kernconcepten door motivatie-ondersteunend leerkrachtengedrag

Verhogen van leerlingmotivatie. bij wereldoriëntatie / kernconcepten door motivatie-ondersteunend leerkrachtengedrag Astrid van den Hurk & Kris Verbeeck Verhogen van leerlingmotivatie bij wereldoriëntatie / kernconcepten door motivatie-ondersteunend leerkrachtengedrag Najaar 2013 Programma Opening en welkom Deelname

Nadere informatie

Badminton. Sport & beweging

Badminton. Sport & beweging Badminton Doelstelling Op dit uur kan er badminton worden gespeeld op elk niveau. Het goed kunnen spelen is absoluut geen vereiste, maar het graag doen is al meer dan voldoende. - actief en zinvol bezig

Nadere informatie

Je kind kan winnen, los van het wedstrijdresultaat. Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen

Je kind kan winnen, los van het wedstrijdresultaat. Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen WORKSHOP Opvoedingsondersteuning van ouders in jeugdsportclubs Je kind kan winnen, los van het wedstrijdresultaat. Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Deze workshop is het resultaat van het PWO-project

Nadere informatie

Communicatie / PR-toolkit

Communicatie / PR-toolkit Om deelnemers te werven voor uw Zwem4daagse is het belangrijk om promotie te maken. Veel deelnemers zullen jaarlijks terugkomen, maar velen anderen hebben de promotie nodig om te weten dat uw Zwem4daagse

Nadere informatie

2. Waarom kiezen voor een Sportsnack op je school?

2. Waarom kiezen voor een Sportsnack op je school? 1. Wat is Sportsnack? Sportsnack staat voor Sportief Naschools Actieve Kids en wil extra bewegingskansen creëren voor kinderen van de basisschool en kleuterklas. Kinderen en jongeren bewegen te weinig

Nadere informatie

Pedagogische sessie: Motivatie verhogen

Pedagogische sessie: Motivatie verhogen INHOUD 1 Moetivatie of motivatie... 2 1.1 Waarom doen we wat we doen?... 2 1.1.1 Waarom... 2 1.1.2 Oplossing... 2 1.1.3 Gevolgen... 2 1.2 Soorten motivatie... 3 1.2.1 Opdracht: Een goede reden om les te

Nadere informatie

Sportdienst in samenwerking met kinderopvang. Damme

Sportdienst in samenwerking met kinderopvang. Damme 1 Sportdienst in samenwerking met kinderopvang Damme De achtergrond Gemeente Damme wil in samenwerking met de lokale partners het sportaanbod voor jonge kinderen uitbreiden en verder uitwerken. De sportdienst

Nadere informatie

ONTBIJT OP SCHOOL. Voorbereiding van het ontbijt. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

ONTBIJT OP SCHOOL. Voorbereiding van het ontbijt. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS ONTBIJT OP SCHOOL De jongeren organiseren zelf een ontbijt op school. Ze bepalen hoe het ontbijt er zal uitzien en staan ook in voor de praktische organisatie. Hiervoor moeten ze een heel aantal zaken

Nadere informatie

Voorbereiding Methodiek 5

Voorbereiding Methodiek 5 Methodiek 4 Voorbereiding Methodiek 5 Wat bedoelen we met een ervarings- of belevingswandeling? Wandeling waar verwondering, ontmoeting en plezier centraal staat Voorbeelden: Bushcraft technieken: lepel

Nadere informatie

zo maak je een prachtige Femma-stand

zo maak je een prachtige Femma-stand zo maak je een prachtige Femma-stand 1 zo maak je een prachtige femma-stand Elke groep krijgt regelmatig de vraag om op een activiteit in de gemeente een standje te zetten: op de avondmarkt, kermis, boekenbeurs,

Nadere informatie

Infosessie& Workshop Opvoedingsondersteuningvan oudersin jeugdsportclubs

Infosessie& Workshop Opvoedingsondersteuningvan oudersin jeugdsportclubs Infosessie& Workshop Opvoedingsondersteuningvan oudersin jeugdsportclubs Zorgdatje kind wint, los van het resultaat! Aanleiding onderzoek Sportclub Ouder Kind 2 Aanleiding onderzoek Sportclub Ouder Kind

Nadere informatie

Scholenveldloop. 2. Welke loop wordt er georganiseerd? (Klassiek, urban trails, ) 4. Veldloop in combinatie met andere sportactiviteiten?

Scholenveldloop. 2. Welke loop wordt er georganiseerd? (Klassiek, urban trails, ) 4. Veldloop in combinatie met andere sportactiviteiten? Scholenveldloop 1. Wanneer organiseren jullie de scholenveldloop? 2. Welke loop wordt er georganiseerd? (Klassiek, urban trails, ) 3. Wordt er een klassement opgesteld? 4. Veldloop in combinatie met andere

Nadere informatie

Succesvol campagne voeren

Succesvol campagne voeren Succesvol campagne voeren Spread the word, spread the feeling! Campagne voeren: íedereen kan het! In deze toolkit vind je tips voor het campagne voeren. Dit is gegarandeerd het leukste onderdeel van jouw

Nadere informatie

Informatie avond. Rabobank Clubkas Campagne

Informatie avond. Rabobank Clubkas Campagne Informatie avond Rabobank Clubkas Campagne Isabelle Prohn 3 februari 2016 1 Programma informatieavond: 19.30 uur Welkom! 19.35 uur Rabobank Clubkas Campagne 20.15 uur Afsluiting & vragen? 2 Rabobank Amerstreek

Nadere informatie

RESPORTER TV ALTIJD, OVERAL, #AMATEURVOETBAL NIEUW IN NEDERLAND RESPORTER TV

RESPORTER TV ALTIJD, OVERAL, #AMATEURVOETBAL NIEUW IN NEDERLAND RESPORTER TV RESPORTER TV ALTIJD, OVERAL, #AMATEURVOETBAL NIEUW IN NEDERLAND RESPORTER TV interactief concept mobiel tv online social NIEUW resporter Resporter Opgericht augustus 2012 RESPORTER: ALTIJD, OVERAL, #AMATEURVOETBAL

Nadere informatie

Ter herinnering: opdrachten - afspraken

Ter herinnering: opdrachten - afspraken Ter herinnering: opdrachten - afspraken Verslagen maken van de excursies binnen de cursus (min 3). Stuur nadien door naar Sandra; leerplatform tip mail: start titel met NG Maasland Waarnemingsverslagen

Nadere informatie

Sessie 1. Succesvol inspelen op de #SportersBelevenMeer-campagne

Sessie 1. Succesvol inspelen op de #SportersBelevenMeer-campagne Sessie 1 Succesvol inspelen op de #SportersBelevenMeer-campagne Campagne 2017 5 uitdagingen Winnaars: Roeselare (WV) Deinze (OV) Hasselt (Lim) Sint-Pieters-Leeuw (VLB) Beerse (Ant) Campagne 2018 7 uitdagingen

Nadere informatie

Motiverende beoordelingsvormen in de Lichamelijke Opvoeding. Project 4/05/2015. Missie onderzoeksgroep sportpedagogiek UGent

Motiverende beoordelingsvormen in de Lichamelijke Opvoeding. Project 4/05/2015. Missie onderzoeksgroep sportpedagogiek UGent Motiverende beoordelingsvormen in de Lichamelijke Opvoeding Met dank aan Project ENW project binnen doctoraat Sport Pedagogiek UGent Samenwerking tussen partnerinstellingen die opleiding tot leraar lichamelijke

Nadere informatie

Bevraging klasuitstappen lager onderwijs

Bevraging klasuitstappen lager onderwijs Bevraging klasuitstappen lager onderwijs Inhoud Voorstelling Klas Op Stap Aanleiding onderzoek & werkwijze Resultaten Aan de slag o Aanbieders o Klas Op Stap Info op de aanbiederspagina van www.klasopstap.be

Nadere informatie

Brede school met sportaanbod

Brede school met sportaanbod Tweede Studiedag Brede School Vlaams Parlement 16 mei 2008 Context Opdracht van Minister Anciaux Brede School : doel Verbreden van de school met het oog op integrale ontwikkeling van leerlingen Extra kansen

Nadere informatie

Richtlijnen Sportplan 2017 schoolsportcoördinator V.O.

Richtlijnen Sportplan 2017 schoolsportcoördinator V.O. Richtlijnen Sportplan 2017 schoolsportcoördinator V.O. 1. Voorwoord Schrijf in je eigen woorden als vakdocent het voorwoord. Denk hierbij eens na over je eigen rol als -er? Zie je kansen voor jezelf en

Nadere informatie

Ideeën en tips. Help ons de droom van Gijs waar te maken: andere zieken kinderen en hun familie eventjes een warm nest aanbieden.

Ideeën en tips. Help ons de droom van Gijs waar te maken: andere zieken kinderen en hun familie eventjes een warm nest aanbieden. Ideeën en tips Help ons de droom van Gijs waar te maken: andere zieken kinderen en hun familie eventjes een warm nest aanbieden. Fondsenwerving is niet moeilijk, ervaar het zelf! G Wat wordt er met het

Nadere informatie

Week 05 26/09/ /10/2016. Agenda LEERLINGEN

Week 05 26/09/ /10/2016. Agenda LEERLINGEN Week 05 26/09/2016 02/10/2016 Agenda LEERLINGEN Blikvanger Leuke middagactiviteit op SAG: dieren, pure passie! Mededelingen Medisch onderzoek - maandag 26 september - 1 LA B 08.25 uur De jongens komen

Nadere informatie

Bijscholing. Hoe geef je bewegingslessen FitFree?

Bijscholing. Hoe geef je bewegingslessen FitFree? Bijscholing Hoe geef je bewegingslessen FitFree? Brasschaat, 29 maart 2014 Welkom! Agenda Theoretisch gedeelte 10-11u Praktisch gedeelte 11-12u Iedereen Atleet Nationale campagne Atletiek in de kijker

Nadere informatie

Stappenplan voor sportclubs ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september.

Stappenplan voor sportclubs ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september. Stappenplan voor sportclubs ##NSW2018 #BEACTIVE jouw sport,, jouw club 15 t//m 29 september www.nationalesportweek.nl ##NSW2018 #BEACTIVE De Nationale Sportweek 2018 Het is bijna zover. In september gaat

Nadere informatie

EFFECTIEF GEBRUIK SOCIAL / MULTI MEDIA HOE ZICHTBAAR IS JE ORGANISATIE?

EFFECTIEF GEBRUIK SOCIAL / MULTI MEDIA HOE ZICHTBAAR IS JE ORGANISATIE? 1 Rob Beeren Kernteam IT Color Guard Nederland EFFECTIEF GEBRUIK SOCIAL / MULTI MEDIA HOE ZICHTBAAR IS JE ORGANISATIE? Nunspeet - 20 februari 2016 2 Agenda 14.30 15.00 uur Wie zijn wij? Social media Welke

Nadere informatie

Sportdienst Genk bereikt kansarme kinderen en kinderen van een andere origine via een naschools sportaanbod.

Sportdienst Genk bereikt kansarme kinderen en kinderen van een andere origine via een naschools sportaanbod. Sportdienst Genk bereikt kansarme kinderen en kinderen van een andere origine via een naschools sportaanbod. De achtergrond Bijna 30% van de Genkse kinderen wordt in een kansarm gezin geboren. 66% van

Nadere informatie

Bullshit Free Generation. infomoment oktober 18

Bullshit Free Generation. infomoment oktober 18 Bullshit Free Generation infomoment oktober 18 Cijfers uit meest recente VAD-leerlingenbevraging Giftigheid op korte termijn (overdosis, ziekte) Giftigheid op lange termijn (ziekte) Verslaving Heroïne

Nadere informatie

Hoe organiseer ik een actie voor de Mucovereniging?

Hoe organiseer ik een actie voor de Mucovereniging? Hoe organiseer ik een actie voor de Mucovereniging? Heeft u altijd al eens iets willen doen voor de Mucovereniging, maar u weet niet goed wat? Dan helpen wij u daar graag mee verder! In deze informatiegids

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 Februari 2016

Nieuwsbrief 2 Februari 2016 Nieuwsbrief 2 Februari 2016 Recreatieve Wedstrijden 2016 In 2016 organiseren wij één van de recreatieve gymnastiekcompetitie binnen het Rayon Noord. De competitie is bestemd voor jongens en meisjes die

Nadere informatie

Schrijf in 5 kernwoorden de kernboodschap van je vereniging neer!

Schrijf in 5 kernwoorden de kernboodschap van je vereniging neer! EVEN VOORSTELLEN Ga per 2 zitten Stel jezelf binnen je vereniging voor Vertel over een succeservaring in de zoektocht naar een nieuwe vrijwilliger Doorvragen: Waarom was het een succes? Wat was je eigen

Nadere informatie

Bewegen naar de zon. Educatieve fiche. Hoe kan mijn klas mee bewegen naar de zon? Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen?

Bewegen naar de zon. Educatieve fiche. Hoe kan mijn klas mee bewegen naar de zon? Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen? Educatieve fiche Bewegen naar de zon Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen? Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen? p 1 Aan de slag! Aan de slag met je leerlingen! Eerst en vooral

Nadere informatie

PROMOTIEPLAN DOELPUNTACTIE

PROMOTIEPLAN DOELPUNTACTIE PROMOTIEPLAN PROMOTIEPLAN DOELPUNTACTIE DOELPUNTACTIE Om een groot succes te maken van de Doelpuntactie is het belangrijk dat er veel reuring ontstaat rondom deze actie bij jullie club. Daarvoor is dit

Nadere informatie

Haal meer uit facebook

Haal meer uit facebook Haal meer uit facebook Inspiratiedag çavaria 10/03/2018 Michael Van Roosbroeck michael.vanroosbroeck@cavaria.be 0473/755.231 Onderdelen van deze vorming: introductie facebook strategie facebook groepen

Nadere informatie

Verenigings-communicatie

Verenigings-communicatie 1 / Verenigings-communicatie 5 mei 2009 Bocholt mario.knippenberg@vormingplus.be 2 / Weet wat je wil Wie wil je bereiken? Wat wil je hen vertellen? Hoe ga je dat doen? Wat mag het kosten? publiek product

Nadere informatie

Mijn visie; mijn manier van handelen en

Mijn visie; mijn manier van handelen en Mijn visie; mijn manier van handelen en ideeën over hoe kinderen ontwikkelen, leren en zouden moeten leren op school. Mariska Gerritsen, Docent beeldende vorming Fontys Tilburg Onderwijs Mijn visie op

Nadere informatie

Stappenplan voor sportservices ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september.

Stappenplan voor sportservices ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september. Stappenplan voor sportservices ##NSW2018 #BEACTIVE jouw sport,, jouw club 15 t//m 29 september www.nationalesportweek.nl ##NSW2018 #BEACTIVE De Nationale Sportweek 2018 In 2018 hebben we iets te vieren:

Nadere informatie

WintersportExperience

WintersportExperience WintersportExperience Met de WintersportExperience ontwikkelt de NSkiV samen met projectpartners een innovatief en doeltreffend programma voor de promotie en introductie van wintersporten en wintersportmogelijkheden

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Voor de ouders/verzorgers van de leerlingen van BS De Vijf Eiken 5

NIEUWSBRIEF Voor de ouders/verzorgers van de leerlingen van BS De Vijf Eiken 5 Inhoudsopgave Van de directie pag. 1 Trefwoord pag. 2 Ouderbetrokkenheid: 'Iedere dag is het Open Dag' pag. 3 Regel van de week pag. 3 Gezocht: hulpouders pag. 3 Meer muziek: schoolband en schoolkoor pag.

Nadere informatie

Inspiratiegids #bewegen5voor MAART Een week vol KEIGEZONDE TIPS voor ieder gezin!

Inspiratiegids #bewegen5voor MAART Een week vol KEIGEZONDE TIPS voor ieder gezin! Inspiratiegids #bewegen5voor12 1 7 MAART Een week vol KEIGEZONDE TIPS voor ieder gezin! Doel #bewegen5voor12 De Kempenaren sensibiliseren tot meer bewegen, want het is 5 voor 12. De Vlaming zit gemiddeld

Nadere informatie

11/2/14. Rabobank Clubkas Campagne. Welkomstwoord Rabobank Clubkas Campagne SEPA Direct Regelen Afsluiting met drankje

11/2/14. Rabobank Clubkas Campagne. Welkomstwoord Rabobank Clubkas Campagne SEPA Direct Regelen Afsluiting met drankje 11/2/14 1 Rabobank Clubkas Campagne Welkomstwoord Rabobank Clubkas Campagne SEPA Direct Regelen Afsluiting met drankje 2 1 11/2/14 Onze verenigingen en stichtingen steunen dat doen we samen. Isabelle Prohn

Nadere informatie

Bijlage 3: Onderzoek beweeggedrag bewoners

Bijlage 3: Onderzoek beweeggedrag bewoners Bijlage 3: Onderzoek beweeggedrag bewoners Enquête Deze enquête toetst het beweeggedrag en de beweegwens van de cliënten, oftewel de bewoners, van uw woonzorginstelling. Hieronder vindt u een vragenlijst

Nadere informatie

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden.

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. Het Kindgesprek. Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. 1 Inleiding. Door gesprekken met kinderen te voeren willen we de betrokkenheid

Nadere informatie

01-06-2015. Schoolbrief 18. Sint Bonifatiusschool

01-06-2015. Schoolbrief 18. Sint Bonifatiusschool 01-06-2015 Schoolbrief 18 Sint Bonifatiusschool Schooljaar 2015-2016 Beste ouders, Informatieavond voor ouders over de visie en missie van de Sint Bonifatiusschool Afgelopen maanden hebben we ons als team

Nadere informatie

SAMENLOOP VOOR HOOP. De kracht van social media is iedere dag weer een grote verrassing! CORINNE KEIJZER social media adviseur, coach en trainer

SAMENLOOP VOOR HOOP. De kracht van social media is iedere dag weer een grote verrassing! CORINNE KEIJZER social media adviseur, coach en trainer SAMENLOOP VOOR HOOP Datum: 28 juni 2016 CORINNE KEIJZER social media adviseur, coach en trainer Wie ben ik Wie ben ik Wat doen wij Wij helpen bedrijven, instellingen, organisaties, verenigingen en zzp

Nadere informatie

TIPS. voor een succesvolle beurs. Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen.

TIPS. voor een succesvolle beurs. Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen. TIPS Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen. Ondernemers doen graag mee aan een beurs omdat ze verwachten er nieuwe klanten te vinden. Ze komen er iets halen. Maar wees je bewust van je kracht

Nadere informatie

Ethisch sporten beleid

Ethisch sporten beleid Ethisch sporten beleid 2017-2020 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Missie... 3 1.2 Strategie... 3 1.3 Huidige acties... 4 2. Beleidsplan 2017-2020... 5 3. Fair Play Logo... 5 4. Poster Fair Play actie...

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs Folder_DEF.indd 1 1 4/12/13 00:09 Dag zesdeklasser Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond

Welkom op de informatieavond Welkom op de informatieavond Rabo Clubkas Campagne Rabobank Noord en West Twente Even voorstellen NAAM Rabobank Noord en West Twente Functie 2 Wat gaan we vanavond doen? Waarom de Rabo Clubkas Campagne?

Nadere informatie

PROBIBLIO / INFORMATIEVOORZIENING

PROBIBLIO / INFORMATIEVOORZIENING ONDERZOEK 04 - VERSIE 1.0 PROBIBLIO / INFORMATIEVOORZIENING AMSTERDAM, 29 MEI 2012 UITNODIGING Subject: Uitnodiging BiebPanel onderzoek: informatievoorziening [bibliotheek] vraagt uw mening! Geachte [aanhef]

Nadere informatie

tijd voor geletterdheid

tijd voor geletterdheid tijd voor geletterdheid weekvandegeletterdheid.be HANDLEIDING TIJD VOOR GELETTERDHEID Een toolkit om het geletterdheidbeleid van je school vorm te geven INLEIDING Een gezond vieruurtje meegeven, dat doe

Nadere informatie

Leven lang lef! RSZK/Kempenlef

Leven lang lef! RSZK/Kempenlef Leven lang lef! Mensen worden steeds ouder. Er komen dus steeds meer ouderen (65+) bij. Dit noemen we vergrijzing. Vroeger gingen ouderen in een bejaardenhuis of verzorgingshuis wonen. Deze huizen bestaan

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Motivatie van leerlingen Motivationeel leerklimaat

Motivatie van leerlingen Motivationeel leerklimaat Gwen Weeldenburg test Test Motivatie van leerlingen Motivationeel leerklimaat Onderwijs is gericht op het leren van leerlingen te optimaliseren door het leren te richten en met name te faciliteren Beoordelen

Nadere informatie

Kader voor ontwikkeling - Vaardigheden

Kader voor ontwikkeling - Vaardigheden Kader voor ontwikkeling - Vaardigheden Zelfsturing Zelfsturing - Onderbouw O: Ik houd mijn aandacht er goed bij als dat nodig is O: Ik werk zelfstandig als dat nodig is O: Ik zorg dat mijn werk er netjes

Nadere informatie

Resultaten leden-enquête 2015. Algemene Leden Vergadering 18 juni 2015

Resultaten leden-enquête 2015. Algemene Leden Vergadering 18 juni 2015 Resultaten leden-enquête 2015 Algemene Leden Vergadering 18 juni 2015 Respons 177 e-mail uitnodigingen verstuurd (225 leden) Overige leden zijn uitgenodigd via website en FaceBook 80 enquêtes zijn ingevuld

Nadere informatie

KNVB Schoolvoetbal. Stappenplan KNVB Schoolvoetbal is er voor iedereen

KNVB Schoolvoetbal. Stappenplan KNVB Schoolvoetbal is er voor iedereen KNVB Schoolvoetbal Stappenplan KNVB Schoolvoetbal is er voor iedereen KNVB Schoolvoetbal biedt kansen voor verenigingen Al ruim een eeuw organiseert de KNVB het landelijke schoolvoetbaltoernooi. Aan de

Nadere informatie

Project High Five ouder!

Project High Five ouder! Project High Five ouder! Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wat is een High5-ouder? 3. Tips voor High5-ouders 4. Hoe kunnen we dit project realiseren binnen de club? 5. Besluit 6. Dankwoord 7. Bijlagen 1. Inleiding

Nadere informatie

Ouderenquête campus Kerkplein

Ouderenquête campus Kerkplein 1 Ouderenquête campus Kerkplein Overzicht Enquête Omschrijving Ouderenquête campus Kerkplein Deze enquête peilt naar de mening van onze ouders over een aantal thema's en vragen. De verwerking ervan gebeurt

Nadere informatie

Workshop Facebook voor bedrijven. Facebook marketing

Workshop Facebook voor bedrijven. Facebook marketing Workshop Facebook voor bedrijven Persoonlijk profiel Profiel en omslagfoto altijd zichtbaar Je kunt een persoonlijk profiel volledig afschermen Wat kan je niet met een persoonlijk profiel? Geen statistieken

Nadere informatie

CHESS Het stappenplan

CHESS Het stappenplan CHESS Het stappenplan In 7 stappen naar betere jeugdsportplannen 1. Wat willen we verbeteren? De probleemanalyse 1.1 Welk probleem willen we aanpakken? 1.2. Voor wie is het een 1.3 Welke gevolgen heeft

Nadere informatie

Intervisie 3. Project Naschools sporten en bewegen voor leerlingen 1 e en 2 e graad secundair onderwijs. Roel Noukens l ISB

Intervisie 3. Project Naschools sporten en bewegen voor leerlingen 1 e en 2 e graad secundair onderwijs. Roel Noukens l ISB Project Naschools sporten en bewegen voor leerlingen 1 e en 2 e graad secundair onderwijs Roel Noukens l ISB Agenda Ontvangst Opwarmertje Ideeënmarkt Pauze 9 wist je datjes van scholen Ideeënraamwerk Evaluatie

Nadere informatie

Sportief beleid

Sportief beleid 1. Algemene visie Sportief beleid 2018-2019 Als één van de toonaangevende clubs in de provincie streeft MAVOC Mechelen naar een steeds vernieuwend beleid. Enerzijds trachten we onze eerste ploegen op landelijk

Nadere informatie

Een winstgevende praktijk in 12 weken Week 2: Jouw doelgroep kiezen

Een winstgevende praktijk in 12 weken Week 2: Jouw doelgroep kiezen Jouw doelgroep kiezen voor je praktijk! Het kiezen van een doelgroep is cruciaal voor het succes van je praktijk. Vaak is jouw doelgroep een groep mensen waar jij affiniteit mee hebt. Het zijn mensen met

Nadere informatie

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dienstverlenen is niet zomaar helpen, je hebt een doel.

Nadere informatie

Bloos je van bloot? Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Bloot, naakt, privé, persoonlijk, cultuur, grenzen aangeven, respect, meisjes, jongens

Bloos je van bloot? Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Bloot, naakt, privé, persoonlijk, cultuur, grenzen aangeven, respect, meisjes, jongens Kriebels in je buik Bloos je van bloot? 1 Bloos je van bloot? Groep 6 120 min Begrippen Bloot, naakt, privé, persoonlijk, cultuur, grenzen aangeven, respect, meisjes, jongens Benodigheden Knutselmateriaal

Nadere informatie