Energie-efficiëntie. door nieuwe richtlijnen op basis van de EN voor ventilatie- en klimaatsystemen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Energie-efficiëntie. door nieuwe richtlijnen op basis van de EN 13779 voor ventilatie- en klimaatsystemen"

Transcriptie

1 door nieuwe richtlijnen op basis van de EN voor ventilatie- Hannes Lütz Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 03 I 2008 De nieuwe EN (2) voor ventilatie- is een van de eerste Europese richtlijnen die gedefinieerd is op basis van de nieuwe uitvoeringsrichtlijnen van de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Deze richtlijnen bieden adviseurs een actieve ondersteuning voor de wijze waarop de eisen van de EPBD kunnen worden uitgevoerd. Zo kan de inzetbaarheid en energie-efficiëntie van ventilatie- aanzienlijk worden verhoogd. De algemeen opgestelde artikelen (1) in de EPBD hebben een groot aantal technische consequenties tot gevolg voor gebouwconstructie, gebouwindeling en de energievoorziening van de gebouwen. Ze zijn van invloed op alle energieverbruikende installaties, zoals verwarming, ventilatie, warm water en ook op elektrische verbruikers als licht en ventilatoren. Met name ventilatiesystemen met een hoog energieverbruik moeten aan deze nieuwe richtnormen worden aangepast. Met de EN is hiervoor een nieuwe norm gecreëerd die een antwoord vormt op de artikelen 4 en 5 van de EPBD en een snel effect belooft op de reductie van het energieverbruik. EN 13779, een nieuwe norm voor het ontwerp van ventilatiesystemen: Met ventilatie- kan het ruimteklimaat, de ruimteluchtkwaliteit, de ruimteluchtvochtigheid en de akoestiek in de ruimte Met inachtneming van andere invloeden (zoals volume van de ruimte, verlichting en inrichting) worden beïnvloed.

2 De EN bevat gedetailleerde bepalingen voor de effectieve temperatuur, het tochtrisico, de relatieve ruimteluchtvochtigheid en de A-gewogen equivalente geluidniveaus. Factoren, zoals luchthoeveelheden, drukverliezen, temperatuurinstellingen, ruimteluchtkwaliteit en een flexibele instelling van alle parameters worden in deze nieuwe norm behandeld. De EN beschrijft de stand van de techniek en is daardoor van centraal belang bij de samenwerking met de Arbovoorschriften bij de planning van ventilatie- voor zakelijke gebouwen. Een interessante vernieuwing in de norm is het feit dat voor het eerst een samenwerking tussen adviseur en opdrachtgever wordt verplicht. Deze verplichting moet borg staan voor een optimale energie-efficiëntie van het geadviseerde klimaat- en ventilatiesystemen, omdat alle essentiële variabelen al in een vroeg stadium tussen de deelnemende partijen moeten zijn vastgelegd. Hierdoor wordt de verantwoordelijkheid van de adviseur voor inachtneming van de randvoorwaarden benadrukt. Het vastleggen van deze randvoorwaarden, zoals de instelwaarde voor de dagtemperatuur, luchtkwaliteit, luchthoeveelheden, elektrische aansluitvermogens en de kanaalafmetingen vormt een garantie voor een maximaal aangepaste bedrijfsvoorwaarde die ook de energiebesparende toepassing tot gevolg heeft. Ruimteluchtkwaliteit en thermische behaaglijkheid blijven daarbij de hoofdfuncties voor de installaties. De EN definieert verschillende klassen voor de ruimteluchtkwaliteit. Op basis van de doorslaggevende verontreinigingsbronnen in de ruimtelucht en met inachtneming van de toepassing van de ruimte en de gebruikerseisen kunnen de algemene klassen vervolgens bij voorkeur worden gekwantificeerd aan de hand van de kooldioxideconcentratie (in ppm), waargenomen luchtkwaliteit (in decipol), persoonsgerichte luchtvolumestromen, oppervlaktegerichte luchtvolumestromen of concentraties van bepaalde verontreinigingen. In het aanhangsel van de norm is een hulp opgenomen voor de handelwijze bij afstemming en advies.

3 Het specifieke ventilatorvermogen SFP De EN bevat de definitie voor het zogeheten specifieke ventilatorvermogen voor het verbruik van elektrische energie door het transport van de lucht. Deze omschrijft de gecombineerde hoeveelheid elektrisch vermogen dat door alle ventilatoren in het luchtdistributiesysteem wordt verbruikt, gedeeld door de totale luchtvolumestroom door het gebouw bij ontwerpbelastingen in W/m³/s. Daarbij is het afhankelijk van de gelijktijdigheidsfactor en het daadwerkelijke verbruik. Dat betekent dat de inschakelvoorwaarden en ook de traploze regeling rechtstreeks worden opgenomen in het specifieke verbruik en met hun geringere luchtsnelheden en lagere drukverliezen een aanvulling vormen op de constructie van de installatie, die niet mag worden verwaarloosd. Ook hier geldt de stelregel: Gebruiker en adviseur leggen vooraf het specifieke ventilatorvermogen van de installatie vast om een definieerbare grootte voor het elektrische energieverbruik te verkrijgen. Classificatie van het specifieke ventilatorvermogen: Categorie P FSP in W/m³/s SFP 1 < 500 SFP SFP SFP SFP SFP SFP 7 > 4500 Bron: Tab. 9 van de EN De eerste instellingen, waaronder bijv. de stad Frankfurt am Main, werken al volgens de richtlijnen van de nieuwe norm. Zij verplichten in hun adviesrichtlijnen voor openbare gebouwen onder andere de ruimteluchtkwaliteit, alsmede toerengeregelde aangedreven ventilatoren conform EN

4 De luchtkwaliteit Begrijpelijkerwijs geldt ook hier dat onnodig luchttransport en onnodig gebruik van verwarmings- en koelingsenergie moet worden vermeden. Het is daarom absoluut noodzakelijk dat de luchtmassastromen afgestemd op de behoefte moeten worden georganiseerd en geminimaliseerd. Ook hiervoor geeft de EN aan dat gebruiker en adviseur het eens moeten worden over de luchtkwaliteitseisen (afhankelijk van ruimtetoepassing), die vervolgens door het ventilatiesysteem met een passende regeling moet worden geleverd. Hier moeten de klassen, die in tabel 10, aanhangsel A van de norm zijn aangegeven, en de aard van de regeling volgens tabel 6 gemeenschappelijk worden vastgelegd. Algemene classificatie van de ruimteluchtkwaliteit (IDA): Categorie IDA 1 IDA 2 IDA 3 IDA 4 Beschrijving Hoge ruimteluchtkwaliteit Gemiddelde ruimteluchtkwaliteit Matige ruimteluchtkwaliteit Lage ruimteluchtkwaliteit Bron: Tab. 5 van de EN CO 2 -gehalte in ruimten: Categorie CO 2 -gehalte boven het gehalte in de buitenlucht in ppm Gebruikelijk bereik Standaardwaarde IDA 1 < IDA IDA IDA 4 > Bron: Tab. A.10 van de EN Afbeelding 1: CO 2 -sensoren en luchtkwaliteitsmetingen (breed spectrum gassensoren), zoals de Command-serie van Centraline registreren het exacte CO 2 - gehalteof luchtkwaliteit in een ruimte en bieden daarnaast functionaliteit in een fraaie vormgeving.

5 De luchttemperaturen Verwarmings- en koelingsenergie wordt uiterst efficiënt toegepast wanneer het temperatuurverschil tussen binnen en buitenklimaat zo optimaal mogelijk is. Dat betekent dat instelwaarden niet vast, maar aanpasbaar zijn onder invloed van het buitenklimaat. Ook hiervoor geldt dat het comfort voorop moet staan en vervolgens de zuinigste oplossing moet worden gevonden. De DIN adviseert hiervoor de volgende temperaturen: Ontwerpwaarden voor de effectieve temperatuur in kantoorgebouwen: Voorwaarden Gebruikelijk bereik Standaardwaarde ontwerp Winterbedrijf met verwarming 19 tot 24 C 21 C (1) Zomerbedrijf met koeling 23 tot 26 C 26 C (2) (1) bij ontwerpvoorwaarden in de winter, minimumtemperatuur overdag (2) bij ontwerpvoorwaarden in de zomer, maximumtemperatuur overdag Bron: Tab. 3 van de EN (3) (1) Energy performance of buildings directive van (2) DIN EN 13779: Ventilatie van zakelijke gebouwen - algemene basis en voorwaarden voor ventilatie- en klimaatsystemen, 2005, DIN Deutsches Institut für Normung e. V. (3) DIN EN 15251, Beoordelingscriteria voor de binnenruimte, inclusief temperatuur, ruimteluchtkwaliteit, licht en geluid, DIN Deutsches Institut für Normung e. V. De regeling Het effect van slimme regelstrategieën op het energieverbruik mag niet worden onderschat - met name de hier genoemde technieken van een behoefteafhankelijke ventilatie met haar potentiële mogelijkheden op het gebied van luchtkwaliteitsregeling en luchthoeveelheidsregeling met behulp van variabele luchtstromen. Hier zijn potentiële besparingsmogelijkheden aanwezig, die door het gebruik in bestaande gebouwen een veel grotere invloed heeft dan alleen de nieuwbouw van ventilatiesystemen.

6 Mogelijke regelingstypen van de ruimteluchtkwaliteit (IDA-C): Categorie IDA C1 IDA C2 IDA C3 IDA C4 IDA C5 IDA C6 Beschrijving Het systeem draait continu. Handmatige regeling (besturing). Het systeem wordt bediend via een handmatige schakeling. Tijdafhankelijke regeling (besturing). Het systeem wordt volgens een ingesteld tijdschema geregeld. Bezettingsafhankelijke regeling (besturing). Het systeem wordt geregeld op basis van de aanwezigheid van personen (lichtschakelaars, infraroodsensoren enz.). Behoefteafhankelijke regeling (aantal personen). Het systeem wordt geregeld op basis van het aantal personen dat in de ruimte aanwezig is. Behoefteafhankelijke regeling (gassensoren). Het systeem wordt geregeld door sensoren die de ruimteluchtparameters of aangepaste criteria meten (bijv. CO2-, gasmengsel-, of VOC-sensoren). De toegepaste parameters moeten aangepast zijn aan de aard van de werkzaamheden die in de ruimte worden uitgevoerd. Bron: Tab. 6 van de EN Afbeelding 2: Toepassingsafbeelding in planningssoftware Coach Moderne planningssoftware, zoals COACH van CentraLine, stelt de hierboven toegelichte regelstrategieën voor verwarmings-, ventilatie- ter beschikking. Hierbij worden ook regenereerbare energiesoorten, zoals houtpellets of zonne-energie ondersteund. Bij COACH kunnen deze functies met enkele muisklikken in de planning en uitvoering worden overgenomen. De installatiedocumentatie die met een druk op de knop beschikbaar is, beschrijft uitvoerig wat op de achtergrond plaatsvindt.

7 by Honeywe l by Honeywe l by Honeywe l by Honeywell Energie-efficiëntie Samenvatting Een consequent gebruik en afschrijvingsberekening voor nieuwe en bestaande ventilatie- helpt bij het behalen van de ambitieuze doelen voor het besparen van eindige hulpbronnen, terwijl het comfort met een zo laag mogelijke energieverbruik veilig wordt gesteld. De adviseur is daarmee verantwoordelijk voor het goed functioneren en het zuinige bedrijf. Daarnaast heeft hij met de EN een instrument in handen gekregen waarmee hij de kritische parameters vooraf en samen met de gebruiker kan vastleggen, zodat deze actief deelneemt in het beslissingstraject en functionaliteit. Adviseurs krijgen ondersteuning door de CentraLine-partners. Zij zijn de regeltechnische specialisten, grondig opgeleid op het gebied van de nieuwste ontwikkelingen en zij beschikken over een brede kennis van de details in de voorschriften. Auteur: Hannes Lütz Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH CentraLine Honeywell GmbH Böblinger Straße 17 D Schönaich

Niet residentiële ventilatie

Niet residentiële ventilatie Voorbeeld berekening minimum ontwerpdebiet: Leslokaal 50m² Bezetting volgens bouwteam (op plan): 10 personen 10 pers x 22m³/h/pers = 220m³/h Bezetting volgens tabel: 50m² : 4m²/pers = 12,5 pers 13 personen

Nadere informatie

Energie-efficiency...

Energie-efficiency... ...door een betere controle van de luchtkwaliteit in ventilatie- en Hannes Lütz Productmanager CentraLine c/o Honeywell GmbH 06 I 2008 Een juiste regeling van de luchtkwaliteit is vaak onderwerp van gesprek,

Nadere informatie

Itho Daalderop Installatieconcepten voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. wonen zonder. energierekening

Itho Daalderop Installatieconcepten voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. wonen zonder. energierekening Itho Daalderop Installatieconcepten voor een gezond en comfortabel binnenklimaat wonen zonder energierekening regeltechniek Slimme installatieconcepten voor nieuwbouw en renovatie Vandaag nog beginnen

Nadere informatie

Energie-efficiency. ...in hotels 10 I 2008. Hotelgasten houden van comfort.

Energie-efficiency. ...in hotels 10 I 2008. Hotelgasten houden van comfort. Energie-efficiency Hannes Lütz Productmanager CentraLine c/o Honeywell GmbH 0 I 2008 Hotelgasten houden van comfort. Ten slotte betalen ze voor hun kamer. Daarvoor verwachten ze heet water, een goed verlichte

Nadere informatie

PASSIEVE GEBOUWEN, FEEDBACK EN AANBEVELINGEN. Speciale elementen en aanbevelingen. Luc MEHAUDENS Operations manager Technical installlations n.v.

PASSIEVE GEBOUWEN, FEEDBACK EN AANBEVELINGEN. Speciale elementen en aanbevelingen. Luc MEHAUDENS Operations manager Technical installlations n.v. PASSIEVE GEBOUWEN, FEEDBACK EN AANBEVELINGEN Speciale elementen en aanbevelingen Walshoutem, 8 februari 2018 Luc MEHAUDENS Operations manager Technical installlations n.v. SECO SECO -Activiteitengebied

Nadere informatie

Luchtbehandeling 39SQ

Luchtbehandeling 39SQ Luchtbehandeling 39SQ dco E F F I C I E N C Y P L U G & P L A Y L U C H T B E H A N D E L I N G S U N I T FRISSE LUCHT ESSENTIEEL VOOR EEN PRETTIG COMFORT Mensen kunnen enkele weken zonder eten, enkele

Nadere informatie

Energie-efficiëntie Classificatie.

Energie-efficiëntie Classificatie. Energie-efficiëntie Classificatie. Luchtbehandelingskasten met energie-efficiëntie label volgens RLT-01 richtlijnen opgesteld door de vereniging van Duitse fabrikanten van luchtbehandelingskasten of volgens

Nadere informatie

Concept Ecovision. Il sole come partner. Concept Ecovision. schermature solari Colt

Concept Ecovision. Il sole come partner. Concept Ecovision. schermature solari Colt Il sole come partner Concept Ecovision schermature solari Colt Concept Ecovision Verantwoord ondernemen, zorgvuldig omgaan met natuurlijke hulpbronnen en gebruik maken Energie besparen: een visie Energie

Nadere informatie

Lucht om te leren. TROX SCHOOLAIR Energiebesparende ventilatie-oplossingen voor scholen

Lucht om te leren. TROX SCHOOLAIR Energiebesparende ventilatie-oplossingen voor scholen Lucht om te leren TROX SCHOOLAIR Energiebesparende ventilatie-oplossingen voor scholen The art of handling air Goede lucht is een stuk levenskwaliteit. Of het nu in de natuur of in een gesloten ruimte

Nadere informatie

Energie Regeneratie Ventilatie. Op EPBD lijst. Energie efficiënte balansventilatie met warmte- én vochtuitwisseling ERV

Energie Regeneratie Ventilatie. Op EPBD lijst. Energie efficiënte balansventilatie met warmte- én vochtuitwisseling ERV Energie Regeneratie Ventilatie Op EPBD lijst Energie efficiënte balansventilatie met - én uitwisseling ERV ERV: Energie efficiënte ventilatie voor gezonde binnenlucht Samsung ventilatiesysteem D is erkend

Nadere informatie

Even voorstellen. Philip Blaauw. INNAX GEBOUW & OMGEVING Directie 0885533000 pblaauw@innax.com

Even voorstellen. Philip Blaauw. INNAX GEBOUW & OMGEVING Directie 0885533000 pblaauw@innax.com Even voorstellen Philip Blaauw INNAX GEBOUW & OMGEVING Directie 0885533000 pblaauw@innax.com INNAX GROUP is een onafhankelijk Energie Diensten Bedrijf = ESCO voor het verduurzamen van gebouwen INNAX GROUP

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door een warmtepomp voltalimburg.nl/warmtepomp Tip! Vraag subsidie aan bij de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kw is

Nadere informatie

Plafondkoelpaneel INDUCOOL-Compact

Plafondkoelpaneel INDUCOOL-Compact Plafondkoelpaneel INDUCOOL-Compact Koelen met lucht en water Foto Marcus Ebener Ministerie Stuttgart Technische en economische systeemvoordelen Fotos Marcus Ebener Ministerie Stuttgart Minder energiegebruik

Nadere informatie

De combinatie van een gezond binnenklimaat, energie besparen en duurzame schoonheid in één kozijn

De combinatie van een gezond binnenklimaat, energie besparen en duurzame schoonheid in één kozijn De combinatie van een gezond binnenklimaat, energie besparen en duurzame schoonheid in één kozijn De pluspunten van het MOVAIR+ VISION kozijn Verbetering energielabel U-waarde 0,80 W/m²K 0.15 - -0.24 EPC

Nadere informatie

Energie analyse voor balansventilatie toestellen uit veldstudies

Energie analyse voor balansventilatie toestellen uit veldstudies Energie analyse voor balansventilatie toestellen uit veldstudies Warmteterugwinning, koudeterugwinning, ventilatiekoeling Bart Cremers, Kennisadviseur Product Management, CC CSY, Zwolle Artikel: B.E. Cremers,

Nadere informatie

Duurzame systemen. Comfortabel genieten, maximale energiebesparing. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-10 - 2015

Duurzame systemen. Comfortabel genieten, maximale energiebesparing. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-10 - 2015 Duurzame systemen Comfortabel genieten, maximale energiebesparing 01-10 - 2015 Het goede gevoel, het juiste te doen. Onbezorgde luxe, duurzaam leven! Energiezuinig dankzij bodem-, lucht- en zonnewarmte

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestemming type appartement softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m 2 ): 191 Het berekende energieverbruik is een inschatting van de energiezuinigheid van het appartement.

Nadere informatie

Productblad Decentrale Unit 2.0. Verwarmen, koelen, ventileren en luchtzuivering in 1 systeem. Datum: 24 Augustus 2018 Versie: 1.3

Productblad Decentrale Unit 2.0. Verwarmen, koelen, ventileren en luchtzuivering in 1 systeem. Datum: 24 Augustus 2018 Versie: 1.3 Verwarmen, koelen, ventileren en luchtzuivering in 1 systeem Datum: 24 Augustus 2018 Versie: 1.3 Klimaat comfort De Decentrale Unit (DCU) van Tegnis is een slim en gecombineerd apparaat om per woonruimte

Nadere informatie

ComfoFan CO 2 -systeem. Koeling Ventilatie Filtering

ComfoFan CO 2 -systeem. Koeling Ventilatie Filtering -systeem Verwarming Koeling Ventilatie Filtering - systeem nog eenvoudiger ventileren Voor een optimaal binnenklimaat is continue ventilatie onontbeerlijk. Hiervoor wordt verse buitenlucht toegevoerd en

Nadere informatie

Van inspanningsverplichting naar prestatiecontract nieuwbouw MFG Kaatsheuvel

Van inspanningsverplichting naar prestatiecontract nieuwbouw MFG Kaatsheuvel Bijlage 1 Van inspanningsverplichting naar prestatiecontract nieuwbouw MFG Kaatsheuvel Door Sunburst B.V. Ing. Joost de Roij en Ing. Joost Vermeer januari 2014 Inhoudsopgave Blz Inleiding 3 1. Van inspanningsverplichting

Nadere informatie

Meer comfort en minder energiegebruik met intelligente zonlichtregulering. Wouter Beck Hunter Douglas Europe

Meer comfort en minder energiegebruik met intelligente zonlichtregulering. Wouter Beck Hunter Douglas Europe 1 Meer comfort en minder energiegebruik met intelligente zonlichtregulering Wouter Beck Hunter Douglas Europe 2 Onderwerpen Zonlicht de grootste vrije energiestroom op aarde Invloed van zonlicht op comfort,

Nadere informatie

Duurzaam gekoeld ventileren. Door Willem van Dijk

Duurzaam gekoeld ventileren. Door Willem van Dijk Duurzaam gekoeld ventileren Door Willem van Dijk Even Voorstellen Willem van Dijk Technisch Commercieel Adviseur De afgelopen 30 jaar, vanuit de praktijk en bij verschillende bedrijven op het gebied van

Nadere informatie

Superstille ronde kanaalventilatoren TD-SILENT ECOWATT SERIE

Superstille ronde kanaalventilatoren TD-SILENT ECOWATT SERIE TD-SILENT ECOWATT - MODELLEN 5 TOT TD-SILENT ECOWATT - MODELLEN EN Bij 5% van de volle snelheid wordt het stroomverbruik verminderd met 7% Zeer stille en compacte Mixed-flow ventilatoren met geluidsabsorberende

Nadere informatie

NOTA: De EPC score is geen weergave van het effectieve verbruik in dii appartement.

NOTA: De EPC score is geen weergave van het effectieve verbruik in dii appartement. Belan rike toelichtin bi het E C attest! NOTA: De EPC score is geen weergave van het effectieve verbruik in dii appartement. De hoge score is meestal te wijien aan het teit dat er met elektdcileii verwarmd

Nadere informatie

Ecodesign & Energielabeling

Ecodesign & Energielabeling Ecodesign & Energielabeling Itho Daalderop-comfort koop je energiebewust Wie kent niet de energielabels op tv s, koelkasten, wasmachines en verlichting? Allemaal voldoen ze aan de zogenoemde Ecodesign-richtlijn

Nadere informatie

Wat kun je meten én verbeteren bij klimaatklachten in gebouwen?

Wat kun je meten én verbeteren bij klimaatklachten in gebouwen? Wat kun je meten én verbeteren bij klimaatklachten in gebouwen? Pagina 1 van 6 Inhoud Inhoud... 2 Klimaatklachten... 3 Welke klachten zijn het meestal?... 3 Klimaatonderzoek kan klimaatklachten verbeteren...

Nadere informatie

Itho Daalderop 0,EPC formule. nieuwbouw. totaalformule

Itho Daalderop 0,EPC formule. nieuwbouw. totaalformule Itho Daalderop 0,EPC formule nieuwbouw totaalformule 0, EPC - nieuwbouw totaalformule voor optimale energieprestatie Minimaal energieverbruik maximaal wooncomfort Wooncomfort, een gezond binnenklimaat

Nadere informatie

Het hele jaar door klimaatbeheersing

Het hele jaar door klimaatbeheersing Het hele jaar door klimaatbeheersing Wij begrijpen persoonlijk comfort Iemands persoonlijk comfort wordt beïnvloed door omgevingsfactoren zoals luchttemperatuur en luchtvochtigheid. Dit kan de ontspanning,

Nadere informatie

HET BELANG VAN LUCHTDICHTE VENTILATIESYSTEMEN. Partnerevent Rf-Technologies. Joris Mampaey Voorzitter ATIC

HET BELANG VAN LUCHTDICHTE VENTILATIESYSTEMEN. Partnerevent Rf-Technologies. Joris Mampaey Voorzitter ATIC 17/09/2009 HET BELANG VAN LUCHTDICHTE VENTILATIESYSTEMEN Partnerevent Rf-Technologies Joris Mampaey Voorzitter ATIC ATIC TECHNISCHE VERENIGING VERWARMING KLIMAATREGELING DOORHEEN ALLE GELEDINGEN ontwerpers,

Nadere informatie

DE MEEST EFFICIËNTE OPLOSSING OM TE GENIETEN VAN MAXIMAAL COMFORT

DE MEEST EFFICIËNTE OPLOSSING OM TE GENIETEN VAN MAXIMAAL COMFORT DE MEEST EFFICIËNTE OPLOSSING OM TE GENIETEN VAN MAXIMAAL COMFORT VERWARMING, KOELING EN WARM WATER IN ÉÉN SYSTEEM DE RVL- l PLUS WARMTEPOMP VAN FERROLI IS ENERGIE VOOR DE TOEKOMST: Schoon Duurzaam Geen

Nadere informatie

Programma van Eisen Frisse Scholen april 2012

Programma van Eisen Frisse Scholen april 2012 Programma van Eisen Frisse Scholen april 2012 Voor u ligt het Programma van Eisen Frisse Scholen. Dit Programma van Eisen dient als leidraad voor opdrachtgevers van nieuw- en verbouw van scholen (schoolbesturen

Nadere informatie

Energie-efficiëntie...

Energie-efficiëntie... ... door intelligente regeltechniek Edgar Mayer Productmanager CentraLine c/o Honeywell GmbH 02 I 2009 Dankzij moderne en intelligente regeltechniek kunnen vooral in bedrijfspanden aanzienlijke mogelijkheden

Nadere informatie

Ventileren voor een optimale luchtkwaliteit

Ventileren voor een optimale luchtkwaliteit Ventileren voor een optimale luchtkwaliteit Maandag 4 september 2017 Panoramazaal 1. Algemeen... 2 Waarom ventileren?... 2 2. Twee opties: Individueel of collectief... 2 3. Relevante info voor collectieve

Nadere informatie

NUL-OP- DE-METER. FidesWonen maakt uw huis weer als nieuw Comfortabel & duurzaam

NUL-OP- DE-METER. FidesWonen maakt uw huis weer als nieuw Comfortabel & duurzaam NUL-OP- DE-METER FidesWonen maakt uw huis weer als nieuw Comfortabel & duurzaam IEDEREEN OP GOEREE-OVERFLAKKEE VERDIENT EEN VEILIG, COMFORTABEL, DUURZAAM EN BETAALBAAR HUIS. Dat geldt natuurlijk ook voor

Nadere informatie

energiedeskundige / Dit certtficaat is geldig tot en met 27 juni 2021 berekend energieverbruik (kwh/m 2):

energiedeskundige / Dit certtficaat is geldig tot en met 27 juni 2021 berekend energieverbruik (kwh/m 2): certificaatnummer 20110627-0000869054-00000007-9 straat Wijngaardstraat nummer 39 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m 2): Het berekende

Nadere informatie

Natuurlijke ventilatie van leslokalen

Natuurlijke ventilatie van leslokalen Natuurlijke ventilatie van leslokalen Seminar Actiflow - CFD in de bouw 20 mei 2011 ir. Henk Versteeg Inhoud presentatie Introductie LBP SIGHT Binnenmilieu basisscholen Ventilatie basisschool De Schakel

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat Vri jteken i ng sbed i ng De meeste maatregelen die opgenomen zijn op dit certificaat, zijn op dit moment kosteneffectief of kunnen dat worden binnen de geldigheidsduur van het certificaat. Mogelijk zijn

Nadere informatie

Ecodesign & Energielabeling

Ecodesign & Energielabeling Ecodesign & Energielabeling A B C D E F G A +++ A ++ A+ A B C D E F G A -80% A -60% A -40% A -20% db kwh/annum GJ/annum db 2015 812/2013 2 Itho Daalderop-comfort koopt u energiebewust Wie kent niet de

Nadere informatie

Wat is uw uitdaging?

Wat is uw uitdaging? Wat is uw uitdaging? Efficiënter werken? Veiligheid vergroten? Comfort verhogen door een slimme omgeving? Zelf energie opwekken en gebruiken op het moment dat het uitkomt? Een bestaand gebouw gemakkelijk

Nadere informatie

Energie-efficientie...

Energie-efficientie... Michael Rader Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 4 I 28 Voortdurend stijgende energieprijzen en aangescherpte wettelijke voorschriften zorgen ervoor dat het thema energie-efficientie

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Sint-Bernardsesteenweg nummer 269 bus 3 bestemming appartement type softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m2): 379 Het berekende energieverbruik is een inschatting

Nadere informatie

CV-regelapparatuur. de standaard in kamer- en klokthermostaten. Honeywell perfect geregeld

CV-regelapparatuur. de standaard in kamer- en klokthermostaten. Honeywell perfect geregeld CV-regelapparatuur de standaard in kamer- en klokthermostaten Honeywell perfect geregeld Het hele huis behaaglijk warm Chronotherm Vision Chronotherm Vision Geavanceerde touchscreen bediende klokthermostaat

Nadere informatie

Superstille ronde kanaalventilatoren TD-SILENT ECOWATT SERIE

Superstille ronde kanaalventilatoren TD-SILENT ECOWATT SERIE TD-SILENT ECOWATT - MODELLEN 5 TOT TD-SILENT ECOWATT - MODELLEN EN Bij 5% van de volle snelheid wordt het stroomverbruik verminderd met 7% Mixed-flow ventilatoren met laag profiel en geluidsabsorberende

Nadere informatie

Hoofdbediening CO 2. RF en Uitbreidingssensor CO 2. RF Handleiding voor de gebruiker. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering

Hoofdbediening CO 2. RF en Uitbreidingssensor CO 2. RF Handleiding voor de gebruiker.  Verwarming Koeling Ventilatie Filtering Hoofdbediening RF en Uitbreidingssensor RF Handleiding voor de gebruiker In de Kasbah geplaatst in het voorjaar 2015 Verwarming Koeling Ventilatie Filtering www.dekasbah.nl Inhoudsopgave 1. Introductie

Nadere informatie

Productblad Decentrale Unit 2.0. Verwarmen, koelen, ventileren en luchtzuivering in 1 systeem. Datum: 24 Maart 2019 Versie: 1.5

Productblad Decentrale Unit 2.0. Verwarmen, koelen, ventileren en luchtzuivering in 1 systeem. Datum: 24 Maart 2019 Versie: 1.5 Leverbaar in 3 uitvoeringen DCU_C DCU_W DCU_E Verwarmen, koelen, ventileren en luchtzuivering in 1 systeem Datum: 24 Maart 2019 Versie: 1.5 Klimaat comfort De Decentrale Unit (DCU) van Tegnis is een slim

Nadere informatie

90% DOUBLE300. Voor een gezonder luchtklimaat. WarmeTerugWinning rendement (WTW)

90% DOUBLE300. Voor een gezonder luchtklimaat. WarmeTerugWinning rendement (WTW) DOUBLE300 Voor een gezonder luchtklimaat De Double300 bestaat uit 1 unit die werkt op basis van een Fancoil met WTW (WarmteTerugWinning). De unit kan ventileren, direct verwarmen en eventueel koelen op

Nadere informatie

Honeywell veldapparatuur. Duurzaam en betrouwbaar

Honeywell veldapparatuur. Duurzaam en betrouwbaar Honeywell veldapparatuur Utiliteit en tuinbouw Duurzaam en betrouwbaar Regelaars Bedieningsgemak De klimaatregeling in een gebouw valt of staat met de regelaar zelf. Niet alleen moet de installateur hiermee

Nadere informatie

PRIVA TOUCHPOINT ONE HET ELEGANTE EN GEBRUIKSVRIENDELIJKE BEDIENAPPARAAT VOOR PERSOONLIJK COMFORT

PRIVA TOUCHPOINT ONE HET ELEGANTE EN GEBRUIKSVRIENDELIJKE BEDIENAPPARAAT VOOR PERSOONLIJK COMFORT PRIVA TOUCHPOINT ONE HET ELEGANTE EN GEBRUIKSVRIENDELIJKE BEDIENAPPARAAT VOOR PERSOONLIJK COMFORT Priva Touchpoint One Eén gebouw met veel verschillende kamers. Hoe kunt u het binnenklimaat in al deze

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie certificaatnummer 20090615-0000209416-00000001-5 straat Trumelet Faberstraat nummer 9 bus 3 postnummer 8670 gemeente Koksijde bestemming appartement

Nadere informatie

Structureel resultaat. Eenvoudige integratie. Helder inzicht. Onze klanten

Structureel resultaat. Eenvoudige integratie. Helder inzicht. Onze klanten Structureel resultaat Met INSIGHTNOW wordt de kwaliteit van het binnenmilieu op hoog niveau gehandhaafd tegen een fractie van de kosten van infrastructurele maatregelen en verbeteringen. Het inzicht in

Nadere informatie

korte handleiding Ruimtebedieningseenheid RBE

korte handleiding Ruimtebedieningseenheid RBE korte handleiding Ruimtebedieningseenheid RBE Symbolen functie De symbolen van uw ruimtebedieningseenheid hangen van de uitvoering van uw warmtepomp af. Symbool functie Definitie Symbolen functie Definitie

Nadere informatie

Home CHRONOTHERM TOUCH. Zo eenvoudig kan comfort zijn!

Home CHRONOTHERM TOUCH. Zo eenvoudig kan comfort zijn! Home CHRONOTHERM TOUCH Zo eenvoudig kan comfort zijn! Honeywell Home DE FINISHING TOUCH VOOR UW WOONCOMFORT! Een modern design, eenvoudige bediening en energiezuinige werking. Dat zijn de drie kernelementen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat certificaatnummer 20120515-0001118936-00000005-8 nummer postnummer Voorhavenlaan 33 9000 bus gemeente A 101 Gent bestemming type appartement - softwareversie 1.3.3 berekend

Nadere informatie

Vraaggestuurde ventilatie in scholen en kantoorgebouwen: analyse van werking door metingen

Vraaggestuurde ventilatie in scholen en kantoorgebouwen: analyse van werking door metingen Vraaggestuurde ventilatie in scholen en kantoorgebouwen: analyse van werking door metingen 20-10-2016 Bart Merema 20 oktober 2016 Antwerpen Introductie Case studie: Dilbeek Case studie: Testleslokalen

Nadere informatie

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem uw nieuwe woning Water/water warmtepomp: - Verwarming in koude maanden door gebruik van bodemwarmte - Koeling in warme maanden door gebruik van

Nadere informatie

Meer comfort en minder energieverbruik?

Meer comfort en minder energieverbruik? Meer comfort en minder energieverbruik? Het kan, met intelligente sturing van zonwering, HVAC en verlichting Answers for infrastructure Geïntegreerd management van verlichting, binnenklimaat én zonwering

Nadere informatie

Energiebesparing in kantoorgebouwen, de techniek of de gebruiker. Hans Korteweg Energievakbeurs 4 oktober 2016

Energiebesparing in kantoorgebouwen, de techniek of de gebruiker. Hans Korteweg Energievakbeurs 4 oktober 2016 Energiebesparing in kantoorgebouwen, de techniek of de gebruiker Hans Korteweg Energievakbeurs 4 oktober 2016 Introductie Welkom bij Maintenance for Energy Ik ben Hans Korteweg, mijn opleiding is MTS-E,

Nadere informatie

Een kwaliteitsbeheersysteem. voor verbetering van binnenmilieu en energiegebruik bij renovatie van sociale meergezinswoningen

Een kwaliteitsbeheersysteem. voor verbetering van binnenmilieu en energiegebruik bij renovatie van sociale meergezinswoningen Een kwaliteitsbeheersysteem voor verbetering van binnenmilieu en energiegebruik bij renovatie van sociale meergezinswoningen 1 Renovatie van meergezinswoningen met behulp van het kwaliteitsbeheersysteem

Nadere informatie

Effectiviteit van mechanische ventilatie met filtertoepassing in scholen langs drukke wegen. Dr. Maciek Strak GGD Amsterdam Afd. Milieu en Gezondheid

Effectiviteit van mechanische ventilatie met filtertoepassing in scholen langs drukke wegen. Dr. Maciek Strak GGD Amsterdam Afd. Milieu en Gezondheid Effectiviteit van mechanische ventilatie met filtertoepassing in scholen langs drukke wegen Dr. Maciek Strak GGD Amsterdam Afd. Milieu en Gezondheid Inleiding Langdurige blootstelling aan luchtverontreiniging

Nadere informatie

CONVEXIA. dynamische convectoren A ++

CONVEXIA. dynamische convectoren A ++ CONVEXIA dynamische convectoren A ++ CONVEXIA dynamische convectoren CONVEXIA CDC-LI Verwarmingsvermogen bij waterregime 35/30-20 C: 0,39-1,76 kw Koelingvermogen bij waterregime 10/15-27 C: 0,49-2,19 kw

Nadere informatie

Thermostaat met display

Thermostaat met display H/LN4691-0 674 59-64170 Thermostaat met display RA00118AA_U-01PC-13W38 www.homesystems-legrandgroup.com Inhoudsopgave Thermostaat met display 1 Thermostaat met display 4 1.1 Functionering 4 1.2 Wat voor

Nadere informatie

Sustainable energy in large office buildings

Sustainable energy in large office buildings Sustainable energy in large office buildings Agenda 1 Engie Tower Brussels 2 Engie Tower Antwerp 1 Voordelen van duurzame ontwikkeling Een gebouw is een grote bron van energieverbruik (40% van de totale

Nadere informatie

De nieuwe manier van energiebeheer in gebouwen en wooncomplexen

De nieuwe manier van energiebeheer in gebouwen en wooncomplexen close to you CITY Een schat aan informatie voor gebouwbeheerders, investeerders, architecten, planners en installateurs. Bezoek de City en doe uw voordeel met de geboden oplossingen: De combinatie van

Nadere informatie

24/7 PRESTATIEBORGING DASHBOARDS - KPI S - GRAFIEKEN - MELDINGEN - RAPPORTAGES - BENCHMARK VOLLEDIG INZICHT IN GEBOUWPRESTATIES

24/7 PRESTATIEBORGING DASHBOARDS - KPI S - GRAFIEKEN - MELDINGEN - RAPPORTAGES - BENCHMARK VOLLEDIG INZICHT IN GEBOUWPRESTATIES 24/7 PRESTATIEBORGING DASHBOARDS - KPI S - GRAFIEKEN - MELDINGEN - RAPPORTAGES - BENCHMARK VOLLEDIG INZICHT IN GEBOUWPRESTATIES MyBuilding biedt u de juiste tools Optimaal Comfort MyBuilding Haalt u maximaal

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie energieprestatiecertificaat straat Hoogstraat nummer 570 bus postnummer 9235 gemeente Fruitrode bestemming eengezinswoning type open bebouwing softwareversie 1.0 berekend energieverbruik (kwh/m²): 380

Nadere informatie

Rapportage energielabel. Kantoorpand Molensteijn PT De Meern

Rapportage energielabel. Kantoorpand Molensteijn PT De Meern Rapportage energielabel Kantoorpand Molensteijn 60 3454 PT De Meern EPA-U Energielabel Datum inspectie : 16-07-2015 Datum rapportage : 12-08-2015 Status rapportage : definitief Objectgegevens Aard gebouw

Nadere informatie

BUVA homecare. systemen. Ontdek alles over de BUVA homecare. systemen. Met meer dan 70 jaar ondernemerschap is BUVA onmisbaar

BUVA homecare. systemen. Ontdek alles over de BUVA homecare. systemen. Met meer dan 70 jaar ondernemerschap is BUVA onmisbaar Ontdek alles over de BUVA homecare systemen Duurzaam geproduceerde warmte BUVA EcoClimate lucht/water warmtepomp BUVA EcoClimate hybride warmtepomp BUVA EcoHeat cv-ketel Gezonde binnenlucht BUVA EcoStream

Nadere informatie

Itho Daalderop Centrale ventilatie-unit CVE ECO RFT. energiezuinig. & comfortabel

Itho Daalderop Centrale ventilatie-unit CVE ECO RFT. energiezuinig. & comfortabel Itho Daalderop Centrale ventilatie-unit CVE ECO RFT energiezuinig & comfortabel CVE ECO RFT: - Verbruikt tot 83% minder energie dan ventilatoren met wisselstroommotor - Altijd schone lucht in huis - Lagere

Nadere informatie

De mechanische ventilatie type C is in te delen in twee stromingen die nog in de huidige huizen aanwezig zijn:

De mechanische ventilatie type C is in te delen in twee stromingen die nog in de huidige huizen aanwezig zijn: 1 Introductie In een huishouden is ventilatie nodig om ervoor te zorgen dat het huis van schone en gezonde lucht is voorzien. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen natuurlijke ventilatie (type A), en

Nadere informatie

VENTILATIE VOOR THUIS. de duurzaam winkel. maakt uw woning klaar voor de toekomst

VENTILATIE VOOR THUIS. de duurzaam winkel. maakt uw woning klaar voor de toekomst VOOR THUIS VENTILATIE de duurzaam winkel maakt uw woning klaar voor de toekomst Wat is het belang van goed ventileren? Een slecht geventileerde woning kan fysieke klachten opleveren. Het CO 2 -gehalte

Nadere informatie

Invulinstructie Energie Prestatie Gebouwen (EPG) Scholen Concept Klimaatgroep Holland, type CP oktober 2016

Invulinstructie Energie Prestatie Gebouwen (EPG) Scholen Concept Klimaatgroep Holland, type CP oktober 2016 Invulinstructie Energie Prestatie Gebouwen (EPG) Klimaatgroep Holland, type CP15 32 Inhoud: - Inleiding pagina 1 - Invulinstructie pagina 2 en 3 Inleiding Klimaatgroep Holland brengt sinds kort de vernieuwde

Nadere informatie

ATLAS - TU/E DUURZAAMHEID EN GEZONDHEID 27 SEPTEMBER 2016

ATLAS - TU/E DUURZAAMHEID EN GEZONDHEID 27 SEPTEMBER 2016 ATLAS - TU/E DUURZAAMHEID EN GEZONDHEID 27 SEPTEMBER 2016 VOORSTELLEN Olaf Oosting Peter van Mierlo ONGEZONDE GEBOUWEN ONGEZONDE GEBOUWEN ONGEZONDE GEBOUWEN ONGEZONDE GEBOUWEN ONGEZONDE GEBOUWEN ONGEZONDE

Nadere informatie

Bouwfysica van Passief Bouwen in houtskeletbouw

Bouwfysica van Passief Bouwen in houtskeletbouw Bouwfysica van Passief Bouwen in houtskeletbouw Projectseminar Velve-Lindenhof ir. H.J.J. (Harm) Valk senior adviseur Energie & Duurzaamheid Nieman Raadgevende Ingenieurs Inleiding Nieman Raadgevende Ingenieurs

Nadere informatie

Binnen klimaat verbeteren & Energie besparen. HVAC met Zelflerende software die 24 uur vooruitdenkt en ingrijpt

Binnen klimaat verbeteren & Energie besparen. HVAC met Zelflerende software die 24 uur vooruitdenkt en ingrijpt Binnen klimaat verbeteren & Energie besparen HVAC met Zelflerende software die 24 uur vooruitdenkt en ingrijpt Energietransitie Fossiele brandstoffen uit faseren CO 2 -footprint verkleinen Energie besparen

Nadere informatie

Itho Daalderop Centrale ventilatie-unit CVE ECO RFT. energiezuinig. & comfortabel

Itho Daalderop Centrale ventilatie-unit CVE ECO RFT. energiezuinig. & comfortabel Itho Daalderop Centrale ventilatie-unit CVE ECO RFT energiezuinig & comfortabel CVE ECO RFT: - Verbruikt tot 83% minder energie dan ventilatoren met wisselstroommotor - Altijd schone lucht in huis - Lagere

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW : PASSIEF EN (ZEER) LAGE ENERGIE

OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW : PASSIEF EN (ZEER) LAGE ENERGIE OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW : PASSIEF EN (ZEER) LAGE ENERGIE Dag 1.4 Comfortcriteria LENTE 2013 Stéphan Truong Beheerder van de opleiding voor rekening van Leefmilieu Brussel TRAINING.IBGEBIM@ecorce.be 2

Nadere informatie

PDFlib PLOP: PDF Linearization, Optimization, Protection. Page inserted by evaluation version www.pdflib.com sales@pdflib.com

PDFlib PLOP: PDF Linearization, Optimization, Protection. Page inserted by evaluation version www.pdflib.com sales@pdflib.com PDFlib PLOP: PDF Lineariation, Optimiation, Protection Page inserted by evaluation version www.pdflib.com sales@pdflib.com p Energielabel woning supplement* Afgegeven conform de Regeling energieprestatie

Nadere informatie

Verbetering Thermische Omgevingskwaliteit

Verbetering Thermische Omgevingskwaliteit Verbetering Thermische Omgevingskwaliteit installatietechniek Wil Roulaux 27 juni 2013 1 Waarom? Gebouwen als productiemiddel Functionaliteiten van gebouwen o Kwaliteit o Imago o Kostenbesparing Veranderde

Nadere informatie

Nieuwe wegen in comfort van kantoorgebouwen. Door: ir. E.N. t Hooft

Nieuwe wegen in comfort van kantoorgebouwen. Door: ir. E.N. t Hooft Nieuwe wegen in comfort van kantoorgebouwen Door: ir. E.N. t Hooft 1 INHOUD PRESENTATIE Inleiding Binnenmilieu Thermisch comfort Beoordelingsmethoden Consequenties ATG-methode Conclusie 2 FASEN IN BOUWPROCES

Nadere informatie

Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder

Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder Gebouwen zijn steeds beter geïsoleerd. Goed voor de energierekening en het comfort in huis en op kantoor,

Nadere informatie

EQ concept. Duurzame installatie voor een woning van 100 m2 met een EPC van 0,4

EQ concept. Duurzame installatie voor een woning van 100 m2 met een EPC van 0,4 EQ concept Duurzame installatie voor een woning van 100 m2 met een EPC van 0,4 ZONNEPANELEN Een woning kan niet zonder elektriciteit. Deze EQ woning voorziet deels in zijn eigen elektriciteitsvoorziening

Nadere informatie

Elga WINNAAR De kracht van de combinatie

Elga WINNAAR De kracht van de combinatie Elga WINNAAR 2010 innovatieve Hybride module voor hr ketels De kracht van de combinatie E T E De Elga DE Elga steekt minder energie in de bestaande bouw Techneco ontwikkelde een oplossing die even simpel

Nadere informatie

Bombardier Transportation. The Climate is Right for Trains

Bombardier Transportation. The Climate is Right for Trains Bombardier Transportation The Climate is Right for Trains Inhoud HSE Policy Gecombineerde verwarming & lasrookafzuiging Objectief Bombardier: CO 2 -neutraal tegen 2020 Environment Key Performance Indicators

Nadere informatie

De intelligente elektrische radiator Zehnder Fare LCD. Verwarming Koeling Ventilatie

De intelligente elektrische radiator Zehnder Fare LCD. Verwarming Koeling Ventilatie De intelligente elektrische radiator Zehnder Fare LCD Verwarming Koeling Ventilatie Luchtzuivering Als u esthetiek op prijs stelt. En intelligentie verlangt. U leeft graag gezond en comfortabel en u wenst

Nadere informatie

Bespaar meer energie. met uw luchtgordijn

Bespaar meer energie. met uw luchtgordijn Bespaar meer energie met uw luchtgordijn Doe nu de entreecheck! Entreecheck Test uw eigen luchtgordijn installatie Vul indien A het best past in uw situatie 10 punten, B: 5 punten en C: 1 punt in de desbetreffende

Nadere informatie

Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie

Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie werken De ClimaRad Comfort Solution meet en regelt het binnenklimaat per ruimte, zonder dat uw medewerkers hier iets

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie HET PRINCIPE De warmtepomp: een slimme keuze Er bestaan

Nadere informatie

energiedeskundige Dit certificaat is geldig tot en met 8juni 2020 land België

energiedeskundige Dit certificaat is geldig tot en met 8juni 2020 land België S. 1 S IS bestemming appaitement type - softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m2): Het berekende energieverbruik is een inschatting van de energiezuinigheid van het appartement. Op de schaal

Nadere informatie

Een nieuwe dimensie in ventilatie

Een nieuwe dimensie in ventilatie Een nieuwe dimensie in ventilatie De Wolf comfortklasse Het merk voor energiebesparing Conform hygiëne richtlijn VDI 6022 Een nieuwe dimensie in ventilatie De Wolf comfortklasse Van school tot kantoorgebouw:

Nadere informatie

STEK. airconditioning. airconditioning. warmtepompen. vullen met koudemiddel

STEK. airconditioning. airconditioning. warmtepompen. vullen met koudemiddel Als specialist werken wij samen met u als Installateur. Een logische combinatie. warmtepompen computerruimtekoeling Koeltechnisch handelen Vacumeren Luchtbehandeling DRUKPBEPROEVING vullen met koudemiddel

Nadere informatie

Energieverspilling is zinloos

Energieverspilling is zinloos Aan de slag in de Bestaande Bouw Energieverspilling is zinloos in het verleden en daarna samengesteld door: Martin Liebregts Haico van Nunen Donderdag 13 september 2007 Milieu - Aandacht in de tijd 2/31

Nadere informatie

Ventilatie in bestaande bouw Bouw, Noodzaak, Achtergronden en Eisen

Ventilatie in bestaande bouw Bouw, Noodzaak, Achtergronden en Eisen Ventilatie in bestaande bouw Bouw, Noodzaak, Achtergronden en Eisen Wil de Gids Senior adviseur TNO Bouw en Ondergrond Vent Gid Guide Noodzaak Overheidsbeleid Woning voorraad Woning kwaliteit Ventilatie

Nadere informatie

Units van de Resolair 64 en 68 serie behalen door het regeneratieve warmteterugwinningssysteem

Units van de Resolair 64 en 68 serie behalen door het regeneratieve warmteterugwinningssysteem Comfort klimaatunit met hoogrendements regeneratieve accupakketten Heeft betrekking op de Menerga Air uitvoering, info op blz. 6. U kunt de geldigheid van het certificaat controleren op: www.eurovent-certification.com

Nadere informatie

close to you De beste oplossingen zijn close to you Kwaliteitsregelaars voor Verwarming Ventilatie Luchtbehandeling Stadsverwarming

close to you De beste oplossingen zijn close to you Kwaliteitsregelaars voor Verwarming Ventilatie Luchtbehandeling Stadsverwarming close to you De beste oplossingen zijn close to you Kwaliteitsregelaars voor Verwarming Ventilatie Luchtbehandeling Stadsverwarming Voldoen aan verwachtingen Als eigenaar, investeerder, architect, adviseur

Nadere informatie

Itho Daalderop Centrale ventilatie-unit CVE ECO RFT. Energiezuinig en comfortabel ventileren

Itho Daalderop Centrale ventilatie-unit CVE ECO RFT. Energiezuinig en comfortabel ventileren Itho Daalderop Centrale ventilatie-unit CVE ECO RFT B Energiezuinig en comfortabel ventileren E B Met 2 sensoren CVE ECO RFT: - Verbruikt tot 83% minder energie dan ventilatoren met wisselstroommotor -

Nadere informatie

~omazo... l'v Ambachte'ß. j\ Hoofdbedrijfs(hap. TNO: "Zonwering al in bouwontwerp meenemen"

~omazo... l'v Ambachte'ß. j\ Hoofdbedrijfs(hap. TNO: Zonwering al in bouwontwerp meenemen ~omazo..... j\ Hoofdbedrijfs(hap l'v Ambachte'ß -c TNO: "Zonwering al in bouwontwerp meenemen" AUTOMATISCHE ZONWERING BESPAART ENERGIE EN VERBETERT BINNENKLIMAAT Automatische zonwering kan op kantoor en

Nadere informatie

Addicool. Leo Suiker directeur

Addicool. Leo Suiker directeur Addicool. Leo Suiker directeur Voorwoord. Addicool heeft zich door haar jarenlange ervaring en expertise ontwikkeld tot marktleider op het gebied van custom made luchtbehandelings kasten. En omdat we veel

Nadere informatie

Energieprestatie. De aanscherping van de Energieprestatieeis in de gebouwde omgeving

Energieprestatie. De aanscherping van de Energieprestatieeis in de gebouwde omgeving Energieprestatie De aanscherping van de Energieprestatieeis in de gebouwde omgeving 1 Even voorstellen: Ron van der Aa (projectmanager bij NEN) Wie bent u? Context 2 Inhoud van deze presentatie Algemeen:

Nadere informatie

SAUTER Valveco compact. De drukonafhankelijke multifunctionele afsluiter

SAUTER Valveco compact. De drukonafhankelijke multifunctionele afsluiter SAUTER Valveco compact De drukonafhankelijke multifunctionele afsluiter Ik regel alles in één keer. Valveco compact combineert een drukgecombineerde regelafsluiter, een regelafsluiter en een drukverschilregelaar.

Nadere informatie