EENDUIDIG VASTLEGGEN EN UITWISSELEN VAN MEDICATIEGEGEVENS VOOR VEILIG MEDICIJNGEBRUIK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EENDUIDIG VASTLEGGEN EN UITWISSELEN VAN MEDICATIEGEGEVENS VOOR VEILIG MEDICIJNGEBRUIK"

Transcriptie

1 Aankondiging pilot programma Informatiestandaard Medicatieproces 1 Inleiding Binnen het programma Informatiestandaard Medicatieproces is in opdracht van het Informatieberaad en in samenwerking met verschillende koepelorganisaties een informatiestandaard ontwikkeld voor het vastleggen en uitwisselen van medicatiegegevens. De informatiestandaard hanteert bouwstenen voor het Medicatieproces en brengt een scheiding aan tussen therapeutische en logistieke informatie. De concept informatiestandaard Medicatieproces en meer informatie over de achtergrond van het programma vindt u hier. Op dinsdag 19 juli 2016 is de concept Informatiestandaard Medicatieproces opgeleverd. Met een pilot wordt de komende periode de concept standaard in de praktijk getoetst. Het programma is hiervoor op zoek naar zogenoemde pilotregio( s). Dit document bevat informatie over de pilot. Op basis van deze informatie kunnen regio s bepalen of ze mee kunnen en willen doen met de pilot. Geïnteresseerden kunnen vragen stellen over de pilot en zich voor 1 september 2016 aanmelden voor de pilot bij het programmabureau via medicatieproces@nictiz.nl of Scenario s Voor de pilot is een tweetal scenario s opgesteld. De onderwerpen van de pilot zijn bepaald in samenspraak met het Expertpanel, bestaande uit vertegenwoordigers van zorgverleners, patiënten en softwareleveranciers. In het eerste scenario schrijft een voorschrijver in overleg met de patiënt medicatie voor of wijzigt of stopt deze. De informatie wordt geregistreerd in een medicatieafspraak, al dan niet gecombineerd met een verstrekkingsverzoek. Dit wordt gedeeld met de verstrekker en opvraagbaar gemaakt voor medebehandelaars. De verstrekker registreert een toedieningsafspraak en een eventuele verstrekking. Een medebehandelaar kan de Medicatieafspraak inzien. In het tweede scenario wordt een medicatieoverzicht geregistreerd in bouwstenen en gedeeld met en opvraagbaar gemaakt voor medebehandelaars. De medebehandelaar kan het Medicatieoverzicht inzien. In beide scenario s speelt de patiënt een belangrijke rol. Hij kan de medicatieafspraken of het medicatieoverzicht inzien via een persoonlijke gezondheidsomgeving of hier het eigen gebruik registreren en beschikbaar maken voor een behandelaar. Een meer uitgebreide omschrijving van de scenario s staat in bijlage 1.

2 3 Instroomcriteria pilotregio Een pilotregio bestaat uit meerdere zorgaanbieders, die farmaceutische zorg verlenen en bij het primaire proces van voorschrijven en/of verstrekken betrokken zijn. Vanuit het programma is ondersteuning beschikbaar voor de werkzaamheden van de pilotregio. Voor deelname aan de pilot zijn instroomcriteria opgesteld voor de pilotregio: Welke specifieke zorgaanbieders vertegenwoordigd zijn, hangt af van de keuze voor de scenario s. Bij voorkeur bedient een pilotregio beide scenario s. De zorgaanbieders in de pilotregio hebben een samenwerkingsrelatie en schrijven zich gezamenlijk in met hun ICT-leveranciers en de leverancier van een infrastructuur (indien van toepassing). De ICT-leveranciers zijn bereid de applicaties die in de betreffende regio worden gebruikt, aan te passen aan de informatiestandaard ten behoeve van de pilotscenario s. De infrastructuurleverancier maakt de infrastructuur geschikt voor het gebruik van de informatiestandaard (indien van toepassing). De pilotregio conformeert zich aan de functionele en technische specificaties van de Informatiestandaard Medicatieproces. De pilotregio conformeert zich aan de tijdsplanning van het programma. De pilotregio heeft de capaciteit om een projectorganisatie in te richten ten behoeve van de pilot. De directies van de betrokken organisaties committeren zich aan de pilot. 4 Evaluatiecriteria pilot In de pilot wordt zowel de informatiestandaard als het XIS dat de standaard heeft ingebouwd getoetst. De volgende evaluatiecriteria worden gehanteerd: Inhoud van de informatiestandaard: is de juiste informatie opgenomen en worden de beschreven use cases goed ondersteund door de informatiestandaard. Techniek van de informatiestandaard: beoordeling dataset en transacties. Samenwerking tussen zorgverleners: welke afspraken moeten in de regio gemaakt worden over het werkproces om goed met de informatiestandaard te kunnen werken. Functionaliteit van het XIS: toepassing van de afleidingsregels, tolerantie van het XIS bij fouten, welke functionaliteit moet een XIS hebben om met de informatiestandaard te kunnen werken en welke functionaliteit moet centraal beschreven worden. Gebruiksvriendelijkheid van het XIS: het oordeel van de eindgebruikers over het XIS (en de achterliggende informatiestandaard). Implementatie issues: met welke zaken kan rekening gehouden worden bij toekomstige implementaties van de informatiestandaard. De evaluatiecriteria worden verder aangescherpt in overleg met de pilotregio( s) en het Expertpanel.

3 5 Verloop en planning Geïnteresseerde regio s kunnen zich voor 1 september 2016 melden bij het programmabureau Medicatieproces. Het programmabureau heeft met alle geïnteresseerden een gesprek over de plannen en mogelijkheden in de regio waarna zij voor 1 oktober 2016 een keuze maakt voor de pilotregio( s) op basis van de instroomcriteria en de gesprekken. Met de uiteindelijke pilotregio( s) gaat het programmabureau een samenwerkingsovereenkomst aan. Na de gunning start de pilotregio met het opzetten van de projectorganisatie en het inrichten van de werkprocessen rondom de informatiestandaard. Hierbij kan de pilotregio ondersteuning krijgen vanuit het programma. De ICT-leveranciers en de leverancier van de infrastructuur zijn nauw betrokken en maken de software geschikt voor de informatiestandaard. Het programma zorgt voor een gedetailleerde uitwerking van de scenario s en de evaluatiecriteria in samenwerking met de pilotregio( s). Dit leidt tot de start van een proof of concept (POC) in december Een POC is een implementatie in een testsituatie om, aan de hand van de evaluatiecriteria, aan te tonen dat de informatiestandaard werkt. De POC wordt gevolgd door een toets van de informatiestandaard in productie, waarna de pilot in maart 2017 wordt afgerond. De verwachting is dat de Informatiestandaard Medicatieproces halverwege 2017 beschikbaar is voor zorgbrede implementatie. 6 Financiën De pilotregio( s) zijn zelf verantwoordelijk voor de financiering van de pilot. Vanuit het programma is een bescheiden budget beschikbaar voor de pilot. Dit budget wordt ingezet in overleg met de pilotregio( s).

4 Bijlage 1: Scenario s In de pilot wordt een tweetal scenario s getoetst. Een regio kan kiezen voor één of beide scenario s, eventueel uitgebreid met optionele deelscenario s. De scenario s zullen in samenwerking met de pilotregio verder worden uitgewerkt. 1 Medicatie voorschrijven, wijzigen of stoppen en deze communiceren met verstrekkers en medebehandelaars In dit scenario schrijft een voorschrijver in overleg met de patiënt medicatie voor, wijzigt, of stopt deze en legt deze informatie vast in een Medicatieafspraak in het XIS, al dan niet gecombineerd met een Verstrekkingsverzoek. Deze informatie wordt vervolgens gedeeld met de verstrekker en een medebehandelaar. Verstrekkers kunnen op basis van de Medicatieafspraak (en een Verstrekkingsverzoek) een Toedieningsafspraak (en Verstrekking) registreren in het AIS. Medebehandelaars kunnen de Medicatieafspraak ontvangen in hun XIS. Medicatieafspraak pushen/opvraagbaar maken voor medebehandelaars Interactie(s): Medicatieafspraak + Verstrekkingsverzoek (push) Medicatiegegevens met de bouwsteen Medicatieafspraak (push/pull) De arts schrijft in overleg met de patiënt medicatie voor, wijzigt of stopt deze en legt deze informatie vast in een Medicatieafspraak in het HIS, al dan niet gecombineerd met een Verstrekkingsverzoek. De arts pusht/maakt de Medicatieafspraak (en het eventuele Verstrekkingsverzoek) opvraagbaar voor medebehandelaars. Een medebehandelaar kan de Medicatieafspraak opvragen en ontvangen in het eigen XIS. De apotheker verwerkt de verkregen informatie in een Toedieningsafspraak in het AIS, al dan niet gecombineerd met een Verstrekking. De apotheek stuurt de Toedieningsafspraak en eventuele Verstrekking naar de arts. De arts kan de Toedieningsafspraak en Verstrekking ontvangen in het XIS. Aan scenario 1 kunnen de volgende deelscenario s optioneel worden toegevoegd: A Medicatieafspraak van de arts inzichtelijk maken voor de patiënt Interactie(s): Medicatiegegevens met de bouwsteen Medicatieafspraak (pull) Naast het volgen van de stappen van scenario 1 maakt de arts of de apotheek de Medicatieafspraak ook opvraagbaar voor de patiënt. De patiënt ontvangt de Medicatieafspraak in een PGO.

5 B Het Medicatiegebruik van de patiënt registreren en inzichtelijk maken Interactie(s): Medicatiegegevens met de bouwsteen Gebruik (push/pull) De patiënt registreert het Gebruik in een PGO. Het Gebruik kan door de arts/apotheker worden opgevraagd via het XIS of door de patiënt worden gepusht. 2 Het Medicatieoverzicht (geregistreerd in bouwstenen) vastleggen en deze communiceren met medebehandelaars In dit scenario wordt een geverifieerd Medicatieoverzicht opgeleverd en gestuurd naar/opvraagbaar gemaakt voor een medebehandelaar. Het Medicatieoverzicht wordt opgebouwd/bestaat uit de bouwstenen van het Medicatieproces. Een opgesteld en geverifieerd Medicatieoverzicht wordt gedeeld met/opvraagbaar gemaakt voor medebehandelaars Interactie(s): Medicatieoverzicht (push/pull) Er wordt een Medicatieoverzicht opgesteld in het XIS, opgebouwd uit de bouwstenen van het Medicatieproces. Dit overzicht wordt geverifieerd met de patiënt. Het Medicatieoverzicht en de losse bouwstenen worden gepusht/opvraagbaar gemaakt voor medebehandelaars. De medebehandelaar kan (de losse bouwstenen uit) het Medicatieoverzicht opvragen en ontvangen in het eigen XIS. Aan scenario 2 kunnen de volgende deelscenario s optioneel worden toegevoegd: A Het Medicatieoverzicht inzichtelijk maken voor de patiënt Interactie(s): Medicatieoverzicht (pull) Naast het volgen van de stappen van scenario 2 maakt de arts of apotheker het Medicatieoverzicht opvraagbaar voor de patiënt. De patiënt ontvangt het Medicatieoverzicht in een PGO. B Het Medicatiegebruik van de patiënt registreren en inzichtelijk maken Interactie(s): Medicatiegegevens met de bouwsteen Gebruik (push/pull) De patiënt registreert het Gebruik in een PGO. Het Gebruik kan worden opgevraagd via het XIS of door de patiënt worden gepusht. Het Gebruik van de patiënt is terug te zien op het Medicatieoverzicht.

Uitwisseling medicatiegegevens via het LSP De volgende stap

Uitwisseling medicatiegegevens via het LSP De volgende stap INFORMATIESTANDAARD MEDICATIEPROCES Uitwisseling medicatiegegevens via het LSP De volgende stap Yoe Kwa Programmamanager Medicatie (VZVZ) Lid Projectgroep Medicatieproces AGENDA LSP en medicatieveiligheid

Nadere informatie

Begrippen Uitwerking van een selectie van een aantal begrippen, behorend bij de Bouwstenen voor het medicatieproces.

Begrippen Uitwerking van een selectie van een aantal begrippen, behorend bij de Bouwstenen voor het medicatieproces. Begrippen Uitwerking van een selectie van een aantal begrippen, behorend bij de Bouwstenen voor het medicatieproces. Historie van de begrippen In 2013 is door de Werkgroep Begrippen 1 een set van begrippen

Nadere informatie

EENDUIDIG VASTLEGGEN EN UITWISSELEN VAN MEDICATIEGEGEVENS VOOR VEILIG MEDICIJNGEBRUIK

EENDUIDIG VASTLEGGEN EN UITWISSELEN VAN MEDICATIEGEGEVENS VOOR VEILIG MEDICIJNGEBRUIK Q&A Medicatieproces Algemeen 1 Wat is de Zorgverleners hebben actuele medicatiegegevens nodig om patiënten en cliënten goede zorg te bieden. Informatie over medicatie is opgeslagen in systemen van verschillende

Nadere informatie

Draaiboek. Medicatieproces 9.0 DEMO. Scenario NedHIS en Zorg & ICT

Draaiboek. Medicatieproces 9.0 DEMO. Scenario NedHIS en Zorg & ICT Draaiboek Medicatieproces 9.0 DEMO Scenario NedHIS en Zorg & ICT 28-02-2019 1 Inhoud 1.1 Inleiding 3 1.2 BSNs voor het scenario 3 1.3 Overzicht BSN / testpatiënten 3 2 Stap 1: Voorschrift 1 & aanmelden

Nadere informatie

Medicatieveiligheid. Presentatie Platform IZO Vrijdag 8 maart 2019 Nienke Doeve en Gepke Delwel, Ministerie van VWS

Medicatieveiligheid. Presentatie Platform IZO Vrijdag 8 maart 2019 Nienke Doeve en Gepke Delwel, Ministerie van VWS Medicatieveiligheid Presentatie Platform IZO Vrijdag 8 maart 2019 Nienke Doeve en Gepke Delwel, Ministerie van VWS 1 Medicatie (on)veiligheid in de praktijk Medicatieveiligheid Outcomedoel Informatieberaad

Nadere informatie

Opname van de informatiestandaard Medicatieproces in het duurzaam informatiestelsel

Opname van de informatiestandaard Medicatieproces in het duurzaam informatiestelsel Toelatingscriteria voor Opname van de informatiestandaard Medicatieproces in het duurzaam informatiestelsel Datum 5 december 2018 Status Open consultatie Colofon Projectnaam Informatiestandaard Medicatieproces

Nadere informatie

Begrippen Uitwerking van een selectie van een aantal begrippen, behorend bij de Bouwstenen voor het medicatieproces.

Begrippen Uitwerking van een selectie van een aantal begrippen, behorend bij de Bouwstenen voor het medicatieproces. Begrippen Uitwerking van een selectie van een aantal begrippen, behorend bij de Bouwstenen voor het medicatieproces. Historie van de begrippen In 2013 is door de Werkgroep Begrippen 1 een set van begrippen

Nadere informatie

Voor wie worden gezondheidsgegevens eigenlijk bijgehouden? Patiënten of zorgverleners?

Voor wie worden gezondheidsgegevens eigenlijk bijgehouden? Patiënten of zorgverleners? info@medmij.nl www.medmij.nl 030 297 03 03 Voor wie worden gezondheidsgegevens eigenlijk bijgehouden? Patiënten of zorgverleners? Steeds meer mensen willen zelf aan de slag met gezondheidsgegevens. Er

Nadere informatie

MedMij Raadplegen Basisgegevens GGZ

MedMij Raadplegen Basisgegevens GGZ Kwalificatiescript MedMij Raadplegen Basisgegevens GGZ BASISGEGEVENS GGZ RAADPLEGEND SYSTEEM Kwalificatiescript MedMij Raadplegen Basisgegevens GGZ BASISGEGEVENS GGZ RAADPLEGEND SYSTEEM Datum 1 november

Nadere informatie

Algemene informatie. Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie

Algemene informatie. Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Algemene informatie Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie 21 september 2015 Aansluitingen NL 2 Opt-ins Landelijk unieke BSN s, status aug 2015 50%v an de 8,6 miljoen Nederlanders hebben één

Nadere informatie

Implementatierichtlijn Triggering medicatiebewaking en uitgiftesignalen door bouwstenen Medicatieproces

Implementatierichtlijn Triggering medicatiebewaking en uitgiftesignalen door bouwstenen Medicatieproces Datum 29 juni 2018 Versienummer IR V-1-1-1 Pagina 1/12 Z-Index Alexanderstraat 11 2514 JL Den Haag Postbus 16090 2500 BB Den Haag T 070-37 37 400 F 070-37 37 401 info@z-index.nl www.z-index.nl KvK: Haaglanden

Nadere informatie

Resultaten versnellingskamer. PGO regio Friesland. Alliade/Meriant & Tjongerschans initiators in de regio

Resultaten versnellingskamer. PGO regio Friesland. Alliade/Meriant & Tjongerschans initiators in de regio Resultaten versnellingskamer PGO regio Friesland Alliade/Meriant & Tjongerschans initiators in de regio Sytze Jan Geertsma Manager Informatisering Zorggroep Alliade De aanleiding Ziekenhuis Tjongerschans

Nadere informatie

Tranche 1 Use case 2: Medicatieafspraak zonder verstrekkingsverzoek

Tranche 1 Use case 2: Medicatieafspraak zonder verstrekkingsverzoek Update: 22-06-2018 Tranche 1 Use case 2: Medicatieafspraak zonder verstrekkingsverzoek Berichten procesflow, Parasoft tool als AIS simulator BSN per leverancier Te gebruiken BSN per leverancier voor berichtenverkeer

Nadere informatie

Richtinggevend voor het sectorplan zijn de zogenaamde outcomedoelen die in het Informatieberaad van 12 december 2016 zijn vastgesteld.

Richtinggevend voor het sectorplan zijn de zogenaamde outcomedoelen die in het Informatieberaad van 12 december 2016 zijn vastgesteld. Sectorplan Informatievoorziening VVT primaire (zorg)processen Eerste stappen plan van aanpak Dit plan is opgesteld om de VVT-sector handvatten te bieden bij het realiseren van een duurzaam informatiestelsel.

Nadere informatie

Ontwerp Zorgtoepassing Ketenzorg

Ontwerp Zorgtoepassing Ketenzorg Ontwerp Zorgtoepassing Ketenzorg HIS-KIS communicatie Datum: 25 februari 2014 Versie: 4.2 Referentie: Ontwerp Ketenzorg HIS-KIS Nictiz is het landelijke expertisecentrum dat ontwikkeling van ICT in de

Nadere informatie

Zorgverzekeraars en NEN 7510

Zorgverzekeraars en NEN 7510 Zorgverzekeraars en NEN 7510 positie en strategie Han Tanis 1 Missie Zorgverzekeraars Wij willen als zorgverzekeraars een waardevolle bijdrage leveren aan kwalitatief goede, betaalbare en toegankelijke

Nadere informatie

Werkplan Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie. Marcel Settels Accountmanager leveranciers

Werkplan Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie. Marcel Settels Accountmanager leveranciers Werkplan 2015 Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Marcel Settels Accountmanager leveranciers 13 november 2014 Werkplan 2015 Wie doen er mee? VZVZ Servicecentrum Beheerder zorginfrastructuur

Nadere informatie

Toelichting op de architectuurkeuzes voor ggzinstellingen

Toelichting op de architectuurkeuzes voor ggzinstellingen Toelichting op de architectuurkeuzes voor ggzinstellingen in het kader van VIPP GGZ Dit materiaal kan dienen als basis voor het maken van keuzen voor de inrichting van een ggz-applicatielandschap om aan

Nadere informatie

Gegevensrichtlijn uitkomst t.b.v. Peridos

Gegevensrichtlijn uitkomst t.b.v. Peridos DEFINITIEF Gegevensrichtlijn uitkomst t.b.v. Peridos Dit document is het resultaat van samenwerking tussen: Het RIVM-Centrum voor Bevolkingsonderzoek (CvB) www.rivm.nl Nictiz, het expertisecentrum voor

Nadere informatie

Informatiestandaarden voor medicatiebewaking bij Nierfunctieverlies. Michael Tan Productmanager Nictiz

Informatiestandaarden voor medicatiebewaking bij Nierfunctieverlies. Michael Tan Productmanager Nictiz Informatiestandaarden voor medicatiebewaking bij Nierfunctieverlies Michael Tan Productmanager Nictiz Disclosure belangen M. Tan (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante

Nadere informatie

Functioneel ontwerp medicatieproces

Functioneel ontwerp medicatieproces Functioneel ontwerp medicatieproces Programma Medicatieproces (Mp) Versie 15 juli concept t.b.v. pilot Concept t.b.v. pilot 15 juli 2016 1 Inhoudsopgave 1 INLEIDING 3 1.1 SCOPE EN VISIE 3 1.2 LEESWIJZER

Nadere informatie

Architectuurscenario s. 24 april 2019

Architectuurscenario s. 24 april 2019 Architectuurscenario s 24 april 2019 Agenda VIPP GGZ MedMij Inleiding op de MedMij architectuur Architectuurscenario s Pauze Vragen VIPP GGZ en MedMij Tamara Moll 24 april 2019 Inhoud Doelstellingen VIPP

Nadere informatie

Medicatieoverzicht 2.0. Michael Tan Product manager Nictiz

Medicatieoverzicht 2.0. Michael Tan Product manager Nictiz Medicatieoverzicht 2.0 Michael Tan Product manager Nictiz 3 juni 2013 Boodschap Het nieuwe Medicatieoverzicht 2.0 hoeft geen stip op de horizon te zijn. Wij kunnen meer concrete stappen ondernemen om vooruitgang

Nadere informatie

Herziening Richtlijn Overdracht van Medicatiegegevens in de keten Mathieu Tjoeng Ed Wiltink

Herziening Richtlijn Overdracht van Medicatiegegevens in de keten Mathieu Tjoeng Ed Wiltink Herziening Richtlijn Overdracht van Medicatiegegevens in de keten Mathieu Tjoeng Ed Wiltink Aanleiding herziening Richtlijn 2008 en nadere toelichting 2014 Geen werkend EPD of landelijk schakelsysteem

Nadere informatie

HANDREIKINGEN VOOR ZES

HANDREIKINGEN VOOR ZES HANDREIKINGEN VOOR ZES OVERDRACHTSSITUATIES B I J L A G E B I J D E C O N C E P T R I C H T L I J N O V E R D R A C H T VAN M E D I C A T I E G E G E V E N S Handreikingen De invulling van de concept richtlijn

Nadere informatie

Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional. Leveranciersbijeenkomst 24 januari 2017

Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional. Leveranciersbijeenkomst 24 januari 2017 Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional Leveranciersbijeenkomst 24 januari 2017 Agenda 1. Opening 2. Toelichting VIPP regeling - VIPP regeling ziekenhuizen - VIPP regeling

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst VIPP. Datum 8 februari 2018

Informatiebijeenkomst VIPP. Datum 8 februari 2018 Informatiebijeenkomst VIPP Datum 8 februari 2018 Programma 13.00-13.30 VIPP - Dorathé Hoentjen 13.30-14.00 Modules en informatiestandaarden - Lara Vankan 14.00-14.15 Pauze 14.15-15.00 Leveranciersselectie

Nadere informatie

Tranche 1 Use case 3: Wijzigen dosering en sterkte geneesmiddel

Tranche 1 Use case 3: Wijzigen dosering en sterkte geneesmiddel Update: 21-06-2018 Tranche 1 Use case 3: Wijzigen dosering en sterkte geneesmiddel Berichten procesflow (uitwisseling met CGM) BSN per leverancier Te gebruiken BSN per leverancier voor berichtenverkeer

Nadere informatie

LSP en apotheken: uitdagingen en kansen. Tom de Jong tom@nova-pro.nl Product Manager implementatie EMD

LSP en apotheken: uitdagingen en kansen. Tom de Jong tom@nova-pro.nl Product Manager implementatie EMD LSP en apotheken: uitdagingen en kansen Tom de Jong tom@nova-pro.nl Product Manager implementatie EMD Doel van deze bijeenkomst Uitgangspunt: Elektronisch Medicatie Dossier binnen AORTA Open gedachtewisseling

Nadere informatie

Aanmelding Model van zorginformatiebouwstenen (zib s) aan de Basisinfrastructuur

Aanmelding Model van zorginformatiebouwstenen (zib s) aan de Basisinfrastructuur Aanmelding Model van zorginformatiebouwstenen (zib s) aan de Basisinfrastructuur 0. Vormvereisten 0.1 Is het formulier volledig ingevuld? O. JA O. NEE 0.2 Alvorens een intakegesprek wordt ingepland voert

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 april 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 april 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Gegevensrichtlijn SEO en GUO

Gegevensrichtlijn SEO en GUO DEFINITIEF Gegevensrichtlijn SEO en GUO Dit document is het resultaat van samenwerking tussen: Versie 1.0 Datum 12 januari 2015 PAGINA 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding en scope 3 2 Huidige situatie (begin 2014)

Nadere informatie

Uitrol medicatiegegevens, signaalfunctie en ICA, elektronisch voorschrijven

Uitrol medicatiegegevens, signaalfunctie en ICA, elektronisch voorschrijven Uitrol medicatiegegevens, signaalfunctie en ICA, elektronisch voorschrijven Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Tom de Jong & Erwin van Malland Product manager EMD, Programma Manager 13

Nadere informatie

Informatieuitwisseling voor Actueel Medicatie Overzicht; Een praktische handleiding.

Informatieuitwisseling voor Actueel Medicatie Overzicht; Een praktische handleiding. Informatieuitwisseling voor Actueel Medicatie Overzicht; Een praktische handleiding. Datum 27 november 2012 Versie V1.0 Uitvoering Nictiz Regionaal Architectuur Platform (RAP) Nictiz www.nictiz.nl Documenthistorie

Nadere informatie

Factsheet. Wat doet een DVZA voor mij?

Factsheet. Wat doet een DVZA voor mij? Factsheet Wat doet een DVZA voor mij? Wat is een dienstverlener zorgaanbieder voor MedMij? MedMij ontwikkelt en beheert het afsprakenstelsel voor de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Binnen dit afsprakenstelsel

Nadere informatie

Drukbezochte vierde bijeenkomst LSP-gebruik voor ziekenhuizen

Drukbezochte vierde bijeenkomst LSP-gebruik voor ziekenhuizen Drukbezochte vierde bijeenkomst LSP-gebruik voor ziekenhuizen Een samenvatting van de presentaties 1. LSP Technisch beheer 1.1. Nieuwe certificaten Koen Wessels (VZVZ) vertelde over de belangrijke ontwikkelingen

Nadere informatie

In enkele seconden een medicatieoverzicht beschikbaar. De koers. Gert Koelewijn Programma Manager

In enkele seconden een medicatieoverzicht beschikbaar. De koers. Gert Koelewijn Programma Manager In enkele seconden een medicatieoverzicht beschikbaar De koers Gert Koelewijn Programma Manager 23 augustus 2012 Boodschap U opent het dossier van uw patiënt en krijgt binnen enkele seconden zijn medicatieoverzicht

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 31 augustus 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 31 augustus 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst

Voorlichtingsbijeenkomst Voorlichtingsbijeenkomst Projectleiders instellingen november 2018 Disclaimer: aan deze presentatie kunnen geen rechten worden ontleend Uitgangspunten Medicatieveiligheid Patiënt centraal Gegevensuitwisseling

Nadere informatie

Tranche 2 Use case 3: Weekend SEH opname

Tranche 2 Use case 3: Weekend SEH opname Update: 17-04-2018 ranche 2 Use case 3: Weekend SEH Scenario 2.3 Dit scenario volgt direct op Use Case 2.2 ziekenhuis Patiënt XXX gebruikt 6 geneesmiddelen (deels huisarts) en is klinisch opgenomen, maar

Nadere informatie

Tranche 2 Use case 4: Ontslagmedicatie

Tranche 2 Use case 4: Ontslagmedicatie Update: 17-04-2018 ranche 2 Use case 4: Ontslagmedicatie Scenario 2.4 Patiënt XXX gebruikt 7 middelen en is klinisch opgenomen geweest. Bij de opname werden de volgende maatregelen genomen: o 2 medicatie

Nadere informatie

Think big, Start small contact:

Think big, Start small contact: Een programma voor en door gebruikers om te komen tot het veilig, betrouwbaar, snel en betaalbaar digitaal delen van informatie in de geboortezorg in Nederland Think big, Start small contact: info@carecodex.org

Nadere informatie

Bram van der Sluijs Sylvia Veereschild. Projectleiders MedMij

Bram van der Sluijs Sylvia Veereschild. Projectleiders MedMij Bram van der Sluijs Sylvia Veereschild Projectleiders MedMij info@medmij.nl www.medmij.nl 030 297 03 03 Wat kunt u verwachten? Opvallend: Gezondheidszorg (was) nog niet vertegenwoordigd. Geen live demo

Nadere informatie

- Ronde 2 - Grote zaal - Links

- Ronde 2 - Grote zaal - Links #medmijevent - Ronde 2 - Grote zaal - Links Ik ben zorgaanbieder en wil gezondheidsgegevens ontsluiten via MedMij. Hoe nu verder? Op weg naar meer regie voor de patiënt #medmijevent Ik wil gegevens ontsluiten

Nadere informatie

Aanmelding Basisgegevensset Zorg (BgZ) aan de Basisinfrastructuur

Aanmelding Basisgegevensset Zorg (BgZ) aan de Basisinfrastructuur Aanmelding Basisgegevensset Zorg (BgZ) aan de Basisinfrastructuur 0. Vormvereisten 0.1 Is het formulier volledig ingevuld? O. JA O. NEE 0.2 Alvorens een intakegesprek wordt ingepland voert het secretariaat

Nadere informatie

Organiseren van architectuur op stelselschaal ARCHITECTUURCOMMUNITY ZORG

Organiseren van architectuur op stelselschaal ARCHITECTUURCOMMUNITY ZORG Organiseren van architectuur op stelselschaal ARCHITECTUURCOMMUNITY ZORG Even kennis maken - René Hietkamp Nu - Enterprise Architect bij Zorginstituut Nederland; Penvoerder van de werkgroep kaders - Architectuurcommunity

Nadere informatie

De weg naar ketenzorg via het LSP

De weg naar ketenzorg via het LSP De weg naar ketenzorg via het LSP Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Harrie Geboers Programmamanager Informatie-uitwisseling Ketenzorg Wat is ketenzorg? Behandeling en begeleiding chronische

Nadere informatie

Tranche 2 Use case 8 medicatiegebruik opleveren

Tranche 2 Use case 8 medicatiegebruik opleveren Update: 04-05-2018 ranche 2 Use case 8 medicatiegebruik opleveren Scenario 2.8: Patiënt XXX heeft behalve hoge bloedruk ook last van epilepsie aanvallen. Patiënt heeft na een val verhevigde aanvallen.

Nadere informatie

Medicatie overdracht

Medicatie overdracht Medicatie overdracht + Iedere zorgverlener heeft een rol in medicatie overdracht. In dit boekje staan de regionale afspraken over medicatie overdracht tussen huisartsen, apothekers en medisch specialisten!

Nadere informatie

Overzicht doorbraakvoorstellen

Overzicht doorbraakvoorstellen Overzicht Nr. Voorstel Indiener 1 Eén landelijk dekkend XDS netwerk UMCG en RSO Nederland 2 Lancering van PGO in regio s VGN/ACTIZ, MIND, RZCC, Altrecht en RSO Nederland 3 Elk ziekenhuis een CMIO CMIO

Nadere informatie

Gegevensrichtlijn Counseling voor Screening op Downsyndroom en het SEO

Gegevensrichtlijn Counseling voor Screening op Downsyndroom en het SEO DEFINITIEF Gegevensrichtlijn Counseling voor Screening op Downsyndroom en het SEO Dit document is het resultaat van samenwerking tussen: Versie 2.1 Datum 22 september 2016 PAGINA 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO)

Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) Regionaal Zorgcommunicatie Platform (RZP) Angélique van der Veer Aanleiding Wens regio Werkconferenties zorgaanbieders Gegevens naar de burger Wet cliëntenrechten

Nadere informatie

Ketenafspraak SAGO en Tergooi

Ketenafspraak SAGO en Tergooi Ketenafspraak SAGO en Tergooi Farmaceutische begeleiding bij opname, ontslag of polikliniekbezoek/dagbehandeling Opgemaakt op 01-01-2015 Geldig tot 31-12-2015 Versie 2.2 Definities: - SAGO: vertegenwoordigt

Nadere informatie

Protocol Overdracht van medicatiegegevens

Protocol Overdracht van medicatiegegevens Protocol Overdracht van medicatiegegevens Voor een goede en veilige zorgverlening is het van belang dat iedere zorgverlener beschikt over een actueel medicatieoverzicht. Informatie met betrekking tot het

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen in de LSP-keten

Nieuwe ontwikkelingen in de LSP-keten Nieuwe ontwikkelingen in de LSP-keten leveranciers en gebruikersvertegenwoordiging Datum: 6 december 2018 Status: Definitief Versie: 2 Classificatie: Openbaar Eigenaar: VZVZ Dit document bevat de proces-

Nadere informatie

MedMij Beschikbaarstellen Basisgegevens GGZ

MedMij Beschikbaarstellen Basisgegevens GGZ Kwalificatiescript MedMij Beschikbaarstellen Basisgegevens GGZ BASISGEGEVENS GGZ BESCHIKBAARSTELLEND SYSTEEM Kwalificatiescript MedMij Beschikbaarstellen Basisgegevens GGZ BASISGEGEVENS GGZ BESCHIKBAARSTELLEND

Nadere informatie

Vipp GGZ Zorgaanbieders 5 februari 2019

Vipp GGZ Zorgaanbieders 5 februari 2019 2 Vipp GGZ Zorgaanbieders 5 februari 2019 Agenda 09.00-09.30 Inloop koffie/thee 09.30-09.45 Introductie door programmateam 09.45-10.00 Introductie MedMij 10.00 10.30 Wat moet ik doen en hoe helpt MedMij

Nadere informatie

Regionale afspraken m.b.t. farmaceutische begeleiding bij opname in en ontslag uit het ziekenhuis en polikliniekbezoek

Regionale afspraken m.b.t. farmaceutische begeleiding bij opname in en ontslag uit het ziekenhuis en polikliniekbezoek Regionale afspraken m.b.t. farmaceutische begeleiding opname in en ontslag uit het ziekenhuis en polikliniekbezoek Definities: - SAGO: vertegenwoordigt alle openbare apothekers in de regio - Openbare :

Nadere informatie

MedMij Raadplegen BgZ

MedMij Raadplegen BgZ Kwalificatiescript MedMij Raadplegen BgZ BGZ RAADPLEGEND SYSTEEM Kwalificatiescript MedMij Raadplegen BgZ BGZ RAADPLEGEND SYSTEEM Datum April 2018 ID Nummer - Auteur(s) Nictiz Inhoud Inleiding 4 H-1 Raadplegen

Nadere informatie

Tranche 2 Use case 1: Waarneming

Tranche 2 Use case 1: Waarneming Update: 17-04-2018 ranche 2 Use case 1: Waarneming Scenario 2.1: Patiënt X gebruikt 5 e middelen en komt bij de HAP. Waarnemer grijpt in (staakt 2 medicatie en start 2 nieuwe medicatie) o Amlodipine accord

Nadere informatie

MedMij Raadplegen BgZ

MedMij Raadplegen BgZ Kwalificatiescript MedMij Raadplegen BgZ BGZ RAADPLEGEND SYSTEEM Kwalificatiescript MedMij Raadplegen BgZ BGZ RAADPLEGEND SYSTEEM Datum 22 januari 2019 ID Nummer - Auteur(s) Nictiz Inhoud Inleiding 4 H-1

Nadere informatie

NedHIS, OPEN en MedMij. Arina Burghouts, MedMij en Bart Brandenburg, OPEN 3 oktober 2018

NedHIS, OPEN en MedMij. Arina Burghouts, MedMij en Bart Brandenburg, OPEN 3 oktober 2018 NedHIS, OPEN en MedMij Arina Burghouts, MedMij en Bart Brandenburg, OPEN 3 oktober 2018 Wat gaan we de komende 70 minuten doen? Wat is het doel van OPEN? 1. OPEN en MedMij wat houden ze in, hoe hangen

Nadere informatie

Intermezzo. Ervaringen apotheker ouderenzorg Oplossingen labuitslagen apotheker

Intermezzo. Ervaringen apotheker ouderenzorg Oplossingen labuitslagen apotheker Intermezzo Ervaringen apotheker ouderenzorg Oplossingen labuitslagen apotheker 8 juni 2017 Situatie apotheker ouderenzorg Apotheker werkt als stadsapotheker én als instellingsapotheker in verpleeghuis.

Nadere informatie

Het VWS-beleid voor informatievoorziening in de zorg en de rol van de regio's. Tim Postema Directie Informatiebeleid/CIO VWS

Het VWS-beleid voor informatievoorziening in de zorg en de rol van de regio's. Tim Postema Directie Informatiebeleid/CIO VWS Het VWS-beleid voor informatievoorziening in de zorg en de rol van de regio's Tim Postema Directie Informatiebeleid/CIO VWS Meer regie eigen gezondheid, zorgprofessionals in hun kracht. 3 Voettekst Dr.-in-a-box

Nadere informatie

PATIËNTEN WILLEN HUN EIGEN PERSOONLIJKE GEZONDHEIDSDOSSIER Hoe realiseren we dat?

PATIËNTEN WILLEN HUN EIGEN PERSOONLIJKE GEZONDHEIDSDOSSIER Hoe realiseren we dat? PATIËNTEN WILLEN HUN EIGEN PERSOONLIJKE GEZONDHEIDSDOSSIER Hoe realiseren we dat? dr. Marcel Heldoorn teammanager digitale zorg, Patiëntenfederatie NPCF @bakeeneitje Samen de zorg beter maken Patiënten

Nadere informatie

Medicatieoverdracht protocol Verpleeghuizen

Medicatieoverdracht protocol Verpleeghuizen Medicatieoverdracht protocol Verpleeghuizen Van toepassing op Medewerkers Zorg en cliënten Datum vaststelling Versie 18 januari 2011 Evaluatiedatum INHOUD MEDICATIEOVERDRACHT PROTOCOL 1. Doel... 1 2. Beschrijving..

Nadere informatie

Gegevensrichtlijn Counseling voor Screening op Downsyndroom en het SEO

Gegevensrichtlijn Counseling voor Screening op Downsyndroom en het SEO DEFINITIEF Gegevensrichtlijn Counseling voor Screening op Downsyndroom en het SEO Dit document is het resultaat van samenwerking tussen: Versie 1.0 Datum 15 juli 2014 PAGINA 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

De inspectie zal haar toezichtbeleid bij brief communiceren aan VWS en betrokken partijen alsmede aan het zorgveld via de IGZ website.

De inspectie zal haar toezichtbeleid bij brief communiceren aan VWS en betrokken partijen alsmede aan het zorgveld via de IGZ website. > Retouradres Postbus 2680 3500 GR Utrecht Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2680 3500 GR Utrecht T 088 120 50 00 F 088 120 50 01 www.igz.nl Onderwerp Toezichtbeleid IGZ Nadere toelichting richtlijn

Nadere informatie

Proces VWI synchronisatie

Proces VWI synchronisatie Proces VWI synchronisatie Datum: 19 mei 2017 Publicatie: AORTA 2015 (V6.14) Inhoudsopgave 1 Waarom dit document... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Doelstelling en doelgroep... 3 2 Beschrijving van de procedure...

Nadere informatie

Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland. Drs Freek.L.A. Korver MBA

Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland. Drs Freek.L.A. Korver MBA Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland Drs Freek.L.A. Korver MBA In Friesland wordt gewerkt aan een duurzaam zorglandschap Friesland Voorop is een samenwerking tussen alle Friese zorgaanbieders, de Friesland

Nadere informatie

Digitaal is het nieuwe normaal

Digitaal is het nieuwe normaal Digitaal is het nieuwe normaal Roadmap Prioritaire Gegevensuitwisselingen Terugkoppelsessie voor het veld Ministerie van VWS 20 maart 2019 Special AVG@Inkoop 15 februari 2018 Programma Goedemiddag! Concept

Nadere informatie

De uitdaging: verandering in rol en relatie van zorggebruiker en zorgverlener

De uitdaging: verandering in rol en relatie van zorggebruiker en zorgverlener info@medmij.nl www.medmij.nl De uitdaging: verandering in rol en relatie van zorggebruiker en zorgverlener Opzet MedMij Afsprakenstelsel Het afsprakenstelsel regelt alleen die dingen die niet bij wet geregeld

Nadere informatie

Projectdocument pilot elab

Projectdocument pilot elab Pilot elab Helmond De essentie van het project is dat we nu eindelijk eens vorm en inhoud hebben gegeven aan de vraag Hoe moet ik omgaan met de opt-in vraag? en hier een landelijk uitrolbaar beleid voor

Nadere informatie

NAN 2006 Richtlijn 1 Behandelingsovereenkomst

NAN 2006 Richtlijn 1 Behandelingsovereenkomst NAN 2006 Richtlijn 1 Behandelingsovereenkomst Versie: 26 februari 2007 Auteur: KNMP/WINAp Leeswijzer richtlijn 1 Hoofdstuk 1 van de NAN 2006 gaat over de behandelingsovereenkomst conform de Wet op de geneeskundige

Nadere informatie

VISIE OP SAMENHANG IN DE ZORGINFRASTRUCTUREN IN NEDERLAND

VISIE OP SAMENHANG IN DE ZORGINFRASTRUCTUREN IN NEDERLAND VISIE OP SAMENHANG IN DE ZORGINFRASTRUCTUREN IN NEDERLAND Op weg naar naadloze samenwerking in de zorg Visiedocument 2.0 Zorgverleners Patiënten Voorzieningen voor zorginfrastructuren Knooppunten Financiers,

Nadere informatie

Advies voor het opnemen van basisprincipes als kaders voor het informatiestelsel van de zorg. 1. Inleiding

Advies voor het opnemen van basisprincipes als kaders voor het informatiestelsel van de zorg. 1. Inleiding Advies voor het opnemen van basisprincipes als kaders voor het informatiestelsel van de zorg. 1. Inleiding In de afgelopen periode is door een werkgroep binnen de architectuurcommunity gewerkt aan kaders

Nadere informatie

Medicatieproces in de thuissituatie, 11 februari 2015

Medicatieproces in de thuissituatie, 11 februari 2015 Medicatieproces in de thuissituatie, 11 februari 2015 De praktijk? Waar loopt u tegenaan? Biedt t Convenant antwoord? Zijn er wettelijke belemmeringen? Is het uitvoerbaar? 1 Waarom gebruikt U de baxter

Nadere informatie

Tranche 1 Use case 1: Nieuwe medicatieafspraken met verstrekkingsverzoek

Tranche 1 Use case 1: Nieuwe medicatieafspraken met verstrekkingsverzoek Update: 22-06-2018 Tranche 1 Use case 1: Nieuwe medicatieafspraken met verstrekkingsverzoek Berichten procesflow (uitwisseling met CGM) 1 BSN per leverancier Te gebruiken BSN per leverancier voor berichtenverkeer

Nadere informatie

Informatiestandaard in de praktijk: Geboortezorg

Informatiestandaard in de praktijk: Geboortezorg Informatiestandaard in de praktijk: Geboortezorg Arianne van de Wetering 14 november 2014 PWD-standaard PWD programma Informatiestandaard Praktijkvoorbeeld Tooling Informatiestandaard in de praktijk: geboortezorg

Nadere informatie

Informatiekaarten Promedico ASP

Informatiekaarten Promedico ASP Informatiekaarten Promedico ASP Versie 20 december 2017 Inhoudsopgave 1 Registreren en aanmelden dossier... 3 2 Afschermen patiëntgegevens... 4 3 Verwerken waarneemberichten... 6 4 Opvragen verstrekkingen...

Nadere informatie

M E E R R E G I E O V E R G E Z O N D H E I D. V I N C E N T V A N P E L T Architect

M E E R R E G I E O V E R G E Z O N D H E I D. V I N C E N T V A N P E L T Architect M E E R R E G I E O V E R G E Z O N D H E I D V I N C E N T V A N P E L T Architect P E R S O O N L I J K E G E Z O N D H E I D S O M G E V I N G een PGO is een levenslang hulpmiddel om gezondheidsinformatie

Nadere informatie

Uitwisseling van medicatiegegevens in de zorg Een kwestie van ontzorgen en empoweren

Uitwisseling van medicatiegegevens in de zorg Een kwestie van ontzorgen en empoweren Uitwisseling van medicatiegegevens in de zorg Een kwestie van ontzorgen en empoweren Dr. Pieter Helmons, ziekenhuisapotheker, CPIO Pj.helmons@stjansdal.nl, tel. 0341-435819 1 Wie ben ik? Dr Pieter Helmons,

Nadere informatie

Platform 12 november Hanneke van der Haar en Leo Jetten

Platform 12 november Hanneke van der Haar en Leo Jetten Platform 12 november 2015 Hanneke van der Haar en Leo Jetten Doelstelling WeMOve Verhogen medicatieveiligheid door het tijdig delen van kwalitatief goede en betrouwbare medicatiegegevens (incl. ICA) m.b.v.

Nadere informatie

Think big, Start small contact:

Think big, Start small contact: Een programma voor en door gebruikers om te komen tot het veilig, betrouwbaar, snel en betaalbaar digitaal delen van informatie in de geboortezorg in Nederland Think big, Start small contact: info@carecodex.org

Nadere informatie

ANALYSE VAN DE NODEN EN PRIORITEITEN OP VLAK VAN INFORMATISERING VOOR DE VLAAMSE WOONZORGCENTRA

ANALYSE VAN DE NODEN EN PRIORITEITEN OP VLAK VAN INFORMATISERING VOOR DE VLAAMSE WOONZORGCENTRA ANALYSE VAN DE NODEN EN PRIORITEITEN OP VLAK VAN INFORMATISERING VOOR DE VLAAMSE WOONZORGCENTRA Tom Vermeire afdelingshoofd Woonzorg en Eerste lijn Agentschap Zorg en Gezondheid ACTIEPLAN VOOR INFORMATISERING

Nadere informatie

Gedeeld Farmaceutisch Dossier. Symposium De E- huisarts 22/03/2014

Gedeeld Farmaceutisch Dossier. Symposium De E- huisarts 22/03/2014 Gedeeld Farmaceutisch Dossier Symposium De E- huisarts 22/03/2014 Lokaal Farmaceutisch dossier Wettelijke : apotheker moet voorgeschreven geneesmiddelen registreren Tenzij de patiënt bezwaar maakt mogen

Nadere informatie

Programma GTS TOESTEMMING DOOR DE PATIËNT VOOR UITWISSELING GEZONDHEIDSGEGEVENS

Programma GTS TOESTEMMING DOOR DE PATIËNT VOOR UITWISSELING GEZONDHEIDSGEGEVENS Programma GTS TOESTEMMING DOOR DE PATIËNT VOOR UITWISSELING GEZONDHEIDSGEGEVENS Gespecificeerde Toestemming (GTS) Van ontwerp naar Minimal Viable Product en de impact voor ketenpartners IHE en RSO Jaarcongres

Nadere informatie

Een gebruiksvriendelijk Zorgplan vanuit het HIS Erica Bastiaanssen, maart 2016

Een gebruiksvriendelijk Zorgplan vanuit het HIS Erica Bastiaanssen, maart 2016 Een gebruiksvriendelijk Zorgplan vanuit het HIS Erica Bastiaanssen, maart 2016 Inleiding Vanuit persoonsgerichte zorg maken de huisarts, POH en de patiënt samen afspraken over de zorg, die aansluiten bij

Nadere informatie

Veilige medicatie uitgifte

Veilige medicatie uitgifte Veilige medicatie uitgifte Afstemmen van de medicatie op basis van beschikbaar gestelde labwaarden. 29 maart 2018 1 De casus Een patiënt met verminderde nierfunctie krijgt van de huisarts medicatie voorgeschreven

Nadere informatie

Medicatieoverdracht. Dr. H.A.W. van Onzenoort Ziekenhuisapotheker

Medicatieoverdracht. Dr. H.A.W. van Onzenoort Ziekenhuisapotheker Medicatieoverdracht Dr. H.A.W. van Onzenoort Ziekenhuisapotheker Medicatieoverdracht: uitdaging of vanzelfspekendheid? Medicatieveiligheid Institute of Medicine To Err is Human 44.000-98.000 doden a.g.v.

Nadere informatie

LSP Connect Viewer. Gebruikershandleiding

LSP Connect Viewer. Gebruikershandleiding LSP Connect Viewer Gebruikershandleiding 2014 ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een data verwerkend systeem of

Nadere informatie

Patiëntparticipatie en Medicatieveiligheid

Patiëntparticipatie en Medicatieveiligheid Resultaten en adviezen Patiëntparticipatie en Medicatieveiligheid Nictiz Inleiding Weet jij wat je slikt. Het programma Patientparticipatie Medicatieveiligheid, opgezet en uitgevoerd door Nictiz (het expertisecentrum

Nadere informatie

Rapport. Kwalitatief onderzoek naar hoe mensen een persoonlijke gezondheidsomgeving kiezen. T. van der Leij Beleidsmedewerker Digitale Zorg

Rapport. Kwalitatief onderzoek naar hoe mensen een persoonlijke gezondheidsomgeving kiezen. T. van der Leij Beleidsmedewerker Digitale Zorg Rapport Kwalitatief onderzoek naar hoe mensen een persoonlijke gezondheidsomgeving kiezen T. van der Leij Beleidsmedewerker Digitale Zorg Patiëntenfederatie Nederland T 030 297 03 03 E info@patientenfederatie.nl

Nadere informatie

Landelijke ontwikkelingen

Landelijke ontwikkelingen Landelijke ontwikkelingen Yoe Kwa Werkconferentie Medicatie uitwisseling, 12 april 2012 Agenda Korte terugblik Aansluitingen op het LSP Doorstart LSP: organisatie en afspraken Functionaliteit Hoe nu verder?

Nadere informatie

Versnellingsprogramma Informatie uitwisseling Patie nt en Professional VIPP. De patiënt als partner. ICT zorgt met u mee

Versnellingsprogramma Informatie uitwisseling Patie nt en Professional VIPP. De patiënt als partner. ICT zorgt met u mee Versnellingsprogramma Informatie uitwisseling Patie nt en Professional VIPP De patiënt als partner ICT zorgt met u mee Versie december 2016 1 Inhoud Doelstelling... 3 Doelgroep... 4 Definities en samenhang

Nadere informatie

De carrousel Cliënt in regie en digitalisering. 12 oktober 2018 Annemiek Mulder, senior beleidsadviseur ActiZ

De carrousel Cliënt in regie en digitalisering. 12 oktober 2018 Annemiek Mulder, senior beleidsadviseur ActiZ De carrousel Cliënt in regie en digitalisering 12 oktober 2018 Annemiek Mulder, senior beleidsadviseur ActiZ Informatiebeleid in de VVT Inhoud: Waarom, waartoe Informatieberaad Outcomedoelen Sectorplan

Nadere informatie

Integrale Oncologische Zorg

Integrale Oncologische Zorg Integrale Oncologische Zorg Consultatiesessie prioritaire zorgprocessen Ireen van Beurden, directeur Mirjam Bos, programmamanager ZorgCommunicatie 13 februari 2019 versie: publiek Even voorstellen: onze

Nadere informatie

Er komt een patiënt bij de (ziekenhuis)apotheek

Er komt een patiënt bij de (ziekenhuis)apotheek Er komt een patiënt bij de (ziekenhuis)apotheek Anne de Roos Trekker medicatieoverdracht NVZA en KNMP beleidsadviseur NVZ Medicatieoverdracht & ICT, Nictiz, KNMP, NVZA 27 september 2010 DE patiënt bestaat

Nadere informatie

Maak kennis met het LSP - plenair

Maak kennis met het LSP - plenair Maak kennis met het LSP - plenair Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Jeroen Renzema Huisarts 22 juni 2015 1 Opzet presentatie 1. Waarom elektronisch uitwisselen? 2. Zo gebruik je het LSP

Nadere informatie

Bijeenkomst digitale ondersteuningsplannen VGN. Workshop ECD Cordaan januari 2013

Bijeenkomst digitale ondersteuningsplannen VGN. Workshop ECD Cordaan januari 2013 Bijeenkomst digitale ondersteuningsplannen VGN Workshop ECD Cordaan januari 2013 Het ECD gaat over digit@@l werken in het primaire proces: ICT gebruik voor zorg op afstand en andere toepassingen Cordaan

Nadere informatie